uur Wensen en verwachtingen ten aanzien van zowel landschapsvisie als communicatie inventariseren, plenair

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "21.30-21.45 uur Wensen en verwachtingen ten aanzien van zowel landschapsvisie als communicatie inventariseren, plenair"

Transcriptie

1 Landschapsvisie Drentsche Aa Verslag bewonersavond Maandag 23 juni 2003 Stationskoffiehuis, Rolde Aanwezig: ruim 100 bewoners, leden van de begeleidingscommissie Landschapsvisie Drentsche Aa, medewerkers van NovioConsult/Strootman Landschapsarchitecten Doel en programma van de avond Het doel van deze avond is drieledig: 1. Inzicht in wat men beschouwt als de belangrijkste kenmerken van het Drentsche Aalandschap 2. Inventariseren van de wensen en ideeën van bewoners en gebruikers met betrekking tot het landschap, c.q. het gebied rond de Drentsche Aa (inhoudelijke inbreng voor de visie op het landschap) 3. Wensen en verwachtingen over de landschapsvisie en de projectexterne communicatie Het programma van deze bewonersavond was als volgt: uur Inloop met koffie en thee uur Opening + welkom uur Inleiding NBEL + Staatsbosbeheer uur Doel en programma avond uur Inhoudelijke inleiding wat is een landschapsvisie en wat vragen we inhoudelijk van jullie vanavond uur Inventariseren in groepjes van kenmerken die men van belang acht voor het bestaande landschap en wensen en ideeën voor het toekomstig landschap uur Koffie en thee uur Plenaire terugkoppeling uur Wensen en verwachtingen ten aanzien van zowel landschapsvisie als communicatie inventariseren, plenair uur Conclusies, afronding, vervolgtoezeggingen Inleidingen Henk ten Holt (NovioConmsult) opent de avond en stelt de inleiders voor: Herman Thije (provincie Drenthe, secretariaat National Beek- en Esdorpenlandschap (NBEL) Drentsche Aa) geeft aan dat het BIO-plan ook met bewoners en belangenpartijen tot stand is gekomen. Het plan heeft geleid tot een aantal actiepunten in het gebied en prioritaire activiteiten, zoals de Integrale Kansenkaart (IKK). Het Overlegorgaan wil op basis van de Integrale Kansenkaart komen tot gefundeerde keuzes. Op 11 juni jl. is het recreatief mobiliteitsplan vastgesteld. Dit wordt samen met de trekkers van het plan (vooral gemeentes) teruggekoppeld naar het gebied. Een derde prioritair actiepunt is het opstellen van de Landschapsvisie voor het gehele stroomgebied van de Drentsche Aa (zie kaart 1), waarvoor deze avond bedoeld is. Het overlegorgaan heeft als taak om de uitvoering

2 2 van de projecten in het hele gebied te managen. Voor de Landschapsvisie is Staatsbosbeheer gedelegeerd opdrachtgever. Herman Brink (Staatsbosbeheer, hoofd terreinbeheer Groningen-Drenthe) heet namens Staatsbosbeheer iedereen welkom. Staatsbosbeheer is de trekker van dit project en heeft opdracht gegeven voor een cultuurhistorische inventarisatie. Hij geeft aan blij te zijn dat iedereen vanavond de moeite heeft genomen om aanwezig te zijn en is benieuwd naar de inbreng van alle aanwezigen. Kaart 1: het Stroomngebied van de Drentsche Aa. Dit is het lichtgroene gebied (de donkergroene lijn is de begrenzing van het Nationaal beek- en esdorpenlandschap Drentsche Aa) Berno Strooman (Strootman Landschapsarchitecten) geeft een inleiding over wat een landschapvisie inhoudt, en geeft een aantal voorzetten over hoe er in de Landschapsvisie om zal worden gegaan met het landschap van de Drentsche Aa. Vragen naar aanleiding van de inleidingen: Vraag: Waarom zijn de getoonde beelden vrijwel uitsluitend beelden van terreinen van Staatsbosbeheer en de gemeenten? Berno Strootman: Dat is toeval. Particuliere terreinen zijn net zo goed dragers van het landschap. Het is niet de bedoeling een visie te maken voor alleen de Staatsbosbeheer en de gemeentelijke terreinen. De Landschapsvisie gaat over het gehele Stroomdal van de Drentsche Aa (zie de kaart ). Vraag: Wat gebeurt er met de nieuwe ideeën uit de Integrale Kansenkaart en de Landschapsvisie in het nieuwe POP (Provinciaal Omgevings Plan)? Herman Thije, secretariaat NBEL: Het POPII is een lopend proces en staat op dit moment min of meer los van de Integrale Kansenkaart en de Landschapsvisie. Het POPI vormt het huidige formele kader. Nieuwe ideeën en inzichten uit de Integrale Kansen Kaart en de Landschapsvisie zullen in een volgende ronde van het POP worden opgenomen. Vraag: Voor het dorp Anloo en verschillende andere dorpen worden momenteel door de BOKD (Breed Overleg Kleine Dorpen) dorpontwikkelingsplannen gemaakt. Wat is de relatie daarmee? Herman Brink, Staatsbosbeheer: Goede ideeën van de bewoners zijn bouwstenen voor de Landschapsvisie. Jullie ideeën vanavond en die uit de dorpontwikkelingsplannen worden gebruikt in de planontwikkeling. Er is wel overlap, maar door deelname van de BOKD in de begeleidingscommissie van de landschapsvisie wordt geprobeerd de plannen zo goed mogelijk op elkaar aan te laten sluiten.

3 3 Inventarisatie in groepen In 13 groepen werden de belangrijkste kenmerken van en wensen voor het landschap van de Drentsche Aa geïnventariseerd en besproken. Vervolgens zijn de belangrijkste zaken plenair naar voren gebracht. Belangrijkste kenmerken: De variatie van het landschap van de Drentsche Aa is groot, waarbij de kwaliteit van het beekdal er uitspringt. Kenmerkend voor het landschap van de Drentsche Aa zijn de vele hoogteverschillen. Het kenmerk van de esdorpen is dat de boeren(bedrijven) onderdeel uitmaken van het dorp. Het landschap van de Drentsche Aa wordt gekenmerkt door veel afwisseling en een rijke cultuurhistorie. Recreatie en verstedelijking rukken snel op. Met name door de groeiende recreatie is er een gevaar voor een verpretparkisering van de Drentsche Aa. Als ontwikkelingen te snel gaan worden het unieke landschap en de rijke cultuurhistorie aangetast. De variatie van het landschap is gebaat bij het in ontwikkeling blijven ervan. De balans tussen gegevenheden (o.a. het landschap, cultuurhistorische structuren) en menselijk gebruik; in de visie zou aandacht moeten zijn voor dit evenwicht tussen gebruik en gebied. Er wordt vaak iets moois gemaakt, neergezet of geopend, maar aan onderhoud en beheer wordt vervolgens weinig gedaan, waardoor deze zaken verslonzen en verdwijnen. Voorbeelden zijn een ruiterpad dat volkomen overwoekerd is, of bordjes van fietsroutes die achter begroeiing verdwijnen. De ontsluitingsmogelijkheden voor recreatie zijn beperkt. Vaak is er slechts 1 ontsluitingsroute aanwezig, waardoor er veel druk op enkele punten komt te staan. Er is een grote druk op de dorpen, en met name de esdorpen, vanwege de woningopgave vanuit de gemeenten. De verscheidenheid van de Drentsche Aa speelt zich op verschillende schaalniveaus af: bijvoorbeeld de afwisseling tussen hoog-laag, open-gesloten speelt zich af op een regionaal niveau (stroomgebied) en op een lokaal niveau (perceel). Belangrijkste ideeën: Het vee weer terug in het landschap, met name zwartbont, paarden, schapen. Door middel van nieuwe laanbeplantingen accenten aanbrengen rond de essen die onder landbouwkundig gebruik vallen. Uitplaatsen van industrie naar de randen van het gebied. De relatie tussen dorpen en boeren in stand houden. Ruimtelijk zou er een onderscheid in grondgebruik kunnen komen met op de hogere delen akkerbouw en op de lagere delen veeteelt. Binnen het Nationaal Landschap zou iedereen van dezelfde regelingen gebruik moeten kunnen maken. Nu is er nog verschil tussen de terreinbeheerders en particuliere eigenaren van grond. Op veel plekken is het landschap dichtgegroeid. De openheid zou op meerdere plekken hersteld kunnen worden. Het aanleggen van smalle wegen is prima, als er maar voldoende ruimte overblijft voor trekkers. Sommige delen zou je moeten afsluiten voor mensen, andere delen zou je juist open moeten maken en toegankelijker voor bijvoorbeeld ouderen. Agrarisch natuurbeheer zou beter geaccommodeerd kunnen worden.

4 4 Het belang van een gezonde economisch vatbare agrarische sector in het gebied is groot. De agrariërs zouden een zwaardere rol kunnen krijgen in het natuurbeheer en in het waterbeheer. De rijke flora en fauna zou beter beheerd kunnen worden, waardoor de biodiversiteit toe kan nemen. Betere recreatieve ontsluiting is gewenst. Recreatie speelt zich af ín het landschap en zou zo min mogelijk onderdeel ván het landschap moeten uitmaken. Recreatiestromen moeten ook geleid worden, waardoor je gebieden met een grote hoeveelheid en gebieden met lage hoeveelheid toerisme creëert. In de landschapsvisie zou goed moeten worden stilgestaan bij de overgangen tussen de dorpen en het omliggende gebied. Onder andere speelt hierbij het plan (uit de Regiovisie) om een grootschalige woningbouwlocatie aan te leggen tussen Assen en Groningen. In de overgangsgebieden kunnen nieuwe landgoederen een rol spelen. In het beheer van de terreinen zou de variatie (open/gesloten, hoog/laag) meer moeten worden gehanteerd, waardoor de verscheidenheid aan planten en dieren toeneemt. Wat er nu vaak gebeurt is dat er een kaalslag van gebieden plaatsvindt door het grootschalig gebruik van machines, met als resultaat vervlakking van het landschap. De toegankelijkheid van delen van de Drentsche Aa kan beter, maar zou wel goed gedoseerd moeten worden. Het toekennen van de boer als landschapsbeheerder is ook vanuit cultuurhistorisch oogpunt relevant, bijvoorbeeld het in stand houden / weer functioneel maken van historische wegen. Het gebied rond Kampsheide / Balloërveld zou als cultuurhistorisch reservaat kunnen worden ingericht. Graan op de essen Ruimtelijke ontwikkelingen niet te ingrijpend doen In plaats van asfaltering van wegen: beklinkeren Aankleding van bosranden Amerdiepje: opnieuw meanderen en verwijderen van Bosjes van De Vroome Een eentonig beheer leidt tot een eentonig landschap. Uit nood geboren beheren de natuurorganisaties hun terreinen grootschalig. Staatsbosbeheer geeft in een eerste reactie aan, graag samen met andere partijen op zoek te gaan naar andere methoden om het beheer invulling te geven. Bovenstaande kenmerken en ideeën geven de beelden en wensen goed weer. Het meest opvallend zijn: meer aandacht voor de rol van boeren in het landschap koeien in de wei. Afsluiting Afgesproken wordt dat het verslag van de avond wordt geplaatst op de website van het NBEL: Ook kunnen verslagen opgevraagd worden bij het secretariaat van het NBEL: Daarnaast wordt er een vervolgbijeenkomst met bewoners (najaar 2003) georganiseerd, waarbij de landschapsvisie, zoals die er dan ligt, wordt besproken. De Landschapsvisie wordt uiteindelijk vastgesteld door het overlegorgaan NBEL, waarin alle betrokken partijen op bestuurlijk niveau zijn vertegenwoordigd. De landschapsvisie wordt begeleid door een begeleidingscommissie (ambtelijk niveau). Iedereen kan via de vertegenwoordiger van deze organisaties ook vóór de volgende bewonersbijeenkomst aangeven welke wensen men ten aanzien van de Landschapsvisie heeft.

5 5 Bij het opstellen van de landschapsvisie zijn betrokken: Provincie Drenthe, Dienst Landelijk Gebied (landinrichtingscommissie), Gemeente Assen, Gemeente Tynaarlo, Gemeente Aa en Hunze, Waterschap Hunze en Aa s, Drents Landschap, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Landschapsbeheer Drenthe, Drents Particulier Grondbezit, DGW&T (Ministerie van Defensie), Noordelijke Land- en Tuinbouworganisatie, Recron/recreatiemaatschappij, BOKD (Brede Overleggroep Kleine Dorpen in Drenthe), IVN (Vereniging voor Natuur en Milieu educatie), Milieufederatie Drente, Rijksdienst voor het Oudheidkundig Bodemonderzoek en Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij (LNV)-Noord. Afsluitende vragen en opmerkingen Berno Strootman geeft aan dat aan de hand van de informatie uit deze avond, 15 á 20 gesprekken met betrokken partijen, workshops, excursies, literatuuronderzoek, kaartenanalyse, etc., NovioConsult/Strootman Landschapsarchitecten een concept-visie opstelt. Op basis van reacties van de begeleidingscommissie wordt deze bijgesteld en besproken met de bewoners. De reacties die tijdens deze volgende bewonersbijeenkomst worden geuit worden weer verwerkt in het eindconcept dat ter toetsing door de stuurgroep van het NBEL wordt voorgelegd. Vraag: Wanneer is de visie gereed? De Landschapsvisie wordt vóór 1 februari 2004 opgeleverd. Vraag: Voor het draagvlak is het van belang dat men (bewoners) al kan inspreken op het moment dat er een ruwe schets is en niet op het moment dat er inmiddels een afgetimmerd verhaal ligt. Henk ten Holt: We hebben nu allerlei geluiden meegekregen. De rode draad uit deze avond is helder. Daarmee hebben we min of meer een opdracht van de bewoners meegekregen. Daarnaast is het mogelijk om via de vertegenwoordigers van de begeleidingscommissie vinger aan de pols te houden en invloed uit te oefenen. Herman Brink: Ook via de website van het NBEL en via persberichten wordt u op de hoogte gehouden. Tussen de ruwe schets en het concept zullen naar verwachting weinig verschillen zitten. Voor de volgende bewonersavond wordt een moment gekozen waarop kardinale wijzigingen nog doorgevoerd kunnen worden. Vraag: Er zijn al veel rapporten e.d. verschenen: deze zijn nauwelijks leesbaar door het wollige, abstracte taalgebruik. Graag veel verbeelding door middel van plaatjes. Henk ten Holt: Dat is precies de opdracht die wij ook van de begeleidingscommissie hebben meegekregen. Vraag: Er zijn al heel veel plannen verschenen, met recent het BIO-plan als laatste plan. Ik vind het weinig zinvol om het BIO-plan-proces weer over te doen. Herman Brink: Deze Landschapsvisie is in het BIO-plan aangekondigd. Het is dus een concrete uitwerking van het wollige BIO-plan. Vraag: Onlangs is het recreatief mobiliteitsplan opgesteld. Hoe past dit in de Landschapsvisie? Herman Thije: Het recreatief mobiliteitsplan is - net als de Landschapsvisie - één van de prioritaire acties uit het BIO-plan. Aan het recreatief mobiliteitsplan wordt met de dorpen zelf uitvoering gegeven. Tenslotte: alle nieuwe ideeën zijn en blijven welkom. U kunt ons bereiken via het secretariaat van het Secretariaat Nationaal beek- en esdorpenlandschap Drentsche Aa: Provinciehuis Drenthe

6 6 Westerbrink 1, Assen Postbus 122, 9400 AC ASSEN T / 860 F E drentscheaa@drenthe.nl Herman Brink nodigt alle aanwezigen uit om een drankje te nuttigen, waarna de bijeenkomst door Henk ten Holt wordt afgesloten.

Zuidlaren (gemeente Tynaarlo) (Bron:

Zuidlaren (gemeente Tynaarlo) (Bron: Zuidlaren (gemeente Tynaarlo) (Bron: www.eropuit.nl) Introductie Zuidlaren maakt deel uit van de Drentse gemeente Tynaarlo, en is daarvan met 10.000 inwoners de op een na grootste kern. Zuidlaren is gesitueerd

Nadere informatie

Tynaarlo. Bron:

Tynaarlo. Bron: Tynaarlo Bron: www.tynaarlobouwt.nl Introductie Tynaarlo is een klein dorp in de gelijknamige Drentse gemeente waarvan o.a. ook Eelde en Zuidlaren deel uitmaken. Er wonen ongeveer 1800 inwoners. In deze

Nadere informatie

Assen, Referentie Onderwerp: 11 maart 2015 NBEL263 Zienswijze NRD Structuurvisie Ondergrond

Assen, Referentie Onderwerp: 11 maart 2015 NBEL263 Zienswijze NRD Structuurvisie Ondergrond Ministerie van Infrastructuur en Milieu Directie Participatie NRD Structuurvisie Ondergrond Postbus 30316 2500 GH DEN HAAG Assen, Referentie Onderwerp: 11 maart 2015 NBEL263 Zienswijze NRD Structuurvisie

Nadere informatie

Toelichting op projectresultaten. Op weg naar streekbeheer in het Nationaal beek- en esdorpenlandschap Drentsche Aa.

Toelichting op projectresultaten. Op weg naar streekbeheer in het Nationaal beek- en esdorpenlandschap Drentsche Aa. Presentatie 15 oktober Toelichting op projectresultaten Op weg naar streekbeheer in het Nationaal beek- en esdorpenlandschap Drentsche Aa Bert Dijkstra Aanleiding en uitgangspunten Het esdorpenlandschap/landschapsvisie

Nadere informatie

Herstel boerenerven. Boerenerven Valthe

Herstel boerenerven. Boerenerven Valthe Herstel boerenerven Boerenerven Valthe 1 Colofon Titel Boerenerven Valthe Opdrachtgever Opdrachtnemer Contactpersonen Bert Dijkstra Status Conceptvoorstel Datum 09-11-16 2 3 Inhoudsopgave 1. Inleiding

Nadere informatie

Hunebedden, een wereld te winnen

Hunebedden, een wereld te winnen Startnotitie Hunebedden Beheergroep 18 juli 2006 Definitief 9R9260.A0 Stationsplein 10 Postbus 165 8330 AD Steenwijk +31 (0)521 53 46 00 Telefoon +31 (0) 521 51 67 47 Fax info@steenwijk.royalhaskoning.com

Nadere informatie

Het Natura 2000 beheerplan Drentsche Aa-gebied: wat houdt het in, wat gaat er gebeuren? Programma

Het Natura 2000 beheerplan Drentsche Aa-gebied: wat houdt het in, wat gaat er gebeuren? Programma Het Natura 2000 beheerplan Drentsche Aa-gebied: wat houdt het in, wat gaat er gebeuren? Informatieavond, 9 december 2014 De Aanleg, Deurze 1 Programma 1. Welkom (Hendrik Oosterveld) 2. Doel van de avond

Nadere informatie

Programma. Informatieavond Amerdiep 21 januari Welkom. 1. Bestaand beleid Beleidsopgaven in het Amerdiep. Bestaand beleid.

Programma. Informatieavond Amerdiep 21 januari Welkom. 1. Bestaand beleid Beleidsopgaven in het Amerdiep. Bestaand beleid. Informatieavond Amerdiep 21 januari 2010 Programma 1. Presentatie Provincie (Kees Folkertsma) en beleidsopgaven 2015 Welkom Rein Munniksma en Helmer van der Wal 2. Presentatie Waterschap (Harriët Bosman)

Nadere informatie

Drentsche Aa. Nummer 2 Juni 2004. Nieuwsbrief Nationaal beek- en esdorpenlandschap Drentsche Aa

Drentsche Aa. Nummer 2 Juni 2004. Nieuwsbrief Nationaal beek- en esdorpenlandschap Drentsche Aa Nieuwsbrief Nationaal beek- en esdorpenlandschap Drentsche Aa Nummer 2 Juni 2004 De landbouw heeft het gebied van de Drentsche Aa gemaakt tot wat het is. In de toekomst blijft de agrarische sector hard

Nadere informatie

Verslag publieksdebat Eerbeek

Verslag publieksdebat Eerbeek Verslag publieksdebat Eerbeek Datum bijeenkomst: 8 april 2013 Auteur: Els Holsappel Aanwezig: 16 deelnemers Doel van de bijeenkomst: Verzamelen reacties op de conceptvisie; Input leveren voor de definitieve

Nadere informatie

De waardering voor en de perceptie van problemen, oplossingen en verantwoordelijkheden rondom veenweide onder het Nederlandse publiek in kaart

De waardering voor en de perceptie van problemen, oplossingen en verantwoordelijkheden rondom veenweide onder het Nederlandse publiek in kaart De waardering voor en de perceptie van problemen, oplossingen en verantwoordelijkheden rondom veenweide onder het Nederlandse publiek in kaart brengen. Lang geleden bestond voor Nederland een groot deel

Nadere informatie

Inspraak- en overlegnotitie crematorium Ter Borch

Inspraak- en overlegnotitie crematorium Ter Borch Inspraak- en overlegnotitie crematorium Ter Borch Aanleiding De gemeenteraad besloot op 3 maart 2015 mee te willen werken aan de komst van een crematorium op de plek waar tot dat moment nog de Bungalowbuurt

Nadere informatie

Toekomst voor eeuwenoud bos Samenvatting van het beheerplan Norgerholt Concept

Toekomst voor eeuwenoud bos Samenvatting van het beheerplan Norgerholt Concept Toekomst voor eeuwenoud bos Samenvatting van het beheerplan Norgerholt Concept a Toekomst voor eeuwenoud bos Samenvatting van het beheerplan Norgerholt Colofon Deze samenvatting is een uitgave van de

Nadere informatie

Bijlage 1: Verslag workshop 28 september 2001

Bijlage 1: Verslag workshop 28 september 2001 Bijlage 1: Verslag workshop 28 september 2001 Project: Workshop Nieuwe landgoederen gemeente Tynaarlo Projectnr: 12702-04327 Datum: 28 september 2000 Onderdeel: verslag Opening, toelichting en inleidingen

Nadere informatie

Beeldverslag werkbijeenkomst Regionaal Landschap Drents-Friese grensstreek

Beeldverslag werkbijeenkomst Regionaal Landschap Drents-Friese grensstreek Beeldverslag werkbijeenkomst Regionaal Landschap Drents-Friese grensstreek 3 november 2015 Context Op 3 november vond een werkbijeenkomst plaats in Buitencentrum de Poort in Ruinen. Op deze bijeenkomst

Nadere informatie

Verslag Solabio Dijkendag Assenede (B) 24 juni 2011

Verslag Solabio Dijkendag Assenede (B) 24 juni 2011 Verslag Solabio Dijkendag Assenede (B) 24 juni 2011 Deze dijkendag werd georganiseerd door de Provinciale Landbouwkamer Oost Vlaanderen en Stichting Landschapsbeheer Zeeland in het kader van het project

Nadere informatie

Omgevingsvisie Westvoorne 2030 #WVN2030. Commissie Grondgebied - 12 mei 2015 team Gebiedsontwikkeling, Henk Jan Solle

Omgevingsvisie Westvoorne 2030 #WVN2030. Commissie Grondgebied - 12 mei 2015 team Gebiedsontwikkeling, Henk Jan Solle Omgevingsvisie Westvoorne 2030 #WVN2030 Commissie Grondgebied - 12 mei 2015 team Gebiedsontwikkeling, Henk Jan Solle Opzet presentatie moment in het proces terugblik dialoogavonden toelichting uitwerking

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst 7 december 2011 Locatie: Kasteel Elsloo. Agenda

Informatiebijeenkomst 7 december 2011 Locatie: Kasteel Elsloo. Agenda Informatiebijeenkomst 7 december 2011 Locatie: Kasteel Elsloo Agenda 1. Inleiding en achtergrond 2. Betrokken partijen 3. Financiële bijdragen partijen 4. Geschiedenis, huidige situatie en aanleiding 5.

Nadere informatie

Drenthe 21,51% MOOI. Totale landoppervlakte 2675,7 km 2 Oppervlakte mooi 575,6 km 2

Drenthe 21,51% MOOI. Totale landoppervlakte 2675,7 km 2 Oppervlakte mooi 575,6 km 2 Drenthe 21,51% MOOI Totale landoppervlakte 2675,7 km 2 Oppervlakte mooi 575,6 km 2 Drenthe verloor tussen 1850 en 1950 het overgrote deel van zijn hoogveen- en heidegebieden. Daarvoor in de plaats verschenen

Nadere informatie

www.landschapsbeheergelderland.nl Twitter: @SLGelderland Startavond Klompenpad Beekbergen Stichting Landschapsbeheer Gelderland Programma Uitleg klompenpaden (wat, waarom, hoe) Ervaringen Gerard Nijhof

Nadere informatie

Structuurvisie Losser. Commissie Ruimte 24 april 2012

Structuurvisie Losser. Commissie Ruimte 24 april 2012 Structuurvisie Losser Commissie Ruimte 24 april 2012 Doel en status nwro verplicht gemeenten een structuurvisie op te stellen waarin het ruimtelijk beleid in hoofdzaak vastligt en de samenhang met andere

Nadere informatie

Stadsrand Hengelo-Noord >>>

Stadsrand Hengelo-Noord >>> Stadsrand Hengelo-Noord >>> HOSPER - STADSRAND HENGELO-NOORD p.2/6 Stadsrand Hengelo-Noord project integrale visie tot 2030 locatie Hengelo-Noord, Borne en Deurningen ontwerpers Remco Rolvink Ronald Bron

Nadere informatie

#WVN2030. Omgevingsvisie Westvoorne maart 2015, 1 e discussiebijeenkomst team Gebiedsontwikkeling, Henk Jan Solle

#WVN2030. Omgevingsvisie Westvoorne maart 2015, 1 e discussiebijeenkomst team Gebiedsontwikkeling, Henk Jan Solle Omgevingsvisie Westvoorne 2030 #WVN2030 Omgevingsvisie Westvoorne 2030 19 maart 2015, 1 e discussiebijeenkomst team Gebiedsontwikkeling, Henk Jan Solle Welkom en opening wethouder Bert van der Meij Inhoud

Nadere informatie

vrijdag 20 mei 2011 Buurserzand / Buurserveen / Haaksbergerveen Veldsymposium Uitnodiging

vrijdag 20 mei 2011 Buurserzand / Buurserveen / Haaksbergerveen Veldsymposium Uitnodiging vrijdag 20 mei 2011 Buurserzand / Buurserveen / Haaksbergerveen Veldsymposium Uitnodiging De toestand van de natuur in Overijssel Op vrijdag 20 mei vindt het zestiende veldsymposium De toestand van de

Nadere informatie

Deurzerdiep en omgeving

Deurzerdiep en omgeving Staatsbosbeheer T 030 6926111 www.staatsbosbeheer.nl Wandelen Deurzerdiep en omgeving te voet langs heringerichte beekdalen Opnieuw kronkelende beken De beekdalen van het Deurzer- en het Anreeperdiep zijn

Nadere informatie

Welkom. Evaluatie natuurontwikkeling en waterberging Geeserstroom. maandag 26 september 2016

Welkom. Evaluatie natuurontwikkeling en waterberging Geeserstroom. maandag 26 september 2016 Welkom Evaluatie natuurontwikkeling en waterberging Geeserstroom maandag 26 september 2016 Programma 20.00 uur: 20.10 uur: 20.15 uur: 20.50 uur: 21.00 uur 21.30 uur: 21.45 uur: Welkom door Wolter Piek

Nadere informatie

Waterschap Hunze en Aa s

Waterschap Hunze en Aa s Beekaanpassing Loonerdiep-Taarlooschediep Willem Kastelein 11 juni 2018 Waterschap Hunze en Aa s Democratische overheid Verantwoordelijk voor waterbeheer Veiligheid Voldoende water Waterkwaliteit 1 Drie

Nadere informatie

2 7 JUL 2006. Assen, juli 2006. L.s.,

2 7 JUL 2006. Assen, juli 2006. L.s., Assen, juli 2006 PROVINCIALE STATEN VAN OVERIJ*: 5.EL Reg.nr. ^ 1 - Dat. ontv.: Routing 2 7 JUL 2006 / x -* a.d. BijL: L.s., Hierbij bieden wij U de notitie "Zuinig op Drenthe" aan. Deze notitie gaat over

Nadere informatie

Cultuurhistorisch natuurbeheer kan!

Cultuurhistorisch natuurbeheer kan! Cultuurhistorisch natuurbeheer kan! Verslag veldwerkplaats Beekdallandschap Drentsche Aa, 22 oktober 2008 Inleiders: stafmedewerker Jori Wolf, ecoloog Willem Molenaar en beheerder Pieter Jan Wolf (allen

Nadere informatie

Stadslandbouw komt in het buitenland en Nederland in verschillende varianten voor. Essentiële kenmerken en randvoorwaarden van stadslandbouw zijn:

Stadslandbouw komt in het buitenland en Nederland in verschillende varianten voor. Essentiële kenmerken en randvoorwaarden van stadslandbouw zijn: 1 Aan: de Raad van de Gemeente Dordrecht dtv de raadsgriffier Postbus 8 3300AA Dordrecht c.c.: College van Burgemeester en Wethouders Dordrecht, 1 november 2011 Betreft: Stadslandbouw in Dordrecht Geachte

Nadere informatie

Verslag bewonersavond Strubben-Kniphorstbosch

Verslag bewonersavond Strubben-Kniphorstbosch Verslag bewonersavond Strubben-Kniphorstbosch Inrichting- en beheerplan Strubben-Kniphorstbosch, Staatsbosbeheer Tweede bewonersavond Datum: 22 oktober 2007 Locatie: Café De Grutter, Annen 1 Welkom en

Nadere informatie

Ruimtelijke kwaliteit in cultuurhistorisch perspectief. Masterclass Schipborg 21 juni 2011

Ruimtelijke kwaliteit in cultuurhistorisch perspectief. Masterclass Schipborg 21 juni 2011 Ruimtelijke kwaliteit in cultuurhistorisch perspectief Masterclass Schipborg 21 juni 2011 Drie thema s 1. Burgers aan de macht (over besluitvorming en sociale duurzaamheid vroeger en nu) 2. Nostalgie van

Nadere informatie

Nota van beantwoording n.a.v. Overleg: Nieuw-Amsterdam, Zijtak OZ 104 (Pluimveehouderij)

Nota van beantwoording n.a.v. Overleg: Nieuw-Amsterdam, Zijtak OZ 104 (Pluimveehouderij) Nota van beantwoording n.a.v. Overleg: Nieuw-Amsterdam, Zijtak OZ 104 (Pluimveehouderij) Augustus 2012 Dienst Beleid Afdeling Fysiek Ruimtelijke Ontwikkeling In het kader van het overleg is het concept-ontwerp

Nadere informatie

Rapportage Bewonersonderzoek Nationaal Landschap Drentsche Aa

Rapportage Bewonersonderzoek Nationaal Landschap Drentsche Aa Rapportage Bewonersonderzoek Nationaal Drentsche Aa juli 2010 Contact: Maaike Jongsma T: 050 3657680 E: maaikejongsma@kienonderzoek.nl Kantoor Groningen: Westerkade 15-5, 9718 AS Groningen, T: 050 3657672,

Nadere informatie

Voortvarend verder met opstellen Hoofdlijnennotitie Natuur

Voortvarend verder met opstellen Hoofdlijnennotitie Natuur Deze nieuwsbrief informeert u over de werkzaamheden en resultaten van interprovinciaal projectbureau Vitaal Platteland. Het projectbureau faciliteert de provincies in de uitvoering van het Natuurakkoord.

Nadere informatie

Omgevingsvisie Westvoorne 2030 #WVN2030. Jeugdraad Westvoorne - 27 mei 2015 team Gebiedsontwikkeling, Henk Jan Solle

Omgevingsvisie Westvoorne 2030 #WVN2030. Jeugdraad Westvoorne - 27 mei 2015 team Gebiedsontwikkeling, Henk Jan Solle Omgevingsvisie Westvoorne 2030 #WVN2030 Jeugdraad Westvoorne - 27 mei 2015 team Gebiedsontwikkeling, Henk Jan Solle Opzet presentatie moment in het proces terugblik gesprekken waar zijn we nu mee bezig?

Nadere informatie

Rikkinge Es - Oosterwolde. Eerste aanzet toekomstige inrichting en beheer

Rikkinge Es - Oosterwolde. Eerste aanzet toekomstige inrichting en beheer Rikkinge Es - Oosterwolde Eerste aanzet toekomstige inrichting en beheer 28 september 2017 Rikkinge Oosterwolde Eerste aanzet toekomstige inrichting en beheer Programma 19.30-19.45 Introductie, spelregels

Nadere informatie

Verslag publieksdebat Brummen

Verslag publieksdebat Brummen Verslag publieksdebat Brummen Datum bijeenkomst: 3 april 2013 Auteur: Els Holsappel Aanwezig: 15 deelnemers Doel van de bijeenkomst: Verzamelen reacties op de conceptvisie; Input leveren voor de definitieve

Nadere informatie

Staatsbosbeheer T Anloërdiep. Wandelen tussen de houtwallen - 11 km

Staatsbosbeheer T Anloërdiep. Wandelen tussen de houtwallen - 11 km Staatsbosbeheer T 0592 248 984 www.staatsbosbeheer.nl Anloërdiep Wandelen tussen de houtwallen - 11 km Beekdal met groene kamers Voor een beleving van de intieme sfeer van het Drentse Beek- en esdorpenlandschap

Nadere informatie

Topsoil. Korte introductie

Topsoil. Korte introductie Topsoil Korte introductie TOPSOIL is een Europees INTERREG subsidieproject. Het is een samenwerking tussen waterschappen, wetenschappers, overheden en stakeholders uit Nederland, België, Duitsland, Denemarken

Nadere informatie

Visie van de agrarische natuurvereniging Landschap Noorderpark e.o

Visie van de agrarische natuurvereniging Landschap Noorderpark e.o Visie van de agrarische natuurvereniging Landschap Noorderpark e.o Doelstelling: Aan het agrarische natuurbeheer werken met de bewoners van de streek, met als doel, het beheer en de ontwikkeling van natuur,

Nadere informatie

Dick Veen April / mei 2008

Dick Veen April / mei 2008 Dick Veen April / mei 2008 Inhoud Wat is de Mastercase A59? Waarom een Mastercase? Deelnemers Resultaat: de gebiedsvisie A59 Baardwijkse Overlaat Engelermeer, Moerputten, Diezemonding Het vervolg Wat is

Nadere informatie

Eerste stappen op weg naar een levend bezoekersnetwerk

Eerste stappen op weg naar een levend bezoekersnetwerk Nieuwsbrief Nationaal beek- en esdorpenlandschap Drentsche Aa Nummer 3 Oktober 2004 In plaats van één centraal bezoekerscentrum zoals de meeste nationale parken hebben, krijgt het Nationaal beek- en esdorpenlandschap

Nadere informatie

Landelijk gebied, percelen rond Kiebergerweg 2

Landelijk gebied, percelen rond Kiebergerweg 2 Landelijk gebied, percelen rond Kiebergerweg 2 NL.IMRO.0037.BP1303-vs01 25 augustus 2014 blz. 2 Gemeente Stadskanaal Inhoudsopgave Toelichting 3 Hoofdstuk 1 Inleiding 5 1.1 Aanleiding 5 1.2 Plangebied

Nadere informatie

FACTSHEET. Hoe denken Nederlanders over natuur van het boerenland, in de stad en natuurgebieden?

FACTSHEET. Hoe denken Nederlanders over natuur van het boerenland, in de stad en natuurgebieden? Onderzoeksresultaten Motivaction: FACTSHEET Hoe denken Nederlanders over natuur van het boerenland, in de stad en natuurgebieden? september 2015 Onderzoeksinstituut Motivaction heeft in opdracht van Vogelbescherming

Nadere informatie

Stiltegebieden. het is geregeld in de Provinciale omgevingsverordening

Stiltegebieden. het is geregeld in de Provinciale omgevingsverordening Stiltegebieden het is geregeld in de Provinciale omgevingsverordening Colofon Uitgave: provincie Drenthe Fotografie: Hans Dekker Grafische Verzorging Docucentrum, provincie Drenthe December 2004 Wat is

Nadere informatie

Schuilingcongres.... de aard van de bodem bepaalt het landschap... woensdag 10 mei 2017

Schuilingcongres.... de aard van de bodem bepaalt het landschap... woensdag 10 mei 2017 Schuilingcongres... de aard van de bodem bepaalt het landschap... woensdag 10 mei 2017 HISTORISCHE VERENIGING ANNEN Na het succes van vorig jaar organiseren hogeschool Van Hall Larenstein, het Kenniscentrum

Nadere informatie

Verslag bewonersbijeenkomst 14 oktober 2015 Evaluatie en actualisatie Landschapsvisie Drentsche Aa

Verslag bewonersbijeenkomst 14 oktober 2015 Evaluatie en actualisatie Landschapsvisie Drentsche Aa Verslag bewonersbijeenkomst 14 oktober 2015 Evaluatie en actualisatie Landschapsvisie Drentsche Aa Hendrik Oosterveld, voorzitter Overlegorgaan Drentsche Aa Deze bewonersavond is georganiseerd om de bewoners

Nadere informatie

Natuurontwikkeling Hunzedal Evaluatie beekdalherstel en visie Hunze 2030

Natuurontwikkeling Hunzedal Evaluatie beekdalherstel en visie Hunze 2030 Natuurontwikkeling Hunzedal Evaluatie beekdalherstel en visie Hunze 2030 Uko Vegter Sector Natuur en Landschap, Het Drentse Landschap OBN Veldwerkplaats, 10 juni 2015 Inhoud Korte schets Hunzedal Hunzevisie

Nadere informatie

Nieuwsbrief Nationaal beek- en esdorpenlandschap Drentsche Aa. Het eerste nummer

Nieuwsbrief Nationaal beek- en esdorpenlandschap Drentsche Aa. Het eerste nummer Nieuwsbrief Nationaal beek- en esdorpenlandschap Drentsche Aa Nummer 1 Januari 2004 Het Nationaal beek- en esdorpenlandschap Drentsche Aa (NBEL) is er voor én door de bewoners. Dat is geen loze kreet.

Nadere informatie

Structuurvisie Beesel. Klankbordgroepbijeenkomst

Structuurvisie Beesel. Klankbordgroepbijeenkomst Structuurvisie Beesel Klankbordgroepbijeenkomst 15-12-09 1 Programma Opening door wethouder Presentatie doel, aanpak van structuurvisie Beesel Wat vindt u? Pauze Plenaire terugkoppeling Afsluiting 2 Inhoud

Nadere informatie

PROVINCIAAL BLAD. ARTIKEL 2 AVP-gebiedscommissie Utrecht Oost Er is een AVP-gebiedscommissie Utrecht Oost, hierna te noemen de commissie.

PROVINCIAAL BLAD. ARTIKEL 2 AVP-gebiedscommissie Utrecht Oost Er is een AVP-gebiedscommissie Utrecht Oost, hierna te noemen de commissie. PROVINCIAAL BLAD Officiële uitgave van provincie Utrecht. Nr. 5575 12 oktober 2016 Besluit van gedeputeerde staten van Utrecht van 27 september 2016, nr. 819AA339 tot instelling van de AVP-gebiedscommissie

Nadere informatie

Levende cultuur in ons landschap. Geert Boink SZH Landgoed Mariënwaerdt Beesd 20-04-2012

Levende cultuur in ons landschap. Geert Boink SZH Landgoed Mariënwaerdt Beesd 20-04-2012 Levende cultuur in ons landschap Geert Boink SZH Landgoed Mariënwaerdt Beesd 20-04-2012 Onderwerpen De levende cultuur Ons landschap Levende cultuur behouden conclusies De levende cultuur Cultuurhistorische

Nadere informatie

Speech van Minister van Economische Zaken, Henk Kamp, Jaarvergadering van de Federatie Particulier Grondbezit, Driebergen, 25 mei 2013

Speech van Minister van Economische Zaken, Henk Kamp, Jaarvergadering van de Federatie Particulier Grondbezit, Driebergen, 25 mei 2013 Speech van Minister van Economische Zaken, Henk Kamp, Jaarvergadering van de Federatie Particulier Grondbezit, Driebergen, 25 mei 2013 Versie 20 mei 2013 Alleen het gesproken woord geldt 1 Dames en heren,

Nadere informatie

Een. ondernemende EHS. voor Brabant

Een. ondernemende EHS. voor Brabant Een ondernemende EHS voor Brabant Een ondernemende EHS voor Brabant Natuur- en landschapsontwikkeling is belangrijk voor een mooi, gevarieerd en aantrekkelijk Brabants platteland. Brabantse boeren en tuinders

Nadere informatie

Beleidsplan

Beleidsplan Beleidsplan 2014-2024 2 3 foto s: ruud maaskant, pwn, kenneth stamp, mark kras Vooraf Nationaal Park Zuid-Kennemerland behoort met zijn duinen en bossen tot de mooiste en waardevolste natuurgebieden van

Nadere informatie

Lokaal economisch beleid

Lokaal economisch beleid Lokaal economisch beleid Op weg naar een dynamische agenda voor de toekomst Tweede ondernemersavond 13 oktober 2014 Programma Opening 19:30 Doel van de avond 19:35 Terugblik 1 e ondernemersavond 19:40

Nadere informatie

TWICKEL LEVEND LANDGOED. Ontwikkelingsvisie Twickel en omgeving

TWICKEL LEVEND LANDGOED. Ontwikkelingsvisie Twickel en omgeving TWICKEL LEVEND LANDGOED Ontwikkelingsvisie Twickel en omgeving BOSCH SLABBERS TWICKEL LEVEND LANDGOED Ontwikkelingsvisie Twickel en omgeving Opdrachtgever Provincie Overijssel In samenwerking met Abe Veenstra,

Nadere informatie

Voorbereiding Beleid Zonnevelden Gesprek met inwoners & bedrijven 28 mei 2019

Voorbereiding Beleid Zonnevelden Gesprek met inwoners & bedrijven 28 mei 2019 Voorbereiding Beleid Zonnevelden Gesprek met inwoners & bedrijven 28 mei 2019 1 Op weg naar beleid Zonnevelden Wijk bij Duurstede Waarom zonnevelden Waar wel en waar (liever) niet Onder welke voorwaarden

Nadere informatie

Verslag Natura 2000 Stuurgroep Salland

Verslag Natura 2000 Stuurgroep Salland Verslag Natura 2000 Stuurgroep Salland Maandag 4 juni 2012, AC restaurant langs de A1 te Holten Aanwezigen: Mevrouw WH.Maij (provincie Overijssel), de heer S. van Dijk (provincie Overijssel), mevrouw G.P.L.

Nadere informatie

BIJLAGE 1. Landschappelijke eenheden

BIJLAGE 1. Landschappelijke eenheden BIJLAGE 1 Landschappelijke eenheden Oeverlanden langs Meppelerdiep Slagenlandschap Olde Maten Open Slagenlandschap Houtsingelgebied van de Streek Hoge, halfopen zandontginningenlandschap Staphorster Bos

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG. Datum. Geachte Voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG. Datum. Geachte Voorzitter, > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den Haag Postadres Postbus 20401

Nadere informatie

Gebiedsavond Bodegraven-Noord

Gebiedsavond Bodegraven-Noord Gebiedsavond Bodegraven-Noord Programma 20.00 u Welkom door Jan Leendert van den Heuvel 20.10u Presentatie over schetsontwerp voor Bodegraven-Noord 20.30u Korte pauze, vragen inventariseren 20.45u Tafelgesprekken

Nadere informatie

werkatelier Mestbassins en nieuwe erven door schaalvergroting landbouw 27 april 2011 Coevorden

werkatelier Mestbassins en nieuwe erven door schaalvergroting landbouw 27 april 2011 Coevorden werkatelier Mestbassins en nieuwe erven door schaalvergroting landbouw 27 april 2011 Coevorden Inhoud Het concept werkatelier 3 Werkatelier Mestbassins en nieuwe erven door schaalvergroting landbouw 3

Nadere informatie

Nieuwsbrief Kromme Rijn

Nieuwsbrief Kromme Rijn Nieuwsbrief Mei 2016 Volume 1 Nieuwsbrief Kromme Rijn Geachte belanghebbende/ geïnteresseerde, Na aanleiding van onze eerste workshop van 22 maart jl. in Bunnik sturen wij u een nieuwsbrief met een kort

Nadere informatie

Het oude Wedbroeken bij Tynaarlo Wandelroute 6 km circa 2,5 uur

Het oude Wedbroeken bij Tynaarlo Wandelroute 6 km circa 2,5 uur Nationaal beek- en esdorpenlandschap Drentsche Aa WANDELROUTE Wedbroeken Het oude Wedbroeken bij Tynaarlo Wandelroute 6 km circa 2,5 uur Welkom in het Nationaal park Drentsche Aa, neem de tijd het te ontdekken...

Nadere informatie

Heukelum. Zicht op de Linge

Heukelum. Zicht op de Linge Heukelum Zicht op de Linge Het stadje Heukelum is een van de vijf kernen van de gemeente Lingewaal. Heukelum ligt in de Tielerwaard, aan de zuidoever van de rivier de Linge, in een van de meest westelijke

Nadere informatie

Zienswijzennotitie ontwerp-bestemmingsplan 'facetregelingen permanente bewoning recreatiewoningen en kleinschalige verblijfsrecreatie' januari 2010

Zienswijzennotitie ontwerp-bestemmingsplan 'facetregelingen permanente bewoning recreatiewoningen en kleinschalige verblijfsrecreatie' januari 2010 Zienswijzennotitie ontwerp-bestemmingsplan 'facetregelingen permanente bewoning recreatiewoningen en kleinschalige verblijfsrecreatie' januari 2010 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Indieners van zienswijzen...

Nadere informatie

V e r s l a g A r e n a b i j e e n k o m s t V i s i e l a n d e l i j k g e b i e d I J s s e l s t e i n

V e r s l a g A r e n a b i j e e n k o m s t V i s i e l a n d e l i j k g e b i e d I J s s e l s t e i n V e r s l a g A r e n a b i j e e n k o m s t V i s i e l a n d e l i j k g e b i e d I J s s e l s t e i n Datum: 04-09-2018 A a n w e z i g e n Er is een gevarieerd gezelschap van circa 80 personen.

Nadere informatie

Raamovereenkomst Plattelandsontwikkeling Drenthe

Raamovereenkomst Plattelandsontwikkeling Drenthe Raamovereenkomst Plattelandsontwikkeling Drenthe Ondertekenden, Natuur en Milieu Federatie Drenthe, bij deze vertegenwoordigd door R. Hoekstra, hierna te noemen als NMFD Staatsbosbeheer, bij deze vertegenwoordigd

Nadere informatie

nummer 46 van 2012 Vaststelling subsidieplafonds 2013

nummer 46 van 2012 Vaststelling subsidieplafonds 2013 nummer 46 van 2012 Vaststelling subsidieplafonds 2013 Besluit namens gedeputeerde staten van Drenthe van 20 december 2012, kenmerk 51/MO/2012008753, afdeling Management Ondersteuning 1 Nummer 46 van 2012

Nadere informatie

Samenwerkingsovereenkomst De Groene Delta

Samenwerkingsovereenkomst De Groene Delta Samenwerkingsovereenkomst De Groene Delta Staatsbosbeheer, Vereniging Natuurmonumenten, Brabants Landschap, Brabantse Milieufederatie, Waterschap Aa en Maas, Waterschap De Dommel, ZLTO, Hertogboeren Gemeente

Nadere informatie

Inspraakwijzer beheerplannen Natura 2000 Drenthe

Inspraakwijzer beheerplannen Natura 2000 Drenthe Inspraakwijzer beheerplannen Natura 2000 Drenthe Waarom deze inspraakwijzer? Deze inspraakwijzer is geschreven als toelichting op de terinzagelegging van het ontwerp-beheerplan voor Natura 2000-gebied

Nadere informatie

STARTNOTITIE MILIEUEFFECTRAPPORTAGE AARDGASTRANSPORTLEIDING NORG-GRONINGEN (NORGRON)

STARTNOTITIE MILIEUEFFECTRAPPORTAGE AARDGASTRANSPORTLEIDING NORG-GRONINGEN (NORGRON) Inspraakreacties op STARTNOTITIE MILIEUEFFECTRAPPORTAGE AARDGASTRANSPORTLEIDING NORG-GRONINGEN (NORGRON) Inspraakpunt Bureau Energieprojecten Postbus 223 2250 AE VOORSCHOTEN www.bureau-energieprojecten.nl

Nadere informatie

Heidebeheer en fauna. Verslag veldwerkplaats Droog Zandlandschap Strabrechtse Heide, 4 juni 2009

Heidebeheer en fauna. Verslag veldwerkplaats Droog Zandlandschap Strabrechtse Heide, 4 juni 2009 Heidebeheer en fauna Verslag veldwerkplaats Droog Zandlandschap Strabrechtse Heide, 4 juni 2009 Inleiders: Jap Smits (Staatsbosbeheer) en prof. dr. Henk Siepel (Alterra-WUR) De Strabrechtse Heide is een

Nadere informatie

Nota van beantwoording behorende bij het bestemmingsplan "Nieuw- Amsterdam, Erfscheidenweg 57"

Nota van beantwoording behorende bij het bestemmingsplan Nieuw- Amsterdam, Erfscheidenweg 57 Nota van beantwoording behorende bij het bestemmingsplan "Nieuw- Amsterdam, Erfscheidenweg 57" dienst beleid afdeling fysiek ruimtelijke ontwikkeling januari 2011 Op 23 november 2010 is het concept-ontwerpbestemmingsplan

Nadere informatie

Het Experiment van de Drentsche

Het Experiment van de Drentsche Congres Het Experiment van de Drentsche 2 juli 2015 Hotel De Zeegser Duinen Schipborgerweg 8 / 9483 TL Zeegse In 1965 is in het Gedachtenplan van de Drentsche Aa de basis gelegd voor het huidige Nationaal

Nadere informatie

Gebruik en waardering van het open water in Leiden. Uitkomsten peiling LeidenPanel

Gebruik en waardering van het open water in Leiden. Uitkomsten peiling LeidenPanel Gebruik en waardering van het open water in Leiden Uitkomsten peiling LeidenPanel Colofon Serie Statistiek 2012 / 11 Gemeente Leiden Afdeling Strategie en Onderzoek, Beleidsonderzoek en Analyse (BOA) Postbus

Nadere informatie

Definitief plan voor recreatieve inrichting Strubben Kniphorstbosch 20 oktober 2010

Definitief plan voor recreatieve inrichting Strubben Kniphorstbosch 20 oktober 2010 Definitief plan voor recreatieve inrichting Strubben Kniphorstbosch 20 oktober 2010 In september zijn 3 bijeenkomsten geweest om samen met belangstellenden de wensen en mogelijkheden met betrekking tot

Nadere informatie

WAAROM EEN LANGETERMIJNVISIE VOOR DE STADSRANDZONE?

WAAROM EEN LANGETERMIJNVISIE VOOR DE STADSRANDZONE? 2 STRUCTUURVISIE STADSRANDZONE ASSEN WAAROM EEN LANGETERMIJNVISIE VOOR DE STADSRANDZONE? Als uitwerking van Assen Koerst, de visie voor de ontwikkeling van Assen tot 2020, maakt de gemeente samen met de

Nadere informatie

Toekomst agrarisch natuur- en landschapsbeheer rond Winterswijk. Jan Stronks

Toekomst agrarisch natuur- en landschapsbeheer rond Winterswijk. Jan Stronks Toekomst agrarisch natuur- en landschapsbeheer rond Winterswijk Jan Stronks Stand van zaken huidig landschap Bos en natuur in de plus! Agrarisch cultuurlandschap sterk in de min: Natuurwaarde holt achteruit

Nadere informatie

Notitie organisatie Regionaal Landschap Drents-Friese grensstreek

Notitie organisatie Regionaal Landschap Drents-Friese grensstreek Notitie organisatie Regionaal Landschap Drents-Friese grensstreek Afgelopen periode is gezocht naar een nieuw organisatiemodel voor Nationaal Park Dwingelderveld, Nationaal Park Drents-Friese Wold en het

Nadere informatie

Samen werken aan ruimtelijke kwaliteit. Assen 27 oktober 2009. Aanleiding. Ruimte-voor-ruimte regeling in Drenthe

Samen werken aan ruimtelijke kwaliteit. Assen 27 oktober 2009. Aanleiding. Ruimte-voor-ruimte regeling in Drenthe Samen werken aan ruimtelijke kwaliteit Assen 27 oktober 2009 Aanleiding Ruimte-voor-ruimte regeling in Drenthe Hoe draagt de werkwijze van het Atelier Overijssel bij aan Ruimtelijke kwaliteit? Kan de benadering

Nadere informatie

Provinciaal blad 2012, 44

Provinciaal blad 2012, 44 ISSN 0920-105X Provinciaal blad 2012, 44 Besluit van gedeputeerde staten van Utrecht van 28 augustus 2012, nr. 80B5BE58, tot instelling van de AVP-gebiedscommissie Vallei en Heuvelrug (Instellingsbesluit

Nadere informatie

Opnieuw kronkelende beken bij Deurze Wandelroutes: 1,5, 5,5 en 8 km

Opnieuw kronkelende beken bij Deurze Wandelroutes: 1,5, 5,5 en 8 km Nationaal beek- en esdorpenlandschap Drentsche Aa WANDELROUTES Deurzerdiep Opnieuw kronkelende beken bij Deurze Wandelroutes: 1,5, 5,5 en 8 km Welkom in het Nationaal park Drentsche Aa, neem de tijd het

Nadere informatie

Recreatiegebied Rhederlaag zoektocht naar een alternatief open dialoog

Recreatiegebied Rhederlaag zoektocht naar een alternatief open dialoog Recreatiegebied Rhederlaag zoektocht naar een alternatief open dialoog 22 augustus 2016 Opzet avond Opening (Initiatiefnemers) 19:30 Programma welkom, introductie Inleiding (Jan Bruyn) 19:40 aanleiding

Nadere informatie

Etten-Leur. (Bron: www. nederland-in-beeld.nl)

Etten-Leur. (Bron: www. nederland-in-beeld.nl) Etten-Leur (Bron: www. nederland-in-beeld.nl) Introductie Etten-Leur is een middelgrote gemeente in Brabant, gelegen ten westen van Breda. De gemeente bestaat uit één kern van ruim 40.000 inwoners. Door

Nadere informatie

(hoofdstuk uit Inspiratiegids Adviseur Ruimtelijke Kwaliteit Provincie Utrecht)

(hoofdstuk uit Inspiratiegids Adviseur Ruimtelijke Kwaliteit Provincie Utrecht) Bijlage: Projecten in de provincie Utrecht (hoofdstuk uit Inspiratiegids Adviseur Ruimtelijke Kwaliteit Provincie Utrecht) Inleiding In de Provinciale Ruimtelijke Structuurvisie 2013-2028 en de Verordening

Nadere informatie

zorg voor ons landschap

zorg voor ons landschap Rosendael 2a 6891 DA Rozendaal www.landschapsbeheergelderland.nl zorg voor ons landschap Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG): Stichting met ideële doelstelling. Missie: Zorg voor een vitaal, beleefbaar

Nadere informatie

Uitvoeringsprogramma Structuurvisie Borger-Odoorn Verbinding geeft perspectief

Uitvoeringsprogramma Structuurvisie Borger-Odoorn Verbinding geeft perspectief Uitvoeringsprogramma Structuurvisie Borger-Odoorn Verbinding geeft perspectief Dit uitvoeringsprogramma, behorende bij de Structuurvisie Borger- Odoorn, geeft aan op welke wijze de integrale gebiedsvisie

Nadere informatie

(ontwerp) ruimtelijke onderbouwing afwijking BP Akenveenweg 1 Tynaarlo

(ontwerp) ruimtelijke onderbouwing afwijking BP Akenveenweg 1 Tynaarlo (ontwerp) ruimtelijke onderbouwing afwijking BP Akenveenweg 1 Tynaarlo Gemeente Tynaarlo Maart 2011 Projectgebied Inhoudsopgave 1. Inleiding... 5 2. Huidige en beoogde situatie... 6 2.1 Beschrijving van

Nadere informatie

Lezing commissaris van de Koningin Max van den Berg over Westerwolde bij de uitreiking Penning van Verdienste d.d.

Lezing commissaris van de Koningin Max van den Berg over Westerwolde bij de uitreiking Penning van Verdienste d.d. Lezing commissaris van de Koningin Max van den Berg over Westerwolde bij de uitreiking Penning van Verdienste d.d. 28 september 2012 Geachte dames en heren, mevrouw Vonhoff, Eerappels bluien: lila, paars

Nadere informatie

Opdrachtgever: Jelmer Kooistra

Opdrachtgever: Jelmer Kooistra Onderwerp: Ontwerp projectplan Deurzerdiep Anreeperdiep Nummer: Bestuursstukken\1548 Agendapunt: 11 DB: Ja 10-2-2014 BPP: Ja 5-3-2014 Workflow Opsteller: Harriët Bosman, 0598-693226 Beleid, Projecten en

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Deltaplan voor het Landschap, Moerenburg-Heukelom-Koningshoeven

Nieuwsbrief. Deltaplan voor het Landschap, Moerenburg-Heukelom-Koningshoeven Moerenburg- Inhoud: Zichtbare resultaten Kavelruil Heukelom 6 Kavelruil belangrijk voor realisatie doelstellingen Toekomstige plannen Deelname aan de Nationale Natuurwerkdag Procesmanager Nellie Raedts

Nadere informatie

CULTUREEL ERFGOED EN DE VERTALING NAAR RUIMTELIJKE PLANNEN

CULTUREEL ERFGOED EN DE VERTALING NAAR RUIMTELIJKE PLANNEN CULTUREEL ERFGOED EN DE VERTALING NAAR RUIMTELIJKE PLANNEN Onderzoek naar cultuurhistorische structuren, landschappen en panden Aansluitend op Belvedere- (Behoud door ontwikkeling) en het MoMo-beleid (Modernisering

Nadere informatie

Beheerplan bijzondere natuurwaarden Broekvelden, Vettenbroek & Polder Stein Samenvatting

Beheerplan bijzondere natuurwaarden Broekvelden, Vettenbroek & Polder Stein Samenvatting Beheerplan bijzondere natuurwaarden Broekvelden, Vettenbroek & Polder Stein Samenvatting Samenvatting van het beheerplan 2012-2017 een bijdrage aan het Europese programma Natura 2000 Het beheerplan is

Nadere informatie

Levende Beerze. Informatieavond Esche Stroom 9 juni 2009

Levende Beerze. Informatieavond Esche Stroom 9 juni 2009 Levende Beerze Informatieavond Esche Stroom 9 juni 2009 Vanavond: Den Bosch De Levende Beerze structuurvisie planmer Esche Stroom en De Levende Beerze Procedure Bergeijk Waarom aan de slag? Nota Ruimte:

Nadere informatie

Deel 1: Algemene kaders. Waarom werken aan beekdalen? Groenere ruimte. Doel van de bijeenkomst: Agenda. De kern.

Deel 1: Algemene kaders. Waarom werken aan beekdalen? Groenere ruimte. Doel van de bijeenkomst: Agenda. De kern. Informatiebijeenkomst 9 juli 2010 Doel van de bijeenkomst: Informeren over: Corio Glana Stand van zaken per highlight in hand-out Voordelen van collectieve aanpak Samenwerking gemeenten, WRO, provincie

Nadere informatie

Verslag startbijeenkomst kennis- en kwaliteitsnetwerk Drentsche Aa Drentsche Aa, Landschap met Energie?

Verslag startbijeenkomst kennis- en kwaliteitsnetwerk Drentsche Aa Drentsche Aa, Landschap met Energie? Verslag startbijeenkomst kennis- en kwaliteitsnetwerk Drentsche Aa Drentsche Aa, Landschap met Energie? Inleiding Op woensdagmiddag 6 december 2017 vond de startbijeenkomst van het kennis en kwaliteitsnetwerk

Nadere informatie