Rapport 1340.N.09 Duurzaam terreinbeheer

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Rapport 1340.N.09 Duurzaam terreinbeheer"

Transcriptie

1 Rapport 1340.N.09 Duurzaam terreinbeheer WP5: sensorgestuurde bemesting van sportvelden

2 Auteurs: Dr.ir. D.W. Bussink (NMI) Ing. H. van der Draai (NMI) Ir. R.G. Smits (Agritechnics) December Wageningen, Nutriënten Management Instituut NMI B.V. Alle rechten voorbehouden. Niets uit de inhoud mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, op welke wijze dan ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de directie van Nutriënten Management Instituut NMI. Rapporten van NMI dienen in eerste instantie ter informatie van de opdrachtgever. Over uitgebrachte rapporten, of delen daarvan, mag door de opdrachtgever slechts met vermelding van de naam van NMI worden gepubliceerd. Ieder ander gebruik (daaronder begrepen reclame-uitingen en integrale publicatie van uitgebrachte rapporten) is niet toegestaan zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van NMI. Disclaimer Nutriënten Management Instituut NMI stelt zich niet aansprakelijk voor eventuele schadelijke gevolgen voortvloeiend uit het gebruik van door of namens NMI verstrekte onderzoeksresultaten en/of adviezen.

3 1 Inhoud pagina Voorwoord 2 Samenvatting 3 Aanleiding 4 Doel 4 Aanpak ontwikkeling sensorgestuurde bemesting 4 Sensorgestuurde bemesting: uitvoering en resultaten 5 Ontwikkelen en valideren sensor 5 Het ontwikkelde adviesmodel voor N-benutting in de (na)zomer 7 De gerealiseerde besparing op de N-gift 8 Een aangepaste P-advisering 9 Uitspoelingsmetingen 9 Pulsinjectie: uitvoering en resultaten 10 Resultaten: Het prototype 11 Resultaten inzet pulsinjectiemachine 12 Naar de toekomst 13 Literatuur 14 Bijlage: Drainwatermeetresultaten voor N en P op 3 sportveldlocaties, najaar

4 2 Voorwoord Dit onderzoek is uitgevoerd binnen werkpakket 5 van het KRW-project Duurzaam terreinbeheer. Het KRW-project Duurzaam terreinbeheer en waterkwaliteit wordt gefinancierd door het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, de provincie Noord Brabant, Waterbedrijf Brabant Water NV, Waterschappen De Dommel, Brabantse Delta, Rivierenland en Peel & Maasvallei. Tevens leveren de deelnemende partners en pilot gemeenten eigen financiële en/of in kind bijdragen.

5 3 Samenvatting Doel was van om in het kader van het KRW-project Duurzaam terrein beheer een adviessysteem voor sensorgestuurde bemesting van sportvelden te ontwikkelen, te testen en te demonstreren. Daarbij ligt de focus op de nazomer en het najaar. Het streven was om tot 30% besparing op het gebruik van meststoffen en 50% minder emissie van N en P naar oppervlaktewater te realiseren. Daarvoor is gewerkt aan een nauwkeurige manier van vaststellen van de N-behoefte in de nazomer en aan een techniek om kleine hoeveelheden meststof (10-20 kg N per ha) via pulsinjectie toe te dienen op 5-10cm diepte. De resultaten geven aan dat de sensor werkt, maar op dit moment nog onvoldoende nauwkeurig is om het N- en P-gehalte van gras voldoende nauwkeurig te voorspellen. Wel is er een N-adviesmodel nazomer ontwikkeld dat rekening houdt met het N-gehalte gras (nat chemisch bepaald in plaats van met de sensor). Toepassing van dit advies gaf aan dat een besparing op de N-gift in de nazomer van 50% haalbaar is. Op jaarbasis is een besparing van 20-35% haalbaar. Door de zeer natte (na)zomers van 2010 en 2012 zijn er slechts zwakke aanwijzingen verkregen dat scherp bemesten in de zomer leidt tot minder N-uitspoeling in herfst en winter. Er was namelijk al veel uitspoeling opgetreden voordat in de herfst de uitspoelingsmetingen zijn gestart. Opvallend is de vaak hoge uitspoeling van fosfaat. Dit komt vermoedelijk door de hoge P-toestand - leidend tot zeer hoge P-gehalten in gras - en het nog laat in het seizoen gebruiken van samengestelde meststoffen. Mede op basis van de gegevens uit dit project is aangepast fosfaatbemestingsadvies afgeleid, waarmee een besparing van >50% op de P-gift wordt gerealiseerd. Als Spin-off komt een nieuw P-advies beschikbaar voor seizoen Er is een werkend prototype pulsinjectie voor sportvelden gerealiseerd waarmee om de 10 cm vloeibare meststof kan worden toegediend. Na het verhelpen van enkele kinderziektes bleek de techniek goed toepasbaar op sportvelden. Daarbij werd een egaal groene grasmat zonder kleur verschillen verkregen. De doelstelling van lage N-giften (10-20 kg N per ha) kan op dit moment alleen worden gerealiseerd door vloeibare meststoffen sterk te verdunnen. Doorontwikkeling tot een praktijkmachine zal betekenen dat de uitvoering eenvoudiger moet en dat er technische aanpassingen nodig zijn om kleinere giften te kunnen doseren. Samengevat geven de resultaten aan dat een veel beter sturen op de N- en P-bemesting mogelijk is en leiden tot een lagere milieubelasting. Dit is op korte termijn te realiseren door gebruik te maken van nieuwe adviesmodellen in combinatie met aangepaste meststoffen. Op de langere termijn behoort sensorgestuurde bemesting via pulsinjectie tot de mogelijkheden.

6 4 Aanleiding Op sportvelden gaat men vaak te lang door met bemesten in de nazomer soms tot en met eind oktober. Eén van de redenen dat dit gebeurd is dat sportveldbeheerders in de nazomer niet goed kunnen inschatten of er voldoende stikstof (en fosfaat en kali) beschikbaar is voor het gewas. Men kiest daarom voor zekerheid en blijft door bemesten. Daar komt bij dat in de nazomer veelal kleine hoeveelheden stikstof nodig zijn van soms maar kg N/ha. Deze hoeveelheid is met veel gangbare meststoffen moeilijk toe te dienen. Het gevolg van te hoge giften en te lang door bemesten is meer (onnodige) uitspoeling van stikstof en fosfaat. Bovendien leidt een te hoge bemesting tot een zwakkere grasmat met risico van meer veronkruiding. De kosten voor onderhoud en/of onkruidbeheersing nemen daarmee toe. De praktijk heeft daarom behoefte aan nieuwe technieken waarmee de bemesting verantwoord kan worden afgebouwd en waarmee het mogelijk is om kleine giften te geven om zo én de uitspoeling te verminderen én de kwaliteit van de grasmat te verbeteren. Dit kan mogelijk via sensorgestuurde bemesting. Het proof of principle van dit concept komt uit de VS. Tegelijk is het daarbij van belang dat kleine giften kunnen worden gedoseerd. Dit vergt een nieuwe doseringstechniek. Pulsinjectie lijkt de techniek te zijn waarmee kleine hoeveelheden meststof zeer nauwkeurig in de grond kunnen worden geïnjecteerd op korte afstand. Doel Doel van Nutriënten Management Instituut en Agritechnics is om in het kader van KRW-project Duurzaam terreinbeheer een adviessysteem voor sensorgestuurde bemesting van sportvelden te ontwikkelen, te testen en te demonstreren. Daarbij ligt de focus op de nazomer en het najaar. De verwachting is dat dit leidt tot 30% besparing op het gebruik van meststoffen op sportvelden en dat het leidt tot 50% minder emissie naar oppervlaktewater. Aanpak ontwikkeling sensorgestuurde bemesting Globaal Voor de uitvoering hebben NMI en Agritechnics samengewerkt met de sportveldbeheerders van de gemeenten Eindhoven, Den Bosch, Tiel, Bergen op Zoom, Tilburg, Breda, Uden, Roosendaal en Oss en de waterschappen Rivierenland, Brabantse Delta en Dommel. In 2010 lag de focus op het ontwikkelen van een ijklijn voor sensorgestuurde bemesting, het ontwikkelen van een aangepast N-advies voor de nazomer en oriënterende uitspoelingsmetingen en het ontwikkelen van een eerste prototype pulsinjectie bemester voor sportvelden. In 2011 lag de focus op het valideren van de sensor, het testen van het prototype N-advies en het meten van het effect hiervan op de N- en P- uitspoeling van sportvelden. Tegelijk wordt er zo praktijkervaring opgedaan met het eerste prototype pulsinjectie bemesten door deze in te zetten in combinatie met het prototype N-advies.

7 5 Detail 2010 Door de grasmat te scannen met een sensor kan informatie worden verkregen over de chemische samenstelling van gras. Daartoe moet de sensor eerst worden gekalibreerd. Op een groot aantal sportvelden van 9 gemeenten zijn van juli tot oktober metingen uitgevoerd. Tegelijk is er een monster genomen van het gras voor chemische analyse. Via complexe statistische technieken kan er een ijklijn voor de minerale samenstelling (N, P en andere nutriënten) van gras worden ontwikkeld. Door de informatie over samenstelling van gras te koppelen met grondeigenschappen en de voorgeschiedenis (bemesting, gebruiksintensiteit, maaibeheer) is te voorspellen hoeveel stikstofnalevering er in de tweede helft van het seizoen plaatsvindt. In combinatie met de behoefte van het gewas en het gemeten N- gehalte van gras wordt een advies ontwikkeld hoeveel bemesting nog nodig is en wanneer er gestopt kan worden met de bemesting. Aan het eind van jaar 1 dient dit te leiden tot een prototype N-advies. Door in het najaar N-min in de bodem en de concentratie aan mineralen in het drainwater (door de waterschappen) te meten wordt informatie verkregen over de uitspoeling van N en P. Verder vindt in jaar 1 de ontwikkeling van een prototype pulsinjectiemachine voor sportvelden plaats. Deze machine moet uiteindelijk vloeibare meststof kunnen injecteren tot een diepte van ongeveer 5 cm De ijklijn van de sensor wordt in 2011 gevalideerd. Vervolgens wordt het prototype N-advies op een aantal sportvelden toegepast en vergeleken met aangrenzende sportvelden die het traditionele bemestingsadvies krijgen. De verwachte lage giften met het nieuwe advies worden daarbij gerealiseerd door het toedienen van vloeibare meststoffen via de prototype pulsinjectie machine. Aansluitend wordt op deze sportvelden in het najaar de hoeveelheid N-min en de nutriëntenuitspoeling gemeten. Door deze te vergelijken met die van traditionele beheerde velden in 2011 en 2012 is een indruk te verkrijgen van het milieurendement van aangepaste bemesting. Via deze aanpak wordt beoogd om eind 2011 een prototype systeem beschikbaar te hebben Het prototype systeem wordt in 2012 gedemonstreerd. Sensorgestuurde bemesting: uitvoering en resultaten Ontwikkelen en valideren sensor In 2010 zijn van half juli tot eind oktober de sportvelden ruim 190 keer bezocht om metingen grasscans en grasbemonsteringen uit te voeren. Dit is gedaan door zowel op 10 plekken op het sportveld en 10 plekken op een strook van 10 meter lengte te meten. Daarna is deze strook gemaaid met een handmaaier. Vervolgens zijn in de bak van de handmaaier ook nog scans uitgevoerd op het vers gemaaide gras. Aansluitend is van dit gras een monster genomen voor een nat-chemische analyse om de minerale samenstelling te bepalen.

8 6 Figuur 1. Het scannen van gras met een handsensor (links), maaien van gras (midden) en subbemonsteren van het gemaaide gras voor een nat-chemische analyse. De resultaten laten niet alleen zien dat de samenstelling van gras sterk varieert tussen de locaties, maar dat deze ook over het seizoen varieert. De P-gehalten in gras zijn erg hoog, terwijl het N-gehalte licht tot duidelijk hoger is dan de streefwaarde. Boven de streefwaarde is de voorziening van gras met N en P voldoende geweest voor een optimale groei. Er konden redelijke tot goede verbanden worden ontwikkeld tussen het spectrale signaal en de minerale samenstelling. Voor N en P varieerden die tussen de 0,70 en 0,90 afhankelijk van de meetperiode. Een voorbeeld voor N en P is weergegeven in Figuur 2. De elementen K, Mg en Ca vertoonden een vergelijkbaar goed verband. De beste kalibratielijnen werden verkregen bij sensor metingen in de opvangbak. De resultaten bij meting direct op het gras waren minder goed, waarschijnlijk is dit het gevolg van een te holle stand van het gras, waardoor niet alleen gras maar ook de bodem gescand wordt. Tabel 1. De samenstelling van gras op 9 sportveldlocaties van half juli tot eind oktober Gemeente P N Aantal g kg -1 ds g kg -1 ds metingen Bergen op Zoom 5,19 39,6 16 Breda 5,03 40,8 20 Den Bosch 5,61 39,0 24 Eindhoven 5,22 39,0 18 Tiel 5,31 46,4 26 Oss 5,09 39,5 27 Tilburg 5,11 41,5 20 Roosendaal 4,99 40,9 22 Uden 4,83 45,0 18 Gemiddeld 5,17 (5,2)* 41,3 (40,3)* 191 (123)* Maximum 3,8 56,9 Minimum 6,5 28,2 Streefwaarde 3,50 35,0 * De gemiddelde samenstelling in 2011.

9 7 Figuur 2. Het kalibratieresultaat voor het N- en P-gehalte in gras van sportvelden voor de maanden juli en augustus De standard error of cross validation (SECV) bedroeg respectievelijk 0,834 en 0,730. In 2011 zijn van begin juli tot eind oktober de sportvelden ruim 120 keer bezocht om metingen grasscans en grasbemonsteringen uit te voeren. De ontwikkelde ijklijn uit 2010 is gevalideerd. Daartoe werd met de ijklijn 2010 het grasgehalte van de 120 monsters voorspeld en vergeleken met de natchemische analyse van diezelfde 120 monsters. De ijklijn bleek te onnauwkeurig te zijn om het N- en P- gehalte van gras te voorspellen. Daarop zijn beide datasets samengevoegd, waarbij de gegevens van één sportveldlocatie zijn weggelaten. De gegevens van die sportveldlocatie zijn voor validatie gebruikt. Ook dit leidde tot een te onnauwkeurig validatie resultaat (R2<0,4), ondanks dat samenvoegen van beide datasets redelijke tot goede kalibratie resultaten opleverde (voor N en P een SECV van respectievelijk 0,75 en 0,65). De sensor is daarmee nu nog niet geschikt om in te zetten voor grasmetingen. De oorzaak van een slecht validatieresultaat is waarschijnlijk dat de kalibratie onvoldoende robuust is en dat er een veel grotere dataset nodig is. Anderzijds waren er relatief veel spectra van matige kwaliteit, hetgeen mogelijk te wijten is aan de robuustheid van het prototype meetinstrument. Opschonen van de spectra leidde tot een beter validatie resultaat, maar het is nog steeds onvoldoende om de sensor routinematig in te kunnen zetten. Conclusie: De sensor is op dit moment nog niet geschikt om het N- en P-gehalte van gras voldoende nauwkeurig te voorspellen. Het ontwikkelde adviesmodel voor N-benutting in de (na)zomer Om een zomer en nazomeradvies voor stikstof te geven is een model ontwikkeld. Dit model bouwt voort op een N-jaaradviesmodel voor sportvelden (Postma & Bussink, 2008). In het model is het actuele N- gehalte van sportvelden gras (te bepalen met de sensor of nat-chemisch) een maat voor de stikstofvoorziening. In combinatie met de gebruiksvoorgeschiedenis en bodemkengetallen wordt bepaald hoeveel bemesting er nog nodig is en wanneer met de bemesting kan worden gestopt. Bij hoge N-gehalten in gras in juli en augustus vindt een versnelde afbouw van de N-gift plaats ten opzichte van de jaarplanning (Tabel 2). Bij lage N-gehalte (<35 g N kg -1 ds) wordt wat extra gegeven.

10 8 Tabel 2.Voorbeelden van het N-advies (na)zomer in relatie gebruik, N-jaaradvies en N-gehalte gras. Os Maai Jaaradvies Gift eind juli (kg N ha -1 ) Gift op 1 september (kg N ha -1 ) (%) Freq. (kg N ha -1 ) N-gehalte gras (g kg -1 ds) N-gehalte gras (g kg -1 ds) < < * De gerealiseerde besparing op de N-gift In 2011 is op de 44 sportvelden van de 9 gemeenten op basis van het N-jaaradvies model gemiddeld 121 kg N per ha geadviseerd. In 2010 is op deze velden gemiddeld 153 kg N per ha gegeven. Toepassing van het zomeradviesmodel vanaf juli 2011 kan een besparing opleveren van 5 tot 15 kg per bemesting (Tabel 2). Omdat de bemestingsmachine in de zomer van 2011 nog niet beschikbaar was zijn de aangepaste lage N-bemesting en op een beperkt aantal locaties met korrelstrooiers toegediend (Breda en Uden). In Breda bedroeg de bemesting in 2010 gemiddeld over 4 sportvelden 164 kg N per ha. Op basis van het N-jaaradvies werd voor 2011 gemiddeld 129 kg N per ha geadviseerd. In juli en augustus is het gras gemonitord en is het N-advies op veld C en D neerwaarts bijgesteld. Veld A en B diende ter vergelijking. Dit leidde tot een jaargift van 109 kg N per ha (Tabel 3). Dit komt overeen met een besparing van ruim 55% na 1 juli en van ruim 20% op jaarbasis. Ten opzichte van 2010 bedraagt de besparing 34%. Eind september varieerde het N-gehalte tussen 35 en 40 g per kg ds op alle vier velden. Te Uden bedroeg de bemesting in 2010 gemiddeld over 4 sportvelden 187 kg N per ha. Op basis van de grasmonitoring is het N-jaaradvies van 130 kg N per ha op veld B en C neerwaarts bijgesteld. Dit leidde tot een jaargift van 120 kg N per ha. Veld A en D dienden ter vergelijking. Dit komt overeen met een besparing van ruim 60% na 1 juli en op jaarbasis van 30%. Ten opzichte van 2010 bedraagt de besparing 36%. Van half september tot eind oktober varieerde het N-gehalte tussen 35 en 40 g per kg ds bij de 120 kg N-gift en tussen 45 en 50 bij de 172 kg N-gift op jaarbasis. Tabel 3. De gerealiseerde N-bemesting te Breda en Uden in Het advies in voorjaar 2011 was respectievelijk 130 kg N per ha. Locatie veld april mei juni juli sep totaal kg N ha -1 N-min okt kg N ha -1 Breda A Breda B Breda C Breda D Uden A Uden B Uden C Uden D

11 9 Conclusie: Een besparing op de N-gift in de nazomer met 50% is haalbaar. Op jaarbasis is een besparing van 20-35% haalbaar. Een aangepaste P-advisering Het P-gehalte in gras ligt ver boven de streefwaarde. Dit wordt veroorzaakt door de hoge P- verzorgingstoestand (gemiddeld bedroeg P-CaCl 2 4,1 mg P kg -1 en PAL 43,3 mg P 2O 5 per 100g) en de relatief hoge P-gift (gemiddeld is in 2010 ruim 50 kg P 2O 5 per ha gegeven). Deze hoge gift wordt mede veroorzaakt doordat op veel locaties samengestelde meststoffen worden gebruikt. In 2011 is het P-advies aangepast, hetgeen leidde tot een gemiddelde adviesgift van 18 kg P 2O 5 per ha. Het P-gehalte in gras werd hierdoor niet beïnvloed (zie Tabel 1). Op basis van de verkregen gegevens uit 2010 en 2011 en de resultaten uit een ander project (Bussink et al., 2011b) kon een aangepast advies worden ontwikkeld. Gemiddeld zou dit leiden tot een P-advies van 9 kg P 2O 5 per ha over de 44 sportvelden. Dit advies komt beschikbaar voor bemestingsseizoen Conclusie: Een forse besparing op de P-bemesting (>50%) is realiseerbaar. Als Spin-off komt een nieuw P-advies beschikbaar voor seizoen Uitspoelingsmetingen Een indicatie van de uitspoeling is te verkrijgen via bemonstering van minerale N (N-min) en/of van drainwater (N en P) in het najaar. In 2010 is eind oktober de hoeveelheid N-min in de laag 0 tot 60 cm gemeten. Op alle locaties was deze lager dan 35 kg N per ha (gemiddeld 23). Bij een dergelijke hoeveelheid blijft het nitraatgehalte beneden de 50 mg per liter (11,3 g NO 3-N/l). Dit werd bevestigd door een beperkt aantal drainwaterbemonsteringen. Deze zijn in november 2010 gestart op 4 locaties (Tiel, Breda, Roosendaal en Uden) en gestopt in de december door de vroeg invallende winter (Figuur 3). Waarschijnlijk is door het extreem natte weer tussen half juli en half november (>400 mm, op de locatie Oss zelfs 500 mm) de N al uitgespoeld voordat de metingen startten. Het ortho-p- en het P-totaalgehalte varieerden sterk in het drainwater, respectievelijk van 0,01 tot 0,9 mg P/l en van 0,03 tot 1,2 mg P/l. In 2011 is half oktober de hoeveelheid minerale N in de laag 0 tot 60 cm gemeten. Op vrijwel alle locaties was deze lager dan 35 kg N per ha (gemiddeld 26). Op de locaties Breda en Uden zijn ook geen verschillen N-min (Tabel 3) aangetroffen ondanks het verschil in bemesting. Alleen locatie A te Breda liet een hoge N-min waarde zien. De oorzaak hiervan is dat de N al dieper zit dan 60 cm vanwege het zeer natte weer in de zomer 2011 (gemiddeld 350 mm over de maanden juni, juli en augustus).

12 10 Figuur 3. Vrij gelegd drainuiteinde (te Uden) begin december In 2011 zijn de drainwatermetingen geïntensiveerd. Echter door het droge najaar (in het bijzonder november) waren de drains maar op een beperkt aantal tijdstippen ook daadwerkelijk bemonsterbaar (watervoerend) tussen eind september en half januari. Een overzicht is gegeven in Tabel 4 (zie ook Bijlage 1). De meetpunten zijn niet aan een enkel sportveld toewijsbaar, omdat drains onder meerdere velden doorlopen. Voor Uden is er een aanwijzing dat een lagere N-bemesting in de nazomer leidt tot een lagere N-uitspoeling (Uden, punt 1). Ortho-P en totaal-p zijn hoog te Haaren (gemeente Oss) en overschrijden normwaarden. Op de andere locaties ligt de ortho-p op een acceptabel niveau. P-totaal overschrijdt echter normwaarden (Klein et al., 2012). De hoogste waarden zijn gemeten te Haaren. Mogelijk is dit vooral het gevolg van het in de nazomer toedienen van een P-houdende meststof. Te Breda en Haaren was de hoeveelheid gemakkelijk beschikbaar P met 1,5 mg P kg -1 in de bodem ongeveer gelijk. Te Uden bedroeg deze 3,5 mg P kg -1. Tabel 4. Drainwatermeetresultaten voor N en P op 3 locaties van eind september tot half januari (2012). Aantal waarnemingen NH 4-N NO 3-N mg N l -1 mg N l -1 N-totaal PO 4-P mg N l -1 mg P l -1 Totaal P mg P l -1 Breda punt 1 3 0,10 1,73 4,13 0,05 0,35 Breda, punt 2 3 0,10 1,90 3,80 0,12 0,23 Haaren, punt 1 4 1,97 1,85 5,55 0,67 0,90 Haaren, punt 2 4 1,52 2,03 4,95 0,36 0,68 Uden, punt 1 5 1,38 3,78 13,75 0,13 0,45 Uden, punt 2 5 0,39 14,12 17,71 0,06 0,35 Conclusie: Er zijn slechts zwakke aanwijzingen dat scherp bemesten in de zomer leidt tot minder N- uitspoeling. Door de natte (na)zomers van 2010 en 2011 is er al veel uitspoeling geweest voordat de metingen zijn gestart. Pulsinjectie: uitvoering en resultaten Ontwerpcriteria prototype Met de komst van deze kerntechnologie, genaamd Pulstec technologie is het mogelijk om vloeibare meststoffen als depotbemesting direct in de wortelzone aan te brengen (foto enkele lans). In dit project

13 11 is gewerkt aan het ontwikkelen van een prototype pulsinjectie machine die ingezet kan worden op sportvelden. De uitdaging van het doorlopen ontwikkelingstraject was gelegen in: het realiseren van een bemestingsmethode als gecontroleerd proces. het vervaardigen van vloeistofinjecteurs die in het gebruik met vloeibare meststoffen: o betrouwbaar blijken en een groot doseerbereik hebben; o in staat zijn om te werken met rijsnelheden die in de praktijk gangbaar zijn; o de ontwikkeling van een hogedrukpompsysteem met continu variabele opbrengst; o als modulair concept kunnen worden vormgegeven; en o inzicht te krijgen in voorzieningen die essentieel zijn voor een optimaal gebruiksgemak. Vooronderzoek heeft uitgewezen dat een pulsinjectie om de 10 cm (1 miljoen injecties per ha) nodig is voor een homogene grasontwikkeling zonder verschillen in groei door een ongelijke matige bemesting. Bij een te grote afstand bestaat er namelijk een groot risico op groeiverschillen en gewasverbranding vooral onder droge omstandigheden (Figuur 4). Figuur 4. Een voorbeeldresultaat van toedienen van vloeibare meststoffen met een spaakwielinjecteur om de 15 cm onder droge omstandigheden (Eindhoven juni 2011). Op basis van bovenstaande criteria is een prototype ontworpen en gebouwd als onderzoeksmachine om vast te stellen: Hoe reageren grassen op sportvelden op pulsinjectie; Wat is de minimale meststofdosering die op deze wijze per ha egaal kan worden verdeeld; en Wat is de betrouwbaarheid van de installatie als geheel en de injecteurs in het bijzonder. Resultaten: Het prototype Het ontwikkelde prototype betreft een onderzoeksmachine met een werkbreedte van 2,40 m en een maximale rijsnelheid van 6 km. De maximumcapaciteit bedraagt 1,4 ha per uur (theoretisch zonder wenden en keren). Op de onderzoeksmachine zijn 12 injecteurs geplaatst, waarbij elke injecteur vier injectiesproeiers bediend. In totaal dus 48 injecterende sproeiers. De injecteurs bevinden zich tussen twee rollen om oneffenheden op het grasveld glad te strijken, de afstand tot de grond zoveel mogelijk stabiel te houden en als dragers van de gehele machine. De meststof kan met een druk van 50 tot 100 bar worden geïnjecteerd (zie Figuur 5). Daartoe is in het prototype een separate dieselmotor aanwezig

14 12 om dit trekker onafhankelijk te regelen. Op de machine is een vat voor vloeibare meststof een watervat aanwezig om de meststof te verdunnen om zo de gewenste N-gift per ha te kunnen geven. Resultaten inzet pulsinjectiemachine Door de complexiteit van het ontwikkelproces is een eerste prototype pas in 2012 in plaats van 2011 beschikbaar gekomen en kon de machine daardoor niet worden ingezet in de uitspoelingsproeven in In 2012 is het prototype 3 keer ingezet te Breda en 2 keer te Tiel. Na de eerste toediening te Tiel bleek dat voor een goede toediening liter vloeistof nodig was. Om ongeveer 25 kg N per ha toe te diende de gebruikte vloeibare meststof 4 tot 5 keer verdund te worden. Figuur 5. Demo van de pulsinjectie machine te Breda op 23 mei Tabel 5. De toegediende hoeveelheid meststof en water. Breda Liters Water Verdunnings- Oppervlak Gift Volume meststof* factor ha kg N ha -1 per ha 23 mei ,4 0,6 24, juli ,8 0,6 24, sep ,2 0,64 24,4 328 Tiel 5 juni ,6 20, aug ,8 0,55 24,4 436 * (dichtheid 1,22 kg m -3 ) De machine had enkele kinderziektes, overlappende injectoren en corrosie. De geïnjecteerde meststof raakt onvermijdelijk bladmassa. Dit kan tot bladverbranding leiden en dat is tijdens de eerste applicatieronde in Tiel ook opgetreden (Figuur 6). Onderzoek leidde tot de vondst van de oorzaak, te

15 13 weten de opstelling van de sproeiers waardoor onder bepaalde omstandigheden de injectiebanen over elkaar kwamen te liggen. Na aanpassing van de configuratie is dit verschijnsel bij vergelijkbare omstandigheden niet meer waargenomen. Vloeibare meststoffen werken corrosief op metalen. Een uitzondering vormt roestvast staal in bepaalde legeringen en de vloeistofvoerende componenten zijn dan ook waar mogelijk uit deze materialen samengesteld. Een uitzondering vormen enkele componenten in de injecteurs die over magnetische eigenschappen beschikken. Deze componenten bleken te corroderen onder invloed van de gebruikte meststof Figuur 6. Het resultaat van pulsinjectie enkele dagen na de toediening van 5 juni 2012 te Tiel als gevolg van overlappende injectoren. In het kader van een doorontwikkeling van de Pulstec injecteurs wordt voorzien in een adequate oplossing van dit probleem. Deze problemen zijn nu verholpen door na elke bemesting de injectoren te spoelen. Tijdens de andere 3 toedieningstijdstippen heeft de machine goed gewerkt en leverde het een egaal groene stevige grasmat zonder bemestingspatronen. Naar de toekomst In de huidige uitvoering van de machine is het niet mogelijk om 10 kg N per ha toe te dienen. Dan zou de gebruikte mest namelijk met een factor 16 moeten worden verdund. Aangetoond is dat het principe werkt. Om in de nabije toekomst te komen tot een praktijkmachine zullen de navolgende aanpassingen nodig zijn: een groter doseerbereik met één en dezelfde sproeier, zodat uiteindelijk ongeveer 200 liter vloeistof per ha nodig is; de tank met water en meststof van 1000 liter meststof in de hefinrichting achter op de tractor; doseerinstallatie pulsinjectie in de hefinrichting voor op de tractor in werkbreedtes van 2,40 meter - 3 meter- en 9 meter; te bereiken rijsnelheden standaard 6 km. /uur max. ( met extra doseerventielen tot max. 12 km / uur); een geïntegreerde sproeierreiniging; en een aftakas aangedreven doseerunit.

16 14 Bij een gift van 10 kg N per ha moest de meststof dan 8 keer verdund te worden. Bij een gift van 40 kg N per ha is verdunning met een factor 2 nodig indien gebruikt zou worden. Bij meststof met een lager percentage N kan de verdunningsfactor verder omlaag. Een praktijkmachine die aan bovenstaande aanpassingen voldoet zal qua prijs naar verwachting vergelijkbaar zijn met spaakwielinjectie. Conclusie: Er is een werkend prototype machine voor pulsinjectie voor sportvelden. De doelstelling van lage N-giften kan op dit moment alleen worden gerealiseerd door vloeibare meststoffen sterk te verdunnen. Doorontwikkeling tot een praktijkmachine zal betekenen dat de uitvoering eenvoudiger moet en dat er technische aanpassingen nodig zijn om kleinere giften te kunnen doseren in combinatie met een verdunningsunit op de praktijkmachine. Literatuur Postma R & Bussink DW (2007). Naar een richtlijn voor de N- en P-bemesting van sportvelden met minimale uitspoeling. Deel 1: literatuurstudie, Branchevereniging Sport en Cultuurtechniek, Rijen. Klein J, Rozemeijer J, Broers HP, van der Grift B (2012). Meetnet Nutriënten Landbouw Specifiek Oppervlaktewater. Deelrapport B: Toestand en trends. Deltares rapport

17 15 Bijlage: Drainwatermeetresultaten voor N en P op 3 sportveldlocaties, najaar 2011 Locatie Breda: van december tot half januari (2012). Locatie Datum monster Breda Jeka 24-okt NH 4-N NO 3-N mg N l -1 mg N l -1 N-totaal PO 4-P mg N l -1 mg P l -1 Totaal P mg P l -1 Oost 7-dec <0,1 2,1 5,9 0,02 0,66 14-dec <0,1 1,7 3,1 0,07 0,14 22-dec <0,1 1,4 3,4 0,06 0,25 30-dec 6-jan Breda Jeka 24-okt West 16-jan 0,9 2,3 0,08 0,25 7-dec 0,10 1,73 4,13 0,05 0,35 14-dec <0,1 1,9 3,8 0,12 0,23 22-dec 30-dec 6-jan 16-jan <0,1 1,5 3,4 0,1 0,42 0,10 1,90 3,80 0,12 0,23 Locatie Haaren en Uden: van eind september tot begin januari (2012). Locatie Datum monster NH 4-N NO 3-N mg N l -1 mg N l -1 N-totaal PO 4-P mg N l -1 mg P l -1 Totaal P mg P l -1 Haren 1 23-sep 6,6 0,05 8,5 1,4 1,8 21-okt 1,2 0,05 3,4 0,57 0,87 16-dec 0,049 2,3 4 0,43 0,59 6-jan 0,04 5 6,3 0,29 0,35 1,97 1,85 5,55 0,67 0,90 Haren 2 23-sep 0,45 0,46 1,9 0,11 0,25 21-okt 5,2 0,05 7,2 1 1,9 16-dec 0,14 4,9 6,6 0,17 0,34 6-jan 0,3 2,7 4,1 0,16 0,22 1,52 2,03 4,95 0,36 0,68 Uden 1 21-okt 2,1 0, ,03 16-dec 0,51 8,8 10,3 0,01 0,22 6-jan 0,48 0,45 2,2 0,01 0,23 1,38 3,78 13,75 0,13 0,45 Uden 2 14-okt 0, ,9 0,01 0,06 21-okt 0, ,8 0,01 0,39 9-dec 0,36 1,8 5,5 0,12 0,75 16-dec 0, ,6 0,01 0,08 6-jan 0, ,5 0,01 0,07 0,39 14,12 17,71 0,06 0,35

18

Report 1695.N.17. Mestbewerking en Waterkwaliteit. een case studie voor het beheergebied van waterschap Aa en Maas.

Report 1695.N.17. Mestbewerking en Waterkwaliteit. een case studie voor het beheergebied van waterschap Aa en Maas. Report 1695.N.17 Mestbewerking en Waterkwaliteit een case studie voor het beheergebied van waterschap Aa en Maas de samenvatting Rapport 1695.N.17 Mestbewerking en Waterkwaliteit Een case studie voor waterschap

Nadere informatie

Aandachtspunten literatuurstudie. Naar een verantwoorde N- en P- bemesting van sportvelden en minimale uitspoeling. Conclusies deskstudie: N

Aandachtspunten literatuurstudie. Naar een verantwoorde N- en P- bemesting van sportvelden en minimale uitspoeling. Conclusies deskstudie: N Naar een verantwoorde N- en P- bemesting van sportvelden en minimale uitspoeling Wim Bussink Romke Postma Aandachtspunten literatuurstudie Mineralisatie uit niet afgevoerd maaisel Bespelingsint.+ maaifreq

Nadere informatie

2.1.6 Grasland zonder klaver: Natrium

2.1.6 Grasland zonder klaver: Natrium 2.1.6 Grasland zonder klaver: Natrium Het natriumadvies voor grasland is niet gericht op verhoging van de opbrengst, maar wordt uitsluitend gegeven met het oog op de gezondheidstoestand van het rundvee

Nadere informatie

Analyse van N_min in de bodem van maïspercelen Vruchtbare Kringloop Achterhoek/Liemers

Analyse van N_min in de bodem van maïspercelen Vruchtbare Kringloop Achterhoek/Liemers Analyse van N_min in de bodem van maïspercelen Vruchtbare Kringloop Achterhoek/Liemers Marleen Plomp en Gerjan Hilhorst (Wageningen Livestock Research) Maart 217 Inhoud 1. Inleiding... 2 2. Dataset...

Nadere informatie

Tips voor het uitvoeren van bemestingsproeven

Tips voor het uitvoeren van bemestingsproeven Commissie Bemesting Grasland en Voedergewassen Tips voor het uitvoeren van bemestingsproeven Inleiding De CBGV baseert haar adviezen bij voorkeur op zoveel mogelijk proefresultaten. Resultaten moeten daarbij

Nadere informatie

Naar 95% benutting van N uit kunstmest. Herman de Boer Divisie Veehouderij, Animal Sciences Group (Wageningen UR), Lelystad

Naar 95% benutting van N uit kunstmest. Herman de Boer Divisie Veehouderij, Animal Sciences Group (Wageningen UR), Lelystad Naar 95% benutting van N uit kunstmest Herman de Boer Divisie Veehouderij, Animal Sciences Group (Wageningen UR), Lelystad Opbouw presentatie Hoezo 95% benutting? Waarom nieuw onderzoek aan vloeibare kunstmest?

Nadere informatie

Precisiebemesting & optimalisatie mineralen kringlopen met NIRS

Precisiebemesting & optimalisatie mineralen kringlopen met NIRS Precisiebemesting & optimalisatie mineralen kringlopen met NIRS Philipp Heck John Deere Intelligent Solutions Group Precisielandbouw Toepassingen 2 Mineralen Management & Bemesting Eisen en grote uitdagingen

Nadere informatie

Bemesten van gras na mais en mais na gras?

Bemesten van gras na mais en mais na gras? Bemesten van gras na mais en mais na gras? Wim Bussink (NMI) & Janjo de Haan (WUR) Voorkomende situaties: Rotatie/wisselbouw: 3 jaar gras en 3 jaar mais Eénmaal in de 5-10 jaar, bouwland middels mais,

Nadere informatie

Naar 95% benutting van N uit kunstmest Herman de Boer Divisie Veehouderij, Animal Sciences Group (Wageningen UR), Lelystad

Naar 95% benutting van N uit kunstmest Herman de Boer Divisie Veehouderij, Animal Sciences Group (Wageningen UR), Lelystad Naar 95% benutting van N uit kunstmest Herman de Boer Divisie Veehouderij, Animal Sciences Group (Wageningen UR), Lelystad Opbouw presentatie Hoezo 95% benutting? Waarom nieuw onderzoek aan vloeibare kunstmest?

Nadere informatie

Duurzame bemesting: omgeving

Duurzame bemesting: omgeving Nutriënten Management Instituut B.V. Postbus 250, 6700 AG Wageningen T: 088 8761280 E: nmi@nmi-agro.nl I: www.nmi-agro.nl Duurzame bemesting Visie NMI Duurzame bemesting: omgeving Beperking milieubelasting

Nadere informatie

2.2 Grasland met klaver

2.2 Grasland met klaver 2.2 Grasland met klaver Tot grasland met klaver wordt gerekend grasland met gemiddeld op jaarbasis meer dan 10 15 procent klaver. 2.2-1 2.2.1 Grasland met klaver: Kalk In deze paragraaf wordt alleen de

Nadere informatie

BEMESTINGSPROEVEN NETWERK MICROVERGISTERS. Albert-Jan Bos Dinsdag 22 november 2016

BEMESTINGSPROEVEN NETWERK MICROVERGISTERS. Albert-Jan Bos Dinsdag 22 november 2016 BEMESTINGSPROEVEN NETWERK MICROVERGISTERS Albert-Jan Bos Dinsdag 22 november 2016 BEMESTINGSPROEVEN NETWERK MICROVERGISTERS Opbrengstproeven De Marke en Den Eelder 2015 en 2016 Meting NH 3 emissie De Marke

Nadere informatie

Meer en beter gras van Eigen land met onze nieuwe graslandverzorgingsmachine

Meer en beter gras van Eigen land met onze nieuwe graslandverzorgingsmachine Nieuwsbrief nr.1 maart 2015 Technieken en wetgeving veranderen continu. Middels de nieuwsbrief gaan we proberen u een aantal keer per jaar op de hoogte te houden van de actualiteiten en nieuwe ontwikkelingen

Nadere informatie

Beter stikstofadvies voor grasland op komst

Beter stikstofadvies voor grasland op komst Beter stikstofadvies voor grasland op komst Kees-Jan van Dam, Theun Vellinga Er komt een beter stikstofadvies voor grasland. De Commissie Bemesting Grasland en Voedergewassen heeft eind 1997 de contouren

Nadere informatie

Fractioneren van de stikstofbemesting in aardappelen 6 jaar proeven

Fractioneren van de stikstofbemesting in aardappelen 6 jaar proeven Fractioneren van de stikstofbemesting in aardappelen 6 jaar proeven V. De Blauwer (Inagro), W. Odeurs (BDB), M. Goeminne (PCA) Samenvatting Het is moeilijk voor een teler om het nitraatresidu na de teelt

Nadere informatie

meststoffen rijenbemesting in mais groei door kennis

meststoffen rijenbemesting in mais groei door kennis meststoffen 2013 rijenbemesting in mais groei door kennis Maismaster Mais is een gewas wat van oudsher heel goed reageert op een rijenbemesting. Al decennia worden NP meststoffen toegepast in de rij bij

Nadere informatie

Wachten op geschikte bodemtemperatuur voor mesttoediening kost opbrengst!

Wachten op geschikte bodemtemperatuur voor mesttoediening kost opbrengst! FEBRUARI 2019 Wachten op geschikte bodemtemperatuur voor mesttoediening kost opbrengst! Hoge opbrengst en N-benutting is mogelijk bij bemesting beneden 5 graden Wim Bussink Elk jaar is de vraag: wanneer

Nadere informatie

Bemesten van gras na mais en mais na gras?

Bemesten van gras na mais en mais na gras? Bemesten van gras na mais en mais na gras? Wim Bussink (NMI) & Janjo de Haan (WUR) Powerpoint gewijzigd na toekenning derogatie dd 04-04-2018 Voorkomende situaties: Rotatie/wisselbouw: 3 jaar gras en 3

Nadere informatie

RE-gras. Bedrijfsspecifiek advies voor het sturen op ruw eiwit, grasopbrengst en stikstofbenutting

RE-gras. Bedrijfsspecifiek advies voor het sturen op ruw eiwit, grasopbrengst en stikstofbenutting Soil for life RE-gras Bedrijfsspecifiek advies voor het sturen op ruw eiwit, grasopbrengst en stikstofbenutting Een project van het Nutriënten Management Instituut NMI in opdracht van het Productschap

Nadere informatie

Te kort aan (kunst)mest? Hoe verdeel ik de kunstmest dynamisch?

Te kort aan (kunst)mest? Hoe verdeel ik de kunstmest dynamisch? Te kort aan (kunst)mest? Hoe verdeel ik de kunstmest dynamisch? Wim Bussink, NMI Nijkerk, 20 februari 2014 Complementair aan CBGV werk Materiaal deels deze afkomstig uit studies met PZ financiering Elke

Nadere informatie

ONDERZAAI GRAS IN BLOEMKOOL: EFFECT OP HET NITRAATRESIDU

ONDERZAAI GRAS IN BLOEMKOOL: EFFECT OP HET NITRAATRESIDU ONDERZAAI GRAS IN BLOEMKOOL: EFFECT OP HET NITRAATRESIDU Proefcode : OL13 BKTTZA Uitgevoerd in opdracht van: Provinciaal Proefcentrum voor de Groenteteelt Oost-Vlaanderen vzw Technisch Comité Karreweg

Nadere informatie

Beter Bodembeheer de diepte in

Beter Bodembeheer de diepte in Beter Bodembeheer de diepte in 6 april 2017 Nijkerk Partners in PPS Duurzame Bodem: LTO Nederland, NAV, Brancheorganisatie Akkerbouw (Penvoerder), Agrifirm, IRS, Suiker Unie, AVEBE, CZAV, NAO, Bionext

Nadere informatie

KEURING KUNSTGRASVELDEN. Uitloging zink in het drainage water en de drainage laag.

KEURING KUNSTGRASVELDEN. Uitloging zink in het drainage water en de drainage laag. KEURING KUNSTGRASVELDEN Uitloging zink in het drainage water en de drainage laag. eindrapport Opdrachtgever / Client RecyBEM B.V. t.a.v. de heer drs. C. van Oostenrijk Postbus 418 2260 AK LEIDSCHENDAM

Nadere informatie

Hoe maak je een bemestingsplan binnen de gebruiksnormen

Hoe maak je een bemestingsplan binnen de gebruiksnormen Hoe maak je een bemestingsplan binnen de gebruiksnormen Natuur en Landschap Pleasure green Milieu Tonnis van Dijk Nutriënten Management Instituut NMI 3 november 2011 Beperkingen in bemesting Europese regelgeving:

Nadere informatie

HUMUSZUREN ALS HULPMIDDEL VOOR DE OPTIMALISATIE VAN

HUMUSZUREN ALS HULPMIDDEL VOOR DE OPTIMALISATIE VAN HUMUSZUREN ALS HULPMIDDEL VOOR DE OPTIMALISATIE VAN OPBRENGST EN KWALITEIT VAN RAAIGRAS BIJ VERMINDERDE BEMESTING Greet Verlinden, Thomas Coussens en Geert Haesaert Hogeschool Gent, Departement Biowetenschappen

Nadere informatie

Hendrix UTD Agro Jaarrond bemesting. Programma: Kringloop Bodem Jaarbemesting Grasland

Hendrix UTD Agro Jaarrond bemesting. Programma: Kringloop Bodem Jaarbemesting Grasland Jaar Rondbemesting Hendrix UTD Agro Jaarrond bemesting Programma: Kringloop Bodem Jaarbemesting Grasland Kringloop Dicht drukken KHK khk - Ca khk - Mg khk - Mg Ca Ca khk Mg khk - Mg khk - Mg Ca Ca khk

Nadere informatie

LMM e-nieuws 16. Inhoud. Inleiding. Het nieuwe LMM-programma vanaf Bezuinigingen. Het nieuwe LMM. Februari 2011 Heruitgave augustus 2018

LMM e-nieuws 16. Inhoud. Inleiding. Het nieuwe LMM-programma vanaf Bezuinigingen. Het nieuwe LMM. Februari 2011 Heruitgave augustus 2018 LMM e-nieuws 16 Februari 2011 Heruitgave augustus 2018 Inhoud Inleiding Het nieuwe LMM-programma vanaf 2011 Nieuwe ontwikkelingen: drainmetingen met SorbiCells Waarom op 16 punten en niet meer of minder?

Nadere informatie

Resultaten pilot 2018/2019 Groene Weide Meststof H. Canter Cremers

Resultaten pilot 2018/2019 Groene Weide Meststof H. Canter Cremers Resultaten pilot 2018/2019 Groene Weide Meststof H. Canter Cremers Akkers 9.328 ha 61.904 ha 17.428 ha K2O: 38.339 ton P2O5: 8.052 ton N tot: 35.314 ton S: 7.445 ton Totaal bemestingsmineralen Achterhoek

Nadere informatie

ca«. PROEFSTATION VOOR TUINBOUW ONDER GLAS 223 '2^2- hm/pap/csstikst Stikstofvormen bij intensieve bemestingssystemen voor kasteelten C.

ca«. PROEFSTATION VOOR TUINBOUW ONDER GLAS 223 '2^2- hm/pap/csstikst Stikstofvormen bij intensieve bemestingssystemen voor kasteelten C. Bibliotheek Proefstation Naaldwijk dciiuwijrv.. a hm/pap/csstikst 3 C ca«. 74 o^0 P GL^ t PROEFSTATION VOOR TUINBOUW ONDER GLAS Stikstofvormen bij intensieve bemestingssystemen voor kasteelten C. Sonneveld

Nadere informatie

Wintergerst als groenbemester en stikstofvanggewas. W.C.A. van Geel & H.A.G. Verstegen

Wintergerst als groenbemester en stikstofvanggewas. W.C.A. van Geel & H.A.G. Verstegen Winter als groenbemester en stikstofvanggewas W.C.A. van Geel & H.A.G. Verstegen Praktijkonderzoek Plant & Omgeving B.V. Sector AGV PPO nr. 3253013350 juni 2008 2008 Wageningen, Praktijkonderzoek Plant

Nadere informatie

Bijlage 6 Model voor de rapportage, behorend bij artikel 3.73. Jaarlijks voor 1 mei inleveren, lees voor invullen eerst de toelichting.

Bijlage 6 Model voor de rapportage, behorend bij artikel 3.73. Jaarlijks voor 1 mei inleveren, lees voor invullen eerst de toelichting. BIJLAGE BIJ ARTIKEL I, ONDERDEEL J, VAN DE REGELING VAN DE STAATSSECRETARIS VAN INFRASTRUCTUUR EN MILIEU VAN (6.0.202), NR. IENM/BSK-202/7597, TOT WIJZIGING VAN DE REGELING ALGEMENE REGELS VOOR INRICHTINGEN

Nadere informatie

Bodemkwaliteit op zand

Bodemkwaliteit op zand Bodemkwaliteit op zand 2011-2016 Resultaten gangbare en biologische bedrijfssystemen rond opbrengsten, bodemkwaliteit, bemesting en uitspoeling Themamiddag Bemesting Akkerbouw, Putten, 30 november 2017

Nadere informatie

Onderzoek naar bruikbare herbiciden in knolbegonia

Onderzoek naar bruikbare herbiciden in knolbegonia Onderzoek naar bruikbare herbiciden in knolbegonia Vervolgonderzoek in 2005 P.J. van Leeuwen, A.Th.J. Koster en J.P.T. Trompert Praktijkonderzoek Plant & Omgeving B.V. Sector Bloembollen maart 2006 PPO

Nadere informatie

Onderzoeksresultaten peilgestuurde drainage, stroomgebied Hupselse Beek

Onderzoeksresultaten peilgestuurde drainage, stroomgebied Hupselse Beek Onderzoeksresultaten peilgestuurde drainage, stroomgebied Hupselse Beek Laurens Gerner Annemarie Kramer Marga Limbeek Bob van IJzendoorn Hans Peter Broers Wybe Borren Joachim Rozemeijer Ate Visser 14 oktober

Nadere informatie

Satellietbedrijf Kooiker

Satellietbedrijf Kooiker Satellietbedrijf Kooiker Rapportage 2016 Algemeen Bedrijfsgegevens Naam: Mts Smeenge Adres: Hoofdweg 62 9483 PD Zeegse Teamsamenstelling: Jan Reinder Smeenge, Harry Koonstra, David van der Schans, Harm

Nadere informatie

Naar een nieuwe systematiek voor N-bemestingsadviezen als basis voor precisiebemesting

Naar een nieuwe systematiek voor N-bemestingsadviezen als basis voor precisiebemesting Naar een nieuwe systematiek voor N-bemestingsadviezen als basis voor precisiebemesting Themadag bemesting akkerbouw, Nijkerk 2 februari 2017 Romke Postma, Willem van Geel (WUR) & Janjo de Haan (WUR) Romke.postma@nmi-agro.nl

Nadere informatie

ADLO demoproject Opvangen van drainwater. Inleiding. Studiedag Bemesting. containervelden Timing: 1 april maart 2014 Doelstelling:

ADLO demoproject Opvangen van drainwater. Inleiding. Studiedag Bemesting. containervelden Timing: 1 april maart 2014 Doelstelling: ADLO demoproject 2011 18 Studiedag Bemesting Kwaliteitsvolle planten met reductie van nutriëntenuitspoelingen op tray en containervelden Kwaliteitsvolle planten met reductie van nutriëntenuitspoeling op

Nadere informatie

Rest-N praktijkpercelen. Ondiep en lui wortelstelsel. Rijenbemesting en/of fractioneren? Dé oplossing? Stikstof plaatsen in de rij.

Rest-N praktijkpercelen. Ondiep en lui wortelstelsel. Rijenbemesting en/of fractioneren? Dé oplossing? Stikstof plaatsen in de rij. Rest-N praktijkpercelen 400 350 Rijenbemesting en/of fractioneren? Dé oplossing? Veerle De Blauwer Rest-N (kg N/ha) 300 250 200 150 100 50 0 157 174 159 125 130 120 115 109 81 96 2004 2005 2006 2007 2008

Nadere informatie

4/11/2017. Rendement uit Bodemspiegel en perceelsvergelijking. Herman Krebbers. Vanuit de lucht zie je meer. Direct snel overzicht perceel en zones

4/11/2017. Rendement uit Bodemspiegel en perceelsvergelijking. Herman Krebbers. Vanuit de lucht zie je meer. Direct snel overzicht perceel en zones Rendement uit Bodemspiegel en perceelsvergelijking Herman Krebbers Vanuit de lucht zie je meer Direct snel overzicht perceel en zones 1 Rendement uit data Bewustwording teler verbeter potentie perceel

Nadere informatie

Beproeving mineralenconcentraten en spuiwater in diverse gewassen. Praktijkonderzoek Plant & Omgeving. Inhoud

Beproeving mineralenconcentraten en spuiwater in diverse gewassen. Praktijkonderzoek Plant & Omgeving. Inhoud Beproeving mineralenconcentraten en spuiwater in diverse gewassen Resultaten uit onderzoek PPO en andere WUR-instituten Willem van Geel, PPO-AGV, 8-11-2012, Bergeijk Praktijkonderzoek Plant & Omgeving

Nadere informatie

Inschatten van nutriëntenbenutting via NIRS analyses

Inschatten van nutriëntenbenutting via NIRS analyses Inschatten van nutriëntenbenutting via NIRS analyses Louis Paternostre, Johan De Boever, Laid Douidah, Sam Millet 02/04/2019 Wat is NIRS? NIRS = Nabij infrarood reflectie spectroscopie Spectroscopie verwijst

Nadere informatie

Gezonde bodem, precisielandbouw & weerbaar gewas. onderdeel van Koepelproject plantgezondheid bomen en vaste planten

Gezonde bodem, precisielandbouw & weerbaar gewas. onderdeel van Koepelproject plantgezondheid bomen en vaste planten Gezonde bodem, precisielandbouw & weerbaar gewas onderdeel van Koepelproject plantgezondheid bomen en vaste planten Doel van project Door middel van beperkte eerste ervaringen in een project waarin boomkwekers

Nadere informatie

RUWVOER+ Optimaliseer uw ruwvoerproces

RUWVOER+ Optimaliseer uw ruwvoerproces Grasgroen meststoffen 2016 RUWVOER Optimaliseer uw ruwvoerproces We nemen het dier als uitgangspunt, want zij maakt ruwvoer tot waarde. Onze Ruwvoer aanpak biedt betere handvatten ter optimalisatie van

Nadere informatie

Mesdag Zuivelfonds NLTO

Mesdag Zuivelfonds NLTO Onderwerpen Mesdagfonds Actuele thema s die keuze vragen Onderzoek uitspoeling stikstof (WUR) Onderzoek vastlegging CO2 (AEQUATOR) Conclusie en aanbevelingen Mesdag Zuivelfonds NLTO Ontstaan: fonds kwaliteit

Nadere informatie

N-index: wat zeggen de cijfers?

N-index: wat zeggen de cijfers? Beste klant, N-index: wat zeggen de cijfers? U heeft een analyse ontvangen van de Bodemkundige Dienst met bepaling van de N-index en met het bijhorend N-bemestingsadvies. Hieronder vindt u een verduidelijking

Nadere informatie

Bemestingsproef snijmaïs Beernem

Bemestingsproef snijmaïs Beernem Bemestingsproef snijmaïs Beernem 1. Context Het onderzoek richt zich op het bereiken van innovatieve strategieën om agro- en bio-industriële nutriëntenrijke stromen te recycleren. Het agronomische en ecologische

Nadere informatie

Het beste tijdstip om grasland te vernieuwen

Het beste tijdstip om grasland te vernieuwen Het beste tijdstip om grasland te vernieuwen Auteur Alex De Vliegher 16/04/2014 www.lcvvzw.be 2 / 7 INHOUDSOPGAVE Inhoudsopgave... 3 Wanneer grasland vernieuwen in het najaar? Wanneer in het voorjaar?...

Nadere informatie

Satellietbedrijf Graveland

Satellietbedrijf Graveland Satellietbedrijf Graveland Rapportage 2016 Algemeen Bedrijfsgegevens Naam:Firma Graveland Adres: Bosweg 5A, 7958 PZ Koekange Het bedrijf van Wout Graveland telt circa 100 stuks melkkoeien en 65 stuks jongvee.

Nadere informatie

20-4-2015. Enkele resultaten van bemestingsproeven met verdunde en aangezuurde mest. Proefopzet. Proefopzet. Verdunde mest

20-4-2015. Enkele resultaten van bemestingsproeven met verdunde en aangezuurde mest. Proefopzet. Proefopzet. Verdunde mest 20-4-2015 Enkele resultaten van bemestingsproeven met verdunde en aangezuurde mest Project alternatieve mest aanwendingsmethoden Emissiemetingen verdunde mest Praktijknetwerk microvergisters 9 april 2015

Nadere informatie

DE KWALITEIT VAN HET WATER IN HET ZWEMBAD "DE HOUTRIB" IN LELYSTAD IN 1979 door. S. de Jong Abw 79. maart

DE KWALITEIT VAN HET WATER IN HET ZWEMBAD DE HOUTRIB IN LELYSTAD IN 1979 door. S. de Jong Abw 79. maart W E R K D O C U M E N T DE KWALTET VAN HET WATER N HET ZWEMBAD "DE HOUTRB" N LELYSTAD N 1979 door S. de Jong 1980-Abw 79 maart D E N S T V O O R D E J S S E L N E E R P O L D E R S S M E D N G H U S L

Nadere informatie

Precisielandbouw buiten stal: GrasMais-Signaal. Met gras is nog veel te winnen... Melkproduktie per ha. Droge stofproduktie per ha

Precisielandbouw buiten stal: GrasMais-Signaal. Met gras is nog veel te winnen... Melkproduktie per ha. Droge stofproduktie per ha Precisielandbouw buiten stal: GrasMais-Signaal Met gras is nog veel te winnen... Gezonde Veehouderij 2023 5 november 2015 Bert Philipsen ea WUR Droge stofproduktie per ha Melkproduktie per ha Smith et

Nadere informatie

Nieuw kali-advies mais

Nieuw kali-advies mais Nieuw kali-advies mais Wim Bussink (NMI) & Jantine van Middelkoop (WLR), Gert Jan Holshof (WLR), Herman van Schooten (WLR) en Gerjanne Doppenberg (NMI) Aanleiding Mais bemestingsadvies oud Afgeleid uit

Nadere informatie

meststoffen Kiemvoeding voor een vlotte start groei door kennis

meststoffen Kiemvoeding voor een vlotte start groei door kennis meststoffen Kiemvoeding voor een vlotte start groei door kennis quickstart Quickstart meststoffen zijn speciaal ontwikkeld voor de kiemvoeding van fijnzadige gewassen. Fijnzadige gewassen hebben weinig

Nadere informatie

DE N-BEMESTING VAN KLAVER EN LUZERNE, AL DAN NIET GEMENGD

DE N-BEMESTING VAN KLAVER EN LUZERNE, AL DAN NIET GEMENGD DE N-BEMESTING VAN KLAVER EN LUZERNE, AL DAN NIET GEMENGD MET RAAIGRASSEN. Alex De Vliegher Vlaamse overheid, Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO) Eenheid Plant: Teelt en Omgeving De teelt

Nadere informatie

Bemesting Gras Hogere ruwvoeropbrengst

Bemesting Gras Hogere ruwvoeropbrengst Bemesting Gras 2017 Hogere ruwvoeropbrengst oktober 2016 Top Flow entec fl voor in drijfmest Top Flow entec fl: hogere benutting stikstof uit drijfmest Plant N 2 O lachgas Organische stikstof Mineralisatie

Nadere informatie

Verkennend bodemonderzoek plangebied t Spieghel, Grontmij, maart 2004

Verkennend bodemonderzoek plangebied t Spieghel, Grontmij, maart 2004 Verkennend bodemonderzoek plangebied t Spieghel, Grontmij, maart 2004 Conclusies Door middel van het uitgevoerde bodemonderzoek is inzicht verkregen in de milieuhygiënische kwaliteit van de bodem ter plaatse

Nadere informatie

Impact van éénmalige organische bemesting op de stikstofnalevering in meerjarige sierteelten

Impact van éénmalige organische bemesting op de stikstofnalevering in meerjarige sierteelten Impact van éénmalige organische bemesting op de stikstofnalevering in meerjarige sierteelten Mineralisatieproef: invloed onkruidbestrijding en groenbemesters Incubatieproef: lange termijn N-nalevering

Nadere informatie

Toetsing van effecten van toediening van biochar op opbrengst en bodemkwaliteit in meerjarige veldproeven

Toetsing van effecten van toediening van biochar op opbrengst en bodemkwaliteit in meerjarige veldproeven Toetsing van effecten van toediening van biochar op opbrengst en bodemkwaliteit in meerjarige veldproeven J.J. de Haan, D. van Balen & C. Topper (PPO-agv Wageningen UR) M.J.G. de Haas, H. van der Draai

Nadere informatie

Bemestingsstrategie voor de teeltcombinatie gras-maïs

Bemestingsstrategie voor de teeltcombinatie gras-maïs Bemestingsstrategie voor de teeltcombinatie gras-maïs Auteurs Gert Van de Ven, An Schellekens Wendy Odeurs Joos Latré 14/03/2014 www.lcvvzw.be 2 / 8 INHOUDSOPGAVE Inhoudsopgave... 3 Inleiding... 4 Adviezen...

Nadere informatie

Rijenbemesting met mengmest bij maïs

Rijenbemesting met mengmest bij maïs Rijenbemesting met mengmest bij maïs Auteurs Gert Van de Ven 14/03/2014 www.lcvvzw.be 2 / 10 INHOUDSOPGAVE Inhoudsopgave... 3 Inleiding... 4 De technieken... 5 Mest toedienen voor het zaaien... 5 Rijenbemesting

Nadere informatie

SKB-Showcase. Praktijkdemo s met ondernemers uit de akker- en tuinbouw. Slotbijeenkomst SKB Showcase Biezenmortel 11 december 2014

SKB-Showcase. Praktijkdemo s met ondernemers uit de akker- en tuinbouw. Slotbijeenkomst SKB Showcase Biezenmortel 11 december 2014 Nutriënten Management Instituut B.V. Postbus 250, 6700 AG Wageningen T: 088 8761280 E: nmi@nmi-agro.nl I: www.nmi-agro.nl SKB-Showcase Praktijkdemo s met ondernemers uit de akker- en tuinbouw Romke Postma

Nadere informatie

Duurzame landbouw door bodemschimmels

Duurzame landbouw door bodemschimmels Duurzame landbouw door bodemschimmels Omdat er in natuurgebieden over het algemeen veel bodemschimmels leven, wordt vaak gedacht dat de aanwezigheid van schimmels in een akker of in grasland een kenmerk

Nadere informatie

c\? Z o SZ PROEFSTATION VOOR TUINBOUW ONDER GLAS De boriumvoorziening van trosanjers in steenwol bij verschillende ph niveau's

c\? Z o SZ PROEFSTATION VOOR TUINBOUW ONDER GLAS De boriumvoorziening van trosanjers in steenwol bij verschillende ph niveau's c\? Bibliotheek Proefstation Naaldwijk Z 5 7* PROEFSTATION VOOR TUINBOUW ONDER GLAS De boriumvoorziening van trosanjers in steenwol bij verschillende ph niveau's C. Sonneveld D. Theune Intern verslag nr.

Nadere informatie

Maïs bemesten: oude principes, nieuwe technieken

Maïs bemesten: oude principes, nieuwe technieken Maïs bemesten: oude principes, nieuwe technieken Auteurs Wendy Odeurs en Jan Bries Joos Latré Dieter Cauffman en Koen Vrancken Jef Verheyen Gert Van de Ven 14/03/2014 www.lcvvzw.be 2 / 13 INHOUDSOPGAVE

Nadere informatie

Behoud meerjarig proefveld organische bemesting

Behoud meerjarig proefveld organische bemesting Behoud meerjarig proefveld organische bemesting Instandhouding meerjarig proefveld organische bemesting hyacint voor toekomstig onderzoek naar organische bemesting op duinzandgrond Peter Vreeburg Praktijkonderzoek

Nadere informatie

25 jaar biologische teelt op zandgrond: waar staan we nu?

25 jaar biologische teelt op zandgrond: waar staan we nu? 25 jaar biologische teelt op zandgrond: waar staan we nu? Resultaten van systeemonderzoek Bodemkwaliteit op Zand van WUR proeflocatie Vredepeel 24 januari 2019, Janjo de Haan, Marie Wesselink, Harry Verstegen

Nadere informatie

Strategisch(er) stikstof bemesten op melkveebedrijven

Strategisch(er) stikstof bemesten op melkveebedrijven Strategisch(er) stikstof bemesten op melkveebedrijven Welke stikstof-bemestingsadvies gebruik je als stikstof knelt? Jantine van Middelkoop, Commissie Bemesting Grasland en Voedergewassen Gebruiksnormen

Nadere informatie

SXG 216 /323 /326. Krachtige en betrouwbare dieselzitmaaiers

SXG 216 /323 /326. Krachtige en betrouwbare dieselzitmaaiers SXG 216 /323 /326 Krachtige en betrouwbare dieselzitmaaiers Krachtig & betrouwbaar Bij de zitmaaiers van Iseki zit al het vakmanschap in één enkele machine: uitmuntende wereldvermaarde technologie van

Nadere informatie

N-systemen in wintertarwe

N-systemen in wintertarwe N-systemen in wintertarwe Inleiding HLB BV en Proeftuin Zwaagdijk voerden het project N-systemen in wintertarwe uit in opdracht van Productschap Akkerbouw in de periode 2010-2012. Doelstelling van het

Nadere informatie

Magnesium in drinkwater voor weidende droge koeien

Magnesium in drinkwater voor weidende droge koeien Magnesium in drinkwater voor weidende droge koeien J. Zonderland (ROC Bosma Zathe) K. Kalis (Gezondheidsdienst voor Dieren in Noord-Nederland) Als weidende koeien krachtvoer krijgen of als koeien op stal

Nadere informatie

Bijlage: bodemanalyses als nulmeting

Bijlage: bodemanalyses als nulmeting Credits for Carbon Care CLM Onderzoek en Advies Alterra Wageningen UR Louis Bolk Instituut Bijlage: bodemanalyses als nulmeting In het project Carbon Credits hadden we oorspronkelijk het idee dat we bij

Nadere informatie

Stichting Proefboerderijen Noordelijke Akkerbouw. Het effect van N-bemesting op de (energie)opbrengst van wintertarwe

Stichting Proefboerderijen Noordelijke Akkerbouw. Het effect van N-bemesting op de (energie)opbrengst van wintertarwe Stichting Proefboerderijen Noordelijke Akkerbouw Het effect van N-bemesting op de (energie)opbrengst van wintertarwe Het effect van N-bemesting op de (energie)opbrengst van wintertarwe Opdrachtgever: Auteur:

Nadere informatie

KLW KLW. Meer ruwvoer lucratiever dan meer melk? Jaap Gielen, Specialist melkveehouderij 15/22 februari Ruwvoerproductie en economie!

KLW KLW. Meer ruwvoer lucratiever dan meer melk? Jaap Gielen, Specialist melkveehouderij 15/22 februari Ruwvoerproductie en economie! Meer ruwvoer lucratiever dan meer melk!? Jaap Gielen, Specialist melkveehouderij 15/22 februari 2017 Meer ruwvoer lucratiever dan meer melk? Ruwvoerproductie en economie! KLW Actualiteit: Managementinstrument

Nadere informatie

Het gebruik van salpeterzuur bij druppelbevloeiing. bij de teelt van paprika's in grond. A.L. v.d. Bos. Naaldwijk 1TZ 1*60^

Het gebruik van salpeterzuur bij druppelbevloeiing. bij de teelt van paprika's in grond. A.L. v.d. Bos. Naaldwijk 1TZ 1*60^ y Het gebruik van salpeterzuur bij druppelbevloeiing bij de teelt van paprika's in grond. A.L. v.d. Bos Naaldwijk december 1984 Intern verslag no. 1TZ 1*60^ Inhoud Inieiding Bemonstering Voed ingsoplossingen

Nadere informatie

Maaimeststof: een volwaardig alternatief voor stalmest? Inleiding Doel en context Proefopzet Inagro ILVO (a) (b) Figuur 1 Tabel 1

Maaimeststof: een volwaardig alternatief voor stalmest? Inleiding Doel en context Proefopzet Inagro ILVO (a) (b) Figuur 1 Tabel 1 Maaimeststof: een volwaardig alternatief voor stalmest? Bram Vervisch, Annelies Beeckman, Johan Rapol, Lieven Delanote, Victoria Nelissen, Koen Willekens Inleiding Proeven de voorbije jaren hebben aangetoond

Nadere informatie

Vergisting van eendenmest

Vergisting van eendenmest Lettinga Associates Foundation for environmental protection and resource conservation Vergisting van eendenmest Opdrachtgever: WUR Animal Sciences Group Fridtjof de Buisonjé Datum: 3 oktober 2008 Lettinga

Nadere informatie

Praktijknetwerk: bodemverbetering Bouwen aan een vitale bodem

Praktijknetwerk: bodemverbetering Bouwen aan een vitale bodem Praktijknetwerk: bodemverbetering Bouwen aan een vitale bodem Door: Sjoerd Smits Uitleg Netwerk: Goossens Flevoplant, Ens is bedenker & aanvrager van netwerk Doel: samen bouwen aan een vitale bodem, kennis

Nadere informatie

Effluenten van de biologische mestverwerking

Effluenten van de biologische mestverwerking Effluenten van de biologische mestverwerking Bemestingswaarde Gebruik Economisch aspect Bemestingswaarde Samenstelling effluent: kg / 1000 l DS 13,0 Organische stof 3,1 Totale Stikstof 0,21 Ammoniakale

Nadere informatie

$f&m. Instituut voor Landbouwtechniek en Rationalisatie BEPROEVING VICON-LELY HARKKEERDER TYPE HKE. BULLETIN No. 112

$f&m. Instituut voor Landbouwtechniek en Rationalisatie BEPROEVING VICON-LELY HARKKEERDER TYPE HKE. BULLETIN No. 112 BULLETIN No. 112 BEPROEVING VICON-LELY HARKKEERDER TYPE HKE $f&m Instituut voor Landbouwtechniek en Rationalisatie Dr. S. L. Mansholtlaan 12, Wageningen ^ Cf b-.3 i T DE VICON-LELY HARKKEERDER TYPE HKE

Nadere informatie

Teelthandleiding wettelijke regels

Teelthandleiding wettelijke regels Teelthandleiding 4.14 wettelijke regels 4.14 Wettelijke regels... 1 2 4.14 Wettelijke regels Versie: april 2016 De belangrijkste wettelijke regels over het gebruik van meststoffen staan in de Meststoffenwet,

Nadere informatie

Naar een duurzaam bodemen nutriëntenbeheer via de kringloopwijzer akkerbouw

Naar een duurzaam bodemen nutriëntenbeheer via de kringloopwijzer akkerbouw Nutriënten Management Instituut B.V. Postbus 250, 6700 AG Wageningen T: 088 8761280 E: nmi@nmi-agro.nl I: www.nmi-agro.nl Naar een duurzaam bodemen nutriëntenbeheer via de kringloopwijzer akkerbouw Grond

Nadere informatie

Toepassen van puntbemesting bij de teelt van potchrysant

Toepassen van puntbemesting bij de teelt van potchrysant Toepassen van puntbemesting bij de teelt van potchrysant Liesbet Blindeman Destelbergen 01/12/10 Probleemstelling Nitraatresidu in najaar vaak te hoog! Gevolg van Overbemesting Grote plantafstand Ondiepe

Nadere informatie

De bemestende waarde van bermmaaisel, slootmaaisel en heideplagsel

De bemestende waarde van bermmaaisel, slootmaaisel en heideplagsel De bemestende waarde van bermmaaisel, slootmaaisel en heideplagsel K.B. Zwart Nota 108 De bemestende waarde van bermmaaisel, slootmaaisel en heideplagsel K.B. Zwart Plant Research International B.V., Wageningen

Nadere informatie

Totale verwerking van mest en/of digestaat

Totale verwerking van mest en/of digestaat Totale verwerking van mest en/of digestaat Verwerking van slib, mest en/of digestaat is geen eenvoudige zaak. Zeker niet wanneer het doel is deze te verwerken tot loosbaar water en fracties die een toegevoegde

Nadere informatie

3.3 Maïs: Fosfaat Advies voor optimale gewasproductie

3.3 Maïs: Fosfaat Advies voor optimale gewasproductie 3.3 Maïs: Fosfaat De adviesgift voor fosfaat is afhankelijk van de grondsoort, de fosfaattoestand en de gewasbehoefte. Het advies bestaat uit een gewasgericht en een bodemgericht advies. Aan beide adviezen

Nadere informatie

Zeesla, van lastige bijvangst tot nieuw visserij product: Ulva-mest. Tussenrapportage fase 2. Bemestingstoepassing Ulva

Zeesla, van lastige bijvangst tot nieuw visserij product: Ulva-mest. Tussenrapportage fase 2. Bemestingstoepassing Ulva Zeesla, van lastige bijvangst tot nieuw visserij product: Ulva-mest Tussenrapportage fase 2 Bemestingstoepassing Ulva uitgevoerd door Zilt Proefbedrijf B.V. dagelijkse uitvoering en controle: Mark van

Nadere informatie

Is spuiwater een volwaardig alternatief voor minerale meststoffen in de aardappelteelt?

Is spuiwater een volwaardig alternatief voor minerale meststoffen in de aardappelteelt? Is spuiwater een volwaardig alternatief voor minerale meststoffen in de aardappelteelt? J. Bonnast (BDB), W. Odeurs (BDB) Samenvatting Het optimaliseren van de teelttechniek is een uitdaging voor iedere

Nadere informatie

INVLOED VAN STARTFOSFATEN OP HET NITRAATRESIDU IN ANDIJVIE

INVLOED VAN STARTFOSFATEN OP HET NITRAATRESIDU IN ANDIJVIE INVLOED VAN STARTFOSFATEN OP HET NITRAATRESIDU IN ANDIJVIE Proefcode : OL12 DTBM02 Uitgevoerd in opdracht van: Provinciaal Proefcentrum voor de Groenteteelt Oost-Vlaanderen vzw Technisch Comité Karreweg

Nadere informatie

BEMESTING WINTERTARWE (Tekst uit LCG-Brochure Granen Oogst 2009)

BEMESTING WINTERTARWE (Tekst uit LCG-Brochure Granen Oogst 2009) - 1 - BEMESTING WINTERTARWE (Tekst uit ) Let wel: de proeven aangelegd door het LCG in 2009 werden uitgevoerd conform de bemestingsnormen die van kracht waren in 2009. Deze bemestingsnormen van 2009 zijn

Nadere informatie

Studieavond prei. Bemesting van winterprei

Studieavond prei. Bemesting van winterprei Studieavond prei Bemesting van winterprei - TIP - Ken uw veld Rekenvoorbeeld fictief veld herfstprei 25/4: 15 ton varkensdrijfmest (8 kg N/ton) 31/05: profielanalyse (0-30/30-60) cm: 13/06: toediening

Nadere informatie

Brochure en poster bemesting

Brochure en poster bemesting Brochure en poster bemesting Lore Schoeters 1 Bemesting Wat gebeurt er met meststoffen in de bodem? Hoe kan ik de nutriënten die in de bodem zitten optimaal gebruiken? Hoe kan ik ervoor zorgen dat de uitspoeling

Nadere informatie

Kansen voor mestscheiding

Kansen voor mestscheiding Kansen voor mestscheiding Studiemiddag Inagro 29 maart 2012 Gerjan Hilhorst Livestock Research De Marke Koeien & Kansen is een samenwerkingsverband van 16 melkveehouders, proefbedrijf De Marke, Wageningen

Nadere informatie

REgras. Bedrijfsspecifiek advies voor het sturen op ruweiwit, grasopbrengst en stikstofbenutting

REgras. Bedrijfsspecifiek advies voor het sturen op ruweiwit, grasopbrengst en stikstofbenutting REgras Bedrijfsspecifiek advies voor het sturen op ruweiwit, grasopbrengst en stikstofbenutting Een project van het Nutriënten Management Instituut NMI in opdracht van het Productschap voor de Zuivel.

Nadere informatie

VLM. Studiemoment grondwater. 29 maart 2019

VLM. Studiemoment grondwater. 29 maart 2019 VLM Studiemoment grondwater 29 maart 2019 VAKGROEP GEOLOGIE ONDERZOEKSGROEP LABORATORIUM VOOR TOEGEPASTE GEOLOGIE EN HYDROGEOLOGIIE NITRATEN IN GRONDWATER Kristine Walraevens Het voorkomen van nitraat

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Binnenhof AA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Binnenhof AA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Directoraat-generaal Agro en Directie en Biodiversiteit Bezoekadres Bezuidenhoutseweg

Nadere informatie

Opzet veldproeven. Greet Ghekiere, Inagro Céline Vaneeckhaute, Ugent

Opzet veldproeven. Greet Ghekiere, Inagro Céline Vaneeckhaute, Ugent Opzet veldproeven NutriCycle 2012 Greet Ghekiere, Inagro Céline Vaneeckhaute, Ugent doelstellingen Veldexperiment met diverse groene kunstmeststoffen als bijbemesting Taken: Productbemonstering en karakterisatie

Nadere informatie

Om optimaal te groeien heeft een plant verschillende voedingsstoffen nodig:

Om optimaal te groeien heeft een plant verschillende voedingsstoffen nodig: Om optimaal te groeien heeft een plant verschillende voedingsstoffen nodig: Stikstof, voor de bovengrondse plantdelen en de vorming van eiwit Fosfaat, voor de wortelontwikkeling Kali, voor de sapstroom

Nadere informatie

PRAKTISCHE INVULLING VOOR OPTIMALISATIEMODEL PLAATSING GEURSENSOREN. Door: Bertus van der Weijst Stagiair Wageningen Universiteit

PRAKTISCHE INVULLING VOOR OPTIMALISATIEMODEL PLAATSING GEURSENSOREN. Door: Bertus van der Weijst Stagiair Wageningen Universiteit PRAKTISCHE INVULLING VOOR OPTIMALISATIEMODEL PLAATSING GEURSENSOREN Door: Bertus van der Weijst Stagiair Wageningen Universiteit Onder begeleiding van: Angela van der Sanden en Monique van der Gaag Contact:

Nadere informatie

INSTITUUT VOOR LANDBOUWTECHNIEK EN RATIONALISATIE. BULLETIN No.46 BEPROEVING BAUTZ UNIVERSAL BINDER TYPE USB

INSTITUUT VOOR LANDBOUWTECHNIEK EN RATIONALISATIE. BULLETIN No.46 BEPROEVING BAUTZ UNIVERSAL BINDER TYPE USB INSTITUUT VOOR LANDBOUWTECHNIEK EN RATIONALISATIE DR. S. L. MANSHOLTLAAN 12, WAGENINGEN BULLETIN No.46 BEPROEVING BAUTZ UNIVERSAL BINDER TYPE USB Fabrikant: Josef Bautz A. G., Saulgau (Württ.). Importeur:

Nadere informatie

3.3 Maïs: Fosfaat Advies voor optimale gewasproductie

3.3 Maïs: Fosfaat Advies voor optimale gewasproductie 3.3 Maïs: Fosfaat De adviesgift voor fosfaat is afhankelijk van de grondsoort, de fosfaattoestand en de gewasbehoefte. Het advies bestaat uit een gewasgericht en een bodemgericht advies. Aan beide adviezen

Nadere informatie