Of hoe allochtone en autochtone vrouwen samen fietservaring opdoen. Draaiboek 2009

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Of hoe allochtone en autochtone vrouwen samen fietservaring opdoen. Draaiboek 2009"

Transcriptie

1 Of hoe allochtone en autochtone vrouwen samen fietservaring opdoen Draaiboek 2009 Annemie Van Uytven (Mobiel 21 vzw) Marjan Frederix (Mobiel 21 vzw) Ingrid Stouffs (Integratiedienst Leuven) Veerle Van Welden (KVLV)

2 Inhoud Inleiding 3 Fietsvriendinnen - stap voor stap 4 Stap 1: Zoek je partners in crime 5 Stap 2: Stel je doelen 6 Stap 3: Stel je stappenplan op 7 Stap 4: Voer je stappenplan uit 8 Conclusie 12 Colofon 13 2

3 Inleiding Fietsen Een vaardigheid die voor velen onder ons tijdens de kindertijd werd aangeleerd en ook vandaag nog past binnen het dagelijkse leven van een vierde van de Vlamingen. Het gaat dan om zogenaamde functionele verplaatsingen per fiets zoals woon-werkverkeer, boodschappen doen, naar bioscoop of restaurant gaan, bij vrienden of familie langsgaan Of recreatieve fietsverplaatsingen, gewoon voor het plezier. Toch zijn er nog steeds volwassenen die niet of moeilijk kunnen fietsen. Het gaat dan vooral om allochtonen en nieuwkomers, soms ook om senioren. Uit het onderzoeksproject Mobiele Leuvense Vrouwen 1 in 2007 (een samenwerking tussen de stad Leuven en Mobiel 21) bleek dat fietsen in het Leuvense voor vele allochtone vrouwen een uitdaging vormt. De vrouwenwerking van de Integratiedienst van de stad Leuven organiseert dan ook sinds enkele jaren fietslessen voor allochtone vrouwen, omdat die graag willen leren fietsen. Allochtone vrouwen zien namelijk in hoe handig, leuk en gezond fietsen is. Het bevordert ook hun autonomie en maatschappelijke integratie. Toch is leren fietsen niet eenvoudig. Vele vrouwen hebben schrik om te vallen, een auto te beschadigen of een ongeluk te krijgen. Het opdoen van fietservaring in het dagelijkse verkeer en het vinden van veilige fietsroutes zijn dan ook broodnodig. Geïnspireerd door het Nederlandse Fietsvriendinnen-voorbeeld ( startten de Integratiedienst van de stad Leuven, KVLV en Mobiel 21 vzw in het najaar 2008 met het eerste Vlaamse Fietsvriendinnen-proefproject. 3 Voor dit Fietsvriendinnen-proefproject gingen we op zoek naar allochtone en autochtone vrouwen die een fietsduo wilden vormen en samen in het Leuvense fietservaring wilden opdoen. Hoe we hiervoor tewerk gingen, staat in dit draaiboek. We willen dan ook graag onze ervaring delen met andere geïnteresseerden. Dit draaiboek geeft ons plan van aanpak weer om het Fietsvriendinnen-project tot een goed einde te brengen. Hopelijk kan onze ervaring richtinggevend zijn en inspirerend werken om ook in jouw stad of gemeente of met jouw vereniging een Fietsvriendinnen-project op te starten. Veel leesplezier! Het Leuvense Fietsvriendinnen-team 1 Van Uytven, A. & Wildiers, K. (2007). Mobiele Leuvense Vrouwen. Of hoe vrouwen hun mobiliteit ervaren in het Leuvense, Mobiel 21 vzw.

4 Fietsvriendinnen - stap voor stap Oké, je hebt dit draaiboek in handen en na het lezen van de inleiding lijkt het opstarten van een eigen Fietsvriendinnen-project je wel een leuke gedachte. Goed zo! Hieronder staan de vier verschillende stappen die je chronologisch dient te doorlopen om je eigen Fietsvriendinnen-project tot een goed einde te brengen. STAP 1: Zoek jouw partners in crime. STAP 2: Stel je doelen. STAP 3: Stel je stappenplan op. STAP 4: Voer je stappenplan uit. Die stappen worden in dit draaiboek verder uitgediept en geïllustreerd met voorbeelden uit de Leuvense Fietsvriendinnen-praktijk. 4 Timing Ons Fietsvriendinnen-traject liep van oktober 2008 tot september De startfase van dat project, waarbij de duo s elkaar leren kennen en voor de eerste keer afspreken, verliep dan ook tijdens de koude wintermaanden december en januari. Dat was zeker niet ideaal. Wij stellen dan ook voor om je eigen Fietsvriendinnen-project tijdens de lente op te starten, zodat slechte weersomstandigheden die de motivatie kunnen doen dalen, geen roet in het eten gooien.

5 STAP 1 - Zoek je partners in crime Een project uitvoeren, doe je best niet alleen. Ga dus op zoek naar partners die een goede aanvulling zijn op je eigen competenties en netwerken als organisatie. Hou voor ogen dat er voor het Fietsvriendinnen-project nood is aan: 1. Een organisatie die een achterban van vrouwelijke allochtonen ter beschikking heeft. 2. Een organisatie die een achterban van vrouwelijke autochtonen ter beschikking heeft. 3. Een organisatie die de communicatie en marketing van het project op zich kan nemen. 4. Een organisatie die de vormingen rond wegcode en fietsherstelling kan verzorgen. 5 Fietsvriendinnen Leuven De Integratiedienst stad Leuven zorgde voor de algemene projectcoördinatie, de rekrutering en de opvolging van de allochtone Fietsvriendinnen. KVLV nam de rekrutering en opvolging van de autochtone Fietsvriendinnen voor haar rekening. Mobiel 21 was de communicatieverantwoordelijke en was verantwoordelijk voor onder meer de creatie van het projectlogo, de productie van flyers en afsprakenkaarten, en het opstellen van persberichten. Daarnaast gaf Mobiel 21 de vorming rond wegcode voor fietsers. Velo Leuven werd gecontacteerd om huurfietsen ter beschikking te stellen aan Fietsvriendinnen die niet over een eigen fiets beschikten. Verder gaf Velo ook een vorming rond kleine fietsherstellingen.

6 STAP 2 - Stel je doelen Oké, je projectteam is samengesteld. Dan dien je nu aan te geven welke doelstellingen je met het project wil bereiken. Zo is het voor iedereen meteen duidelijk waarnaar gestreefd wordt. Op die manier zitten de neuzen ook meteen in de juiste richting. Een aantal doelstellingen kunnen zijn: het aantal gevormde duo s; het aantal duo s dat het project volmaakt; het minimum aantal gemaakte fietsafspraken per duo; het aantal aanwezigen tijdens de vormingen; het aantal deelneemsters dat het idee heeft voldoende fietsvaardigheid te hebben opgedaan om de stap naar zelfstandig fietsen te maken; culturele uitwisselingen; het aantal duo s dat na afloop van het project nog blijft afspreken; fietsvriendinnen als multiplicator naar hun eigen gemeenschap. 6 Budget Een Fietsvriendinnen-project hoeft niet duur te zijn. Om je een idee te geven, met ongeveer euro materiaalbudget konden wij ons project realiseren (excl. personeelskosten). Middelen werden vooral besteed aan de huur van fietsen en ontmoetingsruimten, en fietsjassen voor de deelneemsters. Fietsvriendinnen Leuven Het Fietsvriendinnen-project in Leuven had volgende doelstellingen naar voren geschoven: minimaal tien gevormde duo s; minimaal tien gemaakte afspraken per duo; culturele uitwisseling bij de duo s.

7 STAP 3 - Stel je stappenplan op Nu je weet op welke projectpartners je kan rekenen en wat je wil bereiken, moet het traject naar het bereiken van die doelstellingen opgesteld worden. Belangrijk om hierbij voor ogen te houden, is wie doet wat wanneer? Dat wordt opgenomen in een stappenplan dat je per fase invult. Hieronder vind je een voorbeeld van hoe Fietsvriendinnen Leuven hun stappenplan invulden. Fietsvriendinnen Leuven Fase 1: Rekrutering duo s - Materiaal: Door wie? Tegen wanneer? - Rekrutering tien allochtone vrouwen: Door wie? Tegen wanneer? - Rekrutering tien autochtone vrouwen: Door wie? Tegen wanneer? 7 Fase 2: Ontmoeting deelneemsters - Locatie: Waar? Door wie? Tegen wanneer? - Materiaal: Wat is er nodig? Door wie? Tegen wanneer? - Inhoud ontmoetingssessie: Wie doet wat? Fase 3: Vorming duo s - Locatie: Waar? Door wie? Tegen wanneer? - Materiaal: Wat is er nodig? Door wie? Tegen wanneer? - Inhoud koppelingssessie: Wie doet wat? Fase 4: Duo s spreken onderling af zelf op pad - Opvolging duo s: Wie doet wat? Wat dient er opgevolgd te worden? Fase 5: Vormingssessies wegcode en fietsherstelling - Locatie: Waar? Door wie? Tegen wanneer? - Materiaal: Wat is er nodig? Door wie? Tegen wanneer? - Inhoud vormingssessies: Wie doet wat? Fase 6: Evaluatie - Deelnemers? - Inhoud evaluatiemoment: Wie doet wat? Fase 7: Slotmoment - Locatie: Waar? Door wie? Tegen wanneer? - Inhoud slotmoment: Wie doet wat?

8 STAP 4 - Voer je stappenplan uit Tijdens deze stap voer je uit wat je in de vorige stap gepland hebt. Voor elke fase worden een aantal tips vanuit Fietsvriendinnen Leuven aangehaald. Fietsvriendinnen Leuven Fase 1: Rekrutering duo s Timing: Twee maanden (oktober - november). 8 Materiaal: Om het rekruteren van Fietsvriendinnen makkelijker te maken, werd een flyer geproduceerd met een korte omschrijving van het project en een antwoordstrookje voor geïnteresseerden om hun gegevens te noteren. Het persoonlijk aanspreken van potentiële Fietsvriendinnen voor of na vergaderingen voor andere projecten bleek een succesformule! Inhoud: Bij de rekrutering van deelneemsters is het belangrijk potentiële deelneemsters warm te maken voor het idee, maar tegelijk ook een realistisch beeld op te hangen van hun engagement als Fietsvriendin. Vooral van autochtone vrouwen wordt een groot engagement gevraagd. Zij zijn de trekker van het duo en dienen soms een extraatje te doen. Voor een aantal autochtone Fietsvriendinnen die reeds vrijwilliger zijn bij de Integratiedienst binnen andere projecten, was de drempel om deel te nemen vrij laag. Ze kennen de context en leefwereld van allochtone vrouwen reeds. Rekruteer dus zeker bij die doelgroep. Voor andere autochtone vrouwen blijkt de drempel vaak hoog te zijn, omdat ze weinig aanknopingspunten hebben met de allochtone gemeenschap. Tania (Fietsvriendin KVLV) voor de start van het project: Wat moeten we dan zeggen tegen elkaar? Gaat dat wel lukken? Dezelfde Tania na het project: Je ziet die vrouwen wel in de supermarkt, maar je begrijpt niet wat ze hier zoeken. Nu besef ik dat dat hetzelfde is als wij allemaal: ze willen gewoon een zo goed mogelijk leven. Allochtone vrouwen die reeds een traject fietslessen bij de Integratiedienst achter de rug hebben, kunnen makkelijker aansluiten bij het Fietsvriendinnen-project. Zij hebben al een zekere fietsvaardigheid en kunnen dus makkelijker en sneller fietservaring in het dagelijkse verkeer opdoen. Meer info over fietslessen voor volwassenen: turnhout-herneming-fietslessen-voor-volwassenen.html

9 Fase 2: Ontmoeting deelneemsters Timing: Maandagnamiddag (november). Locatie: Steeds op dezelfde locatie doorheen het project. Inhoud: Laagdrempelige kennismakingsspelletjes waarbij de focus ligt op wat fietsen voor de deelneemsters betekent in hun geboorteland. Maak er een aangename ontmoeting van: zorg voor koffie, thee en gebak! Fase 3: Vorming duo s Timing: Maandagnamiddag (december). Locatie: Steeds op dezelfde locatie doorheen het project. Inhoud: Probeer deze koppelingssessie niet al te formeel te benaderen. Uit onze ervaring blijkt dat de duo s vrij spontaan worden gevormd. Geef wel wat richting door informatie over het fietsvaardigheidsniveau van de deelneemsters en de woonplaats te verspreiden. Op die manier verloopt de matching nog wat vlotter. 9 Materiaal: Om meteen al een groepsgevoel te creëren, maar tegelijk ook als beloning voor hun deelname, wordt aan elke Fietsvriendin een Fietsvriendinnen-jas en een slapwrap overhandigd. Voor de Fietsvriendinnen die geen eigen fiets hebben, wordt een gratis fiets ter beschikking gesteld die ze voor de duur van het project kunnen gebruiken. Wij organiseerden in december nog een aantal informele samenkomsten, waarbij alle deelneemsters werden uitgenodigd om, in een aangename setting, de stap naar het zelf op pad gaan als duo te vergemakkelijken.

10 Fase 4: Duo s spreken onderling af - zelf op pad Timing: December - januari. Inhoud: Nu is het aan de fietsduo s om met elkaar contact op te nemen en af te spreken om fietservaring op te doen. Elk duo heeft haar eigen ritme. Sommige duo s spreken meerdere keren per week af, andere een keer per maand. Opvolging van de duo s vanuit het projectteam is hierbij van belang om eventuele problemen te signaleren en te verhelpen. Materiaal: Om het onderlinge afspreken te vergemakkelijken, werd een afsprakenkaart ontwikkeld waarbij de duo s elkaars contactgegevens en de datum, plaats en uur van afspraken kunnen noteren. 10 Fase 5: Vormingssessies wegcode en fietsherstelling Timing: Maandagnamiddag (februari - maart). Locatie: Steeds op dezelfde locatie doorheen het project. Inhoud vormingssessies: Organiseer een vorming rond de wegcode voor fietsers. Ga hierbij uit van dagelijkse verkeerssituaties in de stad en maak het herkenbaar. Ook voor autochtone vrouwen is dit een welkome opfrissing van het verkeersreglement!

11 Tania Huyghe (Fietsvriendin KVLV): Ik ben in elk geval blij dat de verkeersregels nog even werden opgefrist. Kun je nu geloven dat ik daar ook zelf deugd van heb gehad? Ook een vorming rond kleine fietsherstellingen en de reglementaire uitrusting van de fiets werd erg gesmaakt. Fase 6: Evaluatie Timing: Juni. 11 Deelnemers: In een eerste fase van de evaluatie werd het project geëvalueerd door de projectpartners. Inhoud: Tijdens dit onderdeel van de evaluatie stonden volgende vragen centraal: - Werden de doelstellingen bereikt? Waarom wel? Waarom niet? - Wat zijn mogelijke verbeterpunten voor de toekomst? Een tweede onderdeel van de evaluatie bestond erin op een informele manier de deelneemsters het project te laten evalueren, de sterke en zwakke punten aan te duiden en een aantal verbeterpunten voor de toekomst aan te geven. Fase 7: Slotmoment Timing: September. Locatie: Fietstocht langs de Vaart in Leuven. Inhoud: Het project werd afgesloten met een feestelijke fietstocht met alle deelneemsters. Er werd gekozen voor een rustig, makkelijk parcours, waardoor potentiële nieuwe Fietsvriendinnen de mogelijkheid hadden om aan te sluiten.

12 Conclusie Hopelijk heeft dit draaiboek inspiratie opgeleverd om ook in jouw stad of gemeente of met jouw organisatie te starten met een Fietsvriendinnen-project. Met je doelstellingen voor ogen, de juiste gemotiveerde projectpartners rond de tafel en een realistisch stappenplan, is ook voor jouw Fietsvriendinnen-project succes verzekerd. Gebruik dit draaiboek dan ook als leidraad en inspiratiebron. Om af te sluiten, laten we nog Fietsvriendinnen Tania (KVLV) en Eden uit Ethiopië aan het woord over hun ervaringen: 12 Onder het fietsen, komen de verhalen steeds meer los. Chris verbaasde de Afrikaanse vrouwen door hen okkernoten te presenteren tijdens een van de tochtjes. Ik had dat nog nooit in de notenschaal gezien en had dus geen idee wat ze ons aanbood., lacht Eden. Zij vindt het ook vreemd dat Belgen frisdrank drinken alsof het water is. En Tania vindt het heel interessant dat Ethiopiërs elke dag hun verse koffiebonen branden op de kachel. Wist je dat koffie in hun land is uitgevonden? Ongelooflijk, toch?, zegt ze verwonderd. En langzaamaan gaat het contact ook verder dan dat. Eden en Nardos zijn orthodox. Ze vasten verschillende keren per jaar en gaan af en toe naar een dienst in Brussel. Ik begrijp dat wel hoor, als je in zo n nieuwe wereld terechtkomt. Dan grijp je terug naar de zekerheid van je tradities., zegt Tania. Door ons leeftijdsverschil hoop ik hun af en toe wat goede raad te kunnen meegeven. Maar ik sta even open voor hun verhalen. We hebben bijvoorbeeld al afgesproken dat Chris en ik eens meegaan naar een van hun vieringen. En daarna nemen we hen eens mee voor een mooie fietstocht in ons dorp Wezemaal. Ook voor Eden heeft het woord vriendinnen evenveel betekenis als het woord fiets. Ik heb nooit eerder gefietst, dus is dat sowieso een hele verandering voor mij. Maar door het op deze persoonlijke manier te doen, betekent het meer dan dat. Het sociale aspect is voor mij even belangrijk, want ik leer de cultuur dankzij deze Belgische vrouwen veel beter kennen. Uit: Vrouwen met Vaart, mei 2009, pp Omgaan met de pers Uit onze ervaring bleek dat de pers zeer geïnteresseerd is om artikels te publiceren rond dit project. Persaandacht voor je project is natuurlijk leuk, maar ligt vooral bij moslimvrouwen zeer gevoelig. Communiceer dus steeds duidelijk met de deelneemsters over de reden van de persaandacht en respecteer de wens van sommige om hiermee niet naar buiten te treden.

13 Colofon 13 Auteurs Annemie Van Uytven (Mobiel 21 vzw) Marjan Frederix (Mobiel 21 vzw) Ingrid Stouffs (Integratiedienst stad Leuven) Veerle Van Welden (KVLV Vlaams-Brabant) Eindredactie Katleen Stroombergen (Mobiel 21 vzw) Lay-out Nadine Maes (Mobiel 21 vzw) ISBN D/2009/6695/17 Verantwoordelijke uitgever Elke Bossaert Mobiel 21 vzw Vital Decosterstraat 67 A / Leuven Tel Fax info@mobiel21.be

14 Meer informatie Ingrid Stouffs (Integratiedienst stad Leuven) Tel of Veerle Van Welden (KVLV Vlaams-Brabant) Tel of Annemie Van Uytven (Mobiel 21 vzw) Tel of Marjan Frederix (Mobiel 21 vzw) Tel of

Uitleg workshops landelijke trainingsdag 7 februari

Uitleg workshops landelijke trainingsdag 7 februari Uitleg workshops landelijke trainingsdag 7 februari Op weg met een vluchteling Stichting Gave (klik met muis op onderstaande workshoptitels om naar de uitleg te gaan) Hoe praat je over het geloof? Discipelschap

Nadere informatie

EN ALS HIJ KAN LEZEN, STUUR IK M NAAR DE CHINESE LES.

EN ALS HIJ KAN LEZEN, STUUR IK M NAAR DE CHINESE LES. 3 1 2 EN ALS HIJ KAN LEZEN, STUUR IK M NAAR DE CHINESE LES. Realistisch kijken naar wat kinderen wel en niet kunnen. WAT KAN JE KIND (AL)? Natuurlijk verwacht je veel van je kind. Dat het snel nieuwe dingen

Nadere informatie

CHECKLIST FIETSEN ZONDER LEEFTIJD TIPS BIJ OPSTART

CHECKLIST FIETSEN ZONDER LEEFTIJD TIPS BIJ OPSTART CHECKLIST FIETSEN ZONDER LEEFTIJD TIPS BIJ OPSTART Fietsenzonderleeftijd.be MENSEN WARM MAKEN VOOR FIETSEN ZONDER LEEFTIJD Communiceren met de (toekomstige) betrokkenen kan vanaf je ervoor gaat om Fietsen

Nadere informatie

Bridge Between Cultural Centres. Een Europees uitwisselingsprogramma van het ENCC voor cultuurprofessionals

Bridge Between Cultural Centres. Een Europees uitwisselingsprogramma van het ENCC voor cultuurprofessionals Bridge Between Cultural Centres Een Europees uitwisselingsprogramma van het ENCC voor cultuurprofessionals Heb je je ooit afgevraagd hoe een Europese collega met dezelfde functie als jou zijn job invult

Nadere informatie

Scriptie over Personal Branding en Netwerking

Scriptie over Personal Branding en Netwerking Scriptie over Personal Branding en Netwerking 1e versie - 16 november 2012 Jana Vandromme Promotor: Hannelore Van Den Abeele 1. Inhoudstafel 1. Inhoudstafel 2. Onderzoeksvragen 2.1 Onderzoeksvraag 1 2.2

Nadere informatie

Toegankelijke en energie-efficiënte mobiliteit voor iedereen

Toegankelijke en energie-efficiënte mobiliteit voor iedereen Toegankelijke en energie-efficiënte mobiliteit voor iedereen Hoe toegankelijk is je stad, gemeente of regio? En waarom is dit belangrijk? Mobiliteit maakt deel uit van ons leven. Elke dag zijn we mobiel:

Nadere informatie

Doet je buurt bruisen.

Doet je buurt bruisen. Doet je buurt bruisen. Gratis tool Organiseer op www.planidoo.be Samen. Sneller. Beter. 1 Een event in je straat, dorp, gemeente of stad? Gratis tool Ben je een vat vol wervelende ideeën voor toffe activiteiten

Nadere informatie

DRAAIBOEK. Informatie, inspiratie en ideeën!

DRAAIBOEK. Informatie, inspiratie en ideeën! DRAAIBOEK Informatie, inspiratie en ideeën! GELDERLAND 11 APRIL 2019 Inhoudsopgave 1. Voorwoord... 3 2. De Dag van de Mobiliteit wat houdt dit in?... 4 Hoe werkt het, de Dag van de Mobiliteit?... 4 Voor

Nadere informatie

Chiro-solidariteitsfonds aanvraagformulier

Chiro-solidariteitsfonds aanvraagformulier Chiro-solidariteitsfonds aanvraagformulier Wat kunnen wij nu al zeggen? een beslissing over jullie aanvraag moet eerst besproken worden, maar er zijn wel enkele zaken die wij op voorhand kunnen vertellen:

Nadere informatie

Diverse school, diverse kansen

Diverse school, diverse kansen Diverse school, diverse kansen Stel je buur de volgende 3 vragen: 1. Hoe kom jij in aanraking met diversiteit in onderwijs? 2. Wat is het eerste gevoel dat jij hebt wanneer je denkt aan diversiteit? 3.

Nadere informatie

Draaiboek voorbereiding leuke dag met bewoners/doelgroep op onze locatie Stap 1 Begin met inventariseren Maak een omschrijving van de doelgroep. Om welke doelgroep gaat het, hoeveel mensen, hebben ze bijzondere

Nadere informatie

Adinda Keizer - Copyright 2013 Niets uit deze uitgave mag zonder toestemming van Vindjeklant.nl worden gekopieerd of gebruikt in commerciële

Adinda Keizer - Copyright 2013 Niets uit deze uitgave mag zonder toestemming van Vindjeklant.nl worden gekopieerd of gebruikt in commerciële Adinda Keizer - Copyright 2013 Niets uit deze uitgave mag zonder toestemming van Vindjeklant.nl worden gekopieerd of gebruikt in commerciële uitingen. Als startend ondernemer is alles nieuw. De boekhouding,

Nadere informatie

Minigids Event Network Hoe en waarom faciliteer ik netwerken op mijn bedrijfsevenement?

Minigids Event Network Hoe en waarom faciliteer ik netwerken op mijn bedrijfsevenement? Minigids Event Network Hoe en waarom faciliteer ik netwerken op mijn bedrijfsevenement? Introductie Evenementen en congressen zijn nog steeds een belangrijk moment om nieuwe klanten aan te trekken en bestaande

Nadere informatie

B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1

B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1 B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1 JE ONBEWUSTE PROGRAMMEREN VOOR EEN GEWELDIGE TOEKOMST De meeste mensen weten heel goed wat ze niet willen in hun leven, maar hebben vrijwel geen

Nadere informatie

onmisbare tips om te werven en te binden

onmisbare tips om te werven en te binden onmisbare tips om te werven en te binden 1 onmisbare tips om te werven en te binden 01. 02. 03. 04 05 06. Ontvang vriendinnen met open armen Promoot je activiteiten en geef aantrekkelijke ledenprijs Beloon

Nadere informatie

HOE BEREIK IK STAP VOOR STAP MIJN DOEL?

HOE BEREIK IK STAP VOOR STAP MIJN DOEL? HOE BEREIK IK STAP VOOR STAP MIJN DOEL? ANN DE SCHEPPER HOE BEREIK IK STAP VOOR STAP MIJN DOEL? 1 INLEIDING Je hebt een bepaal d concreet doel voor ogen. Misschien probeerde je al vaak om het te bereiken

Nadere informatie

Naam van de schoolexterne interventie: Arktos HERGO

Naam van de schoolexterne interventie: Arktos HERGO Naam van de schoolexterne : Arktos HERGO 1. Inhoud vd schoolexterne Algemeen kader 1 : Ontstaansgeschiedenis 2 Visie Een HERGO is een groepsoverleg waarin alle partijen betrokken bij een incident, samen

Nadere informatie

Kinderfolder ALS JE EEN GELEIDEHOND TEGENKOMT

Kinderfolder ALS JE EEN GELEIDEHOND TEGENKOMT Kinderfolder ALS JE EEN GELEIDEHOND TEGENKOMT ROOS Roos (27) is zeer slechtziend. Ze heeft een geleidehond, Noah, een leuke, zwarte labrador. Roos legt uit hoe je het beste met geleidehond en zijn baas

Nadere informatie

> TAALWERKBLAD PARTICIPATIE

> TAALWERKBLAD PARTICIPATIE TAALWERKBLAD PARTICIPATIE aanpak coach cultuur deelnemen doel eigenschappen heden integreren kwaliteiten meedoen mentor nu plan samenleving toekomst vaardigheden verleden verwachtingen wensen DE WERKWOORDSTIJDEN

Nadere informatie

Word vriend(-in) van de CLEMENSPOORT

Word vriend(-in) van de CLEMENSPOORT Word vriend(-in) van de CLEMENSPOORT WAT Als vriend(-in) van de Clemenspoort ben je een medebouwer aan ons nieuwe leef-, vormings- en inspiratieproject waarbij we in Gent een oase van rust, vriendschap

Nadere informatie

Draaiboek voorbereiding uitje met onze bewoners/doelgroep Stap 1 Begin met inventariseren Maak een omschrijving van de doelgroep. Om welke doelgroep gaat het, hoeveel mensen, hebben ze bijzondere (medische)

Nadere informatie

Waar een wil is, is een Weg!

Waar een wil is, is een Weg! 5 tips om moeiteloos voor jezelf te kiezen en een stap te zetten. Waar een wil is, is een Weg! - Lifecoach http://www.facebook.com/arlettevanslifecoach 0 Je bent een ondernemende 40+ vrouw die vooral gericht

Nadere informatie

Ervaringen van tutoren en tutees in een same-age-in-class PAL setting

Ervaringen van tutoren en tutees in een same-age-in-class PAL setting Ervaringen van tutoren en tutees in een same-age-in-class PAL setting Departement Technische Wetenschappen - Opleidingen Elektrotechniek, Bouw en Logistiek Academiejaar 2009-2010 Inhoud 1 Situering same-age-in-class

Nadere informatie

EEN FEESTJE ORGANISEREN

EEN FEESTJE ORGANISEREN EEN FEESTJE ORGANISEREN De cursus is bijna afgelopen. Je wil met de hele klas een feestje organiseren. Jullie bereiden in groep het feestje voor en schrijven een uitnodiging. Wat moet je doen? Dit is groepswerk.

Nadere informatie

Stappenplan crowdfunding

Stappenplan crowdfunding Stappenplan crowdfunding Voordat je het crowdfundingsproject online zet, is het handig om over bepaalde aspecten na te denken. Denk bijvoorbeeld aan de presentatie van het project, het doelbedrag en de

Nadere informatie

Inhoud. Mijn leven. ik regel mijn geldzaken

Inhoud. Mijn leven. ik regel mijn geldzaken Inhoud Inleiding...3 Hoofdstuk 1 Bewaren...5 Hoofdstuk 2 Administratie...7 Hoofdstuk 3 Inkomsten... 8 Hoofdstuk 4 Uitgaven... 10 Hoofdstuk 5 Sparen... 12 Hoofdstuk 6 Verzekeringen...15 Hoofdstuk 7 Begroting...

Nadere informatie

150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft!

150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft! 150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft! Scott de Jong http://www.positiefleren.nl - 1 - Je leest op dit moment versie 2.0 van het Ebook: 150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft.

Nadere informatie

E-CURSUS 6: KOM THUIS IN JE DROOMJOB

E-CURSUS 6: KOM THUIS IN JE DROOMJOB E-CURSUS 6: KOM THUIS IN JE DROOMJOB Gefeliciteerd! Je hebt de vorige e-cursussen doorlopen en als het goed is, heb je de nodige inzichten over jezelf en over je werk opgedaan. Tijd om deze inzichten naar

Nadere informatie

Aan de slag met de Werk Ster!

Aan de slag met de Werk Ster! Aan de slag met de Werk Ster! Werk Ster Copyright EgberinkDeWinter 2013-2014 Werk Ster Stappen naar werk De Werk Ster helpt je duidelijk te krijgen waar jij op dit moment staat op weg naar werk. Je krijgt

Nadere informatie

Zorgvrijwilligers, hoe zet je ze op een verantwoorde manier in? Ilse de Bruijn 12 november 2013, Den Haag

Zorgvrijwilligers, hoe zet je ze op een verantwoorde manier in? Ilse de Bruijn 12 november 2013, Den Haag Zorgvrijwilligers, hoe zet je ze op een verantwoorde manier in? Ilse de Bruijn 12 november 2013, Den Haag Vrijwilligerswerk in zorg & ondersteuning Werk dat in enig georganiseerd verband, onverplicht en

Nadere informatie

HEY WAT KAN JIJ EIGENLIJK GOED? VERKLAP JE TALENT IN 8 STAPPEN

HEY WAT KAN JIJ EIGENLIJK GOED? VERKLAP JE TALENT IN 8 STAPPEN E-blog HEY WAT KAN JIJ EIGENLIJK GOED? VERKLAP JE TALENT IN 8 STAPPEN In talent & groei Het is belangrijk om je talent goed onder woorden te kunnen brengen. Je krijgt daardoor meer kans om het werk te

Nadere informatie

Draaiboek voorbereiding Natuurgebied schoonmaken Klus bestemd voor organisaties die beheerder zijn van een natuurgebied Stap 1 Begin met inventariseren Maak een omschrijving wat u gaat aanpakken. Wat voor

Nadere informatie

Coachingstraject Participatie. Mechelen, 20 juni 2017

Coachingstraject Participatie. Mechelen, 20 juni 2017 Coachingstraject Participatie Mechelen, 20 juni 2017 Klimaatbeleid en participatie Veel gemeenten ondertekenden het Burgemeestersconvenant en stelden een klimaatactieplan op. Maar hoe zorgt u ervoor dat

Nadere informatie

SURPLUS. het clubbegeleidingsproject van de Vlaamse Liga Gehandicaptensport vzw. Blijf niet surplace maar kies voor SURPLUS

SURPLUS. het clubbegeleidingsproject van de Vlaamse Liga Gehandicaptensport vzw. Blijf niet surplace maar kies voor SURPLUS SURPLUS het clubbegeleidingsproject van de Vlaamse Liga Gehandicaptensport vzw Blijf niet surplace maar kies voor SURPLUS Uitgangspunt Club staat centraal in de werking van de federatie Sterke clubs Steeds

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding

Inhoudsopgave. Inleiding Handboek Inhoudsopgave Inleiding... 1 Thema... 2 1. Aan de slag... 3 2. Waar beginnen?... 4 2.1 WANNEER?... 4 2.2 AANMELDEN ALS ORGANISATOR... 5 2.3 SAMENSTELLEN VAN EEN TEAM... 5 2.4 WAARVOOR MOETEN WE

Nadere informatie

Vrijwilligers Wie (juist) zoekt die vindt

Vrijwilligers Wie (juist) zoekt die vindt Vrijwilligers Wie (juist) zoekt die vindt Vlaamse Liga Paardensport vzw Zwijnaarde 5 november 2012 Markteconomisch principe De wet van vraag en aanbod 2 De vrijwilligersmarkt 3 Aantrekkingskracht voor

Nadere informatie

> NASLAG WERKWINKEL LEERLINGEN IN DE SCHOOLRAAD Studiedag Leerlingen en school: partners in crime? 24-04-3013

> NASLAG WERKWINKEL LEERLINGEN IN DE SCHOOLRAAD Studiedag Leerlingen en school: partners in crime? 24-04-3013 > NASLAG WERKWINKEL LEERLINGEN IN DE SCHOOLRAAD Studiedag Leerlingen en school: partners in crime? 24-04-3013 Leerlingen uit het secundair onderwijs mogen vertegenwoordigd zijn als partner op de schoolraad.

Nadere informatie

Voorwoord! Wie wil ik helpen?!

Voorwoord! Wie wil ik helpen?! Voorwoord Allereerst dankjewel dat je mijn boek hebt gekocht of gekregen en dat je dit ook leest. Dit toont dat jij vooruit wil in het leven en dat je ook actiegericht bent. En actiegerichte mensen halen

Nadere informatie

Dip, down of depressie Hulp bij depressiviteit

Dip, down of depressie Hulp bij depressiviteit Dip, down of depressie Hulp bij depressiviteit Dip, down of depressie Hulp bij depressiviteit Iedere tiener is weleens somber en verdrietig, en vaak is het in één, twee dagen voorbij zonder dat je als

Nadere informatie

Checklist afsprakenkader en actieplan Brede School in Brussel

Checklist afsprakenkader en actieplan Brede School in Brussel Checklist afsprakenkader en actieplan Brede School in Brussel De 'Checklist voor afsprakenkader en actieplan Brede School is een instrument om Brede Schoolcoördinatoren en hun partners te ondersteunen

Nadere informatie

Interview Rob van Brakel

Interview Rob van Brakel Interview Rob van Brakel Atributes Consequences Values Hallo Rob van Brakel, mag ik jou een aantal vragen mogen stellen? Prima. Hoe oud ben je? 21 jaar Wat is je woonsituatie op het moment? Op het moment

Nadere informatie

Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig

Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig Grijp je Ambities Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig Je dromen verwezenlijken in 7 stappen. Grijp je ambities Brengt je dichterbij je ideaal Laat je talenten leven Helpt je het

Nadere informatie

Wat je moet weten over hasj en wiet

Wat je moet weten over hasj en wiet Wat je moet weten over hasj en wiet 1 2 Je hebt vast wel eens van hasj of wiet gehoord. Hasj en wiet zijn drugs. Hasj en wiet worden meestal gerookt. Er wordt een soort sigaret gedraaid met tabak en hasj

Nadere informatie

Sponsoractie Oranje Fonds

Sponsoractie Oranje Fonds Sponsoractie Oranje Fonds Handboek Wat fijn dat uw school voor het Oranje Fonds mee doet! Als school organiseert u vaker een evenement. U weet als geen ander hoeveel tijd en moeite er in de organisatie

Nadere informatie

Voorstelling Onafhankelijk leven

Voorstelling Onafhankelijk leven Voorstelling Onafhankelijk leven Inhoudsopgave 1. Wat is Onafhankelijk leven?... 3 2. Waarom is Onafhankelijk Leven belangrijk?... 4 3.1. Met een persoonlijk assistentie budget (PAB) kan je onafhankelijk

Nadere informatie

Help, ik zit in de OR! Meer dan 200 Gouden tips voor de ondernemingsraad

Help, ik zit in de OR! Meer dan 200 Gouden tips voor de ondernemingsraad Help, ik zit in de OR! Meer dan 200 Gouden tips voor de ondernemingsraad De Gouden tips serie is in 2014-2016 verschenen op www.schateiland.com, op OR TV (Youtube) en in OR Rendement. Walter Landwier Help,

Nadere informatie

Wetboek van Schatjesland

Wetboek van Schatjesland Wetboek van Schatjesland Als je aardig kan zijn Dan is dat reuzefijn Alsof een kleurig lint mij aan jou verbindt maar als je scheldt dan ben je geen held en liggen we overhoop in een dikke knoop die je

Nadere informatie

Piet Voorbeeld MIJN PROFIEL. Voornaam. Achternaam. Dienst. Schaal Tot schaal 8. Piet. Voorbeeld. Stadswerken

Piet Voorbeeld MIJN PROFIEL. Voornaam. Achternaam. Dienst. Schaal Tot schaal 8. Piet. Voorbeeld. Stadswerken MIJN PROFIEL Voornaam Piet Achternaam Voorbeeld Dienst Stadswerken Schaal Tot schaal 8 1 DIT BEN IK Wanneer heb je een goede werkdag gehad? Waarom? Als ik alles gedaan heb dat ik wilde doen en er ook onverwachte

Nadere informatie

Question 1 Multiple Choice De informatie over de mogelijkheid om deel te nemen aan de minor Sporttechnologie heeft mij tijdig bereikt

Question 1 Multiple Choice De informatie over de mogelijkheid om deel te nemen aan de minor Sporttechnologie heeft mij tijdig bereikt Evaluatie minor SportTechnologie 2006 Respons: 20 van 25 deelnemers (80%) Question 1 Multiple Choice De informatie over de mogelijkheid om deel te nemen aan de minor Sporttechnologie heeft mij tijdig bereikt

Nadere informatie

EEN MATRIX VAN KRACHTEN HOE (HER-)ONTDEK IK MIJN EIGEN MOGELIJKHEDEN? Werkwinkel Vlaamse Hersteldag 3 december 2013

EEN MATRIX VAN KRACHTEN HOE (HER-)ONTDEK IK MIJN EIGEN MOGELIJKHEDEN? Werkwinkel Vlaamse Hersteldag 3 december 2013 EEN MATRIX VAN KRACHTEN HOE (HER-)ONTDEK IK MIJN EIGEN MOGELIJKHEDEN? Werkwinkel Vlaamse Hersteldag 3 december 2013 Filip Abts: een korte voorstelling Wie ik ben? Wat ik kan? Wat ik weet? Wat ik heb? Wat

Nadere informatie

WELKOM. Walter Groenen. Anneke van der Vaart. Directeur CJP. Account manager CJP

WELKOM. Walter Groenen. Anneke van der Vaart. Directeur CJP. Account manager CJP WELKOM Walter Groenen Anneke van der Vaart Directeur CJP Account manager CJP Wat is de CJP Cultuurkaart? CJP Cultuurkaart HET CONCEPT: Leerlingen in het VO krijgen een Cultuurkaart met CJP-korting CJP

Nadere informatie

INBEGREPEN WAT KOST HET JOU? CAMBIO AUTODELEN, VOOR WIE? CAMBIO AUTODELEN, WANNEER? Je bent de parkeerproblemen in je buurt beu.

INBEGREPEN WAT KOST HET JOU? CAMBIO AUTODELEN, VOOR WIE? CAMBIO AUTODELEN, WANNEER? Je bent de parkeerproblemen in je buurt beu. www.cambio.be CAMBIO AUTODELEN, VOOR WIE? WAT KOST HET JOU? Met cambio reserveer je je auto naar keuze, op het moment dat je hem nodig hebt. Het comfort van een eigen wagen, zonder de bijhorende kopzorgen

Nadere informatie

Zou het zo simpel zijn? Zonnehuizen investeren in zorggemeenschap.

Zou het zo simpel zijn? Zonnehuizen investeren in zorggemeenschap. Zou het zo simpel zijn? Zonnehuizen investeren in zorggemeenschap. Zorggemeenschap. Wat bedoelen we daar eigenlijk mee? Wanneer we het hebben over een gemeenschap als samenleving, dan weet iedereen precies

Nadere informatie

Samenwerking in regio s en burensportdiensten

Samenwerking in regio s en burensportdiensten Samenwerking in regio s en burensportdiensten SPORTREGIO KEMPEN IV Samenwerking tussen 11 gemeenten Veel verschil tussen de gemeenten: Inwonersaantal Sportdienst - werking Beschikbare infrastructuur Goede

Nadere informatie

Lou en Lena: NEE tegen geweld!

Lou en Lena: NEE tegen geweld! Mijn prentenboek Prentenboek voor leerlingen 1 e en 2 e leerjaar Lou en Lena: NEE tegen geweld! Mijn naam:... Mijn klas:... Mondiale Vorming - Plan België Hallo, ik ben Lou. En dit is mijn zus Lena. We

Nadere informatie

stappen: hoe begin je eraan?

stappen: hoe begin je eraan? 10.000 stappen: hoe begin je eraan? 1 2 3 4 5 6 Meet je stappen gedurende een week. Bepaal je doel. 500 extra stappen per dag is een haalbare uitdaging. Hou dit minstens 1 week vol. Kies na elke week een

Nadere informatie

Senioren ontmoeten elkaar. Verslag van 2 oktober 2010

Senioren ontmoeten elkaar. Verslag van 2 oktober 2010 Senioren ontmoeten elkaar Verslag van 2 oktober 2010 Meer overeenkomsten dan verschillen Dit is, in het kort, de conclusie van de lunchbijeenkomst Senioren ontmoeten elkaar 1 op 2 oktober 2010. De lunchbijeenkomst

Nadere informatie

lift met Femma in de stel Femma voor in dertig seconden

lift met Femma in de stel Femma voor in dertig seconden met Femma in de stel Femma voor in dertig seconden lift 1 met Femma in de lift Ken jij Femma al? Met die vraag beginnen veel promotionele gesprekjes. Soms is het antwoord ja, maar vaak ook neen. Meestal

Nadere informatie

LAAT JE BEDRIJF GROEIEN DOOR HET INZETTEN VAN JE NETWERK!

LAAT JE BEDRIJF GROEIEN DOOR HET INZETTEN VAN JE NETWERK! LAAT JE BEDRIJF GROEIEN DOOR HET INZETTEN VAN JE NETWERK! In dit E-book leer je hoe je door het inzetten van je eigen netwerk je bedrijf kan laten groeien. WAAROM DIT E-BOOK? Veel ondernemers beginnen

Nadere informatie

Verslag focusgroep ouders met jongeren in secundaire scholen

Verslag focusgroep ouders met jongeren in secundaire scholen Verslag focusgroep ouders met jongeren in secundaire scholen Doelgroep Methodiek Thema s 11 ouders van jongeren in secundaire scholen (2014) Waarderende benadering Ouderbetrokkenheid- Communicatie Ondersteuning

Nadere informatie

Competenties. De beschrijvingen van de 7 competenties :

Competenties. De beschrijvingen van de 7 competenties : Inhoud Inleiding...3 Competenties...4 1. Interpersoonlijk competent...5 2. Pedagogisch competent...5 3. Vakinhoudelijk en didactisch competent...6 4. Organisatorisch competent...6 5. Competent in samenwerking

Nadere informatie

P e r s o n a l C a r e e r P l a n

P e r s o n a l C a r e e r P l a n P e r s o n a l C a r e e r P l a n If you can dream it, you can do it. Walt Disney First comes thought; then organization of that thought, into ideas and plans; then transformation of those plans into

Nadere informatie

SESSIE #12 Bedrijvig met een werkloze auto. Een getuigenis Smart Move. 18/11/2014 Inspiratiedag Leg de Link

SESSIE #12 Bedrijvig met een werkloze auto. Een getuigenis Smart Move. 18/11/2014 Inspiratiedag Leg de Link SESSIE #12 Bedrijvig met een werkloze auto. Een getuigenis Smart Move 18/11/2014 Inspiratiedag Leg de Link 18/11/2014 Inspiratiedag Leg de Link Context: Mobimix www.mobimix.be Informeren van fleetmanagers

Nadere informatie

Bouwsteen 2: motivatie Waarom kies ik voor de job als onthaalouder?

Bouwsteen 2: motivatie Waarom kies ik voor de job als onthaalouder? Bouwsteen 2: motivatie Waarom kies ik voor de job als onthaalouder? Bij de start als onthaalouder koos je om één of meerdere redenen voor deze job. Dit bepaalt mee wat voor jou belangrijk is in de job.

Nadere informatie

vaardigheden - 21st century skills

vaardigheden - 21st century skills vaardigheden - 21st century skills 21st century skills waarom? De Hoeksteen bereidt leerlingen voor op betekenisvolle deelname aan de wereld van vandaag en de toekomst. Deze wereld vraagt kinderen met

Nadere informatie

Rotterdams Ambassadrices Netwerk

Rotterdams Ambassadrices Netwerk De ambassadrice als werver van inburgeraars 1. Inleiding; eigen ervaringen 2 A. Wat is werven 2 B. Het belang van werven 2 C. Verwachtingen 3 D. Rollenspel 4 E. Opdracht 4 2. Voortraject: 4 A. Doel 4 B.

Nadere informatie

Uitgeest, 18 augustus 2014. Betr.: verbeterde toewijzing van taken binnen LCP. Beste allemaal,

Uitgeest, 18 augustus 2014. Betr.: verbeterde toewijzing van taken binnen LCP. Beste allemaal, Uitgeest, 18 augustus 2014 Betr.: verbeterde toewijzing van taken binnen LCP Beste allemaal, Het nieuwe basketbalseizoen staat weer voor de deur en daar hebben we natuurlijk allemaal erg veel zin in. Zoals

Nadere informatie

ORGANISATIE FIETSBELCONCERT SAM RINKELT!

ORGANISATIE FIETSBELCONCERT SAM RINKELT! ORGANISATIE FIETSBELCONCERT SAM RINKELT! DRAAIBOEK VOOR SCHOLEN INHOUD 1 Sam de Verkeersslang 2 2 Sam rinkelt! 2 3 Wat is Sam rinkelt! 2 4 Het doel van Sam rinkelt! 3 5 Organisatie 3 5.1 Wanneer en waar

Nadere informatie

Rondetafelgesprek Mantelzorg 22 november 2012

Rondetafelgesprek Mantelzorg 22 november 2012 22 november 2012 Voor u ligt het verslag van het rondetafelgesprek over mantelzorg op 22 november 2012. Dit gesprek was een eerste aanzet - een experiment - om met sleutelfiguren en vrijwilligers uit verschillende

Nadere informatie

Kinderen en vrijwillige terugkeer Tips voor ouders die vrijwillig terugkeren met minderjarige kinderen

Kinderen en vrijwillige terugkeer Tips voor ouders die vrijwillig terugkeren met minderjarige kinderen Kinderen en vrijwillige terugkeer Tips voor ouders die vrijwillig terugkeren met minderjarige kinderen Deze brochure kan ook ondersteunend zijn voor iedereen die met het gezin in contact komt: maatschappelijk

Nadere informatie

Les 2: Voorspellen Tekst: Veilig in het verkeer. Introductiefase: 2. Vraag: "Kan iemand zich nog herinneren wat de bedoeling was bij het voorspellen?

Les 2: Voorspellen Tekst: Veilig in het verkeer. Introductiefase: 2. Vraag: Kan iemand zich nog herinneren wat de bedoeling was bij het voorspellen? Les 2: Voorspellen Tekst: Veilig in het verkeer "Welkom:... " Introductiefase: 1. "Vorige week zijn we begonnen met voorspellen." 2. Vraag: "Kan iemand zich nog herinneren wat de bedoeling was bij het

Nadere informatie

Inventarisatielijst Wat gaan we doen (omschrijving activiteit): Gewenst aantal vrijwilligers: _ Waarvan nieuwe:

Inventarisatielijst Wat gaan we doen (omschrijving activiteit): Gewenst aantal vrijwilligers: _ Waarvan nieuwe: Draaiboek voorbereiding Promotie activiteiten Vrijwilligers of donateurs werven Stap 1 Begin met inventariseren Maak een omschrijving wat u wilt bereiken met de promotieactiviteiten. Vrijwilligers werven,

Nadere informatie

WELZIJNSSCHAKELS, SAMEN DELEN WE......EEN MISSIE

WELZIJNSSCHAKELS, SAMEN DELEN WE......EEN MISSIE WELZIJNSSCHAKELS, SAMEN DELEN WE......EEN MISSIE Beste Welzijnsschakel, Jullie lokaal engagement is erg betekenisvol. Het geeft erkenning aan mensen en schept kansen op betere leefomstandigheden. Jullie

Nadere informatie

Voorstelling Onafhankelijk Leven vzw

Voorstelling Onafhankelijk Leven vzw Voorstelling Onafhankelijk Leven vzw Waarvoor staat Onafhankelijk Leven vzw? 1. Visie Onafhankelijk Leven vzw gaat met volle kracht voor een samenleving waar alle personen met beperking controle hebben

Nadere informatie

In 5 stappen naar een personeelsbeleid dat werkt

In 5 stappen naar een personeelsbeleid dat werkt In 5 stappen naar een personeelsbeleid dat werkt Pak uw personeelsbeleid op een gestructureerde manier aan en creëer een werkplek waar uw business floreert en medewerkers met goesting en engagement komen

Nadere informatie

HUIS MARANT MAART Groepswerking Marant. Mechelsesteenweg Herent

HUIS MARANT MAART Groepswerking Marant. Mechelsesteenweg Herent MAART 2013 HUIS MARANT Groepswerking Marant wordt gevormd door mensen die armoede een stem willen geven. We komen samen in en organiseren maandelijks informatieve en ontspannende activiteiten. Het Marantboekje

Nadere informatie

standpunt noodhulp 18 augustus 2009

standpunt noodhulp 18 augustus 2009 Vlaams Netwerk van verenigingen waar armen het woord nemen vzw Aromagebouw / Vooruitgangstraat 323 bus 6 (3 de verdieping) / 1030 Brussel / tel. 02-204 06 50 / fax : 02-204 06 59 info@vlaams-netwerk-armoede.be

Nadere informatie

Pubers opvoeden. Veranderingen in de puberteit

Pubers opvoeden. Veranderingen in de puberteit Pubers opvoeden Pubers opvoeden De puberteit is de ontwikkelingsfase tussen 10 en 18 jaar. Maar die puberteit is er natuurlijk niet opeens. Vanaf ongeveer 9 jaar kan je al merken dat kinderen beginnen

Nadere informatie

3: Inhoudsopgave Duidelijk overzicht. Strakke lay-out. Eerst lettertype, tab, pagina beschrijving?

3: Inhoudsopgave Duidelijk overzicht. Strakke lay-out. Eerst lettertype, tab, pagina beschrijving? OPZET DRAAIBOEK: Alle onderdelen waaraan gedacht kan worden nog eens op een rijtje gezet. Te gebruiken voor alle evenementen en activiteiten binnen de opleiding. 1: Voorkant - flyer evenement Dag + datum

Nadere informatie

TITEL ACTIVITEIT + beschrijving: filosofisch gesprek over geloven.

TITEL ACTIVITEIT + beschrijving: filosofisch gesprek over geloven. TITEL ACTIVITEIT + beschrijving: filosofisch gesprek over geloven. Beginsituatie: De lln doen als inleiding op het project rond geloven en de kerkwandeling, een filosofisch gesprek. Er komen verschillende

Nadere informatie

GRAAG STELLEN WIJ ONS AAN U VOOR

GRAAG STELLEN WIJ ONS AAN U VOOR GRAAG STELLEN WIJ ONS AAN U VOOR Altijd al gezocht naar een trainingsconcept voor uw medewerkers waar je meteen van zegt: GewoonDoen! Nu is deze kans eindelijk aanwezig en wel voor een deelnameprijs van

Nadere informatie

Begeleidingstraject Werken met vrijwilligers anno 2016

Begeleidingstraject Werken met vrijwilligers anno 2016 Begeleidingstraject Werken met vrijwilligers anno 2016 Traject Werken met vrijwilligers Wat vooraf ging Trajecten 2013-2014 - 2015 Stappenplan tot vrijwilligersvriendelijke sportclub Bevindingen & resultaten

Nadere informatie

Help, ik zit in de OR! 150 Gouden tips voor de ondernemingsraad

Help, ik zit in de OR! 150 Gouden tips voor de ondernemingsraad Help, ik zit in de OR! 150 Gouden tips voor de ondernemingsraad De Gouden tips serie is in 2014-2015 verschenen op www.schateiland.com. Walter Landwier Help, ik zit in de OR! 150 Gouden tips voor de ondernemingsraad

Nadere informatie

10 DIRECT TOEPASBARE TIPS VOOR MEER KLANTEN

10 DIRECT TOEPASBARE TIPS VOOR MEER KLANTEN 10 DIRECT TOEPASBARE TIPS VOOR MEER KLANTEN Ervaar zelf hoe je met weinig moeite, meer klanten krijgt! Door Theo de Kleijn helpt zelfstandig ondernemers aan meer klanten Theo de Kleijn www.theodekleijn.nl

Nadere informatie

Draaiboek voorbereiding Voorjaarsschoonmaak Binnen of buiten Stap 1 Begin met inventariseren Maak een omschrijving wat u gaat aanpakken. Is het binnen of buiten? Welke ruimtes? Beschrijf de klussen die

Nadere informatie

TIME OUT PROJECTEN. Samen. Aan Toekomst. Werken VZW ELEGAST

TIME OUT PROJECTEN. Samen. Aan Toekomst. Werken VZW ELEGAST TIME OUT PROJECTEN Samen Werken Aan Toekomst Wat is SWAT? SWAT staat voor Samen Werken Aan Toekomst. Het is een intensief begeleidingstraject voor jongeren die dreigen uit te vallen binnen het onderwijs.

Nadere informatie

Thuishaven : verhalen over thuiskomen (in Antwerpen)

Thuishaven : verhalen over thuiskomen (in Antwerpen) Thuishaven : verhalen over thuiskomen (in Antwerpen) Beste begeleider, buddy, vriend, buur, nieuwkomer (in Antwerpen)! Het Red Star Line Museum vierde in september 2018 haar vijfde jaar. Om deze verjaardag

Nadere informatie

HOE VRAAG IK INFORMATIE OP BIJ DE STAD GENT? V.u. : Paul Teerlinck, stadssecretaris - Stadhuis - Botermarkt 1, 9000 Gent - 2015.

HOE VRAAG IK INFORMATIE OP BIJ DE STAD GENT? V.u. : Paul Teerlinck, stadssecretaris - Stadhuis - Botermarkt 1, 9000 Gent - 2015. HOE VRAAG IK INFORMATIE OP BIJ DE STAD GENT? V.u. : Paul Teerlinck, stadssecretaris - Stadhuis - Botermarkt 1, 9000 Gent - 2015 Tips & tricks 00919 Tips voor een geslaagde studieopdracht INLEIDING Wil

Nadere informatie

De leerlingen wandelen de vooraf uitgestippelde route op de wandelkaart. Ze observeren en leggen de knelpunten inzake de verkeersveiligheid vast.

De leerlingen wandelen de vooraf uitgestippelde route op de wandelkaart. Ze observeren en leggen de knelpunten inzake de verkeersveiligheid vast. Op leerwandeling y Eindtermen 6.12 De leerlingen kunnen de gevaarlijke verkeerssituaties in de ruimere schoolomgeving lokaliseren. ICT 5 De leerlingen kunnen ICT gebruiken om eigen ideeën creatief vorm

Nadere informatie

brugfiguren 5 praktische aanbevelingen voor organisaties die een beroep doen op

brugfiguren 5 praktische aanbevelingen voor organisaties die een beroep doen op 5 praktische aanbevelingen voor organisaties die een beroep doen op brugfiguren Jouw organisatie wil een brugfiguur inzetten. Met welke factoren moet je rekening houden? Hier vind je vijf essentiële voorwaarden

Nadere informatie

10 DIRECT TOEPASBARE TIPS VOOR MEER KLANTEN

10 DIRECT TOEPASBARE TIPS VOOR MEER KLANTEN 10 DIRECT TOEPASBARE TIPS VOOR MEER KLANTEN Ervaar zelf hoe je met weinig moeite, meer klanten krijgt! Door Theo de Kleijn helpt zelfstandig ondernemers aan meer klanten Theo de Kleijn www.theodekleijn.nl

Nadere informatie

Brood, tafel, maaltijd houden

Brood, tafel, maaltijd houden Brood, tafel, maaltijd houden Route 1: Aan tafel Kaart lezen Is brood de moeite waard? Ons broodje is gebakken Elke prent heeft een cijfer. Welke tekst hoort erbij? Geef die hetzelfde cijfer. Nog een beetje

Nadere informatie

u i t n o d i g i n g www.fietsersbond.be/ontmoetingsdag2010

u i t n o d i g i n g www.fietsersbond.be/ontmoetingsdag2010 uitnodiging www.fietsersbond.be/ontmoetingsdag2010 v a n h a r t e w e l k o m! De Fietsersbond nodigt alle leden op 9 oktober uit in het Geuzenhuis in Gent, voor een dag boordevol boeiende informatie

Nadere informatie

Zorgnetwerken en armoedebestrijding

Zorgnetwerken en armoedebestrijding Zorgnetwerken en armoedebestrijding Resultaten van het actie-onderzoek Deroo Myriam 14.03.2014 Doel van het onderzoek Zorgnetwerken (znw) Vlaanderen inventariseren Werking van znw verkennen Rol van znw

Nadere informatie

Projectmatig werken voor de secretaresse

Projectmatig werken voor de secretaresse Nationale Secretaresse Dag 2009 www.secretary.nl/officemanagement Schriftelijke cursus in vijf lessen met twee bijeenkomsten Startdatum 9 april 2009 Projectmatig werken voor de secretaresse Postzegel niet

Nadere informatie

ZELFVERTROUWEN EN ZELFBEELD BIJ KINDEREN Rehobothschool Geldermalsen. Karolijn Ilsink-Erwich

ZELFVERTROUWEN EN ZELFBEELD BIJ KINDEREN Rehobothschool Geldermalsen. Karolijn Ilsink-Erwich ZELFVERTROUWEN EN ZELFBEELD BIJ KINDEREN Rehobothschool Geldermalsen Karolijn Ilsink-Erwich 1 Wat wil ik u vertellen Wat is zelfvertrouwen? Wat is het belang van zelfvertrouwen? Hoe kan je het zelfvertrouwen

Nadere informatie

Word taal- en cultuurbuddy. Steek samen met een nieuwkomer de handen uit de mouwenin de natuur. Laat een nieuwkomer proeven van het verenigingsleven

Word taal- en cultuurbuddy. Steek samen met een nieuwkomer de handen uit de mouwenin de natuur. Laat een nieuwkomer proeven van het verenigingsleven Steek samen met een nieuwkomer de handen uit de mouwenin de natuur Word samen met Natuurpunt een pluspunt voor de natuur! Werk één keer per week samen met een groepje nieuwkomers en Nederlandstaligen in

Nadere informatie

SOCIALE VAARDIGHEDEN EN CREATIVITEIT

SOCIALE VAARDIGHEDEN EN CREATIVITEIT Prof. Rumen Stamatov PhD Assoc. Prof. Svetlana Sariyska Maria Goranova Petya Grudeva SOCIALE VAARDIGHEDEN EN CREATIVITEIT Handboek met illustraties Uitgeverij Blakom Plovdiv, 2015 1 Prof. Rumen Stamatov,

Nadere informatie

Inleiding. En uw parochie kan daaraan meedoen!

Inleiding. En uw parochie kan daaraan meedoen! MaS In de Parochie Inleiding De maatschappelijke stage (MaS) is definitief begonnen en in volle gang. In Nederland zijn middelbare scholieren verplicht gedurende hun middelbare school carrière een maatschappelijke

Nadere informatie

Talentenverkenning. Wat kan jij? Enthousiasmeren

Talentenverkenning. Wat kan jij? Enthousiasmeren Enthousiasmeren Talentenverkenning Mensen willen best graag wat doen voor hun buurt, maar dan moet u ze er wel voor vragen. Een algemene oproep voor vrijwilligers is niet altijd even effectief. Het werkt

Nadere informatie