Cadettencorps Breda. Koninklijke Militaire Academie

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Cadettencorps Breda. Koninklijke Militaire Academie"

Transcriptie

1 Cadettencorps Breda Koninklijke Militaire Academie

2 Colofon Uitgave september Deze brochure is een uitgave van het Cadettencorps Breda. Voor meer informatie kun je terecht op internet: Het secretariaat van de Senaat is te bereiken via de telefoon (076) , fax (076) of per Foto s sectie communicatie NLDA. Cadettencorps Breda.

3 Het Cadettencorps Het Cadettencorps is de vereniging voor en door de cadetten van de Koninklijke Militaire Academie (KMA). Het Cadettencorps is een vereniging waarin iedereen de mogelijkheid heeft om in een ongedwongen sfeer met elkaar te ontspannen. Daarnaast faciliteert het Corps samen met de KMA een wezenlijk deel van de persoonlijke ontwikkeling. Het ledental van het Cadettencorps schommelt zo rond de zeshonderd. Achtergrond Alle officieren van de landmacht, luchtmacht en marechaussee krijgen hun officiersopleiding aan de KMA. De opleiding kent twee modellen: de Korte Officiersopleiding (duur: 1,5 jaar) en de Militair-wetenschappelijke opleiding (duur: minimaal 4 jaar). Daarnaast is er een officiersopleiding voor Specialisten (duur: 10 weken), bedoeld voor medewerkers met specifieke beroepen, zoals bijvoorbeeld artsen, it-ers en journalisten. Zij maken geen deel uit van het Cadettencorps.

4 De KMA zetelt op het Kasteel van Breda en is een onderdeel van de Nederlandse Defensie Academie (NLDA), het instituut dat alle hogere opleidingen van Defensie bundelt. Officieren van de Marine volgen hun opleiding aan het Koninklijk Instituut voor de Marine (KIM) in Den Helder, al komt het voor dat adelborsten een deel van hun studie in Breda volgen en cadetten voor hun studie naar Den Helder gaan. Ook het KIM maakt onderdeel uit van de NLDA. De officiersopleiding aan de KMA is gebaseerd op drie pijlers: 1. Militaire opleiding & vorming 2. Wetenschappelijk onderwijs & vorming 3. Persoons- en groepsvorming De drie pijlers zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De persoons- en groepsvorming loopt als een rode draad door de opleiding, omdat militairen vaak als een eenheid samenwerken. Het internaatsysteem is een middel om de groepsvorming te stimuleren. Ook het Cadettencorps speelt daarin een belangrijke rol. Door de bestuursfuncties die de cadetten bekleden in de vele verenigingen van het Corps leren ze onder meer leidinggeven, organiseren, besturen en plannen. Geschiedenis Op 23 november 1879 vond de opening plaats van de Cadettensociëteit aan de Grote Markt in Breda. De sociëteit kwam voort uit de behoefte van de cadetten aan een ruimte waar ze geza-

5 menlijk iets konden drinken en ontspannen. Om de sociëteit en alle activiteiten die daar plaatsvonden aan te sturen vormden de leden een Senaat. De eerste succesvolle Senaat werd gekozen in 1898 en sindsdien is het Corps vrijwel onafgebroken door Senaten bestuurd. Het jaar 1898 geldt dan ook als het oprichtingsjaar van het Cadettencorps. De sociëteit is inmiddels verdwenen; het Corps beschikt nu over eigen ruimtes op het Kasteel van Breda. De functie van het Corps veranderde in de loop der jaren van een gezelligheidsvereniging naar een integraal onderdeel van de officiersopleiding. Opleiding en vorming In het Cadettencorps raak je vertrouwd met tradities en gebruiken die horen bij het vak van officier. Bovendien bouw je vriendschappen en contacten op die tijdens je latere carrière goed van pas zullen komen. Het lidmaatschap helpt je dus een netwerk op te bouwen. Gezelligheid en Esprit de Corps Het belangrijkste deel van het Corps is de saamhorigheid, het samenzijn buiten de militaire en academische vorming. Door actief te zijn in één van de veertig verenigingen die het Corps rijk is of door gewoon gezellig wat te drinken leer je niet alleen elkaar kennen, je maakt bovendien deel uit van een hechte groep met eigen tradities en regels. Daarnaast waakt het Corps over waarden, normen en gebruiken.

6 Sport, cultuur en intellectuele vorming Van voetballen tot parachutespringen en van rugby tot zweefvliegen; er is haast geen sport op de KMA die niet in verenigingsverband beoefend wordt. Zit jouw sport er nog niet bij? Richt dan met anderen een nieuwe vereniging op! De Culturele Raad organiseert vele culturele activiteiten zoals theaterbezoeken, filmavonden en de jaarlijkse reis naar Rome, met een audiëntie bij de Paus. Maar ook met lezingen en bezoeken aan symposia biedt het Corps volop mogelijkheden om jezelf intellectueel te vormen. Alle activiteiten worden tegen een zeer lage prijs of zelfs gratis aangeboden, zodat iedereen eraan kan deelnemen.

7 Verantwoordelijkheid Het lidmaatschap kent ook verplichtingen. Bij sommige activiteiten wordt van je verwacht dat je aanwezig bent. Je houdt je aan het beleid, gaat verantwoord om met de financiën van je vereniging, je komt afspraken na en spreekt anderen aan op hun gedrag. Kortom, er wordt aanspraak gemaakt op je verantwoordelijkheidsbesef. Leidinggeven en organiseren Het Corps biedt je de mogelijkheid om de vaardigheden die je tijdens je studie leert in de praktijk te brengen en te ontwikkelen. Bijvoorbeeld: plannen, organiseren, spreken in het openbaar, presenteren en financiën beheren. Allemaal zaken die je moet kunnen wanneer je straks als officier gaat functioneren.

8 De Senaat De Senaat is het hoogste orgaan en het gezicht van het Cadettencorps. De voorzitter wordt gekozen, de overige vier Senaatsleden en de Chef du Protocol solliciteren op hun functie. De Senaat vormt het dagelijks bestuur van het Corps en is ook verantwoordelijk voor de financiën. Daarnaast behoren tot de taken van de Senaat het verschaffen van sportgelegenheid, het opleggen en bewaken van regels, het aanbieden van bestuursfuncties en het onderhouden van in- en externe contacten. Onder de Senaat vallen alle Corpsverenigingen en Senaatscommissies. Tot de Corpsverenigingen behoren de vele sportverenigingen en alle Wapen- en Dienstvakverenigingen. De Senaatscommissies hebben een wat bredere bestuurlijke taak.

9 Cadetten Sociëteitsbestuur Het Cadetten Sociëteitsbestuur (CSB) is de Senaatscommissie die de sociëteitsruimtes beheert. Er zijn vijf sociëteitsruimtes. De Grote Zaal is een grote ontspanningsruimte voor cadetten. Er is een bar en ieder Wapen- of Dienstvak heeft er zijn eigen box. Dat is een zithoek die is aangekleed met voorwerpen die een relatie hebben met het eigen wapen- of dienstvak of krijgsmachtdeel. De Grote Zaal wordt ook gebruikt voor feesten, zoals het jaarlijkse Assaut. De zaal biedt toegang tot twee andere sociëteitsruimtes: de Indiëzaal, die wordt gebruikt voor vergaderingen en de Pretzaal, een ontspanningszaal met onder meer een televisie en biljarttafels. De Kolommenzaal is de eetzaal van de cadetten. Onder het Kasteel hebben de cadetten ook een eigen bar die met uitzondering van zaterdag en zondag iedere avond geopend is: de Spijkerbar, die wordt gerund door cadetten van het Tappersgilde Bestuur.

10 Sportcommissie Alle sportverenigingen vallen onder de Sportcommissie, de Senaatscommissie die de spil is tussen de verenigingen en de Senaat. Daarnaast organiseert de commissie jaarlijks terugkerende evenementen, zoals de sportdag en de wedstrijden tussen cadetten en adelborsten.

11

12

Korps Adelborsten. Koninklijke Instituut voor de Marine

Korps Adelborsten. Koninklijke Instituut voor de Marine Korps Adelborsten Koninklijke Instituut voor de Marine Historie De!adelborsten!van!het!KIM!te! Medemblik,!waar!de!historie! (1829)!!van!het!huidige!Korps! Adelborsten!begint,!vormden!een!eenheid!omdat!het!

Nadere informatie

Postacademische Opleiding Militair Juridische Dienst Krijgsmacht

Postacademische Opleiding Militair Juridische Dienst Krijgsmacht Postacademische Opleiding Militair Juridische Dienst Krijgsmacht Nederlandse Defensie Academie Inleiding Sinds 2007 verzorgt de Nederlandse Defensie Academie (NLDA) de Postacademische Opleiding Militair

Nadere informatie

Postacademische Opleiding Militair Juridische Dienst Krijgsmacht

Postacademische Opleiding Militair Juridische Dienst Krijgsmacht Postacademische Opleiding Militair Juridische Dienst Krijgsmacht Nederlandse Defensie Academie Inleiding Sinds 2007 verzorgt de Nederlandse Defensie Academie (NLDA) de Postacademische Opleiding Militair

Nadere informatie

hun familie, geachte aanwezigen,

hun familie, geachte aanwezigen, Toespraak van de minister van Defensie, J.S.J. Hillen, ter gelegenheid van de uitreiking van de eerste universitair erkende diploma s van de Nederlandse Defensie Academie op 26 maart 2012 te Den Helder.

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2003 2004 29 200 X Vaststelling van de begrotingsstaat van het Ministerie van Defensie (X) voor het jaar 2004 Nr. 66 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN DEFENSIE

Nadere informatie

Het leger. Doel: Na deze opdracht weet je meer over het leger. Je kunt vertellen wat het leger doet en waarom we een leger hebben.

Het leger. Doel: Na deze opdracht weet je meer over het leger. Je kunt vertellen wat het leger doet en waarom we een leger hebben. Het leger Thema: Bestaat vrede? Samenleving Nederland De overheid Moeilijkheid; *** Tijd: *** Juf Yvonne Doel: Na deze opdracht weet je meer over het leger. Je kunt vertellen wat het leger doet en waarom

Nadere informatie

De rangonderscheidingstekens van de krijgsmacht

De rangonderscheidingstekens van de krijgsmacht De rangonderscheidingstekens van de krijgsmacht Inhoud De rangonderscheidingstekens van de krijgsmacht Deze brochure is een uitgave van: Ministerie van Defensie Directie Communicatie April 2016 Vormgeving/fotografie:

Nadere informatie

DE VEVA OPLEIDING. Haal je MBO-Diploma en ontdek Defensie

DE VEVA OPLEIDING. Haal je MBO-Diploma en ontdek Defensie DE VEVA OPLEIDING Haal je MBO-Diploma en ontdek Defensie DE TIEN MEEST GES INFORMATIE VOOR OUDERS EN VERZORGERS 1 2 3 4 Is er ondanks de bezuinigingen bij Defensie een toekomst voor leerlingen Veiligheid

Nadere informatie

De rangonderscheidingstekens van de krijgsmacht

De rangonderscheidingstekens van de krijgsmacht De rangonderscheidingstekens van de krijgsmacht Inhoud De rangonderscheidingstekens van de krijgsmacht Deze brochure is een uitgave van: Ministerie van Defensie Directie Communicatie Vormgeving: Grafische

Nadere informatie

rust zetten. rust gezet) Commandant der Strijdkrachten.

rust zetten. rust gezet) Commandant der Strijdkrachten. 1 Toespraak van de komend Commandant der Strijdkrachten, generaal Middendorp, bij de aanvaarding van het commando over de Nederlandse krijgsmacht op 28 juni 2012 te Den Haag. Let op: Alleen gesproken woord

Nadere informatie

KM A 175 j AAR BREDA \ Embleem KMA. en in de samenleving.

KM A 175 j AAR BREDA \ Embleem KMA. en in de samenleving. Verbeter voortdurend, maar behoud het goede C.G.J. Hilderink - generaal-majoor van de Koninklijke Luchtmacht* Inleiding Al 175 jaar is de Koninklijke Militaire Academie het belangrijkste opleidingsinstituut

Nadere informatie

DE VEVA OPLEIDING ZEKERHEID VOOR DE TOEKOMST

DE VEVA OPLEIDING ZEKERHEID VOOR DE TOEKOMST ZEKERHEID VOOR DE TOEKOMST Defensie biedt prima doorgroeimogelijkheden. We worden wel het opleidingsinstituut van Nederland genoemd. Besluit je na een aantal jaren Defensie te verlaten, dan heb je in de

Nadere informatie

UNAL COLLEGE NIEUW. Professionele zorg, aandacht voor culturele achtergrond. Kan ik straks zelfstandig wonen?

UNAL COLLEGE NIEUW. Professionele zorg, aandacht voor culturele achtergrond. Kan ik straks zelfstandig wonen? NIEUW UNAL COLLEGE Kan ik straks zelfstandig wonen? Wat moet ik allemaal leren om zelfstandig te zijn? Kan ik ook financieel zelfstandig worden? Hoe kom ik aan een inkomen? Professionele zorg, aandacht

Nadere informatie

De krijgsmacht beleeft roerige

De krijgsmacht beleeft roerige Kennis is macht, karakter is meer! 1 Initiële officiersvorming aan de Nederlandse Defensie Academie drs. P.J.E.J. van den Aker kolonel der cavalerie* Inleiding De krijgsmacht beleeft roerige tijden. In

Nadere informatie

Reservist bij de Koninklijke Marechaussee. De leukste baan! naast je werk of studie

Reservist bij de Koninklijke Marechaussee. De leukste baan! naast je werk of studie Reservist bij de Koninklijke Marechaussee De leukste baan! naast je werk of studie Operationeel Centrum Mobiel toezicht veiligheid Grensbewaking Schiphol Beveiliging Koninklijk Huis Als het erop aankomt

Nadere informatie

Belang onderwijsvoorz. (50-65 jaar) Kinderdagverblijf. Belang onderwijsvoorz. (35-50 jaar) Kinderdagverblijf

Belang onderwijsvoorz. (50-65 jaar) Kinderdagverblijf. Belang onderwijsvoorz. (35-50 jaar) Kinderdagverblijf ONDERWIJSVOORZIENINGEN Belang onderwijsvoorz.(alle leeftijden) Belang onderwijsvoorz.(20-35 jaar) Belang onderwijsvoorz. (35-50 jaar) Belang onderwijsvoorz. (50-65 jaar) Page 1 of 7 CULTUUR VOORZIENINGEN

Nadere informatie

DOCENTENHANDLEIDING PSO

DOCENTENHANDLEIDING PSO DOCENTENHANDLEIDING PSO Les PSO D0centenhandleiding Filmpje Opdracht 1 De leerlingen gaan naar www.veva.nl/lesmateriaal. Ze bekijken hier het VeVa-introductiefilmpje, dat ze een eerste indruk van de opleiding

Nadere informatie

De studiebelasting voor Werktuigbouwkunde bedraagt gemiddeld 42 uur per week. Wiskunde is wel een

De studiebelasting voor Werktuigbouwkunde bedraagt gemiddeld 42 uur per week. Wiskunde is wel een Naam opleiding: Werktuigbouwkunde Toelating Is de studie moeilijk? Een studie aan de TU Delft is pittig, zorg er daarom voor dat je er aan het begin van je studie gelijk vol voor gaat. Gas terugnemen kan

Nadere informatie

Onze cliënten aan het woord

Onze cliënten aan het woord Onze cliënten aan het woord Instrument om ervaringen van cliënten in kaart te brengen Naam cliënt : Naam invuller vragenlijst : Woning cliënt : Datum : 1 Toelichting Inleiding Naam instelling wil graag

Nadere informatie

!!!!!! Integrand Groningen 2014 2015. Dan bereik je meer.

!!!!!! Integrand Groningen 2014 2015. Dan bereik je meer. Integrand Groningen 2014 2015 Dan bereik je meer. INHOUD VAN DE BROCHURE 1. VOORWOORD 2. WAT IS INTEGRAND 3. WAT HOUDT EEN BESTUURSJAAR IN? 4. FUNCTIES 5. SOLLICITATIEPROCEDURE 6. MEER INFORMATIE Beste

Nadere informatie

de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Plein CR Den Haag

de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Plein CR Den Haag > Retouradres Postbus 20701 2500 ES Den Haag de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Plein 2 2511 CR Den Haag Ministerie van Defensie Plein 4 MPC 58 B Postbus 20701 2500 ES Den Haag www.defensie.nl

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 1997 1998 25 600 X Vaststelling van de begroting van de uitgaven en de ontvangsten van het Ministerie van Defensie (X) voor het jaar 1998 Nr. 55 BRIEF VAN

Nadere informatie

de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Plein 2 2511 CR Den Haag Datum 17 februari 2014 Betreft Risicoanalyse integriteit NLDA Inleiding

de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Plein 2 2511 CR Den Haag Datum 17 februari 2014 Betreft Risicoanalyse integriteit NLDA Inleiding > Retouradres Postbus 20701 2500 ES Den Haag de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Plein 2 2511 CR Den Haag Ministerie van Defensie Plein 4 MPC 58 B Postbus 20701 2500 ES Den Haag www.defensie.nl

Nadere informatie

Op de Bies, dat zijn we samen...

Op de Bies, dat zijn we samen... Op de Bies, dat zijn we samen... Je leven invullen zoals jij dat wilt, met hulp van anderen... Inhoud 5 Welkom bij Op de Bies 7 Jezelf thuisvoelen, waar je ook woont 9 Zinvolle dagbesteding die bij je

Nadere informatie

de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Plein CR Den Haag

de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Plein CR Den Haag de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Plein 2 2511 CR Den Haag Bezoekadres: Plein 4 Postadres: Postbus 20701 2500 ES Den Haag MPC 58 B www.defensie.nl Bij beantwoording datum, onze referentie

Nadere informatie

Waarde-volle zorg is ook nog JONG!

Waarde-volle zorg is ook nog JONG! Waarde-volle zorg is ook nog JONG! LOC maakte een nieuwe visie op de zorg. Die heet Waarde-volle zorg. Allerlei mensen herkennen zich daar in. Dat komt doordat die gaat over dingen die voor ons allemaal

Nadere informatie

SUB PVE 10/00 SPECIFICATIE: PET- EN HOED EMBLEMEN T.B.V. - KL - KMAR ONDERDEEL VAN GENERIEK PVE : R.M.E. van Roekel-Boerhout.

SUB PVE 10/00 SPECIFICATIE: PET- EN HOED EMBLEMEN T.B.V. - KL - KMAR ONDERDEEL VAN GENERIEK PVE : R.M.E. van Roekel-Boerhout. SUB PVE 10/00 ONDERDEEL VAN GENERIEK PVE 105133 SPECIFICATIE: PET- EN HOED EMBLEMEN T.B.V. - KL - KMAR Medewerker KPU-BEDRIJF / AFD. KETENMANAGEMENT / SECTIE TECHNIEK 2 juli 2012 Paraaf : : R.M.E. van

Nadere informatie

Integrand Leiden 2014-2015

Integrand Leiden 2014-2015 Integrand Leiden 2014-2015 Dan bereik je meer Voorwoord Beste student, Dit is de informatiebrochure voor een bestuursjaar bij Integrand Leiden. Elk half jaar wisselt de helft van het bestuur en is er een

Nadere informatie

VRIJWILLIG JIJ MEE? WIJ ZOEKEN EXTRA HELPENDE HANDEN BIJ UITSTAPPEN

VRIJWILLIG JIJ MEE? WIJ ZOEKEN EXTRA HELPENDE HANDEN BIJ UITSTAPPEN WIJ ZOEKEN EXTRA HELPENDE HANDEN BIJ UITSTAPPEN Bewoners bij Dominiek Savio gaan in hun vrije tijd graag op uitstap: naar de film, een terrasje doen, naar de bowling of een dagje zee. Heb je een voor personen

Nadere informatie

Ontdek, beleef en geniet bij Markant

Ontdek, beleef en geniet bij Markant Ontdek, beleef en geniet bij Markant Wil je een extra dimensie toevoegen aan je vrije tijd? Dan zit je goed bij Markant! In een boeiend gezelschap ontdek je jezelf en krijg je een bredere kijk op de wereld.

Nadere informatie

Vervoer gevaarlijke stoffen

Vervoer gevaarlijke stoffen Vervoer gevaarlijke stoffen binnen Defensie Edwin van de Ven Inhoud Defensie Uitzonderingspositie Defensie Voorbereidingen (Gereedstelling) We vertrekken. We doen ons werk. We gaan weer naar huis.. 2 Defensie

Nadere informatie

Inventaris van de archieven van de Koninklijke Militaire Academie en het Curatorium van de Koninklijke Militaire Academie, 1947-1987

Inventaris van de archieven van de Koninklijke Militaire Academie en het Curatorium van de Koninklijke Militaire Academie, 1947-1987 Nummer archiefinventaris: 2.13.187 Inventaris van de archieven van de Koninklijke Militaire Academie en het Curatorium van de Koninklijke Militaire Academie, 1947-1987 Auteur: R. van den Bout, J.C.D. de

Nadere informatie

Ministerie van Defensie. Plein 4 MPC 58 B Postbus ES Den Haag Onze referentie BS

Ministerie van Defensie. Plein 4 MPC 58 B Postbus ES Den Haag   Onze referentie BS Ministerie van Defensie Plein 4 MPC 58 B Postbus 20701 2500 ES Den Haag www.defensie.nl Onze referentie BS2019012271 Afschrift aan de Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 22 2513

Nadere informatie

Groninger Studenten Roeivereniging Aegir

Groninger Studenten Roeivereniging Aegir Groninger Studenten Roeivereniging Aegir G.S.R. Aegir is een vereniging om sporten en ontspanning te combineren. Het roeien gebeurt op zowel recreatief (competitieroeien) als topsport (wedstrijdroeien)

Nadere informatie

Beroepsmilitair. bij de. Koninklijke Landmacht

Beroepsmilitair. bij de. Koninklijke Landmacht Beroepsmilitair bij de Koninklijke Landmacht 1 Inleiding Duur van de voorlichting en inhoud Voorlichting beroepsmilitair Koninklijke Landmacht Aansluitend aan de voorlichting mogelijkheid tot: Solliciteren

Nadere informatie

Het gymnasium: iets voor jou?

Het gymnasium: iets voor jou? Het gymnasium: iets voor jou? Stel jezelf eens de vraag... Ben ik nieuwsgierig? Heb ik een brede belangstelling? Hou ik van onderzoeken? Ben ik gek op cultuur? Houd ik van nieuwe dingen leren? Ben ik kritisch?

Nadere informatie

INTEGRAND UTRECHT 2014 2015 DAN BEREIK JE MEER.

INTEGRAND UTRECHT 2014 2015 DAN BEREIK JE MEER. INTEGRAND UTRECHT 2014 2015 DAN BEREIK JE MEER. VOORWOORD Beste student, Dit is de informatiebrochure over een bestuursjaar bij Integrand Utrecht. Twee keer per jaar wisselt de helft van het bestuur en

Nadere informatie

Laurens De Beukelaar. Zorg die past bij uw cultuur. meer dan zorg

Laurens De Beukelaar. Zorg die past bij uw cultuur. meer dan zorg Laurens De Beukelaar Zorg die past bij uw cultuur meer dan zorg De Beukelaar Zorg die past bij u en uw cultuur Laurens De Beukelaar is een nieuwe locatie in Rotterdam Zuid, midden in de multiculturele

Nadere informatie

Gedragscode Defensie. Draagvlakmeting. Ministerie van Defensie. Defensie Personele Diensten Gedragswetenschappen

Gedragscode Defensie. Draagvlakmeting. Ministerie van Defensie. Defensie Personele Diensten Gedragswetenschappen Bezoekadres: Van Alkemadelaan 357 Postadres: MPC 58 A Postbus 90701 2509 LS Den Haag Nederland www.cdc.nl Draagvlakmeting TNS NIPO: Drs. Anneloes Klaassen Lisanne van Thiel GW: Drs. Amber Vos +31 (070)

Nadere informatie

Studenten feest brochure

Studenten feest brochure Studenten feest brochure Jouw feest bij Piecken! Heb je zin in een knallend feest in een super locatie kom dan naar Piecken. Wij beschikken over een uitgebreide licht en geluid installatie, top barmensen,

Nadere informatie

Vrijdag 31 mei vanaf 17.00 uur tot zondag 2 juni 16.00 uur. 22 mei Spreken in het openbaar (meer items volgen)

Vrijdag 31 mei vanaf 17.00 uur tot zondag 2 juni 16.00 uur. 22 mei Spreken in het openbaar (meer items volgen) KvK Tilburg 17244153 Rabobank 1087.73.973 VOV Academie info@vrouwenontmoetenvrouwen.nl www.vrouwenontmoetenvrouwen.nl Investeren in opleiden, ontwikkeling en ontmoeten door het zichtbaar maken van topvrouwen

Nadere informatie

STUDENTENVERENIGINGEN

STUDENTENVERENIGINGEN STUDENTENVERENIGINGEN Maak kennis met de Tilburgse Studentenverenigingen T.S.C. St. Olof T.S.R. Vidar T.S.V. Plato I*ESN T.S.C. ST. OLOF Ook Olof! Als oudste studentenvereniging van de stad is Olof sinds

Nadere informatie

Verkiezingscampagne FNP Leeuwarden Bio s eerste 5 van de lijst.

Verkiezingscampagne FNP Leeuwarden Bio s eerste 5 van de lijst. Verkiezingscampagne FNP Leeuwarden Bio s eerste 5 van de lijst. Naam kandidaat Pier Tilma Nr 1 Leeftijd 51 jaar (1958). Vegelinbuurt, Leeuwarden Werkzaamheden Raadslid FNP Nevenactiviteiten Gemeenteraadslid

Nadere informatie

Studentenverenigingen

Studentenverenigingen Studentenverenigingen Maak kennis met de Tilburgse studentenverenigingen Olof Vidar Plato Nienke Meijer College van Bestuur Fontys Hogeschool Studeren is meer dan het volgen van lessen, je hersens breken

Nadere informatie

ZOEK BIJ ONS TE VER! START JE HET NIET STEM SPORT. Latijn MODERNE MIDDELBAAR STEM. Maatschappij en welzijn TECHNIEKEN WETENSCHAPPEN

ZOEK BIJ ONS TE VER! START JE HET NIET STEM SPORT. Latijn MODERNE MIDDELBAAR STEM. Maatschappij en welzijn TECHNIEKEN WETENSCHAPPEN Latijn Maatschappij en welzijn MODERNE STEM TECHNIEKEN SPORT ZOEK HET NIET TE VER! START JE MIDDELBAAR BIJ ONS STEM WETENSCHAPPEN Beste ouder, beste zesdeklasser Straks wordt de stap gezet naar de middelbare

Nadere informatie

Kennismaking met Begeleid Zelfstandig Wonen. Wat mag jij van het BZW-team verwachten... en wat verwachten wij van jou

Kennismaking met Begeleid Zelfstandig Wonen. Wat mag jij van het BZW-team verwachten... en wat verwachten wij van jou Kennismaking met Begeleid Zelfstandig Wonen Wat mag jij van het BZW-team verwachten... en wat verwachten wij van jou Begeleid Zelfstandig Wonen In deze brochure leggen we uit wat jij van het BZW -team

Nadere informatie

Word actief lid en solliciteer voor een commissie! Criminologie In Actie

Word actief lid en solliciteer voor een commissie! Criminologie In Actie Word actief lid en solliciteer voor een commissie! Waarom in een commissie? Leerzaam samenwerken, organiseren, plannen, contact leggen Leer studenten uit je eigen en andere jaren beter kennen Gezelligheid

Nadere informatie

werken bij DEFENSIE MARINE Denk je aan de Marine, dan denk je aan schepen. Logisch, want die hebben we bij de Marine in alle soorten en maten. Van mijnenjagers tot onderzeeboten. Toch is de Marine meer

Nadere informatie

Ruitersport. Programmaboekje. Dressuur en Springen. Nationaal Militair Kampioenschap. Bunschoten I 26 juni 2015 Bureau Internationale Militaire Sport

Ruitersport. Programmaboekje. Dressuur en Springen. Nationaal Militair Kampioenschap. Bunschoten I 26 juni 2015 Bureau Internationale Militaire Sport Ministerie van Defensie Nationaal Militair Kampioenschap Ruitersport Dressuur en Springen Bunschoten I 26 juni 2015 Bureau Internationale Militaire Sport Programmaboekje 26 juni 2015 Stal Groenendaal te

Nadere informatie

Pesten. www.ksktongeren.be. KSK Tongeren Op het Klein Veldje 1, B-3700 Tongeren Tel.: 012/23.82.22 Email: Info@KskTongeren.be

Pesten. www.ksktongeren.be. KSK Tongeren Op het Klein Veldje 1, B-3700 Tongeren Tel.: 012/23.82.22 Email: Info@KskTongeren.be Pesten www.ksktongeren.be KSK Tongeren Op het Klein Veldje 1, B-3700 Tongeren Tel.: 012/23.82.22 Email: Info@KskTongeren.be INHOUDSTAFEL 1 PESTEN OP DE (VOETBAL)CLUB... 3 1.1 De trainer... 3 1.2 De verenigingen...

Nadere informatie

Open huis. Verrassend nieuw onderwijs voor vmbo-t/havo leerlingen

Open huis. Verrassend nieuw onderwijs voor vmbo-t/havo leerlingen Open huis zaterdag 16 januari 10.00-13.00 uur Verrassend nieuw onderwijs voor vmbo-t/havo leerlingen Gaat uw kind vanaf augustus 2016 naar het voortgezet onderwijs? Kies dan voor de Nieuwe Thermen, een

Nadere informatie

TU Delft Rmit Afstudeeropdracht 2010/2011 Kasteel Gemert, De nieuwe KMA. Titelblad

TU Delft Rmit Afstudeeropdracht 2010/2011 Kasteel Gemert, De nieuwe KMA. Titelblad Titelblad Vanaf april 2010 staat het kasteel van Gemert leeg. De laatste bewoners waren enkele paters die het grootste deel van hun leven in het buiteland hun geloof hadden onderwezen. Wegens hun leeftijd

Nadere informatie

Het is goed dat de geschiedenis van dit bijzondere kazernecomplex in dit boek is vastgelegd.

Het is goed dat de geschiedenis van dit bijzondere kazernecomplex in dit boek is vastgelegd. Toespraak Commandant der Strijdkrachten, luitenant-admiraal Rob Bauer Opening nieuwe locatie Nederlandse Instituut voor Militaire Historie Frederikkazerne, Den Haag 14 november 2018 The longer you can

Nadere informatie

Animatieprogramma 8 t/m 12 mei 2015 Vrijdag 8 mei

Animatieprogramma 8 t/m 12 mei 2015 Vrijdag 8 mei 10.30-11.30 Kidsfun Vandaag gaan we een echte schudkoker maken! Wil jij deze ook maken? 14.00-15.00 Lawaai optocht Hoeveel lawaai kunnen we maken? Neem materialen mee die lawaai maken! 16.00-17.00 Parachute

Nadere informatie

Vereniging van Oud-Medewerkers s-hertogenbosch Aan de leden van de Vereniging van Oud-Medewerkers datum 4 juli 2016 contactpersoon Corien Blankestein onderwerp Excursie Koninklijke Marine telefoon 088-5256197

Nadere informatie

Tertzio www.pleyade.nl

Tertzio www.pleyade.nl Tertzio www.pleyade.nl Welkom op Tertzio Warm, persoonlijk en sfeervol. Dat is waar de verpleegunit van Pleyade op Tertzio voor staat. Wij bieden zorg aan mensen met een lichamelijke aandoening in een

Nadere informatie

Project Alcohol 2014

Project Alcohol 2014 Project Alcohol 2014 Naam: Jong geleerd is oud gedaan!!!! Laat je niet Naam: F L s E s E N Klas:!!! 1 Inleiding De carnaval komt eraan. Een feest dat gevierd moet worden. Maar is het feestje van plezier

Nadere informatie

Culturele en Maatschappelijke Vorming. CMV voltijd de opleiding en het werkveld.... van mensen zonder werk ondernemers maakt

Culturele en Maatschappelijke Vorming. CMV voltijd de opleiding en het werkveld.... van mensen zonder werk ondernemers maakt Culturele en Maatschappelijke Vorming CMV voltijd de opleiding en het werkveld... van mensen zonder werk ondernemers maakt Culturele en Maatschappelijke Vorming (CMV) voltijd Samenleven in buurt en stad,

Nadere informatie

Parttime bestuursjaar Integrand Maastricht 2015 2016

Parttime bestuursjaar Integrand Maastricht 2015 2016 Parttime bestuursjaar Integrand Maastricht 2015 2016 Dan bereik je meer. INHOUD VAN DE BROCHURE 1. VOORWOORD 2. WAT IS INTEGRAND 3. WAT HOUDT EEN BESTUURSJAAR IN? 4. FUNCTIES 5. SOLLICITATIEPROCEDURE 1.

Nadere informatie

Job- en Stage-event. Voorwoord. Geachte heer, Geachte mevrouw,

Job- en Stage-event. Voorwoord. Geachte heer, Geachte mevrouw, Job- en Stage-event Voorwoord Geachte heer, Geachte mevrouw, Wij zijn zeer verheugd om u in naam van de studentenkring Hermes ons jaarlijkse Job - en Stage-event te mogen voorstellen. Dit evenement hebben

Nadere informatie

Jouw weg naar het hoger onderwijs

Jouw weg naar het hoger onderwijs Jouw weg naar het hoger onderwijs Inspiro_folder_v1.indd 1 INSPIRO COLLEGE.BE Ben je ook zo nieuwsgierig naar je nieuwe school? Hoe je er gaat leren en welke nieuwe vrienden en vriendinnen je gaat krijgen?

Nadere informatie

JEUGD-ARMOEDE-SPORT. Deze factsheet geeft feiten, de meest recente cijfers en helpt gemeenten op weg.

JEUGD-ARMOEDE-SPORT. Deze factsheet geeft feiten, de meest recente cijfers en helpt gemeenten op weg. JEUGD-ARMOEDE-SPORT Eén op de tien kinderen (0-17 jaar) leeft in een huishouden met onvoldoende geld voor kleding, vervoer en sociale activiteiten als sport en cultuur. Wat zijn hiervan de oorzaken? Welke

Nadere informatie

www.middenschoolbeernem.be Beste ouder, beste zesdeklasser Straks wordt de stap gezet naar de middelbare school. Een belangrijke stap. Je staat niet alleen voor de keuze van een studierichting, maar ook

Nadere informatie

Informatiebrochure sollicitaties bestuur 16-17

Informatiebrochure sollicitaties bestuur 16-17 Law and ICT Students Association Informatiebrochure sollicitaties bestuur 16-17 Met deze brochure willen wij u informeren over de vereniging, de toekomst van de vereniging en de sollicitatieprocedure.

Nadere informatie

Horeca en Facility 2016/2017

Horeca en Facility 2016/2017 novacollege.nl/horecafacility Facilitair management Gastheer/gastvrouw Horeca management en ondernemen Kok Horeca en Facility 2016/2017 Op het Nova College leer ik niet alleen veel over eten, drinken en

Nadere informatie

LOB Loopbaan Oriëntatie & Begeleiding

LOB Loopbaan Oriëntatie & Begeleiding LOB Loopbaan Oriëntatie & Begeleiding Namens de mentoren mijn naam: Bas Kuiper Onderwerp vanavond: LOB programma waar zijn we? keuzekaart met oa: Gemengde Leerweg; mevr. Noordergraaf Havo algemeen Havo

Nadere informatie

Welkom bij brancheorganisatie PLA..N. Platform Plaagdierbeheersing Nederland. Uw dagvoorzitter: Rob van Veldhuijzen

Welkom bij brancheorganisatie PLA..N. Platform Plaagdierbeheersing Nederland. Uw dagvoorzitter: Rob van Veldhuijzen Welkom bij brancheorganisatie PLA..N. Platform Plaagdierbeheersing Nederland Uw dagvoorzitter: Rob van Veldhuijzen Uw gastvrouw is Anneke Zandvliet Vragen over geldzaken, Alex Mars Aanmelden als lid, bij

Nadere informatie

anker Oncologische revalidatie Herstel & Balans

anker Oncologische revalidatie Herstel & Balans Fysiotherapie anker en kanker Oncologische revalidatie Herstel & Balans Fysiotherapie anker en kanker Oncologiefysiotherapie is gericht op het behandelen, trainen en begeleiden van mensen met kanker. Het

Nadere informatie

Onderwijsassistent (niveau 4 BOL, 3 jaar) Wat zijn mijn taken als onderwijsassistent?

Onderwijsassistent (niveau 4 BOL, 3 jaar) Wat zijn mijn taken als onderwijsassistent? Onderwijsassistent Onderwijsassistent (niveau 4 BOL, 3 jaar) Een school, een groepsleraar en een lokaal met vaak 25 of meer kinderen. Dat kan heel gezellig zijn voor de leerlingen, maar voor de leraar

Nadere informatie

Introductie Bacheloropleiding Psychologie

Introductie Bacheloropleiding Psychologie Introductie Bacheloropleiding Psychologie 31 augustus 2015 Anna Zandvliet, Arjaan Wit Instituut Psychologie Welkom Organisatie Universiteit/Faculteit/Instituut Programma propedeuse In het kort: BSA & studiebegeleiding

Nadere informatie

Sollicitatieformulier Commissies Studiejaar 2013-2014

Sollicitatieformulier Commissies Studiejaar 2013-2014 Sollicitatieformulier Commissies Studiejaar 2013-2014 Algemeen Met dit formulier solliciteer je voor een functie in één van de commissies van S.F.V. Cedo Nulli om zo actief lid te worden. Actief lidmaatschap

Nadere informatie

Onderzeeboot van de toekomst Leerjaar 3, schooljaar

Onderzeeboot van de toekomst Leerjaar 3, schooljaar Onderzeeboot van de toekomst Leerjaar 3, schooljaar 2017-2018 1. De opdrachtgever Wat doet het Ministerie van Defensie? Defensie: je hebt er vast weleens van gehoord, of misschien ken je iemand die er

Nadere informatie

Inhoud Pesten op de (voetbal)club... 3 De trainer... 3 De verenigen... 3 Wat is pesten?... 3 Het SOVA-model... 3 Het SOVA-model... 4 Eerste fase...

Inhoud Pesten op de (voetbal)club... 3 De trainer... 3 De verenigen... 3 Wat is pesten?... 3 Het SOVA-model... 3 Het SOVA-model... 4 Eerste fase... Pesten Inhoud Pesten op de (voetbal)club... 3 De trainer... 3 De verenigen... 3 Wat is pesten?... 3 Het SOVA-model... 3 Het SOVA-model... 4 Eerste fase... 4 De fase van de stabilisering... 5 De kiem voor

Nadere informatie

HO, HO, HO. FEESTDAGEN BIJ BLEYENBERG!

HO, HO, HO. FEESTDAGEN BIJ BLEYENBERG! HO, HO, HO. FEESTDAGEN BIJ BLEYENBERG! It s the most wonderful time of the year! En zeker bij Bleyenberg. Speciaal voor jou hebben wij verschillende arrangementen samengesteld deze feestdagen. December.

Nadere informatie

Een stap verder. Voetnoot bij de vastentijd om een stap verder te komen

Een stap verder. Voetnoot bij de vastentijd om een stap verder te komen Een stap verder. Voetnoot bij de vastentijd om een stap verder te komen EEN VOETNOOT BIJ DE VASTENTIJD OM EEN STAP VERDER TE KOMEN WAAROM DEZE VOETNOOT De veertigdagen- of vasten, de veertig dagen voor

Nadere informatie

Resultaat Enquete. Spots on Jobs 2013

Resultaat Enquete. Spots on Jobs 2013 1 van 15 Resultaat Enquete Spots on Jobs 2013 (leerlingen) 2 van 15 Leerlingen - statistiek Spots on Jobs helpt mij bij het kiezen van een sector/opleiding Totaal Mon-14 Tue-15 Wed-16 Thu-17 Fri-18 Dankzij

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 7636 3 mei 2011 Wijziging regeling commandanten 26 april 2011 Nr. BS/2011008944 Afdeling Personeelsbeleid en Rechtspositie

Nadere informatie

Planning en toetsing van deze 3 workshops management Workshop 2 Management: Onderhandelen

Planning en toetsing van deze 3 workshops management Workshop 2 Management: Onderhandelen Planning en toetsing van deze 3 workshops management Workshop 2 Management: Onderhandelen Week 47: P&O-cyclus en slechtnieuws (2 weken geleden) Week 49: Onderhandelen, inclusief spel (NU) Week 51: Kernkwaliteiten

Nadere informatie

Samen groeien. Maak kennis met onze pedagogische visie

Samen groeien. Maak kennis met onze pedagogische visie Samen groeien Maak kennis met onze pedagogische visie Best spannend, de zorg voor je kind overdragen op een ander. Hoe prettig is het als je weet dat het in goede handen is. Kober kinderopvang biedt je

Nadere informatie

EMSB Emergency Management of Severe Burns

EMSB Emergency Management of Severe Burns EMSB Emergency Management of Severe Burns Cursus voor spoedeisende hulp bij brandwonden Nederlandse Brandwonden Stichting i.s.m. de drie Nederlandse brandwondencentra en het Ministerie van Defensie Patiënten

Nadere informatie

Delfshaven, uw persoonlijke keuze. laurens DELFSHAVEN

Delfshaven, uw persoonlijke keuze. laurens DELFSHAVEN Delfshaven, uw persoonlijke keuze laurens DELFSHAVEN Delfshaven Laurens Delfshaven is een modern woonzorgcentrum voor ouderen in de bruisende deelgemeente Delfshaven. Er heerst een gemoedelijke en gezellige

Nadere informatie

Laurens Maasveld. Een modern, multicultureel woonzorgcentrum. meer dan zorg

Laurens Maasveld. Een modern, multicultureel woonzorgcentrum. meer dan zorg Laurens Maasveld Een modern, multicultureel woonzorgcentrum meer dan zorg Maasveld Laurens Maasveld is een modern, multicultureel woonzorgcentrum voor ouderen. De locatie ligt aan de Maashaven in de levendige

Nadere informatie

Startende kunstenaars met en zonder WWIK. Maatschap van specialisten in activering & bemiddeling van kunstenaars

Startende kunstenaars met en zonder WWIK. Maatschap van specialisten in activering & bemiddeling van kunstenaars Startende kunstenaars met en zonder WWIK Maatschap van specialisten in activering & bemiddeling van kunstenaars 2 Inhoud 1. Leven na de Academie 3 2. Wat doet SA@W? 5 3. Hoe kun je SA@W bereiken? 7 Brochure

Nadere informatie

Westhoek Vrijetijd Anders vzw

Westhoek Vrijetijd Anders vzw Westhoek Vrijetijd Anders vzw Want iedereen heeft recht op vrije tijd Westhoek Vrijetijd Anders vzw Westhoek Vrijetijd Anders of WVA is een vrijetijdszorgorganisatie. Dit wil zeggen dat wij vrijetijdsactiviteiten

Nadere informatie

Laurens De Beukelaar. Passend bij u en uw cultuur. Het voelt hier vertrouwd, je bent in goede handen. Wat kunnen wij voor u betekenen?

Laurens De Beukelaar. Passend bij u en uw cultuur. Het voelt hier vertrouwd, je bent in goede handen. Wat kunnen wij voor u betekenen? Laurens De Beukelaar Passend bij u en uw cultuur Het voelt hier vertrouwd, je bent in goede handen. Wat kunnen wij voor u betekenen? Laurens De Beukelaar Woonzorglocatie voor ouderen met dementie Laurens

Nadere informatie

Informatie. over. Fotoclub Rapenland

Informatie. over. Fotoclub Rapenland Informatie over Fotoclub Rapenland 1 Inhoudsopgave Pagina 3 : algemeen : geschiedenis : waarom een fotoclub Pagina 4 : het bestuur : verloop van een clubavond : forumavonden : forumavond met afdrukken

Nadere informatie

Marijke Hiem. Dienstverlening voor senioren

Marijke Hiem. Dienstverlening voor senioren Marijke Hiem Dienstverlening voor senioren Uw welzijn......daar draait het om! Iedereen geeft een eigen invulling aan plezierig wonen. Voor de één heeft dat te maken met een bepaald woonoppervlak en leefruimte,

Nadere informatie

6 en 7 april 2013 Samengestelde Menwedstrijd Heukelom

6 en 7 april 2013 Samengestelde Menwedstrijd Heukelom 6 en 7 april 2013 Samengestelde Menwedstrijd Heukelom Sponsor informatie 1 Menwedstrijd Heukelom 2013 In het weekend van 6 en 7 april 2013 organiseert Stichting Mensport Heukelom weer een samengestelde

Nadere informatie

Beweeg-vmbo/mavo. sport & bewegend leren. maatwerk. joúw top behalen. groeien als mens. keuzevrijheid. een gezonde school

Beweeg-vmbo/mavo. sport & bewegend leren. maatwerk. joúw top behalen. groeien als mens. keuzevrijheid. een gezonde school Beweeg-vmbo/mavo sport & bewegend leren maatwerk joúw top behalen groeien als mens keuzevrijheid een gezonde school Beweeg-vmbo/mavo Beweeg-vmbo/mavo Beweeg-vmbo/mavo open dagen woensdag 16 januari 14:00-17:00

Nadere informatie

NATIONAAL MILITAIR KAMPIOENSCHAP SPEEDMARS

NATIONAAL MILITAIR KAMPIOENSCHAP SPEEDMARS 1 Bureau Internationale Militaire Sport organiseert in samenwerking met Sportcommissie CLAS LO/Sportgroep KMA en de Cadetten Speedmars vereniging CSMV De Blauwe Stoep het NATIONAAL MILITAIR KAMPIOENSCHAP

Nadere informatie

Sporters EXperience. KNLTB jaarcongres, 28 november 2015 Maton Sonnemans

Sporters EXperience. KNLTB jaarcongres, 28 november 2015 Maton Sonnemans Sporters EXperience KNLTB jaarcongres, 28 november 2015 Maton Sonnemans VODW werkt voor grote ondernemingen die sneller willen worden 2 VODW werkt voor grote ondernemingen die sneller willen worden en

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Onze website

Nieuwsbrief. Onze website Nieuwsbrief Onze website Mei 2014 IN DIT NUMMER: Website 1 Data sportdagen en schoolreisje Bloesem op de Olmenhorst 1/2 De natuurclub gaat weer van start Sportservice Haarlemmermeer Olympia s kids tour

Nadere informatie

GROEPSBEGELEIDING JEUGD TALENT

GROEPSBEGELEIDING JEUGD TALENT Girls GROEPSBEGELEIDING JEUGD TALENT Girls 1 Girls Welkom bij de Girls van Talent. De Girls is onderdeel van het zorgaanbod van Groepsbegeleiding Jeugd. De Girls is een groep voor meiden tussen de 5 en

Nadere informatie

Programma Expertmeeting 13 november 2015 Faculteit Militaire Wetenschappen NLDA Breda

Programma Expertmeeting 13 november 2015 Faculteit Militaire Wetenschappen NLDA Breda Programma Expertmeeting 13 november 2015 Faculteit Militaire Wetenschappen NLDA Breda 09.30 uur Ontvangst met koffie/thee 10.00-10.30 uur Woord van welkom door prof. dr. Rudolph decaan FMW NLDA Opening

Nadere informatie

Je voelt je snel thuis op het Sondervick

Je voelt je snel thuis op het Sondervick Je voelt je snel thuis op het Sondervick ik op het Sondervick jij op het Sondervick wij op het Sondervick Voor de toekomstige brugklasser Het Sondervick College Welkom bij het Sondervick College! Misschien

Nadere informatie

Nieuwsbrief Januari 2011

Nieuwsbrief Januari 2011 Nieuwsbrief Januari 2011 Eerste nieuwsbrief 2011 Het jaar 2010 is een jaar geweest waarin hard is gewerkt en ook weer veel is gebeurd. Een mens kan veel meer dan hij/zij denkt, als hij/zij vertrouwen heeft

Nadere informatie

Sport. novacollege.nl/cios. Bewegen en. Gezondheid CIOS 2017/2018

Sport. novacollege.nl/cios. Bewegen en. Gezondheid CIOS 2017/2018 novacollege.nl/cios Sport Bewegen en Gezondheid CIOS 2017/2018 Op het Nova College geniet ik van de sfeer. De studenten en docenten zijn positief en vrolijk. Iedereen is gedreven. Het is fijn om te midden

Nadere informatie

Begeleiding. novacollege.nl/welzijn. Kinderopvang. Onderwijs. Sociaal werk. Welzijn 2016/2017

Begeleiding. novacollege.nl/welzijn. Kinderopvang. Onderwijs. Sociaal werk. Welzijn 2016/2017 novacollege.nl/welzijn Begeleiding Kinderopvang Onderwijs Sociaal werk Welzijn 2016/2017 Van jongs af weet ik al dat ik wil werken met verstandelijk beperkte jongeren. Dat is vanwege mijn broertje, ik

Nadere informatie