Jan Nieuwenhuijs, Katten, 1952

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Jan Nieuwenhuijs, Katten, 1952"

Transcriptie

1 de geest van Cobra Jan Nieuwenhuijs, Katten, 1952 In een rokerig zaaltje te Parijs wordt luidkeels gepraat, gediscussieerd. Door kunstenaars uit allerlei landen. Experimentelen, revolutionairen. En het duurt en het duurt. Dan stappen zes mannen op. Ze zijn het beu, ze scheiden zich af. In Café Notre Dame richten ze een nieuwe groep, een nieuwe beweging op. Maandag 8 november Asger Jorn, Deen, schilder, keramist, filosoof. Christian Dotremont en Joseph Noiret, allebei Belg, dichter, schrijver. En drie Nederlandse schilders: Appel, Constant, Corneille. Constant heeft een manifest klaar. La cause était entendue. Vrij vertaald: Wij waren het eens. Klopt. Het wordt ondertekend, het wordt beklonken. Een naam is er rap. Dotremont oppert: CoBrA. Niet de slang die kronkelt pas later maar de beginletters van de hoofdsteden van herkomst: Copenhague, Bruxelles, Amsterdam. Wat bindt de zes? Wat brengt hen samen? Wat is de ziel van CoBrA?

2 Corneille, Été, 1948 De kracht van de wil, vindt Corneille. De wil om vrij te zijn, vrij om te doen en te laten wat je zelf wilt. Weg van de gezapigheid van vóór de oorlog. Van huisje, boompje, beestje. Van kerk, mis, preek. Van brood op de plank en guldens op de bank. De spaarbank. Weg van verstikkende regels en regeltjes. Vrij, vrij als een vogel. Er is méér dan de roep om vrijheid. Ze hebben dezelfde voorbeelden. Klee, Picasso, Miró ( Kunst maken zoals vogels fluiten. ). Ze houden gelijkelijk van primitieve kunst. Afrika, Oceanië. Gestold in hout en steen. Ze geven om natuur, seizoenen, elementen, dieren. Van kat tot hond, van paard tot zwaan. En bovenal: ze zijn verzot op kindertekeningen. De energie, de emotie, het directe, het spontane. De vitaliteit, de zelfstandigheid, de kleuren, de eenvoud. Dat alles raakt hen. Diep. Joan Miró, Femmes et oiseau dans la nuit, 1946 Bronnen van inspiratie. Niet van imitatie. Blijft het bij die zes? Allerminst. Binnen de kortste keren sluiten zich geestverwanten aan. Belgen, Denen, Zweden, Schotten. Alsook: een enkele Fransman, een Zwitser, een Duitser, twee Oost-Europeanen, een Zuid-Afrikaan en een Amerikaanse Japanner. Twee vrouwen tussen Henry Heerup, Het blije meisje, ca de mannen: Sonja Ferlov, Lotti van der Gaag. Beeldhouwsters. Nog wat namen? Uit NL: Brands, Rooskens, Wolvecamp, Jan Nieuwenhuijs, het dubbeltalent Lucebert en schrijvers als Elburg, Kouwenaar, Vinkenoog. En bezuiden: Doucet, Anton Rooskens, Compositie met Alechinsky, Hugo Claus. amfibie motieven, 1949

3 Een bont gezelschap. Internationaal ook. Parijs trekt hen aan, wordt biotoop van velen. In Parijs gebeuren nieuwe, spannende dingen. Ze kijken hun ogen uit, wonen op zolders, in stinkende stegen, drinken wijn bij het leven, sluiten vriendschap, maken ruzie, verzoenen zich, werken, werken, bezielen elkaar. Nu en dan werken ze samen. Zijn ze vrienden? Lang niet altijd. Lijkt hun werk op elkaar? Nee. Ze delen voorkeuren, uitgangspunten. Materie speelt een koppelende rol. Verf, kilo s verf, de klei en het kleurkrijt van kinderen, het toeval van afval. Doch elk zingt een eigen lied. Heeft en houdt een eigen persoonlijkheid. Eugène Brands, Meisjesportret, 1951 Makkelijk is het niet. Het bestaan is karig. Verkocht wordt er nauwelijks. Nergens gaat gejuich op. Al helemaal niet in Nederland. Met zijn hang naar vroeger. Dat blijkt, zonneklaar, te Amsterdam. In november Dan biedt Willem Sandberg, verlicht directeur van het Stedelijk, de kunstenaars van CoBrA onderdak. Ze krijgen bussen verf en meters linnen, doch dienen de zalen zelf te betalen. Hoon, hoon, hoon is hun deel. Er vallen klappen. De pers hekelt, sabelt. Waanzin tot kunst verheven is nog mild. Opgezweept volk wil het zelf wel eens zien, wil zelf wel eens schelden. Kassa s snorren, de mééropbrengst mooi meegenomen dekt de huur. Twee jaar nadien. Wederom een tentoonstelling, ditmaal in Luik. Het Palais des Beaux-Arts met 33 exposanten. De Grande Finale, naar blijkt. CoBrA, als groep, als beweging, valt uiteen, houdt op te bestaan. Organisatorische problemen zijn een oorzaak. Daarnaast gaat de persoonlijke ontwikkeling steeds zwaarder tellen. Het samen optrekken raakt overvleugeld. Niets menselijks is hen vreemd.

4 Het einde is geen einde. Het einde is het begin. Constant, De rode vuist, 1952 Kwasten, penselen, pennen, toetsen: ze blijven gewoon actief. Op eigen doft. Het vuur dooft niet. Veel werk wint aan inhoud. Tien jaar Cobra in het Stedelijk laat dat zien, in En opeens, alsof het in de lucht zit, groeit de belangstelling. En de waardering. Bij galeries en musea. Amsterdam, Rotterdam, Parijs, New York. Alleen de kunsthistorici nemen nog een afwachtende houding aan. Gebeurt wel vaker. En nu? Anno nu geldt Cobra als een doorbraak, een breuk van betekenis, het wakker worden van kunst en kunstenaars, een avontuur, deining in de tijd, bevrijd gevoel, bevrijdend gevoel. Een ontlading, een emotie die we, onverkort, kunnen delen, blijven delen. Het Cobra Museum heet niet voor niets Cobra Museum. Het gaat op 8 november 1995 open. Zeventien Cobra kunstenaars zijn present. Waaronder Constant, Corneille, Brands, Pedersen en Tajiri. De feestelijke vernissage en de starttentoonstelling ( De Taal van Cobra ) krijgen opvallend veel aandacht. Op tv en in de pers. Cobra is, in een halve eeuw, populair geworden. Bijkans een merk. C bra.

5 Het Cobra Museum koestert Cobra. Het, omschreven, beleid kent de volgende pijlers, taken, taakgebieden: 1. de collectie Allengs gegroeid. Door aankopen (dikwijls met gelden van cultuurfondsen), bruiklenen en schenkingen (mede door Cobra kunstenaars). Uitbreiding is geen sinecure, maar we blijven alert. 2. focus op kunstenaars (Cobra en verwant). Hun oeuvre. Of typerende perioden in hun ontwikkeling. 3. de bronnen van inspiratie Van primitieve beelden tot Picasso. 4. het publiek Rachid Ben Ali, Untitled, 2004 We doen het een aanzoek. We zorgen ervoor dat mensen kunnen weten, voelen, meebeleven wat er speelt, speelde, waarom het draait, draaide. Als ze dat willen. We reiken de hand. Aan kinderen, schoolkinderen, studenten, docenten, ouders, ouderen. Op toegespitste manieren. Waaronder de jeugdsite Zo houden we Cobra levend, vitaal. Onder het motto van Lucebert: Het verhaal is zó goed dat het nog lang niet uit is. We houden van verhalen, van verhalen vertellen, van verhalen vertalen. Maar daar blijft het niet bij. Integendeel! Het Cobra Museum heet voluit: Cobra Museum voor Moderne Kunst. Tikje zwaar op de tong, dat wel, doch tevens veelzeggend. Er blijkt onomwonden uit dat wij Cobra niet als een afgesloten hoofdstuk beschouwen.

6 5. het signaleren van hedendaagse kunstenaars Die werken vanuit vergelijkbare uitgangspunten, opvattingen als hun voorgangers bij Cobra. Die weerbarstig zijn, in de vuurlinie verkeren, spontaan ageren. Voor vrijheid, armslag, gevoel, vernieuwing, onderscheid. Waar kleur van afspat. Of bezorgdheid uit spreekt. Voor mens en omgeving, voor beknotting en betutteling, voor schending van recht en van privacy, voor de toekomst van de wereld. Die taak is de moeilijkste. Waar zweeft de geest van Cobra? Waar, wanneer, hoe, waarom leg je verbanden? Karel Appel ( ) Staande figuur 1947 Appel als beeldhouwer. Nieuwe, expressieve beeldtaal. Gevonden materialen en restproducten. Plotseling vond ik het ( s nachts). Ik maak nu een krachtig en primitief werk, krachtiger dan negerkunst. Appel bevrijdt die kracht door spijkers te slaan. Net als in de Afrikaanse kunst. Spijkers activeren magische werking, bezieling, levenskracht. Izaak Zwartjes (1974) Exodus 2009 Eerste solotentoonstelling in het Cobra Museum voor Moderne Kunst Monumentale beelden en installaties. Van gevonden materialen en restproducten. Bezieling en levenskracht naast verval en ontbinding. Vragen over de staat van de mensheid. Is de mens maakbaar geworden? Zou dat vooruitgang zijn? Eigenzinnig gebruik van techniek maar ook van archaïsche, mythologische en bijbelse elementen.

7 Rob Voerman (1966) Human Comfort 2010 Overzichtstentoonstelling in het Cobra Museum voor Moderne Kunst Mens en stedelijke omgeving. Informele en geïmproviseerde architectuur. De romantiek van het zelf bouwen. Destructie als teken van schoonheid. Het verlangen naar beschutting. De realiteit van nu. Vraagtekens bij het vooruitgangsgeloof. Kritiek op vigerende systemen. De dilemma s van de samenleving. Constant Nieuwenhuys ( ) Constructie met ladders 1961 Nieuw Babylon, jaren vijftig en zestig. Indringend onderzoek naar vorm, kleur, ruimte, mens, natuur, gebouwde omgeving. De spelende mens en het verlangen om vrij te zijn. Is de nieuwe stad een utopie of een reële mogelijkheid? Dat laatste. Bouwstenen: technologische vooruitgang en menselijke creativiteit. Helmut Stallaerts (1982) Es spukt 2005 Ongetrouwde jonge mannen vieren feest. Een parade van leer en van dierenhoofden. Spookt het? Ja, het spookt. Driften als expressiemiddel. Traditie kiest een hedendaags jasje. Jeugd op zoek naar zijn wortels. Bestaat het verleden? Corneille (1922) Fête nocturne 1950 De nacht viert feest. Kleurrijk, uitbundig, levendig. Vrolijk, spontaan, aanstekelijk. De fantasie, het ongeremde van kindertekeningen. Vrijheid. Verf als expressiemiddel. Traditie sneuvelt, ambacht blijft. Plezier dartelt van het doek af.

8 In de geest van Cobra Zó zien we een vitaal deel van onze toekomst. In de vorm van een tentoonstellingsprogramma dat ruime ruimte biedt aan actuele kunstenaars. Die bewust of onbewust aansluiten op het gedachtegoed van Cobra. Waardoor het museum spannend blijft een tikje rebels mag best. Kwaliteit is een noodzakelijke voorwaarde. Oprechtheid ook. Echter. Alléén kunnen wij zo n reeks niet financieren. Al was het maar omdat we niet structureel subsidie krijgen. We hebben dus hulp nodig. Van bedrijven, instellingen en personen. Die met ons meevoelen. Die mét ons voor het nieuwe kiezen, voor het avontuurlijke, voor de voorhoede. Voor beweging, in plaats van stilstand, voor temperament, voor engagement, voor fantasie en nieuwsgierigheid. Cobra Contemporary. Zo luidt de programmanaam. In het Engels, omdat we ons nadrukkelijk internationaal willen opstellen. Om ons doel te bereiken hebben we een fonds in het leven geroepen. Verhoopte participanten, partners zijn: - bedrijven die zelf hedendaagse kunst verzamelen, - particuliere verzamelaars. Omringd door twee groepen vrienden. Natuurlijk zijn er voor elke categorie tegenprestaties. Maar het belangrijkste is en blijft dat er een museaal podium, een platform wordt geboden aan opmerkelijke kunstenaars. En dat je daar vroeg en nauw bij bent betrokken. Zonder toen is er geen nu. Zonder nu is er geen straks. Tekst Paul Mertz Grafische vormgeving Mart. Warmerdam Lithografie Gravemaker, Amsterdam Drukwerk Grafinoord, Assendelft Fotografie architectuur Erik en Petra Hesmerg Fotografie collectie Henni van Beek 2010 Cobra Museum voor Moderne Kunst Amstelveen, Sandbergplein 1, 1181 ZX Amstelveen (020) , open: di t/m zo uur Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopieën, opnamen of op enige andere wijze, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever. Foto Willem Sandberg Eva besnyö /MAI Foto Experimentele Groep in Holland Ruud Melchers c/o Pictoright Amsterdam, 2010 / Karel Appel Foundation / fotografen, kunstenaars

Volg vanaf de trap het spoor van rode vogelpootjes langs schilderijen over monsters en mythische fantasiedieren.

Volg vanaf de trap het spoor van rode vogelpootjes langs schilderijen over monsters en mythische fantasiedieren. Cobra Family Cobra Family gaat over Cobrakunstenaars, hun leven en werk en hun inspiratiebronnen. Die kunstenaars waren VRIJE VOGELS, vrij in hun werk en in hun geest! Deze zomer kun jij je hier in het

Nadere informatie

ART HISTORY DE TWINTIGSTE EEUW MASSACULTUUR. H5 CKV-profiel Cobra en Karel Appel Moderne Amerikanen in musea

ART HISTORY DE TWINTIGSTE EEUW MASSACULTUUR. H5 CKV-profiel Cobra en Karel Appel Moderne Amerikanen in musea ART HISTORY DE TWINTIGSTE EEUW MASSACULTUUR H5 CKV-profiel Cobra en Karel Appel Moderne Amerikanen in musea Tijdsbeeld tweede helft 20ste eeuw Vrijheid na WOII-Europa ligt in puin.. Koude oorlog: angst

Nadere informatie

abstract expressionisme America CoBrA Denemarken België - Nederland

abstract expressionisme America CoBrA Denemarken België - Nederland abstract expressionisme America 1946 1960 1948 CoBrA Denemarken België - Nederland abstract expressionisme Amerikaanse moderne schilderstroming binnen de abstracte kunst van de 20e eeuw. De stroming domineerde

Nadere informatie

Klee. en Cobra. Opnieuw beginnen

Klee. en Cobra. Opnieuw beginnen Klee Lesmateriaal groep 5 en 6 deel 1: klassikale les op school bij de tentoonstelling Klee en Cobra Het begint als kind 28.01-22.04 2012 en Cobra Opnieuw beginnen Dit is Paul Klee En dit ook. En dit is

Nadere informatie

1948; opnieuw afgedrukt in: Stokvis 1988, pp. 29-31.

1948; opnieuw afgedrukt in: Stokvis 1988, pp. 29-31. Cobra A 1000 days of free and spontaneous art Door Katja Weitering Een schilderij is niet een bouwsel van kleuren en lijnen, maar een dier, een nacht, een schreeuw, een mens of dat alles tezamen. 1 Deze

Nadere informatie

Portfolio

Portfolio Portfolio 2011-2012 www.atelier-mart.nl Schilderij Jaartal Eigenschappen 201213 2012 Acryl Op doek Omschrijving Dans Afmetingen Prijs 70 x 50 cm (b x h) 275,00 Het betreft hier het schilderij op de rechterpagina.

Nadere informatie

inhoud 1. Kunst! Wat is dat? 2. Het schilderij 3. Het beeld 4. Het verhaal 5. De dans 6. Het gebouw 7. Filmpjes Pluskaarten Bronnen en foto s

inhoud 1. Kunst! Wat is dat? 2. Het schilderij 3. Het beeld 4. Het verhaal 5. De dans 6. Het gebouw 7. Filmpjes Pluskaarten Bronnen en foto s Kunst inhoud 1. Kunst! Wat is dat? 3 2. Het schilderij 7 3. Het beeld 9 4. Het verhaal 11 5. De dans 12 6. Het gebouw 13 7. Filmpjes 15 Pluskaarten 16 Bronnen en foto s 18 Colofon en voorwaarden 19 1.

Nadere informatie

Werkboek bij. CoBrA 60 Knoeiers, Kladders,Verlakkers. Samenstelling: Lieke Fijen en Hester Stork

Werkboek bij. CoBrA 60 Knoeiers, Kladders,Verlakkers. Samenstelling: Lieke Fijen en Hester Stork Werkboek bij CoBrA 60 Knoeiers, Kladders,Verlakkers Samenstelling: Lieke Fijen en Hester Stork 1 Museumregels over wat wel en niet mag Wel Alle kunstwerken bekijken, zo lang en zo vaak als je maar wilt

Nadere informatie

CoBrA, gezien door ogen vol passie. LAAC, Lieu d Art et Action contemporaine 20 oktober 2012 3 maart 2013

CoBrA, gezien door ogen vol passie. LAAC, Lieu d Art et Action contemporaine 20 oktober 2012 3 maart 2013 CoBrA, gezien door ogen vol passie LAAC, Lieu d Art et Action contemporaine 20 oktober 2012 3 maart 2013 Asger Jorn, Mads, 1953, huile sur toile, 77x70 cm, coll. Ellen et Jan Nieuwenhuizen Segaar Droits

Nadere informatie

Kijkwijzer HAVO / VWO. Joep Nicolas. 11 juni 2014 t/m 11 januari 2015. Pierre Cuypersstraat 1, 6041 XG Roermond, 0475 359102, www.cuypershuis.

Kijkwijzer HAVO / VWO. Joep Nicolas. 11 juni 2014 t/m 11 januari 2015. Pierre Cuypersstraat 1, 6041 XG Roermond, 0475 359102, www.cuypershuis. Kijkwijzer HAVO / VWO Joep Nicolas 11 juni 2014 t/m 11 januari 2015 Pierre Cuypersstraat 1, 6041 XG Roermond, 0475 359102, www.cuypershuis.nl Welkom in het Cuypershuis Het museumgebouw is een uniek complex

Nadere informatie

Rekenen Groep 6-2e helft schooljaar.

Rekenen Groep 6-2e helft schooljaar. Sweelinck & De Boer B.V. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze,

Nadere informatie

Rekenen Groep 7-2e helft schooljaar.

Rekenen Groep 7-2e helft schooljaar. Sweelinck & De Boer B.V., Den Haag 2016 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm

Nadere informatie

Rekenen Groep 6-1e helft schooljaar.

Rekenen Groep 6-1e helft schooljaar. Sweelinck & De Boer B.V., Den Haag Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of

Nadere informatie

VRIJHEID EN BEVRIJDING. er is een lyriek die wij afschaffen De Vijftigers en de Experimentele Groep

VRIJHEID EN BEVRIJDING. er is een lyriek die wij afschaffen De Vijftigers en de Experimentele Groep VRIJHEID EN BEVRIJDING er is een lyriek die wij afschaffen De Vijftigers en de Experimentele Groep Charley Toorop, Arbeidersvrouw (1943) Hildo Krop Peter van den Braken, Landschap (z.j.) Jan Wiegers,

Nadere informatie

Frankenstein. Mary Shelley

Frankenstein. Mary Shelley Frankenstein Frankenstein maakt deel uit van de reeks Wereldverhalen van Uitgeverij Eenvoudig Communiceren. Wereldverhalen is een serie beroemde verhalen. Uitgeverij Eenvoudig Communiceren Postbus 10208

Nadere informatie

Exposities 2013. Gerda de Voogd - fotografie december 2012 t/m februari begane grond en 1 e verdieping

Exposities 2013. Gerda de Voogd - fotografie december 2012 t/m februari begane grond en 1 e verdieping K U N S T K A L E N D E R 2 0 1 3 Exposities 2013 J a n u a r i Gerda de Voogd - fotografie december 2012 t/m februari begane grond en 1 e verdieping Annemarie Mayers - beelden januari t/m maart vitrines

Nadere informatie

Geen fabriekswerk. Roeien met de wind mee en de stroom tegen. Jac Willekens

Geen fabriekswerk. Roeien met de wind mee en de stroom tegen. Jac Willekens Copyright 2011 Uitgeverij Lambo bv Arnhem Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een automatisch gegevensbestand of openbaar gemaakt in enige vorm of

Nadere informatie

Cobra. Waarom is het. Museum een heerlijke locatie? Omdat er zoveel kán. En meer.

Cobra. Waarom is het. Museum een heerlijke locatie? Omdat er zoveel kán. En meer. Waarom is het Cobra Museum een heerlijke locatie? Omdat er zoveel kán. En meer. Cobra staat (nog steeds) voor vrijheid, vitaliteit en maatschappelijk engagement. In het museum valt dat goed te merken.

Nadere informatie

ER WAS EENS... VREEMDE VORMEN EEN ONGEWOON TIJDSCHRIFT

ER WAS EENS... VREEMDE VORMEN EEN ONGEWOON TIJDSCHRIFT ER WAS EENS... Zestig jaar geleden ontdekten schilders en schrijvers uit meerdere steden dat ze dezelfde ideeën deelden. Ze besloten elkaar te ontmoeten. Al snel kreeg de groep een naam: Cobra. Waarom

Nadere informatie

1879 Paul Klee wordt geboren op 18 december in Münchenbuchsee in de buurt van Bern. Een jaar later verhuist het gezin naar Bern.

1879 Paul Klee wordt geboren op 18 december in Münchenbuchsee in de buurt van Bern. Een jaar later verhuist het gezin naar Bern. Biografie Paul Klee 1879 Paul Klee wordt geboren op 18 december in Münchenbuchsee in de buurt van Bern. Een jaar later verhuist het gezin naar Bern. 1883 Rond deze tijd krijgt Klee zijn eerste tekenlessen

Nadere informatie

schilderen in opdracht

schilderen in opdracht schilderen in opdracht schilderen in opdracht Colofon keesvandewetering / schilderen in opdracht Hardcover, 80 pagina s ISBN 978 940 215 159 6 Uitgave: Uitgeverij Brave New Books 2016 Schilderijen, tekst,

Nadere informatie

Het vak expressie omvat meer dan knutselen

Het vak expressie omvat meer dan knutselen Het vak expressie omvat meer dan knutselen Deze laatste schoolweek wil ik graag iets over mijn vak expressie/beeldende vorming vertellen. Daarnaast wil ik een compilatie van enkele foto s laten zien van

Nadere informatie

Artlease Utrecht [Expositie Toyin Loye] zomer 2012

Artlease Utrecht [Expositie Toyin Loye] zomer 2012 Artlease Utrecht [Expositie Toyin Loye] zomer 2012 De eerste gedachten die in mij opkomen bij Toyin Loye zijn: warm, sympathiek, hoffelijk, bescheiden en trots. Een Nigeriaanse kunstenaar met een aristocratische

Nadere informatie

rijks museum Verwerkingsmateriaal Examentour VWO ANTWOORDMODEL VERSIE A + B Visuele analyse van schilderkunst in de 17DE, 19DE en 20STE eeuw 1/5

rijks museum Verwerkingsmateriaal Examentour VWO ANTWOORDMODEL VERSIE A + B Visuele analyse van schilderkunst in de 17DE, 19DE en 20STE eeuw 1/5 1/5 VERSIE A Vraag 1 A Gebruik van licht om de dramatiek te uiten. Het subtiele licht (vs. clair-obscur in de barok) geeft diepte aan het schilderij en accentueert het hoofdmotief. Het zorgt er dus voor

Nadere informatie

werkboek tekenaar & dichter dubbeltalent 8.05-9.09 2012 Cobra Museum voor Moderne Kunst

werkboek tekenaar & dichter dubbeltalent 8.05-9.09 2012 Cobra Museum voor Moderne Kunst tekenaar & dichter werkboek dubbeltalent 8.05-9.09 2012 Cobra Museum voor Moderne Kunst Tekenen en dichten; dat doe je allebei met je hand. Het maakt niet uit hoe je het doet, je kunt zelf kiezen: je doet

Nadere informatie

A-tekst. De aquarel. Mesdag Israëls Mauve Breitner Mondriaan

A-tekst. De aquarel. Mesdag Israëls Mauve Breitner Mondriaan A-tekst De aquarel Mesdag Israëls Mauve Breitner Mondriaan In de 19de eeuw maakte de Nederlandse aquarel een ongekende bloeiperiode door. De artistieke idealen van die tijd vonden in dit medium een perfecte

Nadere informatie

De bruiloft van Simson

De bruiloft van Simson De bruiloft van Simson Weet je nog waar de vertelling de vorige keer over ging? Over Simson, de nazireeër. Wat is een nazireeër? Een nazireeër is een bijzondere knecht van God. Een nazireeër mag zijn haar

Nadere informatie

inhoud 1. Vuur in de natuur 2. Mens en vuur 3. De mens maakt vuur 4. Licht en warmte 5. Vuur en eten 6. Werken met vuur 7.

inhoud 1. Vuur in de natuur 2. Mens en vuur 3. De mens maakt vuur 4. Licht en warmte 5. Vuur en eten 6. Werken met vuur 7. Vuur inhoud 1. Vuur in de natuur 3 2. Mens en vuur 4 3. De mens maakt vuur 5 4. Licht en warmte 6 5. Vuur en eten 7 6. Werken met vuur 8 7. De vuurtoren 9 8. Pas op! Brand! 10 9. De brandweer 11 10. Filmpjes

Nadere informatie

Verdieping 2012-2013 Fotobond afdeling Utrecht- t Gooi

Verdieping 2012-2013 Fotobond afdeling Utrecht- t Gooi De Verdieping 2012-2013 Fotobond afdeling Utrecht- t Gooi 1 Ter inspiratie Dit jaar was het de tweede keer dat ik de cursus De Verdieping van de Fotobond afdeling Utrecht t-gooi mocht begeleiden. Het was

Nadere informatie

Werkboek bij. CoBrA 60. Knoeiers, Kladders, Verlakkers

Werkboek bij. CoBrA 60. Knoeiers, Kladders, Verlakkers Werkboek bij CoBrA 60 Knoeiers, Kladders, Verlakkers 1 Same nstelling: Lieke Fijen e n Hester Stork 2 Museumregels over wat wel en niet mag Wel wilt Niet Wel Niet Wel Niet Wel Niet Wel Niet Wel Niet Alle

Nadere informatie

Groepsportfolio. Gerphil Kerkhof. Eindeloze ontdekkingstocht der verbeelding. De onbekende stad

Groepsportfolio. Gerphil Kerkhof. Eindeloze ontdekkingstocht der verbeelding. De onbekende stad Gerphil Kerkhof Eindeloze ontdekkingstocht der verbeelding De onbekende stad 50 Hester Busse Dat een langdurige, intensieve en consistente voorbereiding tot indringende en intrigerende fotografie kan leiden,

Nadere informatie

Fabritius, schilder van Het puttertje

Fabritius, schilder van Het puttertje Fabritius, schilder van Het puttertje www.meulenhoff.nl Deborah Davis Fabritius, schilder van Het puttertje Leven en werk van een zeventiende-eeuwse meester Uit het Engels vertaald door Annemie de Vries

Nadere informatie

beeldende vakken CSE GL en TL

beeldende vakken CSE GL en TL Examen VMBO-GL en TL 2018 tijdvak 2 dinsdag 19 juni 13.30-15.30 uur beeldende vakken CSE GL en TL Bij dit examen hoort een bijlage. Dit examen bestaat uit 37 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 61 punten

Nadere informatie

beeldende vakken CSE GL en TL

beeldende vakken CSE GL en TL Examen VMBO-GL en TL 2008 tijdvak 2 dinsdag 17 juni 9.00-11.00 uur beeldende vakken CSE GL en TL Bij dit examen hoort een bijlage. Dit examen bestaat uit 34 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 64 punten

Nadere informatie

Debriefing 3 Plan van aanpak 4 Planning 6 Spelletje 7 Navigatie / Flowchart 8 Tijdlijn 9 Calculatie 12

Debriefing 3 Plan van aanpak 4 Planning 6 Spelletje 7 Navigatie / Flowchart 8 Tijdlijn 9 Calculatie 12 1 Debriefing 3 Plan van aanpak 4 Planning 6 Spelletje 7 Navigatie / Flowchart 8 Tijdlijn 9 Calculatie 12 2 Debriefing Jaco Molendijk Amsterdam 18 april 2009 Art and education Dorpsstraat 321 1029 BJ Amsterdam

Nadere informatie

Vandaag is rood. Pinksteren 2014. Rood is al lang het rood niet meer Het rood van rode rozen De kleur van liefde van weleer Lijkt door de haat gekozen

Vandaag is rood. Pinksteren 2014. Rood is al lang het rood niet meer Het rood van rode rozen De kleur van liefde van weleer Lijkt door de haat gekozen Vandaag is rood. Pinksteren 2014 Rood is al lang het rood niet meer Het rood van rode rozen De kleur van liefde van weleer Lijkt door de haat gekozen Dat mooie rood was ooit voor mij Een kleur van passie

Nadere informatie

beeld-je ver-ven plak-ken por-tret stil-le-ven schil-de-rij pa-let mu-se-um ten-toon-stel-ling te-ke-naar fo-to lijst-je et-sen e-zel kun-ste-naar

beeld-je ver-ven plak-ken por-tret stil-le-ven schil-de-rij pa-let mu-se-um ten-toon-stel-ling te-ke-naar fo-to lijst-je et-sen e-zel kun-ste-naar Auditieve oefeningen kunst Hakken en plakken (hak de woorden in stukken, laat de kinderen het hele woord zeggen) beeld-je ver-ven plak-ken por-tret stil-le-ven schil-de-rij pa-let mu-se-um ten-toon-stel-ling

Nadere informatie

De leerlingen van Jezus zijn in afwachting. Ze voelen het.. er staat iets volkomen nieuws te gebeuren. Het is immers Jezus die spreekt over zijn vertrek bij hen. Voorgoed of is er nog wel een toekomst

Nadere informatie

Antwoorden Rekenen Groep 5-1e helft schooljaar

Antwoorden Rekenen Groep 5-1e helft schooljaar Sweelinck & De Boer B.V., Den Haag Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of

Nadere informatie

Gelezen: Hooglied 4: 1-8, Hooglied 5 : 2 8, Hooglied 7 : 7 10, Hooglied 8 : 6-7

Gelezen: Hooglied 4: 1-8, Hooglied 5 : 2 8, Hooglied 7 : 7 10, Hooglied 8 : 6-7 Zondag 24 april 2016 - Verlangen naar liefde Gelezen: Hooglied 4: 1-8, Hooglied 5 : 2 8, Hooglied 7 : 7 10, Hooglied 8 : 6-7 Enige discussie in de afgelopen week aan de keukentafel. Kunnen we dit lezen?

Nadere informatie

inh oud 1. Dieren in de winter 2. De egel 3. De vleermuis 4. De eekhoorn 5. De merel 6. De ree 7. De pad 8. Het lieveheersbeestje 9.

inh oud 1. Dieren in de winter 2. De egel 3. De vleermuis 4. De eekhoorn 5. De merel 6. De ree 7. De pad 8. Het lieveheersbeestje 9. Dieren in de winter inhoud 1. Dieren in de winter 3 2. De egel 4 3. De vleermuis 5 4. De eekhoorn 6 5. De merel 7 6. De ree 8 7. De pad 9 8. Het lieveheersbeestje 10 9. De koe 11 10. Filmpjes 12 Pluskaarten

Nadere informatie

0 De zwarte vlek is het 6 de deel van de GRATIS Regenboogschattenjacht 2.0 van InnerTreasure

0 De zwarte vlek is het 6 de deel van de GRATIS Regenboogschattenjacht 2.0 van InnerTreasure 0 De zwarte vlek is het 6 de deel van de GRATIS Regenboogschattenjacht 2.0 De Regenboogschattenjacht 2.0 Een magische zomer vol mooie dromen Auteur: Eveline van Dongen Copyright: Eveline van Dongen InnerTreasure

Nadere informatie

FAMILIES EN KINDEREN 2012 2013 G R O E N E R U I T E R O P B L A U W P A A R D AMSTERDAM STEDELIJK MUSEUM WAT IS BEWEGING?

FAMILIES EN KINDEREN 2012 2013 G R O E N E R U I T E R O P B L A U W P A A R D AMSTERDAM STEDELIJK MUSEUM WAT IS BEWEGING? STEDELIJK MUSEUM FAMILIES EN KINDEREN 2012 2013 G R O E N E R U I T E R O P B L A U W P A A R D WAT IS BEWEGING? AMSTERDAM WELKOM! Het Stedelijk, Nederlands grootste museum voor moderne en hedendaagse

Nadere informatie

Rekenen Groep 4-1e helft schooljaar.

Rekenen Groep 4-1e helft schooljaar. Sweelinck & De Boer B.V., Den Haag 2016 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm

Nadere informatie

PeerEducatie Handboek voor Peers

PeerEducatie Handboek voor Peers PeerEducatie Handboek voor Peers Handboek voor Peers 1 Colofon PeerEducatie Handboek voor Peers december 2007 Work-Wise Dit is een uitgave van: Work-Wise info@work-wise.nl www.work-wise.nl Contactpersoon:

Nadere informatie

Brunelleschi. De Dom van Florence

Brunelleschi. De Dom van Florence Copyright 2011 Uitgeverij Lambo bv, Arnhem Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een automatisch gegevensbestand of openbaar gemaakt in enige vorm of

Nadere informatie

Rekenen Groep 4-2e helft schooljaar.

Rekenen Groep 4-2e helft schooljaar. Sweelinck & De Boer B.V., Den Haag 2013 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm

Nadere informatie

Rekenen Groep 4-2e helft schooljaar.

Rekenen Groep 4-2e helft schooljaar. Sweelinck & De Boer B.V., Den Haag 2016 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm

Nadere informatie

In het Domein van de Ziel. Eelco Maan S c h i l d e r i j e n

In het Domein van de Ziel. Eelco Maan S c h i l d e r i j e n In het Domein van de Ziel Eelco Maan S c h i l d e r i j e n In het domein van de Ziel Eelco Maan S c h i l d e r i j e n In het domein van de Ziel Ochtend in het atelier. De wolken in de hoge, blauwe

Nadere informatie

Surrealisme ( )

Surrealisme ( ) Surrealisme (1924 - ) Magritte; Laat je vooral nadenken en je op het verkeerde been zetten. Denk aan beeldmanipulatie. Dali; Vage dromen en beelden. Oppenheim; Vervreemding Nieuwe zakelijkheid (1920 1950)

Nadere informatie

Dietrich Bonhoeffer DOOR GOEDE MACHTEN TROUW EN STIL OMGEVEN. Met aquarellen van Andreas Felger

Dietrich Bonhoeffer DOOR GOEDE MACHTEN TROUW EN STIL OMGEVEN. Met aquarellen van Andreas Felger Dietrich Bonhoeffer DOOR GOEDE MACHTEN TROUW EN STIL OMGEVEN Met aquarellen van Andreas Felger Dietrich Bonhoeffer DOOR GOEDE MACHTEN TROUW EN STIL OMGEVEN met aquarellen van Andreas Felger Oorspronkelijke

Nadere informatie

Sidi Mohamed Ghaneme

Sidi Mohamed Ghaneme Sidi Mohamed Ghaneme Islam voor Globale Pubers Uitgeverij U2pi Uitgeverij U2pi BV (www.jouwboek.nl), Voorburg 1e druk maart 2012 (isbn 978-90-8759-262-2) 1e ebookversie maart 2012 Titel: Islam voor globale

Nadere informatie

Mindfulness voor je kids. oefeningen

Mindfulness voor je kids. oefeningen Mindfulness voor je kids oefeningen David Dewulf Mindfulness voor je kids oefeningen Wil je meer weten over Mindfulness voor je kids? Ontvang de nieuwsbrief van I AM met maandelijks nieuwe tips. Mail

Nadere informatie

Augustus/september 2014 : Nieuwsbrief van Galerie Alkmaar / EJ Vaandering

Augustus/september 2014 : Nieuwsbrief van Galerie Alkmaar / EJ Vaandering Augustus/september 2014 : Nieuwsbrief van Galerie Alkmaar / EJ Vaandering Beste vrienden, klanten en bezoekers van onze Galerie en volgers van mijn werk. Hierbij stuur ik u een nieuwe nieuwsbrief met een

Nadere informatie

Competent talent in de praktijk

Competent talent in de praktijk Competent talent in de praktijk Competent talent in DE PRAKTIJK CURSISTENBOEK Talent ontdekken, ontwikkelen & inzetten Competent talent in de praktijk Cursistenboek Talent ontdekken, ontwikkelen & inzetten

Nadere informatie

ICN Onderzoeksagenda

ICN Onderzoeksagenda ICN Onderzoeksagenda Object in context Waarde & waardering Museometrie Collectie risico management Toegankelijkheid Collectiebalans Moderne Kunst Project 2 Project 3 1 Museometrie Kwantiatief/cijfermatig

Nadere informatie

Jouw reis door de Bijbel. Uitgeverij Jes! Zoetermeer

Jouw reis door de Bijbel. Uitgeverij Jes! Zoetermeer Nieske Selles-ten Brinke Jouw reis door de Bijbel Dagboek voor kinderen Uitgeverij Jes! Zoetermeer Onder de naam Jes! Junior verschijnen boeken voor kinderen tot twaalf jaar. Jes! Junior is een imprint

Nadere informatie

Met je klas naar singer laren

Met je klas naar singer laren Met je klas naar singer laren Wat is Singer laren? Museum Villa De wilde zwanen Theater Beeldentuin Waarom heet het singer laren? Vroeger woonde het echtpaar Anna en William Singer hier. Zij kwamen meer

Nadere informatie

inhoud 1. Overal sterren 2. Wat is een ster? 3. Het leven van een ster 4. Een ster dichtbij 5. De zon 6. Sterren en kleuren 7.

inhoud 1. Overal sterren 2. Wat is een ster? 3. Het leven van een ster 4. Een ster dichtbij 5. De zon 6. Sterren en kleuren 7. Sterren inhoud 1. Overal sterren 3 2. Wat is een ster? 4 3. Het leven van een ster 5 4. Een ster dichtbij 6 5. De zon 7 6. Sterren en kleuren 8 7. Een vallende ster 9 8. De melkweg 10 9. Verrekijkers en

Nadere informatie

inhoud blz. 1. Een wereld vol cijfers 2. Een bot met streepjes 3. Tellen 4. Turven 5. Oude getallen 6. Onze cijfers 7. Tellen in drie talen

inhoud blz. 1. Een wereld vol cijfers 2. Een bot met streepjes 3. Tellen 4. Turven 5. Oude getallen 6. Onze cijfers 7. Tellen in drie talen Cijfers inhoud blz. 1. Een wereld vol cijfers 3 2. Een bot met streepjes 4 3. Tellen 5 4. Turven 6 5. Oude getallen 6 6. Onze cijfers 9 7. Tellen in drie talen 10 Pluskaarten 11 Bronnen en foto s 13 Colofon

Nadere informatie

Kunstlessen over Hundertwasser

Kunstlessen over Hundertwasser Kunstlessen over Hundertwasser Bovenbouw primair onderwijs en vmbo - een tekst met vragen en opdrachten voor een les op school - opdrachten in de tentoonstelling in het Cobra Museum Colofon 2013 Uitgave

Nadere informatie

0 De eindopdracht is het laatste deel van de GRATIS Regenboogschattenjacht 2.0 van InnerTreasure

0 De eindopdracht is het laatste deel van de GRATIS Regenboogschattenjacht 2.0 van InnerTreasure 0 De eindopdracht is het laatste deel van de GRATIS Regenboogschattenjacht De Regenboogschattenjacht 2.0 Een magische zomer vol mooie dromen Auteur: Eveline van Dongen Copyright: Eveline van Dongen InnerTreasure

Nadere informatie

Pinksteren 2015 -- oogst van de vruchten. Bij Exodus 20 : 1 20 - Handelingen 2 : 1-11

Pinksteren 2015 -- oogst van de vruchten. Bij Exodus 20 : 1 20 - Handelingen 2 : 1-11 Pinksteren 2015 -- oogst van de vruchten Bij Exodus 20 : 1 20 - Handelingen 2 : 1-11 Als wij Pinksteren vieren, dan vieren we toch ook dat de boodschap van Gods liefde wereldwijd rondgaat. Dat we in het

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF JUNGACADEMIE NEDERLAND ZOMER 2016

NIEUWSBRIEF JUNGACADEMIE NEDERLAND ZOMER 2016 NIEUWSBRIEF JUNGACADEMIE NEDERLAND ZOMER 2016 WELKOM! bij de Zomer Nieuwsbrief van JUNGacademie Nederland! Weet u nog wat u het liefste deed als kind? Ik wel. Ik speelde het liefst buiten. Ik scharrelde

Nadere informatie

Een notitieboek voor creatieve kleptomanen

Een notitieboek voor creatieve kleptomanen Een notitieboek voor creatieve kleptomanen www.lannoo.com Registreer u op onze website en we sturen u regelmatig een nieuwsbrief met informatie over nieuwe boeken en met interessante, exclusieve aanbiedingen.

Nadere informatie

inhoud 1. Mijn fiets 2. De delen van een fiets 3. De loopfiets 4. Trappen maar! 5. Hoog op een wiel 6. De ketting 7. De damesfiets 8.

inhoud 1. Mijn fiets 2. De delen van een fiets 3. De loopfiets 4. Trappen maar! 5. Hoog op een wiel 6. De ketting 7. De damesfiets 8. De fiets inhoud 1. Mijn fiets 3 2. De delen van een fiets 4 3. De loopfiets 5 4. Trappen maar! 6 5. Hoog op een wiel 7 6. De ketting 8 7. De damesfiets 9 8. De bakfiets 10 9. Moderne fietsen 11 10. Filmpjes

Nadere informatie

make things ETA by Boudewijn Naaijkens

make things ETA by Boudewijn Naaijkens ET S make things ETA by Boudewijn Naaijkens VISUAL IDENTITY Student Boudewijn Naaijkens 2060969 Avans Hogeschool 42CM04 (O) Vakcoördinator Brenda Renssen Avans Hogeschool Overige betrokken docent(en) Marcel

Nadere informatie

Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden. verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand

Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden. verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand stap in de stilte www.uitgeverijmeinema.nl Ontwerp omslag: Mulder van Meurs Illustraties: Maartje van den Noort isbn 978 90 211 4326 2 nur 728 2013 Uitgeverij Meinema, Zoetermeer Alle rechten voorbehouden.

Nadere informatie

Paul Klee. Kunst geeft niet het zichtbare weer maar maakt zichtbaar. Opdracht 7: Academie Arendonk 2018 Door: Jelske Loots, MMM 3 e jaars.

Paul Klee. Kunst geeft niet het zichtbare weer maar maakt zichtbaar. Opdracht 7: Academie Arendonk 2018 Door: Jelske Loots, MMM 3 e jaars. Paul Klee Kunst geeft niet het zichtbare weer maar maakt zichtbaar. Opdracht 7: Academie Arendonk 2018 Door: Jelske Loots, MMM 3 e jaars. Paul Klee, Münchenbuchsee, 18 december 1879 Muralto, 29 juni 1940

Nadere informatie

inhoud Herfst 1. Het weer 2. Overal blad 3. Zaden 4. Paddenstoelen 5. De eekhoorn 6. De egel 7. Insecten 8. Vogels op reis 9. Filmpje Pluskaarten

inhoud Herfst 1. Het weer 2. Overal blad 3. Zaden 4. Paddenstoelen 5. De eekhoorn 6. De egel 7. Insecten 8. Vogels op reis 9. Filmpje Pluskaarten Herfst inhoud Herfst 3 1. Het weer 4 2. Overal blad 5 3. Zaden 6 4. Paddenstoelen 7 5. De eekhoorn 8 6. De egel 9 7. Insecten 10 8. Vogels op reis 11 9. Filmpje 12 Pluskaarten 13 Bronnen en foto s 15 Colofon

Nadere informatie

De ontwikkeling van uitzonderlijk talent

De ontwikkeling van uitzonderlijk talent De ontwikkeling van uitzonderlijk talent Stichting Trustfonds Rijksakademie van beeldende kunsten Jeannoux van Deijck schilderend op glas, 2013 voorzijde: Maryanto, droge naald op canvas, 2013 Wanneer

Nadere informatie

PERSBERICHT 16 januari 2015

PERSBERICHT 16 januari 2015 Van: Carina Blokzijl Museum Gouda [Carina.Blokzijl@museumgouda.nl] Verzonden: vrijdag 16 januari 2015 12:36 Onderwerp: van Michel tot Israels Bijlagen: GeorgesMichel_Gezicht_op_de_heuvel_van_Montmartre.jpg;

Nadere informatie

De oorlog. Foto: Constant met zijn schilderij Terre brulée III, 1951

De oorlog. Foto: Constant met zijn schilderij Terre brulée III, 1951 1949-1952 De oorlog Eind 1951 vond in het Paleis voor Schone Kunsten in Luik de laatste tentoonstelling van de Cobra-groep plaats, getiteld II e Exposition internationale d art experimental. Constant toonde

Nadere informatie

1. Voorwoord. 2. Terugblik

1. Voorwoord. 2. Terugblik v 2012 Inhoudsopgave 1. Voorwoord 2. Terugblik 3. Bijdrage aan het museum 4. Financiële verslaglegging 5. Doelstelling vrienden van museum Jan van der Togt Voorwoord 1. Voorwoord Het afgelopen jaar trok

Nadere informatie

1 + 1 = Openingswoord Museum Nagele Datum 6 maart 2016. Goedemiddag,

1 + 1 = Openingswoord Museum Nagele Datum 6 maart 2016. Goedemiddag, 1 + 1 = 0 Openingswoord Museum Nagele Datum 6 maart 2016 I N L E I D I N G E X P O S I T I E Goedemiddag, Mijn naam is dus Jorrit van Bavel. Van alles wat ik doe, in en met kunst, en waar ik bij betrokken

Nadere informatie

Pleidooi voor Postmoderne devotie

Pleidooi voor Postmoderne devotie Pleidooi voor Postmoderne devotie Mink de Vries Pleidooi voor Postmoderne devotie Navolging vanuit vrijheid en gemeenschap Uitgeverij Boekencentrum, Zoetermeer Bij de productie van dit boek is gebruikgemaakt

Nadere informatie

Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen gekregen. Wilt u meer weten over dit keurmerk kijk dan op de website: www.stichtingmakkelijklezen.nl.

Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen gekregen. Wilt u meer weten over dit keurmerk kijk dan op de website: www.stichtingmakkelijklezen.nl. Chatten Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen gekregen. Wilt u meer weten over dit keurmerk kijk dan op de website: www.stichtingmakkelijklezen.nl. Colofon Een uitgave van Eenvoudig Communiceren

Nadere informatie

Evelien Bos-de Greef en Ruben Vlot

Evelien Bos-de Greef en Ruben Vlot Evelien Bos-de Greef en Ruben Vlot Uitgeverij Jes! Zoetermeer Bij de productie van dit boek is gebruikgemaakt van papier dat het keurmerk Forest Stewardship Council (FSC ) draagt. Bij dit papier is het

Nadere informatie

Lukas 22, Jezus: meer dan Pesach

Lukas 22, Jezus: meer dan Pesach Lukas 22,15-20 - Jezus: meer dan Pesach Viering Heilig Avondmaal Liturgie Voorzang Ps 81,1.2.4 Stil gebed Votum / zegengroet Zingen Ps 133,3 Gebed Lezen uit de Bijbel: - Ex 12,1-20 Zingen: Ps 105,16.17

Nadere informatie

inhoud 1. Slangen 2. Een reptiel 3. Maten 4. Waar? 5. Ruiken 6. Gif 7. Wurgen 8. Hap, slik! 9. Een nieuwe jas 10. Weetjes 11. Filmpje Pluskaarten

inhoud 1. Slangen 2. Een reptiel 3. Maten 4. Waar? 5. Ruiken 6. Gif 7. Wurgen 8. Hap, slik! 9. Een nieuwe jas 10. Weetjes 11. Filmpje Pluskaarten Slangen inhoud 1. Slangen. Een reptiel. Maten 6. Waar? 7 5. Ruiken 8 6. Gif 9 7. Wurgen 10 8. Hap, slik! 11 9. Een nieuwe jas 1 10. Weetjes 1 11. Filmpje 1 Pluskaarten 15 Bronnen en foto s 17 Colofon en

Nadere informatie

OBSERVATIE. Hoe kom je in een creatieve mindset? De observatie van een kunstenaar en hoe hij aan zijn creativiteit komt. Robbert Kooiman G&I 1-C

OBSERVATIE. Hoe kom je in een creatieve mindset? De observatie van een kunstenaar en hoe hij aan zijn creativiteit komt. Robbert Kooiman G&I 1-C OBSERVATIE Hoe kom je in een creatieve mindset? De observatie van een kunstenaar en hoe hij aan zijn creativiteit komt Robbert Kooiman G&I 1-C Contents Inleiding... 2 Covert of Overt... 2 Analyse... 3

Nadere informatie

Wim Suermondtprijs 2014

Wim Suermondtprijs 2014 Wim Suermondtprijs 2014 Het thema: Water en Vuur natuur warmte spanning passie...water... tegenstellingen gevecht botsing...vuur... karakter beleving fantasie kracht Maak een kunstwerk met als thema Water

Nadere informatie

0 De magische deur is het 7 de deel van de GRATIS Regenboogschattenjacht 2.0 van InnerTreasure

0 De magische deur is het 7 de deel van de GRATIS Regenboogschattenjacht 2.0 van InnerTreasure 0 De magische deur is het 7 de deel van de GRATIS Regenboogschattenjacht 2.0 De Regenboogschattenjacht 2.0 Een magische zomer vol mooie dromen Auteur: Eveline van Dongen Copyright: Eveline van Dongen InnerTreasure

Nadere informatie

Expressionisme. Vanaf 1900

Expressionisme. Vanaf 1900 Expressionisme Vanaf 1900 Vincent van Gogh, Olijfbomen in berglandschap. Vincent van Gogh, De sterrennacht. Die Brucke Dresden, 1905 Neue Kunstlervereinigung Munchen, 1909 Der Blauwe Reiter Munchen, 1912

Nadere informatie

Inhoud. Aan jou de keuze 7. Niet alleen maar een boek 187. Auteurs 191. Dankwoord 197

Inhoud. Aan jou de keuze 7. Niet alleen maar een boek 187. Auteurs 191. Dankwoord 197 Inhoud Aan jou de keuze 7 D/2012/45/239 - isbn 978 94 014 0183 8 - nur 248 Tweede druk Vormgeving omslag en binnenwerk: Nanja Toebak, s-hertogenbosch Illustraties omslag en binnenwerk: Marcel Jurriëns,

Nadere informatie

Het museum museum mu

Het museum museum mu Het museum museum inhoud. Het museum 3 2. Schilderijen 4 3. Schepen van vroeger 5 4. Natuur 6 5. Het kasteel 7 6. Treinen van vroeger 8 7. Water 9 8. Leven in vroeger tijd 0 9. Reis door je lichaam 0.

Nadere informatie

LOCATIES TE HUUR AMSTERDAM

LOCATIES TE HUUR AMSTERDAM Stedelijk Museum LOCATIES TE HUUR Dan Flavin, untitled (to Piet Mondrian through his preferred colors, red, yellow and blue) en untitled (to Piet Mondrian who lacked green) 2, 1986. 2013 Stephen Flavin/Artists

Nadere informatie

STAD EN TAAL ONTMOET KUNST

STAD EN TAAL ONTMOET KUNST STAD EN TAAL ONTMOET KUNST OPTIONELE OPDRACHTEN EN HUISWERKOPDRACHTEN 1 WAT WILT U? (voorbereiding op het bezoek) A. Wat wilt u graag in het Stedelijk Museum zien? (welke soort kunst, welke kunstenaar,

Nadere informatie

geluk EEN JAAR VOL The World Calendar of Happiness

geluk EEN JAAR VOL The World Calendar of Happiness geluk EEN JAAR VOL The World Calendar of Happiness 2019 www.lannoo.com Registreer u op onze website en we sturen u regelmatig een nieuwsbrief met informatie over nieuwe boeken en met interessante, exclusieve

Nadere informatie

inhoud 1. Groeien 2. In de buik 3. De baby 4. De peuter 5, De kleuter 6. Het schoolkind 7. De puber 8. Volwassen 9. Bejaard 10. Filmpje Pluskaarten

inhoud 1. Groeien 2. In de buik 3. De baby 4. De peuter 5, De kleuter 6. Het schoolkind 7. De puber 8. Volwassen 9. Bejaard 10. Filmpje Pluskaarten Groeien inhoud 1. Groeien 3 2. In de buik 4 3. De baby 5 4. De peuter 7 5, De kleuter 9 6. Het schoolkind 10 7. De puber 11 8. Volwassen 12 9. Bejaard 13 10. Filmpje 14 Pluskaarten 15 Bronnen en foto s

Nadere informatie

rijks museum Verwerkingsmateriaal Examentour VWO versie b Visuele analyse van schilderkunst in de 17de, 19de en 20ste eeuw 1/5

rijks museum Verwerkingsmateriaal Examentour VWO versie b Visuele analyse van schilderkunst in de 17de, 19de en 20ste eeuw 1/5 1/5 Eregalerij, Rijksmuseum Mondriaanjurk, Yves Saint Laurent, Abraham, Bianchini-Férier, 1965 Dit verwerkingsmateriaal wordt aangeboden na afloop van de examentour Burgerlijke cultuur in de zeventiende

Nadere informatie

Auditieve oefeningen. Boek van de week: Verhaalbegrip: Taalbewustzijn:

Auditieve oefeningen. Boek van de week: Verhaalbegrip: Taalbewustzijn: Auditieve oefeningen Boek van de week: 1; Nijntje in het museum 2; Krokodil en het meesterwerk 3; Kloddertje 4; Meneer Kandinsky was een schilder 5; Het kleine museum Verhaalbegrip: Bij elk boek stel ik

Nadere informatie

Digibordles PO. Voorbereidende les bij de tentoonstelling Lage landen. Voorbereidende les bij de tentoonstelling Lage Landen.

Digibordles PO. Voorbereidende les bij de tentoonstelling Lage landen. Voorbereidende les bij de tentoonstelling Lage Landen. Digibordles PO Voorbereidende les bij de tentoonstelling Lage landen Voorbereidende les bij de tentoonstelling Lage Landen [logo s musea] Binnenkort brengen jullie een bezoek aan de tentoonstelling Lage

Nadere informatie

Vos en Haas. en de bosbaas

Vos en Haas. en de bosbaas Vos en Haas en de bosbaas Vos en Haas en de bosbaas Sylvia Vanden Heede met tekeningen van Thé Tjong-Khing www.lannoo.com Registreer u op onze website en we sturen u regelmatig een nieuwsbrief met informatie

Nadere informatie

Duurzame financiering van kunst- en ontwerpprojecten. Investeer in kunstenaars, samen met Fonds Kwadraat

Duurzame financiering van kunst- en ontwerpprojecten. Investeer in kunstenaars, samen met Fonds Kwadraat Duurzame financiering van kunst- en ontwerpprojecten Investeer in kunstenaars, samen met Fonds Kwadraat Investeer in kunstenaars - samen met Fonds Kwadraat Kunst verrijkt ons leven. Kunstenaars maken voortdurend

Nadere informatie

K U N S T K A L E N D E R 2 0 1 5

K U N S T K A L E N D E R 2 0 1 5 KUNST KALENDER 2 0 1 5 Exposities 2015 Januari Goitic - Glaswerk januari t/m maart Vitrines Frank van Tol - Fotografie januari t/m maart Oranje gang Maart Alian Brouwer - Schilderijen maart t/m mei Begane

Nadere informatie