Groepswerkplan, kinderopvang De Bonte Vlinder LOCATIE: t Want

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Groepswerkplan, kinderopvang De Bonte Vlinder LOCATIE: t Want"

Transcriptie

1 Groepswerkplan, kinderopvang De Bonte Vlinder LOCATIE: t Want

2 Inhoud 1.Opvoedingsdoelen. 2.Inrichting. 3. Veiligheid 4. Hygiëne. 5. Voeding. 6. Ziekte. 7. Kennismaking met de Buitenschoolse opvang. 8. Gewenningsperiode. 9. groepssamenstelling. 10. Zindelijkheid. 11. Rust momenten. 12. Zelfstandigheid en zelfredzaamheid. 13. Buiten spelen. 14. Sociale en emotionele ontwikkeling. 15. Verstandelijk creatief. 16. Lichamelijke ontwikkeling. 17. Gedragsproblemen. 18. Dagindeling vakantie periode. 19. Achterwacht. 20. Voorschoolse opvang 21. Naschoolse opvang. 22. Schoonmaak regels. 23. leefregels. 24 leefregels buiten.

3 1 Opvoedingsdoelen: Kinderen leren omgaan met andere culturen. Kinderen leren respect te hebben voor alles wat groeit en bloeit. Kinderen leren vertrouwen te hebben in anderen. Kinderen gevoel van eigenwaarde laten ervaren. Kinderen leren zich zelfstandig op te kunnen stellen binnen de buitenschoolse opvang en daar buiten. Begeleiden naar zelfstandigheid en zelfredzaamheid. Leren omgaan met emoties van anderen. Het kind wordt geleerd, om te gaan met emoties van anderen. Sociaal functioneren, delen met elkaar en luisteren naar elkaar. De kinderen de voldoening te laten kennen van het leven, van prestaties, zichzelf leren uiten. Hoe gaan we met deze opvoedingsdoelen om Er wordt met de kinderen in de groep of individueel over gepraat en er wordt samen met de kinderen naar oplossingen gezocht. Vaak blijkt uit een gesprek met de kinderen dat ze zelf een prima oplossing kunnen bedenken die beide partijen tevreden stemt. Kan een kind dit in de groep niet aan dan wordt het individueel met het kind opgelost. Het is van belang dat er vertrouwen is tussen de ouders, het kind en de groepsleiding, alles moet bespreekbaar zijn en blijven. 2 Inrichting: Op locatie t Want werken we met 1 groepsruimte + een computerhoek. Er mogen totaal 20 kinderen worden opgevangen op locatie t Want. De groepsruimte is geschikt voor 17 kinderen maar er kan gebruik gemaakt worden van de computerruimte en het gymlokaal. Op de gang naast de groepsruimte kan er ook geruik gemaakt worden van de computers. Er wordt gekeken naar de uitdaging voor de kinderen, hoe het speelgoed het best kan worden aangeboden. Er zijn verschillende speelhoeke gecreëerd: Poppenhoek. Hier staat een poppenwagen, liggen poppen, verschillende poppenkleertjes, het staat uitnodigend opgesteld. Bouwhoek. Lego,Duplo, Kapla, Knex. Er kan zowel op de tafel als op de grond gespeeld/ gebouwd worden. Leeshoek. Een hoekje met een zachte banken, er staat een boekenrek met boeken voor alle leeftijden. Kinderen kunnen zich hier terugtrekken als ze daar behoefte aan hebben.

4 Computerhoek er zijn met de kinderen afspraken gemaakt over het gebruik van de computers (leefregels). 3 Veiligheid: De kinderen worden bekend gemaakt met het aanwezige brand en vluchtplan. Iedere maand vindt er een brandoefening plaats met de kinderen, telkens op een andere dag/groep. Op ieder BSO is er een calamiteitenplan aanwezig en een vluchtplan. Het speelgoed wordt gecontroleerd en waar nodig gerepareerd. De BSO ruimte bevind zich direct aan het schoolplein aan de achterzijde van de school. In de Bso zijn twee deuren die tijdens calamiteiten gebruikt kunnen worden als vluchtdeur. 4 Hygiëne: De kinderen wordt geleerd en gestimuleerd om hun omgeving op te ruimen. Houd je leefomgeving schoon en gooi dus ook geen rommel op de straat. Na het bezoeken van het toilet en voor en na het eten handen wassen. Voor de hygiëne van de ruimten zijn afspraken gemaakt met de huishoudelijke medewerkers. Eventueel extra werkzaamheden worden besproken met de huishoudelijke dienst. Dagelijkse/maandelijkse schoonmaakwerkzaamheden staan vermeld in het schoonmaakprotocol.

5 Voeding: De kinderen eten alleen tijdens studiedagen op de locatie. De kinderen krijgen een gezonde en gevarieerde voeding, een lunch bestaat uit bruin brood, beleg; kaas, worst, en enkele zoetwaren als pindakaas, appelstroop of jam. Bij de boterham worden melkproducten geschonken en eventueel siroop. We stimuleren de kinderen om zelf hun brood klaar te maken. In de groep wordt aandacht geschonken aan tafel manieren b.v. niet met volle mond praten. De maaltijd wordt tevens gebruikt als rust moment in de groep. Maaltijden worden gezamenlijk gebruikt met de leidsters. 6 Ziekte Kinderen die ziek zijn kunnen niet worden opgevangen bij de BSO daar zijn op de locaties geen faciliteiten voor aanwezig. Wordt een kind op school ziek dan wordt er door de school contact opgenomen met de ouders. Als het kind 38.5 of hoger heeft betekend dit dat het kind koorts heeft en kan dan niet opgevangen worden, het kind moet een dag koorts vrij zijn voor het weer opgevangen kan worden bij de BSO. Bij hevige diaree kan het kind ook niet worden opgevangen op de BSO i.v.m. besmettinggevaar. 7 Kennismaking met de Buitenschoolse opvang. Shoppers zijn van harte welkom, de groepsleidster maakt een afspraak met de ouders voor een bezoekje aan de BSO er is dan even de tijd om eventuele vragen van deze ouders te beantwoorden. De eerste kennismaking tussen de BSO en ouders /verzorgers vindt plaats door middel van een telefonische intake. Tijdens deze intake worden de gegevens van het inschrijfformulier gecontroleerd. Als de contracten op kantoor gemaakt zijn of er van kantoor goedkeuring gegeven wordt om een intake afspraak te maken met de ouders/verzorgers,ivm een spoedplaatsing wordt er door de leidster een afspraak gemaakt met de ouders/verzorgers om kennis te maken met de BSO. Voor een intake gesprek dienen de ouders een kopie van het inentingsbewijs en een pasfoto van het kind mee te nemein het intake gesprek wordt het wennen besproken en er worden afspraken over gemaakt. Tevens wordt het huishoudelijk reglement mee gegeven aan de ouders/ verzorgers.

6 8 Gewenning periode: De gewenning periode begint met een gezamenlijke kennismaking van de ouders en het kind met de leidsters en de kinderen van de BSO, er is een vaste leidster die de ouder en het kind begeleid tijdens deze gewenningsperiode. De kinderen komen na het intake gesprek wennen in een periode van twee weken. De wen periode verloopt als volgt; De eerste keer komt de ouder met het kind voor een kennismaking op de BSO. De tweede keer wordt het kind door de BSO leidster opgehaald uit de groep en wordt er kennis gemaakt met de leerkracht. De leidster geeft de leerkracht de informatie folder scholen met de gegevens van het kind met betrekking op de BSO. De derde keer haalt de leidster het kind uit de groep en blijft het kind op de BSO tot dat de ouder/verzorger het kind komt ophalen. Voor de kinderen die moeite hebben met wennen kan de wen periode eventueel, na overleg met de ouders/verzorgers verlengd worden. In deze twee weken worden de ouders en het kind vertrouwd gemaakt met de groep en de groepsleiding. 9 Samenstelling van de groep De BSO maakt gebruik van 1 vaste stamgroepruimte en een computerhoek. In een stamgroep mogen maximaal 20 kinderen opgevangen worden. De kinderen die opgevangen worden zijn in de leeftijd van 4 tot 12 jaar. Onze groepssamenstelling is opgebouwd uit een meerderheid van 4 tot 8-jarigen. Er is een klein groepje kinderen van 8 tot 10 jarigen, de kinderen in de leeftijd van 10 tot 12 jaar zijn over het algemeen in de minderheid. 10 Zindelijkheid: Als de kinderen uit school komen wordt er met de jongste kinderen naar het toilet gegaan voor we gaan eten en drinken. Een verschoning op de BSO voor uw kind is erg prettig voor een eventueel ongelukje, maar ook handig bij een buiten activiteit b.v. de kinder boerderij of ongelukje op school. 11 Rustmomenten: Rustmomenten voor de kinderen bestaan onder andere uit een boekje lezen. Het gebruiken van de maaltijd en het drinken en fruit eten zijn rust momenten voor de kinderen. Als de kinderen moe zijn worden er rust momenten ingebouwd door voor te lezen voor de kinderen.

7 12 Zelfstandigheid en zelfredzaamheid: De kinderen wordt geleerd en ze worden gestimuleerd zich zelfstandig aan en uit te kleden. Het gebeurt spelender wijs b.v. in de verkleedhoek. Er wordt op de BSO met zelfstandigheidsovereenkomsten gewerkt. De ouders geven de kinderen, in overleg met de BSO leidsters toestemming om buiten de BSO aan activiteiten te mogen deelnemen (zoals sport, club, of in de wijk) Kinderen van groep 1,2 en 3 worden door de leidster opgehaald bij de klas. Vanaf groep vier komen de kinderen zelfstandig naar de Bso ruimte toe. Kinderen vanaf groep zes van de basisschool gaan zelfstandig sportclubs en verenigingen bezoeken (mits dit in Zwartewaal is)en eventueel van de Buitenschoolse opvang naar huis of spelen bij een vriendje. Dit in overleg met de ouders/verzorgers en leidsters. 13 Buiten spelen Als het weer het toelaat gaan we allemaal naar buiten. Er gaat altijd een leidster/ stagiaire mee met de jonge kinderen die niet alleen op het schoolplein mogen spelen. Vanuit het BSO lokaal hebben we uitzicht op een groot gedeelte van de aangrenzende openbare speeltuin. In de openbare speeltuin kunnen de kinderen op de schommels, kabelbaan en op de klimrekken of met de bal spelen. Oudere kinderen mogen alléén in de speeltuin en het plein spelen, zonder dat er een leidster bij aanwezig is wel met toestemming van de ouders ( zelfstandigheidovereenkomst). Op de groep hangt een lijst met welke kinderen waarvoor toestemming hebben van de ouders. Ieder kind kan zien waarvoor ouders toestemming hebben gegeven. De leidsters gaan regelmatig met alle kinderen naar het speeltuintje. 14 Ontwikkeling Sociaal emotioneel: De groepsleiding biedt voldoende continuïteit voor het aan gaan van een diep gaande relatie tussen opvoeders en de kinderen. De groepsleiding is wezenlijk geïnteresseerd in de kinderen en stralen dit ook uit zowel verbaal als non verbaal. De leidsters staan open voor de gevoelens en emoties van de kinderen. Het wordt de kinderen geleerd en gestimuleerd hun verlangens onder woorden te brengen en deze te realiseren of er van af te zien. Er wordt de kinderen geleerd te communiceren met kinderen en volwassenen en de Nederlandse taal te spreken.

8 Vriendschappen binnen de groep of met andere kinderen b.v. uit de buurt worden aangemoedigd, in overleg met de leidsters zijn vriendjes en vriendinnetjes van harte welkom op de buitenschoolse opvang. Er zal door de leidsters een toestemmingbriefje worden meegegeven dat door de ouder van het vriendje ingevuld dient te worden zodat wij bij eventuele calamiteiten beschikken over de juiste gegevens van het kind. 15 Verstandelijk creatief: Kinderen zelf laten nadenken over oplossingen b.v. bij een ruzie. De kinderen krijgen verschillende knutsel materialen aangeboden om daar creatief mee aan de gang te gaan (b.v. kosteloos materiaal) De kinderen vrij laten in hun spelkeuze mocht dit niet lukken dan worden de kinderen daarbij geholpen. Er is voldoende materiaal voor alle leeftijden aanwezig om creatief bezig te kunnen zijn. Er zijn ook voldoende spelletjes en puzzels die aansluiten bij de verschillende leeftijden van de kinderen. Buitenschoolse opvang is een vrije tijd besteding kinderen worden wel gestimuleerd maar worden niet verplicht aan activiteiten deel te nemen. We werken op de BSO met een activiteitenplan dit maakt deel uit van thema s meestal volgen we de seizoenen van het jaar. De kinderen kunnen ook deelnemen aan activiteiten buiten de Bso bijvoorbeeld sportclubs en verenigingen. Sportclubs/verenigingen in Zwartewaal bezoeken is vrijwel altijd mogelijk. Als Uw kind een vereniging of sportclub buiten Zwartewaal bezoekt kan dit alleen als de groep en bezetting personeel dit toelaat. De oudere kinderen mogen zelfstandig naar een vereniging (overleg met ouders/verzorgers), de jongste kinderen gaan onder begeleiding van een leidster/stagiaire. In de toekomst is het mogelijk op de locatie aan diverse activiteiten die door derden worden aangeboden deel te nemen ( brede school activiteiten) De brede school activiteiten worden gecoordineerd door de leidster van de buitenschoolse opvang.. Signaleren is een taak van de ouders en leidsters. Het kind is er bij gebaat dat er actie wordt ondernomen als het kind aangeeft, op welke manier dan ook als dat hij of zij hulp nodig heeft. Het is dan ook van belang dat het contact met de ouders goed is zodat het in een open sfeer bespreekbaar is.

9 Wij werken met een gedeelde opvoeding verantwoording, maar waar de ouder altijd de eindverantwoording draagt over zijn kind. Bij het signaleren van een ontwikkelingachterstand wordt er met de ouders een plan gemaakt. Het kind wordt gestimuleerd met verschillende materialen, als deze niet aanwezig zijn kunnen deze in overleg door de BSO worden aangeschaft, of geleend worden van een andere locatie. 16 Lichamelijke ontwikkeling: De kinderen wordt geleerd hun uiterlijk en kleding te verzorgen. Er wordt met de kinderen geknuffeld en gestoeid lichamelijk contact is voor kinderen belangrijk bijvoorbeeld het troosten na verdriet. Op de locatie leren wij de kinderen wat kan wel en wat kan niet waar liggen de lichamelijke grenzen. Wij leren kinderen die grenzen te durven aangeven en er mee om te gaan. 17 Gedragsproblemen: Het kind wordt aangesproken op zijn gedrag en het wordt duidelijk gemaakt aan het kind waarom zijn gedrag niet kan in de groep. Met de ouders en eventueel het kind wordt de aanpak van het gedrag besproken voor zowel op de BSO en thuis. De ouders moeten zoveel mogelijk betrokken zijn en zich betrokken voelen bij de opvang van hun kind. Als er op school/thuis gedragsproblemen zijn en het is in het belang van het kind dat er een eenduidend plan van aanpak komt, dan kan een leidster van de Bso samen met de ouders/school een plan van aanpak maken. Voorbeelden: Als een kind passief is en niets wil wordt er met het kind gekeken wat er voor andere mogelijkheden zijn voor het kind binnen of buiten de BSO dit wordt dan besproken met de ouders als dat nodig mocht zijn. Straffen het kind wordt aangesproken op zijn gedrag en eventueel even op een stoel gezet om na te denken over zijn gedrag, waarna het gedrag met het kind wordt besproken en er afspraken gemaakt worden met elkaar. Straffen van thuis of school worden niet doorgetrokken op de buitenschoolse opvang en dit is anders om ook niet de bedoeling.

10 Belonen Het is voor kinderen erg belangrijk ze te belonen voor goed gedrag. Voor het ene kind is een aai over de bol of even de duim omhoog steken voldoende, er zijn ook kinderen die we belonen door middel van een stikers. 18 Vakantie periode: In de vakantie/studiedagen is het mogelijk dat de groepen worden samen gevoegd. Op de locatie in Zwartewaal wordt GEEN vakantieopvang geboden. De kinderen worden tijdens de vakanties altijd opgevangen op de locatie in Heenvliet. De leidsters van Heenvliet hebben op de locatie een aparte map van de vakantiekinderen met de gegevens van het kind en bijzonderheden. Nieuwe vakantie kinderen worden besproken met de leidsters van locatie Heenvliet zodat zij op de hoogte zijn van eventuele bijzonderheden van het kind. Voor iedere vakantie krijgen ouders een overzicht: Welke kinderen maken gebruik van de opvang tijdens de vakantie (kinderen weten dat graag) Welke leidsters kunnen de kinderen verwachten. De locatie die voor team Noord gebruikt wordt is de BSO in basisschool de Tweespan in Heenvliet daar wordt de opvang tijdens de vakantie aangeboden. Welke activiteiten staan er gepland voor de vakantie. Als er in de vakantie twee locaties open zijn dan kunnen de kinderen in overleg deelnemen aan de activiteiten op beide locaties. Het is wel van belang dat U dit tijdig doorgeeft aan de planner op kantoor of de leidster op de locatie i.v.m. de planning en de te maken afspraken met U. 19 Achterwacht De achterwacht is geregeld met de leidsters van locatie Bso de tweespan en eventueel kantoor. Indien er een calamiteit is nemen de leidsters contact op met de collega s van de Tweespan. Indien de leidsters geen gehoor kunnen geven aan de oproep wordt er contact opgenomen met kantoor. Een medewerker van kantoor in bezit van spw diploma kan binnen 15 min op de locatie zijn als dat noodzakelijk is. 20 Voorschoolse opvang: Op locatie Tweespan wordt voorschoolse opvang geboden aan de kinderen t Want. De kinderen worden door hun ouders bij de BSO in Heenvliet gebracht,deze BSO is gevestigd in basisschool de Tweespan. Bloemendeale 2.

11 Er vindt (indien mogelijk) overdracht plaats tussen ouders en leidster die aanwwezig is. De kinderen mogen dan even rustig hun meegebrachte boterham opeten of even spelen. De kinderen van Zwartewaal worden door een leidster opgehaalt en weggebracht uur: de kinderen worden naar de groep gebracht. De kinderen van groep 1 en 2 worden geholpen met jassen ophangen en naar binnen gaan. De kinderen van groep 3 t/m 8 gaan zelfstandig naar hun groep. 21 Naschoolse opvang: uur Er wordt door de leidsters bekeken hoeveel, en welke kinderen er deze dag opgehaald moeten worden en wie er zelfstandig naar de BSO komt Er is een kort overleg tussen de leidsters en de stagiaire, wat voor activiteiten worden er aangeboden en aan welke kinderen. Welke leidster is verantwoordelijk voor welke activiteit en wat is hun taak voor deze middag. Als de stagiaire een opdracht wil (moet) doen wordt deze besproken en eventueel begeleid. Als er groepshulpen zijn op de locatie kunnen deze ook betrokken worden in de activiteiten. ( voorbereidende werkzaamheden.) uur De kinderen van de groepen 1 t/m 3worden bij de groep opgehaald. Wij streven ernaar om dagelijks dezelfde leidster dezelfde groep te hebben voor het ophalen van de kinderen. Duidelijk voor de kinderen en voor de school uur Komen de kinderen aan bij het bso lokaal, dan worden de jassen en tassen opgehangen aan de kapstok bij het Bso lokaal. Daarna plassen, handenwassen en aan tafel gaan zitten op een stoel. We gaan drinken en eten fruit met de kinderen. De leidster controleert nogmaals of alle kinderen aanwezig zijn. Daarna kunnen de kinderen kiezen voor een activiteit. De activiteiten worden aangeboden in de bso lokalen maar de kinderen kunnen ook onder begeleiding naar buiten.. Er worden activiteiten aangeboden voor de verschillende leeftijden. De kinderen kunnen ook in overleg naar een vereniging of sportclub gaan uur Kinderen ruimen de activiteit op waar ze mee bezig zijn en gaan

12 nog even vrij spelen of een boekje lezen. De leidster schrijft de overdracht. De leidster doet de overdracht naar ouder(s). daarna wordt de ruimte schoongemaakt De schoonmaaklijsten worden ingevuld. Alle leidsters + stagiaire zijn verantwoordelijk voor alle ruimten uur: worden de ruimten gecontroleerd of de ramen en deuren gesloten zijn. De locatie wordt afgesloten en het alarm ingeschakeld. Zie afsluitprotocol. Vergeet niet te controleren of iedereen weg is. 22 Schoonmaakregels, Elke Dag Werkzaamheden voor de groep, 08:00 uur Kinderen bij de locatie heenvliet ophalen. 17:00 uur Vuilnis weggooien en vuilnisbak schoonmaken Tafels en stoelen schoonmaken. De aangebroken voedingsmiddelen voorzien van openingsdatum. Toilet schoonmaken Keuken opruimen, afwassen, aanrecht schoon maken en de vloer Vloer stofzuigen/zwifferen. Op donderdag stoelen omhoog zodat er vrijdag gedweilt kan worden uur Sluit ramen en deuren controleer of iedereen weg is en zet het alarm aan.

13 EXTRA werkzaamheden: Speelgoedbakken uitzoeken. Defect speelgoed weggooien en vermelden in de overdracht Speelgoed en bakken schoonmaken Verkleedkleren wassen Luizenzakken wassen Verfpotten/kwasten/schorten schoonmaken/wassen Kasten opruimen en schoonmaken Magazijn/schuur opruimen en schoonmaken Koelkast schoonmaken Controleren op producten over de datum Keuken opruimen en schoonmaken Zie schoonmaaklijsten. 23. Leefregels, Wij lopen in de gangen en bij de BSO,rennen doen we buiten. Spelen doen we in de BSO ruimte of buiten, niet in de gangen of bij de deur. Ballen daar spelen we buiten of in de gymzaal mee. We gooien niet met speelgoed of andere materialen. We klimmen niet op stoelen,tafels en kasten. Afval doen we netjes in de daarvoor aanwezige afvalbakken. Na toilet bezoek wassen we altijd onze handen met zeep en water en gebruiken papieren handboekjes om onze handen te drogen. Als we moeten hoesten houden we netjes onze elleboog voor onze mond. We praten op normalen toon met elkaar,we gillen niet en noemen elkaar bij de voornaam.

14 Wanneer we klaar zijn met spelen,ruimen we alles op waar het hoort. We gaan nog niet met iets nieuws spelen als het vorige nog niet opgeruimd is Tijdens het eten of drinken lopen we niet zonder toestemming van de tafel. We duwen en trekken niet aan elkaar. 24. Leefregels buiten, We houden rekening met elkaar zodat we niet botsen. Rennen doen we op het plein niet tussen de speeltoestellen. We blijven op het schoolplein zonder toestemming van de leidster verlaten we niet het schoolplein. We klimmen niet over of op het hek. De tafeltennistafel is NIET om op te zitten. Tijdens het skeeleren dragen we bescherming op de knieën, elleboog en pols. Wanneer er een bal op het dak gaat halen we die er niet zelf af. Ik mag zelfstandig naar de speeltuin als ik daarvoor toestemming heb van mijn ouders Gebruiken de materialen alleen waarvoor ze bedoelt zijn,tennisracket om te tennissen enz.

15

Groepswerkplan, kinderopvang De Bonte Vlinder

Groepswerkplan, kinderopvang De Bonte Vlinder Groepswerkplan, kinderopvang De Bonte Vlinder LOCATIE: Heenvliet Inhoud 1.Opvoedingsdoelen. 2.Inrichting. 3. Veiligheid 4. Hygiëne. 5. Voeding. 6. Ziekte. 7. Kennismaking met de Buitenschoolse opvang.

Nadere informatie

Groepswerkplan, kinderopvang De Bonte Vlinder LOCATIE: Bonte Beer

Groepswerkplan, kinderopvang De Bonte Vlinder LOCATIE: Bonte Beer Groepswerkplan, kinderopvang De Bonte Vlinder LOCATIE: Bonte Beer Inhoud 1.Opvoedingsdoelen. 2.Inrichting. 3. Veiligheid 4. Hygiëne. 5. Voeding. 6. Ziekte. 7. Kennismaking met de Buitenschoolse opvang.

Nadere informatie

Groepswerkplan, kinderopvang De Bonte Vlinder LOCATIE: Heenvliet

Groepswerkplan, kinderopvang De Bonte Vlinder LOCATIE: Heenvliet Groepswerkplan, kinderopvang De Bonte Vlinder LOCATIE: Heenvliet Inhoud 1.Opvoedingsdoelen. 2.Inrichting. 3. Veiligheid 4. Hygiëne. 5. Voeding. 6. Ziekte. 7. Kennismaking met de Buitenschoolse opvang.

Nadere informatie

Groepswerkplan, kinderopvang De Bonte Vlinder

Groepswerkplan, kinderopvang De Bonte Vlinder Groepswerkplan, kinderopvang De Bonte Vlinder LOCATIE: Geervliet Groepswerkplan Januari 2016 locatie de Markenburg Geervliet 1 Inhoud 1.Opvoedingsdoelen. 2.Inrichting. 3. Veiligheid 4. Hygiëne. 5. Voeding.

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Bladzijde. Opvoedingsdoelen 1. Inrichting 1. Veiligheid 1. Hygiëne 1. Voeding 2. Ziekte 2. Kennismaking 2. Gewenningsperiode 2

Inhoudsopgave. Bladzijde. Opvoedingsdoelen 1. Inrichting 1. Veiligheid 1. Hygiëne 1. Voeding 2. Ziekte 2. Kennismaking 2. Gewenningsperiode 2 Groepswerkplan de Harlekijntjes KC de Bonte Vlinder 1 Inhoudsopgave Bladzijde Opvoedingsdoelen 1 Inrichting 1 Veiligheid 1 Hygiëne 1 Voeding 2 Ziekte 2 Kennismaking 2 Gewenningsperiode 2 Zindelijkheid

Nadere informatie

Groepswerkplan Kinderopvang De Bonte Vlinder

Groepswerkplan Kinderopvang De Bonte Vlinder Groepswerkplan Kinderopvang De Bonte Vlinder LOCATIE AANWAS Inhoud 1 Opvoedingsdoelen 2 Inrichting 3 samenstelling van de groep 4 Veiligheid 5 Hygiëne 6 Voeding 7 Ziekte 8 Kennismaking met de Buitenschoolse

Nadere informatie

Tussenschoolse opvang de Kyckert werkplan

Tussenschoolse opvang de Kyckert werkplan Tussenschoolse opvang de Kyckert werkplan Inhoudsopgave 1. De tussenschoolse opvang 2 1.1. Groepen 1 en 2 2 1.2. Groepen 3 t/m 8 3 2. Lunchpakket 3 3. Pedagogische uitgangspunten 4 4. Regels tijdens de

Nadere informatie

Inhoudsopgave pedagogisch werkplan

Inhoudsopgave pedagogisch werkplan Inhoudsopgave pedagogisch werkplan Locatie de Kleurencirkel Algemeen 2 Doelstelling 2 Openingstijden 2 Haaltijden 2 Vakanties 3 Groepsindeling en dagindeling 3 Hele dag opvang op vrijdag 4 Activiteiten

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan buitenschoolse opvang het Zwammeke

Pedagogisch beleidsplan buitenschoolse opvang het Zwammeke Pedagogisch beleidsplan buitenschoolse opvang het Zwammeke Inhoud 1. Inleiding 2. Onze visie 3. Doelstellingen 4. Pedagogische uitgangspunten voor het kind 5. Pedagogische uitgangspunten voor de groepsleiding

Nadere informatie

Inhoudsopgave pedagogisch werkplan

Inhoudsopgave pedagogisch werkplan Inhoudsopgave pedagogisch werkplan Locatie D n Dulper Algemeen Stichting kinderopvang Le Papillon is gespecialiseerd in buitenschoolse en naschoolse opvang voor kinderen in de leeftijd van 4 t/m 12 jaar.

Nadere informatie

Stichting Kinderopvang Alkmaar. Protocol Tussenschoolse opvang

Stichting Kinderopvang Alkmaar. Protocol Tussenschoolse opvang Stichting Kinderopvang Alkmaar Protocol Tussenschoolse opvang Inhoudsopgave 1. Algemene informatie 3 Tijden en locatie TSO 3 Locatie TSO 3 Naar de TSO 3 Als uw kind niet komt 3 2. Inschrijven en betalen

Nadere informatie

Overblijf De Kyckert. In samenwerking met O.B.S. De Kyckert

Overblijf De Kyckert. In samenwerking met O.B.S. De Kyckert Overblijf De Kyckert In samenwerking met O.B.S. De Kyckert 1 Inhoudsopgave 1. De overblijf pag. 3 2. Lunchpakket pag. 3 3. Pedagogische uitgangspunten pag. 4 4. Regels pag. 4 5. Kosten pag. 5 6. Contracten

Nadere informatie

WAT IS EEN OVERBLIJFKRACHT?

WAT IS EEN OVERBLIJFKRACHT? WAT IS EEN OVERBLIJFKRACHT? Op basisschool De Achtbaan hebben kinderen de mogelijkheid om op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag over te blijven. Dit gebeurt onder leiding van twee coördinatoren. Dit

Nadere informatie

De Speelark. Huisregels buitenschoolse opvang De Speelark Heel. Regels bij het brengen en halen:

De Speelark. Huisregels buitenschoolse opvang De Speelark Heel. Regels bij het brengen en halen: De Speelark Huisregels buitenschoolse opvang De Speelark Heel. Regels bij het brengen en halen: Kinderen worden door ouders tot in de groepsruimte gebracht. Kinderen en/of ouders pakken de tas uit. Jassen

Nadere informatie

Kennismaking op de Buitenschoolse Opvang (BSO) Kennismaking op de Buitenschoolse Opvang. Kindercentra De Roef

Kennismaking op de Buitenschoolse Opvang (BSO) Kennismaking op de Buitenschoolse Opvang. Kindercentra De Roef (BSO) Naar de buitenschoolse opvang Het team van Kindercentra De Roef doet enorm zijn best om het uw kind naar de zin te maken. Waar niets hoeft en bijna alles mag. Uw kind kan knutselen, vrij spelen,

Nadere informatie

De Speelark. Huisregels buitenschoolse opvang De Speelark Heel. Regels bij het brengen en halen:

De Speelark. Huisregels buitenschoolse opvang De Speelark Heel. Regels bij het brengen en halen: De Speelark Huisregels buitenschoolse opvang De Speelark Heel. Regels bij het brengen en halen: Kinderen worden door ouders tot in de groepsruimte gebracht. Kinderen en/of ouders pakken de tas uit. Jassen

Nadere informatie

HUISREGELS BUITENSCHOOLSE OPVANG DE ROZENTUIN

HUISREGELS BUITENSCHOOLSE OPVANG DE ROZENTUIN HUISREGELS BUITENSCHOOLSE OPVANG DE ROZENTUIN Elk mens heeft het recht een eigen identiteit te ontwikkelen. Jenaplan Huisregels BSO De Rozentuin - september 2015 Pagina 1 Indeling In het informatieboekje

Nadere informatie

Informatie boekje voor ouders/verzorgers: Broodje Knapzak tussenschoolse opvang. O.b.s. de Flierefluiter Bosgouw 235 1352 GW Almere Tel: 036-5312332

Informatie boekje voor ouders/verzorgers: Broodje Knapzak tussenschoolse opvang. O.b.s. de Flierefluiter Bosgouw 235 1352 GW Almere Tel: 036-5312332 Informatie boekje voor ouders/verzorgers: Broodje Knapzak tussenschoolse opvang. O.b.s. de Flierefluiter Bosgouw 235 1352 GW Almere Tel: 036-5312332 Dit boekje heeft u als ouder van onze school ontvangen

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan Kinderopvang De Cirkel KDV Den Ham Zuidmaten

Pedagogisch werkplan Kinderopvang De Cirkel KDV Den Ham Zuidmaten Pedagogisch werkplan Kinderopvang De Cirkel KDV Den Ham Zuidmaten Algemene pedagogische visie Ons algemene pedagogisch beleid, dat onderschreven en uitgevoerd wordt op al onze dagverblijven, is gebaseerd

Nadere informatie

Protocol continurooster

Protocol continurooster Protocol continurooster Obs Mathenesse Augustus 2015 Inhoud 1. Voorwoord... 3 4. Uitwerking continurooster... 4 4.1 Regels en afspraken voor het eten en drinken... 4 4.2 De lunch... 4 4.2.1 Afspraken voor

Nadere informatie

Pedagogisch Werkplan BSO In de Manne

Pedagogisch Werkplan BSO In de Manne Pedagogisch Werkplan BSO In de Manne Inhoud: 1. Inleiding 2. Indeling van de groepen 3. Dagindeling 4. Het team 5. Emotionele veiligheid 6. Persoonlijke competentie 7. Sociale competentie 8. Waarden en

Nadere informatie

Ruimte om te groeien. Pedagogisch werkplan. Buitenschoolse Opvang. (Groen van Prinsterer) Ingangsdatum: April Pagina 1 van 7

Ruimte om te groeien. Pedagogisch werkplan. Buitenschoolse Opvang. (Groen van Prinsterer) Ingangsdatum: April Pagina 1 van 7 Ruimte om te groeien Pedagogisch werkplan Buitenschoolse Opvang (Groen van Prinsterer) Pagina 1 van 7 OPVANG ONTWIKKE- LING ONTSPAN- NING OPVOEDING ONDERWIJS WOORD VOORAF Voor je ligt het werkplan van

Nadere informatie

Regels en afspraken met betrekking tot het overblijven

Regels en afspraken met betrekking tot het overblijven Regels en afspraken met betrekking tot het overblijven Overblijftijden: De overblijftijd is van 12.00 tot 13.00 uur op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag. De overblijfkracht voor groep 1/2 en 3 haalt

Nadere informatie

Ouderbeleid van BSO De Bosuil

Ouderbeleid van BSO De Bosuil Ouderbeleid van BSO De Bosuil BSO De Bosuil vindt het belangrijk dat de ouders van de kinderen die in onze opvang zitten actief worden betrokken. Het is belangrijk dat ouders zich op hun gemak voelen,

Nadere informatie

Pedagogische werkwijze BSO De Wilgenboom, versie december 2015 Vera Snelle, locatiemanager

Pedagogische werkwijze BSO De Wilgenboom, versie december 2015 Vera Snelle, locatiemanager Omvang van De BSO en de samenstelling van de en Er worden momenteel op maandag, dinsdag en donderdag niet meer dan 20 kinderen opgevangen op BSO De Wilgenboom. Op vrijdag worden er momenteel niet meer

Nadere informatie

1.1. Het creëren van een veilige en vertrouwde omgeving

1.1. Het creëren van een veilige en vertrouwde omgeving Pedagogisch Beleidsplan 1.1. Het creëren van een veilige en vertrouwde omgeving Een veilige en vertrouwde omgeving is de basis van waaruit een kind zich kan gaan ontwikkelen. Het is dus belangrijk dat

Nadere informatie

Observeerbare Termen. Pedagogisch basisdoel: Sociale en emotionele veiligheid. Pedagogisch basisdoel: Sociale en emotionele veiligheid 2

Observeerbare Termen. Pedagogisch basisdoel: Sociale en emotionele veiligheid. Pedagogisch basisdoel: Sociale en emotionele veiligheid 2 1 Observeerbare Termen Pedagogisch basisdoel: Sociale en emotionele veiligheid Leeftijdscategorie De kinderen worden opgevangen in een schone en veilige omgeving. 2 4 jaar 1. De leidster instrueert kind

Nadere informatie

Informatieboekje 2014-2015 Groep 1 en 2 Hortensiastraat 31 8013 AA Zwolle Tel. 038 421 95 83 directie.het.mozaiek@vivente.nu www.het-mozaiek.nl Informatie voor de kleutergroepen In dit informatieboekje

Nadere informatie

Info voor u vanuit Kindercentrum WiekenKids

Info voor u vanuit Kindercentrum WiekenKids Info voor u vanuit Kindercentrum WiekenKids versie: juli 2013 Info over het kindercentrum...wiekenkids Startjaar van centrum: November 2006 Adres: De Wildestraat 65 Postcode/Plaats: 3119 LP Schiedam 1.

Nadere informatie

Naam: Welkom op De Leer!

Naam: Welkom op De Leer! Naam: Welkom op De Leer! Basisschool De Leer St. Michielsstraat 6 7255 AP Hengelo 0575-46 17 15 Welkom! Hallo, Je bent nu al bijna vier jaar en dan kom je bij ons in de klas. Nu mag je een paar keer komen

Nadere informatie

Kinderopvang Het Kinderpaleis is een particuliere organisatie. In dit boekje willen we u informeren over onze Kinderopvang.

Kinderopvang Het Kinderpaleis is een particuliere organisatie. In dit boekje willen we u informeren over onze Kinderopvang. Welkom bij Kinderopvang Het Kinderpaleis Kinderopvang Het Kinderpaleis is een particuliere organisatie. In dit boekje willen we u informeren over onze Kinderopvang. Het Kinderpaleis biedt hele dagopvang

Nadere informatie

Kindercentrum 2Bevers is gelegen in Houtwijk en maakt onderdeel uit van de Koos Meindertsschool. 2Bevers is geheel op de parterre gelegen.

Kindercentrum 2Bevers is gelegen in Houtwijk en maakt onderdeel uit van de Koos Meindertsschool. 2Bevers is geheel op de parterre gelegen. Versie april 2014 2Bevers Kindercentrum 2Bevers is gelegen in Houtwijk en maakt onderdeel uit van de Koos Meindertsschool. 2Bevers is geheel op de parterre gelegen. 1. Adresgegevens Naam: Kindercentrum

Nadere informatie

Pedagogisch beleids- en werkplan overblijf Maerten van den Velde Versiedatum:

Pedagogisch beleids- en werkplan overblijf Maerten van den Velde Versiedatum: Pedagogisch beleids- en werkplan overblijf Maerten van den Velde Versiedatum: 28-10-2016 A. Pedagogisch beleidsplan overblijf Inleiding Dit pedagogisch beleidsplan maakt onderdeel uit van het pedagogisch

Nadere informatie

Pedagogische werkwijze op locatie BSO Baloe Weremere, Kameelstraat 24,1531 EK Wormer juni Locatie: BSO Baloe Weremere

Pedagogische werkwijze op locatie BSO Baloe Weremere, Kameelstraat 24,1531 EK Wormer juni Locatie: BSO Baloe Weremere Locatie: BSO Baloe Weremere Inleiding Deze locatie wordt ook wel De Spil genoemd (multifunctionele accommodatie) en grenst aan basisschool Weremere. Hier worden voornamelijk kinderen opgevangen van deze

Nadere informatie

welkom in groep 1/2 op t Hunnighouwersgat

welkom in groep 1/2 op t Hunnighouwersgat welkom in groep 1/2 op t Hunnighouwersgat Hallo Je bent nu al bijna vier jaar en dan kom je bij ons in de klas. Nu mag je een paar keer bij ons komen kijken. Dit boekje gaat over onze school, dan weet

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan Buitenschoolse opvang Chapeau Varik

Pedagogisch werkplan Buitenschoolse opvang Chapeau Varik CHAPEAU KINDERWERK Pedagogisch werkplan Buitenschoolse opvang Chapeau Varik Een compliment voor ieder kind! Sandra van de Laar 12-12-2017 1 Inleiding Dit pedagogisch werkplan is een aanvulling op het pedagogisch

Nadere informatie

Informatieboekje van. Peuterspeelschool Opijnen

Informatieboekje van. Peuterspeelschool Opijnen Informatieboekje van Peuterspeelschool Opijnen Welkom Voor u ligt het informatieboekje van peuterspeelschool Opijnen. Wij wensen u veel plezier met het doorlezen van dit boekje en hopen uw peuter en u

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan van BSO de Bonte Koe te Koewacht.

Pedagogisch werkplan van BSO de Bonte Koe te Koewacht. Pedagogisch werkplan van BSO de Bonte Koe te Koewacht. Pedagogisch werkplan van BSO de Bonte Koe. Wie zijn wij? - Wij zijn BSO de Bonte Koe te Koewacht. De vaste leidsters op de BSO zijn: - Marileen Vergouwen,

Nadere informatie

Tussen Schoolse Opvang K.B.S. Panta Rhei te Almere

Tussen Schoolse Opvang K.B.S. Panta Rhei te Almere Tussen Schoolse Opvang K.B.S. Panta Rhei te Almere Een enthousiast overblijfteam verzorgt al meer dan 20 jaar het overblijven op k.b.s. Panta Rhei te Almere. In die 20 jaar is er veel veranderd en is de

Nadere informatie

Aanvullend pedagogisch beleidsplan voor buitenschoolse opvang BSO locatie de Koningstraat Versie juli 2018

Aanvullend pedagogisch beleidsplan voor buitenschoolse opvang BSO locatie de Koningstraat Versie juli 2018 GO for Kids Partners in Kinderopvang Aanvullend pedagogisch beleidsplan voor buitenschoolse opvang BSO locatie de Koningstraat Versie juli 2018 1. De locatie BSO locatie de Koningstraat bestaat uit twee

Nadere informatie

Bijlage: Omvang en leeftijdsopbouw stamgroepen, vaste pedagogisch medewerkers

Bijlage: Omvang en leeftijdsopbouw stamgroepen, vaste pedagogisch medewerkers Bijlage: Omvang en leeftijdsopbouw stamgroepen, vaste pedagogisch medewerkers Samenstelling basisgroepen, verlaten basisgroep, opendeurenbeleid De Buiten Schoolse Opvang (BSO) bestaat uit drie groepsruimtes

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Overblijven op OBS Molenakker... 4. De school... 4. De overblijfkrachten... 4. De gang van zaken rond het overblijven...

Inhoudsopgave. Overblijven op OBS Molenakker... 4. De school... 4. De overblijfkrachten... 4. De gang van zaken rond het overblijven... Inhoudsopgave Overblijven op OBS Molenakker... 4 De school.... 4 De overblijfkrachten.... 4 De gang van zaken rond het overblijven.... 5 Het aanmelden.... 5 Wijziging gegevens.... 5 Het afmelden.... 5

Nadere informatie

Tussenschoolse opvang

Tussenschoolse opvang SBO DE HAAGSE BEEK Openbare speciale school voor basisonderwijs Tussenschoolse opvang Mei 2007 (versie 2) A. ALGEMEEN Alle leerlingen blijven tussen de middag op school. Tijdens het eten en het buitenspelen

Nadere informatie

Voor het eerst naar school

Voor het eerst naar school Voor het eerst naar school Welkom op De Wonderboom Uw kind gaat binnenkort voor het eerst naar school. We wensen jullie een fijne tijd toe op De Wonderboom. Dit boekje informeert over verschillende zaken

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan BSO Uniek

Pedagogisch werkplan BSO Uniek 1 Pedagogisch werkplan BSO Uniek April 2019 2 Pedagogisch werkplan van BSO Uniek In het pedagogische werkplan wordt omschreven hoe de pedagogisch medewerkers aan de hand van het pedagogisch beleidsplan

Nadere informatie

Pedagogisch Werkplan Locatie Herwen

Pedagogisch Werkplan Locatie Herwen Pedagogisch Werkplan Locatie Herwen INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING 3 2. GROEPSSAMENSTELLING 3 3. INDELING EN INRICHTING VAN DE BINNEN EN BUITENRUIMTE 4 4. DAGRITME 4 5. ALGEMENE REGELS 6 6. SIGNALEREN 6 ELMO-Kinderopvang

Nadere informatie

Ons pedagogisch handelen buitenschoolse opvang Kompas

Ons pedagogisch handelen buitenschoolse opvang Kompas Ons pedagogisch handelen buitenschoolse opvang Kompas Op de website van KION zie je onder Zo werken wij hoe we in ons beleid vorm hebben gegeven aan de pedagogische doelen en onze pedagogische uitgangspunten.

Nadere informatie

Huisregels Bso Noordkids

Huisregels Bso Noordkids Algemeen Alle deuren zijn voorzien van vinger protectie op de draaiende delen. Let wel goed op de kinderen als ze bij een deur staan! Ouders zijn zelf verantwoordelijk voor hun tas en de bezittingen die

Nadere informatie

Hoofdstuk II: 2Penselen

Hoofdstuk II: 2Penselen Versie juni 2014 Hoofdstuk II: 2Penselen 2Penselen ligt in de Schilderswijk, naast basisschool t Palet en het Hannemanplantsoen. Het kindercentrum is kleinschalig en gezellig, zodat de kinderen zich thuis

Nadere informatie

Aanvullende Huis/gedrag regels BSO Thuishuis beregoed 2018

Aanvullende Huis/gedrag regels BSO Thuishuis beregoed 2018 Aanvullende Huis/gedrag regels BSO Thuishuis beregoed 2018 De BSO is geopend vanaf einde schooltijd tot 18.00. In de vakantie en op studie/marge dagen van 7.00 tot 18.00. Ouders moeten zelf en op tijd

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan van BSO de Strandjutter

Pedagogisch werkplan van BSO de Strandjutter Pedagogisch werkplan van BSO de Strandjutter In het pedagogische werkplan wordt per BSO de locatie omschreven hoe de pedagogisch medewerkers aan de hand van het pedagogisch beleidsplan werken in hun groep.

Nadere informatie

BUITENSCHOOLSE OPVANGGROEP DE BEESTENBOEL

BUITENSCHOOLSE OPVANGGROEP DE BEESTENBOEL BUITENSCHOOLSE OPVANGGROEP DE BEESTENBOEL Wij zijn Bianca,Elton en Annie pedagogisch medewerkers van de Beestenboel voor kinderen van groep 1 t/m 8 (4 t/m13 jaar) In de vakanties werken er vaste invalskrachten

Nadere informatie

Geschreven door: Team BSO het Scheepsruim II Versie: Maart 2014

Geschreven door: Team BSO het Scheepsruim II Versie: Maart 2014 Geachte ouder / verzorger, Voor u ligt het pedagogisch werkplan van buitenschoolse opvang het Scheepsruim II. Wij bieden naschoolse opvang aan schoolgaande kinderen. De groep is onderdeel van Kinderopvang

Nadere informatie

PEDAGOGISCH BELEID HUMMELTJESHOEK

PEDAGOGISCH BELEID HUMMELTJESHOEK PEDAGOGISCH BELEID HUMMELTJESHOEK Voor u ligt het Pedagogisch beleid van Kinderdagverblijf HUMMELTJESHOEK. Intern beschrijven wij wat wij kinderen bieden in een veilige omgeving. Wij bieden 4 basisdoelen:

Nadere informatie

STICHTING DE BROODTROMMEL. Pedagogisch Beleid Tussenschoolse Opvang

STICHTING DE BROODTROMMEL. Pedagogisch Beleid Tussenschoolse Opvang STICHTING DE BROODTROMMEL Pedagogisch Beleid Tussenschoolse Opvang Inleiding Tijdens de TSO (tussenschoolse opvang) houden wij rekening met het beleid van de basisschool St. Joseph. Om verwarring te voorkomen,

Nadere informatie

Algemene informatie Buitenschoolse Opvang DE COMPANY

Algemene informatie Buitenschoolse Opvang DE COMPANY Algemene informatie Buitenschoolse Opvang DE COMPANY De organisatie DE COMPANY is een organisatie die meehelpt en -denkt om voor taakcombineerders het leven makkelijker te maken. Een doelstelling van onze

Nadere informatie

Kinderopvang de Bonte Vlinder

Kinderopvang de Bonte Vlinder Kinderopvang de Bonte Vlinder kinderopvang en buitenschoolse opvang Welkom bij Kinderopvang de Bonte Vlinder Centraal kantoor: Kinderopvang de Bonte Vlinder Harregatplein 3D 3214 VP Zuidland 0181-459252

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan. Inleiding. BSO Vrij Spel

Pedagogisch beleidsplan. Inleiding. BSO Vrij Spel Pedagogisch beleidsplan Inleiding U heeft gekozen voor Vrij Spel en mag erop vertrouwen dat wij goed voor uw kind zullen zorgen. Uw kind zal in uw afwezigheid liefdevol en veilig worden opgevangen. Wij

Nadere informatie

Welkom op Het Krijt. Informatie voor ouders van de leerlingen van groep 1 en 2

Welkom op Het Krijt. Informatie voor ouders van de leerlingen van groep 1 en 2 Welkom op Het Krijt Informatie voor ouders van de leerlingen van groep 1 en 2 Welkom bij ons op Het Krijt In dit boekje hebben we de belangrijkste informatie voor de groepen 1 en 2 voor u op een rijtje

Nadere informatie

PEDAGOGISCH BELEID LOCATIE AMSTELVEEN

PEDAGOGISCH BELEID LOCATIE AMSTELVEEN PEDAGOGISCH BELEID LOCATIE AMSTELVEEN Algemene gegevens Naam locatie: School of Understanding Amstelveen Adres: Pandora 4a-5, 1183 KK Amstelveen Telefoonnummer: 06 29075172 E-mailadres: amstelveen@schoolofunderstanding.nl

Nadere informatie

HUISREGELS BUITENSCHOOLSE OPVANG Kindercentrum De Jint

HUISREGELS BUITENSCHOOLSE OPVANG Kindercentrum De Jint HUISREGELS BUITENSCHOOLSE OPVANG Kindercentrum De Jint Om kinderen verantwoorde en veilige opvang te kunnen bieden hebben we op de buitenschoolse opvang een aantal huisregels opgesteld. We vinden het belangrijk

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. De UkkePukken

Pedagogisch werkplan. De UkkePukken Pedagogisch werkplan De UkkePukken Kinderopvang De Toverdroom Inleiding Dit pedagogisch werkplan is een aanvulling op het algemene pedagogisch beleidsplan van Kinderopvang De Toverdroom. In dit pedagogisch

Nadere informatie

KINDERDAGVERBLIJF DE MALLEMOLEN Januari 2012

KINDERDAGVERBLIJF DE MALLEMOLEN Januari 2012 KINDERDAGVERBLIJF DE MALLEMOLEN Januari 2012 Het team van de Mallemolen bestaat uit 4 vaste leidsters, dit zijn Nicole, Ellen, Corien en Danielle. Er is ook regelmatig een stagiaire op de groep. De Mallemolen

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan Gastouderopvang Leuk enzo!

Pedagogisch werkplan Gastouderopvang Leuk enzo! Pedagogisch werkplan Gastouderopvang Leuk enzo! In het pedagogisch werkplan komt tot uitdrukking hoe ik met de kinderen omga en waarom ik dat zo doe. Als christelijke gastouder draag ik ook christelijke

Nadere informatie

Ruimte om te groeien. Oranje Nassau Pedagogisch werkplan. Buitenschoolse Opvang. Ingangsdatum: April 2016.

Ruimte om te groeien. Oranje Nassau Pedagogisch werkplan. Buitenschoolse Opvang. Ingangsdatum: April 2016. Ruimte om te groeien Pedagogisch werkplan Buitenschoolse Opvang Oranje Nassau 2016 2018 Pagina 1 van 7 OPVANG ONTWIKKE- LING ONTSPAN- NING OPVOEDING ONDERWIJS WOORD VOORAF Voor je ligt het werkplan van

Nadere informatie

Informatie voor Ouders

Informatie voor Ouders Informatie voor Ouders Tjil! Kinderopvang Vermeulenstraat 52 5012 HB Tilburg 013-455 92 98 www.tjil.net info@tjil.net Voorwoord: Dit document bevat algemene informatie over Tjil! Kinderopvang. Tjil! Kinderopvang

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Olleke Bolleke

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Olleke Bolleke Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Olleke Bolleke Maart 2016 1 Inhoud 1. informatie over peuterspeelzaal Olleke Bolleke p. 3 2. groepsomvang, en leeftijdsopbouw en personeel p. 4 3. kennismaking en wennen

Nadere informatie

Ons pedagogisch handelen buitenschoolse opvang SamSam

Ons pedagogisch handelen buitenschoolse opvang SamSam Ons pedagogisch handelen buitenschoolse opvang SamSam Op de website van KION zie je onder Zo werken wij hoe we in ons beleid vorm hebben gegeven aan de pedagogische doelen en onze pedagogische uitgangspunten.

Nadere informatie

Pedagogische visie. Welkom bij Op Stoom. Zin in taart? Altijd wat te doen

Pedagogische visie. Welkom bij Op Stoom. Zin in taart? Altijd wat te doen Welkom bij Op Stoom Kwaliteit en service zijn belangrijke kenmerken van Op Stoom zodat ouders hun kinderen met een gerust hart achterlaten bij de medewerkers. We bieden liefdevolle zorg en inspiratie aan

Nadere informatie

NASCHOOLSE DAGBEHANDELING. Figaro. Welkom! Waarom kom jij naar de groep? Informatieboekje voor kinderen die komen kennismaken. Dit boekje is van:

NASCHOOLSE DAGBEHANDELING. Figaro. Welkom! Waarom kom jij naar de groep? Informatieboekje voor kinderen die komen kennismaken. Dit boekje is van: NASCHOOLSE DAGBEHANDELING Figaro Welkom! Binnenkort kom je kennismaken op Figaro. In dit boekje leggen we je alvast wat dingen uit. Het boekje is gemaakt voor kinderen die hier voor de eerste keer komen,

Nadere informatie

Informatieboekje. BSO Met Juf Buiten (onderdeel van Bij Juf Thuis )

Informatieboekje. BSO Met Juf Buiten (onderdeel van Bij Juf Thuis ) Informatieboekje BSO Met Juf Buiten (onderdeel van Bij Juf Thuis ) Welkom bij onze buiten BSO Met Juf Buiten In september 2014 is onze BSO Bij Juf Thuis gestart met een buiten BSO Met Juf Buiten. Na een

Nadere informatie

Informatieboekje groep 1/2

Informatieboekje groep 1/2 Informatieboekje groep 1/2 Beste ouder(s)/verzorger(s), Met dit boekje willen wij u informeren over de dagelijkse gang van zaken in onze kleuterbouw. Zeker voor de ouders van onze nieuwe kleuters belangrijk,

Nadere informatie

Visie (Pedagogisch werkplan)

Visie (Pedagogisch werkplan) Visie (Pedagogisch werkplan) Gastouderopvang De Krummeltjes stelt zich tot doel om een omgeving te bieden waarin kinderen kunnen opgroeien tot zelfstandige en evenwichtige mensen met respect voor anderen

Nadere informatie

Kids. &Go. Informatieblad speciaal voor kinderen

Kids. &Go. Informatieblad speciaal voor kinderen Informatieblad speciaal voor kinderen Datum; Aalsmeer, jaar 2011 Gemaakt door; Bianca Wegbrands daar, Wat leuk dat je dit informatieblad speciaal voor kinderen wilt lezen. Ik zal me eerst even aan jou

Nadere informatie

Pedagogisch beleid. Buitenschoolse opvang. De Groene Weide

Pedagogisch beleid. Buitenschoolse opvang. De Groene Weide Pedagogisch beleid Buitenschoolse opvang De Groene Weide 1 Voorwoord Voor u ligt het pedagogisch beleid van de buitenschoolse opvang De Groene Weide, onderdeel van kinderdagverblijf De Groene Weide. Dit

Nadere informatie

Welkom in groep 1 en 2 van de Pieter Brueghelschool Informatieboekje voor de kleutergroepen Bauerstraat 6-8 tel 4436566

Welkom in groep 1 en 2 van de Pieter Brueghelschool Informatieboekje voor de kleutergroepen Bauerstraat 6-8 tel 4436566 Welkom in groep 1 en 2 van de Pieter Brueghelschool Informatieboekje voor de kleutergroepen Bauerstraat 6-8 tel 4436566 www.pieterbrueghelschool.nl De kalender Op het informatiebord hangt een BSO en overblijf

Nadere informatie

Koters&Ko Bso De Speelkamer

Koters&Ko Bso De Speelkamer Pedagogisch Beleidsplan Groepsbijlage Koters&Ko Bso De Speelkamer Versiedatum : 27 september 2018 Documentbeheer : Afdeling Beleid & Kwaliteit Welkom Bambino heet u van harte welkom bij Koters&Ko, Buitenschoolse

Nadere informatie

Pedagogisch Werkplan PO Hannie Schaft. Versie Versie 2.3

Pedagogisch Werkplan PO Hannie Schaft. Versie Versie 2.3 Document Pedagogisch Werkplan PO Hannie Schaft Versie Versie 2.3 Datum 6 januari 2016 Inhoudsopgave... 1 Inhoudsopgave... 2 1.0 Inleiding... 3 2.0 Algemene zaken... 4 2.1 Gegevens vestiging... 4 2.2 Doel

Nadere informatie

PEDAGOGISCH WERKPLAN: BSO Kinderplein (Mirakel/Boemerang) Sept. 2015

PEDAGOGISCH WERKPLAN: BSO Kinderplein (Mirakel/Boemerang) Sept. 2015 PEDAGOGISCH WERKPLAN: BSO Kinderplein (Mirakel/Boemerang) Sept. 2015 Bij BSO Kinderplein werken we met een vast team van 2 pedagogisch medewerkers, Kurbet, Sebas, Sandra en Barbara. Elke dag is iemand

Nadere informatie

Bij de bemiddeling word afgesproken welk tarief u als ouders wilt. Dit word vastgelegd. Wilt u wijzigen? Dan kan dit maximaal 1 keer per 6 maand.

Bij de bemiddeling word afgesproken welk tarief u als ouders wilt. Dit word vastgelegd. Wilt u wijzigen? Dan kan dit maximaal 1 keer per 6 maand. Afspraken Naam Familie: Naam Kind(eren): Voor een goede en leuke opvang is het belangrijk dat de werkzaamheden goed worden afgestemd met de ouder(s), het/de opvangkind(eren) en de gastouder. Gastouderopvang

Nadere informatie

Pedagogisch locatiebeleid van kdv Cuneradal

Pedagogisch locatiebeleid van kdv Cuneradal Pedagogisch locatiebeleid van kdv Cuneradal Naam locatie: Cuneradal Adres: Cuneradal 17 5551 BP Dommelen Telefoonnummer: Algemeen mailadres: Website: Openingstijden: 040-2041471, paarse zon 040-2047230,

Nadere informatie

Kinderopvang Het Kinderpaleis is een particuliere organisatie. In dit boekje willen we u informeren over onze Kinderopvang.

Kinderopvang Het Kinderpaleis is een particuliere organisatie. In dit boekje willen we u informeren over onze Kinderopvang. Welkom bij Kinderopvang Het Kinderpaleis Kinderopvang Het Kinderpaleis is een particuliere organisatie. In dit boekje willen we u informeren over onze Kinderopvang. Het Kinderpaleis biedt hele dagopvang

Nadere informatie

Welkom in groep 1/2 van openbare basisschool de Boomhut

Welkom in groep 1/2 van openbare basisschool de Boomhut Groepen 1 tot en met 3 Julianalaan 1 6824 KG Arnhem 026-3701183 Welkom in groep 1/2 van openbare basisschool de Boomhut Informatieboekje voor de ouders Van harte welkom! Uw kind komt bij ons op openbare

Nadere informatie

KINDERDAGVERBLIJVEN BLUB, ZEGT DE VIS

KINDERDAGVERBLIJVEN BLUB, ZEGT DE VIS KINDERDAGVERBLIJVEN BLUB, ZEGT DE VIS Blub, zegt de vis zijn gezellige, kleinschalige en huiselijke kinderdagverblijven. De kinderdagverblijven bestaan uit groepen die opvang en verzorging bieden aan kinderen

Nadere informatie

OVERBLIJVEN. Regels en afspraken. Tussen schoolse opvang (TSO)

OVERBLIJVEN. Regels en afspraken. Tussen schoolse opvang (TSO) OVERBLIJVEN Regels en afspraken Tussen schoolse opvang (TSO) 1 Inhoud 1. Inleiding...3 2. Wat gebeurt er tijdens het overblijven?...3 3. Afspraken en regels voor ouders en hun kinderen...3 4. Afspraken

Nadere informatie

Werkplan. Buitenschoolse opvang De Driehoek.

Werkplan. Buitenschoolse opvang De Driehoek. Werkplan L Buitenschoolse opvang De Driehoek. Locatie: De Driehoek Datum: 21-12-2017 gisch beleidsplan Doomijn Augustus 2 Voorwoord U ontvangt dit werkplan omdat u klant bent geworden bij onze locatie.

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan peuteropvang Morgenster

Pedagogisch werkplan peuteropvang Morgenster Pedagogisch werkplan peuteropvang Morgenster Pedagogisch werkplan Versie oktober 2015 Pagina 1 van 8 Inhoud 1. Informatie over peuteropvang Morgenster... 3 2. Groepsomvang, leeftijdsopbouw en personeel...

Nadere informatie

Welkom in ons klasje. Voormiddag

Welkom in ons klasje. Voormiddag Welkom in ons klasje Iedere morgen worden onze kleinste kleuters opgevangen in ons klasje. Dit telkens van 8 uur tot 8.30 uur. Om 8.30 begint onze school. Wij starten eerst met een toiletbezoek. Voormiddag

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan Buitenschoolse opvang Chapeau Kinderwerk Tuil

Pedagogisch werkplan Buitenschoolse opvang Chapeau Kinderwerk Tuil CHAPEAU KINDERWERK Pedagogisch werkplan Buitenschoolse opvang Chapeau Kinderwerk Tuil Een compliment voor ieder kind! Sandra van de Laar 22-2-2018 1 Inleiding Dit pedagogisch werkplan is een aanvulling

Nadere informatie

Aanvullend pedagogisch beleidsplan voor kinderdagopvang locatie de Koningstraat Groep Ieniemienie Versie juli 2018

Aanvullend pedagogisch beleidsplan voor kinderdagopvang locatie de Koningstraat Groep Ieniemienie Versie juli 2018 GO for Kids Partners in Kinderopvang Aanvullend pedagogisch beleidsplan voor kinderdagopvang locatie de Koningstraat Groep Ieniemienie Versie juli 2018 1. Inleiding Naast het algemene beleidsplan heeft

Nadere informatie

Welkom op de peuterspeelzaal

Welkom op de peuterspeelzaal Welkom op de peuterspeelzaal Peuterspeelzaal Het Groene Kikkertje Witte de Withstraat 85 2518 CR Den Haag Telefon: (070) 4129598 E-Mail: pszhetgroenekikkertje@scoh.nl www.cbsdespiegel.nl Wat houdt de Haagse

Nadere informatie

Welkom in groep 1/2 van openbare basisschool de Boomhut

Welkom in groep 1/2 van openbare basisschool de Boomhut Groepen 1 tot en met 3 Julianalaan 1 6824 KG Arnhem 026-3701183 Welkom in groep 1/2 van openbare basisschool de Boomhut Informatieboekje voor de ouders Van harte welkom! Uw kind komt bij ons op openbare

Nadere informatie

2. Opvangvormen en openingstijden Kinderdagverblijf Geopend op maandag t/m vrijdag van 7.30 uur tot uur.

2. Opvangvormen en openingstijden Kinderdagverblijf Geopend op maandag t/m vrijdag van 7.30 uur tot uur. 2Lepelaars 2Lepelaars heeft een mooi pand gelegen in de Vogelwijk in Den Haag. Wij bieden voor kinderen van 0 tot 13 jaar opvang in zes verschillende groepen. Op de begane grond hebben wij drie babygroepen,

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan Buitenschoolse opvang Chapeau Varik

Pedagogisch werkplan Buitenschoolse opvang Chapeau Varik CHAPEAU KINDERWERK Pedagogisch werkplan Buitenschoolse opvang Chapeau Varik Een compliment voor ieder kind! Sandra van de Laar 11-03-2019 1 Inleiding Dit pedagogisch werkplan is een aanvulling op het pedagogisch

Nadere informatie

Pedagogische werkwijze op de locatie

Pedagogische werkwijze op de locatie Locatie: BSO De Vijf Sterren opgemaakt d.d.: juni 2014 door: Ineke van der Haak Omvang van de BSO en de samenstelling van de groepen Er kunnen maximaal 20 kinderen per dag worden opgevangen op BSO De Vijf

Nadere informatie

K.b.s. de Polhaar ISH:/nwkl./infoboek juni 2015 1

K.b.s. de Polhaar ISH:/nwkl./infoboek juni 2015 1 K.b.s. de Polhaar ISH:/nwkl./infoboek juni 2015 1 NAAR DE BASISSCHOOL SCHOOLTIJDEN Dag Morgen Middag Maandag 8.30-12.00 13.15-15.15 uur Dinsdag 8.30-12.00 Woensdag 8.30-12.30 Donderdag 8.30-12.00 Vrijdag

Nadere informatie

2Kabouters. 1. Adresgegevens Kindercentrum 2Kabouters van der Spiegelstraat 23a 2547AE Den Haag Telefoon:

2Kabouters. 1. Adresgegevens Kindercentrum 2Kabouters van der Spiegelstraat 23a 2547AE Den Haag Telefoon: 2Kabouters 2Kabouters is een knus en gezellig kindercentrum, gelegen in de kleurrijke en actieve wijk Zeeheldenkwartier, nabij het centrum van Den Haag. Aan de achterzijde van het gebouw ligt een grote

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan Jolanda Poelarends

Pedagogisch werkplan Jolanda Poelarends Inhoudsopgave Pedagogisch werkplan Jolanda Poelarends Het opvanggezin 3 Het ritme 4 Spelen 5 De opvangplekken en materialen 6 Ik als gastouder 8 Gastkinderen 9 Het opvanggezin Even voorstellen: Mijn naam

Nadere informatie

Kinderdagverblijf (KDV) Geopend op maandag t/m vrijdag van 7.30 uur tot uur.

Kinderdagverblijf (KDV) Geopend op maandag t/m vrijdag van 7.30 uur tot uur. 2Prinsjes Ons kinderdagverblijf is gevestigd aan de Prinsegracht in het centrum van Den Haag. Achter het pand bevindt zich een ruime buitenspeelplaats en op loopafstand is er een kinderboerderij. De buitenschoolse

Nadere informatie

Huisregels Zonnestraaltjes

Huisregels Zonnestraaltjes Algemene regels voor alle ruimtes Alle deuren zijn voorzien van vinger protectie op de draaiende delen. Let wel goed op de kinderen als ze bij een deur staan! De thermostaat verwarming staat uit of op

Nadere informatie