Handreiking bij raakvlakken voegovergangen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Handreiking bij raakvlakken voegovergangen"

Transcriptie

1 Handreiking bij raakvlakken voegovergangen Het Platform Voegovergangen & Opleggingen heeft besloten om een selectie van belangrijke raakvlakken bij voegovergangen, inzichtelijk te maken. Deze raakvlakken vormen een klein deel uit de syllabus van de naderende cursus voegovergangen en opleggingen, en willen wij separaat ter beschikking stellen. Raakvlakken en voegovergangen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het is van groot belang dat zowel de ontwerpende partij, de civiele bouwer alsmede de wegenbouwer zich bewust zijn van hun gezamenlijke verantwoording. Laat deze handreiking een middel zijn om constructief gesprek tussen verschillende partijen tot stand te brengen. Utrecht, Platform Voegovergangen & Opleggingen

2 Raakvlak #1 Voegopening dek i.r.t. het ontwerp van de voegovergangconstructie m.b.t. de betonlijn (krachtafdracht) X X X X X X X Voorbeeld hoe het wél kan (betonlijn) Voorbeeld hoe het niet (zonder meer) kan Bij concept dient de sterkte van de plaat afgestemd te zijn op de voegopening. Bij het concept 1.2b dient men extra goed te te letten op de beheersing van dit raakvlak. De randvoorwaarden van het voegontwerp d.m.v. eisen ter beschikking stellen aan de hoofdaannemer (hoofdaannemer dient zich bij het ontwerp en de inkoop te vergewissen van deze randvoorwaarden). Een objectcontrole vooraf om eventuele afwijkingen op de uitgangspunten van het voegconcept tijdig inzichtelijk te maken. Daarmee is de kans kleiner dat uit tijdnood de verkeerde beslissingen worden gemaakt. Een afwijkingsrapport opstellen met als voorgestelde maatregel; een herberekening of aanvullende berekening van het voegconcept met de grotere dilatatieopening om vast te stellen wat de oplossingsmogelijkheden zijn. In veel gevallen zal de voegconstructies reeds geproduceerd zijn, en de constructeur een oplossing zoeken in het toevoegen van wapening (of het versterken van de staalplaat in geval van concept ).

3 Raakvlak #2 Voegopening dek vs. ontwerp voegovergang i.r.t. de ankerposities (eis; afgestemde voegopening in het kunstwerk) X X Voorbeeld hoe het niet hoort. Deze schuinstand is niet wenselijk. Let op: bij 60 mm dekking op de wapening in de frontwand (volgens EC) wordt het probleem nog groter. Het ontwerp afstemmen op mogelijk De wapening verschuiven van positie wanneer voorkomende situaties en de bandbreedte van een herberekening of aanvullende berekening de toepasbaarheid inzichtelijk maken bij de aantoonbaar maakt dat dit constructief hoofdaannemer/ontwerper. Omdat dit type mogelijk is. constructies veelal toepasbaar zijn i.c.m. een relatief kleine voegopening, zal dit aspect in het (detail-)ontwerp goed beoordeeld dienen te worden. Opnemen van afgeleide eis t.a.v. de beperking Overige oplossingen die na een (hervan de dilatatieopening in het kunstwerk (aan )berekening als mogelijkheid worden te tonen door de hoofdaannemer). aangedragen door de constructeur.

4 Raakvlak #3 Effect van zeeg (en alignement) vs. afstelling voegovergang in z-richting (extra aandacht voor de hoogtepositie van het anker i.r.t. de wapening) X X X X Voorbeeld hoe het wel kan Voorbeeld hoe het niet kan. Het verruimen van de sparingdiepte (dekconstructie) in combinatie met grotere ankerbeugels (voegconstructie) om de ruimte voor de langsstaven in de voegovergang te vergroten. Bij afwijkingen in zeeg heeft men hiermee extra tolerantie ingebouwd. Gedetailleerd berekenen waar het effect van de zeeg in de praktijk door wordt beïnvloed, en het basisontwerp zo nauwkeurig mogelijk afstemmen op de verwachte eindsituatie (bij prefab liggers is een tamelijk grote tolerantie geaccepteerd in de opbuiging van liggers als gevolg van het productieproces (zie NEN-EN 15050). Een nieuwe constructie laten produceren (bijleggen van wapening is vooralsnog onhaalbaar gebleken). Het installeren van de constructie resulteert onherroepelijk in ongedaan maken (slopen/aanpassen). Toelichting bij de controle Aanvullende toelichting; het beheersen van dit raakvlak is zéér complex gebleken en wordt tot op heden nog steeds door heel veel ontwerpers onderschat. In dit raakvlak zijn zowel de ontwerper, de civiel aannemer, de GWW aannemer, de prefab leverancier alsmede de voegspecialist betrokken. De standaard Rijkswaterstaat details houden géén rekening met zeeg en variabele asfaltdikten op bruggen en viaducten, die voortvloeien uit andere ontwerpeisen. Tot slot is de voegovergangconstructie een raakvlak tussen disciplines, hetgeen om samenwerking vraagt. Niet in de minste plaats als het om dit raakvlak gaat. Zie ook de aanbeveling van het PVO d.d. 28 mei 201.

5 Raakvlak # De werkelijke dikte van de asfaltverharding i.r.t. de lengte van achteraf in te brengen ankers die men op de bouwplaats heeft. X X Bij voegovergangen die constructief verbonden worden aan het brugdek door middel van achteraf aangebrachte lijmankers, is het van belang dat de wapening op de bouwplaats voldoende lengte heeft om in te kunnen spelen op variabele dikte in het asfalt. Deze informatie is pas kort voor de start van uitvoering voegovergangen bekend. Het is van essentieel belang omdat de verankeringslengte overeen moet komen met de bijbehorende ontwerpberekening. Overlengte in de wapening opnemen en in situ op maat knippen (of verschillende maten meenemen) Extra ankers toepassen om het tekort aan verankeringsdiepte te compenseren (dit dient vooraf door de constructeur bepaald te worden, derhalve is deze maatregel preventief). Langere wapening gebruiken wanneer de dikte van de verharding niet meer overeenkomt met de wapening.

6 Raakvlak #5 Dikte van de asfaltverharding vs. de minimale en maximale dikte die overeen komt met het voegontwerp X X X X X X X Elk voegontwerp heeft een bandbreedte qua dikte van de verharding, die past bij het voegontwerp. Is de verhardingsdikte minder dan de ondergrens, dan past het product fysiek niet, of de prestaties van de voegovergangen zijn anders dan aangenomen bij de keuze voor een specifiek voegconcept. Is de verhardingsdikte méér dan de bovengrens, dan heeft dit eveneens gevolgen voor de prestaties. Het toepassingsgebied moet dus duidelijk zijn voor elk type constructie. Opvragen van de werkelijke asfaltdikte die gerealiseerd zal worden (i.t.t. theoretische verhardingsontwerp waar ontwerpers en civiele bouwers vaak over spreken omdat het effect van zeeg en/of alignement niet wordt onderkend) Bij minder asfaltdikte en ruimtegebrek voor de constructie; opstellen van een afwijkingsrapport met als voorgestelde maatregel het creëren van ruimte door lokaal beton weg te hakken. Hiervoor dient een beschouwing van de omliggende constructie uitgevoerd te worden om risico s in kaart te brengen, en de werkmethodiek vast te kunnen stellen. Bij te grote asfaltdikte voor de constructie; opstellen van een afwijkingsrapport met als voorgestelde maatregel om met behulp van herberekening of aanvullende berekening vast te stellen hoe men constructief verder kan gaan. Dit zal vaak in de vorm van extra wapening worden opgelost.

7 Raakvlak #6 De vereiste capaciteit van de voegovergang i.r.t. de minimale voegopening voor installatie van de afdichting, en de eisen t.a.v. minimale en maximale voegopening X X X X X Bij veel voegovergangconstructies is een minimale voegopening vereist om de rubber afdichting te kunnen monteren. Bij temp. verschillen kan wel de voegopening anders worden afgesteld, maar is het dan nog mogelijk om het rubberprofiel geïnstalleerd te krijgen? Vooral bij warme zomermaanden speelt dit een rol. Daarnaast dient de constructie na installatie alle optredende verplaatsingen op te nemen waarbij de constructiedelen elkaar in de Uiterste GrensToestand (UGT) nooit mogen raken (voegopening >0). Ook mag de voegopening niet te groot worden. De RTD geeft hiervoor eisen. In de BGT mag de opening in het rijdek niet groter dan 80 mm bedragen (in de UGT wel, mits de constructie niet bezwijkt). Met behulp van een detailberekening inzichtelijk maken wat de mogelijkheden en onmogelijkheden zijn van een specifieke constructie op een specifieke voegas (zie ook paragraaf afstellen temperatuur ). L Als een correctieve maatregel überhaupt nodig is, dan zal er sprake zijn van een ander voegconcept of een groter voegprofiel dan voorzien. Toelichting bij de controle De maximale verkorting van de brug is incl. verrekening van krimp en kruip (over de lange termijn, t=oneindig). De constructie behoort binnen de ontwerplevensduur aan de maximum toelaatbare voegopening te voldoen. De maximale verlenging van de brug is excl. verrekening van krimp en kruip (direct na installatie, t=o). De constructie behoort veilig te functioneren, ook direct na installatie wanneer het restant van krimp en kruip nog niet is opgetreden.

8 Raakvlak # Oriëntatie van wapening in het dek en het landhoofd vs. de oriëntatie van wapeningbeugels aan een voegprofiel X X X X Wapening uit het dek en de verankering van de voegovergangconstructie dient op elkaar afgestemd te zijn. Bij schuine voegovergangen resulteert dit (zonder afstemming) in de hierboven getoonde situatie. De ankers van de voegovergang afstemmen op de wapening van de prefab liggers (in lengterichting ligger) of druklaag. Voor de eenvoud is het aan te raden om bij verschillende dekconstructies 1 principe te hanteren. Knelpunten in kaart brengen door de constructie boven de wapening te hangen en vervolgens alle wapeningposities af te tekenen die voor het conflict zorgen. Vervolgens deze wapening in situ (laten) buigen volgens NEN-EN 1360.

9 Raakvlak #8 Kruisingshoek van de voegovergang i.r.t. de verharding X X X X X X Asfaltmachines zijn niet in staat om anders dan haaks op een harde omgeving aan te sluiten. Elke keer dat een asfalteur op schuine voegovergangen dient aan te sluiten, blijft er een puntstuk over dat de asfaltploeg handmatig dient aan te brengen, en verdichten. Omdat handwerk langer duurt dan machinaal aanbrengen, koelt het asfalt meer af dan wenselijk. Bij het verdichten zijn de eigenschappen van het asfalt niet meer optimaal hetgeen tot kwaliteitsverlies leidt. Om deze reden wil een asfalteur het liefst een voeg die achteraf wordt geïnstalleerd. Anders is hij niet in staat om een goede garantie op de deklaag af te geven. Toelichting bij de controle Bij dit raakvlak is er geen sprake van een correctieve maatregel. Men dient in samenwerking met de ontwerper, de civiel aannemer en de GWW aannemer een integrale afweging te maken die aantoonbaar leidt tot het juiste voegconcept en de juiste werkmethodiek. Dit kan per object verschillen. Dit aspect is echter géén aanleiding om te kiezen voor het voegconcept 1.2b renovatieprincipe vanwege de nadelige effecten over de levensduur van het bouwwerk (a.g.v. sloopwerkzaamheden in de dekconstructie).

10 Raakvlak #9 Detaillering voegconcept i.r.t. het verhardingsontwerp en dat samen in relatie tot de eisen die aan de verharding worden gesteld (zoals waterdichtheid). X X X X Diverse voegconcepten hebben een geheel eigen detaillering als het om de aansluiting met de verharding gaat. Het is van belang om te weten hoe de verharding op het kunstwerk wordt opgebouwd. In veel situaties wordt tegenwoordig dubbellaags ZOAB toegepast in een dikte van totaal 0 mm. Hoe wordt de waterdichting ter plaatse van de voegovergangen geborgd? Is er voldoende ruimte/dikte om een waterdichte laag asfalt toe te passen in combinatie met ZOAB? Of is een aanvullend membraan nodig? In het detailontwerp beschouwen hoe de detaillering van de voegovergang t.o.v. het betondek en de verharding eruit ziet. Aan de verharding wordt waterdichtheid als eis gesteld om het onderliggende dek te beschermen dus ter plaatse van de aansluiting op de voegovergangen dient deze ook waterdicht te zijn. Ondenkbaar. Het voegconcept maakt direct inzichtelijk of de verharding tot de gewenste waterdichting leidt, of aanvullende maatregelen nodig zijn (membraan). Let op: ook de bitumineuze voegvulling langs de constructie (vereist conform RTD100-2 voor voegovergangen die voor het asfalteren worden aangebracht) dienen beheerst aangebracht te worden. Het zagen langs de nieuwe (staal-)constructie kan schade toebrengen waardoor bijvoorbeeld de conservering niet meer aan de eisen voldoet. Het bijwerken op de bouwplaats levert helaas niet dezelfde kwaliteit in vergelijking tot de conserveringsbehandeling in de fabriek. Maatregelen voor het voorkomen van beschadigingen zijn verkrijgbaar.

11 Raakvlak #10 De vormgeving van de staalconstructie in relatie tot de hoogtepositie van de voegovergangconstructie in de schampkanten (i.r.t. mantelbuizen, praktijktoleranties en prefabricage van de staalconstructie als eis). X X X X Optimaal; knikken zo flauw mogelijk en de aansluiting netjes afgestemd op het omliggende beton. Voorbeeld hoe het niet kan. De staalconstructie komt hier over de hoogte van een waterpas boven de betonnen schamprand uit. Beheersmaatregelen preventief Het langsprofiel van de stalen voegconstructie en het ontwerp&realisatie van de schampkanten dienen op elkaar afgestemd te zijn. Daarbij dienen hoogte en toleranties afgesproken te worden waarbinnen het installeren mogelijk is zonder aanpassing aan de constructie. Het is van groot belang dat er tijdens de uitvoering van het betonwerk en het asfalteren wordt gekeurd op maatvoering en afwijkingen. Een beperkt hoogteverschil van de voegbalk is ter plaatse van de schamprand acceptabel binnen plus en min 25 mm. Aanpassing van de staalconstructie waarbij concessies in de kwaliteit onvermijdelijk zijn. In dat geval dient de uitvoering van slijp-, las- en conserveringswerk van hoge kwaliteit te zijn. Toelichting bij de controle Dit aspect is tevens sterk gerelateerd aan raakvlak 3 alsmede het ontwerpen&realiseren met zeeg als uitgangspunt.

12 Raakvlak #11 De wapening van de voegovergangen in relatie tot de wapening in het dek (gesloten beugel) dient te afgestemd te zijn op de ontwerpberekeningen, en de Eurocode. X X X X Het ontwerp van een voegovergang dient aan te sluiten op het dekontwerp. De randvoorwaarden dienen vooraf met de ontwerper/hoofdaannemer (pro-actief) aangedragen te worden. Installatie van de voegovergangen is niet toegestaan indien de situatie op de bouwplaats niet overeen komt met de eisen en de ontwerprandvoorwaarden. Wanneer het dek niet voldoet aan de randvoorwaarden van de voegovergangconstructie, dient men de ontwerper/hoofdaannemer op de hoogte te stellen en een formele afwijking in te dienen.

PVO-PDV-001 Principedetail voor nieuwbouw met enkelvoudige stalen voegovergangen met lusankers (voor zwaar verkeer)

PVO-PDV-001 Principedetail voor nieuwbouw met enkelvoudige stalen voegovergangen met lusankers (voor zwaar verkeer) PVO-PDV-001 Principedetail voor nieuwbouw met enkelvoudige stalen voegovergangen met lusankers (voor zwaar verkeer) PVO-PDV-001 [06-2016] Een principedetail van Informatieve tekening concept 1.2a (lusankers)

Nadere informatie

Enkelvoudige stalen voegovergangsconstructies in nieuwe kunstwerken

Enkelvoudige stalen voegovergangsconstructies in nieuwe kunstwerken Enkelvoudige stalen voegovergangsconstructies in nieuwe kunstwerken 17 juni 2015 Dirk Andeweg (Brabotech) Klaus Ueckert (Maurer Söhne) Frank van Beek (Rijkswaterstaat GPO) Arno Leegwater (Smits Neuchâtel

Nadere informatie

Asfalt op brugdekken. Jacob Groenendijk Ook namens Jan Voskuilen (RWS-DVS) en Paul Spencer (RWS-DI) Infradagen 2012

Asfalt op brugdekken. Jacob Groenendijk Ook namens Jan Voskuilen (RWS-DVS) en Paul Spencer (RWS-DI) Infradagen 2012 Asfalt op brugdekken Jacob Groenendijk Ook namens Jan Voskuilen (RWS-DVS) en Paul Spencer (RWS-DI) Infradagen 2012 [Heijmans/RWS] Inhoud RWS Richtlijn Eisen Waterdichtheid Oplossingen RWS RTD 1009:2012

Nadere informatie

Inleiding Inleiding Algemeen Technisch proces Danny van Loon (Track 3D) Rijkswaterstaat,

Inleiding Inleiding Algemeen Technisch proces Danny van Loon (Track 3D) Rijkswaterstaat, Presentatie door Danny van Loon (Track 3D) voor Rijkswaterstaat, Platform Voegovergangen en Opleggingen 21 juni 2011 Track 3D Positionering Product Vraag ZZP: klanten als Strukton, Van Oord Nederland,

Nadere informatie

Voegovergangen verdienen meer aandacht volgens Platform Voegovergangen en Opleggingen. Voegovergangen in een goed ontwerp

Voegovergangen verdienen meer aandacht volgens Platform Voegovergangen en Opleggingen. Voegovergangen in een goed ontwerp Voegovergangen verdienen meer aandacht volgens Platform Voegovergangen en Opleggingen Voegovergangen in een goed ontwerp 2 4 2014 1 Barry Doorn Volker InfraDesign 1 Voegovergangen tussen wegen en viaducten

Nadere informatie

Revisiehistorie Revisie Datum Status Wijzigingen

Revisiehistorie Revisie Datum Status Wijzigingen Revisiehistorie Revisie Datum Status Wijzigingen 1.0 05 02 2016 TER GOEDKEURING Eerste uitgave INHOUDSOPGAVE 1 INLEIDING... 1 1.1 Doel van dit document... 1 1.2 Objectbeschrijving... 1 1.3 Gerelateerde

Nadere informatie

Workshop Groen Beton - Integraal kunstwerken

Workshop Groen Beton - Integraal kunstwerken Workshop Groen Beton - Integraal kunstwerken Duurzaam ontwerpen uit oogpunt van Beheer & Onderhoud Agenda Agenda 1. Welkom en even voorstellen; 2. Wat is de doelstelling van deze case?; 3. Duurzaam ontwerpen

Nadere informatie

Prijsvraag Stille Duurzame Voegovergangen

Prijsvraag Stille Duurzame Voegovergangen Prijsvraag Stille Duurzame Voegovergangen Jan Voskuilen en WillemJan van Vliet Rijkswaterstaat, Dienst Verkeer en Scheepvaart Symposium Voegovergangen en Opleggingen Inhoud Achtergrondinfo Waarom deze

Nadere informatie

edilon)(sedra contracting

edilon)(sedra contracting edilon)(sedra contracting Specialisten met oog voor detail contracting www.edilonsedracontracting.com edilon)(sedra contracting Specialisten met oog voor detail 2 Veelzijdige onderhoudsaannemer Hoofdactiviteiten

Nadere informatie

De uitdagingen van een integraal constructie

De uitdagingen van een integraal constructie 1 Zes integraal kunstwerken in de N421 tussen Houten en de A12 De uitdagingen van een integraal constructie Voor een verbeterde ontsluiting vanuit Houten is tussen de Rondweg Houten en de A12 de N421 gerealiseerd.

Nadere informatie

Hardcore techniek Het versterken van bruggen. Oscar Vos Utrecht, 12 september 2013

Hardcore techniek Het versterken van bruggen. Oscar Vos Utrecht, 12 september 2013 Hardcore techniek Het versterken van bruggen Oscar Vos Utrecht, 12 september 2013 Even voorstellen Oscar Vos Senior Projectmanager bij Strukton Civiel Projecten 2005-2006 2006-2009 2010-2011 2012-heden

Nadere informatie

7-stappenschema. Slimme constructies voor slim beheer en onderhoud. SBR CUR 1992, praktijk cases

7-stappenschema. Slimme constructies voor slim beheer en onderhoud. SBR CUR 1992, praktijk cases SBR CUR 1992, praktijk cases Slimme constructies voor slim beheer en onderhoud 7-stappenschema Door: Jeroen Oldenhof Beheerder Riolering en Water Gemeente Alphen aan den Rijn Typen monitoringprojecten

Nadere informatie

Gebr. van Kessel. Speciale Technieken en Producten. Projectomschrijving Geluidsarme en duurzame voegovergangen: KLK BITUVOEG

Gebr. van Kessel. Speciale Technieken en Producten. Projectomschrijving Geluidsarme en duurzame voegovergangen: KLK BITUVOEG 1 Gebr. van Kessel Speciale Technieken en Producten Projectomschrijving Geluidsarme en duurzame voegovergangen: KLK BITUVOEG 2 Colofon Auteur Verificatie Autorisatie HH Project KLK Bituvoeg Datum 8 november

Nadere informatie

Renovatie 8 Stalen Bruggen

Renovatie 8 Stalen Bruggen Renovatie 8 Stalen Bruggen Algemene presentatie Brug bij Ewijk Inhoud RWS / Project Renovatie Bruggen Renovatie Tacitusbrug (Brug bij Ewijk A50) Introductie Wat behelst de renovatie? Volgorde werkzaamheden

Nadere informatie

Joost Gulikers PROJECT LIGGERKOPPEN. Rijkswaterstaat GPO Afdeling Bruggen en Viaducten. Studiemiddag kathodische bescherming Utrecht - 28 mei 2015

Joost Gulikers PROJECT LIGGERKOPPEN. Rijkswaterstaat GPO Afdeling Bruggen en Viaducten. Studiemiddag kathodische bescherming Utrecht - 28 mei 2015 Joost Gulikers GPO Afdeling Bruggen en Viaducten PROJECT LIGGERKOPPEN Studiemiddag kathodische bescherming Utrecht - 28 mei 2015 Inhoud presentatie Problematiek Oplossingen inventariseren Gekozen oplossing

Nadere informatie

Taken en verantwoordelijkheden t.a.v. tekeningen en berekeningen

Taken en verantwoordelijkheden t.a.v. tekeningen en berekeningen Taken en verantwoordelijkheden t.a.v. tekeningen en berekeningen Over de verdeling van de taken en verantwoordelijkheden ten aanzien van het opstellen van de tekeningen en berekeningen die ten grondslag

Nadere informatie

Constructieve analyse bestaande vloeren laag 1/2/3 (inclusief globale indicatie van benodigde voorzieningen)

Constructieve analyse bestaande vloeren laag 1/2/3 (inclusief globale indicatie van benodigde voorzieningen) Pieters Bouwtechniek Haarlem B.V. Dr. Schaep manstraat 284 2032 GS Haarlem Postbus 4906 2003 EX Haarlem Tel.: 023-5431999 Fax: 023-5316448 Email: pbt.haarlem@pieters.net Internet: www.pietersbouwtechniek.nl

Nadere informatie

KNPL 150 KNPL 165 KNPL 200 KNPL 260/265 KNPL 320 KNPL 400. De kanaalplaatvloer wordt toegepast in woningbouw en utiliteitbouw.

KNPL 150 KNPL 165 KNPL 200 KNPL 260/265 KNPL 320 KNPL 400. De kanaalplaatvloer wordt toegepast in woningbouw en utiliteitbouw. De kanaalplaatvloer wordt toegepast in woningbouw en utiliteitbouw. De vloer is snel en makkelijk te leggen Uitvoering ongeïsoleerd en geïsoleerd. De vloer is geschikt voor projecten - Grote overspanningen

Nadere informatie

CROW webpublicatie Asfaltwapening

CROW webpublicatie Asfaltwapening CROW webpublicatie Asfaltwapening Presentatie NGO 29 november 2016 Rapporteur CROW-werkgroep: dr.ir. J. Groenendijk (088 562 2528, groenendijk@koac-npc.com) 1 Samenvatting Asfaltwapening is systeem! Asfaltwapeningproduct

Nadere informatie

Platform Voegovergangen en Opleggingen. Constructieve aspecten Voegovergangen

Platform Voegovergangen en Opleggingen. Constructieve aspecten Voegovergangen Platform Voegovergangen en Opleggingen Constructieve aspecten Voegovergangen Inleiding De berekening en uitvoering van de aansluiting van de voegovergang aan de (bestaande) betonconstructie leidt tot veel

Nadere informatie

Leidraad voor de beoordeling van de waterdichtheid van asfaltverhardingen op kunstwerken (beton en staal)

Leidraad voor de beoordeling van de waterdichtheid van asfaltverhardingen op kunstwerken (beton en staal) IR-N-05.023 Leidraad voor de beoordeling van de waterdichtheid van asfaltverhardingen op kunstwerken (beton en staal) 1 Onderwerp en toepassingsgebied Deze leidraad is bedoeld voor opdrachtgevers en opdrachtnemers

Nadere informatie

Investeringsproject 6 Bruggen

Investeringsproject 6 Bruggen Investeringsproject 6 Bruggen Kanaal Omval-Kolhorn 18-01-2017 Bewonersavond verbouw Leier-, Wester-, Bomer-, Scheiders- en Mientbrug 1 Stap 0 Verwijderen begroeiing naast de brug Vrijgraven ankers oeverbescherming

Nadere informatie

11 oktober 2012 W2.4: Constructieve aspecten van transformatie. Imagine the result

11 oktober 2012 W2.4: Constructieve aspecten van transformatie. Imagine the result 11 oktober 2012 W2.4: Constructieve aspecten van transformatie Imagine the result Wie zijn wij? Jeroen Bunschoten Senior adviseur bouwregelgeving ARCADIS Nederland BV Gerard van Engelen Senior adviseur

Nadere informatie

Standaardbestek 260 van versie 1.0 naar 2.0. Infosessie SB

Standaardbestek 260 van versie 1.0 naar 2.0. Infosessie SB Standaardbestek 260 van versie 1.0 naar 2.0 Infosessie SB 260 2.0 1 Hoofdstuk 32 31 Brugdekvoegen 2 Inhoud 1. Overzicht voegtypes 2. Behandeling per voegtype 3. Toepassingsgebied 4. Aanvullingen 5. Vragen?

Nadere informatie

Technische omschrijving

Technische omschrijving Technische omschrijving 18-04-2011 Vervangen duikerbrug Mollekade te Heinenoord - 1 - 1. Korte omschrijving van het werk Ter hoogte van de Mollekade 13 te Heinenoord bevindt zich een gemetselde duiker.

Nadere informatie

Inspecties van kunstwerken Rob van Bekkum

Inspecties van kunstwerken Rob van Bekkum Inspecties van kunstwerken Rob van Bekkum 25 februari 2014 1 Inhoud - Inspectietypen - Wat zien we zoal? - Wat is er te onderzoeken? - Viaduct afslag Bunnik 25 februari 2014 2 Inspecties Definitie van

Nadere informatie

5 PRODUCTEN 5.3 SYSTEEMVLOEREN

5 PRODUCTEN 5.3 SYSTEEMVLOEREN PRODUCTEN.3 SYSTEEMVLOEREN RIBBENVLOER Een ribbenvloer is een vrijdragende systeemvloer van geprefabriceerde vloerelementen die in de lengterichting (overspanningsrichting) van ribben zijn voorzien. Ook

Nadere informatie

Verwerkingsvoorschriften breedplaatvloeren

Verwerkingsvoorschriften breedplaatvloeren Verwerkingsvoorschriften breedplaatvloeren Montagejukafstanden De combinatie van plaatdikte, plaatwapening, vloerdikte en tralieliggers in een breedplaatelement bepalen de montagejukafstand ofwel de afstand

Nadere informatie

Bijlage D.2. Deelvraag 2: inventariseren problemen proces. Optimaliseren proces van voegconstructies bij betonnen kunstwerken. Studentnummer:

Bijlage D.2. Deelvraag 2: inventariseren problemen proces. Optimaliseren proces van voegconstructies bij betonnen kunstwerken. Studentnummer: Bijlage D.2 Deelvraag 2: inventariseren problemen proces Opdracht: Auteurs: Florian Hermans Studentnummer: 510805 Steven Willemsen Studentnummer: 508225 Opleidingsinstituut: Hogeschool van Arnhem en Nijmegen

Nadere informatie

Algemene sterkte van de bouwconstructie , 2.3 en 2.4, lid 1a en 1b Sterkte bij brand en 2.11

Algemene sterkte van de bouwconstructie , 2.3 en 2.4, lid 1a en 1b Sterkte bij brand en 2.11 Het gebruik van deze Beoordelingsrichtlijn door derden, voor welk doel dan ook, is uitsluitend toegestaan nadat een schriftelijke overeenkomst met Kiwa is gesloten waarin het gebruiksrecht is geregeld.

Nadere informatie

jaar Het geheim van een goed brugdek ligt een laag

jaar Het geheim van een goed brugdek ligt een laag 102 jaar Het geheim van een goed brugdek ligt een laag 010 Fiber de brug dieper Aanzicht Fiberline type HD: boven ine 10 JAAR, 2010 BRUGGEN VOORZIEN VAN EEN FIBERLINE BRUGDEK In 1999 onderzocht Haasnoot

Nadere informatie

Kennisdeling Uitvoeringsaspecten opleggingen Platform Voegovergangen en Opleggingen

Kennisdeling Uitvoeringsaspecten opleggingen Platform Voegovergangen en Opleggingen Kennisdeling Uitvoeringsaspecten opleggingen Platform Voegovergangen en Opleggingen Martin Makkink Heijmans Span- en Verplaatsingstechnieken Gouda, 27 oktober 2011 Kennisdeling Opleggingen Presentatie

Nadere informatie

7.3 Grenstoestand met betrekking tot de dragende functie 7.3.1 Kanaalplaatvloeren Buiging

7.3 Grenstoestand met betrekking tot de dragende functie 7.3.1 Kanaalplaatvloeren Buiging Tabel 4 Brandwerendheidseisen met betrekking tot bezwijken (zie Bouwbesluit tabellen V) bouwconstructie brandwerendheidseis (min.) bouwconstructie waarvan bet bezwijken l~idt tot bet onbruikbaar worden

Nadere informatie

Van vlechten tot monteren wapening

Van vlechten tot monteren wapening Betondag Van vlechten tot monteren wapening R.Sagel Traditionele verwerking: knippen Traditionele verwerking: Buigen Traditionele verwerking: Vlechten De wapening moet met elkaar worden verbonden middels:

Nadere informatie

Staalberekening dakopbouw bouwdeel C, E en L

Staalberekening dakopbouw bouwdeel C, E en L Nieuwbouw Amphia Ziekenhuis Breda Staalberekening dakopbouw bouwdeel C, E en L code: 11714K Nieuwbouw Amphia ziekenhuis Breda Staalberekening Dakopbouw bouwdeel C, E en L Berekening deel S-CEL - Concept

Nadere informatie

Systems Engineering als tool voor kwaliteitsborging voegconstructies

Systems Engineering als tool voor kwaliteitsborging voegconstructies Systems Engineering als tool voor kwaliteitsborging voegconstructies voor Platform Voegovergangen en Opleggingen Danny van Loon (Track 3D) 23 juni 2014 Ervaring in ontwerp, voorbereiding en begeleiding

Nadere informatie

Nieuwbouw paardenstal dhr. M. Wouters Wissengrachtweg 25 te Hulsberg Gewichts-, sterkte- en stabiliteitsberekening. 13 mei 2014

Nieuwbouw paardenstal dhr. M. Wouters Wissengrachtweg 25 te Hulsberg Gewichts-, sterkte- en stabiliteitsberekening. 13 mei 2014 Hulsberg Pagina 2 / 12 Inhoudsopgave 1 Uitgangspunten 3 1.1 Normen & Voorschriften 3 1.2 Materialen 4 1.3 Ontwerpcriteria 4 1.4 Betondekking 4 1.5 Belastingen 5 1.6 Stabiliteit 6 1.7 Vervormingseisen 6

Nadere informatie

LEIDINGVERLOOP. leidingverloop (algemeen).doc Pagina 1 van 5

LEIDINGVERLOOP. leidingverloop (algemeen).doc Pagina 1 van 5 LEIDINGVERLOOP Volgens de geldende Criteria 73 dient de vloerenleverancier in categorie 4a rekening te houden met alle leidingen die in de vloer aanwezig zijn (taak 7). De opdrachtgever heeft de verplichting

Nadere informatie

de sluis gesloten. voldaan. De techniek en faalkanseisen vormen de bron Rijkswaterstaat werkt aan de Maas: naast de

de sluis gesloten. voldaan. De techniek en faalkanseisen vormen de bron Rijkswaterstaat werkt aan de Maas: naast de KEERSLUIS HEUMEN OMSCHRIJVING PROJECT KEERSLUIS HEUMEN In het kader van de Maaswerken is bij Heumen een nieuwe keersluis gerealiseerd. Een helder baken in het herstelde open kanaallandschap verbetert de

Nadere informatie

Op zoek naar de werkelijke of voldoende sterkte!?

Op zoek naar de werkelijke of voldoende sterkte!? TU-Delft - Betonconstructies Op zoek naar de werkelijke of voldoende sterkte!? Dick Hordijk 1 Onze bruggen komen op leeftijd en belasting is hoger dan bij het ontwerp Wat nu? 2 3 4 5 Wat te doen als de

Nadere informatie

Wijzigingsblad BRL 9205

Wijzigingsblad BRL 9205 Wijzigingsblad BRL 9205 Duikerelementen van gewapend beton 14 maart 2014 Vaststelling, aanvaarding en bindend verklaring Vastgesteld door College van Deskundigen Constructief Beton d.d. [dd maand jjjj]

Nadere informatie

Middels deze mail geven wij een korte toelichting op het project Groot Onderhoud en versterking Maasbrug Roermond.

Middels deze mail geven wij een korte toelichting op het project Groot Onderhoud en versterking Maasbrug Roermond. Toelichting Betreft Toelichting werkzaamheden Maasbrug t.b.v. APV-geluid Ons kenmerk ROE000 Datum 8 februari 2013 Behandeld door De heer R. Peeten Middels deze mail geven wij een korte toelichting op het

Nadere informatie

Voegovergangen in contracten RWS

Voegovergangen in contracten RWS Voegovergangen in contracten RWS System Engineering in relatie tot RTD1007-2 Platform voegovergangen en opleggingen Frank van Beek Sr adviseur/specialist GPO Inhoud 1. Samenwerken en contractvormen 2.

Nadere informatie

Voorstel raad. Onderhoud en vervanging van bruggen 25 april 2013

Voorstel raad. Onderhoud en vervanging van bruggen 25 april 2013 Onderwerp Vergadering van Onderhoud en vervanging van bruggen 25 april 2013 Portefeuillehouder Nummer Lia Franken 10 Contact en vragen via Technischevragen@hollandskroon.nl Voorstel 1) de bestemmingsreserve

Nadere informatie

I AS. a»->: Uitgangspunten Duikers D-306A, , MEMO. DO-U-DUI-AlG-OOl. Revisiehistorie 1.0. F. Millenaar "" ' R. Krammer ~.r. ~ P..

I AS. a»->: Uitgangspunten Duikers D-306A, , MEMO. DO-U-DUI-AlG-OOl. Revisiehistorie 1.0. F. Millenaar  ' R. Krammer ~.r. ~ P.. I AS MEMO Uitgangspunten Duikers D-306A, 0-3068, 0-307 Revisie 1.0 Auteur bl u: A. Gholizadeh ~A /'. -, Controleur A~ F. Millenaar "" ' Autorisator a»->: R. Krammer ~.r. ~ P.. Datum: 12-10-2015 Team: TM-660:

Nadere informatie

CPS-ZF Zinkfolie. Algemeen. Belangrijkste eigenschappen. 250 micron dikke en 99,9% zuivere zinkfolie voorzien van een ion-geleidende lijmlaag.

CPS-ZF Zinkfolie. Algemeen. Belangrijkste eigenschappen. 250 micron dikke en 99,9% zuivere zinkfolie voorzien van een ion-geleidende lijmlaag. CPS-ZF Zinkfolie 250 micron dikke en 99,9% zuivere zinkfolie voorzien van een ion-geleidende lijmlaag. Algemeen CPS-ZF Zinkfolie is een opofferende galvanische anode specifiek ontworpen voor het bieden

Nadere informatie

Voegovergangen voor verkeersbruggen

Voegovergangen voor verkeersbruggen Voegovergangen voor verkeersbruggen J.S. Leendertz, Rijkswaterstaat 12/10/2011 1 1. Inleiding Belangrijke maar kwetsbare onderdelen 12/10/2011 2 2. Basiseisen Voegovergangen moeten de ruimte tussen de

Nadere informatie

Beleidskaders ten behoeve van het onderhoud aan bestaande en nieuw te bouwen kunstwerken.

Beleidskaders ten behoeve van het onderhoud aan bestaande en nieuw te bouwen kunstwerken. Openbare RuimteWorkflow Nummer Zaaknummer IO-13-08274 Z-12-23672 Onderwerp Beheerplan kunstwerken 2013-2022 Datum 31 januari 2013 Steller document Pieter Joost Sluis Beleidskaders ten behoeve van het onderhoud

Nadere informatie

constructie - algemeen Nieuwbouw woonhuis Remy Loots & Elise van Dingenen Beverakkers te Biest Houtakker gew.

constructie - algemeen Nieuwbouw woonhuis Remy Loots & Elise van Dingenen Beverakkers te Biest Houtakker gew. beton algemeen vuilwerk beton (uit het zicht): - geometrische toleranties (NEN-EN 13670-09, tabel G.10.3 t/m 6) (klasse): 1 - afwerking bekiste oppervlakten (NEN-EN 13670-09, tabel F.4): basis - afwerking

Nadere informatie

SHERATON AMSTERDAM SCHIPHOL Herberekening dakvloer i.v.m. deursparingen dragende wanden 12 MEI 2016

SHERATON AMSTERDAM SCHIPHOL Herberekening dakvloer i.v.m. deursparingen dragende wanden 12 MEI 2016 Herberekening dakvloer i.v.m. deursparingen dragende wanden 12 MEI 2016 Contactpersonen IR. M. (MEINT) SMITH Senior Ontwerper / Projectleider T +31646158726 M +31646158726 E meint.smith@arcadis.com Arcadis

Nadere informatie

Project Renovatie Bruggen. Infraquest

Project Renovatie Bruggen. Infraquest Project Renovatie Bruggen Infraquest Stalen bruggen Renovatie Bruggen 6 beweegbare bruggen Scharsterrijn v 2010 Calandbrug v 2010 Gideon v 2011 Ketelbrug in uitvoering Kruiswater 2012 aanbesteed Wantijbrug

Nadere informatie

Titel : Visuele inspectie en onderhoudsplanning civiele kunstwerken INHOUDSOPGAVE 1 INLEIDING... 3

Titel : Visuele inspectie en onderhoudsplanning civiele kunstwerken INHOUDSOPGAVE 1 INLEIDING... 3 Rapportnummer : 23528 INHOUDSOPGAVE 1 INLEIDING... 3 2 UITGANGSPUNTEN... 4 2.1 Klein onderhoud... 4 2.2 Groot onderhoud... 4 2.3 Vervanging... 5 2.4 Eenmalig herstel... 5 3 NEVIPRO... 6 4 SAMENVATTING...

Nadere informatie

Rijksvastgoedbedrijf Product Informatieblad ; Veiligheidsvoorziening; ankerinrichting op staal versie 3.0

Rijksvastgoedbedrijf Product Informatieblad ; Veiligheidsvoorziening; ankerinrichting op staal versie 3.0 1. Beschrijving: 1.1 Algemeen Een ankerinrichting wordt geplaatst om een veilig borgpunt te creëren voor verankering van een veiligheidsgordels. Op de ankerinrichting is een oog geplaatst waaraan algemeen

Nadere informatie

DUURZAAM BOUW & WOONCONCEPT FAB5+ BOUWEN MET FAB5+

DUURZAAM BOUW & WOONCONCEPT FAB5+ BOUWEN MET FAB5+ DUURZAAM BOUW & WOONCONCEPT FAB5+ BOUWEN MET FAB5+ BOUWEN MET FAB5+ FAB5+ DUURZAAM BOUW & WOONCONCEPT 02 Inhoud Introductie 3 Het 5S-bouwsysteem? 5 Waarom 5S gebruiken? 7 Isolatiewaarde 11 De praktijk

Nadere informatie

Algemeen Vervang in het document Nationale Beoordelingsrichtlijn voor Beoordelingsrichtlijn.

Algemeen Vervang in het document Nationale Beoordelingsrichtlijn voor Beoordelingsrichtlijn. Wijzigingsblad d.d. 01092015 behorende bij d.d. 15032004 d.d. 20052016 Pagina 1 van 6 Vaststelling, aanvaarding en bindend verklaring d.d.20052016. Aanvaard door de KOMO Kwaliteits en Toetsingscommissie

Nadere informatie

Betonsterkte vs. Duurzaamheid

Betonsterkte vs. Duurzaamheid Oorzaak en gevolg vs. Duurzaamheid De aanleiding : Vaste commissie in situ Cur vc12 voorschriftenbetontechnologie Stufib en Stutech Stufib rapport 20 (studiecel 18) te downloaden www.stufib.nl Ab van den

Nadere informatie

QuakeShield Modellering constructief gedrag bij belasting in het vlak 17 November 2017

QuakeShield Modellering constructief gedrag bij belasting in het vlak 17 November 2017 QuakeShield Modellering constructief gedrag bij belasting in het vlak 17 November 2017 Advisering op het gebied van constructies voor gebouwen en civiele werken QuakeShield Systeem Het QuakeShield Systeem

Nadere informatie

Platform Voegovergangen en Opleggingen. Themabijeenkomst 1, 10 november Meerkeuze Matrix, Voegovergangen en het contract

Platform Voegovergangen en Opleggingen. Themabijeenkomst 1, 10 november Meerkeuze Matrix, Voegovergangen en het contract Platform Voegovergangen en Opleggingen Themabijeenkomst 1, 10 november 2010 Meerkeuze Matrix, Voegovergangen en het contract Bijeenkomst Deze eerste themabijeenkomst van het PVO stond in het teken van

Nadere informatie

I N S C H R I J V I N G S S T A A T

I N S C H R I J V I N G S S T A A T RAW0008 Besteksnr. 6160 Bladnr. 1 van 10 Behoort bij: 6160... I N S C H R I J V I N G S S T A A T Inschrijvingsstaat als bedoeld in artikel 01.01.03 van de Standaard RAW Bepalingen (Standaard 2010) behorende

Nadere informatie

WERKOMSCHRIJVING BRUGGEN BOVENKERKERPOLDER

WERKOMSCHRIJVING BRUGGEN BOVENKERKERPOLDER WERKOMSCHRIJVING BRUGGEN BOVENKERKERPOLDER Behorend bij: DO en bestek recreatief fietspad Bovenkerkerpolder Voor: Provincie Noord-Holland Directie B&U, unit bodem en groen Mw. ir. G.E. Nap Uitgebracht

Nadere informatie

Statische berekening. Geldersekade 37-3 te Amsterdam. werk no aug-17. Opdrachtgever. dhr. Philip Provoost

Statische berekening. Geldersekade 37-3 te Amsterdam. werk no aug-17. Opdrachtgever. dhr. Philip Provoost Statische berekening Geldersekade 37-3 te Amsterdam werk no. 820 aug-17 Opdrachtgever P en S Ingenieurs Zijllaan 21 3431 GK Nieuwegein info@pensingenieurs.nl 0306045485 0615180441 Inhoudsopgave blz. 1

Nadere informatie

BESTEK. Ten behoeve van: INTALTHERM 77. Datum: 16 oktober 2015

BESTEK. Ten behoeve van: INTALTHERM 77. Datum: 16 oktober 2015 BESTEK Ten behoeve van: Datum: 16 oktober 2015 Dit bestek is opgesteld met de STABU-systematiek, uitgave: 2014-II onder licentienummer: ------------------ INHOUDSOPGAVE ------------------ INHOUDSOPGAVE

Nadere informatie

Wijzigingsblad BRL 0511 Verankeringen voor betonnen sandwichconstructies

Wijzigingsblad BRL 0511 Verankeringen voor betonnen sandwichconstructies Wijzigingsblad BRL 0511 Verankeringen voor betonnen sandwichconstructies Datum wijzigingsblad d.d. 15 oktober 2012 Techniekgebied H9: Staal voor toepassing in beton Vastgesteld door CvD Wapeningsmaterialen

Nadere informatie

MONOFIX De perfecte buisaansluiting voor inspectieputten op een gefixeerde plaats

MONOFIX De perfecte buisaansluiting voor inspectieputten op een gefixeerde plaats MONOFIX De perfecte buisaansluiting voor inspectieputten op een gefixeerde plaats Precies passende montage van geprefabriceerde putten met bestaande buizen Innovatief buizensysteem in twee varianten Flexibele

Nadere informatie

NHC Singelborch te Utrecht. Datum 20 januari 2011

NHC Singelborch te Utrecht. Datum 20 januari 2011 over NHC Singelborch te Utrecht Datum 20 januari 2011 Inhoud Het afvijzelen van een vloerveld met een oppervlak ca 1.500 m2 over een hoogte van 415 mm in Singelborch te Utrecht. 1. Vijzelen, waarom? 2.

Nadere informatie

attest-met-productcertificaat

attest-met-productcertificaat KOMO attest-met-productcertificaat Nummer Uitgegeven Geldig tot Onbepaald Pagina 1 van x Keramische prefab wand- en gevelelementen VERKLARING VAN CI Dit attest-met-productcertificaat is op basis van BRL

Nadere informatie

KOMO. Naam certificaathouder. kwaliteitsverklaring

KOMO. Naam certificaathouder. kwaliteitsverklaring KOMO kwaliteitsverklaring Nummer Vervangt Uitgegeven d.d. Geldig tot Onbepaald Pagina 1 van 7 Naam certificaathouder VERKLARING VAN CI Deze kwaliteitsverklaring voor productcertificatie met attestering

Nadere informatie

Bijlage D.1. Deelvraag 1: raakvlakkenanalyse proces. Optimaliseren proces van voegconstructies bij betonnen kunstwerken. Studentnummer:

Bijlage D.1. Deelvraag 1: raakvlakkenanalyse proces. Optimaliseren proces van voegconstructies bij betonnen kunstwerken. Studentnummer: Bijlage D.1 Deelvraag 1: raakvlakkenanalyse proces Opdracht: Auteurs: Florian Hermans Studentnummer: 510805 Steven Willemsen Studentnummer: 508225 Opleidingsinstituut: Hogeschool van Arnhem en Nijmegen

Nadere informatie

KANAALPLAATVLOER PRODUCTEN 3 SYSTEEMVLOEREN

KANAALPLAATVLOER PRODUCTEN 3 SYSTEEMVLOEREN 5 5 PRODUCTEN 3 SYSTEEMVLOEREN KANAALPLAATVLOER Een kanaalplaatvloer is een vrijdragende systeemvloer met een rechthoekige doorsnede, die van holle kanalen is voorzien. De vloer wordt soms ook wel holle

Nadere informatie

- 2 aansluitingen (op b.v. ontvangpunten en andere bouwdelen), lasnaden, handwerk of aanzetten waar geen bitumineus membraan is aangebracht dient onde

- 2 aansluitingen (op b.v. ontvangpunten en andere bouwdelen), lasnaden, handwerk of aanzetten waar geen bitumineus membraan is aangebracht dient onde - 1 Wijzigingsblad AS 6700 d.d. 18-02-2016 vastgesteld door het Accreditatiecollege Bodembescherming Wijziging nummer 1 Van toepassing op: Protocol 6701, versie 2.0 van 19 februari 2015 Datum vaststelling

Nadere informatie

WIJZIGINGEN BRANDVEILIGE DOORVOERINGEN

WIJZIGINGEN BRANDVEILIGE DOORVOERINGEN WIJZIGINGEN BRANDVEILIGE DOORVOERINGEN Wijziging in tabellen hoofdstuk 2 Tabel 1 Uitbreiding toepassingsgebied doorvoeringen van kunststof leidingen (pg. 11 publicatie) Verandering van leidingmateriaal

Nadere informatie

Bijlage E: Advies (hoofdvraag)

Bijlage E: Advies (hoofdvraag) 2016 Bijlage E: Advies (hoofdvraag) Opdracht: Auteurs: Optimaliseren procesbeheersing tijdens de ontwikkeling, realisatie en beheer van voegconstructies Florian Hermans Studentnummer: 510805 Steven Willemsen

Nadere informatie

Taken en verantwoordelijkheden t.a.v. tekeningen en berekeningen

Taken en verantwoordelijkheden t.a.v. tekeningen en berekeningen Taken en verantwoordelijkheden t.a.v. tekeningen en berekeningen Algemeen Over de verdeling van de taken en verantwoordelijkheden ten aanzien van het opstellen van de tekeningen en berekeningen die ten

Nadere informatie

De breedplaatvloer wordt toegepast in woningbouw en utiliteitbouw. Uitvoering traditioneel gewapend of voorgespannen gewapend.

De breedplaatvloer wordt toegepast in woningbouw en utiliteitbouw. Uitvoering traditioneel gewapend of voorgespannen gewapend. De breedplaatvloer wordt toegepast in woningbouw en utiliteitbouw. Uitvoering traditioneel gewapend of voorgespannen gewapend. Omschrijving : De elementen zijn voorzien van een gladde onderzijde met facet

Nadere informatie

Impact van schade; omgaan met verkregen informatie

Impact van schade; omgaan met verkregen informatie Impact van schade; omgaan met verkregen informatie Prof.dr.ir. Dick Hordijk Adviesbureau ir. J.G. Hageman B.V. en TU-Delft Aanleiding COBc-dag 2012: Presentatie Winkelcentrum t Loon (Peeters) Onderzoek

Nadere informatie

R.Poelman, BBE BSEng. Taken en verantwoordelijkheden t.a.v. tekeningen en berekeningen: Categorie 3 volgens criteria 73/06.

R.Poelman, BBE BSEng. Taken en verantwoordelijkheden t.a.v. tekeningen en berekeningen: Categorie 3 volgens criteria 73/06. 01-10-2015 R.Poelman, BBE BSEng Prefab Beton Vebo B.V., Vebo Staal B.V., Röntgenweg 3, 3752 LJ Bunschoten, Postbus 8, 3750 GA Bunschoten, Tel. (033) 299 26 00 Fax (033) 299 26 10 Opdrachtgever : Debiteurennummer

Nadere informatie

Terechtwijzend bericht nr 1 dd

Terechtwijzend bericht nr 1 dd Terechtwijzend bericht nr 1 dd 10 11 2016 A. Wijzigingen in het bestek 1. Pg. 3 Algemene informatie opdracht aanpassingen vetgedrukt Uitvoeringstermijn: Perceel 1: 2 nachten + 1 dag (vrijdagavond vanaf

Nadere informatie

Concept Aanbeveling Bitumineuze Voegovergangen. Ontwerp en Uitvoering

Concept Aanbeveling Bitumineuze Voegovergangen. Ontwerp en Uitvoering Concept Aanbeveling Bitumineuze Voegovergangen Ontwerp en Uitvoering Inhoud Bestaande normen en richtlijnen voor bitumineuze voegovergangen in Nederland Aansluiting ontwikkelingen Europa Voorstel aanpak

Nadere informatie

RFEM Nederland Postbus 22 6865 ZG DOORWERTH

RFEM Nederland Postbus 22 6865 ZG DOORWERTH Pagina: 1/12 CONSTRUCTIE INHOUD INHOUD Constructie 1 Graf. Staven - Snedekrachten, Beeld, -Y, 6 1.3 Materialen 1 qp (M-y) 6 1.7 Knoopondersteuningen 1 Graf. Staven - Snedekrachten, Beeld, -Y, 7 1.13 Doorsnedes

Nadere informatie

CONSTRUCTIEVE VEILIGHEID BESTAANDE

CONSTRUCTIEVE VEILIGHEID BESTAANDE SBRCUR aanbeveling CONSTRUCTIEVE VEILIGHEID BESTAANDE KUNSTWERKEN DECENTRALE OVERHEDEN ir. P.A.J.A.T. Willemen Senior adviseur bouwconstructies Bouw- en woningtoezicht Gemeente Rotterdam Commissie 2261

Nadere informatie

attest-met-productcertificaat Nummer K22641/05 Vervangt K22641/04 Uitgegeven d.d Geldig tot Onbepaald Pagina 1 van 8

attest-met-productcertificaat Nummer K22641/05 Vervangt K22641/04 Uitgegeven d.d Geldig tot Onbepaald Pagina 1 van 8 KOMO attest-met-productcertificaat Nummer K22641/05 Vervangt K22641/04 Uitgegeven 2016-07-01 d.d. 2009-01-01 Geldig tot Onbepaald Pagina 1 van 8 Constar Betonwaren B.V. VERKLARING VAN KIWA Dit attest-met-productcertificaat

Nadere informatie

Stille Voegovergangen Gezocht!

Stille Voegovergangen Gezocht! Stille Voegovergangen Gezocht! drs. ing. C.C. Tollenaar M+P raadgevende ingenieurs. ing. R.C.L. van Loon M+P raadgevende ingenieurs Samenvatting Rijkswaterstaat vraagt sinds het van toepassing verklaren

Nadere informatie

Behoort bij beschikking van Burgemeester en Wethouders van Leiden

Behoort bij beschikking van Burgemeester en Wethouders van Leiden Behoort bij beschikking van Burgemeester en Wethouders van Leiden BV. 140750-1265545 Werk : Constructieadvies vluchttrappen De Horsten, Slaaghwijk Leiden Opdrachtgevers : Portaal Vastgoed Ontwikkeling

Nadere informatie

BK1043 - Rekenvoorbeeld

BK1043 - Rekenvoorbeeld BK1043 - Rekenvoorbeeld Inhoud 1. Algemeen berekeningschema... 2 2. Belasting omrekenen van kn/m 2 naar kn/m 1 ligger... 3 2.1. Gegeven... 3 2.2. Gevraagd... 3 2.3. Uitwerking... 3 3. Ligger op 2 steunpunten

Nadere informatie

TECHNIEK BRUGGEN. Renovatie brug Engelandlaan & Laan van Angers

TECHNIEK BRUGGEN. Renovatie brug Engelandlaan & Laan van Angers TECHNIEK BRUGGEN Renovatie brug Engelandlaan & Laan van Angers ALGEMENE INFORMATIE TECHNIEK Doordachte totaaloplossingen Griekspoor is een multidisciplinaire aannemer in de openbare ruimte. Behalve Speelvoorzieningen

Nadere informatie

Technologie en maatschappij vragen om nieuwe oplossingen in bouwconstructies Schöck ComBAR

Technologie en maatschappij vragen om nieuwe oplossingen in bouwconstructies Schöck ComBAR Welcome to ComBAR 2 Technologie en maatschappij vragen om nieuwe oplossingen in bouwconstructies Schöck ComBAR Wapeningstaal in betonconstructies is sinds 100 jaar de standaard in utiliteits- en woningbouw,

Nadere informatie

Rijksvastgoedbedrijf Product Informatieblad ; Veiligheidsvoorziening; ankerinrichting op prefab beton versie 3.0

Rijksvastgoedbedrijf Product Informatieblad ; Veiligheidsvoorziening; ankerinrichting op prefab beton versie 3.0 1. Beschrijving: 1.1 Algemeen Een ankerinrichting wordt geplaatst om een veilig borgpunt te creëren voor verankering van een veiligheidsgordels. Op de ankerinrichting is een oog geplaatst waaraan algemeen

Nadere informatie

BIJL BRUGGEN SPECIALIST IN DRAGENDE COMPOSIETCONSTRUCTIES

BIJL BRUGGEN SPECIALIST IN DRAGENDE COMPOSIETCONSTRUCTIES BIJL BRUGGEN SPECIALIST IN DRAGENDE COMPOSIETCONSTRUCTIES BIJL BRUG VOLLEDIG COMPOSIET Het Dintelmondse Bijl Profielen produceert glasvezelversterkte polyester profielen én complete bruggen. De draagconstructie

Nadere informatie

Bijl Bruggen. specialist in dragende composietconstructies

Bijl Bruggen. specialist in dragende composietconstructies Bijl Bruggen specialist in dragende composietconstructies BIJL BRUG VOLLEDIG COMPOSIET BIJL kwaliteit Het Dintelmondse Bijl Profielen produceert glasvezelversterkte polyester profielen én complete bruggen.

Nadere informatie

Platform Voegovergangen en Opleggingen

Platform Voegovergangen en Opleggingen Platform Voegovergangen en Opleggingen Constructieve aspecten Voegovergangen Ir. Dick G. Schaafsma Voormalig lid van de vakgroep Voegovergangen en Opleggingen van de Bouwdienst van Voormalig lid van de

Nadere informatie

KANAALPLAATVLOER Elementen. Vloeren Ondergrondse Infra Funderingen

KANAALPLAATVLOER Elementen. Vloeren Ondergrondse Infra Funderingen KANAALPLAATVLOER Elementen Vloeren Ondergrondse Infra Funderingen KANAALPLAATVLOER PRODUCTGEGEVENS De voorgespannen vloerplaat IVP wordt toegepast als begane grondvloer. De holle vloerplaat HVP wordt zowel

Nadere informatie

ALV Platform Voegovergangen en Opleggingen. 13 april 2015

ALV Platform Voegovergangen en Opleggingen. 13 april 2015 ALV Platform Voegovergangen en Opleggingen 13 april 2015 Agenda Welkom Wat is er bereikt in 2014? Welke ambitie is er voor 2015? Ontwikkelingen en discussie Rondvraag Afsluiting en borrel Wat is er bereikt

Nadere informatie

Afdeling Openbare Werken. 14 beweegbare bruggen. Inspectierapportages. najaar 2012 Revisie 1

Afdeling Openbare Werken. 14 beweegbare bruggen. Inspectierapportages. najaar 2012 Revisie 1 Afdeling Openbare Werken 14 beweegbare bruggen Inspectierapportages najaar 2012 Revisie 1 Peulenstraat-zuid 85 3371 AL Hardinxveld-Giessendam Tel.: 0184 41 17 45 Gemeente Stichtse Vecht Afdeling Openbare

Nadere informatie

Schöck Isokorf type KS

Schöck Isokorf type KS Schöck Isokorf type 20 Schöck Isokorf type 1 Inhoud Pagina Bouwkundige aansluitsituaties - 5 Afmetingen 6-7 Capaciteiten/Stellen staalconstructie/inbouwtoleranties 8 Detaillering (opwaartse krachten)/voegafstanden

Nadere informatie

150/380 kv Station Breukelen

150/380 kv Station Breukelen Project: 150/380kV Station Breukelen documentnr 110665D02 150/380 kv Station Breukelen Ontwerp constructies t.b.v. vergunningsaanvraag voor het transport van de transformator van het Amsterdam- Rijn kanaal

Nadere informatie

Systeemnummer : HB 1-2-1

Systeemnummer : HB 1-2-1 Systeemnummer : HB 1-2-1 Omschrijving : Membraan-tweelaagse gietasfaltconstructie vastliggend, op betonnen hellingbaan voor personenauto's tot 2000 kg. Toepassing : Dit systeem wordt toegepast t.b.v. gelijktijdige

Nadere informatie

Fotoreportage Werkzaamheden Almere Haven

Fotoreportage Werkzaamheden Almere Haven Fotoreportage Werkzaamheden Almere Haven De laatste weken is hard gewerkt aan de aanleg van de nieuwe afrit Almere Haven (afrit 4). Eind november is het nieuwe wegdek geasfalteerd en vanaf 17 december

Nadere informatie

Volker Staal en Funderingen

Volker Staal en Funderingen Pagina: 1 van 8 INHOUDSOPGAVE PAG. 1 ALGEMEEN 2 1.1 Projectomschrijving 2 1.2 Wijziging beheer 2 1.3 Distributie 2 1.4 Bijbehorende documenten 2 2 UITGANGSPUNTEN DOCUMENTEN 3 2.1 Normen 3 2.1.1 Richtlijnen

Nadere informatie

Standaardtaakbeschrijving - complete inhoud fase Uitvoering - Uitvoeringsgereed Ontwerp

Standaardtaakbeschrijving - complete inhoud fase Uitvoering - Uitvoeringsgereed Ontwerp Opdrachtgeving N T764: Evalueren en bijstellen beleidsuitgangspunten project 08.01.010 764-1: Evalueren en bijstellen beleidsuitgangspunten project D990 (R) - Projectbeleid Inhoud*: eventueel bijgestelde

Nadere informatie