HKZ-norm 130 Justitiële Jeugdinrichtingen - Inclusief HKZnorm 123 Algemeen organisatiedeel (2015)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "HKZ-norm 130 Justitiële Jeugdinrichtingen - Inclusief HKZnorm 123 Algemeen organisatiedeel (2015)"

Transcriptie

1 Productinformatie HKZ-norm 130 Justitiële Jeugdinrichtingen - Inclusief HKZnorm 123 Algemeen organisatiedeel (2015) SECTOR Zorg TYPE Kwaliteitsmanagement & systemen BRON

2 PRODUCTINFORMATIE HKZ-norm 130 Justitiële Jeugdinrichtingen - Inclusief HKZ-norm 123 Algemeen organisatiedeel (2015) SECTOR Zorg INHOUDSOPGAVE 1. Informatie 2. Modules en proces 3. Inhoud (onderwerpen) TYPE Kwaliteitsmanagement & systemen BRON BESCHRIJVING Portfolio (uw werkruimte) inclusief de officiële norm, eisen met richtlijnen voor gebruik. Volledige inhoud, indeling en normstelling handzaam geordend en opgedeeld. Yucan maakt het eenvoudig, toegankelijk en beheersbaar. GESELECTEERDE MODULES 01. Modules: Evaluatie (looptijd 1 jaar) PRIJS 455,00 (excl. btw) incl. 25 gebruikers

3 1. Informatie In Yucan: HKZ-norm 130 Justitiële Jeugdinrichtingen inclusief HKZ-norm 123 U start uw eigen online werkruimte inclusief de officiële norm Met de implementatie van HKZ 130 binnen Yucan heeft u uw kwaliteitsmanagement systeem direct op orde. In de voorbereiding van uw accreditatie en vooral ook als de omgeving waarin u uw kwaliteitszaken blijvend meet, borgt en beheert. Als krachtige onderlegger voor verbetering, groei en succes! Yucan biedt u alle instrumenten om goed en structureel te werken met HKZ 130 (2015) inclusief het algemene organisatiedeel uit HKZ 123 (2015) en de daarop doorgevoerde aanpassingen uit deze sectorspecifieke norm. U en uw collega s kunnen Yucan alleen of samenwerkend en naar keuze inzetten: om te zien waar u staat (evaluatie), voor een accreditatieproces (audit), om risico- en impactanalyses te maken (ontwikkelen), behandellijsten en acties te beheren (ontwikkelen), en projecten en plannen te beheren (ontwikkelen), Documentenbeheer (standaard beschikbaar), Rapportage en verslaglegging (standaard beschikbaar). Het proces van meting, verbetering en ontwikkeling tot en met borging wordt eenvoudig en beheersbaar. Op ieder moment en blijvend beschikbaar voor u en uw collega's. Jaar in jaar uit. Uw input blijft voor u bewaard. Doelmatige en gebruiksvriendelijke processen Inclusief alle benodigde instrumenten De inhoud van de norm is handzaam en doelmatig voor u opgedeeld, De normbeschrijvingen zijn toegankelijk gesteld, Er wordt informatieve en ondersteunende informatie geboden, U toetst op de eisen en kunt toelichtingen en verbeterpunten benoemen, Direct documenten toevoegen die uw conclusies onderbouwen of als bewijsmateriaal dienen, Inclusief geautomatiseerde rapportages In het algemene organisatiedeel is gemarkeerd wat uit HKZ 123 komt. De overige onderwerpen aldaar zijn sectorspecifiek. U kunt indien gewenst aangeven dat u deze onderwerpen wilt negeren omdat deze elders worden behandeld. Gebruikt u meerdere HKZ normen en wilt u het algemene organisatiedeel apart behandelen dan kunt u kiezen voor een portfolio met alleen HKZ 130 en een apart portfolio met HKZ 123. Start een gratis demo en laat u adviseren! Start een gratis demo om te zien wat uw inzet van Yucan voor u kan betekenen.

4 Yucan biedt u veel en is zeer volledig. Neem daarom geheel kosteloos contact op met één van onze adviseurs om uw demo samen te doorlopen. Binnen 10 minuten heeft u een totaal beeld, u ziet direct hoe u alles rondom uw HKZ implementatie doelmatig en zelfstandig organiseert. Tel: Van NEN / HKZ De norm Justitiële Jeugdinrichtingen is van toepassing op het kwaliteitsmanagementsysteem van Justitiële Jeugdinrichtingen. De norm is niet van toepassing op gesloten jeugdzorg. In deze norm staan de volgende thema s centraal Verbeteren (PDCA-cyclus) Resultaatgerichtheid Cliëntervaringsonderzoek Cliëntveiligheid Prestatie-indicatoren Het organisatiedeel en het sectorspecifieke deel zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De delen vormen samen de HKZ-norm voor de desbetreffende sector. Bij certificatie van een organisatie binnen de desbetreffende sector zijn dan ook beide delen van toepassing. Deze sector specifieke HKZ-norm met de sectorspecifieke rubrieken 1 t/m 3 en het Algemene organisatiedeel (met de rubrieken 4 t/m 9) met daarin opgenomen de sectorspecifieke aanvullingen op de rubrieken 4 t/m 9 zijn in combinatie compatibel met ISO 9001:2015. Binnen uw account werken met meerdere normen U kunt voor het werken met iedere afzonderlijke norm binnen uw account steeds een portfolio (uw werkruimt) activeren. Indien u het Algemene organisatiedeel (HKZ 123) centraal en los van de sectorspecifieke norm wilt behandelen dan kunt u deze afzonderlijk activeren. Van deze sectorspecifieke norm is ook een versie beschikbaar waarin HKZ 123 niet is geintegreerd. De eventuele aanpassingen op rubriek 4 t/m 9 worden dan bij de respectievelijke sectorspecifieke normen aangeboden. Inhoud Bekijk de inhoud via de betreffende tab hierboven. Werkwijze kiezen Kies een werkwijze door onder de tab 'Modules en proces' een combinatie van modules te kiezen. U kunt compact beginnen en altijd uitbreiden. U ziet daar het gekozen proces en of deze het beste bij uw doelstellingen past. U leest in het kort wat u in de verschillende modules kunt doen en wat uw output is.

5 Documentenbeheer Uw Yucan portfolio heeft standaard uitgebreid documentenbeheer. U kunt bij ieder onderwerp documenten toevoegen. Zo blijven deze altijd op de voor u en uw stakeholders relevante onderwerpen zichtbaar. Uw documenten zijn ook via uw bibliotheek te benaderen en blijven jaar na jaar voor u bewaard. Rapportage Met een druk op de knop heeft u op ieder gewenst moment de beschikking over allerhande keurig verzorgde rapportages (scherm en pdf). Van de uitkomsten uit een enkel portfolio tot en met aggregaties uit verschillende portfolio s. Inclusief behandellijsten. projectoverzichten en jaarplannen. In de digitale versie van uw PDF rapportages zijn bijgesloten documenten direct te benaderen. Een enkele klik waarna u natuurlijk indien u niet bent ingelogd nog wel moet inloggen Meten is weten, maar dan Binnen Yucan kunt u kiezen voor alleen een evaluatie. U weet dan waar u staat. Door ook te kiezen voor de ontwikkelmodule geeft u snel, eenvoudig en structureel vorm aan uw ontwikkeling en verbetering. U kunt dit ook later doen d.m.v. een upgrade.

6 2. Modules en proces Proces in beeld

7 Evaluatie individueel Evaluatie - Conclusie U evalueert de in het portfolio aangeboden onderwerpen. U beantwoordt de vragen, geeft eventueel toelichtingen en benoemd verbeterpunten. Zo nodig voegt u per onderwerp onderbouwende documenten (bewijsstukken) toe. Conclusies uit een eventuele eerdere periode of (teamevaluatie) input van deelnemers aan de peiling kunt u met een druk op de knop kopiëren. Door u benoemde verbeterpunten worden - indien de ontwikkelmodule wordt gebruikt - ook automatisch in uw behandellijst getoond. U hebt de beschikking over uitgebreide rapportage van uw conclusies. Heeft u meerdere portfolio s? Dan kunt u de gegevens in rapporten combineren. Uw gegevens blijven bewaard en kunnen in een volgende periode eenvoudig worden hergebruikt.

8 3. Inhoud Deelweergave uit de norm (HKZ-norm 130: 2015 en HKZ-norm 123: 2015): 2015 Nederlands Normalisatie-instituut (NEN) 1. Inhoudsopgave Hoofdstuk I: Algemene inleiding Inleiding Samenstelling werkgroep Reikwijdte Wijze van beoordeling en specifieke auditeisen Leeswijzer Hoofdstuk 2: Eisen Rubrieken 1 t/m 3 Rubriek 1: PLAN: Afspraken over het primair proces en professioneel handelen Rubriek 2: DO: Uitvoering van het primair proces Rubriek 3: CHECK EN ACT: Meten, analyseren en verbeteren van het primair proces Rubrieken 4 t/m 9 (Algemeen organisatiedeel) Rubriek 4: De organisatie en haar kwaliteitsmanagementsysteem Rubriek 5: Personeelsbeleid, competenties en kennis Rubriek 6: Actueel houden en vernieuwen van zorg- en dienstverlening Rubriek 7: Omgeving, infrastructuur, materiaal en middelen Rubriek 8: Inkoop en uitbesteding Rubriek 9: Gedocumenteerde informatie Bijlagen uit HKZ-norm 130 Bijlage I: Wijzigingstabel bij HKZ-norm Justitiële Jeugdinrichtingen (JJI) 2015 Bijlage II: Referentietabel ISO 9001:2015 HKZ-norm Justitiële Jeugdinrichtingen (JJI) 2015 Bijlagen uit HKZ-norm 123 (Algemeen organisatiedeel) Bijlage I: Wijzigingstabel bij AO 2015 Bijlage II: HKZ-model 2. VOORBEELDEN VAN EISEN UIT DE NORM Informatieve en ondersteunende informatie, zowel tekstueel als grafisch beschikbaar in de norm inclusief inline bijlagen. De eisen zijn pragmatisch gegroepeerd en zodanig opgedeeld dat u er eenduidig mee kunt werken. U hebt op ieder punt de mogelijkheid om direct toelichtingen, verbeterpunten en ondersteunende documenten (of bewijsstukken) te plaatsen.

9 Rubriek 1: PLAN: Afspraken over het t primair proces en professioneel handelen Rubriek 1 bevat de Plan -fase van de PDCA-cyclus. In deze rubriek gaat het vooral over thema s die een randvoorwaarde vormen voor de opvoeding, behandeling en onderwijs van de jeugdige. In rubriek 4 heeft de Justitiële Jeugdinrichting haar beleid geformuleerd en cruciale processen vastgesteld. Vervolgens gaat een Justitiële Jeugdinrichting in deze rubriek 1 aan de slag met de processen van opvoeding en behandeling van de jeugdige. Op basis van een risico-inventarisatie bepaalt de organisatie de cruciale processen van opvoeding en behandeling. De organisatie moet zelf bepalen welke cruciale processen zo risicovol zijn dat het belangrijk is dat deze vastliggen. De organisatie moet zelf bepalen welke cruciale processen zo risicovol zijn dat het belangrijk is dat deze vastliggen. Hierbij gaat het zowel om de risico s voor de jeugdige als voor de maatschappij. Het doel is deze risico s te minimaliseren, zodat een Justitiële Jeugdinrichting een veilige omgeving is voor de jeugdige en de medewerkers en dat een Justitiële Jeugdinrichting bijdraagt aan een veilige samenleving. Voor de uitwerking van de thema s van rubriek 1 is de betrokkenheid van professional én de directie van groot belang. 1.1 Primaire processen en risico-inventarisatie Toelichting bij 1.1.1a De termen zorg, opvoeding en behandeling worden ruim bedoeld. Onderwijs is hier een belangrijk onderdeel van De organisatie bepaalt de processen van opvoeding en behandeling die cruciaal zijn voor het voldoen aan de eisen en verwachtingen van de jeugdige. Dit betreft in elk geval de aanmelding, opname en intake, insluiting en crisisbeheersing, screening en diagnostiek, zorg/opvoeding/ behandeling, overdracht en nazorg a De organisatie bepaalt de volgorde van en interactie tussen deze processen b De organisatie bepaalt de criteria en methodes die nodig zijn om de processen te controleren en hun doeltreffendheid te garanderen. De methoden betreffen metingen en relevante indicatoren (waaronder indicatoren uit de planning- en controlcyclus van het hoofdkantoor DJI) c De organisatie bepaalt de beschikbaarheid van de benodigde middelen d De organisatie bepaalt de verantwoordelijkheden en bevoegdheden e De organisatie bepaalt de risico's en mogelijkheden. Rubriek 2: DO: Uitvoering van opvoeding oeding en behandeling Algemeen Rubriek 2 bevat de Do -fase van de PDCA-cyclus. Deze rubriek gaat over het uitvoeren van de opvoeding en behandeling aan de individuele jeugdige. Deze fase volgt nadat in rubriek 4 beleid is geformuleerd en cruciale processen zijn vastgesteld, en in rubriek 1 de randvoorwaarden voor goede opvoeding en behandeling zijn bepaald. Hier gaat het om het hele proces van verstrekken van informatie aan de jeugdige en zijn ouders, van intake/indicatie en uitvoering tot evaluatie en bijstelling. Bij de voorbereiding en het maken van een plan gaat het erom de vraag van de jeugdige te begrijpen en die om te zetten in een passend aanbod met inachtneming van de individuele risico s voor de jeugdige. Bij de uitvoering is behalve het professioneel handelen ook vraaggerichtheid van belang. Planning en beheersing van de werkzaamheden, werkmethoden en verslag- legging/ registraties ondersteunen het professioneel handelen. Zij maken het mogelijk dat achteraf getraceerd kan worden wie wat gedaan heeft en wie dat heeft gecontroleerd. Evaluatie moet

10 bezien worden in de relatie tussen de individuele jeugdige en de aanbieder en tussen de aanbieder en eventuele samenwerkingspartners. Evaluatie moet zowel tijdens het proces als bij afsluiting plaatsvinden. Met de thema s informatie, intake/indicatie, uitvoering en evaluatie wordt de verbetercyclus op het proces van de individuele opvoeding en behandeling genormeerd. 2.4 Perspectiefplan Op basis van de in kaart gebrachte problematiek stelt de organisatie (een) Perspectiefplan(en) met doelen op. Dit gebeurt volgens de landelijk afgesproken werkwijze (zie ook 2.9) De organisatie stimuleert de jeugdige om hieraan zijn eigen bijdrage te leveren De organisatie betrekt en bespreekt het Perspectiefplan met de ouders Bij behandelindicatie is het behandelplan onderdeel van het Perspectiefplan. Dit behandelplan wordt vastgesteld conform de wettelijke eisen a Het Perspectiefplan bevat in ieder geval de overeengekomen geformuleerde doelen (gewenste resultaat b Het Perspectiefplan bevat in ieder geval de manier waarop het resultaat en de voortgang van de opvoeding en behandeling wordt gemeten c Het Perspectiefplan bevat in ieder geval de wijze waarop en de frequentie waarmee de organisatie het Perspectiefplan evalueert en bijstelt aan de handen van (tussen)doelen. Rubriek 6: Actueel houden en vernieuwen van zorg- en dienstverlening Algemeen In rubriek 6 staan eisen met betrekking tot het actualiseren, verbeteren en vernieuwen van zorg- en/ of dienstverlening. Hierbij gaat het om: het onderzoek naar mogelijke ontwikkelingen. de implementatie van bestaande processen die nieuw zijn voor de organisatie. het ontwikkelen van geheel nieuwe producten of zorg- en/of dienstverlening. De organisatie moet ontwikkelingen in haar omgeving monitoren en nagaan of deze gevolgen hebben voor de eigen organisatie. Als dat zo is, zal de organisatie maatregelen moeten nemen om het aanbod bij te stellen. Als een organisatie geheel nieuwe producten ontwikkelt, moet dat gebeuren volgens de eisen in paragraaf 6.6. Als de organisatie niet structureel nieuwe producten ontwikkelt, kan dit thema beargumenteerd worden uitgesloten. 6.1 Inventariseren van ontwikkelingen (123) De organisatie volgt de ontwikkelingen op het terrein van wet- en regelgeving en kennisontwikkeling (o.a. nieuwe informatie uit literatuur, best practices en praktijkervaringen) (123) De organisatie onderzoekt met regelmaat de huidige en toekomstige vraag (en ontwikkeling) naar zorg- en dienstverlening (123) De organisatie volgt nieuwe ontwikkelingen op het gebied van werkwijzen en methodieken (123) De uitkomsten van bovenstaande inventarisaties legt de organisatie vast.

11 6.4 Het actualiseren en verbeteren van bestaande zorg- of dienstverlening (123) De organisatie heeft een proces voor het actualiseren en verbeteren van bestaand aanbod a (123) Bij de inrichting van dit proces wordt rekening gehouden met de specifieke eisen waaraan het actualiseren of verbeteren moet voldoen b (123) Bij de inrichting van dit proces wordt rekening gehouden met de noodzaak om cliënten, cliëntenvertegenwoordiging, patiënten, klanten, personeel en gebruikers te betrekken.

HKZ-norm 134 Kinderopvang: Onderdeel Peuterspeelzalen - Inclusief HKZ-norm 123 Algemeen organisatiedeel (2015)

HKZ-norm 134 Kinderopvang: Onderdeel Peuterspeelzalen - Inclusief HKZ-norm 123 Algemeen organisatiedeel (2015) Productinformatie HKZ-norm 134 Kinderopvang: Onderdeel Peuterspeelzalen - Inclusief HKZ-norm 123 Algemeen organisatiedeel (2015) SECTOR Onderwijs Zorg TYPE Kwaliteit kinderopvang, Kwaliteitsmanagement

Nadere informatie

HKZ-norm 143 Certificatieschema - Kleine Organisaties (2010)

HKZ-norm 143 Certificatieschema - Kleine Organisaties (2010) Productinformatie HKZ-norm 143 Certificatieschema - Kleine Organisaties (2010) SECTOR Zorg TYPE Kwaliteitsmanagement & systemen BRON PRODUCTINFORMATIE HKZ-norm 143 Certificatieschema - Kleine Organisaties

Nadere informatie

NEN-ISO (nl) Risico management. Productinformatie. Bedrijfsleven Onderwijs Overheden Zorg

NEN-ISO (nl) Risico management. Productinformatie. Bedrijfsleven Onderwijs Overheden Zorg Productinformatie NEN-ISO 31000 (nl) Risico management SECTOR Bedrijfsleven Onderwijs Overheden Zorg TYPE Riskmanagement, Compliance management, Kwaliteitsmanagement & systemen BRON PRODUCTINFORMATIE NEN-ISO

Nadere informatie

NEN-EN-ISO 9001: 2015 (nl) - Kwaliteits managementsystemen

NEN-EN-ISO 9001: 2015 (nl) - Kwaliteits managementsystemen Productinformatie NEN-EN-ISO 9001: 2015 (nl) - Kwaliteits managementsystemen SECTOR Groot bedrijf Midden en klein bedrijf (MKB), Klein bedrijf / zelfstandigen, Primair onderwijs (PO), Voortgezet onderwijs

Nadere informatie

NEN-EN-ISO (nl) Assetmanagement managementsystemen. Productinformatie. Bedrijfsleven Onderwijs Overheden Zorg

NEN-EN-ISO (nl) Assetmanagement managementsystemen. Productinformatie. Bedrijfsleven Onderwijs Overheden Zorg Productinformatie NEN-EN-ISO 55001 (nl) Assetmanagement managementsystemen SECTOR Bedrijfsleven Onderwijs Overheden Zorg TYPE Asset management, Kwaliteitsmanagement & systemen BRON PRODUCTINFORMATIE NEN-EN-ISO

Nadere informatie

NEN-ISO 26000:2010 nl: Richtlijn voor maatschappelijke verantwoordelijkheid van organisaties

NEN-ISO 26000:2010 nl: Richtlijn voor maatschappelijke verantwoordelijkheid van organisaties Productinformatie NEN-ISO 26000:2010 nl: Richtlijn voor maatschappelijke verantwoordelijkheid van organisaties SECTOR Groot bedrijf Midden en klein bedrijf (MKB), Klein bedrijf / zelfstandigen, Middelbaar

Nadere informatie

NEN-EN-ISO (nl) Voedselveiligheid managementsystemen - Eisen aan een organisatie in de voedselketen (ISO 22000:2005,IDT)

NEN-EN-ISO (nl) Voedselveiligheid managementsystemen - Eisen aan een organisatie in de voedselketen (ISO 22000:2005,IDT) Productinformatie NEN-EN-ISO 22000 (nl) Voedselveiligheid managementsystemen - Eisen aan een organisatie in de voedselketen (ISO 22000:2005,IDT) SECTOR Groot bedrijf Midden en klein bedrijf (MKB), Klein

Nadere informatie

Onderbouwing HKZ-model versie 2008

Onderbouwing HKZ-model versie 2008 Onderbouwing HKZ-model versie 2008 HKZ is de basis > de basis voor kwaliteit > kwaliteit in de zorg > zorg voor mensen > mensen die zorg nodig hebben > mensen die kwaliteit verdienen > mensen die kwaliteit

Nadere informatie

Beleid en beheer Pagina 1 van 9

Beleid en beheer Pagina 1 van 9 Beleid en beheer Pagina 1 van 9 Eigenaar : Directie A. SCOPE Stichting Het Robertshuis (navolgend: Het Robertshuis) heeft op basis van haar activiteiten gekozen voor het HKZ Harmonisatiemodel voor Externe

Nadere informatie

Voorbeeld. Medisch Specialistische Revalidatiezorg. Preview. Norm > Versie 2016

Voorbeeld. Medisch Specialistische Revalidatiezorg. Preview. Norm > Versie 2016 Dit document mag slechts op een stand-alone PC worden geinstalleerd. Gebruik op een netwerk is alleen. toestaan als een aanvullende licentieovereenkomst voor netwerkgebruik met NEN is afgesloten. This

Nadere informatie

Belangrijke wijzigingen HKZ-normen

Belangrijke wijzigingen HKZ-normen Belangrijke wijzigingen HKZ-normen door wijzigingen in ISO 9001:2015 Om welke HKZ-normen gaat het: Belangrijke wijzigingen HKZ-normen Op 15 september 2015 is de nieuwe ISO 9001:2015 gepubliceerd. Een groot

Nadere informatie

Voorbeeld. Onderdeel Bemiddeling. Preview. Norm > Verpleging, Verzorging en Thuiszorg

Voorbeeld. Onderdeel Bemiddeling. Preview. Norm > Verpleging, Verzorging en Thuiszorg Dit document mag slechts op een stand-alone PC worden geinstalleerd. Gebruik op een netwerk is alleen. toestaan als een aanvullende licentieovereenkomst voor netwerkgebruik met NEN is afgesloten. This

Nadere informatie

Voorbeeld. Gehandicaptenzorg. Preview. Norm > Versie Dit document is een voorbeeld van NEN / This document is a preview by NEN

Voorbeeld. Gehandicaptenzorg. Preview. Norm > Versie Dit document is een voorbeeld van NEN / This document is a preview by NEN Dit document mag slechts op een stand-alone PC worden geinstalleerd. Gebruik op een netwerk is alleen. toestaan als een aanvullende licentieovereenkomst voor netwerkgebruik met NEN is afgesloten. This

Nadere informatie

Belangrijke wijzigingen HKZ-normen

Belangrijke wijzigingen HKZ-normen Belangrijke wijzigingen HKZ-normen door wijzigingen in ISO 9001:2015 Belangrijke wijzigingen HKZ-normen Op 15 september 2015 is de nieuwe ISO 9001:2015 gepubliceerd. Een groot aantal HKZ-normen is ISO-compatibel.

Nadere informatie

Voorbeeld. Zorgboerderijen. Preview. Opstapcertificatieschema > fase 1. Versie 2008

Voorbeeld. Zorgboerderijen. Preview. Opstapcertificatieschema > fase 1. Versie 2008 This document may only be used on a stand-alone PC. Use in a network is only permitted when a supplementary license agreement for us in a network with NEN has been concluded. Opstapcertificatieschema fase

Nadere informatie

Voorbeeld. Verpleging, Verzorging en Thuiszorg. Preview. Norm > Onderdeel Kraamzorg. Versie 2015

Voorbeeld. Verpleging, Verzorging en Thuiszorg. Preview. Norm > Onderdeel Kraamzorg. Versie 2015 Dit document mag slechts op een stand-alone PC worden geinstalleerd. Gebruik op een netwerk is alleen. toestaan als een aanvullende licentieovereenkomst voor netwerkgebruik met NEN is afgesloten. This

Nadere informatie

Openbare Apotheken. Norm > Versie Dit document is een voorbeeld van NEN / This document is a preview by NEN

Openbare Apotheken. Norm > Versie Dit document is een voorbeeld van NEN / This document is a preview by NEN Dit document mag slechts op een stand-alone PC worden geinstalleerd. Gebruik op een netwerk is alleen. toestaan als een aanvullende licentieovereenkomst voor netwerkgebruik met NEN is afgesloten. This

Nadere informatie

Opstapcertificatie fase I en II > VV&T Onderdeel Kraamzorg

Opstapcertificatie fase I en II > VV&T Onderdeel Kraamzorg Opstapcertificatie fase I en II > VV&T Onderdeel Kraamzorg Versie 2012 Inleiding 201 Nederlands Normalisatie Instituut. Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt door middel

Nadere informatie

HKZ-certificering, nu en in de toekomst. Jojanneke Bolder Eric van Bavel

HKZ-certificering, nu en in de toekomst. Jojanneke Bolder Eric van Bavel HKZ-certificering, nu en in de toekomst Jojanneke Bolder Eric van Bavel Wedstrijd? I S O H K Z Welke spelregels? Inhoud Achtergronden HKZ/ISO Groepsopdracht Verschillen HKZ/ISO HKZ nieuwe ontwikkelingen

Nadere informatie

Norm > Welzijn en Maatschappelijke Dienstverlening. Onderdeel Maatschappelijke Hulp- en Dienstverlening

Norm > Welzijn en Maatschappelijke Dienstverlening. Onderdeel Maatschappelijke Hulp- en Dienstverlening Dit document mag slechts op een stand-alone PC worden geinstalleerd. Gebruik op een netwerk is alleen. toestaan als een aanvullende licentieovereenkomst voor netwerkgebruik met NEN is afgesloten. This

Nadere informatie

Huisartsendienstenstructuren

Huisartsendienstenstructuren Dit document mag slechts op een stand-alone PC worden geinstalleerd. Gebruik op een netwerk is alleen. toestaan als een aanvullende licentieovereenkomst voor netwerkgebruik met NEN is afgesloten. This

Nadere informatie

Norm > Welzijn en Maatschappelijke Dienstverlening. Onderdeel Sociaal Cultureel Werk en Welzijn Ouderen

Norm > Welzijn en Maatschappelijke Dienstverlening. Onderdeel Sociaal Cultureel Werk en Welzijn Ouderen Dit document mag slechts op een stand-alone PC worden geinstalleerd. Gebruik op een netwerk is alleen. toestaan als een aanvullende licentieovereenkomst voor netwerkgebruik met NEN is afgesloten. This

Nadere informatie

In veel gevallen bevat deze sectorspecifieke uitgave ook nog een (beperkt) aantal sectorspecifieke aanvullingen op rubrieken 4 t/m 9.

In veel gevallen bevat deze sectorspecifieke uitgave ook nog een (beperkt) aantal sectorspecifieke aanvullingen op rubrieken 4 t/m 9. Inhoudelijke verschill HKZ heeft in het verled het combiner van meerdere sectorspecifieke norm al makkelijker gemaakt door het uitbrg van het Algeme Organisatiedeel met daarin de volgde rubriek: Rubriek

Nadere informatie

Opstapcertificatie fase I en II > VV&T

Opstapcertificatie fase I en II > VV&T Opstapcertificatie fase I en II > VV&T versie 2010 Inleiding 2011 Stichting HKZ Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie, microfilm of op

Nadere informatie

Voorbeeld. Onderdeel Gastouderbureaus. Preview. Norm > Kinderopvang. Dit document is een voorbeeld van NEN / This document is a preview by NEN

Voorbeeld. Onderdeel Gastouderbureaus. Preview. Norm > Kinderopvang. Dit document is een voorbeeld van NEN / This document is a preview by NEN Dit document mag slechts op een stand-alone PC worden geinstalleerd. Gebruik op een netwerk is alleen. toestaan als een aanvullende licentieovereenkomst voor netwerkgebruik met NEN is afgesloten. This

Nadere informatie

Voorbeeld. Jeugdzorg. Preview. Certificatieschema > Versie Dit document is een voorbeeld van NEN / This document is a preview by NEN

Voorbeeld. Jeugdzorg. Preview. Certificatieschema > Versie Dit document is een voorbeeld van NEN / This document is a preview by NEN Dit document mag slechts op een stand-alone PC worden geinstalleerd. Gebruik op een netwerk is alleen. toestaan als een aanvullende licentieovereenkomst voor netwerkgebruik met NEN is afgesloten. This

Nadere informatie

Beschrijving van de generieke norm: ISO 9001:2015. Grafimedia en Creatieve Industrie. Versie: augustus 2016

Beschrijving van de generieke norm: ISO 9001:2015. Grafimedia en Creatieve Industrie. Versie: augustus 2016 Beschrijving van de generieke norm: ISO 9001:2015 Grafimedia en Creatieve Industrie Versie: augustus 2016 Uitgave van de branche (SCGM) Dit is een uitgave van de SCGM. 2017, Branche, Boeingavenue 2017,

Nadere informatie

Voorbeeld. Onderdeel Sociaal Cultureel Werk/Welzijn ouderen. Preview. Certificatieschema Welzijn en Maatschappelijke Dienstverlening > Versie 2009

Voorbeeld. Onderdeel Sociaal Cultureel Werk/Welzijn ouderen. Preview. Certificatieschema Welzijn en Maatschappelijke Dienstverlening > Versie 2009 This document may only be used on a stand-alone PC. Use in a network is only permitted when a supplementary license agreement for us in a network with NEN has been concluded. Voorbeeld Certificatieschema

Nadere informatie

Introductie OHSAS 18001

Introductie OHSAS 18001 Introductie OHSAS 18001 OHSAS 18001 -in het kort OHSAS 18001 is een norm voor een managementsysteem die de veiligheid en gezondheid in en rondom de organisatie waarborgt. OHSAS staat voor Occupational

Nadere informatie

Voorbeeld. Openbare Apotheken. Preview. Certificatieschema > Versie Dit document is een voorbeeld van NEN / This document is a preview by NEN

Voorbeeld. Openbare Apotheken. Preview. Certificatieschema > Versie Dit document is een voorbeeld van NEN / This document is a preview by NEN Dit document mag slechts op een stand-alone PC worden geinstalleerd. Gebruik op een netwerk is alleen. toestaan als een aanvullende licentieovereenkomst voor netwerkgebruik met NEN is afgesloten. This

Nadere informatie

Publieke Gezondheidszorg

Publieke Gezondheidszorg Dit document mag slechts op een stand-alone PC worden geinstalleerd. Gebruik op een netwerk is alleen. toestaan als een aanvullende licentieovereenkomst voor netwerkgebruik met NEN is afgesloten. This

Nadere informatie

Voorschoolse Educatie Onderzoekskader PO Basis. Productinformatie. Primair onderwijs (PO) Voorschoolse educatie & Kinderopvang,

Voorschoolse Educatie Onderzoekskader PO Basis. Productinformatie. Primair onderwijs (PO) Voorschoolse educatie & Kinderopvang, Productinformatie Voorschoolse Educatie Onderzoekskader PO 2017 - Basis SECTOR Primair onderwijs (PO) Voorschoolse educatie & Kinderopvang, TYPE Kwaliteitsmanagement & systemen Onderwijs kwaliteit, Kwaliteit

Nadere informatie

Beschrijving van de generieke norm: ISO 27001:2013. Grafimedia en Creatieve Industrie. Versie: augustus 2016

Beschrijving van de generieke norm: ISO 27001:2013. Grafimedia en Creatieve Industrie. Versie: augustus 2016 Beschrijving van de generieke norm: ISO 27001:2013 Grafimedia en Creatieve Industrie Versie: augustus 2016 Uitgave van de branche (SCGM) INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE... 1 INLEIDING... 4 1. ONDERWERP EN

Nadere informatie

Justitiële Jeugdinrichtingen

Justitiële Jeugdinrichtingen Justitiële Jeugdinrichtingen eld be iew ev Pr or Vo Dit document mag slechts op een stand-alone PC worden geinstalleerd. Gebruik op een netwerk is alleen. toestaan als een aanvullende licentieovereenkomst

Nadere informatie

Voorbeeld. Onderdeel Peuterspeelzalen. Preview. Norm > Kinderopvang. Versie 2014

Voorbeeld. Onderdeel Peuterspeelzalen. Preview. Norm > Kinderopvang. Versie 2014 Dit document mag slechts op een stand-alone PC worden geinstalleerd. Gebruik op een netwerk is alleen. toestaan als een aanvullende licentieovereenkomst voor netwerkgebruik met NEN is afgesloten. This

Nadere informatie

4.3 Het toepassingsgebied van het kwaliteitsmanagement systeem vaststellen. 4.4 Kwaliteitsmanagementsysteem en de processen ervan.

4.3 Het toepassingsgebied van het kwaliteitsmanagement systeem vaststellen. 4.4 Kwaliteitsmanagementsysteem en de processen ervan. ISO 9001:2015 ISO 9001:2008 Toelichting van de verschillen. 1 Scope 1 Scope 1.1 Algemeen 4 Context van de organisatie 4 Kwaliteitsmanagementsysteem 4.1 Inzicht in de organisatie en haar context. 4 Kwaliteitsmanagementsysteem

Nadere informatie

In relatie tot het Kwaliteitskader voorkomen seksueel misbruik in de Jeugzorg

In relatie tot het Kwaliteitskader voorkomen seksueel misbruik in de Jeugzorg Dit document mag slechts op een stand-alone PC worden geinstalleerd. Gebruik op een netwerk is alleen. toestaan als een aanvullende licentieovereenkomst voor netwerkgebruik met NEN is afgesloten. This

Nadere informatie

Norm > Welzijn en Maatschappelijke Dienstverlening. Onderdeel Maatschappelijke Opvang en Vrouwenopvang

Norm > Welzijn en Maatschappelijke Dienstverlening. Onderdeel Maatschappelijke Opvang en Vrouwenopvang Dit document mag slechts op een stand-alone PC worden geinstalleerd. Gebruik op een netwerk is alleen. toestaan als een aanvullende licentieovereenkomst voor netwerkgebruik met NEN is afgesloten. This

Nadere informatie

Voorbeeld. Jeugdzorg. Preview. Addendum bij het HKZ-certificatieschema >

Voorbeeld. Jeugdzorg. Preview. Addendum bij het HKZ-certificatieschema > Voorbeeld Addendum bij het HKZ-certificatieschema > Jeugdzorg In relatie tot het Kwaliteitskader voorkomen seksueel misbruik in de jeugdzorg Dit document mag slechts op een stand-alone PC worden geinstalleerd.

Nadere informatie

Voorbeeld. Onderdeel Maatschappelijke Hulp- en Dienstverlening. Preview. Certificatieschema Welzijn en Maatschappelijke Dienstverlening > Versie 2009

Voorbeeld. Onderdeel Maatschappelijke Hulp- en Dienstverlening. Preview. Certificatieschema Welzijn en Maatschappelijke Dienstverlening > Versie 2009 Dit document mag slechts op een stand-alone PC worden geinstalleerd. Gebruik op een netwerk is alleen. toestaan als een aanvullende licentieovereenkomst voor netwerkgebruik met NEN is afgesloten. This

Nadere informatie

Kwaliteitslabel Sociaal Werk versus ISO 9001: 2015

Kwaliteitslabel Sociaal Werk versus ISO 9001: 2015 Kwaliteitslabel Sociaal Werk versus ISO 9001: 2015 Inleiding Dit overzicht is bedoeld voor leden van Sociaal Werk Nederland (en Certificatie Instellingen), die zich willen oriënteren op de verschillen

Nadere informatie

Instellingen voor geestelijke gezondheidszorg

Instellingen voor geestelijke gezondheidszorg Dit document mag slechts op een stand-alone PC worden geinstalleerd. Gebruik op een netwerk is alleen. toestaan als een aanvullende licentieovereenkomst voor netwerkgebruik met NEN is afgesloten. This

Nadere informatie

NEN-EN-ISO 14001:2015 (nl) Milieu managementsystemen

NEN-EN-ISO 14001:2015 (nl) Milieu managementsystemen Productinformatie NEN-EN-ISO 14001:2015 (nl) Milieu managementsystemen SECTOR Bedrijfsleven Onderwijs Overheden Zorg TYPE Kwaliteitsmanagement & systemen, Milieumanagement BRON PRODUCTINFORMATIE NEN-EN-ISO

Nadere informatie

Voorbeeld. Reclassering. Preview. Certificatieschema > Versie Dit document is een voorbeeld van NEN / This document is a preview by NEN

Voorbeeld. Reclassering. Preview. Certificatieschema > Versie Dit document is een voorbeeld van NEN / This document is a preview by NEN Dit document mag slechts op een stand-alone PC worden geinstalleerd. Gebruik op een netwerk is alleen. toestaan als een aanvullende licentieovereenkomst voor netwerkgebruik met NEN is afgesloten. This

Nadere informatie

KWALITEIT MANAGEMENT PLAN CO2 EMISSIE INVENTARIS SOGETI

KWALITEIT MANAGEMENT PLAN CO2 EMISSIE INVENTARIS SOGETI KWALITEIT MANAGEMENT PLAN CO2 EMISSIE INVENTARIS SOGETI Auteur René Speelman Versie V1.0 Plaats Vianen Kenmerk Versie informatie VERSIE INFORMATIE Versie Datum Bijzonderheden Auteur V 1.0 09-03-2015 Aangepast

Nadere informatie

Voorbeeld. Verpleging, Verzorging en Thuiszorg Onderdeel Kraamzorg. Preview. Certificatieschema > Versie 2012

Voorbeeld. Verpleging, Verzorging en Thuiszorg Onderdeel Kraamzorg. Preview. Certificatieschema > Versie 2012 Dit document mag slechts op een stand-alone PC worden geinstalleerd. Gebruik op een netwerk is alleen. toestaan als een aanvullende licentieovereenkomst voor netwerkgebruik met NEN is afgesloten. This

Nadere informatie

Zelfevaluatie Kwaliteitslabel Sociaal Werk

Zelfevaluatie Kwaliteitslabel Sociaal Werk Zelfevaluatie Kwaliteitslabel Sociaal Werk Kerngegevens Gegevens organisatie Gegevens zelfevaluatie Naam en adres organisatie Zelfevaluatie ingevuld op [Datum] Scope [werkzaamheden, onderdelen en locaties

Nadere informatie

Terug naar de bedoeling met ISO 9001:2015

Terug naar de bedoeling met ISO 9001:2015 Walvis ConsultingGroep Brengt kwaliteit tot leven Voor kwaliteit van mens en organisatie Terug naar de bedoeling met ISO 9001:2015 Ronald Zwart Vennoot, senior consultant en auditor ronald.zwart@walviscg.nl

Nadere informatie

Voorbeeld. Huisartsendienstenstructuren. Preview. Certificatieschema > Versie 2012

Voorbeeld. Huisartsendienstenstructuren. Preview. Certificatieschema > Versie 2012 Certificatieschema > Huisartsendienstenstructuren Versie 2012 Dit document mag slechts op een stand-alone PC worden geinstalleerd. Gebruik op een netwerk is alleen. toestaan als een aanvullende licentieovereenkomst

Nadere informatie

Certificeren Waardevol?? KVGM B.V.

Certificeren Waardevol?? KVGM B.V. Certificeren Waardevol?? KVGM Improvement Solutions: + Specialisten in verbetermanagement + 20 jaar ervaring + 6 deskundige, gedreven en pragmatische professionals + Praktische aanpak waarbij de klantorganisatie

Nadere informatie

Energiemanagement Actieplan

Energiemanagement Actieplan 1 van 8 Energiemanagement Actieplan Datum 18 04 2013 Rapportnr Opgesteld door Gedistribueerd aan A. van de Wetering & H. Buuts 1x Directie 1x KAM Coördinator 1x Handboek CO₂ Prestatieladder 1 2 van 8 INHOUDSOPGAVE

Nadere informatie

Energie Kwailteitsmanagement systeem

Energie Kwailteitsmanagement systeem Energie Kwailteitsmanagement systeem (4.A.2) Colofon: Opgesteld : drs. M.J.C.H. de Ruijter paraaf: Gecontroleerd : W. van Houten paraaf: Vrijgegeven : W. van Houten paraaf: Datum : 1 april 2012 Energie

Nadere informatie

De nieuwe ISO norm 2015 Wat nu?!

De nieuwe ISO norm 2015 Wat nu?! De nieuwe ISO norm 2015 Wat nu?! Stichting QualityMasters Nieuwland Parc 157 3351 LJ Papendrecht 078-3030060 info@qualitymasters.com www.qualitymasters.com 02-2015 Inhoud Inleiding pagina 3 Van Oud naar

Nadere informatie

Energiemeetplan Inclusief kwaliteitsmanagementplan en energiemanagement actieplan. Criteria

Energiemeetplan Inclusief kwaliteitsmanagementplan en energiemanagement actieplan. Criteria Energiemeetplan 2018-2022 Inclusief kwaliteitsmanagementplan en energiemanagement actieplan Criteria Conform niveau 3 op de CO2-prestatieladder 3.0 en ISO50001 Opgesteld door Paul Jonk en Marco Vermeulen

Nadere informatie

Voorbeeld. Bureaus Jeugdzorg. Preview. Certificatieschema > Versie Dit document is een voorbeeld van NEN / This document is a preview by NEN

Voorbeeld. Bureaus Jeugdzorg. Preview. Certificatieschema > Versie Dit document is een voorbeeld van NEN / This document is a preview by NEN Dit document mag slechts op een stand-alone PC worden geinstalleerd. Gebruik op een netwerk is alleen. toestaan als een aanvullende licentieovereenkomst voor netwerkgebruik met NEN is afgesloten. This

Nadere informatie

NORMEN KWALITEITSLABEL SOCIAAL WERK

NORMEN KWALITEITSLABEL SOCIAAL WERK NORMEN KWALITEITSLABEL SOCIAAL WERK Opzet De normen zijn afgeleid van de vastgestelde Kwaliteitswaarden van de branche Sociaal Werk. Ze zijn ingedeeld in drie hoofdgroepen, die de opzet van deze Branchecode

Nadere informatie

Documentenanalyse Veiligheidsvisitatiebezoek

Documentenanalyse Veiligheidsvisitatiebezoek Ingevuld door: Naam Instelling: Documentenanalyse Veiligheidsvisitatiebezoek In de documentenanalyse wordt gevraagd om verplichte documentatie en registraties vanuit de NTA 8009:2007 en HKZ certificatieschema

Nadere informatie

Medewerker administratieve processen en systemen

Medewerker administratieve processen en systemen processen en systemen Doel Voorbereiden, analyseren, ontwerpen, ontwikkelen, beheren en evalueren van procedures en inrichting van het administratieve proces en interne controles, rekening houdend met

Nadere informatie

Energiemanagementprogramma HEVO B.V.

Energiemanagementprogramma HEVO B.V. Energiemanagementprogramma HEVO B.V. Opdrachtgever HEVO B.V. Project CO2 prestatieladder Datum 7 december 2010 Referentie 1000110-0154.3.0 Auteur mevrouw ir. C.D. Koolen Niets uit deze uitgave mag zonder

Nadere informatie

Checklist Audits. Inrichtingskader Improvement Model. Zijn we klaar voor de HKZ- of ISO-audit? Eventueel een onderschrift met iets

Checklist Audits. Inrichtingskader Improvement Model. Zijn we klaar voor de HKZ- of ISO-audit? Eventueel een onderschrift met iets Checklist Audits Inrichtingskader Improvement Model Zijn we klaar voor de HKZ- of ISO-audit? Eventueel een onderschrift met iets Van verbetermodel naar certificatie Het inrichtingskader van Novire heeft

Nadere informatie

ISO 9000:2000 en ISO 9001:2000. Een introductie. Algemene informatie voor medewerkers van: SYSQA B.V.

ISO 9000:2000 en ISO 9001:2000. Een introductie. Algemene informatie voor medewerkers van: SYSQA B.V. ISO 9000:2000 en ISO 9001:2000 Een introductie Algemene informatie voor medewerkers van: SYSQA B.V. Organisatie SYSQA B.V. Pagina 2 van 11 Inhoudsopgave 1 INLEIDING... 3 1.1 ALGEMEEN... 3 1.2 VERSIEBEHEER...

Nadere informatie

Energiemanagementplan Carbon Footprint

Energiemanagementplan Carbon Footprint Energiemanagementplan Carbon Footprint Rapportnummer : Energiemanagementplan (2011.001) Versie : 1.0 Datum vrijgave : 14 juli 2011 Klaver Infratechniek B.V. Pagina 1 van 10 Energiemanagementplan (2011.001)

Nadere informatie

Kwaliteitslabel Sociaal Werk versus HKZ Welzijn en Maatschappelijke Dienstverlening versie 2015

Kwaliteitslabel Sociaal Werk versus HKZ Welzijn en Maatschappelijke Dienstverlening versie 2015 Kwaliteitslabel Sociaal Werk versus HKZ Welzijn en Maatschappelijke Dienstverlening versie 2015 Algemeen deel en branche-specifieke delen Maatschappelijke Hulp- en Dienstverlening, Maatschappelijke Opvang

Nadere informatie

Eerstelijns gezondheidszorg van het ministerie van Defensie

Eerstelijns gezondheidszorg van het ministerie van Defensie Dit document mag slechts op een stand-alone PC worden geinstalleerd. Gebruik op een netwerk is alleen. toestaan als een aanvullende licentieovereenkomst voor netwerkgebruik met NEN is afgesloten. This

Nadere informatie

NEN-EN (nl) Kwaliteitsmanagement systemen EN ISO 9001:2015 voor zorg en welzijn

NEN-EN (nl) Kwaliteitsmanagement systemen EN ISO 9001:2015 voor zorg en welzijn Productinformatie NEN-EN 15224 (nl) Kwaliteitsmanagement systemen EN ISO 9001:2015 voor zorg en welzijn SECTOR Verpleging, verzorging & thuiszorg Geestelijke gezondheidszorg, Publieke gezondheidszorg &

Nadere informatie

Handleiding Kwaliteitszorg Medische Vervolgopleidingen

Handleiding Kwaliteitszorg Medische Vervolgopleidingen Handleiding Kwaliteitszorg Medische Vervolgopleidingen Martini Ziekenhuis Groningen/Van Swieten Instituut Ziekenhuisgroep Twente locatie Almelo en Hengelo/ZGT Academie 2013 1 Inleiding Ter bewaking van

Nadere informatie

CO2 Prestatieladder Stuurcyclus en beleidsverklaring

CO2 Prestatieladder Stuurcyclus en beleidsverklaring CO2 Prestatieladder Opgesteld door: R. Louis (Kader) Kader, bureau voor kwaliteitszorg b.v. Bedrijvenpark Twente 301 7602 KL Almelo Tel: 0546 536 800 Datum: 21-1-2019 Versie: 1.0 Status: Definitief Inhoudsopgave

Nadere informatie

IN ZES STAPPEN MVO IMPLEMENTEREN IN UW KWALITEITSSYSTEEM

IN ZES STAPPEN MVO IMPLEMENTEREN IN UW KWALITEITSSYSTEEM IN ZES STAPPEN MVO IMPLEMENTEREN IN UW KWALITEITSSYSTEEM De tijd dat MVO was voorbehouden aan idealisten ligt achter ons. Inmiddels wordt erkend dat MVO geen hype is, maar van strategisch belang voor ieder

Nadere informatie

Cliënt-/patiëntveiligheid

Cliënt-/patiëntveiligheid Dit document mag slechts op een stand-alone PC worden geinstalleerd. Gebruik op een netwerk is alleen. toestaan als een aanvullende licentieovereenkomst voor netwerkgebruik met NEN is afgesloten. This

Nadere informatie

1. FORMAT PLAN VAN AANPAK

1. FORMAT PLAN VAN AANPAK INHOUDSOPGAVE 1. FORMAT PLAN VAN AANPAK 1.1. Op weg naar een kwaliteitsmanagementsysteem 1.2. Besluit tot realisatie van een kwaliteitsmanagementsysteem (KMS) 1.3. Vaststellen van meerjarenbeleid en SMART

Nadere informatie

Veiligheidsmodule. HKZ-certificatieschema Instellingen voor geestelijke gezondheidszorg > Versie 2011

Veiligheidsmodule. HKZ-certificatieschema Instellingen voor geestelijke gezondheidszorg > Versie 2011 eld be iew ev Pr or Vo Dit document mag slechts op een stand-alone PC worden geinstalleerd. Gebruik op een netwerk is alleen. toestaan als een aanvullende licentieovereenkomst voor netwerkgebruik met NEN

Nadere informatie

De toepassing van het Zelf Evaluatie Veiligheid Instrument Gezondheidszorg

De toepassing van het Zelf Evaluatie Veiligheid Instrument Gezondheidszorg De toepassing van het Zelf Evaluatie Veiligheid Instrument Gezondheidszorg De hete aardappel niet doorschuiven maar verantwoordelijkheid delen 8-4-2011 1 Noodzaak VMS Structureel falend risicomanagement

Nadere informatie

PDCA-cyclus ketenindicatoren

PDCA-cyclus ketenindicatoren PDCA-cyclus ketenindicatoren Handreiking voor VSV s Colofon Deze handreiking is een publicatie van de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV). 2018 Koninklijke Nederlandse Organisatie

Nadere informatie

Leeswijzer kwaliteitskader 2017 en bijbehorend toetsingskader

Leeswijzer kwaliteitskader 2017 en bijbehorend toetsingskader 1 Leeswijzer kwaliteitskader 2017 en bijbehorend toetsingskader 2 Kwaliteitskader 2017 Het kwaliteitskader 2017 is een richtinggevende leidraad. Het is geen afvinklijstje. Het kwaliteitskader stimuleert

Nadere informatie

Verpleeghuizen, Verzorgingshuizen en Thuiszorgorganisaties

Verpleeghuizen, Verzorgingshuizen en Thuiszorgorganisaties Dit document mag slechts op een stand-alone PC worden geinstalleerd. Gebruik op een netwerk is alleen. toestaan als een aanvullende licentieovereenkomst voor netwerkgebruik met NEN is afgesloten. This

Nadere informatie

Wel of niet certificatie? K. de Jongh

Wel of niet certificatie? K. de Jongh K. de Jongh Tijdsduur: 30 minuten Certificatie; ondermeer status 2015 versies De nieuwe norm; HLS en 2015 versies Voorbeelden uit de praktijk HLS en 2015 versies in de praktijk Conclusies? 9-3-2015 2 Certificatie:

Nadere informatie

De toepassing van integraal veiligheidsmanagement binnen de zorgsector

De toepassing van integraal veiligheidsmanagement binnen de zorgsector De toepassing van integraal veiligheidsmanagement binnen de zorgsector De hete appel niet doorschuiven maar verantwoordelijkheid delen 16-3-2011 1 Noodzaak VMS Structureel falend risicomanagement kost

Nadere informatie

Voorbeeld. Verpleeghuizen, Verzorgingshuizen en Thuiszorgorganisaties. Preview. Certificatieschema > Versie 2010

Voorbeeld. Verpleeghuizen, Verzorgingshuizen en Thuiszorgorganisaties. Preview. Certificatieschema > Versie 2010 Dit document mag slechts op een stand-alone PC worden geinstalleerd. Gebruik op een netwerk is alleen. toestaan als een aanvullende licentieovereenkomst voor netwerkgebruik met NEN is afgesloten. This

Nadere informatie

Afbeelding: TriamFloat Effectmetingsmodel

Afbeelding: TriamFloat Effectmetingsmodel Het meten van het effect van leren en ontwikkelen is een belangrijk thema bij onze klanten. Organisaties willen de toegevoegde waarde van leren weten en verwachten een professionele aanpak van de afdeling

Nadere informatie

Evaluatie en verbetering kwaliteitsysteem

Evaluatie en verbetering kwaliteitsysteem Evaluatie en verbetering kwaliteitsysteem Versie : 00-00-00 Vervangt versie : 00-00-00 Geldig m.i.v. : Opsteller : ------------------- Pag. 1 van 5 Goedkeuringen : Datum: Paraaf: teamleider OK/CSA : DSMH

Nadere informatie

Onderdeel Dagopvang en buitenschoolse opvang

Onderdeel Dagopvang en buitenschoolse opvang Certificatieschema > Kinderopvang Onderdeel Dagopvang en buitenschoolse opvang Versie 00 HKZ model HKZ is de basis > de basis voor kwaliteit > kwaliteit in de zorg > zorg voor mensen > mensen die zorg

Nadere informatie

NEN-EN-ISO (nl) Voedselveiligheid managementsystemen - Eisen aan een organisatie in de voedselketen (ISO 22000:2005,IDT)

NEN-EN-ISO (nl) Voedselveiligheid managementsystemen - Eisen aan een organisatie in de voedselketen (ISO 22000:2005,IDT) Productinformatie NEN-EN-ISO 22000 (nl) Voedselveiligheid managementsystemen - Eisen aan een organisatie in de voedselketen (ISO 22000:2005,IDT) SECTOR Bedrijfsleven Onderwijs Overheden Zorg TYPE Voedselveiligheid,

Nadere informatie

Cliënt - / Patiëntveiligheid

Cliënt - / Patiëntveiligheid Cliënt - / Patiëntveiligheid eld be iew ev Pr or Vo Dit document mag slechts op een stand-alone PC worden geinstalleerd. Gebruik op een netwerk is alleen. toestaan als een aanvullende licentieovereenkomst

Nadere informatie

Informatiebeveiliging als proces

Informatiebeveiliging als proces Factsheet Informatiebeveiliging als proces Informatiebeveiliging onder controle krijgen en houden FORTIVISION Stadionstraat 1a 4815 NC Breda +31 (0) 88 160 1780 www.db-fortivision.nl info@db-fortivision.nl

Nadere informatie

Kwaliteitshandboek. Inleiding

Kwaliteitshandboek. Inleiding Inleiding In de sector Opgroeien en Opvoeden werken we volgens de kwaliteitsnormen van het HKZ certificatieschema Kinderopvang. Het schema is landelijk vastgesteld en leidend voor kinderopvangorganisaties

Nadere informatie

Certificatieschema Gehandicaptenzorg Opstapfase 1

Certificatieschema Gehandicaptenzorg Opstapfase 1 Certificatieschema Gehandicaptenzorg Opstapfase 1 Rubrieken 1 tot en met 9 Nieuwe norm Hoofdstuk I: Inleiding HKZ Opstapcertificatie voor organisaties in de gehandicaptenzorg Fase 1 Inleiding In mei 2002

Nadere informatie