International lifestyle studies STAGEGIDS INTERNATIONAL LIFESTYLE STUDIES.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "International lifestyle studies STAGEGIDS INTERNATIONAL LIFESTYLE STUDIES. www.fontysaci.nl"

Transcriptie

1 International lifestyle studies STAGEGIDS INTERNATIONAL LIFESTYLE STUDIES

2 STAGEGIDS INTERNATIONAL LIFESTYLE STUDIES Versie november 2012 Fontys Academy for Creative Industries 1.

3

4

5 Inhoudsopgaven 1 ORRIENTATIE 5 Inleiding 5 Doel van de stage 7 Stageplaatsen 8 De periodes 9 Stageduur 12 Eisen die aan de stageplaats gesteld worden 12 Eisen die aan het stageplan gesteld worden 13 2 DE STAGE ALS LEERPROCES 14 Het leerproces 14 Competenties 15 3 HET STAGEVERSLAG 19 Eisen die aan de stageverslagen gesteld worden 19 Vertrouwelijke verslagen 20 4 Praktische zaken 21 Stageovereenkomst 21 Stagevergoeding 22 Verzekering 22 Belasting 23 Werktijden 23 Ziekmelding 5 Voorafgaand aan de stage 25 Toelating 25 Stagevoorlichting 25 Stages zoeken 25 Solliciteren 27 Stageopdracht 27 Voorbereidend gesprek met je SLB-er 28 6 Stagebegeleiding 29 Stagebegeleiding vanuit school 29 Inlevering stageverslag 30 7 Afronding van de stage 31 Beoordeling van de stage 31 Studiepunten 31 Herkansingen 31 Adressen 33 8 BIJLAGES 35 4.

6 1. TER ORIËNTATIE Inleiding Stages zijn een belangrijk onderdeel van elke HBO-opleiding. Het zijn de momenten in je studie dat je voor een langere periode werkzaam bent bij een organisatie in de Lifestyle-sector, waar je onder begeleiding werkzaamheden uitvoert. Tijdens de stage pas je kennis en vaardigheden toe die je op school geleerd hebt. Voor jou als student is een stage dan ook de proef op de som; dan blijkt of je het geleerde ook daadwerkelijk in de praktijk kunt brengen. In de vierjarige opleiding International Lifestyle Studies zijn twee stageperioden opgenomen. Beide stages duren 18 weken. De opleiding adviseert om één van de twee stages in het buitenland te doen, bij voorkeur de Afstudeerstage. Bij International Lifestyle Studies krijg je te maken met twee typen stages: Meewerkstage Tijdens een Meewerkstage werk je bij een organisatie/bedrijf in het domein Lifestyle. Je werkt er mee aan trendonderzoek en/of de ontwikkeling van een Lifestyle-concept. Gedurende deze periode is het de bedoeling dat je de kennis die je op de opleiding hebt geleerd onder begeleiding in de praktijk brengt. Zo krijg je meer werkervaring en is het een interessante toevoeging op je cv. De opgedane kennis kan je weer gebruiken voor de laatste fase van je studie. Afstudeerstage Je sluit je studie Lifestyle af met een Afstudeerstage. Gedurende deze periode is het de bedoeling dat je de kennis die je op de opleiding hebt geleerd deels zelfstandig in de praktijk brengt. Concreet houdt dat in dat je een (trend)- onderzoek uitvoert voor het betreffende stagebedrijf. En dat je op basis van dit trendonderzoek een nieuw Lifestyle-concept ontwikkelt. Tijdens je assessment presenteer je deze opdracht (je Meesterproef) en krijg je er een beoordeling voor. De stages zijn belangrijke onderdelen van je curriculum en zijn gepland op die momenten waarop je de diverse fases van de opleiding afsluit. Je kunt dus niet zelf plannen wanneer de stages plaatsvinden. De eerste stage, je Meewerkstage, valt aan het begin van het derde studiejaar en is alleen toegankelijk voor studenten die het assessment van de propedeuse (de fase Ambacht) hebben behaald. Deze stage sluit je af met een stageverslag. Onderdeel van dat stageverslag is een beschrijving van de opdracht/taken ten behoeve van het trendrapport en/of Lifestyle-concept waaraan je tijdens je stage hebt meegewerkt. 5.

7 De tweede stage, je Afstudeerstage, valt aan het einde van je vierde studiejaar en is alleen toegankelijk voor studenten die het assessment van de hoofdfase (fase Vakmanschap) hebben behaald en die het specialisatieprogramma in de richting van hun sectorkeuze hebben afgesloten en een minor hebben gevolgd. Deze Afstudeerstage sluit je af met een stageverslag inclusief je Meesterproef. Dat is een door jou (mede) uitgevoerd trendonderzoek en een op basis daarvan door jou ontwikkeld Lifestyle-concept in opdracht van de stageverlener. Veel organisaties en instellingen bieden stageplaatsen aan. De beroepspraktijk onderkent daarmee het belang van goed beroepsonderwijs en wil er via stages zelf een bijdrage aan leveren. Als opleiding hebben wij contact met ruim honderd stageverlenende bedrijven en organisaties. Die stellen geregeld vacatures op voor stagiairs. Het praktijkbureau maakt potentiële stagiairs via geregeld attent op deze vacatures. Het praktijkbureau kan ook bemiddelen voor stageplaatsen bij andere organisaties waarmee de opleiding contacten onderhoudt. Daarnaast ben je als student ook in de gelegenheid om je eigen stageplaats te zoeken. Die stageplaats en de stageopdracht moeten wel voldoen aan bepaalde eisen; die eisen vind je in deze stagegids. Ook hebben wij als opleiding afspraken gemaakt over de organisatie van de stages. In deze gids staan de voornaamste regels die daarbij worden gehanteerd. Gehanteerde termen Stagecoördinator: Die beoordeelt de stageopdrachten van de studenten en verzorgt de communicatie over de stages met de stage docenten en met het werkveld. Praktijkbureau: Die verzorgt de officiële toewijzing van stageplaatsen en zorgt voor de ondertekening van de stageovereenkomsten. Via het Praktijk bureau loopt ook de communicatie over de vacatures voor stageplaatsen via Stagiair: een student die op basis van een stageovereenkomst werk zaamheden verricht in opdracht voor de stageverlener en onder begeleiding van de praktijkbegeleider. Stageverlener: De organisatie waar de stagiair stage loopt Praktijkbegeleider: De persoon die op de stageplaats de dagelijkse begeleiding van de stagiair op zich neemt en die aan het aan het einde van de stage adviseert omtrent de beoordeling. Stagedocent: De docent (in principe de SLB-er) die de stagiair tijdens de stage vanuit ILS begeleidt en optreedt als formele beoordelaar. 6.

8 Doel van de stage De eerste stage is een Meewerkstage en heeft als doel je langdurig kennis te laten maken met de beroepspraktijk. Je werkt bij een trendbureau of bij een bureau dat concepten ontwikkelt of je werkt op de afdeling van het bedrijf of organisatie die verantwoordelijk is voor trendonderzoek en/of voor de ontwikkeling van nieuwe diensten en producten. De basisvaardigheden die je op school hebt geleerd, moet je nu beheersen en onder begeleiding kunnen toepassen tijdens je stagewerkzaamheden. Het gaat er bij deze stage ook om dat je laat zien dat je in het domein van Lifestyle kunt functioneren. Specifieke eisen voor de Meewerkstage ILS: Als stagiair werk je tijdens je stage mee aan een trendrapport en/of aan de ontwikkeling van een Lifestyle-concept voor deze organisatie. De tweede stage is een Afstudeerstage en heeft als doel je een opdracht te laten uitvoeren bij een bedrijf/organisatie in de sector(en) van jouw keuze. Je werkt bij een bureau of op de afdeling van een bedrijf of organisatie die zich bezig houdt met trendonderzoek en/of de ontwikkeling van nieuwe diensten en/of producten. De basisvaardigheden die je op school hebt geleerd, moet je nu beheersen en deels zelfstandig kunnen toepassen tijdens je stagewerkzaamheden. Het gaat er bij deze stage om dat je laat zien ook in de specifieke sectoren van je keuze te kunnen functioneren. Specifieke eisen voor de Afstudeerstage ILS: Als stagiair werk je aan een (toegepast) trendonderzoek en ontwikkel je op basis van dit trendonderzoek een nieuw Lifestyle-concept inclusief het daarbij behorende realisatieplan plus aanbevelingen ten behoeve van de implementatie van het concept. Onderwijs Bij beide stages sta je dus met beide benen in de praktijk. Dat betekent dat je volledige werkweken maakt, vaak met lange werkdagen. Je gaat werken in een team en je ervaart in de praktijk wat teamwork is. Je woont vergaderingen bij en je ziet hoe het proces verloopt van trend, naar idee tot concept. De vaardigheden die je op school hebt geleerd, pas je nu toe tijdens de werkzaamheden die je op je stageplaats verricht. In werkelijkheid zul je vaak dezelfde werkzaamheden verrichten als de meer ervaren trendonderzoekers annex conceptontwikkelaars. Toch ben je geen gewone arbeidskracht. De stage maakt deel uit van het onderwijs. Uiteraard lever je prestaties ten behoeve van de organisatie waarin je terechtkomt, en kan die organisatie je opdrachten geven en eisen aan je 7.

9 stellen. Tegelijkertijd echter weet de stageverlener dat je komt om te leren. Kortom: je laat zien wat je al kunt en leert er een boel bij. Stageplaatsen Tijdens de Meewerkstage kun je stageplaatsen kiezen met het accent of op trendonderzoek of op conceptontwikkeling. Het gaat erom dat je de competenties die te maken hebben met de kerntaak Trendanalyse of Concepting tijdens je stage verder kunt ontwikkelen. Het heeft een meerwaarde als je daarnaast kunt werken aan de taken Realiseren en Adviseren en je zodoende de daarbij behorende competenties verder kunt ontwikkelen. Je bent vrij in de keuze als het gaat om de sector van het bedrijf; pas na je stage ga je je immers specialiseren door twee van de zes Lifestyle-sectoren te kiezen. Je sectorkeuze bepaalt uiteraard wel bij wat voor soort stageplaatsen je de Afstudeerstage kunt gaan lopen. Heb je bijvoorbeeld voor de sector Appearance/Living gekozen, dan kom je terecht bij een bedrijf (of organisatie) dat de beide sectoren vertegenwoordigt (één sector mag uiteraard het hoofdaccent vormen). Bij de Afstudeerstage moet je aan je Meesterproef kunnen werken en is het van belang dat je de hele cyclus, van trends naar concepten, kunt doorlopen. Met andere woorden: dat je zowel de competenties die te maken hebben met de kerntaak Trendanalyse als met Concepting tijdens je stage verder kunt ontwikkelen. Daarnaast werk je tijdens deze stage ook aan de taken Realiseren en Adviseren, omdat je in het kader van je Meesterproef naast een door jou ontwikkeld concept ook een realisatieplan plus aanbevelingen ten behoeve van de implementatie van het concept moet opleveren. Zo kun je de daarbij behorende competenties tijdens deze stage ook verder ontwikkelen. Aan het eind van je stage maak je een stageverslag (inclusief Meesterproef) en word je door de stagedocent (die daarbij wordt geadviseerd door je praktijkbegeleider) beoordeeld op je competentiebeheersing. Je stageverslag (inclusief Meesterproef) en de stagebeoordeling vormen ook onderdeel van je showdossier. Ze vormen als zodanig onderdeel van het daaropvolgende assessment. Stage in het buitenland Loop je stage in het buitenland, dan zul je niet altijd in de gelegenheid zijn aan alle bovenstaande vereisten te voldoen. Raadpleeg daarom vooraf naast je SLB-er ook de opleidingscoördinator Internationaal en maak daarmee maatwerkafspraken. Maak een verslagje van die afspraken en laat dat ondertekenen door je SLB-er en de opleidingscoördinator Internationaal. Deze afspraken zijn bindend. 8.

10 Hulp bij het vinden van buitenlandse stageplaatsen en advies bij het afsluiten van verzekeringen, studiebeurzen e.d. krijg je bij de opleidingscoördinator Internationaal. De periodes De Meewerkstage heeft een studielast van 700 SBU en staat voor 25 EC s. De Afstudeerstage (inclusief Meesterproef) heeft een studielast van 700 uur en staat voor 25 EC s. Deze studielast spreid je normaal gesproken over zo n 18 weken. De stages zijn gepland op die momenten in het curriculum waarop je de diverse fases van de opleiding afsluit. Je kunt dus niet zelf plannen wanneer de stages plaatsvinden. De Meewerkstage valt aan het begin van het derde studiejaar en start in september. De Afstudeerstage valt aan het einde van de vierde studiejaar en start vanaf februari. Als student krijg je stagebegeleiding van de opleiding (via de stagedocent) gedurende de weken die volgens de opleiding onder de stageperiode vallen. Je hebt geen aanspraak op begeleiding in weken die volgens de Fontysjaaragenda onderwijsvrij zijn. Het verslag ter afronding van de Meewerkstage lever je in bij de stagedocent op de woensdag van je laatste stageweek. Het verslag ter afronding van de Afstudeerstage lever je in bij de stagedocent na het eindgesprek, twee weken voor afronding van de stage. Afwijkingen van bovenstaande normen zijn onderwerp van gesprek tussen de stagiair en de stagecoördinator. Wil een stagebedrijf bijvoorbeeld eerder starten met de stage of langer doorgaan, dan beslist de stagecoördinator of en hoe dat kan. 9.

11 HOOFDVASE VAKMANSCHAP JAAR 2 Week 1 lifestyleweek 1 Week 2 Quality of life Week 3-12 kerntaken Trendanalyse en Conceptontwikkeling t.a.v. de sectoren Living en Appearance Week IntervalwSpecialisatie in beide kerntaken en in minimaal 2 gekozen domeinen Week 15 lifestyleweek 2 Week kerntaken Trendanalyse, Conceptontwikkeling en de taak Realiseren t.a.v. de sectoren Human Movement en Leisure Week Intervalweken Week 28 lifestyleweek 3 Week kerntaken Trendanalyse en Conceptontwikkeling en adviseren t.a.v. de sectoren Health en Food Week 39-4 Intervalweken Week 41 portfolio /Next Step Jaar 3 Week 1 lifestyleweek 1 Week 2-14 stage 1 op de kerntaken Trendanalyse en Conceptontwikkeling Week 15 lifestyleweek 2 (en terugkomactiviteiten stagiaires) Week Vervolg: Stage 1 op de kerntaken Trendanalyse en Conceptontwikkeling Week 20 Intervalweek 10.

12 Week Competentie-examen 2 Week Blok minor Week 28 lifestyleweek 3 Week Blok minor Jaar 4 Week 1 lifestyleweek 12 / Meesterproef Week 2-14 specialisatie in beide kerntaken en in minimaal 2 gekozen domeinen Week 15 lifestyleweek 2 Week Vervolg Specialisatie in beide kerntaken en in minimaal 2 gekozen domeinen Week 22 Intervalweek Week stage 2 / Meesterproef Week 28 lifestyleweek 3 Week Vervolg stage 2 / Meesterproef Week 41 Competentie-examen 11.

13 Stageduur Stages duren rond de 18 weken, waarin je fulltime inzetbaar bent. Je hebt geen recht op vrije dagen die volgens de Fontys-jaaragenda onderwijsvrij zijn. In bijzondere omstandigheden kan hiervan worden afgeweken. Dit gebeurt dan in overleg tussen de stagecoördinator en de stageverlener. Een uitzondering vormen de Lifestyleweken; tijdens die week organiseert de opleiding terugkomactiviteiten. Je krijgt van je stageverlener ruimte en gelegenheid om daarbij aanwezig te zijn. Stage terug kom activiteiten De opleiding organiseert terugkomactiviteiten tijdens de Lifestyleweken, die voor stagiairs dus tevens terugkomweken zijn. Tijdens die activiteiten wisselen studenten met elkaar en onder begeleiding van de stagedocenten ervaringen uit. Je leert te expliciteren wat je geleerd hebt en wat je nog meer zou willen leren tijdens de resterende stageweken. Loop je stage in het buitenland, dan heb je in die week uitgebreid per mail of skype contact met je stagedocent en met een aantal medestudenten. Eisen die aan de stageplaats gesteld worden Aan het stageverlenende bedrijf stelt de opleiding de volgende eisen: Het bedrijf staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel of is op andere wijze een erkende, geregistreerde organisatie. Het bedrijf of de betreffende afdeling is gerelateerd aan tenminste één van de zes Lifestyle-sectoren die de opleiding onderscheidt; Health, Leisure, Appearance, Living, Food of Human Movement. Er werken één of meer ervaren trendonderzoekers/conceptontwikkelaars, die de stagiair het vak kunnen leren. Er is een praktijkbegeleider aangewezen voor de begeleiding. Het bedrijf kan de stagiair op hbo-niveau begeleiding bieden (afhankelijk van vooropleiding / ervaring praktijkbegeleider, actueel kennisniveau, beschikbare tijd en aandacht). De stageverlener biedt de stagiair ruimte (in termen van tijd en faciliteit) om het proces van trends onderzoeken en/of conceptontwikkeling te doorgronden. De stagiair krijgt de kans om werkzaamheden te verrichten waarin hij kan aantonen zijn basiscompetenties te beheersen. Gedurende de stageperiode is er voldoende werk voor de stagiair. Het bedrijf biedt de stagiair een adequate werkplek op de eigen locatie. Het bedrijf biedt de stagiair voldoende contactmogelijkheden met diverse professionals binnen en buiten de organisatie. Er is een aanspreekpunt in geval van seksuele intimidatie. De stagiair krijgt een vergoeding. 12.

14 Deze eisen worden gecheckt bij indiening van de stageopdracht. De stagedocent controleert bij bezoek of de feitelijke situatie overeenkomt met de verstrekte informatie. Begeleiding Op de stageplek vormt één persoon, de praktijkbegeleider, het officiële aanspreekpunt voor de student. Bij de opleiding is het de stagedocent (tevens studiecoach) die op afstand contact onderhoudt met de stagiair en met de praktijkbegeleider. Deze stagedocent beoordeelt de stage aan het eind met een cijfer. Daarom is regelmatig contact tussen stagiair en stagedocent belangrijk. Aan de gevolgde werkwijze wordt verderop in deze gids nader aandacht besteed. Eisen die aan de stageopdracht gesteld worden Aan de stageopdracht stelt de opleiding de volgende algemene eisen: De opdracht heeft voldoende complexiteit en omvang om als hbo-niveau gekenmerkt te worden. Als richtlijn hierbij dienen de generieke hbokwalificaties / Dublin-descriptoren (zie Bijlage 3). De opdracht biedt de stagiair de mogelijkheid te werken aan de opleidingscompetenties (zie Bijlage 6). De opdracht biedt de stagiair de mogelijkheid te werken aan kenmerkende beroepsproducten en in kenmerkende beroepssituaties. De opdracht inclusief het samenstellen van stageverslag vindt plaats binnen de totale studielast van 700 SBU, zowel voor de Meewerkstage als voor de Afstudeerstage. Bij de Afstudeerstage geldt dat de stageopdracht gecombineerd mag worden met andere stagewerkzaamheden, maar dat tweederde van de tijd beschikbaar blijft voor de stageopdracht annex Meesterproef. Specifieke eisen voor de Meewerkstage ILS: Als stagiair werk je tijdens je stage mee aan een trendrapport en/of aan de ontwikkeling van een Lifestyle-concept voor deze organisatie. Specifieke eisen voor de Afstudeerstage ILS: Als stagiair werk je aan een (toegepast) trendonderzoek en ontwikkel je op basis van dit trendonderzoek een nieuw Lifestyle-concept inclusief het daarbij behorende realisatieplan plus aanbevelingen ten behoeve van de implementatie van het concept. 13.

15 2. de stage als leerproces Het leerproces In de inleiding heb je kunnen lezen dat de stages vooral gezien moet worden als een leerproces. Je hebt al een deel van je opleiding achter de rug, maar je hebt nog een stuk te gaan voor je je echt een beginnend Lifestyle Professional kunt noemen. In werkelijkheid zul je vaak dezelfde werkzaamheden verrichten als de meer ervaren trendonderzoekers en conceptontwikkelaars, zodat je wel eens uit het oog kunt verliezen dat je er bent om te leren. Door goed te observeren hoe Lifestyle Professionals hun werk doen, door hen om raad te vragen als je niet goed weet hoe je iets moet aanpakken, en vooral door de - soms talrijke, soms ingewikkelde - opdrachten die in een stageperiode op je af komen, leer je snel bij. In je Meewerkstage mag ervan worden uitgegaan dat je de basisvaardigheden beheerst die je op school hebt geleerd. En dat je je werkzaamheden voor je stage onder begeleiding kunt uitvoeren. In je Afstudeerstage mag ervan worden uitgegaan dat je de basisvaardigheden beheerst die je op school hebt geleerd. En dat je op basis daarvan deels zelfstandig kunt opereren. In het onderwijs heb je veel dingen los van elkaar geleerd. Je hebt bijvoorbeeld de basale vaardigheden onder de knie om trends te kunnen onderzoeken. Ook beheers je diverse creatieve technieken met behulp waarvan je nieuwe ideeën voor diensten en producten kunt ontwikkelen. Bovendien heb je algemene kennis van alle zes de sectoren van de opleiding. Daarnaast heb je je algemene ontwikkeling vergroot, beeldend leren kijken, je communicatieve vaardigheden verbeterd en in teams leren werken. Soms zijn die dingen los van elkaar getoetst, al worden ze in beroepsproducten veelal geïntegreerd. Tijdens de stage gaat het er vooral om dat je je verworven kennis, je vaardigheden en je attitude in samenhang etaleert. Tijdens de Afstudeerstage doe je dat ook nog eens in de samenhang van de sectoren waarvoor jij gekozen hebt. Je laat dan zien dat je competent bent als Lifestyle Professional in minimaal twee van de zes sectoren: Health, Leisure, Appearance, Living, Food en Human Movement. Dat competent zijn toon je in je gedrag. Je gebruikt alles wat je geleerd hebt zonder de studieboeken erop na te slaan. Het zit allemaal in je en bij iedere nieuwe opdracht haal je datgene uit 'je kast' wat voor die opdracht nodig is. Je wordt niet getoetst op een of meer specifieke leerdoelen, maar op je totale gedrag als Lifestyle Professional. Omdat in vijf maanden heel wat verschillende opdrachten op je af komen, doe je ervaring op in het competent handelen bij het door jou gekozen bedrijf en sector(en). Je groeit er in. Erg belangrijk daarbij is dat je niet alleen van alles doet, maar bovendien kunt verantwoorden wat je doet. Dat je je op school opgedane kennis, inzicht en ervaringen inzet bij het maken van keuzes. 14.

16 Competenties In Bijlage 6 zie je wat de competenties en de bijbehorende prestatieindicatoren van de beide stages zijn. De competenties waaraan je werkt, zijn bij de beide stages gelijk, maar de prestatie-indicatoren voor de fase Vakmanschap en Meesterschap verschillen qua niveau. In grote lijnen kun je zeggen dat je tijdens je stages wordt getoetst op de volgende competenties: 1. Signaleren - Je kunt (inter)nationale maatschappelijke trends opsporen die van betekenis kunnen zijn voor quality of life voor diverse mentaliteitsgroepen en voor diverse lifestyle-sectoren. - Je kunt de achterliggende actuele waarden opsporen voor diverse mentaliteitsgroepen en voor diverse lifestyle-sectoren. 2. Analyseren - Je kunt op gestructureerde wijze informatiebronnen raadplegen ten behoeve van trendanalytisch onderzoek. - Je kunt lifestyle-concepten die zijn ontworpen voor meerdere mentaliteits groepen binnen combinaties van diverse lifestyle-sectoren analyseren op economische, maatschappelijke en technologische haalbaarheid. 3. Creëren/ontwerpen - Je kunt op basis van beschikbare informatie innovatieve concepten ontwerpen voor diensten/producten voor diverse lifestyle-sectoren die bijdragen aan de quality of life van diverse mentaliteitsgroepen en die economisch en/of maatschappelijk haalbaar zijn. 4. Resultaatgericht handelen - Je kunt trendonderzoek plannen en organiseren. - Je kunt creatieve technieken toepassen tijdens het ontwikkelen van concepten. - Je kunt de economische en organisatorische aspecten van een lifestyleconcept uitwerken - Je kunt ten behoeve van de realisatie van lifestyle-concepten draagvlak creëren bij betrokken partijen en relevante partners organiseren - Je kunt een opdrachtgever adviseren bij de realisatie van een lifestyle-concept - Je kunt een organisatie ondersteunen bij het bewaken van de grondbeginselen van het lifestyle-concept. 15.

17 5. Innoveren - Je kunt op een creatieve manier bestaande onderzoeksmethodieken toepassen en combineren ten behoeve van het analyseren van trends voor diverse mentaliteitsgroepen en voor diverse lifestyle-sectoren. - Je kunt op een creatieve manier bestaande ontwerpmethodieken toepassen en combineren ten behoeve van het ontwikkelen van concepten voor diensten/producten voor diverse mentaliteitsgroepen en voor diverse lifestyle-sectoren. 6. Communiceren - Je kunt mondeling en schriftelijk in het Nederlands en Engels informatie, ideeën, adviezen en oplossingen in relatie tot innovatieve concepten voor diensten/producten op het gebied van lifestyle effectief en op een creatieve manier uitwisselen met diverse mentaliteitsgroepen in verschillende contexten. 7. Professioneel handelen - Je kunt reflecteren op je eigen positie, je creatief proces, je handelen en je kwaliteiten. - Je kunt werken aan de eigen ontwikkeling. Het gaat hier om de algemene competenties van de startbekwame Lifestyle Professional. Tijdens de leerarrangementen heb je ook al gericht aan deze competenties gewerkt en ben je erop beoordeeld. Tijdens de beide stages doe je dit opnieuw en word je ook weer op deze competenties beoordeeld na afloop van de stages. Het verschil in beoordeling van de beide stages ligt vooral in het niveau dat we van je verwachten. Tijdens de Meewerkstage laat je zien dat je het basisniveau beheerst en dat je de kennis en vaardigheden onder begeleiding in de praktijk kunt brengen. Tijdens de Afstudeerstage moet je het basisniveau beheersen, de sectorspecifieke kennis en vaardigheden moet je nu deels zelfstandig in de praktijk gaan toepassen. In het opleidingscompetentieprofiel (zie Bijlage 6) zijn de prestatieindicatoren op drie niveaus van competentiebeheersing uitgewerkt. De niveau-indicatoren hebben betrekking op: Het aantal mentaliteitsgroepen en de combinatie van mentaliteitsgroepen Het aantal sectoren en de combinatie van sectoren De mate van zelfstandigheid van professioneel handelen Tijdens de Meewerkstage toon je aan dat je competent bent op niveau 2, bij de derde stage gaat het om niveau 3, het niveau van de startbekwame student. 16.

18 Omdat je nog steeds bezig bent je competenties verder te ontwikkelen, hoef je ook tijdens een Afstudeerstage nog niet alles zelfstandig te kunnen. De praktijkbegeleider geeft aanwijzingen en tips, waar je dan mee aan de slag gaat. Geleidelijk aan heb je dat steeds minder nodig, word je competenter. Iedere geslaagde stage vertoont een groeiproces op het punt van de competenties. Bij de beoordeling aan het eind speelt de mate van vertoonde vooruitgang dan ook een belangrijke rol. Veel van de opdrachten in de projecten zijn erop gericht geweest om je goed voorbereid op stage te kunnen laten gaan. Als deze kwalificaties van toepassing zijn op je persoon, is het niet moeilijk om de competenties te etaleren en de leerdoelen van de stage te realiseren. De stagedocent beoordeelt je aan het einde van de stage op je competentiebeheersing. Daartoe gebruikt hij een beoordelingsformulier (zie Bijlage 4 en 5) waarop de bovengenoemde competenties gescoord worden en waar daar aanleiding toe is van commentaar voorzien. De praktijkbegeleider is dan zijn belangrijkste informant. De beoordeling komt tot stand in een afrondend gesprek, waarbij jij als stagiair, de praktijkbegeleider en de stagedocent aanwezig zijn. Uiteindelijk stelt de stagedocent het cijfer vast. Een voldoende afgeronde stage levert je 25 studiepunten op. 17.

19

20 3. het stageverslag Eisen die aan de stageverslagen gesteld worden Aan de stageverslagen stelt de opleiding de volgende algemene eisen: Elk verslag vermeldt op de titelpagina volledige gegevens van stagebedrijf en student inclusief studentnummer en de correcte toetscode van de stage. Elk verslag bevat een compacte beschrijving van de stageverlenende organisatie (o.a. wat doet de stageverlenende afdeling voor werk, voor wie, welke mentaliteitsgroep, waar en met welke taakverdeling? Hoe verloopt het proces van trends, via ideeën naar concepten en hoe vindt de onderlinge afstemming van taken en van verantwoordelijkheden plaats?). Elk verslag bevat een compacte beschrijving van het eigen functioneren van de stagiair in de stageverlenende organisatie/afdeling (o.a. wat deed je daar precies, begeleid of zelfstandig? Tot welke producten/resultaten heeft dat geleid? Wat waren de hoogte- en dieptepunten in de stage en wat was daar de oorzaak van? Hoe beoordeel je je werkzaamheden en hoe is jouw werk door de stageverlener beoordeeld? Was het een goede stage plaats? Hoe was de stagebegeleiding ter plekke en vanuit je stagedocent van school?). Elk verslag bevat een hoofdstuk reflectie waarin de stagiair het eigen leerproces evalueert (in elk geval: de vergelijking van je doelstelling in je stageplan vooraf en de resultaten achteraf en een kritische zelfreflectie op je beroepshouding en je persoonlijke ontwikkeling gerelateerd aan de generieke hbo-kwalificaties. En o.a. een evaluatie van wat je op het gebied van vaardigheden mbt trendanalyse en/of conceptontwikkeling hebt geleerd? En wat heb je over het vak van Lifestyle Professional geleerd en over de specifieke vaardigheden die behoren bij de Lifestyle-sector(en) waarin je hebt gewerkt?). Elk verslag bevat als bijlage het door de praktijkbegeleider ingevulde evaluatieformulier, op basis van de generieke hbo-kwalificaties. Elk verslag bevat als bijlage het door de stagedocent ondertekende verslag van het eindgesprek. Specifieke eisen aan het stageverslag Meewerkstage ILS Een heldere beschrijving van de opdracht / taken ten behoeve van het trendrapport en/of concept en een duidelijke uitsplitsing van de bijdrage aan die werkzaamheden door jou als stagiair, bijvoorbeeld via de STARRmethode. Een kritische, eigen analyse van het bedrijf en de producten en diensten van het bedrijf. 19.

21 Het verslag ter afronding van de Meewerkstage lever je in bij de stagedocent op de woensdag van je laatste stageweek. Het verslag wordt los van inhoud ook beoordeeld op feitelijkheid, volledigheid, diepgang en eigen visie. En het moet in orde zijn wat betreft taal en stijl. Specifieke eisen aan het stageverslag Afstudeerstage ILS Een rapport van het trendonderzoek dat je (mede) hebt uitgevoerd en een beschrijving van het op basis daarvan door jou ontwikkelde Lifestyleconcept, inclusief realisatieplan en aanbevelingen ten behoeve van de implementatie van het concept. Het verslag ter afronding van de Afstudeerstage lever je in bij de stagedocent na het eindgesprek, twee weken voor afronding van de stage. Het verslag wordt los van inhoud ook beoordeeld op feitelijkheid, volledigheid, diepgang en eigen visie. En het moet in orde zijn wat betreft taal en stijl. Vertrouwelijke verslagen De stagecoördinator kan vooraf vaststellen dat het verslag dat de stagiair gaat samenstellen een vertrouwelijk karakter heeft (n.a.v. verzoek in de stageopdracht). In dat geval vermeldt het verslag de aanduiding VERTROUWELIJK in hoofdletters op de omslag en op elke pagina als koptekst of voettekst. Vertrouwelijke verslagen worden niet opgenomen in het digitale archief van de opleiding. Na het behalen van het assessment verwijdert de student het verslag uit het showdossier op 20.

22 4. praktische zaken Stageovereenkomst De afspraken die je maakt met de stageverlener leg je vast in een stageovereenkomst. De stageovereenkomst kan gezien worden als een arbeidsovereenkomst tussen het stagebedrijf en jou, waarin de volgende zaken doorgaans vermeld worden: - Werkzaamheden - Gezagsverhouding - Stagevergoeding - Opzegtermijn - Werktijden - Geheimhouding - Ontbindende voorwaarden - Uitbetaling Stel samen met het stagebedrijf de overeenkomst op (zie Bijlage 2). Laat de overeenkomst ondertekenen door het stagebedrijf en stuur het vervolgens naar het Praktijkbureau. Als het akkoord is, ontvang je de overeenkomst binnen twintig werkdagen ondertekend terug. Onvolledige overeenkomsten worden niet in behandeling genomen. Stagevergoeding Het is gebruikelijk dat stageverleners stagiairs een vergoeding betalen, gemiddeld zo n 500 euro per maand bij een volledige werkweek. De hoogte van de stagevergoeding wordt bepaald door verschillende factoren zoals studieniveau, studierichting, stageduur, soort stage, inhoud van de stage en relevante werkervaring. Maar er zijn ook ideële en/of gesubsidieerde organisaties, die geen of nauwelijks stagevergoedingen kunnen betalen. Minimaal zullen alle in werktijd gemaakte kosten moeten worden vergoed. Bewaar alle bonnetjes dus goed! Als je geen (behoorlijke) stagevergoeding ontvangt en ook niet over een OV-jaarkaart kunt beschikken, dan is een reiskostenvergoeding billijk. De stagevergoeding is doorgaans mede gebaseerd op het feit dat veel studenten tijdelijk een tweede kamer moeten huren. Vakantiegeld Een stagiair heeft gedurende de stage geen recht op vakantie of vakantiegeld. Meestal is er wel recht op compensatie van het aantal uren dat boven het vastgestelde maximum is gewerkt. Bijverdiengrens In 2012 mag je als student naast de studiefinanciering 13215,83 bruto verdienen zonder dat dit gevolgen heeft voor je studiefinanciering. Deze bijverdiengrens geldt voor iedereen die recht heeft op studiefinanciering. Als je meer bijverdient moet je de studiefinanciering stopzetten en de OV-kaart inleveren. Voor meer informatie kijk op 21.

23 Verzekering Studenten die in Nederland stage lopen zijn over het algemeen verzekerd voor alle sociale verzekeringswetten. Stagiairs die als werknemer zijn ingeschreven, zijn bijvoorbeeld ook verzekerd voor de Wet op de Arbeidsongeschiktheid (WAO). Zij vallen echter niet onder de Werkloosheidswet (WW). De belangrijkste voorwaarde hiervoor is dat je een geldelijke beloning ontvangt. Onder een dergelijke beloning wordt niet verstaan een vergoeding van de reiskosten. Er moet dus echt sprake zijn van loon. Om die reden is het van belang dat voor aanvang van je stage een overeenkomst wordt opgemaakt, waarin o.m. de geldelijke beloning (= bruto stagevergoeding) is opgenomen. Vanaf januari 2006 is iedereen in Nederland, met enkele uitzonderingen, verplicht zich te verzekeren. Wanneer je als student studiefinanciering ontvangt, mag je niet langer met je ouders meeverzekerd zijn, ook niet voor zorg- of WA-verzekering. Verzekeringen hebben daarom speciale studentverzekeringen die goedkoper zijn dan normale verzekeringen. Als stagiair moet je voor aanvang van je stage zelf een Aansprakelijkheidsverzekering voor Particulieren hebben afgesloten. De Aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven van Fontys Hogescholen geeft een secundaire dekking en kan in sommige gevallen als vangnet gelden als de verzekering van zowel de stageverlener als van de stagiair geen dekking biedt. Stageverzekering buitenland Tijdens een buitenlandse stage (inclusief België!) heb je meestal een aanvullende verzekering nodig. Het beste kun je eerst kijken welke onkosten in het buitenland je eigen verzekering dekt. Aanvullende (stage)verzekeringen worden door verschillende maatschappijen aangeboden en de tarieven en voorwaarden kunnen onderling erg verschillen. Wat een stageverzekering in ieder geval moet dekken zijn de kosten voor een medische behandeling in het stageland en de eventuele kosten voor terugkeer naar Nederland, bij voorbeeld als je ernstig ziek wordt. Dat heeft te maken met de vaak gebrekkige medische voorzieningen in het buitenland. Belasting Iedereen die een stagevergoeding ontvangt moet loonbelasting betalen. Het stagebedrijf houdt deze belasting in op het brutoloon. Deze loonbelasting gaat naar de Belastingdienst toe. De loonbelasting is een voorheffing op de inkomstenbelasting. Wat er daarna overblijft, is het nettoloon. Die loonheffing kun je laten verrekenen via het formulier Opgaaf gegevens voor de ingehouden loonheffingen, van de Belastingdienst. Je hoeft dan minder loonheffing te betalen en je nettosalaris is dus hoger. 22.

24 Voor scholieren en studenten bestaat er een speciale voordelige regeling voor de inhouding van loonbelasting; de Scholieren- en Studentenregeling. Dit kies je dan ipv de loonheffingskorting. Ontvang je studiefinanciering of kinderbijslag, dan kan deze regeling zeer interessant voor je zijn. Belastingteruggave Als een student loon ontvangt, moet de werkgever loonbelasting inhouden. Eventueel kan je als student te veel betaalde belasting via het P formulier (sinds 1 januari 2011 de opvolger van het TJ-biljet) terugvragen. Je kunt het formulier downloaden via de website van de Belastingdienst. Werktijden Stages duren ongeveer 18 weken, waarin je fulltime inzetbaar bent. De werktijden worden in overleg met de praktijkbegeleider bepaald. Je hebt geen recht op vrije dagen die volgens de Fontys-jaaragenda onderwijsvrij zijn. En in principe kan je als stagiair geen vrije dagen opnemen. In bijzondere omstandigheden kan hiervan worden afgeweken. Dit gebeurt dan in overleg tussen de stagecoördinator en de stageverlener. Een uitzondering vormen de Lifestyleweken; tijdens die week organiseert de opleiding terugkomactiviteiten voor stagiairs. Je krijgt van je stageverlener ruimte en gelegenheid om daarbij te zijn. Niet gewerkte dagen hoeven niet doorbetaald te worden. Ziekmelding Informeer bij je stagebedrijf hoe het in zijn werk gaat, als je ziek wordt. Bij wie moet je je ziek melden? Geef ook alle belangrijke dingen door aan je collega s, mochten er afspraken gemaakt zijn of moet er iets doorgegeven worden aan klanten. 23.

25

26 5. Voorafgaand aan de stage Toelating Om tot de Meewerkstage te worden toegelaten, moet je het assessment van de propedeuse (de fase Ambacht) hebben behaald en in het bezit zijn van het propedeusediploma. Om tot de Afstudeerstage te worden toegelaten moet je in het bezit zijn van het propedeusediploma en moet je het assessment van de hoofdfase (fase Vakmanschap) hebben behaald. Bovendien moet je het specialisatie-programma in de richting van je keuze hebben afgerond en een minor hebben gevolgd. Neem ruim voorafgaand aan de startdatum contact op met je SLB-er en check met hem/haar of je aan de toelatingsvoorwaarden voor de betreffende stage voldoet of nog kunt voldoen. Is dat niet het geval, dan wordt de stage niet op het geplande tijdstip uitgevoerd en bespreek je met je SLB-er een eventuele routewijziging. Stagevoorlichting Het is verstandig om ruim van tevoren te gaan zoeken naar een stageplaats en om je tijdig op je stage te oriënteren. Woon de stagevoorlichting van het Praktijkbureau bij voor handige adviezen. Je ontvangt daarvoor een uitnodiging. Kijk geregeld op voor vacatures voor stageplaatsen. Raadpleeg de stagecoördinator als je gebruik wilt maken van het stagenetwerk van de opleiding. Raadpleeg de coördinator Internationaal als je in het buitenland stage wilt gaan lopen. Stagevoorbereiding Ter voorbereiding van je stage organiseert de opleiding enkele collectieve bijeenkomsten met je studiecoach. Samen denk je na over wat je precies wilt leren tijdens je stage en over wat een passende stageplaats voor je is. Met je studiecoach stel je ook een stageplan op ter voorbereiding van je stage waarin je formuleert wat je tijdens je stage wilt leren en aan welke competenties je vooral wilt gaan werken. Stages zoeken Vindplaatsen Begin op tijd met het zoeken van de perfecte stage. Het beste is om ruim van tevoren een stage te zoeken. Het is niet overdreven om al in februari of zelfs eerder te beginnen met het zoeken naar een stageplaats als je stage in de maand september begint. Loop dus niet je droomstage mis, omdat je te laat bent begonnen met het zoeken. Er zijn verschillende manieren om naar een geschikte stage te zoeken. Natuurlijk kun je aan vrienden en familie vragen of ze iemand bij een bedrijf kennen die een stagiair nodig heeft. Maar meestal zul je toch zelf op zoek moeten gaan. Je Meester is een goed startpunt; wellicht is er bij zijn/haar organisatie 25.

27 een stageplaats of kent je Meester mogelijkheden daarvoor in zijn/haar netwerk. Een optie is om binnen de eigen opleiding te informeren. Als opleiding hebben wij contact met ruim honderd stageverlenende bedrijven en organisaties. Die stellen geregeld vacatures voor stagiairs. Je kunt bij de stagecoördinator terecht voor relevante stageplaatsen. Het Praktijkbureau houdt je op de hoogte via vacatures op Ook via het Internet is het stageaanbod groot. Tevens zijn er volop stagebemiddelingsbureaus en websites waar je je (vaak gratis) kunt inschrijven en op zoek kunt gaan naar een stage. Oriëntatie Voordat je bedrijven daadwerkelijk gaat benaderen, moet je je eerst afvragen wat je precies wilt bereiken. Waar wil je stage lopen? Wat wil je leren en naar wat voor soort opdracht ben je op zoek? Ga actief op zoek naar informatie over organisatie, functie en de selectiecriteria A. De organisatie - Wat is de missie en visie van het bedrijf? - Wat zijn de doelstellingen van het bedrijf? - Welke producten en diensten levert het bedrijf? - Hoe groot is de organisatie? Hoeveel mensen werken er? Hoeveel vestigingen heeft het bedrijf? - Hoe groot is de afdeling waarop je komt te werken? - Hoe ziet de organisatiestructuur eruit? Hoe zijn de rollen binnen de organisatie verdeeld? - Hoe ziet de bedrijfscultuur eruit? Is er sprake van een formele of informele bedrijfscultuur? B. De functie - Welke werkzaamheden moet je gaan uitvoeren? - Welke verantwoordelijkheden krijg je? - Werk je individueel of in teamverband? - Op welke plaats kom je te werken? - Zijn eventuele promotie en doorgroeimogelijkheden mogelijk? C. De eisen en wensen van het stagebedrijf (selectiecriteria) - Van welk opleidingsniveau zoekt het bedrijf een stagiair? - Moet de stagiair ervaring hebben of niet? - Welke leeftijd moet de stagiair hebben? - Moet de stagiair een rijbewijs hebben? 26.

28 Voor bovenstaande informatie kan je gebruik maken van de volgende informatiebronnen: - Via school (docenten, Praktijkbureau, stagecoördinator en medestudenten) - Websites van bedrijven - Brochures en folders - Tijdschriften, kranten en vakbladen - Vrienden en kennissen - Stagebemiddelingsbureaus Solliciteren Sollicitatiebrief Bij het solliciteren is het van belang dat je jezelf kunt verkopen. Hierbij gaat het vooral om je ervaringen en je capaciteiten. Die moeten terugkomen in de sollicitatiebrief en in je c.v. Om te worden uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek moet de brief zich positief onderscheiden van de rest. Door een goede brief weet het bedrijf: - wie jij bent (zelfkennis, houding, karaktereigenschappen, persoonlijkheidskenmerken). - wat jij wilt leren (kennis). - wat jij kunt (vaardigheden, capaciteiten, competenties). - wat jij eerder hebt gedaan (opleiding, werkervaring). - wat jij wilt doen tijdens je stage (eigen wensen en eisen van de opleiding in verband met de gerichte selectie van vacatures). - jouw motivatie Sollicitatiegesprek In je brief heb je al aangekondigd dat je zelf contact opneemt voor een sollicitatiegesprek. In dit gesprek moeten een aantal zaken aan de orde komen b.v. je persoonsgegevens, je motivatie voor de stageplaats, de stage-opdracht waaraan je kunt gaan werken, de werktijden, de stagevergoeding, wie je praktijkbegeleider wordt en waar je je bij aanvang van de stage moet melden, wanneer en hoe laat. Natuurlijk maak jij ook jouw wensen ten aanzien van de stage kenbaar. Een stageverlener kan een aspirant-stagiair weigeren. De weigering moet dan beargumenteerd en bij voorkeur schriftelijk aan de student én aan de opleiding (als het een opleidingscontact is) worden meegedeeld. Stageopdracht Als je bent aangenomen bij je stageplaats, formuleer je je stageopdracht. Die bespreek je eerst met je studiecoach, die je opdracht eerst voorlopig moet goedkeuren. Pas daarna stuur je de opdracht per mail naar de stagecoördinator (ACI-stage-ILS@fontys.nl). Binnen tien werkdagen ontvang je per officieel bericht dat je opdracht akkoord is. 27.

29 Stageovereenkomst Stel met je stagebedrijf een overeenkomst op en laat die overeenkomst ondertekenen door de stageverlener en door de stagecoördinator. Stagevoorbereidend gesprek met je SLB-er Een paar weken voor aanvang van je stage, maak je een afspraak voor een stagevoorbereidend gesprek met je SLB-er, die ook je stagedocent wordt vanuit school. Die leg je je stageplan en je (door de stagecoördinator geaccordeerde) stageopdracht voor. Ook maak je afspraken over hoe jullie contact gaan onderhouden tijdens de stage en hoe de begeleiding vorm krijgt. Afspraken maken Afspraken over de begeleiding behelzen in elk geval afspraken over - Je stage-opdracht en plan van aanpak - Stagebezoeken gebruikelijk: stagebezoek binnen een maand na aanvang van de stage en een eindgesprek twee weken voor het einde van de stage (zonodig meer en/of anders) - Tussentijds contact (gebruikelijk: maandelijks contact via telefoon of , een telefonisch gesprek halverwege de stage aan de hand van het tussentijds stageoverleg met je praktijkbegeleider en aan het eind om een afspraak te maken voor het eindgesprek; zonodig meer en/of anders) - Stageterugkomactiviteiten (tijdens de Lifestyleweken) - Contact stagedocent praktijkbegeleider (gebruikelijk: stagebezoek binnen een maand na aanvang van de stage, een telefonisch gesprek halverwege de stage, eindgesprek twee weken voor het einde van de stage; en verder wanneer de omstandigheden dat vereisen) - Eindgesprek (gebruikelijk: met praktijkbegeleider, stagedocent en stagiair, twee weken voor het einde van de stage, aan de hand van de presentatie van de student, de evaluatie door de praktijkbegeleider en zijn/haar oordeel over de realisering van de stage-opdracht) - Afronding van de stage (gebruikelijk: d.m.v. inlevering stageverslag, verslag eindgesprek, eindbeoordeling door stagedocent via beoordelingsformulier) - Het stageverslag - Hoe om te gaan met calamiteiten - Wederzijdse bereikbaarheid 28.

30 6. stagebegeleiding Stagebegeleiding vanuit school Je SLB-er is in principe ook je stagedocent. Die is de contactpersoon met school gedurende de stage. Hij/zij begeleidt de stagiair tijdens de voorbereiding op de stage, o.a. bij het stageplan en stageopdracht, bespreekt met de student de voortgang tijdens de stage en is verantwoordelijk voor de eindbeoordeling. De stagedocent onderhoudt maandelijks telefonisch of -contact met de stagiair en bezoekt hem minimaal twee keer op het stageadres; de eerste keer binnen een maand na aanvang van de stage en nog een keer aan het eind van de stage. Bovendien spreek je je stagedocent bij de terugkomactiviteiten tijdens de Lifestyleweken. Als zich tijdens de stage problemen voordoen, mag je verwachten dat de stagedocent ook tussentijds op bezoek komt. Zowel de student, de praktijkbegeleider als de stagedocent kan het initiatief nemen tot contact. De student doet dat als zijn ervaringen op de stageplek daar aanleiding toe geven. De praktijkbegeleider als hij/zij twijfelt over de goede afloop van de stage. De stagedocent als hij/zij naar zijn/haar gevoel te weinig zicht heeft op de voortgang. De stagebegeleiding vanuit school is begeleiding op afstand; de docenten hebben slechts beperkt tijd voor de stagebegeleiding beschikbaar. Het initiatief tot dit contact ligt bij jou, bij de stagiair. Eerste gesprek Het is de bedoeling dat je stagedocent in de eerste maand van je stage het stagebedrijf bezoekt en een bespreking heeft met jou en je praktijkbegeleider. Naast kennismaking gaat het in dit gesprek over je stageopdracht en je plan van aanpak om die opdracht te kunnen realiseren. Stagedocenten zijn altijd bevoegd de stage te beëindigen indien zij situaties aantreffen die niet voldoen aan de opleidingseisen. Tijdens het eerste gesprek ligt het plan van aanpak voor om je stageopdracht te kunnen vervullen. Tussenbalans / Feedback Na ongeveer tien weken stage maak je met je praktijkbegeleider een afspraak voor een tussentijds gesprek. Dan bespreek je de gang van zaken aan de hand van het plan van aanpak. Vraag je praktijkbegeleider om tijdens dat gesprek duidelijk aan te geven op welke punten hij/zij jou nog niet sterk vindt en maak afspraken over activiteiten die je kan / moet ontplooien om op die punten vooruitgang te boeken. Je maakt een verslag van dit tussentijds stagegesprek en je mailt dat aan je stagedocent. Daarna heb je met je stagedocent een telefonisch gesprek over dat verslag. 29.

31 Eindgesprek Twee weken voor de afloop van de stage bezoekt de stagedocent het stageadres om het resultaat te bespreken. Tijdens dit gesprek zijn zowel jij, de stagiair, als de praktijkbegeleider aanwezig. Eerst verzorg jij je presentatie over je stageopdracht. Vervolgens stelt de praktijkbegeleider vast of jij als stagiair de stagewerkzaamheden naar behoren hebt uitgevoerd. De praktijkbegeleider heeft daartoe vooraf het evaluatieformulier (Bijlage 3) ingevuld. Jij schrijft een verslag van het eindgesprek en stuurt dat ter ondertekening naar je stagedocent. Inlevering stageverslagen Het verslag ter afronding van de Meewerkstage lever je in bij de stagedocent op de woensdag van je laatste stageweek. Het verslag ter afronding van de Afstudeerstage lever je in bij de stagedocent na het eindgesprek, twee weken voor afronding van de stage. Inleveren gaat digitaal via (en Ephorus) voor de stagedocent. Zowel je stagedocent als je praktijkbegeleider krijgen ook een versie van je verslag in hard copy. 30.

32 7. afronding van de stage Beoordeling van de stage De stagedocent stelt het eindcijfer voor de stage vast. Hij/zij beoordeelt de stage op basis van het eindgesprekken opgemaakte verslag, rekening houdende met: - de door de stagiair geleverde presentatie over zijn stageopdracht - de evaluatie van de praktijkbegeleider - het stageverslag van de student - zijn/haar eigen oordeel over de mate waarin de stagiair zijn competenties heeft ontwikkeld De student krijgt een beoordelingsformulier van de docent (zie Bijlage 4 en 5) en een cijfer. Het cijfer voor de stage wordt door het bedrijfsbureau ingevoerd in Progress. Indien de student bezwaar aantekent tegen de door de stagedocent gegeven beoordeling, kan de student de zaak voorleggen aan de Examencommissie. Studiepunten De studiebelasting van de beide stages bedraagt 700 SBU en dat komt overeen met 25 EC. Voor de Meewerkstage geldt dat de opleiding 25 EC daarvan toekent aan het stageverslag als bewijs van de verrichte werkzaamheden. Voor de Afstudeerstage geldt dat de opleiding 20 EC daarvan toekent aan het stageverslag als bewijs van de verrichte werkzaamheden. De opleiding kent 5 EC toe op het eindassessment van de bachelor als bewijs van o.a. de tijdens de stage opgedane competentieverwerving in de vorm van de Meesterproef. Herkansingen De afronding van een stage is een tentamen in de zin van de wet. Hier geldt net als bij alle tentamens: een kans en één herkansing per studiejaar. Bij het niet of onvolledig inleveren van het stageverslag op de voorgeschreven datum wordt het cijfer 1 toegekend. Haalt de student een onvoldoende bij de eerste kans, dan is er één herkansingsmogelijkheid in hetzelfde studiejaar. Raadpleeg de jaaragenda Lifestyle op n@tschool voor data herkansingen en voor de inleverdata. Behaalt een student bij de herkansing alsnog een onvoldoende, dan wordt de casus voorgelegd aan de examencommissie. De examencommissie kan twee besluiten nemen. A. Blijkbaar geeft de gevolgde stage ook na herkansing onvoldoende input voor het samenstellen van een adequaat stageverslag. De student loopt opnieuw stage en krijgt daarvoor een (eventueel nieuwe) begeleider toegewezen. 31.

INTERNATIONAL LIFESTYLE STUDIES

INTERNATIONAL LIFESTYLE STUDIES Pagina 2 INTERNATIONAL LIFESTYLE STUDIES STAGEGIDS JAAR 4 AUGUSTUS 2013 APPEARANCE HEALTH FOOD LIVING LEISURE HUMAN MOVEMENT Pagina Stagegids 3 INHOUDSOPGAVE Pagina 04 Pagina 05 Pagina 06 Pagina 07 Pagina

Nadere informatie

INTERNATIONAL LIFESTYLE STUDIES. Meewerkstage Jaar 3 2015-2016

INTERNATIONAL LIFESTYLE STUDIES. Meewerkstage Jaar 3 2015-2016 INTERNATIONAL LIFESTYLE STUDIES Meewerkstage Jaar 3 2015-2016 HEALTH LEISURE APPEARANCE FOOD HUMAN MOVEMENT LIVING Pagina Stagegids 3 Voorwoord Eindelijk, het moment is daar! Je bent toe aan een meewerkstage

Nadere informatie

Stagegids CE/CO IEMES

Stagegids CE/CO IEMES Stagegids CE/CO IEMES Versie 22 november 2012 Fontys Academy for Creative Industries INHOUDSOPGAVE 01. Wie wat waar? 02. Stageperioden 03. Procedure 04. Studiepunten 05. Eisen aan het stagebedrijf 06.

Nadere informatie

International Lifestyle Studies. Afstudeer stagegids Jaar 4 2015

International Lifestyle Studies. Afstudeer stagegids Jaar 4 2015 International Lifestyle Studies Afstudeer stagegids Jaar 4 2015 health leisure appearance food human movement living Pagina Stagegids 3 Voorwoord Beste student, Gefeliciteerd! Jij begint aan de laatste

Nadere informatie

Stagewijzer. Stagiairs

Stagewijzer. Stagiairs Stagewijzer Stagiairs Stagewijzer voor stagiairs De gemeente Emmen vindt het belangrijk om te investeren in toekomstige jonge professionals. We besteden daarom veel zorg aan de werving en begeleiding van

Nadere informatie

Stagegids CE/CO IEMES

Stagegids CE/CO IEMES Stagegids CE/CO IEMES Versie 3 december 2013 Fontys Academy for Creative Industries INHOUDSOPGAVE 01. Wie wat waar? 02. Stageperioden 03. Procedure 04. Eisen aan de stageverlenende organisatie 05. Eisen

Nadere informatie

Stagegids DPS. Versie 1, januari 2014.

Stagegids DPS. Versie 1, januari 2014. Stagegids DPS Versie 1, januari 2014. Beste student, Voor je ligt de stagegids voor CE Digital Publishing Studies van de Academy for Creative industries van Fontys. In deze gids krijg je uitleg over het

Nadere informatie

Faculteit der Geesteswetenschappen. Stagereglement masteropleidingen

Faculteit der Geesteswetenschappen. Stagereglement masteropleidingen Faculteit der Geesteswetenschappen Stagereglement masteropleidingen Inhoud Inleiding...3 Verantwoordelijkheid en taakverdeling...3 Aantal studiepunten...3 Plaats in de opleiding...3 Leerdoelen...3 Soort

Nadere informatie

INTERNATIONAL LIFESTYLE STUDIES. Studiegids LSW 1 DROMEN Jaar 1

INTERNATIONAL LIFESTYLE STUDIES. Studiegids LSW 1 DROMEN Jaar 1 INTERNATIONAL LIFESTYLE STUDIES Studiegids LSW 1 DROMEN Jaar 1 HEALTH LEISURE APPEARANCE FOOD HUMAN MOVEMENT LIVING Pagina Stagegids 3 INHOUDSOPGAVE Pagina 4 Pagina 7 Pagina 8 Pagina 10 Pagina 11 1 INLEIDING

Nadere informatie

Instructiedocument studenten Stageregeling. Bedrijfskunde. expertisecentrum@fm.ru.nl

Instructiedocument studenten Stageregeling. Bedrijfskunde. expertisecentrum@fm.ru.nl Instructiedocument studenten Stageregeling Bedrijfskunde expertisecentrum@fm.ru.nl Introductie Als student Bedrijfskunde van de Radboud Universiteit Nijmegen is het mogelijk om studiepunten toegekend te

Nadere informatie

Stagegids DBC. Versie 1.2, mei 2015.

Stagegids DBC. Versie 1.2, mei 2015. Stagegids DBC Versie 1.2, mei 2015. De stagegids kan worden aangepast. De meest recente versie is altijd op de portal te vinden. Een nieuwe versie vervangt eerdere versies, die daarmee ongeldig worden.

Nadere informatie

Goed voorbeeld van een stageovereenkomst

Goed voorbeeld van een stageovereenkomst Goed voorbeeld van een stageovereenkomst Vaak kun je de stageovereenkomst van de opleiding gebruiken. Is die niet voorhanden, gebruik dan deze overeenkomst als uitgangspunt. 1. De onderwijsinstelling Naam

Nadere informatie

Stagewijzer. Stagebegeleiders en leidinggevenden

Stagewijzer. Stagebegeleiders en leidinggevenden Stagewijzer Stagebegeleiders en leidinggevenden Stagewijzer stagebegeleiders en leidinggevenden In 2012 heeft de gemeente Emmen besloten een proactief stagebeleid te gaan voeren. Het actief aanbieden van

Nadere informatie

Modulebeschrijving FINSLC0106

Modulebeschrijving FINSLC0106 Modulebeschrijving FINSLC0106 Naam module FINSLC0106 (onderdeel van stagenorm jaar 3 voor de BE-studenten) Vakgebied(en) Studieloopbaancoaching Studiepunten 1 EC (wordt in blok 4 uitgekeerd voor de AC-,

Nadere informatie

Modulebeschrijving FINSLC0108

Modulebeschrijving FINSLC0108 pagina 1 van 5 Modulebeschrijving FINSLC0108 Naam module FINSLC0108 Vakgebied(en) Studieloopbaancoaching Studiepunten 1 EC Voorkennis De vereiste voorkennis van deze module zijn de stagevoorbereidingsactiviteiten

Nadere informatie

TOEGEPASTE PSYCHOLOGIE PRAKTIJKGIDS JAAR 3

TOEGEPASTE PSYCHOLOGIE PRAKTIJKGIDS JAAR 3 TOEGEPASTE PSYCHOLOGIE PRAKTIJKGIDS JAAR 3 VOORWOORD Als stageteam zijn wij zeer verheugd dat uw instelling onze student(en) een stageplaats biedt en zo participeert in het opleiden van studenten tot professionals.

Nadere informatie

Instructiedocument studenten

Instructiedocument studenten Instructiedocument studenten Bedrijfskunde Informatiepunt Stages (BIS) Cursuscode: MAN-BCU340-2016-3-V Collegejaar: 2016-2017 Contact: bis@fm.ru.nl Introductie Als student Bedrijfskunde aan de Radboud

Nadere informatie

BPV GIDS ICT Opleidingen

BPV GIDS ICT Opleidingen Versie 1.1 januari 2019 BPV GIDS ICT Opleidingen Stageperiode 2019 2 ICT-Beheerder / Netwerkbeheerder / Applicatieontwikkelaar Regio College Zaandam Inhoudsopgave Inleiding 3 Belangrijke data tijdens de

Nadere informatie

Stage 1. Klaar voor de start...

Stage 1. Klaar voor de start... Stage 1. Klaar voor de start... Jouw stage bij de gemeente Schijndel Welkom bij de gemeente Schijndel waar jouw stage gaat beginnen! Een stage bij de gemeente Schijndel geeft je de kans een kijkje te nemen

Nadere informatie

TOEGEPASTE PSYCHOLOGIE PRAKTIJKGIDS JAAR 3

TOEGEPASTE PSYCHOLOGIE PRAKTIJKGIDS JAAR 3 TOEGEPASTE PSYCHOLOGIE PRAKTIJKGIDS JAAR 3 VOORWOORD Als stageteam Toegepaste Psychologie zijn wij zeer verheugd dat uw instelling onze student(en) een stageplaats biedt en zo participeert in het opleiden

Nadere informatie

Stichtse Vrije School Voortgezet onderwijs Socrateslaan 24 3703 GL Zeist Telefoon: 030-692 3054 mail: post@svszeist.nl

Stichtse Vrije School Voortgezet onderwijs Socrateslaan 24 3703 GL Zeist Telefoon: 030-692 3054 mail: post@svszeist.nl STAGE-INFORMATIEBOEK Klas 10 2014/2015 Stageboekje van : Klas : Stagebegeleider : Stageplaats bij Naam instelling : Straat : Plaats : Telefoonnummer : Stagebegeleider : Stichtse Vrije School Voortgezet

Nadere informatie

Ik heb een stageplaats gevonden wat nu? Zie volgende pagina van de handleiding.

Ik heb een stageplaats gevonden wat nu? Zie volgende pagina van de handleiding. Ik zoek een stageplaats, praktische handleiding van de Studenten Loopbaan Service Geesteswetenschappen 1 tot ½ jaar van te voren: bezoek stagevoorlichting (zie agenda Loopbaan Service), lees de regeling

Nadere informatie

BPV werkboek. Technicus elektrotechnische industriële installaties en systemen niveau 4 BBL Crebonummer: BPV-werkboek 25262/versie sept.

BPV werkboek. Technicus elektrotechnische industriële installaties en systemen niveau 4 BBL Crebonummer: BPV-werkboek 25262/versie sept. BPV werkboek Technicus elektrotechnische industriële installaties en systemen niveau 4 BBL Crebonummer: 25262 Naam student: BPV-werkboek 25262/versie sept. 16 1 Inhoudsopgave 1 Algemeen...3 1.1 Begin en

Nadere informatie

Instructiedocument. Bedrijfskunde Informatiepunt Stages (BIS) Contact:

Instructiedocument. Bedrijfskunde Informatiepunt Stages (BIS) Contact: Instructiedocument Bedrijfskunde Informatiepunt Stages (BIS) Contact: bis@fm.ru.nl 2 Introductie Als student Bedrijfskunde aan de Radboud Universiteit is het mogelijk om studiepunten toegekend te krijgen

Nadere informatie

INTERNATIONAL LIFESTYLE STUDIES. Studiegids lifestyle week 1 Jaar 1

INTERNATIONAL LIFESTYLE STUDIES. Studiegids lifestyle week 1 Jaar 1 INTERNATIONAL LIFESTYLE STUDIES Studiegids lifestyle week 1 Jaar 1 Studiejaar 2013-2014 Coördinator LSW 1 jaar 1 Contactgegevens: Rudy van Belkom r.vanbelkom@fontys.nl +316 3019 3653 Lifestyle week gids

Nadere informatie

Stagehandleiding. bedoeld voor studenten en docenten bachelor- en masteropleiding Rechtsgeleerdheid, Ondernemingsrecht en Fiscaal Recht

Stagehandleiding. bedoeld voor studenten en docenten bachelor- en masteropleiding Rechtsgeleerdheid, Ondernemingsrecht en Fiscaal Recht Stagehandleiding bedoeld voor studenten en docenten bachelor- en masteropleiding Rechtsgeleerdheid, Ondernemingsrecht en Fiscaal Recht herziene druk mei 2013 1 1. Gang van zaken rond de stage Een stage

Nadere informatie

BPV Styling Design 3e jaars cohort 2009 2010

BPV Styling Design 3e jaars cohort 2009 2010 BPV Styling Design 3 e jaars cohort 2009 2010 BPV STYLING DESIGN 3 e jaar 2011-2012 Voor je ligt het werkboek voor de BPV-periode van het 3 e jaar, deze stage beslaat 20 weken. Deze periode loopt van 12-09-11

Nadere informatie

Competentie 1 Ondernemerschap Initiëren en/of creëren van producten en/of diensten, zelfstandig en ondernemend.

Competentie 1 Ondernemerschap Initiëren en/of creëren van producten en/of diensten, zelfstandig en ondernemend. Naam student: Studentnummer: Evaluatieformulier meewerkstage CE In te vullen door de bedrijfsbegeleider van de stage biedende organisatie voorafgaand aan het eindgesprek met de stagedocent. De stagiair

Nadere informatie

Stageprotocol FLOT. Bacheloropleidingen. Fontys Lerarenopleiding. Versie: februari 10 1/7

Stageprotocol FLOT. Bacheloropleidingen. Fontys Lerarenopleiding. Versie: februari 10 1/7 Stageprotocol FLOT Bacheloropleidingen Fontys Lerarenopleiding Versie: februari 10 1/7 Stageprotocol Bacheloropleidingen Inleiding Om de stage zo soepel mogelijk te laten verlopen voor jou en je begeleiders,

Nadere informatie

Stagehandleiding Master Letterkunde

Stagehandleiding Master Letterkunde Stagehandleiding Master Letterkunde Studenten van de master Letterkunde kunnen een onderzoeksstage volgen als onderdeel van hun opleiding. Voor studenten van de masterprogramma s Literair Bedrijf en Europese

Nadere informatie

Leerarrangement Trendanalyse Health

Leerarrangement Trendanalyse Health Leerarrangement Trendanalyse Health Inleiding Gezondheid is voor iedereen een meer of minder belangrijk onderdeel van zijn leven. Bepaalde keuzes die je maakt, heeft te maken met gezondheid. Keuzes op

Nadere informatie

Handleiding Stageminor LET 2019/2020

Handleiding Stageminor LET 2019/2020 Handleiding Stageminor LET 2019/2020 change perspective Stappenplan om stage te lopen Positie Stageminor Sinds 2014/2015 is een minorruimte van 30 EC onderdeel van het curriculum van alle bacheloropleidingen

Nadere informatie

Handleiding Assessment Startbekwaamheid

Handleiding Assessment Startbekwaamheid Handleiding Assessment Startbekwaamheid Hoofdfase 3, ALO Opleiding Academie voor Lichamelijke Opvoeding Bachelor of Sport and Physical Education Domein Bewegen, Sport en Voeding Februari 2013 Inhoud Introductie

Nadere informatie

BACHELOR RECHTSGELEERDHEID AFSTUDEERRICHTING JURIDISCHE BESTUURSKUNDE. Bestuurskundig onderzoeksproject

BACHELOR RECHTSGELEERDHEID AFSTUDEERRICHTING JURIDISCHE BESTUURSKUNDE. Bestuurskundig onderzoeksproject Rijksuniversiteit Groningen Vakgroep Staatsrecht, Bestuursrecht en Bestuurskunde BACHELOR RECHTSGELEERDHEID AFSTUDEERRICHTING JURIDISCHE BESTUURSKUNDE Bestuurskundig onderzoeksproject Versie september

Nadere informatie

Protocol Werkplekleren Student ESoE. Minor Educatie & Communicatie Variant II

Protocol Werkplekleren Student ESoE. Minor Educatie & Communicatie Variant II Protocol Werkplekleren Student ESoE Minor Educatie & Communicatie Variant II Versie juli 2011 1 Protocol Werkplekleren Minor Educatie & Communicatie Variant I Inleiding Om het werkplekleren zo soepel mogelijk

Nadere informatie

[STUDIEHANDLEIDING SLB EN EXAMINERING BPV ] Studiehandleiding studieloopbaanbergeleiding en examinering.

[STUDIEHANDLEIDING SLB EN EXAMINERING BPV ] Studiehandleiding studieloopbaanbergeleiding en examinering. 2014/2015 ROC van Amsterdam studieloopbaanbergeleiding en examinering leerjaar 3 Schooljaar 2014/2015 Annika Morrice, Ali el Amraoui [STUDIEHANDLEIDING SLB EN EXAMINERING BPV ] Studiehandleiding studieloopbaanbergeleiding

Nadere informatie

Stagehandleiding. Faculteit der Sociale Wetenschappen

Stagehandleiding. Faculteit der Sociale Wetenschappen Stagehandleiding Faculteit der Sociale Wetenschappen INHOUDSOPGAVE Pagina Inleiding en procedure 3 Doel van de stage en eisen stageplek 4 Introductie en huisregels 5 Begeleiding en kwaliteit 5 Voorzieningen,

Nadere informatie

Stichtse Vrije School Voortgezet onderwijs Socrateslaan 24 3703 GL Zeist Telefoon: 030-692 3054 mail: post@svszeist.nl

Stichtse Vrije School Voortgezet onderwijs Socrateslaan 24 3703 GL Zeist Telefoon: 030-692 3054 mail: post@svszeist.nl STAGE-INOFRMATIEBOEK Klas 11 2013/2014 Stageboekje van : Klas : Stagebegeleider : Stageplaats bij Naam instelling : Straat : Plaats : Telefoonnummer : Stagebegeleider : Stichtse Vrije School Voortgezet

Nadere informatie

Stage handleiding ACW Erasmus School of History, Culture and Communication (ESHCC)

Stage handleiding ACW Erasmus School of History, Culture and Communication (ESHCC) Stage handleiding ACW Erasmus School of History, Culture and Communication (ESHCC) Academisch jaar: 2015-2016 Course code: CC2020 Bachelor Algemene Cultuurwetenschappen Inhoudsopgave 1. Introductie p.

Nadere informatie

Inleiding... 2. 1 Het beroepsgericht examen... 3. 1.1 Het uitvoeren van kwalificerende beroepsprestaties... 3

Inleiding... 2. 1 Het beroepsgericht examen... 3. 1.1 Het uitvoeren van kwalificerende beroepsprestaties... 3 1 Het beroepsgericht examen Handleiding voor de student Inhoud Inleiding... 2 1 Het beroepsgericht examen... 3 1.1 Het uitvoeren van kwalificerende beroepsprestaties... 3 1.2 Het maken van een verantwoordingsverslag...

Nadere informatie

Informatie voor aanbieders van werkplekken voor bachelor- en Associate degreestudenten

Informatie voor aanbieders van werkplekken voor bachelor- en Associate degreestudenten Werkplekleren Informatie voor aanbieders van werkplekken voor bachelor- en Associate degreestudenten Doel van deze brochure U bent benaderd door een student van Aeres Hogeschool Wageningen met de vraag

Nadere informatie

Handboek maatschappelijke stage MAATSCHAPPELIJKE STAGES, BEST TE DOEN!

Handboek maatschappelijke stage MAATSCHAPPELIJKE STAGES, BEST TE DOEN! Naam: Heerbeeck college Best Schooljaar 2014-2015 MAATSCHAPPELIJKE STAGES, BEST TE DOEN! -handen ineen -elkaar helpen -samenwerken -iets voor een ander doen -sociaal Stage coördinator: mevr. A. Luteyn

Nadere informatie

Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten. Stage Formulieren. Stageafspraken en Stagecontract

Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten. Stage Formulieren. Stageafspraken en Stagecontract Stage Formulieren Deel A Deel B Deel C Stageplan Stageafspraken en Stagecontract Evaluaties Deel A Stageplan Gegevens student Voornaam Roepnaam Achternaam E-mail adres Telefoonnummer Studentnummer Studiejaar

Nadere informatie

BPV-praktijkboek. Arbeidsmarktgekwalificeerd assistent

BPV-praktijkboek. Arbeidsmarktgekwalificeerd assistent BPV-praktijkboek Arbeidsmarktgekwalificeerd assistent Crebocode 90440, dossier 2013-2014 Bedrijfsnaam :. Naam Student : Cohort :.. Wat is een BPV werkboek Dit BPV werkboek maakt onderdeel uit van de Opleiding

Nadere informatie

MAATSCHAPPELIJKE STAGE, WAT IS DAT?

MAATSCHAPPELIJKE STAGE, WAT IS DAT? MAATSCHAPPELIJKE STAGE, WAT IS DAT? JE KUNT VEEL MEER DAN JE DENKT Formulieren Maatschappelijke Stage Schooljaar 2012-2013 Naam leerling : School: klas 1 EIGEN VACATURE-FORMULIER Stel dat je al voetbaltrainer

Nadere informatie

BEOORDELINGSFORMULIER STAGES BACHELOR NIVEAU 3

BEOORDELINGSFORMULIER STAGES BACHELOR NIVEAU 3 Faculteit Geesteswetenschappen BEOORDELINGSFORMULIER STAGES BACHELOR NIVEAU 3 Onderstaand formulier betreft de beoordeling van het stageverslag en het onderzoeksverslag. Deze wordt door de begeleidende

Nadere informatie

Praktijk oriëntatie. Maatschappelijke zorg. Niveau 3 + 4

Praktijk oriëntatie. Maatschappelijke zorg. Niveau 3 + 4 Praktijk oriëntatie Maatschappelijke zorg Niveau 3 + 4 Reader voor studenten Schooljaar 2018-2019 Inhoudsopgave Voorblad Inhoudsopgave 2 Inleiding 3 1.Inhoud Praktijk oriëntatie Voor wie is Praktijk oriëntatie?

Nadere informatie

Stagefolder 2014-2015 Laurentius Praktijkschool

Stagefolder 2014-2015 Laurentius Praktijkschool 1 Stageorganisatie Laurentius Praktijkschool De stages zijn een belangrijk onderdeel van het schoolprogramma in VO 3, 4 /5 groep. De school heeft al vele jaren contacten met stagebedrijven en instellingen

Nadere informatie

Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten. Beroepsvoorbereiding. Stage Formulieren. en Stagecontract.

Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten. Beroepsvoorbereiding. Stage Formulieren. en Stagecontract. Koninklijke Stage Formulieren Deel A Stageplan Stageafspraken en Stagecontract Evaluaties Deel A Eindbeoordeling door stagebegeleider stageadres Gegevens student Voornaam Roepnaam Achternaam E-mail adres

Nadere informatie

MODEL STAGEOVEREENKOMST

MODEL STAGEOVEREENKOMST MODEL STAGEOVEREENKOMST Toelichting: Dit model gaat er vanuit dat de stage een verplichte of keuzestage betreft binnen het curriculum. Daar is vanuit TiU een stagedocent bij betrokken. Namens Tilburg University

Nadere informatie

Opleiding Verpleegkunde Leerondersteuning Stage (LOS)

Opleiding Verpleegkunde Leerondersteuning Stage (LOS) Opleiding Verpleegkunde Leerondersteuning Stage (LOS) Handleiding Voltijd Jaar 3 Studiejaar 2015-2016 Inleiding Tijdens de stage zijn er zeven leerondersteuningsbijeenkomsten (LOS-bijeenkomsten). Het onderwijs

Nadere informatie

ASSESSMENTS VAN DE BACHELOR LGL en GPW

ASSESSMENTS VAN DE BACHELOR LGL en GPW ASSESSMENTS VAN DE BACHELOR LGL en GPW FHTL, UTRECHT 2017-2018 Inhoudsopgave INLEIDING 3 PROPEDEUSE- ASSESSMENT 4 TOELATINGSEISEN VOOR HET ASSESSMENT: 4 INHOUD VAN HET PORTFOLIO 4 OPMERKINGEN 5 HOOFDFASE-

Nadere informatie

Internship & Communication Consultancy Masterprogramma Communicatie- en Informatiewetenschappen

Internship & Communication Consultancy Masterprogramma Communicatie- en Informatiewetenschappen Internship & Communication Consultancy Masterprogramma Communicatie- en Informatiewetenschappen Informatie voor jou als student Je mag dit vak volgen als je (voorwaardelijk) bent toegelaten tot de Masteropleiding

Nadere informatie

VOORWOORD. Beste student,

VOORWOORD. Beste student, ONDERZOEKSTAGEGIDS CE/CO IEMES 2015-2016 VOORWOORD Beste student, Voor je ligt de Onderzoekstagegids CE/CO IEMES 2015-2016. In deze gids vind je praktische informatie om je door je onderzoekstage heen

Nadere informatie

Maatschappelijke Stages

Maatschappelijke Stages Maatschappelijke Stages Inhoudsopgave 3 4 4 6 7 8 11 12 13 15 Inleiding Wat is een Maatschappelijke Stage? De stage Overzicht belangrijke data Hulp bij het zoeken naar stageplekken De eindopdracht en de

Nadere informatie

Maatschappelijke Stage Boekje voor leerlingen en organisaties

Maatschappelijke Stage Boekje voor leerlingen en organisaties DE NIEUWE VESTE, LOCATIE HARDENBERG Maatschappelijke Stage Boekje voor leerlingen en organisaties 2011 D E N I E U W E V E S T E, P I E T H E I N S T R A A T 1, 7772 ZJ H A R D E N B E R G. T EL. 0523-262170

Nadere informatie

Persoonlijk Ontwikkelings Plan (POP)

Persoonlijk Ontwikkelings Plan (POP) Hoofdstuk 18 Extra informatie Persoonlijk Ontwikkelings Plan (POP) Het Persoonlijk Ontwikkelings Plan (POP) is bedoeld om een medewerker persoonlijk in de gelegenheid te stellen in eigen woorden te vertellen

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Stages. Het zoeken van een stageplaats Stappenplan

Inhoudsopgave. Stages. Het zoeken van een stageplaats Stappenplan Stageverslag klas 9 Parcival College 2013 Inhoudsopgave Stages Het zoeken van een stageplaats Stappenplan Tijdens je stage Doel van de stage Stageprogramma Voorbereiding en afsluiting Waar moet je op letten

Nadere informatie

Inleiding maatschappelijke stage

Inleiding maatschappelijke stage Inleiding maatschappelijke stage Algemeen Met maatschappelijke stage doe je iets voor iemand anders zonder daar geld voor te krijgen. Nederland kan niet zonder vrijwilligers, zoals trainers bij sportclubs.

Nadere informatie

Samenspraak Examen Nederlands Spreken en Gesprekken voeren 3F

Samenspraak Examen Nederlands Spreken en Gesprekken voeren 3F Samenspraak Examen Nederlands Spreken en Gesprekken voeren 3F Inhoudsopgave Informatie voor alle betrokkenen... 2 Examenboekje voor de kandidaat... 4 Bijlage 1. Input voor Student 1... 7 Bijlage 2. Input

Nadere informatie

Maatschappelijke stage op het Trias 1. Verschil tussen maatschappelijke stage en beroepsoriënterende stage 2. Tips voor ouders 3

Maatschappelijke stage op het Trias 1. Verschil tussen maatschappelijke stage en beroepsoriënterende stage 2. Tips voor ouders 3 Inhoudsopgave Maatschappelijke stage op het Trias 1 Verschil tussen maatschappelijke stage en beroepsoriënterende stage 2 Tips voor ouders 3 Stageboekje (deze gebruiken de leerlingen) 4 Maatschappelijke

Nadere informatie

Handleiding Sollicitatiebrief

Handleiding Sollicitatiebrief Handleiding Sollicitatiebrief 1. De gerichte sollicitatiebrief Met een gerichte sollicitatiebrief reageer je op een advertentie waarin een werkgever een vacature vermeldt. Voorafgaand aan het schrijven

Nadere informatie

Opleiding Bestuurskunde - Universiteit Leiden. Informatiepakket stage-organisatie

Opleiding Bestuurskunde - Universiteit Leiden. Informatiepakket stage-organisatie Opleiding Bestuurskunde - Universiteit Leiden Informatiepakket stage-organisatie Instituut Bestuurskunde Universiteit Leiden Faculteit Governance and Global Affairs Schouwburgstraat 2 2511 VA, Den Haag

Nadere informatie

Jan des Bouvrie Academie, interior design & styling - hbo bachelor

Jan des Bouvrie Academie, interior design & styling - hbo bachelor Jan des Bouvrie Academie, interior design & styling - hbo bachelor De opleiding interior design & Styling - hbo bachelor Mensen zien hun omgeving steeds meer als een verlengstuk van hun persoonlijkheid.

Nadere informatie

Protocol Werkplekleren Student ESoE. Masteropleiding Science Education and Communication (SEC)

Protocol Werkplekleren Student ESoE. Masteropleiding Science Education and Communication (SEC) Protocol Werkplekleren Student ESoE Masteropleiding Science Education and Communication (SEC) Versie nov. 2009 Protocol Werkplekleren Master SEC Inleiding Om het werkplekleren zo soepel mogelijk te laten

Nadere informatie

4 HAVO, 4 VWO EN 5 VWO

4 HAVO, 4 VWO EN 5 VWO STELLA MARIS COLLEGE 4 HAVO, 4 VWO EN 5 VWO 2013-2014 BEROEPSSTAGE NAAM: KLAS: MENTOR SCHOOL: EXTERN BEGELEIDER: Dit stage rapport wordt digitaal bewerkt en aangeleverd. Algemene informatie voor de leerlingen

Nadere informatie

BEN IK EIGENLIJK WEL ZZP ER? Verschil tussen Arbeidsovereenkomst en Opdrachtovereenkomst.

BEN IK EIGENLIJK WEL ZZP ER? Verschil tussen Arbeidsovereenkomst en Opdrachtovereenkomst. Verschil tussen Arbeidsovereenkomst en Opdrachtovereenkomst. www.damd.nl Arbeidsovereenkomst en opdrachtovereenkomst Arbeid kun je op verschillende manieren verrichten: in loondienst (arbeidsovereenkomst),

Nadere informatie

MAATSCHAPPELIJKE STAGE, WAT IS DAT?

MAATSCHAPPELIJKE STAGE, WAT IS DAT? MAATSCHAPPELIJKE STAGE, WAT IS DAT? JE KUNT VEEL MEER DAN JE DENKT Leerlinggids Maatschappelijke Stage Deze gids is van: School: klas WAAR STAAT WAT? pagina 1 Maatschappelijke Stage, wat is dat? 3 1.1

Nadere informatie

LIO en Stageregeling Aloysius Stichting

LIO en Stageregeling Aloysius Stichting LIO en Stageregeling Aloysius Stichting Begripsbepalingen LIO Leraar in opleiding; d.w.z. een student op een lerarenopleiding of de Pabo. Stagiair Degene die aan een school is verbonden en met wie de LD

Nadere informatie

Handleiding Mbo-hbo doorstroomassessment jij en het hbo ..een succesvolle combinatie?

Handleiding Mbo-hbo doorstroomassessment jij en het hbo ..een succesvolle combinatie? Handleiding jij en het hbo..een succesvolle combinatie? Inhoudsopgave Leeswijzer 3 Inleiding 4 1. Het portfolio 5 1.1 Kwaliteitseisen 5 1.2 Samenstelling van het portfolio 5 1.3 Inleveren portfolio 6 1.4

Nadere informatie

MAATSCHAPPELIJKE STAGES, BEST TE DOEN!

MAATSCHAPPELIJKE STAGES, BEST TE DOEN! Naam: Klas: Handboek Maatschappelijke Stage (MaS) Heerbeeck College Best Schooljaar 2018-2019 MAATSCHAPPELIJKE STAGES, BEST TE DOEN! Sociaal MaS Extra Handen Samenwerken Vrijwillig Inzet Bijdrage Maatschappij

Nadere informatie

Informatie voor aanbieders van werkplekken voor bachelor- en Associate degreestudenten

Informatie voor aanbieders van werkplekken voor bachelor- en Associate degreestudenten Werkplekleren Informatie voor aanbieders van werkplekken voor bachelor- en Associate degreestudenten Doel van deze brochure U bent benaderd door een student van Aeres Hogeschool Wageningen (voorheen Stoas

Nadere informatie

Stagecoördinator. Doel. Context

Stagecoördinator. Doel. Context Stagecoördinator Doel (Mede)opstellen van het stagebeleid en na goedkeuring zorgdragen voor de uitvoering hiervan, in lijn met het onderwijsbeleid en het studenten(loopbaan)-beleid, teneinde te komen tot

Nadere informatie

Persoonlijk Actieplan (PAP)

Persoonlijk Actieplan (PAP) B 1.4 Persoonlijk Actieplan (PAP) Stagiair(e) Opleiding Bedrijf Praktijkopleider Stagedocent Nick Albregtse Interactief Vormgeven (IV) Kees Internetbureau Michiel Snijder Jan Verduijn Datum 26 09 2013

Nadere informatie

INTERNATIONAL LIFESTYLE STUDIES. www.fontysaci.nl

INTERNATIONAL LIFESTYLE STUDIES. www.fontysaci.nl International lifestyle studies PROPEDEUSE GIDS INTERNATIONAL LIFESTYLE STUDIES www.fontysaci.nl VOORWOORD Gefeliciteerd met je keuze voor International Lifestyle Studies aan de Fontys Academy for Creative

Nadere informatie

Opbouw sollicitatiegesprek

Opbouw sollicitatiegesprek Opbouw sollicitatiegesprek Voorbereiding Bespreek vooraf met collega( s) waarmee u de selectie doet welke punten beslist aan de orde moeten komen. Maak vooraf afspraken met de collega( s) waarmee u de

Nadere informatie

PRAKTIJK EN STAGE JAAR 2 EN 3

PRAKTIJK EN STAGE JAAR 2 EN 3 PRAKTIJK EN STAGE JAAR 2 EN 3 VAKOMSCHRIJVING Onderwijsvorm: Deeltijdonderwijs Studiejaar: 2018-2019 Vakgroep: Opleiding Missionair Werk Locatie: Amersfoort Docent: Haije Bergstra MA Studiepunten: 6 EC

Nadere informatie

Humanitas, Landelijk Bureau - P & O. Stagebeleid Humanitas 1

Humanitas, Landelijk Bureau - P & O. Stagebeleid Humanitas 1 Humanitas, Landelijk Bureau - P & O Geschreven door Dolly Leemans Amsterdam, oktober 2011 Stagebeleid Humanitas 1 Visie Humanitas is een vrijwilligersorganisatie, waarin ook scholieren en studenten ingezet

Nadere informatie

Netwerk Open Hogeschool Informatica learning for professionals

Netwerk Open Hogeschool Informatica learning for professionals Studentbrochure stage tweede fase Netwerk Open Hogeschool Informatica learning for professionals Versie januari 2014 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Begrippenlijst... 3 1. Inleiding... 4 2. Contactgegevens......

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD. Nr Regeling stages gemeente Den Helder

GEMEENTEBLAD. Nr Regeling stages gemeente Den Helder GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Den Helder. Nr. 97978 19 juli 2016 Regeling stages gemeente Den Helder Regeling stages gemeente Den Helder Het college van burgemeester en wethouders van de

Nadere informatie

Stageovereenkomst. Ondergetekenden. Hogeschool Rotterdam, Lerarenopleiding Gezondheidszorg en Welzijn. 1. Naam school en opleiding

Stageovereenkomst. Ondergetekenden. Hogeschool Rotterdam, Lerarenopleiding Gezondheidszorg en Welzijn. 1. Naam school en opleiding Stageovereenkomst Ondergetekenden 1. Naam school en opleiding Gevestigd te Vertegenwoordigd door In de functie van Hogeschool Rotterdam, Lerarenopleiding Gezondheidszorg en Welzijn Rotterdam Mevr. K. Buijs

Nadere informatie

STAGEVERSLAG VMBO LEERLING INSTRUCTIE

STAGEVERSLAG VMBO LEERLING INSTRUCTIE STAGEVERSLAG VMBO LEERLING INSTRUCTIE Naam: Klas: Bedrijf: Stageperiode: Maak een inhoudsopgave zoals hieronder is afgebeeld. Indien nodig je eigen onderdelen tussen voegen en uiteindelijk de inhoudsopgave

Nadere informatie

Taal, Media en Communicatie

Taal, Media en Communicatie BrVTTaalMediaCommdef 29-09-2011 12:39 Pagina 1 Handleiding voor bedrijfsmentoren Beroepenveld Taal, Media en Communicatie Begeleiden van ICT-studenten Opleidingen Afstuderen / stage Journalistiek Communicatie

Nadere informatie

Studiegids International Lifestyle Studies

Studiegids International Lifestyle Studies Studiegids International Lifestyle Studies Studiegids Propedeuse International Lifestyle Studies 2010-2011 Voorwoord Gefeliciteerd met je keuze voor International Lifestyle Studies aan de Fontys Academy

Nadere informatie

Stageovereenkomst. Faculteit Bètawetenschappen. Artikel 1

Stageovereenkomst. Faculteit Bètawetenschappen. Artikel 1 Faculteit Bètawetenschappen Universiteit Utrecht, hierna te noemen stagevrager, hier vertegenwoordigd door de hieronder vermelde stagedocent, en Naam bedrijf/instelling: Hierbij vertegenwoordigd door:

Nadere informatie

Regeling stages en werkervaringsplaatsen gemeente Brummen. Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Brummen;

Regeling stages en werkervaringsplaatsen gemeente Brummen. Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Brummen; CVDR Officiële uitgave van Brummen. Nr. CVDR413658_1 17 oktober 2017 Regeling stages en werkervaringsplaatsen gemeente Brummen Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Brummen; gelet

Nadere informatie

Maatschappelijke Stages

Maatschappelijke Stages Maatschappelijke Stages Gerrit van der Veen College Inhoudsopgave Inleiding 3 Wat is een Maatschappelijke Stage? 4 De stage 4 Overzicht belangrijke data 6 Hulp bij het zoeken naar stageplekken 7 De eindopdracht

Nadere informatie

Stage map. Keuzevak: Recreatieve Activiteiten Docent: Marc Hollander. Leerjaar: 3

Stage map. Keuzevak: Recreatieve Activiteiten Docent: Marc Hollander. Leerjaar: 3 Stage map Keuzevak: Recreatieve Activiteiten Docent: Marc Hollander Leerjaar: 3 INLEIDING Beroeps Praktijk Vorming, ofwel stage, is een belangrijk onderdeel van de opleiding Sport en Bewegen (SB). Tijdens

Nadere informatie

Faculteit Geesteswetenschappen BASISGEGEVENS STAGE. onvoldoende voldoende. goed. goed. Eindoordeel (cijfer): Toelichting: ONDERTEKENING STAGEDOCENT

Faculteit Geesteswetenschappen BASISGEGEVENS STAGE. onvoldoende voldoende. goed. goed. Eindoordeel (cijfer): Toelichting: ONDERTEKENING STAGEDOCENT Faculteit Geesteswetenschappen FEEDBACK & BEOORDELINGSFORMULIER ONDERWIJSSTAGES (BA & MA) De beoordeling van de onderwijsstages op Bachelor 3 en masterniveau bestaat uit twee onderdelen: het functioneren

Nadere informatie

Bijlage 5 Interviewformulier studieadviseurs

Bijlage 5 Interviewformulier studieadviseurs Bijlage 5 Interviewformulier studieadviseurs Studentnummer: Naam aanmelder: Stap 1. Welkom heten en uitleggen wat het onderzoek inhoudt (Tijd: 5 minuten) Landelijk en bij de FEM is er sprake van een hoge

Nadere informatie

Leerjaar 3: Lesopbouw en suggesties (incl. bewijzenblad) voor leerroute A

Leerjaar 3: Lesopbouw en suggesties (incl. bewijzenblad) voor leerroute A Leerjaar 3: Lesopbouw en suggesties (incl. bewijzenblad) voor leerroute A Thema 12: Het vinden van werk Praktijkkern c: Kiezen en solliciteren naar passende stageplek Thema Praktijkkern 12. Het vinden

Nadere informatie

Dit reglement is een extract uit de Onderwijs- en Examenregeling van NOVI Hogeschool.

Dit reglement is een extract uit de Onderwijs- en Examenregeling van NOVI Hogeschool. EXAMENREGLEMENT Dit reglement is een extract uit de Onderwijs- en Examenregeling van NOVI Hogeschool. Art 5.1 Toetsing binnen de opleiding 1. Een tentamen ter afsluiting van een onderwijseenheid bestaat

Nadere informatie

Jaar 1 Studiejaar 2015-2016

Jaar 1 Studiejaar 2015-2016 Jaar 1 Studiejaar 2015-2016 Handleiding Zorgstage MHVPOR04P1 Opleiding BMH Auteur: Caroline van Asten 2 Opleiding Bachelor medische Hulpverlening Vierjarige opleiding in het Nederlands Medisch hulpverleners

Nadere informatie

Als stagebedrijf wilt u stagiairs uitgebreid kennis laten maken met uw vakgebied;

Als stagebedrijf wilt u stagiairs uitgebreid kennis laten maken met uw vakgebied; Informatiekaart voor bedrijven 1. Doel BPV-stage: Doel van de BPV-stage voor uw bedrijf: Als stagebedrijf wilt u stagiairs uitgebreid kennis laten maken met uw vakgebied; U ziet het aanbieden van BPV-stages

Nadere informatie

Maatschappelijke stage Farel College havo 4 / vwo 4 2014/2015 1

Maatschappelijke stage Farel College havo 4 / vwo 4 2014/2015 1 Maatschappelijke stage Farel College havo 4 / vwo 4 2014/2015 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Informatie stage 3. Begeleiding a. Mail b. 2 contactpersonen op school Benodigdheden: (bijlagen) - Beoordelingsformulier

Nadere informatie

Door het bieden van stageplaatsen waarborgt MOOI de relatie tussen het welzijnswerk en het onderwijs.

Door het bieden van stageplaatsen waarborgt MOOI de relatie tussen het welzijnswerk en het onderwijs. Inleiding Binnen MOOI wordt veel belang gehecht aan het bieden van stageplaatsen. Door het beschikbaar stellen van stageplaatsen krijgt MOOI te maken met vernieuwing: stagiairs hebben immers op school

Nadere informatie

Stappenplan om een stageplaats te vinden

Stappenplan om een stageplaats te vinden Stappenplan om een stageplaats te vinden Versie 24 september 2015 12 stappen die je helpen om zelf een geschikte stageplaats te vinden Stap 1: Stages op niveau 3 en stages op niveau 4 Je bent aan het begin

Nadere informatie

Protocol Beroepspraktijkvorming mbo 4 Fotovakschool Richtlijnen en procedures voor studenten, docenten en coördinatoren

Protocol Beroepspraktijkvorming mbo 4 Fotovakschool Richtlijnen en procedures voor studenten, docenten en coördinatoren Protocol Beroepspraktijkvorming mbo 4 Fotovakschool Richtlijnen en procedures voor studenten, docenten en coördinatoren Cohort 2012 Apeldoorn, januari 2014 Beroepspraktijkvorming Fotovakschool (BPV) Overzicht

Nadere informatie

Stage als Keuzecursus vrije keuze in Bachelor B&O

Stage als Keuzecursus vrije keuze in Bachelor B&O Universiteit Utrecht Departement Bestuurs- en Organisatiewetenschap Stage als Keuzecursus vrije keuze in Bachelor B&O USG3012 Stage als keuzecursus I - 7,5 ECTS USG3013 Stage als keuzecursus II - 7,5 ECTS

Nadere informatie