Milieu en kalkzandsteen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Milieu en kalkzandsteen"

Transcriptie

1 Milieu en kalkzandsteen

2 2 milieu Samen kunnen we elke bouwuitdaging aan inzetten van innovatieve producten en diensten. Vakmensen die zich volledig inzetten voor een gegarandeerde kwaliteit en een onderscheidende dienstverlening. Xella beschikt over een groot aantal productielocaties en over eigen faciliteiten voor marktonderzoek en productontwikkeling. Kalkzandsteenproducten zijn het bouwmateriaal van de toekomst. Zeker als ze de signatuur dragen van Xella, een nieuwe naam in kalkzandsteen, waarachter meer dan een halve eeuw ervaring schuilgaat. Het nieuwe Xella heeft een duidelijke missie: betrouwbaar bouwen door het De synergie binnen het concern stelt Xella in staat de behoeften in de bouwwereld snel en flexibel te vertalen naar concrete, efficiënte en kostenbesparende bouwoplossingen. Beter bouwen met minder kosten? Xella is er klaar voor!

3 milieu 3 Inhoud Hoofdstuk 1 Grondstoffen Algemeen Zand Kalk Water 5 Hoofdstuk 2 Productieproces 6 Hoofdstuk 3 Verwerking Mortels Afwerking Bouwafval Bewerken van kalkzandsteen 8 Hoofdstuk 4 Wooncomfort Ademend vermogen Warmte-accumulatie Thermische isolatie Geluidsisolatie Warmtewand 11 Hoofdstuk 5 Hergebruik 13 Hoofdstuk 6 Milieuprestatie 14

4 4 milieu Hoofdstuk 1 Grondstoffen Velen in de bouwwereld kennen de slogan: "Bouwen? Natuurlijk in kalkzandsteen!" Een slogan met een heldere boodschap: kalkzandsteen is uitstekend bouwmateriaal met een bijzonder geringe milieubelasting. Maar hoe natuurlijk is kalkzandsteen precies? En hoe verhoudt het zich tot duurzaam bouwen? Het zijn belangrijke vragen die in deze brochure uitgebreid aan de orde komen. De aandacht voor de milieuaspecten van bouwmaterialen groeit nog steeds. Uitgangspunt daarbij is dat de gebouwde omgeving optimale condities schept voor het welzijn en de gezondheid van de mens. Een belangrijke voorwaarde voor een gezonde en duurzame bouw is het gebruik van bouwproducten met een zo gering mogelijke belasting van het milieu en een gunstige invloed op de gezondheid en het leefklimaat. Dit wordt heel goed getypeerd in de term duurzaam bouwen. Bouwproducten mogen geen schadelijke stoffen afgeven en moeten in de gehele keten van grondstofwinning tot en met de afvalverwerking het milieu zo weinig mogelijk belasten. Deze brochure belicht verschillende milieugerichte en gezondheidsgerichte aspecten van het product kalkzandsteen en de toepassing ervan. Daartoe wordt begonnen bij de winning van de grondstoffen, gevolgd door het productieproces en de verwerking op de bouwplaats. Vervolgens wordt aandacht besteed aan enkele specifieke materiaalaspecten en aan de toepassingen van kalkzandsteen, met name in relatie tot de thema s energie en binnenmilieu.

5 milieu Algemeen Kalkzandsteen wordt al meer dan 100 jaar geproduceerd. Het wordt gemaakt van de grondstoffen zand, kalk en water. Er worden geen andere toevoegingen gebruikt. De grondstoffen zijn in voldoende mate voorradig, zodat de productie van kalkzandsteen ook voor de langere termijn verzekerd is. 1.2 Zand Kalkzandsteen wordt voor het grootste deel (ca. 93%) gemaakt van kalkzandsteenzand. Dit zand wordt verkregen uit zandputten en zandgroeven die zich meestal in de nabijheid van de fabriek bevinden. Het betreft een fijnkorrelig zand met een specifieke korrelverdeling. In enkele fabrieken wordt het zand gewassen, hoofdzakelijk om houtdeeltjes te verwijderen en zo de productkwaliteit te kunnen garanderen. Milieuaspecten bij de winning van zand hebben vooral betrekking op de verandering van het landschap. Na de winningsperiode vindt herinrichting van de zandputten plaats, waarbij recreatiegebieden of waardevolle natuurgebieden met soms zeldzame biotopen ontstaan. 1.3 Kalk Ongeveer 7% van de grondstoffen voor de productie van kalkzandsteen bestaat uit kalk. Kalk wordt bereid door het branden van kalksteen en zand uit de Maasvallei. Het is ongebluste kalk (vooral CaO). Voor de productie van 1 ton kalk is ongeveer 4,4 GJ (2de orde energie) nodig. Bij het branden van de kalk ontstaat CO 2. Deze stof wordt tijdens de gebruiksfase van kalkzandsteen weer grotendeels in het product opgenomen. De herinrichting van de kalksteengroeven krijgt zowel in België als in Duitsland veel aandacht. 1.4 Water Water is nodig bij het mengen van kalk en zand. Meestal wordt grondwater gebruikt, dat als stoom bij de productie wordt ingezet en als koelwater bij het zagen van kalkzandsteen. Zowel het water dat ontstaat door condensatie van stoom, als het water dat vrijkomt bij het zagen, wordt deels hergebruikt en deels na zuivering naar het oppervlaktewater geleid.

6 6 milieu Hoofdstuk 2 Productieproces Productieproces stof. Voor de productie van kalkzandsteen Kalk, zand en een kleine hoeveelheid is stoom met een temperatuur van water worden in de juiste hoeveelheden gedoseerd en gemengd. Dit mengsel slechts 200 C nodig. Dit leidt tot een relatief laag energieverbruik per eenheid water kalk zand mengen wordt naar een zogenaamde reactor kalkzandsteen. Per ton kalkzandsteen geleid, waarin de ongebluste kalk met producten is voor de productie gemiddeld water reageert. Van hieruit vindt het ongeveer 8 m 3 aardgas nodig en 10 kwh mengsel zijn weg naar de persen waar elektrische energie. het wordt samengeperst in de gewenste vormen (stenen, blokken of elementen). Bij de productie van kalkzandsteen doseren blussen reactor water Na het persen worden de producten op ontstaat productieafval. Dit bestaat uit een kar geplaatst en in een autoclaaf afgekeurde producten en zaagresten. gereden. Vervolgens wordt stoom in de autoclaaf geleid tot een druk van ongeveer Tegenwoordig wordt het productieafval grotendeels hergebruikt door het te autoclaaf kalkzand steenpers 15 Bar (ca. 200 C). Bij deze temperatuur vindt een chemische reactie plaats tussen breken en in het productieproces terug te voeren. Het gebroken puin dient daar- verharden vormen mengen de kalk en siliciumhoudende bestand- bij als vervanger van zand. Een kleiner delen van het zand en treedt de verharding deel wordt hergebruikt als funderings- van het product op. Vervolgens worden de materiaal in de wegenbouw en voor blokken ingepakt met recycleerbare taludverbetering van de zandput. Een krimpfolie en op consignatiepallets nieuwe toepassing van dit gebroken puin geplaatst (statiegeldprincipe).zodra de is als verharding van fietspaden in natuur- producten zijn afgekoeld, kunnen ze naar gebieden. Vanwege de natuurlijke uit- de bouwplaats worden getransporteerd straling van het puin en het zeer beperkte en verwerkt. De stoomproductie geschiedt onderhoud dat het materiaal nodig heeft, met aardgas, een relatief schone brand- wordt deze toepassing zeer gewaardeerd.

7 milieu 7 Hoofdstuk 3 Verwerking 3.1 Mortels De meeste kalkzandsteenproducten worden verwerkt met een lijmmortel. Alleen stenen en metselblokken worden nog met een metselmortel verwerkt. De lijmmortel tussen de producten is 2 à 3 mm dik. De samenstelling van de lijmmortel heeft overigens niets te maken met lijm. Het betreft hier een bijzondere zandcementmortel van zeer fijn wit zand en wit cement, waaraan een geringe hoeveelheid hulpstoffen (o.a. celluloseverbindingen) is toegevoegd. Lijmmortel in combinatie met kalkzandsteen draagt bij tot duurzaam omgaan met het milieu. Dit is vooral te danken aan een geringer materiaalverbruik bij de toepassing van lijmmortels. Door de grotere sterkte van een gelijmde wand kan in een aantal situaties slanker worden gebouwd, dus met minder materiaal. 3.2 Afwerking Lijmblokken, vellingblokken en elementen hebben een zeer kleine maattolerantie (ca. 1 mm). Daardoor is het mogelijk om deze producten met een speciale lijmmortel te verlijmen. Door deze verwerkingstechniek en de speciale profileringen van de producten verkrijgt men zeer vlakke wanden en kan volstaan worden met een dunne wandafwerking, meestal een gipspleister. Het hergebruik van slooppuin van kalkzandsteen met een dunne gipsafwerking is zonder meer mogelijk.

8 8 milieu 3.3 Bouwafval Bij de verwerking van kalkzandsteen op de bouwplaats ontstaat bouwafval in de vorm van puin, mortelresten, overgebleven ankers en dergelijke. Bij het verwerken van elementen ontstaat nagenoeg geen bouwafval. De elementen worden exact op maat gezaagd waardoor precies de juiste hoeveelheid op de bouwplaats wordt aangeleverd. Bij het verwerken van stenen en blokken ontstaat meer puin. Het kalkzandsteenpuin kan met het andere vrijkomende beton- en metsel- werkpuin in de puincontainer worden gedeponeerd. Het puin wordt door puinbrekers verwerkt tot menggranulaat, dat vervolgens wordt toegepast als funderingsmateriaal in de wegenbouw. 3.4 Bewerken van kalkzandsteen Om passtukken te maken worden stenen en blokken op de bouwplaats geknipt of gezaagd. Bij het knippen komt nagenoeg geen stof vrij. Het zagen van blokken gebeurt met behulp van een steencirkelzaag. Een natte zaagmethode verdient hierbij de voorkeur boven droog zagen, dit om stofvorming te reduceren. Voor het inbouwen van leidingen voor allerhande nutsvoorzieningen worden doorgaans sleuven gezaagd of gefreesd. De Silka light blok heeft het grote voordeel dat, door zijn welbepaald gatenpatroon, het slijpwerk tot een minimum herleid wordt.

9 milieu 9 Hoofdstuk 4 Wooncomfort 4.1 Ademend vermogen Bij koken, baden, wassen en ademen komt vocht vrij in de vorm van waterdamp. Een gezin van vier personen produceert zo al gauw zo n tien liter vocht per dag. Wanneer dit niet op de juiste wijze uit de woning wordt afgevoerd, kan vochtoverlast ontstaan. Dat is niet alleen vervelend, maar ook slecht voor de gezondheid. Ventilatie is in principe een goede oplossing voor dit probleem. Moderne energiezuinige woningen worden nagenoeg luchtdicht gebouwd en zijn voorzien van mechanische ventilatiesystemen. Helaas komt het regelmatig voor dat de bewoner deze afzet om energie te besparen. Ook wordt nogal eens op het onderhoud (schoonmaken) bespaard, waardoor het systeem na verloop van tijd nog maar matig functioneert. Het vocht blijft dan in de woning waardoor de atmosfeer al snel onbehaaglijk wordt. Een woning die gebouwd is met kalkzandsteen, heeft deze problemen veel minder. Dit materiaal is in staat waterdamp op te nemen, totdat de vochtigheidsgraad in de woning weer is verminderd. Het vermogen van de wand om waterdamp op te nemen en weer af te staan, wordt bepaald door de 24-uursvariatie van de relatieve vochtigheid en door het soort materiaal. Per m 2 kalkzandsteenwand bedraagt dit vermogen 0,17 liter vocht bij absorptie en 0,13 liter bij desorptie. De penetratiediepte van het vocht is daarbij 5 à 6 mm. Voor een woning met 130 m 2 kalkzandsteen komt dit neer op ca. 17 liter vocht per etmaal. De waterdampproductie is sterk afhankelijk van het bewonersgedrag, maar zal zelden meer dan 15 liter per etmaal bedragen. Het waterdampregulerend vermogen van kalkzandsteen is dus voldoende om het vochtklimaat in een woning beheersbaar te houden. Vaak spreekt men dan ook van "het ademen van kalkzandsteen". Hiermee wordt een goede en natuurlijke vochtregulatie bedoeld, die bevorderlijk is voor een gezonde leefomgeving. 4.2 Warmte-accumulatie Tijdens het opwarmen van een ruimte door de centrale verwarming of door zoninstraling nemen kalkzandsteenwanden een deel van de warmte op. Daalt de luchttemperatuur, dan wordt de warmte weer aan de omgeving afgegeven. Hierdoor ontstaat een warmtenivellerend effect met een positieve invloed op de behaaglijkheid. Bovendien blijven hierbij extreme temperatuurschommelingen achterwege, wat tot een ander positief effect leidt: besparing van energie. De mate waarin warmte kan worden opgenomen en afgestaan, wordt het warmteaccumulerend vermogen genoemd. Dit vermogen wordt vooral bepaald door de soortelijke warmte en de massa van het bouwmateriaal. De soortelijke warmte van kalkzandsteen bedraagt circa 840 J/kgK. De volumieke massa is circa

10 10 milieu 1750 kg/m 3. Hierdoor ontstaat een hoog warmteaccumulerend vermogen. Dat betekent dat kalkzandsteen in de zomer langer koel blijft en in de winter juist langer warm. Door de warmteaccumulatie zijn wisselingen in de buitentemperatuur binnenshuis niet zo snel merkbaar. De verwarming hoeft niet zo vaak te reageren, wat een meer constante binnentemperatuur tot gevolg heeft. 4.3 Thermische isolatie Om energie te besparen is het aantrekkelijk om de thermische isolatie van een gebouw te verbeteren. Een goede isolatie zorgt ervoor dat de warmte beter wordt vastgehouden in het gebouw. De overtollige warmte kan worden opgeslagen in de materiaalmassa van het gebouw. Deze komt later, bij daling van de omgevingstemperatuur weer beschikbaar (zie 4.2 warmte-accumulatie). De warmteweerstand van een gevelconstructie (de R c -waarde) is de som van de warmteweerstanden van de afzonderlijke delen van deze constructie. 4.4 Geluidsisolatie Een goede geluidswering verhoogt de kwaliteit van het leefklimaat en daarmee de duurzaamheid van een woning. Het gaat hierbij zowel om geluid van aangrenzende verblijfsgebieden als om geluid van buiten. De massa van de

11 milieu 11 constructiedelen bepaalt in sterke mate de geluidswerende eigenschappen van een bouwconstructie. Een andere bepalende factor is de flankerende geluidsoverdracht door aansluitende bouwdelen. Door de grote massa zijn de geluidswerende eigenschappen van kalkzand-steenwanden van nature al goed. Belangrijk is echter de detaillering van de aansluitende bouwdelen. Tijdens ontwerp en uitvoering dient dit aspect bijzondere aandacht te krijgen. De geluidsisolatie dient aan twee belangrijke eisen te voldoen. Ten eerste is dat de karakteristieke geluidsisolatie-index voor luchtgeluid: de grootheid die de luchtgeluidsisolatie tussen twee ruimten weergeeft. De tweede eis heeft betrekking op de isolatie-index voor contactgeluid. Een veelgebruikte methode voor het beperken van de geluidsoverdracht is het uitvoeren van de woningscheidende wand als ankerloze spouwmuur. Deze wand is opgebouwd uit twee niet-gekoppelde spouwbladen, waartussen zich een luchtspouw bevindt. De woningen staan dan in feite los van elkaar. Vooral de ontkoppeling van de beide spouwbladen zorgt voor een goede geluidsisolatie. 4.5 Warmtewand Het behaaglijkheidsgevoel van mensen wordt niet alleen beïnvloed door de luchttemperatuur in de ruimte, maar ook door factoren als de oppervlaktetemperatuur van omringende vlakken, de vochtigheid van de lucht en de beweging van de lucht. Deze factoren bepalen samen het klimaat van een verwarmde ruimte. Een ideaal binnenklimaat kan worden gerealiseerd door de stralingswarmte optimaal te benutten. Speciaal hiervoor is de warmtewand ontwikkeld. Een warmtewand wordt opgebouwd met elementen en blokken van kalkzandsteen, waarin fabrieksmatig sleuven zijn geperst. Na de verwerking van deze producten in de wand worden hierin flexibele kunststof leidingen aangebracht. Door deze leidingen stroomt water met een temperatuur van ºC. Het resultaat is een wandtemperatuur van maximaal 30 ºC. De wand geeft over de gehele oppervlakte een gelijkmatige stralingswarmte af, waarbij de verwarmde lucht nauwelijks in beweging wordt gebracht. Door de hogere stralingstemperatuur en de gelijkmatige warmteverdeling wordt een behaaglijk klimaat verkregen bij een

12 12 milieu luchttemperatuur die circa 3 ºC lager is dan de temperatuur in een ruimte met traditionele radiatorenverwarming. Dit heeft weer tot gevolg dat de EPC (*) van woningen met kalkzandsteen warmtewanden lager is dan die van woningen met traditionele ruimteverwarming. De warmtewand kan worden aangesloten op een gewone cv-ketel. De lage temperatuur maakt het systeem zeer geschikt voor alternatieve energiedragers, zoals zonne-energie of aardwarmte. Uit een bewonersonderzoek in het project Ecolonia (Nederland) blijkt dat de bewoners van woningen met verschillende verwarmingssystemen het meest tevreden zijn over wandverwarming. In dit project is de wandverwarming gerealiseerd met warmtewandelementen van kalkzandsteen. (*) Energieprestatiecoëfficiënt

13 milieu 13 Hoofdstuk 5 Hergebruik Hergebruik van bouw- en sloopafval gebeurt door het kalkzandsteenpuin bij breekinrichtingen, samen met andere puinsoorten, te breken tot menggranulaat. Het menggranulaat wordt vervolgens toegepast in de wegenbouw. De kalkzandsteenindustrie onderzoekt de mogelijkheden om kalkzandsteenpuin van bouw- en sloopafval in te zetten als vervanger van zand bij de productie van kalkzandsteen. Een andere mogelijke toepassing van kalkzandsteenpuin is het gebruik als verharding van fietspaden in natuurgebieden. Dit gebeurt nu reeds met een deel van het productiepuin. Vanwege de natuurlijke uitstraling van het puin en het zeer beperkte onderhoud dat het materiaal nodig heeft, wordt deze toepassing zeer gewaardeerd.

14 14 milieu Hoofdstuk 6 Milieuprestatie In de laatste jaren is men anders gaan denken over milieuprestaties. Nog steeds wordt gekeken naar de milieubelasting bij de productie van bouwproducten, maar het accent is veel meer komen liggen op de milieu-effecten vanaf de grondstofwinning tot en met de afdankfase ("van de wieg tot het graf"). De systematiek die voor de beoordeling van milieuprestaties meestal wordt gebruikt, is de levenscyclusanalyse (LCA). Door de leden van het NVTB (Nederlands bladen voor al haar producten. Hieruit Verbond Toelevering Bouw) is een blijkt bijvoorbeeld dat het energieverbruik methode ontwikkeld om op basis van voor de productie van 1000 kg stenen of LCA s te komen tot eenduidige en blokken, inclusief winning, productie en betrouwbare informatie over milieuaspecten van bouwmaterialen en producten, de afvalverwerking, ongeveer 750 MJ transport van de grondstoffen en inclusief de zogenaamde Milieurelevante Productinformatie (MRPI). De kalkzandsteensteen bedraagt het energieverbruik bedraagt. Voor elementen van kalkzandindustrie beschikt sinds 1999 over MRPI- ongeveer 830 MJ. Bij de productie van kalkzandsteen vinden geen emissies plaats uit de grondstoffen of uit het product. Emissies naar lucht ontstaan uitsluitend als gevolg van de verbranding van aardgas, vooral in de vorm van CO 2. Dit heeft met name betrekking op de productie van kalk en de productie van stoom voor de verharding van kalkzandsteen. Volgens de jaarlijkse controles van de leverancier van de stoomketels blijft de NOx-emissie beneden de wettelijke eis van 75 mg per m 3 rookgas. Dit alles leidt ertoe dat vooral de milieumaten Energie en Emissies voor kalkzandsteen bijzonder laag zijn.

15 milieu 15 De producten van Xella Silicaat NV vinden hun weg naar alle sectoren in de bouw, in zowel de woning- en de utiliteitsbouw als de renovatie. Daarbij heeft kalkzandsteen zodanige producteigenschappen dat het in dragende en niet-dragende constructies toegepast kan worden. Naast de verkoop- en marketingactiviteiten, verstrekt Xella Silicaat NV ook bouwtechnische adviezen en geeft voorlichting aan afnemers, verwerkers, opdrachtgevers, architecten en adviseurs. Hebt u vragen naar aanleiding van deze brochure of over de Xella kalkzandsteen producten en hun toepassingen en/of verwerkingsmogelijkheden, dan kunt u contact opnemen met Xella Silicaat NV te Genk Hoewel Xella Silicaat NV de grootst mogelijke zorg heeft besteed aan de inhoud en samenstelling van deze brochure, kunnen hieraan door derden geen rechten worden ontleend. Raadpleeg altijd de actuele verwerkingsrichtlijnen en productinformatie. Xella Silicaat NV behoudt zich het recht voor, ten alle tijde productspecificaties aan te passen zonder voorafgaande kennisgeving.

16 BBGV Maatschappelijke zetel Commerciële diensten Silka Xella Silicaat NV/SA Mercuriuslaan Genk Blokken Mercuriuslaan Genk Elementen Kruibeeksesteenweg Burcht Tel.: Fax: Tel.: Fax: silicaat-be@xella.com elementen-be@xella.com

Hét bouwsysteem dat zich aanpast aan uw wensen...

Hét bouwsysteem dat zich aanpast aan uw wensen... Hét bouwsysteem dat zich aanpast aan uw wensen... Marktgerichte producten De bouwmarkt evolueert voortdurend. Met een aangepast productengamma wil Xella optimaal op de veranderingen inspelen. De nieuwe

Nadere informatie

Calduran producteigenschappen

Calduran producteigenschappen Calduran producteigenschappen Bouwtechniek en Voorlichting Postbus 97 NL 3840 AB Harderwijk Telefoon +31 341 464 004 Kalkzandsteen is een steenachtig materiaal voor het opbouwen van dragende en niet-dragende

Nadere informatie

Calduran producteigenschappen

Calduran producteigenschappen Calduran producteigenschappen Bouwtechniek en Voorlichting Postbus 97 3840 AB Harderwijk Telefoon 0341 464 004 Telefax 0341 464 005 Kalkzandsteen is een steenachtig materiaal voor het opbouwen van dragende

Nadere informatie

Porotherm Eco-Brick warmtewandstenen

Porotherm Eco-Brick warmtewandstenen Building Value Porotherm Eco-Brick warmtewandstenen Technische informatie. Baksteen. Voor mensen gemaakt. Porotherm Eco-Brick. Keramische warmtewandstenen. 1. Porotherm vormt hét wereldmerk voor keramische

Nadere informatie

Porotherm Eco-Brick warmtewandstenen

Porotherm Eco-Brick warmtewandstenen Porotherm Eco-Brick warmtewandstenen Technische informatie Baksteen. Voor mensen gemaakt. Porotherm Eco-Brick, keramische warmtewandstenen 1. Porotherm vormt hét wereldmerk voor keramische binnenmuurstenen

Nadere informatie

Samen kunnen we elke bouwuitdaging aan

Samen kunnen we elke bouwuitdaging aan Massa+ elementen 2 massa+ elementen massa+ elementen 3 Samen kunnen we elke bouwuitdaging aan Inhoud Hoofdstuk 1 Introductie 4 Voordelen SILKA kalkzandsteen 5 Aanzienlijke ruimtewinst 5 Xella Nederland

Nadere informatie

Brandwerendheid en kalkzandsteen

Brandwerendheid en kalkzandsteen Brandwerendheid en kalkzandsteen 2 brandwerendheid Samen kunnen we elke bouwuitdaging aan Xella Nederland BV is een moderne, ambitieuze onderneming die voortbouwt op het stevige fundament dat in meer dan

Nadere informatie

Brandwerendheid en kalkzandsteen

Brandwerendheid en kalkzandsteen en kalkzandsteen Trefwoordenlijst Inhoudsopgave SILKA en brandwerendheid 4 Wand tussen dubbele kolommenrij 6 Verankering voor kalkzandsteen brandwanden 9 Aansluitingen 6 Adviezen 6 Bouwbesluit 4 Brandcompartimenten

Nadere informatie

Kalkzandsteen, cellenbeton en minerale isolatieplaten. duurzaam isoleren. Onderscheidend bouwen in kalkzandsteen en cellenbeton

Kalkzandsteen, cellenbeton en minerale isolatieplaten. duurzaam isoleren. Onderscheidend bouwen in kalkzandsteen en cellenbeton Kalkzandsteen, cellenbeton en minerale isolatieplaten Onderscheidend bouwen en duurzaam isoleren Onderscheidend bouwen in kalkzandsteen en cellenbeton SILKA, YTONG en HEBEL drie A-merken én heel veel extra

Nadere informatie

Porotherm Lijmblokken PL25 en PL-I

Porotherm Lijmblokken PL25 en PL-I Porotherm Lijmblokken PL25 en PL-I Sterk, kostenefficiënt en snel lijmen Baksteen. Voor mensen gemaakt. Een heldere visie op bouwen Building Value Wienerberger produceert keramische bouwmaterialen met

Nadere informatie

Klimaatwanden van kalkzandsteen

Klimaatwanden van kalkzandsteen Klimaatwanden van kalkzandsteen 2 klimaatwanden Samen kunnen we elke bouwuitdaging aan Xella Nederland BV is een moderne, ambitieuze onderneming die voortbouwt op het stevige fundament dat in meer dan

Nadere informatie

Porotherm Poriso binnenmuurstenen

Porotherm Poriso binnenmuurstenen Porotherm Poriso binnenmuurstenen Technische informatie Baksteen. Voor mensen gemaakt. Porotherm Poriso, pure kwaliteit Porotherm vormt hét wereldmerk voor keramische binnenmuurstenen van Wienerberger.

Nadere informatie

Calduran Kalkzandsteen biedt agrarische oplossingen

Calduran Kalkzandsteen biedt agrarische oplossingen Calduran Kalkzandsteen biedt agrarische oplossingen Voordelen Onbrandbaar materiaal Kostenbesparend Duurzaam bestand tegen de inwerking van mest 100% recyclebaar product Eenvoudig te verwerken, indien

Nadere informatie

Alles over de CE-markering

Alles over de CE-markering Alles over de CE-markering Met CE-label zijn SILKA en YTONG nu e tra makkelijk verhandelbaar. De letters CE kent u vast. Ze staan op het etiket van veel producten die in Europa worden verkocht. Dus ook

Nadere informatie

3. Algemeen. 3.1 Wat is cellenbeton?

3. Algemeen. 3.1 Wat is cellenbeton? 3. Algemeen 3.1 Wat is cellenbeton? Versteende lucht Zand, kalk en cement vormen de basisgrondstoffen die volgens een welbepaald recept intensief worden gemengd, waarna water wordt toegevoegd. De unieke

Nadere informatie

CLT Cross Laminated Timber

CLT Cross Laminated Timber CLT Cross Laminated Timber Cross laminated timber CLT is een houtbouwproduct wat opgebouwd wordt uit kruislings verlijmde éénlaagsplaten. Deze platen hebben een maximale grootte van 2,95 x 16 meter. De

Nadere informatie

Cellenbeton. Ons assortiment aan producten (pagina 13 en 14)

Cellenbeton. Ons assortiment aan producten (pagina 13 en 14) IN HET ALGEMEEN Cellenbeton BETONBLOC SEDPA is bouwmateriaal dat voornamelijk bedoeld is voor ruwbouw en afbouw en heeft geweldige eigenschappen en kwaliteiten die precies passen bij de bouwtechnieken

Nadere informatie

Duurzame energie. uitgestoten in vergelijking met een conventioneel verwarmingssysteem, bijvoorbeeld een CV ketel.

Duurzame energie. uitgestoten in vergelijking met een conventioneel verwarmingssysteem, bijvoorbeeld een CV ketel. Duurzame energie Er wordt tegenwoordig steeds meer gebruik gemaakt van duurzame energiesystemen in gebouwen. Hiermee wordt op een natuurlijke wijze duurzame energie gewonnen om de woningen te verwarmen

Nadere informatie

Productdatablad. PS-renovatievloer Standaard

Productdatablad. PS-renovatievloer Standaard Productdatablad PS-renovatievloer Standaard Productdatablad PS-renovatievloer Standaard 2/5 De VBI PS-renovatievloer is ideaal voor renovatie-, aanbouw en uitbouwprojecten. De PS-renovatievloer is uitstekend

Nadere informatie

Itho Daalderop Energiezuinig en comfortabel klimaatsysteem. uw nieuwe. woning

Itho Daalderop Energiezuinig en comfortabel klimaatsysteem. uw nieuwe. woning Itho Daalderop Energiezuinig en comfortabel klimaatsysteem uw nieuwe woning Water/water warmtepomp: - Verwarming in koude maanden door gebruik van bodemwarmte - Koeling in warme maanden door gebruik van

Nadere informatie

Slank en duurzaam bouwen met SlimBrick en EcoBrick

Slank en duurzaam bouwen met SlimBrick en EcoBrick Geveloplossingen Slim in ruimte Slank en duurzaam bouwen met SlimBrick en EcoBrick Slim in esthetiek Ecologisch en duurzaam Slim in comfort Geveloplossingen Gevelbakstenen SlimBrick en EcoBrick Slim in

Nadere informatie

SCAN DE QR-CODE OF KIJK OP XELLA OVER DUURZAAMHEID, ENERGIE EN ECOLOGIE

SCAN DE QR-CODE OF KIJK OP  XELLA OVER DUURZAAMHEID, ENERGIE EN ECOLOGIE SCAN DE QR-CODE OF KIJK OP WWW.XELLA.BE XELLA OVER DUURZAAMHEID, ENERGIE EN ECOLOGIE DE GROENE MOTOR VOOR MENSEN, LEEFOMGEVING EN DE WERELD ALS GEHEEL Xella wil een voorloper zijn op het gebied van duurzame

Nadere informatie

KALKZANDSTEEN KLEINFORMATEN

KALKZANDSTEEN KLEINFORMATEN KALKZANDSTEEN KLEINFORMATEN De complete oplossing voor elk bouwwerk Metselstenen Metselstenen van KST Kalkzandsteen worden gebruikt voor het metselen van dragende en niet-dragende wanden. Tevens kunnen

Nadere informatie

BRANDWERENDE PLATEN TECHNISCHE GRONDSLAGEN

BRANDWERENDE PLATEN TECHNISCHE GRONDSLAGEN TECHNISCHE GRONDSLAGEN warmte-isolerend capillaire werking schimmelremmend niet brandbaar milieuvriendelijk HET PRODUCT De brandwerende platen bestaan uit een celstofversterkend calciumsilicaat. Het materiaal

Nadere informatie

Passief bouwen, actief besparen

Passief bouwen, actief besparen Passief bouwen, actief besparen De bewoonbaarheid van onze planeet staat onder druk. Laat ons er iets aan doen! Met de vooruitstrevende producten van Silka en Ytong kan men zonder problemen lage-energiewoningen

Nadere informatie

Itho Energiewoning. De perfecte balans tussen comfort en energiebesparing.

Itho Energiewoning. De perfecte balans tussen comfort en energiebesparing. Itho Energiewoning De perfecte balans tussen comfort en energiebesparing. Minimaal energieverbruik maximaal wooncomfort Wooncomfort, een gezond binnenklimaat en energiebesparing worden steeds belangrijker.

Nadere informatie

Scan de qr-code met of. kijk op www.xella.nl. Xella over duurzame bouwoplossingen en minder energieverbruik

Scan de qr-code met of. kijk op www.xella.nl. Xella over duurzame bouwoplossingen en minder energieverbruik Scan de qr-code met of kijk op www.xella.nl Xella over duurzame bouwoplossingen en minder energieverbruik De Groene Motor voor mensen, leefomgeving en de wereld als geheel Xella Nederland BV wil een voorloper

Nadere informatie

VII. Calciumsulfaatgebonden dekvloeren

VII. Calciumsulfaatgebonden dekvloeren VII Calciumsulfaatgebonden dekvloeren 1 Algemeen 60 1.1 Definitie, toepassing en soorten Een dekvloer is volgens NEN-EN 13813 een bouwdeel dat vervaardigd wordt op een dragende constructie of op een daarop

Nadere informatie

Schelpkalkcementmortels 1:5:10

Schelpkalkcementmortels 1:5:10 Remix Droge Mortel BV Schelpkalkcementmortels 1:5:10 De beste eigenschappen van schelpkalk en cement in één mortel Traditionele mortels In Nederland is het merendeel van oude gebouwen en monumenten gebouwd

Nadere informatie

IsoHemp kalkhennep blok. Technische eigenschappen. Thermisch gedrag INDUSTRIËLE PRODUCTIE VAN KALKHENNEP BLOKKEN. Kalkhennepblokken, wat is het?

IsoHemp kalkhennep blok. Technische eigenschappen. Thermisch gedrag INDUSTRIËLE PRODUCTIE VAN KALKHENNEP BLOKKEN. Kalkhennepblokken, wat is het? INDUSTRIËLE PRODUCTIE VAN KALKHENNEP BLOKKEN IsoHemp kalkhennep blok Kalkhennepblokken, wat is het? Niet dragende metselblok voor thermische en akoetische isolatie en vocht regulering. DE OPLOSSING VOOR

Nadere informatie

Goed isoleren is vakwerk. Wat u moet weten over na-isolatie

Goed isoleren is vakwerk. Wat u moet weten over na-isolatie BRANCHEORGANISATIE NA-ISOLATIE Goed isoleren is vakwerk Wat u moet weten over na-isolatie INLEIDING GOED ISOLEREN IS VAKWERK Een goed geïsoleerd huis is prettig om in te wonen. Het is goed voor het wooncomfort,

Nadere informatie

SlimBrick: Slimmerik onder de bakstenen

SlimBrick: Slimmerik onder de bakstenen Slim in ruimte : Slimmerik onder de bakstenen Slim in comfort Slim in esthetiek Slim in duurzaamheid 3 Slim in duurzaamheid Slim in ruimte en comfort van Wienerberger. Een slanke baksteen met 30% minder

Nadere informatie

REFLECTIE? SLIM GEVONDEN!

REFLECTIE? SLIM GEVONDEN! REFLECTIE? SLIM GEVONDEN! HET HITTESCHILD ALUTHERMO, HET HITTESCHILD is een dun, reflecterend isolatiemateriaal met uitzonderlijke eigenschappen die een zeer eenvoudige plaatsing mogelijk maken. Het product

Nadere informatie

9. Overzicht van de eigenschappen en de voordelen van cellenbeton

9. Overzicht van de eigenschappen en de voordelen van cellenbeton 114 9. Overzicht van de eigenschappen en de voordelen van cellenbeton Belangrijkste eigenschappen Prestaties voordelen Structuur uiterst kleine gesloten cellen (max. Ø 2 mm) die 80% van het volume uitmaken

Nadere informatie

Vereniging van eigenaren

Vereniging van eigenaren este bewoners, rahmslaan 22-62 te Leiden Diverse woningen kampen met vochtige buitenmuren al dan niet in samenhang met vocht- en schimmelplekken. De VVE heeft de firma Cauberg-Huygen een onderzoek laten

Nadere informatie

Mijn vloer geeft mij energie

Mijn vloer geeft mij energie Mijn vloer geeft mij energie met Speedheat elektrische verwarming Geeft uw vloer u ook energie? Echte warmte komt van binnen. Daar kan zelfs onze vloerverwarming niet tegenop. Maar als het aankomt op individueel

Nadere informatie

Comfortabel én milieuvriendelijk wonen. Met Nuon Stadswarmte en ComfortKoeling

Comfortabel én milieuvriendelijk wonen. Met Nuon Stadswarmte en ComfortKoeling Comfortabel én milieuvriendelijk wonen Met Nuon Stadswarmte en ComfortKoeling Comfortabel koel of warm met oog voor het milieu Gefeliciteerd! Uw nieuwe woning kunt u zeer eenvoudig en comfortabel verwarmen

Nadere informatie

De combinatie van een gezond binnenklimaat, energie besparen en duurzame schoonheid in één kozijn

De combinatie van een gezond binnenklimaat, energie besparen en duurzame schoonheid in één kozijn De combinatie van een gezond binnenklimaat, energie besparen en duurzame schoonheid in één kozijn De pluspunten van het MOVAIR+ VISION kozijn Verbetering energielabel U-waarde 0,80 W/m²K 0.15 - -0.24 EPC

Nadere informatie

Ketenanalyse betonproducten. Criteria Conform niveau 5 op de CO2-prestatieladder 3.0 Opgesteld door Dennis Kreeft Handtekening

Ketenanalyse betonproducten. Criteria Conform niveau 5 op de CO2-prestatieladder 3.0 Opgesteld door Dennis Kreeft Handtekening Ketenanalyse betonproducten Criteria Conform niveau 5 op de CO2-prestatieladder 3.0 Opgesteld door Dennis Kreeft Handtekening Autorisatiedatum 12-06-2016 Versie 12-06-2016 2 Inhoudsopgave 1. Inleiding...

Nadere informatie

Duurzaam, kostenbesparend en een hoog wooncomfort

Duurzaam, kostenbesparend en een hoog wooncomfort Duurzaam, kostenbesparend en een hoog wooncomfort De geschiedenis, ervaring en een hoogwaardige kwaliteit... Het CombiElement is een uniek, betaalbaar en kostenbesparend bouwsysteem op basis van natuurlijke

Nadere informatie

Klimaatwand: duurzaam verwarmen en koelen

Klimaatwand: duurzaam verwarmen en koelen Klimaatwand: duurzaam verwarmen en koelen Inhoudsopgave De SILKA Klimaatwand: duurzaam en toekomstgericht 3 Verwarmen en koelen op basis van straling: comfortabel en duurzaam 5 Werking van de SILKA Klimaatwand:

Nadere informatie

AAN DE BASIS VAN HET BOUWEN

AAN DE BASIS VAN HET BOUWEN AAN DE BASIS VAN HET BOUWEN MISSIE Onze kernwaarden Het integraal ondersteunen van de toepassing van kalkzandsteen, waardoor met lage totale kosten het bouwproces geoptimaliseerd wordt, op basis van verantwoord

Nadere informatie

Calduran. leidingsleuven en zagen in kalkzandsteen

Calduran. leidingsleuven en zagen in kalkzandsteen Calduran Bouwtechniek en Voorlichting Postbus 97 3840 AB Harderwijk Telefoon: 0341 464 004 leidingsleuven en zagen in kalkzandsteen Voor het opnemen van leidingen in kalkzandsteen wanden kunnen achteraf

Nadere informatie

innovation in insulation

innovation in insulation warmte vocht geluid 2.000 / BG / 12-2004 Bergman Grafimedia Deze uitgave is met de meeste zorg samengesteld. Eventuele wijzigingen en zetfouten ten alle tijde voorbehouden. Geluid Inleiding Aan geluid

Nadere informatie

Porotherm Poriso binnenmuurstenen

Porotherm Poriso binnenmuurstenen Porotherm Poriso binnenmuurstenen Het verschil tussen wonen en je goed voelen Baksteen. Voor mensen gemaakt. Een heldere visie op bouwen Building Value Wienerberger produceert keramische bouwmaterialen

Nadere informatie

Isolatie plaatsen en de kiertjes niet afdichten? Een jas die niet dicht kan, heeft toch ook geen zin...

Isolatie plaatsen en de kiertjes niet afdichten? Een jas die niet dicht kan, heeft toch ook geen zin... Isolatie plaatsen en de kiertjes niet afdichten? Een jas die niet dicht kan, heeft toch ook geen zin... Woonvocht en oppervlaktecondensatie De mens zelf produceert steeds een hoeveelheid waterdamp door

Nadere informatie

Beschrijving keramische prefab wandelementen BRIXALL

Beschrijving keramische prefab wandelementen BRIXALL Beschrijving keramische prefab wandelementen BRIXALL Keramische prefab wandelementen opgebouwd uit keramische snelbouwstenen Omschrijving De keramische muurelementen zijn uitgevoerd uit geperforeerde,

Nadere informatie

Invloed op duurzaamheid als constructeur via de MPG

Invloed op duurzaamheid als constructeur via de MPG Invloed op duurzaamheid als constructeur via de MPG Olga van der Velde Datum: 14-06-2018 Constructeursdag Circl paviljoen www.nibe.org o.vandervelde@nibe.org 06 34 06 54 25 Voorstelronde: NIBE in het kort

Nadere informatie

Economisch voordeel in puin Samenvatting MKBA Betonketen

Economisch voordeel in puin Samenvatting MKBA Betonketen Economisch voordeel in puin Samenvatting MKBA Betonketen De maatschappelijke kosten en baten van betongranulaat 2 Samenvatting Economisch voordeel in puin - Kristian Oosterveen Samenvatting Economisch

Nadere informatie

Gipsblokken. 1 Soorten gipsblokken. 2 Toepassing. Gipsblokken worden in een fabriek vervaardigd van pleister (calciumsulfaat- halfhydraat- CaSO 4

Gipsblokken. 1 Soorten gipsblokken. 2 Toepassing. Gipsblokken worden in een fabriek vervaardigd van pleister (calciumsulfaat- halfhydraat- CaSO 4 VI Gipsblokken 1 Soorten gipsblokken Gipsblokken worden in een fabriek vervaardigd van pleister (calciumsulfaat- halfhydraat- CaSO 4. ½H 2 O) en water en zijn bestemd voor niet-dragende wanden. Gipsblokken

Nadere informatie

FERMACELL Powerpanel HD. De buitengevelplaat

FERMACELL Powerpanel HD. De buitengevelplaat De buitengevelplaat Meerdere eisen? Eén product! Voor gevelafdichting bij de houtskeletbouw moest tot nu toe gebruik gemaakt worden van verschillende materialen, met als gevolg dat de effectiviteit van

Nadere informatie

Porotherm Eco-Brick warmtewandstenen

Porotherm Eco-Brick warmtewandstenen Porotherm Eco-Brick warmtewandstenen Voor een aangenaam en gezond binnenklimaat Porotherm. Kwaliteit en comfort in een. Een heldere visie op bouwen Building Value Wienerberger produceert keramische bouwmaterialen

Nadere informatie

Bouwstenen voor een duurzame toekomst (met kalkzandsteen en cellenbeton)

Bouwstenen voor een duurzame toekomst (met kalkzandsteen en cellenbeton) Bouwstenen voor een duurzame toekomst (met kalkzandsteen en cellenbeton) Relatienummer Rapportnummer Voorstudie VERTROUWELIJK Auteur(s) Ir. R. Braaksma Bewerkt: Gecontroleerd Initialen Paraaf Regentesselaan

Nadere informatie

Klimaatbeheersing (1)

Klimaatbeheersing (1) Klimaatbeheersing (1) E. Gernaat (ISBN 978-90-808907-6-3) Uitgave 2016 1 Introductie klimaatbeheersing Verwarming en koeling als klimaatbeheersing zijn zaken die te maken hebben met het behaaglijkeidsgevoel

Nadere informatie

Productinformatieblad

Productinformatieblad weber.mix 6 in 1 is een kant-en-klare mortel geschikt voor diverse toepassingen. Ideale oplossing voor renovatieklussen en verbouwingen Vloer & wand Binnen & buiten Veelzijdig inzetbare mortel welke geschikt

Nadere informatie

Al 90 jaar uw bouwpartner... Duurzaam bouwen volgens de passiefbouwwijze. www.linden.be www.pamaflex.eu

Al 90 jaar uw bouwpartner... Duurzaam bouwen volgens de passiefbouwwijze. www.linden.be www.pamaflex.eu Al 90 jaar uw bouwpartner... Duurzaam bouwen volgens de passiefbouwwijze www.linden.be www.pamaflex.eu Warmte-/energiebalans bij conventionele bouwwijze 1. Verliezen door muren en vensters 2. Verliezen

Nadere informatie

EPS. milieurelevante productinformatie INVOERDATA VOOR BEREKENING VAN HET MILIEUVOORDEEL LOGISCH PROCES: EEN BETER MILIEU MET EPS.

EPS. milieurelevante productinformatie INVOERDATA VOOR BEREKENING VAN HET MILIEUVOORDEEL LOGISCH PROCES: EEN BETER MILIEU MET EPS. EPS milieurelevante productinformatie INVOERDATA VOOR BEREKENING VAN HET MILIEUVOORDEEL LOGISCH PROCES: EEN BETER MILIEU MET EPS. D e milieubelasting van een bouwwerk moet worden getoetst aan de eisen

Nadere informatie

Productdatablad. PS-isolatievloer 200 / 210

Productdatablad. PS-isolatievloer 200 / 210 Productdatablad PS-isolatievloer 200 / 210 Productdatablad PS-isolatievloer 200 / 210 2/5 De PS-isolatievloer is een combinatievloer voor toepassing als begane grondvloer boven kruipruimten in woning-

Nadere informatie

Passiefhuis-Platform vzw De REFLEX voor energiebewust bouwen

Passiefhuis-Platform vzw De REFLEX voor energiebewust bouwen PHP-leden die meewerkten aan dit project: Architectuur: A2M architecten Zetel CIT Blaton Zicht van de straatgevel; bron: A2M architecten 1. Context en doelstelling van het gebouw Het doel was een renovatie

Nadere informatie

Het Varken als kachel. I r. M a u r i c e O r t m a n s

Het Varken als kachel. I r. M a u r i c e O r t m a n s Het Varken als kachel I r. M a u r i c e O r t m a n s Hoeveel warmte produceren varkens? Vo e lbare w a rmteproductie: B ig 23 kg: 4 2 Wa t t Vleesva rken 11 0 k g: 1 2 7 Wa t t K raamzeug: 3 7 5 Wa t

Nadere informatie

Productdatablad. PS-renovatievloer Droog

Productdatablad. PS-renovatievloer Droog Productdatablad PS-renovatievloer Droog Productdatablad PS-renovatievloer Droog 2/5 De VBI PS-renovatievloer is ideaal voor renovatie-, aanbouw- en uitbouwprojecten. De PS-renovatievloer is uitstekend

Nadere informatie

Inhoud. Ketenanalyse prefab betonproducten GMB 2

Inhoud. Ketenanalyse prefab betonproducten GMB 2 Inhoud 1 Inleiding... 3 2 Stap 1: Uitwerking van de waardeketen... 4 2.1 Grondstoffen... 4 2.2 Transport naar betoncentrale... 4 2.3 Prefab betoncentrale... 4 2.4 Transport naar het project... 5 2.5 Gebruikersfase

Nadere informatie

Leem. 100% natuurlijk bouwmateriaal

Leem. 100% natuurlijk bouwmateriaal Leem De grondstof leem wordt al eeuwen gebruikt als afwerking voor wanden. Het is in grote delen van Europa verdrongen door het gips dat we nu als stucwerk kennen. Maar toch wordt het nog veel gebruikt

Nadere informatie

Condensatie op mijn ramen

Condensatie op mijn ramen 1-5 De vorming van condensatie op je ramen is niet altijd te wijten aan een fout aan je ramen, het kan het gevolg zijn van een natuurlijk fenomeen. Hoe ontstaat condensatie? Lucht kan, volgens zijn temperatuur,

Nadere informatie

Het Greenhouse. Een toekomstgerichte oplossing

Het Greenhouse. Een toekomstgerichte oplossing Het Greenhouse Een toekomstgerichte oplossing Klimaatdoelstellingen - In 2025 dient de CO₂-uitstoot van alle woningen en gebouwen met 30% gereduceerd te zijn. - De oplossing dient innovatief, compromisloos

Nadere informatie

Warmte & ventilatie. Richtlijnen voor een warme en geventileerde woning

Warmte & ventilatie. Richtlijnen voor een warme en geventileerde woning Warmte & ventilatie Richtlijnen voor een warme en geventileerde woning Om prettig te wonen, moet uw woning niet alleen goed onderhouden zijn, maar ook comfortabel. Een warm huis in de winter, maar ook

Nadere informatie

FERMACELL HD plaat. De buitengevelplaat Produktinformatie

FERMACELL HD plaat. De buitengevelplaat Produktinformatie De buitengevelplaat Produktinformatie 2 Inklusief bescherming tegen weersinvloeden Meerdere eisen? Één product. Voor gevelafdichting bij de houtskeletbouw moest tot nu toe gebruik gemaakt worden van verschillende

Nadere informatie

Wat is comfort? Thermisch comfort. Binnenluchtkwaliteit. Akoestisch comfort

Wat is comfort? Thermisch comfort. Binnenluchtkwaliteit. Akoestisch comfort 1 Wat is comfort? Thermisch comfort Binnenluchtkwaliteit Akoestisch comfort Visueel comfort 2 Thermisch comfort hangt af van vele factoren Thermisch comfort is een relatief begrip, Het is o.m. afhankelijk

Nadere informatie

Porotherm Metselblokken PM20 en PM25

Porotherm Metselblokken PM20 en PM25 Porotherm Metselblokken PM20 en PM25 Metselen met meerwaarde Baksteen. Voor mensen gemaakt. Een heldere visie op bouwen Building Value Wienerberger produceert keramische bouwmaterialen met een heldere

Nadere informatie

Productinformatieblad

Productinformatieblad Krimparme Ondersabelings- en Troffelmortel Five Star 180 voor het onderstoppen van staalconstructies en betonelementen. Deze mortel voldoet aan CUR-Aanbeveling 24 en waar van toepassing aan NEN-EN 206-1.

Nadere informatie

Gereedschappen. Recept. ΔSσ ΔScf ΔSθ [kj/ K] [kj/ K] [kj/ K] 1 1 transportsysteem pm pm pm

Gereedschappen. Recept. ΔSσ ΔScf ΔSθ [kj/ K] [kj/ K] [kj/ K] 1 1 transportsysteem pm pm pm 2017 www.entropie.nl TOVERS VAN HELDER Aanmaaktover 20 AANMAKEN 1 TON KALKZANDSTEEN PRIJS 6.051 Vraag Wat is de prijs van het aanmaken van 1 ton kalkzandsteen? Antwoord Recept ΔSσ ΔScf ΔSθ [kj/ K] [kj/

Nadere informatie

SEC. Bouwen zonder gas! Door Heating Solutions International en Smart Energy Concept 2018

SEC. Bouwen zonder gas! Door Heating Solutions International en Smart Energy Concept 2018 Bouwen zonder gas! Door Heating Solutions International en Smart Energy Concept 2018 Onze focus Creëren van comfort 100% duurzaam Samenwerken in de keten Wat is comfort? Ja / nee? Ja / nee? Ja / nee? Wat

Nadere informatie

REWACIEL TEMPERATUURREGULERENDE BINNENPLEISTER. Phase change materials (PCM) Rewah Bouwchemie BV Hanzeweg MC Lochem

REWACIEL TEMPERATUURREGULERENDE BINNENPLEISTER. Phase change materials (PCM) Rewah Bouwchemie BV Hanzeweg MC Lochem REWACIEL TEMPERATUURREGULERENDE BINNENPLEISTER Rewah Bouwchemie BV Hanzeweg 65 7241 MC Lochem technologies inside T : 0573 222 646 E : info@rewah.nl W : www.rewah.nl Phase change materials (PCM) REWACIEL,

Nadere informatie

Goed Voorbeelden boekje

Goed Voorbeelden boekje BurenRoute Goed Voorbeelden boekje Tien tips om je oude woning energiezuiniger te maken gagoed.nl 2 Woon jij in een oude woning en wil je Goed omgaan met energie? 3 Tegenwoordig stellen we nieuwe eisen

Nadere informatie

Duurzaam verwarmen en koelen met bodemenergie

Duurzaam verwarmen en koelen met bodemenergie Postbus 47 7710 AA Nieuwleusen Rollecate 61 7711 GG Nieuwleusen Tel. 0529 484315 fax 0529 484537 E-mail: info@luinstra.nl Internet: www.luinstra.nl K.v.K. nr. 05080406 BTW nr. NL8155.26.490.B01 IBAN: NL78RABO0127841741

Nadere informatie

DE WERKING VAN DE WARMTEPOMP

DE WERKING VAN DE WARMTEPOMP De duurzame energiebron is onuitputtelijk, maar heeft een te laag temperatuurniveau om de CV rechtstreeks op aan te kunnen sluiten. De temperatuur zal dus eerst verhoogd moeten worden, waardoor wij onze

Nadere informatie

Porotherm Metselblokken PM20 en PM25

Porotherm Metselblokken PM20 en PM25 Porotherm Metselblokken PM20 en PM25 Technische informatie Porotherm. Kwaliteit en comfort in een. Porotherm Metselblokken Porotherm vormt hét wereldmerk voor keramische binnenmuurstenen van Wienerberger.

Nadere informatie

Calduran. dilataties en aansluitingen

Calduran. dilataties en aansluitingen Calduran Bouwtechniek en Voorlichting Postbus 97 3840 AB Harderwijk Telefoon: 0341 464 004 dilataties en aansluitingen Wanden van kalkzandsteen kunnen beter niet onbeperkt lang gemaakt worden. De lengte

Nadere informatie

FERMACELL Firepanel A1. De nieuwe dimensie in brandveiligheid

FERMACELL Firepanel A1. De nieuwe dimensie in brandveiligheid FERMACELL Firepanel A1 De nieuwe dimensie in brandveiligheid Firepanel A1 De nieuwe brandwerende plaat van FERMACELL De brandwerende plaat FERMACELL Firepanel A1 is de nieuwe dimensie in brandveiligheid

Nadere informatie

Welkom bij BouwLokalen. Gezond bouwen en verbouwen

Welkom bij BouwLokalen. Gezond bouwen en verbouwen Welkom bij BouwLokalen Gezond bouwen en verbouwen Gezond bouwen en verbouwen ing. John Bouwman Adviesburo Nieman B.V. april/mei 2005 Adviesburo Nieman: wie en wat? Middelgroot ingenieursbureau ca. 50 medewerkers

Nadere informatie

Taak constructies. Architecten en ingenieurs: Goossens & Partners. Dries de Burggrave. 1MAK a 2015-2

Taak constructies. Architecten en ingenieurs: Goossens & Partners. Dries de Burggrave. 1MAK a 2015-2 Taak constructies Architecten en ingenieurs: Goossens & Partners. Dries de Burggrave 1MAK a 2015-2 Bouwknoop 1 Het gaat om een bouwknoop omdat de verticale muur verbonden wordt met een hellend dak. Detailtekening

Nadere informatie

Een nieuwe woning in Sliedrecht 43 woningen Baanhoek-West De energie van morgen vandaag in huis

Een nieuwe woning in Sliedrecht 43 woningen Baanhoek-West De energie van morgen vandaag in huis KLIMAATGARANT Een nieuwe woning in Sliedrecht 43 woningen Baanhoek-West De energie van morgen vandaag in huis 1e fase 23 woningen Een energieneutrale woning: het kan! De verkoop van de eerste fase met

Nadere informatie

Na-isoleren. Meer comfort met minder energie.

Na-isoleren. Meer comfort met minder energie. Na-isoleren Meer comfort met minder energie. Besparen met woningisolatie Volta Limburg, voelt altijd beter, een belofte die Volta Limburg betrouwbaar en innovatief waarmaakt in heel Limburg. 7 dagen per

Nadere informatie

Hygroscopische eigenschappen

Hygroscopische eigenschappen 2013/12 Hout Hygroscopische eigenschappen Hout en vocht Hout is een natuurproduct dat na droging en verwerking gevoelig blijft voor vocht. Dit betekent dat het kan uitzetten en krimpen. Gebeurt dit ongelijkmatig,

Nadere informatie

De oplossing voor koudebruggen in het metselwerk

De oplossing voor koudebruggen in het metselwerk FOAMGLAS PERINSUL S FOAMGLAS PERINSUL HL De oplossing voor koudebruggen in het metselwerk www. foamglas.be FOAMGLAS Isoleer met visie voor de toekomst 45 cm 5 cm of 10 cm 9 11 14 19 cm of 11,5 17,5 24

Nadere informatie

. Nummer de bladzijden; schrijf duidelijk en leesbaar. ~~

. Nummer de bladzijden; schrijf duidelijk en leesbaar. ~~ TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN Examen/tentamen: Faculteit Bouwkunde Vakgroep FAGO FAGO/HS - - - - Bouwfysica: Codenummer: Datum: Tijd: Warmte en Vocht 78270 26juni2002 14:00-17:00 uur. Zet op elk blad

Nadere informatie

> Verwarmen en ventileren

> Verwarmen en ventileren > Verwarmen en Verwarmen en Vochtproblemen in huis, condens op de ramen, een beschimmelde muur u kunt het allemaal voorkomen door goed te en te verwarmen. Zorg voor voldoende frisse lucht in huis. Lees

Nadere informatie

CO 2. Ketenanalyse. Duurzaamheidsprestaties in de waardeketen. Het slimme duurzame bouwconcept. Van VolkerWessels

CO 2. Ketenanalyse. Duurzaamheidsprestaties in de waardeketen. Het slimme duurzame bouwconcept. Van VolkerWessels Ketenanalyse Duurzaamheidsprestaties in de waardeketen gehele waardeketen: upstream en downstream De waardeketen is onderverdeeld in twee stromen: de upstream en de downstream. In de upstream bevinden

Nadere informatie

Inleiding Basisbegrippen Energie Materialen Vormgeving Bruikbaarheid Binnenklimaat Kosten

Inleiding Basisbegrippen Energie Materialen Vormgeving Bruikbaarheid Binnenklimaat Kosten Bruikbaarheid Binnenklimaat Kosten Wat kan er gebeuren in de wereld als de productie niet kan voldoen aan de stijgende vraag? Fossiele brandstof en delfstoffen zijn eindig. Probleemstelling is dus eenvoudig

Nadere informatie

Contopp Versneller 10 Compound 6

Contopp Versneller 10 Compound 6 DIN EN 13813 Screed material and floor screeds - Screed materials - Properties and requirements Contopp Versneller 10 To e p a s s i n g s g e b i e d e n Contopp Versneller 10 is een pasteuze hulpstof,

Nadere informatie

FOAMGLAS PERINSUL De oplossing voor koudebruggen in het metselwerk

FOAMGLAS PERINSUL De oplossing voor koudebruggen in het metselwerk FOAMGLAS PERINSUL De oplossing voor koudebruggen in het metselwerk www.foamglas.nl FOAMGLAS Isoleren met aandacht voor de toekomst 45 cm 11 15 19 cm 5 cm of 10 cm FOAMGLAS PERINSUL Koudebruggen hebben

Nadere informatie

Examenopgaven VMBO-BB 2004

Examenopgaven VMBO-BB 2004 Examenopgaven VMBO-BB 2004 tijdvak 1 maandag 24 mei 13.30-15.00 uur BOUWTECHNIEK-METSELEN CSE BB Naam kandidaat Kandidaatnummer Beantwoord alle vragen in dit opgavenboekje. Dit examen bestaat uit 44 vragen.

Nadere informatie

Knauf Skin Gevelisolatie. Gevelisolatie in de vertrouwde Knauf kwaliteit. Knauf Skin Gevelisolatie

Knauf Skin Gevelisolatie. Gevelisolatie in de vertrouwde Knauf kwaliteit. Knauf Skin Gevelisolatie Knauf Skin Gevelisolatie Gevelisolatie in de vertrouwde Knauf kwaliteit Knauf Skin Gevelisolatie Voordelen voor de gebruiker Knauf levert complete oplossingen voor wanden, vloeren en plafonds van hoogstaande

Nadere informatie

LM310 Tegelmortel. wit. Productomschrijving. Toepassing. Speciale eigenschappen. Leveringsvorm. Houdbaarheid/opslag.

LM310 Tegelmortel. wit. Productomschrijving. Toepassing. Speciale eigenschappen. Leveringsvorm. Houdbaarheid/opslag. LM310 Tegelmortel wit Productomschrijving Witte tegelmortel met kalk en dichte toeslagmiddelen en additieven welke stabiliteit, sterkte en de verwerkingsstabiliteit bevorderen. Toepassing Tegelmortel LM310

Nadere informatie

ORYX Collar WR PRODUCTBESCHRIJVING

ORYX Collar WR PRODUCTBESCHRIJVING ORYX Collar WR Versie., 0-05-07 (Dutch) ORYX, passie voor passieve brandbescherming ORYX is de specialist in passieve brandbescherming van gebouwen. Dankzij zijn gedreven expertise en een uitgebreid productassortiment

Nadere informatie

CO 2. -Ketenanalyse. Duurzaamheidsprestaties in de waardeketen. Het slimme duurzame bouwconcept. Van VolkerWessels

CO 2. -Ketenanalyse. Duurzaamheidsprestaties in de waardeketen. Het slimme duurzame bouwconcept. Van VolkerWessels -Ketenanalyse Duurzaamheidsprestaties in de waardeketen Het slimme duurzame bouwconcept. Van VolkerWessels Een slimmer concept door inzicht in de keten Met PlusWonen streeft VolkerWessels naar het minimaliseren

Nadere informatie

Altijd up to date [8]

Altijd up to date [8] www.multigips.nl Altijd up to date [8] GIPSBLOKKEN EN PLEISTERSYSTEMEN MultiGips is passie voor gips. Voortdurend nieuwe producten, toepassingen en fabricagetechnieken ontwikkelen om kwaliteit te blijven

Nadere informatie

Hoogbouwelementen Hét dragende wandsysteem voor de appartementenbouw

Hoogbouwelementen Hét dragende wandsysteem voor de appartementenbouw Hoogbouwelementen Hét dragende wandsysteem voor de appartementenbouw - Druksterkte en volumieke massa als die van beton - Flexibiliteit van het kalkzandsteen bouwsysteem - Tot ca. 15 bouwlagen - Woningscheidende

Nadere informatie

WAAROM ALLES-IN-HUIS?

WAAROM ALLES-IN-HUIS? WAAROM ALLES-IN-HUIS? ONTWIKKELD VOOR JOU Het Alles-in-Huis pakket is ontwikkeld met jou, de bewoner, als uitgangspunt. Een voorbeeld, wij weten dat veel mensen s nachts slapen met hun raam open. Daarom

Nadere informatie