Lesbrief Ik ben een held van theater Anna s Steen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Lesbrief Ik ben een held van theater Anna s Steen"

Transcriptie

1 Lesbrief Ik ben een held van theater Anna s Steen

2 Ik ben een held Een voorstelling die in 1996 werd gemaakt door theater Anna s Steen en nu wordt hernomen. Ik ben een held gaat over een bijzondere vader-kind relatie waarin het kind altijd slimmer en moediger is dan zijn vader. Gekleurd met vertedering en deugnieterij, maar evengoed met onverbloemde gruwel. Straffe verhalen, voortgestuwd door ritmische jazzmuziek, zoals in de stomme film. De medewerkers: Bart Embrechts, Eric vanthillo, Katrien Van Balen. Decor en kostuums : Georges Uittenhout, Herman Vermeyen, Ria Van Damme. De voorstelling is gebaseerd op verhalen van Ted Van Lieshout.

3 Beste mensen, Binnenkort komt u met de klas naar de voorstelling Ik ben een held van Theater Anna s Steen. In deze lesbrief vindt u suggesties voor de begeleiding van deze voorstelling. In de bijlage kan u terecht voor algemene informatie over het gezelschap. De suggesties voor de inleiding hebben als doel de kinderen nieuwsgierig te maken, hen te prikkelen. Ze moet ervoor zorgen dat de kinderen met het juiste verwachtingspatroon naar de voorstelling gaan. In de naverwerking, zoals het woord zelf zegt, ligt het accent op het verwerken van opgedane ervaringen. De voorstelling wordt bespreekbaar gemaakt en de kinderen krijgen ruimte om hun vragen, ervaringen, en opmerkingen te delen. De opdrachten voor inleiding en naverwerking kunnen los van elkaar gegeven worden en onderling gecombineerd. In de voorstelling zijn heel wat thema s terug te vinden die perfect aansluiten bij de leefwereld van de kinderen o.a. bang zijn, straffe verhalen vertellen, helden, relatie ouder-kind, griezels, enz.. Niet al deze thema s worden uitgewerkt in deze lesmap, maar ik hoop alvast dat deze voldoende inspiratie geeft voor een creatieve begeleiding van de voorstelling. Veel plezier!

4 1. ALGEMENE INFORMATIE De voorstelling Ik ben een held is gebaseerd op verhalen van Ted van Lieshout. Uit de bundel Ik ben een held, waaraan ook de titel van de voorstelling is ontleend, komen de verhalen:blootspook en Botteboe. Het derde verhaal is gebaseerd op het boekje Giel heeft een geheim. De verhalen worden in de voorstelling verteld door de held(het kind).de vader, een wat bizarre figuur, is wat te bang om de verhalen te vertellen, ze zijn te griezelig. Hij plaagt het kind en daagt het uit, maar moet al te vaak het onderspit delven. Uiteindelijk moet hij bekennen dat het kind veel dapperder en slimmer is. Of die held een jongen of een meisje is, wordt in de voorstelling tussenbeide gelaten, het is een held. De vader is een wonderlijk figuur die tulpen kust en honden straft door hen zonder sokken in hun mand te stoppen. Ted Van Lieshout Ik ben een held Uitgeverij Van Goor Amsterdam Ted Van Lieshout Giel heeft een geheim Uitgeverij Zwijssen

5 2. INLEIDING/VOORBEREIDING OP DE VOORSTELLING De inleiding van deze voorstelling is opgevat als een speelse ontdekkingstocht, waarin de kinderen steeds met een nieuw gegeven uit de voorstelling kennismaken. Het basisidee is een geheim. Een geheim in handen van de leerkracht. Zij/hij heeft een speciale doos waarin elke dag iets wordt gestopt (het geheim) dat te maken heeft met de voorstelling. Het is aan de kinderen om dat geheim te ontfutselen. Deze inleiding kan gespreid worden over verschillende dagen voor de voorstelling. 1.HET GEHEIM Breng aan dat u een geheim hebt en dat het aan de kinderen is om dat te ontfutselen. Het is aan hen om uit te zoeken op welke manieren dit allemaal kan. U kan ook een voorstel formuleren vb.: ze mogen vragen stellen, ze mogen eens voelen in de doos met de ogen toe, een voorstel doen waar u op kan ingaan.. U kan hen stimuleren om elke dag een andere manier uit te proberen. Eens het geheim ontdekt, wordt er een opdracht of gesprek aan gekoppeld. 2.THEATER -Het eerste geheim is de mededeling dat ze naar theater gaan. Dit kan u concreet maken door een kalender te maken waarop u aanduidt op welke dag u samen naar de voorstelling gaat. U kan ook dagelijks aangeven welk geheim ze hebben ontdekt bv door middel van een kleine tekening. Daarenboven vinden jonge kinderen het erg fijn om het aantal dagen af te tellen voor een belangrijke gebeurtenis. Ook hiervoor is de kalender erg geschikt. -U verklapt nog niks over de voorstelling, ze weten alleen dat ze gaan en wanneer. Wel kan u hieraan even een algemeen gesprek koppelen over theater. Misschien bent u met hen al eens geweest en kan u even herinneringen ophalen aan vorige voorstellingen( waar ging het over, vond je het mooi, waarom, wat is dat ook alweer theater, wat kan je allemaal gebruiken om theater te maken, ) - Als het voor de kinderen de eerste maal is dat ze naar theater gaan is een inleiding erg belangrijk. - Ze moeten ook vertrouwd gemaakt worden met een aantal codes. Zo is het vaak nuttig om kort het ritueel te beschrijven (jassen uitdoen, naar de zaal gaan, gaan zitten, het wordt donker,..) - U kan eventueel contact opnemen met een theater in de buurt en vragen of u een tijdje voor de voorstelling een rondleiding kan krijgen achter de schermen. - En ja, als we naar theater gaan is het de bedoeling dat we kijken en luisteren.

6 3.DE AFFICHE Het tweede geheim is de affiche. Laat de kinderen op basis van de tekening en de titel fantaseren waar het kan over gaan. Het lijkt me erg leuk hieraan een gesprek te koppelen over helden. Enkele mogelijke vragen: -Wat is een held? -Wanneer ben je een held? -Ken je een held? -Kan je een held worden? Hoe doe je dat? Wat moet je ervoor doen? -Wie is jouw held? -Ben je zelf al eens een held geweest? Wanneer? Wat gebeurde er? Aan dit gesprek kan ook een tekenopdracht gekoppeld worden. Laat de kinderen een portret maken van hun held. Als u deze werkjes ook nog in een passe-partout stopt worden het echte kunstwerken. Zo krijg je in de klas een tentoonstelling van echte helden. U kan de kinderen rond dit portret een heldenverhaal laten bedenken. Welk avontuur beleeft hun held? 4.TWEE ACTEURS, TWEE PERSONAGES Het derde geheim is het aantal acteurs op de scène en de personages die ze zullen spelen. Kinderen zijn vaak erg nieuwsgierig naar het aantal mensen die zullen meespelen en verwachten vaak nog dat er tientallen acteurs zullen te zien zijn. Hier zijn het er twee. De acteur speelt de vader, de actrice het kind. Verklap nog niet wie van beide de held is. U kan wel vragen wie ze denken dat de held kan zijn. 5.DRIE VERHALEN Het vierde geheim is het aantal verhalen in de voorstelling. Er worden namelijk drie verhalen verteld. De inhoud van de verhalen is zo duidelijk dat een inhoudelijke voorbereiding niet echt nodig is. Als korte inhoud is het voldoende mee te geven dat het gaat om een vader en een kind. Dat een van hen beide een held is en dat die heel goed verhalen kan vertellen. Ook hier kan u de titels geven en hen laten fantaseren waar de verhalen zouden kunnen over gaan. U kan deze verhalen opnemen op band dan kunnen ze deze later vergelijken met deze voorstelling. De titels van de verhalen: Het geheim, Blootspook, Botteboe- De voorstelling zit vaak tussen spelen en vertellen in. Om bij deze vorm aan te sluiten kan u zelf een verhaal kiezen dat u uit het hoofd kent. Vertel het verhaal nu niet met het boek op de schoot, maar probeer er spelelementen bij te betrekken o.a. een attribuut, verschillende stemmen voor de personages, het invoegen van handelingen, enz.

7 3. NAVERWERKING 1.KRINGGESPREK Na de voorstelling is het erg handig om de verwerking te starten met een kringgesprek. De kinderen kunnen op die manier hun ervaringen, opmerkingen en vragen delen. Samen kan er gezocht worden naar antwoorden. U kan onmiddellijk zien waar de interesses liggen van de groep en dit oppikken voor verdere opdrachten. Hieronder vindt u mogelijke vragen voor een nagesprek Inhoud/verhaal -Welk verhaal vindt je grappig, spannend, mooi? -Waarom? -Is er een verhaal dat je nog eens zou willen horen? -Kan je een verhaal navertellen? -Wie is de held in het verhaal? Waarom? -Is deze held nooit bang? Wat doet hij allemaal? -Is Botteboe, Blootspook gevaarlijk? -Wat was het geheim? Vind je het een goed geheim? -Heb je wel eens een geheim voor mama, papa, vriendjes, juf? -Zijn de verhalen die de held vertelt echt gebeurd of heeft hij ze verzonnen? 1.2. Personages -Wie is de held? -Is het kind een jongen of een meisje? Waarom denk je dat? -Vind je het een echte held? -Wat vind je van de vader? Zou je graag zo n vader hebben? Waarom wel,, niet? -Wie vind je het leukst? Slimst? Waarom? -Zien de papa en het kind elkaar graag? Hoe weet je dat? 1.3. Decor/muziek -Wat stelt het decor voor? Waar speelt het verhaal zich af? -heb je een ander idee voor een decor? -Hoe zou het er dan uitzien? -Wanneer wordt er muziek gebruikt in het toneel? -Vind je de muziek mooi?

8 2. BANG ZIJN Held zijn en bang zijn, is bijna onlosmakend met elkaar verbonden. Ook de held in de voorstelling is even bang als vader vertelt over de Botteboe, die kinderbillen eet. En de vader is een echte angsthaas, die durft de verhalen zelfs niet te vertellen. Rond dit thema kan u op verschillende manieren verder werken Boeken die aansluiten die aansluiten bij het thema -Aliki Wat je voelt. (In dit boek komen de verschillende gevoelens aan bod. Het is een stripachtig boek dat heel leuk is om in te kijken) -Godelieva Uleners Pol de muis is bang. (Het interessante aan dit boek is dat het bang zijn beschouwt als iets gewoons, waar je je echt niet voor hoeft te schamen.) 2.2. Het bangboek/niet bang boek Maak met de kinderen twee boekjes. In het ene boekje tekenen, kleven, ze allerlei dingen waar ze bang voor zijn. In het andere boekje worden dingen verzameld waar ze niet bang voor zijn. U kan hierin ook verhalen noteren van hen die ze zelf illustreren Grote mensen zijn ook bang. De vader in de voorstelling is een echte bangerik. Zijn grote mensen ook wel eens bang? Is er iets dat kinderen durven en dat grote mensen niet durven. Maak samen met de kinderen een gek verhaal, waarin kinderen niet bang zijn en de grote mensen wel. Het zijn de grote mensen die met een lichtje gaan slapen, die bang zijn voor monsters, die niet alleen naar boven durven, die achteruit gaan voor een hond,..enz. Deze verhalen kunnen aanleiding geven tot verkleedpartijen die dan weer aanzetten tot het spelen van deze situaties. 3.BEELDEND WERKEN. Een theatervoorstelling is vaak de aanleiding voor knutselactiviteiten. Hieronder worden kort enkele mogelijkheden opgesomd: 3.1.Een minitheatertje -de kinderen maken op een stevig stuk karton een tekening van het decor van de voorstelling. -kleef hierover een passe-partout, aan de onderkant kleeft u hem niet vast. -dit geheel maakt u vast op twee kleine w.c.rolletjes. U maakt in het rolletje een gleuf en maak het karton vast. -laat de kinderen de beide personages tekenen en uitknippen, deze kleeft u op een klein strookje karton. -plaats alles op een verhoog en schuif de figuurtjes onderaan in de gleuf. -de kinderen kunnen nu de leukste scènes uit de voorstelling naspelen en er zullen ook nieuwe verhalen ontstaan.

9 3.2. Botteboe en blootspook Bespreek met de kinderen hoe Botteboe en Blootspook eruit zien. Op basis van de omschrijvingen kan u marionetten maken. 3.3 Een eigen boekje Reconstrueer met de kinderen één of meerdere verhalen uit de voorstelling. Noteer de tekst. Laat de kinderen tekeningen maken die het verhaal illustreren. Zo hebben ze hun eigen boekje met het verhaal van de voorstelling. 4.GEHEIMEN Laat de kinderen zelf een geheimpje meebrengen. De enige voorwaarde is de volgende : het moet passen in een luciferdoosje. De kinderen mogen proberen het geheim te ontfutselen, 5.VERKLEDEN De vader verschijnt op een bepaald moment in de voorstelling met een theemuts op zijn hoofd. Verzamel allerlei materiaal, o.a. theemutsen, plastiek zakken, lampekappen. Geef de kinderen de opdracht hiermee een kostuum samen te stellen. De nieuwe personages kunnen weer nieuwe en gekke avonturen beleven. 6.ALLERLEI Als laatste nog enkele suggesties. -experimenteren met pluimen -een slaapliedje leren of zelf één maken. -een liedje playbacken, probeer eens iets anders dan een kinderlied.

10 4. HET GEZELSCHAP ANNA S STEEN Sinds 93 waren Bart Embrechts en Eric Vanthillo de drijvende kracht achter Anna s Steen. Zij vormden de artistieke tandem en zorgden voor 10 producties voor jonge kinderen. Producties die samen met talent van buitenaf werden gecreëerd (zie overzicht producties). Vanaf het seizoen gaan ze elk hun weg en neemt Bart Embrechts de artistieke leiding van het gezelschap op zich. An Lombaerts, neemt de zakelijke leiding op zich en theaterbureau XL-productions staat in voor de verkoop. Verder hebben we in het verleden kunnen rekenen op de steun van verschillende culturele centra en HetPaleis. Zo stelden CC Deurne, CC Mortsel en CC Brasschaat en recent ook Rataplan ons repetitieruimte en een premièreplaats ter beschikking. Wij worden financieel ondersteund door de provincie Antwerpen en projectmatig door de Vlaamse Gemeenschap (projectsubsidie 1997 voor Kikker, 2001 voor Vos en Haas en 2002 voor Samen in bed, schrijfsubsidie 2001 voor Samen in bed) Artistieke visie Voor onze producties vertrekken we altijd vanuit materiaal (meestal jeugdliteratuur) dat ons op dat moment om één of andere reden aanspreekt. Wat ons boeit zijn relaties: hoe die ontstaan, hoe ze evolueren, hoe ze in elkaar zitten, Kortom: hoe mensen met elkaar omgaan. Zoals - de bijzondere vader-kind-relatie in Ik ben een held - Jos en Peer die hun vastgeroeste manier van samenleven doorbreken,... - De warme vriendschap tussen Bruin en Groen in Onder ons gezegd - - De onvoorwaardelijke vriendschap en openhartigheid van Vos en Haas in Vos en Haas Ons uitgangspunt is: we hebben wat te vertellen, en dat willen we op één of andere manier tonen. Theater is ons middel om vorm te geven aan die drang en in dialoog te gaan met anderen. Ook willen we bij elk nieuw project een nieuwe uitdaging aangaan, op zoek gaan naar andere invalshoeken en nieuwe impulsen. Zo willen we samenwerken met interessante mensen uit de theaterwereld,maar ook uit de andere media en andere kunstdisciplines zoals de literaire wereld- de muzieksien(componisten), de beeldende kunst. dialoog We vinden het erg belangrijk dat kinderen en volwassenen over de voorstelling napraten of ze op een andere manier herbeleven. Daarom besteden we veel zorg aan lesbrochures bij schoolvoorstellingen. Hiervoor werkten we in het verleden samen met Kunst in Zicht of engageren we hiervoor mensen met ervaring in deze materie.

11 Producties tussen 1993 en 2003 UIL (selectie Signaal '93) Naar Arnold Löbel Première : 20 februari 1993 Met : Ils Verheyen en Eric Vanthillo Regie : Bert Caeckelberg Muziek : Dirk Van Oerle 97 voorstellingen ALLES VRIJ - STOEL BEZET Van Horst Haweman Première :9 oktober 1994 Met : Patricia Goemaere en Ils Verheyen Regie : Oda Buijs 63 voorstellingen IK BEN EEN HELD (Nom. Signaal '96) Naar Ted Van Lieshout Première : 6 mei 1996 Met : Katrien Van Balen en Eric Vanthillo Regie : Bart Embrechts Decor : Georges Uittenhout Kostuums : Ria Van Damme 190 voorstellingen HÄNSCHEN KLEIN Van Beat Fäh Première : 19 april 1997 Met : Ilse Wijnen en Ali Wouters Regie : Eric Vanthillo Decor : Griet Van Landeghem Kostuums : Tinneke Denutte 19 voorstellingen KIKKER (projectsubs. 97) Naar Max Velthuys Première : 13 december 1997 Decor : Georges Uittenhout Kostuums : Ria Van Damme Met Inge Verhees, Eric Vanthillo,Martin Jansen Regie : Bart Embrechts Muziek : Martin Jansen 210 voorstellingen DOKTER DETER Naar Toon Tellegen Première : 21 november 1998 Met : Nathalie Rooymans en Eric Vanthillo Regie : Bart Embrechts Decor : Georges Uittenhout Kostuums : Chris Snick 70 voorstellingen i.s.m. hetpaleis

12 VAN JOS EN PEER Naar Koos Meinderts Première : 29 januari 2000 Met : Guy Sonnen en Eric Vanthillo Regie : Bart Embrechts Decor : Georges Uittenhout Kostuums : Blagoj Micevski 70 voorstellingen i.s.m. CC Mortsel en CC Brasschaat ONDER ONS GEZEGD EN ANDERS GEZWEGEN Première : januari 2001 (int. kleuterfestival Tielt) Met : Bart Embrechts, Eric Vanthillo en Jan Blieck Regie : Bart Embrechts Muziek : Jan Blieck 120 voorstellingen i.s.m. CC Brasschaat, CC Mortsel en Hetpaleis VOS EN HAAS (projectsubs. 01) Naar Sylvia Vanden Heede Première : 12 januari 02, Mortsel Met: Benjamin Van Tourhout, Tine Laureyns en Eric Vanthillo Regie : Bart Embrechts i.s.m. CC Mortsel 18 voorstellingen Herneming 2003 Met : Hans Van Cauwenberghe, Tine Laureyns en Eric Vanthillo. 85 voorstellingen SAMEN IN BED (projectsubs. 02) Tekst : Gerda Dendooven Première : 9 november 2002, Deurne Met : Prisca Heylbroeck, Lisa Buytaert, Erik Bassier, Leen De Veirman Regie : Eric Vanthillo Muziek : Gert Dooreman Decor : Gerorges Uittenhout Kostuums : Chris Snick Lichtontwerp : Arne Lievens 38 voorstellingen IK BEN EEN HELD(1996) Herneming voorstelling tussen januari 2004-maart voorstellingen

13

Première : 4 en 5 februari 2012 om 15u in Rataplan Antwerpen

Première : 4 en 5 februari 2012 om 15u in Rataplan Antwerpen Persmap : Anna s steen Z van Zokken Première : 4 en 5 februari 2012 om 15u in Rataplan Antwerpen Inhoud 1. Inleiding 2. Flyer 3. Informatie en toelichting Korte inhoud 4. Medewerkers 5. Speellijst 6. Over

Nadere informatie

De saaiste vader van de hele wereld. Een beeldrijke vertelling met livemuziek vanaf 6 jaar.

De saaiste vader van de hele wereld. Een beeldrijke vertelling met livemuziek vanaf 6 jaar. Persmap De saaiste vader van de hele wereld. Een beeldrijke vertelling met livemuziek vanaf 6 jaar. Première : 1 en 2 oktober 2011 CC Brasschaat Inhoud 1. Inleiding 2. Flyer 3. Informatie en toelichting

Nadere informatie

Lesbrief Schaap met laarsjes. Deel 1. Theater Anna s Steen

Lesbrief Schaap met laarsjes. Deel 1. Theater Anna s Steen Lesbrief Schaap met laarsjes Deel 1 Theater Anna s Steen Lesbrief : Schaap met Laarsjes Binnenkort ga je met je klas naar de theatervoorstelling Schaap met laarsjes van Theater Anna s Steen. Schaap met

Nadere informatie

algemene informatie Cultuurdienst

algemene informatie Cultuurdienst algemene informatie Cultuurdienst algemeen: Openingsuren: ma 9-12 u. en 14-16 u. F 09 210 35 81 di 9-12 u. en 14-16 u. woe 9-12 u. en 14-17 u. do 9-12 u. en 14-16 u. vrij 9-12 u. en 14-16 u. adres: GC

Nadere informatie

Lesmap: Ik ben een held

Lesmap: Ik ben een held Lesmap: Ik ben een held Theater Anna s Steen Beste leerkracht, Dit boekje bevat enkele suggesties van activiteiten voor je klas. Te doen voor of na de voorstelling. We proberen daarbij zo dicht mogelijk

Nadere informatie

Lesmap: Meneer Groen en Meneer Bruin. 5+ Theater Anna s Steen. Beste leerkracht,

Lesmap: Meneer Groen en Meneer Bruin. 5+ Theater Anna s Steen. Beste leerkracht, Lesmap: Meneer Groen en Meneer Bruin. 5+ Theater Anna s Steen Beste leerkracht, Dit boekje bevat enkele suggesties van activiteiten voor je klas. Te doen voor of na de voorstelling. We proberen daarbij

Nadere informatie

De olifant die woord hield

De olifant die woord hield De olifant die woord hield Een voorstelling van verhalenverteller Peter Faber www.peterfaber.eu Inleiding Aan het eind van haar leven las Annie MG Schmidt al haar sprookjes nog eens door. Genadeloos streepte

Nadere informatie

Lesmap: Streep! Theater Anna s Steen. Beste leerkracht,

Lesmap: Streep! Theater Anna s Steen. Beste leerkracht, Lesmap: Streep! Theater Anna s Steen Beste leerkracht, Dit boekje bevat enkele suggesties van activiteiten voor je klas. Te doen voor of na de voorstelling. We proberen daarbij zo dicht mogelijk bij de

Nadere informatie

lesmateriaal Taalkrant

lesmateriaal Taalkrant lesmateriaal Taalkrant Toelichting Navolgend vindt u een plan van aanpak en 12 werkbladen voor het maken van de Taalkrant in de klas, behorende bij het project Taalplezier van Stichting Wereldleren. De

Nadere informatie

Lesbrief bij de voorstelling Tik Tak Slaap

Lesbrief bij de voorstelling Tik Tak Slaap Lesbrief bij de voorstelling Tik Tak Slaap Babette Groenewege Feikes Huis Introductie Binnenkort gaat u met uw klas naar de voorstelling Tik Tak Slaap: een voorstelling over Pop die niet kan slapen en

Nadere informatie

KEIK Concept en regie: Spel: Live muziek en spel: Compositie: Kostuums: Vormgeving: Film:

KEIK Concept en regie: Spel: Live muziek en spel: Compositie: Kostuums: Vormgeving: Film: LESMAP KEIK INTRO CREDITS Voor veel kleuters zal KEIK de eerste theaterervaring zijn. Kinderen moeten zich veilig voelen om van de voorstelling te kunnen genieten, daarom is het belangrijk dat ze voorbereid

Nadere informatie

LESBRIEF BIJ VOORSTELLING WOLFJE VAN THEATERGROEP ARTHUR GROEP 3-4-5

LESBRIEF BIJ VOORSTELLING WOLFJE VAN THEATERGROEP ARTHUR GROEP 3-4-5 LESBRIEF BIJ VOORSTELLING WOLFJE VAN THEATERGROEP ARTHUR GROEP 3-4-5 Wolfje is voorbestemd om een SprookjesWolf te worden. Hij is namelijk de oudste zoon van de oudste zoon in de oudstezonenfamilielijn.

Nadere informatie

Lesbrief bij de voorstelling Eendagsvlieg. www.zondermouwen.com zondermouwen@gmail.com 06-42812244 (Annemarije Chamuleau)

Lesbrief bij de voorstelling Eendagsvlieg. www.zondermouwen.com zondermouwen@gmail.com 06-42812244 (Annemarije Chamuleau) Lesbrief bij de voorstelling Eendagsvlieg www.zondermouwen.com Beste docent, Binnenkort gaat u met uw klas naar de voorstelling Eendagsvlieg: een vrolijke, fantasievolle voorstelling voor iedereen vanaf

Nadere informatie

Educatief materiaal bij de voorstelling Buurman en Buurvrouw, groep 3 en 4

Educatief materiaal bij de voorstelling Buurman en Buurvrouw, groep 3 en 4 bas Educatief materiaal bij de voorstelling Buurman en Buurvrouw, groep 3 en 4 In deze lesbrief staan een aantal ideeën die u na de voorstelling met de kinderen kunt doen. U krijgt deze lesbrief voorafgaand

Nadere informatie

Wielewoelewool, ik ga naar school! Toelichting

Wielewoelewool, ik ga naar school! Toelichting Zwijsen Wielewoelewool, ik ga naar school! Toelichting Inhoud Inleiding 3 Materialen 3 Voor het eerst naar school 4 Doelstelling 4 Opbouw prentenboek en plakboek 4 Werkwijze 5 Ouders 5 2 Inleiding Voor

Nadere informatie

Lesmap: Streep! Theater Anna s Steen. Beste leerkracht,

Lesmap: Streep! Theater Anna s Steen. Beste leerkracht, Lesmap: Streep! Theater Anna s Steen Beste leerkracht, Dit boekje bevat enkele suggesties van activiteiten voor je klas. Te doen voor of na de voorstelling. We proberen daarbij zo dicht mogelijk bij de

Nadere informatie

Lesmap bij de voorstelling

Lesmap bij de voorstelling Lesmap bij de voorstelling Vòòr de voorstelling Voorbereiding op het theaterbezoek Afhankelijk van de leeftijd van de kinderen en hun achtergrond, kan het nuttig zijn om het theaterbezoek met hen voor

Nadere informatie

Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram,

Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram, Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram, mijn kleine broer Dat is niet van mij mama Dan zegt ze

Nadere informatie

Theater Speelman DO (8+)

Theater Speelman DO (8+) Theater Speelman DO (8+) Met dank aan Hanne Moors Beste leerkracht, Deze lesmap is bedoeld voor kinderen van de tweede en derde graad lager onderwijs. Er zijn een aantal aspecten die je kunt bespreken

Nadere informatie

Het Gouden Ei. De Voorstelling. Illustraties en tekst: Marijke Meyer

Het Gouden Ei. De Voorstelling. Illustraties en tekst: Marijke Meyer De Voorstelling Het Gouden Ei Illustraties en tekst: Marijke Meyer Inlichtingen en boekingen: Impresariaat Jongsma en Hartgring Kerkstraat 35b 2271CP Voorburg Tel.: 070-3867430 of 070-3871761 Fax : 070-3877277

Nadere informatie

KWIJT! tekst & muziek: Frank Cools zang & spel : Frank Cools regie : Koen De Ruyck

KWIJT! tekst & muziek: Frank Cools zang & spel : Frank Cools regie : Koen De Ruyck Lesbrief KWIJT! tekst & muziek: Frank Cools zang & spel : Frank Cools regie : Koen De Ruyck voor wie 5 en (veel) ouder is 1 Binnenkort ga je met je klas naar de voorstelling KWIJT van Frank Cools. Deze

Nadere informatie

7 in 1 klap. 7 in 1 klap

7 in 1 klap. 7 in 1 klap 7 in 1 klap Beste leerkracht, binnenkort komen wij bij u in de klas 7 in 1 klap spelen, een voorstelling van theatergroep Voorstelling in de Klas. 7 in 1 klap is losjes gebaseerd op het sprookje Het dappere

Nadere informatie

De Stilte danst Alice

De Stilte danst Alice Lesbrief Alice Als in het boek begint de voorstelling met het boottochtje op de Theems van Lewis Carroll met de drie zusjes Liddell. Wat er daarna gebeurt? De schrijver verandert in een konijn en de achtervolging

Nadere informatie

Het circus komt 3+ Clair de Lune Théâtre (België)

Het circus komt 3+ Clair de Lune Théâtre (België) lesbrief Het circus komt 3+ Clair de Lune Théâtre (België) onderbouw (groep 1 t/m 4) bezoekadres Markendaalseweg 75a Het doek gaat op. Er komt een schaduwcircus aan en alles is ineens mogelijk! Schaduwen

Nadere informatie

Villanella & Club Kathoorn

Villanella & Club Kathoorn LESMAP Villanella & Club Kathoorn Beste leerkracht, Binnenkort komt u met uw leerlingen naar de voorstelling Luchtfietsers kijken. Wij hopen dat jullie er samen van genieten. Hieronder vindt u achtergrondinformatie

Nadere informatie

Lesmap: Voilà! zei de vos en andere dieren praat.

Lesmap: Voilà! zei de vos en andere dieren praat. Lesmap: Voilà! zei de vos en andere dieren praat. Theater Anna s Steen Beste leerkracht, Dit boekje bevat enkele suggesties van activiteiten voor je klas. Te doen voor of na de voorstelling. We proberen

Nadere informatie

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou!

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Hallo Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou Als je ouders uit elkaar zijn kan dat lastig en verdrietig zijn. Misschien ben je er boos over of denk je dat het jouw

Nadere informatie

Informatie bij de voorstelling. De Gruffalo. van Meneer Monster. Inhoud:

Informatie bij de voorstelling. De Gruffalo. van Meneer Monster. Inhoud: Informatie bij de voorstelling De Gruffalo van Meneer Monster Inhoud: - Algemene informatie bezoeken voorstelling - Specifieke informatie en lessuggesties Binnenkort bezoekt u met uw leerlingen een KUVO

Nadere informatie

Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS)

Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS) Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS) Stel dat dat (te grote wonder) gebeurt, ik betwijfel of dat zal gebeuren, maar stel je voor dat, wat zou je dan doen dat je nu niet doet? (p36)

Nadere informatie

EEN RUGZAKJE VERDRIET (5+) Lesmap

EEN RUGZAKJE VERDRIET (5+) Lesmap EEN RUGZAKJE VERDRIET (5+) Lesmap 1 Beste leerkracht, Bedankt dat je met jouw klas naar Een Rugzakje Verdriet komt kijken. Dit bundeltje bevat suggesties en uitgewerkte activiteiten voor je klas. Het is

Nadere informatie

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN Dit thema is opgesplitst in drie delen; gevoelens, ruilen en familie. De kinderen gaan eerst aan de slag met gevoelens. Ze leren omgaan met de gevoelens van anderen. Daarna

Nadere informatie

EN AVANT, MARCHE! LESBRIEF VOOR LEERKRACHTEN DEEL II: NAVERWERKING

EN AVANT, MARCHE! LESBRIEF VOOR LEERKRACHTEN DEEL II: NAVERWERKING EN AVANT, MARCHE! LESBRIEF VOOR LEERKRACHTEN DEEL II: NAVERWERKING!! OPGELET!! Wij gaan er bij Publiekswerking steeds van uit dat er geen vaststaande antwoorden zijn op onderstaande vragen. De associaties

Nadere informatie

sarie, mijn vriend kaspar en ik

sarie, mijn vriend kaspar en ik sarie, mijn vriend kaspar en ik Leen Verheyen sarie, mijn vriend kaspar en ik is een theatertekst voor kinderen vanaf 4 jaar en ging in première op 12 september 2009 bij HETPALEIS in Antwerpen 1 ik: het

Nadere informatie

LESBRIEF BIJ DE VOORSTELLING KNUFFEL OP ZEE. Figurentheater Propop vzw

LESBRIEF BIJ DE VOORSTELLING KNUFFEL OP ZEE. Figurentheater Propop vzw LESBRIEF BIJ DE VOORSTELLING KNUFFEL OP ZEE Figurentheater Propop vzw Figurentheater Propop en De Poppenzaal Steenweg op oosthoven 114 2300 Turnhout - België Tel : 014.423322 Email : info@propop.be Website

Nadere informatie

Lesbrief Ezel en Beer. Beste kleuters,

Lesbrief Ezel en Beer. Beste kleuters, Lesbrief Beste kleuters, Binnenkort speelt de voorstelling op jullie school of in een theater in de buurt. De voorstelling is gebaseerd op de boeken Pas op voor de ezel en de beer en Dansen met de ezel

Nadere informatie

Inhoudsopgave BIJLAGEN

Inhoudsopgave BIJLAGEN BIJLAGEN Leerlijn Theater Thema Identiteit Groep 7 en 8 Mei 2017 Inhoudsopgave BIJLAGEN 1. Introductie van het project - (Voorbeeld)brief van de theaterdirecteur - Reflectievragen 2. Oriëntatie 2.1. Het

Nadere informatie

Echte helden. Alice Pantermüller Christiane Hansen GEGEVENS BOEK: KORTE INHOUD: ISBN 978 90 5924 106 0 13,99. Uitgeverij Bakermat

Echte helden. Alice Pantermüller Christiane Hansen GEGEVENS BOEK: KORTE INHOUD: ISBN 978 90 5924 106 0 13,99. Uitgeverij Bakermat Echte helden Alice Pantermüller Christiane Hansen GEGEVENS BOEK: ISBN 978 90 5924 106 0 13,99 Uitgeverij Bakermat Suggesties: Emy Geyskens Vanaf 3 jaar Thema s: moed, lente, vijver, talenten, liefde KORTE

Nadere informatie

Het verhaal op reis. groep 1-2. melle de muis. Bijlagen Les 1. media. spoor

Het verhaal op reis. groep 1-2. melle de muis. Bijlagen Les 1. media. spoor Het verhaal op reis groep 1-2 melle de muis Bijlagen Les 1 Les 1 - Bijlage 1 - brief kunstenaar 1 Lieve kinderen, Vandaag begint er een bijzonder project: HET VERHAAL OP REIS. Jullie gaan vandaag met elkaar

Nadere informatie

Spreekbeurt, en werkstuk

Spreekbeurt, en werkstuk Spreekbeurt, krantenkring en werkstuk Dit boekje is van: Datum spreekbeurt Datum krantenkring Inleverdatum werkstukken Werkstuk 1: 11 november 2015 Werkstuk 2: 6 april 2016 Bewaar dit goed! Hoe bereid

Nadere informatie

KunstAanBod KunstAanBod wil actieve kunst- en cultuureducatie stimuleren voor alle inwoners in Houten. De nadruk ligt op het woord actief: het

KunstAanBod KunstAanBod wil actieve kunst- en cultuureducatie stimuleren voor alle inwoners in Houten. De nadruk ligt op het woord actief: het De activiteitenfolder voor Zuid-Oost is er weer! Het nieuwe jaar is weer begonnen en we bieden ook nu weer te gekke activiteiten na schooltijd aan voor kinderen uit de wijk Zuid-Oost. Het aanbod is voor

Nadere informatie

JA BUKA! Trešnja Municipal Theatre (Kroatië)

JA BUKA! Trešnja Municipal Theatre (Kroatië) lesbrief JA BUKA! Trešnja Municipal Theatre (Kroatië) bovenbouw (groep 5 t/m 8) www.stiltefestival.com E info@destilte.nl afdeling educatie Nieuwe Huizen 41 4811 TL Breda +31 (0)76-515 49 84 afdeling techniek

Nadere informatie

4 Denken. in het park een keer gebeten door een hond. Als Kim een hond ziet wil ze hem graag aaien. Als

4 Denken. in het park een keer gebeten door een hond. Als Kim een hond ziet wil ze hem graag aaien. Als 4 Denken In dit hoofdstuk vertellen we hoe jij om kan gaan met je gedachten. Veel gedachten maak je zelf. Ze bepalen hoe jij je voelt. We geven tips hoe jij jouw gedachten en gevoelens zelf kunt sturen.

Nadere informatie

Uitleg boekverslag en boekreclame

Uitleg boekverslag en boekreclame Uitleg boekverslag en boekreclame groep 7 schooljaar 2015-2016 Inhoudsopgave: Blz. 3 Blz. 3 Blz. 3 Blz. 4 Blz. 6 Stap 1: Het lezen van je boek Stap 2: Titelpagina Stap 3: Inhoudsopgave Stap 4: Inhoud boekverslag

Nadere informatie

Docentenhandleiding bij de voorstelling: De Kleine Kapitein Groep 5

Docentenhandleiding bij de voorstelling: De Kleine Kapitein Groep 5 Docentenhandleiding bij de voorstelling: De Kleine Kapitein Groep 5 Binnenkort bezoekt u met uw leerlingen een KUVO -theatervoorstelling of -concert. Dat kan op uw eigen school of bij een collega-school

Nadere informatie

TITEL ACTIVITEIT + beschrijving: filosofisch gesprek over geloven.

TITEL ACTIVITEIT + beschrijving: filosofisch gesprek over geloven. TITEL ACTIVITEIT + beschrijving: filosofisch gesprek over geloven. Beginsituatie: De lln doen als inleiding op het project rond geloven en de kerkwandeling, een filosofisch gesprek. Er komen verschillende

Nadere informatie

Knabbel en Babbeltijd.

Knabbel en Babbeltijd. Knabbel en Babbeltijd. (zorg ervoor dat je deze papieren goed leest, uitprint en meeneemt naar de VBW) Het thema van deze VBW-week is Zeesterren. Het thema is de titel van de week (dus geen kreet of korte

Nadere informatie

in de klas Opzet lesbrief

in de klas Opzet lesbrief in de klas lesbrief Opzet lesbrief De lesbrief Alleen op de wereld sluit aan bij de voorstelling van Maas theater en dans en nummer #92 van het BoekieBoekietijdschrift. Alle lessen zijn ook geschikt voor

Nadere informatie

VoorleesExpress. Samen met ouders aan de slag. Praktische tips

VoorleesExpress. Samen met ouders aan de slag. Praktische tips VoorleesExpress Samen met ouders aan de slag Praktische tips Samen met ouders aan de slag Ouders betrekken bij het voorlezen Je gaat straks via de VoorleesExpress twintig weken voorlezen bij een of meerdere

Nadere informatie

narratieve zorg Elder empowering the elderly

narratieve zorg Elder empowering the elderly narratieve zorg Elder empowering the elderly huisbezoek 1: KENNISMAKING - 2 - KENNISMAKING - huisbezoek 1- a kennismaking huisbezoek 1: KENNISMAKING a vertrouwelijkheid individueel in teamverband naar

Nadere informatie

Stellingen en normering leerlingvragenlijst

Stellingen en normering leerlingvragenlijst Stellingen en normering leerlingvragenlijst Expertsysteem ZIEN! voor het primair onderwijs 2.0 juli 2012 ZIEN! is een product van, in samenwerking met ParnasSys ZIEN!PO leerlingvragenlijst 2.0 Stellingen

Nadere informatie

Doel. Doelgroep. Een film in je hoofd

Doel. Doelgroep. Een film in je hoofd Doel Het op gang brengen of houden van leesplezier! Van wat voor soort boeken houden de kinderen en waarom? Zouden ze zelf graag de hoofdpersoon zijn in één van hun lievelingsboeken? Welke omslagen spreken

Nadere informatie

Tuin van Heden kleuters (4- en 5-jarigen) Werken met kunst in de paasperiode

Tuin van Heden kleuters (4- en 5-jarigen) Werken met kunst in de paasperiode Tuin van Heden kleuters (4- en 5-jarigen) Werken met kunst in de paasperiode Beleving Kleuters worden in hun omgeving overal geconfronteerd met de uiterlijke verschijnselen van Pasen: paasversieringen,

Nadere informatie

Nieuwsbrief Gerdien Jansen Kindcoaching. Jaargang 2: Nieuwsbrief 3 (oktober 2013) Hallo allemaal,

Nieuwsbrief Gerdien Jansen Kindcoaching. Jaargang 2: Nieuwsbrief 3 (oktober 2013) Hallo allemaal, Nieuwsbrief Gerdien Jansen Kindcoaching Jaargang 2: Nieuwsbrief 3 (oktober 2013) Hallo allemaal, Veel te laat krijgen jullie deze nieuwsbrief. Ik had hem al veel eerder willen maken/versturen, maar ik

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

Lesmap Wij ook HETGEVOLG WIJ OOK

Lesmap Wij ook HETGEVOLG WIJ OOK WIJ OOK Spel: Jason Van Laere en Marjan De Schutter Tekst & Regie: Stijn Van de Wiel Scenografie: Jan Strobbe Camera, Montage: Dries Segers Dramaturgie: Bram Verschueren 1 7+ Ik ben ik. Jason. Dat is mijn

Nadere informatie

HOTEL MALARIA LESBRIEF VOOR LEERKRACHTEN DEEL II: NAVERWERKING

HOTEL MALARIA LESBRIEF VOOR LEERKRACHTEN DEEL II: NAVERWERKING HOTEL MALARIA LESBRIEF VOOR LEERKRACHTEN DEEL II: NAVERWERKING!! OPGELET!! Wij gaan er bij Publiekswerking steeds van uit dat er geen vaststaande antwoorden zijn op onderstaande vragen. De associaties

Nadere informatie

Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij?

Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij? Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de paasperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

Wat vertel ik mijn kind als ik opgenomen word? Praten helpt. Verslavingspreventie Mondriaan

Wat vertel ik mijn kind als ik opgenomen word? Praten helpt. Verslavingspreventie Mondriaan Wat vertel ik mijn kind als ik opgenomen word? Praten helpt Verslavingspreventie Mondriaan Wat vertel ik mijn kind als ik opgenomen word? Alle ouders hebben het beste voor met hun kinderen. Ouders vragen

Nadere informatie

Verhaal voorlezen aan de hand van de prenten Dit verhaal is NIET het verhaal van de voorstelling. Maak de kleuters hier zeker attent op!

Verhaal voorlezen aan de hand van de prenten Dit verhaal is NIET het verhaal van de voorstelling. Maak de kleuters hier zeker attent op! Stip Lesmap INTRO Voor veel kleuters zal STIP de eerste theaterervaring zijn. Kinderen moeten zich veilig voelen om van de voorstelling te kunnen genieten, daarom is het belangrijk dat ze voorbereid in

Nadere informatie

Wat is kindermishandeling? Hoe kan kindermishandeling stoppen? Wie kan je hierbij helpen?

Wat is kindermishandeling? Hoe kan kindermishandeling stoppen? Wie kan je hierbij helpen? Wat is kindermishandeling? Hoe kan kindermishandeling stoppen? Wie kan je hierbij helpen? In deze folder vind je een antwoord, en lees je ook bij wie je terecht kan als je over mishandeling of verwaarlozing

Nadere informatie

Kids. &Go. Informatieblad speciaal voor kinderen

Kids. &Go. Informatieblad speciaal voor kinderen Informatieblad speciaal voor kinderen Datum; Aalsmeer, jaar 2011 Gemaakt door; Bianca Wegbrands daar, Wat leuk dat je dit informatieblad speciaal voor kinderen wilt lezen. Ik zal me eerst even aan jou

Nadere informatie

Mirjams mama en moekie

Mirjams mama en moekie Seksuele diversiteit graad 1 Mirjams mama en moekie Lesvoorbereiding Bij lesmateriaal, bij deze les op de site, vind je het nodige lesmateriaal voor deze les: Print 2 lege gedragspatroongrafieken af voor

Nadere informatie

KENNISMAKEN MET DE KLAS

KENNISMAKEN MET DE KLAS De foto's in deze handleiding komen uit verschillende landen in het Zuiden. In het kader van het project 'Correspondenten in het Zuiden' zal je in deze stap foto's aanreiken uit hetzelfde land (het land

Nadere informatie

Lesbrief bij de voorstelling Mijn vriend en ik van Soulshine Connection

Lesbrief bij de voorstelling Mijn vriend en ik van Soulshine Connection Lesbrief bij de voorstelling Mijn vriend en ik van Soulshine Connection 1 Beste docent, Binnenkort gaat u samen met uw klas naar de voorstelling Mijn vriend en ik van Soulshine Connection. Deze lesbrief

Nadere informatie

LESBRIEF BIJ DE VOORSTELLING LATER ALS IK DOOD BEN

LESBRIEF BIJ DE VOORSTELLING LATER ALS IK DOOD BEN LESBRIEF BIJ DE VOORSTELLING LATER ALS IK DOOD BEN INFORMATIE VOORAF VOOR DE DOCENT LATER ALS IK DOOD BEN gaat over de dood en daarna. Over doodgaan en over afscheid nemen. Over de vragen die de dood oproept.

Nadere informatie

De jongen en de erwt

De jongen en de erwt De jongen en de erwt Een jongen komt op en stelt zich voor als Gert-Jan. Hij zoekt een prinses, zegt hij. Daarvoor heeft hij een erwt nodig, om onder twaalf matrassen te leggen. Niet eender welke erwt.

Nadere informatie

DE TALENTENARCHIPEL. Basisschool Pastoor Dergent /NIX ism CEGO

DE TALENTENARCHIPEL. Basisschool Pastoor Dergent /NIX ism CEGO DE TALENTENARCHIPEL Basisschool Pastoor Dergent /NIX ism CEGO Toelichting voor de ouders bij de verschillende eilanden. Muziekeiland Genieten van muziek en manieren zoeken om zelf muziek te maken, om te

Nadere informatie

Wanneer vertel je het de kinderen? Kies een moment uit waarop je zelf en de kinderen niet gestoord kunnen worden.

Wanneer vertel je het de kinderen? Kies een moment uit waarop je zelf en de kinderen niet gestoord kunnen worden. Hoe vertel je het de kinderen? Op een gegeven moment moet je de kinderen vertellen dat jullie gaan scheiden. Belangrijk is hoe en wat je hen vertelt. Houd rekening daarbij rekening met de leeftijd van

Nadere informatie

1 Ik lees graag in mijn leesboek/leeskaart.

1 Ik lees graag in mijn leesboek/leeskaart. naam: oktober 2009 1 Ik lees graag in mijn leesboek/leeskaart. 2 3 Ik zie overal de letters die we al kennen: op verpakkingen, op folders, in de straat, Ik werk graag met mijn tekstenboek: verhaal bedenken,

Nadere informatie

Shadow Games T42 (Zwitserland)

Shadow Games T42 (Zwitserland) l e s b ri ef Shadow Games T42 (Zwitserland) +31 (0)76-515 49 84 t +31(0)76-513 81 25 stiltefestival techniek@destilte.nl 4811 TL Breda 4811 KB Breda F facebook.com/ +31(0)6-11 62 32 91 Nieuwe Huizen 41

Nadere informatie

Uitleg boekverslag en boekbespreking

Uitleg boekverslag en boekbespreking Uitleg boekverslag en boekbespreking groep 7 schooljaar 2014-2015 Inhoudsopgave: Blz. 3 Blz. 3 Blz. 3 Blz. 4 Blz. 6 Blz. 7 Blz. 7 Stap 1: Het lezen van je boek Stap 2: Titelpagina Stap 3: Inhoudsopgave

Nadere informatie

De Talentenarchipel. Denk- en speeleiland muziekeiland taaleiland. Klieder- kladdereiland Handige. handeneiland. Vriendjes -eiland.

De Talentenarchipel. Denk- en speeleiland muziekeiland taaleiland. Klieder- kladdereiland Handige. handeneiland. Vriendjes -eiland. De Talentenarchipel Denk- en speeleiland muziekeiland taaleiland Klieder- eiland kladdereiland Handige Vriendjes -eiland Durfen doeeiland Ontdekeiland handeneiland Beweeg- Informatiebrief voor de ouders

Nadere informatie

LESBRIEF Water en zand

LESBRIEF Water en zand LESBRIEF Water en zand door Virga Lipman/Theater de Winter Een voorstelling voor kinderen vanaf 4 jaar In deze lesbrief staan suggesties voor oefeningen of gespreksthema s om voor en/of na de voorstelling

Nadere informatie

DO'S EN DON'TS VOOR OUDERS

DO'S EN DON'TS VOOR OUDERS WWW.PESTWEB.NL DO'S EN DON'TS VOOR OUDERS Kinderen en jongeren willen je hulp, als je maar (niet)... Wat kinderen zeggen over pesten Kinderen gaan over het algemeen het liefst met hun probleem naar hun

Nadere informatie

BETREK JE KIND Een kind heeft het recht om te weten

BETREK JE KIND Een kind heeft het recht om te weten BETREK JE KIND Een kind heeft het recht om te weten - Over praten met kinderen met een verstandelijke beperking - Congres NJI 18-11-2013 Suzanne van den Bos MSc inhoudelijk manager / gedragswetenschapper

Nadere informatie

maak zelf een filmpje

maak zelf een filmpje maak zelf een filmpje 1 Zelf een filmpje maken is nog nooit zo makkelijk geweest. Iedereen kan een IPAD met camera oppakken en aan de slag gaan. Maar bij het maken van een goed filmpje (dat veel kijkers

Nadere informatie

MINIGIDS Omschrijving van de talenten

MINIGIDS Omschrijving van de talenten Omschrijving: Waar haal ik mijn drive vandaan? Aansteker Bezige Bij Als ik een idee heb of hoor, wil ik meteen aan de slag gaan. Ik wil actie en ben vaak de eerste die eraan begint. Ik steek vaak anderen

Nadere informatie

Vragen bij het prentenboek 'De tovenaar die vergat te toveren'

Vragen bij het prentenboek 'De tovenaar die vergat te toveren' De tovenaar tovert De verhalenvertelster vertelt Wat zou een tovenaar allemaal kunnen toveren? Hoe zouden de kinderen zich voelen? Waar zie je dat aan? Is de tovenaar blij/ boos/ verdrietig of bang? Hoe

Nadere informatie

150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft!

150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft! 150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft! Scott de Jong http://www.positiefleren.nl - 1 - Je leest op dit moment versie 2.0 van het Ebook: 150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft.

Nadere informatie

BiblioMemo. Handleiding voor de bibliotheek Groep 5

BiblioMemo. Handleiding voor de bibliotheek Groep 5 BiblioMemo Handleiding voor de bibliotheek Groep 5 Colofon Cubiss Tilburg, 2009 Het spel BiblioMemo is een product van NBD/Biblion en is ontwikkeld in samenwerking met Cubiss. Samenstelling: José Peijen,

Nadere informatie

- het lezen van het boek van Soldaat van Oranje en het maken van de literatuurwijzer het bekijken van de film Soldaat van Oranje;

- het lezen van het boek van Soldaat van Oranje en het maken van de literatuurwijzer het bekijken van de film Soldaat van Oranje; LESSUGGESTIES blijkt de blijvende grote interesse van scholieren voor de Tweede Wereldoorlog. Zij geven aan vooral gegrepen te worden door persoonlijke verhalen, gekoppeld aan inzet van hedendaagse middelen.

Nadere informatie

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S 2 Ik en autisme In het vorige hoofdstuk is verteld over sterke kanten die mensen met autisme vaak hebben. In dit hoofdstuk vertellen we over autisme in het algemeen. We beginnen met een stelling. In de

Nadere informatie

VOORBEREIDING OP BEZOEK AAN DE MUSICAL SOLDAAT VAN ORANJE. Een project over Soldaat van Oranje kan uit verschillende onderdelen bestaan :

VOORBEREIDING OP BEZOEK AAN DE MUSICAL SOLDAAT VAN ORANJE. Een project over Soldaat van Oranje kan uit verschillende onderdelen bestaan : VOORBEREIDING OP BEZOEK AAN DE MUSICAL SOLDAAT VAN ORANJE Een project over Soldaat van Oranje kan uit verschillende onderdelen bestaan : - het lezen van het boek Soldaat van Oranje en het maken van de

Nadere informatie

IK ZIE, IK ZIE... BENNER

IK ZIE, IK ZIE... BENNER IK ZIE, IK ZIE... BENNER onderwijsprogramma primair onderwijs groep 5 t/m 8 INLEIDING Gerrit Benner vond de gewone wereld lang niet altijd even leuk, dus die schilderde hij ook niet. Maar achter die gewone

Nadere informatie

MOMOTARO. Beste, Barbara Beel en Sarah Beel www.casablancavzw.be

MOMOTARO. Beste, Barbara Beel en Sarah Beel www.casablancavzw.be Beste, Momotaro is een eeuwenoud Japans verhaal. Het vertelt over een kleine perzikjongen en over groot geluk, over vrienden en vijanden en over hoe je samen sterk, moedig en wijs kan zijn. Het verhaal

Nadere informatie

Niet veel mensen krijgen deze ziekte en sommige volwassenen hebben er vaak nog nooit van gehoord of weten er weinig vanaf.

Niet veel mensen krijgen deze ziekte en sommige volwassenen hebben er vaak nog nooit van gehoord of weten er weinig vanaf. Je leest waarschijnlijk dit boekje omdat je mama of papa of iemand anders speciaal in je familie Amyotrofische Lateraal Sclerose heeft. Het is een lang woord en het wordt vaak afgekort tot ALS. Niet veel

Nadere informatie

OPA EN OMA DE OMA VAN OMA

OPA EN OMA DE OMA VAN OMA Hotel Hallo - Thema 4 Hallo opdrachten OPA EN OMA 1. Knip de strip. Strip Knip de strip los langs de stippellijntjes. Leg de stukken omgekeerd en door elkaar heen op tafel. Draai de stukken weer om en

Nadere informatie

BRONKS - Dé Surplus Om zelf in de klas aan de slag te gaan naar aanleiding van de voorstelling:

BRONKS - Dé Surplus Om zelf in de klas aan de slag te gaan naar aanleiding van de voorstelling: BRONKS - Dé Surplus Om zelf in de klas aan de slag te gaan naar aanleiding van de voorstelling: De koning van de Paprikachips. BRONKS Herneming (vele jaren later!) Brussel, 29 oktober 2014 Beste leerkracht,

Nadere informatie

LESBRIEF HARTENJAGERS 3.0

LESBRIEF HARTENJAGERS 3.0 INHOUDSOPGAVE Voorwoord Inhoudsopgave Docentenhandleiding Leerlingenbladen: Jonge Harten Theaterfestival FILMmmmmmmmm Wie werkt er mee aan een voorstelling? Opdracht Papagaaienjas Kijkwijzer LESBRIEF HARTENJAGERS

Nadere informatie

Vertel de kinderen, of praat met hen over het verschil tussen film, tv kijken of naar het theater gaan.

Vertel de kinderen, of praat met hen over het verschil tussen film, tv kijken of naar het theater gaan. LESBRIEF Binnenkort gaan jullie met jullie groep naar de voorstelling Biggels en Tuiten Hieronder een aantal tips over hoe je de groep goed kan voorbereiden op de voorstelling. VOOR DE VOORSTELLING Vertel

Nadere informatie

SALUUT! LESMAP. Droomedaris-Rex Mellaertsstraat 16 2140 Borgerhout

SALUUT! LESMAP. Droomedaris-Rex Mellaertsstraat 16 2140 Borgerhout SALUUT! LESMAP Droomedaris-Rex Mellaertsstraat 16 2140 Borgerhout 1 SALUUT! is een voorstelling met Sophie Derijcke, Saskia Thijs en Trijn Janssens tekst: regie: spel: poppen: muziek: kostuums: decorontwerp:

Nadere informatie

Buurman in de Winter Plan D / Andreas Denk (Nederland)

Buurman in de Winter Plan D / Andreas Denk (Nederland) lesbrief Buurman in de Winter Plan D / Andreas Denk (Nederland) bovenbouw (groep 5 t/m 8) www.stiltefestival.com E info@destilte.nl F facebook.com/ stiltefestival afdeling educatie Nieuwe Huizen 41 4811

Nadere informatie

Tijdschrift Kindermishandeling April 2013 Onderwijsspecial deel 2. 8 tips voor een goed gesprek met je leerling

Tijdschrift Kindermishandeling April 2013 Onderwijsspecial deel 2. 8 tips voor een goed gesprek met je leerling 8 tips voor een goed gesprek met je leerling Edith Geurts voor Tijdschrift Kindermishandeling Het kan zijn dat je als leerkracht vermoedt dat een kind thuis in de knel zit. Bijvoorbeeld doordat je signalen

Nadere informatie

U gaat binnenkort onze nieuwste voorstelling Kaspar H. zien. Wij verheugen ons daar op!

U gaat binnenkort onze nieuwste voorstelling Kaspar H. zien. Wij verheugen ons daar op! KASPAR H. Lesbrief Welkom U gaat binnenkort onze nieuwste voorstelling Kaspar H. zien. Wij verheugen ons daar op! Deze lesbrief bevat zowel informatie en oefenstof als voorbereiding voor de voorstelling

Nadere informatie

Informatie voor ouders

Informatie voor ouders Weerbaarheid Informatie voor ouders Het Centrum voor Jeugd en Gezin ondersteunt met deskundig advies, tips en begeleiding. Een centraal punt voor al je vragen over opvoeden en opgroeien, dat is handig!

Nadere informatie

Reflectiegesprekken met kinderen

Reflectiegesprekken met kinderen Reflectiegesprekken met kinderen Hierbij een samenvatting van allerlei soorten vragen die je kunt stellen bij het voeren van (reflectie)gesprekken met kinderen. 1. Van gesloten vragen naar open vragen

Nadere informatie

Conversatieleidraad. Je kan deze conversatieleidraad gebruiken bij de nabespreking van Zot van A in filmhuis Klappei.

Conversatieleidraad. Je kan deze conversatieleidraad gebruiken bij de nabespreking van Zot van A in filmhuis Klappei. 2 Conversatieleidraad Beste leerkracht of docent Je kan deze conversatieleidraad gebruiken bij de nabespreking van Zot van A in filmhuis Klappei. Je moet deze vragen dus niet op voorhand in de klas bekijken.

Nadere informatie

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent?

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent? Workshop Handleiding Verhalen schrijven wat is jouw talent? Inhoudsopgave Hoe gebruik je deze workshop? Hoe kun je deze workshop inzetten in je klas? Les 1: Even voorstellen stelt zich kort voor en vertelt

Nadere informatie

Zelfbeeld. Het zelfvertrouwen wordt voor een groot deel bepaald door de ideeën die het kind over zichzelf heeft: het zelfbeeld.

Zelfbeeld. Het zelfvertrouwen wordt voor een groot deel bepaald door de ideeën die het kind over zichzelf heeft: het zelfbeeld. Zelfbeeld Het zelfvertrouwen wordt voor een groot deel bepaald door de ideeën die het kind over zichzelf heeft: het zelfbeeld. Een kind dat over het algemeen positief over zichzelf denkt, heeft meer zelfvertrouwen.

Nadere informatie

Drie nieuwe methodes van Malmberg Een kennismaking in de vorm van een lesidee

Drie nieuwe methodes van Malmberg Een kennismaking in de vorm van een lesidee Drie nieuwe methodes van Malmberg Een kennismaking in de vorm van een lesidee Malmberg introduceert in juni 2008 drie nieuwe kennisgebiedenmethodes voor groep 3 t/m 8: Naut voor natuur en techniek, Meander

Nadere informatie