De geschiedenis van de Twirre. Lager onderwijs in Dongjum in de eerste helft van de 19e eeuw. Inleiding.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De geschiedenis van de Twirre. Lager onderwijs in Dongjum in de eerste helft van de 19e eeuw. Inleiding."

Transcriptie

1 De geschiedenis van de Twirre Lager onderwijs in Dongjum in de eerste helft van de 19e eeuw. Inleiding. Haring Wiegers Steenstra, geboren omstreeks Hij is de persoon die dit werkstuk heeft bepaald. Tot 1845 is hij als onderwijzer verbonden geweest aan de lagere school te Dongjum. Hij is een van de eersten geweest die in Friesland aan streekgeschiedenis heeft gedaan. In 1836 verscheen van zijn hand de Oudheidkundige Aantekeningen van de dorpen en kloosters der Grietenij Barradeel. Ongeveer in dezelfde tijd verscheen ik een dergelijk werk over Franekeradeel. Zijn boek Algemene geschiedenis van Friesland verscheen in Verder heeft hij tussen 1833 en 1843 verschillende malen gepubliceerd in de Leeuwarder Courant. In het geheel werden er in 25 artikelen 16 onderwerpen behandeld. Steenstra moest dus een zekere naam hebben bezeten waardoor de boekhandelaar of drukker J. Bloemsma te Minnertsga er toe kwam hem aan te sporen of ten minste te animeren tot het samenstellen van een populair Fries geschiedenisboek. Er waren voor 1845 eigenlijk geen werken verschenen vergelijkbaar met zijn boek. (Wopke Eekhof s "Beknopte geschiedenis van Friesland" zou pas in 1851 verschijnen). Het boek van Steenstra had geen wetenschappelijke pretenties. De auteur vond zichzelf geen geleerde. De enige keer dat Dongjum genoemd wordt is het laatste gedeelte, waarin hij een overzicht geeft van de laatste 80 jaar. (1777- Dongjum krijgt zijn nieuwe kerk.) De school en het onderwijs in het algemeen in het begin van de 19e eeuw.

2 In de loop van de 18e eeuw veranderden de opvattingen over het onderwijs. Voor die tijd was het heersende geloof de basis voor het onderwijs dat gegeven werd. Er waren geen opleidingen voor onderwijzers, maar zij moesten wel bij hun aanstelling de artikelen des geloofs onderschrijven. De kinderen leerden lezen aan de hand van godsdienstige teksten. Klassen bestonden niet. Alle leerlingen zaten door elkaar in één ruimte en het onderwijs was niet klassikaal. In beginsel ging iedereen naar school, maar niet lang. Arme kinderen moesten al jong gaan werken. Na 1795 kregen nieuwe denkbeelden met betrekking tot het onderwijs ook gestalte in wetten. Nieuwe vormen van onderwijs, zoals het klassikale werden in de schoolwet van 1806 voor het hele land voorgeschreven.een lagere school zou drie klassen tellen, waarin de kinderen het volgende zouden leren: Eerste klas: Letters en cijfers leren lezen en uitspreken, lezen van woorden en getallen. Tweede klas: Begin van lezen in boekjes, onderwijs in schrijven en beginnen met rekenen, vooralsnog uit het hoofd. Derde Klas: Lezen met inachtneming van interpunctie en et natuurlijke uitdrukking; verder onderwijs in schrijven, rekenen en grammatica. Bij deze verdeling in klassen moeten we nog niet uitgaan van verdeling in afzonderlijke lokalen en we moeten ook niet denken dat een kind één jaar in één klas bleef. Meestal bleef een kind enkele jaren in één klas. Het ging pas naar een volgende als het daaraan toe was. In de meeste scholen waren de drie klassen in één en het zelfde lokaal gehuisvest. Vaak was er slechts een meester voor drie klassen. In het lokaal zaten de kinderen op banken in rijen, in drie groepen gescheiden en de meester gaf dan de ene, dan de andere klas les, terwijl de andere groepen zich zelf bezig moesten houden. De kinderen kregen vaste plaatsen en er werd een rangorde vastgesteld. In plaats van naar de meester toe te gaan om zich te laten overhoren, bleven de kinderen nu in de banken zitten, terwijl de meester door de klas liep om te controleren. Het schoolbord, voorheen vrijwel onbekend, ging een belangrijke plaats innemen en de bekwaamheid van de meester werd onder andere afgemeten aan het gebruik dat hij van het bord wist te maken.

3 Veel oudere schoolmeesters hadden nogal wat moeite met dat bord. Ze hadden er evenmin slag van een grote menigte toe te spreken. Veel onderwijzers bleven lesgeven op de oude wijze. Wel werd ervoor gezorgd dat nieuwe aangestelde onderwijzers wat beter onderlegd waren. Voortaan moesten zij eerst een examen afleggen, waarbij speciaal gelet werd op hun kwaliteiten als onderwijzer. Ze moesten hard werken om voor zo n examen te slagen. Zonder een diploma behoefde niemand te solliciteren. Bij de sollicitatie volgde dan nog een vergelijkend examen. Op dit examen kregen ze vragen te beantwoorden als: * "Wat is het doel des onderwijzers?" * "Wat zijn zelfstandige en wat zijn bijvoeglijke naamwoorden?" * "Hoe kan men aan kleine kinderen de stilte aan de school bevorderen?" Het waren nu de schoolopzieners en niet de kerkelijke autoriteiten die bepaalden of iemand geschikt was als onderwijzer van de jeugd. Ook de oprichting van kweekscholen heeft het peil van het onderwijs verhoogd. Voor een groot deel zijn de verbeteringen te danken aan de inspanning van de sinds 1801 fungerende schoolopzieners. Zij bezochten de scholen in hun district regelmatig en zij hielpen de onderwijzers bij het overwinnen van de problemen waarvoor het nieuwe onderwijs hen stelde. Zo letten de schoolopzieners bijvoorbeeld op de wijze van voorlezen door de kinderen. De schoolopziener heeft er ook toe bijgedragen dat in 1804 voor het hele land dezelfde spelling werd ingevoerd. De schoolwet van 1806 is tot 1857 van kracht geweest en in die periode zijn veranderingen tot stand gebracht. Het zou echter nog tot 1901 duren voordat iedereen verplicht werd om onderwijs te volgen, waardoor het verzuimprobleem, dat voor die tijd erg groot was, geheel zou zijn opgelost. Het onderwijs in Dongjum ten tijde van H.W. Steenstra in het algemeen. In 1836 telde Dongjum 192 zielen. De school, waaraan een onderwijzerswoning verbonden was, werd bekostigd uit kerkelijke fondsen. De lokalen waren te klein en het meubilair oud en gebrekkig. In 1797 werd Gerlof Hessels Steinfort hier schoolmeester en organist. Hij heeft tot aan zijn dood, in 1830, aan de school in Dongjum gestaan. De grote veranderingen

4 uit het begin van de 19e eeuw, zoals de schoolwet van 1806 heeft hij meegemaakt. Deze gerlof Hessels Steinfort heeft echter nooit een rang behaald. Het tractement (salaris) als onderwijzer der jeugd bedroeg ƒ100,=, betaald door de kerk, plus een vrije woning, terwijl hij van gemiddeld 22 leerlingen jaarlijks ƒ26,= aan schoolpenningen (schoolgeld) ontving. In 1822 werd het, blijkbaar als gevolg van het ouder worden van Gerlof, er in de school niet beter op. Het Grietenij bestuur kende hem toen ƒ100,= per jaar toe onder voorwaarden dat hij een ondermeester in dienst zou moeten nemen. Zoals al is vermeld is Gerlof Hessels Steinfort in 1830 overleden. De school werd voorlopig waargenomen door Haring Wiegers Steenstra. Haring Wiegers Steenstra. In de heruitgave van Steenstra s grote werk "De geschiedenis van Friesland" schrijft S.J. van der Molen: Het werk dat hierbij een heruitgave krijgt is een weinig bekend geworden. De schrijver trouwens ook. Want de Encyclopedie van Friesland weet niet anders te vermelden dan dat Steenstra omstreeks 1800 geboren werd en onderwijzer was in Dongjum, waar hij in 1845 gepensioneerd werd. Zijn overlijdensdatum is niet bekend. Van hem valt echter nog wel wat meer te vertellen. In het rijksarchief is namenlijk een huwelijksakte terug te vinden waarop de volgende gegevens vermeld staan: Hij werd geboren in Oosterbierum op 3 december Zijn Vader was Wieger Harings Steenstra, zijn moeder Ymkje Cornelis. Wieger Harings was van beroep timmerman. Van de jeugd zijn zoon Haring Wiegers weten niet veel. In 1819 vinden we zijn naam terug in een certificaat van de Nationale Militie. Hierin staat vermeld dat hij destijds timmermansknecht was bij zijn vader. Overigens hoefde hij niet in dienst omdat hij de enige zoon was. In 1822 wordt hij de ondermeester te Dongjum, bij de bovenmeester Gerlof Hessels Steinfort. Haring Wiegers Steenstra heeft dus 8 jaar lang onder G.H. Steinfort gediend.

5 In 1826 wist Steenstra de 4e rang te behalen, iets waarin Steinfort nooit geslaagd was. In 1827 slaagde Steenstra voor de 3e rang en in 1832 zelfs voor de 2e rang. De eerste rang, het summum van schoolmeesterlijke wijsheid, heeft hij echter niet behaald of hij is er nooit aan begonnen. Dit laatste was beslist geen schande, want van 1806 tot 1851 waren er in Friesland maar 12 onderwijzers die deze rang bezaten. De onderwijzers werden dus onderscheiden in vier rangen. Wie enige bedrevenheid in lezen, schrijven en rekenkunde had, werd meester in de vierde rang. Van die van de derde rang werd bovendien geeist dat zij enige kennis bezaten van de beginselen der Nederlandse taal en met breuken kon rekenen. De onderwijzers van de tweede rang moesten ook kennis hebben van aardrijkskunde en geschiedenis en voor de klas in ieder opzicht voldoen. Voor de eerste rang moest men bovendien bekend zijn met de beginselen van de natuur- en wiskunde en moest men zeer beschaafd optreden. Voor de vierde rang kon men examen doen ten overstaan van de schoolopziener, voor de andere rangen voor een Commissie van Onderwijs of plaatselijke schoolcommissies. De getuigschriften van de derde en vierde rang bleven maar twee jaar geldig. In 1830, toen Steinfort overleed, kreeg Steenstra zijn vaste aanstelling en volgde Steinfort op. De schoolmeester was in die tijd meer dan alleen maar meester. Hij was ten nauwste verbonden met de kerk en hoewel in 1795 en bij de schoolwetten van 1801 en 1803 en 1806 kerk en school officeel gescheiden werden en het onderwijs tot een staatszaak maakten, bleef de relatie tussen deze twee nog lang bestaan. Daardoor was de meester naast onderwijzer ook vaak organist, schrijver van de kerkeraad, koster of klokluider. Haring Wiegers was behalve onderwijzer ook in vele van bovenvermelde functies benoemd. Dit kunnen we opmaken uit het feit dat er in de financiele verslagen van de kerkeraad en diaconie regelmatig kleine bedragen voor hem werden uitgetrokken. In 1832 trouwde Steenstra met de 19 jarige Hendrikje Pieters Kamstra. Deze moest, omdat haar beide ouders overleden waren, toestemming hebben van de familieraad. De familieraad werd samengesteld door de vrederechter te Franeker, en bestond uit een broer van de bruid en enige aangetrouwde neven van moeders- en vaderszijde. Ook was de dominee uit Dongjum vertegenwoordigd in deze familieraad.(de bruid

6 was bij de dominee dienstbode) De familieraad stemde in het huwelijk toe omdat de bruidegom als onderwijzer goede vooruitzichten had op een redelijk bestaan. Een onderwijzer verdiende indie jaren ongeveer fl 0, - en had de kinderen ingebracht. Dat laatste was afhangkelijk van de grootte van de school. Haring Wiegers Steenstra was naast onderwijzer ook historicus. Van 1833 tot 1843 publiceerde hij regelmatig in de Leeuwardercourant, in totaal 25 artikelen waarin hij 16 onderwerpen behandelde. In 1836 publiceerde hij zijn eerste grotere werk, namelijk oudheidkundige aantekeningenvan dorpen en kloosters der Grietenij Franekerardeel. Later zou nog een dergelijk werk verschijnen, maar dan over Barradeel.(uigegeven bij G. Ypmate Franeker). In 1843 begint hij aan zij grote werk, de "Algemen geschiedenis van Friesland"(uitgegeven door J. Bloemsma te Minnertsga) Het boek kwam uit in 1845 en was opgedragen aan Jhr. Baron van Sytsema, gouverneur van Friesland. Het boek werd gepresenteerd als volksleesboek. Bij het lezen ervan moeten we wel bedenken dat de schrijver een romanticus was en de Friese geschiedenis hier en daar wat geromantiseerd uit de bus komt. In 1845 kostte het werk compleet fl 6, - of fl 1,50 per deel. Haring Wiegers als onderwijzer. Wat we over de loopbaan van Haring Wieger weten hebben we te danken aan de soms zeer nauwkeurige verslagen van de schoolopzieners ui de tijd van Haring wiegers. Da lagere school in Dongjum was ingedeeld bij het negende district. De omvang van dit negende school district was als volgt: De stad Franeker en de scholen van Dongjum, Peins en Ried in Franekerardeel en van Beetgum, Marsum en Menaldum in Menaldemurardeel. De schoolopzieners voor dit district ten tijde van H.W. Steenstra was tot 1840 H. Heppener, een voormalig predikant. Deze heeft vooral in het laatst het schooldistrict min of meer verwaarloosd, doordat

7 hij enkele jaren voor zijn overlijden blind was geworden. In 1840 wordt Heppener opgevolgd doo Dhr Behrns. Deze was lector aan het atheneum te Franeker. Hij heeft de scholen in zijn district regelmatig bezocht, zodat over de periode redelijk veel informatie kon worden verkregen. Ook in het boek "Scholen en schoolmeesters in Friesland" zijn verslagen opgenomen van de bezoeken va de hoofdinspecteur Wijnbeek in 1837 en Van deze bronnen volgt nu een voor het Grooste gedeelte woordelijk overgenomen verslag: Langzamerhand begint het onderwijs hier te verbeteren, hoewel het nog op verre na niet is wat het hoort te zijn. Er was bij mijn komst in de school wel meer stilte en orde, de leerlingen waren wel oplettender, gehoorzamer en beleefder dan bij vroegere bezoeken. Doch over de vorderingen in het lezen, schrijven en rekenen kan ik noch niet voldaan zijn. De onderwijzer H.W. Steenstra, van de tweede rang, bewijst hiermee nog niet aanhoudend en op de rechte wijze naar verbetering te streven. De school was niet zeer zindelijk en schaars van leermiddelen voorzien. Ook de meester zag er slordig uit. Dit verslag dateert van 22 april Uit 1844 en 1845 dateren de volgende verslagen: Dongjum 14 mei Even gebrekkig en ten eenen male onvoldoende als vroeger vond ik hier, ook nu, het onderwijs. De onderwijzer H.W. Steenstra, ovschoon den 2e rang bezittende en eene uitgebreide kennis van de Nederlandsche en inzonderheid friesche Geschiedenis verworven hebbende, mist de nodige geschiktheid om kinderen te onderwijzen en op te voeden en schijnt ook weinig lust te hebben om eenige verbetering in zijne school aan te brengen. Nagenoeg alle kinderen lazen onduidelijk en onwelluidend; de meesten schreven slordig en slechts een enkel kind had eenig begrip van de eerste beginselen der rekenkunst.

8 De slordigheid van de school en de leermiddelen werd geëvenaard door de haveloosheid van den onderwijzer. Lustenloos zaten de kinderen op hunne banken en gaven weinig acht op hetgeen er onderwezen werd. Zij waren in hunne uitdrukkingen ruw en onbeleefd en schenen niet van plan zich met hun werk bezig te houden. Ik hoop in mijn volgd verslag iets naders te kunnen opgeven van den uitslag der pogingen welke thans in het werk gesteld worden ter verbetering van het schoolonderwijs in dit dorp. Dongjum 17 juli 1844 Ik kan niet merken dat het onderwijs hier sedert mijn laatste bezoek achteruit gegaan was, maar verbeterd was het ook niet. De onderwijzer Steenstra heeft in de laatste jaren veel gebreken en verkeerdheden in zijn school afgeschaft maar het onderwijs zelf weinig hoger opgevoerd. Dit laatste bepaalt zich nog bijna uitsluitend bij het lezen, schrijven en de allereerste beginselen van het rekenen. Noch in het en, noch in het andere hebben de leerlingen voldoende vorderingen gemaakt. De meesten lezen op een zangerige toon en onnadenkend. Het schrijven is slordig en het rekenen zeer werktuigelijk. Met de orde en stilte was het enigszins beter gesteld dan bij mijn vorige bezoeken. Het schoolvertrek zag er nog steeds onzindelijk uit en de leerboeken waren havenloos. Het aantal leerlingen bedroeg 29. Uit dit overzicht blijkt wel dat het onderwijs ten tijde van H.W. Steenstra niet op een erg hoog peil stond. In 1845 heeft de hoofdinspecteur Wijnbeek de school bezocht, die in zijn verslag onder andere het volgende schrijft: Het lokaal is te klein en slecht, doch nog slechter vond ik er het onderwijs, aan een

9 36 tal leerlingen gegeven. Men kan zich niets nietigers voostellen dan het onderwijs van H.W. Steenstra. En deze man is toch auteur. Hoog ernstig heb ik hem over zijn nalatigheid onderhouden, hetwelk ten gevolg heeft gehad, dat hij zijn eervol ontslag reeds gevraagd en gekregen heeft, met pensioen uit de grietenijkas, hetwelk hem bereidvaardig is toegestaan, als het enige middel om aan de jeugd het nodige onderwijs te verschaffen Uit de ontslagovereenkomst blijkt echter dat Steenstra af heeft moeten zien van pensioenrechten. Op voorwaarde dat hij voor 12 november 1845 de aan de school verbonden onderwijswoning heeft verlaten, krijgt hij totaal fl 800, -. Hij heeft met deze voorwaarde ingestemd, wat betekende dat hij heeft afgezien van verdere pensioenrechten. Op 12 november is er dus een einde gekomen aan de onderwijzersloopbaan van Harin Wiegers Steenstra. Met zijn vrouw en drie kinderen heeft hij gedurende korte tijd in Franeker gewoond. Over Haring Wieger zijn de feitelijke gegevens vanaf dat moment moeilijk te achterhalen. Hoogst waarschijnlijk is hij naar Noord-Amerika vertrokken, maar dit valt niet met zekerheid te zeggen. Jammergenoeg werden er pas in 1847 lijsten bijgehouden van landverhuizers. Uit deze lijsten blijkt wel dat de motivatie voor emigratie heel verschillend kon zijn. De een emigreerde om zijn vrouw te ontlopen, of om godsdienstige redenen, of om er gewoon beter van te worden. Wat precies de motivatie was van Haring Wiegers Steenstra geweest is weten we niet en zullen we waarschijnlijk ook wel nooit te weten komen. Gedigitaliseerd door F.Veenstra & S.P. Amels te Dongjum. Met dank aan Reinie Tichelaar-van Veen

10

Schoolmeesters in Friesland, 1600-1950

Schoolmeesters in Friesland, 1600-1950 Schoolmeesters in Friesland, 1600-1950 De verzamelaar en samensteller Hartman Sannes... 2 Schoolmeesters in Friesland; het materiaal... 3 Bronnen... 4 Aard van het materiaal... 5 Verantwoording... 6 De

Nadere informatie

Lei en griffel: Kinderen schreven met een griffel op een lei. Soms leerden ze lezen met een ABC-boekje.

Lei en griffel: Kinderen schreven met een griffel op een lei. Soms leerden ze lezen met een ABC-boekje. Onderwijs Schooltje Lhee in het Openluchtmuseum Het schoolgebouwtje dat in het Openluchtmuseum staat, is een dorpsschooltje uit Lhee (Drenthe). De inwoners van Lhee hadden die speciaal gebouwd in de 18e

Nadere informatie

2.2. Het Nieuwe Testament, of het verhaal van Jezus en de eerste kerk 1

2.2. Het Nieuwe Testament, of het verhaal van Jezus en de eerste kerk 1 2.2. Het Nieuwe Testament, of het verhaal van Jezus en de eerste kerk 1! " #$% & #& '$' '& + ()" *% $, $ -% 1 H. Jagersma en M. Vervenne, Inleiding in het Oude Testament, Kampen, 1992. J. Bowker, Het verhaal

Nadere informatie

Rembrandt van Rijn. Hoofdstuk 1 : Rembrandt zijn eerste jaren.

Rembrandt van Rijn. Hoofdstuk 1 : Rembrandt zijn eerste jaren. Rembrandt van Rijn Hoofdstuk 1 : Rembrandt zijn eerste jaren. Rembrandt is op 15 juli 1606 in Leiden geboren. Rembrandt zijn vader was eigenaar van een molen. Die molen was niet bewoonbaar. Hun huis stond

Nadere informatie

Dit ben ik Naam: juf Alma van den Bergh School: o.b.s. de Torenuil Groep: 7a Datum: juni 2015

Dit ben ik Naam: juf Alma van den Bergh School: o.b.s. de Torenuil Groep: 7a Datum: juni 2015 Dit ben ik Naam: juf Alma van den Bergh School: o.b.s. de Torenuil Groep: 7a Datum: juni 2015 Inhoudsopgave Inleiding blz. 2 Hoofdstuk 1: Mijn stamboom blz. 3 Hoofdstuk 2: Mijn tijdlijn blz. 5 Hoofdstuk

Nadere informatie

Naam: VAN WILLIBRORD tot Statenbijbel

Naam: VAN WILLIBRORD tot Statenbijbel Naam: VAN WILLIBRORD tot Statenbijbel Willibrord Willibrord werd geboren als zoon van pas bekeerde ouders en werd als zevenjarige jongen door zijn vader Wilgis toevertrouwd aan het klooster van Ripon nabij

Nadere informatie

Niveau 3 - Les 14: Een oproep tot Discipelschap Andrew Wommack

Niveau 3 - Les 14: Een oproep tot Discipelschap Andrew Wommack Niveau 3 - Les 14: Een oproep tot Discipelschap Andrew Wommack Vandaag gaan we spreken over een discipel zijn, en over hoe een discipel te maken. Ik wil je eraan herinneren dat de Heer ons het bevel gaf,

Nadere informatie

narratieve zorg Elder empowering the elderly

narratieve zorg Elder empowering the elderly narratieve zorg Elder empowering the elderly huisbezoek 1: KENNISMAKING - 2 - KENNISMAKING - huisbezoek 1- a kennismaking huisbezoek 1: KENNISMAKING a vertrouwelijkheid individueel in teamverband naar

Nadere informatie

Noot 12 Voorbeeldselectie van thema s en vragen voor zeven groepsgesprekken

Noot 12 Voorbeeldselectie van thema s en vragen voor zeven groepsgesprekken Noot 12 Voorbeeldselectie van thema s en vragen voor zeven groepsgesprekken Bijeenkomst 1: Kennismaking 1 Bijeenkomst 2: Familie en vrienden Gesprek over subthema 1: Ouders en Grootouders : Wie was uw

Nadere informatie

DE MIDDELEEUWEN. Gemaakt Door: Amy van der Linden Leonardo Middenbouw groep 6

DE MIDDELEEUWEN. Gemaakt Door: Amy van der Linden Leonardo Middenbouw groep 6 DE MIDDELEEUWEN Gemaakt Door: Amy van der Linden Leonardo Middenbouw groep 6 INHOUDSOPGAVE Middeleeuwen. Karel de Grote. Middeleeuwse straffen. De pest. Dokters in de Middeleeuwen. Beroepen in de Middeleeuwen.

Nadere informatie

Maria, de moeder van Jezus

Maria, de moeder van Jezus Maria, de moeder van Jezus Kerstoverdenking Rotary 2014 1. Maria in de kerkgeschiedenis 2. Maria in de Bijbel 3. Boodschap 1. Wees gegroet Wees gegroet Maria, vol van genade. De Heer is met u. Gij zijt

Nadere informatie

Hij had dezelfde soort helm op als in het beeld vooraf...2 Mijn vader was verbaasd dat ik alles wist...3 Ik zat recht overeind in mijn bed te

Hij had dezelfde soort helm op als in het beeld vooraf...2 Mijn vader was verbaasd dat ik alles wist...3 Ik zat recht overeind in mijn bed te Hij had dezelfde soort helm op als in het beeld vooraf...2 Mijn vader was verbaasd dat ik alles wist...3 Ik zat recht overeind in mijn bed te kijken...4 De mensenmenigte opende zich in het midden...5 Toen

Nadere informatie

Maatschappelijke Zorgboerderij. Amatheon. Nikki van Berlo. Jasmijn Borms. Joy Willems T4B

Maatschappelijke Zorgboerderij. Amatheon. Nikki van Berlo. Jasmijn Borms. Joy Willems T4B Maatschappelijke Zorgboerderij Amatheon Nikki van Berlo Jasmijn Borms Joy Willems T4B Inleiding Ons groepje bestaat uit Nil

Nadere informatie

SERIE LEVENSBESCHRIJVINGEN NR. 2 G.H. VEENSTRA

SERIE LEVENSBESCHRIJVINGEN NR. 2 G.H. VEENSTRA SERIE LEVENSBESCHRIJVINGEN NR. 2 G.H. VEENSTRA Wim de Kam. 15 In het tweede deel van deze serie thans een aanzet tot een levensbeschrijving van de heer G.H.Veenstra. Ik noem het een aanzet omdat er nog

Nadere informatie

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen.

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen. De familieblues Tot mijn 15e noemde ik mijn ouders papa en mama. Daarna niet meer. Toen noemde ik mijn vader meester. Zo noemde hij zich ook als hij lesgaf. Hij was leraar Engels op een middelbare school.

Nadere informatie

Rapport. Datum: 15 juli 2013. Rapportnummer: 2013/087

Rapport. Datum: 15 juli 2013. Rapportnummer: 2013/087 Rapport "Toch een voldoende voor de Toets Gesproken Nederlands" Rapport over een klacht over de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid te Den Haag. Datum: 15 juli 2013 Rapportnummer: 2013/087 2

Nadere informatie

Wie was Schafrat(h)? En wat was de relatie met Van Gogh?

Wie was Schafrat(h)? En wat was de relatie met Van Gogh? Wie was Schafrat(h)? En wat was de relatie met Van Gogh? Soms weten bezoekers ons tijdens rondleidingen te vermelden dat Vincent van Gogh ooit een kamertje bewoonde in hotel Schafrath aan het Park in Nuenen.

Nadere informatie

De Bijbel open 2013 40 (12-10)

De Bijbel open 2013 40 (12-10) 1 De Bijbel open 2013 40 (12-10) Er was eens een man die de studeerkamer van een predikant binnenkwam. Hij keek om zich heen en zag al die boeken staan die je in een studeerkamer aantreft. Toen zei die

Nadere informatie

Door onze keuze is er een breuk tussen God en mens.

Door onze keuze is er een breuk tussen God en mens. Probleem: breuk tussen en mens Door onze keuze is er een breuk tussen en mens. maakte de mens omdat Hij een vriend wilde. Hij wilde aanhoudend contact met de mens. Hij gaf de mens een verrassend mooi leven.

Nadere informatie

Drie schilderijen in de consistorie te Oudelande

Drie schilderijen in de consistorie te Oudelande Drie schilderijen in de consistorie te Oudelande Sinds jaar en dag hangen er in de consistorie van de kerk te Oudelande drie schilderijen, twee panelen en een doek. De panelen stellen een gezicht op Oudelande

Nadere informatie

Het Onderzoek. Laura Koopman Groep 7 woensdag 5 maart 2014 HET ONDERZOEK

Het Onderzoek. Laura Koopman Groep 7 woensdag 5 maart 2014 HET ONDERZOEK Het Onderzoek Laura Koopman Groep 7 woensdag 5 maart 2014 HET ONDERZOEK Inhoud In deze hoofdstukken is mijn werkstuk verdeeld: 1.Christiaan Huygens blz: 4 2.Antonie van Leeuwenhoek blz: 6 3.De beschrijving

Nadere informatie

De tijd die ik nooit meer

De tijd die ik nooit meer De tijd die ik nooit meer vergeet Jan Smit uit eigen pen deel 3 De Stiep Educatief De tijd die ik nooit meer vergeet De schrijver die blij is dat hij iets kan lezen en schrijven, vertelt over zijn jeugd.

Nadere informatie

Wat is verantwoordelijkheid en waarom is het belangrijk?

Wat is verantwoordelijkheid en waarom is het belangrijk? Wat is verantwoordelijkheid en waarom is het belangrijk? Verantwoordelijkheid. Ja, ook heel belangrijk voor school!!! Het lijkt veel op zelfstandigheid, maar toch is het net iets anders. Verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Verhaal: Jozef en Maria

Verhaal: Jozef en Maria Verhaal: Jozef en Maria Er was eens een vrouw, Maria. Maria was een heel gewone jonge vrouw, net zo gewoon als jij en ik. Toch had God haar uitgekozen om iets heel belangrijks te doen. Iets wat de hele

Nadere informatie

Johannes 20, 1-18 20 april Pasen 2014 Wehl. (ds. A. Oude Kotte-de Boon) Thema: 'Het verhaal van Maria van Magdala ' Gemeente,

Johannes 20, 1-18 20 april Pasen 2014 Wehl. (ds. A. Oude Kotte-de Boon) Thema: 'Het verhaal van Maria van Magdala ' Gemeente, Johannes 20, 1-18 20 april Pasen 2014 Wehl (ds. A. Oude Kotte-de Boon) Thema: 'Het verhaal van Maria van Magdala ' Gemeente, We zijn er doorheen gegaan, Veertig dagen en nachten, Tijd van voorbereiding...

Nadere informatie

Ik besloot te verder te gaan en de zeven stappen naar het geluk eerst helemaal af te maken. We hadden al:

Ik besloot te verder te gaan en de zeven stappen naar het geluk eerst helemaal af te maken. We hadden al: Niet meer overgeven Vaak is de eerste zin die de klant uitspreekt een aanwijzing voor de hulpvraag. Paula zat nog maar net toen ze zei: ik ben bang om over te geven. Voor deze angst is een mooie naam:

Nadere informatie

Op reis door het rijk der Letteren en der Godgeleerdheid

Op reis door het rijk der Letteren en der Godgeleerdheid History Christiane Simone Stadie Op reis door het rijk der Letteren en der Godgeleerdheid Herinneringen van mijne academiereis in 1843 (Abraham Des Amorie van der Hoeven Jr.) Seminar paper Christiane

Nadere informatie

Canonvensters Michiel de Ruyter

Canonvensters Michiel de Ruyter ARGUS CLOU GESCHIEDENIS LESSUGGESTIE GROEP 8 Canonvensters Michiel de Ruyter Michiel Adriaanszoon de Ruyter werd op 23 maart 1607 geboren in Vlissingen. Zijn ouders waren niet rijk. Michiel was een stout

Nadere informatie

JEZUS IS MIJN SUPERHELD

JEZUS IS MIJN SUPERHELD JEZUS IS MIJN SUPERHELD NAAM Studielessen voor 8-12 jarigen Lessen zijn geschreven door Beryl Voorhoeve, Ilja Witte en Judith Maarsen Mei 2007Levend Evangelie Gemeente Gebruikte Bijbelvertaling HET BOEK

Nadere informatie

Inhoud. Aan jou de keuze 7. Niet alleen maar een boek 187. Auteurs 191. Dankwoord 197

Inhoud. Aan jou de keuze 7. Niet alleen maar een boek 187. Auteurs 191. Dankwoord 197 Inhoud Aan jou de keuze 7 D/2012/45/239 - isbn 978 94 014 0183 8 - nur 248 Tweede druk Vormgeving omslag en binnenwerk: Nanja Toebak, s-hertogenbosch Illustraties omslag en binnenwerk: Marcel Jurriëns,

Nadere informatie

Wie is er nou blind? Het evangelie naar Johannes 9:1-41 22-9-2015

Wie is er nou blind? Het evangelie naar Johannes 9:1-41 22-9-2015 Wie is er nou blind? Het evangelie naar Johannes 9:1-41 1 Inleiding (1) Schrijver: Johannes, discipel en apostel (noemt zichzelf: de discipel van wie Jezus hield) Doel (Joh 20:31): dat je gelooft dat Jezus

Nadere informatie

Jezus volgen! Echt? Het evangelie naar Johannes 6:22-71. dinsdag 2 juni 2015

Jezus volgen! Echt? Het evangelie naar Johannes 6:22-71. dinsdag 2 juni 2015 Jezus volgen! Echt? Het evangelie naar Johannes 6:22-71 dinsdag 2 juni 2015 1 ev. Johannes tot nu toe 1:1-18 Jezus is het Woord: bij God en zelf God 1:19-52 Jezus is het Lam van God discipelen volgen Hem

Nadere informatie

De kerker met de vijf sloten. Crista Hendriks

De kerker met de vijf sloten. Crista Hendriks De kerker met de vijf sloten Crista Hendriks Schrijver: Crista Hendriks Coverontwerp: Pluis Tekst & Ontwerp ISBN: 9789402126112 Crista Hendriks 2014-2 - Voor Oscar... zonder jou zou dit verhaal er nooit

Nadere informatie

Borstkanker ''Angst voor het onbekende''

Borstkanker ''Angst voor het onbekende'' Borstkanker ''Angst voor het onbekende'' Borstkanker ''Angst voor het onbekende'' Ellen Wagter-Streep Schrijver: Ellen Wagter-Streep ISBN: 9789402129663 Ellen Wagter-Streep Inhoud Inhoud... 05 Voorwoord...

Nadere informatie

Speech tijdens opening tentoonstelling Oorlog! Van Indië tot Indonesië 1945-1950, Bronbeek.

Speech tijdens opening tentoonstelling Oorlog! Van Indië tot Indonesië 1945-1950, Bronbeek. Speech tijdens opening tentoonstelling Oorlog! Van Indië tot Indonesië 1945-1950, Bronbeek. 19 februari 2015 Goedemiddag, Ik ben heel blij met deze tentoonstelling. Als dochter van een oorlogsvrijwilliger

Nadere informatie

Jezus, het licht van de wereld

Jezus, het licht van de wereld Jezus, het licht van de wereld Het evangelie naar Johannes 8: 1-30 1 Overzicht 1. De overspelige vrouw 2. Jezus als het Licht der wereld 3. Twistgesprekken met de Farizeeën 2 De overspelige vrouw Bijbeltekst

Nadere informatie

Lang geleden was dit een probleem, dat sommige

Lang geleden was dit een probleem, dat sommige OP ZONDAG >BESTELLEN< OF >NIET BESTELLEN< Lang geleden was dit een probleem, dat sommige postadministraties trachtten op te lossen. De post werd toen nog enige malen per dag bezorgd, óók op zondag. Tegenwoordig

Nadere informatie

MOOI. Motiveren Oefenen Overhoren Informeren

MOOI. Motiveren Oefenen Overhoren Informeren MOOI Motiveren Oefenen Overhoren Informeren Programma. Wat is uw definitie van leren?. Tijden veranderen inzichten over leren ook!. Hoe (de)motiveer ik mijn kind om te leren?. Zonder oefening geen kunst.

Nadere informatie

In het voetspoor van...

In het voetspoor van... In het voetspoor van... Bijbelse figuren en hun levensgeheim voor jongeren van 2 en 3 jaar drs. M. van Campen Zevende druk Zoetermeer Inhoud. Timotheüs - op school bij God 7 2. Adam - een gevallen mens

Nadere informatie

LES 6. Nu zie je Hem wel, nu zie je Hem niet.

LES 6. Nu zie je Hem wel, nu zie je Hem niet. LES Nu zie je Hem wel, Sabbat Doe Lees Lukas 4. 40 nu zie je Hem niet. Heb je weleens een moment gehad dat je het gevoel had dat God heel dicht bij je was? Misschien door een liedje, een bijbelvers, een

Nadere informatie

Janusz Korczak. door Renée van Eeken

Janusz Korczak. door Renée van Eeken Janusz Korczak door Renée van Eeken Hoofdstukken 1. Inleiding 2. Wie was Janusz Korczak? 3. Zijn levensverhaal 4. Janusz Korzcak in deze tijd 5. Waarom ik hem gekozen heb 6. Nawoord 7. Bronvermelding 1

Nadere informatie

Fotoalbum van Henderika Jacobs ( )

Fotoalbum van Henderika Jacobs ( ) Fotoalbum van Henderika Jacobs (1848-1924) samengesteld door Sietze Elsinga uitgave 3 februari 2015 Elsinga - Jakobs, huwelijksakte dl. 1 Datering: op 2 september 1876 Sierk Elsinga, arbeider te Minnertsga,

Nadere informatie

Eerwraak. Naam: Paul Rustenhoven Klas: 4GTL1 Inlever datum : Titel: Eerwraak Schrijver: Karin Hitlerman. Blz 1.

Eerwraak. Naam: Paul Rustenhoven Klas: 4GTL1 Inlever datum : Titel: Eerwraak Schrijver: Karin Hitlerman. Blz 1. Eerwraak Naam: Paul Rustenhoven Klas: 4GTL1 Inlever datum : Titel: Eerwraak Schrijver: Karin Hitlerman Blz 1. Vra!n. 1) Wat voor soort verhaal is je boek? Mijn boek is een eigentijdsverhaal/roman 2) Waar

Nadere informatie

In welk Bijbelverhaal lezen wij over de geboorte van Izak? Waar kunnen wij in de Bijbel vinden dat Sara onvruchtbaar was?

In welk Bijbelverhaal lezen wij over de geboorte van Izak? Waar kunnen wij in de Bijbel vinden dat Sara onvruchtbaar was? De geboorte van Izak. In welk Bijbelverhaal lezen wij over de geboorte van Izak? Genesis 21 Waar kunnen wij in de Bijbel vinden dat Sara onvruchtbaar was? Genesis 11:30 Sarai nu was onvruchtbaar; zij had

Nadere informatie

Preek Psalm 78:1-8 20 september 2015 In het spoor van Opening winterwerk Spiegelbeeld I

Preek Psalm 78:1-8 20 september 2015 In het spoor van Opening winterwerk Spiegelbeeld I Preek Gemeente van Christus, De mooiste dingen in het leven kun je niet als erfernis wegschenken Let er maar eens op. De belangrijkste dingen zijn geen erfstuk. Zeker, je kunt mooie spulletjes erven. Of

Nadere informatie

Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp!

Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp! Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp! Haring! Verse haring! Wie maakt me los! Ik heb verse haring! Ha... ja, nou heb ik jullie aandacht, hè? Sorry, ik ben uitverkocht. Vandaag geen haring

Nadere informatie

door Gerard Heijkoop S tichting O ntwikkelingsw erk L esotho MA lealea

door Gerard Heijkoop S tichting O ntwikkelingsw erk L esotho MA lealea door Gerard Heijkoop S tichting O ntwikkelingsw erk L esotho MA lealea December 2010 De Litsokeleng School is een lagere school, centraal gelegen in de Malealea vallei, voor ongeveer 200 leerlingen uit

Nadere informatie

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd 1 Joppe (13): Mijn ouders vertelden alle twee verschillende verhalen over waarom ze gingen

Nadere informatie

Betreft: Toepassing van artikel 44bis KBW ingeval van plaatsing van het kind met een beschermd recht

Betreft: Toepassing van artikel 44bis KBW ingeval van plaatsing van het kind met een beschermd recht Trierstraat 70 B-1000 Brussel dienst Controle Afzender RKW Trierstraat 70 B-1000 Brussel datum 21.12.2012 uw ref. contact Peter Savat Guy Tillieux sociaal inspecteurs telefoon 02-237 21 07 02-237 23 60

Nadere informatie

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar Gemeente van de Heer Jezus Christus, Jongeren, ouderen, kinderen van God, Zoals ik voor de lezing al gezegd heb; het gaat vanmorgen niet over trouwen of getrouwd zijn, dat is alleen een voorbeeld verhaal.

Nadere informatie

Wat mevrouw verteld zal ik in schuin gedrukte tekst zetten. Ik zal letterlijk weergeven wat mevrouw verteld. Mevrouw is van Turkse afkomst.

Wat mevrouw verteld zal ik in schuin gedrukte tekst zetten. Ik zal letterlijk weergeven wat mevrouw verteld. Mevrouw is van Turkse afkomst. Interview op zaterdag 16 mei, om 12.00 uur. Betreft een alleenstaande mevrouw met vier kinderen. Een zoontje van 5 jaar, een dochter van 7 jaar, een dochter van 9 jaar en een dochter van 12 jaar. Allen

Nadere informatie

De laatste wens van Maarten Ouwehand

De laatste wens van Maarten Ouwehand De laatste wens van Maarten Ouwehand Een verhalend ontwerp voor CKV waarin leerlingen op school een museum ontwerpen, inrichten en openen. Gemaakt voor en door: Andreas College Katwijk en Bureau voor Educatief

Nadere informatie

werkblad Scheldeberoep verkennen Veel beroepen hebben met de Schelde te maken. Welk beroep zou jij verder willen verkennen?

werkblad Scheldeberoep verkennen Veel beroepen hebben met de Schelde te maken. Welk beroep zou jij verder willen verkennen? werkblad Scheldeberoep verkennen Veel beroepen hebben met de Schelde te maken. Welk beroep zou jij verder willen verkennen? Noteer ook 2 reservekeuzen: 1. 2. 1. Wat weet je al van dit beroep? Schrijf het

Nadere informatie

Gent 14a. St Lievenspoortstr

Gent 14a. St Lievenspoortstr St Lievenspoortstr Gent 14a In 1708 kon Lodewijk de XIV het maar niet laten. Eerst de stad goed bombarderen en dan zich een gewelddadige toegang verschaffen om de stad in te nemen langs de St Lievenspoort.

Nadere informatie

germaans volk), een sterke Franse groepering. Ze verkochten haar aan de Engelsen die haar beschuldigden van ketterij (het niet-geloven van de kerk).

germaans volk), een sterke Franse groepering. Ze verkochten haar aan de Engelsen die haar beschuldigden van ketterij (het niet-geloven van de kerk). Jeanne d'arc Aan het begin van de 15de eeuw slaagden de Fransen er eindelijk in om de Engelsen uit hun land te verdrijven. De strijd begon met een vrouw die later een nationale heldin werd, van de meest

Nadere informatie

Jezus zoekt ruzie. en tussen een schoondochter en haar schoonmoeder

Jezus zoekt ruzie. en tussen een schoondochter en haar schoonmoeder Jezus zoekt ruzie Inleiding Denk niet dat ik gekomen ben om op aarde vrede te brengen. Ik ben niet gekomen om vrede te brengen, maar het zwaard. Want ik kom een wig drijven tussen een man en zijn vader,

Nadere informatie

Middeleeuwen. door: Joshua Murray Vogelenzang groep 6 2013

Middeleeuwen. door: Joshua Murray Vogelenzang groep 6 2013 Middeleeuwen door: Joshua Murray Vogelenzang groep 6 2013 Inhoud blz 1. Voorpagina blz 2. Inhoud blz 7. Sint Willibrord blz 8. De Landheer blz 3. De Middeleeuwen blz 9. Munten blz 4. Carcassonne blz 10.

Nadere informatie

Veel gestelde vragen over erven

Veel gestelde vragen over erven Veel gestelde vragen over erven Vraag aan de notaris: gespaarde vakantiedagen en erfenis Na de vakantie vond ik het tijd de balans op te maken: hoeveel vakantiedagen heb ik nog? Ik ben tot de conclusie

Nadere informatie

Wat nu met de (gewijzigde) erfbelasting?

Wat nu met de (gewijzigde) erfbelasting? Men sprak dan van drempelvrijstellingen. Zo kwam de vrijstelling van kinderen onder de oude wet helemaal te vervallen als er per kind meer werd verkregen dan 27.309,-. Het totaal verkregen bedrag werd

Nadere informatie

HC zd. 22 nr. 32. dia 1

HC zd. 22 nr. 32. dia 1 HC zd. 22 nr. 32 een spannend onderwerp als dit niet waar is, valt alles duigen of zoals Paulus het zegt in 1 Kor. 15 : 19 als wij alleen voor dit leven op Christus hopen zijn wij de beklagenswaardigste

Nadere informatie

Les 1: Kinderarbeid. Bedelende jongen

Les 1: Kinderarbeid. Bedelende jongen Les 1: Kinderarbeid Les 1: Kinderarbeid Het fenomeen kinderarbeid Kinderarbeid bestaat al net zolang als de mensheid bestaat. In de prehistorie gingen kinderen vaak mee op jacht of hielpen ze bij het verzamelen

Nadere informatie

D74, thans Kruisstraat 12

D74, thans Kruisstraat 12 D74, thans Kruisstraat 12 Geplaatst in de Heise Krant van september 2011, gewijzigd 15-05-2015 De boerderij van Has van den Tillaar. Zo kennen de meesten onder ons de oude boerderij achter de kerk met

Nadere informatie

Eenzaam. De les. Inhoud. Doel. Materiaal. Belangrijk. les

Eenzaam. De les. Inhoud. Doel. Materiaal. Belangrijk. les 8 Inhoud 1 Eenzaam De Soms ben je alleen en vind je dat fijn. Als alleen zijn niet prettig aanvoelt, als je niet in je eentje wilt zijn, dan voel je je eenzaam. In deze leren de leerlingen het verschil

Nadere informatie

Bijlage interview meisje

Bijlage interview meisje Bijlage interview meisje Wat moet er aan de leerlingen gezegd worden voor het interview begint: Ik ben een student van de Universiteit van Gent. Ik wil met jou praten over schrijven en taken waarbij je

Nadere informatie

Boek en workshop over het verlies van een broer of zus. Een broertje dood. Door Corine van Zuthem

Boek en workshop over het verlies van een broer of zus. Een broertje dood. Door Corine van Zuthem Het overlijden van een broer of zus is een ingrijpende gebeurtenis. Toch wordt het onderwerp in de rouwliteratuur doodgezwegen. Tot verbazing van Minke Weggemans. De pastoraal therapeute schreef er daarom

Nadere informatie

hoe we onszelf zien, hoe we dingen doen, hoe we tegen de toekomst aankijken. Mijn vader en moeder luisteren nooit naar wat ik te zeggen heb

hoe we onszelf zien, hoe we dingen doen, hoe we tegen de toekomst aankijken. Mijn vader en moeder luisteren nooit naar wat ik te zeggen heb hoofdstuk 8 Kernovertuigingen Kernovertuigingen zijn vaste gedachten en ideeën die we over onszelf hebben. Ze helpen ons te voorspellen wat er gaat gebeuren en te begrijpen hoe de wereld in elkaar zit.

Nadere informatie

Waarom was het noodzakelijk dat Jezus stierf?

Waarom was het noodzakelijk dat Jezus stierf? Les 5 - Redding Vier feiten die je moet kennen om het Evangelie goed te begrijpen In deze bijbelstudies wordt gebruik gemaakt van de NBG-vertaling Dag 1 Waarom was het noodzakelijk dat Jezus stierf? In

Nadere informatie

Werkstuk Geschiedenis Frankrijk in de tijd van het absolutisme

Werkstuk Geschiedenis Frankrijk in de tijd van het absolutisme Werkstuk Geschiedenis Frankrijk in de tijd van het absolutisme Werkstuk door een scholier 1970 woorden 12 oktober 2005 6,7 72 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Hoofdvraag: Hoe beschrijven en verklaren we

Nadere informatie

verzoeking = verleiden om verkeerde dingen te doen dewijl = omdat wederstand doen = tegenstand bieden de overhand behouden= de overwinning behalen

verzoeking = verleiden om verkeerde dingen te doen dewijl = omdat wederstand doen = tegenstand bieden de overhand behouden= de overwinning behalen Zondag 52 Zondag 52 gaat over de zesde bede. Leid ons niet in verzoeking, maar verlos ons van de boze. Want van U is het Koninkrijk en de kracht en de heerlijkheid, in der eeuwigheid. Amen. Lees de tekst

Nadere informatie

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN Dit thema is opgesplitst in drie delen; gevoelens, ruilen en familie. De kinderen gaan eerst aan de slag met gevoelens. Ze leren omgaan met de gevoelens van anderen. Daarna

Nadere informatie

Een land waar. mensen goed geïnformeerd zijn over handicaps

Een land waar. mensen goed geïnformeerd zijn over handicaps Een land waar mensen goed geïnformeerd zijn over handicaps Lilian (48) vraagt haar zoontje om even een handje te komen geven. Dat doet hij en dan gaat hij weer lekker verder spelen. Wij nemen plaats aan

Nadere informatie

Handreiking bij 40 DAGEN GEBED voor groep 4-8 van de basisschool

Handreiking bij 40 DAGEN GEBED voor groep 4-8 van de basisschool Handreiking bij 40 DAGEN GEBED voor groep 4-8 van de basisschool NAAM September 2009 In september en oktober 2009 was de Levend evangelie Gemeente bezig met het onderwerp 40 DAGEN GEBED. Om gemeente breed

Nadere informatie

Finale weekend club competitie

Finale weekend club competitie Finale weekend club competitie Ploegentijdrit Zaterdag stond als allereerst de ploegentijdrit op programma. Jawel hoor we moesten als eerste van start. We waren maar met 5 in plaats van 6 man. Start ging

Nadere informatie

Toespraak Gerdi Verbeet bij de Indiëherdenking 15 augustus 2014 in Den Haag

Toespraak Gerdi Verbeet bij de Indiëherdenking 15 augustus 2014 in Den Haag Toespraak Gerdi Verbeet bij de Indiëherdenking 15 augustus 2014 in Den Haag Elk jaar op de ochtend van 14 augustus is er een korte plechtigheid in de ontvangsthal van de oude Tweede Kamer. Een kleine groep

Nadere informatie

E.H.B.O. Werkstuk Vera Kleuskens, groep 7

E.H.B.O. Werkstuk Vera Kleuskens, groep 7 E.H.B.O. Werkstuk Vera Kleuskens, groep 7 1 Vera Kleuskens groep 7 Inhoudsopgave Voorwoord... 3 Inleiding... 4 1. Wat is E.H.B.O... 5 2. E.H.B.O. vereniging... 6 3. Cursus... 7+8+9 4. Reanimatie en A.E.D....

Nadere informatie

opm werkboek 2004 24-05-2004 16:49 Pagina 1 levensboek van

opm werkboek 2004 24-05-2004 16:49 Pagina 1 levensboek van opm werkboek 2004 24-05-2004 16:49 Paga 1 levensboek van opm werkboek 2004 11-05-2004 11:16 Paga 2 Inhoud Enkele aanwijzgen voor het gebruik.......................... 3 Mijn geboortedag........................................

Nadere informatie

EEN ZAMBIAANSE SPIEGEL

EEN ZAMBIAANSE SPIEGEL 26 EEN ZAMBIAANSE SPIEGEL Marike Spruyt - de Kloe / Willemieke Reijnoudt De grootste kracht van christelijk onderwijs is dat het bijdraagt aan karakterverandering. Op onze school komen kinderen uit arme

Nadere informatie

Lesbrief over Leerplicht

Lesbrief over Leerplicht Lesbrief over Leerplicht Donderdag 19 maart 2015: Dag van de Leerplicht! Leerplicht? Hoezo? Ik ga toch gewoon naar school!? Ja, voor de meeste kinderen in Nederland is het de gewoonste zaak van de wereld

Nadere informatie

gegeven. Op een later moment lieten de handtekeningenjagers het afweten.

gegeven. Op een later moment lieten de handtekeningenjagers het afweten. In herinnering ga ik terug naar het begin van de jaren zeventig van de vorige eeuw. Radio was als het ging om de commerciële stations actief vanaf internationale wateren glorieus. Hilversum 3, dat 6 jaar

Nadere informatie

Dialogen voor conceptcartoons. Verband genotype/fenotype, dominant/recessief

Dialogen voor conceptcartoons. Verband genotype/fenotype, dominant/recessief Dialogen voor conceptcartoons Verband genotype/fenotype, dominant/recessief 1 Is dit ons kind? (Zie conceptcartoon Horst Wolter op deze site.) Leermoeilijkheid (misconcept): Uiterlijke eigenschappen weerspiegelen

Nadere informatie

En, wat hebben we deze les geleerd?

En, wat hebben we deze les geleerd? Feedback Evaluatie Team 5 En, wat hebben we deze les geleerd? FEED BACK in de klas En, wat hebben we deze les geleerd? Leerkracht Marnix wijst naar het doel op het bord. De leerlingen antwoorden in koor:

Nadere informatie

Tineke Boudewijns VERSTAG

Tineke Boudewijns VERSTAG Tineke Boudewijns VERSTAG Colofon Eindredactie Joost Pool Redactie Boris Goddijn Vormgeving Pien Vermazeren Fotografie Boris Goddijn Beeldbewerking Pien Vermazeren Copyright en disclaimer Het overnemen

Nadere informatie

FLIPPEN. Naam: Ruben van Dijk Datum van inlevering: 28/11/06 Klas: M1C Tutorgroep: 2

FLIPPEN. Naam: Ruben van Dijk Datum van inlevering: 28/11/06 Klas: M1C Tutorgroep: 2 FLIPPEN Naam: Ruben van Dijk Datum van inlevering: 28/11/06 Klas: M1C Tutorgroep: 2 Verantwoording: Opleiding: Media Vormgeven School: Media college Amsterdam Jaar: 1 Projectomschrijving: Het maken van

Nadere informatie

Waarom we een derde van ons leven missen 17. 2 Nieuwe wegen naar het innerlijke leven. Hoe de wetenschap dromen grijpbaar maakt 24

Waarom we een derde van ons leven missen 17. 2 Nieuwe wegen naar het innerlijke leven. Hoe de wetenschap dromen grijpbaar maakt 24 Inhoud inleiding Nieuw inzicht in onze dromen 11 i wat dromen zijn 1 Terugkeer naar een vergeten land Waarom we een derde van ons leven missen 17 2 Nieuwe wegen naar het innerlijke leven Hoe de wetenschap

Nadere informatie

Gebedsboek. voor dagelijks gebruik. Dinsdag

Gebedsboek. voor dagelijks gebruik. Dinsdag Gebedsboek voor dagelijks gebruik Gemaakt door club 12-14 Marije Hoekstra Indra de Vries Delia Postma Ekyoci Amisi Shabani Jentje Hansma Johan Gjaltema Mendé Bosma Femke Veenhuizen Elzerd Elzinga Gert

Nadere informatie

groep 8 de toetsen nieuwe school

groep 8 de toetsen nieuwe school De dijk Wij gingen met de hele klas naar de dijk. We gingen podiumkunsten doen en je mocht zelf kiezen of je ging zingen of dansen. Ik had dansen gekozen en dat was super leuk. Alleen de danslerares was

Nadere informatie

Verslag gehandicapten platform.

Verslag gehandicapten platform. Verslag gehandicapten platform. 5 Maart kwamen er gehandicapten mensen bij ons op school. Ze waren niet gehandicapt in hun hoofd en gedrag maar ze waren lichamelijk gehandicapt. We begonnen met een paar

Nadere informatie

Een woord (wer e^'»^ keeraiide der ont?el"tins^ uil clr

Een woord (wer e^'»^ keeraiide der ont?eltins^ uil clr Een woord (wer e^'»^ keeraiide der ont?el"tins^ uil clr OUüFiRiJJKI. i'fk/i.«^ 1 i 1 DOOR MEVROUW VLIELANDER HEIN COUPERUS. 'S-GRAVENHAGE, W. P. VAN STOCKUM & ZOON 1908 Prijs 25 cent. Een woord over eene

Nadere informatie

Gods verbondsbeloften aan Abraham deel 1

Gods verbondsbeloften aan Abraham deel 1 Gods verbondsbeloften aan Abraham deel 1 Het beginpunt Om het allemaal wat begrijpelijker te maken wat de Bijbel zegt en wat het bedoeld met wat het zegt beginnen we met Gods beloften aan Abram (later

Nadere informatie

Pieter Jonkers Studentnummer: 695247 22 06 2011

Pieter Jonkers Studentnummer: 695247 22 06 2011 MONTESSORI LYCEUM AMSTERDAM Smartboard De mening van de Leerlingen Pieter Jonkers Studentnummer: 695247 22 06 2011 Inhoud 1. Inleiding... 3 Aanleiding... 3 Doel van het onderzoek... 3 2. Onderzoeksvraag...

Nadere informatie

Tijdens de presentatie van het boek Clara van assisi, GesChrifTen en oudste bronnen op 30

Tijdens de presentatie van het boek Clara van assisi, GesChrifTen en oudste bronnen op 30 IN NAVOLGING VAN CLARA Tijdens de presentatie van het boek Clara van assisi, GesChrifTen en oudste bronnen op 30 januari jl. hield Marieke drent, studente TheoloGie (fhtl, utrecht) een boeiende voordracht

Nadere informatie

braille Anna Guitjens april 2014

braille Anna Guitjens april 2014 braille Anna Guitjens april 2014 Inleiding Ik heb het onderwerp Braille gekozen omdat ik er nog meer over wil weten. Ik heb namelijk mijn spreekbeurt in groep 7 ook over braille gehouden. Over braille

Nadere informatie

DE RIJKE MAN, DE ARME MAN

DE RIJKE MAN, DE ARME MAN Bijbel voor Kinderen presenteert DE RIJKE MAN, DE ARME MAN Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: M. Maillot en Lazarus Aangepast door: M. Maillot en Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd

Nadere informatie

1Help: faalangst! 1.1 Verkenningen

1Help: faalangst! 1.1 Verkenningen 11 1Help: faalangst! Karel heeft moeite met leren. Dat zal wel faalangst zijn! zegt iemand. Een gemakkelijk excuus, want Karel is wel erg snel klaar met zijn huiswerk. Ellen, die ook moeite heeft met leren,

Nadere informatie

DELA LeefdoorPlan. wat gebeurt er met uw gezin na uw overlijden?

DELA LeefdoorPlan. wat gebeurt er met uw gezin na uw overlijden? DELA LeefdoorPlan wat gebeurt er met uw gezin na uw overlijden? wie zorgt er voor uw nabestaanden? Ná uw uitvaart gaat het leven door voor uw nabestaanden. Redden zij het dan financieel? Of overkomt hen

Nadere informatie

Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS)

Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS) Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS) Stel dat dat (te grote wonder) gebeurt, ik betwijfel of dat zal gebeuren, maar stel je voor dat, wat zou je dan doen dat je nu niet doet? (p36)

Nadere informatie

Eindverslag SLB module 12

Eindverslag SLB module 12 Eindverslag SLB module 12 Marthe Verwater HDT 3C 0901129 Inhoudsopgave: Eindreflectie.. Blz.3 Reflectieverslag les 1.. Blz.4 Reflectieverslag les 2.. Blz.6 Reflectieverslag les 3.. Blz.8 2 Eindreflectie

Nadere informatie

Aan de Schrans in Leeuwarden is één van de meest opvallende orthodontiepraktijken. van Noord-Nederland gevestigd. Daarin werkt

Aan de Schrans in Leeuwarden is één van de meest opvallende orthodontiepraktijken. van Noord-Nederland gevestigd. Daarin werkt Aan de Schrans in Leeuwarden is één van de meest opvallende orthodontiepraktijken van Noord-Nederland gevestigd. Daarin werkt orthodontist Daniël van der Meulen samen met veertien assistentes intensief

Nadere informatie

GESCHIEDENIS LES 2 STAP VOOR STAP VOORUIT

GESCHIEDENIS LES 2 STAP VOOR STAP VOORUIT GESCHIEDENIS LES 2 STAP VOOR STAP VOORUIT Wie zei: Het is mijn taak om dit land goed te besturen. Maar al die ministers moeten zich er niet mee bemoeien. 1. koning Willem I 2. koning Willem II 3. koning

Nadere informatie

Ten slotte wens ik je veel plezier bij het lezen. Hopelijk geeft het de kennis en de inspiratie om ook zelf met je kinderen aan de slag te gaan!

Ten slotte wens ik je veel plezier bij het lezen. Hopelijk geeft het de kennis en de inspiratie om ook zelf met je kinderen aan de slag te gaan! inleiding Voor al mijn kinderen schrijf ik hun ontwikkelingen op in een schrift. Ik schrijf op wanneer en hoelang ze sliepen, wat ze aten, hoe ze speelden en hoe we samen de dag doorbrachten. Dat lijkt

Nadere informatie