Klaagliederen 1. Het eerste lied

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Klaagliederen 1. Het eerste lied"

Transcriptie

1 Klaagliederen 1 Het eerste lied Jeruzalem is verlaten 1 Ach, wat is Jeruzalem leeg geworden, de stad die vroeger zo veel inwoners had! De stad die ooit zo beroemd was, is verlaten. Vroeger was Jeruzalem een machtige stad, maar nu heersen er andere volken. 2 Het is er somber en treurig, er komt niemand meer. Vroeger hield iedereen van Jeruzalem, maar nu heeft de stad alleen nog maar vijanden. Niemand heeft medelijden. 3 Jeruzalem werd aangevallen, de stad was in nood. De inwoners zijn meegenomen, weg uit Juda. Ze zijn in verre landen, en vinden nergens rust. Overal worden ze aangevallen, ze kunnen nergens heen. 4 De wegen naar Jeruzalem zijn leeg en verlaten, in de stad zelf is ook niets meer te doen. Niemand gaat meer naar de tempel om feest te vieren. De priesters huilen en klagen, de vrouwen in de tempel zijn verdrietig. Er is geen vreugde meer in de stad. 5 De vijanden voelen zich sterk. Ze hebben Jeruzalem veroverd en de inwoners gevangengenomen. De inwoners hebben veel kwaad gedaan De Heer heeft Jeruzalem aan de vijanden gegeven, omdat de inwoners veel kwaad hebben gedaan. 6 De stad was zo mooi, maar al haar schoonheid is verdwenen. De leiders van Jeruzalem zijn hun macht kwijtgeraakt. Ze zijn gevlucht voor de vijand, zoals herten vluchten voor de jager. 7 Jeruzalem was een mooie stad vol rijkdom, dat zullen de inwoners nooit vergeten! Maar nu is het er leeg en verlaten. De inwoners werden gevangengenomen, en er was niemand die hen hielp. De vijanden lachten toen de stad werd verwoest! 8 De inwoners hebben veel slechte dingen gedaan, en nu lacht iedereen hen uit. Iedereen die vroeger graag in Jeruzalem kwam,

2 wil daar nu niet meer naartoe. Want er is niets moois meer te zien, de stad is leeggeroofd. De mensen schamen zich om wat er gebeurd is. 9 De inwoners van Jeruzalem deden veel kwaad, maar ze dachten niet na over de verschrikkelijke gevolgen. Nu is de stad verwoest en vernietigd, en er is niemand die komt troosten. De inwoners smeekten de Heer om hulp, want de vijanden waren te sterk. 10 De vijanden hebben alle schatten geroofd. Ze zijn zelfs de tempel in gegaan, de heilige tempel waar ze niet mochten komen. 11 De inwoners die nog leven, zoeken wanhopig naar eten. Alles wat ze hebben, ruilen ze voor een beetje voedsel. Ze smeken de Heer om hulp, want ze worden vernederd. De inwoners zijn zwaar gestraft 12 De inwoners van Jeruzalem roepen tegen iedereen die voorbijkomt: Merken jullie niets? Zien jullie onze ellende niet? Nog nooit heeft iemand het zo zwaar gehad als wij! We zijn gestraft door de Heer, hij is woedend. 13 Hij stuurde een groot leger op ons af, we konden niet meer vluchten. Hij liet ons allemaal gevangennemen. Hij heeft ons leven verwoest, we zijn eenzaam en ziek. 14 De Heer telde al onze fouten bij elkaar op. Hij heeft ons zwaar gestraft, al onze kracht zijn we kwijt. Hij liet de vijanden winnen, niemand kon ons helpen. 15 Onze machtige leiders heeft hij verjaagd, onze sterke soldaten liet hij doden. De stad werd verwoest, er bleef niets meer van over. 16 Veel inwoners zijn gedood, want de vijanden waren te sterk. We huilen, ons gezicht is nat van tranen, want de Heer die ons kan helpen, is oneindig ver weg. 17 We smeken om hulp, maar er is niemand die ons troost. De Heer liet de stad omsingelen door onze vijanden. Ze vielen ons aan, ze haatten ons. 18 Maar de Heer strafte ons met een goede reden, want we hadden ons tegen hem verzet. Mensen, luister nu naar ons! Zie onze ellende! Velen van ons zijn verjaagd naar verre landen. 19 Onze priesters en onze leiders zijn gestorven, ze vonden nergens voedsel om in leven te blijven. We vroegen al onze vrienden om hulp, maar zij lieten ons in de steek.

3 De inwoners vragen de Heer om hulp 20 Heer, zie ons, we zijn in nood, we hebben geen kracht meer. We voelen ons ellendig, want we zijn tegen u in opstand gekomen. Velen van ons zijn gedood door de vijanden, anderen zijn gestorven door verschrikkelijke ziektes. 21 Heer, hoor toch hoe we klagen, er is niemand die ons troost! Alle vijanden lachen ons uit, ze lachen om wat u met ons doet. Wat er nu met ons gebeurt, hebt u al lang geleden gezegd. Heer, doe toch met onze vijanden hetzelfde als met ons. 22 Kijk naar alle slechte dingen die zij gedaan hebben, en straf hen daar hard voor. Heer, we roepen naar u, want we zijn ziek van verdriet. Klaagliederen 2 Het tweede lied De Heer is woedend 1 Ach, wat is de Heer woedend op zijn volk! Daarom is het nu donker in Jeruzalem. Jeruzalem was ooit de mooiste stad van Israël, maar de Heer heeft de stad volledig vernietigd. Zelfs zijn eigen tempel heeft hij niet gered, zo woedend was hij! 2 De Heer heeft alle dorpen en steden in Juda verwoest, hij had geen medelijden, hij ging verschrikkelijk tekeer. Hij heeft de koning en de leiders vernederd. 3 De Heer maakte een einde aan Israëls macht. Hij beschermde zijn volk niet meer tegen de vijanden. Hij vernietigde zijn eigen volk, als een vuur dat alles verwoest. Zo woedend was hij! 4 De Heer viel de stad aan, als een vijand! Alle jonge, sterke inwoners doodde hij. Alle huizen vernietigde hij, als een vuur dat alles verwoest. 5 De Heer was de vijand, hij vernietigde alles. De paleizen liggen in puin, de stadsmuren zijn kapot. In de hele stad wordt gehuild en geklaagd. De Heer heeft Jeruzalem vernietigd 6 De Heer heeft de tempel verwoest, zijn eigen huis. Zo woedend was hij! Er kan geen sabbat of feest meer gevierd worden, de priesters en de koning kunnen er niets meer doen.

4 7 De Heer heeft zijn altaar en zijn tempel verlaten. Op die plaats klinkt nu het zingen van de vijanden, zij hebben de stad in hun macht. 8 De Heer had besloten om Jeruzalem te vernietigen, niets en niemand kon hem tegenhouden. De muren en torens van de stad werden verwoest, er bleef niets meer van over. 9 De poorten van de stad liggen in puin, ze kunnen niet meer op slot. De koning en de leiders zijn verjaagd, priesters vertellen niet meer over Gods wetten, profeten krijgen geen dromen meer van de Heer. 10 De wijze mannen van Jeruzalem zwijgen, ze zitten treurig op de grond. Ze hebben rouwkleren aangedaan, en zand over hun hoofd gegooid. De vrouwen van Jeruzalem buigen hun hoofd en klagen. De dichter heeft verdriet om de stad 11 Inwoners van Jeruzalem, ik zag wat er met jullie gebeurde. Daarom zijn mijn ogen rood van het huilen. Ik ben in de war, ik voel me ellendig, want jullie worden vernietigd! Jullie kinderen liggen hulpeloos op straat, 12 alsof het gewonde soldaten zijn. Ze blijven hun moeder vragen om eten of drinken, maar er is niemand die hen helpt. Zo sterven ze langzaam van honger en dorst, ze sterven langzaam in de armen van hun moeder. 13 Inwoners van Jeruzalem, wat kan ik nog zeggen? Waarmee kan ik jullie troosten? Hoe kan ik jullie helpen? Jullie pijn is ongelofelijk groot, maar er is niemand die jullie kan genezen. 14 Jullie profeten hebben jullie bedrogen, hun woorden waren waardeloos. Ze hebben jullie niet gewaarschuwd om beter te gaan leven. 15 Nu lacht iedereen jullie uit, iedereen die jullie ziet. Mensen schrikken als ze zien wat er gebeurd is. Ze vinden het afschuwelijk, ze hebben medelijden met jullie. Ze vragen: Is dit die prachtige stad? Is dit die stad waar het hele land trots op was? De Heer had geen medelijden 16 Alle vijanden lachen als ze jullie zien, ze beledigen jullie en zingen spotliedjes.

5 Ze zeggen: Wij hebben Jeruzalem verwoest. Eindelijk is het zover, naar deze dag hebben we verlangd! 17 De Heer heeft gedaan wat hij lang geleden gezegd heeft. Hij heeft de stad laten verwoesten, zoals hij van plan was. Hij had geen medelijden, hij liet de vijanden overwinnen, hij zorgde ervoor dat ze sterker waren dan jullie. 18 Inwoners van Jeruzalem, jullie schreeuwen het uit! Laat je tranen maar stromen, dag en nacht, laat ze stromen als een brede rivier. 19 Blijf maar jammeren, blijf dag en nacht klagen. Smeek de Heer om hulp, blijf tot hem bidden! In elke straat sterven mensen van de honger. Vraag aan de Heer of hij jullie laat leven. De Heer heeft Jeruzalem gestraft 20 Heer, kijk toch wat u met Jeruzalem doet! Vrouwen eten hun eigen kinderen op, priesters en profeten sterven in uw tempel. 21 Overal op straat liggen mensen, jong en oud, mannen en vrouwen die door u zijn gedood. U had geen medelijden, zo woedend was u! 22 U riep alle vijanden van Jeruzalem bij elkaar, alsof er een feest was. Maar u wilde de stad straffen. Niemand kon ontsnappen, niemand bleef in leven. Alle inwoners zijn door de vijanden gedood, zo woedend was u! Klaagliederen 3 Het derde lied De dichter is wanhopig 1 Ik lijd pijn, omdat de Heer kwaad op mij is. 2 Hij maakt het donker om mij heen, nergens is nog licht. 3 Hij straft me hard, iedere dag opnieuw. 4 Ik ben mager en ziek, het voelt alsof al mijn botten gebroken zijn. 5 De Heer valt me aan, van alle kanten krijg ik ellende over me heen. 6 Hij maakt het donker om me heen, het is alsof ik al dood ben. 7 Het voelt alsof ik gevangen zit, ik kan nergens heen. 8-9 En als ik weg wil vluchten, houdt de Heer mij tegen. Hij wil mijn gebed niet horen, zelfs niet als ik schreeuw om hulp.

6 10 De Heer kijkt naar mij als een hongerige beer, als een leeuw die verstopt zit in de struiken. 11 De Heer valt me aan en verscheurt me, hij vernietigt me. 12 Hij spant zijn boog en richt zijn pijlen op mij, 13 ze raken me in mijn hart. 14 De mensen van mijn volk lachen me uit, ze zingen spotliedjes, de hele dag. 15 De Heer maakt mijn leven zwaar en ellendig. 16 Hij straft me streng, hij vernedert me. 17 Ik vind geen vrede meer, ik weet niet meer wat geluk is. 18 Ik heb geen toekomst meer, en ik ben bang dat de Heer me niet zal redden. 19 Ik denk na over de pijn en de ellende waarmee de Heer me straft. 20 Steeds als ik daaraan denk, ben ik diep ongelukkig. De dichter blijft vertrouwen 21 Maar ik blijf vertrouwen, omdat ik weet: 22 De Heer is goed voor zijn volk, we leven nog! Zijn liefde blijft altijd bestaan. 23 Zijn trouw is groot. Hij zorgt voor ons, elke dag weer. 24 De Heer is alles wat ik nodig heb, op hem vertrouw ik. 25 De Heer is goed voor mensen die hem blijven zoeken. 26 Het is goed om stil te wachten op de Heer, want hij zal mensen altijd bevrijden. 27 Het is goed als mensen het moeilijk hebben in hun jeugd Moeilijkheden komen van de Heer. Als we geslagen worden, moeten we niet terugvechten. Als we uitgelachen worden, moeten we zwijgen. Laten we rustig wachten en stil blijven. Laten we diep buigen voor de Heer, misschien dat hij ons helpt. 31 De Heer laat ons niet voor altijd alleen. 32 Als hij ons laat lijden, troost hij ons ook, want zijn liefde is groot. 33 Hij geniet er niet van om mensen te laten lijden.

7 34-36 De allerhoogste Heer ziet onze moeilijkheden. Hij ziet het als gevangenen slecht behandeld worden. Hij ziet het als mensen elkaar onrecht aandoen, en als rechters iemand oneerlijk behandelen. 37 De Heer heeft alle macht: als hij iets zegt, gebeurt het. 38 Alles komt van hem, het goede en het slechte. 39 Laten we dus niet klagen, maar nadenken over onze zonden. En laten we blij zijn dat we nog leven! De Heer is woedend 40 Laten we nadenken over ons leven, en laten we de Heer weer gaan dienen. 41 We moeten bidden tot God in de hemel, met ons hele hart. 42 Want we zijn slecht en ongehoorzaam geweest, en God heeft onze fouten niet vergeven. 43 Hij is woedend! Hij achtervolgt ons en doodt ons, zonder medelijden. 44 Hij laat zich niet meer zien, ons gebed bereikt hem niet. 45 Hij heeft ons vernederd, we worden als vuil behandeld. 46 Al onze vijanden lachen als ze ons zien. 47 We zijn verschrikkelijk bang, we zien overal dood en ellende. 48 Mijn tranen stromen als een brede rivier, ik heb verdriet omdat mijn volk is verdwenen Ik voel pijn als ik denk aan de vrouwen van Jeruzalem. Het is vreselijk wat er met hen is gebeurd. Mijn tranen zijn niet te drogen, ze blijven stromen, totdat de Heer in de hemel mij ziet en mij helpt. De Heer brengt redding 52 Mijn vijanden hadden geen reden om mij te haten, maar toch bleven ze mij achtervolgen. 53 Het voelde alsof ik in een put was gegooid, een diepe put waaruit ik niet kon ontsnappen. 54 Het voelde alsof ik verdronk, ik was bang dat ik zou sterven. 55 Heer, toen ik in nood was, riep ik naar u. 56 Ik schreeuwde om hulp, en u hebt naar mij geluisterd! 57 Toen ik naar u riep, was u dichtbij. U zei: Je hoeft niet bang te zijn. 58 U hebt mij geholpen, u hebt mijn leven gered.

8 59 U zag dat ik onderdrukt werd. Ik smeekte: Help mij toch! 60 Mijn vijanden wilden mij doden, maar u hield hen tegen. 61 Ze beledigden mij, maar u hoorde hen, u kende hun slechte plannen. 62 Heer, mijn vijanden zijn tegen mij. Ze roddelen over mij, telkens weer, 63 dag en nacht zingen ze spotliedjes. 64 Straf mijn vijanden voor wat ze hebben gedaan! 65 Zorg dat het slecht met hen gaat, maak hen wanhopig. 66 Achtervolg hen met uw woede, zorg dat er niets van hen overblijft! Klaagliederen 4 Het vierde lied Het gaat slecht met de mensen 1 Ach, wat gaat het slecht met de inwoners van Jeruzalem! Ze waren zo rijk en gelukkig, maar nu liggen ze hulpeloos in de straten. 2 Vroeger waren ze belangrijk, iedereen had respect voor hen. Nu zijn ze onbelangrijk, ze zijn niets meer waard. 3 Zelfs wilde honden in de woestijn geven hun jongen te drinken, maar de moeders in Israël voeden hun kinderen niet. Ze zijn zo wreed als struisvogels, die hun jongen in de steek laten. 4 Baby s sterven van de dorst, kinderen smeken om brood, maar niemand geeft hun iets. 5 Wie gewend was aan lekker eten, heeft nu honger. Wie bij de koning aan tafel zat, zoekt nu tussen het afval naar eten. 6 Maar dat is allemaal hun eigen schuld! Want de mensen in Jeruzalem hebben zich verschrikkelijk gedragen. Ze waren nog slechter dan de inwoners van Sodom. Die stad werd opeens verwoest, en er was niemand die hielp. 7 Ooit waren de leiders van Jeruzalem deftige mensen, ze waren sterk en gezond, en hun gezichten straalden. 8 Nu worden ze op straat door niemand meer herkend, ze zijn ziek en mager, en hun huid is zwart van het vuil.

9 9 Mensen sterven bijna van de honger, ze klagen: Waren we maar gedood door onze vijanden! Nu sterven we langzaam, want er is geen eten. 10 Vrouwen koken zelfs hun eigen kinderen, ze eten hun kinderen op, want er is geen ander voedsel. Zo slecht gaat het met het volk van Israël! Priesters en profeten zijn schuldig Niemand had verwacht dat vijanden Jeruzalem zouden binnenkomen. Maar de Heer was woedend, hij heeft de stad gestraft. Hij heeft Jeruzalem platgebrand, er is niets meer van over. 13 Dat is de schuld van de profeten en de priesters. Zij leefden verkeerd, ze deden slechte dingen. Ze hebben zelfs onschuldige mensen gedood. 14 De priesters en de profeten liepen als dwazen door de straten, het was alsof ze blind waren. Ze hadden bloed aan hun kleren, niemand durfde hen aan te raken. 15 Mensen riepen tegen hen: Ga weg, jullie zijn onrein! Weg, weg! Raak ons niet aan! De priesters en de profeten verlieten Jeruzalem, ze zwierven van de ene plek naar de andere, maar nergens mochten ze blijven. 16 Niemand heeft nog respect voor de priesters en de leiders. De Heer heeft hen uit Jeruzalem verjaagd. Hij heeft hen in de steek gelaten. De inwoners van Jeruzalem klagen 17 Wij zochten naar mensen die ons konden helpen, we zochten overal, maar er was niemand die ons hielp. 18 Van alle kanten werden we aangevallen, nergens waren we veilig, er was geen redding meer. De dood was heel dichtbij, ons einde was gekomen! 19 De vijanden jaagden op ons, zoals roofvogels jagen op hun prooi. Ze achtervolgden ons tot in de bergen, ze jaagden ons weg tot in de woestijn. 20 Ze namen onze koning gevangen, de koning die ons moest beschermen, de koning die door de Heer was uitgekozen! Zonder hem konden we niet leven. 21 Inwoners van Edom en Us, nu zijn jullie nog vrolijk, nu kunnen jullie nog lachen. Maar ook jullie zullen gestraft worden! Jullie zullen lijden, en naakt rondlopen.

10 22 Jullie zullen volledig vernietigd worden! Zo zal de Heer jullie straffen voor al jullie misdaden. Maar wij zijn genoeg gestraft! De Heer zal ons terughalen uit verre landen. Klaagliederen 5 Het vijfde lied De mensen worden onderdrukt 1 Heer, denk toch aan de rampen die ons zijn overkomen, kijk hoe de vijanden met ons spotten. 2 Zij hebben ons mooie land in bezit genomen, en wonen nu zelf in onze huizen. 3 We voelen ons als kinderen zonder vader, als vrouwen die hun man verloren hebben. Want er is niemand meer die ons kan beschermen. 4 We moeten betalen voor het water dat we drinken, en voor het hout waar we vuur mee maken. 5 We worden onderdrukt door onze vijanden, ze dwingen ons om hard te werken, ze laten ons nooit met rust. 6 We hebben Egypte en Assyrië om hulp en om voedsel gevraagd, maar zij wilden ons niet helpen. 7 Onze voorouders hebben slecht geleefd. Zij zijn gestorven, en nu worden wij gestraft voor hun fouten. 8 We worden onderdrukt door onze vijanden, en er is niemand die ons kan bevrijden. 9 Als we de oogst binnenhalen, zijn we in groot gevaar, want dan worden we bedreigd door rovers uit de woestijn. 10 We hebben koorts gekregen van de honger, onze huid gloeit als een hete oven. De mensen kennen geen vreugde meer 11 De vijanden grijpen meisjes in heel Juda, ze verkrachten de vrouwen in Jeruzalem. 12 Ze hebben onze koningen opgehangen, ze hebben geen enkel respect voor onze leiders. 13 Jongens moeten graan malen alsof ze slaven zijn, kinderen moeten hout dragen tot ze erbij neervallen. 14 Er zijn geen wijze mannen meer om recht te spreken, en kinderen maken geen muziek meer.

11 15 We kennen geen vreugde meer in ons leven, we dansen niet meer, maar we rouwen. 16 Alles waar we trots op waren, is verdwenen. Ach, wat gaat het slecht met ons! Ach, wat hebben we veel verkeerd gedaan! De berg Sion is verlaten, er wonen alleen nog wilde dieren. Daarom zijn we zo verdrietig, daarom zijn onze ogen vol tranen. De mensen smeken om Gods hulp 19 Heer, u bent koning, voor altijd, u regeert voor eeuwig! 20 Zult u ons voorgoed vergeten? Laat u ons voor altijd in de steek? 21 Breng ons bij u terug, laat ons weer bij u komen. Laat het toch weer worden zoals vroeger! 22 Gaat u woede ooit voorbij, of wilt u niets meer van ons weten?

14 God ging steeds voor hen uit, overdag in een wolk, s nachts in licht en vuur.

14 God ging steeds voor hen uit, overdag in een wolk, s nachts in licht en vuur. Psalmen Psalm 78 1 Een lied van Asaf. De lessen van het verleden Luister allemaal naar mijn woorden. Luister goed, want ik wil jullie iets leren. 2 Wijze woorden wil ik spreken, wijze woorden over het

Nadere informatie

1 Maleachi was een profeet. Hij moest een boodschap van de Heer doorgeven aan Israël. Hier volgen de woorden van Maleachi.

1 Maleachi was een profeet. Hij moest een boodschap van de Heer doorgeven aan Israël. Hier volgen de woorden van Maleachi. Maleachi 1 1 Maleachi was een profeet. Hij moest een boodschap van de Heer doorgeven aan Israël. Hier volgen de woorden van Maleachi. De liefde van de Heer 2-3 De Heer zegt: Ik houd van jullie, Israëlieten!

Nadere informatie

4 Heer, u hebt aan de mensen uw regels gegeven. Zo weet ik wat ik moet doen. 5 Ik wil leven volgens uw wetten, en dat volhouden, elke dag weer.

4 Heer, u hebt aan de mensen uw regels gegeven. Zo weet ik wat ik moet doen. 5 Ik wil leven volgens uw wetten, en dat volhouden, elke dag weer. Psalmen Psalm 119 Heer, ik wil leven volgens uw wetten 1 Gelukkig zijn mensen die altijd het goede doen, die leven volgens de wet van de Heer. 2 Gelukkig zijn mensen die altijd denken aan de woorden van

Nadere informatie

2 U geeft mij moed, God! Ik wil muziek maken en zingen, met heel mijn hart.

2 U geeft mij moed, God! Ik wil muziek maken en zingen, met heel mijn hart. 108 1 Een lied van David. God geeft mij moed 2 U geeft mij moed, God! Ik wil muziek maken en zingen, met heel mijn hart. 3 Ik wil mijn harp laten klinken, ik wil de zon wakker maken met mijn lied. 4 Heer,

Nadere informatie

1 Joël, de zoon van Petuel, was een profeet. De Heer sprak tegen hem. Nu volgt wat Joël van de Heer moest zeggen.

1 Joël, de zoon van Petuel, was een profeet. De Heer sprak tegen hem. Nu volgt wat Joël van de Heer moest zeggen. Joël 1 1 Joël, de zoon van Petuel, was een profeet. De Heer sprak tegen hem. Nu volgt wat Joël van de Heer moest zeggen. De Heer straft zijn volk Sprinkhanen hebben alles opgegeten 2-4 Leiders en inwoners

Nadere informatie

1 Habakuk was een profeet. God liet hem in een droom weten wat er zou gebeuren.

1 Habakuk was een profeet. God liet hem in een droom weten wat er zou gebeuren. Habakuk 1 1 Habakuk was een profeet. God liet hem in een droom weten wat er zou gebeuren. Habakuk stelt vragen aan God Habakuk begrijpt niet wat God doet 2 Habakuk zei: Heer, hoe lang moet ik nog om hulp

Nadere informatie

Filippenzen 1. Begin van de brief

Filippenzen 1. Begin van de brief Filippenzen 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Filippi 1 Dit is een brief van Paulus, aan alle mensen in de stad Filippi die dankzij Jezus Christus bij God horen. De brief is ook voor de

Nadere informatie

1 Tessalonicenzen 1. Begin van de brief

1 Tessalonicenzen 1. Begin van de brief 1 Tessalonicenzen 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Tessalonica 1 Dit is een brief van Paulus, Silvanus en Timoteüs, aan de christenen in de stad Tessalonica. Jullie horen bij God, de

Nadere informatie

2

2 1 2 3 4 5 6 Mt 16,21 7 8 9 10 Ze spraken met elkaar over alles wat er gebeurd was. 15 Terwijl ze zo liepen te praten, kwam er iemand bij hen lopen. Het was Jezus, 16 maar de leerlingen herkenden hem niet.

Nadere informatie

God, laat ons uw liefde zien en maak ons gelukkig.

God, laat ons uw liefde zien en maak ons gelukkig. zondag 1 januari NIEUWJAARSDAG God, laat ons uw liefde zien en maak ons gelukkig. Psalm 67:2 God, laat ons uw liefde zien en maak ons gelukkig. Wees bij ons en bescherm ons. Dan zal iedereen zien dat u

Nadere informatie

3e Statie: Jezus valt voor de 1e maal onder het kruis.

3e Statie: Jezus valt voor de 1e maal onder het kruis. 1e Statie: Jezus wordt ter dood veroordeeld. De eerste plaats waar Jezus stil stond op de kruisweg, was het paleis van de Romeinse landvoogd Pontius Pilatus. De joodse leiders wilden Jezus uit de weg ruimen.

Nadere informatie

Het verhaal van de schepping (Genesis 1 en 2)

Het verhaal van de schepping (Genesis 1 en 2) Het verhaal van de schepping (Genesis 1 en 2) Toen God begon met zijn schepping, was het donker en leeg. Maar God zei: Laat er licht zijn! En opeens was er licht. Nu was het niet donker meer, maar nog

Nadere informatie

Psalm 1. 6 De Heer beschermt mensen die leven zoals hij het wil. Maar met slechte mensen loopt het verkeerd af. Psalm 2

Psalm 1. 6 De Heer beschermt mensen die leven zoals hij het wil. Maar met slechte mensen loopt het verkeerd af. Psalm 2 Psalm 1 Twee manieren van leven 1 Gelukkig is iemand die niet luistert naar slechte mensen, die nee zegt tegen hun verkeerde plannen. Als slechte mensen spotten met God, doet hij niet mee. 2 Maar hij is

Nadere informatie

Binnenkomst in stilte in de donkere kerk. We zingen:

Binnenkomst in stilte in de donkere kerk. We zingen: Jaargang 8, nummer 19 Voorganger: ds. Piet Jan Rebel Koor o.l.v. Tanja van Dijk Piano: Myrre van Dijk, David van Dijk Zaterdag 20 april 2019 Paaswake Een nacht vol hoop Binnenkomst in stilte in de donkere

Nadere informatie

1. Bij een nieuw begin

1. Bij een nieuw begin Inhoudsopgave Bij een nieuw begin 13 Een bijeenkomst beginnen 37 Bij het begin van de dag 59 Bij een goed gesprek 85 Bij verdriet 119 Bij vreugde 147 Bij twijfel 183 Bij zorgen 215 Bij ziekte 245 Om troost

Nadere informatie

Liturgie 24 maart Geert Jan van Dijk (TEAR) / Evert ten Ham

Liturgie 24 maart Geert Jan van Dijk (TEAR) / Evert ten Ham Liturgie 24 maart 2019 Geert Jan van Dijk (TEAR) / Evert ten Ham Mededelingen en welkom Votum en groet Zingen Hemelhoog 44 Uit de diepte roep ik U Uit de diepten roep ik u HEER, mijn God. Ik heb u nodig,

Nadere informatie

HEB JE EVEN VOOR HEN? THOLEN, 26 MEI 2019

HEB JE EVEN VOOR HEN? THOLEN, 26 MEI 2019 HEB JE EVEN VOOR HEN? THOLEN, 26 MEI 2019 HEB JE EVEN VOOR MIJ? JESAJA 58:1-5 (BGT) De Heer zei tegen mij: Jesaja, je moet heel hard roepen. Houd jezelf niet in, maar schreeuw zo hard mogelijk. Laat je

Nadere informatie

Samen met Jezus op weg

Samen met Jezus op weg Samen met Jezus op weg KERK & WERELD Korte Schipstraat 16 2800 Mechelen Tekst: Myrjam De Keyser 1. De laatste keer samen Jezus en zijn leerlingen willen graag het paasfeest vieren. Daarvoor zijn ze naar

Nadere informatie

2 Petrus 1. Begin van de brief

2 Petrus 1. Begin van de brief 2 Petrus 1 Begin van de brief Petrus groet alle christenen 1 Dit is een brief van Simon Petrus, een dienaar en apostel van Jezus Christus. Aan alle mensen die zijn gaan geloven. Jullie geloof is net zo

Nadere informatie

Jezus blijft altijd bij ons

Jezus blijft altijd bij ons Eerste Communieproject 46 Jezus blijft altijd bij ons Jezus staat op uit het graf Jezus is dood. In les 7 heb je gezien dat Jezus wordt vermoord. De vrienden van Jezus zijn bedroefd. Ze leggen Hem in een

Nadere informatie

Paasviering. Sing-in 2017

Paasviering. Sing-in 2017 Paasviering Sing-in 2017 Welkom en gebed Psalm 100:1 Juich, aarde, juich alom den HEER; Dient God met blijdschap, geeft Hem eer; Komt, nadert voor Zijn aangezicht; Zingt Hem een vrolijk lofgedicht. Wij

Nadere informatie

Zondag 26 oktober 2014, Hoflaankerk Bijbelzondag

Zondag 26 oktober 2014, Hoflaankerk Bijbelzondag Protestants Kralingen Zondag 26 oktober 2014, Hoflaankerk Bijbelzondag de afdaling naar sodom marc chagall, 1931 orgelspel verwelkoming door de ouderling [allen gaan staan] stilte bemoediging: Liedboek

Nadere informatie

Jeremia 1. Jeremia wordt Gods profeet

Jeremia 1. Jeremia wordt Gods profeet Jeremia 1 1-3 Jeremia, de zoon van Chilkia, was een profeet. Hij kwam uit een familie van priesters uit Anatot, een plaats in het gebied Benjamin. De Heer maakte zijn boodschap aan Jeremia bekend. Dat

Nadere informatie

Efeziërs 1. Begin van de brief

Efeziërs 1. Begin van de brief Efeziërs 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Efeze 1 Dit is een brief van Paulus aan de christenen in de stad Efeze. Ik ben een apostel van Jezus Christus. Dat is Gods wil. Jullie horen

Nadere informatie

Paaswake voor kinderen 31 maart 2018

Paaswake voor kinderen 31 maart 2018 We luisteren: - Veldhuis & Kemper is het mooi Is het constant een zooi Er is lief Er is leed Er is zuinig of breed Er is kort Er is lang Vrolijk en bang Er is hoop Er is stil Er is zang Er is langzaam

Nadere informatie

De exodus. Foto s van het materiaal

De exodus. Foto s van het materiaal De exodus Focus van dit verhaal De focus van dit verhaal ligt bij de uittocht van het volk van God (Exodus 11:1 15:21). Het verhaal is één van de heilige verhalen en behoort tot de kernpresentatie. Lesdoelen

Nadere informatie

1 Petrus 1. Begin van de brief

1 Petrus 1. Begin van de brief 1 Petrus 1 Begin van de brief Petrus groet de christenen 1-2 Dit is een brief van Petrus, een apostel van Jezus Christus. Aan de christenen die tussen de ongelovigen wonen, in de provincies Pontus, Galatië,

Nadere informatie

Kruisweg in Flanelscenes

Kruisweg in Flanelscenes 1 e statie: Jezus wordt ter dood veroordeeld Kruisweg in Flanelscenes Achtergrond: Interieur T1 = trap (Troonzaal) T3 = paars gordijn (Troonzaal) T4 = 3 pilaren (Troonzaal) 70 = Jezus (ontkleed) 70A =

Nadere informatie

GOD EERT JOZEF, DE SLAAF

GOD EERT JOZEF, DE SLAAF Bijbel voor Kinderen presenteert GOD EERT JOZEF, DE SLAAF Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: M. Maillot en Lazarus Aangepast door: M. Maillot en Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd

Nadere informatie

de zon schijnt altijd

de zon schijnt altijd de zon schijnt altijd GEDICHTEN Klara Hobrink Inhoud 1 Achter de wolken 2 Zit men in een diep dal 3 Wat gebeurt er om ons heen? 4 U geeft antwoord 5 Loof de Heer 6 De blijdschap 7 Hem danken 8 Ken je de

Nadere informatie

naar God Verlangen Thema: juni welkom in de open deur dienst voorganger: ds. W. Dekker muziekteam: Theda, Lisette, Rik Aart-Jan en Nathan

naar God Verlangen Thema: juni welkom in de open deur dienst voorganger: ds. W. Dekker muziekteam: Theda, Lisette, Rik Aart-Jan en Nathan welkom juni in de open deur dienst 19 2016 Thema: Verlangen naar God n.a.v. Psalm 42 voorganger: ds. W. Dekker muziekteam: Theda, Lisette, Rik Aart-Jan en Nathan organist: Christian Boogaard Welkom en

Nadere informatie

Exodus 17:8-16 Geloven doe je samen!

Exodus 17:8-16 Geloven doe je samen! Exodus 17:8-16 Geloven doe je samen! 5e Preek in het gemeenteproject feest van genade bij het weekthema verbondenheid. De duivel wil je geloof graag aanvallen. Maar samen sta je sterk en kun je elkaar

Nadere informatie

Een leerling van Jezus vertelt ('walking sermon' langs kunstwerken)

Een leerling van Jezus vertelt ('walking sermon' langs kunstwerken) Een leerling van Jezus vertelt ('walking sermon' langs kunstwerken) Doek achter de tafel Even kijken hoor. U en jullie hebben er al naar kunnen kijken, maar ik nog niet. Nu wil ik het goed zien. Ja, zo

Nadere informatie

vrijdag 1 januari NIEUWJAARSDAG De Heer zal jullie gelukkig maken en jullie beschermen. Numeri 6:24

vrijdag 1 januari NIEUWJAARSDAG De Heer zal jullie gelukkig maken en jullie beschermen. Numeri 6:24 vrijdag 1 januari NIEUWJAARSDAG De Heer zal jullie gelukkig maken en jullie beschermen. Numeri 6:24 De Heer zei tegen Mozes: Zeg tegen Aäron en zijn zonen dat ze de Israëlieten met deze woorden moeten

Nadere informatie

GOD EERT JOZEF, DE SLAAF

GOD EERT JOZEF, DE SLAAF Bijbel voor Kinderen presenteert GOD EERT JOZEF, DE SLAAF Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: M. Maillot en Lazarus Aangepast door: M. Maillot en Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd

Nadere informatie

Jeugddienst 1 oktober 9.30 uur Vrouw met de kruik

Jeugddienst 1 oktober 9.30 uur Vrouw met de kruik Jeugddienst 1 oktober 9.30 uur Vrouw met de kruik Zingen voor de dienst: Schrijvers van gerechtigheid - Wat een wonder dat ik meewerken mag Wat een wonder dat ik meewerken mag in Uw koninkrijk, dat ik

Nadere informatie

de benauwdheid zal niet tweemaal oprijzen.

de benauwdheid zal niet tweemaal oprijzen. De profeet Nahum en de Godsspraak over Ninevé. Wat moet jong en oud zich realiseren bij het lezen van de profetie van Nahum? Nahum 1:9 9 Wat denkt gij tegen de Heere? Hij zal zelf een voleinding maken;

Nadere informatie

Vraag 96 : Wat eist God in het tweede gebod?

Vraag 96 : Wat eist God in het tweede gebod? Zondag 35 Zondag 35 gaat over het tweede gebod. Lees de tekst van Zondag 35. Vraag 96 : Wat eist God in het tweede gebod? Antw : Dat wij God in generlei wijze afbeelden en op geen andere wijze vereren,

Nadere informatie

Liederen voor zondag 3 december 2017

Liederen voor zondag 3 december 2017 Liederen voor zondag 3 december 07 Hemelhoog 94 / Opwekking 64 Al mijn zonden, al mijn zorgen, neem ik mee naar de rivier. Heer, vergeef mij en genees mij. Vader, kom, ontmoet mij hier. Want dit water

Nadere informatie

Jezus geeft zijn leven voor de mensen

Jezus geeft zijn leven voor de mensen Eerste Communieproject 38 Jezus geeft zijn leven voor de mensen Niet iedereen gelooft in Jezus In les 5 hebben we gezien dat Jezus vertelt over de Vader. God houdt van de mensen. Hij vergeeft je zonden.

Nadere informatie

Kolossenzen 1. Begin van de brief

Kolossenzen 1. Begin van de brief Kolossenzen 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Kolosse 1-2 Dit is een brief van Paulus aan de christenen in de stad Kolosse. Ik ben een apostel van Jezus Christus. Dat is Gods wil. Ik schrijf

Nadere informatie

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 5 Bidden Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 5 blz. 1 Joris is vader aan het helpen in de tuin. Ze zijn

Nadere informatie

Bijbelstudie Door het geloof I

Bijbelstudie Door het geloof I Bijbelstudie 1 Bijbelstudie Door het geloof I Kaïn en Abel Genesis 4:1-16 Wat voor werk deed Kaïn? Een welk beroep deed zijn broer Abel? Kain- landbouwer Abel- schaapherder a. Waarom niet, denk je? De

Nadere informatie

Liturgie 23 juni bevestiging ambtsdragers

Liturgie 23 juni bevestiging ambtsdragers Liturgie 23 juni 2019 bevestiging ambtsdragers Votum en groet Zingen Hemelhoog 475 God maakt vrij In de naam van de Vader, in de naam van de Zoon, in de naam van de Geest voor Uw troon, zijn wij hier gekomen

Nadere informatie

3 september uur J v Benthem orgel/piano: Piet Noort schriftlezing: Jaap Wolters. Verwachting en groet. GK psalm 67:1,2.

3 september uur J v Benthem orgel/piano: Piet Noort schriftlezing: Jaap Wolters. Verwachting en groet. GK psalm 67:1,2. 3 september 2017 17.00 uur J v Benthem orgel/piano: Piet Noort schriftlezing: Jaap Wolters Verwachting en groet GK psalm 67:1,2 Gebed Schriftlezing en tekst: Psalm 137 GK psalm 79:3 en 4 Preek Psalmen

Nadere informatie

Maandag. God is toch sterker

Maandag. God is toch sterker Gezinsdagboek Biddag 2018 Maandag God is toch sterker Bijbel lezen Leesvraag: Wat doet de koning met de brief? Lees samen: 2 Koningen 19: 14-19 Het is oorlog. Oorlog is iets verschrikkelijks. Jeruzalem

Nadere informatie

God houdt zijn belofte Genesis 21:1-6. De berg op Genesis 22:1-8. God heeft me heel gelukkig gemaakt! Ze noemden hun zoon Izak. Dat betekent: lachen.

God houdt zijn belofte Genesis 21:1-6. De berg op Genesis 22:1-8. God heeft me heel gelukkig gemaakt! Ze noemden hun zoon Izak. Dat betekent: lachen. 35 God houdt zijn belofte Genesis 21:1-6 Abraham wist dat God zich met Sodom en Gomorra aan Zijn woord gehouden had. Hij vertrouwde erop dat God Zijn belofte aan hem en Sara ook zou houden. Ze zouden een

Nadere informatie

Een Berbers dorp. Mijn zussen en ik mochten van mijn vader naar school. Meestal mochten alleen jongens naar school.

Een Berbers dorp. Mijn zussen en ik mochten van mijn vader naar school. Meestal mochten alleen jongens naar school. Een Berbers dorp Ik ben geboren en opgegroeid in het noorden van Marokko. In een buitenwijk van de stad Nador. Iedereen kent elkaar en altijd kun je bij de mensen binnenlopen. Als er feest is, viert het

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Klaagliederen 3, 39 Ochtenddienst H. Avondmaal. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Klaagliederen 3, 39 Ochtenddienst H. Avondmaal. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Klaagliederen 3, 39 Ochtenddienst H. Avondmaal Broeders en zusters, 1. Votum 2. Zegengroet 3. Zingen: Psalm 36 : 2 en 3 4. Lezing van de wet 5. Zingen: Psalm 139

Nadere informatie

EEN FAVORIETE ZOON WORDT EEN SLAAF

EEN FAVORIETE ZOON WORDT EEN SLAAF Bijbel voor Kinderen presenteert EEN FAVORIETE ZOON WORDT EEN SLAAF Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Byron Unger en Lazarus Aangepast door: M. Kerr en Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul

Nadere informatie

Gemeente van de Heer,

Gemeente van de Heer, Tekst voor de prediking is Ezechiël 1:10 Hun gezichten leken van voren op het gezicht van een mens en van rechts op de muil van een leeuw, van links op de kop van een stier en van achteren op de bek van

Nadere informatie

Onderdeel van. Gedichten voor de rouwkaart. Uitvaart Zorgcentra Nederland. Uitvaartcentrum Haarlem

Onderdeel van. Gedichten voor de rouwkaart. Uitvaart Zorgcentra Nederland. Uitvaartcentrum Haarlem Gedichten voor de rouwkaart Uitvaart Zorgcentra Nederland Uitvaartcentrum Haarlem Onderdeel van 1 1. 't Verlies was er al voor het einde de rouw, voordat het afscheid kwam, toen die onzekere verwarring

Nadere informatie

DE MANNEN DIE NIET WILDEN BUIGEN

DE MANNEN DIE NIET WILDEN BUIGEN Bijbel voor Kinderen presenteert DE MANNEN DIE NIET WILDEN BUIGEN Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Jonathan Hay Aangepast door: Mary-Anne S. Vertaald door: Erna van Barneveld Geproduceerd

Nadere informatie

Heilig Jaar van Barmhartigheid

Heilig Jaar van Barmhartigheid Heilig Jaar van Barmhartigheid van 8 december 2015 tot 20 november 2016 Paus Franciscus heeft alle mensen van de hele wereld uitgenodigd voor een heilig Jaar van Barmhartigheid. Dit hele jaar is er extra

Nadere informatie

HH 667 : Wees stil voor het aangezicht van God. Begin van de dienst staande. NLB 1005: zoekend naar licht

HH 667 : Wees stil voor het aangezicht van God. Begin van de dienst staande. NLB 1005: zoekend naar licht Oecumenische viering bij begin van de Vredesweek Immanuelkerk - Thema: "Vrede vraagt jouw vertrouwen" Voorgangers: Pastor Henri Egging en ds Gerrit van Dijk, Orgel Gerard de Waardt, m.m.v. de Samenspeelgroep

Nadere informatie

De steen die verhalen vertelt.

De steen die verhalen vertelt. De steen die verhalen vertelt. Heel lang geleden kenden de mensen geen verhalen, er waren geen verhalenvertellers. Het leven zonder verhalen was heel moeilijk, vooral gedurende de lange winteravonden,

Nadere informatie

Goede buren, eerlijk delen

Goede buren, eerlijk delen Kerk- en schooldienst Goede buren, eerlijk delen Zondag 15 november 2015 Dominee:. Simon de Kam Pianist: Timo vd Heuvel M.m.v. kinderen van de Kon. Julianaschool Pianospel Welkom en mededelingen (door

Nadere informatie

Zondagmorgen 10 januari

Zondagmorgen 10 januari Zondagmorgen 10 januari 1 e zondag na Epifanie, kleur wit, viering HA, Voorganger: Ds. J.E. Schelling Organist: Dhr. Bastiaan van der Pijl Dienst van de Voorbereiding Orgelspel Mededelingen door de kerkenraad

Nadere informatie

JEREMIA, DE MAN VAN TRANEN

JEREMIA, DE MAN VAN TRANEN Bijbel voor Kinderen presenteert JEREMIA, DE MAN VAN TRANEN Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Jonathan Hay Aangepast door: Mary-Anne S. Vertaald door: Erna van Barneveld Geproduceerd door:

Nadere informatie

Hartelijk Welkom bij

Hartelijk Welkom bij Hartelijk Welkom bij Tienduizend redenen Opwekking 733 De zon komt op, maakt de morgen wakker; mijn dag begint met een lied voor U. Heer, wat er ook gebeurt en wat mij mag overkomen, laat mij nog zingen

Nadere informatie

Orde van dienst voor Trinitatis + overstapdienst Voor het begin van de dienst Welkom door ouderling van dienst Stilte Voorbereiding

Orde van dienst voor Trinitatis + overstapdienst Voor het begin van de dienst Welkom door ouderling van dienst Stilte Voorbereiding Orde van dienst voor 16-06-2019 Trinitatis + overstapdienst Voor het begin van de dienst Welkom door ouderling van dienst Stilte Voorbereiding Bemoediging en groet Lied 217: 1, 2, 5 (De dag gaat open voor

Nadere informatie

Gebedshoeken voor jongeren: Sta op en schitter!

Gebedshoeken voor jongeren: Sta op en schitter! Gebedshoeken voor jongeren: Sta op en schitter! Hieronder worden vijf gebedshoeken beschreven met elk een eigen thema die verschillend gebruikt kunnen worden. Misschien is het te gebruiken tijdens een

Nadere informatie

Romeinen 1. Begin van de brief

Romeinen 1. Begin van de brief Romeinen 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Rome 1-7 Dit is een brief van Paulus aan alle christenen in de stad Rome. Ik ben een dienaar van Jezus Christus. God heeft mij uitgekozen om

Nadere informatie

Muzikaal kerstverhaal: Ga je mee op zoek. Voorganger: Heidi Ebbers. M.m.v. Kinderdienstcommissie en figuranten. Muziek: Young Company en Cantorij

Muzikaal kerstverhaal: Ga je mee op zoek. Voorganger: Heidi Ebbers. M.m.v. Kinderdienstcommissie en figuranten. Muziek: Young Company en Cantorij Muzikaal kerstverhaal: Ga je mee op zoek Voorganger: Heidi Ebbers M.m.v. Kinderdienstcommissie en figuranten Muziek: Young Company en Cantorij Voor de dienst muziek (Harry en Johan) Welkom Gebed Samenzang

Nadere informatie

Het staat in de Bijbel in Lukas 15 vers 11-32

Het staat in de Bijbel in Lukas 15 vers 11-32 tekenboekje In dit boekje staat een verhaal. De Heere Jezus vertelde het, toen Hij op aarde was. Het is niet echt gebeurd. Maar het is ook geen gewoon verhaaltje. Het is een gelijkenis. Dat betekent dat

Nadere informatie

Preek van de week: zondag 10 september Predikant: Arend Linde. De Vredehorst. Lezing: 2 Kronieken 28:8-15 Lucas 10: Verhaal.

Preek van de week: zondag 10 september Predikant: Arend Linde. De Vredehorst. Lezing: 2 Kronieken 28:8-15 Lucas 10: Verhaal. Preek van de week: zondag 10 september 2017 Predikant: Arend Linde De Vredehorst Lezing: 2 Kronieken 28:8-15 Lucas 10: 23 37 1. Verhaal. Ontmoeting. Veel jaren later ontmoetten toevallig de priester, de

Nadere informatie

Toon Uw heerlijkheid Opwekking 505

Toon Uw heerlijkheid Opwekking 505 Hartelijk welkom Toon Uw heerlijkheid Opwekking 505 Vader van de schepping, volvoer uw eeuwige plan. Maak ons een generatie die overwinnen kan. Heer, laat uw koninkrijk komen, waar heel de schepping

Nadere informatie

Laat het feest zijn in de huizen, mensen dansen op de straat, als het onrecht buigt voor Jezus en het volk weer bidden gaat.

Laat het feest zijn in de huizen, mensen dansen op de straat, als het onrecht buigt voor Jezus en het volk weer bidden gaat. Hartelijk welkom Laat het feest zijn in de huizen Opwekking 553 Laat het feest zijn in de huizen, mensen dansen op de straat, als het onrecht buigt voor Jezus en het volk weer bidden gaat. In de bergen,

Nadere informatie

Zondag 5 maart 2017 Wijkgemeente De Drieklank CBS Het Kompas Schoolkerkdienst

Zondag 5 maart 2017 Wijkgemeente De Drieklank CBS Het Kompas Schoolkerkdienst Zondag 5 maart 2017 Wijkgemeente De Drieklank CBS Het Kompas Schoolkerkdienst Voorganger Organist Beamer : ds. Peter van de Peppel : Maarten Groen : Dirk Dallinga Thema: De verloren zoon Welkom en mededelingen

Nadere informatie

Uitleg van het thema. De Bijbel wereldwijd

Uitleg van het thema. De Bijbel wereldwijd Uitleg van het thema De Bijbel wereldwijd Gedicht: Een Boek De buurvrouw heeft een mooi boek met allemaal mooie verhalen Ik wil ook graag zo één mama, ik zal het zelf betalen Verhalen over lang geleden,

Nadere informatie

Avondmaal vieren. Avondmaalsformulier 2. Viering op 4 e zondag voor Pasen :

Avondmaal vieren. Avondmaalsformulier 2. Viering op 4 e zondag voor Pasen : Avondmaal vieren - Psalmen en Gezangen uit Geref Kerkboek van de Gz zijn de 1 e regels 1 e couplet weergegeven Viering op 4 e zondag voor Pasen : Thema 4 e zondag : oculi meï Mijn ogen (oculi meï) zijn

Nadere informatie

Lezen : Johannes 14: 1-9. Opwekking 25 Gezang 156 EL 459 Opwekking 687 Gezang 28 Opwekking 710

Lezen : Johannes 14: 1-9. Opwekking 25 Gezang 156 EL 459 Opwekking 687 Gezang 28 Opwekking 710 Lezen : Johannes 14: 1-9 Opwekking 25 Gezang 156 EL 459 Opwekking 687 Gezang 28 Opwekking 710 Kumba Ya my Lord Kom bij ons o Heer, kom bij ons Kom bij ons o Heer, kom bij ons Kom bij ons o Heer, kom

Nadere informatie

Oecumenische viering bij begin van de Vredesweek Immanuelkerk - Thema: "Vrede vraagt jouw vertrouwen" Voorgangers: Pastor Henri Egging en ds Gerrit

Oecumenische viering bij begin van de Vredesweek Immanuelkerk - Thema: Vrede vraagt jouw vertrouwen Voorgangers: Pastor Henri Egging en ds Gerrit Oecumenische viering bij begin van de Vredesweek Immanuelkerk - Thema: "Vrede vraagt jouw vertrouwen" Voorgangers: Pastor Henri Egging en ds Gerrit van Dijk, Orgel Gerard de Waardt, m.m.v. de Samenspeelgroep

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus ChristusGemeente van onze Heer Jezus Christus!

Gemeente van onze Heer Jezus ChristusGemeente van onze Heer Jezus Christus! Gemeente van onze Heer Jezus ChristusGemeente van onze Heer Jezus Christus! Jongens en meisjes! Hebben jullie vanmorgen de kerkklok gehoord? Ja, vanmorgen hoorden we ook een klok luiden in de kerk. Maar

Nadere informatie

openend woord kruisteken Dag kinderen, samen zijn we al bijna 2 maanden op stap. Om op stap te trekken doen we best de juiste schoenen aan.

openend woord kruisteken Dag kinderen, samen zijn we al bijna 2 maanden op stap. Om op stap te trekken doen we best de juiste schoenen aan. Pagina1 Wat nooit verloren gaat, is de herinnering aan een school die tijd en ruimte maakt voor emoties en relaties. Waar kinderen, jongeren en volwassenen leren leven en leren werken aan kwaliteit van

Nadere informatie

Thema: Staan op de schouders van je ouders

Thema: Staan op de schouders van je ouders Gezinsdienst in het kader van geloofsopvoeding Zondag 3 februari om 10.00 uur in de Emmakerk Voorganger: ds. Peter van den Berg Muziek: PGS band Thema: Staan op de schouders van je ouders Zingen: Goedemorgen,

Nadere informatie

Over het toneelstuk Gijsbrecht van Amstel

Over het toneelstuk Gijsbrecht van Amstel Voorwoord Gijsbrecht van Amstel leefde rond 1300. Hij was de belangrijkste man van de stad Amsterdam in die tijd. Gijsbrecht was geliefd bij de bevolking van Amsterdam, maar hij had ook veel vijanden.

Nadere informatie

Gezamenlijke Goede Vrijdagdienst van CGK en NGK Dronten Ichthuskerk (NGK) Roerstraat 1, Dronten

Gezamenlijke Goede Vrijdagdienst van CGK en NGK Dronten Ichthuskerk (NGK) Roerstraat 1, Dronten Gezamenlijke Goede Vrijdagdienst van CGK en NGK Dronten Ichthuskerk (NGK) Roerstraat 1, Dronten Avonddienst met Avondmaal 19.30 uur welkom en mededelingen zingen: Weerklank 141:1 en 2 (melodie Psalm 42)

Nadere informatie

Laat het feest zijn in de huizen, mensen dansen op de straat, als het onrecht buigt voor Jezus en het volk weer bidden gaat.

Laat het feest zijn in de huizen, mensen dansen op de straat, als het onrecht buigt voor Jezus en het volk weer bidden gaat. Hartelijk welkom Laat het feest zijn in de huizen Opwekking 553 Laat het feest zijn in de huizen, mensen dansen op de straat, als het onrecht buigt voor Jezus en het volk weer bidden gaat. In de bergen,

Nadere informatie

Jaar A - Jezus! Samen op weg

Jaar A - Jezus! Samen op weg B I J L A G E B I J J A A R A Gebeden en liederen GEBEDEN GEKEND IN HEEL DE WERELD INHOUDSTAFEL Onze Vader Onze Vader, die in de Hemel zijt, Uw Naam worde geheiligd, Uw Rijk kome, Uw wil geschiede op aarde

Nadere informatie

Welke in Gods ogen juiste handeling had Saul na de dood van Samuel laten uitvoeren?

Welke in Gods ogen juiste handeling had Saul na de dood van Samuel laten uitvoeren? De verkeerde keuzes van Saul. Welke in Gods ogen juiste handeling had Saul na de dood van Samuel laten uitvoeren? 1 Samuel 28:3 3 Samuel nu was gestorven en heel Israël had rouw over hem bedreven. Zij

Nadere informatie

Wat was de koning van Syrië van plan? tegen Israël en pleegde overleg met zijn dienaren en zei: Mijn legerkamp moet op die en die plaats zijn.

Wat was de koning van Syrië van plan? tegen Israël en pleegde overleg met zijn dienaren en zei: Mijn legerkamp moet op die en die plaats zijn. De Syriërs met blindheid geslagen. Wat was de koning van Syrië van plan? 2 Koningen 6:8 8 De koning van Syrië voerde oorlog tegen Israël en pleegde overleg met zijn dienaren en zei: Mijn legerkamp moet

Nadere informatie

Wie is Jezus, deel 2. les 5b FOLLOW

Wie is Jezus, deel 2. les 5b FOLLOW Wie is Jezus, deel 2 les 5b DEEL 2B FOLLOW JEZUS, DE REDDER Joh 4:7-9,22 Jezus deed in dit verhaal een aantal dingen die niet gebruikelijk waren. Hij sprak alleen met een vrouw. Dit was ook nog eens een

Nadere informatie

Maatwerk in de kerk. Renatakerk Christelijke Gereformeerde Kerk Enschede Oost

Maatwerk in de kerk. Renatakerk Christelijke Gereformeerde Kerk Enschede Oost Renatakerk Christelijke Gereformeerde Kerk Enschede Oost Datum: 2 december 2018 Dienst: Middagdienst Voorganger: ds. De Jong uit Doetinchem Welkom en mededelingen Maatwerk in de kerk Zingen: Liedboek Gezang

Nadere informatie

MET NEHEMIA HET OUDE JAAR UIT EN HET NIEUWE JAAR IN

MET NEHEMIA HET OUDE JAAR UIT EN HET NIEUWE JAAR IN BIJBELLEESROOSTER VOOR GEZINNEN met kinderen in de basisschoolleeftijd STILSTAAN BIJ OUD & NIEUW MET NEHEMIA HET OUDE JAAR UIT EN HET NIEUWE JAAR IN 28 december: Terugkijken Lees Nehemia 1:1-7 Stel je

Nadere informatie

Liturgie morgendienst 15 oktober, voorgangers ds. W. Louwerse. Micha-zondag Thema: De knop om. Mededelingen. Zingen: Gezang 21: 1 en 4. Votum.

Liturgie morgendienst 15 oktober, voorgangers ds. W. Louwerse. Micha-zondag Thema: De knop om. Mededelingen. Zingen: Gezang 21: 1 en 4. Votum. Mededelingen Zingen: Gezang 21: 1 en 4 Votum Groet Zingen: Opwekking 672 Micha-zondag Thema: De knop om. Heerser over alle dingen God van de oneindigheid van Uw liefde wil ik zingen buigen voor Uw majesteit

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Amos 8, 12 Ochtenddienst H. Avondmaal

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Amos 8, 12 Ochtenddienst H. Avondmaal Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Amos 8, 12 Ochtenddienst H. Avondmaal Broeders en zusters, we mogen vandaag weer met elkaar het Heilig Avondmaal vieren waardoor de Here ons geloof in Hem wil versterken.

Nadere informatie

Treurenden worden getroost les 2

Treurenden worden getroost les 2 Treurenden worden getroost les 2 OPDRACHT: Bestudeer het leven en hart van Jesaja en zijn volk. Jesaja 40 Jesaja 43:1-7 Jesaja 51, 52, 53 Wat leer je van de persoon Jesaja en het volk Israël? Lees de vijf

Nadere informatie

Daar juicht een toon, daar klinkt een stem, Die galmt door heel Jeruzalem; Een heerlijk morgenlicht breekt aan; De Zoon van God is opgestaan!

Daar juicht een toon, daar klinkt een stem, Die galmt door heel Jeruzalem; Een heerlijk morgenlicht breekt aan; De Zoon van God is opgestaan! Pasen 2016 Daar juicht een toon, daar klinkt een stem, Die galmt door heel Jeruzalem; Een heerlijk morgenlicht breekt aan; De Zoon van God is opgestaan! Geen graf hield Davids Zoon omkneld, Hij overwon,

Nadere informatie

Ruth 1. Ruth en Noömi

Ruth 1. Ruth en Noömi Ruth 1 Ruth en Noömi Elimelech en zijn familie 1 Toen de rechters het land bestuurden, was er eens hongersnood in Juda. Daarom besloot een man uit Betlehem naar het land Moab te gaan. Zijn vrouw en zijn

Nadere informatie

Ouderling v. dienst. : dhr. J. van der Leij : dhr. R.A. Ferwerda. Welkom in de Menorah

Ouderling v. dienst. : dhr. J. van der Leij : dhr. R.A. Ferwerda. Welkom in de Menorah Voorganger Ouderling v. dienst Organist Lector : Da. D. de Vries : dhr. J. van der Leij : dhr. R.A. Ferwerda : dhr. J. van der Leij Welkom in de Menorah Lied voor de dienst: Lied 981: 1, 2, 3, 4 en 5 Lied

Nadere informatie

Galaten 1. Begin van de brief

Galaten 1. Begin van de brief Galaten 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Galatië 1-3 Dit is een brief van Paulus aan de christenen in de provincie Galatië. Allereerst dit: Ik ben niet door mensen aangesteld als apostel,

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen presenteert VEERTIG JAREN LANG

Bijbel voor Kinderen presenteert VEERTIG JAREN LANG Bijbel voor Kinderen presenteert VEERTIG JAREN LANG Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Lyn Doerksen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd door:

Nadere informatie

25 februari uur AA Kramer orgel/piano: Jannes Munneke schriftlezing: Frouke IJsselstein

25 februari uur AA Kramer orgel/piano: Jannes Munneke schriftlezing: Frouke IJsselstein 25 februari 2018 10.00 uur AA Kramer orgel/piano: Jannes Munneke schriftlezing: Frouke IJsselstein Orde van dienst: Welkom Votum en zegengroet GK psalm 40: 1 = LB 40:1 Kinderen: Vis. LB 935 = Opwekking

Nadere informatie

Maandliederen bovenbouw September Een Vriend,?

Maandliederen bovenbouw September Een Vriend,? Maandliederen bovenbouw 18-19 September Een Vriend,? Soms als het even moeilijk gaat, dan weet ik mij geen raad. Dan droom ik over een vriend die mij steunt en waar ik op leunen kan. Een vriend die bij

Nadere informatie

19 april uur AA Kramer

19 april uur AA Kramer 19 april 10.00 uur AA Kramer Orde van dienst: Welkom Votum en zegengroet Psalm 98: 1, 3 Wet Psalm 25: 4 Voor de kinderen: Bethesda Sela: Ik zal er zijn. Lezen: Johannes 5: 1-18 Nieuw Liedboek 534 Tekst:

Nadere informatie

LES 4. Handelingen 12:1-19; Van Jeruzalem tot Rome: Verlost uit de gevangenis blz.109-116

LES 4. Handelingen 12:1-19; Van Jeruzalem tot Rome: Verlost uit de gevangenis blz.109-116 LES 4 Handelingen 12:1-19; Van Jeruzalem tot Rome: Verlost uit de gevangenis blz.109-116 De boodschap God hoort en verhoort onze gebeden voor elkaar. Leertekst: Terwijl Petrus onder zware bewaking zat

Nadere informatie

Boek1. Les 1. Dit is het verhaal van Maria. Dit is het verhaal van de engel. Dit is het verhaal van Jezus.

Boek1. Les 1. Dit is het verhaal van Maria. Dit is het verhaal van de engel. Dit is het verhaal van Jezus. Boek1. Les 1. Dit is het verhaal van Maria. Dit is het verhaal van de engel. Dit is het verhaal van Jezus. De engel zei: God zal jou een kind geven. God zal jou Zijn Kind geven. God zal jou Jezus geven.

Nadere informatie

Protestantse gemeente Biddinghuizen Zondag 30 april 2017 Lof in de Hof dienst. Thema: Gods terughoudendheid

Protestantse gemeente Biddinghuizen Zondag 30 april 2017 Lof in de Hof dienst. Thema: Gods terughoudendheid Protestantse gemeente Biddinghuizen Zondag 30 april 2017 Lof in de Hof dienst Thema: Gods terughoudendheid Voorganger: ds. W. van der Schee Mmv: True Colors Welkom door de ouderling van dienst Lied Nieuw

Nadere informatie