Naam. Nummer:. Klas. Datum In welke cel staat de Nederlandstalige titel van de tabel?... Achtergrond

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Naam. Nummer:. Klas. Datum.... 2. In welke cel staat de Nederlandstalige titel van de tabel?... Achtergrond"

Transcriptie

1 Excel: informatie opzoeken in rekenbladen Naam. Nummer:. Klas. Datum. OPEN WERKMAP POP Wat is het onderwerp van deze tabel?.. 2. In welke cel staat de Nederlandstalige titel van de tabel? Noteer het volledige celbereik van deze subtitel: 4. Hoe breed is kolom A en hoe hoog is rij 2? Noteer ook de eenheden! Kolom A Rij 2 5. Vergelijk voor- en achtergrond van F9: Voorgrond Achtergrond :. :. :. :. 6. Welke gemeente staat in de laatste rij van de tabel?. 7. Gebruik de zoekfunctie van Excel om de volgende vragen te beantwoorden: hoeveel vrouwen wonen in Boom? hoeveel inwoners telt de gemeente Manage? In welke gemeente wonen precies inwoners? Selecteer de cellen en gebruik automatische rekenen in de statusbalk om de vragen op te lossen: hoeveel cellen zijn niet leeg in gans het werkblad 2003?... Selecteer het totaal aantal inwoners van de gemeenten die tot arrondissement Brussel behoren. Wat is het grootste aantal inwoners?... Navigeer naar de gegevens van arrondissement Antwerpen. Selecteer het totaal aantal inwoners van Boom, Niel en Rumst. Hoeveel inwoners wonen er in totaal in deze gemeente? Gebruik de schuifbalken en onderzoek: hoeveel rijen blijven altijd op het scherm staan? Hoeveel kolommen blijven altijd op het scherm staan? Hef de titelblokkering van het document op. Blokkeer daarna zelf dezelfde rijen en kolommen. Welke cel moet je selecteren vooraleer je de opdracht geeft om de titels te blokkeren?.

2 Excel: snelle invoer Naam. Nummer:. Klas. Datum. 1. Hoe los je de volgende problemen op? In de cellen A1 en A2 staan getallen. Ik typ de formule A1+A2, maar de som van de getallen wordt niet berekend!.. Als ik in cel A1 het gegeven Europa invoer, verschijnt er een foutmelding. Hoe kan ik ervoor zorgen dat dit gegeven foutloos weergegeven wordt in de cel?.. 2. Verbeter de fouten Open werkmap Toetsen.xls. Sla de map op onder de naam NNToetsen waarbij NN je klasnummer is. Breng werkblad Namen op de voorgrond. NR NAAM VOORNAAM GEBOORTEDATUM 1 De Vos Katrien 10/02/ Bekx Annie Vanderzanden Peter Van den Eede Ferdinant Flies Nana Beschrijf de meest efficiënte methode om de inhoud van B3 te verbeteren. De correcte naam is Beckx... Beschrijf de meest efficiënte methode om de inhoud van C6 te verbeteren. De correcte naam is Bert... Beschrijf de meest efficiënte methode om alle gegevens van Peter te verwijderen uit de tabel... Met welke datum kan Excel niet rekenen? Verklaar je antwoord Breid de tabel uit Voer de gegevens in van Roel Tierens, geboren op 2 april Zijn gegevens moeten als eerste voorkomen in de tabel! Hernummer daarna! Het resultaat moet er als volgt uitzien:

3 4. Voer het lessenrooster in Geef aan een leeg werkblad de naam Lessenrooster. Voer onderstaand lessenrooster zo efficiënt mogelijk in. Beschrijf je werkwijze: om de lesuren in te voeren in kolom A:.. om de weekdagen in te voeren:.. om een vak in te voeren dat meermaals per week gegeven wordt:.. 5. Onderzoek het voordeel van selecteren vóór het invoeren van gegevens. Selecteer de cellen A1:C2 in een leeg werkblad en voer dit tabelletje in. Waarom is het efficiënter om de cellen eerst de selecteren? 6. Onderzoek de betekenis van "Automatisch aanvullen" Als je een gegeven invoert in een cel, raadpleegt Excel een lijst van alle waarden die reeds in de kolom werden ingevoerd. De waarde die het meest gelijkt op de nieuwe invoer wordt getoond. Om de suggestie van Excel te aanvaarden druk je op enter. Automatisch aanvullen is alleen interessant als de waarden die ingevoerd moeten worden op elkaar gelijken. Voeg een leeg werkblad toe aan werkmap Oefeningen. Noem het werkblad Verkoop. Voer de gegevens in. Maak hierbij gebruik van automatisch aanvullen. De functie Automatisch aanvullen kan soms hinderlijk zijn. Je kan de functie uitschakelen: klik in menu Extra op Opties... Breng tabblad Bewerken op de voorgrond en schakel "Automatisch aanvullen voor celwaarden activeren" uit! Je kan nog altijd een lijst van waarden oproepen via de opdracht "Uit lijst selecteren" in het snelmenu van de cel. Probeer het zelf: schakel Automatisch aanvullen uit. Klik rechts op cel A8 en kies in het snelmenu "Uit lijst selecteren", klik op één van de suggesties en controleer het resultaat! Maak deze actie daarna ongedaan!

4 Excel: rekenen Naam. Nummer:. Klas. Datum. 1. Open werkmap NNToetsen, breng werkblad Punten op de voorgrond. Bereken totalen, gemiddelden, hoogste en laagste scores! gebruik in de formules zoveel mogelijk celverwijzingen maak gebruik van functies waar dat mogelijk is kopieer formules waar dat mogelijk is 1 Resultaten eerste semester A B C D E F 2 Frans Engels Duits Totaal Gemiddelde 3 Abeloos Karel Bertels Bob Millet Ronny Oosterlynck Karel Vandersmissen Fred Willems Paul Vakgemiddelde 11 Hoogste score 12 Laagste score Breid de tabel uit! Voeg een rij in om het maximum van de punten in te voeren Voeg een kolom in om de behaalde procenten te berekenen Voeg een kolom in om na te gaan wie wel en wie niet geslaagd is: als de leerling 60% of meer behaalde is hij of zij geslaagd en verschijnt "JA" in de cel, zo niet verschijnt "NEEN" in de cel Verwijder de kolom "Gemiddelde".

5 2. Maak in werkmap NNToetsen een lijst om aan te duiden welke leerlingen afwezig zijn Voeg een nieuw werkblad in en noem dit werkblad Afwezigen Bereken in cel B2 het aantal leerlingen dat tot deze klas behoort. Formule in cel B2 :. Bereken in rij 13 het aantal aanwezigen voor elke dag Formule in cel B13 :. Bereken in rij 14 het aantal afwezigen voor elke dag Formule in cel B14 :. Bedenk nog een andere manier om het aantal afwezigen te berekenen Formule in cel B14 :. 3. Breng werkblad Productie op de voorgrond Bereken in cel B13 de totale productie van machine 1 en kopieer deze formule zodat ook van de andere machines de totale productie berekend wordt. Noteer de formule die in B13 staat:. Bereken in cel B14 de productie per uur van machine 1. Hiervoor moet je de totale productie van deze machine delen door het aantal uren dat de machine in bedrijf is. Zorg ervoor dat je deze formule kan kopiëren naar celbereik C14:E14. Noteer de formule die in B14 staat :. 4. Breng werkblad factuur op de voorgrond Gebruik dit rekenblad om de volgende aankoop te factureren: 2 computertafels (art. 125) aan 325 euro excl. BTW, BTW-code 2 2 bureaustoelen (art. 630) aan 257 euro excl. BTW, BTW-code 2 5 stapeldozen (art. 97) aan 4,95 euro excl. BTW, BTW-code 2 De handelskorting bedraagt 3%. De vervoerskosten komen op 34 euro. Noteer het totaal te betalen bedrag:.

6 5. Breng werkblad Basketbalclub op de voorgrond a. Voer de juiste formules in: Gemiddelde lengte Gemiddeld gewicht De langste De zwaarste De kortste De lichtste Aantal leden b. Voer in cel E5 de formule in om de lengte van de basketbalspeler te beoordelen: als de lichaamslengte kleiner is dan 1,7 m dan laat je de tekst: "te klein" uitvoeren. Als de lengte groter of gelijk is aan 1,7 m dan moet de tekst "OK" verschijnen. Noteer de formule: Kopieer de formule naar E6:E14. c. Voer in cel G5 de formule in om het gewicht van de basketbalspeler te beoordelen: als de speler meer weegt dan 90 kg moet de tekst "te zwaar" verschijnen, weegt de speler 90 kg of minder dan moet de tekst "in orde" verschijnen. Noteer de formule: Kopieer de formule naar G6:G Breng tabblad Warmteverlies op de voorgrond Bereken hoeveel warmte verloren gaat langs de ramen van de computerklas: (noteer de resultaten) bereken de oppervlakte van de ramen : bereken hoeveel warmte verloren gaat langs enkel glazen ramen : bereken hoeveel warmte verloren gaat langs dubbelglas :. 7. Breng tabblad Zolder op de voorgrond a. Bereken de snelste ronde van elke wagen. Noteer de formule in F6:. b. Bereken de gemiddelde rondesnelheid van elke wagen. Noteer de formule in G6:

7 Excel: orde en netheid Naam. Nummer:. Klas. Datum. 1. Welke opmaakkenmerken werden toegepast op onderstaande cel? Het getal is ingevoerd in cel A1. Kolom A is 8,41 tekens breed en rij 1 is 91,5 punten hoog. Het lettertype is Arial 14. Het gegeven staat in vetjes. Noem nog 6 andere opmaakkenmerken die toegepast werden op de cel! Open NNToetsen.xls en breng werkblad Verkeersongevallen op de voorgrond. Merk op dat in B4:D8 schijnbaar geen gegevens staan. Wat is hiervan de oorzaak? 3. Breng werkblad Kleding op de voorgrond Pas de opmaak van het werkblad aan. 4. Onderzoek het zelf eens Onderzoek de optie Plakken speciaal die je in het menu Bewerken terugvindt Hoe kan je ervoor zorgen dat bij het kopiëren van een cel alleen de inhoud en niet de opmaak gekopieerd wordt?.

8 Onderzoek de betekenis van de optie Voorwaardelijke opmaak die je in het menu Opmaak terugvindt Selecteer in werkblad Punten de cijfers die de leerlingen behaalden voor de diverse taalvakken. Als het behaalde resultaat kleiner is dan 5 dan moeten de cijfers uitgevoerd worden in een rode kleur. 5. Open werkmap NNToetsen en breng werkblad Factuur op de voorgrond. Maak de factuur op naar onderstaand voorbeeld: Het lettertype is Arial Het tekenformaat is 26 voor de titel (ERGO), 14 voor de subtitel (KANTOORMEUBELEN), 8 voor de gegevens in A3:F14 en 10 voor de gegevens in A15:F31 De tekenstijl kan je afleiden uit het voorbeeld. De kolombreedte van C is 23,29. De andere kolommen zijn 8,43 tekens breed. De rijen zijn 12,75 punten hoog, uitgezonderd: rij 1 > 33,75 rij 2 > 18,75 rij 18 > 26,25 rij 31 > 13,5 Centreer de titels boven de kolommen A:F. Let op de uitlijning en de regelterugloop in rij 18! De toepassing van randen en arcering kan je afleiden uit het voorbeeld. Let op de notatie van de getalwaarden! Druk de factuur af: zet je naam, klas en nummer in de voettekst, zet in de koptekst : "OPMAAK VAN EEN FACTUUR".

9 Excel: grafieken Naam. Nummer:. Klas. Datum. Open de werkmap NNToetsen. 1. Breng werkblad verkoop op de voorgrond. Stel de evolutie voor van de verkoopcijfers van pc's en laptops van januari tot juni, in een lijndiagram. Maak de grafiek op zodat je onderstaand resultaat krijgt! VERKOOP VAN PC'S IN jan feb mrt apr mei jun PC Laptop Vergelijk de totale verkoop van de 3 randapparaten in een cirkeldiagram. Laat hierbij het procentuele aandeel berekenen! Maak de grafiek op zodat je onderstaand resultaat krijgt. VERKOOP VAN RANDAPPARATEN 31% 45% Modem Printer Scanner 24% Zorg ervoor dat de tabel en de twee grafieken op 1 blad kunnen. Zet je naam, klas en nummer in de voettekst van de pagina en druk het blad af.

10 2. Breng werkblad Bodemgebruik op de voorgrond Stel de bodemverdeling voor in een staafdiagram. Verzorg de lay-out van de grafiek. Voorzie de grafiek van een duidelijke titel. 3. Breng werkblad Chocomousse op de voorgrond Stel de samenstelling van chocolade mousse voor in een cirkeldiagram. Geef het procentueel aandeel van elk ingrediënt weer. Verzorg de lay-out van de grafiek. Voorzie de grafiek van een duidelijke titel.

11 Excel: integratie in worddocumenten Naam. Nummer:. Klas. Datum. Maak het document "Vlaamse Recyclage Maatschappij" met Word en Excel. Het voorbeeld vind je op de keerzijde van deze pagina. Gebruik hetzelfde lettertype: Tekst Arial 10 Titel Arial 18 Subtitels Arial 14 Sla het document op onder de naam RecyclageMaatschappij.doc Schrijf een algoritme om dit probleem op te lossen! De grofstructuur moet uit 4 deelalgoritmen bestaan. Verfijn de deelalgoritmen. ---Maak document--- Sla het document op onder de naam RecyclageMaatschappij.

12 Excel: tabellen en grafieken ontwerpen Naam. Nummer:. Klas. Datum. Open een nieuwe werkmap om je tabelontwerpen te bewaren. Noem de werkmap NNOntwerpen (NN=klasnummer). 1. Ontwerp een klantenkaart voor hobbywinkel de Gors Op de website hobbywinkeldegors.nl vind je meer informatie over deze winkel. Bedenk vooraf welke gegevens zeker moeten voorkomen op de klantenkaart. Voer de gegevens zo efficiënt mogelijk in. Voorzie een formule om de korting te berekenen na 10 bestedingen. Test je ontwerp: voer 10 bestedingen in naar keuze en controleer de korting die berekend wordt! Verzorg de opmaak van de klantenkaart. Noem het werkblad Klantenkaart.! "# # #! $ %# ## 2. Ontwerp een tabel om commissielonen te berekenen en zet er een zinvolle grafiek bij De 4 vertegenwoordigers die voor het schoonmaakbedrijf De Schone werken, krijgen een commissieloon dat maandelijks berekend wordt op hun omzet. Het commissieloon bedraagt 6 % van hun omzet. Hoeveel commissieloon krijgt elke vertegenwoordiger op het einde van de maand? Hoe groot is het gemiddelde commissieloon van de vertegenwoordigers? Hoeveel commissieloon moet de firma op het einde van de maand in totaal uitbetalen? Hoe groot is het procentueel aandeel van elke vertegenwoordiger in de totale omzet van de maand? Ontwerp de tabel en zet er een passende grafiek bij. Noem het werkblad Commissie. Testgegevens: omzet van de vier vertegenwoordigers in de maand juni VAN DAM PAUL APERS KARIN DE LEEUW SANDRA KERREMANS KEVIN Ontwerp een tabel om kilometervergoeding te berekenen Op het einde van de maand krijgt elke vertegenwoordiger van firma De Schone een kilometervergoeding. Deze moet berekend worden door de personeelsdienst. Het bedrag per kilometer is momenteel 0,5 EURO. Hoeveel kilometervergoeding krijgt elke vertegenwoordiger op het einde van de maand? Bereken ook hoe groot de totale en gemiddelde kilometervergoeding bedraagt. Ontwerp de tabel en zet er een passende grafiek bij. Noem het werkblad Afstand. Testgegevens: afgelegde weg in januari VAN DAM PAUL APERS KARIN DE LEEUW SANDRA KERREMANS KEVIN 243 km 175 km 210 km 288 km

13 4. Maak een puntenlijst voor het vak informatica In de tabel moet ruimte voorzien zijn om de resultaten van drie toetsen in te voeren. Hou er rekening mee dat het maximum te behalen punten verschillend kan zijn. Bereken het totale resultaat van elke leerling. Bereken het procentueel resultaat van elke leerling. Bereken het klasgemiddelde voor elke toets en voor de totalen. Ontwerp de tabel en noem het werkblad Info. Testgegevens: kies zelf je testgegevens! 5. Maak een afschrijvingsfiche Alhoewel vaste activa aangekocht worden om lange tijd in een bedrijf te blijven, kunnen ze niet eeuwig meegaan: ze verslijten of verouderen. Om niet plots voor een grote kost te staan, houdt een bedrijf rekening met de waardevermindering van elk investeringsgoed. De jaarlijkse waardevermindering wordt geboekt op het einde van het jaar, dit noemt men 'afschrijving'. In de praktijk wordt de afschrijvingswaarde vaak uitgedrukt in procent van de aanschaffingswaarde: op één jaar bedraagt de afschrijvingswaarde 100 / geschatte gebruiksduur in jaren Maak een rekenblad om van een vast activa de jaarlijkse afschrijving in procent te berekenen. In deze afschrijvingsfiche moet het vast activa beschreven worden en de aanschaffingswaarde en geschatte verbruiksperiode moeten aangegeven worden. Hieruit moet berekend worden hoe groot de afschrijvingswaarde is in procent. Voorzie een tabel waarin de gebruiker: de datum van aankoop kan noteren en de boekwaarde van de aankoop voor elk volgend jaar (te beginnen bij 31 december 1991) de afschrijving kan omschrijven (1 ste afschrijving, 2 de afschrijving,...), het afschrijvingsbedrag kan berekenen, de boekwaarde van het vaste activa kan berekenen, en de totale afschrijving kan berekenen. Voer testgegevens in Een firma koopt op 1 februari 1991 een vleessnijmachine ter waarde van BEF. De gebruiksperiode wordt geschat op 10 jaar. Maak de afschrijvingsfiche. 6. Maak een tabel om de inkomsten te berekenen Tijdens de vakantie werkte Pieter in een restaurant gedurende 5 dagen (van tot en met ). Hij verdiende 9,75 per uur en mocht zijn fooien houden. Pieter heeft elke dag het aantal werkuren en het bedrag aan fooien genoteerd. Ontwerp een tabel om de inkomsten per dag te berekenen. Bereken ook het totaal inkomen en het gemiddeld inkomen per dag. Verzorg de opmaak! Noem het werkblad Vakantiewerk.

14 7. De bedrijfsleider van ERGO, een meubelzaak, is zeer slecht gezind. Iemand, en niemand weet natuurlijk wie, heeft het Excel-bestand gewist waarmee men de facturen maakt. Bovendien werd er geen reservekopie genomen! Redenen genoeg dus voor zijn ergernis. Het wordt jouw taak om, aan de hand van een voorbeeldfactuur, een rekenblad te ontwerpen waarmee de facturen berekend en afgedrukt kunnen worden. Maak onderstaande factuur op een nieuw werkblad in de map NNOntwerpen, noem dit werkblad Factuur. ERGO KANTOORMEUBELEN Vaartstraat 108 Tel. (O50) BRUGGE Fax. (O50) BTW BE Bank HR Brugge PR Factuur nr: 918 Klant nr: 400/25 Paperclip BTW nr: BE Sint-Baafsplein 7 Datum: Vervaldag: GENT Levering: Artikel nummer Aantal Omschrijving Prijs per stuk Bedrag Kast met opbergsysteem 429, Printertafel 235,50 2 BTWcode Bedrag goederen -Handelskorting 5% code 2= 21% Nettobedrag +Vervoerkosten 53 Bedrag exclusief BTW +BTW TOTAAL TE BETALEN

15 8. De Belgische Federatie van Voedselbanken gaf in 1997 onderstaande grafieken uit: Ingezamelde voedingswaren in ton Handelswaarde in miljoen BEF Maak op basis van deze grafieken één tabel waarin je berekent voor de jaren 1994 t.e.m. 1996: de totale hoeveelheid ingezamelde voedingswaren in ton de totale handelswaarde van de ingezamelde voedingswaren in miljoen BEF de totale handelswaarde van de ingezamelde voedingswaren in miljoen EURO Voer de tabel in en noem het werkblad Voedselbank. Maak op basis van de tabel de twee grafieken en maak ze op zoals hierboven is afgebeeld.

16 9. Onderstaande grafiek en tekst komen uit het document: "Vlaanderen 3 e meting mei 2002.pdf". Website: www2.vlaanderen.be/ned/sites/media/actieplan/data/internetstatistieken. Maak in Excel een tabel met de cijfergegevens over het gebruik van pc-toepassingen. Als het gebruik van een toepassing meer dan 50% bedraagt, dan moeten de cijfers in het rood weergegeven worden. Maak op basis van deze cijfers de grafiek. Zorg ervoor dat de gebruiker van de tabel de betekenis van de afkortingen kan terugvinden! Noem het werkblad pcgebruik. 10. Hoeveel leerlingen telt onze school? Hoeveel leerlingen zitten in de Bovenbouw van OLVI? Maak hierbij onderscheid tussen BSO, TSO en ASO, telkens onderverdeeld in tweede graad en derde graad. Illustreer de tabel met een gepaste en verzorgde grafiek!

Naam. Nummer:. Klas. Datum.

Naam. Nummer:. Klas. Datum. ([FHOKHUKDOLQJVRHIHQLQJHQ Naam. Nummer:. Klas. Datum. 1 Vergelijk de vensters van Excel en Word Open Microsoft Word. Als het werkvenster leeg is, open je een nieuw document. Open Microsoft Excel. Als het

Nadere informatie

Datum. Vraag het bedrag in BEF. Reken om naar EURO. Toon het bedrag in EURO. --- Vraag het bedrag in BEF--- --- Reken om naar EURO---

Datum. Vraag het bedrag in BEF. Reken om naar EURO. Toon het bedrag in EURO. --- Vraag het bedrag in BEF--- --- Reken om naar EURO--- 3UREOHPHQRSORVVHQPHW9%$WRHSDVVLQJHQELMGHHO Naam. NR : Klas. PC : Datum. 23*$9( Hieronder vind je het algoritme om een bedrag in BEF om te rekenen naar EURO. Zet het algoritme om in programmacode. Noem

Nadere informatie

Naam. Nummer:. Klas. Datum In welke cel staat de Nederlandstalige titel van de tabel?...

Naam. Nummer:. Klas. Datum In welke cel staat de Nederlandstalige titel van de tabel?... ([FHOLQIRUPDWLHRS]RHNHQLQUHNHQEODGHQ Naam. Nummer:. Klas. Datum. OPEN WERKMAP POP2003 1. Wat is het onderwerp van deze tabel?.. 2. In welke cel staat de Nederlandstalige titel van de tabel?... 3. Noteer

Nadere informatie

SNELLE INVOER MET EXCEL

SNELLE INVOER MET EXCEL SNELLE INVOER MET EXCEL Naam Nr Klas Datum Het is de bedoeling dat je de gegevens van een tabel op efficiënte wijze invoert, dat betekent: correct en snel! Microsoft Excel biedt verscheidene mogelijkheden

Nadere informatie

REKENEN MET EXCEL. Naam Nr Klas Datum

REKENEN MET EXCEL. Naam Nr Klas Datum REKENEN MET EXCEL Naam Nr Klas Datum Microsoft Excel wordt gebruikt om facturen, bestelbonnen, prijsoffertes, rapporten en ander rekenwerk uit te voeren. Rekenbladen moeten dus formules bevatten! In deze

Nadere informatie

ORDE EN NETHEID IN EXCEL

ORDE EN NETHEID IN EXCEL ORDE EN NETHEID IN EXCEL Naam Nr Klas Datum Rekenbladen moeten verzorgd en goed leesbaar zijn. In deze werkmodule ga je na hoe tabellen geordend en met een duidelijke vormgeving weergegeven kunnen worden.

Nadere informatie

Informatica College Blaucapel/KS Handelingsdeel IV. Basis Excel

Informatica College Blaucapel/KS Handelingsdeel IV. Basis Excel blaucapel Basis Excel Excel is een rekenprogramma: een elektronisch rekenvel. Het wordt ook wel een spreadsheet (een verspreid veld) genoemd. Wat kun je bijvoorbeeld maken met excel: Prijsberekeningen

Nadere informatie

Werken aan de hand van. Microsoft Excel. Schooljaar V. Schelkens, C. Kaivers, F. Thomas

Werken aan de hand van. Microsoft Excel. Schooljaar V. Schelkens, C. Kaivers, F. Thomas Werken aan de hand van Microsoft Excel Schooljaar 2018-2019 V. Schelkens, C. Kaivers, F. Thomas In dit project ga je leren hoe je een rekenblad aan de hand van Microsoft Excel kan opstellen. Bij elke oefening

Nadere informatie

Informatievaardigheden Oefenboek MS-Excel Luk Gheysen - Caroline Neckebroeck Benedict Wydooghe met dank aan Marc Vangheluwe

Informatievaardigheden Oefenboek MS-Excel Luk Gheysen - Caroline Neckebroeck Benedict Wydooghe met dank aan Marc Vangheluwe Informatievaardigheden Oefenboek MS-Excel Luk Gheysen - Caroline Neckebroeck Benedict Wydooghe met dank aan Marc Vangheluwe Academiejaar 2013-2014 2012 2011 2010 2009 2008 Vooraf : Te verwachten vaardigheden

Nadere informatie

Excel Elektronisch rekenblad Dhr. Goeminne

Excel Elektronisch rekenblad Dhr. Goeminne 2 e semster 13 Excel Elektronisch rekenblad Dhr. Goeminne Naam :. Hoofdstuk 1: Inleiding Met een rekenblad kunnen we gegevens berekenen, vergelijken, ordenen en presenteren. Excel start je op via het menu

Nadere informatie

INFORMATIE HALEN UIT EXCEL REKENBLADEN

INFORMATIE HALEN UIT EXCEL REKENBLADEN INFORMATIE HALEN UIT EXCEL REKENBLADEN Naam Nr Klas Datum Microsoft Excel is een rekenprogramma dat behoort tot het geïntegreerd softwarepakket Microsoft Office. Elektronische rekenbladen of spreadsheets

Nadere informatie

Excel Van rookie tot wizard. Willem De Meyer Hans Vanlanduyt. Acco Leuven / Den Haag

Excel Van rookie tot wizard. Willem De Meyer Hans Vanlanduyt. Acco Leuven / Den Haag Excel 2016 Van rookie tot wizard Willem De Meyer Hans Vanlanduyt Acco Leuven / Den Haag Inhoud Inleiding 11 1 Structuur van een Excelmap 13 2 Navigeren en selecteren in een werkmap 19 2.1 De schuifbalken

Nadere informatie

INKIJKEXEMPLAAR WERKEN MET EXCEL. Werken met excel. Hoe? Zo!

INKIJKEXEMPLAAR WERKEN MET EXCEL. Werken met excel. Hoe? Zo! Werken met excel 1 WERKEN MET EXCEL In dit boek leer je werken met Excel. Met Excel maak je berekeningen. Het is een soort uitgebreide rekenmachine. Het boek bestaat uit 4 hoofdstukken. De eerste hoofdstukken

Nadere informatie

1 De werkmap beschermen

1 De werkmap beschermen 1 De werkmap beschermen Er zijn veel redenen om een werkmap, of delen ervan, te willen afschermen of beschermen. Het kan zijn dat delen van een werkblad gegevens bevatten die nodig zijn bij een berekening,

Nadere informatie

Getallen een correcte opmaak geven. Cellen opmaken met voorwaardelijke opmaak. Cellen opmaken door het thema te wijzigen

Getallen een correcte opmaak geven. Cellen opmaken met voorwaardelijke opmaak. Cellen opmaken door het thema te wijzigen Studiewijzer 4 Opmaak van een werkblad en cellen Voorkennis Leereenheid 2: Gegevens invoeren Doel Basis Kolombreedte en rijhoogte aanpassen Patronen en lijnen aanbrengen Lettertype wijzigen Tekst in cellen

Nadere informatie

Gegeven We moeten de gegevens zelf verzamelen door een enquête uit te voeren bij de leerlingen van het zesde jaar.

Gegeven We moeten de gegevens zelf verzamelen door een enquête uit te voeren bij de leerlingen van het zesde jaar. 9$.$17,(:(5. 352%/((067(//,1* Doe bij de leerlingen van het zesde jaar van onze school een onderzoek naar YDNDQWLHZHUN Tracht te achterhalen hoeveel procent van deze leerlingen vakantiewerk deden tijdens

Nadere informatie

1. Excel inrichten en basisfuncties

1. Excel inrichten en basisfuncties 13 1. Excel inrichten en basisfuncties In Hoofdstuk 1 van het cursusboek heb je kunnen lezen hoe je Excel zelf kunt inrichten. Verder kwam een aantal basisfuncties van Excel aan de orde. In dit hoofdstuk

Nadere informatie

Rekenblad (Calc) Invoer van gegevens. Les1: Het programmavenster. De werkmap

Rekenblad (Calc) Invoer van gegevens. Les1: Het programmavenster. De werkmap Rekenblad (Calc) Invoer van gegevens Met behulp van een rekenblad of spreadsheet kan je een groot aantal getallen invoeren, de computer hiermee laten rekenen en de bekomen resultaten verder verwerken.

Nadere informatie

Excel Van rookie tot wizard. Willem De Meyer Hans Vanlanduyt. Acco Leuven / Den Haag

Excel Van rookie tot wizard. Willem De Meyer Hans Vanlanduyt. Acco Leuven / Den Haag Excel 2016 Van rookie tot wizard Willem De Meyer Hans Vanlanduyt Acco Leuven / Den Haag Inleiding Excel is een elektronisch rekenblad. Het programma laat toe om tabellen op te bouwen. Dit kunnen eenvoudige

Nadere informatie

Een functie is een kant en klare formule. Via de knop Som in de groep Bewerken van het tabblad Start kun je een aantal veelgebruikte functies kiezen:

Een functie is een kant en klare formule. Via de knop Som in de groep Bewerken van het tabblad Start kun je een aantal veelgebruikte functies kiezen: SAMENVATTING HOOFDSTUK 6 De functies Gemiddelde en Afronding Een functie is een kant en klare formule. Via de knop Som in de groep Bewerken van het tabblad Start kun je een aantal veelgebruikte functies

Nadere informatie

Oefeningen Excel basis. Oefening 1 Selecteren 1. Neem de volgende selectie over. 2. Teken d.m.v. selecteren de eerste letter van uw naam

Oefeningen Excel basis. Oefening 1 Selecteren 1. Neem de volgende selectie over. 2. Teken d.m.v. selecteren de eerste letter van uw naam Oefeningen Excel basis Oefening 1 Selecteren 1. Neem de volgende selectie over. 2. Teken d.m.v. selecteren de eerste letter van uw naam Oefening 2 Invoeren gegevens 1. Open een lege werkmap. 2. Plaats

Nadere informatie

Nascholingen ICT Nascholingen ICT Nascholingen ICT

Nascholingen ICT Nascholingen ICT Nascholingen ICT Studiewijzer 4 Opmaak van een werkblad en cellen Voorkennis Leereenheid 2: Gegevens invoeren Doel - Basis Kolombreedte en rijhoogte aanpassen Doel - Extra Verwachte leertijd Patronen en lijnen aanbrengen

Nadere informatie

Basistechnieken Microsoft Excel in 15 minuten

Basistechnieken Microsoft Excel in 15 minuten Basistechnieken Microsoft Excel in 15 minuten Microsoft Excel is een rekenprogramma. Je kan het echter ook heel goed gebruiken voor het maken van overzichten, grafieken, planningen, lijsten en scenario's.

Nadere informatie

Economische topper 4 Opdracht pag. 42 nr. 2

Economische topper 4 Opdracht pag. 42 nr. 2 Economische topper 4 Opdracht pag. 42 nr. 2 Te beheersen vaardigheid voor de lesgever: het is belangrijk dat u in een oogopslag de formules achter de getallen kan controleren. Het is voor de leerlingen

Nadere informatie

INHOUD. Ten geleide Starten met Excel 13

INHOUD. Ten geleide Starten met Excel 13 INHOUD Ten geleide 11 1 Starten met Excel 13 1.1 Inleiding 13 1.2 Microsoft Excel starten 13 1.3 Het toepassingsvenster van Excel 14 1.3.1 De titelbalk 14 1.3.1.1 De werkbalk Snelle toegang 15 1.3.1.2

Nadere informatie

Europees Computer Rijbewijs. module 4. Excel Instruct, Postbus 38, 2410 AA Bodegraven - 1 e druk: september 2004 ISBN:

Europees Computer Rijbewijs. module 4. Excel Instruct, Postbus 38, 2410 AA Bodegraven - 1 e druk: september 2004 ISBN: Europees Computer Rijbewijs module 4 Excel 2003 2004 Instruct, Postbus 38, 2410 AA Bodegraven - 1 e druk: september 2004 ISBN: 90 460 0102 4 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden

Nadere informatie

Via de het tabblad Bestand kun je bijvoorbeeld een nieuwe werkmap maken, werkmappen openen, opslaan en afdrukken.

Via de het tabblad Bestand kun je bijvoorbeeld een nieuwe werkmap maken, werkmappen openen, opslaan en afdrukken. SAMENVATTING HOOFDSTUK 1 Excel opstarten, verkennen en afsluiten EXCEL kan bijvoorbeeld worden opgestart via de snelkoppeling naar EXCEL op het bureaublad, als deze er is, of via of. Als EXCEL al vaker

Nadere informatie

4 Opmaak van een werkblad

4 Opmaak van een werkblad 4 Opmaak van een werkblad Stappen Uitleg Visueel Stap 1 Wat is een werkblad Met het werkblad bedoelen we het blad waarin je werkt. Met andere woorden het blad waarop je berekeningen maakt, grafieken en

Nadere informatie

Excel : de basis. Wat is Excel?

Excel : de basis. Wat is Excel? Excel : de basis Wat is Excel? Excel is een rekenbladprogramma (spreadsheet). Je kan met dit programma dus op een eenvoudige manier getallen weer geven, ordenen, vergelijken, berekenen en presenteren.

Nadere informatie

25 Excel tips. 25 Handige Excel tips die tijd besparen en fouten voorkomen. Ir. Fred Hirdes. Excel-leren.nl.

25 Excel tips. 25 Handige Excel tips die tijd besparen en fouten voorkomen. Ir. Fred Hirdes. Excel-leren.nl. [Geef tekst op] 25 Excel tips 25 Handige Excel tips die tijd besparen en fouten voorkomen Ir. Fred Hirdes Excel-leren.nl info@excel-helpdesk.nl Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 Inleiding... 2 Tip 1 tm

Nadere informatie

Proefexamen SPREADSHEET

Proefexamen SPREADSHEET Proefexamen SPREADSHEET Beschikbare tijd: 90 minuten 150731 1 Proefexamen HET PROEFEXAMEN BESTAAT UIT 5 GENUMMERDE PAGINA'S, waarin opgenomen: 5 OPDRACHTEN, gericht op toetsing van vaardigheden met het

Nadere informatie

1. Cellen en formules

1. Cellen en formules 13 1. Cellen en formules Microsoft Excel is een rekenprogramma, ook wel spreadsheetprogramma genoemd. Met het woord spread wordt in het Engels tekst over meer kolommen bedoeld en de term sheet betekent

Nadere informatie

ICT EN BRONNENONDERZOEK OEFENBOEK MS-EXCEL

ICT EN BRONNENONDERZOEK OEFENBOEK MS-EXCEL INSTITUUT VOOR PSYCHO-SOCIALE OPLEIDING Departement Sociaal-Agogisch Werk EERSTE Jaar Academiejaar 2009-2010 ICT EN BRONNENONDERZOEK OEFENBOEK MS-EXCEL Marc Vangheluwe i.s.m. Luk Gheysen Benedict Wydhooghe

Nadere informatie

5. Functies. In deze module leert u:

5. Functies. In deze module leert u: 5. Functies In deze module leert u: - Wat functies zijn; - Functies uitvoeren; - De verschillende functies van Calc kennen. - Naar een ander werkblad verwijzen. U kunt eenvoudige berekeningen, zoals aftrekken,

Nadere informatie

Hoofdstuk 1: Het Excel Dashboard* 2010

Hoofdstuk 1: Het Excel Dashboard* 2010 Hoofdstuk 1: Het Excel Dashboard* 2010 1.0 Introductie Excel helpt om data beter te begrijpen door het in cellen (die rijen en kolommen vormen) in te delen en formules te gebruiken om relevante berekeningen

Nadere informatie

Safira CMS Handleiding

Safira CMS Handleiding Safira CMS Handleiding Inhoudsopgave 1Mappen en artikelen... 2 1.11.1 Naam wijzigen map/ pagina... 3 1.21.2 Website structuur: nieuwe pagina aanmaken, pagina verwijderen, pagina blokkeren, structuur wijzigen...

Nadere informatie

Het maken van grafieken met Excel

Het maken van grafieken met Excel Het maken van grafieken met Excel Hoe vaak gebeurt het niet dat je bij een natuurkunde practicum een hele reeks meetgegevens verzameld hebt en dat je deze in een tabel en een grafiek in je verslag wilt

Nadere informatie

4.5 Pagina eindevoorbeeld... 22

4.5 Pagina eindevoorbeeld... 22 INHOUD EXCEL 2002 1 Het begin... 1 1.1 Programma starten... 1 1.1.1 Manier 1... 1 1.1.2 Manier 2... 1 1.2 Goede versie... 1 1.3 Standaardinstellingen wijzigen 1... 2 1.3.1 Uitleg... 2 1.4 Standaardinstellingen

Nadere informatie

VAARDIGHEDEN EXCEL. MEETWAARDEN INVULLEN In de figuur hieronder zie je twee keer de ingevoerde meetwaarden, eerst ruw en daarna netjes opgemaakt.

VAARDIGHEDEN EXCEL. MEETWAARDEN INVULLEN In de figuur hieronder zie je twee keer de ingevoerde meetwaarden, eerst ruw en daarna netjes opgemaakt. VAARDIGHEDEN EXCEL Excel is een programma met veel mogelijkheden om meetresultaten te verwerken, maar het was oorspronkelijk een programma voor boekhouders. Dat betekent dat we ons soms in bochten moeten

Nadere informatie

Excel 2010, H1 HOOFDSTUK 1

Excel 2010, H1 HOOFDSTUK 1 HOOFDSTUK 1 Excel opstarten en afsluiten EXCEL kan worden opgestart via. Als EXCEL al vaker is gestart kun je direct op Microsoft Office EXCEL 2010 klikken. Typ anders in het zoekvak de eerste letters

Nadere informatie

Excel: jaarkalender maken, bevat voorw. opmaak opties

Excel: jaarkalender maken, bevat voorw. opmaak opties Excel: jaarkalender maken, bevat voorw. opmaak opties Handleiding van Auteur: CorVerm Januari 2011 handleiding: Excel: jaarkalender maken, bevat voorw. opmaak opties In dit artikel leggen we aan de hand

Nadere informatie

DEMO. Excel 2016 UK Instruct, Postbus 38, 2410 AA Bodegraven - 1 e druk: augustus 2016 ISBN:

DEMO. Excel 2016 UK Instruct, Postbus 38, 2410 AA Bodegraven - 1 e druk: augustus 2016 ISBN: Excel 2016 UK 2016 Instruct, Postbus 38, 2410 AA Bodegraven - 1 e druk: augustus 2016 ISBN: 978 90 460 0779 2 DEMO 9 7 8 9 0 4 6 0 0 7 7 9 2 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden

Nadere informatie

Hoofdstuk 5: Gegevens koppelen

Hoofdstuk 5: Gegevens koppelen Hoofdstuk 5: Gegevens koppelen 5.0 Inleiding Spreadsheets bestaan uit miljoenen cellen. Deze cellen kunnen aan elkaar gekoppeld worden in een werkblad (bijvoorbeeld met een link), tussen verschillende

Nadere informatie

Hoofdstuk 16: Zoek- en verwijzingsfuncties

Hoofdstuk 16: Zoek- en verwijzingsfuncties Hoofdstuk 16: Zoek- en verwijzingsfuncties 16.0 Inleiding Eén van de belangrijkste functies binnen Excel is de mogelijkheid om te zoeken naar een specifieke waarde binnen een groot aantal cellen met gegevens.

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 9 Nieuwsbrief 9 De website bij het boek 9 Introductie Visual Steps 10 Wat heeft u nodig? 11 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 9 Nieuwsbrief 9 De website bij het boek 9 Introductie Visual Steps 10 Wat heeft u nodig? 11 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 9 Nieuwsbrief... 9 De website bij het boek... 9 Introductie Visual Steps... 10 Wat heeft u nodig?... 11 Hoe werkt u met dit boek?... 11 Uw voorkennis... 12 Bonushoofdstukken...

Nadere informatie

Via het tabblad Pagina-indeling, groep Pagina-instelling kun je de afdrukstand en het papierformaat instellen.

Via het tabblad Pagina-indeling, groep Pagina-instelling kun je de afdrukstand en het papierformaat instellen. SAMENVATTING HOOFDSTUK 9 Pagina-indeling, de Pagina-instelling Via het tabblad Pagina-indeling, groep Pagina-instelling kun je de afdrukstand en het papierformaat instellen. Klik op de knop Afdrukstand

Nadere informatie

Excel over transponeren en een tabel. Handleiding van Helpmij.nl. Auteur: CorVerm

Excel over transponeren en een tabel. Handleiding van Helpmij.nl. Auteur: CorVerm Excel over transponeren en een tabel Handleiding van Helpmij.nl Auteur: CorVerm juli 2016 Excel: over transponeren en een tabel Transponeren Stel dat je een model hebt gemaakt om ziekmeldingen in te noteren.

Nadere informatie

Excel voor beginners (5) Kasboek. Handleiding van Helpmij.nl

Excel voor beginners (5) Kasboek. Handleiding van Helpmij.nl Excel voor beginners (5) Kasboek Handleiding van Auteur: CorVerm September 2008 Deel 5. Kasboek in Excel. Deze keer gaan we een kasboek maken in Excel. De meeste functies die we gaan gebruiken ken je al

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Edit

Gebruikershandleiding Edit Gebruikershandleiding Edit Maak gebruik van de inloggegevens die je terugvindt in jouw mailbox. Noteer ze eventueel ook hier: url: www.. nl/edit Navigeer naar dit adres, door de url in te typen in de adresbalk

Nadere informatie

Cellen naast onder noem je een kolom Cellen naast elkaar noem je een rij Kolommen worden met letters aangegeven A..Z AA.AZ BA BZ enz.

Cellen naast onder noem je een kolom Cellen naast elkaar noem je een rij Kolommen worden met letters aangegeven A..Z AA.AZ BA BZ enz. Werken met Excel 1 A. werkbladen Een excelmap bestaat uit werkbladen. (zie onderaan het scherm). Als je met rechts op Blad1 klikt kan je bladen invoegen en de naam van bladen veranderen. Zie voorbeeld

Nadere informatie

1. Cellen en formules

1. Cellen en formules 11 1. Cellen en formules Microsoft Excel is een rekenprogramma, ook wel spreadsheetprogramma genoemd. Met het woord spread wordt in het Engels tekst over meer kolommen bedoeld en de term sheet betekent

Nadere informatie

Hoofdstuk 20: Wiskundige functies

Hoofdstuk 20: Wiskundige functies Hoofdstuk 20: Wiskundige functies 20.0 Introductie Er is een uitgebreid aanbod aan wiskundige functies in Excel, variërend van het simpele + teken tot de esoterische statistiek functies voor een correlatie

Nadere informatie

Tutorial. Microsoft Excel 2003. Gevorderd

Tutorial. Microsoft Excel 2003. Gevorderd Bureau voor Taal en Inform at ic a Werfkade 10 9601 LG Hoogezand 0598 390070 e-mail: bti@bbti.nl Tutorial Microsoft Excel 2003 Gevorderd www.bbti.nl EEWL+RRJH]DQG 2 )81&7,(6,QWURGXFWLH Bij deze tutorial

Nadere informatie

Vanuit het venster Pagina-instelling kun je de vensters Afdrukken en Afdrukvoorbeeld openen.

Vanuit het venster Pagina-instelling kun je de vensters Afdrukken en Afdrukvoorbeeld openen. SAMENVATTING HOOFDSTUK 9 Pagina-instelling tabblad Pagina. Via het venster Pagina-instelling, tabblad Pagina kun je de afdrukstand, het papierformaat en de afdrukkwaliteit instellen. Bij Schaal kun je

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 9 Nieuwsbrief 9 De website bij het boek 9 Introductie Visual Steps 10 Wat heeft u nodig? 11 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 9 Nieuwsbrief 9 De website bij het boek 9 Introductie Visual Steps 10 Wat heeft u nodig? 11 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 9 Nieuwsbrief... 9 De website bij het boek... 9 Introductie Visual Steps... 10 Wat heeft u nodig?... 11 Hoe werkt u met dit boek?... 11 Uw voorkennis... 12 Bonushoofdstukken...

Nadere informatie

Grafiek en dynamisch bereik

Grafiek en dynamisch bereik Excellerend Heemraadweg 21 2741 NC Waddinxveen 06 5115 97 46 richard@excellerend.nl BTW: NL0021459225 ABN/AMRO: NL72ABNA0536825491 KVK: 24389967 Grafiek en dynamisch bereik Iedereen die vaak met tabellen

Nadere informatie

1. Rekenen en formules

1. Rekenen en formules 9 1. Rekenen en formules Microsoft Excel is een rekenprogramma, ook wel spreadsheetprogramma genoemd. Met het woord spread wordt in het Engels tekst over meer kolommen bedoeld en de term sheet betekent

Nadere informatie

Excel. Inleiding. Het meest gebruikte spreadsheet programma is Excel.

Excel. Inleiding. Het meest gebruikte spreadsheet programma is Excel. Excel Inleiding Het woord computer betekent zoiets als rekenmachine. Daarmee is is eigenlijk aangegeven wat een computer doet. Het is een ingewikkelde rekenmachine. Zelf voor tekstverwerken moet hij rekenen.

Nadere informatie

Basisvaardigheden Microsoft Excel

Basisvaardigheden Microsoft Excel Basisvaardigheden Microsoft Excel Met behulp van deze handleiding kun je de basisvaardigheden leren die nodig zijn om meetresultaten van een practicum te verwerken. Je kunt dan het verband tussen twee

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 De website bij het boek 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Uw voorkennis 9 Bonushoofdstukken

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 De website bij het boek 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Uw voorkennis 9 Bonushoofdstukken Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 De website bij het boek... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 8 Uw voorkennis... 9 Bonushoofdstukken... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 10

Nadere informatie

Microsoft Office 2003

Microsoft Office 2003 Computer Basis boek Microsoft Office 2003 Word, Excel en PowerPoint Korte inhoud Inhoudsopgave 7 Voorwoord 15 Deel 1 Werken in Office 2003 17 Deel 2 Word 2003 43 Deel 3 Excel 2003 117 Deel 4 PowerPoint

Nadere informatie

DATABASEBEHEER IN EXCEL

DATABASEBEHEER IN EXCEL DATABASEBEHEER IN EXCEL 1. LIJSTEN Een lijst is een reeks van rijen met gelijksoortige gegevens waarvan de eerste rij de labels (veldnamen) bevat. Een voorbeeld: Je kunt een lijst beschouwen als een eenvoudige

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Blijf op de hoogte 5 Hoe werk je met dit boek? 5 De website en aanvullende materialen 6 Voor docenten

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Blijf op de hoogte 5 Hoe werk je met dit boek? 5 De website en aanvullende materialen 6 Voor docenten Inhoudsopgave Voorwoord... 5 Blijf op de hoogte... 5 Hoe werk je met dit boek?... 5 De website en aanvullende materialen... 6 Voor docenten... 6 Meer boeken over MOS... 7 Uitleg gebruik van de MOS-examenoefeningen...

Nadere informatie

EXCEL BASIS 2013

EXCEL BASIS 2013 EXCEL BASIS 2013 WWW.I-LEARNING.BE - 4 FORMULE-INVOER ALS EXCEL EEN BEREKENING MOET DOEN, MOET JE EEN FORMULE OF EEN FUNCTIE INVOEREN 4.1 OPERATOREN + om op te tellen - om af te trekken / om te delen *

Nadere informatie

P2 Exponentiële groei

P2 Exponentiële groei P2 Exponentiële groei Opgave 1 a. Zet in Excel in A1: Aantal jaar en in B1: Spaarbedrag. b. Zet in A2-A11 de getallen 1 t/m 10. Handig doen. Zie hulp bij Excel blad 6. c. Zorg met een formule dat er in

Nadere informatie

Excel 2010 NL. Stap voor Stap formulier maken. Een formulier maken in Excel 2010 NL aan stap voor stap beschreven. Blad kopiëren en Afdrukken.

Excel 2010 NL. Stap voor Stap formulier maken. Een formulier maken in Excel 2010 NL aan stap voor stap beschreven. Blad kopiëren en Afdrukken. Excel 2010 NL Stap voor Stap formulier maken Een formulier maken in Excel 2010 NL aan stap voor stap beschreven. Blad kopiëren en Afdrukken. Peter 17-11-2016 Excel 2010 NL: FORMULIER A4 LIGGEND UITLEG

Nadere informatie

Basisvaardigheden Microsoft Excel

Basisvaardigheden Microsoft Excel Basisvaardigheden Microsoft Excel Met behulp van deze handleiding kun je de basisvaardigheden leren die nodig zijn om meetresultaten van een practicum te verwerken. Je kunt dan het verband tussen twee

Nadere informatie

Een formule is een berekening die jij zelf maakt in Excel. Een formule begint met het isgelijkteken en bevat celverwijzingen.

Een formule is een berekening die jij zelf maakt in Excel. Een formule begint met het isgelijkteken en bevat celverwijzingen. Formules Een formule is een berekening die jij zelf maakt in Excel. Een formule begint met het isgelijkteken en bevat celverwijzingen. Figuur 1. Elke formule begint met = Stappen bij het maken van een

Nadere informatie

Statistiek met Excel. Schoolexamen en Uitbreidingsopdrachten. Dit materiaal is gemaakt binnen de Leergang Wiskunde schooljaar 2013/14

Statistiek met Excel. Schoolexamen en Uitbreidingsopdrachten. Dit materiaal is gemaakt binnen de Leergang Wiskunde schooljaar 2013/14 Statistiek met Excel Schoolexamen en Uitbreidingsopdrachten 2 Inhoudsopgave Achtergrondinformatie... 4 Schoolexamen Wiskunde VWO: Statistiek met grote datasets... 5 Uibreidingsopdrachten vwo 5... 6 Schoolexamen

Nadere informatie

Het uiterlijk lijkt erg op Word, een paar belangrijke verschillen geven we aan in de schermafdruk hieronder.

Het uiterlijk lijkt erg op Word, een paar belangrijke verschillen geven we aan in de schermafdruk hieronder. Inleiding Rekenen is een onderdeel van iedere opleiding. Het programma waar je mee kunt rekenen op de computer is het programma Excel, onderdeel van Microsoft Office. Excel is een krachtig rekenprogramma.

Nadere informatie

SNEL WERKEN MET EXCEL

SNEL WERKEN MET EXCEL SNEL WERKEN MET EXCEL 2013 Computertraining voor 50-plussers PC50plus computertrainingen Eikbosserweg 52 1214AK Hilversum tel: 035 6213701 info@pc50plus.nl www.pc50plus.nl Snel werken met Excel C O M P

Nadere informatie

Computerlessen voor Senioren. Themacursus. Basis Excel. Uitgave Samenstelling: Lucien Delchambre Paul Derycke. Werken met mappen 1

Computerlessen voor Senioren. Themacursus. Basis Excel. Uitgave Samenstelling: Lucien Delchambre Paul Derycke. Werken met mappen 1 & Computerlessen voor Senioren Themacursus Basis Excel Uitgave 2010 Samenstelling: Lucien Delchambre Paul Derycke Werken met mappen 1 HANDLEIDING BASIS EXCEL 3 1 Inleiding 3 2 Belangrijke functies 8 3

Nadere informatie

5 FORMULES EN FUNCTIES

5 FORMULES EN FUNCTIES 72 5 FORMULES EN FUNCTIES Dit hoofdstuk behandelt één van de belangrijkste aspecten van spreadsheet programma s: het rekenen met formules en functies. 5.1 Formules invoeren Bij dit onderwerp gebruikt u

Nadere informatie

Module 4 Opmaak van een werkblad en cellen

Module 4 Opmaak van een werkblad en cellen Module 4 Opmaak van een werkblad en cellen Kolombreedte en rijhoogte#breedtehoogte Opmaak van cellen Lettertype Uitlijning Opvulling Randen Getallen Datum en tijd Voorwaardelijke opmaak Gebruik van thema's

Nadere informatie

Je kan op verschillende manierenn gegevens verplaatsen. Je zal steeds eerst de cellen die je wilt

Je kan op verschillende manierenn gegevens verplaatsen. Je zal steeds eerst de cellen die je wilt Knippen - Plakken Je kan op verschillende manierenn gegevens verplaatsen. Je zal steeds eerst de cellen die je wilt verplaatsen, moeten selecteren om ze vervolgens te knippen en dan de cel te selecteren

Nadere informatie

Oefeningen Rekenblad. De verschillende structuurelementen. Structuurelementen bewerken. 1 Benoem de onderdelen.

Oefeningen Rekenblad. De verschillende structuurelementen. Structuurelementen bewerken. 1 Benoem de onderdelen. Oefeningen Rekenblad De verschillende structuurelementen 1 Benoem de onderdelen. Structuurelementen bewerken Kopieer het bestand OEFENING 2 Verbruik.xlsx in je eigen map en open het daarna. 1 Verwijder

Nadere informatie

www.digitalecomputercursus.nl 6. Reeksen

www.digitalecomputercursus.nl 6. Reeksen 6. Reeksen Excel kan datums automatisch uitbreiden tot een reeks. Dit betekent dat u na het typen van een maand Excel de opdracht kan geven om de volgende maanden aan te vullen. Deze voorziening bespaart

Nadere informatie

1. Cellen en formules

1. Cellen en formules 19 1. Cellen en formules Microsoft Excel is een rekenprogramma, ook wel spreadsheetprogramma genoemd. Met het woord spread wordt in het Engels tekst over meer kolommen bedoeld en de term sheet betekent

Nadere informatie

Spreadsheets. Spreadsheets

Spreadsheets. Spreadsheets Spreadsheets In deze module wordt van de kandidaat verwacht dat hij een goed begrip heeft van spreadsheets en dat hij laat zien een spreadsheet te kunnen gebruiken om accurate resultaten te produceren.

Nadere informatie

WERKOMGEVING... 3 INSTELLINGEN... 3 BASISVAARDIGHEDEN... 3 INVOEREN GEGEVENS... 3 OPMAAK... 3

WERKOMGEVING... 3 INSTELLINGEN... 3 BASISVAARDIGHEDEN... 3 INVOEREN GEGEVENS... 3 OPMAAK... 3 Competentieprofiel Excel Basis De gebruiker van dit document mag: het werk kopiëren, verspreiden en doorgeven, evenals afgeleide werken maken, onder de volgende voorwaarden: Naamsvermelding. De gebruiker

Nadere informatie

Excel - elem entaire begrippen

Excel - elem entaire begrippen Excel - elem entaire begrippen W erkblad Na het starten van excel krijg je het volgende venster: We onderscheiden op het werkblad volgende com ponenten: de titelbalk de m enubalk de standaardwerkbalk de

Nadere informatie

www.compuniversity.nl info@compuniversity.nl Voltastraat 11 Zevenaar 0316-744054 Pagina 0

www.compuniversity.nl info@compuniversity.nl Voltastraat 11 Zevenaar 0316-744054 Pagina 0 Inhoudsopgave Oefeningen Excel vervolg... 1 Winstmarge... 1 Eenvoudige functies... 3 AANTAL en AANTALARG... 4 AANTAL.ALS... 5 Financiële functies... 5 Contante waarde... 6 Als functie... 7 Verticaal zoeken...

Nadere informatie

Cursus MS Excel 2007 (N), Introductie (1) Mei 2009

Cursus MS Excel 2007 (N), Introductie (1) Mei 2009 Cursus MS Excel 2007 (N), Introductie (1) Mei 2009 Opdracht 1 De werking van Excel starten... 1 Opdracht 2 Weergave op het scherm (statusbalk)... 2 Opdracht 3 Weergave op het scherm (statusbalk wijzigen)...

Nadere informatie

Hoofdstuk 8 - Snelfiches Word

Hoofdstuk 8 - Snelfiches Word Hoofdstuk 8 - Snelfiches Word 8.1. Word starten 93 8.2. Een nieuwe tekst maken 94 8.3. Tekst meteen bewaren 95 8.4. Tekst schrijven 96 8.5. Tekst veranderen en verplaatsen 97 8.6. Een tabel maken 99 8.7.

Nadere informatie

INHOUD EXCEL GEVORDERDEN DEEL 1: ENKELE OEFENINGEN

INHOUD EXCEL GEVORDERDEN DEEL 1: ENKELE OEFENINGEN INHOUD EXCEL GEVORDERDEN DEEL 1: ENKELE OEFENINGEN 1 AUTOMATISCH BEREKENEN IN DE STATUSBALK 2 FUNCTIES 3 RELATIEVE ADRESSERING 4 ABSOLUTE ADRESSERING 5 GEMENGDE ADRESSERING 6 KOLOMMEN GROEPEREN 7 OPTIES

Nadere informatie

MODULETOETS 4 Eenvoudige Functies 20 minuten

MODULETOETS 4 Eenvoudige Functies 20 minuten MODULETOETS 4 Eenvoudige Functies 20 minuten Met deze moduletoets test u of u de opties geleerd uit het Praktijkboek kunt toepassen. Deze moduletoets is een prima voorbereiding op het Microsoft Office

Nadere informatie

De celwijzer is een rechthoekig kader dat om de actieve cel zit. celwijzer

De celwijzer is een rechthoekig kader dat om de actieve cel zit. celwijzer Inhoudsopgave: De werkmap p. 1 Navigeren p. 1 Selecteren p. 2 Het hele werkblad selecteren p. 2 Gegevens invoeren p. 3 De kolombreedte aanpassen p. 3 Bladtabs p. 4 Naam tabblad wijzigingen p. 4 Invoegen

Nadere informatie

1 Rijen of kolommen verwijderen

1 Rijen of kolommen verwijderen Werken met cellen cellen invoegen en verwijderen Excel Als je gegevens in een cel invoert, worden de afmetingen van die cel niet altijd automatisch aangepast als de cel te klein blijkt. Daarom zal je vaak

Nadere informatie

5. Geavanceerde formules

5. Geavanceerde formules 151 5. Geavanceerde formules Excel is in eerste instantie een programma om berekeningen in te maken. Het doet dat uiterst efficiënt met, afhankelijk van de geheugencapaciteit van de computer, een enorm

Nadere informatie

Spreadsheets (Excel 2003)

Spreadsheets (Excel 2003) Spreadsheets (Excel 2003) 14 Toevoegen paragraaf 14.5 14.5 Subtotalen, draaitabellen en ALS In deze paragraaf bespreken we een aantal aanvullende functies in Excel. We beginnen met de subtotalen. Een subtotaal

Nadere informatie

Bijlage Inlezen nieuwe tarieven per verzekeraar

Bijlage Inlezen nieuwe tarieven per verzekeraar ! Bijlage inlezen nieuwe tarieven (vanaf 3.2) Bijlage Inlezen nieuwe tarieven per verzekeraar Scipio 3.303 biedt ondersteuning om gebruikers alle tarieven van de verschillende verzekeraars in één keer

Nadere informatie

Hoofdstuk 13: Sorteren & Filteren* 2010

Hoofdstuk 13: Sorteren & Filteren* 2010 Hoofdstuk 13: Sorteren & Filteren* 2010 13.0 Inleiding Spreadsheets bieden meer grip op gegevens. De twee beste manieren om meer grip te krijgen, is door de gegevens te sorteren of door bepaalde waarden

Nadere informatie

1. Rekenen met tijd en zoeken

1. Rekenen met tijd en zoeken 13 1. Rekenen met tijd en zoeken Microsoft Excel heeft een groot aantal functies waarmee u standaardgegevens sneller kunt invullen. Vooral voor gegevens die met elkaar samenhangen, bespaart een zoekfunctie

Nadere informatie

8. Adresetiketten maken

8. Adresetiketten maken 8. Adresetiketten maken In deze module leert u: - Hoe u een adressenbestand kunt maken; - Hoe u een adressenbestand kunt koppelen aan Writer; - Hoe u adresetiketten van dat adressenbestand kunt maken;

Nadere informatie

In het venster Blad Beveiligen wordt aangegeven wat gebruikers nog wel mogen. Daarnaast kan een wachtwoord worden ingevoerd.

In het venster Blad Beveiligen wordt aangegeven wat gebruikers nog wel mogen. Daarnaast kan een wachtwoord worden ingevoerd. Werkblad beveiligen Een werkblad kan beveiligd worden zodat gebruikers geen ongewenste wijzigingen kunnen aanbrengen. Standaard zijn alle cellen in een werkblad vergrendeld. Deze vergrendeling wordt toegepast

Nadere informatie

1 OEFENING GEGEVENSBEHEER 1

1 OEFENING GEGEVENSBEHEER 1 1 OEFENING GEGEVENSBEHEER 1 1.1 EEN LIJST MAKEN Maak onderstaande koppen voor een lijst. Begin in cel C8 (het is dus niet nodig een lijst te beginnen in A1). Maak de koppen vet. Dit moet je doen omdat

Nadere informatie

Auteur boek: Vera Lukassen Titel boek: Excel Beginners 2013. 2011, Serasta Uitgegeven in eigen beheer info@serasta.nl Eerste druk: mei 2013

Auteur boek: Vera Lukassen Titel boek: Excel Beginners 2013. 2011, Serasta Uitgegeven in eigen beheer info@serasta.nl Eerste druk: mei 2013 Auteur boek: Vera Lukassen Titel boek: Excel Beginners 2013 2011, Serasta Uitgegeven in eigen beheer info@serasta.nl Eerste druk: mei 2013 ISBN: 978-90-817910-8-3 Dit boek is gedrukt op een papiersoort

Nadere informatie

SBO Excel Formules, Voorwaardelijke opmaak, Subtotaal. SBO cursus Excel les 06

SBO Excel Formules, Voorwaardelijke opmaak, Subtotaal. SBO cursus Excel les 06 SBO Excel Formules, Voorwaardelijke opmaak, Subtotaal SBO cursus Excel les 06 Uitleg over het onderdrukken van fouten in formules, het gebruik van de functie Subtotaal en voorwaardelijke opmaak Peter Franke

Nadere informatie

Excellerend Kwartaaltip 2014-2

Excellerend Kwartaaltip 2014-2 Excellerend Heemraadweg 21 2741 NC Waddinxveen 06 5115 97 46 richard@excellerend.nl BTW: NL0021459225 Bank: NL72 ABNA 0536825491 KVK: 24389967 Onjuiste invoer! Wanneer je werkt met een Excelbestand waarbij

Nadere informatie

feez Arteveldehogeschool Bachelor in het onderwijs: secundair onderwijs Campus Kattenberg Kattenberg 9 BE-9000 Gent www.arteveldehs.be Screening ICT Set 1 Academiejaar Naam student (in drukletters, eerst

Nadere informatie