Wij stappen over: implementatietips van HR-experts

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Wij stappen over: implementatietips van HR-experts"

Transcriptie

1 Wij stappen over: 0 implementatietips van HR-experts Overstappen naar een nieuw softwarepakket voor alle HRM/Payroll-processen in uw organisatie doet u niet dagelijks. Sterker nog: de meesten krijgen er maar twee keer in hun hele carrière mee te maken. Logisch dat u dan niet precies weet waar u moet beginnen en waar u rekening mee dient te houden. Overstappen op een nieuw softwarepakket is een uitdagend traject. Toch is het lang niet zo ingewikkeld en ondoorzichtig als veel mensen denken. Zolang u maar de juiste stappen zet. Daarom vindt u in dit document de belangrijkste overstaptips van deskundigen die al eens eerder met het implementatie-bijltje gehakt hebben. Deze tips geven u handvatten voor een goede aanpak en helpen van iedere HRM/Payroll software-implementatie een succes te maken.

2 Breng de verwachtingen van de implementatie in kaart De werkelijkheid is altijd anders dan de verkoopbelofte: een wijdverbreide angst onder kopers. De waarheid is dat u deze situatie heel eenvoudig kunt voorkomen. Door uw eisenpakket tijdens het selectietraject goed voor ogen te houden en uw verwachtingen duidelijk uit te spreken, doen zich achteraf geen verrassingen voor. Michiel van de Riet is projectleider in de zorg bij AFAS Software. Hij heeft een jarenlange ervaring met het bijeenbrengen van de verkoopbelofte en de haalbare werkelijkheid. Een gedegen selectietraject vormt de basis van de overstap naar een nieuw HRM/payrollpakket. Stel van te voren een goed doordacht eisenpakket op en nodig verschillende leveranciers uit om een demo te geven. Ga ervan uit dat een accountmanager van een softwareleverancier altijd alle mogelijkheden van het systeem zal laten zien. Dat is zijn vak. Maar dat betekent niet dat al deze functionaliteiten Voorkom verrassingen of teleurstellingen; breng zaken samen in kaart. passen bij uw organisatie of afdeling en dat ze allemaal tegelijkertijd toegepast kunnen worden. Bespreek daarom direct bij de aanschaf met de projectleider wat uw verwachtingen zijn van de implementatie. Welke functionaliteiten wilt u allemaal gaan gebruiken en wat is haalbaar om te realiseren binnen de projectperiode? Door dit samen in kaart te brengen voorkomt u verrassingen of teleurstellingen.

3 Zet uw team voor 100% in Laat het team de implementatie zelf uitvoeren. Bent u bang dat uw software-implementatie buiten budget raakt, omdat er meer consultancy nodig is dan van te voren afgesproken? Dan helpt de tip van Matijs Dekker, P&O manager van het Albert Schweitzer Ziekenhuis in Dordrecht. Hij heeft in 2012 de HRM/ Payroll-implementatie met AFAS Software afgerond en weet hoe dit te voorkomen is. Mijn ervaring is dat de door AFAS begrote consultancydagen voor de implementatie realistisch zijn en niet tot verrassingen leiden. Dit betekent echter niet dat u tijdens de implementatie achterover kunt gaan zitten in de veronderstelling dat de consultants de implementatie wel regelen. Wilt u er een succes van maken, dan moet ook uw afdeling de schouders er 100% onder zetten. Stel direct bij het begin, samen met de projectmanager, een projectbudgettering en -planning op en houd zelf de touwtjes in handen. Start tijdig met het opleiden van uw personeel en laat de teamleden zoveel mogelijk met de consultant(s) meekijken tijdens de implementatie. Beter nog: laat het team de implementatie zelf uitvoeren, terwijl de consultants deze begeleiden. Vraag de consultants zoveel mogelijk kennis over te dragen en zorg dat de applicatiebeheerders en de andere medewerkers zo snel mogelijk alles zelf kunnen. Hierdoor bent u niet langer afhankelijk van de softwareleverancier als het implementatietraject is afgerond. Dit alles vergt een grote inspanning van het hele team, maar levert heel veel op!

4 Raadpleeg uw netwerk voor implementatietips Zorg voor visie en partners die met u meedenken. Voor velen is het implementeren van een nieuw HR-systeem geen onderdeel van de dagelijkse werkzaamheden. Geen wonder dat er dan onzekerheid ontstaat bij het opstarten van een selectietraject. Zit u met het probleem dat u weinig tot geen ervaring heeft met software-implementaties? Diana de Bruijn, teamleider salarisadministratie bij het Ruwaard van Puttenziekenhuis in Spijkenisse vertelt u waar u het beste kunt beginnen. Start allereerst met het raadplegen van uw eigen netwerk. Binnen het netwerk van vakgenoten is er altijd wel iemand die eerder met het bijltje gehakt heeft. Tips van anderen kunnen waardevol zijn voor zowel het selectietraject als het implementatietraject. Daarnaast is het belangrijk dat u zorgt voor de juiste mensen op de juiste plek. Een implementatie vereist veel kennis van uw team. Mocht deze kennis niet aanwezig zijn, schakel dan een externe expert in. Implementatie-experts kunt u het beste benaderen via de softwareleverancier, omdat u dan zeker weet dat zij de juiste kennis hebben. Bepaal samen met de expert wat uw visie is op de bedrijfsvoering en zorg ook dat deze visie leidend is tijdens de implementatie. Kortom: zorg voor visie en partners die met u meedenken. Kijk voor meer informatie op

5 Ga een partnerschap aan met uw softwareleverancier Zonder 100% commitment van beide partijen geen succes. Mocht u in de veronderstelling zijn dat de verantwoordelijkheid voor het succes van een implementatie ligt bij de softwareleverancier, dan zult u worden teleurgesteld. De tijd is voorbij van een traditionele klant-softwareleverancier relatie, waarbij de softwareleverancier implementeert en vervolgens vertrekt. Lies Timmerman, Projectleider P&O beheer bij de MC Groep in Lelystad, vertelt u wat u dan wel mag verwachten. De verantwoordelijkheid voor het succes van een implementatie ligt niet alleen bij u en ook zeker niet alleen bij uw softwareleverancier. Het is de hechte samenwerking die uiteindelijk leidt tot een succesvol eindresultaat. Zoek de integratie op door partnerschap met uw softwareleverancier aan te gaan. Zonder 100% commitment van beide partijen kan de implementatie nooit een succes worden. Zet u daarom als afdeling volledig in, maar verwacht hetzelfde van uw leverancier en andersom! Vraag uw leverancier ook om zijn visie en advies bij het inrichten van de administratieve processen. Stop met het uitvoeren van processen om het uitvoeren van processen en gebruik de ervaring van uw softwareconsultants om samen zo efficiënt mogelijk processen te implementeren.

6 Voorkom een eindeloos implementatietraject Maak heldere afspraken, stem deze af met de leverancier en opdrachtgever en leg ze vervolgens goed vast... In de zorgbranche komt het regelmatig voor dat implementaties niet binnen de afgesproken tijd worden afgerond. Een eindeloos implementatietraject is iets wat u absoluut wilt voorkomen. De vraag is alleen aan welke touwtjes u moet trekken om dat te realiseren. Laura Faanhof en Paul van Bommel, informatiemanagers van het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis en het Nederlands Kanker Instituut (NKI- AVL), vertellen erover. Zorg dat de snelheid erin blijft zitten zonder de kwaliteit uit het oog te verliezen. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Implementatietrajecten waar geen einde aan lijkt te komen, worden voornamelijk veroorzaakt door onvoldoende voorbereiding, onduidelijke afspraken, besluiteloosheid en scope-drifting. Een gedegen voortraject en het vervolgens samenstellen van een goede projectorganisatie met de juiste kennis en beslissingsbevoegdheden zijn cruciaal. Ook is het verstandig om projectspelregels op te stellen. Zo houdt je elkaar scherp en weet iedereen waar hij aan toe is. Alle energie en creativiteit kunnen dan worden ingezet voor het projectresultaat. Dit creëert veel ruimte en stelt de specialisten van het project in staat goede resultaten te boeken. Dit alles geeft de motivatie van de projectdeelnemers en consultants een enorme boost en maakt het project leuk. Begin voorafgaand aan de implementatie met het analyseren van de te automatiseren processen. Betrek daarbij alle betrokkenen en kijk over de muren van de afdelingen heen. Niet één afdeling maar de hele organisatie moet er uiteindelijk beter van worden. Ga ook in gesprek met andere organisaties en leer van hun ervaringen. Neem de tijd voor dit proces. Maak heldere afspraken, stem deze af met de leverancier en opdrachtgever en leg ze vervolgens goed vast. Stel daarna, onder leiding van een kundige projectmanager, een zo klein mogelijk team samen voor de daadwerkelijke implementatie. Hierdoor zijn keuzes sneller gemaakt en kan er, binnen de afgesproken kaders, direct actie ondernomen worden. Door snel te schakelen voorkomt u dat de implementatie vertraagt en dat de aandacht van de medewerkers verslapt.

7 Houd het simpel Door het implementatietraject vooraf te faseren in kleine stappen creëert u eenvoud. Niemand heeft behoeft aan een ingewikkeld implementatietraject. Toch vergt de implementatie van nieuwe software veel tijd, kennis en kunde. Makkelijk is het nooit, maar dat betekent ook weer niet dat u het onnodig ingewikkeld hoeft te maken. Houd het simpel!, is dan ook het credo van Kasper Hetterschijn, Consultancymanager voor de zorg bij AFAS Software. Maar de vraag is: hoe? In mijn ervaring is een van de grootste valkuilen bij implementatietrajecten dat klanten vaak te veel en te snel willen. Te veel in te korte tijd realiseren leidt tot problemen omdat het overzicht verdwijnt. Mijn advies is dan ook om nooit te beginnen met de moeilijkste processen en workflows, maar de moeilijkheidsgraad langzaam op te bouwen. Laat uw medewerkers wennen aan de nieuwe manier van werken en pak gaandeweg de ingewikkelder zaken op. Door het implementatietraject vooraf te faseren in kleine stappen creëert u eenvoud. Uw team houdt overzicht en de kans van slagen is vele malen groter. Kies daarnaast voor een softwareleverancier die een template voor de zorg meelevert waarin veel brancheafhankelijke procedures standaard zijn opgenomen. Dit scheelt tijd en voorkomt veel ingewikkeld werk. Bij AFAS kunt u hiervoor heel goed terecht.

8 Communiceer en creëer draagvlak Zonder commitment van uw medewerkers wordt de implementatie een lastig traject. De aanschaf van een nieuw softwarepakket is vaak in handen van een selectieve groep mensen in een organisatie. Logisch, want u wilt niet alle medewerkers en managers bij het aankooptraject betrekken. Maar wat u wel wilt, is dat alle medewerkers na de aanschaf met veel plezier en enthousiasme aan de slag gaan met het nieuwe product. Dus hoe creëert u draagvlak? Herman Zondag, Directeur Customer Operations bij AFAS heeft voor u de volgende tip: Bij het creëren van draagvlak is goede communicatie cruciaal. Richt uw aandacht direct na de aanschaf van nieuwe software op een plan voor de interne communicatie. Leg uw organisatie uit waarom voor de desbetreffende oplossing gekozen is en wat ze ervan kunnen verwachten. Breng met het middenkader een bezoek aan de softwareleverancier en enthousiasmeer hen met een rondleiding en productdemonstratie. Laat zien wat voor hen de meerwaarde is. Bespaart het systeem tijd? Verlaagt het de werkdruk? Geeft het overzicht en inzicht? Allemaal zaken die ervoor zorgen dat de neuzen dezelfde kant op komen te staan. Zonder commitment van uw medewerkers wordt de implementatie een lastig traject. Daarnaast kan het helpen om een consultancymanager of projectleider van de softwareleverancier in de stuurgroep te plaatsen. Zij hebben al vaker met dit bijltje gehakt en kunnen u van advies voorzien.

9 Houd grip AFAS Software biedt een zeer compleet projectplan aan via de klantportal. Een implementatietraject is een project voor langere tijd. Het traject bestaat uit verschillende fases en betreft meerdere focusgebieden. Hoe zorgt u ervoor dat u gedurende het traject grip houdt op de zaak? René Rogaar, Projectleider in de zorg bij AFAS Software heeft inmiddels tientallen implementaties afgerond en vertelt u over zijn ervaring: De basis voor een implementatietraject ligt niet alleen in het samenstellen van een goed projectteam, maar ook in het projectplan. In dit plan legt u alle fases en onderdelen van het project vast. U benoemt de verantwoordelijke medewerkers en geeft een tijdsplanning. Het is cruciaal dat iedereen dit plan kent en gebruikt en op tijd rapporteert als afspraken niet nagekomen kunnen worden. Ga zo n projectplan niet helemaal zelf samenstellen, maar verwacht hierin hulp van uw softwareleverancier. AFAS Software biedt bijvoorbeeld een zeer compleet projectplan aan via de klantportal. Alle leden van het projectteam kunnen hierop inloggen en precies zien wat de status is van de verschillende onderdelen. Het plan helpt enorm in het creëren van helderheid. Het helpt u grip te houden én het draagt bij aan het succes van de implementatie. Op het moment waarop beide partijen overeenkomen dat de implementatie conform het projectplan en de afspraken is afgerond, volgt het decharge moment. Hier werkt u samen met de softwareleverancier naar toe. Bij het moment van decharge zetten we een streep onder de implementatie en is het tijd om feest te vieren.

10 Onderschat de conversie niet Schakel een expert in en bespaar uzelf tijd en veel onnodige fouten. Bij de overstap van het oude naar het nieuwe softwarepakket is een conversie onvermijdelijk. Een conversie betekent dat alle data, zoals medewerkergegevens en de salarisadministratie uit het oude softwarepakket overgebracht worden naar het nieuwe pakket. Omdat dit een vak apart is, werkt AFAS hierin samen met partner Salves, onder andere gespecialiseerd in het converteren van data. Directeur van Salves en IT-professional Sander Post: Onderschat het werk niet dat u als organisatie heeft aan het overzetten van data. Met goede data staat of valt de implementatie, maar het overzetten is niet eenvoudig. De informatie uit het oude pakket is vaak heel anders opgebouwd dan de database van het nieuwe systeem. Daarom moeten gegevens zo geconverteerd worden dat ze passen in het nieuwe pakket. Schakel hiervoor een expert in die u helpt bij de conversie en bespaar uzelf tijd en veel onnodige fouten.

11 Aanschaf- en implementatietraject van begin tot eind Deel tips met uw collega s Aanschaftraject Samenstellen selectieteam Opstellen eisenpakket Oriëntatie softwareleveranciers Samenstellen longlist -> request for information Samenstellen shortlist -> request for proposal Leveranciers uitnodigen voor demo s Bezoek aan referenties Keuze maken Contract tekenen Implementatietraject Samenstellen projectorganisatie Interne communicatie Inventarisatie gewenste processen Projectplan opstellen Intern resources vrijmaken Opleidingsplan opstellen & activeren Dataconversie opstarten Inrichten administratieve processen Testen nieuwe software Livegang Decharge moment 0Heeft u zelf ook tips of handvatten voor een succesvolle Projectorganisatie Stuurgroep E-HRM/Payroll software implementatie? Of misschien wilt u 0pdrachtgever Projectmanager Consultancymanager/ projectleider van softwareleverancier wel iets toevoegen aan één van bovengenoemde tips? Projectgroep Voorzitter werkgroep PSA Voorzitter werkgroep Conversie Voorzitter werkgroep Interfaces Deel dit dan met uw collega s op LinkedIn. Meld u aan voor de LinkedIn groep E-HRM van HRcommunity Nederland Voorzitter werkgroep ESS/MSS Voorzitter werkgroep Beheer & Techniek Voorzitter werkgroep Change/ Communicatie en deel uw ervaringen of twitter mee op #overstaptips Werkgroep Werkgroep PSA Werkgroep Conversie Werkgroep Interfaces Werkgroep ESS/MSS Werkgroep Beheer & Techniek Werkgroep Change/ Communicatie

12 AFAS Software BV Philipsstraat 9 Postbus AJ Leusden Tel: info@afas.nl

Wij stappen over! 7 meest gemaakte fouten bij overstappen naar een ander software programma

Wij stappen over! 7 meest gemaakte fouten bij overstappen naar een ander software programma Wij stappen over! 7 meest gemaakte fouten bij overstappen naar een ander software programma Niña van Wermeskerken & Roxy Jager Beste logopedist, Wat goed dat je dit e-book openslaat. Het bevat een heleboel

Nadere informatie

Whitepaper ERP Vreemde ogen

Whitepaper ERP Vreemde ogen Whitepaper ERP Vreemde ogen Citrien Procesconsult Braamweg 77 3768 CE SOEST T 06 14 27 19 97 W www.roaldvanderheide.nl E info@roaldvanderheide.nl Vraagstelling Hoe de kans op een succesvolle ERP-implementatie

Nadere informatie

Whitepaper. Hoe de kans op een succesvolle ERP-implementatie te vergroten. ..het effect van vreemde ogen.. VERTROUWELIJK. www.implementatie-erp.

Whitepaper. Hoe de kans op een succesvolle ERP-implementatie te vergroten. ..het effect van vreemde ogen.. VERTROUWELIJK. www.implementatie-erp. Whitepaper Hoe de kans op een succesvolle ERP-implementatie te vergroten..het effect van vreemde ogen.. VERTROUWELIJK W E www.implementatie-erp.nl info@opdic.nl Hoe de kans op een succesvolle ERP-implementatie

Nadere informatie

HOE DE KANS OP EEN SUCCESVOLLE ERP- IMPLEMENTATIE TE VERGROTEN

HOE DE KANS OP EEN SUCCESVOLLE ERP- IMPLEMENTATIE TE VERGROTEN WHITEPAPER HOE DE KANS OP EEN SUCCESVOLLE ERP- IMPLEMENTATIE TE VERGROTEN..HET EFFECT VAN VREEMDE OGEN.. Copyright 2014 OPDIC W www.implementatie-erp.nl E info@implementatie-erp.nl Hoe de kans op een succesvolle

Nadere informatie

Whitepaper ERP Succesvol ERP implementeren

Whitepaper ERP Succesvol ERP implementeren Whitepaper ERP Succesvol ERP implementeren Citrien Procesconsult Braamweg 77 3768 CE SOEST T 06 14 27 19 97 W www.roaldvanderheide.nl E info@roaldvanderheide.nl Vraagstelling Hoe vergroot je de kans op

Nadere informatie

Whitepaper ERP Succesvol ERP implementeren

Whitepaper ERP Succesvol ERP implementeren Whitepaper ERP Succesvol ERP implementeren Citrien Procesconsult Braamweg 77 3768 CE SOEST T 06 14 27 19 97 W www.roaldvanderheide.nl E info@roaldvanderheide.nl Vraagstelling Hoe vergroot je de kans op

Nadere informatie

COMMUNICATIEPLAN EEN GOEDE COMMUNICATIE BIJ EEN IMPLEMENTATIE OF OPTIMALISATIE IS ESSENTIEEL

COMMUNICATIEPLAN EEN GOEDE COMMUNICATIE BIJ EEN IMPLEMENTATIE OF OPTIMALISATIE IS ESSENTIEEL COMMUNICATIEPLAN EEN GOEDE COMMUNICATIE BIJ EEN IMPLEMENTATIE OF OPTIMALISATIE IS ESSENTIEEL INLEIDING De implementatie of optimalisatie van een softwareapplicatie zoals AFAS Profit kan een behoorlijke

Nadere informatie

NO ENEMY IS WORSE THAN BAD ADVICE

NO ENEMY IS WORSE THAN BAD ADVICE NO ENEMY IS WORSE THAN BAD ADVICE a/s WORKS Consultancy heeft ruime ervaring met het implementeren en optimaliseren van AFAS Profit en InSite binnen het onderwijs, het bedrijfsleven en de zorg. De implementaties

Nadere informatie

GEMEENTE ALMERE EEN STAD VAN ONTWIKKELING

GEMEENTE ALMERE EEN STAD VAN ONTWIKKELING GEMEENTE ALMERE EEN STAD VAN ONTWIKKELING GEMEENTE ALMERE Een pioniersstad. Zo kun je Almere wel noemen. Zo n veertig jaar geleden werden de eerste huizen er gebouwd. Inmiddels wonen er meer dan 200.000

Nadere informatie

SPORT FRYSLÂN. Informatiemanager Allard Donker: IK WIL COLLEGA S STIMULEREN ZELF ZAKEN OP TE PAKKEN EN DE VOORDELEN VOOR HUN WERK LATEN ERVAREN.

SPORT FRYSLÂN. Informatiemanager Allard Donker: IK WIL COLLEGA S STIMULEREN ZELF ZAKEN OP TE PAKKEN EN DE VOORDELEN VOOR HUN WERK LATEN ERVAREN. SPORT FRYSLÂN Informatiemanager Allard Donker: IK WIL COLLEGA S STIMULEREN ZELF ZAKEN OP TE PAKKEN EN DE VOORDELEN VOOR HUN WERK LATEN ERVAREN. INHOUDSOPGAVE EEN AGILE PROJECTAANPAK 3 INLEIDING 3 4 EEN

Nadere informatie

HODES "SNELLER, MAKKELIJKER EN KOSTENBESPAREND"

HODES SNELLER, MAKKELIJKER EN KOSTENBESPAREND HODES "SNELLER, MAKKELIJKER EN KOSTENBESPAREND" INHOUDSOPGAVE HET JUISTE GEREEDSCHAP DE UITDAGINGEN 3 5 IMPLEMENTATIE 7 11 OVER AFAS 2 HODES DE UITDAGINGEN Controller Carlien Smit van Hodes Huisvesting

Nadere informatie

Professional services organisaties Altijd en overal grip op uw projecten, van verkoop tot factuur

Professional services organisaties Altijd en overal grip op uw projecten, van verkoop tot factuur Professional services organisaties Altijd en overal grip op uw projecten, van verkoop tot factuur Kritische opdrachtgever verwacht meer De opdrachtgever van vandaag is kritisch, verlangt toegevoegde waarde

Nadere informatie

Enterprise Resource Planning. Hoofdstuk 3 Planning, ontwerp en implementatie van Enterprise Resource Planning-systemen

Enterprise Resource Planning. Hoofdstuk 3 Planning, ontwerp en implementatie van Enterprise Resource Planning-systemen Enterprise Resource Planning Hoofdstuk 3 Planning, ontwerp en implementatie van Enterprise Resource Planning-systemen Pearson Education, 2007; Enterprise Resource Planning door Mary Sumner Leerdoelstelling

Nadere informatie

Zo kiest u een FMIS-leverancier in 4 stappen. Inclusief handige checklist

Zo kiest u een FMIS-leverancier in 4 stappen. Inclusief handige checklist Zo kiest u een FMIS-leverancier in 4 stappen Inclusief handige checklist Zo kiest u een geschikte FMIS-leverancier Wilt u efficiënter gaan werken, de kwaliteit van uw dienstverlening verbeteren en tegelijkertijd

Nadere informatie

WHITE PAPER. Business Solutions

WHITE PAPER. Business Solutions WHITE PAPER Business Solutions De keuze van de strategie/aanpak is be-palend voor de complexiteit en doorlooptijd van een implementatie. Introductie Uw organisatie staat op het punt om een standaard software

Nadere informatie

Arrix Optimus, de SharePoint specialist Deel meer, doe meer!

Arrix Optimus, de SharePoint specialist Deel meer, doe meer! Arrix Optimus, de SharePoint specialist Deel meer, doe meer! brochure.indd 1 07-02-12 11:02 brochure.indd 2 07-02-12 11:02 Arrix Optimus, de SharePoint specialist Deel meer, doe meer! Arrix optimus is

Nadere informatie

Centrale regie en decentraal gebruik binnen communicatie

Centrale regie en decentraal gebruik binnen  communicatie binnen e-mailcommunicatie Een guide voor het regisseren en faciliteren van e-mail als communicatiemiddel binnen organisaties met decentrale verantwoordelijkheden Powered by De inzet van e-mail als communicatiemiddel

Nadere informatie

Kritieke succesfactoren bij ERP-implementaties in het MKB

Kritieke succesfactoren bij ERP-implementaties in het MKB Kritieke succesfactoren bij ERP-implementaties in het MKB ERP nu ook geschikt voor midden- en kleinbedrijf Was Enterprise Resource Planning (ERP) tot aan het begin van het millennium vooral voor de grote

Nadere informatie

Motion10 helpt Woonwaard naar de cloud

Motion10 helpt Woonwaard naar de cloud Motion10 helpt Woonwaard naar de cloud Woonwaard Augustus 2014 Motion10 helpt Woonwaard naar de cloud Pagina 2/5 Motion10 helpt Woonwaard naar de cloud Woonwaard is een moderne, procesgerichte woningcorporatie.

Nadere informatie

PROJECTMANAGEMENT 1 SITUATIE

PROJECTMANAGEMENT 1 SITUATIE PROJECTMANAGEMENT George van Houtem 1 SITUATIE Het werken in en het leidinggeven aan projecten is tegenwoordig eerder regel dan uitzondering voor de hedendaagse manager. In elk bedrijf of organisatie komen

Nadere informatie

ibisapps IBIS4Tender

ibisapps IBIS4Tender ibisapps IBIS4Tender online budgetten aanbesteden bewaken Quote Online aanbesteden met IBIS4Tender is transparant en voorkomt fouten. Daarnaast is het voor alle betrokkenen ook veel eenvoudiger. Transparanter

Nadere informatie

DE 7 STAPPEN TOT SUCCES- VOL ITSM.

DE 7 STAPPEN TOT SUCCES- VOL ITSM. WHITEPAPER DE 7 STAPPEN TOT SUCCES- VOL ITSM. MPROOF.NL 2 MPROOF.NL GEGARANDEERDE RESULTATEN VOOR UW SERVICEORGANISATIE. IT Service Management implementeren is een omvangrijke klus. Het geheim is een naadloze

Nadere informatie

Training Projectmanagement

Training Projectmanagement Training Projectmanagement Projectmanagement, sturen op resultaat Binnen jullie organisatie werken jullie veel met projecten. Jij bent projectleider, of je maakt deel uit van een speciaal opgesteld projectteam.

Nadere informatie

Exact Synergy Enterprise. Krachtiger Financieel Management

Exact Synergy Enterprise. Krachtiger Financieel Management Exact Synergy Enterprise Krachtiger Financieel Management 1 Inleiding Waar gaat het om? Makkelijke vragen zijn vaak het moeilijkst te beantwoorden. Als het hectische tijden zijn, moet u soms veel beslissingen

Nadere informatie

Ik ga het niet doen, en mijn mensen ook niet!

Ik ga het niet doen, en mijn mensen ook niet! Ik ga het niet doen, en mijn mensen ook niet! Wat zijn de belangrijkste eisen en uitdagen van jouw organisatie in de komende 6 maanden? Welke kritische succesfactoren worden er gesteld? Waar liggen de

Nadere informatie

KTBA PEOPLE IN FOOD "IK DOE GRAAG ZAKEN MET BEDRIJVEN DIE ONS OOK BEGRIJPEN"

KTBA PEOPLE IN FOOD IK DOE GRAAG ZAKEN MET BEDRIJVEN DIE ONS OOK BEGRIJPEN KTBA PEOPLE IN FOOD "IK DOE GRAAG ZAKEN MET BEDRIJVEN DIE ONS OOK BEGRIJPEN" OVER KTBA KTBA richt zich sinds 1996 op de voedingsmiddelen-industrie met consultancy, training en labelcompliance. KTBA is

Nadere informatie

De do s en don ts. van implementatie

De do s en don ts. van implementatie GEMIVA-SVG GROEP De do s en don ts van implementatie 27-11-2012 Door Judith Zadoks, projectleider vanuit Zadoks advies Kerngegevens Gemiva-SVG Groep Werkgebied Zuid-Holland VG, LG, NAH 4.500 cliënten 1.235

Nadere informatie

MULTI CARE SYSTEMS. Applicatiebeheerder Veronique Lodewikus: IK WIL MIJN COLLEGA S HELPEN SLIMMER EN EFFICIËNTER TE WERKEN.

MULTI CARE SYSTEMS. Applicatiebeheerder Veronique Lodewikus: IK WIL MIJN COLLEGA S HELPEN SLIMMER EN EFFICIËNTER TE WERKEN. MULTI CARE SYSTEMS Applicatiebeheerder Veronique Lodewikus: IK WIL MIJN COLLEGA S HELPEN SLIMMER EN EFFICIËNTER TE WERKEN. INHOUDSOPGAVE DE PROCESSEN 34 KEUZE VOOR FULL- TIME AFAS BEHEER INLEIDING 3 ERVARING

Nadere informatie

Het juiste moment, de juiste mensen,

Het juiste moment, de juiste mensen, planning.nl Het juiste moment, de juiste mensen, de juiste plek Plannen is aan alles denken. Of het nu gaat om een onderwijsrooster, een bouwplanning, een planning voor uw bedrijfsprocessen of een planning

Nadere informatie

Hoe u met e-hrm verzuimkosten aanpakt

Hoe u met e-hrm verzuimkosten aanpakt Hoe u met e-hrm verzuimkosten aanpakt In deze whitepaper worden een aantal concrete tips gegeven welke rol HR kan pakken bij het verhogen van de kwaliteit van dienstverlening en het zorgen voor kostenreductie.

Nadere informatie

In 10 stappen van project naar effect!

In 10 stappen van project naar effect! In 10 stappen van project naar effect! een handleiding voor slim zorgen > Betrek de belangrijke sleutelpersonen > Stel projectteam samen & kies pilotteams > Screen de huidige situatie > Organiseer een

Nadere informatie

Business Lounge: uw klant aan de bestuurstafel!

Business Lounge: uw klant aan de bestuurstafel! Gaby Remmers: senior onderzoeker Blauw Research Drijfveer: organisaties helpen inzicht te krijgen in de kansen op een nog klantgerichtere dienstverlening Andre Heeling: onderzoeker Blauw Research Drijfveer:

Nadere informatie

Doe eens gek! Houd rekening met de mensen in uw organisatie bij het implementeren van ICT oplossingen.

Doe eens gek! Houd rekening met de mensen in uw organisatie bij het implementeren van ICT oplossingen. Doe eens gek! Houd rekening met de mensen in uw organisatie bij het implementeren van ICT oplossingen. ERP, CRM, workflowmanagement en documentmanagement systemen, ze hebben één ding gemeen: Veel van de

Nadere informatie

Welkom. Samenwerkingsverbanden en ICT Case De Friese Meren. Gerard de Wolff Rolf Meursing. Tekening Odinfo vlag

Welkom. Samenwerkingsverbanden en ICT Case De Friese Meren. Gerard de Wolff Rolf Meursing. Tekening Odinfo vlag Welkom Samenwerkingsverbanden en ICT Case De Friese Meren Tekening Odinfo vlag Gerard de Wolff Rolf Meursing Agenda 1. Voorstellen 2. Toelichting op de Case (Gerard) 3. Odinfo s kijk op ICT-integraties

Nadere informatie

11 dingen die je nu kunt doen om meer te gaan verkopen

11 dingen die je nu kunt doen om meer te gaan verkopen 11 dingen die je nu kunt doen om meer te gaan verkopen Iedereen met een website komt er vroeg of laat mee in aanraking. Hoe verander ik meer bezoekers in klanten? Met conversie dus. Conversie optimalisatie

Nadere informatie

Projectmanagement De rol van een stuurgroep

Projectmanagement De rol van een stuurgroep Projectmanagement De rol van een stuurgroep Inleiding Projecten worden veelal gekenmerkt door een relatief standaard projectstructuur van een stuurgroep, projectgroep en enkele werkgroepen. De stuurgroep

Nadere informatie

6. Project management

6. Project management 6. Project management Studentenversie Inleiding 1. Het proces van project management 2. Risico management "Project management gaat over het stellen van duidelijke doelen en het managen van tijd, materiaal,

Nadere informatie

Hi, wij zijn Provisup!

Hi, wij zijn Provisup! Hi, wij zijn Provisup! Over ons Provisup bouwt samen met een team van gedreven consultants en een krachtige backoffice aan de perfecte dienstverlening voor AFAS gebruikers. Met decennia lange AFAS ervaring

Nadere informatie

Informatie is overal: Heeft u er grip op?

Informatie is overal: Heeft u er grip op? Informatie is overal: Heeft u er grip op? Zowel implementatie als certificering Omdat onze auditors geregistreerd zijn bij de Nederlandse Orde van Register EDP-auditors (NOREA), kan Koenen en Co zowel

Nadere informatie

Caag CRM. info@caagcrm.nl www.caagcrm.nl. Informatie Brochure

Caag CRM. info@caagcrm.nl www.caagcrm.nl. Informatie Brochure Caag CRM info@caagcrm.nl www.caagcrm.nl Informatie Brochure Over Ons Caag CRM is een cloud- based software onderneming. Onze kracht ligt in het ontwikkelen van slimme software oplossingen gebaseerd op

Nadere informatie

15 redenen om een Vendor Management Systeem te selecteren

15 redenen om een Vendor Management Systeem te selecteren 15 redenen om een Vendor Management Systeem te selecteren Over Nétive BV Nétive BV helpt bedrijven en organisaties in zakelijke dienstverlening en overheid om het gehele inhuur en administratie traject

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Bewust willen en kunnen 4. Performance Support 5. Informele organisatie 5. Waarom is het zo moeilijk? 6

Inhoudsopgave. Bewust willen en kunnen 4. Performance Support 5. Informele organisatie 5. Waarom is het zo moeilijk? 6 Inleiding De afgelopen vijftien jaar hebben we veel ervaring opgedaan met het doorvoeren van operationele efficiencyverbeteringen in combinatie met ITtrajecten. Vaak waren organisaties hiertoe gedwongen

Nadere informatie

Projectbureau voor huisvesting & facility management

Projectbureau voor huisvesting & facility management Projectbureau voor huisvesting & facility management 2 Ondersteuning van huisvestingsprojecten Offace projectbegeleiding is een adviesbureau op het gebied van huisvesting en facility management. Wij ondersteunen

Nadere informatie

Careware succesvol uitrollen: hoe dat je dat?

Careware succesvol uitrollen: hoe dat je dat? Careware succesvol uitrollen: hoe dat je dat? Een 7 stappenplan voor een doordachte implementatie Dellaertweg 9C 2316 WZ Leiden Tel. 071-523 2604 Versie 1.0 d.d. 01-10-2014 www.helpline-bv.nl contact@helpline-bv.nl

Nadere informatie

Routekaart naar Monaco Standaard voor Implementatie, Projectmanagement en Uitvoering

Routekaart naar Monaco Standaard voor Implementatie, Projectmanagement en Uitvoering Routekaart naar Monaco Standaard voor Implementatie, Projectmanagement en Uitvoering Inleiding: In dit Management Handout wordt in het kort het projectmanagement en uitvoering weergegeven van een standaard

Nadere informatie

over ons PHOCUS, is al decennialang actief op het gebied van HR & salaris.

over ons PHOCUS, is al decennialang actief op het gebied van HR & salaris. PROCESOPTIMALISATIE SPECIALISTEN MET EEN 360º VISIE KENNIS, KUNDE & KWALITEIT over ons PHOCUS, is al decennialang actief op het gebied van HR & salaris. PHOCUS helpt je, door middel van doordacht opgezette

Nadere informatie

Het Nieuwe Leren in IT projecten

Het Nieuwe Leren in IT projecten Het Nieuwe Leren in IT projecten Verandermanagement Projectmanagement Het Nieuwe Leren Training Strategie Documentatie & elearning In context, op de werkplek De uitdaging Organisaties worden uitgedaagd

Nadere informatie

Te beantwoorden vraag: Softwareselectie: Mission (Im)possible?

Te beantwoorden vraag: Softwareselectie: Mission (Im)possible? Te beantwoorden vraag: Softwareselectie: Mission (Im)possible? 7 Het belang van een gedegen selectietraject Automatisering biedt mogelijkheden om o.a.: Extra inkomsten te genereren Kosten te besparen Klantenservice

Nadere informatie

DIJKHOF BOUW "HET IS EEN TOTAALPROGRAMMA WAARMEE JE ALLES KUNT STUREN"

DIJKHOF BOUW HET IS EEN TOTAALPROGRAMMA WAARMEE JE ALLES KUNT STUREN DIJKHOF BOUW "HET IS EEN TOTAALPROGRAMMA WAARMEE JE ALLES KUNT STUREN" INHOUDSOPGAVE HET JUISTE GEREEDSCHAP DE UITDAGINGEN 3 5 REVOLUTIONAIRE MANIER VAN WERKEN 9 11 OVER AFAS 2 DIJKHOF BOUW DE UITDAGINGEN

Nadere informatie

COSIS "ZOVEEL MOGELIJK TIJD AAN CLIËNTEN BESTEDEN"

COSIS ZOVEEL MOGELIJK TIJD AAN CLIËNTEN BESTEDEN COSIS "ZOVEEL MOGELIJK TIJD AAN CLIËNTEN BESTEDEN" INHOUDSOPGAVE DIRECT FINE-TUNEN INLEIDING 3 5 HOE WIL JE HET? SOFTWAREGEBRUIK LEUK MAKEN 6 7 SAMEN INNOVEREN 8 DE TIP VAN BEATE 9 2 COSIS INLEIDING De

Nadere informatie

het Randstad implementatietraject: uw wensen, onze belofte randstad.nl/implementatie

het Randstad implementatietraject: uw wensen, onze belofte randstad.nl/implementatie het Randstad implementatietraject: uw wensen, onze belofte randstad.nl/implementatie Stapt u binnenkort over naar een andere HR-dienstverlener? Wilt u een professionele implementatie en minimale belasting

Nadere informatie

Stappenplan overstap Standaarden 2.0

Stappenplan overstap Standaarden 2.0 Stappenplan overstap Standaarden 2.0 Dit stappenplan helpt u een haalbare datum te bepalen voor overstappen naar de Standaarden 2.0. Alle acties die u moet ondernemen zijn erin beschreven. Gebruik dit

Nadere informatie

Succesvol campagne voeren

Succesvol campagne voeren Succesvol campagne voeren Spread the word, spread the feeling! Campagne voeren: íedereen kan het! In deze toolkit vind je tips voor het campagne voeren. Dit is gegarandeerd het leukste onderdeel van jouw

Nadere informatie

Meer succes met je website

Meer succes met je website Meer succes met je website Hoeveel geld heb jij geïnvesteerd in je website? Misschien wel honderden of duizenden euro s in de hoop nieuwe klanten te krijgen. Toch levert je website (bijna) niets op Herkenbaar?

Nadere informatie

Veelgemaakte fouten bij de inzet van SharePoint

Veelgemaakte fouten bij de inzet van SharePoint Veelgemaakte fouten bij de inzet van SharePoint Vincent Somers Paul Keijzers Oprichter, directeur Orangehill Online- & IT-professional Oprichter, directeur KbWorks Online Business Consultant Intranet Publieksomgevingen

Nadere informatie

BEVEILIGINGSARCHITECTUUR

BEVEILIGINGSARCHITECTUUR BEVEILIGINGSARCHITECTUUR Risico s onder controle Versie 1.0 Door: drs. Ir. Maikel J. Mardjan MBM - Architect 2011 cc Organisatieontwerp.nl AGENDA Is een beveiligingsarchitectuur wel nodig? Oorzaken beveiligingsincidenten

Nadere informatie

De noodzaak van een geïntegreerd ECD

De noodzaak van een geïntegreerd ECD De noodzaak van een geïntegreerd ECD Whitepaper 2 UNIT4 De noodzaak van een geïntegreerd ECD De noodzaak van een geïntegreerd ECD Papieren dossier maakt plaats voor geïntegreerd ECD dat multidisciplinair

Nadere informatie

Verkooporganisatie van Danica maakt verkoopkansen inzichtelijk met Microsoft Dynamics CRM 3.0

Verkooporganisatie van Danica maakt verkoopkansen inzichtelijk met Microsoft Dynamics CRM 3.0 Verkooporganisatie van Danica maakt verkoopkansen inzichtelijk met Microsoft Dynamics CRM 3.0 Om betere verkoopresultaten te behalen koos Danica voor Microsoft Dynamics CRM 3.0. Vanaf de invoering zijn

Nadere informatie

Verzuimkosten aanpakken binnen de zorg met slimme inzet e-hrm

Verzuimkosten aanpakken binnen de zorg met slimme inzet e-hrm Verzuimkosten aanpakken binnen de zorg met slimme inzet e-hrm In deze whitepaper worden een aantal concrete handvatten gegeven welke rol P&O kan pakken bij het verhogen van de kwaliteit van dienstverlening,

Nadere informatie

E-book Beleef het onderwijs! Een praktische handleiding voor verbetering. Joyce Thijssen

E-book Beleef het onderwijs! Een praktische handleiding voor verbetering. Joyce Thijssen E-book Beleef het onderwijs! Een praktische handleiding voor verbetering Joyce Thijssen Inleiding Enthousiaste leerlingen, ouders, leerkrachten en schoolbestuur? Dat wil toch iedere school! Cocreatie is

Nadere informatie

Whitepaper. Inzetten op integrale veiligheid

Whitepaper. Inzetten op integrale veiligheid Whitepaper Inzetten op integrale veiligheid Inzetten op integrale veiligheid Verliezen lijden? Door fraude, diefstal of schade? Of letsel? Daar zit u niet op te wachten. Sterker nog, u heeft zich ertegen

Nadere informatie

Naar een nieuwe website voor het Alfa-college. April, 2011

Naar een nieuwe website voor het Alfa-college. April, 2011 Naar een nieuwe website voor het Alfa-college April, 2011 Wie zijn we? Waar zitten we? Wie zijn we? Portaal Bestuurder M&C Adviseur HRM Docent Student Anoniem Portaal Primair onderwijsproces Onderwijs

Nadere informatie

Meerwaarde met Online Marketing Expertise

Meerwaarde met Online Marketing Expertise Meerwaarde met Online Marketing Expertise Webinar 26 mei 2015 Wat leer je in dit webinar? Nieuwe ontwikkelingen bij zelfstandig ondernemers De meest gestelde vraag door ondernemers Hoe je als VA daarop

Nadere informatie

Rapportage Lifetime Relatie

Rapportage Lifetime Relatie Naam lead Rapportage Lifetime Relatie Het Bedrijfsprofiel Bedrijfsnaam: Website: Adres: Telefoon: Branche: Internationaal : Bedrijfsgrootte: Social media: Over de organisatie: De Contactpersoon Contactpersoon:

Nadere informatie

Portal Planning Process

Portal Planning Process BROCHURE Portal Planning Process SAMENWERKEN AAN EEN WAARDEVOL PORTAAL BROCHURE PORTAL PLANNING PROCESS 2 Axians PORTAL PLANNING PROCESS BROCHURE Inhoud Introductie 4 3 Portal Planning Process 5 4 Uitdagingen

Nadere informatie

10 implementatie. Tips voor een succesvolle ERP-

10 implementatie. Tips voor een succesvolle ERP- 10 implementatie Tips voor een succesvolle ERP- 1 Heb een game plan Voorbereiding is de sleutel. Check met het management wat er mogelijk is en wanneer dat het beste past. Verdeel het project in blokken

Nadere informatie

Ticon. De volgende generatie projectmanagement

Ticon. De volgende generatie projectmanagement De volgende generatie Optimaal Het virtueel bouwproces model binnen de GWW Virtueel bouwproces model Het fundament van Ticon is het Virtueel bouwproces model. Dit datamodel is een collectie van alle projectgegevens

Nadere informatie

ERP Implementatie in de praktijk

ERP Implementatie in de praktijk ERP Implementatie in de praktijk Door: Erik Meevis www.kcla.nl 11 juni 2008 Even voorstellen. Erik Meevis, partner bij KCLA Groep onafhankelijke organisatieadviseurs Afkomstig uit en gericht op productiebedrijven

Nadere informatie

inzetten als aftersales

inzetten als aftersales Debiteurenbeheer inzetten als aftersales Succesvol, en met behoud van klantrelatie! www.snelstart.nl is dit e-book voor mij? Ja, dit e-book is voor u! Mits u ondernemer bent en nog niet alles weet over

Nadere informatie

Connect Social Business. Plan van Aanpak voor mijn stage bij ConnectSB

Connect Social Business. Plan van Aanpak voor mijn stage bij ConnectSB Connect Social Business Plan van Aanpak voor mijn stage bij ConnectSB Joey Kaan September 28, 2014 Inhoudsopgave 1 Achtergronden 1 2 Probleemstelling & Doelstelling 2 2.1 Leren Professioneel Functioneren..................

Nadere informatie

Effectief samenwerken dankzij de Best Value-aanpak. Effectief samenwerken dankzij de Best Value-aanpak 1

Effectief samenwerken dankzij de Best Value-aanpak. Effectief samenwerken dankzij de Best Value-aanpak 1 Effectief samenwerken dankzij de Best Value-aanpak. Effectief samenwerken dankzij de Best Value-aanpak 1 Inhoudsopgave KORTE SAMENVATTING 3 THEORIE 3 PRAKTIJK 3 1. DE WEEKLY ALS BERICHTENBOX 3 2. DE WEEKLY

Nadere informatie

Hoe haalt u het maximale rendement uit uw WMS? Arjen Lagerweij a.lagerweij@evo.nl +31 6 2191 7307

Hoe haalt u het maximale rendement uit uw WMS? Arjen Lagerweij a.lagerweij@evo.nl +31 6 2191 7307 Hoe haalt u het maximale rendement uit uw WMS? Arjen Lagerweij a.lagerweij@evo.nl +31 6 2191 7307 Wat gaan we doen? 1. Introductie 2. Wat willen we bereiken met WMS? 3. Voorbereiding aanschaf WMS 4. Samenvatten

Nadere informatie

Resultaten Onderzoek September 2014

Resultaten Onderzoek September 2014 Resultaten Onderzoek Initiatiefnemer: Kennispartners: September 2014 Resultaten van onderzoek naar veranderkunde in de logistiek Samenvatting Logistiek.nl heeft samen met BLMC en VAViA onderzoek gedaan

Nadere informatie

SolidWorks QuickStart Algemene informatie

SolidWorks QuickStart Algemene informatie SolidWorks QuickStart Algemene informatie SolidWorks 3D CAD software biedt intuïtieve oplossingen voor alle aspecten van uw designproces. De SolidWorks producten kunnen worden toegepast binnen de hele

Nadere informatie

Zijn ERP Systemen log?

Zijn ERP Systemen log? Zijn ERP Systemen log? Intelligent op weg Waar gaat het om? ERP is een verzamelnaam voor toepassingen welke door organisaties worden gebruikt ter ondersteuning van de primaire bedrijfsprocessen. Een aantal

Nadere informatie

Definitiefase fase 2

Definitiefase fase 2 Definitiefase fase 2 Nu dat jullie als projectteam de startnotitie af hebben, kunnen jullie beginnen met de volgende fase: jullie gaan de startnotitie uitbreiden tot een projectplan en jullie gaan de rollen

Nadere informatie

Specialist voor complexe en omvangrijke datamigraties

Specialist voor complexe en omvangrijke datamigraties Specialist voor complexe en omvangrijke datamigraties Zekerheid voor alles Specialist in datamigratie Zoekt u dé specialist in het correct en veilig converteren en migreren van data? Data excellence combineert

Nadere informatie

De SolidWorks QuickStart Module

De SolidWorks QuickStart Module SolidWorks 3D CAD software biedt intuïtieve oplossingen voor alle aspecten van uw designproces. De SolidWorks producten kunnen worden toegepast binnen de hele organisatie. De SolidWorks QuickStart Module

Nadere informatie

Zo werkt conversie optimalisatie!

Zo werkt conversie optimalisatie! Zo werkt conversie optimalisatie! Haal jij al optimaal resultaat uit je bezoekers? Veel ondernemers laten kansen liggen. Dat is niet vreemd maar wel jammer. Als je met dit werkblad en de checklist aan

Nadere informatie

SharePoint 2013 maakt Gemeente Halderberge in control

SharePoint 2013 maakt Gemeente Halderberge in control SharePoint 2013 maakt Gemeente Halderberge in control Case study Gemeente Halderberge Maart 2014 SharePoint 2013 maakt Gemeente Halderberge in control Pagina 2/6 SharePoint 2013 maakt Gemeente Halderberge

Nadere informatie

REPAY HRM "OP HET GEBIED VAN AUTOMATISERING VALT ER ALTIJD NOG WINST TE BOEKEN"

REPAY HRM OP HET GEBIED VAN AUTOMATISERING VALT ER ALTIJD NOG WINST TE BOEKEN REPAY HRM "OP HET GEBIED VAN AUTOMATISERING VALT ER ALTIJD NOG WINST TE BOEKEN" OVER REPAY HRM Door de bedrijfsprocessen met ERP-software te automatiseren, is Repay HRM in staat de spectaculaire groei

Nadere informatie

Bedrijfsprofiel. Constant Jurgens

Bedrijfsprofiel. Constant Jurgens Bedrijfsprofiel Het succes van een bedrijf wordt gecreëerd door de mensen die er werken. Hun ideeën, motivatie en vaardigheden, hun normen en waarden, maar ook hun persoonlijkheden zijn de belangrijkste

Nadere informatie

Alles over energie van Oxxio!

Alles over energie van Oxxio! Alles over energie van Oxxio! Welkomstfolder Energie van Oxxio, een slimme keuze Welkom bij Oxxio. U zult snel ontdekken dat energie van Oxxio een slimme keuze is. Slim omdat wij u helpen geld en energie

Nadere informatie

Stork maakt leren toegankelijker met Springest Go

Stork maakt leren toegankelijker met Springest Go Stork maakt leren toegankelijker met Springest Go Stork lanceerde in 2014 een online leerportal voor zijn medewerkers. Sindsdien kunnen medewerkers zelfstandig opleidingen zoeken en boeken binnen het aanbod

Nadere informatie

Adinda Keizer - Copyright 2013 Niets uit deze uitgave mag zonder toestemming van Vindjeklant.nl worden gekopieerd of gebruikt in commerciële

Adinda Keizer - Copyright 2013 Niets uit deze uitgave mag zonder toestemming van Vindjeklant.nl worden gekopieerd of gebruikt in commerciële Adinda Keizer - Copyright 2013 Niets uit deze uitgave mag zonder toestemming van Vindjeklant.nl worden gekopieerd of gebruikt in commerciële uitingen. Als startend ondernemer is alles nieuw. De boekhouding,

Nadere informatie

KLEINE STAPPEN, VEEL RESULTAAT.

KLEINE STAPPEN, VEEL RESULTAAT. KLEINE STAPPEN, VEEL RESULTAAT. IT-specialisten, managers en consultants maken al jaren gebruik van de PDCA-cyclus methode (Plan-Do-Check-Act) om processen te optimaliseren. Zij zoeken dan steeds naar

Nadere informatie

Functieprofiel: Projectleider Functiecode: 0302

Functieprofiel: Projectleider Functiecode: 0302 Functieprofiel: Projectleider Functiecode: 0302 Doel Voorbereiden en opzetten van en bijbehorende projectorganisatie, alsmede leiding geven aan de uitvoering hiervan, binnen randvoorwaarden van kosten,

Nadere informatie

NIEUWE FABRIEK (atelier) VOOR DE TOEKOMST Optimaliseer uw (digitale) werkvoorbereiding met CAD-CAM.

NIEUWE FABRIEK (atelier) VOOR DE TOEKOMST Optimaliseer uw (digitale) werkvoorbereiding met CAD-CAM. RANDVOORWAARDEN CAD-CAM Procesmappen Type bedrijf Type software Advies begeleiding opleiding Innovator Freak In-Company werkgroep draagvlak RAND- VOORWAARDEN Visie Machines Constructie principes Opbouw

Nadere informatie

HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN

HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN Gratis PDF Beschikbaar gesteld door vlewa.nl Geschreven door Bram van Leeuwen Versie 1.0 INTRODUCTIE Welkom bij deze gratis PDF! In dit PDF

Nadere informatie

Een project, weet waar je aan begint!

Een project, weet waar je aan begint! Een project, White paper Projectmanagement Auteur: Natascha Leeuwenkuijl Januari 2013 Bedrijfskunde www.avansplus.nl Een project, Je hebt t vast ooit meegemaakt, dat je op een gegeven moment in een project

Nadere informatie

"Wij zijn creatieve denkers met kennis van industriële automatisering" JB Systems Westlandseweg 190 3131 HX Vlaardingen Postbus 108 3130 AC Vlaardingen T +31 10 460 80 60 F +31 10 460 80 00 info@jbsystems.nl

Nadere informatie

Enterprise Resource Planning. Hoofdstuk 1

Enterprise Resource Planning. Hoofdstuk 1 Enterprise Resource Planning Hoofdstuk 1 Een basis om inzicht te krijgen in Enterprise Resource Planning-systemen Pearson Education, 2007; Enterprise Resource Planning door Mary Sumner Leerdoelstellingen

Nadere informatie

ERP-oplossingen: van techniek naar ondersteunen van de organisatie

ERP-oplossingen: van techniek naar ondersteunen van de organisatie ERP-oplossingen: van techniek naar ondersteunen van de organisatie Geert Vermunt Voorwoord Al sinds de opkomst van ERP-oplossingen vanaf de jaren 80 wordt er veel gereflecteerd over de bijbehorende implementatie

Nadere informatie

ZWANENBERG ADVIES. Vooruitstrevend en gericht op groei

ZWANENBERG ADVIES. Vooruitstrevend en gericht op groei ZWANENBERG ADVIES Vooruitstrevend en gericht op groei Over Zwanenberg Een vernieuwende informele organisatie, met een lange historie. Zo zou je Zwanenberg Advies kunnen omschrijven. Driedelige pakken ga

Nadere informatie

MULTICHANNEL, TREND OF EVOLUTIE?

MULTICHANNEL, TREND OF EVOLUTIE? MULTICHANNEL, TREND OF EVOLUTIE? MULTICHANNEL, TREND OF EVOLUTIE? Ik ben hier. En u? De klant is god. En god is overal. Maar is uw bedrijf dat ook? Want terwijl u braaf naast de telefoon wacht tot de klant

Nadere informatie

De bouw Conceptueel bouwen. Klinkt ingewikkeld,

De bouw Conceptueel bouwen. Klinkt ingewikkeld, De bouw Conceptueel bouwen. Klinkt ingewikkeld, heeft wel de toekomst. Over vijf jaar zal één op de vijf bouwwerken in Nederland volgens een concept gebouwd worden. Wat is dat en wat betekent het voor

Nadere informatie

3 e ARTIKEL RISICOMANAGEMENT HET RISICOPROFIEL; EEN METHODE OM RISICO'S TE KENNEN OP ESSENTIËLE MOMENTEN IN HET BOUWPROCES

3 e ARTIKEL RISICOMANAGEMENT HET RISICOPROFIEL; EEN METHODE OM RISICO'S TE KENNEN OP ESSENTIËLE MOMENTEN IN HET BOUWPROCES 3 e ARTIKEL RISICOMANAGEMENT HET RISICOPROFIEL; EEN METHODE OM RISICO'S TE KENNEN OP ESSENTIËLE MOMENTEN IN HET BOUWPROCES 1 Onvermoede tegen- (of mee)vallers In de dagelijkse bouwpraktijk komt het voor

Nadere informatie

ERP SUCCESVOL IMPLEMEN- TEREN IN 10 STAPPEN WHITEPAPER

ERP SUCCESVOL IMPLEMEN- TEREN IN 10 STAPPEN WHITEPAPER ERP SUCCESVOL IMPLEMEN- TEREN IN 10 STAPPEN De wereld van vandaag wordt gekenmerkt door de snelle ontwikkeling van nieuwe technologieën en disruptieve marktomstandigheden. Deze ontwikkelingen hebben verregaande

Nadere informatie

Alle functionaliteiten die u nodig heeft voor aanzienlijk lagere kosten. Maatwerk met standaard ERP Software

Alle functionaliteiten die u nodig heeft voor aanzienlijk lagere kosten. Maatwerk met standaard ERP Software Alle functionaliteiten die u nodig heeft voor aanzienlijk lagere kosten Maatwerk met standaard ERP Software Whitepaper Een goede start Plus handige cheklist! Efficiënter werken bij handels- en productiebedrijven.

Nadere informatie