Portretjes. Modellen zijn niet bedoeld om er als echte mensen uit te zien (Grace Jones)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Portretjes. Modellen zijn niet bedoeld om er als echte mensen uit te zien (Grace Jones)"

Transcriptie

1 Portretjes Modellen zijn niet bedoeld om er als echte mensen uit te zien (Grace Jones)

2 Inleiding: Ongeveer 80% van alle fotografie is portret fotografie. Van vakantie snapshot tot geavanceerde reclame foto s die in de studio gemaakt zijn, alles heeft te maken met het fotograferen van mensen. Het marktaandeel landschap, architectuur en product fotografie is daarmee relatief klein. Verreweg ook de meeste professionele fotografen zijn bezig met een vorm van portret fotografie. Laten we eens kijken in hoeverre de portretfotografie in ons hobby domein in te passen is. Vele soorten: Om enig besef te krijgen van de vele vormen en uitvoeringen, wil ik u een kleine voorselectie voorschotelen. Na lang nadenken heb ik voor de volgende vorm gekozen. Het karakter portret Het modisch portret Het formele portret De pasfoto Het karakter portret: Hier wordt een persoon afgebeeld, waarbij beelduitsnede en pose de belangrijkste karaktereigenschap van de persoon uitstraalt. Hierbij moeten we denken in termen van Streng, Gesloten, Open, Uitnodigend, Vriendelijk, Verleidelijk enz. De geportretteerde kijkt hierbij altijd in de lens, zodat als het ware contact met de aanschouwer van de foto. Bij een karakter portret hoeft de geportretteerde niet altijd het enige onderwerp in de foto te zijn. Een huisdier of muziekinstrument kan een belangrijke context aanbieden evenals dat de achtergrond soms en aanknopingspunt kan vormen. Het karakterportret kan ook uit een serie foto s bestaan, die als het ware iemand beschrijven. In zo n serie hoeft niet iedere foto de mogelijkheid te bieden contact te maken. Idealiter werken kleur en context zodanig samen dat de geportretteerde als het ware in één keer onthuld wordt. Dit soort portretten maken kost heel veel tijd en men moet zowel als model en fotograaf rekenen op enkele uurtjes hard werken om te krijgen wat men hebben wil. Een goed fotoplan en een goede kennismaking is uiterst belangrijk evenals een reserve afspraak, ingeval het de eerste keer niet echt helemaal gelukt is.

3 Het modisch portret Hier wordt een persoon afgebeeld die niet perse iets van zichzelf hoeft prijs te geven. Modische portretten worden gebruikt in de reclame wereld en beelden vaak een ingewikkeld concept uit. Denk maar aan de foto s van musici en andere artiesten, die hun product aan de man brengen, maar daarbij een thema gebruiken, dat ook in de muziek of kunst is terug te vinden. (Zie foto aan het begin) Evenmin is het noodzakelijk dat het model in de lens kijkt. Bij de modefoto is dat zelfs ongewenst, omdat de aandacht van de aanschouwer uit moet gaan naar de gedragen kleding en niet afgeleidt moet worden door de uitdagende blikken van een iets te overijverig model. Het modisch portret gaat dus niet over de mens, maar over het product dat hij of zij voortbrengt. Een ander voorbeeld van zo n modisch portret zijn huwelijks foto, die half modefoto, half romantisch concept uitbeelden. Verliefdheid kan niet als karakter eigenschap bestempeld worden, maar wel als concept dat goed is uit te beelden. Het formele portret Het formele portret beeld een persoon of groep personen af, waarbij de nadruk ligt op de functie die iemand bekleed. Hierbij moet men denken aan bruiden, bruidegommen, politie mensen, voetballers, wielrenners en bankdirecteuren. Het model kijkt bij voorkeur in de lens, maar hoeft verder niets van zichzelf prijs te geven, maar wel een uitstraling aannemen die bij de functie past. Lachende politiemensen zijn niet cool, net zo min als de bankdirecteur. De wielrenner die zojuist de overwinningsbeker in ontvangst heeft genomen hoeft van mij niet met een boos gezicht op de foto. De pasfoto De minst inspirerende vorm van portret fotografie is wel de pasfoto. Het enige wat de geportretteerde prijsgeeft zijn de biometrische eigenschappen van zijn gezicht volgens een vaststaand recept. Ik kan mij niet voorstellen dat er ook maar één fotograaf is die hier lol aan beleefd. Een iets mildere vorm is het z.g.n. smoelenbook, waarbij in een hoog tempo veel smoeltjes op de foto gezet worden. Dit is ook de category schoolfotografie. Het heeft weinig met creativiteit te maken en alle foto s worden met de zelfde lichtopstelling genomen. Of men nu brildragend is of links mooier is dan rechts, maakt niet uit Sit Cheese.. Click.. en opzouten. De resultaten zijn navenant. Platgeslagen koppies voor een meestal blauwachtige achtergrond. Ik moet helaas wel toegeven, dat als het goed betaald ik er ook niet vies van ben.

4 Wat overblijft: Aan het eind van de dag zijn er altijd beelden die niet geheel of helemaal niet voldoen aan één van de voorgaande beschrijvingen. Dit zijn vooral beelden die gemaakt zijn tijdens evenementen vanuit een verslagleggend oogpunt. De beelden bevatten portretten, maar zijn bedoeld als verslag van een gebeurtenis of situatie. De straatfotografie valt hier onder. Aan de foto s ligt geen concept of plan ten grondslag, maar is een toevallige snapshot. De geportretteerd speelt niet per definitie de hoofdrol, maar is onderdeel van het beeld. Hoewel het marktaandeel van dit soort foto s geschat moet worden op 40% is het niet de bedoeling hier in dit artikel dieper op in te gaan. Is dat nou moeilijk, zo n portret maken? Om deze vraag te beantwoorden, moet men eerst vaststellen in welke categorie men zijn doel wil bereiken. Gaat het om de categorie Smoelenboek of Schoolfotografie, dan ben ik geneigd Nee te zeggen. De verlichting is standaard, evenals dee camera instelling en het koppie moet er een beetje aardig op staan. That s all. Even opletten dat de oogjes open zijn en dat men een beetje sympathiek kijkt. Click en klaar is het portret. Maar kijk nog eens goed. Ben je echt tevreden? Straalt het model uit wat je wil? Wat lees je af over de persoon in kwestie? Allemaal zaken waarop in dit type fotografie geen antwoordt komt. In alle andere gavallen zeg ik Ja, het is best wel lastig. De oorzaak moet worden gezocht in een aantal factoren. Dat begint al met het model. Meestal beschikt u niet over een ervaren fotomodel, maar over een toevallige voorbijganger die meestal behoorlijk gespannen is. Het is al een hele kunst om die spanning te doorbreken en de ware persoon te zien te krijgen. Het is in ieder geval aan te bevelen hier ruim de tijd voor te nemen en niet te denken dat u dat in vijf minuten wel voor elkaar heeft. Een andere factor bent u zelf. Hoe zelfverzekerd treedt u uw model tegemoet en durft u hem of haar de nodige aanwijzingen te geven om het beeld van uw gedachte vorm te geven? Dit is een leerproces dat niet vanaf dag één tot uw skills behoort. Het geven van de aanwijzingen is noodzakelijk, al was het alleen maar om uw model niet in onzekerheid te laten over hoe hij of zij het doet. Aanwijzingen en complimentjes zijn onlosmakelijk verbonden met een goed resultaat. Tenslotte moet u uw creativiteit de vrij loop laten om een goed fotoplan voor te bereiden.

5 Het fotoplan: De reclame maker krijgt de opdracht van een producent om een advertentie te maken om een nieuw product aan de man/vrouw te brengen. Door de producent wordt zo n product in een bepaalde markt gepositioneerd. Doelgroep, product en prijs bepalen in hoge mate De sfeer in de advertentie. De reclame maker maakt een Moodboard en vertaald daarmee het product in termen van kleur, sfeer en lifestyle. Zo n moodboard kan bestaan uit afbeeldingen, lapjes stof en tekst. Het moodboard dient als leidraad voor de stylist en de fotograaf om tot het juiste beeld te komen om het kopers volkje over de streep te trekken. Het eenvoudigst te begrijpen zijn hier de reclames voor parfum en andere schoonheidsproducten. Via een modellenbureau wordt het juiste model erbij gezocht. De stylist zorgt voor de aankleding en de props ( attributen, locatie enz) De visagist(e) zorgt voor de juiste opmaak en uitstraling van het model. De fotograaf brengt zijn deskundigheid in om de verlichting in orde te brengen en de opname te maken waarbij het model bestuurd. Voor verdere verwerking in de advertentie wordt het zo ontstane beeld materiaal afgeleverd aan het reclame bureau. Stylist en fotograaf blijven nauw betrokken bij de keuze van het uiteindelijke beeld. Nu is het uw beurt: Meestal heeft u niet de beschikking over een modellenbureau, tenzij u beschikt over de nodige financiële middelen om voor de hobby een duur model te huren. De praktijk is dat u met het model begint. U moet dus andersom werken. Tevens bent u stylist, fotograaf en opdrachtgever tegelijk. Dat maakt het er niet gemakkelijker op. Het enige waar u nog wel eens mazzel mee kunt hebben is de visagie. Het model kan het zelf of weet wel een vriendin die dat kan. Een onkosten vergoeding is dan wel op zijn plaats, want die spulletjes zijn best wel kostbaar. Maar goed. Terug naar het fotoplan. Het simpele feit dat u begint met het model vrijwaard u dan wel van de casting, maar niet van het maken van een fotoplan. Als u niet van te voren weet hoe het beeld eruit moet komen te zien, wordt het heel lastig om aanwijzingen te geven aan uw model. Verder zal hij/zij niet weten wat er van de kleding verwacht wordt en welke props er meegebracht moeten worden. Voor u zelf is het ook heel lastig, want wanneer is de foto dan geslaagd en voldoet het beeld aan uw verwachtingen? Als je die niet hebt wordt het moeilijk dat te toetsen. Denk dus goed na, met in gedachte uw model, over het uiteindelijk beeld en bereidt dat goed voor. Zorg dat alle benodigde spullen aanwezig zijn en bespreek het plan met uw model. Maak ook een reserve afspraak, want zo n eerste shoot hoeft niet direct tot succes te leiden. Na het bekijken van de eerste resultaten weet iedereen hoe het de volgen beter moet.

6 Nu kan ik mij voorstellen dat het best wel lastig is om zo voor het eerst een fotoplan te maken. Voor het opdoen van inspiratie verwijs ik naar bladen als Glamour, Elle enz. Verder is Internet natuurlijk een onuitputtelijke bron. Wees niet te ambitieus, maar begin eerst eens een foto die u wel mooi vind na te maken en kijk daarbij hoe dicht u bij het voorbeeld kunt komen. Later zult u uw eigen verzonnen concepten kunnen uitwerken. Dat het niet altijd even eenvoudig is om zelfs maar iets na te fotograferen. Het is wel een wat andere wereld als waar u als amatuerfotograaf tot nu toe aan gewend was. U zult merken dat de fotografie zelfs een beetje naar de achtergrond verdwijnt en dat u het verzonnen beeld eigenlijk net zo goed had kunnen schilderen. Fotografie wordt zo slechts een middel om uw beelden aan de buitenwereld te kunnen tonen. Het wordt er echter allemaal wel veel leuker van, omdat u nu ook met beeld bezig kunt zijn zonder een fotocamera in uw handen. Ik weet dat niet iedere fotograaf de portretfotografie tot zijn of haar favorite tak van sport heeft, maar ik hoop toch dat met dit verhaal uw creativiteit geprikkeld wordt. Ik kijk uit naar uw portretten. Rob

7 Tot slot enkele voorbeelden: Karakter portretten: Celine van Balen of Annaleen Louwes (google link) Mode en reclame portretten: maar kijk ook bij Annie Leibowiz en anton corbijn

Hand-out voor het opzetten van Portretshoot (BASIS)

Hand-out voor het opzetten van Portretshoot (BASIS) Hand-out voor het opzetten van Portretshoot (BASIS) Begrippen: Projectteam: Een groep personen bestaande uit minimaal 1 fotograaf, 1 model, 1 MUA(H)/(Hair)stylist. Mogelijk kan er ook, afhankelijk van

Nadere informatie

Diafragma - sluitertijd - ISO-waarde

Diafragma - sluitertijd - ISO-waarde Inleiding Het woord fotografie betekent letterlijk schrijven met licht. Vertaald naar de camera betekent dit, dat we een bepaald moment vastleggen op een sensor. *) We drukken op een knopje en de foto

Nadere informatie

Portfolio Rachel Schaven

Portfolio Rachel Schaven Portfolio Rachel Schaven Rachel Schaven Portfolio Rachel Schaven Rachel Schaven teamspeler modefotograaf buitenmens www.rachel-photography.nl Ze droomt van een mooie studio in New York of Berlijn waar

Nadere informatie

Emotie en gevoel in fotografie

Emotie en gevoel in fotografie JE BENT NU BIJ ART & CULTURE Emotie en gevoel in fotografie Fotografe Jenny Boot, geboren in Sneek (1969) begon in 2005 met fotograferen. Ze fotografeert mensen, want mensen boeien haar, ze wil graag emotie

Nadere informatie

Museum De Buitenplaats Kijken is een kunst

Museum De Buitenplaats Kijken is een kunst Museum De Buitenplaats Kijken is een kunst Groep 5 Les 1 Ik en mijn selfie Les 1 Ik en mijn selfie Samenvatting van de les De kinderen kijken naar een selectie portretten waaronder selfies. Ze analyseren

Nadere informatie

STILL: workshop fotobewerking

STILL: workshop fotobewerking Dit werkblad is van: klas: STILL: workshop fotobewerking Ontwerp en maak je eigen digitale flyer, poster of fotocollage met zelfgemaakt foto s! Je kent ze wel: coole flyers voor een feest, bewerkte foto

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

De Glamourshoot. Een shoot boeken.

De Glamourshoot. Een shoot boeken. De Glamourshoot Mooie glamourfoto's voorbij zien komen en nu ook interesse voor zo'n shoot voor jezelf? Hartsikke leuk! We maken er een gezellige ochtend of middag van en we maken een prachtige serie portretten.

Nadere informatie

U leert in deze les "toestemming vragen". Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen.

U leert in deze les toestemming vragen. Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen. TOESTEMMING VRAGEN les 1 spreken inleiding en doel U leert in deze les "toestemming vragen". Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen. Bij toestemming vragen is het belangrijk dat je het op een

Nadere informatie

Direct MEER impact met je uitstraling. Marlie Franssen Color Connect 2015

Direct MEER impact met je uitstraling. Marlie Franssen Color Connect 2015 Direct MEER impact met je uitstraling Marlie Franssen Color Connect 2015 Dit is ie! Je E-book voor meer impact met je uitstraling. Veel vrouwen worstelen met het probleem hoe ze zichzelf kunnen laten zien.

Nadere informatie

Ben ik dat? voorstelling 2d Hoofdstuk 10

Ben ik dat? voorstelling 2d Hoofdstuk 10 voorstelling 2d Hoofdstuk 10 Ben ik dat? 1 Een pasfoto is zo gemaakt. Maar lijkt hij wel? De meeste mensen zijn nooit zo tevreden over hun pasfoto. Dat ligt niet aan de foto maar aan jezelf: je ziet jezelf

Nadere informatie

De langzaam brandende lont van al wat mogelijk is, wordt ontstoken door verbeelding Emily Dickinson

De langzaam brandende lont van al wat mogelijk is, wordt ontstoken door verbeelding Emily Dickinson Hoe ve r k o o p jij jo u w pr o d u c t of di e n s t. Voorbeeld: ik ben gespecialiseerd in herenmodefoto s en heb al vele bedrijven als zzp-er succesvol mogen ondersteunen met het optimaliseren van de

Nadere informatie

Workshop Studioportret

Workshop Studioportret Workshop Studioportret Inleiding In deze workshop ligt de nadruk op het maken van een individueel portret met behulp van studioflitsers en leer je cameravoering, verlichting en regie op elkaar af te stemmen

Nadere informatie

thema sport Sportfotografie Hoe doe

thema sport Sportfotografie Hoe doe thema sport Sportfotografie Hoe doe 1 Sportfotografie is een vorm van fotografie die niet door zo heel veel amateurfotografen wordt beoefend. En dat is jammer, want het is erg leuk om te doen. Heeft u

Nadere informatie

TIPS VOOR MODELLEN. (Helaas liep ook deze poging om weer een baan te vinden weer op niets uit).

TIPS VOOR MODELLEN. (Helaas liep ook deze poging om weer een baan te vinden weer op niets uit). TIPS VOOR MODELLEN In dit artikel: Je portfolio, Je Houding, Je Niveau, Je vakgebied, Je eigen website, Werk met een contract, Oefen poses en uitdrukkingen, Waarschuwing, Outfit, Fotograaf, Modellenbureaus

Nadere informatie

Prijzen. U zult versteld staan van mijn lage prijzen maar kwaliteit staat bij mij hoog in het vaandel en u krijgt waar voor uw geld.

Prijzen. U zult versteld staan van mijn lage prijzen maar kwaliteit staat bij mij hoog in het vaandel en u krijgt waar voor uw geld. Prijzen U zult versteld staan van mijn lage prijzen maar kwaliteit staat bij mij hoog in het vaandel en u krijgt waar voor uw geld. * Personen fotografie Portret Glamour Shoot Portfolio Figuur / Lingerie

Nadere informatie

Waarom een huwelijksreportage?

Waarom een huwelijksreportage? Waarom een huwelijksreportage? Welkom op mijn website! Tijdens de voorbereidingen van jullie huwelijk vraag je jezelf misschien af, of een professionele fotograaf nodig is om jullie dag compleet te maken.

Nadere informatie

GLOBAL: workshop webdesign

GLOBAL: workshop webdesign Dit werkblad is van: klas: GLOBAL: workshop webdesign Ontwerp en maak je eigen website met zelfgemaakte foto s, teksten, links en buttons! Geen onderwerp zo gek, of er is wel een website over gemaakt:

Nadere informatie

Inhoud Voorwoord Steekproefsamenstelling Resultaten Conclusies

Inhoud Voorwoord Steekproefsamenstelling Resultaten Conclusies Onderzoek Instagram Uitgevoerd door Scholieren.com in november 2015 Inhoud Voorwoord Steekproefsamenstelling Resultaten Conclusies Voorwoord Scholieren.com heeft haar bezoekers middels een enquête vragen

Nadere informatie

STELLING HET SOCIALE LEVEN VAN JONGEREN ER IS NIKS MIS MEE OM VEEL OVER HET IS NIET GEVAARLIJK OM JE JEZELF OP MSN TE ZETTEN.

STELLING HET SOCIALE LEVEN VAN JONGEREN ER IS NIKS MIS MEE OM VEEL OVER HET IS NIET GEVAARLIJK OM JE JEZELF OP MSN TE ZETTEN. HET IS NIET GEVAARLIJK OM JE EMAILADRES DOOR TE GEVEN. ER IS NIKS MIS MEE OM VEEL OVER JEZELF OP MSN TE ZETTEN. IK ZOU, NAAST MIJN NAAM OOK DE STRAAT WAAR IK WOON DOORGEVEN. DAT IS GEEN GEHEIM! IK VIND

Nadere informatie

Een spreekbeurt houden

Een spreekbeurt houden Een spreekbeurt houden Groep 4 gaat voor het eerst een spreekbeurt voorbereiden en houden. Moeilijk? Eng?We hebben nu al een beetje geoefend met een boekbespreking, maar voor veel kinderen is praten met

Nadere informatie

FOTOGRAFIEPROJECT Enkele ideeën, puur ter inspiratie

FOTOGRAFIEPROJECT Enkele ideeën, puur ter inspiratie FOTOGRAFIEPROJECT Enkele ideeën, puur ter inspiratie BASISOPDRACHT (uit te voeren door alle leeftijden en zonder voorkennis / uitleg vooraf) 1. Kies een foto die je mooi / interessant vindt. Waarom vind

Nadere informatie

FOTOREGELS. Uitleg en regels rondom het gebruik van foto s. Het auteursrecht. Als ik een foto koop, krijg ik dan ook de rechten op de foto?

FOTOREGELS. Uitleg en regels rondom het gebruik van foto s. Het auteursrecht. Als ik een foto koop, krijg ik dan ook de rechten op de foto? FOTOREGELS Uitleg en regels rondom het gebruik van foto s Over auteursrecht op foto s is bij consumenten wel eens onduidelijkheid. Soms kan dat tot vervelende situaties leiden voor zowel klant als fotograaf.

Nadere informatie

OPA EN OMA DE OMA VAN OMA

OPA EN OMA DE OMA VAN OMA Hotel Hallo - Thema 4 Hallo opdrachten OPA EN OMA 1. Knip de strip. Strip Knip de strip los langs de stippellijntjes. Leg de stukken omgekeerd en door elkaar heen op tafel. Draai de stukken weer om en

Nadere informatie

Kijkwijzer. Beeldbeschrijving. FotografieVMBO

Kijkwijzer. Beeldbeschrijving. FotografieVMBO Kijkwijzer Beeldbeschrijving FotografieVMBO Inhoud I. De bedoeling van deze kijkwijzer 2 II. Opdrachten 3 III. Eindopdracht 5 IV. Fotografie en het Fotomuseum Den Haag 6 I. De bedoeling van deze kijkwijzer

Nadere informatie

Prijsgids BRUIDSREPORTAGES

Prijsgids BRUIDSREPORTAGES Prijsgids BRUIDSREPORTAGES You are beautiful LET ME CAPTURE IT Linda Hemmes Jullie hebben besloten om te gaan trouwen. Gefeliciteerd! Deze dag wil je dan natuurlijk ook graag op prachtige foto s vastgelegd

Nadere informatie

U leert in deze les "om raad vragen". Als u niet weet wat u moet doen, kunt u iemand om raad vragen. U vraagt of iemand u kan helpen met advies.

U leert in deze les om raad vragen. Als u niet weet wat u moet doen, kunt u iemand om raad vragen. U vraagt of iemand u kan helpen met advies. OM RAAD VRAGEN les 3 spreken inleiding en doel U leert in deze les "om raad vragen". Als u niet weet wat u moet doen, kunt u iemand om raad vragen. U vraagt of iemand u kan helpen met advies. Het is belangrijk

Nadere informatie

FOTO- OPDRACHT 3. NatGeoFoto

FOTO- OPDRACHT 3. NatGeoFoto NatGeoFoto GEZICHTEN VAN DE WERELD FOTO- OPDRACHT 3 GEZICHTEN VAN DE WERELD In de tijdschriften van National Geographic verschijnen talloze portretten, van zowel mens als dier. Toch is portretfotografie

Nadere informatie

Auteursrecht. Reader. Mr. J.J. Jorna en Rien Welman. Auteursrecht welmanstudio

Auteursrecht. Reader. Mr. J.J. Jorna en Rien Welman. Auteursrecht welmanstudio Mr. J.J. Jorna en Rien Welman Reader welmanstudio cursussen en workshops fotografie, photoshop en fotoreizen www.welmanstudio.nl Een foto is een kunstwerk in de zin van de Auteurswet. Iedereen die zich

Nadere informatie

John Geven Studio s. Fotografiecursussen en workshops

John Geven Studio s. Fotografiecursussen en workshops John Geven Studio s Fotografiecursussen en workshops John Geven Studio s geeft in samenwerking met professionele fotografen en beeldbewerkers cursussen, modules en workshops voor beginnende en gevorderde

Nadere informatie

16 Tips voor betere vakantiefoto's

16 Tips voor betere vakantiefoto's 16 Tips voor betere vakantiefoto's Het lukt je niet om dat ene moment goed vast te leggen, je krijgt de sfeer niet te pakken. De foto's zijn niet scherp of flets, je kind staat steeds met de ogen dicht

Nadere informatie

Bespreken van foto s

Bespreken van foto s Bespreken van foto s Het bespreken van foto s begint net als bij het fotograferen met kijken! Wat zie je, wat trekt je aandacht, wat valt op. Begin eenvoudig, omschrijf wat je ziet en benoem vervolgens

Nadere informatie

15. eten moet je toch

15. eten moet je toch GRATIS voorproefje 15. eten moet je toch Uitnodigen Ik zal zorgen dat ik honger heb. Hou het eenvoudig, hoor! Ik eet alles. Ik ben niet zo n moeilijke eter. Maar verder eet ik alles! Je ziet me wel verschijnen.

Nadere informatie

Taak Wie ben ik? Groep Zwaarte Vakgebied Voorbereiding Rol leerkracht Kerndoelen Code ariq,

Taak Wie ben ik? Groep Zwaarte Vakgebied Voorbereiding Rol leerkracht Kerndoelen Code ariq, Taak Wie ben ik? Groep 7 Zwaarte Vakgebied - Sociaal emotionele ontwikkeling - Creatieve ontwikkeling - Taalvaardigheid Voorbereiding - Computer met internet - Papier, verf en kwasten Rol leerkracht -

Nadere informatie

RICHTLIJNEN FOTOGRAFIE UGENT. September 2016

RICHTLIJNEN FOTOGRAFIE UGENT. September 2016 RICHTLIJNEN FOTOGRAFIE UGENT September 2016 INHOUD Introductie 3 Gebruik en plaatsing Losse / enkele foto 4 Foto wolk 4 fotografiestijlen 5 Fotografiestijl 1: conceptueel en verhalend Uitleg en voorbeelden

Nadere informatie

Kwaliteit van leven Een hulpmiddel bij de voorbereiding van een zorgplan

Kwaliteit van leven Een hulpmiddel bij de voorbereiding van een zorgplan Kwaliteit van leven Een hulpmiddel bij de voorbereiding van een zorgplan De zorg en begeleiding van mensen met een verstandelijke beperking moet erop gericht zijn dat de persoon een optimale kwaliteit

Nadere informatie

8 tips voor lichtmeting

8 tips voor lichtmeting 8 tips voor lichtmeting met de camera Han Sieveking Whitepapers 2014 Fotoacademie MISSION STATEMENT De Fotoacademie leidt op inspirerende wijze een student op tot een bewuste, zelfstandige (beroeps)fotograaf

Nadere informatie

Hoofdstuk 2. Contact maken, inlichtingen verstrekken en onderhandelen

Hoofdstuk 2. Contact maken, inlichtingen verstrekken en onderhandelen Hoofdstuk 2 Contact maken, inlichtingen verstrekken en onderhandelen 48 Gangbare uitdrukkingen bij contact maken en onderhandelen De meeste zinnen die in dit overzicht staan, zijn formeel. U kunt deze

Nadere informatie

Wat heeft dit kind nodig?

Wat heeft dit kind nodig? ADHD PDD-NOS Leerstoornis Gedragsstoornis Team Wat heeft dit kind nodig? Lynn leest in haar leesboek. Tegelijkertijd tikt ze constant met haar pen op haar tafel. Dat doet ze wel vaker. De kinderen van

Nadere informatie

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen.

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Wat is PDD-nos? 4 PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Eigenlijk vind ik stoornis een heel naar woord. Want zo lijkt het net of er iets niet goed aan me

Nadere informatie

In gesprek met medewerkers over verzuim

In gesprek met medewerkers over verzuim TIP: dit is een interactieve pdf. de inhoudsopgave en het menu onder aan de pagina s zijn clickable. In gesprek met medewerkers over verzuim Inhoud 1. verzuim bespreken met medewerkers Het is belangrijk

Nadere informatie

Verdieping 2012-2013 Fotobond afdeling Utrecht- t Gooi

Verdieping 2012-2013 Fotobond afdeling Utrecht- t Gooi De Verdieping 2012-2013 Fotobond afdeling Utrecht- t Gooi 1 Ter inspiratie Dit jaar was het de tweede keer dat ik de cursus De Verdieping van de Fotobond afdeling Utrecht t-gooi mocht begeleiden. Het was

Nadere informatie

Absurdisme met gevoel

Absurdisme met gevoel oeuvreportfolio door Jasper de Weerd Absurdisme met gevoel Fotograaf heeft een indrukwekkende lijst klanten. Toch vindt hij ook nog tijd om te doen waar hij zelf zin heeft: het maken van absurde portretten

Nadere informatie

Voorwoord. 15 miljoen mensen Op dat hele kleine stukje aarde Die moeten niet t keurslijf in Die laat je in hun waarde

Voorwoord. 15 miljoen mensen Op dat hele kleine stukje aarde Die moeten niet t keurslijf in Die laat je in hun waarde Voorwoord 15 miljoen mensen Op dat hele kleine stukje aarde Die moeten niet t keurslijf in Die laat je in hun waarde Fluitsma & Van Tijn, 2007 Het zijn er inmiddels 16 miljoen en het zullen er ook nog

Nadere informatie

Acties & Nieuws Archief

Acties & Nieuws Archief Acties & Nieuws Archief - Juni 2014 Uitnodiging: Open huis bij BC De Drukkerij, Voortsweg 204 in Enschede YourStyle is al sinds januari 2014 gevestigd op deze mooie locatie, maar nu gaan we dit ook samen

Nadere informatie

PROFIEL TOERISTISCHE EN INFORMELE TAALVAARDIGHEID

PROFIEL TOERISTISCHE EN INFORMELE TAALVAARDIGHEID PROFIEL TOERISTISCHE EN INFORMELE TAALVAARDIGHEID Instructies voor de examinator Afname-instructies DEEL C: Mondeling gedeelte Voorbeeldexamen 3 Inhoudsopgave Het boekje bevat de volgende onderdelen: ~

Nadere informatie

Winnende foto Pia d Or. gespot4portfolio

Winnende foto Pia d Or. gespot4portfolio Winnende foto Pia d Or gespot4portfolio Fotografie zonder grenzen Als Irene van der Meijs afdrukt met haar Nikon D3x is ze pas voor de helft klaar. Beeldbewerking en -manipulatie met Photoshop speelt in

Nadere informatie

: De Buurtkrant De Kruiskamp

: De Buurtkrant De Kruiskamp De Buurtkrant 2.0 De Kruiskamp Onderwerp : De Buurtkrant De Kruiskamp Projectnaam : De Buurtkrant Projectcode : Buurtkrant 2.0 Opleiding : VMBO ict BBL en KBL Datum schrijven : 1-1-14 Projectduur : 4 weken

Nadere informatie

Richtlijnen en procedures

Richtlijnen en procedures Richtlijnen en procedures Inhoud: 1. Richtlijnen professionele (na-)bewerkingstechnieken Het RAW-bestand bewerken in ACR in 5 stappen Professionele, niet destructieve Photoshoptechnieken in 8 stappen 2.

Nadere informatie

Een wat strenge stem, hij wil graag officiëler klinken dan hij in wezen is.

Een wat strenge stem, hij wil graag officiëler klinken dan hij in wezen is. Een wat strenge stem, hij wil graag officiëler klinken dan hij in wezen is. Goedendag! Als ik even de aandacht mag, ja! Dank u. Dan geef ik nu het woord aan mezelf. Als ik mij eerst eens even mag introduceren.

Nadere informatie

PRIJSLIJST 2015 Bedrijven & Instanties

PRIJSLIJST 2015 Bedrijven & Instanties PRIJSLIJST 2015 Bedrijven & Instanties BEDRIJVEN Bedrijfsreportages Een goede presentatie van uw bedrijf is uitermate belangrijk. De juiste foto's spelen hierbij een belangrijke rol. Een foto zegt immers

Nadere informatie

Op weg naar uw nieuwe tuin

Op weg naar uw nieuwe tuin Op weg naar uw nieuwe tuin U wilt een tuin die niet alleen bij u en uw budget past, maar ook bij uw woning en in zijn omgeving. Want uw tuin maakt een onlosmakelijk onderdeel uit van uw woonplezier en

Nadere informatie

Knabbel en Babbeltijd.

Knabbel en Babbeltijd. Knabbel en Babbeltijd. (zorg ervoor dat je deze papieren goed leest, uitprint en meeneemt naar de VBW) Het thema van deze VBW-week is Zeesterren. Het thema is de titel van de week (dus geen kreet of korte

Nadere informatie

H.A.N.G. PLEKKEN. Heel Aardig? Niet Geweldig! > OP BEZOEK BIJ HET NAI

H.A.N.G. PLEKKEN. Heel Aardig? Niet Geweldig! > OP BEZOEK BIJ HET NAI H.A.N.G. PLEKKEN Heel Aardig? Niet Geweldig! > OP BEZOEK BIJ HET NAI Binnenkort ga je met je klas op bezoek bij het Nederlands Architectuur instituut (NAi). Daar zal je het programma H.A.N.G. plekken volgen.

Nadere informatie

Gevaarlijke liefde. Weet jij wie die jongen is? Zit hij ook bij ons op school? Mooi hè, Kim? Maar wel duur! Ik geloof dat hij Ramon heet!

Gevaarlijke liefde. Weet jij wie die jongen is? Zit hij ook bij ons op school? Mooi hè, Kim? Maar wel duur! Ik geloof dat hij Ramon heet! Gevaarlijke liefde Gevaarlijke liefde In de pauze Mooi hè, Kim? Maar wel duur! Weet jij wie die jongen is? Zit hij ook bij ons op school? Als je verliefd wordt ben je in de wolken. Tegelijk voel je je

Nadere informatie

Vragen bij het prentenboek 'De tovenaar die vergat te toveren'

Vragen bij het prentenboek 'De tovenaar die vergat te toveren' De tovenaar tovert De verhalenvertelster vertelt Wat zou een tovenaar allemaal kunnen toveren? Hoe zouden de kinderen zich voelen? Waar zie je dat aan? Is de tovenaar blij/ boos/ verdrietig of bang? Hoe

Nadere informatie

Onderzoek kwaliteit pasfoto s en service fotovakhandels

Onderzoek kwaliteit pasfoto s en service fotovakhandels Onderzoek kwaliteit pasfoto s en service fotovakhandels Index 1. Achtergrond 2. Entree 3. Ontvangst 4. Pasfoto 5. Samenvatting Onderzoek kwaliteit pasfoto s en service fotovakhandels Authors TNS NIPO Martijn

Nadere informatie

Als je de CS of CC versie te duur vindt dan kun je ook werken met Photoshop Elements; in de les leren we de verschillen tussen de versies.

Als je de CS of CC versie te duur vindt dan kun je ook werken met Photoshop Elements; in de les leren we de verschillen tussen de versies. opdracht les twee Opdracht 1: * Maak een foto waarbij je onderwerp (of persoon) duidelijk los komt van de achtergrond door gebruik van je diafragma Opdracht 2: * Maak een foto waarbij je onderwerp (of

Nadere informatie

Voorwaarden: 2)Bijsnijden en/of bewerken van de foto s is niet toegestaan, daar dit de bewerking/stijl van JustMyrn fotografie teniet doet.

Voorwaarden: 2)Bijsnijden en/of bewerken van de foto s is niet toegestaan, daar dit de bewerking/stijl van JustMyrn fotografie teniet doet. Voorwaarden: 1)De foto s gemaakt door JustMyrn fotografie, Myrna van den Doel, zijn alleen bestemd voor Myrna. Foto s blijven ook eigendom/copyright van JustMyrn fotografie mogen niet doorverkocht en/of

Nadere informatie

Baby-lichaamstaal. Albert Schweitzer ziekenhuis kinderafdeling december 2003 pavo 0301

Baby-lichaamstaal. Albert Schweitzer ziekenhuis kinderafdeling december 2003 pavo 0301 Baby-lichaamstaal Albert Schweitzer ziekenhuis kinderafdeling december 2003 pavo 0301 Inleiding Via deze folder vertellen we u wat over de lichaamssignalen die uw baby geeft: baby-lichaamstaal is méér

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. Start van een serie Wat valt er te weten over portretfotografie?

NIEUWSBRIEF. Start van een serie Wat valt er te weten over portretfotografie? NIEUWSBRIEF Start van een serie Wat valt er te weten over portretfotografie? Het model Waarin onderscheidt een goed model zich? Wat moet hij of zij kunnen om een goed model te zijn? De een is wat meer

Nadere informatie

John Geven Studio s. Fotografiecursussen en workshops

John Geven Studio s. Fotografiecursussen en workshops John Geven Studio s Fotografiecursussen en workshops John Geven Studio s geeft in samenwerking met professionele fotografen en beeldbewerkers cursussen, modules en workshops voor beginnende en gevorderde

Nadere informatie

Les 3: Het maken van pagina s, het menu en het schrijven van een blogpost Pagina s

Les 3: Het maken van pagina s, het menu en het schrijven van een blogpost Pagina s Les 3: Het maken van pagina s, het menu en het schrijven van een blogpost Bij het maken van een blog is het belangrijk dat je er inhoud op plaatst. Dit noemen we content. Alles wat je openbaar op je blog

Nadere informatie

Susanne Hühn. Het innerlijke kind. angst loslaten

Susanne Hühn. Het innerlijke kind. angst loslaten Susanne Hühn Het innerlijke kind angst loslaten Inhoud Inleiding 7 Hoe ontstaat angst? 11 Wegen uit de angst 19 Het bange innerlijke kind leren kennen 35 Meditatie Het bange innerlijke kind leren kennen

Nadere informatie

UST Z V W Hallo! Ik ben Babette Broeren en dit is mijn conceptboek over het concept Customizer. In 1995 ben ik geboren in Roosendaal waar ik momenteel nog steeds woon. Ik studeer IEMES Communicatie op

Nadere informatie

Wat maakt uw website vindbaar?

Wat maakt uw website vindbaar? Wat maakt uw website vindbaar? Mainport Art Productions 2010 Dit document mag -uitsluitend in ongewijzigde vormonbeperkt worden verspreid en vermenigvuldigd. Wat maakt uw website vindbaar? Vaak krijgen

Nadere informatie

Bedrijven safari. Daphne Meijer 0821393 CMD 1c

Bedrijven safari. Daphne Meijer 0821393 CMD 1c Bedrijven safari Daphne Meijer 0821393 CMD 1c TamTam Korte historie van het bedrijf Tam Tam is in 1996 opgericht door Paul en Bart Manuel. Paul en Bart zijn als partners aan Tam Tam verbonden en spelen

Nadere informatie

Brochure 2016. Rama Hamed Photography. Alles wat u moet weten over onze bruids, hennafeest en andere evenementenfotografie

Brochure 2016. Rama Hamed Photography. Alles wat u moet weten over onze bruids, hennafeest en andere evenementenfotografie Brochure 2016 + Rama Hamed Photography Alles wat u moet weten over onze bruids, hennafeest en andere evenementenfotografie Introductie Over mij Met een grote passie voor fotografie heb ik besloten begin

Nadere informatie

Do it yourself Van hobby naar levensstijl. Gespot Do it yourself

Do it yourself Van hobby naar levensstijl. Gespot Do it yourself Do it yourself Van hobby naar levensstijl Gespot Do it yourself Gespot Do it yourself Het leerproces De doe-het-zelftrend zal ook in 2013 niet afnemen; het verlangen om zelf de touwtjes in eigen handen

Nadere informatie

Tijdens de video- hometraining worden verschillende begrippen gebruikt. In de bijlage geven we een korte omschrijving van deze begrippen.

Tijdens de video- hometraining worden verschillende begrippen gebruikt. In de bijlage geven we een korte omschrijving van deze begrippen. Bijlage 11 Voorbeeld informatie VHT: Bouwstenen voor geslaagd contact Informatie Video - hometraining Belangrijke begrippen initiatieven herkennen volgen ontvangstbevestiging beurt verdelen leidinggeven

Nadere informatie

Welkom workshop Portretfotografie

Welkom workshop Portretfotografie Welkom workshop Portretfotografie Agenda dag 1 10.00 uur 10.30 uur Ontvangst 10.30 uur 12.00 uur Kennismaking voorstelronde + Theorie deel 1 12.00 uur 13.00 uur Lunch 13.00 uur 14.00 uur Theorie deel 2

Nadere informatie

in gesprek met starters Annelies van der Nagel 19 december 2011

in gesprek met starters Annelies van der Nagel 19 december 2011 in gesprek met starters Annelies van der Nagel 19 december 2011 Soulife: vraaggestuurd ontwikkelen Liever een dakterras dan een balkon. Een dakterras heeft een romantisch beeld. Ik wil geen doorgaande

Nadere informatie

Inkijkexemplaar INLEIDING. zelfbeeld. Leskatern 1

Inkijkexemplaar INLEIDING. zelfbeeld. Leskatern 1 r aa pl em ex jk ki In zelfbeeld INLEIDING Wie ben ik en hoe presenteer ik me naar de buitenwereld? Dat zijn vragen waar veel jongeren mee bezig zijn. Het is niet makkelijk om je zeker te voelen in een

Nadere informatie

Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp!

Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp! Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp! Haring! Verse haring! Wie maakt me los! Ik heb verse haring! Ha... ja, nou heb ik jullie aandacht, hè? Sorry, ik ben uitverkocht. Vandaag geen haring

Nadere informatie

Bijdragen aan een positieve beeldvorming? Fotograferen volgens The new picture of Technique

Bijdragen aan een positieve beeldvorming? Fotograferen volgens The new picture of Technique Bijdragen aan een positieve beeldvorming? Fotograferen volgens The new picture of Technique Uw fotografie en moderne beeldvorming Iedereen die communiceert over techniek draagt bij aan de beeldvorming

Nadere informatie

Ivonne Bressers: Dank je wel. Rob Kleijs: Ivon, Kun je nog eens uitleggen wat het Usher Syndroom is?

Ivonne Bressers: Dank je wel. Rob Kleijs: Ivon, Kun je nog eens uitleggen wat het Usher Syndroom is? 100 Col 's beklimmen in 40 dagen met een totale afstand van 4100 kilometer. Eddy Driessen uit Arnhem wil die tocht gaan afleggen en dat doet hij voor zijn plezier maar ook voor het goede doel. Namelijk

Nadere informatie

Licht op locatie. Inleiding:

Licht op locatie. Inleiding: Licht op locatie. Inleiding: We bedoelen met licht op locatie in elk geval niet het opheffen van een tekort aan licht, zoals in de meeste gevallen kunstlicht gebruikt wordt. Hieronder vallen alle omstandigheden,

Nadere informatie

BETER FOTOGRAFEREN Hoe regel je een model?

BETER FOTOGRAFEREN Hoe regel je een model? BETER FOTOGRAFEREN Hoe regel je een model? Je kunt natuurlijk beginnen met het fotograferen van je vrienden, familie en kennissen. Wat ik zelf ook vaak doe is een toevallige voorbijganger vragen om model

Nadere informatie

Schoolfoto Ruiter 10 jaar schoolfotograaf 2004-2014

Schoolfoto Ruiter 10 jaar schoolfotograaf 2004-2014 Peuterspeelzaal, basisschool, voortgezet onderwijs Schoolfoto Ruiter 10 jaar schoolfotograaf 2004-2014 Schoolfotografie 2014-2015 Online foto s bestellen, met inlogcode! Geen fotopakketten meer uitdelen

Nadere informatie

Bronnenbank Onderwijstheorie Tessa van Helden. Inhoudsopgave Pagina. Bron 1 Design Marcel Wanders. 2. Bron 2 ADHD in de klas. 2

Bronnenbank Onderwijstheorie Tessa van Helden. Inhoudsopgave Pagina. Bron 1 Design Marcel Wanders. 2. Bron 2 ADHD in de klas. 2 Bronnenbank Onderwijstheorie Tessa van Helden Inhoudsopgave Pagina Bron 1 Design Marcel Wanders. 2 Bron 2 ADHD in de klas. 2 Bron 3 Recensie over Boijmans van Beunigen 3 Bron 4 Flip in de klas. 4 Bron

Nadere informatie

Hoofdstuk 1: Trucs om mooie foto s te maken 2. Macrostand 3 Licht 7 Compositie 8 Foto liggend of staand 9 Lensopening zelf bepalen 12

Hoofdstuk 1: Trucs om mooie foto s te maken 2. Macrostand 3 Licht 7 Compositie 8 Foto liggend of staand 9 Lensopening zelf bepalen 12 Inhoud Hoofdstuk 1: Trucs om mooie foto s te maken 2 Macrostand 3 Licht 7 Compositie 8 Foto liggend of staand 9 Lensopening zelf bepalen 12 Hoofdstuk 2: Leren kijken 14 Alles in één kleur 15 Letters fotograferen

Nadere informatie

De zin en onzin van daten: deel 1

De zin en onzin van daten: deel 1 De zin en onzin van daten: deel 1 Inleiding Van harte welkom bij deze serie rond single zijn en daten. Onze hoop is dat we je vragen over het single zijn kunnen beantwoorden, maar helaas bestaan er niet

Nadere informatie

t Vuil Reclametruukske

t Vuil Reclametruukske t Vuil Reclametruukske Reclame graad 2 Lesvoorbereiding Toon de oproep van José op het smartboard. Voorzie twee dozen (schoendoos, andere kartonnen doos met deksel,...) Print informatieflarden opdracht

Nadere informatie

Lesbrief Meneer Beer

Lesbrief Meneer Beer Lesbrief Meneer Beer Het verhaal Het verhaal gaat over Meneer Beer. Hij is verliefd op een prachtig berinnetje, maar hij durft het haar niet te vertellen. Hij vindt zichzelf maar een eenvoudige beer. Om

Nadere informatie

Wat je voelt is wat je denkt! De theorie van het rationeel denken

Wat je voelt is wat je denkt! De theorie van het rationeel denken Wat je voelt is wat je denkt! De theorie van het rationeel denken Mensen zoeken hulp omdat ze overhoop liggen met zichzelf of met anderen. Dit kan zich op verschillende manieren uiten. Sommige mensen worden

Nadere informatie

Persoonlijk opleiding plan

Persoonlijk opleiding plan Persoonlijk opleiding plan Een opdrachtgever adviseren Hem vertellen wat jou de beste optie lijkt. Het klopt dat ik deze competenties zo had ingevuld. Ik heb hiermee ervaring doordat ik vaak op forums

Nadere informatie

Checklist Gesprek voeren 2F - handleiding

Checklist Gesprek voeren 2F - handleiding Checklist Gesprek voeren 2F - handleiding Inleiding De checklist Gesprek voeren 2F is ontwikkeld voor leerlingen die een gesprek moeten kunnen voeren op 2F. In deze handleiding wordt toegelicht hoe de

Nadere informatie

1Help: faalangst! 1.1 Verkenningen

1Help: faalangst! 1.1 Verkenningen 11 1Help: faalangst! Karel heeft moeite met leren. Dat zal wel faalangst zijn! zegt iemand. Een gemakkelijk excuus, want Karel is wel erg snel klaar met zijn huiswerk. Ellen, die ook moeite heeft met leren,

Nadere informatie

Bij de meeste camera s is de keuze van de belichtingsregelingen met een zogenaamd programmakeuzewiel

Bij de meeste camera s is de keuze van de belichtingsregelingen met een zogenaamd programmakeuzewiel Belichtingsregelingen: Basisgebruik Bij de meeste camera s is de keuze van de belichtingsregelingen met een zogenaamd programmakeuzewiel I uitgevoerd. De uitleg over functies wordt in twee delen gebracht,

Nadere informatie

eenvoudige versie Het Pluryn Plein Intranet voor iedereen die bij Pluryn woont, werkt, leert of vrije tijd doorbrengt.

eenvoudige versie Het Pluryn Plein Intranet voor iedereen die bij Pluryn woont, werkt, leert of vrije tijd doorbrengt. eenvoudige versie Het Pluryn Plein Intranet voor iedereen die bij Pluryn woont, werkt, leert of vrije tijd doorbrengt. Het Pluryn Plein Intranet voor iedereen die bij Pluryn woont, werkt, leert of vrije

Nadere informatie

Breng diepte in je foto

Breng diepte in je foto Gewoon 10 tips Fotograferen is het vertalen van wat je ziet naar een afbeelding. Je kunt gewoon richten en klikken maar je kunt er ook net iets verder over nadenken. Foto's worden dan al een heel stuk

Nadere informatie

Thema Kinderen en school

Thema Kinderen en school http://www.edusom.nl Thema Kinderen en school Lesbrief 20. Het adviesgesprek. Wat leert u in deze les? Advies vragen. / woorden die hetzelfde betekenen. Advies geven. / woorden die hetzelfde betekenen.

Nadere informatie

Portfolio Tanneke Peetoom. Tanneke Peetoom Perfectionistisch spontaan gevoelig soms onzeker. xxx

Portfolio Tanneke Peetoom. Tanneke Peetoom Perfectionistisch spontaan gevoelig soms onzeker.  xxx Portfolio Tanneke Peetoom Tanneke Peetoom Perfectionistisch spontaan gevoelig soms onzeker www.tannekephotography.nl Tanneke Peetoom Portfolio Bevroren romantiek Tanneke Peetoom De kinderportretten van

Nadere informatie

Lekker ding. Maar Anita kijkt boos. Hersendoden zijn het!, zegt ze. Die Jeroen is de ergste. Ik kijk weer om en zie hem meteen zitten.

Lekker ding. Maar Anita kijkt boos. Hersendoden zijn het!, zegt ze. Die Jeroen is de ergste. Ik kijk weer om en zie hem meteen zitten. Lekker ding Pas op!, roept Anita. Achter je zitten de hersendoden! Ik kijk achterom. Achter ons zitten twee jongens en drie meisjes hun boterhammen te eten. Ze zijn gevaarlijk, zegt Anita. Ze schudt haar

Nadere informatie

De olifant die woord hield

De olifant die woord hield De olifant die woord hield Een voorstelling van verhalenverteller Peter Faber www.peterfaber.eu Inleiding Aan het eind van haar leven las Annie MG Schmidt al haar sprookjes nog eens door. Genadeloos streepte

Nadere informatie

TheMagica The Creations Experience

TheMagica The Creations Experience Optica s Portret Fotografie Powered by: TheMagica The Creations Experience Optica is één van de creatieve landen die zich bevindt in de creatieve wereld van Themagica. Met Optica bied ik sprekende en kleurrijke

Nadere informatie

Individueel verslag Timo de Reus klas 4A

Individueel verslag Timo de Reus klas 4A Individueel verslag de Reus klas 4A Overzicht en tijdsbesteding van taken en activiteiten 3.2 Wanneer Planning: hoe zorg je ervoor dat het project binnen de beschikbare tijd wordt afgerond? Wat Wie Van

Nadere informatie

SWOT. Werkblad 1 Sterke punten. 1.Omgevingsgericht heid

SWOT. Werkblad 1 Sterke punten. 1.Omgevingsgericht heid SWOT Werkblad 1 Sterke punten Sterke punten 1.Omgevingsgericht heid 2. Vermogen tot groei en vernieuwing Voorbeelden Ik ben echt iemand die midden in de maatschappij staat. Ik heb veel interesses binnen

Nadere informatie

Kunst&Cultuur BEELDENDE VORMING MUZIEK [1] leeropgave1. Introductie. Bij muziek ga je aan de slag met het thema en met muziek die jou aanspreekt!

Kunst&Cultuur BEELDENDE VORMING MUZIEK [1] leeropgave1. Introductie. Bij muziek ga je aan de slag met het thema en met muziek die jou aanspreekt! Kunst&Cultuur leeropgave1 Introductie IT S MY WORLD IK BEN... BEELDENDE VORMING Bij beeldende vorming creëer je met je handen. Jij maakt wie je zelf bent! MUZIEK Bij muziek ga je aan de slag met het thema

Nadere informatie