Verenigingsfokreglement

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Verenigingsfokreglement"

Transcriptie

1 Werkgroep Fokkerij & Gezondheid Verenigingsfokreglement Waterhondenclub Nederland rasvereniging voor mediterrane rassen. Voor de rassen: Barbet (Franse Waterhond) Cão de Agua Português (Portugese Waterhond) Perro de Agua Español (Spaanse Waterhond) Lagotto Romagnolo (Italiaanse Waterhond)

2 INLEIDING Dit fokreglement volgt de format zoals deze door de Raad van Beheer is voorgeschreven. Waar nodig vullen we dit als vereniging aan of geven we een toelichting op de artikelen. Dit fokreglement vormt één geheel met de door de Algemene Ledenvergadering vastgestelde erecode en geldt daarmee voor fokkers alsook alle leden. De Barbetpopulatie is wereldwijd klein. In Nederland is de populatie naar verhouding fors toegenomen. Deze toename heeft de onderlinge verwantschap vergroot. Meer en meer gezondheidsprobl emen zullen zich gaan openbaren. Daarom is bewust gekozen voor een streng en terughoudend fokbeleid. Daarmee beperk je risico s en waarborg je de continuiteit van het ras. Voor zover mogelijk vanuit Nederland Bewust is gekozen voor een streng en terughoudend fokbeleid. Daarmee beperk je risico s en waarborg je de continuiteit van het ras. Voor zover mogelijk vanuit Nederland. De Perropopulatie is wereldwijd gering en in Nederland naar verhouding fors toegenomen. In het land van herkomst Spanje staat het doen van gezondheidsonde rzoeken in de kinderschoenen. Daar de Perro de Agua is opgebouwd uit enkele lijnen is gekozen voor een streng en terughoudend fokbeleid. Daarmee beperk je risico s en waarborg je de continuiteit van het ras. Voor zover mogelijk vanuit Nederland De Lagottopopulatie is wereldwijd genetisch klein. In Nederland is de populatie in aantallen naar verhouding fors toegenomen. Deze toename heeft de onderlinge verwantschap vergroot. Meer en meer gezondheidsprobl emen zullen zich gaan openbaren. Daarom is bewust gekozen voor een streng en terughoudend fokbeleid. Daarmee beperk je risico s en waarborg je de continuiteit van het ras. Voor zover mogelijk vanuit Nederland

3 ALGEMEEN 1.1. Dit reglement voor de Waterhondenclub Nederland rasvereniging voor mediterrane waterhonden, hierna te noemen de vereniging beoogt bij te dragen aan de behartiging van de belangen van het ras Barbet, Cão de Agua Português (PWD), Perro de Agua Español (Perro), Lagotto Romagnolo (Lagotto)zoals deze zijn verwoord in de statuten en het huishoudelijk reglement van de vereniging. Deze Verenigingsfokreglementen (VFR) zijn goedgekeurd door de algemene ledenvergadering van de vereniging op 19 januari Inhoudelijke aanpassingen van het VFR kunnen uitsluitend plaatsvinden met instemming van de algemene ledenvergadering van de vereniging 1.2. Dit Verenigingsfokreglement (VFR) geldt voor alle leden van de vereniging voor de Barbet, Cão de agua Português, Perro de Agua Español, Lagotto Romagnolo woonachtig in Nederland 1.3. Het bestuur van de vereniging verplicht zich, de door de Algemene Vergadering van de Vereniging Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland vastgestelde wijzigingen van het Kynologisch Reglement (KR), die betrekking hebben op dit Verenigingsfokreglement, terstond hierin door te voeren. In tegenstelling tot het gestelde in artikel 1.1 behoeven deze wijzigingen niet de goedkeuring van de algemene ledenvergadering van de vereniging. Dit ontslaat de individuele fokker niet van de plicht, zelf op de hoogte te zijn en te blijven van recente wijzigingen in het KR, ook als het bestuur van de vereniging hier in gebreke blijft Voor wat betreft de omschrijving van de in dit VFR genoemde definities gelden de omschrijvingen zoals vastgelegd in het Huishoudelijk Reglement en het Kynologisch Reglement van de Vereniging Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland Voor wat betreft de externe regelgeving gelden de regels zoals vastgelegd in het Huishoudelijk Reglement en het Kynologisch Reglement van de Vereniging Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland Inschrijving van een nest in de Nederlandse stamboekhouding (NHSB) door de Vereniging Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland vindt plaats conform de regels zoals vastgelegd in het Kynologisch Reglement Aanpassing van gezondheidsregels dienen altijd voorzien te zijn van het advies van een externe geneticus en/of een andere externe gezondheidsdeskundige.

4 De ALV kan alleen afwijken van het externe advies als dat door tenminste 2/3 van de leden wordt gedragen.

5 2. FOKREGELS Artikel VIII.3 KR in samenhang met regels van de vereniging De volgende combinaties van fokreu en fokteef zijn niet toegestaan: Ouder/kind combinatie (P generatie/f1 generatie combinatie) (Half)broer/(half)zus combinatie (Gelijke F generatie) Grootouder/kleinkindcombinatie (P generatie/f2) Pups,voortgekomen uit één van de genoemde combinaties, zullen niet in het NHSB worden ingeschreven (Artikel VIII.3 KR en Artikel III.14 lid 1l KR) Geen combinaties toegestaan met een hoger inteeltpercentage van 0% over drie generaties Geen combinaties toegestaan met een hoger inteeltpercentage van 0% over drie generaties Geen combinaties toegestaan met een hoger inteeltpercentage van 0% over drie generaties Geen combinaties toegestaan met een hoger inteeltpercentage van 0% over drie generaties Een inteeltpercentage van 0% over drie generaties wil zeggen dat op de stambomen van beide ouders in de eerste drie generaties niet dezelfde namen en stamboomnummers mogen voorkomen Binnen een gesloten populatie is inteelt een feit. Te hoge inteelt leidt tot degeneratie van het ras en verhoogt het risico van het zich openbaren van gezondheidsproblemen. Daarom is gekozen voor een beperking van toename inteelt. De toekomst zal uitwijzen of deze wijze reëel is. In overleg met een geneticus zal het advies van tijd tot tijd bijgesteld worden. Dit afhankelijk van de ontwikkelingen binnen de rassen wereldwijd. Eén van de manieren om inteelt te beperken is via het registreren van familiaire DNA (MyDogDNA)

6 2.2. Herhaalcombinaties: Een combinatie mag niet herhaald worden. Een combinatie mag niet herhaald worden. Een combinatie mag niet herhaald worden. Een combinatie mag niet herhaald worden. Herhaalcombinaties voegen in beginsel niets toe voor de genenpool van het ras Minimum leeftijd reu: De minimale leeftijd van de reu op de dag van de dekking moet tenminste 30 maanden zijn. De minimale leeftijd van de reu op de dag van de dekking moet tenminste 24 maanden zijn. De minimale leeftijd van de reu op de dag van de dekking moet tenminste 24 maanden zijn. De minimale leeftijd van de reu op de dag van de dekking moet tenminste 30 maanden zijn Vanaf 24 maanden is de reu volledig uitgegroeid. Pas rond de 30 maanden komt eventuele primaire epilepsie tot uiting. Voor Lagotto geldt dit ook voor CA en stapelingsziekte.

7 2.4. Aantal dekkingen: De reu mag gedurende zijn leven maximaal 4 geslaagde dekkingen verrichten De reu mag gedurende zijn leven maximaal 4 geslaagde dekkingen verrichten De reu mag gedurende zijn leven maximaal 4 geslaagde dekkingen verrichten De reu mag gedurende zijn leven maximaal 4 geslaagde dekkingen verrichten Het aantal dekkingen voor de reu is in nauw overleg met een landelijke gerenommeerde geneticus bepaald en gebaseerd op de populatie wereldwijd en in Nederland. Vanuit het oogpunt van diversiteit lijkt het aantal van vier aanvaardbaar. Als geslaagde dekking geldt een dekking waaruit minimaal één levende pup is voortgekomen en ingeschreven in het NHSB of een ander door de FCI erkend stamboek. NB 1: In bijzondere omstandigheden zal een nest niet worden ingeschreven in het NHSB (artikel III.14 KR). Ook dan wordt uitgegaan van een geslaagde dekking. NB 2: indien sperma wordt gebruikt van de reu voor kunstmatige inseminatie (KI), telt dit mee als een dekking Cryptorchide en monorchide: cryptorchide of monorchide reuen zijn uitgesloten van de fokkerij Gebruik buitenlandse dekreuen: Wanneer een lid van de vereniging voor een dekking een niet in Nederlands eigendom zijnde reu, welke wel staat ingeschreven in een door de FCI erkende stamboekhouding, wil gebruiken dan dient deze bij voorkeur te voldoen aan de gezondheidseisen zoals deze door de vereniging gesteld worden.

8 Daar nog niet elk land dezelfde regels en/of normen hanteert, dient de buitenlandse reu minimaal aan de volgende voorwaarden te voldoen: a. De reu moet zijn ingeschreven in een buitenlands stamboek van een FCI land, of een land dat door de FCI is erkend, conform het gestelde in artikel III.21 lid 2 KR; b. De uitslag van de in het betreffende land uitgevoerde gezondheidsonderzoeken en de kwaliteit van het onderzoek dienen vergelijkbaar te zijn met de onderzoeken zoals deze door de vereniging in dit VFR zijn opgenomen. Leden van de vereniging streven ernaar de buitenlandse reueigenaar te bewegen dat de reu wordt onderzocht op de gezondheidseisen zoals opgenomen in dit fokreglement. Ook het aantal dekkingen van de reu wordt genoteerd 2.7. Kunstmatige inseminatie (sperma van levende en/of overleden dekreuen): Wanneer een fokker voor een dekking het sperma gebruikt van een nog in leven zijnde of overleden dekreu, dan gelden voor deze dekking de regels van dit Verenigingsfokreglement alsof het een natuurlijke dekking van de dekreu betreft. Wanneer een fokker voor een dekking het sperma gebruikt van een nog in leven zijnde of overleden dekreu, dan gelden voor deze dekking de regels van dit Verenigingsfokreglement alsof het een natuurlijke dekking van de dekreu betreft. Wanneer een fokker voor een dekking het sperma gebruikt van een nog in leven zijnde of overleden dekreu, dan gelden voor deze dekking de regels van dit Verenigingsfokreglement alsof het een natuurlijke dekking van de dekreu betreft. Wanneer een fokker voor een dekking het sperma gebruikt van een nog in leven zijnde of overleden dekreu, dan gelden voor deze dekking de regels van dit Verenigingsfokreglement alsof het een natuurlijke dekking van de dekreu betreft.

9 3. WELZIJNSREGELS (Artikelen VIII.1 + VIII.2 KR) 3.1. Een teef mag op de datum van de dekking niet jonger zijn dan De teef mag op het tijdstip van de dekking niet jonger zijn dan 30 maanden. De teef mag op het tijdstip van de dekking niet jonger zijn dan 24 maanden. De teef mag op het tijdstip van de dekking niet jonger zijn dan 24 maanden. De teef mag op het tijdstip van de dekking niet jonger zijn dan 30 maanden. Voor de eerste dekking dient de teef mentaal en fysiek stabiel te zijn. 24 maanden wordt in dat kader als een minimum aangemerkt. Pas rond de 30 maanden komt eventuele primaire epilepsie voor. Voor Lagotto geldt dit ook voor CA en stapelingsziekte Een teef waaruit niet eerder pups zijn geboren, mag niet worden gedekt: na de dag waarop zij 60 maanden (5 jaar) oud is geworden. na de dag waarop zij 60 maanden (5 jaar) oud is geworden. na de dag waarop zij 60 maanden (5 jaar) oud is geworden. na de dag waarop zij 60 maanden (5 jaar) oud is geworden. In het belang van het welzijn van de teef wordt het onverantwoord geacht om een teef een eerste nest te laten hebben na haar vijfde levensjaar

10 3.3. Een teef mag niet gedekt worden: na de dag waarop zij 96 maanden (8 jaar) oud is geworden. na de dag waarop zij 96 maanden (8 jaar) oud is geworden. na de dag waarop zij 96 maanden (8 jaar) oud is geworden na de dag waarop zij 96 maanden (8 jaar) oud is geworden. In het belang van het welzijn van de teef wordt het onverantwoord geacht om een teef na haar 96 e levensmaand nog een nest te laten hebben Het is niet toegestaan dat een teef gedurende haar leven meer dan Drie nesten voortbrengt. Drie nesten voortbrengt. Drie nesten voortbrengt. Drie nesten voortbrengt. Een maximum van drie nesten geven voldoende garanties voor het bijdragen aan de genenpool en het hebben van een normaal hondenleven naast het fokken Opeenvolging nesten Een teef mag slechts twee nesten in de Een teef mag slechts twee nesten in de Een teef mag slechts twee nesten in de Een teef mag slechts twee nesten in de

11 periode van 24 maanden voortbrengen, met dien verstande dat de periode tussen de dekking voor het eerste nest en de dekking voor het daarop volgende tweede nest tenminste 10 maanden moet bedragen. De periode van 24 maanden start op de datum waarop de dekking voor het eerste van de twee binnen deze periode geboren nesten heeft plaatsgevonden. periode van 24 maanden voortbrengen, met dien verstande dat de periode tussen de dekking voor het eerste nest en de dekking voor het daarop volgende tweede nest tenminste 10 maanden moet bedragen. De periode van 24 maanden start op de datum waarop de dekking voor het eerste van de twee binnen deze periode geboren nesten heeft plaatsgevonden.. periode van 24 maanden voortbrengen, met dien verstande dat de periode tussen de dekking voor het eerste nest en de dekking voor het daarop volgende tweede nest tenminste 10 maanden moet bedragen. De periode van 24 maanden start op de datum waarop de dekking voor het eerste van de twee binnen deze periode geboren nesten heeft plaatsgevonden. Met deze bepaling wordt een minimale pauze tussen dekkingen vastgelegd. periode van 24 maanden voortbrengen, met dien verstande dat de periode tussen de dekking voor het eerste nest en de dekking voor het daarop volgende tweede nest tenminste 10 maanden moet bedragen. De periode van 24 maanden start op de datum waarop de dekking voor het eerste van de twee binnen deze periode geboren nesten heeft plaatsgevonden Keizersnede Na een tweede keizersnee mag met de teef niet meer gefokt worden. Na een tweede keizersnee mag met de teef niet meer gefokt worden. Na een tweede keizersnee mag met de teef niet meer gefokt worden. Na een tweede keizersnee mag met de teef niet meer gefokt worden. Toelichting Bij een (tweede) keizersnede is aangetoond dat de teef niet geschikt is om zich voort te planten.

12 4. GEZONDHEIDSREGELS 4.1. Gezondheidsonderzoek (screening) ouderdieren: preventieve screening van ouderdieren moet, als het gaat om: HD onderzoek, ED onderzoek, oogonderzoek en doofheidonderzoek, plaatsvinden door deskundigen die erkend zijn door de Raad van Beheer conform de door de Raad van Beheer voor deze onderzoeken opgestelde en/of goedgekeurde onderzoeksprotocollen. Alsmede de ouderschapstest en DNA-afname vanaf 1 juni Verplicht screeningsonderzoek. Beide ouderdieren dienen over een goede gezondheid te beschikken, zowel lichamelijk als mentaal. Met honden die lijden aan gebleken erfelijke afwijkingen mag niet worden gefokt. In het kader van preventie van erfelijke afwijkingen worden de ouderdieren voor de dekking onderzocht: Om inteelt te beperken dienen alle fokdieren officieel getest te zijn via MyDogDNA waarin opgenomen de test voor korthaar Om inteelt te beperken dienen alle fokdieren officieel getest te zijn via MyDogDNA waarin opgenomen de test voor korthaar Om inteelt te beperken dienen alle fokdieren officieel getest te zijn via MyDogDNA waarin opgenomen de test voor korthaar, kortstaart en Om inteelt te beperken dienen alle fokdieren officieel getest te zijn via MyDogDNA waarin opgenomen de test voor korthaar en Jeugd

13 HD De volgende combinaties zijn toegestaan A/A, A/B, B/B. Een reu met HD-C mag alleen een teef met HD-A heupen dekken ECVO maximaal 12 maanden voor een dekking daarnaast (nog) aparte tests voor PRA*, GM1*, JCDM* HD De volgende combinaties zijn toegestaan A/A, A/B, B/B. Een reu met HD-C mag alleen een teef met HD-A heupen dekken ECVO maximaal 12 maanden voor een dekking *PRA = Progressieve Retina Atrofie *GM1 = stapelingsziekte Hypothyroidism daarnaast (nog) aparte tests voor prcd-pra*, CHG+T4+TSH+TG * Goniodysplasie* HD De volgende combinaties zijn toegestaan A/A, A/B, B/B. Een reu met HD-C mag alleen een teef met HD-A heupen dekken ECVO maximaal 12 maanden voor een dekking Epilepsie HD De volgende combinaties zijn toegestaan A/A, A/B, B/B. Een reu met HD-C mag alleen een teef met HD-A heupen dekken ECVO maximaal 12 maanden voor een dekking * JCDM = juveniele cardiomyopathie *Prcd-PRA = Progressieve Retina Atrofie *CHG+T4+TSH+T G = schildklierwaarden *Goniodysplasie = glaucoom Er is gekozen voor de screening via MyDogDNA omdat daar op dit moment de meeste gegevens verkrijgbaar zijn. Volgens de wet moet een fokker zoveel mogelijk voorzorgsmaatregelen treffen om afwijkingen te voorkomen. De tests van MyDogDNA en de mogelijkheid om daar de verwantschapsgraad te bepalen maakt dit mogelijk Toelichting HD:

14 Een nestdracht is voor een teef een grote belasting van de heupen. Daarom mogen alleen teven worden ingezet als ze A of B-heupen hebben. Om de genenpool niet onnodig te beperken mag een reu met C-heupen worden ingezet, maar alleen op een teef met A-heupen om het risico van mindere heupen te beperken Aandoeningen: Met honden die lijden aan een of meer van onderstaande aandoeningen mag niet worden gefokt: HD met een andere uitslag dan: A/A, A/B, B/B C/A epilepsie Toelichting HD met een andere uitslag dan: A/A, A/B, B/B C/A Niet toegestane combinaties voor wat betreft PRA, GM1, JCDM zijn: Lijder x Lijder Lijder x Drager Drager x Drager HD met een andere uitslag dan: A/A, A/B, B/B C/A Aangeboren kortstaart, doofheid, elleboogdysplasie, ernstige fouten in het gebit HD met een HD met een andere uitslag dan: A/A, A/B, B/B C/A Niet toegestane combinaties voor wat betreft Jeugd Epilepsie zijn: Lijder x Lijder Lijder x Drager Drager x Drager Alle aandoeningen die een beperkend of levensbedreigende invloed hebben op het welzijn van de hond zijn fokuitsluitend. Het zou te uitputtend zijn om álle afwijkingen te benomen. Daarom is beperkt tot die afwijkingen waarvan op dit moment bekend is dat zij voor kunnen komen in het ras. Toelichting HD zie Diskwalificerende fouten: Met honden met diskwalificerende fouten (volgens de rasstandaard) mag niet worden gefokt.

15 N.B. Reuen dienen altijd twee normaal uitziende testikels hebben, die volledig in het scrotum zijn ingedaald. Bovenstaande tekortkomingen zullen geïnventariseerd worden tijdens de jaarlijkse inventarisatiedagen welke door de vereniging georganiseerd worden. Fokkers zijn verplicht hieraan deel te nemen met hun fokdieren. Voor alle dieren van de rassen is deze inventarisatie aanbevolen omdat hierdoor een breder beeld van de populatie gegeven kan worden. 5. GEDRAGSREGELS 5.1. Karaktereisen: Beide ouderdieren moeten voldoen aan de karaktereisen zoals die in de rasstandaard zijn beschreven. Verplichte gedragstest: De Nederlandse ouderdieren moeten vóór de eerste dekking met goed gevolg de door de rasvereniging erkende gedragtest hebben afgelegd. Verplichte gedragstest: De Nederlandse ouderdieren moeten vóór de eerste dekking met goed gevolg de door de rasvereniging erkende gedragtest hebben afgelegd. Verplichte gedragstest: De Nederlandse ouderdieren moeten vóór de eerste dekking met goed gevolg de door de rasvereniging erkende gedragtest hebben afgelegd. Verplichte gedragstest: De Nederlandse ouderdieren moeten vóór de eerste dekking met goed gevolg de door de rasvereniging erkende gedragtest hebben afgelegd. Om agressief of schuw gedrag te kunnen beoordelen is een (beperkte) gedragstest noodzakelijk. De kosten van de test zijn voor rekening van de fokker..

16 6. WERKGESCHIKTHEID 6.1 Voor deze rassen is een verplichte werkgeschiktheidtest niet van toepassing

17 7. EXTERIEURREGELS Kwalificatie: Deelname aan exposities is niet verplicht. Kwalificatie: Deelname aan exposities is niet verplicht. Kwalificatie: Deelname aan exposities is niet verplicht. Kwalificatie: Deelname aan exposities is niet verplicht. De uitkomsten van exposities zijn subjectief. Als beide ouderdieren staan ingeschreven in een erkend stamboek is dat voldoende Fokgeschiktheidskeuring Fokgeschiktheidskeuringen zijn niet van toepassing. Fokgeschiktheidskeuringen zijn niet van toepassing. Fokgeschiktheidskeuringen zijn niet van toepassing. Fokgeschiktheidskeuringen zijn niet van toepassing. De ouderdieren worden aan een gedragstest onderworpen en de dieren zullen op inventarisatiedagen gezien worden

18 8. REGELS AFGIFTE PUPS, WELZIJN PUPS 8.1. Ontwormen en vaccineren: de fokker draagt zorg voor het deugdelijk ontwormen en voor vaccinatie van de pups volgens gangbare veterinaire inzichten en voor een volledig door de dierenarts ingevuld en ondertekend Paspoort voor Gezelschapsdieren. De pups dienen bij aflevering adequaat ontwormd te zijn en zij dienen voorzien te zijn van een unieke ID transponder Aflevering pups: de pups mogen niet eerder worden afgeleverd dan op de leeftijd van 8 weken. minimaal 8 weken. Het gewicht van de pup bij aflevering is ten minste 5000 gram minimaal 8 weken. Het gewicht van de pup bij aflevering is ten minste 4500 gram minimaal 8 weken. Het gewicht van de pup bij aflevering is ten minste 4500 gram minimaal 8 weken. Het gewicht van de pup bij aflevering is ten minste 3000 gram Tussen de eerste vaccinatie en de overdracht aan de nieuwe eigenaar moeten minimaal zeven dagen zitten Gezondheidsonderzoeken pup Gezondheidsonderzoeken pup zijn niet van toepassing Gezondheidsonderzoeken pup zijn niet van toepassing conform het protocol van de Raad van Beheer de pups onderworpen worden aan het onderzoek naar retina dysplasie en juveniele cataract op de leeftijd van 6 weken. Gezondheidsonderzoeken pup zijn niet van toepassing

19 De jeugdoogafwijkingen komen momenteel alleen bij de Perro voor. De uitslagen van deze onderzoeken worden aan de Waterhondenclub Nederland bekend gemaakt en deze zal ze publiceren De fokker zal de uitslag ook aan de pupkopers meedelen 8.4. Gedragsonderzoek pup een puppytest door een door de WNMR vereniging erkende gedragstherapeut af te nemen een puppytest door een door de WNMR vereniging erkende gedragstherapeut af te nemen een puppytest door een door de WNMR vereniging erkende gedragstherapeut af te nemen een puppytest door een door de WNMR vereniging erkende gedragstherapeut af te nemen Voor pup en eigenaar is een goede match noodzakelijk. Een puptest kan hier toe bijdragen. Ook wordt meer inzicht verkregen in karakter en gedrag van de rassen. De uitslagen van deze onderzoeken worden aan de Waterhondenclub Nederland bekend gemaakt en deze zal ze publiceren. De fokker zal de uitslag ook aan de pupkopers meedelen Lichamelijk gebrek/afwijking pup Pups met enig lichamelijk gebrek en/of een duidelijke afwijking van de standaard mogen alleen verkocht worden als de koper volledig van dit gebrek en/of afwijking Pups met enig lichamelijk gebrek en/of een duidelijke afwijking van de standaard mogen alleen verkocht worden als de koper volledig van dit gebrek en/of afwijking Pups met enig lichamelijk gebrek en/of een duidelijke afwijking van de standaard mogen alleen verkocht worden als de koper volledig van dit gebrek en/of afwijking Pups met enig lichamelijk gebrek en/of een duidelijke afwijking van de standaard mogen alleen verkocht worden als de koper volledig van dit gebrek en/of afwijking

20 schriftelijk op de hoogte is gesteld. schriftelijk op de hoogte is gesteld. schriftelijk op de hoogte is gesteld. schriftelijk op de hoogte is gesteld. De uitslagen van deze onderzoeken worden aan de Waterhondenclub Nederland bekend gemaakt en deze zal ze publiceren. De fokker zal de uitslag ook aan de pupkopers meedelen 9. ADMINISTRATIEVE REGELS 9.1. Elk lid van de Waterhondenclub Nederland die een nest fokt dient zich aan dit VFR te houden Van elke dekking en elke geboorte die plaatsvindt dient de betreffende fokker dit middels het invulformulier op de website van de Waterhondenclub Nederland aan te geven, vergezeld met kopieën van de meest recente gezondheidsuitslagen Zodra een hond een gezondheidstest heeft ondergaan dient een kopie naar de Waterhondenclub Nederland te worden gezonden De fokker maakt, bij aflevering van de pups of hond, gebruik van een koopcontract dat door de koper en verkoper ondertekend (in tweevoud) moet worden. Een voorbeeld van een koopcontract is verkrijgbaar bij de Waterhondenclub Nederland De koop en de verkoop van pups en/of oudere honden is een transactie tussen verkoper en koper en geschiedt buiten de verantwoordelijkheid van de Waterhondenclub Nederland De Waterhondenclub Nederland kan niet aansprakelijk worden gesteld voor gebreken van welke aard dan ook Fokkers dienen bij een dekking een dekovereenkomst gezamenlijk (in tweevoud) te ondertekenen. Een voorbeeld van een dekovereenkomst is verkrijgbaar bij de Waterhondenclub Nederland.

21 10. SLOT- EN OVERGANGSBEPALINGEN Dit reglement is niet van toepassing op nesten die geboren worden uit een teef gedekt op of voor de dag waarop dit reglement in werking treedt Gezondheidsuitslagen, exterieur/gedrags- en/of werk-kwalificaties die zijn afgegeven en/of voor de inwerkingtreding van dit reglement hebben plaatsgevonden, worden geacht onder de werking van dit reglement te zijn inbegrepen In bijzondere gevallen kan het bestuur bij een besluit met betrekking tot het toestaan van een bepaalde combinatie afwijken van dit VFR indiende belangen van het ras daardoor worden gediend en de afwijking van de gezondheidsregels wordt ondersteund door het advies van een externe geneticus en/of andere gezondheidsdeskund. 11. SANCTIEBEPALINGEN Het is verboden bij de aanvraag-, aanmeldings-, inschrijvingsprocedures en alle overige regelingen, die in dit reglement zijn opgenomen, onjuiste gegevens te verstrekken of om gegevens te verzwijgen Fokkers en/of leden die de regels van de dit fokreglement of de erecode overtreden worden door het bestuur voorgedragen voor berisping of royement of een andere maatregel. Tegen de maatregel staat de beroepsgang open bij de ledenvergadering, met inachtneming van de beroepsregels zoals opgenomen in de Statuten m.b.t. royement. Bij een overtreding wordt de

22 naam en de overtreding in het verenigingsorgaan en op de website gepubliceerd Er wordt onderscheid gemaakt tussen administratieve overtredingen en overtredingen op het gebied van de gezondheid van het ras. Deze laatste tellen veel zwaarder in de beoordeling voor de bepaling van de op te leggen sanctie(s). 12 INWERKINGTREDING Dit Verenigingsfokreglement treedt in werking op1 oktober In het kader van de aanvraag van het lidmaatschap van de RvB zal de goedkeuring van de Raad worden gevraagd cfm de art. 10 HR en VIII.4+5 KR Eventuele aanvullende eisen vanuit de RvB zullen in het VFR worden verwerkt. Aldus vastgesteld door de Algemene Ledenvergadering van de Waterhondenvereniging Nederland op 19 januari 2014 De voorzitter, De Secretaris Alex Los Antoinette van Zwijndregt

Format Verenigingsfokreglement

Format Verenigingsfokreglement Bijlage agendapunt 4a Werkgroep Fokkerij & Gezondheid Format Verenigingsfokreglement naam van de rasvereniging: voor het ras: (invullen door rasvereniging) Conceptversie maart 2012, VERSIE 6.0 Uitgangspunten

Nadere informatie

1.2. Dit Verenigingsfokreglement (VFR) geldt voor alle leden van de vereniging voor de Alaska Malamute Club voor Nederland.

1.2. Dit Verenigingsfokreglement (VFR) geldt voor alle leden van de vereniging voor de Alaska Malamute Club voor Nederland. 1. ALGEMEEN 1.1. Dit reglement voor de Alaska Malamute Club voor Nederland, hierna te noemen de vereniging beoogt bij te dragen aan de behartiging van de belangen van het ras Alaskan Malamute zoals deze

Nadere informatie

Verenigingsfokreglement. Ras: Stabyhoun

Verenigingsfokreglement. Ras: Stabyhoun Verenigingsfokreglement Rasvereniging: Onze Stabyhoun Ras: Stabyhoun 1. ALGEMEEN 1.1. Dit reglement voor Onze Stabyhoun, hierna te noemen de vereniging beoogt bij te dragen aan de behartiging van de belangen

Nadere informatie

Format Verenigingsfokreglement

Format Verenigingsfokreglement Werkgroep Fokkerij & Gezondheid Format Verenigingsfokreglement naam van de rasvereniging: Vereniging Amerikaanse Cocker Spaniël (kortweg VACS) voor het ras: Amerikaanse Cocker Spaniel 1. ALGEMEEN 1.1.

Nadere informatie

Format Verenigingsfokreglement

Format Verenigingsfokreglement Werkgroep Fokkerij & Gezondheid Format Verenigingsfokreglement naam van de rasvereniging: Vereniging Amerikaanse Cocker Spaniël (kortweg VACS) voor het ras: Amerikaanse Cocker Spaniel 1. ALGEMEEN 1.1.

Nadere informatie

Verenigingsfokreglement.

Verenigingsfokreglement. Verenigingsfokreglement. 1. ALGEMEEN 1.1. Dit reglement voor Scandia, hierna te noemen de vereniging beoogt bij te dragen aan de behartiging van de belangen van het ras Västgötaspets zoals deze zijn verwoord

Nadere informatie

Verenigingsfokreglement Picardische Herdershonden Club Nederland. voor het ras: Picardische Herder

Verenigingsfokreglement Picardische Herdershonden Club Nederland. voor het ras: Picardische Herder Verenigingsfokreglement Picardische Herdershonden Club Nederland voor het ras: Picardische Herder 1. ALGEMEEN 1.1. Dit reglement voor de Picardische Herdershonden Club Nederland,, hierna te noemen de vereniging

Nadere informatie

Verenigingsfokreglement Nederlandse Welsh Corgi Club. voor het ras: Welsh Corgi Pembroke

Verenigingsfokreglement Nederlandse Welsh Corgi Club. voor het ras: Welsh Corgi Pembroke Verenigingsfokreglement Nederlandse Welsh Corgi Club voor het ras: Welsh Corgi Pembroke 1. ALGEMEEN 1.1. Dit reglement voor de Nederlandse Welsh Corgi Club, hierna te noemen de vereniging beoogt bij te

Nadere informatie

Verenigingsfokreglement van de Nederlandse Vereniging van Saarlooswolfhonden voor het ras Saarlooswolfhond voor het ras Saarlooswolfhond

Verenigingsfokreglement van de Nederlandse Vereniging van Saarlooswolfhonden voor het ras Saarlooswolfhond voor het ras Saarlooswolfhond Verenigingsfokreglement van de Nederlandse Vereniging van Saarlooswolfhonden voor het ras Saarlooswolfhond voor het ras Saarlooswolfhond 1. ALGEMEEN 1.1. Dit reglement voor de Nederlandse vereniging van

Nadere informatie

Verenigingsfokreglement. Nederlandse Pointer Club. voor het ras: Pointer

Verenigingsfokreglement. Nederlandse Pointer Club. voor het ras: Pointer Verenigingsfokreglement Nederlandse Pointer Club voor het ras: Pointer 1. ALGEMEEN 1.1. Dit reglement voor de Nederlandse pointer club, hierna te noemen de vereniging beoogt bij te dragen aan de behartiging

Nadere informatie

Verenigingsfokreglement

Verenigingsfokreglement Verenigingsfokreglement Rasvereniging: Onze Stabyhoun Ras: Stabyhoun 1. ALGEMEEN 1.1. Dit reglement voor Onze Stabyhoun, hierna te noemen de vereniging beoogt bij te dragen aan de behartiging van de belangen

Nadere informatie

Verenigingsfokreglement

Verenigingsfokreglement voor het ras Zwitserse Witte Herder 1. ALGEMEEN 1.1. Dit reglement voor de, hierna te noemen de vereniging, beoogt bij te dragen aan de behartiging van de belangen van het ras Zwitserse Witte Herder zoals

Nadere informatie

Verenigingsfokreglement Nederlandse Welsh Corgi Club. voor het ras: Welsh Corgi Cardigan

Verenigingsfokreglement Nederlandse Welsh Corgi Club. voor het ras: Welsh Corgi Cardigan Verenigingsfokreglement Nederlandse Welsh Corgi Club voor het ras: Welsh Corgi Cardigan 1. ALGEMEEN 1.1. Dit reglement voor de Nederlandse Welsh Corgi Club, hierna te noemen de vereniging beoogt bij te

Nadere informatie

Verenigingsfokreglement. Naam van de rasvereniging: Nederlandse Norwich Terrier Club

Verenigingsfokreglement. Naam van de rasvereniging: Nederlandse Norwich Terrier Club NEDERLANDSE NORWICH TERRIER CLUB Opgericht 9 mei 1993, ingeschreven in de KvK onder nummer 40077028 Verenigingsfokreglement Naam van de rasvereniging: Nederlandse Norwich Terrier Club Voor het ras: Norwich

Nadere informatie

Verenigingsfokreglement. voor het ras: Parson Russell Terrier

Verenigingsfokreglement. voor het ras: Parson Russell Terrier Verenigingsfokreglement voor het ras: Parson Russell Terrier 1. ALGEMEEN 1.1. Dit reglement voor de Parson Russell Terrier, hierna te noemen de vereniging beoogt bij te dragen aan de behartiging van de

Nadere informatie

Verenigingsfokreglement. Schotse herdershonden Vereniging De Collieclub

Verenigingsfokreglement. Schotse herdershonden Vereniging De Collieclub Verenigingsfokreglement Schotse herdershonden Vereniging De Collieclub voor het ras: Schotse herdershond - korthaar Versie : 2018-01 1. ALGEMEEN 1.1. Dit reglement voor de Schotse Herdershonden Vereniging

Nadere informatie

Format Verenigingsfokreglement

Format Verenigingsfokreglement Werkgroep Fokkerij & Gezondheid Format Verenigingsfokreglement naam van de rasvereniging: Amerikaanse Cocker Spaniel Club Nederland (kortweg ACSN) voor het ras: Amerikaanse Cocker Spaniel 1. ALGEMEEN 1.1.

Nadere informatie

Oplegger bij verenigingsfokreglement Chow Chow Vereniging Holland

Oplegger bij verenigingsfokreglement Chow Chow Vereniging Holland Oplegger bij verenigingsfokreglement Chow Chow Vereniging Holland De leden van Chow Chow Vereniging Holland vinden een aantal punten belangrijk bij het fokken, sommige van deze punten zijn moeilijk te

Nadere informatie

Verenigingsfokreglement. Van de Hollandse Smoushonden Club. voor het ras: De Hollandse Smoushond

Verenigingsfokreglement. Van de Hollandse Smoushonden Club. voor het ras: De Hollandse Smoushond Verenigingsfokreglement Van de Hollandse Smoushonden Club voor het ras: De Hollandse Smoushond 1. ALGEMEEN 1.1. Dit reglement voor de Hollandse Smoushonden Club, hierna te noemen de vereniging beoogt bij

Nadere informatie

Verenigingsfokreglement. voor het ras: Parson Russell Terrier

Verenigingsfokreglement. voor het ras: Parson Russell Terrier Verenigingsfokreglement voor het ras: Parson Russell Terrier 1. ALGEMEEN 1.1. Dit reglement voor de Parson Russell Terrier, hierna te noemen de vereniging beoogt bij te dragen aan de behartiging van de

Nadere informatie

Verenigingsfokreglement S.B.T.C.N. voor het ras: Staffordshire Bull Terrier

Verenigingsfokreglement S.B.T.C.N. voor het ras: Staffordshire Bull Terrier Verenigingsfokreglement S.B.T.C.N. voor het ras: Staffordshire Bull Terrier 1. ALGEMEEN 1.1. Dit reglement voor de S.B.T.C.N., hierna te noemen de vereniging beoogt bij te dragen aan de behartiging van

Nadere informatie

Basenji Club Nederland

Basenji Club Nederland Basenji Club Nederland Opgericht 13 juni 1999 Verenigingsfokreglement Basenji Club Nederland (BCN) voor het ras: Basenji 1. ALGEMEEN 1.1. Dit reglement voor de Basenji Club Nederland, hierna te noemen

Nadere informatie

Verenigingsfokreglement. Vrienden van het Schipperke. Uitgangspunten en toelichting bij het VerenigingsFokReglement (VFR)

Verenigingsfokreglement. Vrienden van het Schipperke. Uitgangspunten en toelichting bij het VerenigingsFokReglement (VFR) Verenigingsfokreglement. Vrienden van het Schipperke Uitgangspunten en toelichting bij het VerenigingsFokReglement (VFR) 1 De relevante artikelen in het Kynologisch Reglement (KR), ofwel het Basis Reglement

Nadere informatie

Verenigingsfokreglement

Verenigingsfokreglement Werkgroep Fokkerij & Gezondheid Verenigingsfokreglement Ierse Water Spaniel Vereniging Nederland voor het ras: Ierse Water Spaniel 1. ALGEMEEN 1.1. Dit reglement voor de Ierse Water Spaniel Vereniging

Nadere informatie

Verenigingsfokreglement

Verenigingsfokreglement Werkgroep Fokkerij & Gezondheid Verenigingsfokreglement Kuvasz Vereniging Nederland voor het ras: Kuvasz Uitgangspunten en toelichting bij het VerenigingsFokReglement (VFR) De artikelen in zwarte tekst

Nadere informatie

Format Verenigingsfokreglement

Format Verenigingsfokreglement Werkgroep Fokkerij & Gezondheid Format Verenigingsfokreglement naam van de rasvereniging: Nederlandse Barsoi Club voor het ras: Barsoi Uitgangspunten en toelichting bij het VerenigingsFokReglement (VFR)

Nadere informatie

Format Verenigingsfokreglement

Format Verenigingsfokreglement Bijlage 1 Werkgroep Fokkerij & Gezondheid Format Verenigingsfokreglement Bordeaux Dog Club Nederland voor het ras: Bordeaux Dog ALGEMEEN 1.1. Dit reglement voor de Bordeaux Dog Club Nederland, hierna te

Nadere informatie

Format Verenigingsfokreglement

Format Verenigingsfokreglement Werkgroep Fokkerij & Gezondheid Format Verenigingsfokreglement Vereniging voor de Liefhebber van de Engelse Cocker Spaniel (VLECS) voor het ras: Engelse Cocker Spaniel ALGEMEEN 1.1. Dit reglement voor

Nadere informatie

Verenigingsfokreglement

Verenigingsfokreglement Werkgroep Fokkerij & Gezondheid Verenigingsfokreglement voor het ras: Ierse Setter VFR ISC concept 7.2 pag. 1/13 Besluit ALV 21 oktober 2012 1. ALGEMEEN 1.1. Dit reglement voor de, hierna te noemen de

Nadere informatie

(opgemaakte versie, inclusief aanpassing artikel 3.5 per 8 december 2017)

(opgemaakte versie, inclusief aanpassing artikel 3.5 per 8 december 2017) Verenigingsfokreglement (VFR) van de Nederlandse Poedelclub (opgemaakte versie, inclusief aanpassing artikel 3.5 per 8 december 2017) 1 ALGEMEEN 1.1 Dit reglement voor de Nederlandse Poedel Club, hierna

Nadere informatie

Verenigingsfokreglement. rasvereniging Lhasa Apso Club Nederland, LACN. voor het ras: Lhasa Apso

Verenigingsfokreglement. rasvereniging Lhasa Apso Club Nederland, LACN. voor het ras: Lhasa Apso Verenigingsfokreglement van: rasvereniging Lhasa Apso Club Nederland, LACN voor het ras: Lhasa Apso Format VerenigingsFokReglement (VFR)Lhasa Apso Club Nederland 1. ALGEMEEN 1.1. Dit reglement voor de

Nadere informatie

Format Verenigingsfokreglement

Format Verenigingsfokreglement Werkgroep Fokkerij & Gezondheid Format Verenigingsfokreglement naam van de rasvereniging: Nederlandse Club voor Dalmatische Honden voor het ras: Dalmatische Hond Uitgangspunten en toelichting bij het VerenigingsFokReglement

Nadere informatie

Format Verenigingsfokreglement. Vereniging voor de Liefhebber van de Engelse Cocker Spaniel (VLECS ) voor het ras:engelse Cocker Spaniel

Format Verenigingsfokreglement. Vereniging voor de Liefhebber van de Engelse Cocker Spaniel (VLECS ) voor het ras:engelse Cocker Spaniel Werkgroep Fokkerij & Gezondheid Format Verenigingsfokreglement Vereniging voor de Liefhebber van de Engelse Cocker Spaniel (VLECS ) voor het ras:engelse Cocker Spaniel 1. ALGEMEEN 1.1. Dit reglement voor

Nadere informatie

Format Verenigingsfokreglement

Format Verenigingsfokreglement Werkgroep Fokkerij & Gezondheid Format Verenigingsfokreglement Eerste Gezelschapshonden Club Nederland Japanse Spaniël F.C.I. nr. 206 Uitgangspunten en toelichting bij het VerenigingsFokReglement (VFR)

Nadere informatie

Verenigingsfokreglement. voor het ras DE DEERHOUND. Deerhound Club 1

Verenigingsfokreglement. voor het ras DE DEERHOUND. Deerhound Club 1 Verenigingsfokreglement voor het ras DE DEERHOUND Deerhound Club 1 1. ALGEMEEN 1.1 Dit reglement voor de Deerhound Club, hierna te noemen de vereniging beoogt bij te dragen aan de behartiging van de belangen

Nadere informatie

Format Verenigingsfokreglement

Format Verenigingsfokreglement Werkgroep Fokkerij & Gezondheid Format Verenigingsfokreglement Mastino Napoletano Club Nederland naam van de rasvereniging: MNCN voor het ras: Perro Dogo Canario Uitgangspunten en toelichting bij het VerenigingsFokReglement

Nadere informatie

Verenigingsfokreglement. Nederlandse Chow Chow Club (NCCC) voor het ras: Chow Chow

Verenigingsfokreglement. Nederlandse Chow Chow Club (NCCC) voor het ras: Chow Chow Verenigingsfokreglement Nederlandse Chow Chow Club (NCCC) voor het ras: Chow Chow 1. ALGEMEEN 1.1. Dit reglement voor de Nederlandse Chow Chow Club, hierna te noemen de vereniging, beoogt bij te dragen

Nadere informatie

Format Verenigingsfokreglement

Format Verenigingsfokreglement Werkgroep Fokkerij & Gezondheid Format Verenigingsfokreglement Eerste Gezelschapshonden Club Nederland Maltezer F.C.I. Nr. 65 Uitgangspunten en toelichting bij het VerenigingsFokReglement (VFR) De artikelen

Nadere informatie

Format Verenigingsfokreglement

Format Verenigingsfokreglement Werkgroep Fokkerij & Gezondheid Format Verenigingsfokreglement naam van de rasvereniging:nederlandse Lakeland Terrier Club voor het ras: Lakeland Terrier Uitgangspunten en toelichting bij het VerenigingsFokReglement

Nadere informatie

Verenigingsfokreglement. voor het ras DE DEERHOUND. Deerhound Club 1

Verenigingsfokreglement. voor het ras DE DEERHOUND. Deerhound Club 1 Verenigingsfokreglement voor het ras DE DEERHOUND Deerhound Club 1 1. ALGEMEEN 1.1 Dit reglement voor de Deerhound Club, hierna te noemen de vereniging beoogt bij te dragen aan de behartiging van de belangen

Nadere informatie

De relevante artikelen in het Kynologisch Reglement (KR), ofwel het Basis

De relevante artikelen in het Kynologisch Reglement (KR), ofwel het Basis naam van de rasvereniging: De Greyhound Club voor het ras:greyhound / Magyar Agar Uitgangspunten en toelichting bij het VerenigingsFokReglement (VFR) De artikelen in zwarte tekst zijn verplicht. De relevante

Nadere informatie

Verenigingsfokreglement

Verenigingsfokreglement Verenigingsfokreglement van de Nederlandse Samojeden Club voor de Samojeed Goedgekeurd door de algemene ledenvergadering van 31 mei 2014 1. ALGEMEEN 1.1. Dit reglement voor de Nederlandse Samojeden Club,

Nadere informatie

Verenigingsfokreglement

Verenigingsfokreglement Verenigingsfokreglement van de rasvereniging: IJslandse Honden Club IJ.H.C. voor het ras: IJslandse Hond 1. Algemeen 1.1 Dit reglement voor de IJHC, hierna te noemen de vereniging beoogt bij te dragen

Nadere informatie

Verenigingsfokreglement Schotse herdershonden Vereniging De Collieclub voor het ras: Schotse herdershond langhaar Versie:

Verenigingsfokreglement Schotse herdershonden Vereniging De Collieclub voor het ras: Schotse herdershond langhaar Versie: Verenigingsfokreglement Schotse herdershonden Vereniging De Collieclub voor het ras: Schotse herdershond langhaar Versie: 2014.01 1. ALGEMEEN 1.1. Dit reglement voor de Schotse Herdershonden Vereniging

Nadere informatie

Format Verenigingsfokreglement

Format Verenigingsfokreglement Werkgroep Fokkerij & Gezondheid Format Verenigingsfokreglement naam van de rasvereniging: Nederlandse Fauve de Bretagne Club voor het ras: Basset Fauve de Bretagne Uitgangspunten en toelichting bij het

Nadere informatie

Verenigingsfokreglement

Verenigingsfokreglement Verenigingsfokreglement van de rasvereniging: De Schapendoes Club voor het ras: Nederlandse Schapendoes 1. ALGEMEEN 1.1. Dit reglement voor De Schapendoes Club, hierna te noemen de vereniging beoogt bij

Nadere informatie

Format Verenigingsfokreglement

Format Verenigingsfokreglement Werkgroep Fokkerij & Gezondheid Format Verenigingsfokreglement Naam van de rasvereniging: Boxer Vrienden Nederland Voor het ras: Boxer 1. ALGEMEEN 1.1. Dit reglement voor de Boxer Vrienden Nederland, hierna

Nadere informatie

Verenigingsfokreglement

Verenigingsfokreglement Werkgroep Fokkerij & Gezondheid Verenigingsfokreglement Naam van de rasvereniging: Boxer Vrienden Nederland Voor het ras: Boxer 1. ALGEMEEN 1.1. Dit reglement voor de Boxer Vrienden Nederland, hierna te

Nadere informatie

Format Verenigingsfokreglement

Format Verenigingsfokreglement Werkgroep Fokkerij & Gezondheid Format Verenigingsfokreglement Eerste Gezelschapshonden Club Nederland Chinese Naakthond (F.C.I. nr. 288) Uitgangspunten en toelichting bij het VerenigingsFokReglement (VFR)

Nadere informatie

VERENIGINGSFOKREGLEMENT

VERENIGINGSFOKREGLEMENT VERENIGINGSFOKREGLEMENT voor het ras BEARDED COLLIE Versie: 1-6-2016 VERENIGINGS FOKREGLEMENT 1. ALGEMEEN 1.1. Dit reglement voor Bearded Collie Holland, hierna te noemen de vereniging beoogt bij te dragen

Nadere informatie

Verenigingsfokreglement

Verenigingsfokreglement Verenigingsfokreglement Nederlandse Vereniging Langhaar Duitse Staande Langhaar ALGEMEEN 1.1. Dit reglement voor de Nederlandse Vereniging Langhaar hierna te noemen de vereniging beoogt bij te dragen aan

Nadere informatie

voor het ras: Pyreneese Berghond

voor het ras: Pyreneese Berghond Werkgroep Fokkerij & Gezondheid Verenigingsfokreglement Nederlandse Vereniging van Liefhebbers van de Pyreneese Berghond voor het ras: Pyreneese Berghond Goedgekeurd door de Algemene Vergadering d.d. 29

Nadere informatie

Format Verenigingsfokreglement

Format Verenigingsfokreglement Werkgroep Fokkerij & Gezondheid Format Verenigingsfokreglement Golden Retriever Club Nederland voor het ras: Golden Retriever Uitgangspunten en toelichting bij het VerenigingsFokReglement (VFR) De artikelen

Nadere informatie

Verenigingsfokreglement

Verenigingsfokreglement Verenigingsfokreglement naam van de rasvereniging: Ierse Setter Club voor het ras: Ierse Setter VFR ISC Concept 6.1 Pag. 1 Laatst herzien: 21 oktober 2012 1. ALGEMEEN 1.1. Dit reglement voor de Ierse Setter

Nadere informatie

1 ALGEMEEN. Format VerenigingsFokReglement (VFR) 1/6 Besluit AV 24 mei 2012 Raad van Beheer

1 ALGEMEEN. Format VerenigingsFokReglement (VFR) 1/6 Besluit AV 24 mei 2012 Raad van Beheer 1 ALGEMEEN 1.1 Dit reglement voor de Nederlandse Vereniging voor de Epagneul bleu de Picardie, de Epagneul Picard en de Epagneul de Pont-Audemer hierna te noemen de vereniging, beoogt bij te dragen aan

Nadere informatie

Verenigingsfokreglement. Nederlandse Schapendoes

Verenigingsfokreglement. Nederlandse Schapendoes Verenigingsfokreglement naam van de rasvereniging: Vereniging De Nederlandse Schapendoes voor het ras: Nederlandse Schapendoes 1. ALGEMEEN 1.1. Dit reglement van de Vereniging De Nederlandse Schapendoes,

Nadere informatie

Verenigingsfokreglement

Verenigingsfokreglement voor het ras Zwitserse Witte Herder 1. ALGEMEEN 1.1. Dit reglement voor de, hierna te noemen de vereniging, beoogt bij te dragen aan de behartiging van de belangen van het ras Zwitserse Witte Herder zoals

Nadere informatie

Verenigings Fok Reglement Parson Russell Terrier Club Nederland

Verenigings Fok Reglement Parson Russell Terrier Club Nederland Verenigings Fok Reglement 2016 Parson Russell Terrier Club Nederland Inhoud 1. ALGEMEEN blz. 3 1.1. t/m 1.6. blz. 3 2. FOKREGELS blz. 4 2.1. t/m 2.7. blz. 4 3. WELZIJNSREGELS (Artikel VIII.1 KR) blz. 5

Nadere informatie

Format Verenigingsfokreglement

Format Verenigingsfokreglement Werkgroep Fokkerij & Gezondheid Format Verenigingsfokreglement naam van de rasvereniging: Vereniging van fokkers en liefhebbers van de Mopshond in Nederland: Commedia voor het ras: Mopshond Aanpassing

Nadere informatie

Verenigingsfokreglement. voor het ras:

Verenigingsfokreglement. voor het ras: Verenigingsfokreglement (VFR) Vereniging voor Schnauzerfokkers en Liefhebbers (VSFL) voor het ras: Schnauzers alle variëteiten 1-7 Verenigingsfokreglement (VFR) VSFL - ALV 15 november 2015 i.s.m. de Raad

Nadere informatie

Format Verenigingsfokreglement

Format Verenigingsfokreglement Werkgroep Fokkerij & Gezondheid Format Verenigingsfokreglement Mastino Napoletano Club Nederland naam van de rasvereniging: M.N.C.N. voor het ras: Dogo Argentino Uitgangspunten en toelichting bij het VerenigingsFokReglement

Nadere informatie

Verenigingsfokreglement

Verenigingsfokreglement Verenigingsfokreglement VAN DE Havanezer Club Nederland voor het ras: Havanezer 1. ALGEMEEN 1.1. Dit reglement voor de Havanezer Club Nederland, hierna te noemen de vereniging beoogt bij te dragen aan

Nadere informatie

Barbetclub Nederlandse rasvereniging voor liefhebbers en fokkers van de Barbet

Barbetclub Nederlandse rasvereniging voor liefhebbers en fokkers van de Barbet Verenigingsfokreglement (VFR) voor de Barbet 1. ALGEMEEN 1.1. Dit reglement voor de Nederlandse Vereniging voor liefhebbers en fokkers van de Barbet, hierna te noemen de vereniging, beoogt bij te dragen

Nadere informatie

Format Verenigingsfokreglement

Format Verenigingsfokreglement Werkgroep Fokkerij & Gezondheid Format Verenigingsfokreglement Mastino Napoletano Club Nederland naam van de rasvereniging: M.N.C.N. voor het ras: Cáo da Serra da Estrella Uitgangspunten en toelichting

Nadere informatie

FOKREGLEMENT CBRN M.I.V. 2012

FOKREGLEMENT CBRN M.I.V. 2012 FOKREGLEMENT CBRN M.I.V. 2012 1. ALGEMEEN 1.1. Dit reglement voor de CBRN, hierna te noemen de vereniging beoogt bij te dragen aan de behartiging van de belangen van het ras Chesapeake Bay Retriever zoals

Nadere informatie

Verenigingsfokreglement. van de Chesapeake Bay Retrieverclub Nederland. voor het ras: de Chesapeake Bay Retriever

Verenigingsfokreglement. van de Chesapeake Bay Retrieverclub Nederland. voor het ras: de Chesapeake Bay Retriever Verenigingsfokreglement van de Chesapeake Bay Retrieverclub Nederland voor het ras: de Chesapeake Bay Retriever 1. ALGEMEEN 1.1. Dit reglement voor de Chesapeake Bay Retriever, hierna te noemen de vereniging

Nadere informatie

VerenigingsFokReglement Perro de Agua de Español Club Nederland. Voor het ras Perro de Agua de Español

VerenigingsFokReglement Perro de Agua de Español Club Nederland. Voor het ras Perro de Agua de Español VerenigingsFokReglement Perro de Agua de Español Club Nederland Voor het ras Perro de Agua de Español ALGEMEEN 1.1. Dit reglement voor de Perro de Agua de Español Club Nederland, hierna te noemen de vereniging

Nadere informatie

Verenigingsfokreglement

Verenigingsfokreglement Verenigingsfokreglement naam van de rasvereniging: Irish Soft Coated Wheaten Terrier Club Nederland voor het ras: Irish Soft Coated Wheaten Terrier ALGEMEEN 1.1. Dit reglement voor de Irish Soft Coated

Nadere informatie

Format Verenigingsfokreglement. voor het ras: West Highland White Terrier

Format Verenigingsfokreglement. voor het ras: West Highland White Terrier Werkgroep Fokkerij & Gezondheid Format Verenigingsfokreglement naam van de rasvereniging: Westie Nederland voor het ras: West Highland White Terrier Uitgangspunten en toelichting bij het VerenigingsFokReglement

Nadere informatie

Werkgroep Fokkerij & Gezondheid. Verenigingsfokreglement. Golden Retriever Vereniging. voor het ras: Golden Retriever

Werkgroep Fokkerij & Gezondheid. Verenigingsfokreglement. Golden Retriever Vereniging. voor het ras: Golden Retriever Werkgroep Fokkerij & Gezondheid Verenigingsfokreglement Golden Retriever Vereniging voor het ras: Golden Retriever 1. ALGEMEEN 1.1. Dit reglement voor de Golden Retriever Vereniging, hierna te noemen de

Nadere informatie

Verenigingsfokreglement

Verenigingsfokreglement Verenigingsfokreglement Van de Nederlandse Korthals Griffon Club voor het ras Korthals Griffon 1. ALGEMEEN 1.1. Dit reglement van de Nederlandse Korthals Griffon Club, hierna te noemen de vereniging, beoogt

Nadere informatie

Verenigingsfokreglement

Verenigingsfokreglement Verenigingsfokreglement naam van de rasvereniging: Werkende Flatcoated Retriever Groep voor het ras: Flatcoated Retriever ALGEMEEN 1.1. Dit reglement voor de Werkende Flatcoated Retriever Groep, hierna

Nadere informatie

Verenigingsfokreglement V.F.L.D. voor het ras: Dwergpinscher

Verenigingsfokreglement V.F.L.D. voor het ras: Dwergpinscher Verenigingsfokreglement V.F.L.D. voor het ras: Dwergpinscher 1. ALGEMEEN 1.1. Dit reglement voor de V.F.L.D., hierna te noemen de vereniging beoogt bij te dragen aan de behartiging van de belangen van

Nadere informatie

Format Verenigingsfokreglement

Format Verenigingsfokreglement - Werkgroep Fokkerij & Gezondheid Format Verenigingsfokreglement Nederlandse Vereniging Jack Russell Terrier voor het ras: Jack Russell Terrier 1. ALGEMEEN 1.1. Dit reglement voor de Nederlandse Vereniging

Nadere informatie

Verenigingsfokreglement

Verenigingsfokreglement Verenigingsfokreglement van de rasvereniging: IJslandse Honden Club IJ.H.C. voor het ras: IJslandse Hond 1. Algemeen 1.1 Dit reglement voor de IJHC, hierna te noemen de vereniging beoogt bij te dragen

Nadere informatie

Verenigingsfokreglement. rasvereniging de Tibetaanse Terriër, rvtt. voor het ras: Tibetaanse terriër

Verenigingsfokreglement. rasvereniging de Tibetaanse Terriër, rvtt. voor het ras: Tibetaanse terriër Verenigingsfokreglement van: rasvereniging de Tibetaanse Terriër, rvtt voor het ras: Tibetaanse terriër 1. ALGEMEEN 1.1. Dit reglement voor de rvtt, hierna te noemen de vereniging beoogt bij te dragen

Nadere informatie

Verenigingsfokreglement

Verenigingsfokreglement Werkgroep Fokkerij & Gezondheid Verenigingsfokreglement Nederlandse Vereniging voor de Irish Glen of Imaal Terrier voor het ras: Irish Glen of Imaal Terrier Uitgangspunten en toelichting bij het VerenigingsFokReglement

Nadere informatie

Format Verenigingsfokreglement

Format Verenigingsfokreglement Werkgroep Fokkerij & Gezondheid Format Verenigingsfokreglement naam van de rasvereniging: Vereniging van fokkers en liefhebbers van de Mopshond in Nederland: Commedia voor het ras: Mopshond Uitgangspunten

Nadere informatie

VERENIGINGSFOKREGLEMENT NEDERLANDSE TECKEL CLUB VOOR HET RAS DASHOND (FCI STANDAARD 148)

VERENIGINGSFOKREGLEMENT NEDERLANDSE TECKEL CLUB VOOR HET RAS DASHOND (FCI STANDAARD 148) BESTUURSVOORSTEL VERENIGINGSFOKREGLEMENT Beste leden van de Nederlandse Teckel Club Hieronder is het VerenigingsFokReglement (VFR) gepubliceerd dat wij als bestuur aan u voorleggen op de Algemene Ledenvergadering.

Nadere informatie

Verenigingsfokreglement. voor het ras: Nederlandse Schapendoes

Verenigingsfokreglement. voor het ras: Nederlandse Schapendoes Verenigingsfokreglement naam van de rasvereniging: Vereniging de Nederlandse Schapendoes voor het ras: Nederlandse Schapendoes 1. ALGEMEEN 1.1. Dit reglement voor de Vereniging de Nederlandse Schapendoes,

Nadere informatie

Verenigingsfokreglement

Verenigingsfokreglement Verenigingsfokreglement (VFR) voor de Drentsche Patrijshonden Club Nederland 1. ALGEMEEN 1.1. Dit reglement voor de Drentsche Patrijshond Club Nederland beoogt bij te dragen aan de behartiging van de belangen

Nadere informatie

voor het ras: Pyreneese Berghond

voor het ras: Pyreneese Berghond Werkgroep Fokkerij & Gezondheid Verenigingsfokreglement Nederlandse Vereniging van Liefhebbers van de Pyreneese Berghond voor het ras: Pyreneese Berghond Goedgekeurd door de Algemene Vergadering d.d. 29

Nadere informatie

Fokreglement voor de Sint Bernard Korthaar en Sint Bernard Langhaar.

Fokreglement voor de Sint Bernard Korthaar en Sint Bernard Langhaar. Fokreglement voor de Sint Bernard Korthaar en Sint Bernard Langhaar. Voor de NEDERLANDSE SINT BERNARD CLUB VOOR LIEFHEBBERS EN FOKKERS 1. ALGEMEEN 1.1. Dit reglement voor de Nederlandse Sint Bernard Club

Nadere informatie

Format Verenigingsfokreglement

Format Verenigingsfokreglement Werkgroep Fokkerij & Gezondheid Format Verenigingsfokreglement Eerste Gezelschapshonden Club Nederland Mopshond F.C.I. Nr. 253 Uitgangspunten en toelichting bij het VerenigingsFokReglement (VFR) De artikelen

Nadere informatie

naam van de rasvereniging: Nederlandse Vereniging De Duitse Staande Korthaar Duitse Staande Korthaar

naam van de rasvereniging: Nederlandse Vereniging De Duitse Staande Korthaar Duitse Staande Korthaar Format Verenigingsfokreglement naam van de rasvereniging: Duitse Staande Korthaar 1. ALGEMEEN 1.1. Dit reglement voor de Nederlandse Vereniging De Duitse Staande Korthaar, hierna te noemen de vereniging

Nadere informatie

Verenigingsfokreglement

Verenigingsfokreglement Werkgroep Fokkerij & Gezondheid Verenigingsfokreglement Van de rasvereniging: Siberian Husky Klub voor Nederland voor het ras: Siberian Husky 1. ALGEMEEN 1.1. Dit reglement voor de Siberian Husky Klub

Nadere informatie

Format Verenigingsfokreglement. Nederlandse Teckel Club. voor het ras: Dashond (FCI standaard 148)

Format Verenigingsfokreglement. Nederlandse Teckel Club. voor het ras: Dashond (FCI standaard 148) Werkgroep Fokkerij & Gezondheid Format Verenigingsfokreglement Nederlandse Teckel Club voor het ras: Dashond (FCI standaard 148) Uitgangspunten en toelichting bij het VerenigingsFokReglement (VFR) De artikelen

Nadere informatie

Nederlandse Chihuahua Club

Nederlandse Chihuahua Club Werkgroep Fokkerij & Gezondheid Verenigingsfokreglement Nederlandse Chihuahua Club Voor het ras: Chihuahua korthaar en Chihuahua langhaar secretaris@nederlandsechihuahuaclub.nl www.nederlandsechihuahuaclub.nl

Nadere informatie

Verenigingsfokreglement

Verenigingsfokreglement Verenigingsfokreglement naam van de rasvereniging (RV): Nederlandse Berner Sennen Vereniging voor het ras: Berner Sennenhond 1. ALGEMEEN 1.1. Dit Verenigingsfokreglement voor de vereniging Nederlandse

Nadere informatie

Verenigingsfokreglement

Verenigingsfokreglement Werkgroep Fokkerij & Gezondheid Verenigingsfokreglement Nederlandse Vereniging voor de Irish Glen of Imaal Terrier voor het ras: Irish Glen of Imaal Terrier Uitgangspunten en toelichting bij het VerenigingsFokReglement

Nadere informatie

Verenigingsfokreglement V.F.L.D. voor het ras: Affenpinscher

Verenigingsfokreglement V.F.L.D. voor het ras: Affenpinscher Verenigingsfokreglement V.F.L.D. voor het ras: Affenpinscher 1. ALGEMEEN 1.1. Dit reglement voor de V.F.L.D., hierna te noemen de vereniging beoogt bij te dragen aan de behartiging van de belangen van

Nadere informatie

Format Verenigingsfokreglement

Format Verenigingsfokreglement Werkgroep Fokkerij & Gezondheid Format Verenigingsfokreglement naam van de rasvereniging: International Griffon Club Holland Griffonya voor het ras: Griffon Belge, Griffon Bruxellois en Petit Brabançon.

Nadere informatie

Format Verenigingsfokreglement

Format Verenigingsfokreglement Werkgroep Fokkerij & Gezondheid Format Verenigingsfokreglement Eerste Gezelschapshonden Club Nederland Tibetaanse Spaniël F.C.I. Nr. 231 Uitgangspunten en toelichting bij het VerenigingsFokReglement (VFR)

Nadere informatie

Verenigingsfokreglement

Verenigingsfokreglement Opgericht 13 juni 1999 Verenigingsfokreglement voor het ras: Basenji 1. ALGEMEEN 1.1. Dit reglement voor de Basenji Club Nederland, hierna te noemen de vereniging beoogt bij te dragen aan de behartiging

Nadere informatie

Verenigings Fokreglement voor het ras Slovensky Hrubosrsty Stavac

Verenigings Fokreglement voor het ras Slovensky Hrubosrsty Stavac Verenigings Fokreglement voor het ras Slovensky Hrubosrsty Stavac Opgesteld door de "" 1. ALGEMEEN 1.1 Dit reglement voor de, hierna te noemen de vereniging beoogt bij te dragen aan de behartiging van

Nadere informatie

Verenigingsfokreglement. voor het ras: Bordeaux Dog

Verenigingsfokreglement. voor het ras: Bordeaux Dog Werkgroep Fokkerij & Gezondheid Verenigingsfokreglement naam van de rasvereniging: Bordeaux Dog Club Nederland voor het ras: Bordeaux Dog Uitgangspunten en toelichting bij het VerenigingsFokReglement (VFR)

Nadere informatie

BRIARD VERENIGING NEDERLAND

BRIARD VERENIGING NEDERLAND Raad van Beheer Voor alle (ras)honden! Werkgroep Fokkerij & Gezondheid Verenigingsfokreglement BRIARD VERENIGING NEDERLAND (Herzien maart 2016) VerenigingsFokReglement(VFR) Besluit ALV 8 maart 2016 Pagina

Nadere informatie

Havanezer Club Nederland. Havanezer

Havanezer Club Nederland. Havanezer Verenigings Fokreglement van de Havanezer Club Nederland voor het ras: Havanezer 1. ALGEMEEN 1.1 Dit reglement voor de Havanezer Club Nederland, hierna te noemen de vereniging beoogt bij te dragen aan

Nadere informatie

VERENIGINGSFOKREGLEMENT

VERENIGINGSFOKREGLEMENT VERENIGINGSFOKREGLEMENT Vereniging De Drentsche Patrijshond voor het ras: Drentsche Patrijshond 1. ALGEMEEN 1.1 Dit reglement voor de Vereniging De Drentsche Patrijshond beoogt bij te dragen aan de behartiging

Nadere informatie

Pups, voortgekomen uit één van de genoemde combinaties, zullen niet in het NHSB worden

Pups, voortgekomen uit één van de genoemde combinaties, zullen niet in het NHSB worden 1. Algemeen 1.1. Dit reglement voor de Border Collie Club Nederland (BCCN), hierna te noemen de rasvereniging beoogt bij te dragen aan de behartiging van de belangen van de Border Collie zoals deze zijn

Nadere informatie