Voorwoord Het jaar 2010 is voor De Zijlen een bijzonder jaar. Een jaar met leuke, verdrietige, roerige en uitdagende gebeurtenissen.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Voorwoord Het jaar 2010 is voor De Zijlen een bijzonder jaar. Een jaar met leuke, verdrietige, roerige en uitdagende gebeurtenissen."

Transcriptie

1

2

3 Voorwoord Het jaar 2010 is voor De Zijlen een bijzonder jaar. Een jaar met leuke, verdrietige, roerige en uitdagende gebeurtenissen. Het kabinet Balkenende 4 laat ambtelijke werkgroepen ingrijpende bezuinigingsvoorstellen doen om de gevolgen van de kredietcrisis te bestrijden. We bereiden ons voor door vanuit het gezichtspunt van cliënten in Anders en Beter vooruit te blikken op deze bezuinigingen. Na de zomer treedt het kabinet Rutte aan, dat aankondigt dat zij gaat bezuinigen, maar niet op de intensieve langdurige zorg, daar komen juist meer handen aan het bed. Inmiddels weten we, bij het ter perse gaan van dit jaarbericht, dat de bezuinigingen op de sociale zekerheid en de ambulante zorg ingrijpend zullen zijn. We gaan met cliënten, ouders en medewerkers om de tafel om te praten over de kern van onze zorg en onze identiteit. Na afloop formuleren we dat we bij De Zijlen betekenis boven beperking stellen. Dat betekent dat ieder mens belangrijk is en iets betekent in het leven van een ander. Dat ondersteunen we met onze zorg. Zo leerden cliënten van het Keerpunt vogels kennen en herkennen in het natuurproject en deden ze mee aan de landelijke vogeltelling. Na een roerige periode besluiten we dat De Alekamp haar deuren gaat sluiten. Dit is ingrijpend voor alle kinderen, jongeren en hun ouders, maar ook voor de betrokken medewerkers. Met elkaar hebben zij met succes gewerkt aan nieuwe woonplekken voor de kinderen en werkplekken voor medewerkers. Op Tweede Kerstdag overlijdt Henk Schlüter, regiomanager van de regio Westerkwartier. We houden een warme herinnering aan deze voor De Zijlen markante en betekenisvolle manager. In dit jaarbeeld blikken we terug op de belangrijkste ontwikkelingen in Wilt u meer weten over De Zijlen? Uw vragen en reacties zijn van harte welkom. Ik wens u veel leesplezier. Hetty de With, Raad van Bestuur

4 Alles draait om de cliënt Veilig, respectvol en betrouwbaar. Van hieruit gaan de medewerkers van De Zijlen samen met de cliënt op zoek naar mogelijkheden. Ze gaan het avontuur aan en nemen geen genoegen met alleen de gebaande wegen. Samen met de cliënt, zijn ouders of verwanten zetten zij die stappen die nodig zijn als passend antwoord op de vraag van de cliënt.

5 Kijkkrant uitgeroepen tot mooi voorbeeld! Tijdschrift Markant roept in 2010 de Kijkkrant van de cliëntenvereniging uit tot een best practice. Dit betekent dat het een goed praktijkvoorbeeld is van het verhogen van de kwaliteit van bestaan van mensen met een verstandelijke beperking. In Markant leggen de leden van de cliëntenvereniging uit wat het doel is van de Kijkkrant. De filmpjes maken duidelijk hoe cliënten de zorg of hun omgeving ervaren. Met de filmpjes is het gemakkelijker om erover te praten. We maken problemen zo bespreekbaar.

6 Goede respons op enquête veiligheid De cliëntenvereniging zet een enquête uit met als thema veiligheid. Drieëntachtig cliënten verspreid over de provincie Groningen - vullen de vragenlijst in, waarvan negentien kinderen en vierenzestig volwassenen. Eén van de vragen is Voel jij je veilig in je huis en op je werk? Ongeveer 85% geeft aan zich veilig te voelen, 15% laat weten zich niet altijd veilig te voelen. Gevoelens van onveiligheid hebben onder meer te maken met agressie van huisgenoten, te strenge begeleiding of angst voor geluiden. Op de vraag Voel jij je veilig in het verkeer?, antwoordt twee derde met ja en een derde met nee. Het onveilige gevoel heeft vooral te maken met het niet kunnen overzien van een situatie. De uitkomst heeft o.a. geleid tot meer aandacht voor geluidsisolatie bij de bouw van nieuwe woningen.

7 Nieuwe cliëntvertrouwenspersoon Het Provinciaal Steunpunt Groningen Aandacht voor levensvragen stopt per 1 juli Ook Piet Brongers neemt afscheid als vertrouwenspersoon voor cliënten van De Zijlen. In overleg met de cliëntenvereniging is Annet Hogenesch gevraagd om deze functie tijdelijk op zich te nemen voor cliënten van De Zijlen. De Zijlen, NOVO, De Sprank en s Heerenloo organiseren vanaf begin 2011 gezamenlijk de functie van cliëntvertrouwenspersoon. Yvonne van Diepen wordt dan de nieuwe vertrouwenspersoon voor cliënten van De Zijlen. Annet blijft actief als geestelijk verzorger.

8 Vrijetijdsteam doet onderzoek Het Vrijetijdsteam voert in 2010, samen met Huis voor de Sport Groningen, een onderzoek uit naar de wensen van cliënten op het gebied van bewegen en vrije tijd. Dit onderzoek geeft het Vrijetijdsteam een goed beeld van de individuele wensen van cliënten en handvatten voor de toekomst. Het team wil met de vrijetijdsactiviteiten toe naar een aanbod dat gebaseerd is op individuele vragen en wensen. Het onderzoek levert veel gegevens op over bewegen, vrije tijd en gezondheid van mensen met een verstandelijke beperking. Het Vrijetijdsteam en Huis voor de Sport Groningen gebruiken de informatie om nieuwe activiteiten te ontwikkelen die aansluiten bij de cliënten. Daarbij zoeken ze aansluiting bij de reguliere sportverenigingen.

9 Werk en dagbesteding uitgebreid Wie wil het niet: een leuke baan of dagbesteding waar je je talenten volop kunt benutten. Gezellig samen met collega s dat doen waar je goed in bent. De dagbesteding die De Zijlen cliënten biedt, is in het verslagjaar opnieuw uitgebreid. Zo opent een nieuwe Twinkel in Veendam haar deuren, net als Brons in Appingedam, krijgen de cliënten op Nienoord een eigen onderkomen en komt er binnenkort een dierenweide in Zuidhorn.

10 Nieuwe dierenweide in wording De komst van de dierenweide, inclusief een mooi dierenverblijf, aan de Oostergast in Zuidhorn krijgt in 2010 langzaam maar zeker steeds meer vorm. De verwachting is dat de nieuw aan te leggen dierenweide met stallen in de loop van 2011 in gebruik kan worden genomen. De Zijlen neemt de verzorging van de dieren voor haar rekening. Naast de drie dierenweides in Groningen - Eelderbaan, Boegbeeld en Boerderijum - is dit de vierde dierenweide waar De Zijlen werk en dagbesteding biedt aan cliënten.

11 Cliënten aan de slag op Nienoord Sinds 2010 verrichten cliënten allerlei werkzaamheden op landgoed Nienoord in Leek. Ze doen naast dierverzorging ook onderhoudswerk, zoals tuinonderhoud, blad harken, snoeien en vegen. De cliënten krijgen in 2010 een nieuw onderkomen in het Familiepark. De plek waar de unit staat is inmiddels omgedoopt tot Zijlenplein. Voor De Zijlen is dit, naast het Havengebouw in Leek, een mooie vorm van werk en dagbesteding op het fraaie landgoed Nienoord.

12 Buiten Gewoon brengt de natuur dichtbij Buiten Gewoon is een project van het Keerpunt op Sintmaheerdt in Tolbert. Het is een project dat erop gericht is vogels te leren (her)kennen. Hierdoor ontwikkelen cliënten een nieuwe hobby waardoor ze, al dan niet met begeleiding, in hun vrije tijd de natuur in kunnen trekken. Cliënten hangen nestkasten op en ringen jonge vogels. Alle gespotte vogels worden geteld en doorgegeven aan het Sovon, Vogelonderzoek Nederland.

13 Nieuw: Brons dagbesteding Eind 2010 gaat Brons dagbesteding in Appingedam van start. Deze locatie dankt haar naam aan de vestigingsplaats: het industrieterrein van de voormalige Bronsmotorenfabriek. De dagbesteding vindt plaats in het voormalige hoofdgebouw. De activiteiten zijn ambachtelijk, zoals textiele werkvormen, textiel verven en breien. Daarnaast maken cliënten conserven, zoals jam, saus en relish. De houtbewerking bestaat onder meer uit het opknappen van oude meubels.

14 De organisatie blijft flexibel en in beweging Een goede organisatie blijft flexibel en in beweging, reagerend op de vraag van cliënten en inspelend op in- en externe ontwikkelingen. Steeds weer toetst De Zijlen haar werkwijze en past deze waar nodig aan. Ook extern wordt kritisch meegekeken door het HKZ-instituut. De afkorting staat voor Harmonisatie Kwaliteitsbeoordeling in de Zorgsector. Een organisatie met het HKZ-keurmerk, zoals De Zijlen, heeft intern de zaken goed op orde, stelt de klant centraal en werkt voortdurend aan verbetering van de zorgen dienstverlening.

15 Afscheid managers In 2010 neemt De Zijlen afscheid van drie leden van het managementteam. Op 26 december 2010 overlijdt Henk Schlüter. Door de jaren heen had hij verschillende leidinggevende functies. Henk was een bevlogen manager, die pal voor zijn mensen stond. Tegelijkertijd gaf hij zo leiding, dat de eigen regie van mensen werd versterkt. Henk was tot medio 2010 regiomanager Westerkwartier. Ook Anne-marie Bakker, sectormanager Zorgondersteuning, en Yvonne van Deutekom, regiomanager Kind en Gezin, nemen in 2010 afscheid van De Zijlen. Zij zetten hun werk elders voort.

16 Een eigen plek voor iedereen In de notitie Anders en beter staat welke stappen De Zijlen de komende jaren onderneemt voor de verdere ontwikkeling van de zorg en de organisatie. Wat de organisatie wil is een eigen plek in de samenleving voor cliënten en werk van betekenis voor medewerkers. De vraag van de cliënt wil De Zijlen zo goed mogelijk en zo dicht mogelijk bij huis beantwoorden. Daarvoor is een aanbod in de directe omgeving nodig. Ook wordt de structuur van de organisatie onder de loep genomen en gaat het aantal regio s in 2011 terug van vier naar drie.

17 Betekenis boven beperking Alle mensen met of zonder beperking zijn uniek en van grote betekenis voor elkaar. Cliënten hebben betekenis voor anderen, ondanks en soms ook dankzij hun belemmeringen. Mensen worden (meer) mens samen met anderen. De Zijlen verwerkt de aandacht voor deze zaken in haar ondersteuning bij cliënten. Hierdoor komt heel de mens in beeld. We organiseren samen met de cliënt, zijn ouders en verwanten en vrijwilligers hoe hij zijn leven leidt. De beweging die daarmee in gang wordt gezet is: van verstandelijke beperking naar betekenisvolle mogelijkheden.

18 Opnieuw HKZ goedgekeurd In het najaar van 2010 wordt de externe HKZ-audit succesvol afgerond. De afkorting staat voor Harmonisatie Kwaliteitsbeoordeling in de Zorgsector. HKZ is een kwaliteitsinstituut dat kwaliteitsnormen opstelt voor een groot aantal branches in Zorg en Welzijn. Een paar verbeterpunten blijven allereerst staan, waaronder de registratie van geneesmiddelen en vrijheidsbeperkende maatregelen. Het plan van aanpak zorgt ervoor dat ook deze punten worden verbeterd. Medewerkers van het HKZ tonen zich tijdens de tweede auditdag tevreden over de genomen maatregelen en complimenteren De Zijlen met de organisatie die goed op orde is en die ze als plezierig, open en transparant ervaren. Hiermee is De Zijlen weer een jaar HKZ goedgekeurd.

19 Zorgondersteuning verder verbeterd De Zijlen wil goede ondersteuning en zorg bieden. Dit betekent systematisch te werk gaan en daar waar mogelijk de ondersteuning steeds verder beteren. In het verslagjaar gebeurt dit onder meer door digitalisering van het persoonlijk plan, verbetering van de medicijnverstrekking en het afbouwen van vrijheidsbeperkende maatregelen. In de Kenniskringen blijft de organisatie werken aan kennis en kunde op allerlei fronten.

20 Persoonlijk plan nu digitaal In het project Samen Beter draait alles om verbetering van het persoonlijk plan. Dit plan is vereenvoudigd en sinds 2010 digitaal in te vullen. In het verslagjaar wordt de nieuwe persoonlijk plansystematiek ingevoerd, net als de nieuwe zorg- en dienstverleningsovereenkomst. Het persoonlijk plan wordt ondersteuningsplan. Bij de voorbereiding en bespreking van dit plan wordt de cliënt nu systematisch betrokken.bijna alle locaties werken inmiddels met de gedigitaliseerde ondersteuningsplannen en gebruiken de nieuwe persoonlijk plansystematiek. Op basis van de persoonlijk planbespreking krijgen cliënten een nieuwe zorg- en dienstverleningsovereenkomst. Voor enkele locaties vindt de afronding plaats in 2011.

21 Zorgvuldigheid sterk verbeterd De Inspectie voor de Gezondheidszorg bezoekt in 2010 De Zijlen in het kader van Medicatieveiligheid en de wet Bopz. Als patiënten een gevaar vormen voor zichzelf of hun omgeving, kunnen ze gedwongen worden opgenomen. Dit regelt de wet Bopz. De wet regelt ook of en wanneer er vrijheidsbeperkende maatregelen mogen worden toegepast. De bedoeling is dat deze maatregelen zo min mogelijk worden gebruikt. De Inspectie concludeert dat enkele punten voor verbetering vatbaar zijn. De Zijlen treft direct maatregelen om deze zaken te verbeteren. Met name het terugdringen van vrijheidsbeperkende interventies en zorgvuldige uitvoering ervan staan centraal. Ook het beheer van medicijnvoorraden is verbeterd, onder andere door digitalisering van de medicijnverstrekking.

22 Positieve kijk op moeilijk hanteerbaar gedrag In september gaan Wierde 11 en Dobbe 23 van start met het verbetertraject Probleemgedrag. Probleemgedrag staat voor vormen van gedrag die de cliënt of zijn omgeving als moeilijk hanteerbaar ervaren. Verbeterteams presenteren aan elkaar de fasen van het Sociaal Emotioneel Ontwikkelingsniveau met als doel inzicht te krijgen in het sociaal en ontwikkelingsniveau van de cliënt. Tijdens deze bijeenkomst komen ze tot de conclusie dat het probleemgedrag in bepaalde uitingen afneemt. Dit komt door een andere benadering van de cliënt en het geven en ontvangen van feedback door de medewerkers. Ook het bekijken van beelden zorgt voor een positieve verbetering in het kijken naar de cliënt.

23 Kennis ontwikkelen en delen Het doel van een Kenniskring is het delen, verbinden en ontwikkelen van kennis door de leden. Een Kenniskring is een samenwerkingsverband van collega s, vaak uit verschillende afdelingen en disciplines. Daarnaast hebben ouders en verwanten zitting in een Kenniskring. In totaal zijn er zes Kenniskringen: Seksualiteit & Relaties, Sociale integratie, Ethiek, Probleemgedrag, Ernstig meervoudige beperkingen en Ambulante dienstverlening & gezinsondersteuning.

24 Nieuwbouw geeft cliënt meer privacy De wereld verandert continu. Zo ook de eisen die worden gesteld aan de huisvesting van cliënten. Een eigen appartement of studio, voorzien van eigen sanitair, geeft hen meer privacy. In 2010 verhuizen cliënten, worden bouwplannen goedgekeurd, uitgevoerd en gaat de nieuwbouw van de Lindehoeve in Tolbert van start.

25 Nieuwbouw Oostergast in gebruik Op 29 mei 2010 vindt de open dag plaats voor aanstaande bewoners en hun familie aan de Capellastraat in Zuidhorn. In de nieuwe wijk Oostergast zijn woningen gebouwd voor tweeëntwintig senioren met een verstandelijke beperking. Eind augustus verhuizen de bewoners naar hun nieuwe onderkomen. De studio s hebben een grote badkamer en zijn voorzien van allerlei technologische snufjes. De Capellastraat is onderdeel van het prachtige woonzorgcentrum van Zonnehuisgroep Noord voor ouderen.

26 Bouwvergunning Grootegast is binnen Aan de Parklaan in Grootegast worden in 2011 in totaal vierentwintig appartementen gebouwd met een zit- en slaapkamer. Daarnaast krijgt de nieuwbouw gezamenlijke huiskamers. De appartementen zijn zowel geschikt voor bewoners met een zeer intensieve zorgvraag als voor mensen die redelijk zelfstandig kunnen wonen. Als alles volgens de plannen verloopt, wordt in 2012 naar het nieuwe onderkomen verhuisd. Voor zowel cliënten van Ienemane in Niekerk als voor cliënten van Sintmaheerdt in Tolbert kan dit hun nieuwe woonomgeving worden. Eind oktober 2010 is de bouwvergunning binnen en dit betekent dat de bouw van start kan gaan.

27 Nieuwbouw Van Panhuyslaan en Lindehoeve In 2010 wordt bekend dat de nieuwbouw aan de Van Panhuyslaan in Leek doorgaat. Het is de bedoeling dat de studio s en appartementen in 2012 klaar zijn. Cliënten van de Kerkweg en van de huidige buitenlocaties van Sintmaheerdt zijn de nieuwe bewoners. De Van Panhuyslaan ligt dichtbij het centrum. Na jaren wachten is ook nieuwbouw van de Lindehoeve een feit. Begin 2011 is gestart met de bouw.

28 Koetshuis Sintmaheerdt bijna opgeleverd Op 5 maart 2010 gaat de bouw op het sportveld van Sintmaheerdt in Tolbert van start. Dit zijn de allereerste bouwwerkzaamheden die uiteindelijk leiden tot een volledig nieuwe wijk Sintmaheerdt. Volgens de planning worden de studio s in het voorjaar van 2011 opgeleverd. De straat van de nieuwbouw heeft een nieuwe naam: Het Koetshuis. In 2011 verhuizen cliënten van De Terp en Dobbe 23 naar het Koetshuis.

29 Kind & Gezin volop in beweging De afdeling Kind & Gezin is in 2010 volop in beweging. De Alekamp sluit haar deuren, de Brede School in Nuis waar Maricja naar toe verhuist - is bijna klaar en de Centra voor Onderwijs Dagbegeleiding en Gezinsondersteuning (CODG) krijgen een steeds steviger basis.

30 De Alekamp sluit haar deuren In het voorjaar van 2010 wordt besloten om De Alekamp in Onnen vervroegd te sluiten. Dit betekent dat andere huisvesting moet worden gezocht voor de kinderen. De maanden na het besluit verhuizen de eerste kinderen en jongeren. Eind 2010 is de verhuizing naar De Terp in Tolbert een feit en volgt nog een aantal verhuizingen. Een intensief traject voor niet alleen de jongeren, maar ook voor de medewerkers. Zij hebben zich enorm ingezet om dit proces goed te laten verlopen.

31 Feest bij de Brede School in Nuis Woensdag 9 juni 2010 wordt het hoogste punt van de bouw van de Brede School in Nuis officieel bereikt. Wethouder Bloem van de gemeente Marum viert dit heuglijke moment samen met enkele kinderen en afgevaardigden van de vijf toekomstige gebruikers van de school: peuterspeelzaal t Molenhofje, kinderdagcentrum Maricja, kindercentrum Baloo, openbare basisschool De Coepel en christelijke basisschool De Kring. Door deelname aan de Brede School wil De Zijlen kinderen met en zonder beperkingen samen naar school laten gaan. De verwachting is dat dit voor beide groepen een positieve bijdrage levert aan hun leven.

32 Aansluiting bij Vroeg, Voortdurend en Integraal De Centra voor Onderwijs, Dagbegeleiding en Gezinsondersteuning (CODG) sluiten in 2010 aan bij het landelijke project Vroeg, Voortdurend en Integraal (VVI). In dit project wordt landelijk en lokaal gewerkt aan goede diagnostiek voor jonge kinderen en aan een goede zorg- onderwijscombinatie. Ook de ondersteuning thuis in het gezin vindt vanuit het CODG plaats. De provinciaal ontwikkelde CODG-map wordt op 19 mei 2010 overhandigd aan gedeputeerde Pim de Bruijne en Piety Groeneveld van Menzis. In de CODG-map staat informatie over de samenwerking, zorg- en onderwijsarrangementen en het opstellen van een handelingsplan met zorgprofielen en leerlijnen. Voorzitter van de Groningse stuurgroep is Hetty de With.

33 Hulp op maat voor ouder en kind Alle kinderen in Nederland hebben recht op onderwijs. Dit geldt ook voor kinderen met een ernstige beperking. Daarom werken de scholen voor speciaal onderwijs nauw samen met organisaties voor mensen met een beperking. Ze richten acht Centra voor Onderwijs, Dagbegeleiding en Gezinsondersteuning (CODG) op in de provincie Groningen. De acht CODG s bieden ouders, vanaf de geboorte van hun kind met een beperking, ondersteuning bij opvoedingsvragen en het stimuleren van de ontwikkeling van hun kind. Elk CODG heeft een kinderdagcentrum. Zorgaanbieder en school bieden kinderen vanaf vier jaar een onderwijs-zorgprogramma. Op deze manier krijgen kinderen met een ernstige beperking onderwijs op maat. Eén van de acht centra is Maricja/ De Wingerd in Tolbert.

34 Goede dienstverlening betekent vooral succesvol samenwerken De Zijlen realiseert zich dat goede dienstverlening vooral betekent samenwerken met andere partners. Op die manier wordt kennis gedeeld en kan dat wat een organisatie zelf niet in huis heeft, toch worden geboden. Samenwerking verbreedt de blik van de organisatie en betekent betere dienstverlening.

35 Vanboeijen en De Zijlen samen in ICT Al enige tijd werken De Zijlen en Vanboeijen intensief samen op het gebied van ICT. Dankzij deze nauwe samenwerking voldoen beide organisaties steeds beter aan de eisen die worden gesteld aan de toenemende vraag naar ondersteuning in lopende en vernieuwingstrajecten. Op dit moment bedienen beide organisaties bijna drieduizend medewerkers op ongeveer tweehonderd locaties. De twee ICTservicedesks zijn inmiddels samengevoegd tot één team, sinds november 2010 is het team gevestigd in Assen. Dit betekent een goede basis voor groei in goede voorzieningen om de kwaliteit van de dienstverlening verder te kunnen verbeteren.

36 Samenwerking gemeenten verstevigd In 2010 maakt de Zorgcoöperatie Nederland (ZCN) bekend dat zij haar activiteiten stapsgewijs afbouwt. De reden is dat de beoogde efficiencyvoordelen achterblijven bij de verwachtingen. De voordelen komen niet van de grond vanwege de geografische spreiding van de deelnemende organisaties en het verschil in omvang en doelgroepen. De samenwerking met de noordelijke partners, met name Vanboeijen, Noorderbrug en NOVO zet De Zijlen voort. Meer dan eerder gaat De Zijlen de samenwerking met gemeenten intensiveren. Het nieuwe kabinet heeft plannen om meer zorg van de AWBZ over te hevelen naar de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), uitgevoerd door gemeenten. Denk aan de begeleiding voor cliënten die zelfstandig of thuis bij hun ouders wonen.

37 De Zijlen voor kwaliteit De Zijlen doet mee aan allerlei kwaliteitstrajecten. Zo werkt De Zijlen mee aan de uitvoering van het Kwaliteitskader Gehandicaptenzorg en HKZ. Ook intern werken we aan kwaliteitsverbetering van zorg en delen we kennis door goede praktijkvoorbeelden te presenteren.

38 Steeds meer samenwerking in het noorden De Zijlen werkt veel en graag samen met anderen, zoals bijvoorbeeld in De Gilde in Muntendam. Vanwege de komende bezuinigingen gaat de organisatie met haar noordelijke partners NOVO, Vanboeijen en Noorderbrug op zoek naar de voordelen die nauwere samenwerking kan opleveren. Samen met Vanboeijen onderzoekt De Zijlen bijvoorbeeld welke samenwerking mogelijk is op het gebied van ondersteunende diensten. Samen met de drie partners kijkt De Zijlen eveneens naar bundeling van krachten op het gebied van inkoop, cliëntenvervoer, aanschaf van softwarepakketten, scholing, samenwerking AVG-artsen en ICT.

39 De laatste nieuwtjes op een rij De Zijlen ondersteunt in de stad en provincie Groningen zo n twaalfhonderd mensen met een verstandelijke beperking bij wonen, werk of dagbesteding. Dit betekent dat er voortdurend nieuws te melden is. Het belangrijkste nieuws wordt uiteraard uitgewisseld in een persoonlijk gesprek met de cliënt en zijn of haar ouders en verwanten. Daarnaast plaatst De Zijlen nieuwtjes onder meer op de website en in het kwartaalblad Zijlnieuws.

40 Nachtzorgcentrale De Zijlen maakt steeds vaker gebruik van technologische ontwikkelingen en innovaties. De nachtzorgcentrale op Sintmaheerdt volgt cliënten s nachts op afstand. Dankzij deze technologie kunnen 165 cliënten die op Sintmaheerdt wonen, contact leggen met de nachtdienst. In december 2010 is De Gilde in Muntendam eveneens aangesloten op de nachtzorgcentrale en zijn de voorbereidingen in volle gang voor aansluiting van de Oostergast in Zuidhorn. Op termijn worden alle nieuwbouw en bestaande locaties aangesloten.

41 Nieuwe maaltijdenleverancier Na een aanbestedingstraject van enkele maanden wordt per 1 juni 2010 de nieuwe maaltijdleverancier voor De Zijlen bekend: Maaltijd Service Noord (MSN). MSN levert koelverse maaltijden die voor gebruik in een hete lucht oven worden geplaatst. MSN onderscheidt zich van haar concurrenten door maaltijden te maken van verse producten. Bij de proeverijen kwamen hun maaltijden met kop en schouders als beste uit de bus. Lekker eten is heel belangrijk!

42 Veel belangstelling voor Gildesymposium Op maandag 13 september 2010 vindt het symposium Met Lef & Liefde plaats in de Heemtuin in Muntendam. De organisatoren zijn de partners, waaronder De Zijlen, van het project Comfortabel Wonen De Gilde. Meer dan 150 professionals bezoeken het symposium. Tijdens het interactieve evenement maken ze kennis met De Gilde, een vernieuwend project waarin het gelukt is om in een plattelandsgemeente wonen, zorg en welzijn te combineren. Aan de orde komen succesfactoren en valkuilen van deze samenwerking.

43 Beste praktijkvoorbeelden Tijdens het door De Zijlen georganiseerde symposium in 2009 presenteerden medewerkers allerlei succesvolle praktijkvoorbeelden. Deze varieerden van praktische voorbeelden tot voorbeelden die te maken hebben met de eigen regie van cliënten en kwaliteitsverbetering. Dit is zo n succes, dat De Zijlen hiermee doorgaat. De medewerkers leveren in 2010 nieuwe praktijkvoorbeelden aan, zoals een doodboek. Dit boek is bedoeld om met bewoners in gesprek te gaan over doodgaan en hun wensen bij overlijden. Ook presenteren de medewerkers de nieuwe methodiek Ervaar het maar, bedoeld ter stimulering van motoriek, zintuigen en communicatie in de begeleiding van mensen met een ernstige meervoudige handicap. Tot slot is er de koffer: Eerste Hulp Bij Opvoeding.

44 Tekst: De Zijlen Fotografie: De Zijlen en Tineke Hamming Zuidlaren Vormgeving: Wecke Design Groningen Druk: Tienkamp Groningen Mei 2011

Of misschien zoek je een leuke werkplek of dagbesteding voor jezelf of voor een familielid. Of je wilt iets zinnigs doen in je vrije tijd.

Of misschien zoek je een leuke werkplek of dagbesteding voor jezelf of voor een familielid. Of je wilt iets zinnigs doen in je vrije tijd. Welkom bij De Zijlen Wie wil het niet? Wonen in een prettig dorp of in een leuke buurt. Waar je kunt zijn wie je bent en je leven kunt leiden zoals dat bij jou past. Waar je meedoet aan dat wat er om je

Nadere informatie

DE ZIJLEN MET ZORG IN DE SAMENLEVING

DE ZIJLEN MET ZORG IN DE SAMENLEVING De Zijlen ondersteunt in de provincie DE ZIJLEN MET ZORG IN DE SAMENLEVING Groningen 1400 mensen bij wonen, werk en dagbesteding en vrijetijd. Het gaat om mensen met een verstandelijke beperking. Dat doen

Nadere informatie

DEELNEMEN AAN DE SAMENLEVING IETS BETEKENEN VOOR EEN ANDER

DEELNEMEN AAN DE SAMENLEVING IETS BETEKENEN VOOR EEN ANDER DEELNEMEN AAN DE SAMENLEVING IETS BETEKENEN VOOR EEN ANDER BETEKENIS BOVEN BEPERKING Ieder mens is uniek en doet mee. We betekenen allemaal iets in het leven van anderen en omgekeerd. We houden van elkaar,

Nadere informatie

De Zijlen. met zorg in de samenleving

De Zijlen. met zorg in de samenleving De Zijlen met zorg in de samenleving Bijzonder jaar! De Zijlen bestaat in 2009 12,5 jaar. Dit is de leeftijd van een koperen verbintenis die ons reden geeft om feest te vieren! Mensen met een verstandelijke

Nadere informatie

Hetty de With, raad van bestuur

Hetty de With, raad van bestuur Verrassende krachten is dit jaar het thema van het jaarbeeld van De Zijlen. We willen de kwaliteit van onze zorg en dienstverlening de komende jaren nog verder verbeteren. Dit doen we op basis van Verrassende

Nadere informatie

Directeur/bestuurder Peter Meijs aan het woord. Nieuwe leidinggevenden bij SDW stellen zich voor

Directeur/bestuurder Peter Meijs aan het woord. Nieuwe leidinggevenden bij SDW stellen zich voor SDWNIEUWS Informatie voor cliënten, ouders en cliëntvertegenwoordigers oktober 2010 BELANGRIJKE Informatie voor jou, lees dit blad goed! Directeur/bestuurder Peter Meijs aan het woord > Lees verder op

Nadere informatie

&Ons Tweede Thuis VOLWASSENEN

&Ons Tweede Thuis VOLWASSENEN &Ons Tweede Thuis VOLWASSENEN & & VOLWASSENEN Ondersteuning voor mensen met een beperking Heb je een beperking of heeft je zoon of dochter een beperking? Dan is wat ondersteuning soms erg welkom. Ons Tweede

Nadere informatie

Sámen maken we de zorg steeds beter Kwaliteitskader Gehandicaptenzorg

Sámen maken we de zorg steeds beter Kwaliteitskader Gehandicaptenzorg Sámen maken we de zorg steeds beter Kwaliteitskader Gehandicaptenzorg 2017-2022 Kwaliteitskader Gehandicaptenzorg 2017-2022 Een kwaliteitskader voor zorgaanbieders dat uitgaat van de kwaliteit van bestaan

Nadere informatie

Begeleiding, wonen en dagbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking

Begeleiding, wonen en dagbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking Begeleiding, wonen en dagbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking 1 Er zíjn in zorg Ieder mens is uniek. Mensen met een verstandelijke beperking hebben vaak wat meer hulp nodig om hun eigen,

Nadere informatie

Sámen maken we de zorg steeds beter. Samenvatting Kwaliteitskader Gehandicaptenzorg

Sámen maken we de zorg steeds beter. Samenvatting Kwaliteitskader Gehandicaptenzorg Sámen maken we de zorg steeds beter Samenvatting Kwaliteitskader Gehandicaptenzorg 2017-2022 Samenvatting Kwaliteitskader Gehandicaptenzorg 2017-2022 Een kwaliteitskader voor zorgaanbieders dat uitgaat

Nadere informatie

Begeleiding, wonen en dagbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking

Begeleiding, wonen en dagbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking Begeleiding, wonen en dagbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking Wij zíjn er voor jou Prezzent ondersteunt je om zo zelfstandig mogelijk te wonen, op onze woonlocaties of met ambulante begeleiding.

Nadere informatie

Samen bruggen bouwen. Het manifest: de basis van en voor SDW

Samen bruggen bouwen. Het manifest: de basis van en voor SDW Samen bruggen bouwen Het manifest: de basis van en voor SDW Inhoud Samen bruggen bouwen 10 4 6 De basis van en voor SDW Waarom bestaat SDW? 8 Waar willen we naar toe? Van waaruit handelen wij? Onze belofte

Nadere informatie

Hoe gaat het eigenlijk met jou?

Hoe gaat het eigenlijk met jou? Hoe gaat het eigenlijk met jou? Amarins (medewerker) en Debbie (medewerker) vanboeijen.nl Hoe gaat het eigenlijk met jou? Een Goed leven voor cliënten. En Mooi werk voor medewerkers. Met elkaar. Daar staat

Nadere informatie

!7": ZORG 6ERPLEGING EN 6ERZORGING

!7: ZORG 6ERPLEGING EN 6ERZORGING !7": ZORG 6ERPLEGING EN 6ERZORGING )NKOOPBELEID,ANGDURIGE :ORG +LANTVERSIE Uitgangspunten en inkoopdoelen 2015 Verpleging en Verzorging (V&V) U hebt recht op langdurige zorg als dat nodig is. Denk aan

Nadere informatie

Meer info over Prisma en WMO?

Meer info over Prisma en WMO? Meer info over Prisma en WMO? wmo@prismanet.nl www.prismanet.nl Plan een bezoekje! U kunt het Prisma-aanbod pas echt ervaren als u het ook met eigen ogen gezien heeft. Prisma heet u van harte welkom voor

Nadere informatie

BUITENSTE BINNEN. Op weg naar een nieuwe werkelijkheid

BUITENSTE BINNEN. Op weg naar een nieuwe werkelijkheid BUITENSTE BINNEN Op weg naar een nieuwe werkelijkheid Aanleiding 1. Visie kabinet hervorming langdurige zorg 2. Transitie AWBZ Wmo-Jeugdwet-Participatiewet: Overheveling taken rijk gemeenten Bezuiniging

Nadere informatie

Vrijheidsbeperkende maatregelen. Vrijheidsbeperkende maatregelen terugdringen? in de langdurende zorg. Vilans helpt mee

Vrijheidsbeperkende maatregelen. Vrijheidsbeperkende maatregelen terugdringen? in de langdurende zorg. Vilans helpt mee Vrijheidsbeperkende maatregelen in de langdurende zorg Vrijheidsbeperkende maatregelen terugdringen? Vilans helpt mee Hoe staat je organisatie ervoor? Kom erachter hoe het staat met vrijheidsbeperking

Nadere informatie

Zoek je een leuk woonhuis? Welkom bij De Zijlen!

Zoek je een leuk woonhuis? Welkom bij De Zijlen! Zoek je een leuk woonhuis? Welkom bij De Zijlen! Ben je op zoek naar een leuke woonplek met begeleiding? Zoek je vooral een vertrouwde plek voor jouw zoon of dochter? Waar jouw kind zichzelf kan zijn en

Nadere informatie

Verslag kwaliteit 2017 cliëntversie

Verslag kwaliteit 2017 cliëntversie Pagina 1 van 14 Inhoud Inleiding... 3 Bouwsteen 1: de zorg die jij krijgt... 4 Bouwsteen 2: ervaringen van de cliënt... 7 Bouwsteen 3: functioneren van de teams...11 Leren van klachten en incidenten...13

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2013 CENTRALE MEDEZEGGENSCHAPSRAAD

JAARVERSLAG 2013 CENTRALE MEDEZEGGENSCHAPSRAAD JAARVERSLAG 2013 CENTRALE MEDEZEGGENSCHAPSRAAD De Zijlen Februari 2014 pagina 1 1. Samenstelling CMR In 2013 was de samenstelling van de CMR als volgt: Dhr. Henk Koning Functie CMR Voorzitter Betrokken

Nadere informatie

Regio Noord. stichting voor gereformeerde zorg en ondersteuning aan mensen met een handicap

Regio Noord. stichting voor gereformeerde zorg en ondersteuning aan mensen met een handicap Regio Noord stichting voor gereformeerde zorg en ondersteuning aan mensen met een handicap Mensen met mogelijkheden Sprank is een landelijke stichting voor zorg, begeleiding en ondersteuning aan mensen

Nadere informatie

Passend Vertrouwd Dichtbij. Even voorstellen: Syndion

Passend Vertrouwd Dichtbij. Even voorstellen: Syndion Passend Vertrouwd Dichtbij Even voorstellen: Syndion Passend Vertrouwd Dichtbij Syndion ondersteunt mensen met een handicap; volwassenen en kinderen met een lichamelijke, verstandelijke, zintuiglijke of

Nadere informatie

Rotterdam Rijnmond. Zorg voor jongeren en hun gezin. Begeleiding en (tijdelijk) wonen voor jongeren BEGELEID WONEN INDIVIDUELE BEGELEIDING

Rotterdam Rijnmond. Zorg voor jongeren en hun gezin. Begeleiding en (tijdelijk) wonen voor jongeren BEGELEID WONEN INDIVIDUELE BEGELEIDING BEGELEID WONEN INDIVIDUELE BEGELEIDING GEZINS- BEGELEIDING DAGBESTEDING Rotterdam Rijnmond Zorg voor jongeren en hun gezin Begeleiding en (tijdelijk) wonen voor jongeren Wie zijn wij? Stichting Prokino

Nadere informatie

Bij ons draait het om u.

Bij ons draait het om u. Bij ons draait het om u. En om de mensen die voor u belangrijk zijn. Als u wilt, kunnen wij u en uw naasten ondersteunen. Bijvoorbeeld met goede zorg, hulp bij het huishouden of een personenalarm. En alles

Nadere informatie

!7": ZORG 'EHANDICAPTENZORG

!7: ZORG 'EHANDICAPTENZORG !7": ZORG 'EHANDICAPTENZORG )NKOOPBELEID,ANGDURIGE :ORG +LANTVERSIE De inkoop van gehandicaptenzorg in 2015 1 Als het nodig is heb je recht op langdurige zorg. Denk aan thuiszorg, verblijf in een verpleeg-

Nadere informatie

Presentatie verdiepingssessie inkoop Jeugd-AWBZ. Vrijdag 13 juni 2014

Presentatie verdiepingssessie inkoop Jeugd-AWBZ. Vrijdag 13 juni 2014 Presentatie verdiepingssessie inkoop Jeugd-AWBZ Vrijdag 13 juni 2014 Wie zijn we? Ons Tweede thuis is een organisatie ten dienste van ongeveer 2000 mensen met een verstandelijke, meervoudige of lichamelijke

Nadere informatie

Uitkomsten cliëntervaringsonderzoek Wmo 2015

Uitkomsten cliëntervaringsonderzoek Wmo 2015 Uitkomsten cliëntervaringsonderzoek Wmo 2015 1. Algemeen In het Westerkwartier is het cliëntervaringsonderzoek Wmo over 2015 afgerond en zijn de resultaten hiervan inmiddels bekend. In 18 van de 23 Groningse

Nadere informatie

Weten wat er verandert in de jeugdhulp in 2015? Deze lijst geeft antwoord op de meest gestelde vragen.

Weten wat er verandert in de jeugdhulp in 2015? Deze lijst geeft antwoord op de meest gestelde vragen. Weten wat er verandert in de jeugdhulp in 2015? Deze lijst geeft antwoord op de meest gestelde vragen. Vanaf 1 januari 2015 zijn wij als gemeente verantwoordelijk voor de jeugdhulp in Hendrik-Ido- Ambacht.

Nadere informatie

PUBLIEKSVERSIE ZORGINKOOPBELEID Wlz 2016 VERPLEGING EN VERZORGING

PUBLIEKSVERSIE ZORGINKOOPBELEID Wlz 2016 VERPLEGING EN VERZORGING PUBLIEKSVERSIE ZORGINKOOPBELEID Wlz 2016 VERPLEGING EN VERZORGING JULI 2015 TOELICHTING Zorgkantoren willen cliënten(raden) informeren over het zorginkoopbeleid van de zorgkantoren voor de Wet langdurige

Nadere informatie

Ik, bepaal zelf wel hoe ik leef

Ik, bepaal zelf wel hoe ik leef Ik, bepaal zelf wel hoe ik leef Welkom bij De Goede Zorg Zelf zorg kiezen Bij De Goede Zorg kiest u zelf de zorg of hulp die u nodig heeft. Onze dienstverlening is erop gericht dat u zo lang mogelijk zelfstandig

Nadere informatie

Samen doen. Zorgvisie. Zorg- en dienstverlening van A tot Z

Samen doen. Zorgvisie. Zorg- en dienstverlening van A tot Z Samen doen Zorgvisie Zorg- en dienstverlening van A tot Z Wat en hoe? 3 W Samen met de cliënt bepalen we wát we gaan doen en hóe we het gaan doen. Mensen met een verstandelijke beperking kunnen op diverse

Nadere informatie

Jaarverslag Cliëntenvereniging Januari De cliëntenvereniging

Jaarverslag Cliëntenvereniging Januari De cliëntenvereniging Jaarverslag 2013 Cliëntenvereniging Januari 2013 De cliëntenvereniging De cliëntenvereniging is opgericht voor en door cliënten van De Zijlen. Wij zijn een zelfstandige vereniging. Wij komen op voor de

Nadere informatie

De Winckelsteegh. voor mensen met een ernstig verstandelijke handicap

De Winckelsteegh. voor mensen met een ernstig verstandelijke handicap De Winckelsteegh voor mensen met een ernstig verstandelijke handicap Maak kennis met De Winckelsteegh Wil je deze brochure lezen in eenvoudige taal? Zoek de plaatjes van het vergrootglas. Daaronder staan

Nadere informatie

In de Visie is beschreven waar SGL in de toekomst voor wil staan, rekening houdend met ontwikkelingen die op dit moment aan de orde zijn.

In de Visie is beschreven waar SGL in de toekomst voor wil staan, rekening houdend met ontwikkelingen die op dit moment aan de orde zijn. Bijlage 1 meerjarenbeleidsplan Missie, visie en kernwaarden SGL In dit document vindt u de hernieuwde Missie, Visie en kernwaarden. In de Missie is beschreven wat SGL uit wil dragen naar buiten. Daarbij

Nadere informatie

Daarvoor gaat u naar Minters

Daarvoor gaat u naar Minters Opvoeden & Opgroeien Eigen functioneren & Relaties Een leefbare buurt Daarvoor gaat u naar Minters U weet zelf vaak het beste wat goed is voor uzelf of uw gezin. En u gaat voor goede raad of praktische

Nadere informatie

Passend Vertrouwd Dichtbij. Maak kennis met. Syndion

Passend Vertrouwd Dichtbij. Maak kennis met. Syndion Passend Vertrouwd Dichtbij Maak kennis met Syndion Dat het gewoon is dat ik er ben Syndion ondersteunt mensen met een lichamelijke of verstandelijke handicap: kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen.

Nadere informatie

Ben Ik Tevreden? Meetinstrument cliënttevredenheid

Ben Ik Tevreden? Meetinstrument cliënttevredenheid Ben Ik Tevreden? Meetinstrument cliënttevredenheid De kracht van Ben ik tevreden? ligt in het hier en nu. Wensen van cliënten zetten direct aan tot actie. Meten is dus niet alleen weten, maar de start

Nadere informatie

Nieuwsbrief LFB Steunpunt Groningen Jaargang 3 Nummer 1

Nieuwsbrief LFB Steunpunt Groningen Jaargang 3 Nummer 1 Zomer 2011 Belangenbehartiging, dóór en vóór, mensen met een verstandelijke beperking Nieuwsbrief LFB Steunpunt Groningen Jaargang 3 Nummer 1 In dit nummer: Pag.2 Onderling Sterk Zuidhorn Pag.3 Onderling

Nadere informatie

Dienstverlening en ondersteuning aan mensen met een beperking. Maak kennis met... S n i. D s.

Dienstverlening en ondersteuning aan mensen met een beperking. Maak kennis met... S n i. D s. Dienstverlening en ondersteuning aan mensen met een beperking Maak kennis met... S n i. D s. Visie en kernwaarden Een eigen leven leiden Onze kernwaarden: Zeggenschap. Verbindend. Maatwerk, met lef! Kansen

Nadere informatie

IEDEREEN EEN EIGEN VOORDEUR ALLE NIEUWBOUW OP EEN RIJ EEN EIGEN WC EN DOUCHE VIND IK ECHT WEL COOL! VOOR VERWANTEN EN RELATIES

IEDEREEN EEN EIGEN VOORDEUR ALLE NIEUWBOUW OP EEN RIJ EEN EIGEN WC EN DOUCHE VIND IK ECHT WEL COOL! VOOR VERWANTEN EN RELATIES bouwnieuws DEF:Layout 1 14-12-2011 13:38 Pagina 2 SPECIAL DECEMBER 2011 BOUWNIEUWS... VOOR VERWANTEN EN RELATIES IEDEREEN EEN EIGEN VOORDEUR ALLE NIEUWBOUW OP EEN RIJ EEN EIGEN WC EN DOUCHE VIND IK ECHT

Nadere informatie

c A R i N T R E G G E L A N D H u i s T GERBRAND H E N G E LO

c A R i N T R E G G E L A N D H u i s T GERBRAND H E N G E LO carintreggeland huis T GERBRAND HENGELO Een warme sfeer in een modern jasje. Van harte welkom! Wilt u graag wonen in een mooi en comfortabel appartement? Vindt u een gezellige en veilige woonomgeving belangrijk?

Nadere informatie

Kwaliteitsrapportage over de periode juli 2015 tot en met juni 2016 V40_ indd :01

Kwaliteitsrapportage over de periode juli 2015 tot en met juni 2016 V40_ indd :01 Kwaliteitsrapportage over de periode juli 2015 tot en met juni 2016 2 Inhoud... Inhoudsopgave... 3 Inleiding... 4 Wat is kwaliteit van zorg... 5 De kwaliteitsrapportage 1. Zorgvuldig proces rond cliënten...

Nadere informatie

Leerplaatsomschrijving

Leerplaatsomschrijving Leerplaatsomschrijving Locatie/werkplek: De Campinglaan Onderdeel van KDC de Kleine Beer Adres: Postcode en woonplaats Vastgesteld: Campinglaan 1 a 9727 KH Groningen mei-2016 De Kleine Beer Kinderen/jongeren

Nadere informatie

c A R i n T R E G G E L A n D h u i S DE STOEVELAAR G O O R

c A R i n T R E G G E L A n D h u i S DE STOEVELAAR G O O R carintreggeland huis DE STOEVELAAR GOOR Aan de rand van Goor, met uitzicht over het Twentse landschap. Van harte welkom! Wilt u graag wonen in een mooi en comfortabel appartement? Vindt u een gezellige

Nadere informatie

Onderwijs, zorg en dienstverlening voor mensen met een visuele en andere beperking

Onderwijs, zorg en dienstverlening voor mensen met een visuele en andere beperking Onderwijs, zorg en dienstverlening voor mensen met een visuele en andere beperking Gewoon als het kan, bijzonder waar nodig Onze dochter heeft een verstandelijke beperking. Wij denken dat zij ook slecht

Nadere informatie

Voor mensen met een beperking

Voor mensen met een beperking Voor mensen met een beperking Inhoud van de presentatie Wat doet Promens Care? Ons motto Wvz. Schoonvelde Methodiek KNWWZ Betrokkenheid bewoners/ouders bij opstarten woonvoorziening Resultaten KNWWZ Voortgang

Nadere informatie

Traject Tilburg. Aanvragers: Gemeente Tilburg. Adviseur: Monique Postma, Alleato, CMO-net

Traject Tilburg. Aanvragers: Gemeente Tilburg. Adviseur: Monique Postma, Alleato, CMO-net Traject Tilburg Aanvragers: Gemeente Tilburg Adviseur: Monique Postma, Alleato, CMO-net Opgave: Beantwoorde ondersteuningsvraag In Tilburg is het traject Welzijn Nieuwe Stijl onderdeel van een groter programma

Nadere informatie

Zorg en Ondersteuning aan mensen met een verstandelijke beperking. Dit zijn wij we zijn er voor jou!

Zorg en Ondersteuning aan mensen met een verstandelijke beperking. Dit zijn wij we zijn er voor jou! Zorg en Ondersteuning aan mensen met een verstandelijke beperking Dit zijn wij we zijn er voor jou! Graag stellen we ons voor! Careander ondersteunt mensen met een verstandelijke beperking op het gebied

Nadere informatie

Kleinschalig wonen. Zo thuis mogelijk

Kleinschalig wonen. Zo thuis mogelijk Kleinschalig wonen Zo thuis mogelijk 2 Kleinschalig wonen. Zo thuis mogelijk Als thuis wonen niet meer veilig voelt en de behoefte aan bescherming en zorg groter wordt, dan is verhuizen naar een woonzorgcentrum

Nadere informatie

Gezinsbehandeling (IOG) bij kinderen met gedragsproblemen Sterker in de samenleving.

Gezinsbehandeling (IOG) bij kinderen met gedragsproblemen Sterker in de samenleving. Gezinsbehandeling (IOG) bij kinderen met gedragsproblemen Sterker in de samenleving. Powered by Pluryn Marco is acht jaar en heeft een licht verstandelijke beperking. Daarnaast heeft hij gedrags-, leer-,

Nadere informatie

T H U I S B I J A M E R P O O RT

T H U I S B I J A M E R P O O RT Wonen naar wens T H U I S B I J A M E R P O O RT Thuis bij Amerpoort Ieder mens is anders. En ieder mens heeft andere woonbehoeften. Bij Amerpoort staan de woon- en ondersteuningswensen van mensen met

Nadere informatie

vooruitkomen + Hulp na seksueel misbruik

vooruitkomen + Hulp na seksueel misbruik > vooruitkomen + Hulp na seksueel misbruik OUDERS & OPVOEDERS Als er binnen uw gezin sprake is van seksueel misbruik, heeft dat grote invloed. Er is veel verdriet, boosheid, wantrouwen en schuldgevoel.

Nadere informatie

Dat is mensenwerk. Wonen met ondersteuning en zorg bij Reinaerde. Voor volwassenen met een verstandelijke beperking. Ambulante Begeleiding

Dat is mensenwerk. Wonen met ondersteuning en zorg bij Reinaerde. Voor volwassenen met een verstandelijke beperking. Ambulante Begeleiding REINAERDE Dat is mensenwerk 1 met ondersteuning en zorg bij Reinaerde Voor volwassenen met een verstandelijke beperking Ambulante Begeleiding Op zoek naar een woning Individueel met begeleiding in de buurt

Nadere informatie

&Ons Tweede Thuis KINDEREN

&Ons Tweede Thuis KINDEREN &Ons Tweede Thuis KINDEREN & & KINDEREN Inleiding Het liefst zorg je als ouder zelf voor je kind maar soms heb je hulp nodig. Bijvoorbeeld als je kind een achterstand in de ontwikkeling of een verstandelijke,

Nadere informatie

Senioren ontmoeten elkaar. Verslag van 2 oktober 2010

Senioren ontmoeten elkaar. Verslag van 2 oktober 2010 Senioren ontmoeten elkaar Verslag van 2 oktober 2010 Meer overeenkomsten dan verschillen Dit is, in het kort, de conclusie van de lunchbijeenkomst Senioren ontmoeten elkaar 1 op 2 oktober 2010. De lunchbijeenkomst

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Project integratie diagnostiek, zorg en onderwijs januari Centra voor Onderwijs, Dagbegeleiding en Gezinsondersteuning (CODG)

Nieuwsbrief. Project integratie diagnostiek, zorg en onderwijs januari Centra voor Onderwijs, Dagbegeleiding en Gezinsondersteuning (CODG) Nieuwsbrief Project integratie diagnostiek, zorg en onderwijs januari 2008 Vanaf 2004 wordt voor kinderen met een beperking achter de schermen gewerkt aan een doorgaande lijn van diagnostiek, gezinsondersteuning,

Nadere informatie

Diagnostisch centrum

Diagnostisch centrum REINAERDE Diagnostisch Centrum Als uw kind zich anders ontwikkelt De ontwikkeling van kinderen verloopt niet altijd vanzelfsprekend. Bijvoorbeeld als uw kind een ontwikkelingsachterstand of beperking heeft

Nadere informatie

PUBLIEKSVERSIE ZORGINKOOPBELEID Wlz 2016 GEHANDICAPTENZORG

PUBLIEKSVERSIE ZORGINKOOPBELEID Wlz 2016 GEHANDICAPTENZORG PUBLIEKSVERSIE ZORGINKOOPBELEID Wlz 2016 GEHANDICAPTENZORG JULI 2015 TOELICHTING Zorgkantoren willen cliënten(raden) informeren over het zorginkoopbeleid voor de Wet langdurige zorg (Wlz) voor 2016. Het

Nadere informatie

Veranderingsprocessen en vernieuwing in het sociale domein. Marike Hafkamp, MSc Apeldoorn, 30 oktober 2014

Veranderingsprocessen en vernieuwing in het sociale domein. Marike Hafkamp, MSc Apeldoorn, 30 oktober 2014 Veranderingsprocessen en vernieuwing in het sociale domein Marike Hafkamp, MSc Apeldoorn, 30 oktober 2014 1 De landelijke ontwikkelingen Regeerakkoord: Decentralisaties naar gemeenten: 1. AWBZ begeleiding,inkomensondersteuning,

Nadere informatie

Kids2b. Een koffer vol bagage. Kleine kinderen worden groot. REIS vormt de kern van ons handelen; RES PEC VOOR. Het pedagogisch beleid

Kids2b. Een koffer vol bagage. Kleine kinderen worden groot. REIS vormt de kern van ons handelen; RES PEC VOOR. Het pedagogisch beleid Op REIS met Kids2b Kids2b Kids2b is zeer verheugd dat u uw kind aan ons toevertrouwd. Wij begrijpen dat het voor S I E R u als ouder een grote stap is om een deel van de zorg en opvoeding van uw kind te

Nadere informatie

Klanttevredenheid. Vereenzaming Ouderen Soest VOS

Klanttevredenheid. Vereenzaming Ouderen Soest VOS 2011 Klanttevredenheid Vereenzaming Ouderen Soest VOS Stichting Welzijn Ouderen Soest Molenstraat 8c 3764 TG Soest 035 60 23 681 info@swos.nl www.swos.nl KvK 41189365 Klanttevredenheidsonderzoek Vereenzaming

Nadere informatie

Zelfstandiger leren leven bij Next Level Sterker in de samenleving.

Zelfstandiger leren leven bij Next Level Sterker in de samenleving. Zelfstandiger leren leven bij Next Level Sterker in de samenleving. Powered by Pluryn Anouk woont al jaren bij een leefgroep voor volwassenen met een verstandelijke beperking. Maar ze wil zelfstandiger

Nadere informatie

Promens Care GEZINSBEHANDELING

Promens Care GEZINSBEHANDELING GEZINSBEHANDELING Voor gezinnen waarvan ouders of kinderen met een verstandelijke en/of psychische beperking hulp zoeken bij opvoeden en opgroeien Promens Care We helpen u thuis! Opvoeden is een hele klus.

Nadere informatie

Analyse verbeterpunten psychofarmacagebruik

Analyse verbeterpunten psychofarmacagebruik Analyse verbeterpunten psychofarmacagebruik Deze vragenlijst is ontwikkeld om het proces van de inzet van psychofarmaca in kaart te brengen. Hiermee wordt inzichtelijk gemaakt of de inzet van psychofarmaca

Nadere informatie

Elke dag beter. Kwaliteit in de gehandicaptenzorg Cliëntenversie Visiedocument 2.0. November 2014. elke dag beter_biwerk_def.indd 1 04-11-14 14:20

Elke dag beter. Kwaliteit in de gehandicaptenzorg Cliëntenversie Visiedocument 2.0. November 2014. elke dag beter_biwerk_def.indd 1 04-11-14 14:20 Elke dag beter Kwaliteit in de gehandicaptenzorg Cliëntenversie Visiedocument 2.0 November 2014 elke dag beter_biwerk_def.indd 1 04-11-14 14:20 Inhoud Inleiding 3 1 Wat is goede gehandicaptenzorg? 4 2

Nadere informatie

Ik doe mee! Cliëntenraad en het nieuwe Kwaliteitskader Gehandicaptenzorg

Ik doe mee! Cliëntenraad en het nieuwe Kwaliteitskader Gehandicaptenzorg Ik doe mee! Cliëntenraad en het nieuwe Kwaliteitskader Gehandicaptenzorg KansPlus Dorien Kloosterman Inhoud presentatie Aanleiding nieuwe kwaliteitskader Inhoud kwaliteitskader Rol cliëntenraden en verwantenraden

Nadere informatie

Welkom in De Laurenburg!

Welkom in De Laurenburg! De Laurenburg Welkom in De Laurenburg! De Laurenburg is een eigentijdse woonvorm voor mannen en vrouwen tussen de 18 en 65 jaar met niet-aangeboren hersenletsel of een spierziekte. Je woont hier zoveel

Nadere informatie

Eigenzinnige zorg van Zideris Wij zijn er voor jou!

Eigenzinnige zorg van Zideris Wij zijn er voor jou! Eigenzinnige zorg van Zideris Wij zijn er voor jou! Eigenzinnige zorg, wat verstaan jullie daar onder? vragen mensen mij wel eens. De claim zet je ook aan het denken, want het betekent ook dat je eigenwijs

Nadere informatie

Kaderbrief 2018: Sterker in dialoog

Kaderbrief 2018: Sterker in dialoog Kaderbrief 2018: Sterker in dialoog Deze kaderbrief geeft richting aan onze (team)plannen voor 2018. Zo zorgen we ervoor dat ontwikkelingen binnen Cello elkaar versterken én dat we invulling blijven geven

Nadere informatie

Het verhaal van Careyn Het Dorp

Het verhaal van Careyn Het Dorp Het verhaal van Careyn Het Dorp Het Dorp staat voor een nieuwe manier van werken. Een werkwijze die de klant en kwaliteit van leven centraal stelt en waarbij onze zorgprofessional aan zet is. Het Dorp

Nadere informatie

Gewoon leven. Samenvatting Contourennotitie Raamwerk

Gewoon leven. Samenvatting Contourennotitie Raamwerk Gewoon leven Samenvatting Contourennotitie Raamwerk 2016-2018 April 2016 lnleiding In 2015 heeft Raamwerk ervaring opgedaan met het nieuwe stelsel voor de langdurige zorg (Wlz) en de Wmo en Jeugdwet. Het

Nadere informatie

Beste cliënten, medewerkers en netwerk,

Beste cliënten, medewerkers en netwerk, Beste cliënten, medewerkers en netwerk, Iedereen met een verstandelijke beperking is bij ons welkom. We vinden een goed gesprek met jou en je netwerk belangrijk. Door samen te werken met jullie willen

Nadere informatie

Kwaliteit van leven Een hulpmiddel bij de voorbereiding van een zorgplan

Kwaliteit van leven Een hulpmiddel bij de voorbereiding van een zorgplan Kwaliteit van leven Een hulpmiddel bij de voorbereiding van een zorgplan De zorg en begeleiding van mensen met een verstandelijke beperking moet erop gericht zijn dat de persoon een optimale kwaliteit

Nadere informatie

Nieuwsbrief 6 September 2015

Nieuwsbrief 6 September 2015 Stichting In de Wingerd Gezinshuis In de Wingerd Hullenweg 6 Hullenweg 6 8191 LB Wapenveld 8191 LB Wapenveld secretarisindewingerd@gmail.com 038-3376189 www.indewingerd.nl indewingerd@gmail.com www.indewingerd.nl

Nadere informatie

Werkplan 2018 Regio 9

Werkplan 2018 Regio 9 Werkplan 2018 Regio 9 Noem het een plicht, een wens, een traditie, een gewoonte, wij vinden het goed om minimaal één keer per jaar terug en vooruit te blikken. Wij doen dit ook dit jaar weer in de vorm

Nadere informatie

Kinderdagcentrum Joris, Amsterdam

Kinderdagcentrum Joris, Amsterdam Kinderdagcentrum Joris, Amsterdam Kinderdagcentrum Joris in hartje Amsterdam is onderdeel van de Joriskring en biedt gespecialiseerde dagopvang aan kinderen en jongeren van 0-24 jaar met een verstandelijke

Nadere informatie

Kwaliteitsrapportage 2017

Kwaliteitsrapportage 2017 Kwaliteitsrapportage 2017 Wonen bij Kentalis VOOR BEWONERS Samen sterk in communicatie Kwaliteitsrapportage 2017 Wonen bij Kentalis versie voor bewoners Koninklijke Kentalis Theerestraat 42?????? Sint-Michielsgestel

Nadere informatie

24 uurshulp. Met Cardea kun je verder!

24 uurshulp. Met Cardea kun je verder! 24 uurshulp Met Cardea kun je verder! Met Cardea kun je verder! 24 UURSHULP De meeste kinderen en jongeren wonen thuis bij hun ouders totdat ze op zichzelf gaan wonen. Toch kunnen er omstandigheden zijn,

Nadere informatie

Zienn gaat verder. Jaarplan 2014

Zienn gaat verder. Jaarplan 2014 Zienn gaat verder Jaarplan 2014 Een verhaal heeft altijd meer kanten. Zeker de verhalen van de mensen voor wie Zienn er is. Wij kijken naar ál die kanten. Kijken verder. Vragen verder. Gaan verder. Zo

Nadere informatie

Perceelbeschrijving persoonlijke begeleiding, verzorging en kort verblijf

Perceelbeschrijving persoonlijke begeleiding, verzorging en kort verblijf Perceelbeschrijving persoonlijke begeleiding, verzorging en kort verblijf Samenwerkende gemeenten Regio West Friesland Drechterland, Enkhuizen, Hoorn, Koggenland, Medemblik, Opmeer, Stede Broec Inhoud

Nadere informatie

Uw persoonlijke dienstverlening op maat

Uw persoonlijke dienstverlening op maat Uw persoonlijke dienstverlening op maat Het beste van twee werelden Kemp & Van Egeraat Medioren Senioren Woon en Zorg Makelaardij, biedt alles wat u nodig heeft om tot op zeer hoge leeftijd zelfstandig

Nadere informatie

Wat bieden we? Samen bieden we het beste voor uw kind. Zorg en ondersteuning bij u thuis. Gespecialiseerd kindercentrum Maricja

Wat bieden we? Samen bieden we het beste voor uw kind. Zorg en ondersteuning bij u thuis. Gespecialiseerd kindercentrum Maricja Samen bieden we het beste voor uw kind U wilt het beste voor uw kind. Bij de Zijlen willen we dat ook. Samen kunnen we het bieden. Wij hebben ruime kennis en ervaring; wij zijn er om u te helpen. Met onze

Nadere informatie

Identiteitsdocument Sprank

Identiteitsdocument Sprank Identiteitsdocument Sprank Christenen in hart en zorg Vanuit Gods liefde, zorgen wij voor elkaar. GOD Dit doen we samen met je familie en vrienden. Jij mag rekenen op een veilig thuis. Vragen over jouw

Nadere informatie

Persoonlijk Plan. Cliëntgegevens en looptijd persoonlijk plan. Naam cliënt. Geboortedatum cliënt. Looptijd persoonlijk plan Startdatum: Einddatum:

Persoonlijk Plan. Cliëntgegevens en looptijd persoonlijk plan. Naam cliënt. Geboortedatum cliënt. Looptijd persoonlijk plan Startdatum: Einddatum: Deel A: Voorblad A1 Cliëntgegevens en looptijd persoonlijk plan Naam cliënt Geboortedatum cliënt Looptijd persoonlijk plan Startdatum: Einddatum: A2 Handtekeningen Naam Datum Handtekening Cliënt/wettelijk

Nadere informatie

c A r i n t r E g g E L A n D h u i s DE ELshOf A L M E LO

c A r i n t r E g g E L A n D h u i s DE ELshOf A L M E LO carintreggeland huis De Elshof ALMELO Een warme sfeer met een lokale knipoog Van harte welkom! Wilt u graag wonen in een mooie en comfortabele studio? Vindt u een gezellige en veilige woonomgeving belangrijk?

Nadere informatie

Dagbesteding. WMO en dagbesteding regio Amsterdam

Dagbesteding. WMO en dagbesteding regio Amsterdam Dagbesteding WMO en dagbesteding regio Amsterdam Samenwerken biedt kansen In uw gemeente wonen cliënten die voor het merendeel al jaren gebruik maken van Heliomare Dagbesteding. Met deze folder willen

Nadere informatie

Wmo krant Nummer 1. Samen tot goede oplossingen komen. Wmo is meedoen. voor cliënten van Syndion voor ouders / vertegenwoordigers

Wmo krant Nummer 1. Samen tot goede oplossingen komen. Wmo is meedoen. voor cliënten van Syndion voor ouders / vertegenwoordigers Wmo krant Nummer 1 voor cliënten van Syndion voor ouders / vertegenwoordigers Samen tot goede oplossingen komen Voor u ligt de Wmo-krant van Syndion. We hebben deze krant gemaakt omdat er veel verandert

Nadere informatie

Teamkompas voor Zelfsturing

Teamkompas voor Zelfsturing Teamkompas voor Zelfsturing Wat is het teamkompas: Met dit instrument kun je inzicht krijgen in de ontwikkeling van je team als het gaat om effectief samenwerken: Waar staan wij als team? Hoe werken wij

Nadere informatie

klaar voor een nieuwe toekomst

klaar voor een nieuwe toekomst Herontwerp HRM Beleid klaar voor een nieuwe toekomst We maken ons op voor een nieuwe toekomst. Daar zijn we klaar voor. Dat komt omdat we gewend zijn om vanuit het kleine groot te denken en op een gelijkwaardige

Nadere informatie

Inspireren, Leren & Werken. Werken aan een nieuwe werkwijze

Inspireren, Leren & Werken. Werken aan een nieuwe werkwijze Inspireren, Leren & Werken Werken aan een nieuwe werkwijze WIE, WAT, WAAR? BOOTCAMP JEUGDWERK 2014 BLZ 4 DAG 4 DONDERDAG 4 SEPTEMBER BLZ 8 DAG 1 MAANDAG 1 SEPTEMBER BLZ 5 DAG 5 VRIJDAG 5 SEPTEMBER BLZ

Nadere informatie

PROJECT DE OUDER WORDENDE CLIËNT / aanmelding

PROJECT DE OUDER WORDENDE CLIËNT / aanmelding PROJECT DE OUDER WORDENDE CLIËNT / aanmelding Mensen worden steeds ouder, ook de mensen met een beperking. Ouder worden raakt alle aspecten van het leven en stelt andere eisen aan de zorg en ondersteuning

Nadere informatie

Sport- en beweegvragen van kwetsbare doelgroepen/ mensen met een beperking in het sociale wijkteam en de rol van MEE

Sport- en beweegvragen van kwetsbare doelgroepen/ mensen met een beperking in het sociale wijkteam en de rol van MEE Sport- en beweegvragen van kwetsbare doelgroepen/ mensen met een beperking in het sociale wijkteam en de rol van MEE Dordrecht 17 maart 2016 Nynke Tilstra, Sportconsulent Introductie MEE Uitleg Wijkteams

Nadere informatie

informatie voor cliënten

informatie voor cliënten Colofon Redactie: Jose Schilderinck, Frank Nijhuis en Gerdi Verkerk Contact en algemene vragen: Postadres 820, 7550 AV Hengelo t. 088 777 60 00 e. info@ambiq.nl i. www.ambiq.nl Concept en ontwerp: Vanille

Nadere informatie

Zelf kiezen hoe je wilt leven

Zelf kiezen hoe je wilt leven Zelf kiezen hoe je wilt leven Ik ontdekte dat ik veel meer kan, dan ik in eerste instantie dacht. Ik ben in de tijd dat ik hier woon veel zelfstandiger geworden. Mijn eigen appartementje, dat was altijd

Nadere informatie

Het beste uit jezelf

Het beste uit jezelf Het beste uit jezelf 2 3 Met elkaar bouwen aan het Huis van Philadelphia Philadelphia wil dat mensen met een beperking gelukkig kunnen zijn en het beste uit zichzelf kunnen halen. Daarom doen we ons werk

Nadere informatie

Ondernemingsplan Opella

Ondernemingsplan Opella Ondernemingsplan Opella 02 08 Op weg naar 2020 Bijzonder en gewoon Zorgdienstverlener Opella ondersteunt mensen op allerlei manieren, waarbij het zo zelfstandig mogelijk leven en wonen voorop staat. Ondanks

Nadere informatie

Gewoon meedoen! www.estinea.nl

Gewoon meedoen! www.estinea.nl Gewoon meedoen! Hoe wil jij meedoen? Dat vragen we aan iedereen die bij Estinea komt voor ondersteuning bij wonen, werken of leren. Meedoen in de samenleving - op je eigen niveau en je eigen manier - levert

Nadere informatie

Ondersteuning bij SEIN: woonzorg en dagbesteding

Ondersteuning bij SEIN: woonzorg en dagbesteding Samen doen wij dat! info Ondersteuning bij SEIN: woonzorg en dagbesteding informatie voor cliënten Inhoud INHOUD 1. Verhogen van de kwaliteit van leven van mensen met epilepsie 4 2. Het kwaliteitskader

Nadere informatie

Tussenbalans lokale samenwerking wonen, zorg en welzijn

Tussenbalans lokale samenwerking wonen, zorg en welzijn Tussenbalans lokale samenwerking wonen, zorg en welzijn Rapportage December 2014 c14theswz Aanleiding USP Marketing Consultancy heeft samen met Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg onderzoek gedaan naar

Nadere informatie