20 tot 23 oktober Festival van Vlaanderen-Antwerpen en desingel

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "20 tot 23 oktober 2005. Festival van Vlaanderen-Antwerpen en desingel"

Transcriptie

1 20 tot 23 oktober 2005 Festival van Vlaanderen-Antwerpen en desingel

2 Festival van Vlaanderen-Antwerpen geniet de steun van de Vlaamse Gemeenschap, de Provincie Antwerpen, de Stad Antwerpen, Klara en de Nationale Loterij. desingel is een kunstinstelling van de Vlaamse Gemeenschap en geniet de steun van de Provincie en de Stad Antwerpen. Het seizoen wordt mogelijk gemaakt dankzij Agfa-Gevaert, De Standaard, Klara, Knack en de Nationale Loterij. Met dank aan Augustinus Concertvereniging Conservatorium Antwerpen defilharmonie Jeugd en Muziek Antwerpen Koninklijk Vlaams Conservatorium Antwerpen Muziekcentrum Vlaanderen Muziektheater Transparant Renault cover David Tudor en John Cage. foto Beatriz Schiller Performing Artservices Inc.

3 Festival van Vlaanderen-Antwerpen Augustinus Everdijstraat 12 B Antwerpen tel. +32 (0) fax +32 (0) flanders.festival@stad.antwerpen.be desingel Internationaal Kunstcentrum Desguinlei 25 B Antwerpen T +32 (0) F +32 (0) tickets@desingel.be openingsuren bespreekbureau ma-vr uur. za uur zomer tot ma-vr uur tot gesloten

4 Sacred Music Anderhalf jaar lang was bovenstaande titel, door Jonathan Harvey zelf gekozen, het ijkpunt bij het programmeren van deze editie van tijdens gesprekken, correspondentie, tijdens ontmoetingen op concerten in binnen- en buitenland, en uiteraard ook bij het toetsen van de artistieke ideeën aan de beschikbare middelen van de festivalorganisatoren. Steeds wist de Engelse gentleman die Harvey is, met een serene spiritualiteit en wars van elke grootspraak, richting te geven aan een festival dat door zijn specifieke benaderingswijze een unieke gebeurtenis zal worden. Van bij de eerste gesprekken noemde Harvey componisten én vertolkers die richting zouden geven aan zijn ideeën: John Cage, Claude Vivier, Giacinto Scelsi, Olivier Messiaen, Arditti Quartet, James Wood, Ictus, Sinfonia 21, New London Chamber Choir, Het werd een boeiende ontdekkingstocht naar spirituele muziek, maar ook naar het gebruik van nieuwe technologieën, naar

5 traditionele niet-westerse muziek én naar hedendaagse muziek met referenties aan oosterse vormen en tradities. En zo kwamen we uit bij andere componisten die binnen dit referentiekader zeker hun plaats verdienen: in de eerste plaats Jonathan Harvey zelf, maar ook Toru Takemitsu, Param Vir en Wim Henderickx. Harvey herschrijft voor de gelegenheid zijn Celloconcerto, Wim Henderickx componeert een nieuw stuk voor ensemble en electronics. Ook de jonge Annelies Van Parijs levert een bijdrage in de vorm van een nieuw stuk voor tien blazers. En zo kreeg stilaan ieder concert niet alleen vorm en inhoud op zich, maar slopen tevens in iedere festivaldag kruisbestuivingen tussen de verschillende concerten. Met als ultiem doel de luisteraar sterker te betrekken, haast te dwingen om meerdere concerten per dag mee te maken. Liefst nog om het hele festival als een intense stroom van klanken op zich af te laten komen is een coproductie van het Festival van Vlaanderen-Antwerpen en desingel. De concerten vinden plaats in verschillende zalen van desingel én in de nieuwe concertzaal Augustinus.

6 Jonathan Harvey curator Jonathan Harvey werd geboren in Warwickshire in 1939 en studeerde zang aan het St Michael s College in Tenbury en later muziek aan het St John s College in Cambridge. Hij behaalde doctoraatsdiploma s aan de universiteiten van Glasgow en Cambridge, en ging vervolgens - op advies van Benjamin Britten - bij Erwin Stein en Hans Keller studeren. In was hij als Harkness Fellow verbonden aan Princeton University.

7 De uitnodiging van Pierre Boulez in de vroege jaren tachtig om aan het Franse IRCAM-instituut te gaan werken, mondde uit in acht creaties, onder andere voor het Ensemble Intercontemporain, waaronder het werk voor tape Mortuos Plango Vivos Voco, Ritual Melodies voor computergemanipuleerde klanken en Advaya voor cello en live opgenomen geluid. Harvey componeerde ook voor de meeste andere bezettingen: orkest (waaronder Madonna of Winter and Spring, Tranquil Abiding en White as Jasmine ), kamermuziek (waaronder vier strijkkwartetten en Soleil Noir/Chitra en Death of Light, Light of Death ) evenals werken voor soloinstrumenten. Hij schreef zeer veel koormuziek, zoals de grootse cantate met electronics Mothers shall not Cry uit Zijn kerkopera Passion and Resurrection uit 1981 resulteerde in een verfilming door de BBC en werd nog twaalf keer opnieuw uitgevoerd. Inquest of Love, zijn opera in opdracht van de English National Opera, ging in première in 1993 en werd een jaar later hernomen in de Brusselse Muntschouwburg. Jonathan Harvey ontvangt geregeld compositieopdrachten van een heleboel internationale organisaties. Zijn muziek wordt uitvoerig gespeeld door onder andere het Ensemble Modern, het Ensemble Intercontemporain en het Ictus Ensemble, en is te beluisteren op een vijftigtal cd s. Hij is vaak te gast op de belangrijkste internationale festivals voor hedendaagse muziek en wordt beschouwd als een van de meest begaafde en fantasierijke componisten op het vlak van de elektronische muziek. Naast eredoctoraten van de universiteiten van Southampton en Bristol en het lidmaatschap van de Academia Europaea, ontving Harvey in 1993 de prestigieuze Britten Award voor compositie. In 1999 publiceerde hij twee boeken, respectievelijk gewijd aan inspiratie en spiritualiteit. Hetzelfde jaar verscheen, bij Faber & Faber, Arnold Whittalls studie over de muziek van Harvey. Twee jaar later publiceerde John Palmer een omvangrijk boek over Jonathan Harvey s Bhakti bij Edwin Mellen Press. Verder was Jonathan Harvey gastprofessor aan het Imperial College in Londen en is hij ereprofessor aan de Sussex University. Sinds 2005 is hij componist in residentie van het BBC Scottish Symphony Orchestra. Jonathan Harvey Jean-Pierre Crabeels & Pierre Radisic

8 festivaldag 1 donderdag 20 oktober uur Augustinus concert New London Chamber Choir, Champ d Action & Slagwerkgroep Den Haag James Wood dirigent James Wood Fragmenten uit de opera Hildegard (2005, Belgische creatie) Vision 1 The One Enthroned Act I, scene 5 Hildegard suffers illness from fear of revealing visions Act I, scene 6 Hildegard seeks guidance Vision 2 The Armies of Angels Act II, scene 1 Consecration of Rupertsberg Monastery Vision 5 Virginitas James Wood The Parliament of Angels (1995) Wim Henderickx Nieuw werk voor ensemble en electronics (wereldcreatie, compositieopdracht Festival van Vlaanderen-Antwerpen in coproductie met Muziektheater Transparant) 20 (-25/ / -19 jaar 8)

9 festivaldag 1 Curator Jonathan Harvey koos ervoor om music@venture te openen met twee creaties: een opdrachtwerk van het Festival van Vlaanderen- Antwerpen en Muziektheater Transparant aan Wim Henderickx ( 1962) en fragmenten uit de multimediale hedendaagse opera Hildegard van James Wood ( 1953). Deze laatste componist is tevens de dirigent van dit concert dat drie ensembles samenbrengt: het New London Chamber Choir, Champ d Action en Slagwerkgroep Den Haag. In Hildegard liet Wood zich inspireren door de mystieke middeleeuwse componiste Hildegard von Bingen ( ). Fragmenten uit haar briefwisseling, delen van haar liturgisch drama Ordo Virtutum en visioenen uit von Bingens Scivias verweefde hij met spectaculaire geluidseffecten. Het gebruik van technologie is essentieel in deze opera. Muziek, licht en geluid nodigen het publiek uit om Hildegards visioenen mee te beleven alsof deze droombeelden vandaag waargenomen worden. Hildegard werd geschreven om uitgevoerd te worden in ongewone concertruimtes zoals abdijen en kathedralen en is op een unieke locatie als Augustinus een gedroomd openingswerk voor music@venture. Eveneens van James Wood staat The Parliament of Angels op het programma. Dit concerto voor achttien muzikanten werd met succes gecreëerd door Ictus op het Ars Musica Festival De muziek van Wim Henderickx wordt geregeld uitgevoerd in desingel. Denken we maar aan de recente creatie van het strijkkwartet The seven Chakras of aan de opera Triumph of Spirit over Matter. Henderickx schreef nu specifiek voor Champ d Action en electronics, waarbij hij nauw samenwerkte met het ensemble en gebruik maakte van hun expertise in elektronische muziek.

10 festivaldag 2 vrijdag 21 oktober uur Blauwe Zaal desingel concert Arditti Quartet Jonathan Harvey Strijktrio (2005, Belgische creatie) John Cage String quartet in four parts (1950) Giacinto Scelsi Strijkkwartet nr 4 (1964) Jonathan Harvey Strijkkwartet nr 2 (1988) uur Augustinus 20, 15 (-25/65+ 15, 10 / -19 jaar 8) concert New London Chamber Choir James Wood dirigent Luk Vaes prepared piano John Cage John Sheppard John Browne John Cage William Byrd Thomas Tallis John Sheppard Sonatas & Interludes (first quarter) Sacris solemniis O Maria salvatoris mater Sonatas & Interludes (second quarter) Ave verum corpus Gaude Gloriosa Libera nos 15 (-25/ / -19 jaar 8)

11 festivaldag 2 Jarenlang artistieke partner van desingel én van curator Jonathan Harvey mag het Arditti Quartet op deze editie van music@venture niet ontbreken. Het Vierde Strijkkwartet van Giacinto Scelsi ( ) is in één korte beweging de architecturale bekroning van diens oeuvre: elke snaar van elke speler wordt als het ware een instrument, waardoor het strijkkwartet op een orkest van zestien individuele snaren gaat lijken. Met het String quartet in four parts schreef John Cage ( ) in 1950 een eenvoudig werk, dat net als de Sonatas and Interludes refereert aan de Indiase notie van negen permanente emoties, evenals aan de betekenis die in India gegeven wordt aan seizoenen, creatie, bewaring, vernietiging en rust. Met het tweede kwartet van Jonathan Harvey ( 1939) wordt een opdrachtwerk van het Arditti Quartet voor het eerst in ons land heruitgevoerd sinds zijn creatie op het Ars Musica festival in Harveys Strijktrio is recent met veel bijval gecreëerd op het Witten Festival Op het laatavondconcert in Augustinus horen we het New London Chamber Choir in een andere gedaante dan de dag voordien: als vertolker van oude muziek in een- en meerstemmige koorwerken, met als referentiewerk het vierstemmige motet Ave Verum Corpus van William Byrd ( ). Daarnaast pure juweeltjes van vijftiendeen zestiende-eeuwse Britse koorkunst, met werk van Thomas Tallis, John Sheppard en John Browne. De koorwerken worden afgewisseld met Sonatas and Interludes ( ) voor geprepareerde piano van John Cage. Percussieve, gamelanachtige effecten zijn in dit werk het resultaat van een precieze, in de partituur vastgelegde, instructie voor de plaatsing van de stukjes rubber en vilt voor de preparering.

12 festivaldag 3 zaterdag 22 oktober uur Augustinus concert Ictus. Georges-Elie Octors dirigent Gérard Grisey Vortex Temporum ( ) Giacinto Scelsi Duo voor viool en cello (1965) Franco Donatoni Etwas ruhiger im Ausdruck (1967) 15 (-25/ / -19 jaar 8) uur Blauwe Zaal desingel concert Sinfonia 21. David Porcelijn dirigent Sarah Leonard sopraan. Clive Williamson piano Yannis Xenakis Anaktoria (1969) John Cage Third Construction (1941) Jonathan Harvey Song Offerings (1985) Olivier Messiaen Sept Haikai (1962) 20, 15 (-25/65+ 15, 10 / -19 jaar 8) uur Podium Rode Zaal desingel concert Percussieklas Conservatorium Antwerpen Park Byong-Chon Ensemble Zuid-Korea John Cage First Construction (1939) sjamaanse rituele muziek Jindo Ssitgim Gut John Cage Second Construction (1940) ism. Koninklijk Vlaams Conservatorium Antwerpen 10 (-25/65+ / -19 jaar 8) duoticket concerten & 25, 20 (-25/65+ 20, 15 / -19 jaar 8)

13 festivaldag 3 Vortex Temporum van Gérard Grisey ( ) werd gecreëerd door het Ensemble Recherche op het Festival van Witten in Het werk behoort al sinds de creatie tot de iconen van de hedendaagse ensemblemuziek. Geboeid door het transformeren van historisch materiaal vertrekt Franco Donatoni ( ) in het ensemblestuk Etwas ruhiger im Ausdruck van een fragment van Schönbergs Klavierstücke opus 23. Hij ging hierbij te werk als een ambachtsman die zijn werkstukken steeds zou hermodelleren en die - net als John Cage rekening houdend met toevalselementen - eeuwig zou blijven vijlen aan zijn composities. Zijn landgenoot Giacinto Scelsi ( ) schreef zijn duo voor viool en cello op basis van improvisaties van zijn assistenten. Zijn muziek is zen-geïnspireerd en geeft uitdrukking aan de interne trilling van de klanken. Ook hier zweeft de geest van John Cage rond. Het referentiewerk Sept Haikai van Olivier Messiaen ( ) bestaat uit zeven Japanse haiku s voor piano en klein orkest. Messiaen combineert in deze schitterend ritmische miniatuurtjes de klanken van het traditionele Japanse gagaku-orkest met de imitaties van vogelgeluiden. Het is een mooie opstap naar Anaktoria, een typisch stochastisch werk van Yannis Xenakis. Van Jonathan Harvey staat het bloedmooie Song Offerings op Tagores eigen vertaling van Gitanjali op het programma. Tussendoor nog een monument van de twintigsteeeuwse muziek, Third Construction van John Cage. Het is een exotisch klinkend percussiestuk uit 1941 dat aan de grondslag ligt van wat men later het percussie-ensemble zou noemen. Tijdens het laatavondconcert omarmen de eerste twee Constructions van Cage een sjamaanritueel door de vocalisten, musici en dansers van het Park Byong-Chon Ensemble uit Zuid-Korea. Hun zuiveringsritueel van de geest van een overledene en zijn familie wordt begeleid door muziek die in onze oren hedendaagse improvisatie oproept. De eerste Construction van Cage is geschreven voor zes percussionisten die allerlei metallofonen bespelen, de tweede is voor vier spelers en wordt afgerond met een fuga, het eindpunt van de voorlaatste festivalavond.

14 festivaldag 4 zondag 23 oktober uur Blauwe Zaal desingel concert I Solisti del Vento Jonathan Harvey Serenade (In homage to Mozart) (1991) Toru Takemitsu Rain Spell (1982) Annelies Van Parijs Creatie Wim Henderickx Mysterium (1989) ism. Jeugd & Muziek Antwerpen 10 (-19 jaar 8) uur Podium Rode Zaal desingel concert Walpurgis. Benjamin Dieltjens klarinet Stef Depover scenografie Dominique Pauwels live electronics Speelt! première Steve Reich New York Counterpoint Karlheinz Stockhausen Der Kleine Harlekin Georges Aperghis Simulacre IV Paul Craenen Creatie Dominique Pauwels Creatie ism. Jeugd & Muziek Antwerpen 10 (-19 jaar 8) twee concerten voor iedereen vanaf 12 jaar Alexander Calder met mobiel Calder Foundation

15 festivaldag 4 De slotdag van het festival wordt ingezet met een serenade voor tien blazers van curator Jonathan Harvey, opgedragen aan Mozart. I Solisti del Vento vervolgen dit ochtendconcert met Rain Spell van de Japanner Toru Takemitsu ( ) en een creatie van de jonge Vlaamse componiste Annelies Van Parijs ( 1975). Het oosters geïnspireerde Mysterium van Wim Henderickx zet de toon voor de rest van deze zondagse muziekmarathon. Met het muziektheaterproject Speelt! wil Walpurgis de theatrale mogelijkheden van de muziek en de muzikant verder onderzoeken. De muziek zelf is hierbij een spel dat zichzelf betekenis geeft. Scenografisch vormen de mobielen van Alexander Calder een inspiratiebron.

16 festivaldag 4 (vervolg) uur Blauwe Zaal desingel concert Prometheus Ensemble. Etienne Siebens dirigent Rolande Van der Paal sopraan Claude Vivier Bouchara voor sopraan en ensemble (1981) Olivier Messiaen Quatuor pour la fin du temps (1940) 10 (-19 jaar 8) uur Podium Rode Zaal desingel Jonathan Harvey Music and Buddhism (lezing, spreektaal Engels) gratis uur Podium Rode Zaal desingel concert Trio Fibonacci Jonathan Harvey Trio (1971) Salvatore Sciarrino Trio nr 1 (1979) Salvatore Sciarrino Trio nr 2 (1987) Giacinto Scelsi To the master voor cello en piano (1974) James Wood Autumn voices voor viool en electronics (2001) 10 (-19 jaar 8) uur Blauwe Zaal desingel defilharmonie. Martyn Brabbins dirigent Arne Deforce cello Param Vir Horse Tooth White Rock ( ) Jonathan Harvey Concerto for Cello (wereldcreatie herwerkte versie, opdracht desingel) concert Olivier Messiaen Et exspecto resurrectionem mortuorum (1964) ism. defilharmonie. ism. Concertvereniging Conservatorium Antwerpen 25, 20, 15 (-25/65+ 20, 15, 10 / -19 jaar 8)

17 festivaldag 4 (vervolg) Prometheus waagt zich aan twee meesterwerken. Bouchara van Claude Vivier is een liefdeslied in een verzonnen taal, waar in de partij van de zangeres niet één tel rust voorkomt. Quatuor pour la fin du temps van Messiaen is geïnspireerd op de passage uit de Apocalyps waarin de engel, neergedaald uit de hemel, het einde der tijden verkondigt. Het oneindige en tijdloze krijgt in deze partituur op meesterlijke wijze gestalte. Het Trio Fibonacci vertrekt van het Pianotrio van Harvey om een mooie thematische bloemlezing te maken van muziek voor kleine kamermuziekbezetting uit de laatste decennia. Dat hierbij tot tweemaal toe wordt stilgestaan bij de pianotrio s van il simpatico onder de Italiaanse avant-garde, Salvatore Sciarrino ( 1947), mag niet verwonderen. Zijn landgenoot Giacinto Scelsi en de Brit James Wood completeren het concert in de lijn van het festival. Tijdens het slotconcert van het festival speelt cellist Arne Deforce de wereldcreatie van de herwerkte versie van het welluidende en intrigerende Celloconcerto van Jonathan Harvey, een opdrachtwerk van desingel. In Horse Tooth White Rock doet de hedendaagse Brits- Indiase componist Param Vir het levensverhaal van de middeleeuwse Tibetaanse monnik Milarepa uit de doeken. Wereldse malheur en bovenaardse vredigheid zijn de ingrediënten van deze fantasierijke compositie. Minder sereen, maar net zo religieus en bovenaards gekleurd is de apocalyptische compositie Et exspecto resurrectionem mortuorum voor blazers en slagwerk van Olivier Messiaen, een werk ter nagedachtenis van de doden uit twee wereldoorlogen. Een monumentale en tumultueuze compositie die hinkt op Indiase ritmes, vogelgeluiden en gregoriaanse melodieën.

18 LOCATIES Augustinus Kammenstraat 81. B-2000 Antwerpen desingel Internationaal Kunstcentrum Desguinlei 25. B-2018 Antwerpen

19 OPENBAAR VERVOER tussen desingel en Augustinus - bussen 25 & 26 (haltes desingel-groenplaats) - tram 2 (haltes desingel-groenplaats) vanuit Centraal Station naar Augustinus - tram 2, 3 & 15 (haltes Diamant-Groenplaats, richting Linkeroever) vanuit Centraal Station naar desingel - tram 2 (haltes Diamant-deSingel, richting Hoboken) - bus 27 (haltes Centraal Station-deSingel)

20 PLAATSBESPREKING desingel Internationaal Kunstcentrum Desguinlei 25 B-2018 Antwerpen tel (0) fax + 32 (0) bij voorkeur bestelt u via of met bijgaand formulier openingsuren bespreekbureau ma-vr uur. za uur zomer tot ma-vr uur tot gesloten abonnement het volledige festival aan 1 88 losse tickets tickets per concert: prijzen zie concerten programmaboek te koop tijdens music@venture aan 1 8

21 BESTELFORMULIER 2005 BETAALWIJZE Dhr. Mevr. Dhr. & Mevr. invullen in blokletters a.u.b. Uw reservering is pas definitief na ontvangst van betaling. Een niet-betaalde reservering vervalt na één week. Data- en programmawijzigingen zijn mogelijk. Abonnementen en kaarten worden niet terugbetaald, geruild of vervangen. De bestelformulieren worden behandeld in volgorde van ontvangst. Betaalt u via één van onderstaande mogelijkheden, dan wordt uw bestelling u toegezonden. voornaam / naam... straat / nummer / busnummer... postcode / woonplaats / land... via OVERSCHRIJVING op rekeningnummer (met vermelding music@venture / nummers van de concerten) via OVERSCHRIJVING uit het buitenland op IBAN BE & BIC GKCCBEBB (met vermelding music@venture / nummers van de concerten) VISA MASTERCARD EUROCARD nummer creditcard telefoon overdag... telefoon s avonds... GSM vervaldatum creditcard naam kaarthouder... handtekening kaarthouder Dit bestelformulier versturen naar: tickets music@venture p/a desingel. Desguinlei 25. B-2018 Antwerpen fax +32 (0)

22 BESTELFORMULIER 2005 datum uur concert plaats prijzen Blauwe Zaal rij 9-18 Blauwe Zaal rij 1-8 basisprijs -25/65+ basisprijs -25/ jaar Totalen do uur New London Chamber Choir, Champ d Action & Slagwerkgroep Den Haag SA... x x x vr uur Arditti Quartet BZ... x x x x x vr uur New London Chamber Choir SA... x x x za uur Ictus SA... x x x za uur Sinfonia 21 BZ... x x x x x duoticket... x x x x x za uur Percussieklas Conservatorium & Park Byong-Chon Ensemble RZ... x x x zo uur I Solisti del Vento BZ... x x x zo uur Walpurgis RZ... x x x zo uur Prometheus Ensemble BZ... x x x zo uur Trio Fibonacci RZ... x x x zo uur defilharmonie BZ... x x x x x SA = Sint Augustinus. BZ = Blauwe Zaal desingel. RZ = Rode Zaal desingel Abonnement alle concerten... x Eindtotaal 2... Denk eraan! Uw bestelling is pas definitief na ontvangst van betaling. Een niet-betaalde reservering vervalt na één week. Data- en programmawijzigingen zijn mogelijk. Abonnementen en kaarten worden niet terugbetaald. Betaalt u via één van volgende mogelijkheden, dan wordt uw bestelling toegezonden.

23 Arditti Quartet Augustinus Champ d Action defilharmonie desingel European Festival Association Festival van Vlaanderen-Antwerpen I Solisti del Vento Ictus Ensemble Jonathan Harvey Klara Muziekcentrum Vlaanderen New London Chamber Choir Samenwerkende Vereniging Festival van Vlaanderen Sinfonia 21 Slagwerkgroep Den Haag Trio Fibonacci Walpurgis

24 T+32 (0) Desguinlei 25. B-2018 Antwerpen

CURRICULUM VITAE Bram Van Camp COMPONIST Update 13 oktober 2017

CURRICULUM VITAE Bram Van Camp COMPONIST Update 13 oktober 2017 CURRICULUM VITAE Bram Van Camp COMPONIST Update 13 oktober 2017 Geboren Woonplaats Nationaliteit 04/06/1980, Antwerpen België Belg Opleiding 1998-2003 Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium Antwerpen Disciplines:

Nadere informatie

Artistiek Jaarverslag Amerfortissimo editie 2014

Artistiek Jaarverslag Amerfortissimo editie 2014 Artistiek Jaarverslag Amerfortissimo editie 2014 Artistiek Jaarverslag Amerfortissimo editie 2014 Met Amerfortissimo editie 2014 hebben we op veel gebieden enorme stappen gemaakt. Met name op het gebied

Nadere informatie

2014/2015. Koninklijk Conservatorium Antwerpen. specifieke lerarenopleiding muziek, drama, dans

2014/2015. Koninklijk Conservatorium Antwerpen. specifieke lerarenopleiding muziek, drama, dans Academiejaar 2014/2015 Koninklijk Conservatorium Antwerpen specifieke lerarenopleiding muziek, drama, dans Koninklijk Conservatorium Antwerpen specifieke lerarenopleiding muziek, drama, dans Wil je na

Nadere informatie

MuziekgebouwEindhoven.nl. óók toegankelijk voor niet-leden! SEIZOEN 15// 16. Vereniging Vrienden ALLE ACTIVITEITEN OP EEN RIJ

MuziekgebouwEindhoven.nl. óók toegankelijk voor niet-leden! SEIZOEN 15// 16. Vereniging Vrienden ALLE ACTIVITEITEN OP EEN RIJ MuziekgebouwEindhoven.nl óók toegankelijk voor niet-leden! SEIZOEN 15// 16 Vereniging Vrienden ALLE ACTIVITEITEN OP EEN RIJ Vereniging Vrienden VAN MUZIEKGEBOUW EINDHOVEN Achter de schermen van Muziekgebouw

Nadere informatie

WERELDSCHEMER INDRINGEND MUZIEKTHEATER ROND WO I

WERELDSCHEMER INDRINGEND MUZIEKTHEATER ROND WO I WERELDSCHEMER INDRINGEND MUZIEKTHEATER ROND WO I Wereldschemer vertelt het verhaal van Wereldoorlog I, gezien, gebeefd en beleefd door de kleine mens achter de machine. Universeel en eigentijds. Wereldschemer

Nadere informatie

Academiejaar 2014/2015. Academische Bachelor en Master muziek. muziek

Academiejaar 2014/2015. Academische Bachelor en Master muziek. muziek Academiejaar 2014/2015 Academische Bachelor en Master muziek muziek Academische Bachelor en Master muziek muziek Kiezen voor de opleiding Muziek aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen is geen alledaagse

Nadere informatie

Familieconcerten voor grote én kleine oren

Familieconcerten voor grote én kleine oren Familieconcerten voor grote én kleine oren Uw kinderen of kleinkinderen leren genieten van klassieke muziek. Daarbij willen wij u graag helpen. Daarom presenteert desingel in het seizoen 2014-2015 voor

Nadere informatie

Ken uw Klassiekers 2013-2014. in desingel

Ken uw Klassiekers 2013-2014. in desingel Ken uw Klassiekers 2013-2014 in desingel wo 25 sep 2013 Camerata Bern olv. Antje Weithaas p.2 vr 11 okt 2013 B Rock olv. Bejun Mehta p.4 do 14 nov 2013 Le Concert Olympique p.6 wo 19 mrt 2014 Le Concert

Nadere informatie

WARME ROMANTIEK. Roeland Hendrikx, klarinet Anthony Gröger, cello Liebrecht Vanbeckevoort, piano. zondag 21 mei 2017 Oude Brouwerij Keyser Carel

WARME ROMANTIEK. Roeland Hendrikx, klarinet Anthony Gröger, cello Liebrecht Vanbeckevoort, piano. zondag 21 mei 2017 Oude Brouwerij Keyser Carel WARME ROMANTIEK Roeland Hendrikx, klarinet Anthony Gröger, cello Liebrecht Vanbeckevoort, piano zondag 21 mei 2017 Oude Brouwerij Keyser Carel - Gelieve uw gsm uit te schakelen! PROGRAMMA Trio opus 11

Nadere informatie

The Delft Chambers Programmaoverzicht

The Delft Chambers Programmaoverzicht The Delft Chambers Programmaoverzicht vr 05 aug 2016 The Delft Chambers Tijdschema 3 Programmatoelichting 4 Plattegrond 6 Vandaag brengen wij het Delft Chamber Music Festival bij u thuis, nou ja, als u

Nadere informatie

CURRICULUM VITAE Update 27 oktober 2018

CURRICULUM VITAE Update 27 oktober 2018 CURRICULUM VITAE Update 27 oktober 2018 Geboren Woonplaats Nationaliteit 04/06/1980, Antwerpen België Belg Opleiding 1998-2003 Koninklijk Conservatorium Antwerpen Disciplines: compositie (klas Wim Henderickx),

Nadere informatie

Podium Azijnfabriek Bethaniestraat 4 s-hertogenbosch. Entree 7,- Vrienden gratis. Martijn Willers piano Joris van den Berg cello

Podium Azijnfabriek Bethaniestraat 4 s-hertogenbosch. Entree 7,- Vrienden gratis. Martijn Willers piano Joris van den Berg cello Programma Kamermuziek 9 juni 2011, 12.30 uur Podium Azijnfabriek Bethaniestraat 4 s-hertogenbosch Entree 7,- Vrienden gratis Martijn Willers piano Joris van den Berg cello L. van Beethoven Variaties op

Nadere informatie

Edenwood duo! cello & gitaar

Edenwood duo! cello & gitaar Edenwood duo cello & gitaar Catherine Struys * gitaar Wouter Vercruysse * cello Verenigd in het leven, spelen Catherine en Wouter samen muziek sinds hun ontmoeting. In de winter 2016, doken ze de studio

Nadere informatie

concertavond dankzij de Business seat-formule

concertavond dankzij de Business seat-formule @ Inne Helsen Een onvergetelijke concertavond dankzij de Business seat-formule Ook dit seizoen heeft het orkest een aantal aantrekkelijke formules voor u klaar om uw professionele contacten, klanten of

Nadere informatie

Overzicht van zijn artikelen

Overzicht van zijn artikelen Overzicht van zijn artikelen Artikelen over Bartók Titel Verschenen in Datum * Pleidooi voor de pianocomposities van Bartók * Een brief van Béla Bartók * Sonate voor twee piano s en slagwerk Mens en Melodie

Nadere informatie

SOV Composers' Academy - project voor jonge componisten EDITIE 19/20

SOV Composers' Academy - project voor jonge componisten EDITIE 19/20 SOV Composers' Academy - project voor jonge componisten EDITIE 19/20 Na een succesvolle eerste editie zet Symfonieorkest Vlaanderen (SOV) met enthousiasme zijn project SOV Composers' Academy verder. Dit

Nadere informatie

MUZIEKGEBOUWEINDHOVEN.NL. zing mee! Carmina Burana. van Carl Orff ZATERDAG 13 JUNI 15

MUZIEKGEBOUWEINDHOVEN.NL. zing mee! Carmina Burana. van Carl Orff ZATERDAG 13 JUNI 15 MUZIEKGEBOUWEINDHOVEN.NL zing mee! Carmina Burana van Carl Orff ZATERDAG 13 JUNI 15 zing mee! Traditiegetrouw organiseren Muziekgebouw Frits Philips Eindhoven en de Eindhovense Koren Federatie ook dit

Nadere informatie

MuziekgebouwEindhoven.nl. Zing mee met Fauré Requiem Cantique de Jean Racine

MuziekgebouwEindhoven.nl. Zing mee met Fauré Requiem Cantique de Jean Racine MuziekgebouwEindhoven.nl Zing mee met Fauré Requiem Cantique de Jean Racine ZA 4 JUNI 2016 zing mee! Traditiegetrouw organiseren Muziekgebouw Frits Philips Eindhoven en de Eindhovense Koren Federatie ook

Nadere informatie

Meesters. gitaar. op de. concertgebouw kleine zaal. hoofdsponsor. sponsor. otto vowinkel Luthier

Meesters. gitaar. op de. concertgebouw kleine zaal. hoofdsponsor. sponsor. otto vowinkel Luthier 2010 2011 concertgebouw kleine zaal hoofdsponsor sponsor otto vowinkel Luthier Roland Dyens zaterdag 18 september 2010 20.15 uur Roland Dyens Het vrije concert Het vrije concert Losse kaarten 35,00 Met

Nadere informatie

Zing mee met het Requiem van Mozart o.l.v. Martin

Zing mee met het Requiem van Mozart o.l.v. Martin MuziekgebouwEindhoven.nl Zing mee met het Requiem van Mozart o.l.v. Martin van der Brugge Z0 10 SEP 2017 zing mee! Traditiegetrouw organiseren Muziekgebouw Frits Philips Eindhoven en de Eindhovense Koren

Nadere informatie

amsterdam chamber orchestra concertserie concertgebouw 2012-2013

amsterdam chamber orchestra concertserie concertgebouw 2012-2013 concertserie concertgebouw 2012-2013 het bestaat in de basis uit een kleine groep internationale topstrijkers waaraan afhankelijk van het te spelen repertoire blazers wordt gevoegd. doel van het is om

Nadere informatie

zangen van zoeken en zien

zangen van zoeken en zien NIEUWSBRIEF nr 10 - NAJAAR 2015 presentatie nieuwe oecumenische liedbundel Sportlaan 4-47 9728 PH Groningen T +31 (0)50 851 75 85 M +31 (0)6 53 79 96 35 E c.w.a.fictoor@gmail.com W www.chris-fictoor-foundation.nl

Nadere informatie

donderdag 4 juni: Trio BraamDeJoodeVatcher feat. Peter van Bergen meets Royal Improvisers Orchestra

donderdag 4 juni: Trio BraamDeJoodeVatcher feat. Peter van Bergen meets Royal Improvisers Orchestra De Nieuwe Slag en Prinseneiland Producties presenteren: ROYAL FLUSH zaterdag 18 april: Tobias Delius 4tet meets Royal Improvisers Orchestra vrijdag 8 mei: ICP Orkest meets Royal Improvisers Orchestra donderdag

Nadere informatie

a m m r a g rstellen p r o o vo

a m m r a g rstellen p r o o vo p r o g r a m m a voorstellen Een ander verhaal Van Haydn tot Xenakis: al eeuwenlang spreekt het strijkwartet bij alle mogelijke componisten tot de verbeelding. Het Dudok Kwartet brengt het verhaal in

Nadere informatie

Rueda Libre. Slingerend tussen jazz en tango

Rueda Libre. Slingerend tussen jazz en tango Rueda Libre Slingerend tussen jazz en tango Rueda Libre biedt een repertoire van originele composities met een grote beeldenrijkdom waarbij, zoals in een film, elk nummer de toon zet voor een nieuw universum

Nadere informatie

Eindelijk weten we hoe Bosch klonk

Eindelijk weten we hoe Bosch klonk Home (/plus) Jeroen Bosch (http://www.standaard.be/plus/tag/jeroen bosch) STORIONI FESTIVAL LIET INSTRUMENTEN UIT TUIN DER LUSTEN BOUWEN Eindelijk weten we hoe Bosch klonk 21 JANUARI 2016 Inge Schelstraete

Nadere informatie

Academiejaar 2014/2015. Academische Bachelor en Master drama

Academiejaar 2014/2015. Academische Bachelor en Master drama Academiejaar 2014/2015 Academische Bachelor en Master Drama drama Academische Bachelor en Master Drama DRAMA Kiezen voor de opleiding Drama aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen is geen alledaagse

Nadere informatie

BESTELFORMULIER NATIONALE OPERA & BALLET SEIZOEN 2015-2016

BESTELFORMULIER NATIONALE OPERA & BALLET SEIZOEN 2015-2016 BESTELFORMULIER NATIONALE OPERA & BALLET SEIZOEN 2015-2016 Nationale Opera & Ballet, Antwoordnummer 9464, 1000 WP Amsterdam De punten ➀ t/m ➃ verwijzen naar het hoofdstuk Toelichting bij het bestel formulier

Nadere informatie

Kwartetten met Beethoven

Kwartetten met Beethoven Kwartetten met Beethoven met het Dudok Quartet Amsterdam 6+ HET CONCERT KWARTETTEN MET BEETHOVEN is een concert voor iedereen vanaf 6 jaar vol fantasievolle beelden, beweging en magie met de mooiste muziek

Nadere informatie

Nieuwsbrief Stichting Duyschot Concerten April 2019 nr. 86. Golden Circle Ensemble - Johannes Passion

Nieuwsbrief Stichting Duyschot Concerten April 2019 nr. 86. Golden Circle Ensemble - Johannes Passion Nieuwsbrief Stichting Duyschot Concerten April 2019 nr. 86 Golden Circle Ensemble - Johannes Passion Korte toelichting op het concert van 13 april maart 2019 Na het prachtige orgelconcert van Jaap de Wit

Nadere informatie

jij ontdekt... jouw passie voor Luistercursussen Klassiek cursusaanbod 2015-2016 www.ontdekscala.nl muziek Centrum voor de Kunsten

jij ontdekt... jouw passie voor Luistercursussen Klassiek cursusaanbod 2015-2016 www.ontdekscala.nl muziek Centrum voor de Kunsten jij ontdekt... muziek jouw passie voor Luistercursussen Klassiek cursusaanbod 2015-2016 Centrum voor de Kunsten www.ontdekscala.nl Luistercursussen Klassieke Muziek Al sinds vele jaren geven een tweetal

Nadere informatie

SEIZOEN 2016-2017 7 Concerten op de zondagmiddag Dorpskerk, Abcoude, aanvang 15:00 uur

SEIZOEN 2016-2017 7 Concerten op de zondagmiddag Dorpskerk, Abcoude, aanvang 15:00 uur SEIZOEN 2016-2017 7 Concerten op de zondagmiddag Dorpskerk, Abcoude, aanvang 15:00 uur 25 sep - 23 okt - 20 nov - 18 dec 15 jan GHC 12 feb - 12 mrt www.abcoudeconcerten.nl 25 september 2016 - Domenica

Nadere informatie

MIXTUUR. Orgelconcert ONGEHOORD. door NICO DECLERCK. 18 mei 2013 Sint-Katharinakerk - Hoogstraten

MIXTUUR. Orgelconcert ONGEHOORD. door NICO DECLERCK. 18 mei 2013 Sint-Katharinakerk - Hoogstraten MIXTUUR Orgelconcert ONGEHOORD door NICO DECLERCK 18 mei 2013 Sint-Katharinakerk - Hoogstraten PROGRAMMA 3 Organist Nico Declerck 5 Aan het Koninklijk Conservatorium te Antwerpen behaalde Nico Declerck

Nadere informatie

Seizoen Sponsormap BachPlus vzw

Seizoen Sponsormap BachPlus vzw Seizoen 2016-2017 Sponsormap BachPlus vzw Het ensemble Het ensemble Het barokensemble BachPlus werd in 2010 opgericht door sopraan Elisabeth Hermans en klavierspeler/dirigent Bart Naessens. In oorsprong

Nadere informatie

Initiatie en vervolmakingstage voor jazzmuziek 31ste editie - van 19 tot 25 juli 2015

Initiatie en vervolmakingstage voor jazzmuziek 31ste editie - van 19 tot 25 juli 2015 Les Lundis d Hortense presenteert : Initiatie en vervolmakingstage voor jazzmuziek 31ste editie - van 19 tot 25 juli 2015 Jazz au Vert is een niet te missen jaarlijks evenement voor muzikanten die hun

Nadere informatie

Historie Groot Omroepkoor Deel 16 - Nog meer dirigenten en componisten

Historie Groot Omroepkoor Deel 16 - Nog meer dirigenten en componisten Historie Groot Omroepkoor Deel 16 - Nog meer dirigenten en componisten - Ria Raven - Niet alleen koordirigenten spelen een belangrijke rol in de bestaansgeschiedenis van het koor, maar natuurlijk ook de

Nadere informatie

SEIZOEN 14// 15. vereniging Vrienden. óók toegankelijk voor niet-leden! ALLE ACTIVITEITEN OP EEN RIJ

SEIZOEN 14// 15. vereniging Vrienden. óók toegankelijk voor niet-leden! ALLE ACTIVITEITEN OP EEN RIJ SEIZOEN 14// 15 vereniging Vrienden óók toegankelijk voor niet-leden! ALLE ACTIVITEITEN OP EEN RIJ Vriendentafels Muziekkenner Frank de Munnik neemt u mee langs bijzondere opnamen en verhalen uit de wereld

Nadere informatie

Luister met je hart - Lesbrief Muziekproject van Markant

Luister met je hart - Lesbrief Muziekproject van Markant Luister met je hart - Lesbrief Muziekproject van Markant Dit muziekproject van Markant is bestemd voor leerlingen van groep 3 en wordt door Cultuurwijzer aangeboden binnen het cultuurmenu muziek schooljaar

Nadere informatie

Raaijmakers, Boulez, Reich, Andriessen en meer tijdens 35e editie Dag in de Branding

Raaijmakers, Boulez, Reich, Andriessen en meer tijdens 35e editie Dag in de Branding Raaijmakers, Boulez, Reich, Andriessen en meer tijdens 35e editie Dag in de Branding zaterdag 28 maart 2015 in Zuiderstrandtheater, Korzo, Grote Kerk, Dr Anton Philipszaal Info Gepubliceerd op: 19 februari

Nadere informatie

2de Biënnale & Concours

2de Biënnale & Concours 2de Biënnale & Concours 28-30 oktober & 11-13 november Kerkrade, Nederland WMC Kerkrade breathing the world! Een weekend lang samen verdiepen, leren en concerteren in de inspirerende omgeving van de Zuid-Limburgse

Nadere informatie

12-18 JAAR. Educatieprogramma VOORTGEZET ONDERWIJS

12-18 JAAR. Educatieprogramma VOORTGEZET ONDERWIJS 12-18 JAAR Educatieprogramma VOORTGEZET ONDERWIJS 2015 2016 Inhoudsopgave 4 6 8 9 10 11 12 13 14 15 KLINKENDE KUNST TRACK YOUR SOUND LUNCHPAUZECONCERT MET WORKSHOP AVONDCONCERT MET WORKSHOP REPETITIEBEZOEK

Nadere informatie

Zo vader zo dochter (of toch niet?)

Zo vader zo dochter (of toch niet?) Zo vader zo dochter (of toch niet?) Nico en Barbara Baltussen: Duo Viool-Piano I) Introductie Glenn Vervliet Violist Nico Baltussen bouwde zijn artistieke loopbaan op via o.m. de Europese prijs op de Nationale

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF oktober 2004

NIEUWSBRIEF oktober 2004 NIEUWSBRIEF oktober 2004 Voor u ziet u de laatste Nieuwsbrief van dit jaar ten behoeve van de vrienden van de Stichting Hans Kox, bol van de informatie en voor een belangrijk gedeelte gewijd aan de activiteiten

Nadere informatie

Beste muziekliefhebbers, beste Maria Milstein,

Beste muziekliefhebbers, beste Maria Milstein, Speech directeur-generaal Cultuur en Media bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Barbera Wolfensberger bij uitreiking Nederlandse Muziekprijs, 27 januari 2018, Concertgebouw Amsterdam

Nadere informatie

BESCHRIJVING REGLEMENT

BESCHRIJVING REGLEMENT BESCHRIJVING De 25 ste editie van het International Body Painting Contest zal doorgaan van 6 tot 15 april 2012 te Brussel Tour & Taxis, Havenlaan 86 C, 1000 Brussel. Iedere avond zullen één of meerdere

Nadere informatie

ORLANDO QUINTET CCHA.BE

ORLANDO QUINTET CCHA.BE ZO 29.10.17 - CLARENHOFKAPEL ORLANDO QUINTET Brandend ijs NORDIC NIGHT(S) CCHA.BE ZO 29.10.17 - CLARENHOFKAPEL ORLANDO QUINTET Brandend ijs NORDIC NIGHT(S) PROGRAMMA Kalevi Aho ( 1949) Kvintetto no.1

Nadere informatie

De symfonie. Welke symfonie hoor je? Schrijf de juiste volgorde in de kaders bij de cd-hoezen.

De symfonie. Welke symfonie hoor je? Schrijf de juiste volgorde in de kaders bij de cd-hoezen. De symfonie Welke symfonie hoor je? Schrijf de juiste volgorde in de kaders bij de cd-hoezen. Welke van deze symfonieën spreekt je het meest aan en waarom? Welke van deze symfonieën spreekt je het minst

Nadere informatie

lesmateriaal No strings attached educatie.concertgebouw.nl Michiel Schipper

lesmateriaal No strings attached educatie.concertgebouw.nl Michiel Schipper No strings attached lesmateriaal educatie.concertgebouw.nl Michiel Schipper No strings attached Ragazze Quartet en Kapok Inhoud Voorwoord... 2 Inleiding... 3 Geluidsfragmenten en filmpjes... 4 1: Ragazze

Nadere informatie

INVENTARIS VAN HET ARCHIEF JAAP SCHRÖDER Archieven van de ensembles. Nederlandse Muziekarchieven no. 476

INVENTARIS VAN HET ARCHIEF JAAP SCHRÖDER Archieven van de ensembles. Nederlandse Muziekarchieven no. 476 INVENTARIS VAN HET ARCHIEF JAAP SCHRÖDER Archieven van de ensembles Nederlandse Muziekarchieven no. 476 Samengesteld door Lies Wiersema 2009-2010 INHOUD Nederlands Strijkkwartet 1951-1971 3 Quartetto Esterhazy

Nadere informatie

Igor Stravinsky: Threni Requiem Canticles Posted on Mei 4, 2017

Igor Stravinsky: Threni Requiem Canticles Posted on Mei 4, 2017 Igor Stravinsky: Threni Requiem Canticles Posted on Mei 4, 2017 Philippe Herreweghe verrast met een nieuwe cd met werk van Igor Stravinsky uit zijn latere periode. Voorzien van zijn vertrouwd koor en orkest

Nadere informatie

Operakaarten voor het seizoen

Operakaarten voor het seizoen Operakaarten voor het seizoen 2017-2018 NIJMEGEN Beste operaliefhebber, Graag brengen wij u op de hoogte van een prachtig, nieuw operaseizoen vanuit The Metropolitan Opera New York! Zoals u van ons gewend

Nadere informatie

KONINKLIJK CONSERVATORIUM ANTWERPEN VAKGROEPEN - SECTIONS

KONINKLIJK CONSERVATORIUM ANTWERPEN VAKGROEPEN - SECTIONS Pagina 1 van 5 LESSENROOSTER BACHELOR en SCHAKELPROGRAMMA _ MUZIEK KLASSIEK 2017-2018 Opleidingsonderdelen uit vakgebieden Algemene Muzikale Vorming en Algemene Culturele Vorming KONINKLIJK CONSERVATORIUM

Nadere informatie

programma maandag 14 mei, uur Borodin Quartet ruben aharonian viool sergej lomovsky viool igor naidin altviool vladimir balshin cello

programma maandag 14 mei, uur Borodin Quartet ruben aharonian viool sergej lomovsky viool igor naidin altviool vladimir balshin cello programma maandag 14 mei, 20.15 uur Borodin Quartet ruben aharonian viool sergej lomovsky viool igor naidin altviool vladimir balshin cello Programma J. Haydn (1732-1809) Strijkkwartet opus 33 nr. 1 in

Nadere informatie

Egmont Ouverture Op. 84 Ludwig van Beethoven. Symphony No. 5 in Bb majeur Franz Schubert

Egmont Ouverture Op. 84 Ludwig van Beethoven. Symphony No. 5 in Bb majeur Franz Schubert Het Neretva Ensemble Het ensemble is gegroeid uit de gelegenheids-begeleidingsgroep van het Antwerpse PIH koor (opgericht in 1999) onder leiding van dirigent Bart Van Casteren. Na een kooroptreden in Wilrijk

Nadere informatie

Podium Azijnfabriek Bethaniestraat 4 s-hertogenbosch. Entree 7,- Vrienden gratis

Podium Azijnfabriek Bethaniestraat 4 s-hertogenbosch. Entree 7,- Vrienden gratis Programma Kamermuziek 16 oktober 2010, 12.30 uur Podium Azijnfabriek Bethaniestraat 4 s-hertogenbosch Entree 7,- Vrienden gratis In de serie Het Kwartet D u d o k K w a r t e t Judith van Driel viool Marleen

Nadere informatie

INTERNATIONAAL HAFABRA FESTIVAL LONDEN 2015 IWFLONDON2015

INTERNATIONAAL HAFABRA FESTIVAL LONDEN 2015 IWFLONDON2015 INTERNATIONAAL HAFABRA FESTIVAL LONDEN 2015 IWFLONDON2015 Periode concertreis van woensdag, 28 oktober t/m zondag 1 november 2015 of van donderdag, 29 oktober t/m zondag 1 november 2015 Festivalgebouw

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF 2 - MEI 2013

NIEUWSBRIEF 2 - MEI 2013 De Stichting Chris Fictoor Foundation bevordert verspreiding, uitvoering en beheer van het werk van Chris Fictoor. Daarnaast stimuleert de stichting kennisoverdracht als vorm van dienstverlening aan de

Nadere informatie

Jaarverslag DoelenKwartet Stichting Het Nieuwe Strijkkwartet

Jaarverslag DoelenKwartet Stichting Het Nieuwe Strijkkwartet 1 Jaarverslag DoelenKwartet Stichting Het Nieuwe Strijkkwartet 2013 Organisatie Vanaf begin jaren negentig van de twintigste eeuw heeft het DoelenKwartet (DK) zich als onderdeel van de Stichting DoelenEnsemble

Nadere informatie

FLANDERS CELTIC HARP MEETING zondag 8 februari 2015 in GENT

FLANDERS CELTIC HARP MEETING zondag 8 februari 2015 in GENT FLANDERS CELTIC HARP MEETING zondag 8 februari 2015 in GENT Al voor de vijfde keer wijden we een hele dag aan de Keltische harp met professionele harpisten uit binnen- en buitenland. Deze keer strijken

Nadere informatie

Lonneke van Straalen Artistiek leider. Artistiek Jaarverslag Amerfortissimo editie 2015

Lonneke van Straalen Artistiek leider. Artistiek Jaarverslag Amerfortissimo editie 2015 Lonneke van Straalen Artistiek leider Artistiek Jaarverslag Amerfortissimo editie 2015 Artistiek Jaarverslag Amerfortissimo editie 2015 Dit was een Jubileum editie om bijzonder trots op te zijn. In een

Nadere informatie

Cultuurcentrum Belgica Dendermonde presenteert

Cultuurcentrum Belgica Dendermonde presenteert Cultuurcentrum Belgica Dendermonde presenteert Terra Nova & Kurt Van Eeghem Vrijdag 2 oktober 2015 CC Belgica Programma L.v. Beethoven - Septet opus 20 Adagio - Allegro con brio Adagio cantabile E.LT.

Nadere informatie

Welkom bij Zlata Strijkinstrumenten! Dit is een bericht ter inleiding. De uitleg van de procedure tot huren staat op de volgende pagina.

Welkom bij Zlata Strijkinstrumenten! Dit is een bericht ter inleiding. De uitleg van de procedure tot huren staat op de volgende pagina. 1 Beste lezer, Welkom bij Zlata Strijkinstrumenten! Dit is een bericht ter inleiding. De uitleg van de procedure tot huren staat op de volgende pagina. Bedankt dat jij ervoor hebt gekozen een viool / altviool

Nadere informatie

Indeling Bladmuziek Centrale Bibliotheek

Indeling Bladmuziek Centrale Bibliotheek Indeling Bladmuziek Centrale Bibliotheek K-klassiek / gele sticker P-Populair / witte sticker B-Beginners / groene sticker X-Kerst en Sinterklaas / oranje sticker fk-klassiek folio / licht blauwe sticker

Nadere informatie

Vrijdag 25 mei Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR. Opening Operadagen Rotterdam

Vrijdag 25 mei Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR. Opening Operadagen Rotterdam Vrijdag 25 mei 2012 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Opening Operadagen Rotterdam (het gesproken woord telt) Directeur Guy Coolen, (burgemeester Ahmed Aboutaleb)

Nadere informatie

die hij eerder componeerde en die gebaseerd zijn op de gregoriaanse gezangen van de dodenmis,

die hij eerder componeerde en die gebaseerd zijn op de gregoriaanse gezangen van de dodenmis, Het Requiem van Duruflé ging in première op Allerzielen van het jaar 1 947 en werd door de componist opgedragen ter nagedachtenis van zijn vader. Het is een bewerking van een suite orgelstukken die hij

Nadere informatie

rel festival 2011 sponsor- en adverteerdersbrochure 5 november 2011 Agora theater, Lelystad REL Festival 2011 Sponsor- en adverteerdersbrochure 1

rel festival 2011 sponsor- en adverteerdersbrochure 5 november 2011 Agora theater, Lelystad REL Festival 2011 Sponsor- en adverteerdersbrochure 1 REL Festival 2011 Sponsor en adverteerdersbrochure 1 rel festival 2011 sponsor en adverteerdersbrochure 5 november 2011 Agora theater, Lelystad Inhoudsopgave REL Festival 2011 Sponsor en adverteerdersbrochure

Nadere informatie

sample Methode voor trommel en drumset

sample Methode voor trommel en drumset Slag & Stoot Methode voor trommel en drumset Inhoud Walter Mertens A itmische Oefeningen Technische - en leesoefeningen met enkelslagen & accenten, invuloefeningen en duetten B offel Oefeningen Technische

Nadere informatie

Secretarie Concerten Meppel Locatie Meppel; Kunsthuis Secretarie ; Hoofdstraat 22 Datum en tijdstip Donderdag 24 augustus 2017; 16.

Secretarie Concerten Meppel Locatie Meppel; Kunsthuis Secretarie ; Hoofdstraat 22 Datum en tijdstip Donderdag 24 augustus 2017; 16. Activiteiten onder auspiciën Foundation Per activiteit is bij bijzonderheden vermeld welke onze inbreng is Secretarie Concerten Meppel Meppel; Kunsthuis Secretarie ; Hoofdstraat 22 Datum en tijdstip Donderdag

Nadere informatie

TOG KORT NIEUWS GEBOREN: EVA DE LAAT! zo. 17 november: Concert met Philharmonisch orkest Het Gelre in Perron-3 in Rosmalen. Aanvang 15.

TOG KORT NIEUWS GEBOREN: EVA DE LAAT! zo. 17 november: Concert met Philharmonisch orkest Het Gelre in Perron-3 in Rosmalen. Aanvang 15. IN DE MAAT INFOBULLETIN HARMONIE TOG november 2013 TOG INTERNATIONAAL AGENDA 2013-2014: TOG KORT NIEUWS zo. 17 november: Concert met Philharmonisch orkest Het Gelre in Perron-3 in Rosmalen. Aanvang 15.00u

Nadere informatie

Korenfestival Vlaanderen

Korenfestival Vlaanderen Korenfestival Vlaanderen Algemene Organisatie Een organisatie van het kinder- en jeugdkoor Dainavimo (voorheen Konsinjoorkes), Kontich i.s.m. Koor&Stem vzw 1. Zowel kinderkoren, jeugdkoren als volwassenenkoren

Nadere informatie

Fragmenten uit zijn muziek

Fragmenten uit zijn muziek Fragmenten uit zijn muziek 2009, derde Frid-cd: Budapest- Amsterdam (kamermuziek) Chamber Music by Martin Tchiba, Birthe Blom & Ditta Rohmann (www.martin-tchiba.com) (www.birtheblom.com) (www.dittarohmann.com)

Nadere informatie

De ComAV Gazet 6 januari 2007

De ComAV Gazet 6 januari 2007 De ComAV Gazet 6 januari 2007 Inhoud Laatste groet aan Lucien Goethals Het ComAV SpectrumConcert in de steigers Te water met Patrick De Clerck Luc Van Hove eindelijk 50 Intieme brieven van Kris Defoort

Nadere informatie

Informatiebrochure. Muziek - Woord - Dans - Initiatie

Informatiebrochure. Muziek - Woord - Dans - Initiatie Informatiebrochure Muziek - Woord - Dans - Initiatie Welkom In het Stedelijk Conservatorium van Mechelen kan je al je podiumtalenten ten volle ontwikkelen. We bieden kunstonderwijs op hoog niveau, maar

Nadere informatie

De didactische analyse van partituren: Rococo-Concerto voor klarinet en piano Jurriaan Andriessen (1973) Eerste deel

De didactische analyse van partituren: Rococo-Concerto voor klarinet en piano Jurriaan Andriessen (1973) Eerste deel De didactische analyse van partituren: Rococo-Concerto voor klarinet en piano Jurriaan Andriessen (1973) Eerste deel A. Basisschema voor de analyse van de partituur 1. Macroscopisch A. Componist 1. Historische

Nadere informatie

1e BIËNNALE WMC Wind Music Academy november; november Abdij Rolduc

1e BIËNNALE WMC Wind Music Academy november; november Abdij Rolduc 1e BIËNNALE 2014 WMC Wind Music Academy 14 16 november; 21 23 november Abdij Rolduc Sluiting van de inschrijftermijn: 1 oktober 2014 1e BIËNNALE 2014 WMC Wind Music Academy 14 16 november; 21 23 november

Nadere informatie

20 januari concert Gregoriaanse Kring o.l.v. Wilko Brouwers en het Monteverdi kamerkoor o.l.v. Wouter Verhage

20 januari concert Gregoriaanse Kring o.l.v. Wilko Brouwers en het Monteverdi kamerkoor o.l.v. Wouter Verhage 20 januari concert e Kring o.l.v. Wilko Brouwers en het Monteverdi kamerkoor o.l.v. Wouter Verhage WOORDEN VAN CHRISTUS Wie in het gregoriaanse misrepertoire zoekt naar gezangen die gebaseerd zijn op citaten

Nadere informatie

PROGRAMMA. vr. 4 okt 20:30 Tour de Chanson Matthias Kadar Ç 16,00 (Internetprijs) / Ç 20,00

PROGRAMMA. vr. 4 okt 20:30 Tour de Chanson Matthias Kadar Ç 16,00 (Internetprijs) / Ç 20,00 PROGRAMMA Klassiek vocale muziek van Hõndel tot Verdi en Wagner, en van Franz Schubert tot Georges Brassens en Ramses Shaffy op verschillende locaties in Zuid Limburg en Aken, met meer dan 100 uitvoerenden,

Nadere informatie

De ComAV Gazet Componisten Archipel Vlaanderen 16 oktober 2006

De ComAV Gazet Componisten Archipel Vlaanderen 16 oktober 2006 De ComAV Gazet Componisten Archipel Vlaanderen 16 oktober 2006!Dwringende oproep mbt uw educatief piano-oeuvre! Op dinsdag 5 december a.s. organiseert OVSG i.s.m. EPTA een ontmoetingsdag voor leerkrachten

Nadere informatie

Spectra, Hanne Roos & Matan Porat. Ictus & Co. 3/4

Spectra, Hanne Roos & Matan Porat. Ictus & Co. 3/4 Spectra, Hanne Roos & Matan Porat 13 14 15.03.2014 Ictus & Co. 3/4 Praktisch 20u15 start concert concertzaal 21u00 pauze 22u10 vermoedelijk einde concert Ictus & Co. 2013 2014 Ictus & Jean Paul Van Bendegem

Nadere informatie

Open Avond. Programma. be one of us. Koninklijk Conservatorium Den Haag

Open Avond. Programma. be one of us. Koninklijk Conservatorium Den Haag Open Avond Programma be one of us. Koninklijk Conservatorium Den Haag Inhoud Welkom 3 Informatieplein 4 Rondleidingen 5 Concert 6 Art of Sound 7 ArtScience 8 Compositie 9 Sonologie 10 #OpenAvondKC facebook.com/royal.conservatoire

Nadere informatie

Nieuwsbrief Stichting Duyschot Concerten Maart 2019 nr. 84. Orgelconcert Jaap de Wit

Nieuwsbrief Stichting Duyschot Concerten Maart 2019 nr. 84. Orgelconcert Jaap de Wit Nieuwsbrief Stichting Duyschot Concerten Maart 2019 nr. 84 Orgelconcert Jaap de Wit Korte toelichting op het concert van 16 maart 2019 Jaap de Wit (geb. 1969) kreeg vanaf zijn 8 e jaar zijn eerste orgellessen.

Nadere informatie

Aan de slag bij het orkest

Aan de slag bij het orkest Aan de slag bij het orkest Een introductie van het symfonieorkest Groep 7-8 en VO onderbouw Docentenhandleiding Vooraf Voor u ligt de docentenhandleiding bij de educatieve website Introductie van het symfonieorkest

Nadere informatie

Informatie. Maak kennis, maak muziek! Onderwijsprogramma. voor GROEP 5 van het basisonderwijs Gemeente. Woudrichem BROCHURE. www.cultuurpuntaltena.

Informatie. Maak kennis, maak muziek! Onderwijsprogramma. voor GROEP 5 van het basisonderwijs Gemeente. Woudrichem BROCHURE. www.cultuurpuntaltena. Maak kennis, maak muziek! Onderwijsprogramma www.cultuurpuntaltena.nl Informatie voor van het basisonderwijs Gemeente Woudrichem 019500_BIBLIOTHEEK_ALTENA_brochure_CPA_MuziekWijzer_Altena_A5.indd 16-17

Nadere informatie

w,wwwww Bram Van CaffiF, componist door Kevin Voets

w,wwwww Bram Van CaffiF, componist door Kevin Voets w,wwwww Bram Van CaffiF, componist door Kevin Voets Bram Van Camp is alumnus van het Koninklijk Conservatorium Antwerpen, hij studeerde er viool en compositie, dit laatste bij Wim Hendericls. Nadien studeerde

Nadere informatie

Mini Blind Date Jonge ambassadeurs van hedendaagse muziek

Mini Blind Date Jonge ambassadeurs van hedendaagse muziek Mini Blind Date Jonge ambassadeurs van hedendaagse muziek Tijdens de tweede editie van het interactieve concert Mini Blind Date wordt het programma opnieuw samengesteld door jonge muzikanten. Leerlingen

Nadere informatie

Culturele Stichting Oude Kerk Oosterbeek

Culturele Stichting Oude Kerk Oosterbeek Culturele Stichting Oude Kerk Oosterbeek Nieuwsbrief oktober 2017 Beste Muziekliefhebber, Het nieuwe concertseizoen in de Oude Kerk in Oosterbeek staat weer voor de deur. Peter van Praagh - onze programmeur

Nadere informatie

Niets vragen, niets weigeren

Niets vragen, niets weigeren Franciscus van Sales (1567-1622) leefde in het Franse stadje Annecy, in een tijd van politieke verwarring en godsdienstoorlogen. Hij is bekend als schrijver van twee belangrijke en invloedrijke handleidingen

Nadere informatie

PROGRAMMAVOORSTELLEN 2015 2016

PROGRAMMAVOORSTELLEN 2015 2016 PROGRAMMAVOORSTELLEN 2015 2016 EEN ANDER VERHAAL HET DUDOK KWARTET ZOEKT NAAR CONTEXT EN BETREKT DE LUISTERAAR BIJ DIE ZOEKTOCHT Van Haydn tot Xenakis: al eeuwenlang spreekt het strijkkwartet bij alle

Nadere informatie

PRACHTIGE KLASSIEKE MUZIEK OP UNIEKE LOCATIES IN ZUID-LIMBURG! AVONDCONCERTREEKS 20-30 AUGUSTUS 2015 INTERNATIONAAL KAMERMUZIEK FESTIVAL & CONCOURS

PRACHTIGE KLASSIEKE MUZIEK OP UNIEKE LOCATIES IN ZUID-LIMBURG! AVONDCONCERTREEKS 20-30 AUGUSTUS 2015 INTERNATIONAAL KAMERMUZIEK FESTIVAL & CONCOURS PRACHTIGE KLASSIEKE MUZIEK OP UNIEKE LOCATIES IN ZUID-LIMBURG! AVONDCONCERTREEKS 20-30 AUGUSTUS 2015 INTERNATIONAAL KAMERMUZIEK FESTIVAL & CONCOURS Henk Guittart Artistiek leider 20-30 AUGUSTUS 2015 Het

Nadere informatie

DEDONDERDAGEN#6 3 FEBRUARI 2005 MUZIEK. DANS. PERFORMANCE. VIDEO

DEDONDERDAGEN#6 3 FEBRUARI 2005 MUZIEK. DANS. PERFORMANCE. VIDEO DEDONDERDAGEN#6 3 FEBRUARI 2005 MUZIEK. DANS. PERFORMANCE. VIDEO TOM HANNES (B) & MAURO PAWLOWSKI (B) Mahakasyapa (première) 20 uur en 22 uur. Kleine Zaal LUISTERSTUK/LEZING/PERFORMANCE Zo'n tweeduizend

Nadere informatie

SPONSORDOSSIER GITARENFESTIVAL GENT

SPONSORDOSSIER GITARENFESTIVAL GENT SPONSORDOSSIER GITARENFESTIVAL GENT V R I J DAG 28/10/2016 ZATERDAG 29/ 10/ 2016 ZONDAG 30/ 10/2016 ORCHESTRATAAR VZW I N S A M ENWERKING MET S T A D GENT Inhoudstafel Introductie... 3 Programma... 4 Vrijdag

Nadere informatie

PERSBERICHT. Kunst op maat van kleine kinderen in Dommelhof. Derde editie Babelut Festival: muziek en theater voor de allerkleinsten

PERSBERICHT. Kunst op maat van kleine kinderen in Dommelhof. Derde editie Babelut Festival: muziek en theater voor de allerkleinsten Neerpelt, 26 februari 2013 PERSBERICHT Kunst op maat van kleine kinderen in Dommelhof Derde editie Babelut Festival: muziek en theater voor de allerkleinsten Van woensdag 27 februari tot en met zondag

Nadere informatie

AANKONDIGING OVERZICHTSTENTOONSTELLING DIANA COPPENS 25/08/ /09/2019

AANKONDIGING OVERZICHTSTENTOONSTELLING DIANA COPPENS 25/08/ /09/2019 AANKONDIGING OVERZICHTSTENTOONSTELLING DIANA COPPENS 25/08/2019-29/09/2019 De Zoerselse Linde vertelt spoedig een nieuw verhaal. Diana Coppens stelt er vanaf zondag 25 augustus haar nieuwe tentoonstelling

Nadere informatie

DE INSTRUMENTENTOCHT. Muiekale voorseling van het Noord Nederlands Orket voor kinderen in groep 3 en 4 LESMATERIAAL

DE INSTRUMENTENTOCHT. Muiekale voorseling van het Noord Nederlands Orket voor kinderen in groep 3 en 4 LESMATERIAAL DE INSTRUMENTENTOCHT Muiekale voorseling van het Noord Nederlands Orket voor kinderen in groep 3 en 4 LESMATERIAAL Beste docent, Binnenkort geven een acteur en vier musici van het Noord Nederlands Orkest

Nadere informatie

Lesvoorbereiding Bachelor in het onderwijs: secundair onderwijs

Lesvoorbereiding Bachelor in het onderwijs: secundair onderwijs Lesvoorbereiding Bachelor in het onderwijs: secundair onderwijs Naam Stijn Convents Cluster Muzikale Opvoeding - Godsdienst Groep 17 Academiejaar Bachelor in het onderwijs: secundair onderwijs Kattenberg

Nadere informatie

Martyn v/d Hoek Charlotte Margiono e.a Utrecht String Quartet. Masterclasses door

Martyn v/d Hoek Charlotte Margiono e.a Utrecht String Quartet. Masterclasses door Festival aan de Waal Martyn v/d Hoek Charlotte Margiono e.a Utrecht String Quartet Masterclasses door wo 8 t/m zo 12 feb 2017 Productie De Engelenbak Gasthuiskapel Zaltbommel www.engelenbakzaltbommel.nl

Nadere informatie

Organ Academy Maastricht 2014

Organ Academy Maastricht 2014 Organ Academy Maastricht 2014 Masterclasses Excursie Concerten 6 juli - 9 juli 2014 In 2014 organiseert het Conservatorium Maastricht in samenwerking met de stichting Pro Organo voor de tweede maal de

Nadere informatie

Datum Tijd Podiumactiviteit Locatieactiviteit Dankbaarheidsactiviteiten Meer informatie

Datum Tijd Podiumactiviteit Locatieactiviteit Dankbaarheidsactiviteiten Meer informatie Datum Tijd Podiumactiviteit Locatieactiviteit Dankbaarheidsactiviteiten Meer informatie Zaterdag 15-12 10.00-15.00 uur Scoutinggroepen Hintham Sint Cristoffel 15.00 uur Stadspijpers De Stadspijpers van

Nadere informatie

VOX LUMINIS & GOEYVAERTS T R I O

VOX LUMINIS & GOEYVAERTS T R I O ZA 21 SEPTEMBER 2013 20:00 AV E R B O D E, A B D I J K E R K ABDIJSTRAAT 1 VOX LUMINIS & GOEYVAERTS T R I O VOX L U M I N I S Lionel Meunier artistieke leiding GOEYVAERTS TRIO Kristien Roels viool Kris

Nadere informatie

KRUISWEGSONNETTEN 2010

KRUISWEGSONNETTEN 2010 Wouter van Belle KRUISWEGSONNETTEN 2010 voor kamerkoor, fluit, althobo en fagot tekst Nanne Nauta 2009 Partituur in c (partituur met althobo in f beschikbaar) 2010 Wouter van Belle www.woutervanbelle.nl

Nadere informatie