Van pupil E naar D wat moet ik daarmee? Voorwoord

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Van pupil E naar D...... wat moet ik daarmee? Voorwoord"

Transcriptie

1 Van pupil E naar D wat moet ik daarmee? Voorwoord Om je alvast een klein beetje te helpen hebben we dit boekje gemaakt. Door het lezen van dit boekje weet je een beetje wat er allemaal gaat veranderen. Een groot veld en andere regels, best spannend allemaal. Natuurlijk leer je de veranderingen het beste in een wedstrijd, daarom spelen we ook de Overvliegwedstrijden. Het boekje is dus ook niet om uit je hoofd te leren maar gewoon om alles even op een rijtje te zetten. En heb je nog meer vragen?? Dan kan je trainer je ook altijd verder helpen.

2 Het speelveld verandert De KNVB geeft aan: dat de lengte van het voetbalveld maximaal 105 en minimaal 100 meter moet zijn. dat de breedte van het voetbalveld maximaal 69 en minimaal 64 meter moet zijn. dat de doelen 7 meter en 32 centimeter breed moeten zijn en 2 meter 44 centimeter hoog moeten zijn. Ze staan op het midden van de doellijnen. dat de afmetingen van het doelgebied 18,32 meter bij 5,50 meter moeten zijn. dat de afmetingen van het strafschopgebied 40,32 meter bij 16,5 meter moeten zijn. De lijn die het strafschopgebied begrenst en evenwijdig aan de doellijn loopt, wordt ook wel de 16-meterlijn genoemd. dat het strafschoppunt (we noemen dit ook wel de penaltystip) zich op een afstand van 11 meter van de doellijn bevindt. dat de straal van de middencirkel 9,15 meter bedraagt dat de 4 hoekschopgebieden elk een straal van 1 meter (100 cm) hebben. Op de hoekpunten staat een hoekvlaggenstok met vlag die boven de grond niet korter dan 1,50 meter mag zijn en niet in een punt mag eindigen. Tijdens de wedstrijd moeten deze vlaggen op hun plaats blijven staan. Let op! Dit is allemaal uit het spelregelboek van de KNVB gehaald en misschien staan er nog een beetje moeilijke woorden in zoals bijvoorbeeld een straal van een meter en evenwijdig. Als je het niet begrijpt vraag je het gewoon eventjes aan je vader of moeder of aan de juffrouw of meester op school. Zo zie je maar dat voetbal niet voor domme jongens en meisjes is, maar dat je eigenlijk best wel moet opletten op school want anders snap je ook niks van de voetbalregels.

3 We gebruiken nu echte voetbaltermen In het overzichtje hieronder lees je een paar echte voetbaltermen. Maar als je een andere voetbalterm hoort en je weet niet wat het betekent, vraag het dan meteen aan je trainer of aan iemand anders die het misschien wel weet. Diep gaan In richting van het doel van de tegenstander lopen Diep spelen De bal in de richting van het doel van de tegenstander spelen Breed gaan Naar de zijkant of in de breedte richting van het veld lopen. Breed spelen De bal naar de zijkant of in de breedte richting van het veld spelen. Let op! Je kunt de bal dus breed en diep spelen maar je kunt dus ook breed en diep lopen. As van het veld Lengte as van het veld waar nummers 3, 4, 10 en 9 spelen. Teken in gedachte een lijn van penalty-stip naar de andere penalty-stip en je hebt de as. Knijpen Veld groot maken Veld klein maken Naar binnen Naar buiten Pass Coachen Rust Naar de as lopen als de bal aan de andere kant van het veld is (verdedigende term). Ver uit elkaar spelen, om meer ruimte voor de aanval te krijgen. Hoe verder de spelers uit elkaar staan, hoe meer ruimte er is, hoe makkelijker het voetballen wordt. Dicht bij elkaar spelen, zodat het verdedigen makkelijker wordt. Hierdoor is er heel weinig ruimte voor de tegenstander om te voetballen. Richting het midden van het veld lopen om het veld klein te maken. Richting de zijlijn van het veld lopen om ruimte te maken (wanneer jouw ploeg de bal heeft) Het spelen van de bal (naar een medespeler). De trainer coacht natuurlijk maar ook spelers kunnen (en moeten!) elkaar coachen en dan bedoelen we dat ze in de wedstrijd praten met elkaar, dus elkaar helpen om beter te spelen Tussen de 1e en de 2e helft hebben we natuurlijk rust, maar als dit wordt geroepen door de trainer of medespelers betekent het vaak dat je de tijd hebt en niet gehaast moet spelen.

4 De spelregels veranderen In het kort: E D Speelveld Half veld Heel veld Aantal spelers 7 11 Wedstrijdduur 2 x 25 minuten 2 x 30 minuten Buitenspel Nee Ja Indirecte vrije trap Terugspelen op de keeper Spelhervatting keeper 6 seconderegeling keeper Nee Ja Variërend Nee Grensrechters Nee Ja Aanvoerder Nee Ja Straffen Nee 5 minutenregeling Ja Nee. Een keeper mag een terugspeelbal niet meer in de handen pakken m.u.v. een kopbal. Ook bij een ingooi naar de keeper mag hij de bal niet meer in de handen pakken! Vanaf de rand van het 16 meter gebied ja (binnen 6 seconden moet de keeper, nadat hij de bal heeft opgepakt of gevangen, de bal weer wegtrappen of gooien. Met wat moeilijkere woorden zeggen we dan dat de keeper binnen 6 seconden de bal weer in het spel moet brengen). Achterbal Keeperbal Schieten vanaf de grond rand 16 meter gebied Cornerbal Variërend 10 tot 15 meter Halverwege 1e paal en hoekvlag (Dit is de enige uitzondering op de rest van de regels van een groot veld)

5 Spelen met Buitenspel In de D pupillen kun je afgefloten worden omdat je buitenspel staat. Dit is een moeilijke spelregel en betekent zeker niet dat je buiten het spel (veld) staat. Hieronder wordt uitgelegd wat buitenspel inhoudt. Grondregel buitenspel Je bevindt je in buitenspelpositie, als je op het moment dat de bal wordt gespeeld, dichter bij de doellijn van de tegenpartij bent dan de bal en de voorlaatste tegenstander. Als je gelijk staat met de voorlaatste verdediger sta je niet buitenspel. Gevolg van deze regel is dat een aanvaller niet tussen de keeper en de verdedigers kan blijven hangen en daar wachten tot de bal in zijn buurt komt om een goal te maken. Als de verdedigers naar voren gaan, zetten zij de aanvaller buitenspel. Staat een speler buitenspel dan krijgt de tegenstander een indirecte vrije schop. De verdedigers zullen altijd proberen om de tegenstander zo ver mogelijk van hun eigen goal te houden, zodat hij niet kan scoren. Het buitenspel zetten is hiervoor een prima mogelijkheid. Daarom is het in de D pupillen van groot belang dat de verdedigers niet achter blijven hangen, maar zich zo snel mogelijk in de richting van de middenlijn bewegen. Dit moet je dus meteen doen bij balbezit. Als wij in de aanval zijn, staan onze verdedigers bij de middenlijn. Een speler wordt alleen voor het buitenspel staan bestraft indien hij, op het moment dat de bal wordt geraakt of gespeeld door een medespeler, naar het oordeel van de scheidsrechter, actief bij het spel betrokken is. Buitenspel op moment van spelen Het moment van spelen is wanneer een medespeler de bal schiet (dus een pass geeft). Het moment waarop de scheidsrechter de situatie van een aanvaller beoordeeld is het moment waarop één van zijn medespelers de bal speelt en niet het moment waarop de aanvaller de bal ontvangt. Je staat niet buitenspel als je: Op de eigen speelhelft staat Gelijk staat met de voorlaatste tegenstander Gelijk staat met de laatste twee tegenstanders Ook sta je niet buitenspel als je bal ontvangt uit een: Doelschop Inworp Hoekschop

6 Voorbeeldjes: In het plaatje hierboven is te zien dat speler 9 dus geen buitenspel staat. Speler 9 staat geen buitenspel omdat hij, op het moment dat de bal gespeeld wordt, niet voorbij de voorlaatste verdediger van de tegenpartij staat. Je kan dus alleen maar buitenspel staan op het moment dat de bal gespeeld wordt.

7 Accepteer een beslissing van de scheidsrechter Als je twijfelt aan een beslissing van de scheidsrechter zal je moeten leren om je toch bij die beslissing neer te leggen. Het is zinloos om hier veel energie in te steken, een scheidsrechter wijzigt zijn beslissing toch niet meer. Als je tijdens de wedstrijd gaat protesteren tegen scheids of grensrechter gaat dit ook nog ten koste van je eigen voetbal. Daarnaast geldt de regel dat je wordt gewisseld als je dit toch doet. Tips Bij de D pupillen hebben we een veel groter veld dan we in de E tjes gewend zijn en de afstanden die je moet lopen zijn ook veel groter. Zorg er dus voor dat je meteen naar de plek loopt waar je hoort te staan en doe dit niet op het laatste moment, daarvoor zijn de afstanden te groot. Als je de bal met de voet schiet mag de keeper de bal niet oppakken. Als de bal per ongeluk via een voet bij de keeper terecht komt dan mag hij hem wel oppakken. De keeper mag wel elke bal die met het hoofd, de schouders of de bovenbenen is gespeeld in zijn handen pakken. Doe altijd je best om als eerste bij de bal te zijn. De speler die de bal heeft, bepaalt wat er gaat gebeuren. Zorg er voor dat je meteen naar de bal toegaat en doe dit zo snel mogelijk. Als je de bal onder controle hebt, probeer je zoveel mogelijk te bewegen met de bal. Als je stilstaat kan de tegenstander de bal veel makkelijker van je afpakken. Enkele tips voor verdedigers: Blijf altijd tussen de man die je dekt en het doel. Vertraag je tegenstander zo veel mogelijk door hem te blijven volgen. Als je probeert de bal te veroveren, gooi dan je hele lichaam in de strijd. Oefen jezelf in het verwerken van de bal, zowel door te koppen als door volleys. Speel verstandig achterin. Neem geen onnodige risico's! Gebruik de pauzes op dode momenten om je team te hergroeperen. Maak als team de ruimte voor de tegenstander zo klein mogelijk. Zorg ervoor dat je de manier van spelen en jouw rol er in begrijpt.

8 Denk hier ook eens aan Voetbal voor je plezier Voetbal is een spel dat je speelt voor je plezier. Lol is van groot belang bij het spel voetbal, winnen komt eigenlijk op de 2e plaats, maar die wil moet wel aanwezig zijn. Denk in teamverband, steun elkaar en maak elkaar vooral sterk Jeugdspelers hebben vaak de neiging om heel individueel gericht te denken en te handelen. Voetbal is een teamsport en alleen dankzij je medespelers kun je een optimaal resultaat bereiken en je volledig ontwikkelen. Je moet dus steeds het team-element in de gaten houden. Ook een talentvolle speler moet leren dat als hij op een dag niet in vorm is, hij bereid moet zijn om voor minder talentvolle spelers te werken. Zij zullen dat namelijk op hun beurt ook voor hem doen als hij wel weer in vorm is. Speel in een organisatie en houd deze aan Het is belangrijk, dat steeds alle posities in het veld goed bezet zijn. Reageer steeds vanuit je taak en posities. B.v. een vleugelverdediger mag gerust aanvallen, maar hij mag zijn verdedigende taak nooit vergeten (zelfs niet tegen een veel zwakkere tegenstander). Tegen een zwakkere tegenstander is het juist erg belangrijk de organisatie te blijven handhaven. Laat je medespeler zien wat je van plan bent Veel balverlies heeft als oorzaak dat spelers niet van elkaar weten wat ze willen. Het is belangrijk om je medespeler te laten weten wat je van plan bent door woord en gebaar. Maar natuurlijk ook als je een seizoen met elkaar speelt, dan leer je namelijk ook een beetje je medespelers kennen. Ook de manier van aanspelen kan bepalend zijn voor wat een medespeler met de bal kan doen. Als je hem goed aanspeelt, heeft je medespeler ook weer meer tijd om er iets goed mee te doen. Bij een slecht aangespeelde bal duurt het langer om de bal onder controle te krijgen en dus kan de voortzetting ook slechter uitpakken. Vaak krijgt dan de laatste speler de schuld van bijvoorbeeld het balverlies, maar het is juist de speler die net daarvoor de slechte pass gaf die men iets kan verwijten. Elkaar coachen is erg belangrijk Spelers moeten leren dat zij situaties in een wedstrijd veel beter en sneller kunnen oplossen als zij elkaar goed coachen. Dit is een moeilijk onderdeel omdat situaties zich tijdens een wedstrijd soms snel opvolgen. We gebruiken daarom uniforme termen als het gaat om coachen zoals: "tijd", "in de rug", "kaats", "hou vast", "los" (voor de doelverdediger naar zijn verdedigers toe), "weg". Ook deze termen moeten dus wel voor iedereen duidelijk zijn en ook hiervoor geldt weer, vraag het als iets niet duidelijk is of spreek met je teamgenoten af hoe jullie elkaar coachen. Doe dit ook op de training in partijtjes want dan wordt het steeds normaler. Wel altijd positief coachen tegen elkaar. Wie er coacht is afhankelijk van waar de bal zich bevindt en of wij in balbezit zijn of de bal moeten veroveren. Hou de volgende afspraken aan: 1) bij balbezit zullen de spelers voor de bal moeten coachen (om balbezit te houden). 2) bij balverlies zullen de spelers achter de bal moeten coachen (om te voorkomen dat de tegenstander tot scoren kan komen en om ervoor te zorgen dat het team opnieuw in balbezit kan komen).

9 Let op de onderlinge afstanden Binnen de jeugd bestaat de neiging om te dicht op elkaar te spelen waardoor de kans op balverlies aanzienlijk wordt vergroot. Soms is het belangrijker om een aantal stappen achteruit te doen dan vooruit. Let op de veld- en weersomstandigheden Ga bijvoorbeeld niet opbouwen op een erbarmelijk slecht veld, maar speel dan een lange bal op de spits of op de vleugelspelers, die zich daarvoor dan wel dienen vrij te lopen. En als het stormt moet je ook niet proberen een lange bal tegen de wind in te geven. Werk aan zelfkritiek Spelers die in een selectieteam spelen zijn goede spelers. Echter, ook zij hebben uiteraard nog hun tekortkomingen. Zelfs Ronaldinho heeft die nog steeds! Sta dan ook altijd open voor opbouwende kritiek en probeer daar van te leren. Vraag jezelf af wat goed gaat maar ook wat minder goed gaat, en stel jezelf dan de vraag wat je er aan kunt doen om nog beter te worden. Ook hygiëne is belangrijk Na het trainen en de wedstrijd is het niet meer dan normaal dat je gaat douchen. Maar dat er ook goede redenen zijn om te douchen weten de meesten niet. Nou, hier komen ze: 1. Het is niet gezond voor een kind om bezweet op een fiets te stappen en sterk af te koelen. Zeker in de koudere maanden verhoogt dit de kans op griep en verkoudheid. 2. Ook is het belangrijk om te weten dat juist het oude zweet zorgt voor mogelijke infecties en dat juist oud zweet stinkt. Dat komt omdat de bacteriën dan meer tijd hebben om in het zweet te groeien. 3. Het is beter voor je spieren als je na het voetballen doucht. Met een warme douche voorkom je dat je spieren te snel afkoelen en dat daardoor de doorbloeding ervan minder wordt. Die doorbloeding is erg belangrijk, omdat het ervoor zorgt dat de afvalproducten in het lichaam snel worden weggevoerd uit de spieren. Bovendien kun je hiermee blessures voorkomen. 4. Na het sporten is je lichaam warm geworden. Deze warmte moet je weer kwijt. Dit gebeurt vooral via de huid (transpireren). Als je een warme douche neemt, blijven de haarvaten in de huid langer open staan voor vochtafvoer. Een goed functionerende huid is belangrijk voor de sporter, omdat de huid een belangrijke plaats inneemt in de warmte regulatiemechanisme. Een slechte warmteregulatie is nadelig voor de prestatie. Kortom redenen genoeg om Uw kind wel te laten douchen na een wedstrijd of training. Veel succes met voetbal op het grote veld We hopen dat we je een beetje hebben kunnen helpen met de vele veranderingen. Twijfel je ergens aan of heb je vragen. Ga dan gerust naar je trainer.

Van pupil E naar D...

Van pupil E naar D... Van pupil E naar D... Van 7 tal Naar 11 tal Pagina 1 Voorwoord Beste E speler maar toekomstig D speler, Om je alvast een klein beetje te helpen hebben we een boekje gemaakt. Door het lezen van dit boekje

Nadere informatie

Van pupil E naar D...

Van pupil E naar D... Van pupil E naar D... Van 7 tal Naar 11 tal Pagina 1 Voorwoord Beste beginnende D speler, Om je alvast een beetje te helpen met de overstap van de E naar de D hebben we een boekje gemaakt. Door het lezen

Nadere informatie

wat gaat er veranderen?

wat gaat er veranderen? vv Actief Je gaat van E naar D... wat gaat er veranderen? Kort voorwoord Straks ga je van E naar D...wat gaat er veranderen? Dit is de titel die bovenaan dit informatieblad staat. Verschillende voetbalregels

Nadere informatie

Van pupil E naar D wat moet ik daar mee?

Van pupil E naar D wat moet ik daar mee? Van pupil E naar D wat moet ik daar mee? Beste voetballer, Dit is een uitleg met de titel Van pupil E naar D wat moet ik daarmee? Als je dat wilt weten, dan moet je deze uitleg eigenlijk eerst maar eens

Nadere informatie

DE OVERGANG VAN E NAAR D WEETJES EN TIPS

DE OVERGANG VAN E NAAR D WEETJES EN TIPS DE OVERGANG VAN E NAAR D WEETJES EN TIPS 1. Het speelveld De wereld voetbalbond (FIFA) heeft bepaald dat de lengte van een voetbalveld tussen 105 en 100 meter moet zijn. Voor de breedte geldt maximaal

Nadere informatie

Veranderingen bij overgang van E naar D

Veranderingen bij overgang van E naar D Veranderingen bij overgang van E naar D Inhoudsopgave Voorwoord............................................................ 3 Het speelveld........................................................... 4

Nadere informatie

Een kennismaking voor D spelers

Een kennismaking voor D spelers Een kennismaking voor D spelers Van pupil E naar D wat moet ik daar mee? 1 Inhoudsopgave Voorwoord 3 Het speelveld 5 Vreemde en echte voetbaltermen 7 Spelregel wijzigingen 13 Buitenspel 15 Belangrijke

Nadere informatie

VAN E-PUPIL NAAR D-PUPIL

VAN E-PUPIL NAAR D-PUPIL VAN E-PUPIL NAAR D-PUPIL WAT GAAT ER DAN VERANDEREN? MET ELF SPELERS OP EEN HEEL VELD MET BUITENSPEL 4 april 15 Pagina 1 van 12 Voorwoord Vanaf volgend seizoen spelen jullie niet meer bij E-pupillen van

Nadere informatie

Van E pupil naar D pupil

Van E pupil naar D pupil Van E pupil naar D pupil VOORWOORD Van E pupil naar D pupil... Als je wilt weten wat we hiermee bedoelen, moet je zeker dit boekje goed doorlezen. Er verandert namelijk nogal wat als je van de E - naar

Nadere informatie

Wat nu? Ik ga van de E...naar de D pupillen! Wat verandert er allemaal bij de D pupillen?

Wat nu? Ik ga van de E...naar de D pupillen! Wat verandert er allemaal bij de D pupillen? Wat nu? Ik ga van de E...naar de D pupillen! Wat verandert er allemaal bij de D pupillen? Voorwoord Beste MARGRIET er, Hier ligt dan een boekje voor je met de titel Wat nu? Ik ga van de E naar de D pupillen!

Nadere informatie

Van pupil E naar D. Een kennismaking voor (toekomstige) D pupillen

Van pupil E naar D. Een kennismaking voor (toekomstige) D pupillen Van pupil E naar D Een kennismaking voor (toekomstige) D pupillen Inhoudsopgave Voorwoord...2 Het speelveld...3 Wat zijn de Hoofdmomenten?....4 Echte Voetbaltermen....5 Spelregelwijzigingen...6 Buitenspel....7

Nadere informatie

Informatie voor scheidsrechters

Informatie voor scheidsrechters Informatie voor scheidsrechters De aftrap en toss Fijn, de wedstrijd kan beginnen! Wel op een correcte manier natuurlijk. De aftrap Een aftrap is de manier om een wedstrijd te beginnen of om het spel te

Nadere informatie

Van O11 naar een O12 / O13

Van O11 naar een O12 / O13 Van O11 naar een O12 / O13 team Een kennismaking toekomstige teams voor O12 & O13 Inhoudsopgave Het speelveld... 3 Wat zijn de Hoofdmomenten?... 4 Echte voetbaltermen... 5 Spelregel wijzigingen... 6 Buitenspel...

Nadere informatie

INSTRUCTIEBOEKJE. voor D-pupillen en D-leiders (vooral bedoeld voor de overstap van E- naar D-pupil) 16m. 65m 9.15m 9.15m. 100m

INSTRUCTIEBOEKJE. voor D-pupillen en D-leiders (vooral bedoeld voor de overstap van E- naar D-pupil) 16m. 65m 9.15m 9.15m. 100m INSTRUCTIEBOEKJE voor D-pupillen en D-leiders (vooral bedoeld voor de overstap van E- naar D-pupil) 16m 65m 9.15m 9.15m 100m 1 REGELS VOOR D-PUPILLEN D-pupillen spelen op een heel speelveld. De afmetingen

Nadere informatie

De stap van E naar D Informatie voor spelers, leiders en trainers

De stap van E naar D Informatie voor spelers, leiders en trainers De stap van E naar D Informatie voor spelers, leiders en trainers Lion IJpelaar Lambèr Vugts Augustus 2012 0 1 Inhoudsopgave Voorwoord...3 Hoofdstuk 1. Het speelveld...4 Hoofdstuk 2. De hoofdmomenten...6

Nadere informatie

Van 7- tal (O11 jaar) naar 11- tal (O12 jaar)

Van 7- tal (O11 jaar) naar 11- tal (O12 jaar) Van 7- tal (O11 jaar) naar 11- tal (O12 jaar) Inhoudsopgave Het speelveld... 4 Wat zijn de Hoofdmomenten?... 5 Echte voetbaltermen... 6 Spelregel wijzigingen... 7 Buitenspel... 8 Grondregel buitenspel...

Nadere informatie

Van E-pupil naar D-pupil. Wat gaat er allemaal veranderen?

Van E-pupil naar D-pupil. Wat gaat er allemaal veranderen? Van E-pupil naar D-pupil Wat gaat er allemaal veranderen? Van klein naar groot veld Met Buitenspel Een kennismaking voor (Toekomstige ) D Pupillen Voorwoord Beste Columbia speler, Hier ligt dan een boekje

Nadere informatie

Informatie over functie van. ASSISTENT SCHEIDSRECHTER (grensrechter)

Informatie over functie van. ASSISTENT SCHEIDSRECHTER (grensrechter) Informatie over functie van ASSISTENT SCHEIDSRECHTER (grensrechter) Delta Sports Scheidsrechter commissie Houten, september 2014 Inhoudsopgave Doel Taak Voor aanvang van een wedstrijd Wanneer moet een

Nadere informatie

Inhoud. Voorwoord. Beste voetballer (en ster natuurlijk),

Inhoud. Voorwoord. Beste voetballer (en ster natuurlijk), 2 Inhoud Voorwoord.... 3 Het speelveld... 6 Wat zijn de hoofdmomenten?... 7 Echte voetbaltermen... 8 Spelregel wijzigingen... 10 Buitenspel... 12 Grondregel buitenspel... 12 Strafbaar en niet strafbaar

Nadere informatie

De assistent-scheidsrechter

De assistent-scheidsrechter De assistent-scheidsrechter Wat zijn je taken, hoe moet je lopen en welk vlagsignaal geef je? pagina 1 van 13 1. De aftrap * De assistent-scheidsrechters moeten zich op één lijn bevinden met de voorlaatste

Nadere informatie

De assistentscheidsrechter

De assistentscheidsrechter De assistentscheidsrechter Wat zijn je taken, hoe moet je lopen en welk vlagsignaal geef je? De KNVB publiceert ieder seizoen het boekwerk genaamd spelregels veldvoetbal. Een van de besproken onderwerpen

Nadere informatie

VV Nieuwerkerk Handleiding grensrechters. VV Nieuwerkerk Handleiding grensrechters

VV Nieuwerkerk Handleiding grensrechters. VV Nieuwerkerk Handleiding grensrechters Inhoud 1. Doel 2. Taak 3. Voor aanvang van een wedstrijd 4. Wanneer moet een assistent scheidsrechter vlaggen? 5. Welke positie moet een assistent scheidsrechter innemen bij spelhervattingen? 6. Enkele

Nadere informatie

VV Moordrecht Handleiding grensrechters 1

VV Moordrecht Handleiding grensrechters 1 VV Moordrecht Handleiding grensrechters 1 Doel 2 Taak 2 Voor aanvang van een wedstrijd 2 Wanneer moet een assistent scheidsrechter vlaggen: 3 Welke positie moet een assistent scheidsrechter innemen bij

Nadere informatie

SCHEIDS, BUITENSPEL!, ZIE JE DAT NIET!, BRILLETJE NODIG!

SCHEIDS, BUITENSPEL!, ZIE JE DAT NIET!, BRILLETJE NODIG! SPELREGELRUBRIEK MET DE LAATSTE WIJZIGINGEN. SCHEIDS, BUITENSPEL!, ZIE JE DAT NIET!, BRILLETJE NODIG! Scheids buitenspel is een vaak gehoorde opmerking binnen en buiten het voetbalveld. Het geeft maar

Nadere informatie

Informatie over de functie van assistent scheidsrechter.

Informatie over de functie van assistent scheidsrechter. Informatie over de functie van assistent scheidsrechter. Leuth, 9 december 2013 [1] Inhoud Doel... 3 Taak... 4 Voor aanvang van een wedstrijd... 4 Wanneer moet een assistent scheidsrechter vlaggen:....

Nadere informatie

Informatie over de functie van assistent scheidsrechter.

Informatie over de functie van assistent scheidsrechter. Informatie over de functie van assistent scheidsrechter. Inhoud Doel...3 Taak...4 Voor aanvang van een wedstrijd...4 Wanneer moet een assistent scheidsrechter vlaggen:...4 Welke positie moet een assistent

Nadere informatie

De Assistent Scheidsrechter

De Assistent Scheidsrechter De Assistent Scheidsrechter Wat te doen en hoe te handelen. DATUM 21 december 2015 AUTEUR COMMISSIE SCHEIDSRECHTERS ZAKEN CSV 28 VERSIE 1.0 PAGINA 1 van 21 1 PAGINA 2 van 21 Voorwoord Deze instructie is

Nadere informatie

OFWEL VAN E NAAR D VOETBAL

OFWEL VAN E NAAR D VOETBAL VAN 7 TEGEN 7 NAAR 11 TEGEN 11 OFWEL VAN E NAAR D VOETBAL Adres: Brasserskade 238, 2616 LA Delft Telefoon : 015 213 2548 INLEIDING: Binnenkort gaan jullie op een heel veld voetballen en gaan jullie met

Nadere informatie

ASSISTENT SCHEIDSRECHTER

ASSISTENT SCHEIDSRECHTER ASSISTENT SCHEIDSRECHTER Wat zijn je taken? Hoe moet je lopen? Welk vlagsignaal geef je? september 2015 Coen van den Brink Voetbalvereniging SVI Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Posities... 4 2.1 Aftrap...

Nadere informatie

Van E- naar D-pupillen (van JO11 naar JO13)

Van E- naar D-pupillen (van JO11 naar JO13) Van E- naar D-pupillen (van JO11 naar JO13) Voetballen was nog nooit zó leuk Eindelijk, straks ben je een D-pupil. Dat betekent eindelijk op een echt veld voetballen. Een groot veld. Trouwens, niet alleen

Nadere informatie

Hockey, niet zo maar een sport "van zestalhockey naar achttalhockey''

Hockey, niet zo maar een sport van zestalhockey naar achttalhockey'' Hockey, niet zo maar een sport "van zestalhockey naar achttalhockey'' In het hockey sta je er niet alleen voor. Je speelt in een team. Eerst zestalhockey en daarna achttalhockey. Teamsport betekent je

Nadere informatie

Veld en spelsystemen MICHEL DEKKER WSV 1930

Veld en spelsystemen MICHEL DEKKER WSV 1930 Veld en spelsystemen MICHEL DEKKER WSV 1930 Spelsysteem 4V4 bij 07( Mini-PUP) Spelsysteem ( 2v2 ) Twee veldjes op een half veld. Afmeting 40/30 meter lang en 30/20 breed. 3 bij 1 meter doelen. Van elke

Nadere informatie

Van de E naar de D!! Wat nu??

Van de E naar de D!! Wat nu?? Van de E naar de D!! Wat nu?? Informatie voor DSVP-spelers die op een groot veld gaan spelen. Bij de overgang van de E naar de D veranderen er plotseling een groot aantal dingen die in de E zo gewoon waren.

Nadere informatie

Spelregels 2013 Beach Soccer Dames

Spelregels 2013 Beach Soccer Dames Spelregels 2013 Beach Soccer Dames Uitgave 21 maart 2013 Pagina 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 De spelregels... 3 Het speelveld... 3 De bal... 4 Spelers... 4 Wisselspelers... 4 Doelverdediger... 5

Nadere informatie

Spelregels Minipolo. Pupillen 1 Voorwoord:

Spelregels Minipolo. Pupillen 1 Voorwoord: Spelregels Minipolo Pupillen 1 Voorwoord: Waterpolo is een technische, behendigheid vragende en zeer gezonde sport, waarbij nauwelijks blessures ontstaan. Het waterpolospel vraagt van de deelnemers niet

Nadere informatie

1 Basisvorm: DVD D-pupillen oefenvormen. 4 tegen 4 met 4 doeltjes. Vereenvoudigingen. Oefenvormen 1.1-1.8

1 Basisvorm: DVD D-pupillen oefenvormen. 4 tegen 4 met 4 doeltjes. Vereenvoudigingen. Oefenvormen 1.1-1.8 1 Basisvorm: 4 tegen 4 met 4 doeltjes Vereenvoudigingen Oefenvormen 1.1-1.8 DVD D-pupillen oefenvormen Oefenvorm1.1 4 tegen 4 met 4 doeltjes Inhoud - Bedoeling van deze vorm: Karakteristiek: door snelle

Nadere informatie

1e periode: herhalen van taakgericht en teamgericht. 2e periode: balbezit 3e periode: balbezit en balbezit tegenstander.

1e periode: herhalen van taakgericht en teamgericht. 2e periode: balbezit 3e periode: balbezit en balbezit tegenstander. 1e periode: herhalen van taakgericht en teamgericht. e periode: balbezit e periode: balbezit en balbezit tegenstander. 1 e Periode: Herhalen van taakgericht en teamgericht Training 1: Wat zijn de taken

Nadere informatie

W8-TR1 L STOREN & VEROVEREN

W8-TR1 L STOREN & VEROVEREN W8-TR1 L STOREN & VEROVEREN TRAINING Teamfunctie Omschakelen Teamtaak Storen Speelveldgedeelte Helft tegenpartij Rol tegenpartij Opbouwen via de zijkanten! Doelstelling Leren druk zetten als team. WARMING-UP

Nadere informatie

1 e Periode: Balbezit en balbezit tegenstander. 2 e Periode: Omschakelen van balbezit eigen team naar balbezit tegenstander en Balbezit tegenstander

1 e Periode: Balbezit en balbezit tegenstander. 2 e Periode: Omschakelen van balbezit eigen team naar balbezit tegenstander en Balbezit tegenstander 1 e Periode: Balbezit en balbezit tegenstander. 2 e Periode: Omschakelen van balbezit eigen team naar balbezit tegenstander en Balbezit tegenstander naar balbezit eigen team. 3 e Periode: Completeren van

Nadere informatie

Balcontrole Doordat je een goede techniek hebt, gaat de bal precies de kant op die jij wilt.

Balcontrole Doordat je een goede techniek hebt, gaat de bal precies de kant op die jij wilt. Met verbazing vragen ouders zich af of de pupillen wel alle aanwijzingen begrijpen die trainers en coaches naar hun pupillen roepen. Natuurlijk begrijpen ze dat. Om deze ouders wegwijs te maken in deze

Nadere informatie

Wat staat erin? September 2011 2

Wat staat erin? September 2011 2 Spelregelkennislijn D-jeugd (onder de 13 jaar) November 2009 Wat staat erin? Vooraf... 3 Samenvatting eerste boekje... 3 Samenvatting tweede boekje... 4 Wat verandert er?... 5 Gewone en zware fouten...

Nadere informatie

ANDERE VOETBALVORMEN 4 TEGEN 4 VOOR MINI-PUPILLEN. 4 tegen 4 voor minipupillen. 7 tegen 7 (pupillen)

ANDERE VOETBALVORMEN 4 TEGEN 4 VOOR MINI-PUPILLEN. 4 tegen 4 voor minipupillen. 7 tegen 7 (pupillen) DE KNVB MIJN VOETBAL ONSORANJE Nieuws Doe mee Competities Assist Thema's Campus Over ons Shop Zoeken Assist ANDERE VOETBALVORMEN 4 tegen 4 voor minipupillen 7 tegen 7 (pupillen) 7 tegen 7 (junioren en

Nadere informatie

Antwoord B Hij fluit af toont de verdediger een rode kaart wegens Hands en laat het spel hervatten met een strafschop.

Antwoord B Hij fluit af toont de verdediger een rode kaart wegens Hands en laat het spel hervatten met een strafschop. VRAAG 1 Een wisselspeler die aan de zijkant van het veld zich aan het warm lopen is, spuugt een speler van de tegenpartij binnen het speelveld raak in zijn gezicht. Die scheidsrechter ziet dit en onderbreekt

Nadere informatie

Speelwijze E- en F-jeugd

Speelwijze E- en F-jeugd Speelwijze E- en F-jeugd 1. Algemeen Er wordt gespeeld in een vaste opstelling. 2. Balbezit Opbouw van achteruit. Bij balbezit speelveld optimaal benutten. Dit betekent dat de spelers aan de buitenkant

Nadere informatie

Coaching Boekje 2014-2015. U7-U12 Dragons

Coaching Boekje 2014-2015. U7-U12 Dragons Coaching Boekje 2014-2015 U7-U12 Dragons INLEIDING Coachen is niet gemakkelijk, 6 vuistregels voor effectief coachen bij U7-U12: 1. Bespreek per wedstrijd maximaal 2 onderwerpen, herhaal deze in de rust.

Nadere informatie

Kaderavond E & F pupillen

Kaderavond E & F pupillen Kaderavond E & F pupillen Het gaat niet om winnen maar om winst boeken ksvbwo oktober 2012 1 Doelstelling Leren voetballen met plezier Trainen en coachen geschieden op opvoedkundig verantwoorde wijze Pupillentrainer

Nadere informatie

Spelregels aspiranten E (5-5)

Spelregels aspiranten E (5-5) Spelregels aspiranten E (5-5) 1. Inleiding Waterpolo is een technische, behendigheid vragende en zeer gezonde sport, waarbij nauwelijks blessures ontstaan. Het waterpolospel vraagt van de deelnemers niet

Nadere informatie

Beter leren voetballen D-E-F pupillen Estria // april 2011

Beter leren voetballen D-E-F pupillen Estria // april 2011 Beter leren voetballen D-E-F pupillen Estria // april 2011 Programma 19.00 uur 19.30 uur 20.30 uur 20.45 uur 21.15 uur 21.30 uur Voorstellen - Inleiding - Taakverdeling Praktijk "Beter leren voetballen

Nadere informatie

Pupillen. Waterpolo. (waterpolo voor dummies)

Pupillen. Waterpolo. (waterpolo voor dummies) Pupillen Waterpolo (waterpolo voor dummies) Ben je net begonnen met waterpolo en moet je binnenkort misschien je eerste wedstrijd spelen? Of heb je al vaker een wedstrijd gespeeld, maar ken je nog niet

Nadere informatie

Handleiding assistent-scheidsrechter

Handleiding assistent-scheidsrechter Handleiding assistent-scheidsrechter Den Ham, 17 september 2015 Deze handleiding geeft een korte toelichting over de wijze van signalering en positionering van een assistent-scheidrechter bij een officiële

Nadere informatie

2 Basisvorm: DVD D-pupillen oefenvormen. 4 tegen 4 lang smal veld. Vereenvoudigingen. Oefenvormen 2.1-2.8

2 Basisvorm: DVD D-pupillen oefenvormen. 4 tegen 4 lang smal veld. Vereenvoudigingen. Oefenvormen 2.1-2.8 2 Basisvorm: 4 tegen 4 lang smal veld Vereenvoudigingen Oefenvormen 2.1-2.8 DVD D-pupillen oefenvormen Oefenvorm 2.1 4 tegen 4 lang smal veld 2 kleine doeltjes Inhoud - Bedoeling van deze vorm: Karakteristiek:

Nadere informatie

Technisch Ontwikkeling Plan voor de voetballers uit de jeugd van Klein Dochteren TOP!

Technisch Ontwikkeling Plan voor de voetballers uit de jeugd van Klein Dochteren TOP! Technisch Ontwikkeling Plan voor de voetballers uit de jeugd van Klein Dochteren TOP! Datum: 27-2-2013 Auteur: Herman Pasman, Technisch Jeugd Coördinator Voetbal Voetbal is een complex spel doordat er

Nadere informatie

DE ASSISTENT SCHEIDSRECHTER VAN HRC 27/STORMVOGELS 28!

DE ASSISTENT SCHEIDSRECHTER VAN HRC 27/STORMVOGELS 28! DE ASSISTENT SCHEIDSRECHTER VAN HRC 27/STORMVOGELS 28! Spelregels informatieavond Samenstelling: Evelien Peters,William Aengenend & Jaap Arts Welkom Inhoud 1. Introductie 2. Spelregels 3. De assistent

Nadere informatie

SPELREGELS IN HET KORT

SPELREGELS IN HET KORT SPELREGELS IN HET KORT SCHEIDSRECHTERS / JEUGDSCHEIDSRECHTERS Onze vereniging beschikt over niet al teveel scheidsrechters. Nieuwe scheidsrechters zijn dan ook van harte welkom. Mocht het zo zijn dat het

Nadere informatie

DE STAP VAN E NAAR D. informatie voor Spelers en Leider(s)

DE STAP VAN E NAAR D. informatie voor Spelers en Leider(s) KNVB - Nummer: BBKY15V WWW.ATC65.NL DE STAP VAN E NAAR D informatie voor Spelers en Leider(s) Torenlaan 60, 7559 PB HENGELO (Ov.) Telelefoonnummer Clubhuis: 074-242 47 83 Infolijn afgelastingen: 074-267

Nadere informatie

groep 1 WU 1.1 en 1.2 / oefenvorm 1.1, 1.2, 1.4 en 1.6 / partijvorm 1

groep 1 WU 1.1 en 1.2 / oefenvorm 1.1, 1.2, 1.4 en 1.6 / partijvorm 1 groep 1 WU 1.1 en 1.2 / oefenvorm 1.1, 1.2, 1.4 en 1.6 / partijvorm 1 DIGEN VERDE WU 1.1 3 tegen 2 met 2 doeltjes 0 10 20 30 40 WU 1.2 3 tegen 1 positiespel 0 10 20 30 40 0 10 9 10 20 het drietal start

Nadere informatie

2. In welke van de volgende situaties dient het spel te worden hervat met een indirecte vrije schop?

2. In welke van de volgende situaties dient het spel te worden hervat met een indirecte vrije schop? REEKS 1 1. p het moment dat een speler binnen het speelveld voorbij komt lopen, gooit een gewisselde speler van de tegenpartij vanaf de bank een bidon naar deze speler. Hoe hervat de scheidsrechter het

Nadere informatie

Oefening 1. Druk zetten

Oefening 1. Druk zetten Legenda: Oefening 1. Druk zetten beide teams kunnen scoren op twee kleine doeltjes bij een achterbal of hoekschop in het midden tussen de twee eigen doeltjes starten na verloop van tijd wisselen team A

Nadere informatie

Spelregels achttal hockey. Hoe ziet het speelveld eruit? 15m. speelrichting. 15m. Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen

Spelregels achttal hockey. Hoe ziet het speelveld eruit? 15m. speelrichting. 15m. Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen Spelregels achttal hockey Hoe ziet het speelveld eruit? 15m. speelrichting. 15m Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen Doelmarkeringen in de vorm van pylonnen De zijlijnen doen dienst als achterlijnen.

Nadere informatie

W7-TR1 L POSITIESPEL OPBOUW

W7-TR1 L POSITIESPEL OPBOUW W7-TR1 L POSITIESPEL OPBOUW TRAINING Teamfunctie Omschakelen Teamtaak Opbouwen Speelveldgedeelte Eigen helft Rol tegenpartij Opbouwend van 50% naar 100%, de wedstrijddruk op de opbouwende ploeg geven!

Nadere informatie

Specifieke Handleiding jeugdtrainers

Specifieke Handleiding jeugdtrainers Specifieke Handleiding jeugdtrainers (Mini, F en E pupillen) Inhoudsopgave Leeftijdskenmerken De wedstrijd Coachen/begeleiden tijdens de wedstrijd De training Trainingsaanpak Leeftijdskenmerken Als je

Nadere informatie

Spelregels zestal hockey

Spelregels zestal hockey Spelregels zestal hockey Hoe ziet een speelveld eruit? speelrichting speelrichting. Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen Doelmarkeringen in de vorm van pylonnen Zoals in de tekening weergegeven kunnen

Nadere informatie

groep 3 oefenvorm 3.1 t/m 3.8 d-pupillen

groep 3 oefenvorm 3.1 t/m 3.8 d-pupillen groep 3 oefenvorm 3.1 t/m 3.8 d-pupillen Oefenvorm 3.1 4 tegen 4 lijnvoetbal 0 10 20 30 40 9 Inhoud - Bedoeling van deze vorm Karakteristiek: scoren door over de doellijn te dribbelen via positiespel spelers

Nadere informatie

Welkom bij de D-pupillen Voetballen was nog nooit zó leuk

Welkom bij de D-pupillen Voetballen was nog nooit zó leuk Welkom bij de D-pupillen Voetballen was nog nooit zó leuk Eindelijk, je bent een D-pupil. Dat betekent eindelijk op een echt veld voetballen. Een groot veld. Trouwens, niet alleen het veld is twee keer

Nadere informatie

Voor de Jongste Jeugd van Hockeyclub Hisalis. Maart 2006 Anniek de Jong

Voor de Jongste Jeugd van Hockeyclub Hisalis. Maart 2006 Anniek de Jong Voor de Jongste Jeugd van Hockeyclub Hisalis Maart 2006 Anniek de Jong 1 Hockey is een teamsport. Dat betekent dat je in het hockey er nooit alleen voor staat. Een teamsport betekent: Je samen inzetten

Nadere informatie

De Spelregels. Geschreven door Ermerstrand: Het speelveld. Er wordt gespeeld op een ondergrond van zand.

De Spelregels. Geschreven door Ermerstrand: Het speelveld. Er wordt gespeeld op een ondergrond van zand. ! De Spelregels Onderstaand zijn de belangrijkste spelregels zoals deze door de KNVB zijn vastgesteld benoemd. Mochten hier vragen over zijn, schroom dan niet contact op te nemen. Genoemde regels worden

Nadere informatie

Visie op de manier van voetballen (speelstijl/speelwijze)

Visie op de manier van voetballen (speelstijl/speelwijze) Visie op de manier van voetballen (speelstijl/speelwijze) De speelstijl/speelwijze die vv Bargeres nastreeft is hieronder beschreven. Deze speelstijl/speelwijze geeft aan waar het opleiden van jeugdspelers

Nadere informatie

groep 1 oefenvorm 1.1 t/m 1.8 d-pupillen

groep 1 oefenvorm 1.1 t/m 1.8 d-pupillen groep 1 oefenvorm 1.1 t/m 1.8 d-pupillen Oefenvorm 1.1 0 10 20 30 40 4 tegen 4 met 4 doeltjes 9 Inhoud - Bedoeling van deze vorm Karakteristiek: door snelle wisselingen speelveldgedeelte kunnen scoringskansen

Nadere informatie

groep 3 WU 3.1 en 3.4 / oefenvorm 3.1 t/m 3.9 / partijvorm 3 llen aanva

groep 3 WU 3.1 en 3.4 / oefenvorm 3.1 t/m 3.9 / partijvorm 3 llen aanva groep 3 WU 3.1 en 3.4 / oefenvorm 3.1 t/m 3.9 / partijvorm 3 llen aanva 0 20 30 40 WU 3.1 1 tegen 1 lijnvoetbal 0 0 20 30 40 WU 3.4 dribbeltikspel 20 beide spelers kunnen scoren door over de doellijn van

Nadere informatie

Een ploeg bestaat uit 5 basisspelers en maximum 5 wisselspelers. Er wordt bij voorkeur gespeeld met een specifieke minivoetbal low bounce -voetbal.

Een ploeg bestaat uit 5 basisspelers en maximum 5 wisselspelers. Er wordt bij voorkeur gespeeld met een specifieke minivoetbal low bounce -voetbal. Voetbal: minivoetbal 1 CATEGORIEEN 3 de 4 de leerjaar: jongens meisjes 5 de 6 de leerjaar: jongens meisjes 2 DEELNAME Een ploeg bestaat uit 5 basisspelers en maximum 5 wisselspelers. 3 MATERIAAL Er wordt

Nadere informatie

Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen Doelmarkeringen in de vorm van pylonnen

Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen Doelmarkeringen in de vorm van pylonnen Spelregels achttal hockey Hoe ziet het speelveld eruit? Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen Doelmarkeringen in de vorm van pylonnen De zijlijnen doen dienst als achterlijnen. De achterlijn en middenlijn

Nadere informatie

Jeugd Opleidingsplan SV Lycurgus

Jeugd Opleidingsplan SV Lycurgus Jeugd Opleidingsplan SV Lycurgus Deel 2 Wat is voetballen? Mark Boterman Versie 1.0 (oktober 2014) Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 1 Voetballen... 2 2 Spelbedoeling... 2 3 Structuur van het voetballen...

Nadere informatie

Spelregelkennislijn E-jeugd (onder de 11 jaar)

Spelregelkennislijn E-jeugd (onder de 11 jaar) 9 Spelregelkennislijn E-jeugd (onder de 11 jaar) Wat staat erin? Vooraf... 3 Samenvatting eerste boekje... 3 Wat verandert er?... 4 De hoekworp en de doelworp.... 5 De neutrale worp... 6 De strafworp...

Nadere informatie

Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen. Doelmarkeringen in de vorm van pylonnen

Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen. Doelmarkeringen in de vorm van pylonnen Spelregels drietal hockey Hoe ziet een speelveld er uit? 5m 5m 2m 5m 2m 2m speelrichting speelrichting 2m 2m 2m 5m 5m 5m 5m. Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen Doelmarkeringen in de vorm van pylonnen

Nadere informatie

Spelregels zestal hockey

Spelregels zestal hockey Spelregels zestal hockey Hoe ziet een speelveld eruit? speelrichting speelrichting. Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen Doelmarkeringen in de vorm van pylonnen Zoals in de tekening weergegeven kunnen

Nadere informatie

HET NIEUWE PUPILLENVOETBAL: PLEZIER EN ONTWIKKELING VOOROP

HET NIEUWE PUPILLENVOETBAL: PLEZIER EN ONTWIKKELING VOOROP HET NIEUWE PUPILLENVOETBAL: PLEZIER EN ONTWIKKELING VOOROP KNVB.NL/PUPILLENVOETBAL1718 HET NIEUWE PUPILLENVOETBAL: PLEZIER EN ONTWIKKELING VOOROP Wanneer je aan kinderen vraagt wat het leukste aan voetballen

Nadere informatie

groep 4 WU 4.1 en 4.2 / oefenvorm 4.1 t/m 4.3, 4.5 en 4.6 / partijvorm 4

groep 4 WU 4.1 en 4.2 / oefenvorm 4.1 t/m 4.3, 4.5 en 4.6 / partijvorm 4 groep 4 WU 4.1 en 4.2 / oefenvorm 4.1 t/m 4.3, 4.5 en 4.6 / partijvorm 4 DIGEN VERDE WU 4.1 2 (+k) tegen 1 (+k) breed veld - grote doelen WU 4.2 2 tegen 1 (+k) groot doel - lijn 6 9 9 12 7 8 k beide teams

Nadere informatie

Het creëren van kansen en het scoren. Uiteindelijk moet er gescoord worden. Hoe creëer je kansen en wat is van belang bij het benutten van kansen?

Het creëren van kansen en het scoren. Uiteindelijk moet er gescoord worden. Hoe creëer je kansen en wat is van belang bij het benutten van kansen? Het creëren van kansen en het scoren Uiteindelijk moet er gescoord worden. Hoe creëer je kansen en wat is van belang bij het benutten van kansen? i. Het creëren van kansen en het scoren Duel 1 tegen 1

Nadere informatie

Fluiten en spelregels van de E- en F-jeugd

Fluiten en spelregels van de E- en F-jeugd Fluiten en spelregels van de E- en F-jeugd Ook handig voor trainers en coaches! Inhoudsopgave 1. Algemene aandachtspunten 2. Leiden van E- en F-wedstrijden 3. Algemene spelregels 4. Bijzondere spelregels

Nadere informatie

SPELREGELS 2019/ 20 SPELREGELWIJZIGINGEN. Datum : 1 juni 2019

SPELREGELS 2019/ 20 SPELREGELWIJZIGINGEN. Datum : 1 juni 2019 SPELREGELS 2019/ 20 SPELREGELWIJZIGINGEN Datum : 1 juni 2019 INLEIDING De 133 ste JAV van de IFAB in Aberdeen, Schotland op 2 maart 2019 heeft een aantal wijzigingen en toelichtingen met betrekking tot

Nadere informatie

Spelregels 3-tal, 6-tal en 8-talhockey bij de mini's

Spelregels 3-tal, 6-tal en 8-talhockey bij de mini's Spelregels 3-tal, 6-tal en 8-talhockey bij de mini's Spelregels drietalhockey: Bij het minihockey heeft de spelbegeleider een 'lerende' taak en ziet deze er op toe dat sportief en veilig gespeeld wordt.

Nadere informatie

Leuk dat je de wedstrijden van JO11 en JO9 wilt fluiten, daar zijn we zeer blij om. Namens het bestuur van KSV alvast bedankt daarvoor.

Leuk dat je de wedstrijden van JO11 en JO9 wilt fluiten, daar zijn we zeer blij om. Namens het bestuur van KSV alvast bedankt daarvoor. Beste scheidsrechter, Leuk dat je de wedstrijden van JO11 en JO9 wilt fluiten, daar zijn we zeer blij om. Namens het bestuur van KSV alvast bedankt daarvoor. Rooster Het rooster wanneer jullie mogen fluiten

Nadere informatie

15m. 15m. Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen. Doelmarkeringen in de vorm van pylonnen

15m. 15m. Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen. Doelmarkeringen in de vorm van pylonnen Spelregels achttal hockey Hoe ziet het speelveld eruit? 15m. speelrichting. 15m Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen Doelmarkeringen in de vorm van pylonnen De zijlijnen doen dienst als achterlijnen.

Nadere informatie

SAO spelregelquiz 2018/2019. Ronde 3

SAO spelregelquiz 2018/2019. Ronde 3 SAO spelregelquiz 2018/2019 Ronde 3 1. Indien de scheidsrechter besluit dat een strafschop (tijdens de reguliere speeltijd) overgenomen moet worden; welke van onderstaande antwoorden is dan juist? A. De

Nadere informatie

Voorwoord. Wij wensen u een zonnig, maar bovenal een sportief en gezellig evenement toe! De Organisatie

Voorwoord. Wij wensen u een zonnig, maar bovenal een sportief en gezellig evenement toe! De Organisatie Voorwoord Namens de organisatie heten wij u van harte welkom op het KGU Horeca Mini Straatvoetbaltoernooi 2015. Het evenement zal dit jaar voor de tweede keer plaatsvinden. De organisatie van het KGU Horeca

Nadere informatie

W13-TR1 L VERD TS ACHTERLIJN

W13-TR1 L VERD TS ACHTERLIJN W13-TR1 L VERD TS ACHTERLIJN WARMING-UP VOOR D-PUPILLEN Duur: +/- 8 minuten Het parcours bestaat uit 6 paren evenwijdig geplaatste dopjes, ong. 5 6 m uit elkaar. Twee spelers starten tegelijk vanaf het

Nadere informatie

oefenvormen E-Pupillen RVT Basisvorm 4(+K) tegen 4(+K) 2 grote doelen vereenvoudigingen Oefenvormen

oefenvormen E-Pupillen RVT Basisvorm 4(+K) tegen 4(+K) 2 grote doelen vereenvoudigingen Oefenvormen oefenvormen E-Pupillen RVT Basisvorm 4(+K) tegen 4(+K) 2 grote doelen vereenvoudigingen Oefenvormen 4.1. - 4.7 Oefenvorm 4.1. 4(+k) tegen (4+k) met 2 grote doelen Inhoud: Bedoeling van deze vorm: Karakteristiek

Nadere informatie

Trainingvoorbereiding formulier Trainer Coach Veldvoetbal

Trainingvoorbereiding formulier Trainer Coach Veldvoetbal Trainingvoorbereiding formulier Trainer Coach Veldvoetbal Training plannen op middellange termijn. COACH TEAM TEAMFUNCTIE TEAMTAAK SPEELVELDGEDEELTE ROL TEGENPARTIJ DOELSTELLING Mitchel Valkhof B Aanvallen

Nadere informatie

Spelregels achttal hockey. Hoe ziet het speelveld eruit? 15m. speelrichting. 15m. Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen

Spelregels achttal hockey. Hoe ziet het speelveld eruit? 15m. speelrichting. 15m. Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen Spelregels achttal hockey Hoe ziet het speelveld eruit? 15m. speelrichting. 15m Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen Doelmarkeringen in de vorm van pylonnen De zijlijnen doen dienst als achterlijnen.

Nadere informatie

Verbeter Tactische Vaardigheden door Partijvormen

Verbeter Tactische Vaardigheden door Partijvormen Hockey : Versie maart 2006 Bron: KNHB / A.Cox / B.Bams Verbeter Tactische Vaardigheden door Partijvormen Het verbeteren van tactische vaardigheden van jeugdspelers d.m.v. partijvormen. Door Alexander Cox

Nadere informatie

Buitenspel! Nee, hij niet! Buitenspel! Nee, hij niet! Samenvatting van de spelregels veldvoetbal

Buitenspel! Nee, hij niet! Buitenspel! Nee, hij niet! Samenvatting van de spelregels veldvoetbal Buitenspel! Buitenspel! Nee, hij niet! Nee, hij Samenvatting van de spelregels veldvoetbal niet! Inhoudsopgave klik op de hoofdstukken om door het boekje te gaan Dit is een uitgave van de Koninklijke Nederlandse

Nadere informatie

Tips - Praktisch: Spelleider bij Jongste Jeugd. Tips - Praktisch: Tips - Houding: Tips De wedstrijd: Tips De wedstrijd: 3-12-2008. Spannend? Leuk!!

Tips - Praktisch: Spelleider bij Jongste Jeugd. Tips - Praktisch: Tips - Houding: Tips De wedstrijd: Tips De wedstrijd: 3-12-2008. Spannend? Leuk!! Tips - Praktisch: Spelleider bij Jongste Jeugd Spannend? Leuk!! Zorg dat je op tijd bent! Meld je bij de coach van het SMHC team dat je moet fluiten. Zorg zelf voor een fluitje of haal er één bij degene

Nadere informatie

Spelregelkennislijn E-jeugd

Spelregelkennislijn E-jeugd Spelregelkennislijn E-jeugd 2 Wat staat erin? Vooraf...5 Samenvatting eerste boekje...5 Wat verandert er?...6 De hoekworp en de doelworp....7 De neutrale worp...8 De strafworp...8 Veiligheid...9 Vragen...11

Nadere informatie

Spelregels : Achttal Hockey Versie oktober 2011 Bron: KNHB / District Zuid JJ

Spelregels : Achttal Hockey Versie oktober 2011 Bron: KNHB / District Zuid JJ Spelregels : Achttal Hockey Versie oktober 2011 Bron: KNHB / District Zuid JJ Hoe ziet het speelveld eruit? Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen Doelmarkeringen in de vorm van pylonnen De zijlijnen

Nadere informatie

Hoe spelen we 6:6 op een kwart veld?

Hoe spelen we 6:6 op een kwart veld? Tekst: Joep Staps Vernieuwing pupillenvoetbal Hoe spelen we 6:6 op een kwart veld? Vanaf komend seizoen is het zo ver: dan wordt begonnen met de nieuwe wedstrijdvormen. Onder 8 en Onder 9 gaan 6:6 spelen.

Nadere informatie

Trainingsprogramma 1 e jaars D-pupillen

Trainingsprogramma 1 e jaars D-pupillen Trainingsprogramma 1 e jaars D-pupillen Inhoudsopgave Training Nummer 1... 3 Training Nummer 2... 5 Training Nummer 3... 7 Training Nummer 4... 9 Training Nummer 5... 11 Training Nummer 6... 13 Training

Nadere informatie

Spelregelkennislijn D-jeugd (onder de 13 jaar)

Spelregelkennislijn D-jeugd (onder de 13 jaar) Spelregelkennislijn D-jeugd (onder de 13 jaar) November 2009 2 Wat staat erin? Vooraf... 5 Samenvatting eerste boekje... 5 Samenvatting tweede boekje... 6 Wat verandert er?... 7 Gewone en zware fouten...

Nadere informatie

MINI-HOCKEY F-jeugd (3 tegen 3)

MINI-HOCKEY F-jeugd (3 tegen 3) Spel- en gedragsregels voor de MINI-HOCKEY F-jeugd (3 tegen 3) NB: De onderstaande tekst en afbeeldingen is een compilatie van publicaties van de KNHB. Voorwoord In het hockey sta je er niet alleen voor.

Nadere informatie

Een ploeg bestaat uit 5 basisspelers en maximum 5 wisselspelers.

Een ploeg bestaat uit 5 basisspelers en maximum 5 wisselspelers. 1. CATEGORIEEN 3de - 4de leerjaar: jongens - meisjes 5de - 6de leerjaar: jongens - meisjes 2. DEELNAME Een ploeg bestaat uit 5 basisspelers en maximum 5 wisselspelers. 3. MATERIAAL VOETBAL MINIVOETBAL

Nadere informatie

W13-TR2 L HET SCOREN

W13-TR2 L HET SCOREN W13-TR2 L HET SCOREN WARMING-UP VOOR D-PUPILLEN Duur: +/- 8 minuten Het parcours bestaat uit 6 paren evenwijdig geplaatste dopjes, ong. 5 6 m uit elkaar. Twee spelers starten tegelijk vanaf het eerste

Nadere informatie