Voetbal. Jeugdplan Bijlage C junioren. Onderdeel 1 - Coachen - Begeleiden. Onderdeel 2 - Trainen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Voetbal. Jeugdplan 2013. Bijlage C junioren. Onderdeel 1 - Coachen - Begeleiden. Onderdeel 2 - Trainen"

Transcriptie

1 Voetbal Jeugdplan 0 0 Bijlage C junioren Onderdeel - Coachen - Begeleiden Onderdeel - Trainen

2 Jeugdplan Zeevogels (Coachen en Begeleiden) Inhoudsopgave: Pagina-. Omslag. Inhoudsopgave. Voorwoord. Planning en ondersteuning Jeugdopleiding Zeevogels. Warming Up. Ruitvorm( Spekkie ). De Speelwijze. De Speelwijze - Aanvallend. De Speelwijze - Verdedigend. Het Coachen van de Speelwijze. Het Coachen van de Wedstrijd. Het Begeleiden van Spelers. Slotwoord

3 Voorwoord: Jeugdplan in voetballeerproces Straat pleintjes - of veldjesvoetbal is eigenlijk de basis in het voetballeerproces. Hier komen in vereenvoudigde vorm alle eigenschappen van het aanvallen - verdedigen of omschakelen aan bod. Door omstandigheden komen de kinderen er vandaag de dag niet zoveel meer aan toe. Het gevolg is dan dat je de kinderen tijdens de training zoveel mogelijk in wedstrijdechte partijvormen aan hun ontwikkeling kan laten werken. Het coachen van het positiespel en partijvormen wordt een belangrijk speerpunt in de Jeugdopleiding van Zeevogels. Visie van de club. Een belangrijke stelling van Zeevogels. is dat alle coaches - trainers en -coördinators de clubvisie zoals in het Jeugdorganisatieplan is weergegeven ondersteunen. Alle jeugdelftallen spelen dezelfde Speelwijze: Alle trainingen zijn vanuit, en op deze speelwijze gebaseerd: Speelwijze > Aanvallend technisch verzorgd voetbal. A tot en met D: (formatie) --- / --- E en F pupillen: -- De minipupillen(kabouters(--). Doelstelling: Stapsgewijze opbouw in de ontwikkeling naar winnend voetbal. De v en andere belangrijke trainingsvormen Dit is een heel belangrijk trainingsonderdeel geworden, steeds weer gebaseerd op die speelwijze. Ook de v variaties, de Cock van Dijk techniekvormen en de diverse partij en positievormen. Dit alles is ook de visie van de KNVB, de zogenaamde Zeister Visie. Met al zijn variaties uitstekend geschikt om ook in wedstrijdechte situaties, zelfs in linies te trainen. We blijven de actuele ontwikkelingen volgen. De Cock van Dijk Techniek Methode Zeevogels heeft veel geïnvesteerd in de DVD s van Cock van Dijk. Maak hier goed gebruik van. De DVD -methode van Cock van Dijk is een belangrijk onderdeel voor elke trainingsgroep bij Zeevogels. Eerst individueel, en daarna in stappen met weerstand toegepast bij positiespel en partijvormen richting de wedstrijd. Wil een jeugdspeler ooit verder komen in het voetbal, zal eerst de bal beheerst moeten worden. Zonder deze basis kom je nooit toe aan combineren- inspelen -passen of passeren. Dit ook continue koppelend aan: rekening houdend met: leeftijd - niveau en beleving.

4 Planning en ondersteuning Jeugdopleiding Zeevogels Bij de Jeugdopleiding Zeevogels gaan we werken in Thema s. Er komt een planning met schema s van een twee wekelijks Themaprogramma, gericht op weken Aanvallende Thema s, en weken Verdedigende Thema s, verpakt in doelstellingen. Hierbij horen dan weer onderdelen zoals bv: passen- trappen en aannemen. Elke leeftijdsgroep krijgt een Hoofdtrainer die in samenspraak met de Technisch Jeugdcoördinator de Jeugdopleiding gaat ondersteunen. Tevens bij het coachen van de wedstrijden. Alles gericht op dezelfde Speelwijze. De manier waarop welke thema s worden toegepast en worden ondersteund is afhankelijk het niveau en beleving van elke leeftijdsgroep. De thema s bestaan uit onderdelen, daar gaat de trainer-coach dan accenten uithalen om een bepaalde doelstelling te bewerkstelligen. Voorbeeld: Bij week : de samenwerking tussen de verdedigers en middenvelders te verbeteren bij het Opbouwen op Eigen Helft. Bij accenten kan je gaan letten op: inspeelpass- de aannametechniek, het groot maken of het vrijlopen. Week Thema Onderdelen(oa) Accenten Bestaat uit Aanvallende en Verdedigende Thema s Handelingen met Bal(oa) Zonder bal (Aanvallend ) Waar let je op?hoe en Wat? Opbouwen op Eigen Helft Pass-Aanname Groot maken Lichaamshouding en Aanvallen Scoren Opendraaien Vrijlopen uitvoering verschil- Storen op Helft Tegenpartij Dribbelen Vooractie maken lende Technieken bij Verdedigen op Eigen Helft Schieten-Kappen Aanspeelbaar zijn de afrond - en Opbouwen op Eigen Helft Scoren-Koppen Vragen om bal techniekvormen Aanvallen Scoren Voorzetten Open staan (Hoe is de aanname) Storen op Helft Tegenpartij Passeren Wegblijven Verdedigen op Eigen Helft Bal nacoachen Coachen Opbouwen op Eigen Helft (Verdedigend) Het coachen van het Aanvallen Scoren Klein maken aanvallen met en zon- Storen op Helft Tegenpartij Dekken-coachen der bal, en het coach- Verdedigen op Eigen Helft Rugdekking en van verdedigen bij Opbouwen op Eigen Helft Blokkeren positiespel en Aanvallen Scoren Sliding - Koppen partijvormen.(hoe Storen op Helft Tegenpartij Tegenhouden wordt er vrijgelopen of Verdedigen op Eigen Helft Ruimtedekking gedekt)

5 Warming Up(D pup.-a jun.) E-F pup.: positiespel en techniekvormen Elke wedstrijd begint met een goede warming up. De spelers laten de bal eerst met rust, en vooral niet gaan knallen met de bal vóór de warming up! Laat de groep eerst een rondje om het speelveld de spieren warmlopen, en dan kunnen ze mooi wat bijkletsen. Zoek een strook grond van meter breed en 0 meter lang. Om beschadiging te voorkomen bij voorkeur naast het veld. Pak hoedjes en zet de eerste neer. Na meter het volgende hoedje, dan een hoedje na meter, en de laatste meter verder. Het is de bedoeling dat de spelers per tweetal de warming up afwerken. Het eerste stuk van meter wordt benut om met dynamische loopvormen de spieren op te rekken, zoals: hakken- billen, knie heffen, kruispassen, opspringen, vormen voor de lies( naar binnen en buiten), romp, korte stapjes en grote stappen. Kortom alle lichaamsdelen worden meegenomen voor een goede doorbloeding van de spieren. Dan meter looppas, en de laatste meter wordt gebruikt om oplopend wat tempo te maken(aan het einde 0%). Dan de meter weer in looppas terug naar het beginpunt. De duur van deze loopvormen is zo n minuten en als dit goed wordt uitgevoerd is het statische rekken (stilstaand) niet meer nodig! Vervolgens gaat de warming up over in vormen met de bal. Men kan kiezen uit een v positiespel, pas aanneem - dribbelvormen en kaatsvormen. De totale tijdsduur van de warming up is minuten. Creatieve trainers kunnen zelf wat met de bal bedenken, zodat de warming up moeiteloos overgaat in de techniekvormen van Cock van Dijk. De wedstrijdwarming up sluit hier moeiteloos bij aan. Het loopcircuitje met de dynamische rekkingvormen is de start. De basisveldspelers spelen daarna een positiespelletje( v ), de wisselspelers trappen de keeper in. Hierna nog wat pass kaats en trapvormen(in lengte en breedte rekening houden met de wind, en de veldomstandigheden uittesten. De wedstrijdwarming up is vooral ook bedoeld om je als speler en team mentaal klaar te maken voor de wedstrijd. Aan een goede warming up heb je niets als er bij aanvang een paar lopen te snurken, en je na minuten al met -0 achter staat!

6 Ruitvorm( Spekkie ) Teamfunctie Aanvallen mogelijk // teamtaken: over het hele opbouwen speelveld en bij scoren --- speelwijze Bestaande ruitvorm: --- Ook ruitvorm mogelijk: Als (of )inschuift: --- of (---) Als of inschuift(--- of(---) A. v Basisvorm: v Basisvorm:0m lang-0 m breed F-doelen Er kan over het hele speelveld op alle posities: Aanvallend: diep spelen- kaatsen- breed spelen of driehoekjes maken -scoren. Verdedigend: compact spelen- Er kan gestoord worden- druk zetten- rugdekking. Bij de afbeelding hierboven is te zien het belang om overal in het veld een ruitvorm( spekkie ) te creëren. Er is de mogelijkheid om: vooruit naar opzij (links en rechts) en eventueel terug te passen, en driehoekjes te maken. Dit is goed te trainen in de v vormen, en in wedstrijden toe te passen.

7 De Speelwijze Zoal gezegd hanteren we bij Zeevogels één en dezelfde Speelwijze: De Mini-pupillen of Kabouters leren in een kleine ruimte v spelen. Overzichtelijk, wat past hun leeftijd. Kunnen vooruit en naar links en naar rechts spelen. Ze leren speels wat meer doelpunten dan de tegenstander te maken. Spelenderwijs leren ze uiteindelijk in een spekkie te spelen(= ruit) Bij de E en F Pupillen: wordt er v gespeeld in een grotere ruimte. Bij Zeevogels wordt dit in een --. Aanvallend(---) en Verdedigend(---). Waarom?: er ontstaat een goede verdeling in veldbezetting doordat er veel mogelijkheden zijn om driehoekjes te maken. Door het ontstaan van ruiten(spekkies!) veel afspeelmogelijkheden. Zie in de Bijlage E-F Trainen en Wedstrijd meer over deze v Speelwijze. D Pupillen en C-B en A Junioren: Er wordt v gespeeld op een normaal voetbalveld. Bij Zeevogels spelen we Aanvallend:--- en Verdedigend: ---. Waarom?: er ontstaat qua veldbezetting en onderlinge afstanden een goede verdeling over het hele veld. Hier ook veel mogelijkheden om driehoekjes te maken door het ontstaan van maar liefst ruiten (Spekkies!) Gebleken is dat deze Speelwijze voor een Jeugdopleiding het makkelijkst door kinderen is te begrijpen en uit te voeren. Zo komt er een vaste rode draad door de hele Jeugdopleiding van Zeevogels. Zodanig dat bijvoorbeeld D Pupillen gedurende het seizoen al worden klaargestoomd voor de uitgangspunten richting de C Junioren. Met vaste trainingspatronen voor basistaken makkelijk voor de vervolgopleiding en efficiënt voor alle Trainers en Coaches. (Zie ook het coachen van de Speelwijze v.) Zie op pagina de Aanvallende Speelwijze en op pagina de Verdedigende Speelwijze C Junioren Afstemmen van basistaken binnen een team Afstemmen van basistaken binnen het team en de organisatie in het veld gebruiken voor het teambuildingsproces is de doelstelling voor de C tjes van Zeevogels. Inzicht en herkennen van consequenties bij elke functie, positie bij het aanvallenverdedigen en omschakelen. Centraal blijft wel de technische ontwikkeling, - koppen wordt bijvoorbeeld een nieuw onderdeel. De C junior zoekt nog zijn eigen weg, krijgt een eigen mening en heeft een bepaalde vrijheid in zijn acties. Wel komen er meer Thema s bij die voor deze groep trainbaar zijn: Aanvallen- opbouw EH aanvallen scoren HT Verdedigen storen EH Verdedigen -storen HT en omschakelen naar aanvallen en verdedigen. Let ook op de belastbaarheid ivm groeispurt en puberteit. Extra aandacht C junioren als vervolg op de D pupillen: Zoals gezegd worden de basistaken meer afgestemd op het team : naast de techniek krijgt het inzicht tijdens partijvormen en positiespel meer aandacht aanvallend en verdedigend koppen functioneel de techniek toepassen en meer team tactische doelstellingen toepassen bij partijvormen, zoals bv: Het verbeteren van het positiespel in de opbouw ( Aanvallend) of : Het verbeteren van het storen van de opbouw - en het veroveren van de bal. (Verdedigend). Ook komt er meer samenwerking tussen de linies bv: - keeper - achterhoede en middenveld achterhoede en middenveld - middenveld en voorhoede Aanvallend: speelruimte groter spel in diepte, lukt dit niet: dan opzij of naar achter -balbezit houden -veldbezetting optimaal (onderlinge afstanden > meter). Verdedigend: samen speelruimte kleiner maken- druk op balbezitter -scherper dekken in omgeving bal -ruimtedekking verder van bal.

8 Teamfunctie Speelwijze Zeevogels Omschakelen formatie van ----Aanvallend-veldbezetting verdedigen naar aanvallenen ruiten - De keeper verdedigt ver voor zijn doel om de diepteballen eruit te halen en te coachen. Is in staat om op te bouwen via inspeelpass (binnenkant of wreeftrap) -inrollen of bovenhands ingooien. Linker en rechtervleugelverdediger :gaat wanneer het even kan mee naar voren, neemt veel initiatief of maakt combinaties met nr en nr. Zakt ook uit om ingespeeld te worden door de keeper. Beheerst open aanname tot in de puntjes. Neemt ook de ingooiballen. Aanvallen =Groot breed en diep maken Centrale verdedigers: kunnen vanuit hun zone inschuiven om de opbouw te ondersteunen. Kunnen de middenvelders inspelen die open staan, of een terugpass mogelijk maken en voor een overtal op het middenveld zorgen. Iedereen moet dan wel op elkaars ruimte anticiperen. Linker en rechtermiddenvelder:staan op hun positie iets meer naar binnen. Dit om meer ruimte creëren voor de opkomende vleugelverdedigers. Nemen zelf ook initiatief voor aanvallende acties. Moeten ook voor controle zorgen : wie gaat mee of wie blijft! Centrale middenvelder(mid- mid): als deze speler de kwaliteiten bezit mag hij de aanval ondersteunen, en onder de nr gaan spelen. Er moet ook een zekere controle in zijn spel zijn, en rust uitstralen bij balbezit. Moet ook ruimte maken voor opkomende centrale verdedigers. En het spel verdelen of in scoringspositie komen. Centrumspits: moet goed diep blijven spelen. Balvast zijn voor de opkomende spelers. In scoringspositie komen, moet over een goed schot beschikken en goed kunnen koppen, -tje opzetten en scoren natuurlijk! Linker en rechterspits: moeten ook iets naar binnen spelen, maar het juiste moment pakken om de ruimte op de zijkanten te benutten. Beschikken over een individuele actie, -tje opzetten, v acties durven maken. de achterlijn halen - voorzetten, zelf ook voor de goal komen en scoren Aanvallen Algemeen: het elftal moet ver van eigen doel spelen Durven aan te vallen. Acties maken. Driehoekjes maken. Dan moeten wel de onderlinge afstanden - de veldverdeling en de aansluiting goed in orde zijn. Liever diep spelen dan terug of in de breedte! En elkaar positief coachen! Bij balverovering snel omschakelen naar aanvallen! Drie dubbele ruit Zoals gezegd moeten na de Techniek vormen het positiespel en de partijvormen de trainingen naar de wedstrijd worden vertaald. De spelers moeten dan vrijuit kunnen voetballen zonder angst te verliezen en met veel spelvreugde. Dit kan alleen als de bal wordt beheerst. Dit systeem(---) is daarmee een goed hulpmiddel. Met veel ruimte, twee buitenspelers en een diepe spits, en veel mogelijkheden om driehoekjes, v duels(aanvallend én verdedigend) te maken. Ook dankzij het ontstaan van een dubbele ruit(spekkie!) op het veld. Een en ander is wel afhankelijk van het beschikbare niveau de leeftijd of de beleving. Hou daar goed rekening mee! Als je bijvoorbeeld geen dynamische mid-mid tot je beschikking hebt zul je hem iets meer laten inzakken. Of als de backs geen opbouwende kwaliteiten hebben, ga je daar eerst aan werken. Je zult zien dat het een tijdje later wel beter gaat. Zolang het maar niet onder druk gaat, ze moeten wel plezier houden!

9 Teamfunctie Speelwijze Zeevogels Omschakelen formatie van ----Verdedigend- verdedigen naar compact- aanvallen druk op de bal Verdedigen =klein - compact en smal De keeper verdedigt ver voor zijn doel om de diepteballen eruit te halen en te coachen. Houdt de ballen tegen. Anticipeert op aanvallen tegenpartij. Maakt doel klein,haalt voorzetten eruit. Verdedigt m. zone. Linker en rechtervleugelverdediger : Als de bal in de buurt is fel en kort dekken. Sterk in v duel. Binnenkanten dekken. Blijf lang staan -niet te snel sliding. Bal verder: dan zone afdekken(knijpen) en rugdekking geven. Centrale verdedigers: rugdekking naar backs, doordekken middenvelders. Organiseren en coaching verdedigers en middenvelders Linker en rechtermiddenvelder: linies op elkaar- positie kiezen- druk op bal knijpen- overnemen positie -inspeelballen eruit halen. Centrale middenvelder(mid- mid): storen middenveld organiseren- doordekken opkomende verdedigers- overnemen positie- in zone blijven- knijpen en inspeelballen eruit halen. Controle bewaren. Centrumspits: moet in principe diep blijven spelen - dekt centrale verdedigers goed af dwingt afspelen naar backs organisatie en coaching storen op verdediging. Linker en rechterspits: verdedigen opkomende backs - zakken iets in na omschakeling verdedigen inspeellijnen afdekken collectief storen Verdedigen Algemeen: Speelruimte zo snel mogelijk klein en compact maken - binnenkanten en centrum dichthouden!: naar bal toe: pressennaar eigen doel :iets inzakkennaar zijkanten: knijpen collectief storen: met z n allen! Iedereen doet mee! De omschakeling van aanvallen naar verdedigen moet heel snel gebeuren, zodat weer snel de bal wordt verovert! (doelstelling!) Let op veldbezetting - onderlinge afstanden en aansluiting. Het aanleren van zonedekking wordt onderdeel van Jeugdopleiding Zoals in de tekening hierboven goed is te zien doet vrijwel het hele team mee met de verdedigende uitgangspunten. De ruimtes worden klein gemaakt. De dieptebal van de tegenpartij wordt eruit gehaald. Rechts de globale uitgangspunten per positie genoteerd. Vroeger had je de specifieke balafpakkers. (Jan Wouters). Als je nu het collectieve storen ziet; de één zet druk de volgende dwingt de tegenstander tot een terugpass of breedtebal- en de derde verovert de bal doordat de aannametijd te kort wordt, of de tegenstander schiet de bal in paniek uit. Het hoeven geen fysiek sterke spelers te zijn. Zie de spelers Iniesta Xavi of Sneijder bij Nederland. Als het maar collectief en op de juiste wijze gebeurt dit is op een leuke manier ook nog trainbaar!

10 Het coachen van de Speelwijze (vanaf D Pupillen tot A Junioren). Aandachtspunten: Aanvallen en opbouwen: Bij aanvallen en opbouwen is een goede organisatie belangrijk. Een goede veldbezetting en de juiste onderlinge afstanden. Zo n meter tussen elkaar en de linies. Diepte voor breedte! Veel beweging zonder bal en snel diep of breed aanspeelbaar zijn, met je gezicht snel naar doel(open staan). De keeper(nr ) gaat lekker ver voor zijn doel staan(coaching!). De nr en (rechts en linksback) proberen diep en breed aanspeelbaar te zijn. En de centrale spelers nr en schuiven indien mogelijk in bij de opbouw. De mid-mid - nr. - gaat wat dieper spelen(indien mogelijk! Goed de restverdediging in de gaten houden, wie blijft en wie gaat mee! De Nr en (linker en rechtermiddenvelder) houden de inspeellijnen open naar de veel bewegende spitsen, en sluiten goed bij. De centrumspits(nr ) blijft goed diep spelen balvast en doelgericht. De nr en (rechts en linksbuiten: goed aanspeelbaar zijn in breedte en diepte v acties durven maken! Omschakelen: Bij balverovering snel omschakelen naar aanvallen en snel mogelijk aanspeelbaar zijn, en groot breed en diep uitwaaieren. Indien niemand aanspeelbaar vanuit rust en controle spelen. Geen balverlies!! Bij balverlies snel reageren. Ruimtes klein maken. Direct aanval op bal, maar wel collectief samenwerken. Niet te snel inzakken! Bij verdedigen en storen: Zo snel mogelijk compact spelen. De linies kort op elkaar. Probeer niet alleen de directe tegenstander, maar ook de zones(ruimtes) slim af te dekken. Korte felle dekking bij balbezittende tegenstander. Dieptepass verhinderen en inspeellijnen afschermen. Wie geeft waar en wanneer druk bij het storen, dan wel collectief met z n állen!! Altijd binnenkant dekken(tussen doel en directe tegenstander). Rugdekking geven in buurt van de bal. Het collectief knijpen naar de kant waar de bal is( naar as van het veld - middenstip penaltystip). Tegenstander verder van bal durven loslaten. Verder van doel durven verdedigen, dan wel keeper op meterlijn en hij moet dan goed gaan coachen. Ook elkaar coachen vooral centrale spelers: keeper- centrale verdedigers en middenvelder. Coachtip: Wanneer de bal bij de voorhoede is, pak de gelegenheid om de verdediging en middenveld te organiseren. Andersom is moeilijker maar kan ook. Communicatie en coaching van spelers: Bij posities kiezen of wisselingen is een goede communicatie en coaching tussen de spelers onderling een hot item bij Zeevogels! Evenals een goede samenwerking mét de linies bv achterhoede en middenveld, en samenwerking bínnen een linie(bv linksback en centrale verdediger) onontbeerlijk is voor een goede organisatie.

11 Het coachen van de wedstrijd (Hieronder vanaf D Pupillen) Voorbespreking Spreek af dat de spelers en staf minuten voor de aanvang van de voorbespreking aanwezig zijn. Werk zoveel mogelijk met het magnetische bord.(eigen team van onder naar boven- en houd altijd de bal bij de uit te leggen situatie). Gebruik veel interactie met de spelers door middel van vragen te stellen. Totale tijdsduur minuten. Gebruik steeds de vaste volgorde.. Een ontspannen praatje over koetjes en kalfjes, om een relaxte, veilige sfeer te creëren.. Korte terugblik op de vorige wedstrijd en trainingsweek.. De opstelling. De wisselspelers. Aandachtspunten bij aanvallen - opbouwen. Bij verdedigen storen - druk zetten. Omschakelen. Spelhervattingen verdedigend -:-vrije trappen -corners penalty- ingooi.. Spelhervattingen:- aanvallend- vrije trappen- corners penalty ingooi.. Info over komende tegenstander. Stand in competitie en weer -terreinomstandigheden. Individuele aanwijzingen(al dan niet in de teambespreking.) De wedstrijd Als vooral de beginnende coach het idee heeft dat hij zelf de wedstrijd kan winnen slaat hij de plank volledig mis! Hij kan wel het team zo gaan aansturen dat ze het in de wedstrijd zelf gaan doen. Zij moeten spelenderwijze leren om zelf keuzes te maken. Daarbij mogen zij ook fouten maken. Is ook leerzaam. Blijf dat positief benaderen! Geef ontspannen relevante aanwijzingen in voetbaltaal. Blijf voetbaltaal gebruiken! Niet: nu gewoon effe meer knokke, manne! Maar, bv: Geef eens samen wat eerder en feller druk als de linksback in balbezit komt! En laat bovenal het team zichzelf aansturen op het coachen en voetballen van de wedstrijd. Rustbespreking Laat de groep eerst tot rust komen, wat eten en drinken, en na zo n minuten, de wisselspelers bespreken en de te volgen strategie. Kom niet te veel op de slechte punten terug. Bespreek de mogelijkheden en kansen door middel van een stukje interactie, en laat de groep elkaar oppeppen voor de tweede helft. Geef een enkeling nog wat individuele aanwijzingen. Nabespreking Korte terugblik op de wedstrijd en afspraken voor de eerstvolgende training, en korte evaluatie nabespreking met de staf en begeleiders. Tips: Belangrijk is de opkomst van de trainingen op een lijstje bij te houden. Ook de wisselbeurten van de reservespelers bijhouden. Aan te bevelen is ook nog bij te houden wie er gescoord heeft, en wie de assist gegeven heeft. Net zo belangrijk is het bijhouden van de nul van de verdediging. Dan krijgen zij ook eens een pluim.

12 Het begeleiden van spelers (Vanaf D pupillen) Het begeleiden van de spelers begint eigenlijk aan het einde van het vorige seizoen. Als de teamindeling voor het komende seizoen bekend is, kan je een ontmoetingsvergadering met de staf en spelers beleggen. Wanneer wie op vakantie is, en de start van de eerste training. Voor het seizoen eind augustus een teambespreking plannen waarin ondermeer wordt besproken:. Een document met Teamafspraken en begeleiding. Wie zijn spelers en begeleiders(contactadressen en KNVB nummers) Hoe gaan we met elkaar om? (normen en waarden) Training en wedstrijdtijden, hoe laat aanwezig, kleding wassen en vervoer. Afmelden, sportmasseurs en blessurepreventie. Speelwijze en strategie Hier wordt besproken de basisteamindeling, de manier van aanvallen,verdedigen, en omschakelen. Ook de teambuilding binnen het veld komt ter sprake. De spelbedoeling en uitgangspunt is echter steeds: het winnen van de wedstrijd!. Doelstelling: De doelstelling per team kan ook zijn: het verbeteren van het positiespel en opbouw om met circulatievoetbal een speelwijze te creëren dat leuk is om uit te voeren en aantrekkelijk is om naar te kijken. Blijf rekening houden met leeftijd, en niveau - wat betreft een reële doelstelling wat betreft de ranglijst!. Individuele gesprekken Begin oktober kan er gestart worden met individuele gesprekken met de spelers, met vragen als: Positie/functie: Weet je wat je taak is? : Favoriete positie: Ervaring tot nu toe, hoe ervaar je de samenwerking met de spelers en de trainers- coachen? Wat zijn je ambities: Wat wil je verbeteren, en hoe? Positieve beoordeling door de coach: Verbeterpunten door speler en coach: Opleiding/beroep: Thuissituatie(samenstelling gezin): Dit kan dan in februari worden geëvalueerd, en dan samen kijken hoe de speler zich heeft ontwikkeld. Ook kan er een teamevaluatie tot stand komen, waar wordt besproken hoe de e seizoenshelft is verlopen, ook wat betreft de afspraken wat betreft: teamafspraken speelwijze en doelstelling. Ook de trainer, coach of begeleider kan in de spiegel gaan kijken door via een zelfreflectie te zien, wat je sterke, of wat je zwakke punten zijn. Daar kan je dan ook aan gaan werken.

13 Voetbal Jeugdplan 0 0 Bijlage C junioren Onderdeel - Trainen

14 Jeugdplan Zeevogels (Trainen) Inhoudsopgave: Pagina-. Omslag. Inhoudsopgave. De eisen van een voetbaltraining. C Junioren en uitgangspunten Themaschema C Junioren. Vervolg. Symbooluitleg en Warming Up 0. Passen- aannemen -dribbelen en schieten + veldafmetingen. Positiespel. v Basisvorm(A). v Variaties(B-C-D). v Variaties(E-F-G). Afbeeldingen Thema s. Uitleg trainen in Aanvallende en Verdedigende Thema s. Uitleg van de Speelwijze. Afbeelding Speelwijze Aanvallend. Afbeelding Speelwijze - Verdedigend 0. Slotwoord Jeugdplan Zeevogels

15 Eisen waaraan een training kan voldoen. Er komt vanuit De Technische Staf(Technisch Jeugdcoördinator en Hoofdtrainers) ondersteuning bij voor de trainers bij de trainingen, en bij het coachen van de wedstrijden. Iedere leeftijdsgroep krijgt een eigen Hoofdtrainer. Er komt een planschema met Thema s voor de verschillende leeftijdsgroepen. Gevolgd door tips, oefenstof evaluatiebijeenkomsten en Praktijkopleiding per leeftijdsgroep voor Trainers en Coaches. Met behulp van een Schemaplanning(van A t-m de F en kabouters) kunt U ruim van te voren de trainingen in gaan plannen. U kunt deze na de winterstop opnieuw in gaan plannen en dan bv bij week beginnen, naar eigen inzicht. Het zijn richtlijnen waar U gebruik van kunt maken. Met methodische stappen, van jong naar oud. Er zit een opbouw in van Thema s(aanvallen - verdedigen), ook afhankelijk van de leeftijdsgroep. Ook met tekeningen van trainingsvormen en partijvormen kunt U werken in methodische stappen. En zoals eerder gezegd: de v vormen, de v variaties, de Cock van Dijk techniekvormen en de diverse partij en positievormen. Maak een goede trainingsvoorbereiding thuis(een tekening op een A tje). Maak afspraken bij circuittrainingen of bij het samen trainen van teams. Een goede organisatie die ruim op tijd klaar staat is onontbeerlijk voor een goede training. Gebruik niet te veel neutrale spelers binnen de partijvormen(niet wedstrijdecht). Na afloop van de training kan je deze evalueren of de activiteit nuttig is geweest. En hoe of wat je er de volgende keer aan kan verbeteren. Een zekere zelfreflectie van de trainer is hier een belangrijk onderdeel in. Makkelijk hierbij is:. Is er sprake geweest van voetballen?. Is er voldoende geleerd?. Is er plezier beleefd aan de training? Stimuleer de spelers om bij voetbal op TV, op de voetballers te letten die op hun positie spelen. Geef ze huiswerk van Cock van Dijk mee, en stimuleer ze op na hun schoolhuiswerk met vriendjes te gaan voetballen. Maak ze duidelijk om op hun eten en drinken te letten: laat ze zelf een flesje water meenemen voor de drinkpauze tijdens de training. Laat de spelers helpen met het opzetten en opruimen van de materialen(doelen, pylonen, hoedjes en ballen(tellen!!), maak ook een schema voor het hesjes wassen want die worden vaak gebruikt! Met dit alles hopen we tot een bepaalde structuur bij Zeevogels te komen om verzorgd voetbal te spelen, waarbij er veel wordt geleerd, en veel plezier aan wordt beleefd door spelers en trainers/coaches. Het voetbalplezier van de jeugdleden wordt groter als zij zich gericht - op de juiste wijze - kunnen ontwikkelen bij Zeevogels.

16 C Junioren Afstemmen van basistaken binnen een team Afstemmen van basistaken binnen het team en de organisatie in het veld gebruiken voor het teambuildingsproces is de doelstelling voor de C tjes van Zeevogels. Inzicht en herkennen van consequenties bij elke functie, positie bij het aanvallenverdedigen en omschakelen. Centraal blijft wel de technische ontwikkeling, - koppen wordt bijvoorbeeld een nieuw onderdeel. De C junior zoekt nog zijn eigen weg, krijgt een eigen mening en heeft een bepaalde vrijheid in zijn acties. Wel komen er meer Thema s bij die voor deze groep trainbaar zijn: Aanvallen- opbouw EH aanvallen scoren HT Verdedigen storen EH Verdedigen -storen HT en omschakelen naar aanvallen en verdedigen. Let ook op de belastbaarheid ivm groeispurt en puberteit. Extra aandacht C junioren als vervolg op de D pupillen: Zoals gezegd worden de basistaken meer afgestemd op het team : naast de techniek krijgt het inzicht tijdens partijvormen en positiespel meer aandacht aanvallend en verdedigend koppen functioneel de techniek toepassen en meer team tactische doelstellingen toepassen bij partijvormen, zoals bv: Het verbeteren van het positiespel in de opbouw ( Aanvallend) of : Het verbeteren van het storen van de opbouw - en het veroveren van de bal. (Verdedigend). Ook komt er meer samenwerking tussen de linies bv: - keeper - achterhoede en middenveld achterhoede en middenveld - middenveld en voorhoede Aanvallend: speelruimte groter spel in diepte, lukt dit niet: dan opzij of naar achter -balbezit houden -veldbezetting optimaal (onderlinge afstanden > meter). Verdedigend: samen speelruimte kleiner maken- druk op balbezitter -scherper dekken in omgeving bal -ruimtedekking verder van bal. Week Thema Onderdelen(oa) Accenten Bestaat uit Aanvallende en Verdedigende Thema s Handelingen met Bal(oa) Zonder bal (Aanvallend ) Waar let je op?hoe en Wat? Feller Opbouwen op Eigen Helft Pass-Aanname Groot maken Lichaamshouding en Aanvallen Scoren Opendraaien Vrijlopen uitvoering verschil- Storen op Helft Tegenpartij Dribbelen Vooractie maken lende Technieken bij Verdedigen op Eigen Helft Schieten-Kappen Aanspeelbaar zijn de afrond - en Opbouwen op Eigen Helft Scoren-Koppen Vragen om bal techniekvormen Aanvallen Scoren Voorzetten Open staan (Hoe is de aanname) Storen op Helft Tegenpartij Passeren Wegblijven Meer functioneel Verdedigen op Eigen Helft Bal nacoachen Coachen Opbouwen op Eigen Helft Wreeftrap (Verdedigend) Het coachen van het Aanvallen Scoren Alles functioneler Klein maken aanvallen met en zon- Storen op Helft Tegenpartij Dekken-coachen der bal, en het coach- Verdedigen op Eigen Helft Rugdekking en van verdedigen bij Opbouwen op Eigen Helft Blokkeren positiespel en Aanvallen Scoren Sliding - Koppen partijvormen.(hoe Storen op Helft Tegenpartij Tegenhouden wordt er vrijgelopen of Verdedigen op Eigen Helft Ruimtedekking gedekt) Knijpen Buitenspel

17 De Aanvallende en Verdedigende Thema s worden toegepast bij: VoetbalTechniek(Cock van Dijk) bij de C Junioren wat functioneler - -Zigzag organisatie(x) met hoedjes of cirkelvorm met spelers Pass en trap en aannamevorm: (binnenkant voet) aannemen opendraaien doordraaien -kaatsen organisaties met hoedjes ( hoedjes vierkant voor personen en hoedjes driehoek voor personen), of Y- vorm organisatie(eindigen met dribbel of met v ) v duel : (inspelen)passen/trappen passeren scoren) ( organisaties) + afronden(diverse traptechnieken) Positiespel : v + keeper en v + keeper( organisaties)veldafmeting: x Positiespel +dribbellijn: ( v v of v ) (veldafmeting: x) Partijvorm v(a-b-c-d): Aanvallen - opbouwen- (groot -diep en breed uitwaaieren) of -Verdedigen storen (klein smal en binnenkanten dichthouden) -(veldafmeting: x) Symbool uitleg Organisatie Trainingsvorm Bal Dribbelen met bal Schot of pass door de lucht Looprichting zonder bal Uitleg van het nut van het gebruik van dezelfde symbolen, en de dezelfde voetbaltaal bij het maken van tekeningen van wedstrijdsituaties of trainingsvormen. De Coachploeg (CP)altijd gele driehoekjes en de Tegenpartij(TP) altijd rode rondjes. De CP altijd van beneden naar boven. (links =linksrechts =rechts)! Schot of pass Grote pilonnen Coachploeg(CP) Tegenpartij(TP) Trainer T Doel De afkorting EH= Eigen Helft Helft TP= Helft Tegenpartij Voorbeeld : Trainingsvorm v Aanvallen-opbouwen op Eigen Helft(EH) Ruimte (x bij y meter): x m Aantal hesjes (+ kleuren): xgeel en x rood Aantal ballen: Aantal pionnen: Aantal doelen (soort): F-doelen

18 Warming Up(D pup.-a jun.) E-F pup.: positiespel en techniekvormen Elke training begint met een goede warming up. De spelers laten de bal eerst met rust, en vooral niet gaan knallen met de bal vóór de warming up! Laat de groep eerst een rondje om het speelveld de spieren warmlopen, en dan kunnen ze mooi wat bijkletsen. Zoek een strook grond van meter breed en 0 meter lang. Om beschadiging te voorkomen bij voorkeur naast het veld. Pak hoedjes en zet de eerste neer. Na meter het volgende hoedje, dan een hoedje na meter, en de laatste meter verder. Het is de bedoeling dat de spelers per tweetal de warming up afwerken. Het eerste stuk van meter wordt benut om met dynamische loopvormen de spieren op te rekken, zoals: hakken- billen, knie heffen, kruispassen, opspringen, vormen voor de lies( naar binnen en buiten), romp, korte stapjes en grote stappen. Kortom alle lichaamsdelen worden meegenomen voor een goede doorbloeding van de spieren. Dan meter looppas, en de laatste meter wordt gebruikt om oplopend wat tempo te maken(aan het einde 0%). Dan de meter weer in looppas terug naar het beginpunt. De duur van deze loopvormen is zo n minuten en als dit goed wordt uitgevoerd is het statische rekken (stilstaand) niet meer nodig! Vervolgens gaat de warming up over in vormen met de bal. Men kan kiezen uit een v positiespel, pas aanneem - dribbelvormen en kaatsvormen. (Zie B-C-D en E op pagina ). De totale tijdsduur van de warming up is minuten. Creatieve trainers kunnen zelf wat met de bal bedenken, zodat de warming up moeiteloos overgaat in de techniekvormen van Cock van Dijk. De wedstrijdwarming up sluit hier moeiteloos bij aan. Het loopcircuitje met de dynamische rekkingvormen is de start. De basisveldspelers spelen daarna een positiespelletje( v ), de wisselspelers trappen de keeper in. Hierna nog wat pass kaats en trapvormen(in lengte en breedte rekening houden met de wind, en de veldomstandigheden uittesten. De wedstrijdwarming up is vooral ook bedoeld om je als speler en team mentaal klaar te maken voor de wedstrijd. Aan een goede warming up heb je niets als er bij aanvang een paar lopen te snurken, en je na minuten al met -0 achter staat!

19 Passen aannemen -dribbelen en schieten Vormen waarbij het inspelen en het aannemen goed kan worden ontwikkeld. Ook weer met methodische stappen van A.(inspelen en aannemen in doorstroomvorm achter de bal aanlopen). Vervolgens B.: Inspelen en opendraaien na vooractie. Vorm C.: Inspelen en een -tje maken met de volgende speler. Tot slot vorm D.: Dan neem je vorm A., maar dan met een tegenstander op het eind van de vorm, als weerstand voor de v situatie. Conclusies Passen-aannemen-dribbelen en schieten. C. B. D. A. Veldafmetingen voor partijvormen en positiespel Afmetingen: (basisverhouding: ongeveer : - zoals een normaal voetbalveld) afmetingen kunnen worden aangepast. Leeftijdsgroep Partijvormen Positiespel(v+K) Partijvormen v /v/v+k v+k v v/v B Junioren x x0 x0 C Junioren x x x D Pupillen 0x0 x x0 E Pupillen x x F Pupillen x x

20 Positiespel( themaonderdelen Aanvallen óf Verdedigen coachen) Positiespelen, dat kan zonder doelen, beter is als het even kan dribbellijnen neer te zetten. (kunnen ze ook scoren). Ook daar zie je de methodische stappen van : v0 (in het vierkant, zonder tegenstander) tot : het v positiespel. Dit is ook een geleidelijke methodische voorbereiding naar het v, of grotere partijvormen. Uitgangspunt van het positiespel: het kunnen behouden van de bal door samen te spelen, onder druk van de tegenstander. Accent op: wachten op juiste moment om tegenstander naar je toe te lokken, dan heeft het volgende station meer tijd en ruimte. De spelertjes leren dat wegblijven uit een situatie ook nuttig kan zijn. Belangrijk om te coachen tijdens partijvormen en positiespelen bij Zeevogels is: Het aan de goede kant(op de goede voet) inspelen, dat wil zeggen de bal steeds naar de buitenste voet inspelen (als de bal van links komt, naar rechtervoet inspelen en rechts aannemen). Beide benen gebruiken om aan te nemen en te passen- Kijken voor je een ander aanspeelt. De bal naar de kant spelen waar de verdedigers niet zijn. Na afspelen, de bal breed een stukje nalopen (om direct weer aanspeelbaar te zijn). Elkaar steeds harder en strakker aanspelen. Als de tegenstander links van hem staat moet je aan de rechterkant inspelen, en daarmee kan je je teamgenoot goed helpen. Of inspelen lekker in de loop, waar je medespeler om vraagt, waarna hij meteen de goede kant, of de vrije ruimte op kan draaien. Of denk eens aan Xavi of Iniesta die zichzelf steeds naar de vrije ruimte wegdraaien en vrijspelen, en met overzicht alweer op zoek naar weer een nieuwe opening. Bij positiespel en partijvormen: Aanvallend-balbezit> maak ruimte groot beweeg- biedt aan- of blijf weg--- Verdedigend: maak ruimte klein zet druk- verover samen de bal. Maak een hoog tempo, snelle barcirculatie toepassen, maar indien mogelijk bij balbezittende ploeg: rust en overzicht houden. Veel coachen en een goede veldbezetting en onderlinge afstanden bewaken. Dit is ook belangrijk bij de steeds weer drukzettende tegenpartij. Het overzicht trainen bij positie en partijvormen is heel belangrijk. Het koppie moet alle kanten opdraaien, of je de bal hebt of niet maakt niet uit! Dit kan je alvast gaan trainen met de Cock van Dijk Techniekvormen: alle kanten opdribbelen zonder naar de bal te kijken je houdt met je voeten contact met de bal. En je kan met een heel breed panorama het hele speelveld overzien! Elkaar coachen en sturen is essentieel bij positie en partijvormen. Ook de bal nacoachen. Iedereen moet meedoen, en dat dient van elkaar geaccepteerd te worden. Als je aanspeelbaar bent vrágen om de bal. De trainer kan ook eisen: als er niet wordt gevraagd om de bal dan niet inspelen, en moet je een andere oplossing bedenken. 0

21 Ruitvorm( Spekkie ) Teamfunctie Aanvallen mogelijk // teamtaken: over het hele opbouwen speelveld en bij scoren --- speelwijze Bestaande ruitvorm: --- Ook ruitvorm mogelijk: Als (of )inschuift: --- of (---) Als of inschuift(--- of(---) A. v Basisvorm: v Basisvorm:0m lang-0 m breed F-doelen Er kan over het hele speelveld op alle posities: Aanvallend: diep spelen- kaatsen- breed spelen of driehoekjes maken -scoren. Verdedigend: compact spelen- Er kan gestoord worden- druk zetten- rugdekking. Basisvorm v - (A)(veldafmetingen: 0x(A Jun) tot x bij de F Pup.) lengte: m breedte: 0 m. Doeltjes: F-doeltjes. Het op juiste manier coachen van de partijvorm v partijvorm wordt een belangrijke vorm in de Jeugdopleiding van Zeevogels. Samen met het positiespel wordt er aandacht besteed aan de thema s of aanvallen of verdedigen. De basisvorm v is de kleinst mogelijke vereenvoudiging van de echte wedstrijd v of v. Alle aspecten van aanvallen, verdedigen en omschakelen komen aan bod. Er zijn linies(--). De spelers zijn vaak aan de bal, veel herhalingen van spelsituaties, en de ruitvorm die op alle posities op het veld in de wedstrijd voor herkenbare situaties zorgt. Hierdoor kan er in een kleine partijvorm toch richting de speelwijze --- worden getraind. Let wel op leeftijd, niveau en doelstelling! Spelregels: -Het is de bedoeling dat het spel niet te veel stil ligt. Probeer de ruitvorm( Spekkie )(--) formatie zoveel mogelijk toe te passen. Bv. : -Intrap ipv ingooi( m afstand) - Als het Thema: aanvallen wordt gecoached, dan alle ballen achter het doel van de opbouwende ploeg. Als de bal achter een der achterlijnen verdwijnt dan begint daar de opbouw steeds weer. Leg de reden hiervan wel goed uit! Bij achterbal: zet spelers van beide teams eerst weer in formatie. Zeg steeds: Op je plekkie in het Spekkie! -In een latere fase wel vanuit beide doelen wedstrijdecht toepassen: corners,vrije trappen ( m afstand). Dan kan het geleerde in vrij spel worden toegepast.- In de basisvorm v spelen we zonder keeper. Bij andere variaties kunnen er wel keepers worden ingebracht. - Spelers mogen niet voor doel blijven hangen. Geef een zone met pilonnen aan. Kan ook een schietzone zijn. Kan ook worden gebruikt als verdedigingszone. Pas als het even kan buitenspel toe. - Natuurlijk kunnen de spelregels naar eigen inzicht worden aangepast. Afhankelijk van leeftijd,beleving en niveau. Hier kun je denken aan: de eerste of de tweede bal vrij, of indribbelen toegestaan tot een bepaalde positie.

22 Conclusies v variaties v : met kleine doeltjes Afm: L: m B: 0m v : Lijnvoetbal-Afm: L:0m-B :0m Score: er kan gescoord worden in kleine doeltjes. Karakteristiek: Aanvallend: snelle wisselingen van speelhelft voor scoringskansen. Snelle balcirculatie. B. Verdedigend: Positioneel dwingen tot breedtespel. Score : Door dribbelen over de doellijn van de tegenstander Karakteristiek : Aanvallend via positiespel spelers in v situatie brengen. Snelle balcirculatie. C. Verdedigend : idem. Ook goed te gebruiken voor opbouw op eigen helft training. D. v : met keepers en grote doelen.afm: L: 0m-B: m Te gebruiken als aanvallen-scoren op helft TP. Vanaf elke positie op veld moet gescoord worden. Omschakelen naar aanvallen keeper is belangrijk! - v Partijvorm B - v met kleine doeltjes - (Veldafmeting: m lengte-m breedte) - Er kan gescoord worden in kleine doeltjes. Karakteristiek: Snelle wisselingen van speelhelft voor scoringskansen. Snelle balcirculatie. Verdedigend: positioneel dwingen tot breedtespel. - v Partijvorm C - v Lijnvoetbal - (Veldafmeting: 0 m lengte-m breedte) Er kan gescoord worden door dribbelen over de doellijn van de tegenstander. Karakteristiek: Aanvallend via positiespel spelers in v situatie brengen. Snelle balcirculatie. Verdedigend: spelers leren v te spelen en rugdekking te geven. Ook goed te gebruiken als opbouw op eigen helft training. - v Partijvorm D - v met keepers en grote doelen - (Veldafmeting: 0 m lengte-m breedte) - Er kan gescoord worden op elke positie van het veld. Te gebruiken als aanvallen -opbouw en scoren op helft tegenpartij, maar ook als omschakelmoment van de keeper van verdedigen naar aanvallen door snel diep in te gooien.

23 Conclusies v variaties E. F. G. v Partijvorm E - v op een kort breed veld met keeper - (Veldafmeting: 0 m lengte-m breedte) - Organisatie: v. De aanvallende partij speelt met spelers, de verdedigende partij spelers met keeper. Verdedigende partij met keeper kan scoren door dribbelen over de lijn in de breedte. Let op omschakelen naar aanvallen van keeper! Goed geschikt om aanvallende en verdedigende doelstellingen te trainen in het strafschopgebied. - - v Partijvorm F - v op een lang smal veld - -Veldafmeting: lengte meter- Breedte - meter. - Vorm waarin de dieptepass getraind kan worden. Aanvallend: Het kunnen vrijmaken om de bal diep te spelen, ook dmv - tjes. Verdedigend: juiste moment druk op de bal, en inspeellijn naar diepe speler dicht houden - v Partijvorm G - v met keepers op grote doelen (Veldafmeting: m lengte-m breedte) - Er kan alleen koppend, maar ook van buiten de m gescoord worden. - Een vrije zone van meter buiten het speelveld, van waaruit de bal voorgezet kan worden om in te koppen.

24 Organisatie Trainen van Thema s. Aanvallenopbouwen Eigen Helft. Aanvallen-scoren op Helft Tegenpartij Voorbeeld: v Ruimte (x bij y meter): Kan Aanvallenopbouwen hesjes ook v Aantal v (+ of kleuren): op veigen Aantal ballen: Helft 0 x gele/ groene Aantal pionnen: grote Aantal doelen (soort): grote Voorbeeld: v Aanvallen Kan ook -v scoren op Helft v Tegenpartij of v Ruimte (x meter): Aantal hesjes ( gele/ groene): Aantal ballen: Aantal pionnen: Aantal doelen (soort): Organisatie Trainen van Thema s. Verdedigen - storen op Eigen Helft. Verdedigenstoren op Helft Tegenpartij Ruimte (x bij y meter): x Voorbeeld: Partijvorm v v Kan ook v v of v Aantal hesjes (+ kleuren): Aantal ballen: 0 gele/ groene Aantal pionnen: grote Aantal doelen (soort): grote Voorbeeld: v Partijvorm Kan ook v v v of v Ruimte (x meter): Aantal hesjes ( gele/ groene): Aantal ballen: Aantal pionnen: Aantal doelen (soort):

25 Het trainen van Aanvallende en Verdedigende Thema s Op pagina zie je de vier afbeeldingen van de thema s getekend:. Aanvallen opbouwen op Eigen Helft(EH). Aanvallen- scoren op de Helft Tegenpartij(HT). Verdedigen - storen op Eigen Helft(EH). Verdedigen storen op Helft Tegenpartij(HT) Daartussen nog:. Omschakelen naar aanvallen. Omschakelen naar verdedigen Deze trainingsvorm is geschikt voor de A-B-C en D junioren, en kan gebruikt worden om voetbalproblemen en doelstellingen vanuit de wedstrijd te trainen. Het minimale aantal speler is v, en met v kan je echt goed de doelstellingen gaan trainen. De opbouwende en verdedigende vorm vanaf eigen helft, altijd vanaf een vast doel naar een los doel toe laten werken(zie afb. en ). De aanvallende(scorende) en verdedigend(storende)vorm op helft tegenpartij altijd van een los doel naar een vast doel toe werken.(zie afb. en ). Als het Thema aanvallen- wordt getraind gaat de coach dit team voornamelijk aansturen. Het verdedigende team wordt voor ¼ aangestuurd op beter verdedigen om het aanvallen moeilijker te maken. Er zijn methodische stappen te bedenken, bv het veld korter of smaller maken of een speler meer of minder erbij. Verder of dichter bij doel verdedigen is zo n mogelijkheid. Gebruik hier grote pilonnen voor om de zones aan te geven. De opbouwende ploeg nooit in ondertal laten spelen! - Alle ballen in eerste instantie achter het doel van de opbouwend aanvallende ploeg - e Fase: leg de spelregels en de verdedigende en aanvallende functies eerst uit van de desbetreffende teams. Observeer en laat ze eerst minuten lekker voetballen. - e fase: Een leerfase waarin met coachmomenten de situatie een aantal keer wordt stilgelegd met praatje- plaatje daadje(afhankelijk wat het Thema is wat getraind wordt.( minuten). Zet de spelers van de teams eerst terug in de formaties, als de bal over en der achterlijnen verdwijnt en start dan weer bij de opbouwende ploeg. Spreek met de spelers vooraf af, dat de bal stil wordt gelegd en alle spelers op de plaats blijven staan om een spelsituatie terug te halen. Gebruik dan ook veel vragende interactie met de spelers. ( wat en hoe had je hier beter kunnen doen? ) - e Fase: De laatste minuten wordt wedstrijdecht gespeeld met echte spelregels en de ballen achter allebei doelen. Geacht wordt dat hierin een aantal elementen terugkomen die in de eerdere fases zijn geleerd. Dan gaat de coach de teams meer begeleidend coachen(zoals in een wedstrijd). Hou de scores goed bij! Of verzin fictieve scores om een aanvallende of verdedigende uitdaging te gaan trainen(bv: we staan - achter, en we moeten winnen! Hoe gaan we dat aanpakken? Geef beloninkjes voor de winnende ploeg de verliezer moet opruimen of zet ze fictief op de foto! Maak het steeds uitdagend dan gaan ze spelenderwijs beter hun best doen! Winnen: daar gaat het uiteindelijk om! - Trainen vanuit wedstrijd ook toepassen op keeperstraining - De keeper is ook een belangrijk onderdeel van het team. Hij is zich ook bewust van de speelwijze en strategie bij de teamfuncties. Niet alleen verdedigend (ballen tegenhouden), of omschakelen naar aanvallen(onderscheppen en snel diep denken), maar ook aanvallend opbouwend vanuit de verdediging bij terugspeelballen of vanuit de doeltrap, én in de coaching. Hier is het ook mogelijk om problemen vanuit de wedstrijden te trainen. Nuttig te gebruiken zijn hierbij de v (of v ) vormen op pag (vorm E). - Regelmatig overleg tussen de coach, trainer en keeperstrainer is hierbij wel nuttig en op zijn plaats.

26 De Speelwijze Zoal gezegd hanteren we bij Zeevogels één en dezelfde Speelwijze: De Mini-pupillen of Kabouters leren in een kleine ruimte v spelen. Overzichtelijk, wat past hun leeftijd. Kunnen vooruit en naar links en naar rechts spelen. Ze leren speels wat meer doelpunten dan de tegenstander te maken. Spelenderwijs leren ze uiteindelijk in een spekkie te spelen(= ruit) Bij de E en F Pupillen: wordt er v gespeeld in een grotere ruimte. Bij Zeevogels wordt dit in een --. Aanvallend(---) en Verdedigend(---). Waarom?: er ontstaat een goede verdeling in veldbezetting doordat er veel mogelijkheden zijn om driehoekjes te maken. Door het ontstaan van ruiten(spekkies!) veel afspeelmogelijkheden. Zie in de Bijlage E-F Trainen en Wedstrijd meer over deze v Speelwijze. D Pupillen en C-B en A Junioren: Er wordt v gespeeld op een normaal voetbalveld. Bij Zeevogels spelen we Aanvallend:--- en Verdedigend: ---. Waarom?: er ontstaat qua veldbezetting en onderlinge afstanden een goede verdeling over het hele veld. Hier ook veel mogelijkheden om driehoekjes te maken door het ontstaan van maar liefst ruiten (Spekkies!) Gebleken is dat deze Speelwijze voor een Jeugdopleiding het makkelijkst door kinderen is te begrijpen en uit te voeren. Zo komt er een vaste rode draad door de hele Jeugdopleiding van Zeevogels. Zodanig dat bijvoorbeeld D Pupillen gedurende het seizoen al worden klaargestoomd voor de uitgangspunten richting de C Junioren. Met vaste trainingspatronen voor basistaken makkelijk voor de vervolgopleiding en efficiënt voor alle Trainers en Coaches. (Zie ook het coachen van de Speelwijze v.) Zie op pagina de Aanvallende Speelwijze en op pagina de Verdedigende Speelwijze

27 Teamfunctie Speelwijze Zeevogels Omschakelen formatie van ----Aanvallend-veldbezetting verdedigen naar aanvallenen ruiten - De keeper verdedigt ver voor zijn doel om de diepteballen eruit te halen en te coachen. Is in staat om op te bouwen via inspeelpass (binnenkant of wreeftrap) -inrollen of bovenhands ingooien. Linker en rechtervleugelverdediger :gaat wanneer het even kan mee naar voren, neemt veel initiatief of maakt combinaties met nr en nr. Zakt ook uit om ingespeeld te worden door de keeper. Beheerst open aanname tot in de puntjes. Neemt ook de ingooiballen. Aanvallen =Groot breed en diep maken Centrale verdedigers: kunnen vanuit hun zone inschuiven om de opbouw te ondersteunen. Kunnen de middenvelders inspelen die open staan, of een terugpass mogelijk maken en voor een overtal op het middenveld zorgen. Iedereen moet dan wel op elkaars ruimte anticiperen. Linker en rechtermiddenvelder:staan op hun positie iets meer naar binnen. Dit om meer ruimte creëren voor de opkomende vleugelverdedigers. Nemen zelf ook initiatief voor aanvallende acties. Moeten ook voor controle zorgen : wie gaat mee of wie blijft! Centrale middenvelder(mid- mid): als deze speler de kwaliteiten bezit mag hij de aanval ondersteunen, en onder de nr gaan spelen. Er moet ook een zekere controle in zijn spel zijn, en rust uitstralen bij balbezit. Moet ook ruimte maken voor opkomende centrale verdedigers. En het spel verdelen of in scoringspositie komen. Centrumspits: moet goed diep blijven spelen. Balvast zijn voor de opkomende spelers. In scoringspositie komen, moet over een goed schot beschikken en goed kunnen koppen, -tje opzetten en scoren natuurlijk! Linker en rechterspits: moeten ook iets naar binnen spelen, maar het juiste moment pakken om de ruimte op de zijkanten te benutten. Beschikken over een individuele actie, -tje opzetten, v acties durven maken. de achterlijn halen - voorzetten, zelf ook voor de goal komen en scoren Aanvallen Algemeen: het elftal moet ver van eigen doel spelen Durven aan te vallen. Acties maken. Driehoekjes maken. Dan moeten wel de onderlinge afstanden - de veldverdeling en de aansluiting goed in orde zijn. Liever diep spelen dan terug of in de breedte! En elkaar positief coachen! Bij balverovering snel omschakelen naar aanvallen! Drie dubbele ruit Zoals gezegd moeten na de Techniek vormen het positiespel en de partijvormen de trainingen naar de wedstrijd worden vertaald. De spelers moeten dan vrijuit kunnen voetballen zonder angst te verliezen en met veel spelvreugde. Dit kan alleen als de bal wordt beheerst. Dit systeem(---) is daarmee een goed hulpmiddel. Met veel ruimte, twee buitenspelers en een diepe spits, en veel mogelijkheden om driehoekjes, v duels(aanvallend én verdedigend) te maken. Ook dankzij het ontstaan van een dubbele ruit(spekkie!) op het veld. Een en ander is wel afhankelijk van het beschikbare niveau de leeftijd of de beleving. Hou daar goed rekening mee! Als je bijvoorbeeld geen dynamische mid-mid tot je beschikking hebt zul je hem iets meer laten inzakken. Of als de backs geen opbouwende kwaliteiten hebben, ga je daar eerst aan werken. Je zult zien dat het een tijdje later wel beter gaat. Zolang het maar niet onder druk gaat, ze moeten wel plezier houden!

Voetbal. Jeugdplan 2013. Bijlage D Pupillen. Onderdeel 1 - Coachen Begeleiden. Onderdeel 2 -Trainen

Voetbal. Jeugdplan 2013. Bijlage D Pupillen. Onderdeel 1 - Coachen Begeleiden. Onderdeel 2 -Trainen Voetbal Jeugdplan 0 0 Bijlage D Pupillen Onderdeel - Coachen Begeleiden Onderdeel -Trainen Jeugdplan Zeevogels (Coachen en Begeleiden) Inhoudsopgave: Pagina-. Omslag. Inhoudsopgave. Voorwoord. Planning

Nadere informatie

Jeugdplan 2014. Coachen Trainen Begeleiden

Jeugdplan 2014. Coachen Trainen Begeleiden Jeugdplan 0 Coachen Trainen Begeleiden Jeugdplan VIOS-W Inhoudsopgave: Pagina-. Omslag. Inhoudsopgave. Voorwoord. Planning en ondersteuning Jeugdopleiding VIOS-W. Warming Up. Uitgangspunten leeftijdsgroepen.

Nadere informatie

Beter leren voetballen D-E-F pupillen Estria // april 2011

Beter leren voetballen D-E-F pupillen Estria // april 2011 Beter leren voetballen D-E-F pupillen Estria // april 2011 Programma 19.00 uur 19.30 uur 20.30 uur 20.45 uur 21.15 uur 21.30 uur Voorstellen - Inleiding - Taakverdeling Praktijk "Beter leren voetballen

Nadere informatie

1 Basisvorm: DVD D-pupillen oefenvormen. 4 tegen 4 met 4 doeltjes. Vereenvoudigingen. Oefenvormen 1.1-1.8

1 Basisvorm: DVD D-pupillen oefenvormen. 4 tegen 4 met 4 doeltjes. Vereenvoudigingen. Oefenvormen 1.1-1.8 1 Basisvorm: 4 tegen 4 met 4 doeltjes Vereenvoudigingen Oefenvormen 1.1-1.8 DVD D-pupillen oefenvormen Oefenvorm1.1 4 tegen 4 met 4 doeltjes Inhoud - Bedoeling van deze vorm: Karakteristiek: door snelle

Nadere informatie

Teamorganisatie en basistaken 11 tegen 11 vv Bargeres

Teamorganisatie en basistaken 11 tegen 11 vv Bargeres Teamorganisatie en basistaken 11 tegen 11 vv Bargeres Teamorganisatie Als uitgangspunt is genomen dat de D-pupillen- en C-juniorenteams van vv Bargeres (in onderstaande tekening in het geel aangegeven)

Nadere informatie

Trainingvoorbereiding formulier Trainer Coach Veldvoetbal

Trainingvoorbereiding formulier Trainer Coach Veldvoetbal Trainingvoorbereiding formulier Trainer Coach Veldvoetbal Training plannen op middellange termijn. COACH TEAM TEAMFUNCTIE TEAMTAAK SPEELVELDGEDEELTE ROL TEGENPARTIJ DOELSTELLING Mitchel Valkhof B Aanvallen

Nadere informatie

W8-TR1 L STOREN & VEROVEREN

W8-TR1 L STOREN & VEROVEREN W8-TR1 L STOREN & VEROVEREN TRAINING Teamfunctie Omschakelen Teamtaak Storen Speelveldgedeelte Helft tegenpartij Rol tegenpartij Opbouwen via de zijkanten! Doelstelling Leren druk zetten als team. WARMING-UP

Nadere informatie

Week 3 : Storen op Helft Tegenpartij - Nu coachen op het verstoren van de Opbouw van de Tegenpartij -

Week 3 : Storen op Helft Tegenpartij - Nu coachen op het verstoren van de Opbouw van de Tegenpartij - Interne Jeugdopleiding Zeevogels Themavormen Week 3 : Storen op Helft Tegenpartij - Nu coachen op het verstoren van de Opbouw van de Tegenpartij - Week 3: Verdedigen Storen op Helft Tegenpartij Tactische

Nadere informatie

Verdedigen op Eigen Helft

Verdedigen op Eigen Helft Interne jeugdopleiding Zeevogels Themavormen Week 4 : Verdedigen op Eigen Helft Voorkomen van tegendoelpunten Week 4: Verdedigen op Eigen Helft: Vooruit verdedigen Verder van eigen doel Mandekking Zone

Nadere informatie

2 Basisvorm: DVD D-pupillen oefenvormen. 4 tegen 4 lang smal veld. Vereenvoudigingen. Oefenvormen 2.1-2.8

2 Basisvorm: DVD D-pupillen oefenvormen. 4 tegen 4 lang smal veld. Vereenvoudigingen. Oefenvormen 2.1-2.8 2 Basisvorm: 4 tegen 4 lang smal veld Vereenvoudigingen Oefenvormen 2.1-2.8 DVD D-pupillen oefenvormen Oefenvorm 2.1 4 tegen 4 lang smal veld 2 kleine doeltjes Inhoud - Bedoeling van deze vorm: Karakteristiek:

Nadere informatie

Visie op de manier van voetballen (speelstijl/speelwijze)

Visie op de manier van voetballen (speelstijl/speelwijze) Visie op de manier van voetballen (speelstijl/speelwijze) De speelstijl/speelwijze die vv Bargeres nastreeft is hieronder beschreven. Deze speelstijl/speelwijze geeft aan waar het opleiden van jeugdspelers

Nadere informatie

Interne Jeugdopleiding Zeevogels Themavormen. Week 2 : Aanvallen Scoren Helft tegenpartij

Interne Jeugdopleiding Zeevogels Themavormen. Week 2 : Aanvallen Scoren Helft tegenpartij Interne Jeugdopleiding Zeevogels Themavormen Week 2 : Aanvallen Scoren Helft tegenpartij Week 2: Aanvallen Scoren op Helft Tegenpartij Vanuit Middenveld: Via centrum Via linkerspits Via rechterspits Onderdelen:

Nadere informatie

11 v 11 Uitwerking

11 v 11 Uitwerking 11 v 11 Uitwerking 1-4-3-3 Speelwijze "De manier waarop het team de spelbedoeling wil realiseren" Hoe wil het team de wedstrijd winnen? Hoe wil het team tot scoren komen? Hoe wil het team doelpunten voorkomen?

Nadere informatie

oefenvormen E-Pupillen RVT Basisvorm 4 tegen 4 lang smal veld vereenvoudigingen Oefenvormen 2.1-2.5

oefenvormen E-Pupillen RVT Basisvorm 4 tegen 4 lang smal veld vereenvoudigingen Oefenvormen 2.1-2.5 oefenvormen E-Pupillen RVT Basisvorm 4 tegen 4 lang smal veld vereenvoudigingen Oefenvormen 2.1-2.5 Oefenvorm 2.1. 4 tegen 4 lang smal veld 2 kleine doeltjes Bedoeling van deze vorm Karakteristiek - in

Nadere informatie

groep 4 WU 4.1 en 4.2 / oefenvorm 4.1 t/m 4.3, 4.5 en 4.6 / partijvorm 4

groep 4 WU 4.1 en 4.2 / oefenvorm 4.1 t/m 4.3, 4.5 en 4.6 / partijvorm 4 groep 4 WU 4.1 en 4.2 / oefenvorm 4.1 t/m 4.3, 4.5 en 4.6 / partijvorm 4 DIGEN VERDE WU 4.1 2 (+k) tegen 1 (+k) breed veld - grote doelen WU 4.2 2 tegen 1 (+k) groot doel - lijn 6 9 9 12 7 8 k beide teams

Nadere informatie

Speelwijze E en F Pupillen VIOS-W. Samenstelling : Jaap Buter

Speelwijze E en F Pupillen VIOS-W. Samenstelling : Jaap Buter Speelwijze E en F Pupillen Samenstelling : Jaap Buter Deze Speelwijze-bijlage voor de E en F pupillen kan gebruikt en eventueel al(gedeeltelijk) worden toegepast door de trainers en coaches van de E en

Nadere informatie

groep 1 oefenvorm 1.1 t/m 1.8 d-pupillen

groep 1 oefenvorm 1.1 t/m 1.8 d-pupillen groep 1 oefenvorm 1.1 t/m 1.8 d-pupillen Oefenvorm 1.1 0 10 20 30 40 4 tegen 4 met 4 doeltjes 9 Inhoud - Bedoeling van deze vorm Karakteristiek: door snelle wisselingen speelveldgedeelte kunnen scoringskansen

Nadere informatie

groep 1 WU 1.1 en 1.2 / oefenvorm 1.1, 1.2, 1.4 en 1.6 / partijvorm 1

groep 1 WU 1.1 en 1.2 / oefenvorm 1.1, 1.2, 1.4 en 1.6 / partijvorm 1 groep 1 WU 1.1 en 1.2 / oefenvorm 1.1, 1.2, 1.4 en 1.6 / partijvorm 1 DIGEN VERDE WU 1.1 3 tegen 2 met 2 doeltjes 0 10 20 30 40 WU 1.2 3 tegen 1 positiespel 0 10 20 30 40 0 10 9 10 20 het drietal start

Nadere informatie

VC Groot Dilbeek Denkcel opleidingen

VC Groot Dilbeek Denkcel opleidingen Aspecten per teamfunctie Opleiding Aspecten per teamfunctie en coaching VC Groot Dilbeek Denkcel opleidingen Aanvallen opbouwen om kansen te creëren en bijgevolg doelpunten te maken Speelruimte groot maken

Nadere informatie

groep 3 WU 3.1 en 3.4 / oefenvorm 3.1 t/m 3.9 / partijvorm 3 llen aanva

groep 3 WU 3.1 en 3.4 / oefenvorm 3.1 t/m 3.9 / partijvorm 3 llen aanva groep 3 WU 3.1 en 3.4 / oefenvorm 3.1 t/m 3.9 / partijvorm 3 llen aanva 0 20 30 40 WU 3.1 1 tegen 1 lijnvoetbal 0 0 20 30 40 WU 3.4 dribbeltikspel 20 beide spelers kunnen scoren door over de doellijn van

Nadere informatie

groep 2 oefenvorm 2.1 t/m 2.8 d-pupillen

groep 2 oefenvorm 2.1 t/m 2.8 d-pupillen groep 2 oefenvorm 2.1 t/m 2.8 d-pupillen Oefenvorm 2.1 4 tegen 4 lang smal 0 veld 2 kleine doeltjes 0 20 30 40 9 Inhoud - Bedoeling van deze vorm Karakteristiek: in de opbouw de tegenpartij lokken om de

Nadere informatie

W7-TR1 L POSITIESPEL OPBOUW

W7-TR1 L POSITIESPEL OPBOUW W7-TR1 L POSITIESPEL OPBOUW TRAINING Teamfunctie Omschakelen Teamtaak Opbouwen Speelveldgedeelte Eigen helft Rol tegenpartij Opbouwend van 50% naar 100%, de wedstrijddruk op de opbouwende ploeg geven!

Nadere informatie

Interne Jeugdopleiding Zeevogels. Themavormen. Week 1 : Aanvallen Opbouwen Op Eigen Helft Vanuit de Keeper

Interne Jeugdopleiding Zeevogels. Themavormen. Week 1 : Aanvallen Opbouwen Op Eigen Helft Vanuit de Keeper Interne Jeugdopleiding Zeevogels Themavormen Week 1 : Aanvallen Opbouwen Op Eigen Helft Vanuit de Keeper Week 1: Aanvallen opbouw op Eigen Helft Vanuit de Keeper: Via centrum Via de backs Via middenveld

Nadere informatie

TEST TRAINING. Teamfunctie Aanvallen. Teamtaak Opbouwen. Speelveldgedeelte Eigen helft. Rol tegenpartij Hoog druk geven op verdediging en middenveld.

TEST TRAINING. Teamfunctie Aanvallen. Teamtaak Opbouwen. Speelveldgedeelte Eigen helft. Rol tegenpartij Hoog druk geven op verdediging en middenveld. TEST TRAINING Teamfunctie Teamtaak Opbouwen Speelveldgedeelte Eigen helft Rol tegenpartij Hoog druk geven op verdediging en middenveld. Doelstelling Het verbeteren van de samenwerking tussen verdedigers

Nadere informatie

Week 3 : Storen. op Hel/ Tegenpar3j. - Nu coachen op het verstoren van de Opbouw van de Tegenpartij -

Week 3 : Storen. op Hel/ Tegenpar3j. - Nu coachen op het verstoren van de Opbouw van de Tegenpartij - Week 3 : Storen op Hel/ Tegenpar3j - Nu coachen op het verstoren van de Opbouw van de Tegenpartij - 1 Week 3 : Storen Inhoudsopgave: Pagina: 1. Omslag 2. Inhoudsopgave 3. Uitleg toepassen Wedstrijd Thema

Nadere informatie

Inhoud Methodiek Aanwijzingen

Inhoud Methodiek Aanwijzingen Trainingsvoorbereidingsformulier Coach: Team: Teamfunctie: Teamtaak: Speelveldgedeelte: Rol tegenpartij: René Boer BVV Barendrecht B1 Aanvallen Opbouwen / Scoren rondom de middelijn / Helft tegenpartij

Nadere informatie

1e periode: herhalen van taakgericht en teamgericht. 2e periode: balbezit 3e periode: balbezit en balbezit tegenstander.

1e periode: herhalen van taakgericht en teamgericht. 2e periode: balbezit 3e periode: balbezit en balbezit tegenstander. 1e periode: herhalen van taakgericht en teamgericht. e periode: balbezit e periode: balbezit en balbezit tegenstander. 1 e Periode: Herhalen van taakgericht en teamgericht Training 1: Wat zijn de taken

Nadere informatie

Voetbalbedoelingen en taken van de VERDEDIGING Wat doen de verdedigers als wij in balbezit zijn? Goed opletten met het rondspelen (opbouw) geen onnodig balverlies lijden Geen slappe ballen geven, hard

Nadere informatie

Speelwijze E en F Pupillen Zeevogels

Speelwijze E en F Pupillen Zeevogels Speelwijze E en F Pupillen Inleiding: Bijlage van 0 met aanvulling in het Trainen van Partijvormen van de Thema s: Aanvallen en Verdedigen op pagina en 8: Trainen naar de Speelwijze in wedstrijdechte Partijvormen.

Nadere informatie

groep 3 oefenvorm 3.1 t/m 3.8 d-pupillen

groep 3 oefenvorm 3.1 t/m 3.8 d-pupillen groep 3 oefenvorm 3.1 t/m 3.8 d-pupillen Oefenvorm 3.1 4 tegen 4 lijnvoetbal 0 10 20 30 40 9 Inhoud - Bedoeling van deze vorm Karakteristiek: scoren door over de doellijn te dribbelen via positiespel spelers

Nadere informatie

groep 1 WU 1.1 en 1.2 / oefenvorm 1.1 t/m 1.7 / partijvorm 1 llen aanva

groep 1 WU 1.1 en 1.2 / oefenvorm 1.1 t/m 1.7 / partijvorm 1 llen aanva groep 1 WU 1.1 en 1.2 / oefenvorm 1.1 t/m 1.7 / partijvorm 1 llen aanva WU 1.1 3 tegen 2 met 2 doeltjes 0 10 20 30 40 WU 1.2 3 tegen 1 positiespel 0 10 20 30 40 0 10 9 10 20 het drietal start met de bal

Nadere informatie

groep 2 WU 2.1 en 2.2 / oefenvorm 2.1, 2.3 en 2.4 / partijvorm 2A en 2B

groep 2 WU 2.1 en 2.2 / oefenvorm 2.1, 2.3 en 2.4 / partijvorm 2A en 2B groep 2 WU 2.1 en 2.2 / oefenvorm 2.1, 2.3 en 2.4 / partijvorm 2A en 2B DIGEN VERDE WU 2.1 WU 2.2 2 tegen 1 (+k) groot doel - lijn 9 K 2 tegen 1 (+1) klein doeltje - lijn 9 11 11 12 12 10 10 k speler 1

Nadere informatie

oefenvormen E-Pupillen RVT Basisvorm 4(+K) tegen 4(+K) 2 grote doelen vereenvoudigingen Oefenvormen

oefenvormen E-Pupillen RVT Basisvorm 4(+K) tegen 4(+K) 2 grote doelen vereenvoudigingen Oefenvormen oefenvormen E-Pupillen RVT Basisvorm 4(+K) tegen 4(+K) 2 grote doelen vereenvoudigingen Oefenvormen 4.1. - 4.7 Oefenvorm 4.1. 4(+k) tegen (4+k) met 2 grote doelen Inhoud: Bedoeling van deze vorm: Karakteristiek

Nadere informatie

WEEK 1 - HET SCOREN (SCHIETEN BINNENKANT VOET)

WEEK 1 - HET SCOREN (SCHIETEN BINNENKANT VOET) WEEK 1 - HET SCOREN (SCHIETEN BINNENKANT VOET) TRAINING Teamfunctie Teamtaak Scoren Speelveldgedeelte Helft tegenpartij Rol tegenpartij Verd Doelstelling Aanleren schieten/passen/scoren binnenkant voet.

Nadere informatie

D-pupillen. Leeftijdskenmerken

D-pupillen. Leeftijdskenmerken D-pupillen Leeftijdskenmerken Een (eerstejaars) D-pupil heeft ideale lichaamsverhoudingen. Dit zorgt voor een probleemloze coördinatie. Anders wordt het voor sommige (tweedejaars) D-pupillen. Zij kunnen

Nadere informatie

W13-TR1 L VERD TS ACHTERLIJN

W13-TR1 L VERD TS ACHTERLIJN W13-TR1 L VERD TS ACHTERLIJN WARMING-UP VOOR D-PUPILLEN Duur: +/- 8 minuten Het parcours bestaat uit 6 paren evenwijdig geplaatste dopjes, ong. 5 6 m uit elkaar. Twee spelers starten tegelijk vanaf het

Nadere informatie

SCHOLING -VV REUVER -ZATERDAG 7 JANUARI 2017

SCHOLING -VV REUVER -ZATERDAG 7 JANUARI 2017 SCHOLING -VV REUVER -ZATERDAG 7 JANUARI 2017 WELKOM Even voorstellen KNVB: Naam: Maurice Voestermans Functie: Technisch jeugdcoordinator M & V Zuid Mail: maurice.voestermans@knvb.nl 1/7/2017 2 HET IS NIET

Nadere informatie

Jaarplanning 2014 Themaschema Voorjaar (Februari-Maart-April-Mei) zie uitleg: 2014 Thema Onderdeel Onderdeel Accenten Februari Feb Handelingen met bal

Jaarplanning 2014 Themaschema Voorjaar (Februari-Maart-April-Mei) zie uitleg: 2014 Thema Onderdeel Onderdeel Accenten Februari Feb Handelingen met bal Jaarplanning 2014 Themaschema Voorjaar (Februari-Maart-April-Mei) zie uitleg: 2014 Thema Onderdeel Onderdeel Accenten Februari Feb Handelingen Hoe-Wat- Wanneer maken Week 6 Feb Aanvallen Maan 3 Aanspeelbaar

Nadere informatie

Technisch Ontwikkeling Plan voor de voetballers uit de jeugd van Klein Dochteren TOP!

Technisch Ontwikkeling Plan voor de voetballers uit de jeugd van Klein Dochteren TOP! Technisch Ontwikkeling Plan voor de voetballers uit de jeugd van Klein Dochteren TOP! Datum: 27-2-2013 Auteur: Herman Pasman, Technisch Jeugd Coördinator Voetbal Voetbal is een complex spel doordat er

Nadere informatie

Trainingsprogramma C-junioren

Trainingsprogramma C-junioren Trainingsprogramma C-junioren Inhoudsopgave Training Nummer 1... 3 Training Nummer 2... 5 Training Nummer 3... 7 Training Nummer 4... 9 Training Nummer 5... 11 Training Nummer 6... 13 Training Nummer 7...

Nadere informatie

Balbezit Balbezit tegenpartij Wisselingen

Balbezit Balbezit tegenpartij Wisselingen 3.01 Voetbalbedoelingen en taken 3.01.1 Verdediging tegenpartij Wisselingen * opbouwen * opbouw storen/afschermen * snel omschakelen van bedoe- * aanvallen, kansen creëren * balveroveren lingen * scoren

Nadere informatie

Oefening 1. Druk zetten

Oefening 1. Druk zetten Legenda: Oefening 1. Druk zetten beide teams kunnen scoren op twee kleine doeltjes bij een achterbal of hoekschop in het midden tussen de twee eigen doeltjes starten na verloop van tijd wisselen team A

Nadere informatie

Trainingsvoorbereidingsformulier

Trainingsvoorbereidingsformulier Trainingsvoorbereidingsformulier Coach: Team: Teamfunctie: Teamtaak: Speelveldgedeelte: Rol tegenpartij: René Boer BVV Barendrecht B1 Verdedigen Storen / Doelpunten verkomen Eigen helft Opbouwen op de

Nadere informatie

Speelwijze E- en F-jeugd

Speelwijze E- en F-jeugd Speelwijze E- en F-jeugd 1. Algemeen Er wordt gespeeld in een vaste opstelling. 2. Balbezit Opbouw van achteruit. Bij balbezit speelveld optimaal benutten. Dit betekent dat de spelers aan de buitenkant

Nadere informatie

W13-TR2 L HET SCOREN

W13-TR2 L HET SCOREN W13-TR2 L HET SCOREN WARMING-UP VOOR D-PUPILLEN Duur: +/- 8 minuten Het parcours bestaat uit 6 paren evenwijdig geplaatste dopjes, ong. 5 6 m uit elkaar. Twee spelers starten tegelijk vanaf het eerste

Nadere informatie

Doelstelling. Leeftijdscategorie Jeugd Aantal Spelers Ongeveer 12 Oefen/Leerfase

Doelstelling. Leeftijdscategorie Jeugd Aantal Spelers Ongeveer 12 Oefen/Leerfase Verbeteren van het passen/trappen in (hoog) tempo; Aanspelen op het 'juiste' been en in de loop; Verbeteren v/h dribbelen / kaatsen. Passen (BalBezit) Passen en Trappen in een stroomvorm Passen/Trappen

Nadere informatie

W2-TR 2 L DIEPTESPEL OPBOUW

W2-TR 2 L DIEPTESPEL OPBOUW W2-TR 2 L DIEPTESPEL OPBOUW TRAINING Teamfunctie Teamtaak Speelveldgedeelte Rol tegenpartij Doelstelling samenwerken. 14 weken cyclus WARMING-UP VOOR D-PUPILLEN Duur: +/- 8 minuten Het parcours bestaat

Nadere informatie

Taken van het totale team Balbezit (opbouwend/aanvallend)

Taken van het totale team Balbezit (opbouwend/aanvallend) 9.2.3 Het 4:3:3 systeem uitgewerkt Om een gekozen speelwijze uit te kunnen voeren, is het noodzakelijk om er in besprekingen, trainingen en nabesprekingen van de wedstrijd de nodige aandacht aan te besteden.

Nadere informatie

1 e Periode: Balbezit en balbezit tegenstander. 2 e Periode: Omschakelen van balbezit eigen team naar balbezit tegenstander en Balbezit tegenstander

1 e Periode: Balbezit en balbezit tegenstander. 2 e Periode: Omschakelen van balbezit eigen team naar balbezit tegenstander en Balbezit tegenstander 1 e Periode: Balbezit en balbezit tegenstander. 2 e Periode: Omschakelen van balbezit eigen team naar balbezit tegenstander en Balbezit tegenstander naar balbezit eigen team. 3 e Periode: Completeren van

Nadere informatie

D-pupillen. Leeftijdskenmerken

D-pupillen. Leeftijdskenmerken D-pupillen Leeftijdskenmerken Een (eerstejaars) D-pupil heeft ideale lichaamsverhoudingen. Dit zorgt voor een probleemloze coördinatie. Anders wordt het voor sommige (tweedejaars) D-pupillen. Zij kunnen

Nadere informatie

Specifieke Handleiding jeugdtrainers

Specifieke Handleiding jeugdtrainers Specifieke Handleiding jeugdtrainers (Mini, F en E pupillen) Inhoudsopgave Leeftijdskenmerken De wedstrijd Coachen/begeleiden tijdens de wedstrijd De training Trainingsaanpak Leeftijdskenmerken Als je

Nadere informatie

Trainingsprogramma B-junioren

Trainingsprogramma B-junioren Trainingsprogramma B-junioren Inhoudsopgave Training Nummer 1... 3 Training Nummer 2... 5 Training Nummer 3... 7 Training Nummer 4... 9 Training Nummer 5... 11 Training Nummer 6... 13 Training Nummer 7...

Nadere informatie

1e periode: positieverkenning. 2e periode: positie en taakgericht voetballen. 3e periode: teamgericht handelen. 4e periode: taakgericht en

1e periode: positieverkenning. 2e periode: positie en taakgericht voetballen. 3e periode: teamgericht handelen. 4e periode: taakgericht en 1e periode: positieverkenning. 2e periode: positie en taakgericht voetballen. 3e periode: teamgericht handelen. 4e periode: taakgericht en teamgericht voetballen. 1 e Periode: Positieverkenning Training

Nadere informatie

W10-TR2 L UITSPELEN 1:1

W10-TR2 L UITSPELEN 1:1 W10-TR2 L UITSPELEN 1:1 TRAINING Teamfunctie Omschakelen Teamtaak Scoren Speelveldgedeelte Helft tegenpartij Rol tegenpartij 100% tegenhouden van opkomende speler! Doelstelling Het voorbij komen van de

Nadere informatie

W3-TR1 L PASSEN EN AFRONDEN

W3-TR1 L PASSEN EN AFRONDEN W3-TR1 L PASSEN EN AFRONDEN TRAINING Teamfunctie Teamtaak Speelveldgedeelte Rol tegenpartij Doelstelling Samenwerken. 14 weken cyclus STANDAARD WARMING-UP KWIEK'78 11 hoedjes en een ruimte van 3 x 5 m

Nadere informatie

Specifieke Handleiding jeugdtrainers

Specifieke Handleiding jeugdtrainers Specifieke Handleiding jeugdtrainers B junioren Inhoudsopgave Leeftijdskenmerken De wedstrijd Coachen/begeleiden tijdens de wedstrijd De training Trainingsaanpak Leeftijdskenmerken Als je aan de slag gaat

Nadere informatie

Specifieke Handleiding jeugdtrainers

Specifieke Handleiding jeugdtrainers Specifieke Handleiding jeugdtrainers C junioren Inhoudsopgave Leeftijdskenmerken De wedstrijd Coachen/begeleiden tijdens de wedstrijd De training Trainingsaanpak Leeftijdskenmerken Als je aan de slag gaat

Nadere informatie

Verbeter Tactische Vaardigheden door Partijvormen

Verbeter Tactische Vaardigheden door Partijvormen Hockey : Versie maart 2006 Bron: KNHB / A.Cox / B.Bams Verbeter Tactische Vaardigheden door Partijvormen Het verbeteren van tactische vaardigheden van jeugdspelers d.m.v. partijvormen. Door Alexander Cox

Nadere informatie

Voetbal. Jeugdplan 2013. Bijlage E Pupillen. Onderdeel 1 - Coachen - Begeleiden. Onderdeel 2 -Trainen

Voetbal. Jeugdplan 2013. Bijlage E Pupillen. Onderdeel 1 - Coachen - Begeleiden. Onderdeel 2 -Trainen Voetbal Jeugdplan 0 0 Bijlage E Pupillen Onderdeel - Coachen - Begeleiden Onderdeel -Trainen Jeugdplan Zeevogels (Coachen en Begeleiden) Inhoudsopgave: Pagina-. Omslag. Inhoudsopgave. Voorwoord 4. Planning

Nadere informatie

Aan alle trainers van de afdeling E3 /E4 /E5 en F3 /F4 /F5 Jeugd

Aan alle trainers van de afdeling E3 /E4 /E5 en F3 /F4 /F5 Jeugd Aan alle trainers van de afdeling E3 /E4 /E5 en F3 /F4 /F5 Jeugd De trainingen voor de periode Start tweede trainingsblok van 4 weken 29 maart F-teams / 01 april 2016 E-teams 05 april F-teams / 08 april

Nadere informatie

Voetbal. Jeugdplan 2013. Bijlage F Pupillen. Onderdeel 1 - Coachen - Begeleiden. Onderdeel 2 - Trainen

Voetbal. Jeugdplan 2013. Bijlage F Pupillen. Onderdeel 1 - Coachen - Begeleiden. Onderdeel 2 - Trainen Voetbal Jeugdplan 0 0 Bijlage F Pupillen Onderdeel - Coachen - Begeleiden Onderdeel - Trainen Jeugdplan Zeevogels (Coachen en Begeleiden) Inhoudsopgave: Pagina-. Omslag. Inhoudsopgave. Voorwoord 4. Planning

Nadere informatie

Trainingsprogramma 2 e jaars D-pupillen

Trainingsprogramma 2 e jaars D-pupillen Trainingsprogramma 2 e jaars D-pupillen Inhoudsopgave Training Nummer 1... 3 Training Nummer 2... 5 Training Nummer 3... 7 Training Nummer 4... 9 Training Nummer 5... 11 Training Nummer 6... 13 Training

Nadere informatie

In deze paragraaf wordt in grote lijnen aangegeven wat deze speelwijze inhoudt. Daarvoor worden hier vier momenten onderscheiden:

In deze paragraaf wordt in grote lijnen aangegeven wat deze speelwijze inhoudt. Daarvoor worden hier vier momenten onderscheiden: 8 De speelwijze 1:4:3:3 Alle trainingen zijn het uiteindelijke doel om op het veld een zo optimale prestatie te leveren. Dit alles met een bepaalde visie in een systeem. Hieronder zal in grote lijnen worden

Nadere informatie

Allemaal naast elkaar op de lange zijde van het veld aan de kant van het korfbalveld. Oefeningen tot aan de helft van het veld

Allemaal naast elkaar op de lange zijde van het veld aan de kant van het korfbalveld. Oefeningen tot aan de helft van het veld Trainers: Teamfunctie: Aanvallen Teamtaak: Aanvallen; het verbeteren van het afwerken op doel en het oefenen van vaste patronen Oefening 1: warming up Inhoud Organisatie Aanwijzingen/ coaching Heen en

Nadere informatie

W1-TR 1 L POSITIESPEL OPBOUW

W1-TR 1 L POSITIESPEL OPBOUW W1-TR 1 L POSITIESPEL OPBOUW WARMING-UP VOOR D-PUPILLEN Duur: +/- 8 minuten Het parcours bestaat uit 6 paren evenwijdig geplaatste dopjes, ong. 5 6 m uit elkaar. Twee spelers starten tegelijk vanaf het

Nadere informatie

F/E-TEAMS WK 14 TRAINING. Teamfunctie. Teamtaak Scoren. Speelveldgedeelte Niet van toepassing. Rol tegenpartij

F/E-TEAMS WK 14 TRAINING. Teamfunctie. Teamtaak Scoren. Speelveldgedeelte Niet van toepassing. Rol tegenpartij F/E-TEAMS WK 14 TRAINING Teamfunctie Teamtaak Scoren Speelveldgedeelte Niet van toepassing Rol tegenpartij Doelstelling Passen/aannemen/positie/samenwerken POORTSCHIETSPEL MET KEEPERS F/E-TEAMS Organisatie

Nadere informatie

W8-TR1 L STOREN & VEROVEREN

W8-TR1 L STOREN & VEROVEREN W8-TR1 L STOREN & VEROVEREN WARMING-UP VOOR D-PUPILLEN Duur: +/- 8 minuten Het parcours bestaat uit 6 paren evenwijdig geplaatste dopjes, ong. 5 6 m uit elkaar. Twee spelers starten tegelijk vanaf het

Nadere informatie

OFWEL VAN E NAAR D VOETBAL

OFWEL VAN E NAAR D VOETBAL VAN 7 TEGEN 7 NAAR 11 TEGEN 11 OFWEL VAN E NAAR D VOETBAL Adres: Brasserskade 238, 2616 LA Delft Telefoon : 015 213 2548 INLEIDING: Binnenkort gaan jullie op een heel veld voetballen en gaan jullie met

Nadere informatie

Jeugdopleiding VV Holten. Trainingscyclus

Jeugdopleiding VV Holten. Trainingscyclus Jeugdopleiding VV Holten Inhoudsopgave Bladzijde Verklaring van de symbolen... 3 Warming Up... 4 Week 1... 6 Training 1... 6 Training 2... 8 Week 2... 10 Training 1... 10 Training 2... 12 Week 3... 14

Nadere informatie

Eigenschappen per positie

Eigenschappen per positie M Eigenschappen per positie De doelverdediger De keeper is een belangrijk sluitstuk in het elftal. Hij kan in zijn eentje wedstrijden winnen of verliezen. De belangrijkste taak is ballen pakken en tegendoelpunten

Nadere informatie

vv Bergambacht Technische Commissie Onderbouw

vv Bergambacht Technische Commissie Onderbouw vv Bergambacht Technische Commissie Onderbouw Algemene Voetbalvisie 8 tegen 8 Mo11 en Jo11 en Jo12 Toegepaste (basis)principes binnen 8 tegen 8 De jeugd van vv Bergambacht speelt in dubbel ruit met accent

Nadere informatie

HET POSITIE- EN PARTIJSPEL

HET POSITIE- EN PARTIJSPEL HET POSITIE- EN PARTIJSPEL Inleiding: Bij dit onderdeel worden de geleerde technieken in praktijk gebracht. De partijtjes moeten klein gehouden worden om zoveel mogelijk balbezit te garanderen en dat de

Nadere informatie

D-pupillen VERDEDIGEN. Doelstellingen voor D-pupillen - datgene wat geleerd moet worden

D-pupillen VERDEDIGEN. Doelstellingen voor D-pupillen - datgene wat geleerd moet worden D-pupillen VERDEDIGEN Ter herinnering: Doelstellingen voor D-pupillen - datgene wat geleerd moet worden Verder ontwikkelen van de techniek in basisvormen en wedstrijdechte situaties. o Passen binnenkant

Nadere informatie

Trainingsvoorbereidingsformulier

Trainingsvoorbereidingsformulier Trainingsvoorbereidingsformulier Coach: Team: Teamfunctie: Teamtaak: Speelveldgedeelte: Rol tegenpartij: René Boer BVV Barendrecht B1 Verdedigen Storen / Doelpunten verkomen Rondom de middenlijn / Helft

Nadere informatie

SAMENSPELEN/POSITIESPEL

SAMENSPELEN/POSITIESPEL D-pupillen SAMENSPELEN/POSITIESPEL Ter herinnering: Doelstellingen voor D-pupillen - datgene wat geleerd moet worden Verder ontwikkelen van de techniek in basisvormen en wedstrijdechte situaties. o Passen

Nadere informatie

W4-TR1 L UITSPELEN 1:1

W4-TR1 L UITSPELEN 1:1 W4-TR1 L UITSPELEN 1:1 WARMING-UP VOOR D-PUPILLEN Duur: +/- 8 minuten Het parcours bestaat uit 6 paren evenwijdig geplaatste dopjes, ong. 5 6 m uit elkaar. Twee spelers starten tegelijk vanaf het eerste

Nadere informatie

PVC Voetbal Technisch Jeugdplan JO12- JO13-pupillen

PVC Voetbal Technisch Jeugdplan JO12- JO13-pupillen 2017 PVC Voetbal Technisch Jeugdplan JO12- JO13-pupillen Versie 3.0 Augustus 2017 Status: Definitief Auteur: Jos van Maurik INHOUDSOPGAVE: 1. Voorwoord. 3 2. Wat is voetbal? 4 3. JO12- en JO13-pupillen;

Nadere informatie

D-pupillen Training 1

D-pupillen Training 1 D-pupillen Training 1 Aantekeningen / evaluatie ORGANISATIE TRAINING Zet een veld uit van 40 bij eter. Op drie meter van de hoeken worden vier doeltjes geplaatst. Maak nu een extra lijn, tien meter naar

Nadere informatie

Veranderingen bij overgang van E naar D

Veranderingen bij overgang van E naar D Veranderingen bij overgang van E naar D Inhoudsopgave Voorwoord............................................................ 3 Het speelveld........................................................... 4

Nadere informatie

Teamfunctie: Aanvallen Oefening 1: warming up Inhoud Organisatie Aanwijzingen/ coaching

Teamfunctie: Aanvallen Oefening 1: warming up Inhoud Organisatie Aanwijzingen/ coaching Trainers: Teamfunctie: Aanvallen Oefening 1: warming up Inhoud Organisatie Aanwijzingen/ coaching Teamtaak: Het verbeteren van het creëren van kansen 1A Heen en terug: - 2x rustige looppas - 1xArmen zwaaien

Nadere informatie

2 (+k) tegen 2 (+k) grote doelen

2 (+k) tegen 2 (+k) grote doelen Oefenvorm 1.1 2 (+k) tegen 2 (+k) grote doelen 7 9 Inhoud - Bedoeling van deze vorm Karakteristiek: scoren door te schieten op een groot doel met keeper door middel van dribbelen / individuele actie in

Nadere informatie

Trainers: Teamfunctie: Aanvallen

Trainers: Teamfunctie: Aanvallen Trainers: Teamfunctie: Aanvallen Teamtaak: opbouwen; het verbeteren van het positiespel door het goed uitspelen van een overtal situatie Oefening 1A en 1B: warming up Inhoud Organisatie Aanwijzingen/ coaching

Nadere informatie

WEEK 3 - HET POSITIESPEL IN DE OPBOUW (PASSEN/AANNEMEN)

WEEK 3 - HET POSITIESPEL IN DE OPBOUW (PASSEN/AANNEMEN) WEEK 3 - HET POSITIESPEL IN DE OPBOUW (PASSEN/AANNEMEN) POORTSCHIETSPEL VASTE AFSTAND Organisatie Regels: tweetal kan scoren door de bal tussen de pionnen naar elkaar te spelen (over de grond) voordat

Nadere informatie

VOETBALTECHNISCH JEUGDPLAN. Behorend bij jeugdopleiding voetbalvereniging VFC.

VOETBALTECHNISCH JEUGDPLAN. Behorend bij jeugdopleiding voetbalvereniging VFC. VOETBALTECHNISCH JEUGDPLAN Behorend bij jeugdopleiding voetbalvereniging VFC. Versie: 6 juni 2010 INHOUDSOPGAVE 1 KNVB-VISIE...3 1.1 Visie van de KNVB op het (beter) leren voetballen...3 1.2 Drie fasen...4

Nadere informatie

WEEK 6 - HET POSITIESPEL IN DE OPBOUW (PASSEN/AANNEMEN)

WEEK 6 - HET POSITIESPEL IN DE OPBOUW (PASSEN/AANNEMEN) WEEK 6 - HET POSITIESPEL IN DE OPBOUW (PASSEN/AANNEMEN) PIONSCHIETSPEL VARIABELE AFSTAND Organisatie Regels: beide spelers kunnen scoren door de pion te raken (= 1 punt) of de pion om te schieten (= 3

Nadere informatie

Studiebijeenkomst VVON afd. Rijnmond: Sparta Station Rotterdam, Horvardweg 7 (Spartapark-Noord 1)

Studiebijeenkomst VVON afd. Rijnmond: Sparta Station Rotterdam, Horvardweg 7 (Spartapark-Noord 1) Studiebijeenkomst VVON afd. Rijnmond: Sparta Station Rotterdam, Horvardweg 7 (Spartapark-Noord 1) Datum: maandag 07 februari 2005 Programma: Ontvangst : 19.00 uur Stadion Sparta Aanvang training : 19.30

Nadere informatie

Speelwijze VV Prinsenland 4:3:3. Van de D tot A

Speelwijze VV Prinsenland 4:3:3. Van de D tot A Speelwijze VV Prinsenland 4:3:3 Van de D tot A Doelman vrije man rechter mandekker linker vleugelverdediger vleugelverdediger Rechter Centrale middenvelder Linker Middenvelder middenvelder Rechter Centrum

Nadere informatie

Trainingsplan seizoen 2016-2017

Trainingsplan seizoen 2016-2017 Trainingsplan seizoen 2016-2017 0-8 en 0-9 Pupillen Onderwerpen 1. Voor wie geldt dit plan? 2. Leerdoelen aanvallen en verdedigen a. Voetbalonderdeel Aanvallen a. Aanwijzingen opbouwen: dribbelen en drijven

Nadere informatie

W5-TR1 L VERDEDIGEN 1:1

W5-TR1 L VERDEDIGEN 1:1 W5-TR1 L VERDEDIGEN 1:1 WARMING-UP VOOR D-PUPILLEN Duur: +/- 8 minuten Het parcours bestaat uit 6 paren evenwijdig geplaatste dopjes, ong. 5 6 m uit elkaar. Twee spelers starten tegelijk vanaf het eerste

Nadere informatie

Trainingsprogramma A-junioren

Trainingsprogramma A-junioren Trainingsprogramma A-junioren Inhoudsopgave Training Nummer 1... 3 Training Nummer 2... 5 Training Nummer 3... 7 Training Nummer 4... 9 Training Nummer 5... 11 Training nummer 6... 13 Training Nummer 7...

Nadere informatie

Specifieke Handleiding jeugdtrainers

Specifieke Handleiding jeugdtrainers Specifieke Handleiding jeugdtrainers D pupillen Inhoudsopgave Leeftijdskenmerken De wedstrijd Coachen/begeleiden tijdens de wedstrijd De training Trainingsaanpak Leeftijdskenmerken Als je aan de slag gaat

Nadere informatie

Basistaken per positie MICHEL DEKKER WSV 1930

Basistaken per positie MICHEL DEKKER WSV 1930 Basistaken per positie MICHEL DEKKER WSV 1930 Basistaken: Keeper ( nr 1) - Bal uit het doel houden - Coacht spelers door overzicht over het hele veld - Kiest zo positie dat rugdekking gegeven kan worden

Nadere informatie

Jeugd Opleidingsplan SV Lycurgus

Jeugd Opleidingsplan SV Lycurgus Jeugd Opleidingsplan SV Lycurgus Deel 2 Wat is voetballen? Mark Boterman Versie 1.0 (oktober 2014) Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 1 Voetballen... 2 2 Spelbedoeling... 2 3 Structuur van het voetballen...

Nadere informatie

Hoe spelen we 6:6 op een kwart veld?

Hoe spelen we 6:6 op een kwart veld? Tekst: Joep Staps Vernieuwing pupillenvoetbal Hoe spelen we 6:6 op een kwart veld? Vanaf komend seizoen is het zo ver: dan wordt begonnen met de nieuwe wedstrijdvormen. Onder 8 en Onder 9 gaan 6:6 spelen.

Nadere informatie

Wandelkampioen. Organisatie leeftijd 60 plus Regels:

Wandelkampioen. Organisatie leeftijd 60 plus Regels: Wandelkampioen leeftijd 60 plus Alle spelers starten met een bal, behalve de verdediger. De verdediger probeert de ballen van de andere spelers af te pakken of weg te tikken. De verdediger telt hoeveel

Nadere informatie

SSS 18 Jeugdopleiding Circuittraining

SSS 18 Jeugdopleiding Circuittraining Aan alle train(st)ers van de zeventallen JO11-3 /JO11-4 /JO11-5 / JO11-6 en JO09-1 /JO09-2 /JO09-3 /JO09- De trainingen voor de periode Start eerste trainingsblok van 4 weken 12 september JO09-teams /

Nadere informatie

WEEK 6 - HET POSITIESPEL IN DE OPBOUW (PASSEN/AANNEMEN)

WEEK 6 - HET POSITIESPEL IN DE OPBOUW (PASSEN/AANNEMEN) WEEK 6 - HET POSITIESPEL IN DE OPBOUW (PASSEN/AANNEMEN) DRIBBEL PIONSCHIETSPEL MET VERDEDIGERS (2) Organisatie Regels: spelers kunnen scoren door langs de verdedigers te dribbelen en de bal vanuit de vrije

Nadere informatie

Oefenvormen - Het Oversteekspel

Oefenvormen - Het Oversteekspel Oefenvormen - Het Oversteekspel Voorbeeld uit KNVB opleidingboek " Zo doen wij dat effies" blz. 51 Veldafmetingen Het totale speelveld bedraagt 15 x 10 meter, waarbij de straat (en de sloot) 8 x 5 meter

Nadere informatie

Trainingsprogramma 1 e jaars D-pupillen

Trainingsprogramma 1 e jaars D-pupillen Trainingsprogramma 1 e jaars D-pupillen Inhoudsopgave Training Nummer 1... 3 Training Nummer 2... 5 Training Nummer 3... 7 Training Nummer 4... 9 Training Nummer 5... 11 Training Nummer 6... 13 Training

Nadere informatie

WEEK 3 - HET POSITIESPEL IN DE OPBOUW (PASSEN/AANNEMEN)

WEEK 3 - HET POSITIESPEL IN DE OPBOUW (PASSEN/AANNEMEN) WEEK 3 - HET POSITIESPEL IN DE OPBOUW (PASSEN/AANNEMEN) PIONSCHIETSPEL VASTE AFSTAND Organisatie Regels: beide spelers kunnen scoren door de pion te raken (= 1 punt) of de pion om te schieten (= 3 punten)

Nadere informatie