Informatieboekje Speciaal voor Coaches

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Informatieboekje Speciaal voor Coaches"

Transcriptie

1 Informatieboekje Speciaal voor Coaches Inhoud Welkom 3 Beleid & Organisatie Fout! Bladwijzer niet gedefinieerd. Taken Coach 6 Wedstrijdformulieren 8 Vervoer 9 Tenues 9 Overig 10 Spelregels E&F-jes 11 Contactpersonen 13 Sportieve cultuur 14 Seizoen

2 Inhoudsopgave 1) Welkom en introductie vereniging 2) Beleid en organisatie wedstrijdzaken HVV 70 Wedstrijdsecretaris Technische commissie Recreatief versus Prestatiegericht Trainen versus Speeltijd Blessures/ziekte 3) Taken van Coach Het positief coachen van de spelers Zorgen voor voldoende spelers 4) Wedstrijdformulieren 5) Vervoer 6) Tenues en hoe om te gaan met Tenues 7) Overig 8) Spelregeltest en spelregels E en F-jeugd 9) Contactpersonen en telefoonnummers Sportieve Cultuur en ambitie

3 1) Welkom Beste Coach, Wij zijn hartstikke blij dat je dit jaar (weer) coach wilt zijn van één van onze jeugdteams. Misschien heb je al enige ervaring misschien is dit jouw eerste seizoen. Bijgaande informatie geeft weer wat er allemaal bij het coachen komt kijken en helpt je om de weg in onze vereniging te vinden. Allereerst een introductie van onze vereniging. HVV 70 is in eerste instantie een recreatieve vereniging met de wil om te winnen waarbij spelplezier echter voorop staat. Bij HVV moet elk lid zich thuis voelen. HVV 70 heeft een bestuur welke uit 5 bestuursleden (waaronder de wedstrijdsecretaris) bestaat, daarnaast kent HVV 70 een Technische Commissie, Jeugdcommissie, Kantinecommissie en een Scheidsrechters coördinator. Op dit moment (mei 2015) wordt er hard gewerkt aan het organiseren van een Sponsorcommissie en PR commissie. Onze coaches hebben v.w.b. de wedstrijden/teamopstelling vooral contact met de wedstrijdsecretaris én de Technische Commissie. Plezier Wij wensen jouw veel plezier met het coachen van jouw team. Voor vragen over spelregels en trainingen schroom niet om contact op te nemen met de Technische Commissie. Contactgegevens vind je verderop in dit informatiepakket. Of kijk op onze site

4 2) Beleid HVV De Wedstrijdsecretaris Zorgt voor wedstrijdformulieren. Contactpersoon voor wijzigen van wedstrijden. Voor het wijzigen van wedstrijden geldt het volgende: Wedstrijdsportwedstrijden kunnen niet worden gewijzigd. Breedtesportwedstrijden kunnen op het veld incidenteel worden gewijzigd. Vanwege de inhuur van zalen is het voor zowel onze vereniging als de tegenpartij heel moeilijk om wedstrijden te wijzigen. Dit lukt een enkele keer wel bij een thuiswedstrijd maar bij uitwedstrijden lukt dit nooit. Technische Commissie De Technische Commissie (TC), bestaat uit een voorzitter en alle trainers. De TC organiseert alles rondom trainingen en de wedstrijden. De TC houdt ook contact met de coaches. Regelt indeling teams, trainingstijden, dispensaties etc. HVV 70 heeft geen betaalde trainers. Alle trainers zijn vrijwilligers! HVV 70 biedt alle leden 2 keer trainen in de week aan, met uitzondering van training aan onze recreanten. Recreatief versus Prestatiegericht Zoals gezegd is HVV in eerste instantie een recreatieve vereniging. Wanneer een team echter uitblinkt kan HVV (in overleg met de Technische Commissie) er voor kiezen om met dit team meer prestatiegericht te spelen. Aan de spelers in een dergelijk team kunnen dan andere eisen worden gesteld. Denk hierbij aan aantal keer trainen; opkomst trainingen; speeltijd wordt bepaald door trainer/coach. Zie hiervoor ook onze Mission Statement op onze site.

5 Trainen versus Speeltijd Voor onze teams geldt dat HVV 2 keer trainen aanbiedt. In principe krijgt elke lid evenveel speeltijd bij wedstrijden. Hierbij willen wij een positieve insteek hanteren. Een speler die er altijd is met trainingen en wedstrijden zal in de basis beginnen. Een speler welke goede redenen heeft om een keer niet te kunnen trainen wordt hiervoor niet gestraft, krijgt evenveel speeltijd maar zal niet in de basis beginnen. Blessures / Ziektes Hoe om te gaan met een speler die geblesseerd of ziek is geweest? Wanneer een speler geblesseerd is geweest hanteert HVV de regel dat de speler eerst een keer (of meerdere keren afhankelijk van blessure) getraind moet hebben om zeker te weten dat de blessure voorbij is. Hierbij geldt echter ook de verantwoordelijkheid van de ouders of speler (indien speler ouder is dan 18 jaar). Wanneer een speler bijvoorbeeld een keer ziek is geweest maar aangeeft dat hij/zij kan spelen dan is dat wat HVV betreft geen probleem. Uiteraard wil HVV er voor waken dat spelers te snel starten na een blessure of ziekte. Overleg dit even met de betreffende trainer.

6 3) Taken van Coach Allereerst natuurlijk het coachen van spelers maar ook alles regelen rondom het spelen van wedstrijden. Het positief coachen van de spelers Het positief coachen tijdens de wedstrijden. Het maken van de opstelling. Het zorgen voor spelplezier. Het respecteren van scheidsrechters. Hij/zij is ook een vrijwilliger!! Geen commentaar leveren op de scheidsrechter. Dit geldt zowel voor coaches als voor spelers. Het aanspreken van leden/ouders die zich tijdens de wedstrijden negatief opstellen. Zorgen voor voldoende spelers Zorg dat er voldoende spelers aanwezig zijn. Heb je te weinig spelers dan mag je spelers uit een lager team mee laten spelen. Doe dit altijd in overleg met de coach van dit team en zorg ervoor dat ze niet meer dan de helft van het aantal wedstrijden van de competitie meedoen. Anders mogen ze niet meer in het eigen team spelen. T/m C-jeugd mogen nieuwe kinderen 2 wedstrijden als gastspeler meespelen zonder lid te zijn. Ze mogen alleen niet eerder hebben gehandbald.

7 Wanneer het voorkomt dat een team niet voldoende spelers heeft overleg dan met de TC om extra spelers te regelen, hiermee wordt voorkomen dat steeds dezelfde spelers wordt gevraagd om in te vallen. Wanneer het echt niet lukt om een team op de been te krijgen neem dan contact op met de Wedstrijdsecretaris. Voor het niet komen opdagen van een team krijgt de vereniging een behoorlijke boete (momenteel EUR 100,=) en de zaalhuur in rekening gebracht. Wanneer er zonder overleg is afgezegd en er geen geldige reden is zal HVV deze kosten doorberekenen aan het betreffende team. Let op voor de bond is het afzeggen in verband met slecht weer ook geen reden om de wedstrijd niet te spelen. Ook hiervoor ontvangen wij eerdergenoemde boete. Tijden aanwezig zijn voor wedstrijd. Bij een thuiswedstrijd wordt van alle spelers verwacht dat zij een half uur voor aanvang van de wedstrijd, omgekleed en wel, aanwezig zijn. Bij een uitwedstrijd vertrek je een uur voor aanvang van de wedstrijd. Bij zaalwedstrijden vertrek je vanaf de sporthal. Bij veldwedstrijden vertrek je vanaf het veld. Eerste thuiswedstrijd van de dag Het team wat als eerste speelt zorgt in de zaal voor het klaar zetten van de wedstrijdtafel, scorebord en de banken. Bij de F-jeugd het neerzetten van de minidoelen (bij het veld staan deze in de container).

8 4) Wedstrijdformulieren digitaal Met ingang van het seizoen verdwijnen alle papieren wedstrijdformulieren. Hiervoor in de plaats komt het digitale wedstrijdformulier. Het NHV heeft hiervoor een App ontwikkeld welke momenteel geschikt is voor Iphone en Android. Helaas is deze nog niet (mei 2015) beschikbaar voor windows. Via deze App kan je de spelers van het betreffende team opgeven. Ook kan je hier invallers toevoegen of spelers verwijderen. Voor aanvang van de wedstrijd controleert de scheidsrechter het ingevulde wedstrijdformulier (digitaal) en de kaartjes. Voor het onvolledig of onjuist invullen van het digitale formulier wordt door het NHV aan de vereniging een boete in rekening gebracht. Een gele kaart wordt meestal niet vermeld op het wedstrijdformulier. Hier wordt verder niets mee gedaan. Wanneer een speler een rode kaart krijgt, dan wordt de coach verzocht om een uitgebreide toelichting aan het bestuur te sturen. Op een rode kaart welke op het wedstrijdformulier wordt vermeld volgt een echte tuchtzaak. Afhankelijk van de aard van de rode kaart kan dit vervelende consequenties hebben. En kunnen hier door de Tuchtcommissie hoge boetes aan HVV worden opgelegd. Zie ook voor wedstrijdformulieren en pasjes. Aan het begin van het seizoen zal HVV nog een instructie verzorgen.

9 5) Zorgen voor vervoer. Zorg voor voldoende vervoer. Per team kan je hier je eigen afspraken over maken. Gelukkig heeft HVV voldoende enthousiaste ouders die per toerbeurt willen rijden. Hiervoor wordt geen vergoeding gevraagd noch betaald. Zorg ervoor dat er zoveel mogelijk met elkaar wordt meegereden. 6) Tenues en hoe om te gaan met tenues Zorg voor tenues, deze worden per toerbeurt gewassen door ouders. Coach regelt een was schema. Reserveshirts; Let op; O.a. de verenigingen Verburg, Unitas en Roda 71 hebben ook een oranje shirt. Raadpleeg ook de site van de tegenstander. Vergeet niet om bij uitwedstrijden reserveshirts mee te nemen. Deze liggen tijdens het veldseizoen in de kast in het clubhuis en in het zaalseizoen in de kast in de sporthal. De coach is verantwoordelijk voor de tas met shirtjes en broekjes. Controleer na elke wedstrijd of alles compleet is. Neem bij de wedstrijden de tas mee het veld op of de zaal in, zeker bij thuiswedstrijden, als alle heren en dames achter elkaar spelen. Dit voorkomt dat er verschillende tenues van teams door elkaar worden gehaald. Geef elke speler elke week hetzelfde nummer. Schrijf dit ergens op, zodat je weet bij wie je moet zijn als er een tenue ontbreekt. Wassen op 30, niet in de droogtrommel. Wij hopen dat we met jullie hulp zo alle sets compleet houden.

10 7) Overig Op onze website vind je informatie over: Lijst teams en andere coaches Trainingstijden Ligging velden en sporthallen Ongeval Is er een ongeval/blessure waar de verzekering voor nodig is, adviseer de speler dan om eerst zijn eigen ziektekostenverzekering te raadplegen. HVV heeft een beperkte ongevallenverzekering voor ernstige blessures. Wil je hierover informatie dan kan je de ouders of speler doorverwijzen naar de secretaris.

11 8) Spelregeltest Vanaf de A-jeugd is het afleggen van een spelregeltest (elektronisch) verplicht. Dit geldt ook voor coaches. Heb je deze test nog niet gedaan, geef dit dan door aan de Technische Commissie. Zij kunnen een link voor je regelen waarmee je deze test via de computer kan afleggen. Spelregels E- en F-jeugd De spelregels van minihandbal: Speeltijd 2 x 15 minuten; Spelen op een miniveld (20 meter lang x 12 tot 16 meter breed) met bij voorkeur minidoeltjes (van 2 bij 1.60 meter); Er wordt gespeeld met een zachte bal, zodat er geen angst voor de bal hoeft te zijn, maar wel kan worden gestuit; Elk team heeft 5 spelers op het veld (4 + wisselende keeper). Het ideale team telt daarom maximaal 7 jongens en/of meisjes (hooguit 2 wissels); De keeper mag mee in de aanval, waardoor er 5-4 overtal ontstaat. Er mag niet gescoord worden vanaf de eigen helft; De kinderen spelen verplicht met een offensieve verdediging op de eigen speelhelft; Eén of enkele vaardige kinderen individueel verdedigen, is verboden; Na een doelpunt wordt het spel hervat met het uitspelen van de bal door de keeper vanuit het doelgebied (zonder fluitsignaal), dus niet vanaf de middenlijn; Bal over de achterlijn betekent altijd uitworp voor de keeper (dus geen hoekworp);

12 Foutjes (zoals 2x stuit of meer dan 3 passen lopen) worden niet bestraft maar uitgelegd, waarna het balbezittende team verder gaat waar het was; Na afloop van een wedstrijd zijn er shoot-outs. Elk kind start vanuit het midden, tipt richting doel en probeert te scoren. Wordt de bal onderweg verloren dan mag de speler vanaf die plaats verder gaan. Dit zorgt na de wedstrijd voor extra plezier en uitdaging. Aandachtspunten mini s: Per wedstrijd wordt de score bijgehouden. Uitslagen worden alleen gebruikt om de sterkte van de teams te bepalen. Ze worden niet in Sportlink verwerkt; ranglijsten zijn in deze leeftijdsgroep van ondergeschikt belang; De scheidsrechter is spelleider en mag beperkt aanwijzingen geven aan beide teams volgens het Fairplay-principe; Er is vooraf overleg tussen coaches en spelleider; Coaches mogen eventueel ook in het speelveld lopen om het spel te begeleiden. Uiteraard wel volgens de regels van Fairplay. Geef de kinderen hierbij de kans om het spel zelf te ontdekken. Spelleider en coaches kunnen met elkaar overleggen en soms aanpassingen doen om een wedstrijd gelijkwaardiger te maken; Hoe lastig ook... het publiek (de ouders) beperkt zich tot aanmoedigen en mag het spel niet voorzeggen, want dan wordt spelend leren onmogelijk; Bij voorkeur worden er geen losse wedstrijden georganiseerd, maar zijn de wedstrijden onderdeel van een toernooi of spelfeest.

13 9) Contactpersonen en telefoonnummers Bestuur Naam Mailadres Telefoonnummer Voorzitter Dick Gijsman Secretaris Renate van der Veer Penningmeester Hennie Stavleu Wedstrijdsecretaris Hans van der Ham Algemene Zaken Wil Smeets / Technische Commissie Voorzitter Max van Smirren maxvansmirren@hotmail.com Voor trainers : zie Nieuwsbrief voor namen en telefoonnummers Jeugdcommissie Voorzitter Martijn van Velden veldenm@planet.nl Joyce Devilee Agnes Ophoff José Kruisweg Saskia van Egmond Miranda van der Velden Esther Smittenaar Kantinecommissie Voorzitter Dorothy Laernoes dorothy@laernoes.nl Penningmeester Aimée Visser Inkoop Han van de Peet Sanne Ludikhuize Mirjam van de Berg / Scheidsrechters Coördinator Annemiek Overboom annemiekoverboom@planet.nl Clubhuis HVV'70 Weddeloop ST Voorschoten Sporthal de Vliethorst Burg. Van der Haarplein CT Voorschoten

14 Sportieve cultuur Bij HVV 70 werken we hard aan het creëren van een positieve cultuur, waarin onze jeugdspelers zich optimaal kunnen ontwikkelen en minder snel afhaken. Daarbij hebben wij jouw hulp (als coach of als ouder) hard nodig! HVV wil graag een vereniging zijn met een positieve clubcultuur. In het algemeen zie je in de sport helaas vaak veel negatief gedrag terug: coaches praten vooral over wat hun spelers niet goed doen, spelers kraken elkaar af en ageren tegen de scheidsrechter, ouders roepen in hun enthousiasme langs de lijn niet altijd het meest handige, noem maar op. HVV wil juist een voorbeeld zijn van een club waar het anders gaat. Waar mensen vooral bezig zijn met wat er wel goed gaat en met de kracht van spelers. En gepast met elkaar omgaan. Wij geloven erin dat in zo n cultuur onze spelers zich beter kunnen ontwikkelen (en dus betere prestaties zullen neerzetten), minder pubers afhaken (met alle positieve gevolgen van dien!), het aantal vrijwilligers toeneemt en ook sportiviteit en respect toenemen. Het neerzetten van een positieve clubcultuur heeft tijd nodig; we hopen dat jij ons die tijd gunt en ons wilt helpen om aan die cultuur te werken. Ambitie HVV heeft op dit moment zo n 100 spelende leden. HVV heeft de ambitie om te groeien naar 125 spelende leden. Elk lid is er één. Jij zou HVV enorm helpen door HVV te promoten en te helpen met het werven van leden.

Inhoud Website 3 Wedstrijden 3 Trainen 4 Recreanten 4 De jongste leden 4 Contributie 5 Activiteiten 6 Inschrijfformulier 7.

Inhoud Website 3 Wedstrijden 3 Trainen 4 Recreanten 4 De jongste leden 4 Contributie 5 Activiteiten 6 Inschrijfformulier 7. Inhoud Website 3 Wedstrijden 3 Trainen 4 Recreanten 4 De jongste leden 4 Contributie 5 Activiteiten 6 Inschrijfformulier 7 Informatieboekje 2 Beste aankomende HVV-er Van harte welkom bij HVV 70. We zijn

Nadere informatie

Taxandria Handbal Oisterwijk Informatieboekje september 2015

Taxandria Handbal Oisterwijk Informatieboekje september 2015 Informatieboekje 2 Inhoudsopgave Inleiding... 5 Even voorstellen... 6 Jeugdbeleid... 7 Technisch Jeugdbeleidsplan... 7 Spelregels... 7 Gedrag... 7 Supporters langs de lijn... 8 Trainingen... 9 Waar en

Nadere informatie

Heel veel plezier bij deze dankbare en belangrijke taak!

Heel veel plezier bij deze dankbare en belangrijke taak! BIJ DE F-JEUGD Inleiding Het Nederlands Handbal Verbond wil verenigingen graag kansen aanbieden om hun verenigingskader te versterken en de kwaliteit te verbeteren. Dat doet het NHV onder andere met het

Nadere informatie

Tabel leeftijdsindeling: OUD is seizoen en NIEUW is seizoen

Tabel leeftijdsindeling: OUD is seizoen en NIEUW is seizoen Jeugdhandbal. In het seizoen 2013-2014 is er bij het handbal een nieuwe leeftijdsindeling van kracht. Deze leeftijdsindeling komt overeen met de indeling voor het handbal in andere landen en met die van

Nadere informatie

SCHOOLHANDBALTOERNOOI HEEMSKERK

SCHOOLHANDBALTOERNOOI HEEMSKERK Zondag 17 juni 2018 SCHOOLHANDBALTOERNOOI HEEMSKERK SPORTCOMPLEX ASSUMBURG We wensen alle teams een sportief en gezellig toernooi toe! Handbalvereniging DSS Heemskerk Sportservice Kennemerland INDELING

Nadere informatie

Jeugdhandbal. D-Jeugd Nieuwe stijl. Afspraken D-jeugd:

Jeugdhandbal. D-Jeugd Nieuwe stijl. Afspraken D-jeugd: D-Jeugd Nieuwe stijl Kinderen tot en met 12 jaar spelen handbal op een andere manier dan het volwassen handbal. De regels zijn per categorie aangepast om het spel beter te laten aansluiten bij de belevingswereld

Nadere informatie

Beste kinderen en ouder(s)/verzorger(s),

Beste kinderen en ouder(s)/verzorger(s), Beste kinderen en ouder(s)/verzorger(s), Super leuk dat jullie op woensdagmiddag 26 september meedoen met het H.V. Unitas 63 schoolhandbaltoernooi! Hieronder is alle informatie te vinden zoals locatie,

Nadere informatie

WELKOMSTBOEKJE JONGSTE JEUGD

WELKOMSTBOEKJE JONGSTE JEUGD Copyright 2017 - HBS - Niets uit dit document mag geheel of gedeeltelijk worden verveelvoudigd, opgeslagen of openbaar worden gemaakt, op welke wijze dan ook, zonder schriftelijke toestemming. WELKOMSTBOEKJE

Nadere informatie

Digitale Wedstrijd Formulier

Digitale Wedstrijd Formulier Beste trainer/leider, Ook de Commissie Wedstrijdzaken wil jou allereerst hartelijk bedanken voor jouw aanbod om komend seizoen de vereniging te helpen door een team te begeleiden. Voor veel vragen kun

Nadere informatie

HANDLEIDING JEUGDLEIDERS v.v. GEEL-WIT SEIZOEN 2013-2014

HANDLEIDING JEUGDLEIDERS v.v. GEEL-WIT SEIZOEN 2013-2014 HANDLEIDING JEUGDLEIDERS v.v. GEEL-WIT SEIZOEN 2013-2014 Beste Jeugdleiders, Binnen elke vereniging heb je vrijwilligers nodig die de vereniging draaiende houden. Zonder vrijwilligers heeft een vereniging

Nadere informatie

F- tallen bijeenkomst. Welkom in de wereld die hockey heet

F- tallen bijeenkomst. Welkom in de wereld die hockey heet Welkom bij HCZwolle F- tallen bijeenkomst Welkom in de wereld die hockey heet F- tal team en spelbegeleider zijn bij HCZwolle s"ck gaaf! Programma: Inleiding Marlou Schuit Jongste Jeugd HC Zwolle/DBC Jongste

Nadere informatie

Informatie avond Ouders 2 e jaars E. RHV Leonidas jeugd en jongste jeugd 23 mei 2018

Informatie avond Ouders 2 e jaars E. RHV Leonidas jeugd en jongste jeugd 23 mei 2018 Informatie avond Ouders 2 e jaars E RHV Leonidas jeugd en jongste jeugd 23 mei 2018 Doel van vanavond Uitleggen wat er verandert voor jullie kinderen Uitleggen hoe de teamindeling tot stand komt Selectie

Nadere informatie

Regelement Handbal vereniging WPK/Westlandia

Regelement Handbal vereniging WPK/Westlandia Regelement Handbal vereniging WPK/Westlandia Waarom een regelement? Plezier beleven aan de sport is het uitganspunt van handbal vereniging WPK/Westlandia, iedereen moet plezier hebben in zijn/haar activiteit,

Nadere informatie

MINI-HOCKEY F-jeugd (3 tegen 3)

MINI-HOCKEY F-jeugd (3 tegen 3) Spel- en gedragsregels voor de MINI-HOCKEY F-jeugd (3 tegen 3) NB: De onderstaande tekst en afbeeldingen is een compilatie van publicaties van de KNHB. Voorwoord In het hockey sta je er niet alleen voor.

Nadere informatie

Uitgeest, 18 augustus 2014. Betr.: verbeterde toewijzing van taken binnen LCP. Beste allemaal,

Uitgeest, 18 augustus 2014. Betr.: verbeterde toewijzing van taken binnen LCP. Beste allemaal, Uitgeest, 18 augustus 2014 Betr.: verbeterde toewijzing van taken binnen LCP Beste allemaal, Het nieuwe basketbalseizoen staat weer voor de deur en daar hebben we natuurlijk allemaal erg veel zin in. Zoals

Nadere informatie

Technische commissie Tips voor begeleiders en trainers

Technische commissie Tips voor begeleiders en trainers Het voetbalseizoen 1 Zorg dat je alle e-mailadressen van de ouders van je spelers/speelsters hebt. Vanaf de A en B junioren hebben de spelers vaak een eigen e-mailadres. Het is handig als je alle adressen,

Nadere informatie

Talentontwikkeling. Informatie over de Mini / D-jeugd pilot in de afdeling Oost. Handbal. Voor sporters met passie, tactiek en ambitie!

Talentontwikkeling. Informatie over de Mini / D-jeugd pilot in de afdeling Oost. Handbal. Voor sporters met passie, tactiek en ambitie! Talentontwikkeling Informatie over de Mini / D-jeugd pilot in de afdeling Oost In Zuid Holland zijn ze momenteel bezig in opdracht van het NHV, om de spelvisie en spelregels voor D-jeugd in een ander jasje

Nadere informatie

F-tallen bijeenkomst. Welkom in de wereld die hockey heet

F-tallen bijeenkomst. Welkom in de wereld die hockey heet Welkom bij HCZwolle F-tallen bijeenkomst Welkom in de wereld die hockey heet F-tal team en spelbegeleider zijn bij HCZwolle stick gaaf! Programma: Inleiding Marlou Schuit Jongste Jeugd; Coachcursus-leider

Nadere informatie

DWF Vraag en antwoord

DWF Vraag en antwoord DWF Vraag en antwoord 1. Moet er nog een papieren versie als backup worden gemaakt? Antwoord: Nee, alle wedstrijden die digitaal gaan dienen via het digitaal wedstrijdformulier ingevuld te worden. 2. Wanneer

Nadere informatie

JUMBO SCHOOLVOETBALTOERNOOI INFORMATIEBOEKJE. Georganiseerd door FC Almere

JUMBO SCHOOLVOETBALTOERNOOI INFORMATIEBOEKJE. Georganiseerd door FC Almere JUMBO SCHOOLVOETBALTOERNOOI INFORMATIEBOEKJE Georganiseerd door FC Almere Beste jongens, meisjes, leerkrachten en toeschouwers, Football Club Almere heet u van harte welkom op Sportpark de Marken, waar

Nadere informatie

Briefing zaalhockey. Hockeyclub Etten-Leur seizoen 2013-2014

Briefing zaalhockey. Hockeyclub Etten-Leur seizoen 2013-2014 Briefing zaalhockey Hockeyclub Etten-Leur seizoen 2013-2014 Agenda Opening 20.00 Zaalregels en formulieren Wedstrijd info Zaalwacht Trainingen (tijden en opzet) Zaalcompetitie & mededelingen Scheidsrechters

Nadere informatie

LEUSDER HANDBAL VERENIGING

LEUSDER HANDBAL VERENIGING Ja, ik wil graag lid worden van de Leusder Handbal Vereniging en lever dit formulier voorzien van één recente pasfoto (digitale pasfoto mag ook via e-mail), de incassomachtiging (p2) en de vrijwilligersinventarisatie

Nadere informatie

Jeugdhandbal nieuwe stijl. visie NHV "Geef kinderen hun spel terug"

Jeugdhandbal nieuwe stijl. visie NHV Geef kinderen hun spel terug Jeugdhandbal nieuwe stijl visie NHV "Geef kinderen hun spel terug" jeugdhandbal nieuwe stijl Jean Troquet Agenda 1. Uitleg nieuwe speelwijze 2. Training voor de E-Jeugd met leeftijdgerelateerde spelvormen

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. Inschrijving toernooi. Vrijdag 12 mei Nieuwsbrief. Commissieleden:

NIEUWSBRIEF. Inschrijving toernooi. Vrijdag 12 mei Nieuwsbrief. Commissieleden: NIEUWSBRIEF Nieuwsbrief Via de nieuwe website www.phoenixbusinesstrophy.nl is deze nieuwsbrief voor het toernooi van 2017 ook te downloaden. Commissieleden: Ben van der Deen (Voorzitter) Hans Beersma (Wedstrijdsecretariaat)

Nadere informatie

Welkom teambegeleider/coach,

Welkom teambegeleider/coach, Informatieboekje VRONE Coaches 2015-2016 1 Welkom teambegeleider/coach, Ontzettend fijn dat u uw tijd en energie wilt steken in het begeleiden van een handbalteam. Als coach heeft u een belangrijke taak,

Nadere informatie

Witterooksessie. Wat kun je komend seizoen verwachten? 29 juni 2017 PLEZIER PRESTATIE RESPECT 1

Witterooksessie. Wat kun je komend seizoen verwachten? 29 juni 2017 PLEZIER PRESTATIE RESPECT 1 Witterooksessie Wat kun je komend seizoen verwachten? 29 juni 2017 1 Introductie Verloop van het seizoen Organisatie rondom het team Myra Hockey Academy & selectie Tips voor volgend jaar Vragen 2 Hoe verloopt

Nadere informatie

INFORMATIE VOOR COACHES

INFORMATIE VOOR COACHES INFORMATIE VOOR COACHES JONGSTE JEUGD SEIZOEN 2012-2013 Inhoud 1. Speeldagenrooster Jongste Jeugd 2012-2013 pag. 2 2. Het wedstrijdprogramma pag. 2 3. Rijrooster pag. 3 4. Barrooster pag. 3 5. Digitaal

Nadere informatie

Ouderavond JO-15 en MO15 12 juni 2019

Ouderavond JO-15 en MO15 12 juni 2019 Ouderavond JO-15 en MO15 12 juni 2019 Agenda Welkom Communicatielijnen Speler Volg systeem/ indelingsbeleid Plannen voetbaltechnisch vlak Ouders Meiden Algemeen Vrijwilligerswerk en eigen bijdrage Sponsoring

Nadere informatie

SEPTEMBER 2015. Beste (ouders van) leden en vrijwilligers,

SEPTEMBER 2015. Beste (ouders van) leden en vrijwilligers, Beste (ouders van) leden en vrijwilligers, SEPTEMBER 2015 Hierbij de eerste nieuwsbrief van het seizoen 2015/2016. We hopen weer op een gezellig en sportief handbaljaar! Nieuwe leden We hebben er weer

Nadere informatie

Nieuwsbrief HV MINOR De Doorzetters

Nieuwsbrief HV MINOR De Doorzetters Nieuwsbrief HV MINOR De Doorzetters HV Minor De Ping 26 6361 AS Nuth Tel. 045 5245332 2e jaargang, nummer 5 Onze nieuwsbrief verschijnt 2 tot 4 keer per jaar en wordt via onze website verspreidt. Veel

Nadere informatie

2. ALGEMEEN SCHEIDSRECHTERSBELEID

2. ALGEMEEN SCHEIDSRECHTERSBELEID Beleidsplan Arbitrage VMHC Spitsbergen maart 2019 INLEIDING Voor u ligt het Vereniging Arbitrage Plan (VAP) van hockeyvereniging Spitsbergen. Dit plan beschrijft het beleid voor de arbitrage binnen de

Nadere informatie

Per competitie word het wedstrijdschema op de DES site gepubliceerd. De rust is ongeveer 5 tot 10 minuten.

Per competitie word het wedstrijdschema op de DES site gepubliceerd. De rust is ongeveer 5 tot 10 minuten. Ditjes en Datjes voor (nieuwe ) coaches Onderwerp Plezier met leren hockeyen Spelbegeleiders / Scheidsrechters Wedstrijdschema Spelduur wedstrijden Toelichting Minihockey is bedoeld om kinderen op een

Nadere informatie

INFORMATIEBOEKJE KORFBALVERENIGING DE MAASKANTERS

INFORMATIEBOEKJE KORFBALVERENIGING DE MAASKANTERS INFORMATIEBOEKJE KORFBALVERENIGING DE MAASKANTERS Korfbalvereniging De Maaskanters Wij zijn erg blij dat je interesse hebt in onze vereniging. Dit boekje geeft je een eerste indruk van de sport korfbal

Nadere informatie

Wat heb je allemaal nodig om te kunnen honkballen of softballen.

Wat heb je allemaal nodig om te kunnen honkballen of softballen. Informatie voor de ouders van onze jeugdleden. Allereerst willen wij jullie van harte welkom heten bij onze vereniging. D.m.v. dit informatie bulletin willen wij jullie alvast een beetje wegwijs maken

Nadere informatie

Gedragsregels v.v.wapserveen

Gedragsregels v.v.wapserveen Voor de leden,begeleiders,trainers,publiek en bestuur van de v.v.wapserveen staat het plezier in de sport voorop. Om dit te bereiken zijn er een aantal gedragsregels en richtlijnen opgesteld. De hieronder

Nadere informatie

INSTRUCTIE VOOR SPELERS/COACH/TRAINERS EN OUDERS 2014-2015

INSTRUCTIE VOOR SPELERS/COACH/TRAINERS EN OUDERS 2014-2015 INLEIDING Het zaalhockey seizoen gaat beginnen en de eerste trainingen vinden plaats in de eerste week van december. Om er voor te zorgen dat de zaalhockey goed verloopt hebben we ook dit jaar een aantal

Nadere informatie

Competitieboekje. Jeugd TOG Maassluis. Voorjaar 2016

Competitieboekje. Jeugd TOG Maassluis. Voorjaar 2016 Competitieboekje Jeugd TOG Maassluis Inhoudsopgave Algemene informatie... 3 Jeugd competitie... 4 Afspraken voor de competitie... 5 Team indelingen... 7 Competitie indelingen... 8 TOG 1... 9 TOG 2... 9

Nadere informatie

Wat staat erin? September 2011 2

Wat staat erin? September 2011 2 Spelregelkennislijn D-jeugd (onder de 13 jaar) November 2009 Wat staat erin? Vooraf... 3 Samenvatting eerste boekje... 3 Samenvatting tweede boekje... 4 Wat verandert er?... 5 Gewone en zware fouten...

Nadere informatie

Vrijwilligersbeleid Korloo

Vrijwilligersbeleid Korloo Vrijwilligersbeleid Korloo 2011 2012 Bestuur Korloo Inhoudsopgave 1 Inleiding...1 1.1 Aanleiding...1 1.2 Doelstelling...1 2 Activiteiten en taken...2 2.1 Verplichte taken...2 2.2 Korfbaltechnische taken...3

Nadere informatie

Klaar voor de aftrap FC Engelen

Klaar voor de aftrap FC Engelen Klaar voor de aftrap 2018 2019 FC Engelen ---------- Beste ouders, Het seizoen 2017-2018 is inmiddels voorbij en de voorbereiding op het nieuwe seizoen zijn in volle gang. En dat lijkt ons een geschikt

Nadere informatie

Beleidsplan Arbitrage VMHC Spitsbergen juni 2013

Beleidsplan Arbitrage VMHC Spitsbergen juni 2013 Beleidsplan Arbitrage VMHC Spitsbergen juni 2013 1. INLEIDING Voor u ligt het Vereniging Arbitrage Plan (VAP) van hockeyvereniging Spitsbergen. Dit plan beschrijft het beleid voor de arbitrage binnen de

Nadere informatie

Myra /MHCAmstelveen Witte Rook Sessie C & D team. 26 juni 2015

Myra /MHCAmstelveen Witte Rook Sessie C & D team. 26 juni 2015 Myra /MHCAmstelveen Witte Rook Sessie C & D team 26 juni 2015 Agenda Even voorstellen Waarom gemengde teams Organisatie en rollen rond het team Trainingen & wedstrijden Zaalhockey Tenue Administratieve

Nadere informatie

Hans Vogelaar COMPETITIE INSTRUCTIE

Hans Vogelaar COMPETITIE INSTRUCTIE Hans Vogelaar COMPETITIE INSTRUCTIE Competitie instructie Een competitiewedstrijd wordt gespeeld door 3 personen en bestaat uit 3 singles per persoon op een avond en één dubbel. Bij een viermans team is

Nadere informatie

VOETBALVERENIGING GASSELTERNIJVEEN

VOETBALVERENIGING GASSELTERNIJVEEN SAMENWERKING JEUGDOPLEIDINGEN '------------' vv Gieterveen vv Gasselternijveen vv G.K.C. VOETBALVERENIGING GASSELTERNIJVEEN Versie 14 oktober 2013 Gedragsregels spelers SJO Oostermoer 1. Spelers moeten

Nadere informatie

Gedragsregels SJO ZVC 14. Gedragsregels SJO ZVC 14

Gedragsregels SJO ZVC 14. Gedragsregels SJO ZVC 14 Gedragsregels SJO ZVC 14 Gedragsregels spelers SJO ZVC 14 1. Spelers moeten zich correct gedragen t.o.v. medespelers, tegenstanders, bestuursleden, scheidsrechters, leiders, trainers, enz. Schelden, vloeken

Nadere informatie

1. Organisatie futsalcommissie

1. Organisatie futsalcommissie 1. Organisatie futsalcommissie Futsalcommissie De futsalcommissie vormt binnen Excelsior 31 het bestuur van het futsal, en bepaalt het beleid binnen het futsal van Excelsior 31. Hiervoor wordt maandelijks

Nadere informatie

Wat u moet weten over basketbalvereniging. De Hoppers

Wat u moet weten over basketbalvereniging. De Hoppers Wat u moet weten over basketbalvereniging De Hoppers Versie: 28 augustus 2008 Inhoudsopgave blz Leeftijdsgroepen.. 3 Trainingen 3 sporthal trainingstijden aantal trainingen looptijd van een seizoen teambegeleiding

Nadere informatie

Informatie avond zaalhockey 02 december 2010

Informatie avond zaalhockey 02 december 2010 Informatie avond zaalhockey 02 december 2010 AGENDA 1e deel van de avond: Mededelingen Zaalleiding Scheidsrechters Wedstrijdformulieren Afgelastingen Boete maatregel Mededelingen Vragen en of opmerkingen

Nadere informatie

VV Moordrecht Informatieboekje jeugdscheidsrechter 1

VV Moordrecht Informatieboekje jeugdscheidsrechter 1 VV Moordrecht Informatieboekje jeugdscheidsrechter 1 Doel 2 Taak 2 Afspraken en tips bij wedstrijden van O-11 pupillen 3 Voorbereiding 3 Voor het begin van de wedstrijd 3 Tijdens de wedstrijd 4 Na afloop

Nadere informatie

Programmaboekje. Gemeente Voorschoten

Programmaboekje. Gemeente Voorschoten Programmaboekje 4 e Schoolhandbaltoernooi Gemeente Voorschoten Voor Groepen 5 en 6 van het basisonderwijs Datum Woensdag 27 september 2017 Locatie H.V.V. 70 Weddeloop 2 in Voorschoten (oranje clubgebouw)

Nadere informatie

Welkom bij het SchoolStreetBall toernooi 2018

Welkom bij het SchoolStreetBall toernooi 2018 Welkom bij het SchoolStreetBall toernooi 2018 Met veel plezier organiseert Basketbalvereniging Forwodians en De Combibrug het streetballtoernooi. Het toernooi vindt plaats op zaterdag 2 juni 2018 in de

Nadere informatie

Informatie voor beginnende competitiespelers en hun ouders.

Informatie voor beginnende competitiespelers en hun ouders. Informatie voor beginnende competitiespelers en hun ouders. TTV Tanaka Wedstrijdsecretariaat jeugd: Van Genkstraat 20 Margriet van den Broek 4871 XA Etten-Leur Telefoon: 0165-383308 Telefoon: 076-5037306

Nadere informatie

Voorwaarden zaalhockey 2015-2016

Voorwaarden zaalhockey 2015-2016 Voorwaarden zaalhockey 2015-2016 Binnenkort start het zaalhockeyseizoen 2015-2016 en zal de Almeerse Hockeyclub met naar onze verwachting ongeveer 72 wedstrijdteams deelnemen. Zaalhockey valt onder de

Nadere informatie

BV Squirrels - Nieuwsbrief seizoen 2014-2015 10 augustus 2014 BV SQUIRRELS

BV Squirrels - Nieuwsbrief seizoen 2014-2015 10 augustus 2014 BV SQUIRRELS BV Squirrels - Nieuwsbrief seizoen 2014-2015 augustus 2014 BV SQUIRRELS Nieuwsbrief seizoen 2014-2015 Van de voorzitter Hallo allemaal, Nog eventjes en dan is de vakantie weer voorbij. Natuurlijk hoop

Nadere informatie

Aandachtspunten nieuwe leden:

Aandachtspunten nieuwe leden: Aandachtspunten nieuwe leden: Welkom bij Smash, Met elkaar proberen we zoveel mogelijk plezier te beleven aan het volleyballen. Daar heb je natuurlijk niet alleen een team voor nodig dat zowel in als buiten

Nadere informatie

Club- en gedragsregels van CARTOUCHE. Cartouche is een hockeyclub waar sportiviteit, gezelligheid en prestatie hand in hand gaan.

Club- en gedragsregels van CARTOUCHE. Cartouche is een hockeyclub waar sportiviteit, gezelligheid en prestatie hand in hand gaan. Club- en gedragsregels van CARTOUCHE Cartouche is een hockeyclub waar sportiviteit, gezelligheid en prestatie hand in hand gaan. Bij die sportiviteit, gezelligheid en prestatie hoort voor een belangrijk

Nadere informatie

Wijzigingen Spelregels

Wijzigingen Spelregels Wijzigingen Spelregels 2016-2017 Agenda Wijzigingen regels 2016-2017 Gebruik DWF Vragen Waarom? Minder spelregels, meer spelplezier! In september 2015 is gestart met het project 'Minder spelregels, meer

Nadere informatie

Specifieke Handleiding jeugdtrainers

Specifieke Handleiding jeugdtrainers Specifieke Handleiding jeugdtrainers (Mini, F en E pupillen) Inhoudsopgave Leeftijdskenmerken De wedstrijd Coachen/begeleiden tijdens de wedstrijd De training Trainingsaanpak Leeftijdskenmerken Als je

Nadere informatie

Reglement Jeugd. Volleybal vereniging Wijhko.

Reglement Jeugd. Volleybal vereniging Wijhko. Reglement Jeugd Volleybal vereniging Wijhko. In dit reglement: Algemene regels Wedstrijden spelen Training of wedstrijd afzeggen Activiteiten voor de jeugd Positief Coachen Algemene Regels Vervoer Bij

Nadere informatie

Spelregels. Voor scheidsrechters Van. Pupillen

Spelregels. Voor scheidsrechters Van. Pupillen Spelregels Voor scheidsrechters Van Pupillen Augustus 2013 VCR-JEUGDBESTUUR DE VOORBEREIDING Vooraf Kom minimaal een kwartier voor aanvang van de wedstrijd bij het terrein en meld je bij de leider van

Nadere informatie

HBSS Schoolvoetbalcompetitie

HBSS Schoolvoetbalcompetitie HBSS Schoolvoetbalcompetitie Plezier, samenwerken en scoren Voetbal jij graag buiten op het pleintje, tijdens gym of vind je voetbal gewoon superleuk? Dan is de tofste zaalvoetbalcompetitie van Schiedam

Nadere informatie

Plezier, Ontwikkeling, Veiligheid, Samenspel, Sportiviteit en Respect

Plezier, Ontwikkeling, Veiligheid, Samenspel, Sportiviteit en Respect COACHING & Teamafspraken Seizoen Dorsteti team Plezier, Ontwikkeling, Veiligheid, Samenspel, Sportiviteit en Respect TEAMGEGEVENS Lijst en contactgegevens: Teamleden Coaches Trainer(s) Clubhuis 1. UITGANGSPUNTEN

Nadere informatie

Technisch Beleidsplan ST Beilen/Fit Boys 2018

Technisch Beleidsplan ST Beilen/Fit Boys 2018 Technisch Beleidsplan ST Beilen/Fit Boys 2018 1 Inhoud Voorwoord 1. ST Beilen/FitBoys 3 2. Technische Commissie 4 3. Visie 5 4. Het indelingsbeleid 7 4.1 ST. Dames 4.2 ST Meisjes 4.3 Selectiecriteria en

Nadere informatie

Informatieboekje. Postbus 79, 4255ZH Nieuwendijk

Informatieboekje. Postbus 79, 4255ZH Nieuwendijk Informatieboekje v.v. Altena opgericht 17 juli 1945 Sportcomplex Altena Postadres Rijksweg 202-204 Nieuwendijk Postbus 79, 4255ZH Nieuwendijk Welkom bij v.v. Altena. We hopen dat je een fijne en sportieve

Nadere informatie

- Er wordt tussen en uur getraind. De training duurt ongeveer 1 uur. - Het trainingsseizoen loopt van medio augustus tot eind juni.

- Er wordt tussen en uur getraind. De training duurt ongeveer 1 uur. - Het trainingsseizoen loopt van medio augustus tot eind juni. BLAUW-WIT WELKOM! Onderwerpen Trainingen Korfbal competitie Wedstrijdkleding Wat vinden wij belangrijk? Wat verwachten wij van ouders? Communicatie Wat doen we verder nog voor leuks? TRAININGEN - Elk team

Nadere informatie

Voor de Jongste Jeugd van Hockeyclub Hisalis. Maart 2006 Anniek de Jong

Voor de Jongste Jeugd van Hockeyclub Hisalis. Maart 2006 Anniek de Jong Voor de Jongste Jeugd van Hockeyclub Hisalis Maart 2006 Anniek de Jong 1 Hockey is een teamsport. Dat betekent dat je in het hockey er nooit alleen voor staat. Een teamsport betekent: Je samen inzetten

Nadere informatie

Welkom bij Olympia. 22 augustus 2015

Welkom bij Olympia. 22 augustus 2015 Welkom bij Olympia 22 augustus 2015 In#2013#ontwikkeld#door#Olympia# Ini6a6ef#werkgroep#spor6viteit#&#respect# Doel:#bevorderen#goede#start#seizoen#en#spor6ef#gedrag# # Hoe?# C Elkaar#leren#kennen#en#kunnen#vinden#

Nadere informatie

Spelregels E-Jeugd handbal

Spelregels E-Jeugd handbal Spelregels E-Jeugd handbal Zuid-Holland Inleiding Vanuit de Afdeling wordt ieder jaar een E-Jeugd kader bijeenkomst georganiseerd. Deze bijeenkomst vindt plaats aan het begin van de E-Jeugd competitie.

Nadere informatie

Teamgids S.V. Marvilde voor spelers, begeleiders en ouders.

Teamgids S.V. Marvilde voor spelers, begeleiders en ouders. Teamgids S.V. Marvilde voor spelers, begeleiders en ouders. VOORAF Voor u ligt de teamgids van Marvilde. Of u speler, begeleider of ouder bent, we vragen u dit boekje door te lezen. In dit boekje kunt

Nadere informatie

LEUSDER HANDBAL VERENIGING

LEUSDER HANDBAL VERENIGING Ja, ik wil graag lid worden van de Leusder Handbal Vereniging en lever dit formulier voorzien van één recente pasfoto (digitale pasfoto mag ook via e-mail), de incassomachtiging (p2) en de vrijwilligersinventarisatie

Nadere informatie

Schoolhandbal toernooi 31 maart 2018

Schoolhandbal toernooi 31 maart 2018 Schoolhandbal toernooi 31 maart 2018 SCHOOLHANDBALTOERNOOI 2018 Beste sportvrienden (innen), Bij deze het programma voor het 27ste schoolhandbaltoernooi van de handbalvereniging LACOM 91. Het toernooi

Nadere informatie

Jeugdbeleidsplan 2015-2019

Jeugdbeleidsplan 2015-2019 Jeugdbeleidsplan 2015-2019 Hindri Hummel Matthys Baarsma Anne Groothoff JEUGDBELEIDSPLAN 2015 2019 Volleybalclub HARDEGARIJP 1 1 INLEIDING... 3 2 MISSIE... 3 3 VISIE... 3 4 DOELSTELLINGEN... 3 5 DOELGROEP...

Nadere informatie

3. D O E L E N E N D ATA

3. D O E L E N E N D ATA 1. W E L K O M 2. J E U G D C O M M I S S I E : S AM E N S T E L L I N G, B E L E I D, TA K E N 3. D O E L E N E N D ATA 2 0 1 7-2 0 1 8 4. T E A M M A P P E N 5. S P O R T O U D E R 6. T E A M A F S P

Nadere informatie

KORFBALVERENIGING BLAUW WIT

KORFBALVERENIGING BLAUW WIT KORFBALVERENIGING BLAUW WIT INFORMATIE VOOR OUDERS SEIZOEN 2014-2015 INHOUDSOPGAVE 1. Welkom bij korfbalvereniging Blauw- Wit... 3 2. Wat is korfbal?... 3 3. Algemene informatie E- jeugd / Welpen... 3

Nadere informatie

Functieomschrijvingen

Functieomschrijvingen Trainer Senioren team Functieomschrijvingen Het doel van de functie is het trainen van seniorploegen anders dan de selectie. Valt onder het bestuurslid technische commissie. Traint één of meerdere senior

Nadere informatie

Programmaboekje schoolvolleybal Basisscholen toernooi oktober Aanvang wedstrijden (14.30 uur)

Programmaboekje schoolvolleybal Basisscholen toernooi oktober Aanvang wedstrijden (14.30 uur) Programmaboekje schoolvolleybal 2017 Basisscholen toernooi 2017 25 oktober 2017 Aanvang wedstrijden (14.30 uur) Locatie: Sporthal Midland Zangvogelweg 140 Amersfoort Beste deelnemers, Voor jullie ligt

Nadere informatie

Wedstrijdvorm 8 tegen 8. Onder 11 en 12

Wedstrijdvorm 8 tegen 8. Onder 11 en 12 Wedstrijdvorm 8 tegen 8 Onder 11 en 12 1 Programma Theorie: o o o o Algemene informatie Voor de wedstrijd (actie- en aandachtspunten) Tijdens de wedstrijd (aanwijzingen en spelregels) Na de wedstrijd Praktijk:

Nadere informatie

Informatie seizoen 2015 2016 Jeugd v.v. Nooit gedacht

Informatie seizoen 2015 2016 Jeugd v.v. Nooit gedacht Informatie seizoen 2015 2016 Jeugd v.v. Nooit gedacht Opstarten trainingen. De volgende teams starten hun trainingen op vanaf zaterdag 1 augustus: A1, B1, C1, D1 Alle overige teams kunnen hun trainingen

Nadere informatie

SPREEKBEURT HANDBAL. door Casper Houtepen

SPREEKBEURT HANDBAL. door Casper Houtepen SPREEKBEURT HANDBAL door Casper Houtepen Mijn onderwerp voor de spreekbeurt is handbal. Ik heb hiervoor gekozen omdat ik het zelf doe en ik het een leuke sport vind. Misschien willen door mijn spreekbeurt

Nadere informatie

Zaal: hoe was het ook al weer?

Zaal: hoe was het ook al weer? ZAALHockey 2016 Zaal: hoe was het ook al weer? Hoog in normaal spel: niemand in de buurt: maximaal 10 cm pass boven 10 cm = fout als de tegenstander er last van heeft = fout Bal slaan mag niet; alleen

Nadere informatie

Spelbegeleiding Jongste Jeugd. Vrijdag 18 november 2011

Spelbegeleiding Jongste Jeugd. Vrijdag 18 november 2011 Spelbegeleiding Jongste Jeugd Vrijdag 18 november 2011 Programma 1. Spelvoorwaarden Jongste Jeugd 2. Veldindeling opstelling 3. Zestal hockey 4. Achttal hockey Algemeen 5. Tips & Tricks 1. Spelvoorwaarden

Nadere informatie

Hier bij het zaalvoetbalprogramma seizoen Enkele aanvullende informatie, neem dit ook door met de mensen die ordedienst hebben.

Hier bij het zaalvoetbalprogramma seizoen Enkele aanvullende informatie, neem dit ook door met de mensen die ordedienst hebben. Sportvrienden, Hier bij het zaalvoetbalprogramma seizoen 2016-2017. Enkele aanvullende informatie, neem dit ook door met de mensen die ordedienst hebben. Let op: Helaas is de Gansehof geen sponsor meer.

Nadere informatie

Handleiding coachen ouders/verzorgers

Handleiding coachen ouders/verzorgers Handleiding coachen ouders/verzorgers Inleiding Door de toename van het aantal jeugdteams de afgelopen jaren, is er een tekort ontstaan aan begeleiders en coaches. De trainers van jeugdteams spelen vaak

Nadere informatie

HANDLEIDING FLUITEN BIJ WHC. Beste scheidsrechters,

HANDLEIDING FLUITEN BIJ WHC. Beste scheidsrechters, HANDLEIDING FLUITEN BIJ WHC Beste scheidsrechters, Jullie hebben het afgelopen seizoen of al eerder scheidsrechtersexamen gedaan en zijn nu clubscheidsrechter (CS). In deze korte handleiding lees je alles

Nadere informatie

informatie voor jou...

informatie voor jou... informatie voor jou... hockey vereniging de westerduiven met elkaar! Welkom bij hockeyvereniging Westerduiven Hockey is een echte teamsport. Je gaat met elkaar voor het beste resultaat. Gedreven en met

Nadere informatie

WELKOMBOEK LYCURGUS VERSIE APRIL 2018

WELKOMBOEK LYCURGUS VERSIE APRIL 2018 WELKOMBOEK LYCURGUS VERSIE APRIL 2018 *opmerkingen en suggesties kunnen gemaild worden naar jeugdcommissie@lycurgus.eu 1 Inhoud 1. Aanmelden... 3 2. Informatie & contact... 4 3. Wat verwachten we van ouders?...

Nadere informatie

Inschrijfformulier handbalvereniging ASC Najaden 2015-2016

Inschrijfformulier handbalvereniging ASC Najaden 2015-2016 Pagina 1 van 5 Inschrijfformulier handbalvereniging ASC Najaden 2015-2016 Ja, ik wil graag lid worden van ASC Najaden en lever dit formulier in bij de secretaris, samen met het incassomachtigingsformulier,

Nadere informatie

Schoolhandbaltoernooi Donderdag 26 februari 2015 Scholenhandbaltoernooi! De Schelft

Schoolhandbaltoernooi Donderdag 26 februari 2015 Scholenhandbaltoernooi! De Schelft Donderdag 26 februari 2015 Scholenhandbaltoernooi! De Schelft C o n t a c t g e g e v e n s h a n d b a l v e r e n i g i n g N o r t h a O V E R Z I C H T V AN P R O G R AM M A Voorzitter Joke Brouwer

Nadere informatie

Welkom bij WSB! Ben je net lid geworden van WSB? Heb je nog vragen? Ook op de velden kun je met jouw vraag terecht

Welkom bij WSB! Ben je net lid geworden van WSB? Heb je nog vragen? Ook op de velden kun je met jouw vraag terecht Welkom bij WSB! Ben je net lid geworden van WSB? Of denk jij of jouw zoon of dochter erover na om te gaan honk- of softballen bij WSB? Lees dan dit informatiepakket door. Hier vind je alle informatie voor

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Voorwoord 2. Het jaar opstarten 2. Afgelastingen 4. Voor de wedstrijd 5. Tijdens de wedstrijd 6. Rust 6.

Inhoudsopgave. Voorwoord 2. Het jaar opstarten 2. Afgelastingen 4. Voor de wedstrijd 5. Tijdens de wedstrijd 6. Rust 6. Inhoudsopgave pag. Voorwoord 2 Het jaar opstarten 2 Afgelastingen 4 Voor de wedstrijd 5 Tijdens de wedstrijd 6 Rust 6 Na de wedstrijd 6 Speeltijden 7 Overige belangrijke informatie 8 Invullen officiële

Nadere informatie

Fluiten(d) door de B-jeugd

Fluiten(d) door de B-jeugd Fluiten(d) door de B-jeugd Waarschijnlijk korfbal je al een tijdje en speel je regelmatig wedstrijden. Door het korfballen, zeker als je al wat langer speelt, ben je bekend met het korfbal zoals het gespeeld

Nadere informatie

INSTRUCTIEBOEKJE. voor D-pupillen en D-leiders (vooral bedoeld voor de overstap van E- naar D-pupil) 16m. 65m 9.15m 9.15m. 100m

INSTRUCTIEBOEKJE. voor D-pupillen en D-leiders (vooral bedoeld voor de overstap van E- naar D-pupil) 16m. 65m 9.15m 9.15m. 100m INSTRUCTIEBOEKJE voor D-pupillen en D-leiders (vooral bedoeld voor de overstap van E- naar D-pupil) 16m 65m 9.15m 9.15m 100m 1 REGELS VOOR D-PUPILLEN D-pupillen spelen op een heel speelveld. De afmetingen

Nadere informatie

Leuk dat je de wedstrijden van JO11 en JO9 wilt fluiten, daar zijn we zeer blij om. Namens het bestuur van KSV alvast bedankt daarvoor.

Leuk dat je de wedstrijden van JO11 en JO9 wilt fluiten, daar zijn we zeer blij om. Namens het bestuur van KSV alvast bedankt daarvoor. Beste scheidsrechter, Leuk dat je de wedstrijden van JO11 en JO9 wilt fluiten, daar zijn we zeer blij om. Namens het bestuur van KSV alvast bedankt daarvoor. Rooster Het rooster wanneer jullie mogen fluiten

Nadere informatie

HELP! IK FLUIT EEN WEDSTRIJD

HELP! IK FLUIT EEN WEDSTRIJD HELP! IK FLUIT EEN WEDSTRIJD Toelichting 4-korfbal versie 13 november 2017 - groeidocument Waarom spelers uit A en B Zonder scheids geen wedstrijd Geeft ander beeld op de wedstrijd en de rol van de scheidsrechter

Nadere informatie

Jongste Jeugd. De voornaamste (spel)regels seizoen Bijeenkomst voor ouders

Jongste Jeugd. De voornaamste (spel)regels seizoen Bijeenkomst voor ouders Jongste Jeugd De voornaamste (spel)regels seizoen 2017-2018 Bijeenkomst voor ouders Programma Rol van ouders Rol spel- en teambegeleiding Spelvoorwaarden Jongste Jeugd Uitleg (spel)regels Spelplezier bevorderende

Nadere informatie

WERKWIJZE MINIPUPILLEN

WERKWIJZE MINIPUPILLEN Achilles 1894 WERKWIJZE MINIPUPILLEN 1 Werkwijze mini-pupillen 1. Inleiding en aanleiding 2. Intake van een nieuwe mini-pupil 3. Het kader van Achilles 1894 m.b.t. de mini-pupillen 4. Hoe zijn de trainingen

Nadere informatie

Programmaboekje 2014

Programmaboekje 2014 Programmaboekje 2014 Inhoud Sportkantine Duurswold... 2 Organisatie... 2 Voorwoord... 3 Algemene toernooiregels... 4 Het speelveld... 5 Toernooiregels... 6 Opgave training... 7 Trainingstijden... 7 Programma

Nadere informatie

Heb je vragen dan kun je altijd één van bovenstaande contactpersonen mailen of aanspreken.

Heb je vragen dan kun je altijd één van bovenstaande contactpersonen mailen of aanspreken. Leuk dat je lid bent geworden van TiVoC. Het bestuur heet je van harte welkom en we wensen je een leuke, sportieve tijd bij deze volleybalvereniging! We hopen dat je je snel thuis zult voelen. Daarom is

Nadere informatie

Ouderavond JO9 11 juni 2019

Ouderavond JO9 11 juni 2019 Ouderavond JO9 11 juni 2019 Agenda Welkom Communicatielijnen Speler Volg systeem/ indelingsbeleid Plannen voetbaltechnisch vlak Nieuwe pupillenvoetbal Ouders Meiden Algemeen Vrijwilligerswerk en eigen

Nadere informatie

Richtlijnen Arbitrage NHC de IJssel

Richtlijnen Arbitrage NHC de IJssel Richtlijnen Arbitrage NHC de IJssel Versie 1.0 13 juni 2016 Inhoudsopgave 1. Richtlijnen Arbitrage NHC de IJssel...3 1.1. Behoefte aan scheidsrechters!...3 1.2. Hoe is de arbitrage geregeld bij NHC de

Nadere informatie