Leren en lesgeven met ict

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Leren en lesgeven met ict"

Transcriptie

1 L CARNHEM Delta Stichting voor Katholiek en Protestants-Christelijk Primair Onderwijs CENTRE OF EXPERTISE stichting voor openbaar primair onderwijs Arnhem Leren en lesgeven met ict ixperiumwijzer ixperium Centre of Expertise Leren met ict Ruitenberglaan CC Arnhem Volg ons op: Facebook.com/ixperium

2 Voor je ligt de nieuwe ixperiumwijzer met als thema Leren en lesgeven met ict. Dit thema is in het huidige onderwijs steeds belangrijker en stelt andere eisen aan leraren en vraagt andere competenties en vaardigheden. Binnen het CLC-Arnhem heeft HAN Pabo eindkwalificaties voor leraren opgesteld. Deze eindkwalificaties zijn dekkend voor de Kennisbasis ICT 2013 en de mediawijsheidcompetenties van Mediawijzer.net. Ze zijn aangevuld en geordend op basis van literatuurstudie naar 21e-eeuwse vaardigheden. Met de nieuwe ixperiumwijzer sluiten we hierbij aan. In dit boekje vind je op de linkerpagina s de omschrijving van de kwalificaties en op de rechterpagina een beschrijving van mogelijke workshops en/of trainingen voor leraren of management die hier bij passen. De opsomming geeft een beeld van de mogelijkheden en is niet altijd uitputtend. Neem gerust contact met ons op indien je vragen hebt.

3 ict-geletterdheid InstrumentelE vaardigheden De leraar beschikt over digitale basisvaardigheden. Dit betekent dat hij/zij ict effectief toepast binnen en buiten de les. Bovendien is de leraar in staat om zich nieuwe ict-toepassingen snel eigen te maken. De leraar: begrijpt welke ict-faciliteiten ter beschikking staan in een specifieke context. Bovendien kent hij of zij de consequenties van ict-gebruik. oriënteert zich binnen educatieve mediaomgevingen. Hierbij zijn of worden apparaten, content en applicaties op meerdere manieren met elkaar verbonden (denk aan: smartphones, tablets en sociale media). selecteert nieuwe ict-toepassingen en maakt deze zich snel eigen. Hij of zij volgt technologische ontwikkelingen actief en experimenteert ermee. is gebruiker van diverse nieuwe media. Ook op professioneel vlak communiceert hij of zij via applicaties en sociale media. creëert kwalitatief goede mediacontent (video, foto s, afbeeldingen, podcast). Hij of zij integreert verschillende mediabronnen en technologieën tot één geheel. Rondom verschillende typen (mobiele) devices organiseren we workshops. We geven hierbij een beeld van voor- en nadelen van devices. We bespreken ook randvoorwaarden zodat scholen een gefundeerde keuze kunnen maken die past bij de visie van de school. Daarnaast geven we trainingen over het gebruik van de materialen zelf. Denk hierbij aan de het gebruik van tablets, smartphones of educatieve apps. Maar denk ook aan hoe je de visie van de school vertaalt naar de praktische invulling van ict-gebruik en wat daar bij komt kijken. We verzorgen ook trainingen met basisvaardigheden bijvoorbeeld opfris trainingen Word en Powerpoint of vaardigheden met betrekking tot het gebruik van een interactief digibord voor verschillende typen gebruikers.

4 ict-geletterdheid Informatievaardigheden De leraar is in staat online effectief informatie te zoeken en te vinden, de betrouwbaarheid van deze informatie te beoor delen, diverse online informatiebronnen te benutten, informatie van diverse bronnen met elkaar te vergelijken en de gevonden informatie te synthetiseren. De leraar: schakelt (crossmediaal) tussen diverse informatiebronnen. selecteert binnen het totale (gevraagde en ongevraagde) informatieaanbod relevante betrouwbare informatie. ontsluit informatie van internet efficiënt. vergelijkt informatie van diverse bronnen met elkaar. voegt gevonden informatie samen. heeft een persoonlijke strategie om via diverse digitale media informatie optimaal tot zich te laten komen. weet relevante informatie systematisch te beheren. We verzorgen verschillende trainingen met digibordsoftware merkgebonden (ACtive en SMART) en merkongebonden (GYNZY en Prowise). Ook het gebruik van de Presenter en digitaal mindmappen kunnen we op je verzoek in de trainingen verwerken.

5 ict-geletterdheid Mediavaardigheden De leraar is zich bewust van de medialisering van de samenleving, hij of zij begrijpt hoe media gemaakt worden en ziet hoe media de werkelijkheid kleuren. Hij of zij is zich bewust van de mogelijkheden en risico s van internet en sociale media en gaat hier actief en kritisch mee om voor zijn eigen professionele ontwikkeling. Dat wil zeggen dat hij of zij beseft dat de samenleving vraagt om nieuwe mediavaardig heden. Hij of zij kan de effec ten van het toenemend mediagebruik op de maatschappij benoemen en neemt actief deel aan de (online) professionele dialoog. Hij of zij herkent veelgebruikte standaardtechnieken die mediaproducenten inzetten om kinderen en jongeren te bereiken en te beïnvloeden en herkent wanneer een mediaboodschap gekleurd is door politieke, ideologische of levensbeschouwelijke overtuigingen of vooroordelen versterkt. De leraar kan websites beoordelen op betrouwbaarheid en authenticiteit en is op de hoogte van de regels met betrekking tot auteursrechten. Mediawijsheid is een van de trainingen die we vaak geven op school. Het is een training met als doel om leerkrachten en ouders samen mediabewust te maken. Mediabewustzijn kunnen we in verschillende workshops verzorgen, ook als teamtraining.

6 leren en lesgeven met ict Opleiden tot ict-geletterde leerlingen De leraar maakt leerlingen bewust van de mogelijkheden en risico s van internet en sociale media en begeleidt ze in het opdoen van kennis en vaardigheden om op een weloverwogen manier gebruik te maken van internet en sociale media Dat wil zeggen dat hij of zij de leerlingen leert de betrouwbaarheid van informatie te beoordelen en de aard van informatiebronnen in te schatten. Tevens maakt de leraar leerlingen bewust van de meerwaarde van internetgebruik voor het eigen leren, profileren en netwerken. Hierbij is ook aandacht voor de risico s van internetgebruik. Denk aan informatie-overload en cyberpesten. Hij leert leerlingen actief in te spelen op de actuele mogelijkheden van ict en problemen die zij daarmee kunnen ervaren. Hij verzorgt onderwijs waarin leerlingen ict-vaardig worden. In een maatwerkworkshop voor leraren maken we de vertaalslag van eigen mediawijsheid naar mediawijze kinderen.

7 leren en lesgeven met ict Pedagogisch-didactisch gebruik van ict De leraar maakt in onderwijssituaties welover wogen gebruik van ict gekoppeld aan pedagogische en didactische doelen, de inhoud en de eigen visie. Hij of zij doet hierbij recht aan verschillen tussen leerlingen en maakt zijn keuzes inzichtelijk. Dat wil zeggen dat de leraar binnen het onderwijsconcept van de school en de eigen visie op onderwijs leerpraktijken met ict inricht. Hierbij stemt de leraar leerdoelen, leerproces en toetsing op elkaar af. Dit doet hij of zij om individuele leerprocessen, samenwerkend leren en leerstofborging efficiënt te laten verlopen. De leraar geeft les met ict en experimenteert met ict in de klas. Binnen dit thema bieden we maatwerk trainingen aan rondom het gebruik van educatieve software. Denk bijvoorbeeld aan bijvoorbeeld WIG of Kurzweil (dyslexie software)of workshops over presentatietools als Photostory en Moviemaker. Het is mogelijk om een studie(mid) dag rondom verschillende onderwerpen met het team te organiseren. Dat wil zeggen dat hij of zij ict inbedt in de alledaagse lespraktijk en daarnaast het onderwijs blijft vernieuwen met actuele ict-toepassingen. De leraar maakt zelfstandig, creatief, kritisch en beargumenteerd gebruik van de (nieuwe) mogelijkheden van ict bij leren, lesgeven en organiseren van onderwijs. Hij of zij houdt hierbij rekening met de geldende gedragscodes met betrekking tot mediagebruik.

8 leren en lesgeven met ict Ontwerpen van ict-rijke leer arrangementen De leraar kan leerarrangementen met ict ontwerpen. Dat wil zeggen dat hij of zij: een ontwerp maakt waarin ict beteke nisvol en efficiënt inzet waardoor er rekening wordt gehouden met verschillen tussen leerlingen en de grootte en diversiteit van een groep leerlingen. in staat is zelf digitaal leermateriaal te creëren passend voor het onderwijs aan zijn leerlingen. Hij maakt hierbij gebruik van diverse vindplaatsen van digitaal leermateriaal, selecteert geschikte en betrouwbare digitale leerbronnen en arrangeert daaruit leermateriaal passend bij de onderwijsbehoeften van leerlingen (rekening houdend met verschillen in niveau, interesse, tempo en/of werkwijze van leerlingen). hierbij gebruik maakt van bestaande, open leermiddelen of een bijdrage levert daaraan. leerinhoud met multimedia creëert of bewerkt. het ontwerp toetst in de praktijk aan de beoogde doelen. op systematische wijze ict-gebruik analyseert van zichzelf en van leerlingen om zo structureel verbeterpunten in zijn lespraktijk toe te passen. Leraren kunnen de praktische training Acadin volgen. Deze toepassing richt zich op hoog- en meerbegaafden. Je kunt met je klas het IXperium Arnhem bezoeken. Je leerlingen doen mee met een workshop, je observeert en ervaart ict-rijke leerarrangementen. We bieden een breed aanbod van workshops voor leerlingen: Introductie, Taal, Rekenen, Microscopie, Buitenprogramma, Robotica en De jonge Journalist. Op vind je video s en uitgebreide informatie over de workshops.

9 leren en lesgeven met ict Evalueren in ict-rijke leer processen De leraar reflecteert op en onderzoekt het lesgeven met ict en kan leerprocessen en -opbrengsten evalueren met behulp van ict. De leraar: maakt het leerproces van leerlingen zichtbaar. volgt door middel van diverse vormen een digitale monitoring. maakt hierbij gebruik van bestaande data uit informatiesystemen en digitale leermiddelen. past verbeterpunten toe in zijn lespraktijk. We verzorgen de training en begeleiding Esis-B. Hiervoor zijn vaste bijeenkomsten op maandagavond van tot uur. Esis-B module 1 Toetsresultaten en absenties 14 sept jan 2016 Esis-B module 2 Registraties 21 sept feb 2016 Esis-B module 3 Groepsplannen28 sept feb 2016 Esis- B OSO / OKR-dossier22 feb 2016

10 leren en lesgeven met ict Competenties om te leren en innoveren met ict De leraar leert en werkt samen met collega s in het gebruik van ict en participeert in online sociale netwerken. Dat wil zeggen dat hij of zij opgedane ict-kennis en -vaardigheden deelt met collega s binnen en buiten de eigen organisatie om nieuwe kennis te construeren. Daarnaast zoekt de leraar actief naar samenwerking met collega s en stimuleert hij/zij de interactie tussen leerlingen en/of collega s en vakgenoten. De leraar participeert in online netwerken als aanvulling op en versterking van professionele relaties. Hij of zij deelt content met vakgenoten en collega s en inspireert anderen over de mogelijkheden van online netwerken voor kennisdeling en co-creatie. Er zijn trainingen rondom het gebruik van sociale netwerken zoals twitter, facebook en linkedin. Daarnaast geven wij advies en begeleiden we het gebruik van sociale netwerken in de school. Ook verzorgen we training over de keuze en het gebruik van elektronische leeromgevingen. De leraar is innovatief in het gebruik van ict. Dat wil zeggen dat hij of zij actief op zoek is naar innovatieve toepassingen en applicaties om het eigen onderwijs zo eigentijds mogelijk vorm te geven en aan te sluiten bij de leerlingen. De leraar houdt daartoe actuele ontwikkelingen en recente onderzoeksresultaten bij en laat zich inspireren door best practices in binnen- en buitenland.

11 We werken vraaggestuurd. Als je interesse hebt in een training kun je deze inplannen in overleg met je directie. Wil je een training volgen of heb je vragen, ideeën en/of wensen over workshops, trainingen, cursussen of over het gebruik van het ixperium als locatie? Neem dan contact op met Annelies Wiggers via Meer informatie over het ixperium en bijvoorbeeld de programma s voor schoolbezoeken vindt u op De Esis-B-trainingen zijn gepland voor schooljaar De overige data voor workshops, trainingen en begeleiding worden in overleg vastgesteld. Adresgegevens: Ruitenberglaan CC Arnhem

12 Er lijkt nu echt een nieuwe generatie leraren aan te komen en daar ben ik heel blij mee. Henk Beckmann, locatiedirecteur Leuvensbroek, Mondial College, scholengemeenschap in Nijmegen 21st century skills zijn voor iedere docent essentiële basisvaardigheden in de moderne onderwijspraktijk van vandaag Peter Op t Veld, hoofd ICT Mondial College, scholengemeenschap in Nijmegen

Lerarenopleidingen voor de 21 ste eeuw

Lerarenopleidingen voor de 21 ste eeuw Lerarenopleidingen voor de 21 ste eeuw Eindkwalificaties Leren en lesgeven met ict en beginmeting Anne-Marieke van Loon Dana Uerz Aanleiding Lerarenopleiding voor de 21e eeuw; Stand van zaken / beginmeting;

Nadere informatie

ACADEMIE. Professionalisering Leren en lesgeven met ict

ACADEMIE. Professionalisering Leren en lesgeven met ict ACADEMIE Professionalisering Leren en lesgeven Professionalisering Leren en lesgeven Leren en lesgeven met behulp van ict is in het onderwijs steeds belangrijker. Leraren moeten minimaal over dezelfde

Nadere informatie

Competentieniveaus mediawijsheidcompetenties voor PO Leraren en PABO

Competentieniveaus mediawijsheidcompetenties voor PO Leraren en PABO Competentieniveaus mediawijsheidcompetenties voor PO Leraren en PABO B1 Bewust zijn van de medialisering van de samenleving B2 Begrijpen hoe media gemaakt worden Is zich niet bewust van de steeds belangrijker

Nadere informatie

ACADEMIE. Professionalisering Leren en lesgeven met ict

ACADEMIE. Professionalisering Leren en lesgeven met ict ACADEMIE Professionalisering Leren en lesgeven met ict Professionalisering Leren en lesgeven met ict Leren en lesgeven met behulp van ict is in het onderwijs steeds belangrijker. Leraren moeten minimaal

Nadere informatie

Ict-competenties van leraren meten? Gebruik deze vragenlijst!

Ict-competenties van leraren meten? Gebruik deze vragenlijst! Ict-competenties van leraren meten? Gebruik deze vragenlijst! Inhoudsopgave 1. Ict-competenties van leraren meten 2. Competentie 1: Instrumentele vaardigheden Instrumentele vaardigheden: kennis van ict-voorzieningen

Nadere informatie

Gedragsindicatoren Leren en lesgeven met ict voor docenten in het MBO

Gedragsindicatoren Leren en lesgeven met ict voor docenten in het MBO CENTRE OF EXPERTISE Leren en lesgeven met ict voor docenten in het MBO Nieske Coetsier Jantien de Jong Dennis Rutten Petran Meertens Frank Thuss Marijke Kral Anne-Marieke van Loon (red.) Deze uitgave is

Nadere informatie

Onderbouwing eindkwalificaties Leren en lesgeven met ict voor de lerarenopleiding

Onderbouwing eindkwalificaties Leren en lesgeven met ict voor de lerarenopleiding CENTRE OF EXPERTISE Onderbouwing eindkwalificaties Leren en lesgeven met ict voor de lerarenopleiding Dana Uerz Nieske Coetsier Anne-Marieke van Loon Marijke Kral In samenwerking met de facultaire werkgroep

Nadere informatie

Gedragsindicatoren Leren en lesgeven met ict

Gedragsindicatoren Leren en lesgeven met ict CENTRE OF EXPERTISE Leren en lesgeven met ict Nieske Coetsier Jantien de Jong Dennis Rutten Petran Meertens Frank Thuss Marijke Kral Anne-Marieke van Loon (red.) Deze uitgave is een onderdeel van de professionaliseringstoolkit

Nadere informatie

Professionaliseringsaanpak Leren en lesgeven met ict

Professionaliseringsaanpak Leren en lesgeven met ict Professionaliseringsaanpak Leren en lesgeven met ict Juli 2014 Anne-Marieke van Loon (red.) Dit document is opgesteld door de werkgroep Lerarenopleiding 21 ste eeuw en in mei-juni 2014 besproken met de

Nadere informatie

COMPETENTIENIVEAUS VAN DE 10 MEDIAWIJSHEIDCOMPETENTIES

COMPETENTIENIVEAUS VAN DE 10 MEDIAWIJSHEIDCOMPETENTIES COMPETENTIENIVEAUS VAN DE 10 MEDIAWIJSHEIDCOMPETENTIES COMPETENTIENIVEAUS VAN DE 10 MEDIAWIJSHEIDCOMPETENTIES B1 Bewust zijn van de medialisering van de samenleving Is zich niet bewust van de steeds belangrijker

Nadere informatie

Mediaplan als onderdeel van het Leesplan, toegespitst op informatievaardigheden

Mediaplan als onderdeel van het Leesplan, toegespitst op informatievaardigheden Mediaplan als onderdeel van het Leesplan, toegespitst op informatievaardigheden Binnen de landelijke aanpak van de Bibliotheek Een mediawijze leerling heeft alle competenties in huis die nodig zijn om

Nadere informatie

Leren en lesgeven met ict: wie is het rolmodel? Dana Uerz Senior onderzoeker Leren met ict Marijke Kral Lector Leren met ict

Leren en lesgeven met ict: wie is het rolmodel? Dana Uerz Senior onderzoeker Leren met ict Marijke Kral Lector Leren met ict Leren en lesgeven met ict: wie is het rolmodel? Dana Uerz Senior onderzoeker Leren met ict Marijke Kral Lector Leren met ict Leren en lesgeven met ict Wat moet een leraar daarvoor kunnen? Wat kunnen en

Nadere informatie

Competentieniveaus mediawijsheidcompetenties voor PO leerlingen

Competentieniveaus mediawijsheidcompetenties voor PO leerlingen Competentieniveaus mediawijsheidcompetenties voor PO leerlingen B1 Bewust zijn van de medialisering van de samenleving Is zich bewust van de belangrijke rol van media in veel domeinen van het menselijk

Nadere informatie

Onderbouwing Eindkwalificaties Leren en lesgeven met ict

Onderbouwing Eindkwalificaties Leren en lesgeven met ict Onderbouwing Eindkwalificaties Leren en lesgeven met ict Juli 2014 Dana Uerz Nieske Coetsier Anne-Marieke van Loon Marijke Kral In samenwerking met de facultaire werkgroep Lerarenopleiding 21 ste eeuw

Nadere informatie

Professionaliseringsaanpak Leren en lesgeven met ict voor lerarenopleiders

Professionaliseringsaanpak Leren en lesgeven met ict voor lerarenopleiders CENTRE OF EXPERTISE Professionaliseringsaanpak Leren en lesgeven met ict voor lerarenopleiders Anne-Marieke van Loon (red.) Dit document is opgesteld door de werkgroep Lerarenopleiding 21 ste eeuw. Deze

Nadere informatie

Minimumstandaard ICT, ten aanzien van. - voorzieningen binnen de school. - de medewerkers

Minimumstandaard ICT, ten aanzien van. - voorzieningen binnen de school. - de medewerkers Minimumstandaard ICT, ten aanzien van - voorzieningen binnen de school - de medewerkers DDS, januari 2011 Inleiding In dit document wordt de minimum standaard voor ICT beschreven. Alle DDS scholen streven

Nadere informatie

Mediawijs met Kidsweek in de Klas

Mediawijs met Kidsweek in de Klas Handleiding 2015-2016 Mediawijs met Kidsweek in de Klas Inhoud 1. Inleiding pag.2 Mediawijs met Kidsweek in de Klas 2. Opbouw methode pag.3 Les 1 Inzicht hebben in de medialisering van de samenleving Les

Nadere informatie

FIT-traject onderwijsvernieuwing met ICT en sociale media. draagvlak inspiratie motivatie vernieuwing 21st century skills borging

FIT-traject onderwijsvernieuwing met ICT en sociale media. draagvlak inspiratie motivatie vernieuwing 21st century skills borging FIT-traject onderwijsvernieuwing met ICT en sociale media draagvlak inspiratie motivatie vernieuwing 21st century skills borging Via het Klavertje 4 Model zet u sociale media en ICT breed in Didactische

Nadere informatie

BEGINMETING LEREN EN LESGEVEN MET ICT JULI Centre of Expertise Leren met ict Kenniscentrum Kwaliteit van Leren HAN

BEGINMETING LEREN EN LESGEVEN MET ICT JULI Centre of Expertise Leren met ict Kenniscentrum Kwaliteit van Leren HAN BEGINMETING LEREN EN LESGEVEN MET ICT JULI 2015 2015 Centre of Expertise Leren met ict Kenniscentrum Kwaliteit van Leren HAN Respons van leraren, per bestuur Aantal benaderde leraren Respons (N) Responspercentage

Nadere informatie

Mediawijs met Kidsweek in de Klas

Mediawijs met Kidsweek in de Klas Handleiding 2016-2017 Mediawijs met Kidsweek in de Klas Inhoud 1. Inleiding pag.2 Mediawijs met Kidsweek in de Klas 2. Opbouw methode pag.3 Les 1 Participeren in sociale netwerken Les 2 Participeren in

Nadere informatie

Innovatie- en investeringsplan onderwijs en ICT

Innovatie- en investeringsplan onderwijs en ICT Innovatie- en investeringsplan onderwijs en ICT 2016-2020 1. Inleiding In de huidige maatschappij is leren en lesgeven met behulp van ICT niet meer weg te denken en onlosmakelijk verbonden met toekomstgericht

Nadere informatie

ICTscholingsaanbod. Onderwijsstichting KempenKind. Lenny

ICTscholingsaanbod. Onderwijsstichting KempenKind. Lenny ICTscholingsaanbod Onderwijsstichting KempenKind Lenny ICT in de klas : Cursussen (bestaande uit meerdere momenten) De cursussen ICT in de Klas zijn gericht op het inzetten van ICT in de klas. Hoe kun

Nadere informatie

ix-box Professionaliseringstoolkit Leren en lesgeven met ict

ix-box Professionaliseringstoolkit Leren en lesgeven met ict CENTRE OF EXPERTISE ix-box Professionaliseringstoolkit Leren en lesgeven met ict Anne-Marieke van Loon en Marijke Kral ix-box Professionaliseringstoolkit Leren en lesgeven met ict Het onderwijs staat voor

Nadere informatie

Routekaart Didactische ICT-vaardigheden

Routekaart Didactische ICT-vaardigheden Routekaart Didactische ICT-vaardigheden Uit PvA: - Aansluiten noodzakelijke hardware als scherm en muis - Tekstverwerken - Mail gebruiken - Absentie en cijfers invoeren in Som - Efficiënt zoeken met Google

Nadere informatie

MEDIA WIJSHEID G E BRUIK COMMUNI CATI E. kri t i s c h Be g rip W I JSHEID

MEDIA WIJSHEID G E BRUIK COMMUNI CATI E. kri t i s c h Be g rip W I JSHEID MEDIA WIJSHEID G E BRUIK COMMUNI CATI E kri t i s c h Be g rip W I JSHEID Projectmedewerkers: Wat Wat u nu u in nu handen in handen heeft, heeft, is een is een overzicht overzicht van van de de competenties

Nadere informatie

Handleiding. Mediawijs met Kidsweek in de Klas. Inhoud 1. Inleiding pag.2

Handleiding. Mediawijs met Kidsweek in de Klas. Inhoud 1. Inleiding pag.2 Handleiding Mediawijs met Kidsweek in de Klas Inhoud 1. Inleiding pag.2 Mediawijs met Kidsweek in de Klas 2. Opbouw methode pag.3 Les 1 Inzicht hebben in de medialisering van de samenleving Les 2 Apparaten,

Nadere informatie

1. Ik zorg voor een inspirerende leeromgeving waarin de leerlingen zelfstandig leren

1. Ik zorg voor een inspirerende leeromgeving waarin de leerlingen zelfstandig leren Stellingen visie 1. Ik zorg voor een inspirerende leeromgeving waarin de leerlingen zelfstandig leren 2. Ik heb voldoende vertrouwen in mijn leerlingen om ze op afstand te coachen en begeleiden 3. Ik houd

Nadere informatie

De mediawijze adolescent

De mediawijze adolescent De mediawijze adolescent Amber Walraven, 12 november 2014 ITS, Radboud Universiteit Nijmegen 1 Inhoud Wat kunnen adolescenten wel op het gebied van mediawijsheid? Wat kunnen adolescenten niet op het gebied

Nadere informatie

Fundamentele Innovatie

Fundamentele Innovatie Fundamentele Innovatie onderwijsvernieuwing met ICT en sociale media draagvlak inspiratie motivatie vernieuwing 21st century skills borging Mark Froger 06-11-2015 Wij geloven in: Leren in een uitdagende

Nadere informatie

Eindopdracht RKCS workshops Mediawijsheid

Eindopdracht RKCS workshops Mediawijsheid Workshops: In 10 workshops leert de leerkracht de competenties van mediawijsheid kennen en deze toe te passen. Mediawijsheid is vertaald in 10 competenties. Deze10 competenties vallen binnen 4 hoofdcompetentie

Nadere informatie

Informatievaardighedenplan als onderdeelvan het Leesplan

Informatievaardighedenplan als onderdeelvan het Leesplan Informatievaardighedenplan als onderdeelvan het Leesplan Binnen de landelijke aanpak van de Bibliotheek Leerlingen met goede informatievaardigheden maken betere werkstukken en houden interessantere spreekbeurten.

Nadere informatie

WORKSHOP AANBOD DOELGROEP VSO HAVO VMBO-BL-REA KICKOFF ICT 4 JUNI 2014 LOCATIE VSO DUINVLEUGEL, WIJK AAN ZEE

WORKSHOP AANBOD DOELGROEP VSO HAVO VMBO-BL-REA KICKOFF ICT 4 JUNI 2014 LOCATIE VSO DUINVLEUGEL, WIJK AAN ZEE WORKSHOP AANBOD DOELGROEP VSO HAVO VMBO-BL-REA KICKOFF ICT 4 JUNI 2014 LOCATIE VSO DUINVLEUGEL, WIJK AAN ZEE Titel POV aan de hand van 6 didactische stappen. Korte beschrijving workshop De deelnemers maken

Nadere informatie

Mediawijsheid protocol Basisschool Op t Hof

Mediawijsheid protocol Basisschool Op t Hof Mediawijsheid protocol Basisschool Op t Hof Helga Bongers & Kim van Dooijeweert Tricht, 2013 'Mediawijsheid is niet gewoon belangrijk. Het is absoluut cruciaal. Mediawijsheid bepaalt of kinderen een instrument

Nadere informatie

Leren en lesgeven met ict: Hogeschool van Amsterdam educatieve masters

Leren en lesgeven met ict: Hogeschool van Amsterdam educatieve masters Leren en lesgeven met ict: Hogeschool van Amsterdam educatieve masters Stand van zaken schooljaar 2017/18 beginmeting ixperium/centre of Expertise Leren met ict Carolien van Rens Dana Uerz Rianne Kooi

Nadere informatie

Mediawijsheidbeleidsplan St. Willibrordusschool Hulst

Mediawijsheidbeleidsplan St. Willibrordusschool Hulst St. Willibrordusschool Princebolwerk 2 4561 EN HULST Tel. 0114-370541 E-mail: willibrordus@skohulst.nl website: www.willibrordushulst.nl Mediawijsheidbeleidsplan St. Willibrordusschool Hulst Mediawijsheidbeleidsplan

Nadere informatie

Competentie- en indicatorenoverzicht Masteropleiding Leren en Innoveren Hogeschool Rotterdam IVL/Kenniskring Versterking Beroepsonderwijs

Competentie- en indicatorenoverzicht Masteropleiding Leren en Innoveren Hogeschool Rotterdam IVL/Kenniskring Versterking Beroepsonderwijs Competentie- en indicatorenoverzicht Masteropleiding Leren en Innoveren Hogeschool Rotterdam IVL/Kenniskring Versterking Beroepsonderwijs COMPETENTIES EN INDICATOREN 1 Interpersoonlijke competentie De

Nadere informatie

Professionaliseringsaanbod

Professionaliseringsaanbod E-Learning, Workshops en begeleidings trajecten Professionaliseringsaanbod Door Sander Gordijn - MeesterSander.nl Schooljaar 2019/2020 Even voorstellen Mijn naam is Sander Gordijn en ik ben leerkracht

Nadere informatie

De kracht van sociale media in het onderwijs

De kracht van sociale media in het onderwijs De kracht van sociale media in het onderwijs Maak onderwijs effectiever met sociale media Tweedaagse leergang en eendaagse workshop Uw studenten maken volop gebruik van sociale media. Ze ontmoeten er hun

Nadere informatie

Leren en lesgeven met ict: Faculteit Educatie Hogeschool Arnhem en Nijmegen

Leren en lesgeven met ict: Faculteit Educatie Hogeschool Arnhem en Nijmegen Leren en lesgeven met ict: Faculteit Educatie Hogeschool Arnhem en Nijmegen Stand van zaken schooljaar 2014/2015 tussenmeting ixperium/centre of Expertise Leren met ict Cindy Teunissen Dana Uerz Marijke

Nadere informatie

Vier in balans-monitor 2017: de hoofdlijn. 28 juni 2017

Vier in balans-monitor 2017: de hoofdlijn. 28 juni 2017 Vier in balans-monitor 2017: de hoofdlijn 28 juni 2017 Inleiding Vier in balans-monitor 2017 Hoe is het gesteld met de inzet van ict in het onderwijs? Kennisnet vraagt scholen hiernaar en bundelt de resultaten

Nadere informatie

Ouder & kind Samen Sociaal Sterk

Ouder & kind Samen Sociaal Sterk Ouder & kind Samen Sociaal Sterk Social Media Bewustwording We constateren een duidelijke behoefte aan voorlichting over het gebruik van social media en internettoepassingen door jonge kinderen. Wij streven

Nadere informatie

1. Een ELO of dagplan gebruiken om de planning met de leerlingen te delen. 2. Een ELO, e-mail of chat gebruiken om met de leerlingen te communiceren.

1. Een ELO of dagplan gebruiken om de planning met de leerlingen te delen. 2. Een ELO, e-mail of chat gebruiken om met de leerlingen te communiceren. Stellingen doelen 1. Een ELO of dagplan gebruiken om de planning met de leerlingen te delen. 2. Een ELO, e-mail of chat gebruiken om met de leerlingen te communiceren. 3. Instructielessen maken voor het

Nadere informatie

Lab to Learn leren met morgen VOORBEELDRAPPORTAGE EDUCHECK MBO. EJ"Chec Ra pp. orfa e. Ij IT-workz. liorl

Lab to Learn leren met morgen VOORBEELDRAPPORTAGE EDUCHECK MBO. EJChec Ra pp. orfa e. Ij IT-workz. liorl liorl Lab to Learn leren met morgen VOORBEELDRAPPORTAGE EDUCHECK MBO EJ"Chec Ra pp orfa e Ij IT-workz LET OP! Dit is een voorbeeldrapportage van de mbo versie van de EduCheck waarin slechts enkele pagina

Nadere informatie

Media. Enquête mediagebruik op Sigo

Media. Enquête mediagebruik op Sigo Media Enquête mediagebruik op Sigo Deze enquête wordt anoniem afgenomen en bevat drie luiken. Het eerste luik behandelt mediagebruik tijdens de lessen, luik twee handelt over sociale media en het laatste

Nadere informatie

2013 -. IC T Beleidsplan

2013 -. IC T Beleidsplan 2013 -. IC T Beleidsplan 0 Inhoudsopgave Beschrijving doelgroep... 2 Visie op onderwijs... 2 Basisvisie... 2 Inleiding... 3 Doelstellingen... 3... 3 Plan van aanpak... 3... 3 Schooljaar 2014-2015... 5

Nadere informatie

KINDEREN LATEN LEREN Strategisch beleidsplan 2015-2018. SKO Flevoland en Veluwe. Ontwerpers van onderwijs voor de 21ste eeuw

KINDEREN LATEN LEREN Strategisch beleidsplan 2015-2018. SKO Flevoland en Veluwe. Ontwerpers van onderwijs voor de 21ste eeuw SKO Flevoland en Veluwe Ontwerpers van onderwijs voor de 21ste eeuw KINDEREN LATEN LEREN Strategisch beleidsplan 2015-2018 Strategisch beleidsplan SKO Flevoland en Veluwe 1 KINDEREN LATEN LEREN Onze droomschool

Nadere informatie

Producten mediawijsheid de Bibliotheek Midden-Brabant

Producten mediawijsheid de Bibliotheek Midden-Brabant Producten mediawijsheid de Bibliotheek Midden-Brabant Veel scholen besteden aandacht aan het mediawijzer maken van leerlingen, docenten en ouders. De Bibliotheek Midden-Brabant kan hierbij inhoudelijk

Nadere informatie

Competenties en bekwaamheden van een Daltonleerkracht

Competenties en bekwaamheden van een Daltonleerkracht Naam: School: Daltoncursus voor leerkrachten Competenties en bekwaamheden van een Daltonleerkracht Inleiding: De verantwoordelijkheden van de leerkracht zijn samen te vatten door vier beroepsrollen te

Nadere informatie

Onderwijs met ict - studenten lerarenopleiding Bijlage: Tabellen

Onderwijs met ict - studenten lerarenopleiding Bijlage: Tabellen Onderwijs met ict - studenten lerarenopleiding Bijlage: Tabellen 1 Repons en achtergrondkenmerken van studenten 2 2 Gebruik van ict door studenten 4 3 Competentie op ict-gebied 5 4 Opvattingen over leerlingen

Nadere informatie

Coaching van collega s de juiste blend. CVI - conferentie 2017 Kennisnet ROC Midden Nederland Deltion College

Coaching van collega s de juiste blend. CVI - conferentie 2017 Kennisnet ROC Midden Nederland Deltion College Coaching van collega s de juiste blend CVI - conferentie 2017 Kennisnet ROC Midden Nederland Deltion College Programma Van droom naar daad ofwel van ambitie naar implementatie 1. Agenda ICT Bekwaamheid

Nadere informatie

ICT in Digi-Taal Presentatie titel

ICT in Digi-Taal Presentatie titel ICT in Digi-Taal Presentatie titel de rol van human centered ICT Ingrid Mulder Lector Human Centered ICT Hogeschool Rotterdam Rotterdam, 00 januari 2007 Engels en Digi-Taal in het basisonderwijs Rotterdam,

Nadere informatie

Leren en lesgeven met ict: Faculteit Educatie Hogeschool van Arnhem en Nijmegen - ILS

Leren en lesgeven met ict: Faculteit Educatie Hogeschool van Arnhem en Nijmegen - ILS Leren en lesgeven met ict: Faculteit Educatie Hogeschool van Arnhem en Nijmegen - ILS Stand van zaken schooljaar 2017/18 vervolgmeting ixperium/centre of Expertise Leren met ict Carolien van Rens Marjoke

Nadere informatie

Beleidsnotitie ICT Onderwijsteam: Datum vaststelling: Versie:

Beleidsnotitie ICT Onderwijsteam: Datum vaststelling: Versie: Beleidsnotitie ICT 2018-2022 Onderwijsteam: Datum vaststelling: Versie: 1. Vier in Balans 2. Visie 3. Inhouden en toepassingen 4. Infrastructuur 5. Vaardigheden en deskundigheid 6. Bovenschools beleid

Nadere informatie

Werkproces 1: Interpersoonlijk competent: De leerkracht is zich bewust van zijn houding en gedrag en de invloed daarvan op de groep.

Werkproces 1: Interpersoonlijk competent: De leerkracht is zich bewust van zijn houding en gedrag en de invloed daarvan op de groep. Werkproces 1: Interpersoonlijk competent: De leerkracht is zich bewust van zijn houding en gedrag en de invloed daarvan op de groep. Competentie 1.1: Stimuleert een respectvolle omgang binnen de groep.

Nadere informatie

Kwalificatieprofiel Mentor Media Educatie ixperium

Kwalificatieprofiel Mentor Media Educatie ixperium Kwalificatieprofiel Mentor Media Educatie ixperium Datum 15-03-2017 Versie 1.1 In opdracht van Ontwikkeld door Programmamanagers ixperium Frank Thuss Inhoudsopgave Inhoudsopgave 0 Inleiding 1 De functie

Nadere informatie

Digitaal. bewust. vaardig. didactisch. wijs. April 2013 Ben Kort

Digitaal. bewust. vaardig. didactisch. wijs. April 2013 Ben Kort Digitaal bewust vaardig didactisch wijs April 2013 Ben Kort 1 Inhoudsopgave 1 Inhoudsopgave... 2 2 Inleiding... 3 3 Digi - bewust... 4 4 Digi - vaardig... 5 5 Digi - didactisch... 6 6 Mediawijsheid...

Nadere informatie

Doetertoe Media. Projectenbrochure. Januari 2013

Doetertoe Media. Projectenbrochure. Januari 2013 Doetertoe Media Projectenbrochure Januari 2013 Mediawijsheidprojecten voor onderwijsinstellingen Doetertoe Media hecht veel waarde aan mediawijsheid; kritisch en bewust omgaan met media. Door middel van

Nadere informatie

Professionaliseren loont! Jacob Poortstra, Cesar Trijselaar en Mieke van Keulen

Professionaliseren loont! Jacob Poortstra, Cesar Trijselaar en Mieke van Keulen Professionaliseren loont! Jacob Poortstra, Cesar Trijselaar en Mieke van Keulen Digitalisering van de maatschappij Gevolgen voor het onderwijs: Studenten voorbereiden op onze gedigitaliseerde samenleving.

Nadere informatie

BaLO welkom

BaLO welkom BaLO 2017-2018 welkom Het beste van de 3 campussen Veel ervaring opdoen Veel mogen oefenen Geleidelijke opbouw van stages Breed kijken naar het onderwijs Gebruik van competentieprofiel voor begeleiden

Nadere informatie

E-Learning, Workshops en begeleidings trajecten. Professionaliseringsaanbod. Door Sander Gordijn van MeesterSander.nl

E-Learning, Workshops en begeleidings trajecten. Professionaliseringsaanbod. Door Sander Gordijn van MeesterSander.nl E-Learning, Workshops en begeleidings trajecten Professionaliseringsaanbod Door Sander Gordijn van MeesterSander.nl Schooljaar 2018/2019 Inleiding Professionalisering, er is nog nooit zoveel over geschreven.

Nadere informatie

Lab to Learn leren met morgen VOORBEELDRAPPORTAGE EDUCHECK VO. EJ"Chec Ra pp. orfa e. Ij IT-workz. liorl

Lab to Learn leren met morgen VOORBEELDRAPPORTAGE EDUCHECK VO. EJChec Ra pp. orfa e. Ij IT-workz. liorl liorl Lab to Learn leren met morgen VOORBEELDRAPPORTAGE EDUCHECK VO EJ"Chec Ra pp orfa e Ij IT-workz LET OP! Dit is een voorbeeldrapportage van de vo versie van de EduCheck waarin slechts enkele pagina

Nadere informatie

De PLG-bril. De drie capaciteiten

De PLG-bril. De drie capaciteiten De PLG-bril De PLG-bril (Verbiest, 2008) kan als hulpmiddel gebruikt worden om na te gaan in hoeverre de leerprocessen op verschillende niveaus met elkaar verbonden zijn en verbonden zijn aan de koers.

Nadere informatie

Soms geeft de begeleidende informatie misleidende informatie; doet de applicatie niet wat hij belooft te doen.

Soms geeft de begeleidende informatie misleidende informatie; doet de applicatie niet wat hij belooft te doen. Inhoud Als er leerdoelen gehaald moeten worden moeten we als docent wel enige zekerheid hebben omtrend het effect van een interactieve multimediale applicatie. Allereerst moet de applicatie beken worden

Nadere informatie

Visie ICT bij de SJB. Waarom, wie, wat, wanneer en hoe? Werkgroep ICT Jenaplanscholen Bollenstreek

Visie ICT bij de SJB. Waarom, wie, wat, wanneer en hoe? Werkgroep ICT Jenaplanscholen Bollenstreek Visie ICT bij de SJB Waarom, wie, wat, wanneer en hoe? 1 Missie, visie en strategie Ambitie? Doelen? Plannen? Kennisstand organisatie? Budget? 2 Kikker- of Vogelperspectief? conservatie Missie? innovatie

Nadere informatie

Jongeren & Social Media !"#$"#%$!"& Social Media stress JONGEREN & SOCIAL MEDIA KANSEN & RISICO S PROGRAMMA

Jongeren & Social Media !#$#%$!& Social Media stress JONGEREN & SOCIAL MEDIA KANSEN & RISICO S PROGRAMMA Social Media stress JONGEREN & SOCIAL MEDIA KANSEN & RISICO S MICHIEL STADHOUDERS 12 MAART 2013 Social Media stress Nieuwe rage? PROGRAMMA JONGEREN & SOCIAL MEDIA SOCIAL MEDIA: WAT & HOE? RISICO S & KANSEN

Nadere informatie

De toekomst voor jou begint nu! Bert Boshoven Roos Jonker - de Groot

De toekomst voor jou begint nu! Bert Boshoven Roos Jonker - de Groot De toekomst voor jou begint nu! Bert Boshoven Roos Jonker - de Groot Wie is Bert Boshoven? Wie is Roos Jonker - de Groot? Leerkracht basisonderwijs Onderwijsadviseur ICT Orthopedagoog Dyslexie onderzoeker

Nadere informatie

IXPERIUM NIJMEGEN SPETTERENDE OPENING IXPERIUM

IXPERIUM NIJMEGEN SPETTERENDE OPENING IXPERIUM IXPERIUM NIJMEGEN Nieuwsbrief IXPERIUM FEBRUARI 2015 SPETTERENDE OPENING IXPERIUM Onder overweldigende publieke belangstelling is afgelopen woensdag 23 februari ONS spiksplinter nieuwe inspiratie en experimenteer

Nadere informatie

Mediawijsheid in de Bibliotheek op school vo verkenning

Mediawijsheid in de Bibliotheek op school vo verkenning Mediawijsheid in de Bibliotheek op school vo verkenning Achtergrond In de huidige informatiesamenleving groeien jongeren op met media. Om te werken en te leren in de (digitale) wereld moeten jongeren leren

Nadere informatie

OVERZICHT LEERGANG Doelstelling van de leergang Opbouw van de leergang Inhoud van de leergang

OVERZICHT LEERGANG Doelstelling van de leergang Opbouw van de leergang Inhoud van de leergang Leergang Digitale Geletterdheid & Didactiek Product en prijzen 2017 OVERZICHT LEERGANG Onderwijs heeft als doel om jongeren voor te bereiden op de maatschappij waarin ze leven. Digitale geletterdheid is

Nadere informatie

Blended Learning met Canvas. De complete e-learning oplossing voor opleidingsinstituten

Blended Learning met Canvas. De complete e-learning oplossing voor opleidingsinstituten Blended Learning met Canvas De complete e-learning oplossing voor opleidingsinstituten Als opleider weet u als geen ander hoe belangrijk het is om kennis snel en succesvol over te dragen. Daarnaast wilt

Nadere informatie

Inspirerende voorbeelden van bibliotheekinnovatie.

Inspirerende voorbeelden van bibliotheekinnovatie. Inspirerende voorbeelden van bibliotheekinnovatie. MAATSCHAPPELIJKE VRAAGSTUKKEN? BESPREEK ZE MET DE BIBLIOTHEEK! Onze samenleving staat voor grote uitdagingen. Hoe houden we onze kenniseconomie op peil?

Nadere informatie

Onderwijs & Media binnen de Opleiding tot leraar Basisonderwijs (NHL)

Onderwijs & Media binnen de Opleiding tot leraar Basisonderwijs (NHL) Onderwijs & Media binnen de Opleiding tot leraar Basisonderwijs (NHL) Age Wesselius, juni 2012 In het huidige curriculum van de Pabo heeft het vakgebied Nieuwe Media een plaats gekregen in voornamelijk

Nadere informatie

ICT-VAARDIGHEDEN DOCENTEN HO

ICT-VAARDIGHEDEN DOCENTEN HO ICT-VAARDIGHEDEN DOCENTEN HO Masterclass ICT-docentprofessionalisering 12 september 2011 Anna Tomson, Erwin Faasse, Peter J. Dekker 1 OPZET 1. Startpunt: HvA-beleid vanaf 2007 Peter 2. Inhoud: Voorbeeld

Nadere informatie

PASSIE VOOR ONLINE LEREN. www.profijt.nu

PASSIE VOOR ONLINE LEREN. www.profijt.nu PASSIE VOOR ONLINE LEREN www.profijt.nu WAT IS PROFIJT? Het Praktijkonderwijs heeft behoefte aan een systeem waarin alle dagelijkse processen op een logische wijze en in één platform worden vastgelegd.

Nadere informatie

Functieprofiel. Leraar. op OBS Het Toverkruid LA, 1,0 FTE. Aanstelling voor een jaar welke bij goed functioneren kan leiden tot een vaste aanstelling.

Functieprofiel. Leraar. op OBS Het Toverkruid LA, 1,0 FTE. Aanstelling voor een jaar welke bij goed functioneren kan leiden tot een vaste aanstelling. Functieprofiel Leraar op OBS Het Toverkruid LA, 1,0 FTE Aanstelling voor een jaar welke bij goed functioneren kan leiden tot een vaste aanstelling. April 2018 Specifieke competenties teamlid OBS Het Toverkruid

Nadere informatie

Ronduit. Visie op de inzet van Social Media binnen het onderwijs

Ronduit. Visie op de inzet van Social Media binnen het onderwijs Visie op de inzet van Social Media binnen het onderwijs Wat verstaan we onder Social Media? Onder Social Media verstaan we o.a. Twitter, Hyves, Facebook, LinkedIn, YouTube, Glogster, Skype, gebruik digibord

Nadere informatie

HET COMPETENTIEPROFIEL VAN DE SPD. ILS Nijmegen

HET COMPETENTIEPROFIEL VAN DE SPD. ILS Nijmegen HET COMPETENTIEPROFIEL VAN DE SPD ILS Nijmegen Mei 2009 Voorwoord: Dit voorstel voor een competentieprofiel van de spd is ontworpen op verzoek van de directies van ILS- HAN en ILS-RU door de productgroep

Nadere informatie

Werken aan 21 e eeuwse vaardigheden met NPDL

Werken aan 21 e eeuwse vaardigheden met NPDL Werken aan 21 e eeuwse vaardigheden met NPDL Door: Fréderieke van Eersel (Eigenaar Eduet www.eduet.nl /adviseur eigentijds onderwijs) Op veel onderwijssites en in veel beleidsstukken kom je de term 21st

Nadere informatie

Studiedag 5 januari 2015

Studiedag 5 januari 2015 Studiedag 5 januari 2015 Op welke wijze geven we vorm aan een concept gepersonaliseerd leren als antwoord op onderwijsvragen van onze leerlingen? Programma 08.45 uur - 09.45 uur * inleiding Edward * keynote

Nadere informatie

Handleiding Mediawijs met Kidsweek in de Klas

Handleiding Mediawijs met Kidsweek in de Klas Handleiding 2018-2019 Mediawijs met Kidsweek in de Klas Inhoud 1. Mediawijs met Kidsweek in de Klas pag.2 2. Planning schooljaar 2018-2019 pag.4 3. Inloggen pag.5 4. Vragen pag.7 Probleem herformuleren

Nadere informatie

Onderwijsvernieuwing. We doen er allemaal aan mee.

Onderwijsvernieuwing. We doen er allemaal aan mee. Onderwijsvernieuwing We doen er allemaal aan mee. Maar. Welke kant willen we op? Wat speelt er in mijn team? Wil iedereen mee? Waar liggen de interesses? Waar zit de expertise? WAARIN GA IK INVESTEREN?

Nadere informatie

Training Leeractiviteiten ontwikkelen Basis

Training Leeractiviteiten ontwikkelen Basis Training Leeractiviteiten ontwikkelen Basis Nederland Onze Trainingen en Diensten Het team van KED-SENS heeft haar aanbod van trainingen en diensten overzichtelijk in kaart gebracht. Alle mensen zijn uniek

Nadere informatie

Terugblik masterclasses HAN Pabo

Terugblik masterclasses HAN Pabo Terugblik masterclasses HAN Pabo Het afgelopen jaar 2017 hebben studenten van de HAN Pabo de mogelijkheid gehad zich via masterclasses te verdiepen in W&T. Alle hieronder beschreven masterclasses zijn

Nadere informatie

Projectdefinitie. Plan van aanpak

Projectdefinitie. Plan van aanpak Projectplan DOT2 Projectdefinitie ICT is niet meer weg te denken uit ons onderwijs (Hasselt, 2014). Als (toekomstige) leerkracht is het belangrijk dat je daar op inspeelt en kennis hebt van de laatste

Nadere informatie

OVERZICHT LEERGANG. De zes standaardmodules vormen het basisprogramma, deze zijn verplicht. De instapmodules en verdiepende modules zijn optioneel.

OVERZICHT LEERGANG. De zes standaardmodules vormen het basisprogramma, deze zijn verplicht. De instapmodules en verdiepende modules zijn optioneel. Leergang Digitale Geletterdheid Product en prijzen 2017 OVERZICHT LEERGANG Onderwijs heeft als doel om jongeren voor te bereiden op de maatschappij waarin ze leven. Digitale geletterdheid is een belangrijke

Nadere informatie

Aantekenformulier van het assessment PDG

Aantekenformulier van het assessment PDG Aantekenformulier van het assessment PDG Kandidaat: Assessor: Datum: Een startbekwaam docent voldoet aan de bekwaamheidseisen voor leraren in het tweedegraadsgebied (zie competentie 1 t/m 7 op de volgende

Nadere informatie

Van Industrieel tijdperk Kennis/Netwerk tijdperk

Van Industrieel tijdperk Kennis/Netwerk tijdperk Wat gaan we doen? 20.00u: Inloop 20.10u: Opening 20.15u: Start presentatie 21.00u: In groepjes uit elkaar 21.30u: Terugkoppeling 21.40u: Afsluiting 22.00u: Einde Veranderen Van Industrieel tijdperk Kennis/Netwerk

Nadere informatie

LITERATUUR EN MEDIA QUEST 2013

LITERATUUR EN MEDIA QUEST 2013 LITERATUUR EN MEDIA QUEST 2013 Woensdag 13 maart 2013 Joyce Veldman 488195 Inhoudsopgave Inhoudsopgave Bladzijde 1 Vraag 1 Bladzijde 2 Vraag 2 Bladzijde 3 Vraag 3 Bladzijde 5 Vraag 4 Bladzijde 6 Vraag

Nadere informatie

VERTROUWEN IS DE BASIS

VERTROUWEN IS DE BASIS VERTROUWEN IS DE BASIS 1 STICHTING ALGEMEEN BIJZONDERE SCHOLENGROEP AMSTERDAM 2 INHOUDSOPGAVE Voorwoord 1 Inleiding 2 Missie, visie, kernwaarden en motto 2 Onze scholen 4 Strategie en aanpak 7 ABSA beleidspunten

Nadere informatie

Wat vraagt lesgeven met en over ict van leraren? Aanknopingspunten voor professionalisering van leraren in het PO, VO en MBO

Wat vraagt lesgeven met en over ict van leraren? Aanknopingspunten voor professionalisering van leraren in het PO, VO en MBO Wat vraagt lesgeven met en over ict van leraren? Aanknopingspunten voor professionalisering van leraren in het PO, VO en MBO Marjoke Bakker, Rianne Kooi, Marijke Kral, Carolien van Rens & Dana Uerz Leren

Nadere informatie

Alle competenties moeten met voldoende zijn beoordeeld

Alle competenties moeten met voldoende zijn beoordeeld BEOORDELINGSFORMULIER / Artistieke Praktijk II jaar 4 Blad 1 Toetscode: Datum: Handtekening student: Beoordelaar 1: Handtekening beoordelaar 1: Beoordelaar 2: Handtekening beoordelaar 2: Extern deskundige:

Nadere informatie

21st Century Skills Training

21st Century Skills Training Ontwikkeling van competenties voor de 21 e eeuw - Vernieuwend - Voor werknemers van nu - Met inzet van moderne en digitale technieken - - Integratie van social media - Toekomstgericht - Inleiding De manier

Nadere informatie

Docenten die hun onderwijs meer willen afstemmen op de individuele verschillen tussen leerlingen en hun leeropbrengst willen vergroten.

Docenten die hun onderwijs meer willen afstemmen op de individuele verschillen tussen leerlingen en hun leeropbrengst willen vergroten. 1. Differentiëren Onderzoeken welke manieren en mogelijkheden er zijn om te differentiëren en praktische handvatten bieden om hiermee aan de slag te gaan. Vervolgens deze kennis toepassen in de praktijk

Nadere informatie

Zowel leerkrachten als leerlingen gaan vanaf de meivakantie met Office365 werken.

Zowel leerkrachten als leerlingen gaan vanaf de meivakantie met Office365 werken. Voorwoord: In deze nieuwsbrief komt u meer informatie tegen over de aanpassingen c.q. vernieuwingen binnen het ICT gebeuren op De Driesprong. Daar wij als een van de eerste scholen zijn gaan werken met

Nadere informatie

cursusaanbod voor het onderwijs 2013-2014

cursusaanbod voor het onderwijs 2013-2014 WORKSHOPS thema avonden TRAININGEN team en individueel CURSUSSEN persoonlijk computergebruik OP MAAT cursussen, trainingen en workshops cursusaanbod voor het onderwijs 2013-2014 1 WORKSHOPS thema avonden

Nadere informatie

Het huis van JBC. Stap 1 op weg naar een gezamenlijke beleving van het nieuwe schoolgebouw

Het huis van JBC. Stap 1 op weg naar een gezamenlijke beleving van het nieuwe schoolgebouw Het huis van JBC Stap 1 op weg naar een gezamenlijke beleving van het nieuwe schoolgebouw Van schoolvisie naar gezamenlijke beleving van het nieuwe gebouw Met leerlingen, school, ouders en architect aan

Nadere informatie

Maatschappelijke vorming

Maatschappelijke vorming toelichting Hoe kan de school de leerling helpen om zich te ontwikkelen tot een actieve, verantwoordelijke en sociale burger? Een belangrijke taak van de school is om leerlingen voor te bereiden op hun

Nadere informatie

O21 onderwijs in de 21e eeuw. Onderwijs & ICT gids C R K B O G E R E G IS T R E E R D E I N S T E L LI N G. van, voor en door de leraar

O21 onderwijs in de 21e eeuw. Onderwijs & ICT gids C R K B O G E R E G IS T R E E R D E I N S T E L LI N G. van, voor en door de leraar O21 onderwijs in de 21e eeuw 1 Onderwijs & ICT gids 2018-2019 C R K B O G E R E G IS T R E E R D E I N S T E L LI N G van, voor en door de leraar inhoudsopgave 2 OPLEIDINGEN BESTUURS- EN VISIETRAJECTEN

Nadere informatie