Tsunami in Japan ACTUALITEITENMAGAZINE. Extra editie - Schooljaar maart 2011 (extra editie - nr. 5)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Tsunami in Japan ACTUALITEITENMAGAZINE. Extra editie - Schooljaar 2010-2011. maart 2011 (extra editie - nr. 5)"

Transcriptie

1 Schooljaar ACTUALITEITENMAGAZINE maart 2011 (extra editie - nr. 5) Extra editie - Tsunami in Japan Japan werd op 11 maart door een enorme aardbeving getroffen. Het epicentrum van die beving bevond zich in zee waardoor er enorme vloedgolven ontstonden. De beving, die voor de kust van de Japanse archipel plaatsvond, had een kracht van 8,8 op de schaal van Richter. De metershoge vloedgolven die eerst de kusten van Japan troffen, deinden daarna uit tot zelfs in Australië en Zuid-Amerika. Bovendien werden in Japan enkele kernreactoren beschadigd door de ramp waardoor er ook nog een kernramp dreigt. In de media horen we elke dag nieuwe aantallen dodelijke slachtoffers van deze natuurramp. De omvang van dit drama is enorm en volgens de Japanse premier de zwaarste beproeving van zijn land sinds de Tweede Wereldoorlog. De auteurs

2 Actualiteitenmagazine nr.5 Pagina 2 van 16 Wat is een tsunami? Een Tsunami is een serie van golven die opgewekt worden door bijvoorbeeld een aardbeving, vulkanische uitbarsting en zelfs door het inslaan van een meteoriet. Een Tsunami-golf kan grote schade aanrichten aan kustlijnen. Tsunami is het Japanse woord voor "havengolf". Het bovenste karakter, "tsu" betekent haven en het onderste karakter, "nami" betekent golf. Tsunami-golven onderscheiden zich van andere golven omdat ze niet opgewekt worden door de wind en niet beïnvloed worden door de stand van de zon, maan en planeten. Tsunami-golven hebben dus niets te maken met de getijden. Golven die opgewekt worden door de wind hebben een intervaltijd van ongeveer 10 seconden en een lengte van zo n 150 meter. Een Tsunami-golf daarentegen kan een lengte hebben van 100 kilometer en de intervaltijd kan oplopen tot een uur. Tsunami-golven kunnen in de Atlantische Oceaan voorkomen, maar het meest komen ze in de Grote Oceaan voor. bron: Hoe ontstaat een tsunami? Een tsunami is een supergolf die op gang komt door een onderzeese aardbeving. Het zeewater neemt de energie van de aardbeving op en zet deze om in krachtige golfbewegingen die honderden of duizenden kilometers over de aardbol reizen en elke kust die ze bereiken grote schade kunnen toebrengen. Via tsunami's hebben dus ook onderzeese aardbevingen een verwoestend effect op het land. Het ontstaan en de ontwikkeling van een tsunami verloopt volgens een aantal vaste fasen, die hieronder worden toegelicht.

3 Actualiteitenmagazine nr.5 Pagina 3 van 16 Het aardoppervlak bestaat uit losse platen die ten opzichte van elkaar kunnen bewegen. De grenzen van de platen lopen grotendeels door zee. Waar de platen langs elkaar schuren, tegen elkaar botsen of onder elkaar schuiven, treden grote spanningen in de aardkorst op. Als deze spanningen vrijkomen, ontstaan schokgolven die de aardkorst heftig in trilling brengen of een stukje optillen. Op het land zijn deze trillingen voelbaar als een aardbeving. Vindt de beving op de bodem van de zee plaats, dan wordt de energie van de trillende bodem overgebracht op de bovenliggende waterkolom. Meestal zijn alleen trillingen die vrijkomen als een oceanische plaat onder een continentale plaat schuift (zogenaamde subductie) groot genoeg om een tsunami te laten ontstaan. Er is hiervoor een beving nodig met een kracht van minstens 7,5 op de schaal van Richter. Door de opname van de kinetische energie van de aardbeving begint ook de waterkolom boven het epicentrum van de beving te trillen. Als gevolg hiervan ontstaat een cirkelvormige rimpeling aan het wateroppervlak. De tophoogte van deze rimpeling bedraagt slechts enkele decimeters tot hooguit enkele meters, een hoogteverandering die voor schepen nauwelijks merkbaar is. Ondanks de geringe hoogte wordt een groot gebied in beweging gebracht: de rimpeling bevat daardoor zeer veel energie.

4 Actualiteitenmagazine nr.5 Pagina 4 van 16 Omdat de zwaartekracht aan het omhoog bewegende water trekt, wordt de verticaal gerichte kinetische energie van de aardbeving omgezet in een horizontale beweging: als gevolg hiervan, en door nieuwe trillingen die door de aarde aan het water worden doorgegeven, splitst de ontstane rimpeling zich op in meerdere golven, die zich van het epicentrum van de beving verwijderen. De golven hebben dezelfde kringvorm en vertonen hetzelfde gedrag als de kringen die ontstaan als men een steen in een vijver gooit. De golven verwijderen zich met hoge snelheid van het epicentrum van de beving, maar de verwijderingssnelheden zijn niet overal even groot. In het algemeen geldt dat golven die zich over diep water verplaatsen een grotere snelheid hebben dan golven die zich over ondiep water verplaatsen. De tsunamigolf die in de richting van de open oceaan gaat verwijdert zich dus sneller van het epicentrum dan de tsunami die zich in de richting de kust verplaatst. Deze golf reist immers over de steeds ondieper wordende continentale plaat en zal onderweg meer weerstand ondervinden, waardoor zijn snelheid steeds meer afneemt. De snelheid waarmee een tsunami over zee reist, is afhankelijk van de kracht van de aardbeving: hoe sterker de schokgolven hoe groter de aan het water afgegeven hoeveelheid energie en hoe sneller de golfverplaatsing. De voortplantingssnelheid van de golf is wiskundig te berekenen. In het algemeen geldt dat de snelheid waarmee de golf zich verplaatst gelijk is aan de wortel van de waterdiepte. Als de waterdiepte 1000 meter is, zal de tsunami met een snelheid van ongeveer 113 kilometer per uur over het wateroppervlak rollen (wortel 1000 = 31,6 meter per seconde x 3,6 = 113,76 kilometer per uur); de golf die vlak bij de kust op een waterdiepte stuit van 10 meter zal zich nog maar met een snelheid van ongeveer 11 kilometer per uur verplaatsen (wortel 10 = 3,16 x 3,6 = 11,37 kilometer per uur).

5 Actualiteitenmagazine nr.5 Pagina 5 van 16 Zodra de tsunami de ondiepe kustzone nadert, begint het zogenaamde grondeffect op te treden. De voorkant van de golf wordt door de weerstand die hij van de oplopende bodem ondervindt geremd, terwijl de achterkant van de golf nog de volledige snelheid heeft. Hierdoor wordt de golf in elkaar gedrukt. Het water kan nog maar één kant op: omhoog. De tophoogte van de golf zal plotseling sterk toenemen. De laatste honderden meters voor de kust neemt de waterdiepte snel af, waardoor de voortrollende watermassa nog meer weerstand ondervindt. De oplopende kustlijn remt de voorkant van de golf steeds meer in zijn beweging, terwijl de achterkant, die zich in dieper water bevindt, met grotere snelheid kan blijven doorrollen. Op een gegeven moment loopt de achterkant van de golf als het ware tegen de voorkant op, waardoor de golf nog verder in hoogte toeneemt. Het klimmen van de golf veroorzaakt zuiging aan de voorkant, waardoor zeewater dat zich tussen de tsunami en de kust bevindt in de golf omhoog wordt getrokken. De kustlijn trekt zich nu in korte tijd tientallen tot honderden meters terug. Even lijkt het eb te worden, een situatie die een minuut of tien kan duren.

6 Actualiteitenmagazine nr.5 Pagina 6 van 16 Als de supergolf uiteindelijk de kust bereikt, rolt hij als een muur van water over het land heen, alles verwoestend wat hij op zijn weg tegenkomt. Wie deze enorm krachtige golf overleeft, is nog niet in veiligheid, omdat het water zich met evenveel kracht als het gekomen is ook weer terugtrekt in zee. Tegen de zuigende werking van het water is vrijwel niets bestand. Bovendien komen achter de eerste krachtige golf meerdere tsunami's aan, soms krachtiger, maar meestal minder krachtig dan de eerste. bron:

7 Actualiteitenmagazine nr.5 Pagina 7 van 16 Andere aard- of zeebevingen Een overzicht van de krachtigste aardbevingen van de vorige eeuw. 31 januari 1906, Ecuador De kracht van een aardbeving wordt hier duidelijk gemaakt. De schaal van Richter wijst 8,8 aan, en de ontstane vloedgolf doden mensen. De impact is te voelen in heel Centraal- Amerika en zelfs tot in San Francisco. 9 maart 1957, Alaska Met een kracht van 9,1 kan een aardbeving slapende honden wakker maken: de vulkaan Vsevidof barst uit na 200 jaar van inactiviteit. 28 maart 1964, Alaska Amper zeven jaar na de eerder genoemde aardbeving wordt Alaska weer getroffen, nu met een kracht van 9,2; 125 mensen komen om het leven. 21 juni 1990, Iran Vijftigduizend mensen komen om het leven door een aardbeving met een kracht van 7,7. 17 januari 1995, Japan De stad Kobe wordt vernield door een aardbeving met een kracht van 7,2. Zesduizend mensen laten het leven. 26 december 2003, Iran Op die dag beefde de aarde in het Iraanse Bam. De tol was enorm: mensen kwamen om het leven. 26 december 2003, Zuidoost-Azië Op zondag 26 december 2004 vond een zeer zware zeebeving plaats in de Indische Oceaan, die een vloedgolf veroorzaakte die zich in verschillende richtingen over de Indische Oceaan verplaatste met ongeveer doden als gevolg. De catastrofe wordt gezien als één van de ergste natuurrampen in de recente geschiedenis.

8 Actualiteitenmagazine nr.5 Pagina 8 van 16 1 Woordverklaring Opdrachten Woorden die je niet begrijpt moet je eerst trachten te verklaren. Gebruik daarvoor de context, ontleed het woord of zoek het op in een woordenboek of encyclopedie. Verklaar alvast alle onderstreepte woorden of begrippen. 2 Vul onderstaande mindmap verder aan. Om makkelijker te werken mag je ze op een apart blad overtekenen. 3 Op welke manier onderscheiden tsunami-golven zich van andere golven? Geef minstens 3 verschillen. 4 Hoe kunnen onderzeese aardbevingen een verwoestend effect hebben op het land? 5 Waar bevindt zich het epicentrum van een aardbeving die, indien krachtig genoeg, een tsunami kan veroorzaken? 6 Noteer in eigen woorden een beschrijving in 7 fasen van het ontstaan en de ontwikkeling van een tsunami. 7 Licht oorzaak en gevolg toe van de verschuiving van een verticaal gerichte kinetische energie van de aardbeving naar een horizontale beweging. 8 Waarom reist de golf die zicht over de continentale plaat verplaatst trager dan diegene over het water en wat is het gevolg daarvan? 9 Een tsunami kan de illusie van eb veroorzaken. Verduidelijk dit fenomeen met een persoonlijke toelichting.

9 Actualiteitenmagazine nr.5 Pagina 9 van Kaartoefening: blinde kaart van Japan. Kleur de kaart in: de zee wordt blauw, voor het land mag je zelf een kleur kiezen. Duid op het kleine wereldkaartje met een rood vierkantje (z = 1 cm) aan waar Japan zich bevindt. Japan bestaat uit heel veel eilandjes, waarvan vier grote. Schrijf de namen op de juiste plaats in de kaart: Kiushu, Sjikokoe, Honsju, Hokkaido. Welke is de hoofdstad van Japan? Duid ze aan met een zwart punt en schrijf de naam erbij. Zet een duidelijke dikke, rode stip waar het epicentrum van de aardbeving lag en teken er rode, concentrische cirkels rond. Duid de ergst getroffen gebieden aan door ze rood te arceren.

10 Actualiteitenmagazine nr.5 Pagina 10 van 16 Gedeeltelijke kernsmelting in Fukushima Bron: Het Belang van Limburg, maandag 14 maart 2011 In de kerncentrale van Fukushima zou een gedeeltelijke kernsmelting plaatsvinden in reactor 2. Hetzelfde dreigt te gebeuren in nog twee andere reactoren. Dat zegt de Japanse regeringswoordvoerder Yukio Edano. Intussen heeft Japan het Internationaal Atoombureau IAEA officieel om hulp gevraagd. Door deze kernsmelting wordt de kans groter op een lek waardoor er radioactiviteit zou vrijkomen. Technici proberen al dagenlang een meltdown in de centrale te voorkomen. Door de aardbeving en daaropvolgende tsunami is het koelsysteem in de kerncentrale sinds vrijdag uitgevallen. Een eerste poging om de reactor met zeewater te koelen mislukte. Bij Fukushima 1 was er maandagochtend opnieuw een ontploffing. Negen medewerkers raakten daarbij gewond. Volgens Tepco, de exploitant van de centrale, waren de risico's voor de volksgezondheid klein, maar tegelijkertijd verplaatsten de Amerikanen een vliegdekschip in de buurt nadat ze een straling van een laag niveau 160 kilometer van de kust hadden waargenomen. Bovendien werden meer dan mensen uit de omgeving van Fukushima geëvacueerd. Bekijk beelden van de ontploffing in de kerncentrale via YouTube: Atoombureau Intussen heeft Japan het Internationaal Atoombureau IAEA officieel gevraagd een ploeg deskundigen te sturen na de explosies in een atoomfabriek. Dat heeft directeurgeneraal Yukiya Amano van de VN-instelling maandag bekendgemaakt. Volgens woordvoerder Gregory Hartl van de Internationale Gezondheidsorganisatie OMS zijn de risico's voor de volksgezondheid in Japan momenteel miniem. Indien iemand getroffen werd door radioactiviteit, zijn de risico's niet groot.

11 Actualiteitenmagazine nr.5 Pagina 11 van 16 Opdrachten 1 Geef het begrip voor volgende omschrijvingen. Alle antwoorden vind je in het artikel hierboven. Een ongeluk met een kernreactor waarbij de kern van de reactor oververhit raakt en brandstofelementen smelten. Dat kan tot gevolg hebben dat radioactief materiaal vrijkomt, en maakt in ieder geval de reactor onbruikbaar tot de kern is gerepareerd of vervangen. Een installatie waarin een kettingreactie van kernsplijtingen plaatsvindt onder gecontroleerde en stabiele omstandigheden. Kernreactoren leveren warmte voor de opwekking van elektriciteit, verwarming van huizen en industrieën 2 Schrijf de gevonden woorden uit de vorige vraag onder de juiste afbeeldingen. 3 Surf op het internet en ga op zoek naar de recentste berichten omtrent deze dreigende kernramp. Geef kort de feiten van de laatste dagen. 4 Surf naar YouTube en bekijk een filmpje van één van de explosies. Wat zie je gebeuren? Vuur? Rook? Bibberende beelden?

12 Actualiteitenmagazine nr.5 Pagina 12 van 16 Vloedgolf aan amateurvideo's van tsunami en beving Bron: Het Belang van Limburg, zondag 13 maart 2011 Op YouTube beginnen amateurbeelden binnen te lopen van mensen die hun situatie gefilmd hebben toen de beving plaatsvond en de tsunami het land overspoelde.soms zijn dat warrige beelden, soms hebben de inzenders de moeite gedaan om beelden te compileren. Hieronder vindt u een kleine selectie. De eerste video is een indrukwekkende aaneenschakeling van beelden voor en na de tsunami. In het tweede filmpje heeft iemand dramatische muziek gezet op zijn vlucht uit het huis, de straat op. Huizen drijven in verschillende richtingen. Water stijgt tot meer dan 2 meter in 2 minuten, auto's drijven voorbij. Mensen lopen in paniek op straat, als de stofwolk wegtrekt is de kerktoren ingestort. Een man staat op zijn koertje in het kabaal van rammelende betonplaten.

13 Actualiteitenmagazine nr.5 Pagina 13 van 16 Opdrachten Surf naar de site van Het Belang van Limburg en bekijk de filmpjes. 1 Schrijf een 15 regels tellende tekst over jouw gevoelens bij het zien van deze beelden. Wat heeft je het meest verbaasd? Welke filmpje bleef het meeste hangen en waarom? Zou jij ook zo reageren als deze mensen? Wat ging er door je heen? Filmpje 1: Japan Earthquake 2011 Before And After movie pictures 2 Geef vijf bijvoeglijke naamwoorden die deze beelden het best omschrijven. Filmpje 6: 2011/03/11 Japan Earthquake Tokyo Amateur Footage 3 Wat zijn de eerste woorden die de filmer zegt? 4 Welke geluiden hoor je? 5 Daar wil je niet staan. Geef enkele dingen die kunnen gebeuren in de situatie van de filmer.

14 Actualiteitenmagazine nr.5 Pagina 14 van 16 Tweeduizend doden gevonden langs Japanse kust Bron: De Standaard, maandag 14 maart 2011 In de zwaar getroffen prefectuur Miyagi op het eiland Ojika zijn ongeveer tweeduizend nieuwe doden gevonden. Nog duizenden Japanners worden sinds de aardbeving en de tsunami van vrijdag vermist. Het officiële dodental staat op ruim 2.800, maar dat zal vermoedelijk nog drastisch oplopen. In totaal werden gebouwen vernietigd. Het blijft onduidelijk hoeveel slachtoffers de natuurramp van vrijdag heeft gemaakt. Heel wat kustplaatsen die zwaar getroffen werden door een tsunami konden nog niet worden bereikt. De politie spreekt over vijfduizend bevestigde doden en vermisten. De lokale autoriteiten vrezen dat het aantal doden kan oplopen tot meer dan Sinds vrijdag werden al mensen geëvacueerd. Geen elektriciteit In Soma arriveerden maandag de eerste ploegen reddingswerkers om slachtoffers te bergen. Met pikhamers en kettingzagen probeerden brandweerlieden een onbeschrijflijke janboel van brokken hout, stukken plastic, daken, modder, verwrongen auto's, elektriciteitskabels en meubels te ontwarren. Een derde van het 38 duizend inwoners tellende stadje is overstroomd. Miljoenen Japanners zitten voor een derde nacht op rij zonder leidingwater en elektriciteit. Voedsel en brandstof worden schaars omdat wegen geblokkeerd zijn door het puin. Mensen hamsteren voedsel, zoals brood, rijst, fruit, groenten, tofu, vis en vlees. De schappen in supermarkten in Tokio geraken stilaan leeg. De Tokyo Electric Power Company (Tepco) is maandag laat (plaatselijke tijd) begonnen met opeenvolgende gecontroleerde black-outs : elektriciteit wordt gerantsoeneerd om de sluiting van kerncentrales door de aardbeving van vorige week op te vangen. Zelfs aan lijkenzakken en lijkkisten is zoveel gebrek, dat Japan hiervoor mogelijk een beroep moet doen op het buitenland. Wij hebben begrafenisondernemingen in het hele land om lijkenzakken en kisten gevraagd, maar er zijn er gewoon niet genoeg, zei Hajime Sato van de prefectuur Iwate. Verkeershinder in Tokio Maandag werden Tokio en het noordoosten van Japan rond 10 uur plaatselijke tijd (2 uur Belgische tijd) opgeschrikt door een hevige naschok met een kracht van 6,2 op de schaal van Richter. De gebouwen in de Japanse hoofdstad daverden letterlijk op hun grondvesten. Na die hevige aardschok lanceerde de Japanse regering een nieuwe tsunamiwaarschuwing. Er werd gevreesd dat

15 Actualiteitenmagazine nr.5 Pagina 15 van 16 golven van drie tot vijf meter binnen het kwartier de kusten van Japan zouden bereiken. Maar dat alarm werd even later weer afgeblazen. De naschok zorgde voor grote verkeershinder gezorgd in Tokio. Vandaag reed voor de eerste dag na de aardbeving het spoor weer normaal. Japan Rail, de grootste spooroperator van het land, legde het verkeer stil op alle stadslijnen, met uitzondering van vier. Maar ook op die lijnen was het verkeer verstoord. De treinstations, waar reizigers geduldig wachtten op een trein, waren drukbevolkt. Opdrachten 1. Zoek onderstaande woorden in de woordzoeker. L D P R E F E C T U U R W R H E R R Z T G O O N R I P P A C O E J T R T C N R A D P M P E B E S H I O W F Q R W S P E S N N W C M Q Z G E P T R A E J A E B C N P Z E I E F K E F R J O E L U E U U R W F G D Z T C S B G A C P E Y R D B R X E A T S J A C N P R Q M J A Z D Y A Z V H N K D A O S P S W L A R Ë D E C L O B H Z W T T C P E M G W L Q I U U C O I T V G G R D E B Q V F T F S S W G R E M A H K I P V T S Y C X F B U T D X U U C Z W Y B H G Z BERGEN BLACK-OUTS DRASTISCH GERATSOENEERD GEËVACUEERD HAMSTEREN JANBOEL PIKHAMER PREFECTUUR SCHAPPEN 2. Gebruik je woordenboek en zoek de betekenis van bovenstaande woorden (in hun context) op. Gebruik ze daarna in een goede, Nederlandse zin.

16 Actualiteitenmagazine nr.5 Pagina 16 van 16 Vreselijke foto s aardbeving en enorme Tsunami in Japen Bron: De Morgen en Het Nieuwsblad, maandag 14 maart 2011 De eerste foto's die ons bereiken van de enorme aardbeving en tsunami die Japan getroffen hebben, komen vooral van tv-beelden. De aardbeving veroorzaakte al veel schade, onder meer enkele wolkenkrabbers en een raffinaderij vlogen in brand. Veel erger is de verwoesting die de tsunami heeft aangericht. Vooral uit de stad Sendai komen er vreselijke luchtfoto's. Zelfs de luchthaven is er volledig overstroomd en mensen wachten er op het dak van de terminal op evacuatie.

Natuurrampen. Natuurrampen. Enkele voorbeelden... Oorzaken: bijvoorbeeld lawine, aardbeving, orkaan, overstroming, tsunami en vulkaanuitbarsting.

Natuurrampen. Natuurrampen. Enkele voorbeelden... Oorzaken: bijvoorbeeld lawine, aardbeving, orkaan, overstroming, tsunami en vulkaanuitbarsting. Natuurrampen Natuurrampen Natuurrampen Enkele voorbeelden... Oorzaken: bijvoorbeeld lawine, aardbeving, orkaan, overstroming, tsunami en vulkaanuitbarsting. Gevolgen: bijvoorbeeld bedolven mensen, doden,

Nadere informatie

5,3. Werkstuk door R woorden 19 oktober keer beoordeeld. Aardrijkskunde. Inleiding

5,3. Werkstuk door R woorden 19 oktober keer beoordeeld. Aardrijkskunde. Inleiding Werkstuk door R. 1394 woorden 19 oktober 2016 5,3 8 keer beoordeeld Vak Aardrijkskunde Inleiding Bij het vak aardrijkskunde kreeg iedereen een opdracht om het werkstuk over verschillende natuurrampen (verschijnsels)

Nadere informatie

Japan beeft. Aardbeving en tsunami. Hoe ontstond die aardbeving? Lieve Hoet. Diep onder het zeewater bestaat de

Japan beeft. Aardbeving en tsunami. Hoe ontstond die aardbeving? Lieve Hoet. Diep onder het zeewater bestaat de Lieve Hoet Aardbeving en tsunami Op vrijdag 11 maart om 14.45 uur Japanse tijd (bij ons was het toen 6.45 uur) beefde de aarde in het noordoosten van Japan, op ongeveer 400 km van de hoofdstad Tokio. Deze

Nadere informatie

Een tsunami, de kracht van water? Lespakket voor de leerling

Een tsunami, de kracht van water? Lespakket voor de leerling Japanese Red Cross/Toshirharu Kato Een tsunami, de kracht van water? Lespakket voor de leerling Hallo! Heb jij al ooit een tsunami meegemaakt? Nee? Dat is heel normaal, want in België kwam er nog geen

Nadere informatie

NRC Artikel van 19 september 2011

NRC Artikel van 19 september 2011 NRC Artikel van 19 september 2011 http://www.nrc.nl/nieuws/2011/09/19/dodental-aardbeving-india-loopt-op/ Leerstofanalyse 1. belangrijke leerstof elementen feiten: van de buitenwereld afgesloten rampgebied,

Nadere informatie

Werkstuk ANW Aardbevingen

Werkstuk ANW Aardbevingen Werkstuk ANW Aardbevingen Werkstuk door een scholier 879 woorden 3 juni 2004 5,7 57 keer beoordeeld Vak ANW Hoe ontstaat een aardbeving Om deze deelvraag te beantwoorden moet ik eerst uitleggen dat de

Nadere informatie

Golven en tsunami s. universiteit Twente. Wiskunde in wetenschap vwo D

Golven en tsunami s. universiteit Twente. Wiskunde in wetenschap vwo D Wiskunde in wetenschap vwo D Golven en tsunami s Wiskundig modelleren: Golven en tsunami s 1. Golven en tsunami s 2. Golfsnelheid 2.1.De snelheid van watergolven 2.2.Korte golven 2.3.ange golven 3. Verandering

Nadere informatie

Aardbevingen hv123. banner. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/52470

Aardbevingen hv123. banner. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/52470 banner Auteur Laatst gewijzigd Licentie Webadres VO-content 16 december 2016 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie https://maken.wikiwijs.nl/52470 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs

Nadere informatie

Aardbevingen hv123. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie.

Aardbevingen hv123. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. Auteur VO-content Laatst gewijzigd 16 December 2016 Licentie CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie Webadres http://maken.wikiwijs.nl/52470 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs Maken

Nadere informatie

Een tsunami, de kracht van water? Lespakket 3de graad lager onderwijs Handleiding voor de leerkracht

Een tsunami, de kracht van water? Lespakket 3de graad lager onderwijs Handleiding voor de leerkracht Japanese Red Cross/Toshirharu Kato Een tsunami, de kracht van water? Lespakket 3de graad lager onderwijs Handleiding voor de leerkracht Dit bundeltje is een aanvulling op het lespakket rond Aardbevingen.

Nadere informatie

gebiedjapan.html

gebiedjapan.html Japan in deze dagen: Uizending 1: http://static.nos.nl/jeugdjournaal/artikelen/2011/3/16/sneeuwenstralinginramp gebiedjapan.html Vragen: 1. Wat is er gebeurd in Fukushima? 2 feiten 2. Wat zegt de regering

Nadere informatie

Inhoud 1. Aardbevingen 3 2. Een kijkje in de aarde 3. Over scheuren en platen 4. Schuivende platen 6 5. Langs de breuklijnen 6.

Inhoud 1. Aardbevingen 3 2. Een kijkje in de aarde 3. Over scheuren en platen 4. Schuivende platen 6 5. Langs de breuklijnen 6. Aardbevingen Inhoud 1. Aardbevingen 3 2. Een kijkje in de aarde 4 3. Over scheuren en platen 5 4. Schuivende platen 6 5. Langs de breuklijnen 9 6. Tsunami s 10 7. Het epicentrum 11 8. De seismograaf 12

Nadere informatie

TSUNAMI S EEN KRACHTIGE NATUURRAMP NATUURRAMPEN. Hallo! WERKBOEK VOOR LEERLINGEN INHOUD. Vul hier je naam in. Vul hier je groep in.

TSUNAMI S EEN KRACHTIGE NATUURRAMP NATUURRAMPEN. Hallo! WERKBOEK VOOR LEERLINGEN INHOUD. Vul hier je naam in. Vul hier je groep in. EEN KRACHTIGE NATUURRAMP ERKBOEK VOOR LEERLINGEN Vul hier je naam in. INHOUD at is een tsunami? 2 Vul hier je groep in. Hoe ontstaat een tsunami? 3 aar komen tsunami s voor? 4 De gevolgen van een tsunami

Nadere informatie

Werkstuk door een scholier 1483 woorden 31 december keer beoordeeld. Aardrijkskunde. Inhoudsopgave

Werkstuk door een scholier 1483 woorden 31 december keer beoordeeld. Aardrijkskunde. Inhoudsopgave Werkstuk door een scholier 1483 woorden 31 december 2001 6 412 keer beoordeeld Vak Aardrijkskunde Inhoudsopgave Inleiding Wat is een aardbeving Hoe onstaat een aardbeving Voorzorgsmaatregelingen voor aardbevingen.

Nadere informatie

Wat zie jij op het plaatje? Schrijf het vehaal af. De golf was zo hoog als een. Er staan heel veel huizen onder

Wat zie jij op het plaatje? Schrijf het vehaal af. De golf was zo hoog als een. Er staan heel veel huizen onder Lees het verhaal van de aardbeving. Stel je voor: de aarde beweegt. De lampen schudden heen en weer. Je hele huis schudt heen en weer. Het huis stort in! Alles is kapot. Dat kan gebeuren bij een aardbeving.

Nadere informatie

Werkstuk ANW Aardbevingen

Werkstuk ANW Aardbevingen Werkstuk ANW Aardbevingen Werkstuk door een scholier 2315 woorden 29 augustus 2001 6,4 230 keer beoordeeld Vak ANW Inleiding Ik heb voor het onderwerp als de aarde beeft gekozen omdat mij dit erg aansprak

Nadere informatie

Aardbevingen hv123. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie.

Aardbevingen hv123. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. Auteur VO-content Laatst gewijzigd 02 May 2016 Licentie CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie Webadres http://maken.wikiwijs.nl/52470 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijsleermiddelenplein.

Nadere informatie

28 september 2018: Aardbevingen en tsunami verwoesten Indonesië

28 september 2018: Aardbevingen en tsunami verwoesten Indonesië 28 september 2018: Aardbevingen en tsunami verwoesten Indonesië Land Inwoners: 260.580.739 (België: 11.491.346) Oppervlakte: 1.910.931 km² (België: 30.528 km²) BNP/capita: $ 13 120 (België: $ 48 258) Bevolking

Nadere informatie

De kracht van de natuur

De kracht van de natuur De kracht van de natuur inhoud blz. Natuurrampen 3 1. Aardbevingen 4 2. Vulkanen 7 3. Lawines 10 4. Tornado s 13 5. Tsunami s 14 Pluskaarten 15 Bronnen en foto s 17 Colofon en voorwaarden 18 Natuurrampen

Nadere informatie

Eindexamen aardrijkskunde vwo I

Eindexamen aardrijkskunde vwo I Aarde Opgave 4 De Colorado en de Grand Canyon Bestudeer de bronnen 1 tot en met 5 die bij deze opgave horen. Het Colorado Plateau in de staat Arizona (VS) bestaat uit zeer oude gesteenten. In de loop van

Nadere informatie

Daarbij stierven 200 duizend mensen.

Daarbij stierven 200 duizend mensen. Filmpje op www.youtube.com/watch?v=vua_y9c4zu4&feature=related Google trefwoorden: filmpje, plaattektoniek, teleac, youtube Aardbevingen Beweging in de aarde In 2004 was de tsunami in Azië na aardbeving

Nadere informatie

Krachten van de natuur hoofdstuk 1B4

Krachten van de natuur hoofdstuk 1B4 Krachten van de natuur hoofdstuk 1B4 Cursus 4.1: De aarde beeft Opbouw van de aarde Clip: Opbouw van de aarde De aarde is, van binnen naar buiten, opgebouwd uit: 1. de binnenkern De kern van de aarde is

Nadere informatie

Beschrijven de Ring van vuur.

Beschrijven de Ring van vuur. Samenvatting door M. 1687 woorden 8 oktober 2012 6 51 keer beoordeeld Vak Methode Aardrijkskunde De Geo Hoofdstuk 5, Azie rampen 1, De ring van vuur. Drie soorten natuurrampen die vaak in Azie voorkomen.

Nadere informatie

Samenvatting Aardrijkskunde Hoofdstuk 5

Samenvatting Aardrijkskunde Hoofdstuk 5 Samenvatting Aardrijkskunde Hoofdstuk 5 Samenvatting door M. 2129 woorden 27 juni 2012 6,3 1 keer beoordeeld Vak Methode Aardrijkskunde De Geo 1, De ring van vuur. Drie soorten natuurrampen die vaak in

Nadere informatie

Achter het correctievoorschrift is een aanvulling op het correctievoorschrift opgenomen.

Achter het correctievoorschrift is een aanvulling op het correctievoorschrift opgenomen. Examen VWO 2015 tijdvak 1 woensdag 13 mei 13.30-16.30 uur wiskunde C (pilot) Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Achter het correctievoorschrift is een aanvulling op het correctievoorschrift opgenomen.

Nadere informatie

wiskunde C pilot vwo 2015-I

wiskunde C pilot vwo 2015-I Succesvogels en pechvogels In 2010 heeft Chris van Turnhout onderzoek gedaan naar de ontwikkeling van de aantallen broedvogels in Nederland gedurende de periode 1990 2005. Hij onderzocht welke eigenschappen

Nadere informatie

INHOUD. Inleiding Aardbevingen Bergen Bosbranden Koraal Lawines Meteorieten Onweer...

INHOUD. Inleiding Aardbevingen Bergen Bosbranden Koraal Lawines Meteorieten Onweer... INHOUD Inleiding...6 1 Aardbevingen...8 2 Bergen... 10 3 Bosbranden... 12 4 Koraal... 14 5 Lawines... 16 6 Meteorieten... 18 7 Onweer... 20 8 Opwarming van de aarde... 22 9 Orkanen... 24 10 Overstromingen...

Nadere informatie

5,5. Werkstuk door een scholier 2130 woorden 7 mei keer beoordeeld. Aardrijkskunde

5,5. Werkstuk door een scholier 2130 woorden 7 mei keer beoordeeld. Aardrijkskunde Werkstuk door een scholier 2130 woorden 7 mei 2007 5,5 70 keer beoordeeld Vak Aardrijkskunde Wat is een tsunami? Een tsunami is een grote schokgolf die in de kustgebieden enorme verwoestingen kan aanrichten.

Nadere informatie

Vraag 1b. Wat was de oorzaak van deze ramp? Vraag 1a. In welke provincie was de Watersnoodramp van 1953? ...

Vraag 1b. Wat was de oorzaak van deze ramp? Vraag 1a. In welke provincie was de Watersnoodramp van 1953? ... Naam: DE WATERSNOOD- RAMP Het is 31 januari 1953. Het stormde vreselijk In Zeeland. Toch waren de meeste mensen gewoon rustig naar bed gegaan. Zij werden in hun slaap overvallen door een zware stormvloed.

Nadere informatie

Naam: VULKANEN. Vraag 1. Uit welke drie lagen bestaat de aarde? Vraag 2. Hoe dik is de aardkorst gemiddeld?

Naam: VULKANEN. Vraag 1. Uit welke drie lagen bestaat de aarde? Vraag 2. Hoe dik is de aardkorst gemiddeld? Naam: VULKANEN Voordat je begrijpt hoe vulkanen ontstaan, moet je eerst weten hoe de aarde in elkaar zit. De aarde is een bol die uit drie lagen bestaat. De binnenste laag is de kern. De temperatuur is

Nadere informatie

28 september 2018: Aardbevingen en tsunami verwoesten Indonesië

28 september 2018: Aardbevingen en tsunami verwoesten Indonesië 28 september 2018: Aardbevingen en tsunami verwoesten Indonesië Land Inwoners: 260.580.739 (België: 11.491.346) Oppervlakte: 1.910.931 km² (België: 30.528 km²) BNP/capita: $ 13 120 (België: $ 48 258) Bevolking

Nadere informatie

Aardbevingen. Teleblik quizzen. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/47695

Aardbevingen. Teleblik quizzen. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/47695 Auteur Laatst gewijzigd Licentie Webadres Teleblik quizzen 18 november 2013 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie https://maken.wikiwijs.nl/47695 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet.

Nadere informatie

RadioACTIEFiTIJD. Een hedendaagse krant over radioactiviteit

RadioACTIEFiTIJD. Een hedendaagse krant over radioactiviteit RadioACTIEFiTIJD Een hedendaagse krant over radioactiviteit Soorten stralingen Kernenergie We hebben drie verschillende soorten stralingen. We beginnen met de alfastalen. Dit zijn eigenlijk helium-4deeltjes.

Nadere informatie

Aardbeving in Haïti. De republiek Haïti. Hoe ontstaat zo'n aardbeving? De aarde beefde. Auteur: Lieve Hoet

Aardbeving in Haïti. De republiek Haïti. Hoe ontstaat zo'n aardbeving? De aarde beefde. Auteur: Lieve Hoet Auteur: Lieve Hoet De republiek Haïti Haïti is een heel arm land. Het is eigenlijk een deel van een eiland in de Caraïbische Zee, dicht bij Cuba en gelegen tegenover Midden-Amerika. kracht van 7 op de

Nadere informatie

Vulkaanuitbarsting in het nieuws!

Vulkaanuitbarsting in het nieuws! Kopieerblad 1 Vulkaanuitbarsting in het nieuws! Vulkaanuitbarsting in het nieuws! Wat weet je over de vulkaanuitbarsting die heeft plaatsgevonden? Waar heeft de vulkaanuitbarsting plaatsgevonden? Duid

Nadere informatie

5 havo 2 End. en ex. processen 1-4

5 havo 2 End. en ex. processen 1-4 5 havo 2 End. en ex. processen 1-4 Rusteloze aarde De Toch miljoenenstad ging het in 79 Napels na Chr. ligt grandioos op nog geen mis 10km De inwoners van de Vesuvius, van niemand Pompei waren lijk zich

Nadere informatie

Voorspellen Zet stap 1 van het stappenplan. 1. Waar gaat de tekst over volgens jou?

Voorspellen Zet stap 1 van het stappenplan. 1. Waar gaat de tekst over volgens jou? Deze les is een blokles. Je gebruikt alle stappen van het stappenplan lezen. Je voorspelt waar de tekst over gaat. Je beantwoordt vragen die gaan over: o moeilijke woorden/stukjes tekst o algemene dingen

Nadere informatie

Vakoverstijgend taalonderwijs met IPC

Vakoverstijgend taalonderwijs met IPC Vakoverstijgend taalonderwijs met IPC 6 april 2017 merlijn-eemnes.nl 26 september 2016 1 Doel: Je kunt morgen een collega één ding vertellen over IPC. Je kunt ook een voorbeeld geven van vakoverstijgend

Nadere informatie

CHILI een VERGETEN BEVING

CHILI een VERGETEN BEVING TALCAHUANO centrum: ZONA CERO CHILI een VERGETEN BEVING 27 feb 2010-03:34 uur CALETA el MORRO COMPLEET VERWOEST Grootste aardbeving van de laatste 50 jaar. 8.8 op de schaal van Richter. 15 min later: Tsunami

Nadere informatie

week januari 2010 opdrachten niveau D Opdrachten bij tekst 1

week januari 2010 opdrachten niveau D Opdrachten bij tekst 1 Opdrachten bij tekst 1 Opdracht 1 (klas): Tekst lezen 1. Lees de tekst volgens het stappenplan. 2. Ken je de betekenis van onderstaande woorden uit de tekst al? Geef bij elk woord een omschrijving. Ken

Nadere informatie

Plaattektoniek. Fieke van Lith. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

Plaattektoniek. Fieke van Lith. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. Auteur Laatst gewijzigd Licentie Webadres Fieke van Lith 17 October 2016 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/88104 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs Maken van Kennisnet.

Nadere informatie

Examen HAVO. aardrijkskunde. tijdvak 1 dinsdag 29 mei 9.00-12.00 uur. Bij dit examen hoort een bijlage.

Examen HAVO. aardrijkskunde. tijdvak 1 dinsdag 29 mei 9.00-12.00 uur. Bij dit examen hoort een bijlage. Examen HAVO 2012 tijdvak 1 dinsdag 29 mei 9.00-12.00 uur aardrijkskunde Bij dit examen hoort een bijlage. Dit examen bestaat uit 33 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 61 punten te behalen. Voor elk

Nadere informatie

Planetaire Samenstanden en Aardbevingen 2014-10-05 door Frank Hoogerbeets

Planetaire Samenstanden en Aardbevingen 2014-10-05 door Frank Hoogerbeets Planetaire Samenstanden en Aardbevingen 2014-10-05 door Frank Hoogerbeets Volgens de gevestigde wetenschap zijn aardbevingen het gevolg van de beweging van tektonische platen, die wordt veroorzaakt door

Nadere informatie

25 april 2015: aardbeving verwoest Nepal

25 april 2015: aardbeving verwoest Nepal 25 april 2015: aardbeving verwoest Nepal Land Inwoners: 30.430.267 (België: 10.449.361) Oppervlakte: 147.181 km² (België: 30 528 km²) BNP/capita: $ 2 400 (België: $41 700) Bevolking Levensverwachting bij

Nadere informatie

De Geo. 1 th Aardrijkskunde voor de onderbouw. Antwoorden hoofdstuk 5. www.degeo-online.nl. 1ste druk

De Geo. 1 th Aardrijkskunde voor de onderbouw. Antwoorden hoofdstuk 5. www.degeo-online.nl. 1ste druk De Geo 1 th Aardrijkskunde voor de onderbouw Antwoorden hoofdstuk 5 www.degeo-online.nl 1ste druk De Geo, aardrijkskunde voor de onderbouw van th - Docentenhandleiding 1 TH 1 ThiemeMeulenhoff Utrecht/Zutphen,

Nadere informatie

In Japan, Nieuw-Zeeland, Taiwan en Groningen blijft de aarde in beweging

In Japan, Nieuw-Zeeland, Taiwan en Groningen blijft de aarde in beweging Nieuwsbrief buitenland april 2016 In Japan, Nieuw-Zeeland, Taiwan en Groningen blijft de aarde in beweging Door de aanslagen in Brussel verbleekte het andere nieuws van de afgelopen maanden, zoals de ontruiming

Nadere informatie

12 januari 2010: aardbeving verwoest Haïti

12 januari 2010: aardbeving verwoest Haïti 12 januari 2010: aardbeving verwoest Haïti Land Inwoners: 9.035.536 (België: 10.414.336) Oppervlakte: 27.750 km² (België: 30.528 km²) BNP/capita: $1.300 (België: $37.400) Bevolking Levensverwachting bij

Nadere informatie

Mexico kan het schudden

Mexico kan het schudden 1 Doelgroep De lesbrief is bedoeld voor leerlingen in de onderbouw vmbo, havo en vwo. Het uitwerken van de opdrachten kost de leerling ongeveer een tot anderhalf lesuur (van 50 minuten). De onderzoeksvragen

Nadere informatie

Praktische opdracht Aardrijkskunde Aardbevingen - gevolgen delfstofwinning in NL

Praktische opdracht Aardrijkskunde Aardbevingen - gevolgen delfstofwinning in NL Praktische opdracht Aardrijkskunde Aardbevingen - gevolgen delfstofwinning in NL Praktische-opdracht door een scholier 2086 woorden 28 oktober 2005 4,7 44 keer beoordeeld Vak Aardrijkskunde Aardbevingen

Nadere informatie

Examen VWO. wiskunde C. tijdvak 1 woensdag 13 mei uur. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage.

Examen VWO. wiskunde C. tijdvak 1 woensdag 13 mei uur. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Examen VWO 2015 tijdvak 1 woensdag 13 mei 13.30-16.30 uur wiskunde C Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Dit examen bestaat uit 22 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 81 punten te behalen. Voor

Nadere informatie

Inhoud 1. De zee is groot 2. Zonder zee geen leven 3. Golven 4. De zee is zout 5. De zee en rivieren 6. De kleur van de zee

Inhoud 1. De zee is groot 2. Zonder zee geen leven 3. Golven 4. De zee is zout 5. De zee en rivieren 6. De kleur van de zee De zee Inhoud. 1. De zee is groot 3 2. Zonder zee geen leven 4 3. Golven 5 4. De zee is zout 6 5. De zee en rivieren 7 6. De kleur van de zee 8 7. De kust en de branding 9 8. Sporten op zee 10 9. Werken

Nadere informatie

Eindexamen wiskunde vmbo gl/tl 2009 - I OVERZICHT FORMULES: omtrek cirkel = π diameter. oppervlakte cirkel = π straal 2

Eindexamen wiskunde vmbo gl/tl 2009 - I OVERZICHT FORMULES: omtrek cirkel = π diameter. oppervlakte cirkel = π straal 2 OVEZICHT FOMULES: omtrek cirkel = π diameter oppervlakte cirkel = π straal 2 inhoud prisma = oppervlakte grondvlak hoogte inhoud cilinder = oppervlakte grondvlak hoogte inhoud kegel = 1 3 oppervlakte grondvlak

Nadere informatie

Excursie Vesuvius. De uitbarsting van de Vesuvius in 79 na Christus

Excursie Vesuvius. De uitbarsting van de Vesuvius in 79 na Christus Excursie Vesuvius De uitbarsting van de Vesuvius in 79 na Christus Aan de voet van de Vesuvius lagen 2000 jaar geleden al verschillende steden zoals Pompeji en Herculaneum. Met een mogelijke uitbarsting

Nadere informatie

Examen VWO. wiskunde A (pilot) tijdvak 1 woensdag 13 mei 13.30-16.30 uur. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage.

Examen VWO. wiskunde A (pilot) tijdvak 1 woensdag 13 mei 13.30-16.30 uur. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Examen VWO 2015 tijdvak 1 woensdag 13 mei 13.30-16.30 uur wiskunde A (pilot) Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Dit examen bestaat uit 21 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 79 punten te behalen.

Nadere informatie

Voor jongeren in het praktijkonderwijs

Voor jongeren in het praktijkonderwijs PrO -weekkrant Week 44 oktober/november 2013 Voor jongeren in het praktijkonderwijs 28 oktober - 3 november 2013 Eenvoudig Communiceren Doden door zware storm Foto: ANP Foto: ANP Het stormde maandag in

Nadere informatie

Over tsunami s & aardbevingen. Een tsunami! Wanneer bij ons?

Over tsunami s & aardbevingen. Een tsunami! Wanneer bij ons? Over tsunami s & aardbevingen Een tsunami! Wanneer bij ons? Een tsunami! Wanner bij ons? 26 december 2004 26 december 2004... de dag dat de wereld een nieuw woord leerde... 26 december 2004... de dag dat

Nadere informatie

25 april 2015: aardbeving verwoest Nepal

25 april 2015: aardbeving verwoest Nepal 25 april 2015: aardbeving verwoest Nepal Land Inwoners: 30.430.267 (België: 10.449.361) Oppervlakte: 147.181 km² (België: 30 528 km²) BNP/capita: $ 2 400 (België: $41 700) Bevolking Levensverwachting bij

Nadere informatie

Vrijdag 8 juni, 9.00-12.00 uur

Vrijdag 8 juni, 9.00-12.00 uur EXAMEN HOGER ALGEMEEN VOORTGEZET ONDERWIJS IN 1979 Vrijdag 8 juni, 9.00-12.00 uur NATUURKUNDE Dit examen bestaat uit 4 opgaven ft Deze opgaven zijn vastgesteld door de commissie bedoeld in artikel 24 van

Nadere informatie

Voor jongeren in het praktijkonderwijs. Storm raast over de Filipijnen

Voor jongeren in het praktijkonderwijs. Storm raast over de Filipijnen PrO -weekkrant Week 46 november 2013 Voor jongeren in het praktijkonderwijs 11-17 november 2013 Eenvoudig Communiceren Storm raast over de Filipijnen Foto: ANP Foto: ANP Het land de Filipijnen in Azië

Nadere informatie

Storm in het nieuws!

Storm in het nieuws! Kopieerblad 1 Storm in het nieuws! Storm in het nieuws! Wat weet je over de storm die heeft plaatsgevonden? Waar heeft de storm plaatsgevonden? Duid dit aan op de wereldkaart. Voeg hier eventueel een artikel

Nadere informatie

Een snaar vertoont de bovenstaande staande trilling. Met welke toon hebben we hier te maken? 1. De grondtoon; 2. De vijfde boventoon; 3. De zesde bove

Een snaar vertoont de bovenstaande staande trilling. Met welke toon hebben we hier te maken? 1. De grondtoon; 2. De vijfde boventoon; 3. De zesde bove Een snaar vertoont de bovenstaande staande trilling. Met welke toon hebben we hier te maken? 1. De grondtoon; 2. De vijfde boventoon; 3. De zesde boventoon; 4. De zevende boventoon. Een snaar vertoont

Nadere informatie

Werkblad bij de geoquest Vulkanen

Werkblad bij de geoquest Vulkanen Naam: Werkblad bij de geoquest Vulkanen 1. Wat zijn vulkanen? Een vulkaan is een berg opgebouwd uit lava en as. 2. a)hoe ontstaan vulkanen? Vulkanen ontstaan door breuken in de aardkorst. Door de stromingen

Nadere informatie

Groningen wie krijgt de schuld?

Groningen wie krijgt de schuld? Groningen wie krijgt de schuld? - Praktische hands-on seismologie-activiteit - Seismologie is onderdeel van het vak Aardrijkskunde en is de wetenschap die zich bezighoudt met het meten van (seismologische)

Nadere informatie

Aardrijkskunde Bewegende aarde Leerjaar 2ha HBAK Antwoordmodel

Aardrijkskunde Bewegende aarde Leerjaar 2ha HBAK Antwoordmodel Aardrijkskunde Bewegende aarde Leerjaar 2ha HBAK Antwoordmodel ------------------------------------------------------------------------------------------ Let op: - Je bent zelf verantwoordelijk voor het

Nadere informatie

Extreme woonplekken vmbo12. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie.

Extreme woonplekken vmbo12. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. Auteur VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 06 December 2016 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/63450 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs Maken

Nadere informatie

5,8. Hoofdstuk 1 Algemene geschiedenis. Hoofdstuk 2 Vulkanen 2.1 Wat is nu precies een vulkaan?

5,8. Hoofdstuk 1 Algemene geschiedenis. Hoofdstuk 2 Vulkanen 2.1 Wat is nu precies een vulkaan? Werkstuk door een scholier 2157 woorden 29 december 2005 5,8 62 keer beoordeeld Vak Aardrijkskunde Hoofdstuk 1 Algemene geschiedenis Duizenden jarenlang hebben mensen uit verschillende culturen geloofd

Nadere informatie

Examen VMBO-KB. wiskunde CSE KB. tijdvak 1 woensdag 20 mei 13.30-15.30 uur. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage.

Examen VMBO-KB. wiskunde CSE KB. tijdvak 1 woensdag 20 mei 13.30-15.30 uur. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Examen VMBO-KB 2009 tijdvak 1 woensdag 20 mei 13.30-15.30 uur wiskunde CSE KB Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Dit examen bestaat uit 25 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 75 punten te behalen.

Nadere informatie

Kernenergie: vriend of vijand?

Kernenergie: vriend of vijand? Hugo Vanderstraeten Van tsunami tot kernramp kernreactor komt er radioactieve straling vrij die 400 keer hoger is dan toegestaan. In een straal van twintig kilometer rond Op vrijdag 11 maart 2011 wordt

Nadere informatie

De horizontale bewegingen van de platen

De horizontale bewegingen van de platen De horizontale bewegingen van de platen!sommige platen bestaan uit oceanische korst, sommige uit continentale korst, sommige uit beiden.!een continentale plaat is lichter dan een oceanische plaat Platen

Nadere informatie

1. Het Heelal. De aarde lijkt groot, maar onze planeet is niet meer dan een stip in een onmetelijke ruimte.

1. Het Heelal. De aarde lijkt groot, maar onze planeet is niet meer dan een stip in een onmetelijke ruimte. De aarde 1. Het Heelal De aarde lijkt groot, maar onze planeet is niet meer dan een stip in een onmetelijke ruimte. De oerknal Wetenschappers denken dat er meer dan 15 miljoen jaar geleden een enorme ontploffing

Nadere informatie

Natuurverschijnselen. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie.

Natuurverschijnselen. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. Auteur Laatst gewijzigd Licentie Webadres VO-content 21 december 2018 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie https://maken.wikiwijs.nl/87250 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs van

Nadere informatie

Inleiding Waarom dit onderwerp?

Inleiding Waarom dit onderwerp? Inleiding Ik zou graag willen weten hoe vulkanen ontstaan. En wat de oorzaak kan zijn dat vulkanen uitbarsten. Waarom dit onderwerp? Ik heb dit onderwerp gekozen omdat ik laatst heel vaak de Etna op tv

Nadere informatie

2016 HOOFDDOEL LEZEN

2016 HOOFDDOEL LEZEN 44 2016 HOOFDDOEL LEZEN Je leert in deze les meer over het onderwerp aardbevingen. Je haalt hiervoor informatie uit verschillende bronnen. Het maken van een mindmap kan je helpen om de informatie beter

Nadere informatie

Samenvatting Aardrijkskunde hoofdstuk 5 paragraaf 1tm5

Samenvatting Aardrijkskunde hoofdstuk 5 paragraaf 1tm5 Samenvatting Aardrijkskunde hoofdstuk 5 paragraaf 1tm5 Samenvatting door een scholier 1899 woorden 24 juni 2016 1 2 keer beoordeeld Vak Methode Aardrijkskunde De Geo Aardrijkskunde hoofdstuk 5 par 1 t/m

Nadere informatie

IJSLAND: EEN LAND VAN WATER EN VUUR

IJSLAND: EEN LAND VAN WATER EN VUUR Naam: Klas : Nr: Datum: IJSLAND: EEN LAND VAN WATER EN VUUR A. Roegis & L. Van Eycken 2014-2015 BACHELORPROEF HOGENT Aardrijkskunde IJsland: een land van water en vuur Pagina 2 Deze werkbundel mag gebruikt

Nadere informatie

wiskunde CSE GL en TL

wiskunde CSE GL en TL Examen VMBO-L en TL 2009 tijdvak 1 woensdag 20 mei 13.30-15.30 uur wiskunde CSE L en TL Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Dit examen bestaat uit 24 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 75 punten

Nadere informatie

Fysische Geografie. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/67092

Fysische Geografie. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/67092 Auteur Jorick Boll Laatst gewijzigd 23 november 2016 Licentie CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie Webadres https://maken.wikiwijs.nl/67092 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs Maken van Kennisnet.

Nadere informatie

Les 1 Ontstaan aardgas

Les 1 Ontstaan aardgas Les 1 Ontstaan aardgas In 1959 werd onder het land van boer Boon in de buurt van Slochteren gas ontdekt. Het bleek één van de grootste gasvelden van de wereld te zijn! Hoe is dat gas in de boden van Nederland

Nadere informatie

Wonen - Extreme woonplekken. VO-content StudioVO. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie.

Wonen - Extreme woonplekken. VO-content StudioVO. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. Auteur VO-content StudioVO Laatst gewijzigd Licentie Webadres 14 July 2013 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/44995 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijsleermiddelenplein.

Nadere informatie

Begrijpend en studerend lezen. leerlingmateriaal proefles les zelfstandig werken

Begrijpend en studerend lezen. leerlingmateriaal proefles les zelfstandig werken Begrijpend en studerend lezen leerlingmateriaal proefles les zelfstandig werken 8 BLOK 2 LES 2 TORNADO S www.tornadoweb.nl/tornado www.tornadoweb.nl/ooggetuigenverslagen 1 1 Dood en verderf Het plaatsje

Nadere informatie

Alternatieve energieopwekking

Alternatieve energieopwekking Alternatieve energieopwekking Energie wordt al tientallen jaren opgewekt met een paar energiebronnen: Kolen Gas Olie Kernenergie De eerste drie vallen onder de fossiele brandstoffen. Fossiele brandstoffen

Nadere informatie

Soorten vulkanen. Tefra vulkaan: Werkende vulkaan: Er zijn heel veel soorten vulkanen en ik ga er 6 opnoemen en er wat over vertellen dat zijn,

Soorten vulkanen. Tefra vulkaan: Werkende vulkaan: Er zijn heel veel soorten vulkanen en ik ga er 6 opnoemen en er wat over vertellen dat zijn, Voorwoord Ik doe mijn werkstuk over vulkanen, ik doe hem over vulkanen omdat ik er echt niets over wist, en het leek me een superleuk en interessant onderwerp, ik ga u iets leren wat voor soorten uitbarstingen

Nadere informatie

AARDBEVINGEN EEN SCHOKKENDE NATUURRAMP NATUURRAMPEN. Hallo! WERKBOEK VOOR LEERLINGEN INHOUD. Vul hier je naam in. Wat is een aardbeving?

AARDBEVINGEN EEN SCHOKKENDE NATUURRAMP NATUURRAMPEN. Hallo! WERKBOEK VOOR LEERLINGEN INHOUD. Vul hier je naam in. Wat is een aardbeving? EEN SCHOKKENDE NATUURRAMP ERKBOEK VOOR LEERLINGEN Vul hier je naam in. INHOUD at is een aardbeving? 2 Hoe ontstaat een aardbeving? 3 Aardbevingen in Nederland 4 De schaal van Richter 5 aar komen aardbevingen

Nadere informatie

1. Je gaat zo meteen een tekst lezen. Tijdens het lezen ga je vragen stellen. Lees eerst de uitleg.

1. Je gaat zo meteen een tekst lezen. Tijdens het lezen ga je vragen stellen. Lees eerst de uitleg. Tekst lezen en vragen stellen 1. Je gaat zo meteen een tekst lezen. Tijdens het lezen ga je vragen stellen. Lees eerst de uitleg. Als je een tekst leest, kun je vragen stellen over de tekst. Dan begrijp

Nadere informatie

EEN SLAPENDE VULKAAN ONTWAAKT

EEN SLAPENDE VULKAAN ONTWAAKT EEN SLAPENDE VULKAAN ONTWAAKT Veel belangstelling bij de naderende uitbarsting van de Mount St. Helens (najaar 2004). 30 september 2004 DE VULKANISCHE ACTIVITEIT RONDOM MOUNT ST. HELENS IS TOEGENOMEN.

Nadere informatie

Hierin is λ de golflengte in m, v de golfsnelheid in m/s en T de trillingstijd in s.

Hierin is λ de golflengte in m, v de golfsnelheid in m/s en T de trillingstijd in s. Inhoud... 2 Opgave: Golf in koord... 3 Interferentie... 4 Antigeluid... 5 Staande golven... 5 Snaarinstrumenten... 6 Blaasinstrumenten... 7 Opgaven... 8 Opgave: Gitaar... 8 Opgave: Kerkorgel... 9 1/10

Nadere informatie

Examen VMBO-KB. wiskunde CSE KB. tijdvak 2 dinsdag 19 juni 13.30-15.30 uur. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage.

Examen VMBO-KB. wiskunde CSE KB. tijdvak 2 dinsdag 19 juni 13.30-15.30 uur. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Examen VMBO-KB 2007 tijdvak 2 dinsdag 19 juni 13.30-15.30 uur wiskunde CSE KB Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Dit examen bestaat uit 24 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 78 punten te behalen.

Nadere informatie

Je kunt in de grafiek aflezen wat de gewichtstoename is van schapen die zwanger zijn van één, twee of drie lammetjes.

Je kunt in de grafiek aflezen wat de gewichtstoename is van schapen die zwanger zijn van één, twee of drie lammetjes. Zwanger schaap Een schaap is gemiddeld 147 dagen (21 weken) zwanger. Tijdens de zwangerschap neemt het gewicht van het schaap toe. Je kunt in de grafiek aflezen wat de gewichtstoename is van schapen die

Nadere informatie

6,6. Antwoorden door een scholier 1458 woorden 14 februari keer beoordeeld. Aardrijkskunde

6,6. Antwoorden door een scholier 1458 woorden 14 februari keer beoordeeld. Aardrijkskunde Antwoorden door een scholier 1458 woorden 14 februari 2011 6,6 11 keer beoordeeld Vak Aardrijkskunde Paragraaf 1: 1a rijst, zon, massage, kruiden, palmbomen, vruchtbaar land B 1(B) 2(E) 3(G) 4(A) 5(K)

Nadere informatie

inhoud 1. Inleiding 3 2. Wat is een maan? 4 3. Het ontstaan van de maan 4. De maan en de maanden 5. Kijken naar de maan 6. Landing op de maan

inhoud 1. Inleiding 3 2. Wat is een maan? 4 3. Het ontstaan van de maan 4. De maan en de maanden 5. Kijken naar de maan 6. Landing op de maan De maan inhoud 1. Inleiding 3 2. Wat is een maan? 4 3. Het ontstaan van de maan 5 4. De maan en de maanden 6 5. Kijken naar de maan 7 6. Landing op de maan 8 7. Het weer op de maan 9 8. Het maanlanschap

Nadere informatie

4 Dodelijke vloedgolf

4 Dodelijke vloedgolf 4 Dodelijke vloedgolf 1 a voor de kust van Sumatra b 9.0 c zeer catastrofaal d doordat de zeebodem werd opgetild en weer neergegooid e omdat de golven op zee niet erg hoog waren 2 a De zeebodem remt het

Nadere informatie

?- Het rampenbladje- . Het rampenbladje van Chelsey Geerts en Ditte dupre. Veel rampen plezier :)

?- Het rampenbladje- . Het rampenbladje van Chelsey Geerts en Ditte dupre. Veel rampen plezier :) ?- Het rampenbladje-. Het rampenbladje van Chelsey Geerts en Ditte dupre. Veel rampen plezier :) Haaien in de stad door overstroming I n Australi ë is een zware overstroming plaats gevonden. Er zijn in

Nadere informatie

De Noordzee HET ONTSTAAN

De Noordzee HET ONTSTAAN De Noordzee De Noordzee is de zee tussen Noorwegen, Groot-Brittannië, Frankrijk, België, Nederland, Duitsland en Denemarken. De Noordzee is een ondiepe (30-200 m) randzee van de Atlantische oceaan met

Nadere informatie

EXAMEN VOORBEREIDEND WETENSCHAPPELUK ONDERWIJS IN 1979 , I. Dit examen bestaat uit 4 opgaven. " '"of) r.. I r. ',' t, J I i I.

EXAMEN VOORBEREIDEND WETENSCHAPPELUK ONDERWIJS IN 1979 , I. Dit examen bestaat uit 4 opgaven.  'of) r.. I r. ',' t, J I i I. .o. EXAMEN VOORBEREDEND WETENSCHAPPELUK ONDERWJS N 1979 ' Vrijdag 8 juni, 9.00-12.00 uur NATUURKUNDE.,, Dit examen bestaat uit 4 opgaven ',", "t, ', ' " '"of) r.. r ',' t, J i.'" 'f 1 '.., o. 1 i Deze

Nadere informatie

Prehistorie (van tot )

Prehistorie (van tot ) Prehistorie (van tot ) Oerknal of Big Bang We bekijken samen twee korte filmpjes. Waarover gaan deze filmpjes? - - Wat is de Oerknal? Maak een woordspin met alles waaraan jij denkt als je het woord Oerknal

Nadere informatie

Begrijpend Iaen. IIJIER 3 Herhaling: remediëring. .. Wat is droogtd' 2 Wat Is het nut van bomen?

Begrijpend Iaen. IIJIER 3 Herhaling: remediëring. .. Wat is droogtd' 2 Wat Is het nut van bomen? Kopieerblad 9 Begrijpend Iaen.. Wat is droogtd' Droogte treedt op als de regen die mensen verwachten niet komt. Er is nergens water. De bodem droogt uit en rivieren en meren komen droog te staan. Gewassen

Nadere informatie

Werkblad 3 Krachten - Thema 14 (niveau basis)

Werkblad 3 Krachten - Thema 14 (niveau basis) Werkblad 3 Krachten - Thema 14 (niveau basis) Opdracht Dit werkblad dient als voorbereiding voor de toets die in week 6 plaats vindt. Je mag dit werkblad maken in groepjes van maximaal 4 personen. Je moet

Nadere informatie