Vietnam, land van de uitgestrekte rijstvelden, de vele scooters en vietnamese hoedjes van gevlochten plataanbladeren (non la s).

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Vietnam, land van de uitgestrekte rijstvelden, de vele scooters en vietnamese hoedjes van gevlochten plataanbladeren (non la s)."

Transcriptie

1

2 - Keramiek uit Vietnam - Vietnam, land van de uitgestrekte rijstvelden, de vele scooters en vietnamese hoedjes van gevlochten plataanbladeren (non la s).

3 - Keramiek uit Vietnam - Vietnam is ongeveer 8 keer zo groot als Nederland en telt ruim 85 miljoen inwoners.

4 - Keramiek uit Vietnam - Het Zuid-Aziatische Vietnam grenst in het westen aan Laos en Cambodja en in het noorden aan China.

5 - Keramiek uit Vietnam - Vietnam heeft eeuwenlang strijd gevoerd tegen verschillende vijanden. Dit verklaart het grote aantal etnische bevolkingsgroepen, maar liefst 54 (!).

6 - Keramiek uit Vietnam - Vanaf 200 voor Christus is Vietnam tien eeuwen lang overheerst door China. Ook nu is de Chinese invloed op de Vietnamese cultuur nog steeds merkbaar.

7 - Keramiek uit Vietnam - Vietnam is eeuwenlang overheerst door respectievelijk China, Mongolië, Portugal, Frankrijk en Japan.

8 - Keramiek uit Vietnam - Na WO II ontving het communistische Noorden steun van China en de Sovjet-Unie. Frankrijk en de VS streden hiertegen vanuit Zuid-Vietnam.

9 - Keramiek uit Vietnam - Tegen deze gewelddadige Vietnam oorlog kwam vanuit Europa en de VS steeds meer protest. In 1975 trok de VS zich terug.

10 - Keramiek uit Vietnam - Tot in de jaren 90 werd Vietnam geboycot door het westen.

11 - Keramiek uit Vietnam - De laatste jaren verliest het communisme steeds meer terrein in Vietnam. De betrekkingen met het westen worden beter en de vrijheid van het volk groter.

12 - Keramiek uit Vietnam - Het onderwijs in Vietnam is van zeer laag niveau. Onder meer vanwege slecht opgeleide leraren en gebrek aan klaslokalen en boeken.

13 -Keramiek uit Vietnam - Het analfabetisme is zeer laag. Bijna alle kinderen gaan naar de basisschool. Hiervan stroomt echter slechts een derde door naar het voortgezet onderwijs.

14 - Keramiek uit Vietnam - De drie belangrijkste religies zijn het boeddhisme, taoïsme en confucianisme. Ook animisme en voorouderverering spelen een grote rol.

15 - Keramiek uit Vietnam - Sinds 1992 is er in Vietnam vrijheid van godsdienst. De marxistisch/communistisch georiënteerde overheid moedigt de uitoefening van godsdienst dan ook niet aan.

16 - Keramiek uit Vietnam - De gemiddelde levensverwachting voor mannen is 67,9. Voor vrouwen is deze 73 jaar.

17 -Keramiek uit Vietnam - Sinds de economische hervormingen in de jaren 90 groeit de economie in de stad aanzienlijk. Op het platteland is er echter nog veel armoede.

18 - Keramiek uit Vietnam - Vietnam is s werelds tweede grootste rijstexporteur. Thailand is de koploper.

19 - Keramiek uit Vietnam - Vietnam is een langgerekt bergachtig land met een gevarieerd klimaat. Het noorden is subtropisch, het zuiden is met een gemiddelde temperatuur van 27 C tropisch.

20 - Keramiek uit Vietnam - De scooter is in Vietnam een zeer populair vervoersmiddel voor mens, dier en materiaal.

21 - Keramiek uit Vietnam - Tet is het Chinese Nieuwjaar en een nationale feestdag in Vietnam. Tijdens Tet gaat iedereen naar familie en ligt nagenoeg het gehele bedrijfsleven enkele weken stil.

22 - Keramiek uit Vietnam - De keramiek van De Evenaar komt uit Bat Trang Bat (Noord Vietnam). Bat Trang is hèt keramiekdorp van Vietnam. Nagenoeg al het servies, zowel voor de export als de lokale markt, wordt hier gemaakt.

23 -Keramiek uit Vietnam - Het servies en de chocolade fonduesets van De Evenaar wordt gemaakt door de producenten van Cong. Zij leveren vanaf 2004 kunstnijverheid aan De Evenaar.

24 - Keramiek uit Vietnam - Het bedrijf van producent Cong begon generaties geleden als klein familiebedrijf. Nu biedt hij, als er grote orders zijn, aan zo n vijftig personen werk.

25 - Keramiek uit Vietnam - De meerderheid van de producenten van Cong is vrouw (70%). Zij komen van het omringende platteland en worden opgeleid binnen het bedrijf van Cong.

26 -Keramiek uit Vietnam - De asymmetrische kommen en tajines van De Evenaar worden gemaakt door de producenten van Cuong.

27 -Keramiek uit Vietnam - Producent Cuong en z n vrouw (midden op foto) zetten zo n tien jaar geleden hun bedrijf op. Ze begonnen als klein familiebedrijf en hebben nu ca. 25 werknemers in dienst.

28 - Keramiek uit Vietnam - De Evenaar is een vaste afnemer van Cuong en Cong en verzekert hen met haar terugkerende orders van werk en inkomen.

29 - Keramiek uit Vietnam - De duurzame handelsrelatie met De Evenaar biedt mogelijkheden om samen te werken aan productontwikkeling.

30 - Keramiek uit Vietnam - De Evenaar adviseert de producenten ook over inpakmethodes, het coderen van artikelen en het maken van een goede prijsberekening voor hun kunstnijverheid.

31 - Keramiek uit Vietnam - De Vietnamese manier van verpakken en vervoeren verschilt behoorlijk van onze wijze.

32 - Keramiek uit Vietnam - De Evenaar adviseerde om de keramiek in dozen te verpakken in plaats van in rieten manden. De producenten vonden dit in het begin maar vreemd.

33 - Keramiek uit Vietnam - Het is voor de producenten altijd erg leuk om zichzelf terug te zien in het promotiemateriaal van De Evenaar, zoals in deze kerstbrochure.

34 - Keramiek uit Vietnam - De Evenaar gebruikt een deel van haar winst voor sponsoring van lokale projecten, zoals steun aan een basisschool in keramiekdorp Bat Trang.

35 Door de samenwerking met De Evenaar kan Vevee aan zo n 140 producenten werk en een vast inkomen bieden. - Keramiek uit Vietnam - Met het sponsorgeld van De Evenaar kocht de school leerboeken voor de armste leerlingen en scholingsmateriaal voor docenten.

36 Door de samenwerking met De Evenaar kan Vevee aan zo n 140 producenten werk en een vast inkomen bieden. - Keramiek uit Vietnam - De producenten van Cong en Cuong laten in de volgende dia s zien hoe zij servies en de andere producten van keramiek maken.

37 Door de samenwerking met De Evenaar kan Vevee aan zo n 140 producenten werk en een vast inkomen bieden. - Keramiek uit Vietnam - De klei voor het keramiek wordt gewonnen in de buurt van Bat Trang. In een grote beslagkom wordt de klei met water vermengd tot een gladde massa.

38 Door de samenwerking met De Evenaar kan Vevee aan zo n 140 producenten werk en een vast inkomen bieden. - Keramiek uit Vietnam - De producenten gebruiken een op maat gemaakte mal voor de productie van het handgemaakte servies.

39 Door de samenwerking met De Evenaar kan Vevee aan zo n 140 producenten werk en een vast inkomen bieden. - Keramiek uit Vietnam - De mal bestaat uit meerdere delen. Deze worden bij elkaar gebonden met behulp van een fietsband.

40 Door de samenwerking met De Evenaar kan Vevee aan zo n 140 producenten werk en een vast inkomen bieden. - Keramiek uit Vietnam - De vloeibare klei wordt in de mal gegoten.

41 Door de samenwerking met De Evenaar kan Vevee aan zo n 140 producenten werk en een vast inkomen bieden. - Keramiek uit Vietnam - De mal van gips onttrekt vocht uit de vloeibare klei. Hierdoor droogt de buitenste kleirand uit.

42 Door de samenwerking met De Evenaar kan Vevee aan zo n 140 producenten werk en een vast inkomen bieden. - Keramiek uit Vietnam - De producenten weten precies hoe lang ze de klei in de mal moeten laten zitten om de gewenste wanddikte te krijgen. De rest van de klei wordt vervolgens uit de mal gegoten.

43 Door de samenwerking met De Evenaar kan Vevee aan zo n 140 producenten werk en een vast inkomen bieden. - Keramiek uit Vietnam - Als het voorwerp te snel uit de mal gehaald wordt, zakt het als een plumpudding in elkaar.

44 Door de samenwerking met De Evenaar kan Vevee aan zo n 140 producenten werk en een vast inkomen bieden. - Keramiek uit Vietnam - Vervolgens wordt het keramiek minimaal een dag te drogen gezet.

45 Door de samenwerking met De Evenaar kan Vevee aan zo n 140 producenten werk en een vast inkomen bieden. - Keramiek uit Vietnam - Wanneer het keramiek droog is gaat het in grote partijen de biscuitoven in. Hier wordt het enkele uren in voorgebakken.

46 Door de samenwerking met De Evenaar kan Vevee aan zo n 140 producenten werk en een vast inkomen bieden. - Keramiek uit Vietnam - De biscuitoven wordt opgestookt met houtskool. Dit wordt gewonnen in de nabijgelegen houtskoolmijn.

47 Door de samenwerking met De Evenaar kan Vevee aan zo n 140 producenten werk en een vast inkomen bieden. - Keramiek uit Vietnam - Hierna komt er een glazuurlaag overheen. Om dit gelijkmatig te verdelen blijft de producent continu ronddraaien met het bord terwijl ze het glazuur er overheen giet.

48 Door de samenwerking met De Evenaar kan Vevee aan zo n 140 producenten werk en een vast inkomen bieden. - Keramiek uit Vietnam - De producenten maken voor het glazuren hun eigen gereedschap van flacons. Een mooie vorm van recycling.

49 Door de samenwerking met De Evenaar kan Vevee aan zo n 140 producenten werk en een vast inkomen bieden. - Keramiek uit Vietnam - Voordat het keramiek de oven ingaat, wordt het met de hand beschilderd.

50 Door de samenwerking met De Evenaar kan Vevee aan zo n 140 producenten werk en een vast inkomen bieden. - Keramiek uit Vietnam - Om een mooie ronde lijn te zetten plaatst de producent de kwast op de schaal terwijl deze ronddraait op een draaischijf.

51 Door de samenwerking met De Evenaar kan Vevee aan zo n 140 producenten werk en een vast inkomen bieden. - Keramiek uit Vietnam - Na het aanbrengen van de glazuurlaag en eventuele beschildering gaat de voorgebakken keramiek een dag lang de gasoven in.

52 Door de samenwerking met De Evenaar kan Vevee aan zo n 140 producenten werk en een vast inkomen bieden. - Keramiek uit Vietnam - Het gebruik van de gasoven is kostbaar. Het keramiek wordt dan ook zeer efficiënt opgestapeld om zoveel mogelijk in één keer te kunnen bakken.

53 Door de samenwerking met De Evenaar kan Vevee aan zo n 140 producenten werk en een vast inkomen bieden. - Keramiek uit Vietnam - Het vereist vakmanschap om de oven goed te bedienen en op de juiste temperatuur te krijgen. Maar het resultaat mag er zijn!

54 Door de samenwerking met De Evenaar kan Vevee aan zo n 140 producenten werk en een vast inkomen bieden. - Keramiek uit Vietnam - De tajines en asymetrische kommetjes van De Evenaar worden gemaakt door de producenten van Cuong.

55 Door de samenwerking met De Evenaar kan Vevee aan zo n 140 producenten werk en een vast inkomen bieden. - Keramiek uit Vietnam - De producenten van Cuong hanteren een andere methode dan Cong om deze asymmetrische kommen en de tajines te maken.

56 Door de samenwerking met De Evenaar kan Vevee aan zo n 140 producenten werk en een vast inkomen bieden. - Keramiek uit Vietnam - Bij deze methode legt de producent een blok klei in een mal. Deze mal draait rond op een schijf.

57 Door de samenwerking met De Evenaar kan Vevee aan zo n 140 producenten werk en een vast inkomen bieden. - Keramiek uit Vietnam - Door een tegenmal in de klei te duwen en rond te laten draaien krijgt de schaal de gewenste vorm.

58 Door de samenwerking met De Evenaar kan Vevee aan zo n 140 producenten werk en een vast inkomen bieden. - Keramiek uit Vietnam - De producenten draaien de kommen zorgvuldig rond.

59 Door de samenwerking met De Evenaar kan Vevee aan zo n 140 producenten werk en een vast inkomen bieden. - Keramiek uit Vietnam - De reststukken worden vermengd met water en opnieuw vermalen tot klei.

60 Door de samenwerking met De Evenaar kan Vevee aan zo n 140 producenten werk en een vast inkomen bieden. - Keramiek uit Vietnam - De top van de tajinedeksel wordt met de eerder getoonde malmethode gemaakt. Deze wordt er naderhand opgezet.

61 Door de samenwerking met De Evenaar kan Vevee aan zo n 140 producenten werk en een vast inkomen bieden. - Keramiek uit Vietnam - De tajines en kommetjes worden op dezelfde manier gebakken als het serviesgoed. In 2008 bouwde producent Cuong hiervoor een nieuwe fabriek.

62 Door de samenwerking met De Evenaar kan Vevee aan zo n 140 producenten werk en een vast inkomen bieden. - Keramiek uit Vietnam - Goede werkomstandigheden staan hoog in het vaandel in deze nieuwe fabriek. De oven die tot 1300 C wordt opgestookt is dan ook goed geïsoleerd.

63 Door de samenwerking met De Evenaar kan Vevee aan zo n 140 producenten werk en een vast inkomen bieden. -Keramiek uit Vietnam - Om een product te maken zijn zeven verschillende personen bezig. Inclusief baktijd, duurt het productie proces ongeveer 1 week.

64 Door de samenwerking met De Evenaar kan Vevee aan zo n 140 producenten werk en een vast inkomen bieden. - Keramiek uit Vietnam - Voordat het keramiek ingepakt wordt, wordt het gecontroleerd op kwaliteit.

65 Door de samenwerking met De Evenaar kan Vevee aan zo n 140 producenten werk en een vast inkomen bieden. - Keramiek uit Vietnam - Wanneer het keramiek door de kwaliteitscontrole heen is wordt het ingepakt om naar Nederland te verschepen.

66 Door de samenwerking met De Evenaar kan Vevee aan zo n 140 producenten werk en een vast inkomen bieden. - Keramiek uit Vietnam - Vietnam staat bekend om zijn hoedjes (non la s), maar producenten als Cong en Cuong zetten Vietnam ook op de kaart als keramiekland.

- Rieten manden uit Madagaskar - Madagaskar wordt ook wel het rode eiland genoemd, een verwijzing naar de roodbruine aarde.

- Rieten manden uit Madagaskar - Madagaskar wordt ook wel het rode eiland genoemd, een verwijzing naar de roodbruine aarde. - Rieten manden uit Madagaskar - Madagaskar wordt ook wel het rode eiland genoemd, een verwijzing naar de roodbruine aarde. - Rieten manden uit Madagaskar De eerste inwoners kwamen zo n 2000 jaar geleden

Nadere informatie

- Gerecycled blik uit Madagaskar - Madagaskar wordt ook wel het rode eiland genoemd, een verwijzing naar de roodbruine aarde.

- Gerecycled blik uit Madagaskar - Madagaskar wordt ook wel het rode eiland genoemd, een verwijzing naar de roodbruine aarde. Madagaskar wordt ook wel het rode eiland genoemd, een verwijzing naar de roodbruine aarde. De eerste inwoners kwamen zo n 2000 jaar geleden vanuit Indonesië en Maleisië. De meerderheid van de bevolking

Nadere informatie

- Kisiisteen uit Kenia - Kenia, land van de safari s en de Maasai.

- Kisiisteen uit Kenia - Kenia, land van de safari s en de Maasai. Kenia, land van de safari s en de Maasai. Kenia, land van de safari s en de Maasai. Kenia is veertien keer zo groot als Nederland en telt ruim 30 miljoen inwoners. De ruimtelijke spreiding van de bevolking

Nadere informatie

WAT IS GOUDS PLATEEL?

WAT IS GOUDS PLATEEL? WAT IS GOUDS PLATEEL? Plateel betekent beschilderd aardewerk. Aardewerk is een verzamelnaam voor voorwerpen van gebakken klei. Dat kan van alles zijn: een vaas, een kop en schotel, een bord, een suikerpotje,

Nadere informatie

De Meern, maart 2015. Multifunctionele bibliotheek voor Serey Damnak basisschool in Takeo

De Meern, maart 2015. Multifunctionele bibliotheek voor Serey Damnak basisschool in Takeo STICHTING HOPEFUL CHILDREN CENTER CAMBODJA Wolweverslaan 13 3454 GK De Meern (NL) +31 (0)30 662 20 35 info@hopefulchildrencenter.org www.hopefulchildrencenter.org De Meern, maart 2015 Multifunctionele

Nadere informatie

Eten en Drinken. Retail Trainingen. alles over glas, keramiek, bestek, koffie en thee. Onderdeel van de opleiding Verkopen in de Gemengde Branche

Eten en Drinken. Retail Trainingen. alles over glas, keramiek, bestek, koffie en thee. Onderdeel van de opleiding Verkopen in de Gemengde Branche alles over glas, keramiek, bestek, koffie en thee Onderdeel van de opleiding Verkopen in de Gemengde Branche Retail Trainingen 2 Dit vakinformatieboek is een uitgave van: Vereniging Gebra, Zoetermeer Ontwikkeld

Nadere informatie

een wereld apart Vanuit aardrijkskundige (= geografische) invalshoek

een wereld apart Vanuit aardrijkskundige (= geografische) invalshoek een wereld apart Vanuit aardrijkskundige (= geografische) invalshoek Wat is aardrijkskunde op zoek naar een verklaring voor de ruimtelijke verschijnselen aan het aardoppervlak. Beschrijvende vragen: bodem

Nadere informatie

Keramiek Wat is klei eigenlijk? Aardewerk

Keramiek Wat is klei eigenlijk? Aardewerk Keramiek Bloempotten en vazen zijn er in allerlei soorten en maten. Van zo piepklein als een vingerhoed tot zo groot dat het je al in de rug schiet bij alleen het zien van de pot. Verreweg de meeste van

Nadere informatie

Eén Korea, twee landen

Eén Korea, twee landen 1 Doelgroep De lesbrief is bedoeld voor leerlingen in de onderbouw vmbo, havo en vwo. Het uitwerken van de opdrachten kost de leerling ongeveer een tot anderhalf lesuur (van 50 minuten). De onderzoeksvragen

Nadere informatie

Verblijf in The Pottery Workshop, Jingdezhen, China van 3 Juli t/m 31 Juli 2018

Verblijf in The Pottery Workshop, Jingdezhen, China van 3 Juli t/m 31 Juli 2018 Verblijf in The Pottery Workshop, Jingdezhen, China van 3 Juli t/m 31 Juli 2018 Alles is anders in China, de cultuur, het eten, de taal en zo ook de klei (het porselein). Je ondergaat een cultuurshock.

Nadere informatie

Weeshuisproject in Myanmar. Kerstactie Fioretti College

Weeshuisproject in Myanmar. Kerstactie Fioretti College Weeshuisproject in Myanmar Kerstactie 2012 - Fioretti College Geografie Myanmar Myanmar heette tot 1989 Birma/Burma Het grenst aan Bangladesh, India, China, Laos en Thailand Het land is 16 keer zo groot

Nadere informatie

China. Als ontwikkelingsland

China. Als ontwikkelingsland Als ontwikkelingsland Paragraaf 1 Wat is een ontwikkelingsland? Een ontwikkelingsland is een land waaraan hulp wordt verleend ter bevordering van de economische ontplooiing. Paragraaf 1.1 Kenmerken *Het

Nadere informatie

Argentinië. Inleiding. Geografie

Argentinië. Inleiding. Geografie Argentinië Inleiding Argentinië is vooral bekend om de Tango, dat is een wereldberoemde dans, op speciale muziek. En natuurlijk is Argentinië óók bekend om Máxima. De tango is in de 19e eeuw ontstaan in

Nadere informatie

WORKSHOPS & CURSUSSEN

WORKSHOPS & CURSUSSEN WORKSHOPS & CURSUSSEN Creatief, gezellig en leerzaam INTRODUCTIE WORKSHOPS OVERZICHT introductie Bij Atelier Klei & Zij maken we sieraden en accessoires van keramiek. 1. PLANTENPOTJE je kunt ook zelf aan

Nadere informatie

inhoud blz. Klei 1. Hoe is klei ontstaan? 2. Wat is er bijzonder aan klei? 3. Klei in vroeger tijd 4. Gebruik in onze tijd 5.

inhoud blz. Klei 1. Hoe is klei ontstaan? 2. Wat is er bijzonder aan klei? 3. Klei in vroeger tijd 4. Gebruik in onze tijd 5. Klei inhoud blz. Klei 3 1. Hoe is klei ontstaan? 4 2. Wat is er bijzonder aan klei? 7 3. Klei in vroeger tijd 8 4. Gebruik in onze tijd 11 5. Kleiweetjes 13 6. Filmpjes 15 Pluskaarten 16 Bronnen en foto

Nadere informatie

De Vietnam-oorlog. De Vietnam-oorlog. De Vietnam-oorlog. De Vietnam-oorlog. Twee grote processen

De Vietnam-oorlog. De Vietnam-oorlog. De Vietnam-oorlog. De Vietnam-oorlog. Twee grote processen Koude Oorlog Amerikaanse buitenlandse politiek communisme rivaliteiten tussen de Sovjet-Unie en China nationalistische bewegingen dekolonisatie Twee grote processen Koude oorlog Nationalisme en dekolonisatie

Nadere informatie

PERSBERICHT. Brussel, 7 maart u40 (CET) Ageas en BlackRock: Transparantiekennisgeving

PERSBERICHT. Brussel, 7 maart u40 (CET) Ageas en BlackRock: Transparantiekennisgeving PERSBERICHT Brussel, 7 maart 2019-17u40 (CET) Ageas en BlackRock: Transparantiekennisgeving BlackRock informeerde Ageas op 6 maart 2019, overeenkomstig de financiële transparantievereisten*, dat zijn belang

Nadere informatie

Een conflict niet alleen maar om macht en belangen, maar ook tussen 2 ideologieën: Kapitalisme/democratie en Communisme

Een conflict niet alleen maar om macht en belangen, maar ook tussen 2 ideologieën: Kapitalisme/democratie en Communisme Samenvatting door M. 508 woorden 21 juni 2016 0 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Samenvatting GS Definitie Koude Oorlog: Conflict waarbij alle middelen (economisch, politiek, ideologisch, etc.) worden

Nadere informatie

Praktische opdracht Economie Wat voor rol heeft de opkomende economie van China in de wereldeconomie?

Praktische opdracht Economie Wat voor rol heeft de opkomende economie van China in de wereldeconomie? Praktische opdracht Economie Wat voor rol heeft de opkomende economie van China in de wereldeconomie? Praktische-opdracht door een scholier 2129 woorden 18 juni 2006 6,5 45 keer beoordeeld Vak Economie

Nadere informatie

Eindexamen aardrijkskunde vwo II

Eindexamen aardrijkskunde vwo II Zuidoost-Azië Opgave 5 Regionale en sociale ongelijkheid in Vietnam Bestudeer de bronnen 1 en 2 uit het bronnenboekje die bij deze opgave horen. Gebruik bron 1 en een atlaskaart. De regio s die nu het

Nadere informatie

1. De bevolkingsspreiding en -groei in de wereld

1. De bevolkingsspreiding en -groei in de wereld Hoofdstuk 3 Socio- economische verscheidenheid 1. De bevolkingsspreiding en -groei in de wereld 1.1 De wereldblokken Noteer per reeks welk gemeenschappelijk thema je kan herkennen. REEKS 1 Thema:.. REEKS

Nadere informatie

Het werkproces - Van klei tot pot

Het werkproces - Van klei tot pot Het werkproces - Van klei tot pot Op deze pagina wil ik, voor degenen die daar nog niet mee bekend zijn, het werkproces van klei tot pot beschrijven. Klei Het hele gebeuren begint met de klei. Tegenwoordig

Nadere informatie

Afghanistan docentenhandleiding

Afghanistan docentenhandleiding Afghanistan docentenhandleiding Docentenhandleiding Inhoud De situatie in Afghanistan wordt in het nieuws ondergesneeuwd door andere conflicten. Toch gaat daar de strijd voort. Bijna elke week zijn er

Nadere informatie

Verkenning van mijn slice. Week 2 Onderzoek Project Printmedia B5 Vera den Engelsman

Verkenning van mijn slice. Week 2 Onderzoek Project Printmedia B5 Vera den Engelsman Verkenning van mijn slice Week 2 Onderzoek Onderzoek in mijn slice Week 3 Onderzoek/Verkenning Interview Vehbi Over Vehbi * Turkse komaf * Broer eigenaar theehuis Pamukalle * Sinds 1978 in Nederland *

Nadere informatie

Geschiedenis Amerika en Frankrijk in de tijd van pruiken en revoluties: een overzicht. Een les van: Bor

Geschiedenis Amerika en Frankrijk in de tijd van pruiken en revoluties: een overzicht. Een les van: Bor Geschiedenis Amerika en Frankrijk in de tijd van pruiken en revoluties: een overzicht. Een les van: Bor Terugkijken: Bij de ene revolutie ontstaat een nieuw en onafhankelijk land. Vrijheid is voor de inwoners

Nadere informatie

Relatiegeschenken catalogus

Relatiegeschenken catalogus Relatiegeschenken catalogus 01. Interieurdecoratie: handgemaakte beelden in serpentijnsteen en speksteen vanaf blz. 2 11. Interieurdecoratie: handgemaakte beelden in hout vanaf blz. 6 21. Interieurdecoratie:

Nadere informatie

Schattig! n fairtrade cadeau

Schattig! n fairtrade cadeau Schattig! n fairtrade cadeau De liefste moeder verdient een schat Zuid-Afrika, een hart van zilver of brons filigraan aan een leren koord. Koord 50 cm, Hart Ø 5,5 cm 21,95 De Wereldwinkel verkoopt prachtige

Nadere informatie

aardrijkskunde vwo 2015-I

aardrijkskunde vwo 2015-I Zuidoost-Azië Opgave 5 Het Toba Bestudeer de bronnen 1 en 2 die bij deze opgave horen. Gebruik de bronnen 1 en 2. 2p 18 Beschrijf met behulp van deze bronnen de wijze waarop de caldera is ontstaan waarin

Nadere informatie

Recept Farine fleur Inhoud

Recept Farine fleur Inhoud Recept Farine fleur Inhoud Recept Farine fleur... 1 Informatie voor de klant... 2 Authentiek Stokbrood... 3 Authentiek Vloerbrood... 4 Authentieke Bol met Roggebloem... 5 Frans Stokbrood... 6 Frans stokbrood

Nadere informatie

De Geo 2 bk Aardrijkskunde voor de onderbouw Antwoorden hoofdstuk 1

De Geo 2 bk Aardrijkskunde voor de onderbouw Antwoorden hoofdstuk 1 De Geo 2 k Aardrijkskunde voor de onderouw Antwoorden hoofdstuk 1 www.degeo-online.nl 1ste druk 1 Azië! Deel van de wereld Start 1 Azie is een land / een werelddeel / een grote stad. Oost- en Zuidoost-Azië

Nadere informatie

De Geo 2 TH Aardrijkskunde voor de onderbouw Antwoorden hoofdstuk 1

De Geo 2 TH Aardrijkskunde voor de onderbouw Antwoorden hoofdstuk 1 De Geo 2 TH Aardrijkskunde voor de onderouw Antwoorden hoofdstuk 1 www.degeo-online.nl 1ste druk De Geo, aardrijkskunde voor de onderouw van th - Docentenhandleiding 2 TH 1 ThiemeMeulenhoff Utrecht/Zutphen,

Nadere informatie

Hoofdstuk 7: De Vietnam Oorlog (1963-1973)

Hoofdstuk 7: De Vietnam Oorlog (1963-1973) Hoofdstuk 7: De Vietnam Oorlog (1963-1973) Geschiedenis HAVO 2011/2012 www.lyceo.nl 1963-1973 De oorlog in Vietnam De oorlog aan het thuisfront 1963 1969: Johnson 1969 1973: Nixon De rol van de media De

Nadere informatie

Eindexamen aardrijkskunde vwo I

Eindexamen aardrijkskunde vwo I Zuidoost-Azië Opgave 5 Cassaveteelt in Thailand en Vietnam Bestudeer de bronnen 1 en 2 die bij deze opgave horen. Gebruik bron 1. 3p 19 Beredeneer in drie stappen hoe de teelt van cassave snel tot landdegradatie

Nadere informatie

Zwart Afrika. Oorspronkelijke bevolking: donkere huidskleur

Zwart Afrika. Oorspronkelijke bevolking: donkere huidskleur Zwart Afrika Wereldzone: ZWART-AFRIKA Vegetatie Zwart-Afrika Oorspronkelijke bevolking: donkere huidskleur Klimatogram Antalaha, Madagaskar Klimatogram Limpopo, Zuid-Afrika Zwart-Afrika (het gedeelte van

Nadere informatie

Eindexamen geschiedenis havo II

Eindexamen geschiedenis havo II Dynamiek en stagnatie in de Republiek In de late middeleeuwen waren er weinig aanwijzingen voor de economische bloei van Holland in de zestiende eeuw. 2p 1 Geef aan: dat natuurlijke omstandigheden in de

Nadere informatie

Statistisch Magazine Internationale economische ontwikkelingen in de periode 2010 tot en met 2012

Statistisch Magazine Internationale economische ontwikkelingen in de periode 2010 tot en met 2012 Internationale economische ontwikkelingen in de periode 2010 tot en met 2012 Inleiding Lorette Ford De economische ontwikkeling van een land kan door middel van drie belangrijke economische indicatoren

Nadere informatie

Na het basisonderwijs volgen de leerlingen de 3-jarige onderbouw van het voortgezet onderwijs. Hiermee voldoet het kind aan de leerplicht.

Na het basisonderwijs volgen de leerlingen de 3-jarige onderbouw van het voortgezet onderwijs. Hiermee voldoet het kind aan de leerplicht. Onderwijs Paragraaf 1 Chinese en Nederlandse scholen vergelijken: Paragraaf 1.1 Naar School Vanaf 6 jaar bezoeken de kinderen de school. De kinderen doorlopen ieder jaar 40 weken op school. In deze week

Nadere informatie

e-book: 978-94-6175-825-5 gebonden versie: 978-90-5566-931-8 De continenten Dit boek gaat over het continent Australië. Het is speciaal gemaakt voor

e-book: 978-94-6175-825-5 gebonden versie: 978-90-5566-931-8 De continenten Dit boek gaat over het continent Australië. Het is speciaal gemaakt voor rsiteit van Cambridge (Engeland). formatieve kinderenboeken. erwerpen: atieve kinderboeken geschreven. vrouw, kinderen en honden. e-book: 978-94-6175-815-6 Ook beschikbaar als gebonden versie: 978-90-5566-715-4

Nadere informatie

Samenvatting Aardrijkskunde hoofdstuk 1 paragraaf 2,3,4,7,8

Samenvatting Aardrijkskunde hoofdstuk 1 paragraaf 2,3,4,7,8 Samenvatting Aardrijkskunde hoofdstuk 1 paragraaf 2,3,4,7,8 Samenvatting door V. 1226 woorden 30 oktober 2016 7,1 21 keer beoordeeld Vak Methode Aardrijkskunde BuiteNLand Par. 1.2 Er zijn 2 manieren om

Nadere informatie

TAFEL 1: BROODDEEGFIGUREN

TAFEL 1: BROODDEEGFIGUREN TAFEL 1: BROODDEEGFIGUREN NODIG: meel, zout, water, teil voor deeg, bakpapier voor eindproduct, placemats, plastic vorken voor snijden en figuurtjes, kwastjes en water HANDIG: voorbeeldjes van vlechtbrood,

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken Singapore Inleiding Ik ga jullie wat vertellen over Singapore. Singapore is de kleinste stadstaat van Zuidoost-Azië. Deze stadstaat is dan ook net iets groter dan de Nederlandse Noordoostpolder. Wil je

Nadere informatie

Hoofdstuk 5: Koude Oorlog en Dekolonisatie

Hoofdstuk 5: Koude Oorlog en Dekolonisatie Hoofdstuk 5: Koude Oorlog en Dekolonisatie Geschiedenis VWO 2011/2012 www.lyceo.nl Nieuwe ontwikkelingen na de Tweede Wereldoorlog Nieuwe machtsverhoudingen: Verenigde Staten en de Sovjet-Unie nieuwe supermachten

Nadere informatie

Nigeria. 1. Bevolking en welvaart in Nigeria 2. Voedselvoorziening in Nigeria 3. Nigeria in de wereldeconomie 4. Gezond in Nigeria

Nigeria. 1. Bevolking en welvaart in Nigeria 2. Voedselvoorziening in Nigeria 3. Nigeria in de wereldeconomie 4. Gezond in Nigeria Nigeria 1. Bevolking en welvaart in Nigeria 2. Voedselvoorziening in Nigeria 3. Nigeria in de wereldeconomie 4. Gezond in Nigeria Marèl Smit & Anne Jekel H3T3 1.Bevolking en welvaart in Nigeria Nigeria

Nadere informatie

Cover Page. The handle http://hdl.handle.net/1887/25770 holds various files of this Leiden University dissertation.

Cover Page. The handle http://hdl.handle.net/1887/25770 holds various files of this Leiden University dissertation. Cover Page The handle http://hdl.handle.net/1887/25770 holds various files of this Leiden University dissertation. Author: Van Thuy, Pham Title: Beyond political skin : convergent paths to an independent

Nadere informatie

Mandarijn in Shanghai, Hutong School

Mandarijn in Shanghai, Hutong School EASY LANGUAGES Mandarijn in Shanghai, Hutong School Programma overzicht: Intensieve Mandarijnse cursus Vanaf 18 jaar Accommodatie in modern appartement 2 weken tot 1 jaar Alle niveaus Bestemming Taalcursus

Nadere informatie

1 Belangrijk in deze periode

1 Belangrijk in deze periode 1 Belangrijk in deze periode In 1945 eindigt de Tweede Wereldoorlog (1940-1945). Duitsland wil, onder leiding van Adolf Hitler, Europa veroveren. Na vijf jaar strijd en 55 miljoen doden geeft Duitsland

Nadere informatie

J.C. HERMAN MANUFACTURE CATALOGUS EDITIE

J.C. HERMAN MANUFACTURE CATALOGUS EDITIE CATALOGUS EDITIE 001 2015 serviesgoed gemaakt in pottenbakkerij uniek, want met de hand gedraaid vormgeving tijdens productie J.C. HERMAN is een pottenbakkerij gespecialiseerd in serviesgoed. We produceren

Nadere informatie

MYANMAR. Op blote voeten door het gouden land

MYANMAR. Op blote voeten door het gouden land MYANMAR Op blote voeten door het gouden land Inhoud Inleiding Myanmar en EU? Enkele feiten en cijfers Demografie en economie Geschiedenis Politieke situatie Kort reisverslag met foto s (ca. 30) Myanmar

Nadere informatie

China. - De geschiedenis en cultuur van Peking -

China. - De geschiedenis en cultuur van Peking - Pagina 1 Groep 8 Colofon China - De geschiedenis en cultuur van Peking - Leerling - informatie Inleiding In deze les gaan wij het hebben over de Chinese stad Peking. We kijken met elkaar naar een stukje

Nadere informatie

Bijlage VWO. aardrijkskunde. tijdvak 1. Bronnenboekje. VW-0131-a-17-1-b

Bijlage VWO. aardrijkskunde. tijdvak 1. Bronnenboekje. VW-0131-a-17-1-b Bijlage VWO 2017 tijdvak 1 aardrijkskunde Bronnenboekje VW-0131-a-17-1-b Wereld Opgave 1 Globalisering van McDonald s McDonald s around the world McDonald s is de grootste hamburgerketen ter wereld. Per

Nadere informatie

Is de Nederlandse economie klaar voor de volgende generatie? Jaap van Duijn Grip op je Vermogen 5 oktober 2018

Is de Nederlandse economie klaar voor de volgende generatie? Jaap van Duijn Grip op je Vermogen 5 oktober 2018 Is de Nederlandse economie klaar voor de volgende generatie? Jaap van Duijn Grip op je Vermogen 5 oktober 2018 1 Is de Nederlandse economie klaar voor de volgende generatie? Uitgangspositie Trends Uitdagingen

Nadere informatie

Praktische opdracht Geschiedenis Oorlog in Vietnam

Praktische opdracht Geschiedenis Oorlog in Vietnam Praktische opdracht Geschiedenis Oorlog in Vie Praktische-opdracht door een scholier 1541 woorden 30 mei 2005 5,4 26 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Memo Deelvraag 1 Hoe was de internationale

Nadere informatie

Bijlage VMBO-KB. economie CSE KB. tijdvak 1

Bijlage VMBO-KB. economie CSE KB. tijdvak 1 Bijlage VMBO-KB 2014 tijdvak 1 economie CSE KB KB-0233-a-14-1-b Slim uitgeven informatiebron 1 Motorrijtuigenbelasting per kwartaal. Gewichtsklasse Benzine Diesel LPG-gas 651 t/m 750 44 126 44 751 t/m

Nadere informatie

1 Kun je aan planten zien wat je aan moet?

1 Kun je aan planten zien wat je aan moet? 1 Kun je aan planten zien wat je aan moet? Hoofdstuk 1 Les 1 Zoek het op Bij de evenaar staat de zon hoog. Het is er warm en daardoor verdampt het water. Die warme damp stijgt op en koelt af: dan gaat

Nadere informatie

Bronnenboekje. Eindronde Nationale Aardrijkskunde Olympiade 2009

Bronnenboekje. Eindronde Nationale Aardrijkskunde Olympiade 2009 Bronnenboekje Eindronde Nationale Aardrijkskunde Olympiade 2009 A de Romantische Linge Bron 1: De Romantische Linge De Romantische Linge Tussen Doornenburg en Gorinchem stroomt de rivier de Linge. Deze

Nadere informatie

PLANTAGELANDBOUW IN LATIJNS-AMERIKA

PLANTAGELANDBOUW IN LATIJNS-AMERIKA PLANTAGELANDBOUW IN LATIJNS-AMERIKA 0 Lesschema 1 WAT IS PLANTAGELANDBOUW? 1.1 Bestudeer de afbeeldingen en satellietbeelden van plantages 1.2 Input, proces en output 2 WAAR DOET MEN AAN PLANTAGELANDBOUW?

Nadere informatie

Zekerheden over een onzeker land

Zekerheden over een onzeker land Zekerheden over een onzeker land Parijs, 27 januari 2012 Paul Schnabel Universiteit Utrecht Demografische feiten 2012-2020 Bevolking 17 miljoen (plus 0,5 miljoen) Jonger dan 20 jaar 3,7 miljoen (min 0,2

Nadere informatie

Bijlage HAVO. aardrijkskunde. tijdvak 1. Bronnenboekje. HA-0131-a-16-1-b

Bijlage HAVO. aardrijkskunde. tijdvak 1. Bronnenboekje. HA-0131-a-16-1-b Bijlage HAVO 216 tijdvak 1 aardrijkskunde Bronnenboekje HA-131-a-16-1-b Wereld Opgave 1 Van cacaoboon tot chocolade De productieketen van cacao Verbouw De cacaoboom komt oorspronkelijk uit Midden-Amerika.

Nadere informatie

Samenvatting Aardrijkskunde Hoofdstuk 4

Samenvatting Aardrijkskunde Hoofdstuk 4 Samenvatting Aardrijkskunde Hoofdstuk 4 Samenvatting door R. 149 woorden 7 juni 2012 4,8 keer beoordeeld Vak Methode Aardrijkskunde De Geo Globalisering in Azie 1970: - Aziatische platteland arm - te weinig

Nadere informatie

Wij een huis, zij een huis

Wij een huis, zij een huis Wij een huis, zij een huis Een huis in Bangladesh Stel je eens voor......dat je in Bangladesh woont in een huis zoals op deze foto; met een fundering en muren van leem en een rieten dak, dat nauwelijks

Nadere informatie

3000 v. Chr v. Chr v. Chr v. Chr.

3000 v. Chr v. Chr v. Chr v. Chr. 6 prehistorie oudheid 3000 v. Chr. 2500 v. Chr. 2000 v. Chr. 1500 v. Chr. Jagers en Boeren De oudste bewoners Jos en Mirthe fietsen in de zomervakantie op de Elspeetse heide. Ze maken met hun ouders een

Nadere informatie

Landenspel. Duur: 30 minuten. Wat doet u?

Landenspel. Duur: 30 minuten. Wat doet u? Landenspel Korte omschrijving werkvorm: In deze opdracht wordt de klas verdeeld in vijf groepen. Iedere groep krijgt een omschrijving van een land en een instructie van de opdracht. In het lokaal moeten

Nadere informatie

Web van begrippen. Tijdsduur Het maken van de opdracht: 50 minuten Het nabespreken van de opdracht: 20 minuten (voor vraag 3 t/m 5)

Web van begrippen. Tijdsduur Het maken van de opdracht: 50 minuten Het nabespreken van de opdracht: 20 minuten (voor vraag 3 t/m 5) Web van begrippen Tijdsduur Het maken van de opdracht: 50 minuten Het nabespreken van de opdracht: 20 minuten (voor vraag 3 t/m 5) Inleiding In thema 1 begin je de wereld te verkennen aan de hand van de

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 6

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 6 Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 6 Samenvatting door M. 804 woorden 17 juni 2013 5,5 2 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Bronnen Samenvatting geschiedenis Hoofdstuk 6 Burgers en stoommachines,

Nadere informatie

Snoep. Inleiding. drop

Snoep. Inleiding. drop Snoep Inleiding Er zijn van allerlei soorten snoep zoals: winegums, drop, zure bommen, salmiak snoepjes, kauwgum, chocolade, suiker snoep, suikervrij snoep, honing staafjes, lolly's, zuurtjes, pepermunt,

Nadere informatie

e-book: gebonden versie: e-book: gebonden versie: Chris Oxlade

e-book: gebonden versie: e-book: gebonden versie: Chris Oxlade Chris Oxlade Chris Oxlade Anita Ganeri Anita Ganeri Boeken in deze serie e-book: 978-94-6175-825-5 gebonden versie: 978-90-5566-931-8 e-book: 978-94-6175-822-4 gebonden versie: 978-94-6175-285-7 e-book:

Nadere informatie

Sectorwerkstuk Aardrijkskunde Kleding- en schoenenindustrie

Sectorwerkstuk Aardrijkskunde Kleding- en schoenenindustrie Sectorwerkstuk Aardrijkskunde Kleding- en scho Sectorwerkstuk door een scholier 2750 woorden 27 juni 2006 6,6 216 keer beoordeeld Vak Aardrijkskunde Inleiding Ik heb gekozen voor het onderwerp de kleding

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 4

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 4 Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 4 Samenvatting door een scholier 990 woorden 24 februari 2018 4,2 7 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Feniks Geschiedenis samenvatting hoofdstuk 3 + kenmerkende

Nadere informatie

De Koude Oorlog: het begin (les 10 6des) Geschiedenis 6MEVO-6EM-6EI-6IW VTI Kontich

De Koude Oorlog: het begin (les 10 6des) Geschiedenis 6MEVO-6EM-6EI-6IW VTI Kontich (les 10 6des) Geschiedenis 6MEVO-6EM-6EI-6IW --- www.degeschiedenisles.com --- VTI Kontich 1. Samenwerking slaat om in wantrouwen in 1945 => Tijdens WO 2: USSR en VSA werken samen tegen Duitsland => In

Nadere informatie

Turken in Kreuzberg. Bram Vrielink en Jens Barendsen (2de)

Turken in Kreuzberg. Bram Vrielink en Jens Barendsen (2de) Turken in Kreuzberg Bram Vrielink en Jens Barendsen (2de) 1 OPDRACHT 1 Waarom werd de Berlijnse muur opgericht? Na de 2 e Wereldoorlog werd Duitsland in 2 gedeeltes opgesplitst, te weten West-Duitsland

Nadere informatie

Verboden om te zeggen

Verboden om te zeggen Verboden om te zeggen Wat is het? Met deze oefening leert de leerling beredeneren en argumenteren door begrippen toe te passen en in een bepaalde context te plaatsen. Kennis van het onderwerp waarmee wordt

Nadere informatie

55 East 52nd Street, New York, NY, 10055, U.S.A. BlackRock (Netherlands) B.V. Rembrandt Tower, 17th floor, Amstelplein, Amsterdam, Netherlands

55 East 52nd Street, New York, NY, 10055, U.S.A. BlackRock (Netherlands) B.V. Rembrandt Tower, 17th floor, Amstelplein, Amsterdam, Netherlands PERSBERICHT Brussel, 18 september 218 17u4 (CET) Ageas en BlackRock: Transparantiekennisgeving BlackRock informeerde Ageas op 14 september 218, overeenkomstig de financiële transparantievereisten*, dat

Nadere informatie

Bestudeer de bronnen 1 en 2 uit het bronnenboekje die bij deze opgave horen.

Bestudeer de bronnen 1 en 2 uit het bronnenboekje die bij deze opgave horen. Zuidoost-Azië Opgave 5 Stuwdammen in Myanmar Bestudeer de bronnen 1 en 2 uit het bronnenboekje die bij deze opgave horen. Gebruik bron 1 en de atlas. De provincie Kachin in het noorden van Myanmar is geschikt

Nadere informatie

Nieuwsbrief van Stichting Wondem, juli 2018

Nieuwsbrief van Stichting Wondem, juli 2018 Nieuwsbrief van Stichting Wondem, juli 2018 Goed nieuws voor Ethiopië Ethiopië, met 100 miljoen inwoners het grootste land in de instabiele Hoorn van Afrika, heeft zich in een groot avontuur gestort. Na

Nadere informatie

INHOUD 1 WAAR LIGT HET? 2 WAAR KOMT HET VANDAAN? 3 EUROPA

INHOUD 1 WAAR LIGT HET? 2 WAAR KOMT HET VANDAAN? 3 EUROPA INHOUD 1 WAAR LIGT HET? Hoe ziet de aarde eruit? 6-7 Hoe vind je de weg op aarde? 8-9 Afstanden 10-11 De zes continenten 12-13 Oceanen en zeeën 14-15 Waar leven walvissen en haaien? 16-17 De grootste rivieren

Nadere informatie

De postduif. Waar komt de postduif vandaan. Geschiedenis

De postduif. Waar komt de postduif vandaan. Geschiedenis De postduif Iedereen verbaast er zich over hoe het een postduif lukt om de weg naar huis terug te vinden. Breng een postduif bijvoorbeeld 400 km weg met de auto, laat hem los en hij vliegt binnen een paar

Nadere informatie

Méér en mooi : Verzamelen. Lees- en verteltekst groep 3 t/m 5

Méér en mooi : Verzamelen. Lees- en verteltekst groep 3 t/m 5 Méér en mooi : Verzamelen Lees- en verteltekst groep 3 t/m 5 Voor de leerkracht Museumlesbeschrijving Zonder verzameling geen museum! Aan alle musea ligt een verzameling ten grondslag. Ieder mens heeft

Nadere informatie

H2: Europa, verenigd of versnipperd?

H2: Europa, verenigd of versnipperd? H2: Europa, verenigd of versnipperd? Klas 2 Geo Vragen 5 1. Europa is te herkennen aan een aantal natuurkenmerken. Noem er drie. 6 2. Het aantal inwoners verandert door natuurlijk bevolkingsgroei (geboorte

Nadere informatie

De handelsbetrekkingen van België met Moldavië

De handelsbetrekkingen van België met Moldavië De handelsbetrekkingen van België met Moldavië Algemeen: 2009 BBP (schatting) 5,4 miljard USD Groeipercentage van het BBP -6,5% Inflatie -0,1% Uitvoer van goederen (FOB) Invoer van goederen (FOB) Handelsbalans

Nadere informatie

Chocolade. De geschiedenis. De cacaoboom. Ik houd mijn spreekbeurt over chocolade. In zuid Amerika groeit de cacaoboom.

Chocolade. De geschiedenis. De cacaoboom. Ik houd mijn spreekbeurt over chocolade. In zuid Amerika groeit de cacaoboom. Chocolade Ik houd mijn spreekbeurt over chocolade. De geschiedenis In zuid Amerika groeit de cacaoboom. Daar wordt al sinds de 17e eeuw door verschillende volken de cacaoboom gekweekt. De Inca's, Maya's

Nadere informatie

germaans volk), een sterke Franse groepering. Ze verkochten haar aan de Engelsen die haar beschuldigden van ketterij (het niet-geloven van de kerk).

germaans volk), een sterke Franse groepering. Ze verkochten haar aan de Engelsen die haar beschuldigden van ketterij (het niet-geloven van de kerk). Jeanne d'arc Aan het begin van de 15de eeuw slaagden de Fransen er eindelijk in om de Engelsen uit hun land te verdrijven. De strijd begon met een vrouw die later een nationale heldin werd, van de meest

Nadere informatie

Nieuwkoop, september 2009. Geachte heer/mevrouw,

Nieuwkoop, september 2009. Geachte heer/mevrouw, Nieuwkoop, september 2009 Geachte heer/mevrouw, Hierbij wil Wereldwinkel de Toren uw aandacht vragen voor onze kerstpakketten. Pakketten waar alle schakels van producent tot ontvanger beter van worden.

Nadere informatie

Hemels menu mei Rundercarpaccio **** Zoete aardappelfriet Zuurkoolballen Beenham in honing-mosterdsaus **** Warme banaan uit de oven

Hemels menu mei Rundercarpaccio **** Zoete aardappelfriet Zuurkoolballen Beenham in honing-mosterdsaus **** Warme banaan uit de oven Hemels menu mei 2019 Rundercarpaccio **** Zoete aardappelfriet Zuurkoolballen Beenham in honing-mosterdsaus **** Warme banaan uit de oven Rundercarpaccio (2 pers.) 200 gr rundercarpaccio Pijnboompitten

Nadere informatie

Nederlands onderwijs in het buitenland anno 2012

Nederlands onderwijs in het buitenland anno 2012 Nederlands onderwijs in het buitenland anno 2012 Duizenden Nederlandse kinderen van alle leeftijden wonen een tijd van hun leven in het buitenland. Als zij terugkeren gaan ze in Nederland naar school of

Nadere informatie

China. Chinees tempels. 2 lessen tekenen van Chinese tempels. Vakgebied: Tekenen. Lesduur: 60 minuten per les

China. Chinees tempels. 2 lessen tekenen van Chinese tempels. Vakgebied: Tekenen. Lesduur: 60 minuten per les China Chinees tempels 2 lessen tekenen van Chinese tempels Vakgebied: Tekenen Lesduur: 60 minuten per les China Pagina 1 Colofon Chinese tempels Les voor groep 5/6 2 x 60 minuten Tekenen - Chinese tempels

Nadere informatie

Change the world shopping

Change the world shopping Change the world shopping V.U./E.R.: Erik Devogelaere, Hoogstraat 35 E, 3360 Bierbeek, België - Belgique Op een plezierige manier de wereld veranderen Kies voor eerlijke kwaliteitsproducten Het hoeft

Nadere informatie

Landengids voor: Landengids

Landengids voor: Landengids We gaan een reisgids maken voor een land dat je zelf mag uitkiezen. Dat is een boekje waarin allemaal dingen staan die met dat land te maken hebben en die je zou willen weten als je op vakantie zou gaan

Nadere informatie

Werkstuk Aardrijkskunde Zuid-Afrika

Werkstuk Aardrijkskunde Zuid-Afrika Werkstuk Aardrijkskunde Zuid-Afrika Werkstuk door een scholier 1950 woorden 16 februari 2003 5,4 269 keer beoordeeld Vak Aardrijkskunde Inleiding Dit werkstuk gaat over de armoede in Zuid-Afrika. Ondanks

Nadere informatie

B U R E N. Wat gebeurde er tijdens de Tweede Wereldoorlog in de omgeving van jouw school?

B U R E N. Wat gebeurde er tijdens de Tweede Wereldoorlog in de omgeving van jouw school? B U R E N Wat gebeurde er tijdens de Tweede Wereldoorlog in de omgeving van jouw school? Geïllustreerd Stappenplan voor Foto- en Poëzieprojecten over de Vervolging van de Joden in de Tweede Wereldoorlog

Nadere informatie

e-book: gebonden versie: e-book: gebonden versie: Chris Oxlade

e-book: gebonden versie: e-book: gebonden versie: Chris Oxlade Chris Oxlade Chris Oxlade Anita Ganeri Anita Ganeri Boeken in deze serie e-book: 978-94-6175-825-5 gebonden versie: 978-90-5566-931-8 e-book: 978-94-6175-822-4 gebonden versie: 978-94-6175-285-7 e-book:

Nadere informatie

Montagehandleiding. Lees voor u begint de montagehandleiding goed door.

Montagehandleiding. Lees voor u begint de montagehandleiding goed door. Montagehandleiding Let op: Draag werkschoenen, handschoenen en stofmasker bij deze werkzaamheden. De ovendelen zijn zwaar. Til de ovendelen met 2 man! Sterke vrouwen mogen ook. Lees voor u begint de montagehandleiding

Nadere informatie

55 East 52nd Street, New York, NY, 10055, U.S.A. BlackRock (Netherlands) B.V. Rembrandt Tower, 17th floor, Amstelplein, Amsterdam, Netherlands

55 East 52nd Street, New York, NY, 10055, U.S.A. BlackRock (Netherlands) B.V. Rembrandt Tower, 17th floor, Amstelplein, Amsterdam, Netherlands PERSBERICHT Brussel, 14 augustus 2018 17u40 (CET) Ageas en BlackRock: Transparantiekennisgeving BlackRock informeerde Ageas op 10 augustus 2018, overeenkomstig de financiële transparantievereisten*, dat

Nadere informatie

Andere boeken in deze serie:

Andere boeken in deze serie: Andere boeken in deze serie: 978-94-6175-157-7 (HB) 978-94-6175-964-1 (e-book) 978-94-6175-218-5 (HB) 978-94-6175-960-3 (e-book) 978-94-6175-216-1 (HB) 978-94-6175-158-4 (HB) 978-94-6175-958-0 (e-book)

Nadere informatie

55 East 52nd Street, New York, NY, 10055, U.S.A. BlackRock (Netherlands) B.V. Rembrandt Tower, 17th floor, Amstelplein, Amsterdam, Netherlands

55 East 52nd Street, New York, NY, 10055, U.S.A. BlackRock (Netherlands) B.V. Rembrandt Tower, 17th floor, Amstelplein, Amsterdam, Netherlands PERSBERICHT Brussel, 19 oktober 2018 17u40 (CET) Ageas en BlackRock: Transparantiekennisgeving BlackRock informeerde Ageas op 16 oktober 2018, overeenkomstig de financiële transparantievereisten*, dat

Nadere informatie

BlackRock informeerde Ageas op 19 juni 2018, overeenkomstig de financiële transparantievereisten*, dat op 18 juni 2018 zijn belang 5,17% bedraagt.

BlackRock informeerde Ageas op 19 juni 2018, overeenkomstig de financiële transparantievereisten*, dat op 18 juni 2018 zijn belang 5,17% bedraagt. PERSBERICHT Brussel, 21 juni 2018 17u40 (CET) Ageas en BlackRock: Transparantiekennisgeving BlackRock informeerde Ageas op 19 juni 2018, overeenkomstig de financiële transparantievereisten*, dat op 18

Nadere informatie

KERAMIEK Atelier HalfOm Cursussen/workshops

KERAMIEK Atelier HalfOm Cursussen/workshops KERAMIEK Atelier HalfOm Cursussen/workshops 2019-2020 Cursus/workshop Aantal lessen Aanvang Kosten p.p Keramische vormgeving 25 x 3u 16 sept 2019 397,50 Later instromen gedurende de cursus mogelijk. middag/avond

Nadere informatie

55 East 52nd Street, New York, NY, 10055, U.S.A. BlackRock (Netherlands) B.V. Rembrandt Tower, 17th floor, Amstelplein, Amsterdam, Netherlands

55 East 52nd Street, New York, NY, 10055, U.S.A. BlackRock (Netherlands) B.V. Rembrandt Tower, 17th floor, Amstelplein, Amsterdam, Netherlands PERSBERICHT Brussel, 9 november 2018 17u40 (CET) Ageas en BlackRock: Transparantiekennisgeving BlackRock informeerde Ageas op 8 november 2018, overeenkomstig de financiële transparantievereisten*, dat

Nadere informatie

BlackRock informeerde Ageas op 4 juni 2018, overeenkomstig de financiële transparantievereisten*, dat op 1 juni 2018 zijn belang 4,91% bedraagt.

BlackRock informeerde Ageas op 4 juni 2018, overeenkomstig de financiële transparantievereisten*, dat op 1 juni 2018 zijn belang 4,91% bedraagt. PERSBERICHT Brussel, 6 juni 2018 17u40 (CET) Ageas en BlackRock: Transparantiekennisgeving BlackRock informeerde Ageas op 4 juni 2018, overeenkomstig de financiële transparantievereisten*, dat op 1 juni

Nadere informatie

FACTSHEET VERWERKTE GROENTEN Incl. aardappelproducten

FACTSHEET VERWERKTE GROENTEN Incl. aardappelproducten FACTSHEET VERWERKTE GROENTEN Incl. aardappelproducten Fruit&VegetableFacts; JanKeesBoon; +31654687684; jankeesboon15@gmail.com; www.fruitandvegetablefacts.com Nederland grote producent en exporteur verwerkte

Nadere informatie

Cacaospel. Na afloop krijgen de deelnemers het eerste icoon van het cacaoproces.

Cacaospel. Na afloop krijgen de deelnemers het eerste icoon van het cacaoproces. Cacaospel Stap 1. Cacaoboom Cacao komt van een cacaoboom. De boom groeit in een tropisch klimaat, waar het heet en vochtig is. Bijvoorbeeld in Ghana en andere landen in Afrika en Zuid-Amerika. Aan de boom

Nadere informatie