Aan de leden van Provinciale Staten

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Aan de leden van Provinciale Staten"

Transcriptie

1 Aan de leden van Provinciale Staten Datum : 1 september 2009 Briefnummer : /36/A.12, CW Zaaknummer : Behandeld door : Boer W.E. de Telefoonnummer : (050) Antwoord op : Bijlagen : 3 Onderwerp : Stimuleringsfonds zorg, overzicht tot Geachte dames en heren, Hierbij informeren wij u over de stand van zaken rond de reserve Stimulering Zorg. Wij zijn gemachtigd om uitgaven uit het stimuleringsfonds zorg te doen. Daarbij geldt als voorwaarde dat wij uw Staten jaarlijks informeren over de bestedingen die uit het fonds zijn gedaan. Hierbij treft u een verantwoording aan van de uitgaven die ten laste komen van het algemene deel van het fonds. Voor het bedrag dat specifiek voor de jeugdzorg is uitgetrokken is afgesproken dat u via de voortgangsrapportage jeugdzorg tweemaal per jaar geïnformeerd wordt over de uitgaven. Deze uitgaven blijven daarom in deze brief buiten beschouwing. Hierna gaan wij in op: het karakter van de reserve het overzicht van de uitgaven die in de periode tot uit de reserve zijn gedaan de actuele financiële stand van zaken. Het karakter van de reserve Stimulering Zorg De provincie beschikt tot 2012 over een reserve Stimulering zorg waarvoor jaarlijks een bedrag van ,- beschikbaar is. Deze reserve is bedoeld voor het stimuleren van zorgvernieuwing, vermaatschappelijking van de zorg, samenhang in het aanbod van zorg. De reserve heeft betrekking op het terrein van de jeugdzorg, de gezondheidszorg algemeen, de geestelijke gezondheidszorg, het gehandicaptenbeleid en het ouderenbeleid. In wordt jaarlijks een bedrag van ,- voor de jeugdzorg aan het stimuleringsfonds zorg toegevoegd. In deze periode is per jaar dus een bedrag van ,- beschikbaar..

2 Algemeen deel reserve. De reserve wordt zoveel mogelijk ingezet voor activiteiten waarvan de effecten voor de zorgvragers en - gebruikers direct aantoonbaar zijn. Uit de reserve worden geen structurele activiteiten gefinancierd. Bij het verlenen van subsidies is co financiering van 50% het uitgangspunt. De criteria voor de besteding van het fonds zijn vastgelegd in de statenvoordracht nr. 1/2004 van 3 februari 2004 (zie bijlage 3). Het overzicht van de uitgaven in de periode tot , algemeen deel. Bijgaand treft u een overzicht aan van de uitgaven in de periode tot (bijlage 1). Ook de afwijzingen zijn hierin opgenomen. In totaal is in de periode tot voor een bedrag van (maximaal) aan subsidies verleend ten laste van het "algemene deel". Overzicht stimuleringsfonds zorg Algemeen deel Beginsaldo Toevoeging budget Af: besteed tot Vrijval (lagere vaststelling) Vrije ruimte per Wij vertrouwen erop u voldoende te hebben geïnformeerd. Hoogachtend, Gedeputeerde Staten van Groningen:, voorzitter., secretaris.

3 Bijlage 1: overzicht Stimuleringsfonds Zorg - algemeen deel Bestedingen tot Eerste lijnszorg en WMO Voorpost gezondheidszorg allochtonen Veendam ARGO onderzoek bereikbaarheid acute zorg Pilot spraakmakend Groningen Totaal Bestedingen tot Project onderwijs - arbeid gericht op leerlingen van het praktijkonderwijs Verzoamelstee Zorginnovatie forum, zorg voor de toekomst Oldambt Tussenschakel, wonen voor studenten met beperking Website wonen, welzijn en zorg Kunst en theater, cliënten Leger des Heils Totaal tot : Vrijval :tot Project zorgbemiddelaar bekostigd via activiteitenkrediet welzijn Vrijval tot : N.v.t.

4 Bijlage 2. Korte omschrijving van de projecten die in de periode 1 oktober 2008 tot 1 juli 2009 gehonoreerd zijn ten laste van het Stimuleringsfonds Zorg Bestedingen tot ELANN Eerste Lijns Advies Noord Nederland, regionale ondersteuningsorganisatie voor de eerste lijnsgezondheidszorg in de provincie Groningen, nr Subsidie uit het stimuleringsfonds zorg: Omschrijving: ELANN (Eerste Lijns Advies Noord Nederland) is de regionale ondersteuningsorganisatie voor de eerste lijn in de provincie Groningen (huisartsen,fysiotherapeuten, oefentherapeuten, verloskundigen, logopedisten en eerste lijns ggz). Een subsidie is toegekend voor het project om de relatie tussen de lokale eerste lijn en het WMO beleid van gemeenten te verstevigen. Beoogd: - doorverwijzing vanuit de eerste lijn naar voorzieningen op het gebied van wonen/ welzijn en het WMO loket - aansluiting op de zorgnetwerken voor jongeren en/of ouderen - aansluiting op gemeentelijke programma's voor doelgroepen, zoals gemeentelijke bewegingsprogramma's tegen overgewicht, ondersteuning mantelzorgers, tegengaan isolement bij ouderen en aanpak huiselijk geweld - bijdragen aan overige lokale opgaven. Per gemeente wordt een inventarisatie opgesteld. Op basis daarvan publiceert ELANN een eindrapportage en organiseert ELANN een symposium. Het project wordt uitgevoerd in 16 gemeenten die positief op het aanbod van ELANN hebben gereageerd. Co financiering: ELANN draagt eveneens bij. Motivering: Dit project leidt tot vernieuwingen in het aanbod van de eerste lijns gezondheidszorg, doordat men nauwer aansluit bij het gemeentelijk WMO beleid. Realisatie en resultaat : Een inhoudelijke en financiële afrekening wordt binnenkort verwacht. 2. Gemeente Veendam, voorpost gezondheidszorg nr Subsidie uit het stimuleringsfonds zorg : Omschrijving: Een allochtone zorgconsulent fungeert als voorpost voor de gezondheidszorg, en zorgt voor het toegankelijker maken van de zorg, huisartsen, maatschappelijk werk en andere instanties. De zorgconsulent krijgt assistentie van een aantal vrijwillige medewerkers. Co financiering: De kosten van het totale project in 2008 bedragen De gemeente Veendam bekostigt

5 Motivering: verlaging van de drempel van zorg en dienstverlening voor allochtone inwoners. Vernieuwing van het aanbod van organisaties voor zorg en dienstverlening zodat het beter aansluit op de behoeften van allochtone inwoners. Realisatie en resultaat: Een inhoudelijke en financiële verantwoording wordt vóór 5 oktober 2009 verwacht 3. UMCG, onderzoek naar de bereik van de Acute Zorg in de provincie Groningen, nr Subsidie uit het stimuleringsfonds zorg: Omschrijving : Subsidie is verleend voor een onderzoek door ARGO (rijksuniversiteit Groningen) naar de bereikbaarheid van de acute zorg in onze provincie. Het onderzoek leidt tot: een schets van de huidige situatie, knelpunten in de huidige situatie, mogelijke oplossingen en een gezamenlijk gedragen visie op de acute zorg. Co financiering: De totale kosten van het onderzoek bedragen De twee Oost Groninger ziekenhuizen en het UMCG c.q Traumacentrum Noord Nederland dragen in totaal bij. GS hebben een uitzondering gemaakt op het principe dat de co financiering van de provincie 50% bedraagt. Motivering: Het gevaar dreigt dat de zogenaamde beschikbaarheidstoeslag voor de kleine ziekenhuizen wordt ingeperkt. Daardoor ontstaat het risico dat kleine ziekenhuizen de acute zorg ( buiten kantooruren) niet meer kunnen leveren. Doel is met alle betrokken ziekenhuizen tot een visie / aanpak te komen hoe de acute zorg voor alle inwoners in onze provincie gewaarborgd. kan worden. Die visie kan in mogelijke discussies over de beschikbaarheidstoeslag / c.q. de positie van kleine ziekenhuizen gebruikt worden. Realisatie en resultaat: een concept van het rapport van ARGO is besproken in het regionaal overleg acute zorg Groningen. De definitieve versie van het rapport komt binnenkort beschikbaar. 4. Stuurgroep Spraakmakend Oost-Groningen, Pilot spraakmakend Groningen, nr Subsidie uit het stimuleringsfonds zorg: Omschrijving: Het project "Spraakmakend" is een taalontwikkelingsprogramma, waarbij de provincie samenwerkt met de rijksoverheid en alle 9 Oost Groninger gemeenten. Het doel is om taalachterstanden van peuters te voorkomen en te verhelpen. Hiervoor is een programma opgesteld. Co financiering: De provincie heeft in totaal een subsidie van maximaal verleend, waarvan uit de algemene middelen, en uit het onderwijskrediet en het stimuleringsfonds zorg. Motivering: Verschillende zorgorganisaties nemen aan het project deel, daardoor draagt het project bij aan preventieve jeugdzorg. Realisatie en resultaat: Het eerste half jaar is besteed aan voorbereiding. Bij aanvang van het schooljaar 2008/2009 is daadwerkelijk begonnen met de uitvoering.

6 In alle 9 gemeenten is de taalontwikkeling bij jonge kinderen gemeten. Er wordt licht pedagogische hulpverlening in alle gemeenten aangeboden aan ouders van kinderen van 0-4 jaar. Ouders worden extra gestimuleerd hun kind aan de peuterspeelzaal deel te laten nemen. De Leesmeter is ontwikkeld en wordt door alle partijen gebruikt die met jonge kinderen werken. Door het bureau Sardes worden de resultaten van het project gemonitord. De evaluatieperiode van SpraakMakend beslaat drie jaren, De eerste resultaten over 2008 worden binnenkort bekend gemaakt. Bestedingen tot Project onderwijs- arbeid, gericht op leerlingen van het praktijkonderwijs, nr Subsidie uit het stimuleringsfonds zorg : Omschrijving: Diverse organisaties hebben een platform complementair werken gevormd. Doel is samenwerken om schoolverlaters uit het praktijkonderwijs en van scholen voor Speciaal Voortgezet Onderwijs passende ondersteuning te bieden bij wonen, scholing, werken en een zinvolle dagbesteding. De deelnemende organisaties van het platform zijn: scholen voor praktijkonderwijs, Regionale Expertise Centra, ROC Noorderpoortcollege, ROC Alfa college, Platform Groningse Zorgaanbieders Gehandicaptenzorg (PGZG), Provinciale Staten provincie Groningen, gemeente Veendam, Jongerenloket gemeente Groningen, IWV Groningen, DSW Stadspark, MKB Noord- Nederland, CMO Groningen, Provinciale Federatie van Ouderverenigingen, Sociale Werkvoorziening Wedeka en RBO Groningen. Het doel van het platform is: Door samenwerking van partijen in onderwijs, zorg welzijn en werk te komen tot maatwerk een betere doorstroom van jongeren vanuit het praktijk Onderijs en de Regionale Expertise Centra richting vervolgopleiding en arbeidsmarkt. De bijdrage van de provincie is bedoeld voor het project in de periode Het subsidieverzoek is oorspronkelijk in 2007 ingediend. De provincie liet zich toen positief over het doel van het platform uit, maar vroeg meer duidelijkheid hoe de werkzaamheden na de subsidieperiode zouden worden voortgezet. Na een bestuurlijk overleg eind 2008 is een nieuw subsidieverzoek voor de periode ingediend. Afgesproken is dat de werkzaamheden van het platform na 2010 ingebed zijn in de bestaande structuur, nl. de drie netwerken passend onderwijs. Co financiering: De provincie draagt bij. De deelnemende organisaties leveren minimaal eenzelfde bedrag via verkapitaliseerde inzet van menskracht. Motivering: Organisaties op het gebied van onderwijs, zorg, welzijn en werk, vullen elkaar aan om jongeren met een (arbeids) handicap zo toe te rusten dat ze zo zelfstandig mogelijk kunnen deelnemen aan het maatschappelijk leven. Dit past bij de doelstelling : vermaatschappelijking van de zorg. Realisatie en resultaat Onder voorzitterschap van het CMO Groningen zijn diverse overleggen georganiseerd met als doel de samenwerking tussen de verschillende partijen bevorderen.. Zo is er o.a. gesproken over de wetgeving rondom het passend onderwijs, Centra voor Jeugd en Gezien, samenwerking primair onderwijs met het

7 voortgezet onderwijs, samenwerking voortgezet onderwijs met het MBO, participatieplicht, participatiefonds Wajong. 2. Regio Centraal Groningen, Project Verzoamelstee, nr Subsidie uit het stimuleringsfonds zorg: Omschrijving: Centraal Groningen heeft namens de gemeenten Bedum,. Winsum en Ten Boer het projectvoorstel project Verzoamelstee op het platteland ingediend. De bedoeling is dat ouderen en andere dorpsbewoners in verschillende dorpshuizen ( Onderdendam, Thesinge en Adorp) gebruik kunnen maken van digitale voorzieningen, waardoor zij rechtstreeks contact krijgen met verschillende organisaties. Voorbeelden van toepassingen zijn: bestellingen bij winkels, contacten met medewerkers van gemeenten, zorginstellingen banken etc. Een andere toepassing is dat mensen via een beeldverbinding in het dorpshuis kunnen deelnemen aan activiteiten die elders worden georganiseerd. De totale kosten van de uitvoering van het project bedragen De gemeenten vragen van de provincie een bijdrage van GS hebben besloten om een subsidie van te verlenen voor een haalbaarheidsonderzoek. De haalbaarheid van het project zal worden bepaald door middel van demonstraties en/of groepsbijeenkomsten met de plaatselijke bevolking ondernemers en medewerkers van de gemeente. Op basis daarvan zal een go/ no go besluit vallen. Co financiering: De kosten van het haalbaarheidsonderzoek bedragen Een bedrag van wordt bekostigd uit een subsidie van de regio Groningen - Assen. Motivering: Het project is gericht op vermaatschappelijking van de zorg en past daarom in de criteria van het stimuleringsfonds zorg. Het subsidieverzoek vloeit voort uit het in 2007 door de provincie mede ondertekende convenant Pilot Wonen met Zorg Groningen Assen. Bedoeling is om maatregelen te treffen zodat mensen met een functiebeperking ( waaronder ouderen, lichamelijk en/of verstandelijk gehandicapten en mensen met een psychische handicap) zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen. Onderdeel van het convenant zijn vijf pilots in de regio Groningen- Assen. Het project Verzoamelstee is één van de pilots. Realisatie en resultaat: Het haalbaarheidsonderzoek is in volle gang. De rapportage aan de gemeenten is medio oktober 2009 klaar. Daarna zullen de gemeenten de rapportage aan de provincie voorleggen. 3. Zorg Innovatie Forum, Zorg voor de toekomst Oldambt Subsidie uit het stimuleringsfonds zorg: Omschrijving: Aan het Zorg Innovatie Forum (ZIF. 14 deelnemende organisaties) is een subsidie verleend voor het opstellen van een Masterplan "Zorg voor de Toekomst Oldambt". De gezondheidssituatie van de inwoners in dit gebied is ongunstig in vergelijking met de rest van Nederland. Dit hangt o.m samen met de sociaal - economische achterstand in deze regio. Bovendien wordt in dit gebied over 10 jaar 'de vergrijzingspiek' verwacht (eerder dan elders in Nederland). Dit vraagt volgens de iniatiefnemers om een breed gedragen aanvalsplan.

8 Onder de paraplu van een masterplan wil men zorginnovatieprojecten initiëren aan de hand van de volgende actielijnen: 1. Leefstijlinterventies: overgewicht en alcoholgebruik 2. Arbeidsbesparende technologie 3. Zorg op afstand Met dit plan beoogt men om ( Oost) Groningen één van de koplopers op het terrein van zorginnovaties in Nederland te maken.. Het masterplan dient als basis voor financieringsaanvragen bij het ministerie van VWS en andere partijen. Men wil projectvoorstellen voor een bedrag van 7.5 miljoen ontwikkelen. Co fnanciering. Het opstellen van het masterplan kost De initiatiefnemers en projectdeelnemers betalen hiervan 50%, deels via verkapitaliseerde inzet. De provincie bekostigt uit het stimuleringsfonds zorg en uit het krediet Verbetering Productiestructuur 2009 (EZ, vanwege stimuleren economische bedrijvigheid MKB). Motivering; doel van het masterplan is zorginnovatie in een regio met een relatief ongunstige gezondheidssituatie. Subsidievoorwaarde: de initiatiefnemers dienen Zorgbelang Groningen en MKB bedrijven in onze provincie te betrekken bij de uitwerking van het masterplan Realisatie en resultaat: Het masterplan wordt momenteel opgesteld. De inhoudelijke en financiële verantwoording moet voor 28 februari 2010 bij ons binnen zijn 4. Stichting Tussenschakel, huisvesting studenten met beperkingen, nr Subsidie uit het stimuleringsfonds zorg : Omschrijving: De initiatiefgroep Tussenschakel bestaat uit ouders van en studenten met een lichamelijke of psychiatrische beperking. Tussenschakel wil voor deze studenten een studie woon en leefklimaat realiseren dat hen in staat stelt om mee te doen met het normale studentenleven en een netwerk op te bouwen, waardoor ze meer kans maken op een betaalde baan. De studenten om wie het gaat zijn allemaal afhankelijk van 24 - uurs zorg en toezicht en hebben een Wajong uitkering. Door studie en participatie willen zij kans maken om uit de Wajong te komen. Tussenschakel ontwikkelt een plan waarbij zij in een kleine groep tussen andere studenten wonen en samen een zorgbedrijf runnen. Men doet een beroep op de provincie voor voorbereidingskosten. Co financiering: De totale voorbereidingskosten bedragen Sinds 2001 verleent de provincie voor ouderinitiatieven inzake kleinschalige woon/ zorg voorzieningen een subsidie van maximaal voor voorbereidingskosten. De initiatiefnemers bekostigen Motivering: Het initiatief draagt bij aan vermaatschappelijking van de zorg, een zo normaal mogelijk leven voor een groep met beperkingen. Realisatie en resultaat : Het initiatief wordt momenteel uitgevoerd. De initiatiefgroep zal ons vóór 1 januari 2010 een financiële en inhoudelijke afrekening sturen.

9 5. WWz website, nr Subsidie uit het stimuleringsfonds zorg Omschrijving: het bestuur van de Regio Centraal Groningen heeft een subsidie aangevraagd voor het ontwikkelen en beheer van een website Pilots Wonen met Zorg/expertisecentrum Wonen, Welzijn en zorg. De aanvraag vloeit voort uit het mede door ons ondertekende convenant Wonen, welzijn en Zorg , regiovisie Groningen Assen en het convenant landelijk gebied De website verschaft alle betrokkenen informatie over de uitvoering van de convenanten, de resultaten van de pilots en ontwikkelingen op het terrein van Wonen, Welzijn en zorg. De ontwikkeling en het beheer is uitbesteed aan Biblionet ID. De kosten bedragen ,-- voor 2 jaar. Co financiering: De gemeenten dragen eveneens bij Motivering: de website levert voor alle betrokken informatie op het terrein van Wonen, Welzijn en Zorg voor kwetsbare groepen in 2009/2010. Realisatie en resultaat:: De web site wordt op dit moment gebouwd door Biblionet. De website zal per 1 januari 2010 functioneren. 6. Kunst en Theater, Leger des Heils, nr Subsidie uit het Stimuleringsfonds zorg Omschrijving: Het Leger des Heils stelt zich ten doel om haar cliënten te stimuleren tot een zinvolle invulling van hun vrije tijd. Via het project Kunst en Theater (Noord Nederland). Cliënten worden uitgedaagd om deel te nemen aan workshops onder leiding van professionals op het gebied van theaterkunst en beeldende kunst. Als afsluiting van de workshops wordt een lokaal festival georganiseerd met presentaties van deelnemers. Na afsluiting van het project wordt de begeleiding voortgezet door de cliënten te stimuleren om zich aan te sluiten bij een buurthuis of vereniging en zichzelf verder te ontplooien. Aan het programma nemen cliënten deel van de volgende Groninger voorzieningen, Jeugdhuizen Groningen en Veendam (jongste groepen en oudste groepen), Servicecentrum Kostersgang in Groningen (dagopvang dak - en thuislozen ) "10"voor Toekomst Groningen, Begeleid Zelfstandig Wonen Groningen Z(dak en thuislozen ) en Vast & Verder Groningen. In totaal 150 deelnemers waarvan 83 uit Groningen. Co financiering: de totale kosten bedragen Men vraagt aan de provincie. Toekenning: waarvan uit het Stimuleringsfonds Zorg en uit het Budget Educatie en participatie Projecten (BEPP). Motivering: het project draagt bij aan de vermaatschappelijking van de zorg (zorggebruikers nemen deel aan de maatschappij). Realisatie en resultaat: Het project is volgens het Leger des Heils zeer succesvol verlopen. Plm 80 deelnemers uit Groningen hebben aan de workshops meegedaan. Op 27 mei j.l vond een festival in het theater in Veendam plaats waar 10 a 12 groepen uit Groningen zijn opgetreden. Een deelnemer uit Groningen heeft bovendien een optreden verzorgd tijdens het Jeugdzorg Event in de Oosterpoort te Groningen en in Carré te Amsterdam.

10 Het lukt inderdaad om een vervolg aan het project te geven: een behoorlijk aantal cliënten willen zich aanmelden bij een buurthuis of vereniging. De inhoudelijke en financiële verantwoording volgt in december 2009.

11 Bijlage 3 Conform tekst bijlage statenvoordracht 3 februari 2004, nr. 1/2004 De reserve Stimulering Zorg in de periode 2004 t/m 2007 De reserve Stimulering Zorg is een fonds dat in het leven is geroepen en van financiële middelen wordt voorzien door Provinciale Staten van Groningen. Het fonds is van kracht voor de periode 2004 t/m In deze periode is er jaarlijks een bedrag van beschikbaar. De reserve draagt het karakter van een fonds: een eventueel in een bepaald jaar resterend bedrag kan alsnog in een later jaar worden aangewend. Het fonds is bedoeld voor het stimuleren van zorgvernieuwing. Reikwijdte De reserve Stimulering Zorg kan worden ingezet voor het terrein van de jeugdzorg, de gezondheidszorg (algemeen), de geestelijke gezondheidszorg, het gehandicaptenbeleid en het ouderenbeleid in nauwe relatie met de sectoren wonen, arbeid, welzijn en vervoer. Dit betekent dat de reserve kan worden ingezet voor de volgende doelgroepen of beleidsonderwerpen: ouderen lichamelijk gehandicapten verstandelijk gehandicapten psychiatrische patiënten verslaafden patiënten/zorgconsumenten vrouwenhulpverlening jeugdzorg Doelen Het stimuleren van vormen van zorgvernieuwing staat centraal. Hoofduitgangspunt is dat de reserve Stimulering Zorg zoveel mogelijk wordt ingezet voor vernieuwingen of knelpunten die de zorgvragers en - gebruikers rechtstreeks raken en die voor hn direct van belang zijn. Dat betekent dat subsidies uit de reserve zoveel mogelijk beschikbaar komen voor activiteiten met aantoonbare ( blijvende) effecten voor de zorgvragers en - gebruikers. De aanwending van de reserve Stimulering Zorg zal in ieder geval nauw aan moeten sluiten bij de doelstellingen van het beleidskader jeugdzorg, de regiovisie "Zorg in samenhang" en het beleid van de provincie op het terrein van de curatieve zorg. Die doelstellingen komen vooral neer op: vraaggerichte zorg de cliënt centraal zorgvernieuwing meer samenhang in het aanbod van verschillende voorzieningen (zorgketens) zoveel mogelijk deelname van cliënten aan het normale maatschappelijke leven (vermaatschappelijking van de zorg) het creëren van samenhang tussen wonen, welzijn en zorg

12 Concreet kan dat betekenen dat het stimuleringsfonds zich richt op: - initiatieven op het grensvlak van wonen, werken, vervoer, welzijn en zorg. De relatie met de zorgsector dient te worden aangetoond - het realiseren van zorgketens ( mede door sectoroverstijgende samenwerking) zodat er voor de cliënten een zorgcontinuüm ontstaat - het gebruik van nieuwe woonzorg- technologie - het verbeteren van informatie over de vormen van dienstverlening en zorg in de betreffende zorgssectoren; - het ondersteunen van vrijwilligerwerk/mantelhulp /zelfhulp - zorgvernieuwing in de zin van : de cliënt centraal - het vinden van oplossingen voor ernstige knelpunten die zorgvragers /patiënten en zorggebruikers ondervinden Condities voor het verlenen van subsidie Bij de toekenning van subsidies zal er sprake zijn van eenmalige bedragen voor één of enkele jaren. Subsidie wordt slechts verleend voor zover er middelen beschikbaar zijn. Conform de kaderverordening subsidies provincie Groningen die op dit fonds van toepassing is, kunnen bij de vaststelling van de provinciale begroting evt. aanpassingen worden aangebracht in de activiteiten die subsidiabel zijn. Kosten waarvoor geen bijdrage uit de reserve beschikbaar kan komen: Vanuit de reserve worden geen uitgaven gedaan voor: - structurele exploitatie van activiteiten - activiteiten die valleen onder het reguliere aanbod en takenpakket van instellingen, organisaties en overheden - kapitaalslasten - onvoorziene kosten - Hoogte subsidiebedrag De reserve Stimulering Zorg gaat uit van co- financiering van activiteiten. De maximale subsidie aan derden vanuit het stimuleringsfonds Zorg voor activiteiten bedraagt 50% van de subsidiabele kosten. Gedeputeerde Staten kunnen bij uitzondering besluiten de bijdrage te verhogen tot 75% van de gevraagde subsidie. Indien naar het oordeel van Gedeputeerde Staten het verkrijgen van cofinanciering bijzondere moeilijkheden oplevert, kunnen G.S. in zeer uitzonderlijke gevallen besluiten om maximaal 100% van de kosten te financieren. Relaties met andere subsidieregelingen De subsidiemogelijkheden van de reserve Stimulering Zorg moeten afgestemd worden met de provinciale subsidiemogelijkheden in het kader van het welzijnsbeleid. als uitgangspunt wordt gehanteerd dat initiatieven die door het welzijnsbeleid gedekt kunnen worden in principe niet voor subsidiëring via de reserve Stimulering Zorg in aanmerking komen. Het is denkbaar dat er plannen of projecten ontwikkeld worden, waarbij op verschillende provinciale regelingen een beroep kan worden gedaan. De reserve Stimulering Zorg is vooral bedoeld voor activiteiten en projecten op het terrein van de zorg of de vermaatschappelijking van de zorg Daarnaast beschikt de provincie Groningen in de periode over een bijdrageregeling voor investeringen in multifunctionele gebouwen. het doel van deze bijdrageregeling is om middels het realiseren van multifunctionele accommodaties een bijdrage te leveren aan het in stand houden of het verbeteren vernieuwen van het sociale voorzieningenniveau

13 in kleine kernen en dorpen. Subsidies op grond van de bijdrageregeling voor investeringen in multifunctionele gebouwen zijn alleen bedoeld voor "aard en nagelvaste" investeringen en niet voor activiteiten. Bovendien is er een nieuwe bijdragereling "zorginfrastructuur". Het doel is om in de vorm van co- financiering een bijdrage te leveren aan het realiseren van kleinschalige woonzorgvoorzieningen. Ook deze bijdrageregeling is bedoeld voor "aard en nagelvaste" investeringen en niet voor activiteiten. Subsidieverzoeken worden door de provincie automatisch getoetst aan de criteria van de verschillende subsidieregelingen.. Een aanvrager kan in principe met één subsidieverzoek volstaan. De wijze waarop subsidies kunnen worden aangevraagd. In de subsidieaanvraag dienen de volgende gegevens te worden vermeld: - de doelstelling en aard van de te realiseren activiteit - deelnemende partijen - wijze waarop aan de subsidiecriteria wordt voldaan - beschrijving van het innovatieve element - aangeven van de beoogde resultaten en effecten van de activiteit - aangeven hoe de activiteit na de aanloopperiode structureel gefinancierd wordt - een begroting van inkomsten en uitgaven. Hierin dienen de bijdragen van derden te zijn opgenomen - -de rol en betrokkenheid van de zorggebruiker bij de activiteit De verdere procedure Wanneer een activiteit na de incidentele stimuleringsbijdrage structureel wordt voortgezet met : - financiering uit de AWBZ - financiering door zorgverzekeraar (s) - gemeentelijke financiering zal de provincie het subsidieverzoek vooraf bespreken met het zorgkantoor, c.q. de zorgverzekeraar of de betreffende gemeente. Bij de beoordeling van een subsidieverzoek hecht de provincie veel belang aan de vraag of al dan niet een structureel vervolg mogelijk is.

14

Aan Provinciale Staten

Aan Provinciale Staten Aan Provinciale Staten Datum : 5 oktober 2010 Briefnummer : 2010-52.857/40/A.8, CW Zaaknummer : 279205 Behandeld door : Boer W.E. de Telefoonnummer : (050) 316 4963 Antwoord op : Bijlage : Onderwerp :

Nadere informatie

Commissie Welzijn, Zorg en Cultuur Commissie Ruimte, Water en Groen (t.k.) 23 april 2002 Nr , PB Nummer 25/2002

Commissie Welzijn, Zorg en Cultuur Commissie Ruimte, Water en Groen (t.k.) 23 april 2002 Nr , PB Nummer 25/2002 Commissie Welzijn, Zorg en Cultuur Commissie Ruimte, Water en Groen (t.k.) 23 april 2002 Nr. 2002-06055, PB Nummer 25/2002 Voordracht van Gedeputeerde Staten aan Provinciale Staten van Groningen inzake

Nadere informatie

3 februari 2004 Nr. 2004-00190, W Nummer 1/2004

3 februari 2004 Nr. 2004-00190, W Nummer 1/2004 3 februari 2004 Nr. 2004-00190, W Nummer 1/2004 Voordracht van Gedeputeerde Staten aan Provinciale Staten van Groningen omtrent de reserve Stimulering Zorg SAMENVATTING: Voor de periode 2004-2007 zijn

Nadere informatie

Aanvraagformulier subsidie Regionale Cultuurplannen

Aanvraagformulier subsidie Regionale Cultuurplannen 1 Aanvraagformulier subsidie Regionale Cultuurplannen De Regionale Cultuurplannen (RCP) omvatten een subsidiebudget voor het vergroten van cultuurparticipatie, bedoeld voor amateurkunst (alle kunst- en

Nadere informatie

Geachte mevrouw Mete en heer Spoeltman,

Geachte mevrouw Mete en heer Spoeltman, Aan de leden van Provinciale Staten, mevrouw F. Mete en de heer H. Spoeltman Datum : 23 juni 2009 Briefnummer : 2009-37.030/25/A.6, CW Zaaknummer : 181452 Behandeld door : R.J. Vos Telefoonnummer : (050)

Nadere informatie

: signalementen regiovisies gehandicaptenbeleid en ggz en gehandicaptenzorg

: signalementen regiovisies gehandicaptenbeleid en ggz en gehandicaptenzorg Aan de leden van de commissie Welzijn, Zorg en Cultuur Nr.: 2001-8539/21/A.17, IWW Groningen, 31 mei 2001 Behandeld door : mw. W.E. de Boer Telefoonnummer : (050) 316 4963 Onderwerp : signalementen regiovisies

Nadere informatie

Uitgegeven: 25 juni 2010

Uitgegeven: 25 juni 2010 1 Uitgegeven: 25 juni 2010 2010, no. 43 PROVINCIAAL BLAD VAN FRYSLAN Besluit van Gedeputeerde Staten van Fryslân van 22 juni 2010, no. 896248, Afdeling Zorg en Welzijn, betreffende de Vaststelling van

Nadere informatie

PROVINCIAAL BLAD VAN ZEELAND

PROVINCIAAL BLAD VAN ZEELAND Nummer 52 van 2000 PROVINCIAAL BLAD VAN ZEELAND Besluit van 30 juni 2000, nummer WEB-236, directie Welzijn, Economie en Bestuur, afdeling Welzijn, tot afkondiging van het besluit van Provinciale Staten

Nadere informatie

Nadere regels subsidie lokaal innovatiefonds gemeente Renkum 2015 en 2016

Nadere regels subsidie lokaal innovatiefonds gemeente Renkum 2015 en 2016 Nadere regels subsidie lokaal innovatiefonds gemeente Renkum 05 en 06 Inleiding Met de invoering van de nieuwe Wmo, de Jeugdwet en de P-wet is de gemeente verantwoordelijk geworden voor zorg en samenhang

Nadere informatie

Deelverordeningen behorend bij de Algemene Subsidieverordening gemeente Lopik 2018

Deelverordeningen behorend bij de Algemene Subsidieverordening gemeente Lopik 2018 Deelverordeningen behorend bij de Algemene Subsidieverordening gemeente Lopik 2018 Deelverordening Jeugdsport 2 Deelverordening maatschappelijke participatie 4 Deelverordening subsidieverlening jaarlijks

Nadere informatie

gelet op artikel 4 van de Algemene subsidieverordening Noord-Holland 1998;

gelet op artikel 4 van de Algemene subsidieverordening Noord-Holland 1998; Besluit Nr. 15 Provinciale Staten van Noord-Holland; overwegende, dat het in het licht van de opstelling van de Regiovisies Geestelijke Gezondheidszorg wenselijk is dat de zorgvernieuwing in deze sector

Nadere informatie

Nadere regels subsidie lokaal innovatiefonds gemeente Renkum 2017 en 2018

Nadere regels subsidie lokaal innovatiefonds gemeente Renkum 2017 en 2018 Nadere regels subsidie lokaal innovatiefonds gemeente Renkum 07 en 08 Inleiding Met de invoering van de nieuwe Wmo, de Jeugdwet en de P-wet is de gemeente verantwoordelijk geworden voor zorg en samenhang

Nadere informatie

Maatschappelijke partner: de organisatie(s) waar de doelgroep zich bevindt om het aanbod op af te stemmen.

Maatschappelijke partner: de organisatie(s) waar de doelgroep zich bevindt om het aanbod op af te stemmen. Subsidieregeling maatschappelijke inzet sportverenigingen 2016 Burgemeester en wethouders van de gemeente Lochem, gelet op artikel 2 van de Algemene subsidieverordening gemeente Lochem 2013, besluiten:

Nadere informatie

REGELING BEWONERSINITIATIEVEN 2019

REGELING BEWONERSINITIATIEVEN 2019 BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN MAASTRICHT, gelet op artikel 15,vierde lid van de Verordening Subsidies Vrijwilligersactiviteiten Welzijn en Zorg 2017. BESLUITEN tot vaststelling van de volgende Regeling

Nadere informatie

ANTWOORDNOTA. Ontwerp Provinciale Bijdrageregeling Wonen, Welzijn en Zorg

ANTWOORDNOTA. Ontwerp Provinciale Bijdrageregeling Wonen, Welzijn en Zorg ANTWOORDNOTA Ontwerp Provinciale Bijdrageregeling Wonen, Welzijn en Zorg Provincie Flevoland Maart 2004 Voor u ligt de Antwoordnota Ontwerp Provinciale Bijdrageregeling Wonen, Welzijn en Zorg. Op 9 december

Nadere informatie

De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN

De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN Afdeling Beleidsontwikkeling Innovatie atelier Beschermd Wonen en Opvang Bezoekadres Kreupelstraat 1 Openings t i j d e n Zie gemeente.groningen.nl De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN

Nadere informatie

Subsidieverlening voor landelijke deskundigheidsbevordering van vrijwilligers.

Subsidieverlening voor landelijke deskundigheidsbevordering van vrijwilligers. Subsidieverlening voor landelijke deskundigheidsbevordering van vrijwilligers. In deze notitie wordt ingegaan op de volgende aspecten van de landelijke subsidiering van activiteiten in de sfeer van deskundigheidsbevordering:

Nadere informatie

Subsidieregeling stimuleringsfonds particulier initiatief 2015

Subsidieregeling stimuleringsfonds particulier initiatief 2015 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Pijnacker-Nootdorp. Nr. 44114 22 mei 2015 Subsidieregeling stimuleringsfonds particulier initiatief 2015 De raad van de gemeente Pijnacker-Nootdorp; gezien het

Nadere informatie

PROCEDURE EN CRITERIA VOOR VERSTREKKING

PROCEDURE EN CRITERIA VOOR VERSTREKKING PROCEDURE EN CRITERIA VOOR VERSTREKKING financiële bijdragen uit het leefbaarheidsbudget 1 1. Inleiding De gemeenteraad van Hellendoorn heeft enkele budgeten overgedragen aan de dorpen en wijken in de

Nadere informatie

Budget Educatie en Participatie Projecten (BEPP)

Budget Educatie en Participatie Projecten (BEPP) Budget Educatie en Participatie Projecten (BEPP) Met het Budget Educatie en Participatie Projecten willen de provincie Groningen en het Rijk een aantal doelstellingen bereiken. We hanteren daarbij een

Nadere informatie

Subsidieregeling Bewonersinitiatiefgelden 201

Subsidieregeling Bewonersinitiatiefgelden 201 Subsidieregeling Bewonersinitiatiefgelden 201 Bewonersinitiatieven Maastricht telt talloze bewoners, die zich belangeloos inzetten voor de stad en haar inwoners. Er ontstaan ook steeds meer initiatieven

Nadere informatie

Nadere regel tot wijziging van de Nadere regels subsidies gemeente Groningen Innovatieateliers Beschermd wonen en Opvang

Nadere regel tot wijziging van de Nadere regels subsidies gemeente Groningen Innovatieateliers Beschermd wonen en Opvang GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Groningen. Nr. 36243 7 maart 2017 Nadere regel tot wijziging van de Nadere regels subsidies gemeente Groningen Innovatieateliers Beschermd wonen en Opvang Het

Nadere informatie

Krediet Kwaliteitsfonds Basisonderwijs 2010-2011 provincie Groningen

Krediet Kwaliteitsfonds Basisonderwijs 2010-2011 provincie Groningen Krediet Kwaliteitsfonds Basisonderwijs 2010-2011 provincie Groningen Het krediet Kwaliteitsfonds Basisonderwijs Provincie Groningen 2010-2011 is een krediet waarvoor schoolbesturen uit de provincie Groningen,

Nadere informatie

Nr.: a/6/A.22, C Groningen, 10 februari 2005

Nr.: a/6/A.22, C Groningen, 10 februari 2005 Aan de leden van Provinciale Staten Nr.: 2005-02544a/6/A.22, C Groningen, 10 februari 2005 Behandeld door: R. Krämer, F. Martens Telefoonnummer : (050) 316 4457, 3164033 Bijlage : 1 Onderwerp : marsrouteplan

Nadere informatie

Subsidie vrijwillige inzet en informele zorg gemeente Ermelo 2016.

Subsidie vrijwillige inzet en informele zorg gemeente Ermelo 2016. GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Ermelo. Nr. 30596 16 maart 2016 Subsidie vrijwillige inzet en informele zorg gemeente Ermelo 2016 Burgemeester en wethouders van de gemeente Ermelo; overwegende

Nadere informatie

Gelezen het voorstel van gedeputeerde staten van 12 februari 2008, nr. 2008int217572

Gelezen het voorstel van gedeputeerde staten van 12 februari 2008, nr. 2008int217572 PS2008WMC06 bijlage2 Verordening van Provinciale Staten van Utrecht van 31 maart 2008, 2008int217674 tot subsidiëring van kleinschalige woonvormen voor mensen met dementie (Subsidieverordening kleinschalig

Nadere informatie

Gelet op artikel 4 van de Algemene subsidieverordening gemeente Lingewaard 2016;

Gelet op artikel 4 van de Algemene subsidieverordening gemeente Lingewaard 2016; Subsidieregels lokaal innovatiefonds gemeente Lingewaard Burgemeester en wethouder van de gemeente Lingewaard; Gelet op artikel 4 van de Algemene subsidieverordening gemeente Lingewaard 06; Overwegende

Nadere informatie

13 december 2007. Bijlage. Zorgvernieuwingsprojecten GGZ en Collectieve Preventie GGZ. Bestedingsplan. Regio Midden-Holland.

13 december 2007. Bijlage. Zorgvernieuwingsprojecten GGZ en Collectieve Preventie GGZ. Bestedingsplan. Regio Midden-Holland. 13 december 2007 Bestedingsplan Bijlage Regio Midden-Holland Zorgvernieuwingsprojecten GGZ en Collectieve Preventie GGZ Inleiding Op 3 oktober 2007 heeft het portefeuillehoudersoverleg Wmo ingestemd met

Nadere informatie

gelet op artikel 4 van de Algemene subsidieverordening Noord-Holland 1998;

gelet op artikel 4 van de Algemene subsidieverordening Noord-Holland 1998; Besluit Nr. 14 Provinciale Staten van Noord-Holland; overwegende, dat het in het licht van de opstelling van de Regiovisies Ouderenzorg wenselijk is dat de zorgvernieuwing in deze sector wordt gestimuleerd;

Nadere informatie

Subsidieregeling maatschappelijke inzet sportverenigingen

Subsidieregeling maatschappelijke inzet sportverenigingen Subsidieregeling maatschappelijke inzet sportverenigingen Burgemeester en wethouders van de gemeente Lochem, gelet op artikel 2 van de Algemene subsidieverordening gemeente Lochem 2013, besluiten: vast

Nadere informatie

De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN

De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN Onderwerp inzet intensiveringsmiddelen 'leren' 2017 Steller R.H.L. Pos De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN Telefoon (050) 367 63 92 Bijlage(n) Ons kenmerk 6262777 Datum Uw brief

Nadere informatie

Aan de leden van Provinciale Staten

Aan de leden van Provinciale Staten Aan de leden van Provinciale Staten Datum : 30 september 2008 Briefnummer : 2008-54.388/40/A.15, CW Zaaknummer : 131823 Behandeld door : Bak E. Telefoonnummer : (050) 316 4152 Antwoord op : uw motie van

Nadere informatie

Commissie Welzijn, Zorg en Cultuur. 31 juli 2002 Nr. 2002-10.992, IWW. Nummer 42/2002

Commissie Welzijn, Zorg en Cultuur. 31 juli 2002 Nr. 2002-10.992, IWW. Nummer 42/2002 Commissie Welzijn, Zorg en Cultuur 31 juli 2002 Nr. 2002-10.992, IWW. Nummer 42/2002 Voordracht van Gedeputeerde Staten aan Provinciale Staten van Groningen over het aangaan van een samenwerkingsovereenkomst

Nadere informatie

Beleidsregel tussentijdse aanvragen 'Back to Basics'

Beleidsregel tussentijdse aanvragen 'Back to Basics' Beleidsregel tussentijdse aanvragen 'Back to Basics' Voor u ligt de beleidsregel tussentijdse aanvragen 'Back to Basics'. Dit betreft een tijdelijke beleidsregel voor de periode 2014 en 2015, tot de aanvang

Nadere informatie

Tenders Flexibele subsidies 2015: Nieuwe Vrijwilligersorganisaties

Tenders Flexibele subsidies 2015: Nieuwe Vrijwilligersorganisaties Tenders Flexibele subsidies 2015: Tender 4 Flexibele subsidies 2015 - Tender 4 U bent een nieuwe stichting of vereniging die (nog) geen beroep gedaan heeft op, of nog niet in aanmerking kan komen voor,

Nadere informatie

Subsidieregels Cultuurfonds

Subsidieregels Cultuurfonds Subsidieregels Cultuurfonds Op deze subsidieregels is de algemene subsidieverordening Borger-Odoorn van toepassing. Deze subsidieregels horen als bijlage bij de Beleidsregels Cultuur en Welzijn 2004-2008

Nadere informatie

Alleen ter besluitvorming door het College. Collegevoorstel Openbaar

Alleen ter besluitvorming door het College. Collegevoorstel Openbaar Openbaar Onderwerp Subsidieverlening project School's cool en Coachproject Nijmegen 2014 tot en met 2016 Programma / Programmanummer Onderwijs / 1073 BW-nummer Portefeuillehouder H. Beerten Samenvatting

Nadere informatie

Flexibele subsidies 2018: Thema - Positieve Gezondheid

Flexibele subsidies 2018: Thema - Positieve Gezondheid Flexibele subsidies 2018: Thema - Positieve Gezondheid Aanvraagperiode 22 maart tot en met 6 mei 2018 Flexibele subsidies 2018 Net als in voorgaande jaren kunnen vrijwilligersorganisaties ook in 2018 subsidie

Nadere informatie

Wie kan subsidie aanvragen? Iedere rechtspersoon of natuurlijke persoon kan LEF subsidie aanvragen, mits ingeschreven in de Kamer van Koophandel.

Wie kan subsidie aanvragen? Iedere rechtspersoon of natuurlijke persoon kan LEF subsidie aanvragen, mits ingeschreven in de Kamer van Koophandel. Veelgestelde vragen LEF 6 nov 2015 Waarom een Lokaal Economisch Fonds? De gemeente stimuleert de economie en werkgelegenheid in Utrecht. Het Lokaal Economische Fonds, met een budget van 8 miljoen euro,

Nadere informatie

Datum : 7 februari 2006 Nummer PS : PS2006ZCW04 Dienst/sector : MEC/DMO Commissie : ZCW

Datum : 7 februari 2006 Nummer PS : PS2006ZCW04 Dienst/sector : MEC/DMO Commissie : ZCW S T A T E N V O O R S T E L Datum : 7 februari 2006 Nummer PS : PS2006ZCW04 Dienst/sector : MEC/DMO Commissie : ZCW Registratienummer : 2006MEC000070i Portefeuillehouder: mr. A. Kamp Titel : Tijdelijke

Nadere informatie

Wijziging Nadere regels voor subsidieverstrekking Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Roosendaal;

Wijziging Nadere regels voor subsidieverstrekking Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Roosendaal; GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Roosendaal. Nr. 104320 6 november 2015 Wijziging Nadere regels voor subsidieverstrekking 2016 Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Roosendaal;

Nadere informatie

In de Gemeente Marum

In de Gemeente Marum In de Gemeente Marum Gezamenlijk Plan van aanpak ondersteuning mantelzorg en vrijwillige thuishulp van de gemeenten Marum, Grootegast en Leek 27 april 2006 Projectbureau WWZ Mw. H.J. Vrijhof J.J. de Jong

Nadere informatie

Flexibele subsidies 2018: Thema - Samen voor de Stad

Flexibele subsidies 2018: Thema - Samen voor de Stad Flexibele subsidies 2018: Thema - Samen voor de Stad Aanvraagperiode 27 augustus tot en met 5 oktober 2018 Flexibele subsidies 2018 Net als in voorgaande jaren kunnen vrijwilligersorganisaties ook in 2018

Nadere informatie

Nota van B&W. Onderwerp Subsidieaanvragen Openbare geestelijke gezondheidszorg en Collectieve preventie geestelijke gezondheidszorg 2007

Nota van B&W. Onderwerp Subsidieaanvragen Openbare geestelijke gezondheidszorg en Collectieve preventie geestelijke gezondheidszorg 2007 Nota van B&W Onderwerp Subsidieaanvragen Openbare geestelijke gezondheidszorg en Collectieve preventie geestelijke gezondheidszorg 2007 Portefeuille: H. van der Molen Auteur: G. Spijker Telefoon 5115584

Nadere informatie

Aan de leden van Provinciale Staten

Aan de leden van Provinciale Staten Aan de leden van Provinciale Staten Datum : 1 juni 2007 Briefnummer : 2007-13.141a/22/A.20, CW Zaaknummer : 577/14030 Behandeld door : van Dijk, Mw. N.M. Telefoonnummer : (050) 316 4217 Antwoord op : Bijlage

Nadere informatie

Beschikking. Beleidsregel sociale veiligheid Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant

Beschikking. Beleidsregel sociale veiligheid Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant Beschikking Brabantlaan 1 Postbus 90151 5200 MC s-hertogenbosch Telefoon (073) 681 28 12 Fax (073) 614 11 15 info@brabant.nl www.brabant.nl Bank ING 67.45.60.043 Postbank 1070176 Onderwerp Beleidsregel

Nadere informatie

Statenvoorstel. Verhoging subsidieplafond en wijziging van de Subsidieregeling groen 2016, paragrafen 2.4 en 2.10

Statenvoorstel. Verhoging subsidieplafond en wijziging van de Subsidieregeling groen 2016, paragrafen 2.4 en 2.10 Statenvoorstel Vergaderdatum GS: 21 november 2017 Portefeuillehouder: Weber, JF Uiterlijke beslistermijn: 31 december 2017 Behandeld ambtenaar : A.P.J. van der Sluis E-mailadres: apj.vander.sluis@pzh.nl

Nadere informatie

Aan de leden van Provinciale Staten

Aan de leden van Provinciale Staten Aan de leden van Provinciale Staten Datum : 27 januari 2009 Briefnummer : 2009-04028/5/A.22, CW Zaaknummer : 155503 Behandeld door : Antonis M. Telefoonnummer : (050) 316 4312 Antwoord op : Bijlage : Onderwerp

Nadere informatie

Subsidieregeling aanpak jeugdwerkloosheid regio Midden Brabant

Subsidieregeling aanpak jeugdwerkloosheid regio Midden Brabant Subsidieregeling aanpak jeugdwerkloosheid regio Midden Brabant Artikel 1 Karakter regeling Deze subsidieregeling is een regeling als bedoeld in artikel 2 lid 2 van de Algemene subsidieverordening gemeente

Nadere informatie

Platformtaak volgens gemeente

Platformtaak volgens gemeente Oplegvel 1. Onderwerp Subsidieaanvraag en cofinanciering Taalakkoord 2. Rol van het samenwerkingsorgaan Holland Rijnland Platformtaak volgens gemeente 3. Regionaal belang Regionale partners en de gemeenten

Nadere informatie

Projectvoorstel Borging Programma Lokale Versterking GGz Project B: Regionale borgingsactiviteiten

Projectvoorstel Borging Programma Lokale Versterking GGz Project B: Regionale borgingsactiviteiten Projectvoorstel Borging Programma Lokale Versterking GGz Project B: Regionale borgingsactiviteiten 20 april 2009 Landelijk Platform GGz Postbus 13223 3507 LE Utrecht 1 Inleiding Op 1 januari 2007 trad

Nadere informatie

De beoordeling van het burgerinitiatiefvoorstel heeft plaatsgevonden. De uitkomst daarvan wordt middels deze nota aan de Commissie voorgelegd.

De beoordeling van het burgerinitiatiefvoorstel heeft plaatsgevonden. De uitkomst daarvan wordt middels deze nota aan de Commissie voorgelegd. Nota Discussie P r o v i n c i e F l e v o l a n d Onderwerp Burgerinitiatiefvoorstel stichting Blauwe Vogels Lelystad Doel van deze notitie: Middels deze notitie willen wij: - de beoordeling door GS van

Nadere informatie

Beleidsregel activiteitensubsidies Welzijn gemeente Eijsden-Margraten 2017

Beleidsregel activiteitensubsidies Welzijn gemeente Eijsden-Margraten 2017 Beleidsregel activiteitensubsidies Welzijn gemeente Eijsden-Margraten 2017 Artikel 1 Doelomschrijving Onverminderd het bepaalde in de Algemene subsidieverordening Welzijn gemeente Eijsden- Margraten 2017

Nadere informatie

College van Burgemeester en wethouders gemeente Tynaarlo

College van Burgemeester en wethouders gemeente Tynaarlo College van Burgemeester en wethouders gemeente Tynaarlo Vergadering d.d. Agendapunt: 10 juli 2018 Zaaknummer: 434769 Portefeuillehouder : J. Gopal Openbaar Besloten Team : Team Mens en Maatschappij Adviseur

Nadere informatie

Subsidieregeling vrijwilligerswerk en mantelzorg 2002

Subsidieregeling vrijwilligerswerk en mantelzorg 2002 Subsidieregeling vrijwilligerswerk en mantelzorg 2002 (geconsolideerde versie, geldend vanaf 18-9-2002 tot 13-7-2005) Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie provincie Drenthe Officiële naam regeling

Nadere informatie

Flexibele subsidies 2018: Thema - Diversiteit en integratie

Flexibele subsidies 2018: Thema - Diversiteit en integratie Flexibele subsidies 2018: Thema - Diversiteit en integratie Aanvraagperiode 22 maart tot en met 6 mei 2018 Flexibele subsidies 2018 Net als in voorgaande jaren kunnen vrijwilligersorganisaties ook in 2018

Nadere informatie

Uit: Optimale inzet van budgetten ten behoeve van zorgleerlingen ROC s in Rotterdam

Uit: Optimale inzet van budgetten ten behoeve van zorgleerlingen ROC s in Rotterdam Uit: Optimale inzet van budgetten ten behoeve van zorgleerlingen ROC s in Rotterdam B&A Consulting Peter van der Loos 18 juni 009 OCW 1 SZW VROM-WWI BZK Gemeente Rotterdam ROC s JUS J&G VWS Burger Stadsregio

Nadere informatie

Het college van burgemeester en wethouders van Borger-Odoorn; gelet op artikel 149 Gemeentewet en artikel 4:23 Algemene wet bestuursrecht

Het college van burgemeester en wethouders van Borger-Odoorn; gelet op artikel 149 Gemeentewet en artikel 4:23 Algemene wet bestuursrecht Het college van burgemeester en wethouders van Borger-Odoorn; gelet op artikel 149 Gemeentewet en artikel 4:23 Algemene wet bestuursrecht gelet op de Algemene Subsidieverordening gemeente Borger-Odoorn

Nadere informatie

Alleen ter besluitvorming door het College. Collegevoorstel Embargo tot 14 mei 13.30 uur

Alleen ter besluitvorming door het College. Collegevoorstel Embargo tot 14 mei 13.30 uur Embargo tot 14 mei 13.30 uur Onderwerp Subsidie ROC Nijmegen voor het project Kamers met Kansen Programma / Programmanummer Zorg & Welzijn / 1051 BW-nummer Portefeuillehouder B. Frings Samenvatting Kamers

Nadere informatie

Vaststellen Subsidieregeling aanpak Jeugdwerkloosheid (3B, 2016, 160)

Vaststellen Subsidieregeling aanpak Jeugdwerkloosheid (3B, 2016, 160) GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Amsterdam. Nr. 101228 25 juli 2016 Vaststellen Subsidieregeling aanpak Jeugdwerkloosheid (3B, 2016, 160) Afdeling 3B Nummer 160 Publicatiedatum 20 juli 2016

Nadere informatie

Op het voorstel van Gedeputeerde Staten van 25 maart 2008, afdeling MOW, nummer: 2008int219494;

Op het voorstel van Gedeputeerde Staten van 25 maart 2008, afdeling MOW, nummer: 2008int219494; Verordening van Provinciale Staten van Utrecht van 19 mei 2008, registratienummer 2008int219494, houdende regels voor subsidiëring van projecten gericht op maatschappelijke ontwikkeling (Stimuleringsregeling

Nadere informatie

Call Gebiedsgerichte gezondheidsaanpakken fase 1 voor Programma Gezonde Toekomst Dichterbij

Call Gebiedsgerichte gezondheidsaanpakken fase 1 voor Programma Gezonde Toekomst Dichterbij Call Gebiedsgerichte gezondheidsaanpakken fase 1 voor Programma Gezonde Toekomst Dichterbij Aanleiding Fonds NutsOhra heeft met het programma Gezonde Toekomst Dichterbij de ambitie om de gezondheidsachterstanden

Nadere informatie

Actieplan Veilige School 2015-2018

Actieplan Veilige School 2015-2018 Actieplan Veilige School 2015-2018 Inleiding De actieplannen Veilige School 1 van de afgelopen jaren hebben er voor gezorgd dat het onderwerp veiligheid goed op de kaart van het Haagse onderwijs staat.

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. Datum 23 maart 2015 Betreft Inzet huishoudelijke hulp toelage

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. Datum 23 maart 2015 Betreft Inzet huishoudelijke hulp toelage > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Rijnstraat 50 2515 XP Den Haag www.rijksoverheid.nl Kenmerk

Nadere informatie

nummer 23 van 2005 Vaststelling Beleidsregels bij het Kader voor projectontwikkeling kijk

nummer 23 van 2005 Vaststelling Beleidsregels bij het Kader voor projectontwikkeling kijk nummer 23 van 2005 Vaststelling Beleidsregels bij het Kader voor projectontwikkeling ICT in Drenthe: een economische kijk Besluit van gedeputeerde staten van Drenthe van 22 februari 2005, kenmerk 5.3/2005001126,

Nadere informatie

Subsidies kunst en cultuur

Subsidies kunst en cultuur Subsidies kunst en cultuur Uitgave gemeente Leeuwarden Maart 2011 NB: Aan bovenstaande informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Inhoud Inleiding 3 1 Regeling kleine producties cultuur 4 2 Regeling

Nadere informatie

statenstukken Provinciale Staten 17-03-2006 WEB-265 behandeling: Heukelom, G.R.J. van Agenda nr: Vergadering GS: 31-01-2006 Nr: WEB0600499/2

statenstukken Provinciale Staten 17-03-2006 WEB-265 behandeling: Heukelom, G.R.J. van Agenda nr: Vergadering GS: 31-01-2006 Nr: WEB0600499/2 Provinciale Staten Gedeputeerde Vergadering PS: belast met Nr: 17-03-2006 WEB-265 behandeling: Heukelom, G.R.J. van Agenda nr: Vergadering GS: 31-01-2006 Nr: WEB0600499/2 Onderwerp: Provinciale stimuleringsregeling

Nadere informatie

PROVINCIAAL BLAD. Nr. 2790

PROVINCIAAL BLAD. Nr. 2790 PROVINCIAAL BLAD Officiële uitgave van de provincie Groningen Nr. 2790 28 juni 2017 Besluit van de Gedeputeerde Staten van de provincie Groningen houdende regels omtrent de subsidieverlening Pronkjewail

Nadere informatie

Partijen De volgende partijen binnen CMO Noord en GJL doen aan het project mee.

Partijen De volgende partijen binnen CMO Noord en GJL doen aan het project mee. Aan de leden van de Statencommissie Welzijn, Zorg en Cultuur Nr.: 2002-1184a/12/A.14, IWW. Groningen, 26 maart 2002 Behandeld door : K.C. Sikkema Telefoonnummer : (050) 316 4299 Onderwerp : verzoek om

Nadere informatie

Nadere regels Innovatiesubsidies Sociaal Domein

Nadere regels Innovatiesubsidies Sociaal Domein Nadere regels Innovatiesubsidies Sociaal Domein Burgemeester en Wethouders van Valkenburg aan de Geul; gelet op artikel 4, zevende lid van de Algemene subsidieverordening Valkenburg aan de Geul 2016. besluiten

Nadere informatie

Subsidieregeling Sport en bewegen

Subsidieregeling Sport en bewegen Subsidieregeling Sport en bewegen 2019 2020 Behorend bij de visie op sport en bewegen Lansingerland Scoren met sport Domein Samenleving Auteur: Dewi Klijnsmit, beleidsadviseur Sport Datum: 18 februari

Nadere informatie

College van Gedeputeerde Staten statenvoorstel. Aan Provinciale Staten, PS2008MME13-1 -

College van Gedeputeerde Staten statenvoorstel. Aan Provinciale Staten, PS2008MME13-1 - PS2008MME13-1 - College van Gedeputeerde Staten statenvoorstel Datum : 6 mei 2008 Nummer PS : PS2008MME13 Afdeling : ECV Commissie : MME Registratienummer : 2008int221948 Portefeuillehouder : Ekkers Titel

Nadere informatie

Flexibele subsidies 2018: Thema - Weerbaar opvoeden en competenties versterken

Flexibele subsidies 2018: Thema - Weerbaar opvoeden en competenties versterken Flexibele subsidies 2018: Thema - Weerbaar opvoeden en competenties versterken Aanvraagperiode 27 augustus tot en met 5 oktober 2018 Flexibele subsidies 2018 Net als in voorgaande jaren kunnen vrijwilligersorganisaties

Nadere informatie

Besluitvorming aan de Raad Formele advisering van de Raad. Conform advies Aanhouden Anders, nl. Collegevoorstel Advies: Openbaar

Besluitvorming aan de Raad Formele advisering van de Raad. Conform advies Aanhouden Anders, nl. Collegevoorstel Advies: Openbaar Collegevoorstel Advies: Openbaar Onderwerp Ontwikkeling OGGZ-loket als meldpunt voor onrust en overlast Programma / Programmanummer Maatschappelijke zorg en dienstverlening / 7320 Portefeuillehouder G.

Nadere informatie

Programmabegroting

Programmabegroting Programmabegroting 2016-2019 3.2 Zorg (Wmo) 20 Programmabegroting 2016-2019 3.2.1 Wat wil Gouda bereiken? De implementatie van de nieuwe taken en verantwoordelijkheden tengevolge van de decentralisaties

Nadere informatie

Regionaal Investeringsfonds mbo

Regionaal Investeringsfonds mbo Regionaal Investeringsfonds mbo Concept Subsidieregeling voor publiek-private samenwerking in het beroepsonderwijs Amsterdam, 23 januari 2014 Jonne Groot Iris Binken Nb. Aan deze tekst kunnen geen rechten

Nadere informatie

Raadsvergadering d.d.: 25 april 2016 Agenda nr: Onderwerp: Vaststellen Algemene subsidieverordening Gemeente Valkenburg aan de Geul 2016

Raadsvergadering d.d.: 25 april 2016 Agenda nr: Onderwerp: Vaststellen Algemene subsidieverordening Gemeente Valkenburg aan de Geul 2016 Raadsnota Raadsvergadering d.d.: 25 april 2016 Agenda nr: Onderwerp: Vaststellen Algemene subsidieverordening Gemeente Valkenburg aan de Geul 2016 Aan de gemeenteraad, 1. Doel, Samenvatting en Advies van

Nadere informatie

Subsidieregels Hof van Twente 2016

Subsidieregels Hof van Twente 2016 9. Subsidieregel éénmalige subsidies Sport, Cultuur, Zorg en Jeugd Maatschappelijke effecten Doelstellingen Subdoelstellingen Vergroten zelfredzaamheid Vergroten maatschappelijke participatie Vergroten

Nadere informatie

PROVINCIAAL BLAD JAARGANG: 2014

PROVINCIAAL BLAD JAARGANG: 2014 PROVINCIAAL BLAD JAARGANG: 2014 NR: 045 Officiële naam regeling: Nadere subsidieregels Jeugdzorg Kamers met kansen Citeertitel: Nadere subsidieregels Jeugdzorg Kamers met kansen Naam ingetrokken regeling:

Nadere informatie

Zorg en Ondersteuning aan mensen met een verstandelijke beperking. Wat verandert er in de zorg in 2015

Zorg en Ondersteuning aan mensen met een verstandelijke beperking. Wat verandert er in de zorg in 2015 Zorg en Ondersteuning aan mensen met een verstandelijke beperking Wat verandert er in de zorg in 2015 De zorg in beweging Wat verandert er in 2015? In 2015 verandert er veel in de zorg. Via een aantal

Nadere informatie

de jeugd is onze toekomst

de jeugd is onze toekomst de jeugd is onze toekomst vereniging van groninger gemeenten Bestuursakkoord Jeugd 2008-2012 In veel Groninger gemeenten zijn er kinderen met problemen. En daarvan krijgen er te veel op dit moment niet

Nadere informatie

WELZIJN. Wonen en Gelijke Kansen

WELZIJN. Wonen en Gelijke Kansen 831 WELZIJN Wonen en Gelijke Kansen Provincieraadsbesluit van 28 november 2013 in verband met de goedkeuring van de opheffing van het reglement impulssubsidie aan gemeenten in het kader van samenleven

Nadere informatie

Aanvraag formulier Subsidie regeling Dorpsraad Lith

Aanvraag formulier Subsidie regeling Dorpsraad Lith Aanvraag formulier Subsidie regeling Versie: 2011-03 Pagina 2 van 6 Geachte heer/mevrouw, Na aanleiding van uw aanvraag om in aanmerking te komen voor een bijdrage in de kosten voor een evenement sturen

Nadere informatie

: Inzet middelen Stimuleringsfonds t.b.v. Science Park. Inhoudsopgave. Ontwerpbesluit pag. 3. Toelichting pag. 5. Bijlage(n): 2.

: Inzet middelen Stimuleringsfonds t.b.v. Science Park. Inhoudsopgave. Ontwerpbesluit pag. 3. Toelichting pag. 5. Bijlage(n): 2. S T A T E N V O O R S T E L Datum : 31 oktober 2006 Nummer PS : PS2006IME05 Dienst/sector : MEC/ERT Commissie : IME Registratienummer : 2006MEC002172i Portefeuillehouder: Dr. G. Mik Titel : Inzet middelen

Nadere informatie

b e s l u i t Voor de uitvoering van deze regeling is in 2018 eenmalig een bedrag van ,- beschikbaar.

b e s l u i t Voor de uitvoering van deze regeling is in 2018 eenmalig een bedrag van ,- beschikbaar. Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Oegstgeest; gelet op het bepaalde in titel 4.2 van de Algemene wet bestuursrecht; gelet op het bepaalde in artikel 3 van de Algemene Subsidieverordening

Nadere informatie

Aan de leden van Provinciale Staten

Aan de leden van Provinciale Staten Aan de leden van Provinciale Staten Datum : 2 december 2009 Briefnummer : 2009-69.277/49/A.17, CW Zaaknummer : 217921 Behandeld door : Boer W.E. de Telefoonnummer : (050) 316 4963 Antwoord op : Bijlage

Nadere informatie

PROVINCIAAL BLAD. gelet op artikel 145 van de Provinciewet en artikel 1.3 van de Algemene subsidieverordening Drenthe 2017;

PROVINCIAAL BLAD. gelet op artikel 145 van de Provinciewet en artikel 1.3 van de Algemene subsidieverordening Drenthe 2017; PROVINCIAAL BLAD Officiële uitgave van de provincie Drenthe Nr. 6179 29 december 2017 Uitvoeringsregeling Krimp en Leefbaarheid Besluit van Gedeputeerde Staten van Drenthe van 19 december 2017, kenmerk

Nadere informatie

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Den Haag, gelet op artikel 5 van de Algemene subsidieverordening Den Haag 2014,

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Den Haag, gelet op artikel 5 van de Algemene subsidieverordening Den Haag 2014, RIS300566 SUBSIDIEREGELING ZORGSTEUNPUNTEN DEN HAA G 2018 Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Den Haag, gelet op artikel 5 van de Algemene subsidieverordening Den Haag 2014, besluit

Nadere informatie

BELEIDSREGEL AL/BR Overheveling GGZ budget AWBZ-Zvw

BELEIDSREGEL AL/BR Overheveling GGZ budget AWBZ-Zvw BELEIDSREGEL Overheveling GGZ budget AWBZ-Zvw Ingevolge artikel 57, eerste lid, aanhef en onder b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) beleidsregels

Nadere informatie

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Helmond;

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Helmond; Nadere regels subsidie Sociaal Innovatief Fonds Helmond 2017 Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Helmond; gelet op de bepalingen in titel 4.2 van de Algemene wet bestuursrecht en

Nadere informatie

Rapportage doelstellingen 2009 Kadernota Wmo.

Rapportage doelstellingen 2009 Kadernota Wmo. Rapportage doelstellingen 2009 Kadernota Wmo. Overzicht volgens beleidsdoelen uit kadernota Wmo 2008-2012 Mee(r)doen in Dalfsen* 2009 Thema Wmo-loket Informatie geven over wonen, welzijn en zorg Wmo-loket

Nadere informatie

Subsidieregeling maatschappelijk initiatief stadsdeel Zuid

Subsidieregeling maatschappelijk initiatief stadsdeel Zuid Subsidieregeling maatschappelijk initiatief stadsdeel Zuid Artikel 1 Begripsomschrijvingen In deze subsidieregeling wordt verstaan onder: a. algemeen bestuur: het algemeen bestuur van de bestuurscommissie

Nadere informatie

Gemeente Heerlen - beleidsregel Tenderregeling Community Arts

Gemeente Heerlen - beleidsregel Tenderregeling Community Arts GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Heerlen. Nr. 40033 17 juli 2014 Gemeente Heerlen - beleidsregel Tenderregeling Community Arts Artikel 1 Begripsomschrijving In deze beleidsregel wordt verstaan

Nadere informatie

A Vast te stellen de navolgende beleidsregel dementie 2006-2007

A Vast te stellen de navolgende beleidsregel dementie 2006-2007 Brabantlaan 1 Postbus 90151 5200 MC s-hertogenbosch Telefoon (073) 681 28 12 Fax (073) 614 11 15 info@brabant.nl www.brabant.nl Bank ING 67.45.60.043 Postbank 1070176 Onderwerp Beleidsregel Dementie 2006-2007

Nadere informatie

COLLEGEBESLUITEN D.D. 03-03-2015 Nr. Onderwerp Samenvatting / toelichting Besluit A01 Planschade overeenkomst Schoolstraat 2 in Waspik

COLLEGEBESLUITEN D.D. 03-03-2015 Nr. Onderwerp Samenvatting / toelichting Besluit A01 Planschade overeenkomst Schoolstraat 2 in Waspik A01 Planschade overeenkomst Schoolstraat 2 in Waspik In 2011 is een aanvraag omgevingsvergunning ingediend voor de realisatie van een appartementengebouw aan de Schoolstraat 2 in Waspik. Medio 2012 heeft

Nadere informatie

Wmo en subsidiemogelijkheden

Wmo en subsidiemogelijkheden Wmo en subsidiemogelijkheden Veranderingen in de Wmo anno 2012 en aansluiting op het missionair-diaconale werkveld Ermen Consult, Pieternel Ermen Programma workshop Wmo en subsidies De Wmo tweede fase:

Nadere informatie

TOELICHTING. Regeling uitvoering van LEADER-projecten Oost-Groningen. Regeling lopende kosten LEADER

TOELICHTING. Regeling uitvoering van LEADER-projecten Oost-Groningen. Regeling lopende kosten LEADER TOELICHTING Regeling uitvoering van LEADER-projecten Oost-Groningen en Regeling lopende kosten LEADER In het kader van het Europese Plattelandsontwikkelingsprogramma 3 (POP 3) wordt het LEADER-programma

Nadere informatie

Bijlage Specifieke toetsingscriteria per doelstelling

Bijlage Specifieke toetsingscriteria per doelstelling Bijlage Specifieke toetsingscriteria per doelstelling A. Subsidies voor incidentele activiteiten en projecten A.1 Doelstelling: Herkenbare en onderscheidende culturele identiteit door behoud en ontwikkeling

Nadere informatie

Het bestuur van Stichting Schouwburg Venray t.a.v. de heer J. Vervoort Postbus AB Venray. Geachte heer Vervoort,

Het bestuur van Stichting Schouwburg Venray t.a.v. de heer J. Vervoort Postbus AB Venray. Geachte heer Vervoort, Het bestuur van Stichting Schouwburg Venray t.a.v. de heer J. Vervoort Postbus 88 5800 AB Venray Raadhuisstraat 1 Postbus 500, 5800 AM Venray Telefoon (0478) 52 33 33 Telefax (0478) 52 32 22 E-mail gemeente@venray.nl

Nadere informatie

Subsidieregeling Wmo vernieuwende activiteiten Weert 2017

Subsidieregeling Wmo vernieuwende activiteiten Weert 2017 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Weert. Nr. 22014 10 februari 2017 Subsidieregeling Wmo vernieuwende activiteiten Weert 2017 Burgemeester en wethouders van Weert; gelet op artikel 3 van de Algemene

Nadere informatie