Vrijwilligerswerk en informele zorg binnen de transities

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Vrijwilligerswerk en informele zorg binnen de transities"

Transcriptie

1 Vrijwilligerswerk en informele zorg binnen de transities 02/2015

2 Sinds 2015 is de transitie van het sociaal domein een feit. Met de invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning, de Jeugdwet, de Wet langdurige zorg (Wlz) en de Participatiewet krijgen gemeenten er veel verantwoordelijkheden bij. De transitie brengt een inhoudelijke vernieuwing met zich mee: de transformatie. In het nieuwe stelsel wordt op verschillende gebieden meer verwacht van burgers, gezinnen en hun netwerk. Zo wordt er een groter beroep gedaan op hun probleemoplossend vermogen. Eigen kracht en zelfredzaamheid zijn de toverwoorden. De transitie zorgt zowel voor kansen als risico s. De kansen zijn dat burgers minder afhankelijk worden van de overheid, er meer sociale samenhang komt, informele en formele zorg beter samenwerken en de kosten van de zorg dalen. Daar tegenover bestaat het risico dat er te veel druk op het netwerk komt waardoor meer mantelzorgers overbelast raken en de zorg voor hulpbehoevenden ontspoort. Burgers raken tussen wal en schip als zij een klein netwerk hebben of er zijn te weinig vrijwilligers om extra taken op zich te nemen. Transitie: zorgt zowel voor kansen als risico s Het stimuleren en versterken van vrijwilligerswerk en zorgen voor goede mantelzorgondersteuning is wettelijk verankerd binnen de Wmo. Ook binnen de Jeugdwet, Wlz en Participatiewet spelen vrijwilligers en mantelzorgers een grote rol. Daarom laat Partoer in deze uitgave zien vanuit welke invalshoeken er binnen de verschillende beleidsterreinen wordt gefocust op vrijwillige inzet. Welke beweging beoogt de wet rondom vrijwillige inzet in gang te zetten? Welke weten regelgeving is van toepassing op vrijwilligers en mantelzorgers? Partoer zet het in deze uitgave op een rij.

3 Feiten & cijfers Nederlanders (18+) verlenen mantelzorg Friezen (18+) verlenen mantelzorg Nederlanders (18+) geven zowel intensieve als langdurige hulp Friezen (18+) geven zowel intensieve als langdurige hulp 1/4 van alle jongeren van jaar groeit op met ziekte en zorg in de thuissituatie ongeveer van alle jongeren van jaar groeit op met ziekte en zorg in de thuissituatie 50% van alle Nederlanders verricht vrijwilligerswerk Friezen verrichten vrijwilligerswerk

4 Vrijwilligerswerk Vrijwilligerswerk is werk dat in enig georganiseerd verband, onverplicht en onbetaald wordt verricht ten behoeve van anderen of de samenleving. Onder de term vrijwilligerswerk verstaan we in deze publicatie ook burgerinitiatieven en vormen van burenhulp die in mindere mate in georganiseerd verband plaatsvinden. Vrijwilligerswerk heeft binnen de transities verschillende functies: Zelfredzame en actieve burgers zetten zich in om de kwetsbare burger te ondersteunen om zo de kwaliteit en financiële houdbaarheid van de langdurige zorg en ondersteuning overeind te houden. Kwetsbare burgers verrichten vrijwilligerswerk om zo een stap hoger op de participatieladder te komen. Het ontwikkelen en/of in stand houden van voorzieningen of activiteiten ter bevordering van sociale samenhang (bijvoorbeeld sportverenigingen en ontmoetingscentra). Begrippen Norm verantwoorde werktoedeling De norm houdt in dat aanbieders in het jeugddomein (zowel jeugdhulp als toegang) het werk moeten toedelen aan geregistreerde jeugdprofessionals, tenzij er gegronde redenen zijn om hier vanaf te wijken. Geregistreerd betekent: ingeschreven staan in het BIG register of in het Kwaliteitsregister Jeugd.

5 Mantelzorg Mantelzorgers zijn mensen die onbetaald zorgen voor een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende ouder, kind of ander familielid, vriend of buur. Zij geven die zorg omdat ze een persoonlijke band hebben met die persoon. De zorg die zij geven is langdurig, intensief en afhankelijk van de behoefte van de zorgbehoevende. We spreken over mantelzorg als het gaat om zorg die de gebruikelijke zorg van mensen qua duur, intensiteit of zwaarte overstijgt. Bij jeugdigen spreken we over een (jonge) mantelzorger als de jeugdige opgroeit met ziekte en zorg in de thuissituatie. Dit kan gaan om zorgen voor ouders of bijvoorbeeld een zorgbehoevend broertje of zusje. Respijtzorg Respijtzorg biedt mantelzorgers de mogelijkheid hun zorgtaken tijdelijk aan een ander over te dragen, zodat zij de zorg beter volhouden. Verschillende vormen zijn mogelijk, zoals thuisopvang, dagopvang, kortdurend verblijf of inzet van informele zorg. Sociaal netwerk Het sociaal netwerk is een verzamelnaam voor een netwerk van betekenisvolle figuren (familie, vrienden, buren en kennissen) dat functioneert als ondersteuningsbron voor het welzijn en welbehagen van een persoon die ondersteuning behoeft. Zorgintensief In zorgintensieve gezinnen groeien één of meerdere kinderen op die door een handicap, stoornis of ziekte veel en langdurig zorg of ondersteuning nodig hebben. Tegenprestatie Personen met een uitkering op grond van de nieuwe Participatiewet worden geacht naar vermogen een tegenprestatie te verrichten, ook als die niet direct samenhangt met arbeids-inschakeling. De introductie van de tegenprestatie past in de trend naar meer wederkerigheid: iemand met een uitkering moet wat terugdoen voor de samenleving.

6 Wet maatschappelijke ondersteuning Friezen verrichten vrijwilligerswerk

7 Als vrijwilligers zouden staken stond Nederland stil Truike Vanaf 1 januari 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor een belangrijk deel van de ondersteuning aan burgers zodat zij zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen en anderen kunnen blijven ontmoeten. De overheid vindt het belangrijk dat de betrokkenheid van de samenleving bij kwetsbare burgers vergroot wordt. Mantelzorgers en vrijwilligers zijn in een meer betrokken samenleving onmisbaar. De kwaliteit en houdbaarheid van de langdurige zorg en ondersteuning is afhankelijk van mantelzorgers en vrijwilligers. Zij leveren een belangrijke bijdrage in de zorg en ondersteuning van kwetsbaren.

8 Wet maatschappelijke ondersteuning Algemene voorzieningen Gemeenten zijn verantwoordelijk voor het treffen van algemene maatregelen ter bevordering van mantelzorg en vrijwilligerswerk en ter ondersteuning van mantelzorg en vrijwilligers. Bijvoorbeeld: het geven van informatie en advies, bemiddeling van vraag en aanbod naar vrijwilligerswerk, het bieden van scholing aan vrijwilligers en mantelzorgers en het faciliteren van praktische en emotionele ondersteuning. Mantelzorgwaardering De waardering van mantelzorgers is een gemeentelijke verantwoordelijkheid. In de verordening moet worden opgenomen hoe de jaarlijkse waardering voor mantelzorgers gestalte krijgt. De gemeente waar de cliënt woont aan wie de mantelzorger hulp biedt, is verantwoordelijk voor de ondersteuning en waardering van de mantelzorger. Keukentafelgesprek/onderzoek Mantelzorgers moeten waar mogelijk betrokken worden bij het keukentafelgesprek. Zowel de cliënt als de mantelzorger heeft recht op gratis onafhankelijke cliëntondersteuning. Tijdens het gesprek moet worden onderzocht of en zo ja, welke ondersteuning de mantelzorger nodig heeft om de zorg vol te kunnen houden. Gegevensdeling Gemeente en eventuele (zorg)aanbieders zijn bevoegd tot het verwerken van persoonsgegevens van de mantelzorger die noodzakelijk zijn om vast te stellen welke hulp deze aan de cliënt kan bieden. Daarnaast zijn zij bevoegd tot het verwerken van persoonsgegevens van andere personen in het sociale netwerk van de cliënt.

9 Soms een hele zorg, die mantel Persoonsgebonden budget (pgb) Eigen regie over de zorg en hulpverlening is een belangrijk uitgangspunt binnen de Wmo. Gemeenten informeren de cliënt over de mogelijkheid om zorg zelf in te kopen met een pgb. Deze zorg kan verleend worden door een professional maar ook door een mantelzorger. De mantelzorger moet dan wel die zorg verlenen waarvoor het pgb bedoeld is. Respijtzorg Respijtzorg is het tijdelijk en volledig overnemen van de zorg van mantelzorgers zodat zij een adempauze kunnen nemen. Het is de taak van gemeenten waar de cliënt woont om bij (dreigende) overbelasting van een mantelzorger ondersteuning te bieden. Dit kan bijvoorbeeld door een indicatie Kortdurend Verblijf af te geven. Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) Of vrijwilligers bij bepaalde functies een VOG moeten overhandigen wordt bepaald door de (zorg)aanbieder waar de betreffende persoon vrijwilligerswerk uitvoert. Truike In Friesland voelen ruim mantelzorgers zich overbelast

10 Wet langdurige zorg Friezen (18+) verlenen mantelzorg

11 Situaties kunnen opeens mantelzorgelijk worden Truike Per 1 januari 2015 heeft de Wet langdurige zorg (Wlz) de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) vervangen. De Wlz is voor mensen die 24 uur per dag intensieve zorg en toezicht dichtbij nodig hebben. De oplossing van de financiële houdbaarheid in de langdurige zorg ligt volgens de regering onder andere in het stimuleren van eigen kracht en het meer betrekken van mantelzorgers en vrijwilligers bij zorg en welzijn. Dit geldt ook als een cliënt zorg op grond van de Wet langdurige zorg (Wlz) ontvangt. De regering ziet de nieuwe Wmo en de Wlz daarin als een doorgaande lijn. De focus van de Wlz ligt dan ook op het samenspel tussen professionals en informele zorgverleners.

12 Wet langdurige zorg Wie is verantwoordelijk? In geval een mantelzorger hulp verleent aan een persoon die op grond van de Wlz zorg ontvangt, is het uitgangspunt dat de ondersteuning van deze mantelzorger op basis van de Wlz plaatsvindt en niet vanuit de Wmo. Gemeenten zijn dus niet verantwoordelijk voor respijtzorg en andere maatwerkvoorzieningen voor mantelzorgers van cliënten met een Wlz-indicatie. Uiteraard kan de mantelzorger als ingezetene van een gemeente wel gebruik maken van de daar bestaande algemene voorzieningen, zoals informatie en advies. Het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) beoordeelt of iemand recht heeft op Wlz-zorg. Het CIZ kijkt alleen of iemand 24 uur per dag zorg in de nabijheid nodig heeft. Het hebben van een mantelzorger heeft geen invloed op het recht op Wlz-zorg.

13 Zorgplan Zorgaanbieders zijn verplicht om met iedere cliënt een bespreking over de zorgverlening te voeren. De resultaten worden vastgelegd in een zorgplan. Mantelzorgers moeten waar mogelijk betrokken worden bij het opstellen en bespreken van dit zorgplan. De Zorgkantoren regelen de inkoop van langdurige zorg. Hierbij maken zij afspraken met de zorgaanbieder over hoe de betrokkenheid van mantelzorgers bij de zorg is geregeld. Persoonsgebonden budget (pgb) Het pgb kan ingezet worden ten behoeve van mantelzorgers. Dit speelt bijvoorbeeld als er wel een indicatie op grond van de Wlz is afgegeven en de cliënt besluit zelfstandig te blijven wonen met hulp van thuiszorg en mantelzorgers. Voorwaarden daarvoor zijn dat de zorg verantwoord is en de kosten niet hoger zijn dan de opname in een instelling. Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) Of vrijwilligers bij bepaalde functies een VOG moeten overhandigen wordt bepaald door de (zorg)aanbieder waar de betreffende persoon vrijwilligerswerk uitvoert Friezen geven zowel intensieve als langdurige hulp Waar kan ik mijn zorgmantel ophangen? Truike

14 Jeugdwet jongeren (12-15 jaar) groeien op met ziekte en zorg in de thuissituatie

15 De toekomst heeft de jeugd! Truike De gehele jeugdzorg valt vanaf 1 januari 2015 onder de verantwoordelijkheid van de gemeente. Het nieuwe jeugdhulpstelsel wordt hierdoor eenvoudiger omdat gemeenten dichter bij de mensen staan. Gemeenten kunnen beter inspelen op hun behoeften en maatwerk bieden. Binnen de jeugdzorg draait het om veilig, gezond en zelfstandig opgroeien van jeugdigen. Ouders zijn hiervoor het eerst verantwoordelijk. In het nieuwe stelsel beoogt de regering dat als ouders of jeugdigen meer ondersteuning nodig hebben, er eerst een beroep wordt gedaan op het eigen netwerk. Als dit niet toereikend is, kan er een beroep worden gedaan op professionele ondersteuning.

16 Jeugdwet Mantelzorg en jeugdigen Mantelzorg komt binnen de jeugdzorg op verschillende manieren terug. Zo kan gebruikelijke zorg ongemerkt overgaan in mantelzorg. Bijvoorbeeld bij de zorg voor een ziek of kwetsbaar kind. Jeugdigen kunnen thuis ook te maken krijgen met mantelzorg. Zo kan een jeugdige zelf mantelzorger zijn voor een broertje, zusje of ouder. Als het gaat om ouders, is er in de Jeugdwet aandacht voor de ontlasting van mantelzorgers die een jeugdige verzorgen en opvoeden (zie ook Respijtzorg ). De gemeente is namelijk verantwoordelijk voor de ondersteuning van ouders die zorgen voor een zorgintensief kind. Persoonsgebonden budget (pgb) Gemeenten informeren ouders/verzorgers over de mogelijkheid om zorg of hulp zelf in te kopen met behulp van een pgb. Een duidelijke motivatie is nodig waarom zorg in natura niet passend is. De gemeente beoordeelt de kwaliteit van de diensten en hulpmiddelen. De mogelijkheid om pgb te gebruiken om ondersteuning door het sociale netwerk te betalen verschilt per gemeente. Respijtzorg De gemeente treft voorzieningen om ouders/verzorgers die mantelzorg verlenen in staat te stellen hun rol als opvoeder te kunnen blijven vervullen. Om ouders/ verzorgers te ontlasten kan bijvoorbeeld een beschikking worden afgegeven voor niet-vrijtoegankelijke zorg zoals kortdurend verblijf. Norm verantwoorde werktoedeling Vrijwilligers kunnen alleen worden ingezet voor (lichte) jeugdhulp, als zij voldoen aan de norm verantwoorde werktoedeling. (zie begrippen)

17 Zorg... door sommige jongeren intensief gevraagd of gegeven Vrijwilligerswerk en jeugdigen Net als in de Wmo wordt ook binnen de Jeugdwet het meedoen in de samenleving en het meer voor elkaar zorgen gestimuleerd. Door het inzetten van het sociale netwerk en/of vrijwilligers bij opgroeien en opvoeden van jeugdigen, wordt de zelfredzaamheid van de jeugdige en/of het gezin versterkt. Daarnaast kunnen vrijwilligers, die actief zijn binnen algemene voorzieningen (zoals een sportclub of buurthuis) ook een bijdrage leveren aan ondersteunen van jeugdigen. Dit kan een preventieve werking hebben. Norm verantwoorde werktoedeling De norm houdt in dat aanbieders in het jeugddomein (zowel jeugdhulp als toegang) het werk moeten toedelen aan geregistreerde jeugdprofessionals, tenzij er gegronde redenen zijn om hier vanaf te wijken. Geregistreerd betekent: ingeschreven staan in het BIG register of in het Kwaliteitsregister Jeugd. Truike Friezen verlenen mantelzorg Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) Als er sprake is van structurele hulp, moet de vrijwilliger een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) kunnen overhandigen.

18 Participatiewet 58% (15+) van de Friezen verricht vrijwilligerswerk

19 Aleen hoofd, hart én handen geven prestaties ziel Truike Vanaf 1 januari 2015 kunnen gemeenten burgers met een uitkering op grond van de Wet Werk en Bijstand (WWB), Wet Inkomensvoorziening voor Oudere en gedeeltelijk Arbeidsongeschikte Werknemers (IOAW) en de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen zelfstandigen (IOAZ) verplichten tot een tegenprestatie. Vrijwilligerswerk en mantelzorg kunnen worden gekwalificeerd als tegenprestatie. De kern van vrijwilligerswerk is dat het onverplicht gedaan wordt. Wanneer iemand voor het behoud van de uitkering bij een organisatie aan de slag gaat, is er geen sprake van vrijwilligheid en dus geen sprake van een vrijwilliger. Hierdoor gelden er andere regels. Burgers die als tegenprestatie vrijwilligerswerk doen, vallen niet onder de vrijwilligersverzekering, kunnen geen vrijwilligersvergoeding ontvangen en hebben een opdrachtgever/ opdrachtnemersverhouding met de gemeente.

20 Participatiewet Verzekering Doordat vrijwilligers als tegenprestatie niet onder de vrijwilligersverzekering vallen kan dat vervelende gevolgen hebben voor de betrokkene zelf, maar ook voor de organisatie. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) ontwikkelt voor de burgers waaraan een tegenprestatie wordt gevraagd een nieuwe verzekering: de participatiepolis. Deze polis zal niet door (vrijwilligers)organisaties maar door gemeenten afgesloten moeten gaan worden. De gemeente is immers de directe opdrachtgever die de uitkeringsgerechtigde verplicht een onbetaalde activiteit te doen in het belang van de samenleving. Vrijwilligersvergoeding Burgers die in het kader van de tegenprestatie bij een organisatie actief zijn, mogen hiervoor geen vrijwilligersvergoedingen ontvangen. De Participatiewet verplicht hen naar vermogen onbeloonde maatschappelijk nuttige werkzaamheden te verrichten, waardoor het dus geen vrijwilligers zijn. Uiteraard is het niet de bedoeling dat mensen die zich maatschappelijk nuttig maken daar extra kosten voor moeten maken. De daadwerkelijk gemaakte kosten kunnen dus gewoon vergoed worden. Vrijwilligerswerk waar iemand met een uitkering zelf voor heeft gekozen kan wel in aanmerking komen voor een vergoeding. De maximaal toegestane vrijwilligersvergoeding is lager voor burgers met een bijstandsuitkering. Maximaal mogen burgers met een uitkering 95,- per maand ontvangen tot een maximum van 764,- per jaar.

21 Ik presteer liever voor dan tegen... Afspraken Belangrijk is dat er goede afspraken worden gemaakt tussen gemeenten en organisaties die burgers in het kader van de tegenprestatie willen inschakelen. Deze afspraken kunnen naast de verzekering en het vergoeden van de daadwerkelijk gemaakte kosten, bestaan uit het soort werk en de omvang daarvan. Met betrekking tot de soort werkzaamheden is in de Participatiewet bepaald dat de werkzaamheden worden verricht naast of in aanvulling op de reguliere werkzaamheden en dat ze geen betaalde arbeid mogen verdringen. De omvang en duur van de werkzaamheden is beperkt en verschilt tussen burgers. Dit hangt af van tijdelijke ontheffingen van één of meerdere verplichtingen in de participatiewet. Mantelzorg Het is niet de bedoeling dat de verplichte tegenprestatie het verrichten van mantelzorg belemmert. Bijstandsgerechtigden mogen als tegenprestatie ook zorgen voor een ziek familielid of kennis. Truike 50% van alle Nederlanders verricht vrijwilligerswerk

22 Laten we eens stilstaan bij al die rennende vrijwilligers Truike

23

24 Over Partoer Partoer heeft ruime ervaring op het gebied van vrijwilligerswerk en mantelzorgondersteuning. We vervullen daarbij verschillende rollen, afgestemd op de vraag en situatie. Wij hebben onderzoekers, procesmanagers en projectleiders in huis, die onderling zeer nauw samenwerken. Een kleine greep uit onze actuele projecten en onderzoeken (deze zijn te vinden op Startfoto vrijwillige inzet in de zorg Rol Partoer: onderzoek en aanbeveling naar de kansen en grenzen van vrijwillige inzet in de zorg. Burenhulpwijzer Rol Partoer: inventariseren en in beeld brengen van verschillende vormen van Friese burenhulpprojecten Kennisbank vrijwilligerswerk Rol Partoer: ontwikkelen van en actueel houden van een digitale kennisbank voor vrijwilligersorganisaties. Deze zit boordevol instrumenten, brochures, filmpjes, links en tips. Het doel van de Kennisbank is vrijwilligersorganisaties te ondersteunen door middel van gerichte informatie, waarmee de organisatie zichzelf kan versterken. Samen voor mantelzorg Rol Partoer: procesbegeleiding bij het ontwikkelen van intramuraal mantelzorgbeleid binnen zorg- en verpleeghuizen, in opdracht van zorggroep Hof en Hiem. Praat eens met Partoer Wilt u meer weten over bovenstaande projecten of weten wat Partoer voor u kan betekenen? Bel of ons gerust. Colofon Vrijwilligerswerk en informele zorg binnen de transities is een uitgave van Partoer, februari Deze publicatie is financieel mogelijk gemaakt door de provincie Fryslân. Auteurs: Truike s: Eindredactie: Vormgeving: Els Hiemstra Dr. Truus de Witte Sonja Toonstra Jongens van de Jong Ymkje Woudstra Partoer Westersingel CK Leeuwarden T (058) info@partoer.nl

Verordening tegenprestatie Participatiewet, IOAW en IOAZ 2015

Verordening tegenprestatie Participatiewet, IOAW en IOAZ 2015 Verordening tegenprestatie Participatiewet, IOAW en IOAZ 2015 Definitieve versie 30-10-2014 Verordening tegenprestatie Participatiewet, IOAW en IOAZ 2015 De raad van de gemeente Montferland; Gelezen het

Nadere informatie

De raad van de gemeente Schiermonnikoog,

De raad van de gemeente Schiermonnikoog, De raad van de gemeente Schiermonnikoog, Gelet op artikel 8a, eerste lid, onderdeel b, van de Participatiewet, artikel 35, eerste lid, onderdeel e van de Wet Inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD. Officiële publicatie van Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude

GEMEENTEBLAD. Officiële publicatie van Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude Beleidsregels tegenprestatie Participatiewet Haarlemmerliede en Spaarnwoude 2015 Gelet op: Artikel 2, lid 2 van de verordening tegenprestatie Participatiewet gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude 2015

Nadere informatie

Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen

Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen Verordening tegenprestatie Participatiewet 2015 Kenmerk: 183277 De raad van de gemeente Oldebroek; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 14 oktober 2014; gelet op artikel 8a, eerste lid,

Nadere informatie

b e s l u i t : Het college kan een tegenprestatie opdragen voor zover die werkzaamheden:

b e s l u i t : Het college kan een tegenprestatie opdragen voor zover die werkzaamheden: De gemeenteraad Gooise Meren Gelezen het voorstel van 9348 gelet op artikel 7, lid 1 sub c, artikel 8a, lid 1 sub b en artikel 9 van de Participatiewet; gelet op artikel 35, lid e sub e en artikel 37 van

Nadere informatie

Verordening Tegenprestatie 2015. Gemeente Achtkarspelen

Verordening Tegenprestatie 2015. Gemeente Achtkarspelen Verordening Tegenprestatie 2015 Gemeente Achtkarspelen De Raad van de gemeente Achtkarspelen: overwegende dat: de Participatiewet, de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werknemers,

Nadere informatie

BEREIKBAARHEID EN INFORMATIE

BEREIKBAARHEID EN INFORMATIE Vragen en antwoorden Klankbordgroep In het najaar van 2014 hebben een aantal cliënten en mantelzorgers uit de zes Dongemondgemeenten (Aalburg, Drimmelen, Geertruidenberg, Oosterhout, Werkendam en Woudrichem)

Nadere informatie

VERORDENING TEGENPRESTATIE PARTICIPATIEWET, IOAW EN IOAZ 2015

VERORDENING TEGENPRESTATIE PARTICIPATIEWET, IOAW EN IOAZ 2015 VERORDENING TEGENPRESTATIE PARTICIPATIEWET, IOAW EN IOAZ 2015 DE RAAD VAN DE GEMEENTE TEN BOER gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 26 mei 2015 nr. TB 15.5037761; gelet op artikel 8a,

Nadere informatie

ALGEMENE TOELICHTING VERORDENING TEGENPRESTATIE

ALGEMENE TOELICHTING VERORDENING TEGENPRESTATIE ALGEMENE TOELICHTING VERORDENING TEGENPRESTATIE Het college is bevoegd een uitkeringsgerechtigde te verplichten naar vermogen een tegenprestatie te verrichten, ook als die tegenprestatie niet direct samenhangt

Nadere informatie

NAASTENPARTICIPATIEBELEID ISZ De Brug

NAASTENPARTICIPATIEBELEID ISZ De Brug NAASTENPARTICIPATIEBELEID ISZ De Brug Dit beleid is in eerste instantie opgesteld voor intramurale cliënten van ISZ De Brug. De vertaalslag naar extramurale cliënten moet nog worden gemaakt. Inleiding

Nadere informatie

Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 24 januari 2015

Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 24 januari 2015 Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 24 januari 2015 Inhoud Waarom moest het veranderen? Wat is veranderd? Wat heeft de gemeente gedaan? Wat betekent dat voor jullie? Wat voor ondersteuning? Waar zijn

Nadere informatie

Verordening tegenprestatie Participatiewet, IOAW en IOAZ gemeente Enschede 2015

Verordening tegenprestatie Participatiewet, IOAW en IOAZ gemeente Enschede 2015 Verordening tegenprestatie Participatiewet, IOAW en IOAZ gemeente Enschede 2015 De raad van de gemeente Enschede, gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 18 november 2014, gelet op artikel

Nadere informatie

VERORDENING TEGENPRESTATIE PARTICIPATIEWET, IOAW en IOAZ ASTEN 2015

VERORDENING TEGENPRESTATIE PARTICIPATIEWET, IOAW en IOAZ ASTEN 2015 VERORDENING TEGENPRESTATIE PARTICIPATIEWET, IOAW en IOAZ ASTEN 2015 De raad van de gemeente Asten, gezien het voorstel van Burgemeester en Wethouders van 19 mei 2015; gehoord het advies van de Commissie

Nadere informatie

Verordening tegenprestatie Participatiewet, IOAW en IOAZ gemeente Heerenveen 2015

Verordening tegenprestatie Participatiewet, IOAW en IOAZ gemeente Heerenveen 2015 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Heerenveen. Nr. 82635 29 december 2014 Verordening tegenprestatie Participatiewet, IOAW en IOAZ gemeente Heerenveen 2015 De raad van de gemeente Heerenveen;

Nadere informatie

Antwoorden op vragen over veranderingen Wmo/Awbz

Antwoorden op vragen over veranderingen Wmo/Awbz Antwoorden op vragen over veranderingen Wmo/Awbz BEREIKBAARHEID EN INFORMATIE Hoe word ik als cliënt geïnformeerd over de veranderingen? Met een brief van de gemeente Met een persoonlijk gesprek in 2015

Nadere informatie

Decentralisaties Ook de gemeente Waddinxveen heeft er mee te maken. Wat houden de decentralisaties in? Waar komt het vandaan? Waarom? 7 Oktober 2014 Waar komt het vandaan? Samen voor elkaar: de samenleving

Nadere informatie

Zozijn en de Stelselwijzigingen. Zozijn participeert!

Zozijn en de Stelselwijzigingen. Zozijn participeert! Zozijn en de Stelselwijzigingen Zozijn participeert! Doel van deze bijeenkomst Informeren over belangrijke veranderingen De impact hiervan op de dienstverlening en cliënten De aanpak van Zozijn Vragen

Nadere informatie

DE MANTELZORGMAKELAAR. Henny Seiler Mantelzorgmakelaar 19 januari 2016

DE MANTELZORGMAKELAAR. Henny Seiler Mantelzorgmakelaar 19 januari 2016 DE MANTELZORGMAKELAAR Henny Seiler Mantelzorgmakelaar 19 januari 2016 INFORMATIE AVOND EVEN NIET? Wanneer bent u mantelzorger Knelpunten van mantelzorgers Wat is respijtzorg Wat kan een mantelzorgmakelaar

Nadere informatie

Toegang tot de zorg: hoe is het geregeld en hoe loopt het in de praktijk?

Toegang tot de zorg: hoe is het geregeld en hoe loopt het in de praktijk? Toegang tot de zorg: hoe is het geregeld en hoe loopt het in de praktijk? Presentatie voor het Achterhoeks Netwerk door Lisette Sloots, manager Adviespunt Zorgbelang Gelderland 29 oktober 2015 Achtergrond

Nadere informatie

Toelichting verordening tegenprestatie Participatiewet, IOAW en IOAZ gemeente Heerenveen 2015

Toelichting verordening tegenprestatie Participatiewet, IOAW en IOAZ gemeente Heerenveen 2015 Toelichting verordening tegenprestatie Participatiewet, IOAW en IOAZ gemeente Heerenveen 2015 Algemeen Het college is bevoegd een persoon te verplichten naar vermogen een tegenprestatie te verrichten,

Nadere informatie

De Wmo 2015. Mariëtte Teunissen Avi-adviseur 26 november 2014

De Wmo 2015. Mariëtte Teunissen Avi-adviseur 26 november 2014 De Wmo 2015 Mariëtte Teunissen Avi-adviseur 26 november 2014 Inhoud van de presentatie 1. Wat zijn de belangrijkste trends 2. Hoe is het nu geregeld? 3. Hooflijnen nieuwe stelsel 4. PGB in de Wmo 5. Eigen

Nadere informatie

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 1 december 2015;

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 1 december 2015; GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Berg en Dal. Nr. 15879 11 februari 2016 Verordening Tegenprestatie naar Vermogen gemeente Berg en Dal De raad van de gemeente Berg en Dal; gelezen het voorstel

Nadere informatie

Zorg en Ondersteuning aan mensen met een verstandelijke beperking. Wat verandert er in de zorg in 2015

Zorg en Ondersteuning aan mensen met een verstandelijke beperking. Wat verandert er in de zorg in 2015 Zorg en Ondersteuning aan mensen met een verstandelijke beperking Wat verandert er in de zorg in 2015 De zorg in beweging Wat verandert er in 2015? In 2015 verandert er veel in de zorg. Via een aantal

Nadere informatie

Verordening tegenprestatie Participatiewet, IOAW en IOAZ gemeente Schiedam 2015

Verordening tegenprestatie Participatiewet, IOAW en IOAZ gemeente Schiedam 2015 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Schiedam. Nr. 82610 31 december 2014 Verordening tegenprestatie Participatiewet, IOAW en IOAZ gemeente Schiedam 2015 De raad van de gemeente Schiedam; gelezen

Nadere informatie

Verordening Tegenprestatie Participatiewet 2015

Verordening Tegenprestatie Participatiewet 2015 De raad van de gemeente Boxtel, gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 25 november 2014, gelet op artikelen 8a, eerste lid, onderdeel b en 9 eerste lid onderdeel c van

Nadere informatie

naast of in aanvulling op reguliere arbeid en die niet leiden tot verdringing op de arbeidsmarkt.

naast of in aanvulling op reguliere arbeid en die niet leiden tot verdringing op de arbeidsmarkt. Algemene toelichting Het college is bevoegd een belanghebbende te verplichten naar vermogen een tegenprestatie te verrichten. Een belanghebbende van achttien jaar of ouder doch jonger dan de pensioengerechtigde

Nadere informatie

Factsheet Veranderingen in de Zorg 2015 (AWBZ, LIZ, Zvw en Wmo):

Factsheet Veranderingen in de Zorg 2015 (AWBZ, LIZ, Zvw en Wmo): Factsheet Veranderingen in de Zorg 2015 (AWBZ, LIZ, Zvw en Wmo): Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ): Collectieve Volksverzekering voor ziektekostenrisico s, waarvoor je je niet individueel kunt

Nadere informatie

Toelichting behorende bij de Verordening tegenprestatie Participatiewet, IOAW en IOAZ gemeente Oldenzaal 2015

Toelichting behorende bij de Verordening tegenprestatie Participatiewet, IOAW en IOAZ gemeente Oldenzaal 2015 Toelichting behorende bij de Verordening tegenprestatie Participatiewet, IOAW en IOAZ gemeente Oldenzaal 2015 (vastgesteld bij raadsbesluit van 15 december 2014, nr. 498) Het college is bevoegd een belanghebbende

Nadere informatie

Verordening tegenprestatie 2015

Verordening tegenprestatie 2015 Verordening tegenprestatie 2015 Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen Artikel 1. Begripsbepalingen 1. Alle begrippen die in deze verordening worden gebruikt en die niet nader worden omschreven hebben dezelfde

Nadere informatie

Verordening tegenprestatie Participatiewet, IOAW en IOAZ. Gemeente Kerkrade

Verordening tegenprestatie Participatiewet, IOAW en IOAZ. Gemeente Kerkrade Verordening tegenprestatie Participatiewet, IOAW en IOAZ Gemeente Kerkrade 2015 Vastgesteld door de raad van de gemeente Kerkrade in zijn vergadering van 17 december 2014 (raadsbesluit 14Rb088) 1 Verordening

Nadere informatie

VERORDENING TEGENPRESTATIE PARTICIPATIEWET, IOAW en IOAZ ASTEN

VERORDENING TEGENPRESTATIE PARTICIPATIEWET, IOAW en IOAZ ASTEN GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Asten. Nr. 66494 21 juli 2015 VERORDENING TEGENPRESTATIE PARTICIPATIEWET, IOAW en IOAZ ASTEN 2015 De raad van de gemeente Asten, gezien het voorstel van Burgemeester

Nadere informatie

Verordening tegenprestatie Participatiewet, IOAW en IOAZ gemeente Castricum 2015

Verordening tegenprestatie Participatiewet, IOAW en IOAZ gemeente Castricum 2015 Verordening tegenprestatie Participatiewet, IOAW en IOAZ gemeente Castricum 2015 De raad van de gemeente Castricum; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 28 oktober [nummer]; gelet op

Nadere informatie

Zorg, begeleiding, werk en inkomen. Hulp bij het Huishouden

Zorg, begeleiding, werk en inkomen. Hulp bij het Huishouden Zorg, begeleiding, werk en inkomen Hulp bij het Huishouden Wmo, Hulp bij het Huishouden Toch hulp nodig via de gemeente? Heeft u geprobeerd om zelf hulp te regelen maar lukt het niet om uw probleem zelf

Nadere informatie

Verordening tegenprestatie Participatiewet, IOAW en IOAZ gemeente Venray 2017

Verordening tegenprestatie Participatiewet, IOAW en IOAZ gemeente Venray 2017 Verordening tegenprestatie Participatiewet, IOAW en IOAZ gemeente Venray 2017 De raad van de gemeente Venray; gelet op artikel 8, eerste lid, aanhef en onderdeel b, van de Participatiewet en artikel 35

Nadere informatie

De Wmo 2015. Mariëtte Teunissen Avi-adviseur 15 oktober 2014

De Wmo 2015. Mariëtte Teunissen Avi-adviseur 15 oktober 2014 De Wmo 2015 Mariëtte Teunissen Avi-adviseur 15 oktober 2014 Inhoud van de presentatie 1.Wat zijn de belangrijkste trends 2.Hoe is het nu geregeld? 3.Hooflijnen nieuwe stelsel 4.PGB in de Wmo 5.Eigen bijdragen

Nadere informatie

Nadere regels blijk van waardering Mantelzorgers. a. belanghebbenden: personen die zich aantoonbaar hebben geregistreerd als mantelzorger;

Nadere regels blijk van waardering Mantelzorgers. a. belanghebbenden: personen die zich aantoonbaar hebben geregistreerd als mantelzorger; GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Katwijk. Nr. 119269 14 december 2015 Nadere regels blijk van waardering Mantelzorgers Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Artikel 1. Begrippen In deze nadere regeling

Nadere informatie

TOEVOEGING BIJLAGE BEUNINGEN AAN REGIONALE VERORDENING TEGENPRESTATIE

TOEVOEGING BIJLAGE BEUNINGEN AAN REGIONALE VERORDENING TEGENPRESTATIE TOEVOEGING BIJLAGE BEUNINGEN AAN REGIONALE VERORDENING TEGENPRESTATIE Op grond van artikel 5 lid 1 sub c MGR en artikel 6 lid 1 MGR is de MGR bevoegd tot het opdragen van een tegenprestatie aan de wettelijke

Nadere informatie

Verordening Tegenprestatie Participatiewet, IOAW en IOAZ Orionis Walcheren 2015

Verordening Tegenprestatie Participatiewet, IOAW en IOAZ Orionis Walcheren 2015 Verordening Tegenprestatie Participatiewet, IOAW en IOAZ Orionis Walcheren 2015 HOOFDSTUK 1 Algemene bepalingen Artikel 1 Begripsomschrijving 1. In deze verordening wordt verstaan onder: a. Tegenprestatie:

Nadere informatie

Algemene toelichting Verordening tegenprestatie Participatiewet 2015 gemeente Pijnacker-Nootdorp

Algemene toelichting Verordening tegenprestatie Participatiewet 2015 gemeente Pijnacker-Nootdorp Algemene toelichting Verordening tegenprestatie Participatiewet 2015 gemeente Pijnacker-Nootdorp Het college is bevoegd een belanghebbende te verplichten naar vermogen een tegenprestatie te verrichten,

Nadere informatie

Bijlagen. Ga na wanneer de indicatie van de cliënt afloopt. Heeft hij recht op het overgangsrecht? Kan er een aanbod gedaan worden vanuit de gemeente?

Bijlagen. Ga na wanneer de indicatie van de cliënt afloopt. Heeft hij recht op het overgangsrecht? Kan er een aanbod gedaan worden vanuit de gemeente? Informatie voor mantelzorgers (en begeleiders) Mantelzorgers zijn alle mensen uit de omgeving van de cliënt die aan de cliënt hulp en zorg verlenen. Dat kan op verschillende gebieden en in verschillende

Nadere informatie

Ik woon in een zorginstelling

Ik woon in een zorginstelling Ik woon in een zorginstelling Wat verandert er voor mij in 2015? In deze folder leest u over de veranderingen in de zorg. Wat dat betekent voor mensen die wonen in een woonzorgcentrum of een andere zorg

Nadere informatie

Verordening tegenprestatie Participatiewet, IOAW en IOAZ 2015 gemeente Midden-Drenthe

Verordening tegenprestatie Participatiewet, IOAW en IOAZ 2015 gemeente Midden-Drenthe De raad van de gemeente Midden-Drenthe; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 11 november 2014; gelet op artikel 8a, eerste lid, aanhef en onder b, van de Participatiewet, artikel 35

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst Veranderingen in de zorg

Informatiebijeenkomst Veranderingen in de zorg Informatiebijeenkomst Veranderingen in de zorg Welkomstwoord Wethouder Homme Geertsma Wethouder Erik van Schelven Wethouder Klaas Smidt Inhoud Doel & programma bijeenkomst Veranderingen in de zorg Visie

Nadere informatie

VERORDENING TEGENPRESENTATIE PARTICIPATIEWET, IOAW EN IOAZ 2015

VERORDENING TEGENPRESENTATIE PARTICIPATIEWET, IOAW EN IOAZ 2015 VERORDENING TEGENPRESENTATIE PARTICIPATIEWET, IOAW EN IOAZ 2015 Artikel 1. Begrippen In deze verordening wordt verstaan onder: a) uitkeringsgerechtigden: personen die een uitkering ontvangen op grond van

Nadere informatie

besluit vast te stellen de Bijlage van de gemeente Wijchen bij de Verordening tegenprestatie

besluit vast te stellen de Bijlage van de gemeente Wijchen bij de Verordening tegenprestatie Het Algemeen Bestuur van de Modulaire Gemeenschappelijke Regeling Rijk van Nijmegen (MGR), gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van de gemeente Wijchen van 6 januari 2015; gelet op artikel

Nadere informatie

Verordening Tegenprestatie 2015

Verordening Tegenprestatie 2015 Bijlage 2 Verordening Tegenprestatie 2015 De raad van de gemeente Hengelo, gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 3 november 2014, gelet op artikel 8a, eerste lid, onderdeel b, van de

Nadere informatie

De Verordening tegenprestatie Participatiewet IOAW en IOAZ Waddinxveen 2015.;

De Verordening tegenprestatie Participatiewet IOAW en IOAZ Waddinxveen 2015.; GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Waddinxveen. Nr. 81579 24 december 2014 Verordening tegenprestatie Participatiewet, IOAW en IOAZ Waddinxveen 2015 De raad van de gemeente Waddinxveen gelezen

Nadere informatie

Wmo 2015 door Tweede Kamer

Wmo 2015 door Tweede Kamer Wmo 2015 door Tweede Kamer Een ruime tweederde meerderheid van de Tweede Kamer heeft op 24 april ingestemd met het wetsvoorstel van de Wmo 2015. De verwachting is dat de behandeling van het voorstel nog

Nadere informatie

Als je zorg nodig hebt, wat dan.? Weet u hoeveel euro s de totale gezondheidszorg in 2014 in Nederland ongeveer heeft gekost?

Als je zorg nodig hebt, wat dan.? Weet u hoeveel euro s de totale gezondheidszorg in 2014 in Nederland ongeveer heeft gekost? Als je zorg nodig hebt, wat dan.? Weet u hoeveel euro s de totale gezondheidszorg in 2014 in Nederland ongeveer heeft gekost? Jolanda Smit, Marti Wassenaar en Thomas Evers april 2015 Waarom veranderingen?

Nadere informatie

Verordening tegenprestatie Participatiewet, IOAW en IOAZ gemeente Rijssen-Holten 2015

Verordening tegenprestatie Participatiewet, IOAW en IOAZ gemeente Rijssen-Holten 2015 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Rijssen-Holten. Nr. 83916 31 december 2014 Verordening tegenprestatie Participatiewet, IOAW en IOAZ gemeente Rijssen-Holten 2015 Overwegingen: - dat per 1 januari

Nadere informatie

Verordening tegenprestatie Participatiewet gemeente Haarlem (versie ) De raad van de gemeente Haarlem;

Verordening tegenprestatie Participatiewet gemeente Haarlem (versie ) De raad van de gemeente Haarlem; Verordening tegenprestatie Participatiewet gemeente Haarlem (versie 10-09-2014) De raad van de gemeente Haarlem; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van [datum en nummer]; gelet op artikel

Nadere informatie

VERORDENING TEGENPRESTATIE PARTICIPATIEWET GEMEENTE ASSEN 2015

VERORDENING TEGENPRESTATIE PARTICIPATIEWET GEMEENTE ASSEN 2015 VERORDENING TEGENPRESTATIE PARTICIPATIEWET GEMEENTE ASSEN 2015 Wetstechnische informatie 1. Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie gemeente Officiële naam regeling Verordening tegenprestatie participatiewet

Nadere informatie

No. B De raad van de gemeente Dronten, gelezen het voorstel van het college van 21 maart 2017, No. B

No. B De raad van de gemeente Dronten, gelezen het voorstel van het college van 21 maart 2017, No. B De raad van de gemeente Dronten, gelezen het voorstel van het college van 21 maart 2017, No. B16.002507 gelet op artikel 8a, eerste lid onderdeel b, van de Participatiewet; gelet op artikel 35 onderdeel

Nadere informatie

besluit vast te stellen de Verordening tegenprestatie Participatiewet, IOAW en 10AZ Beuningen 2015.

besluit vast te stellen de Verordening tegenprestatie Participatiewet, IOAW en 10AZ Beuningen 2015. GEMEENTE 5**. BEUNINGEN Onderwerp Registratienummer Registratiecode Auteur Status Verordening Tegenprestatie atl4003478 *atl4003478* Stijn van Cleef Openbaar De raad van de gemeente Beuningen; gelezen

Nadere informatie

Achtergrondinformatie geldstromen en wetten

Achtergrondinformatie geldstromen en wetten Achtergrondinformatie geldstromen en wetten Tot stand gekomen in het kader van het project RAAK-MKB Ontwerpen voor zorgverleners Auteurs Dr. F. Verhoeven; onderzoeker lectoraat Co-design (HU) Ing. K. Voortman-Overbeek;

Nadere informatie

Van AWBZ naar Jeugdwet

Van AWBZ naar Jeugdwet Van AWBZ naar Jeugdwet Wat betekent de Jeugdwet? i Informatie voor ouders/verzorgers Inhoud Van AWBZ naar Jeugdwet.... 3 Welke ondersteuning gaat naar de Jeugdwet?... 4 Wat zijn de doelen van de Jeugdwet?...

Nadere informatie

Verordening tegenprestatie Sociale Zekerheid 2015, gemeente Drimmelen

Verordening tegenprestatie Sociale Zekerheid 2015, gemeente Drimmelen Verordening tegenprestatie Sociale Zekerheid 2015, gemeente Drimmelen De raad van de gemeente Drimmelen; gezien het voorstel van burgemeester en wethouder van 11 november 2014; gelet op artikel 8, lid

Nadere informatie

Meest gestelde vragen en antwoorden Van AWBZ naar WMO

Meest gestelde vragen en antwoorden Van AWBZ naar WMO Meest gestelde vragen en antwoorden Van AWBZ naar WMO In 2015 gaat er veel veranderen in de zorg. De gemeente krijgt er nieuwe taken bij. Wat betekenen deze veranderingen voor u? 1. Wat gaat er veranderen

Nadere informatie

Betreft: Veranderingen in de jeugdhulp en het overgangsrecht - informatie voor ouders en verzorgers van kinderen in jeugdhulp

Betreft: Veranderingen in de jeugdhulp en het overgangsrecht - informatie voor ouders en verzorgers van kinderen in jeugdhulp 10 november 2014 Betreft: Veranderingen in de jeugdhulp en het overgangsrecht - informatie voor ouders en verzorgers van kinderen in jeugdhulp Geachte heer, mevrouw, Op 1 januari 2015 gaat de nieuwe Jeugdwet

Nadere informatie

op voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 12 september 2014;

op voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 12 september 2014; Agendapunt: 7 Nummer: 2014/15704 G De raad van de gemeente Slochteren; op voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 12 september 2014; gezien het advies van het Platform Werk en Inkomen

Nadere informatie

CVDR. Nr. CVDR348721_1

CVDR. Nr. CVDR348721_1 CVDR Officiële uitgave van Rotterdam. Nr. CVDR348721_1 3 juli 2018 Verordening tegenprestatie Participatiewet Rotterdam 2015 Gemeenteblad 2014 Verordening tegenprestatie Participatiewet Rotterdam 2015

Nadere informatie

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d.18 november 2014, nummer: 14/987;

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d.18 november 2014, nummer: 14/987; De raad van de gemeente Emmen; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d.18 november 2014, nummer: 14/987; gelet op het bepaalde in artikel 8, eerste lid, onderdeel b van de Participatiewet,

Nadere informatie

Ik heb een vraag over. zorg... ondersteuning... opvoeding... jeugdhulp... mijn arbeidsbeperking... mijn uitkering... werk...

Ik heb een vraag over. zorg... ondersteuning... opvoeding... jeugdhulp... mijn arbeidsbeperking... mijn uitkering... werk... Ik heb een vraag over zorg... ondersteuning... opvoeding... jeugdhulp... mijn arbeidsbeperking... mijn uitkering... werk... 1 Ik heb een laag inkomen en vind het moeilijk om werk te vinden... Ik wil me

Nadere informatie

INFORMATIE TOOLKIT VOOR VRIJWILLIGERS

INFORMATIE TOOLKIT VOOR VRIJWILLIGERS INFORMATIE TOOLKIT VOOR VRIJWILLIGERS 2017 1 Inhoudsopgave Wat is vrijwilligerswerk? 3 Rechten en plichten wet- en regelgeving 3 Vrijwilligersvergoeding 4 Deskundigheidsbevordering 4 Verzekeringen 5 Verklaring

Nadere informatie

Startnotitie nota mantelzorg en vrijwilligerswerk Hellevoetsluis 2015

Startnotitie nota mantelzorg en vrijwilligerswerk Hellevoetsluis 2015 Startnotitie nota mantelzorg en vrijwilligerswerk Hellevoetsluis 2015 Datum: maart 2015 Afdeling: Samenlevingszaken In- en aanleiding Voor u ligt de startnotitie voor de aankomende beleidsnota van de gemeente

Nadere informatie

gelezen het voorstel van de college van burgemeester en wethouders;

gelezen het voorstel van de college van burgemeester en wethouders; De raad van de gemeente Loppersum; gelezen het voorstel van de college van burgemeester en wethouders; gelet op artikel 8a, eerste lid, onderdeel b, van de Participatiewet; overwegende dat het van belang

Nadere informatie

Versie 17 juni 2015. Nadere regeling waardering mantelzorgers 2015

Versie 17 juni 2015. Nadere regeling waardering mantelzorgers 2015 Versie 17 juni 2015 Nadere regeling waardering mantelzorgers 2015 Vastgesteld in de vergadering van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Hilversum op 30-06-2015 Burgemeester en wethouders

Nadere informatie

Wat gaat er in de zorg veranderen en waarom?

Wat gaat er in de zorg veranderen en waarom? Wat gaat er in de zorg veranderen en waarom? Het ministerie van VWS heeft wee websites in het leven geroepen die hierover uitgebreid informatie geven www.dezorgverandertmee.nl en www.hoeverandertmijnzorg.nl

Nadere informatie

Ik heb hulp en ondersteuning thuis. Wat verandert er in 2015?

Ik heb hulp en ondersteuning thuis. Wat verandert er in 2015? Ik heb hulp en ondersteuning thuis Wat verandert er in 2015? Meestal kunt u met hulp van familie of buren uw leven prima organiseren. Maar soms heeft u hulp nodig. Voor ondersteuning in de huishouding.

Nadere informatie

io-fó-m nr. 6293^ n Heemst

io-fó-m nr. 6293^ n Heemst ' oort bij raadsbesii' io-fó-m nr. 6293^ n Heemst Verordening tegenprestatie Participatiewet Heemstede 2015 De raad van de gemeente Heemstede; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD. Officiële publicatie van Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude

GEMEENTEBLAD. Officiële publicatie van Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude Verordening tegenprestatie Participatiewet Haarlemmerliede en Spaarnwoude 2015 De raad van de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 23 september

Nadere informatie

Verordening tegenprestatie Participatiewet en IOAW / IOAZ Krimpen aan den IJssel 2015

Verordening tegenprestatie Participatiewet en IOAW / IOAZ Krimpen aan den IJssel 2015 Verordening tegenprestatie Participatiewet en IOAW / IOAZ Krimpen aan den IJssel 2015 De raad van de gemeente Krimpen aan den IJssel; Gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders

Nadere informatie

Transitie AWBZ in regio Brabant Noordoost - Oost

Transitie AWBZ in regio Brabant Noordoost - Oost Transitie AWBZ in regio Brabant Noordoost - Oost Transitie AWBZ AWBZ WMO Transitie: Project structuur en regionale aanpak Waar staan we nu Planning Wat is de AWBZ? Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten

Nadere informatie

3 VISIE OP MANTELZORG EXTRAMURALE ZORG ISZ DE BRUG

3 VISIE OP MANTELZORG EXTRAMURALE ZORG ISZ DE BRUG MANTELZORGBELEID EXTRAMURALE ZORG ISZ DE BRUG Dit beleid is opgesteld voor extramurale cliënten van ISZ De Brug en geldt vanaf 1 januari 2015. 1 INLEIDING Door veranderingen in de zorg wordt er een steeds

Nadere informatie

BESLUIT. vast te stellen de volgende verordening: Verordening tegenprestatie Participatiewet, IOAW en IOAZ Katwijk

BESLUIT. vast te stellen de volgende verordening: Verordening tegenprestatie Participatiewet, IOAW en IOAZ Katwijk Verordening tegenprestatie Participatiewet, IOAW en IOAZ Katwijk De raad van de gemeente Katwijk; gelezen het voorstel van het college van DATUM; gelet op artikel 8a, eerste lid, aanhef en onderdeel b,

Nadere informatie

Verordening tegenprestatie Participatiewet gemeente Renkum 2015

Verordening tegenprestatie Participatiewet gemeente Renkum 2015 Verordening tegenprestatie Participatiewet gemeente Renkum 2015 De raad van de gemeente Renkum; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 14 oktober 2014; gelet op artikel 8a, eerste lid,

Nadere informatie

Agendapuntnr.: Renswoude, 27 oktober Nr.: Behandeld door: M.H.T. Jansen Onderwerp: Verordening Tegenprestatie Renswoude 2015

Agendapuntnr.: Renswoude, 27 oktober Nr.: Behandeld door: M.H.T. Jansen Onderwerp: Verordening Tegenprestatie Renswoude 2015 Agendapuntnr.: Nr.: 149997 Behandeld door: M.H.T. Jansen Onderwerp: Verordening Tegenprestatie Renswoude 2015 Renswoude, 27 oktober 2015 Aan de gemeenteraad Geachte raad, Inleiding Sinds 2012 beschikken

Nadere informatie

Ik heb hulp en ondersteuning thuis

Ik heb hulp en ondersteuning thuis Ik heb hulp en ondersteuning thuis Wat verandert er in 2015? Voor mensen vanaf 18 jaar die ondersteuning krijgen vanuit de AWBZ Meestal kunt u met hulp van familie of buren uw leven prima organiseren.

Nadere informatie

vast te stellen de hierna volgende Verordening tegenprestatie Alkmaar 2015 Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen

vast te stellen de hierna volgende Verordening tegenprestatie Alkmaar 2015 Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Alkmaar. Nr. 1818 8 januari 2015 Verordening tegenprestatie Alkmaar 2015 De raad van de gemeente Alkmaar; gelezen het voorstel de stuurgroep fusie; gelet op

Nadere informatie

Wethouder Johan Coes Gemeente Hellendoorn. Wethouder Jan Binnenmars Gemeente Twenterand. Wethouder Dianne Span Gemeente Wierden

Wethouder Johan Coes Gemeente Hellendoorn. Wethouder Jan Binnenmars Gemeente Twenterand. Wethouder Dianne Span Gemeente Wierden INLEIDING: Veel bijeenkomsten bezocht en meegedacht die gaan over de transitie. Inschrijven en verkrijgen van een raamovereenkomst met de 14 Twentse gemeenten De planning voor 2015 maken tot zover de indicatie

Nadere informatie

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van de gemeente Aa en Hunze,

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van de gemeente Aa en Hunze, De raad der gemeente Aa en Hunze; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van de gemeente Aa en Hunze, d.d. 28-10-2014 nummer.; gelet op artikel 147, eerste lid van de Gemeentewet en op artikel

Nadere informatie

Vier wetten, drie loketten en één overgangsjaar

Vier wetten, drie loketten en één overgangsjaar Hoe de zorgwetgeving verandert Vier wetten, drie loketten en één overgangsjaar In de zorg gaat er veel veranderen. De AWBZ gaat verdwijnen. Een groot deel van de AWBZ-zorg gaat over naar de Wmo, de Jeugdwet

Nadere informatie

gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van 13 januari 2015;

gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van 13 januari 2015; Gemeenteraad Onderwerp: Volgnummer 2015-09 Regionaal beleidskader Participatiewet en verordeningen Dienst/afdeling SMO De raad van de gemeente Oss; gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van

Nadere informatie

Samen voor een sociale stad

Samen voor een sociale stad Samen voor een sociale stad 2015-2018 Samen werken we aan een sociaal en leefbaar Almere waar iedereen naar vermogen meedoet 2015 Visie VMCA 2015 1 Almere in beweging We staan in Almere voor de uitdaging

Nadere informatie

VERORDENING TEGENPRESTATIE PARTICIPATIEWET GEMEENTE ASSEN 2015

VERORDENING TEGENPRESTATIE PARTICIPATIEWET GEMEENTE ASSEN 2015 VERORDENING TEGENPRESTATIE PARTICIPATIEWET GEMEENTE ASSEN 2015 Wetstechnische informatie 1. Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie gemeente Officiële naam regeling Verordening tegenprestatie participatiewet

Nadere informatie

Weten wat er verandert in de jeugdhulp in 2015? Deze lijst geeft antwoord op de meest gestelde vragen.

Weten wat er verandert in de jeugdhulp in 2015? Deze lijst geeft antwoord op de meest gestelde vragen. Weten wat er verandert in de jeugdhulp in 2015? Deze lijst geeft antwoord op de meest gestelde vragen. Vanaf 1 januari 2015 zijn wij als gemeente verantwoordelijk voor de jeugdhulp in Hendrik-Ido- Ambacht.

Nadere informatie

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving) Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie gemeente Heerhugowaard Officiële naam regeling verordening tegenprestatie gemeente Heerhugowaard 2015 Citeertitel Verordening Tegenprestatie

Nadere informatie

Informatiekaart 2. Mantelzorg in de Wmo 2015. Gemeenten aan zet. Kennisdossier Mantelzorg en de Wmo

Informatiekaart 2. Mantelzorg in de Wmo 2015. Gemeenten aan zet. Kennisdossier Mantelzorg en de Wmo Informatiekaart 2 Mantelzorg in de Wmo 2015 In de vernieuwde Wmo staan participatie en zelfredzaamheid centraal. Nederland wordt steeds meer een participatiemaatschappij: de rol van de overheid in zorg

Nadere informatie

Verordening tegenprestatie Participatiewet, IOAW en IOAZ gemeente Hellendoorn 2015

Verordening tegenprestatie Participatiewet, IOAW en IOAZ gemeente Hellendoorn 2015 CVDR Officiële uitgave van Hellendoorn. Nr. CVDR357938_1 29 maart 2016 Verordening tegenprestatie Participatiewet, IOAW en IOAZ gemeente Hellendoorn 2015 De raad van de gemeente Hellendoorn; gezien het

Nadere informatie

Veranderingen in de zorg

Veranderingen in de zorg Veranderingen in de zorg Moet ik mij zorgen maken? Else Nobel Waarom het stelsel veranderen? Mensen vullen kwaliteit van leven bij het ouder worden in als: zo lang mogelijk zelfstandig thuis wonen met

Nadere informatie

Gezien het advies van het Cliëntenplatform van 23 oktober 2014 b e s l u i t : vast te stellen de volgende verordening:

Gezien het advies van het Cliëntenplatform van 23 oktober 2014 b e s l u i t : vast te stellen de volgende verordening: CVDR Officiële uitgave van De Ronde Venen. Nr. CVDR346668_1 20 februari 2018 Verordening tegenprestatie Participatiewet De Ronde Venen 2015 De raad van de gemeente De Ronde Venen gelezen het voorstel van

Nadere informatie

Verordening tegenprestatie Participatiewet gemeente Rozendaal. Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen. Hoofdstuk 2 Beleid

Verordening tegenprestatie Participatiewet gemeente Rozendaal. Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen. Hoofdstuk 2 Beleid Verordening tegenprestatie Participatiewet gemeente Rozendaal Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Artikel 1 Begrippen 1 Alle begrippen die in deze verordening worden gebruikt en die niet nader worden omschreven

Nadere informatie

Toelichting Verordening tegenprestatie Participatiewet Het Hogeland 2019

Toelichting Verordening tegenprestatie Participatiewet Het Hogeland 2019 Toelichting Verordening tegenprestatie Participatiewet Het Hogeland 2019 Algemene toelichting Het college is bevoegd een belanghebbende te verplichten naar vermogen een tegenprestatie te laten verrichten,

Nadere informatie

Respijtzorg in de regio

Respijtzorg in de regio Respijtzorg in de regio Pagina 1 van 7 Respijtzorg in de regio Aandachtspunten van aanbieders en verwijzers in het Land van Cuijk Respijtzorg in de regio Pagina 2 van 7 Inleiding Respijtzorg geeft mantelzorgers

Nadere informatie

Ik heb een vraag over: Voorwoord. Ik voel me thuis niet prettig, kan ik met iemand praten?

Ik heb een vraag over: Voorwoord. Ik voel me thuis niet prettig, kan ik met iemand praten? Ik heb een vraag...... over zorg, huiselijk geweld en kindermishandeling, hulp en ondersteuning, opvoeding en jeugdhulp, ziekenhuisopname, beschermd wonen, schulden, werkloosheid, mijn arbeidsbeperking

Nadere informatie

besluit vast te stellen de Verordening tegenprestatie Participatiewet gemeente Veenendaal 2015.

besluit vast te stellen de Verordening tegenprestatie Participatiewet gemeente Veenendaal 2015. Verordening tegenprestatie Participatiewet De raad van de gemeente Veenendaal; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 10 februari 2015; gelet op artikel 8a, eerste lid, onderdeel b, van

Nadere informatie

Niet alles verandert in de zorg

Niet alles verandert in de zorg Over wat blijft en wat er verandert in de zorg 15 september 2014, Hercules Diessen Niet alles verandert in de zorg. Gelukkig maar! Er gaat veel veranderen in de zorg. Maar er blijft gelukkig ook veel hetzelfde;

Nadere informatie

Artikel 1 Begripsbepalingen

Artikel 1 Begripsbepalingen Burgemeester en wethouders van de gemeente Marum; gelet op de Jeugdwet 2015 en de artikelen 4 tot en met 13 van de Verordening Jeugdhulp Gemeente Marum 2015; besluiten vast te stellen de volgende NADERE

Nadere informatie

Verordening tegenprestatie participatiewet 2015 Documentnummer INT-14-13314

Verordening tegenprestatie participatiewet 2015 Documentnummer INT-14-13314 Verordening tegenprestatie participatiewet 2015 Documentnummer INT-14-13314 VERORDENING TEGENPRESTATIE PARTICIPATIEWET 2015 GEMEENTE BEVERWIJK De raad van de gemeente Beverwijk; gelet op artikel 8a, eerste

Nadere informatie

Steunpunten vrijwilligers en mantelzorg

Steunpunten vrijwilligers en mantelzorg Steunpunten vrijwilligers en mantelzorg Welkom De steunpunten algemeen Stand van zaken steunpunt vrijwilligers Stand van zaken steunpunt mantelzorg Vragen Contactgegevens De steunpunten Startbijeenkomst

Nadere informatie