Besturen van een Pensioenfonds

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Besturen van een Pensioenfonds"

Transcriptie

1 Deskundigheidsbevordering voor ervaren pensioenfondsbestuurders Het besturen van een pensioenfonds is er de laatste jaren niet eenvoudiger op geworden. De vraagstukken waar u mee te maken krijgt zijn aanzienlijk complexer geworden en de bijbehorende risico s beduidend groter. Om goed te kunnen functioneren is deskundigheid een eerste vereiste. De principes voor goed pensioenfondsbestuur zijn verankerd in de Pensioenwet. Als u de Leergang heeft gevolgd, heeft u in principe voldoende bagage in huis op deskundigheidsniveau 2 om de bestuurstaken op een verantwoorde wijze uit te voeren. In deze roerige tijden heeft menig ervaren bestuurder behoefte aan méér specialistische kennis en praktijkervaring. U laat zich weliswaar informeren door specialisten en professionals, maar uiteindelijk bent u als bestuurder verantwoordelijk. De Masterclass Besturen van een Pensioenfonds biedt ervaren bestuurders in een aantal werkcolleges, specialistische kennis en praktijkervaring rond een aantal specifieke thema s. Uitgangspunt bij elk thema is het beheersen van risico s. De voordelen van de Masterclass Beleidsmatig, specialistisch en toegespitst op de praktijk U wordt een betere gesprekspartner voor professionals en specialisten Kennis op het hoogste niveau voor ervaren bestuurders Breed gedragen door de pensioenkoepels U ontvangt een certificaat van deelname De Masterclass bestaat uit een aantal werkcolleges rond een specifiek thema. Werkcollege Pensioencommunicatiebeleid 1 dag; cursusprijs 1.215,00 Werkcollege Balans- en Vermogensbeheer 5 dagdelen verdeeld over 2 dagen Cursusprijs 2.995,00 (inclusief overnachting en diner) Werkcollege Risicomanagement 5 dagdelen verdeeld over 2 dagen Cursusprijs 2.995,00 (inclusief overnachting en diner) Werkcollege Pensioenbeleid 1 dag; Cursusprijs 1.165,00 Werkcollege Derivaten 1 dag; Cursusprijs 1.2,00 Data De werkcolleges starten 2 keer per jaar De cursusprijs is inclusief uitgebreid en praktisch lesmateriaal, lunch en koffie/thee. De cursusprijs is vrijgesteld van BTW.

2 Voor wie? Specialisatie voor ervaren (minimaal 2 jaar) bestuurders, beleidsbepalers, leden van een intern toezichtorgaan of verantwoordingsorgaan. Om deel te kunnen nemen aan de werkcolleges dient u voorkennis te hebben op niveau 2 van de deskundigheidseisen bestuurders van pensioenfondsen. Werkcollege Pensioencommunicatiebeleid Specialisatie voor ervaren bestuurders die verantwoordelijk zijn voor het communicatiebeleid en/of lid van de communicatie commissie zijn. Daarnaast is het werkcollege interessant voor leden van een intern toezichtorgaan die het communicatiebeleid willen kunnen staven of leden van een verantwoordingsorgaan met als aandachtsgebied communicatie. Werkcollege Balans- en Vermogensbeheer Specialisatie voor ervaren bestuurders met ervaring en kennis van vermogensbeheer. Daarnaast is het werkcollege interessant voor bestuurders die risicomanagement en beleggingsbeleid als aandachtsgebied hebben of een ALM-studie voorbereiden. Werkcollege Risicomanagement Specialisatie voor ervaren bestuurders met het risicomanagement van operationele risico s zoals: uitbesteding, compliance, integriteit en IT-risico s als aandachtsgebied. Daarnaast is het werkcollege interessant voor leden van een intern toezichtorgaan en beleidsbepalers die hun kennis willen actualiseren, verdiepen en verbreden. Werkcollege Pensioenbeleid Specialisatie voor ervaren bestuurders met als aandachtsgebied pensioenbeleid. Daarnaast is het werkcollege interessant voor visiteurs en beleidsbepalers. Werkcollege Derivaten Het Werkcollege Derivaten biedt ervaren bestuurders of directie leden van een pensioenfonds specialistische kennis en praktijkervaring met betrekking tot derivaten. Waarmee zij zich ontwikkelen tot gesprekspartner voor professionals en specialisten. De Masterclass Derivaten bestaat uit een volle dag met werkcollege s, discussie, simulaties rond het thema derivaten en zoveel mogelijk toegespitst op uw eigen specifieke situatie. Dit werkcollege wordt mede mogelijk gemaakt door Montae.

3 Inhoud van de Werkcolleges Uitgangspunt bij elk thema van de werkcolleges van de Masterclas is het beheersen van risico s. In de werkcolleges wordt gewerkt aan oordeelsvorming en uitgebreid stilgestaan bij de praktijk. Zo leert u tijdens het Werkcollege Pensioencommunicatiebeleid hoe u het communicatiebeleid kunt beoordelen en vormgeven zodat het voldoet aan zowel de ambities en de doelstellingen van het pensioenfonds als aan de behoeften van de deelnemers, pensioengerechtigden en slapers. Tijdens het Werkcollege Balans- en Vermogensbeheer leert u onder andere de samenhang tussen diverse ontwikkelingen op de eigen balans en ontwikkelingen in de rapportages van vermogensbeheerders te doorgronden zodat u de juiste vragen kunt stellen. Het Werkcollege Risicomanagement geeft u meer inzicht in hoe u de risico s binnen uw pensioenfonds kunt onderkennen en hoe u kunt werken aan het terugdringen van deze risico s. Het Werkcollege Pensioenbeleid leert u hoe u uw pensioenbeleid optimaal kunt inrichten, hoe u uw ambities en uw risicohouding kunt bepalen en deze met elkaar in relatie kunt brengen in de door u te maken beleidskeuzes. Door deelname aan het Werkcollege Derivaten krijgt u inzicht waarom derivaten gebruikt kunnen/ moeten worden om de ambitie van uw fonds te realiseren. Inzicht in de werking en toepassing van de meest gebruikte derivaten. Inzicht wat het effect is van derivaten op de balans en dekkingsgraad. Het zelfvertrouwen vergroten en door simulaties een gevoel krijgen bij het effect van combinaties van derivaten op het fonds onder verschillende omstandigheden en vanuit verschillende start dekkingsgraden. De Praktijk staat centraal U volgt het werkcollege dat past bij uw ervaring en specialisatie binnen uw bestuur. Centraal in elk werkcollege staat dat er van iedere deelnemer een actieve bijdrage wordt verwacht. Elke groep bestaat uit maximaal 15 deelnemers. Na het volgen van een van de werkcolleges bent u beter in staat om vanuit uw rol als bestuurder het beleid rond de specifieke thema s te ontwikkelen, te beoordelen en uit te voeren. U wordt een betere gesprekspartner voor professionals en specialisten. U bent daardoor (nog) beter uitgerust om uw belangrijke taak als bestuurder van een pensioenfonds uit te voeren. Inschrijven Elk werkcollege vindt twee keer per jaar plaats. De startdata vindt u op U kunt zich via de site inschrijven of via het bijgevoegde inschrijfformulier. Meer weten? Wilt u meer weten over de werkcolleges van de Masterclass? Neemt u dan contact op met Hannie Davelaar of Cees Hilkman op tel of stuur een naar info@spo.nl. Wij helpen u graag verder!

4 Werkcollege Pensioencommunicatiebeleid 1 De praktijk van de deelnemer Hoeveel kennis heeft uw deelnemer van zijn pensioen? Welke knelpunten ervaart de deelnemer bij het begrijpen en interpreteren van de pensioengegevens? 2 Verantwoordelijkheden van de verschillende partijen Welke verantwoordelijkheden heeft het bestuur, het intern toezicht, de uitvoerder en andere stakeholders bij de communicatie met de deelnemers over zijn pensioen? Welke risico s lopen zij indien de verantwoordelijkheden niet goed of onvoldoende worden gedragen? 3 Vormen van communicatie Met welke vormen van communicatie heeft u te maken? Hoe richt u uw communicatiebeleid in ten aanzien van de corporatie communicatie, de communicatie met werkgever(s), de interne communicatie en die met, deelnemers, pensioengerechtigden en slapers? 4 Van communicatie beleid naar communicatie plan Hoe formuleert u uw communicatiebeleid. Wat komt daarbij kijken? Hoe zet u dit om naar een effectief communicatieplan? 5 Beoordelingsaspecten Hoe beoordeelt u het communicatiebeleid, het communicatieplan, de uitvoering, de keuze van de ingezette middelen, het gebruikte budget en de rapportages? 6 Casuïstiek

5 Werkcollege Balans- en Vermogensbeheer 1 Risicomanagement Hoe inventariseert u de risico s die u loopt bij uw (uitbesteding van) vermogensbeheer? Hoe maakt u die inzichtelijk vanuit het FIRM perspectief? Heeft u de functiescheiding goed georganiseerd en wat is daarvoor nodig? Hoe bepaalt u dat u in control bent en kunt u verantwoording afleggen over het door u gevoerde beleid? Welke keuzes maakt u bij de communicatie aan stakeholders? 2 Aspecten bij derivaten en marktwaardering Wat zijn de mogelijkheden bij het afdekken van het renterisico? Wat zijn swaps? Wat is het gevolg van oplopende korte rente en het gevolg van een inverse rentestructuur? Hoe dekt u het niet-parallel verloop van rentecurve af? Hoe gebuikt u additioneel risico, swaptions en wat is daarvan de volatiliteit en de marktwerking? Wat zijn de verschillen versus nominaal en reëel? Is inflatiedekking gewenst en welke keuzes maakt u daarin? Hoe organiseert u de collateral? 3 Casuïstiek ALM studie Introductiecase; In de praktijk bepalen van de beleggingsmix 4 Aspecten beleggingsproducten en marktwaardering Wat is het rendement, wat zijn de risico s en de duurzaamheid van respectievelijk aandelen, vastrentende waarden en vastgoed? Wat is het rendement, wat zijn de risico s en de duurzaamheid van alternatieve beleggingen w.o. private equity, commodities, infrastructuur, micro kredieten en gestructureerde producten? Hoe waardeert u deze beleggingsproducten en met welke frequentie? Wat is daarvan de betrouwbaarheid? 5 Casuïstiek ALM studie Verdiepingscase; Het formuleren van de verwachte gevolgen van wel/niet renteafdekking, van wijziging in de asset mix van de weging van aandelen en wel/niet inflatiehedge. Het doorrekenen van realistische slechte scenario s. 6 Aansturing vermogensbeheer in de praktijk Hoe formuleert u uw beheermandaat? Hoe gaat u om met aspecten als integriteit van de vermogensbeheerder, de juiste benchmarks, de informatie ratio, Tactical Asset Allocatie, duurzaam beleggen, passie versus actief beheer en tracking error. 7 Case beleggingsrapportage vermogensbeheer Doorgronden wat er wel en niét gerapporteerd wordt. Welke vragen moet u hierover aan de vermogensbeheerder stellen? : rendement ontwikkelingen en performancemeting, relatie met het beleggings plan, analyse verloop dekkingsgraad bij wijziging van matching, beleggingen en verplichtingen, beleidsvoorstellen, voorstellen voor nieuwe beleggingsproducten. 8 Capita selecta en evaluatie

6 Werkcollege Risicomanagement 1 Risicomanagement inleiding Wat zijn de uitgangspunten van FIRM en hoe wordt het in de praktijk toegepast? Wat is het belang en de samenhang van de risicogebieden: operationeel-, uitbesteding-, integriteit-, juridisch- en IT-risico. 2 Organisatie vraagstukken Welke risico s brengen de verschillende modellen van organisatie-inrichtingen met zich mee? Wat zijn de risico-indicatoren en wat zijn de bestuurlijke risico s van de verschillende organisatiemodellen? Hoe maakt u een goede analyse van de risico s binnen uw pensioenfonds? 3 Introductie case Opstellen van een risicoanalyse en bepalen welke risicohouding u heeft of wilt aannemen. 4 IT-risico Wat is het belang van IT in het algemeen en specifiek voor pensioenfondsen? Welke strategie, beveiliging, beheersbaarheid en continuïteitsrisico s loopt u in relatie met IT-processen? Hoe ontwikkelt u een IT risicomanagement en een beheersmodel. Case; Pensioenfonds en IT. 5 Juridische aspecten en Compliance Voldoen we aan wet- en regelgeving? Wat is de taak en de rol van de compliance functie? Wat zijn de criteria voor een goed werkende compliance functie? 6 Integere bedrijfsvoering Wat betekent dit voor de bedrijfsvoering? Hoe ontwikkelt u integriteitsbeleid en hoe maakt u een plan om dit beleid te implementeren? 7 Case Integere bedrijfsvoering 8 Uitbesteding van taken aan externe en interne uitvoerders Wat zijn uw taken en verantwoordelijkheden als bestuur? Hoe organiseert u functiescheiding? Wat is de functie van de SLA? Hoe stuurt u aan en hoe bent u in control? Hoe wordt verantwoording afgelegd door de uitvoerder en ook door het bestuur? Wat zijn de taken van (advies)commissies? 9 Case Uitbesteding van taken aan externe en interne uitvoerders

7 Werkcollege Pensioenbeleid 1 Pensioenbeleid inleiding Wat zijn de uitgangspunten van uw pensioenfonds en van de verschillende stakeholders? Nominale of reële pensioentoezegging? 2 Pensioensystemen Wat is de toekomstbestendigheid van de huidige pensioenregelingen? Is Defined Ambition de invulling voor het nieuwe pensioen? 3 Het Pensioenakkoord Welke ontwikkelingen liggen hieraan ten grondslag? Hoe sluit de pensioenleeftijd aan bij de levensverwachtingen? Hoe kunnen financiële schokken opgevangen worden? Wat moet er aan het pensioencontract gebeuren en wanneer? Wat is het wettelijke kader? Op welke wijze geeft u inhoud aan de ambitie van uw pensioenfonds en wat is daarbij uw risicohouding? Hoe past dit in uw ALM? Wat zeggen de verschillende commissies en de minister over deze onderwerpen? 4 Casuïstiek In twee workshops kunt u zelf onderzoeken wat de meest optimale relatie is tussen de ambitie en de risicohouding en krijgt u inzicht in de consequenties. U bepaalt vervolgens wat het optimale beleid is en wat daarvan de consequenties zijn.

8 Werkcollege Derivaten Het programma is interactief en begint met het opfrissen van de theorie. Met behulp van spreadsheets worden de effecten van het gebruik van derivaten op een heldere manier duidelijk gemaakt. In de ochtend starten we met de theorie en in de middag behandelen wij een tweetal case studies waarbij u zelf met behulp van spreadsheet simulaties kunt maken, toegespitst op actuele situaties. Tijdens het programma komt onder andere aan bod: Waarom zou ik als pensioenfonds derivaten nodig hebben? Wat doen derivaten voor mijn pensioenfonds? Welke derivaten worden het meest gebruikt door pensioenfondsen? Wat zijn het? Wat is het effect van het gebruik van derivaten op de balans en de dekkingsgraad van een pensioenfonds? Praktische consequenties van het gebruik van derivaten Simulatie opdracht 1: Wat is de relatie tussen het gebruik van derivaten en het beschikbare risicobudget van een pensioenfonds? Simulatie opdracht 2: Wat is de relatie tussen nominaal versus reëel aan de hand van verschillende economische scenario s Terugkoppeling en afsluiting

9 Inschrijfformulier Masterclass Ik schrijf mij in voor de volgende werkcolleges van de Masterclass : Werkcollege Pensioencommunicatiebeleid 1 dag; cursusprijs 1.215,00. Inclusief lesmateriaal, lunch en koffie/thee en vrijgesteld van BTW. Datum: wordt gepland in het voorjaar 2013 Werkcollege Balans- en Vermogensbeheer 5 dagdelen verdeeld over 2 dagen; cursusprijs 2.995,00. Inclusief lesmateriaal, overnachting, diner, lunch en koffie/thee en vrijgesteld van BTW. Data: 28 en 29 mei 2013, Woudschoten Conferentiecentrum te Zeist Werkcollege Risicomanagement 5 dagdelen verdeeld over 2 dagen; cursusprijs 2.995,00. Inclusief lesmateriaal, overnachting, diner, lunch en koffie/thee en vrijgesteld van BTW. Data: 9 en 10 april 2013, Woudschoten Conferentiecentrum te Zeist Werkcollege Pensioenbeleid 1 dag; cursusprijs 1.165,00. Inclusief lesmateriaal, lunch en koffie/thee en vrijgesteld van BTW. Datum: 4 april 2013, Woudschoten Conferentiecentrum te Zeist Werkcollege Derivaten 1 dag; cursusprijs 1.2,00. Inclusief lesmateriaal, lunch en koffie/thee en vrijgesteld van BTW. Datum: 23 mei 2013, Woudschoten Conferentiecentrum te Zeist Persoonlijke gegevens De heer / mevrouw Eerste officiële roepnaam Meisjesnaam (indien getrouwd) Privé-adres Postcode en plaats Geboortedatum + geboorteplaats Telefoonnummer Functie Vooropleiding adres Zakelijke gegevens (verplichte velden indien de factuur naar uw werkgever wordt verzonden) Werkgever Contactpersoon Zakelijk adres Postcode en plaats Telefoonnummer Kostenplaats/inkoopnummer Factuur naar: privé-adres werkgeversadres Datum Opmerkingen Ik ontvang graag de SPO-Nieuwsbrief SPO-Bestuurdersnieuwsbrief Ik blijf graag op de hoogte van het opleidingsaanbod U ontvangt dan per informatie over de voor u interessante (vervolg)opleidingen. Handtekening Voor annulering van uw inschrijving worden kosten in rekening gebracht. De hoogte van deze kosten kunt u terugvinden in de algemene voorwaarden op onze website. Indien u dat wenst kunnen wij u de algemene voorwaarden ook toesturen. Door ondertekening verklaart u akkoord te gaan met de algemene voorwaarden tenzij anders door u aangegeven. Dit inschrijfformulier kunt u faxen naar of sturen naar SPO,,. U kunt zich ook inschrijven via

Opleiding Vermogensbeheer

Opleiding Vermogensbeheer Leidt op tot Medewerker vermogensbeheer pensioenbedrijf Alles over de organisatie van het vermogensbeheer en de administratieve verwerking van vermogensbeheeractiviteiten bij pensioenfondsen Aan beleggingsresultaten

Nadere informatie

Programma Leergang Besturen van een Pensioenfonds

Programma Leergang Besturen van een Pensioenfonds Programma Leergang Besturen van een Pensioenfonds Locatie: Woudschoten Conferentiecentrum te Zeist Module 1 Wetgeving en beleid Dag 1: donderdag 3 april 2014 09.00 09.30 uur Ontvangst 09.30 10.00 uur Inleiding

Nadere informatie

Leergang Collectieve Pensioenen

Leergang Collectieve Pensioenen Uitgebreide verdieping van pensioenkennis Leidt op tot Pensioenspecialist collectieve pensioenen Als ervaren medewerker in de pensioenuitvoering is basiskennis alleen niet meer voldoende. In de dagelijkse

Nadere informatie

Kamervragen van de leden Omtzigt en Van Hijum (beiden CDA)

Kamervragen van de leden Omtzigt en Van Hijum (beiden CDA) De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4 Telefoon (070) 333 44 44 Fax (070) 333 40 33

Nadere informatie

Onderbouwing Prudent Person regel Bijlage O bij ABTN

Onderbouwing Prudent Person regel Bijlage O bij ABTN Onderbouwing Prudent Person regel Bijlage O bij april 2017 Dit document heeft 5 pagina s Versiebeheer Versie Auteur Datum Revisie V1.0 BAC 11 april 2017 Nieuwe bijlage i Inhoudsopgave Strategisch beleggingsbeleid

Nadere informatie

Eisen voor bestuursleden

Eisen voor bestuursleden Eisen voor bestuursleden (overgenomen uit plan van aanpak deskundigheidsbevordering Pensioenkoepels 2010) Om zijn verantwoordelijkheid te kunnen dragen moet een bestuurslid deelnemen aan de besluitvorming

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst Pensioenfonds KPN Pensioengerechtigden. Oktober 2013

Informatiebijeenkomst Pensioenfonds KPN Pensioengerechtigden. Oktober 2013 Informatiebijeenkomst Pensioenfonds KPN Pensioengerechtigden Oktober 2013 1 Pensioenstelsel Individueel Pensioen fonds Overheid Lijfrente Pensioen AOW B E L A S T I N G 2 Programma bestuur en taken bestuur

Nadere informatie

Functieprofiel lid bestuur met portefeuille vermogensbeheer en risicomanagement van Stichting Notarieel Pensioenfonds

Functieprofiel lid bestuur met portefeuille vermogensbeheer en risicomanagement van Stichting Notarieel Pensioenfonds Functieprofiel lid bestuur met portefeuille vermogensbeheer en risicomanagement van Stichting Notarieel Pensioenfonds 1. Algemene kenmerken Het bestuur van de Stichting Notarieel Pensioenfonds (SNPF) is

Nadere informatie

Pensioen Update voor. Ondernemingsraden

Pensioen Update voor. Ondernemingsraden Training Pensioen Update voor Ondernemingsraden Binnen een dag helemaal bijgepraat over pensioen Training door ervaren pensioenconsultants Mogelijkheid tot inbrengen van bedrijfseigen casuïstiek Geen voorkennis

Nadere informatie

2. Uitwerking Investment beliefs De investment beliefs zijn onderstaand als volgt uitgewerkt.

2. Uitwerking Investment beliefs De investment beliefs zijn onderstaand als volgt uitgewerkt. 1. Inleiding Investment beliefs zijn de overtuigingen waarop Bpf MITT het beleggingsbeleid wil baseren. De investment beliefs zijn voor het pensioenfonds belangrijke uitgangspunten en dienen als kader

Nadere informatie

1. Organisatie BIJLAGE I: VERKLARING BELEGGINGSBEGINSELEN STICHTING PENSIOENFONDS ACHMEA. ABTN 2014 versie 21-3-2014 1. Stichting Pensioenfonds Achmea

1. Organisatie BIJLAGE I: VERKLARING BELEGGINGSBEGINSELEN STICHTING PENSIOENFONDS ACHMEA. ABTN 2014 versie 21-3-2014 1. Stichting Pensioenfonds Achmea BIJLAGE I: VERKLARING BELEGGINGSBEGINSELEN Introductie Deze Verklaring inzake beleggingsbeginselen (hierna: Verklaring) beschrijft op beknopte wijze de uitgangspunten van het beleggingsbeleid van SPA.

Nadere informatie

Toezicht op beleggingen

Toezicht op beleggingen Toezicht op beleggingen Studiebijeenkomst VvP, 6 Jurgen Willemsen Inhoud Sectie 1: Introductie toezicht op het beleggingsbeleid Sectie 2: Overzicht vermogensbeheeronderzoeken Sectie 3: Veranderingen in

Nadere informatie

Workshop Pensioenfondsen. Gert Demmink

Workshop Pensioenfondsen. Gert Demmink Workshop Pensioenfondsen Gert Demmink 13 november 2012 Integere Bedrijfsvoering Integere bedrijfsvoering; Bas Jennen Bestuurderstoetsingen; Juliette van Doorn Integere bedrijfsvoering, beleid & uitbesteding

Nadere informatie

Nieuwsbrief van uw pensioenfonds

Nieuwsbrief van uw pensioenfonds KIX code Nieuwsbrief van uw pensioenfonds Pensioengerechtigden en voormalige deelnemers Pensioenreglement I en II Zeist, december 2014 1. Financiële positie PNB is

Nadere informatie

DNB Crisisplan. Stichting Pensioenfonds Honeywell 21 September 2011. Pensioenfonds

DNB Crisisplan. Stichting Pensioenfonds Honeywell 21 September 2011. Pensioenfonds DNB Crisisplan Stichting Honeywell 21 September 2011 Agenda Introductie Opzet crisisplan Nut en noodzaak crisisplan Concept crisisplan - discussiepunten - Wanneer is er spraken van een crisissituatie?

Nadere informatie

Profielschets lid Raad van Toezicht. 6 maart 2018

Profielschets lid Raad van Toezicht. 6 maart 2018 Profielschets lid Raad van Toezicht 6 maart 2018 71649 092004 1. INLEIDING In dit document zijn achtereenvolgens de kenmerken van de Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor het Kappersbedrijf (Bpf Kappers)

Nadere informatie

Stichting Voorzieningsfonds Getronics 11 februari 2015. Stand van zaken SVG. 1 van 19

Stichting Voorzieningsfonds Getronics 11 februari 2015. Stand van zaken SVG. 1 van 19 Stichting Voorzieningsfonds Getronics 11 februari 2015 Stand van zaken SVG 1 van 19 Programma Pensioenfonds SVG Financiële positie SVG Terugblik 2014 Vooruitblik 2015 Vragen 2 van 19 Pensioenfonds SVG

Nadere informatie

Een overzicht van de kerncijfers vindt u op <pagina 8 en 9> van het volledige jaarverslag.

Een overzicht van de kerncijfers vindt u op <pagina 8 en 9> van het volledige jaarverslag. 12 vragen over het jaarverslag 2013 De hoofdpunten uit het jaarverslag van Stichting Pensioenfonds voor Verloskundigen (SPV) behandelen we aan de hand van 12 vragen en antwoorden. Een volledig exemplaar

Nadere informatie

Populair beleggingsplan

Populair beleggingsplan Populair beleggingsplan versie 22 november 2013 1 Inhoudsopgave Wat belegt het pensioenfonds? 4 Wat is het doel van beleggen? 4 Wat levert beleggen op? 4 Er gaan toch ook risico s gepaard met beleggen?

Nadere informatie

Stichting Voorzieningsfonds Getronics 9 maart Stand van zaken SVG. 1 van 21

Stichting Voorzieningsfonds Getronics 9 maart Stand van zaken SVG. 1 van 21 Stichting Voorzieningsfonds Getronics 9 maart 2016 Stand van zaken SVG 1 van 21 Programma Pensioenfonds SVG Financiële positie SVG Terugblik 2015 Vooruitblik 2016 Derivaten Vragen 2 van 21 Pensioenfonds

Nadere informatie

investment academy BNPP IP Campus Welkom bij de Investment Academy

investment academy BNPP IP Campus Welkom bij de Investment Academy investment academy Welkom bij de Investment Academy OpleIdIngen voor pensioenfondsbestuurders In 2013 investment academy Investment Academy Kennis en deskundigheid met u delen BNP Paribas Investment Partners

Nadere informatie

Een goede pensioenregeling tegen een aanvaardbare prijs. Dat is waar Stichting Bedrijfstakpensioenfonds Zorgverzekeraars (SBZ) voor staat.

Een goede pensioenregeling tegen een aanvaardbare prijs. Dat is waar Stichting Bedrijfstakpensioenfonds Zorgverzekeraars (SBZ) voor staat. Hoe ziet het beleggingsbeleid van SBZ eruit? Een goede pensioenregeling tegen een aanvaardbare prijs. Dat is waar Stichting Bedrijfstakpensioenfonds Zorgverzekeraars (SBZ) voor staat. Om iedereen het afgesproken

Nadere informatie

Visie en Strategie van pensioenfondsen: voorbereid op de toekomst!

Visie en Strategie van pensioenfondsen: voorbereid op de toekomst! Visie en Strategie van pensioenfondsen: voorbereid op de toekomst! Montae Educatiesessie Maarten Heikoop 1 De wereld verandert 2 Visie op toezicht 2018-2022 Thema s 2018 1. Evenwichtige financiële keuzes

Nadere informatie

Verklaring van beleggingsbeginselen

Verklaring van beleggingsbeginselen Verklaring van beleggingsbeginselen Inleiding Stichting Pensioenfonds APF (APF) voert de pensioenregeling uit voor de (voormalige) werknemers van AkzoNobel. Om de pensioenen te kunnen uitkeren, ontvangt

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst Pensioenen: actueler dan ooit. Oktober 2013

Informatiebijeenkomst Pensioenen: actueler dan ooit. Oktober 2013 Informatiebijeenkomst Pensioenen: actueler dan ooit Oktober 2013 1 Pensioenstelsel Individueel Pensioen fonds Overheid Lijfrente Pensioen AOW B E L A S T I N G 2 Programma bestuur en taken bestuur de pensioenregeling

Nadere informatie

Asset & Liability Management

Asset & Liability Management Asset & Liability Management Verder gaan is de juiste balans vinden. ALM: inzicht in risico s Zorgen voor balans tussen pensioenverplichtingen en de opbouw van het pensioenvermogen. Het is een kerntaak

Nadere informatie

Voor een houdbaar en betaalbaar inkomen voor later

Voor een houdbaar en betaalbaar inkomen voor later Vermogensbeheer Voor een houdbaar en betaalbaar inkomen voor later Een houdbaar en betaalbaar inkomen voor later. Dat is de belofte van uw pensioenfonds aan uw deelnemers. Verder gaan is nu zorgen voor

Nadere informatie

Leergang Compliance Officer in de Zorg. Dé Leergang Compliance Officer in de Zorg

Leergang Compliance Officer in de Zorg. Dé Leergang Compliance Officer in de Zorg Leergang Compliance Dé Leergang Compliance Leergang Compliance Dé Leergang Compliance Weet u wat het woord compliance betekent? Misschien herkent u het woord direct en weet u wat de betekenis is, maar

Nadere informatie

Pensioen Nieuws. Lichte daling dekkingsgraad

Pensioen Nieuws. Lichte daling dekkingsgraad Pensioen Nieuws Een uitgave van Stichting Pensioenfonds AVEBE #11 juni 14 1 Financiële situatie Pensioenfonds AVEBE 2 Bereid je tijdig voor op je pensioen Uw pensioenoverzicht: weet hoe u er voor staat

Nadere informatie

Verslag bijeenkomst SVG 9 maart 2016

Verslag bijeenkomst SVG 9 maart 2016 Verslag bijeenkomst SVG 9 maart 2016 Op woensdagmiddag 9 maart, aansluitend aan de jaarbijeenkomst van de Vereniging Gepensioneerden Getronics (VGG), organiseerde Stichting Voorzieningsfonds Getronics

Nadere informatie

Ons kenmerk Doorkiesnummer Heerlen SPF 2007, nr juli 2007

Ons kenmerk Doorkiesnummer Heerlen SPF 2007, nr juli 2007 Deze brief werd op maandag 30 juli 2007 gestuurd aan het huisadres van de pensioengerechtigden van SPF Ons kenmerk Doorkiesnummer Heerlen SPF 2007, nr. 83 045-5782292 30 juli 2007 Onderwerp Oproep: Kandidaten

Nadere informatie

Aon Actualiteitenseminar

Aon Actualiteitenseminar Aon Actualiteitenseminar Risico's voor herverzekerde pensioenfondsen Erik Jan Jansen Van de website Brief Donner 17 sept 2010 Daarna gaat Erik Jan Jansen in op risico s bij herverzekerde pensioenfondsen.

Nadere informatie

Profielschets lid Raad van Toezicht. 20 mei 2019

Profielschets lid Raad van Toezicht. 20 mei 2019 Profielschets lid Raad van Toezicht 20 mei 2019 71649 092004 1. INLEIDING Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor het Kappersbedrijf (hierna: Pensioenfonds Kappers) is het pensioenfonds voor de kappersbranche.

Nadere informatie

Training. Witteveen 2015. Behandeling van alle arbeidsrechtelijke aspecten en verzekeringstechnische mogelijkheden voor de pensioenadviseur

Training. Witteveen 2015. Behandeling van alle arbeidsrechtelijke aspecten en verzekeringstechnische mogelijkheden voor de pensioenadviseur Training Witteveen 2015 Behandeling van alle arbeidsrechtelijke aspecten en verzekeringstechnische mogelijkheden voor de pensioenadviseur - Toelichting uitstelmogelijkheid voor compensatieadvies - Alle

Nadere informatie

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4

Nadere informatie

Nieuwsbrief van uw pensioenfonds

Nieuwsbrief van uw pensioenfonds KIX code Nieuwsbrief van uw pensioenfonds Deelnemers Pensioenreglement II Zeist, december 2014 1. Financiële positie PNB is stabiel 2. Uw pensioenpremie in 2015 3.

Nadere informatie

voor de beleggingscommissie van Stichting Pensioenfonds voor Verloskundigen (hierna: SPV).

voor de beleggingscommissie van Stichting Pensioenfonds voor Verloskundigen (hierna: SPV). REGLEMENT BELEGGINGSCOMMISSIE voor de beleggingscommissie van Stichting Pensioenfonds voor Verloskundigen (hierna: SPV). Artikel 1 Vaststelling en reikwijdte Dit reglement geeft, in aanvulling op de statuten,

Nadere informatie

FUNCTIEPROFIEL BESTUUR VOOR LEDEN EN VOORZITTER (BELEGGINGSCOMMISSIE)

FUNCTIEPROFIEL BESTUUR VOOR LEDEN EN VOORZITTER (BELEGGINGSCOMMISSIE) FUNCTIEPROFIEL BESTUUR VOOR LEDEN EN VOORZITTER (BELEGGINGSCOMMISSIE) Stichting Pensioenfonds Mercer 1. Algemene kenmerken Het bestuur van Stichting Pensioenfonds Mercer (SPM) is een (paritair) bestuur

Nadere informatie

Verklaring inzake de beleggingsbeginselen

Verklaring inzake de beleggingsbeginselen Verklaring inzake de beleggingsbeginselen 1. Inleiding Ongeveer 2.000 personen hebben pensioenaanspraken opgebouwd bij Stichting Pensioenfonds Avery Dennison (in deze verklaring voortaan verder pensioenfonds

Nadere informatie

Case study: voorbeeld van een strategisch risicomanagementproces bij Philips Pensioenfonds

Case study: voorbeeld van een strategisch risicomanagementproces bij Philips Pensioenfonds Case study: voorbeeld van een strategisch risicomanagementproces bij Philips Pensioenfonds VBA ALM congres 6 november 2014 Philips Pensioenfonds Philips Pensioenfonds in een notedop Beleggingen Verplichtingen

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst

Informatiebijeenkomst Stichting Pensioenfonds DHV Informatiebijeenkomst 24 september 2013 2013 Royal HaskoningDHV, All rights reserved Alleen voor intern gebruik Agenda Opening Jaarverslag 2012 Paul Canisius Actuele ontwikkelingen

Nadere informatie

HANDBOEK BESTUUR IN CONTROL PENSIOENFONDS XYZ

HANDBOEK BESTUUR IN CONTROL PENSIOENFONDS XYZ HANDBOEK BESTUUR IN CONTROL PENSIOENFONDS XYZ 16 FEBRUARI 2011 PENSIOEN ASSET MANAGEMENT GOVERNANCE Inhoudsopgave 1. Inleiding... 4 2. Procedures voor beheersing matchings- / renterisico... 6 2.1. Cashmanagement...

Nadere informatie

2010: Pensioen wereld volop in de schijnwerpers

2010: Pensioen wereld volop in de schijnwerpers Verkort jaarverslag 2010 nr 13 - januari 2009 Stichting Pensioen fonds KPN 2010: Pensioen wereld volop in de schijnwerpers Inleiding Het jaar 2010 is wederom een enerverend jaar geweest voor de pensioenwereld.

Nadere informatie

Pensioencontact EXTRA EDITIE KANDIDATEN GEZOCHT VOOR BESTUUR EN COLLEGE VAN BELANGHEBBENDEN PDN OPROEP VOOR KANDIDATEN

Pensioencontact EXTRA EDITIE KANDIDATEN GEZOCHT VOOR BESTUUR EN COLLEGE VAN BELANGHEBBENDEN PDN OPROEP VOOR KANDIDATEN Pensioencontact Pensioencontact is een uitgave van Pensioenfonds DSM Nederland EXTRA EDITIE Deze editie van Pensioencontact is speciaal bedoeld voor de pensioengerechtigden die geïnteresseerd zijn in de

Nadere informatie

4.1. Algemene uitgangspunten 4.2. De beleggingsstrategie

4.1. Algemene uitgangspunten 4.2. De beleggingsstrategie Meer dan 1700 mensen hebben pensioenaanspraken opgebouwd bij Stichting Pensioenfonds Avery Dennison (in deze verklaring voortaan verder "pensioenfonds" genoemd). Zij zijn de (gewezen) deelnemers en pensioengerechtigden

Nadere informatie

Verklaring inzake beleggingsbeginselen pagina 1 van 7

Verklaring inzake beleggingsbeginselen pagina 1 van 7 pagina 1 van 7 *Stichting Pensioenfonds Unilever Nederland Progress is een ondernemingspensioenfonds als bedoeld in artikel 1 van de Pensioenwet. Inleiding Dit document ( Verklaring ) beschrijft de uitgangspunten

Nadere informatie

Haarlem 18 juni 2019 Boxmeer 20 juni 2019 Oss 20 juni 2019

Haarlem 18 juni 2019 Boxmeer 20 juni 2019 Oss 20 juni 2019 Haarlem 18 juni 2019 Boxmeer 20 juni 2019 Oss 20 juni 2019 Opening, mededelingen Toelichting organisatie van het fonds Ontwikkelingen 2018 & 2019 - IORP II & Bestuursmodel - Pensioenakkoord Beleggingen,

Nadere informatie

Nieuwsbrief van uw pensioenfonds

Nieuwsbrief van uw pensioenfonds KIX code Nieuwsbrief van uw pensioenfonds Deelnemers Pensioenreglement I Zeist, december 2014 1. Financiële positie PNB is stabiel 2. Uw pensioenpremie in 2015 3.

Nadere informatie

S&V Reflector. Dienen de pensioenfondsen hun langlopende swaps te verkopen? Een risicomanagement discussie

S&V Reflector. Dienen de pensioenfondsen hun langlopende swaps te verkopen? Een risicomanagement discussie S&V Reflector Dienen de pensioenfondsen hun langlopende swaps te verkopen? Een risicomanagement discussie Juni 2011 Sprenkels & Verschuren wil met dit document haar bijdrage leveren aan een verantwoord

Nadere informatie

Korte termijn: onnodig korten van rechten voorkomen. Lange termijn: naar een nieuw FTK op basis van nieuwe pensioencontracten

Korte termijn: onnodig korten van rechten voorkomen. Lange termijn: naar een nieuw FTK op basis van nieuwe pensioencontracten Korte termijn: onnodig korten van rechten voorkomen Lange termijn: naar een nieuw FTK op basis van nieuwe pensioencontracten De daling van de dekkingsgraden heeft de afgelopen weken een uitgebreide discussie

Nadere informatie

Wat doet SPE met mijn geld? 19 april 2016

Wat doet SPE met mijn geld? 19 april 2016 Wat doet SPE met mijn geld? 19 april 2016 Classification: Status: Wat doet SPE met mijn geld? 1. Wat zit er in de pot en hoe komt die pot tot stand 2. Opties, aandelen, obligaties? Sparen of beleggen?

Nadere informatie

WHITEPAPER INRICHTING EN GOVERNANCE VAN VERMOGENSBEHEER

WHITEPAPER INRICHTING EN GOVERNANCE VAN VERMOGENSBEHEER WHITEPAPER INRICHTING EN GOVERNANCE VAN VERMOGENSBEHEER 6 juni 2017 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Beleggingsbeleid... 4 3. Governance bestuur... 4 3.1. Samenhang met de keuze voor een bestuursmodel...

Nadere informatie

Persbericht. Kwartaalbericht: vierde kwartaal 2011

Persbericht. Kwartaalbericht: vierde kwartaal 2011 Persbericht Kwartaalbericht: vierde kwartaal 2011 Hoofdpunten: Dekkingsgraad van 94% is te laag: aanvullende maatregelen nodig Beschikbaar vermogen stijgt met ruim 11 miljard Door gedaalde rente nemen

Nadere informatie

Nieuwsbrief 10 september 2011

Nieuwsbrief 10 september 2011 Beste lezer Een korte nieuwsbrief, allereerst bedoeld om je uit te nodigen voor de Najaarsbijeenkomst van de VEP op 19 oktober. De secretaris van de Stichting Pensioenfonds Equens heeft ons erop gewezen

Nadere informatie

Stichting Pensioenfonds Avery Dennison. Algemene Vergadering van Deelnemers en Gepensioneerden Oegstgeest, 3 september 2018

Stichting Pensioenfonds Avery Dennison. Algemene Vergadering van Deelnemers en Gepensioneerden Oegstgeest, 3 september 2018 Stichting Pensioenfonds Avery Dennison Algemene Vergadering van Deelnemers en Gepensioneerden Oegstgeest, 3 september 2018 Agenda 1. Opening 2. Vaststelling notulen jaarvergadering 4 september 2017 3.

Nadere informatie

PROFIELSCHETS. Philips Pensioenfonds NIET UITVOEREND BESTUURDER 1/5. Stichting Philips Pensioenfonds

PROFIELSCHETS. Philips Pensioenfonds NIET UITVOEREND BESTUURDER 1/5. Stichting Philips Pensioenfonds PROFIELSCHETS NIET UITVOEREND BESTUURDER Stichting Stichting behoort tot de grootste ondernemingspensioenfondsen van Nederland met een belegd vermogen van bijna 18 miljard euro. Het pensioenfonds voert

Nadere informatie

Grip op de uitvoering:

Grip op de uitvoering: Grip op de uitvoering: inspelen op veranderingen in wet- en regelgeving Pensioenfondsen doen er goed aan in de zoektocht naar het juiste evenwicht tussen verplichtingen en vermogen de focus te leggen op

Nadere informatie

Beleggingsbeleid Pensioenfonds PGB. 29 april 2016

Beleggingsbeleid Pensioenfonds PGB. 29 april 2016 Beleggingsbeleid Pensioenfonds PGB 29 april 2016 1 Uw pensioen bij PGB in 2016 3 september 2015 Pensioenfonds balans 50% 50% Bezittingen Matching portefeuille Staatsobligaties Bedrijfsobligaties Hypotheken

Nadere informatie

Risico s identificeren. Drs P.A.M. (Patrick) Kremers RC 20 juni 2012

Risico s identificeren. Drs P.A.M. (Patrick) Kremers RC 20 juni 2012 Risico s identificeren Drs P.A.M. (Patrick) Kremers RC 20 juni 2012 Integraal risicomanagement 2 Integraal risicomanagement 3 Risicomanagement proces 4 Risicomanagement proces 5 6 Risico identificatie

Nadere informatie

Veel veranderingen in druk pensioenjaar 2015

Veel veranderingen in druk pensioenjaar 2015 Verkort jaarverslag 2015 Elk jaar legt Metro Pensioenfonds in het jaarverslag verantwoording af over het gevoerde beleid van het afgelopen jaar. Voor degenen die liever een overzicht willen lezen van de

Nadere informatie

Verkorte kerngegevens fonds

Verkorte kerngegevens fonds Samenvatting jaarverslag 2011 Dit is een samenvatting van het jaarverslag 2011 van Pensioenfonds Horeca & Catering. In deze verkorte en vereenvoudigde versie van ons jaarverslag 2011 leest u op een toegankelijke

Nadere informatie

Populair beleggingsplan

Populair beleggingsplan Populair beleggingsplan versie oktober 2015 1 Inhoudsopgave Waarom belegt het pensioenfonds? 4 Wat is het doel van beleggen? 4 Wat levert beleggen op? 4 Er gaan toch ook risico s gepaard met beleggen?

Nadere informatie

STICHTING PENSIOENFONDS CARIBISCH NEDERLAND. Performancevergelijking PCN - ABP februari 2017

STICHTING PENSIOENFONDS CARIBISCH NEDERLAND. Performancevergelijking PCN - ABP februari 2017 STICHTING PENSIOENFONDS CARIBISCH NEDERLAND Performancevergelijking PCN - ABP 2011-2015 24 februari 2017 Inhoud Uitgangspunten Risicohouding Vergelijking strategisch beleggingsbeleid Performancevergelijking

Nadere informatie

Terugblik 2011 in cijfers

Terugblik 2011 in cijfers Terugblik 2011 in cijfers U vindt hier een samenvatting van het jaarverslag 2011. Het volledige jaarverslag kunt u downloaden via www.pensioenfondsricohnederland.nl. Financiële situatie Door de kredietcrisis

Nadere informatie

Verklaring inzake de beleggingsbeginselen

Verklaring inzake de beleggingsbeginselen Verklaring inzake de beleggingsbeginselen 1. Inleiding Bijna 2.000 personen hebben pensioenaanspraken opgebouwd bij Stichting Pensioenfonds Avery Dennison (in deze verklaring voortaan verder pensioenfonds

Nadere informatie

Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor het Schoonmaak- en Glazenwassersbedrijf

Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor het Schoonmaak- en Glazenwassersbedrijf Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor het Schoonmaak- en Glazenwassersbedrijf Dit is een uitgave van Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor het Schoonmaak- en Glazenwassersbedrijf. Versie: 01 juli 2013

Nadere informatie

Indexatie-IQ, voor een transparant en stabiel pensioen.

Indexatie-IQ, voor een transparant en stabiel pensioen. Indexatie-IQ, voor een transparant en stabiel pensioen. De Bazel 24 mei 2012 Het Pensioenakkoord Drie delen: - De AOW-leeftijd - Pensioen in de tweede pijler - Ouderenparticipatie Wat is de aanleiding?

Nadere informatie

Competentievisie verantwoordingsorgaan. Juli 2014

Competentievisie verantwoordingsorgaan. Juli 2014 Competentievisie verantwoordingsorgaan Juli 2014 Versie 1.0 1 juli 2014 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Competentievisie...3 Hoofdstuk 2 Profiel van het fonds...3 Hoofdstuk 3 Profiel verantwoordingsorgaan...3

Nadere informatie

1 Jaar FOCUS! Linda Hobbelt, afdelingshoofd middelgrote en kleine pensioenfondsen Datum: 30 mei 2013

1 Jaar FOCUS! Linda Hobbelt, afdelingshoofd middelgrote en kleine pensioenfondsen Datum: 30 mei 2013 1 Jaar FOCUS! Linda Hobbelt, afdelingshoofd middelgrote en kleine pensioenfondsen Datum: 30 mei 2013 Agenda 1 jaar Focus! 1. Het gezicht van de T1 & T2 fondsen 2. 1 jaar Focus! 3. Wat brengt de nabije

Nadere informatie

MASTERCLASSES PUBLIC AUDITING. Diagnose van organisaties

MASTERCLASSES PUBLIC AUDITING. Diagnose van organisaties MASTERCLASSES PUBLIC AUDITING Diagnose van organisaties Nieuwe netwerken, sociale media, individualisering, decentralisatie, losse samenwerkingsvormen en informelere omgangsvormen, roep om transparantie:

Nadere informatie

Functieprofiel bestuurder

Functieprofiel bestuurder Geschiktheidseisen Kandidaten voor de verkiezingen van vertegenwoordiger van pensioengerechtigden in het algemeen bestuur PME 2018 dienen te voldoen aan de volgende geschiktheidseisen: I. Het functieprofielbestuurder

Nadere informatie

Financieel risicobeheer op 1 A4. 2 november 2017 Armijn Eikelboom

Financieel risicobeheer op 1 A4. 2 november 2017 Armijn Eikelboom Financieel risicobeheer op 1 A4 2 november 2017 Armijn Eikelboom Financieel Risicobeheer op 1 A4 en in 5 stappen 1 Bepaal en controleer pijngrens en fijngrens 2 Bepaal en controleer omvang risicobudget

Nadere informatie

2. Spreiding verbetert effectief de verhouding tussen rendement en risico.

2. Spreiding verbetert effectief de verhouding tussen rendement en risico. Beleggingsbeginselen Spoorwegpensioenfonds 1. Rendement wordt behaald door het nemen van risico. Om de ambitie van SPF waar te maken is rendement op het belegd vermogen nodig. Sparen levert onvoldoende

Nadere informatie

Strategisch Pensioenmanagement

Strategisch Pensioenmanagement Strategisch Pensioenmanagement Strategisch Pensioenmanagement is samenbrengen. Strategisch Pensioenmanagement De belangrijkste taak van Strategisch Pensioenmanagement is ervoor te zorgen dat u in control

Nadere informatie

OWASE Pensioenforum 26 juni 2013. 3 juli 2013 OWASE. Welkom. bij

OWASE Pensioenforum 26 juni 2013. 3 juli 2013 OWASE. Welkom. bij Welkom OWASE Pensioenforum 26 juni 2013 OWASE 3 juli 2013 bij Pensioenfonds en solidariteit: één voor allen, allen voor één! www.owase.nl PFO20130626/20130703 2 Programma Pensioenforum De bedoeling van

Nadere informatie

Risico Management. Pensioenakkoord en Integraal Balansmanagement. Marton Bloemer Risk Manager

Risico Management. Pensioenakkoord en Integraal Balansmanagement. Marton Bloemer Risk Manager Risico Management Pensioenakkoord en Integraal Balansmanagement Marton Bloemer Risk Manager Introductie 1. Pensioenakkoord 2. Risicomanagement (Integraal Balansmanagement) 3. Samengevat Pagina 1 Pensioenakkoord

Nadere informatie

Verklaring beleggingsbeginselen. Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor het Schoonmaak- en Glazenwassersbedrijf

Verklaring beleggingsbeginselen. Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor het Schoonmaak- en Glazenwassersbedrijf Verklaring beleggingsbeginselen Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor het Schoonmaak- en Glazenwassersbedrijf Uitgave: 1 januari 2018 1 OVER HET WAAROM VAN DEZE VERKLARING BELEGGINGSBEGINSELEN Uw pensioen

Nadere informatie

Deelnemersvergadering

Deelnemersvergadering Deelnemersvergadering Venray, 8 november 2018 Breukelen, 15 november 2018 Stichting Pensioenfonds Xerox Agenda 1. Opening 2. Wijzigingen Xerox Pensioenbureau 3. Financiële positie/beleggingen 4. Risicomanagement

Nadere informatie

Stichting Pensioenfonds Avery Dennison. Algemene Vergadering van Deelnemers en Gepensioneerden Leiden, 3 september 2012

Stichting Pensioenfonds Avery Dennison. Algemene Vergadering van Deelnemers en Gepensioneerden Leiden, 3 september 2012 Algemene Vergadering van Deelnemers en Gepensioneerden Leiden, 3 september 2012 Agenda 1. Opening 2. Vaststelling notulen jaarvergadering 8 september 2011 3. Jaarverslag 2011 4. Beleggingsbeleid 5. Terugblik

Nadere informatie

Met de hulp van onderhavig document vindt het overleg in de zin van artikel 102a Pw plaats met de sociale partners.

Met de hulp van onderhavig document vindt het overleg in de zin van artikel 102a Pw plaats met de sociale partners. Pensioenfonds ANWB Risicohouding Onderdeel van de doelstellingen en beleidsuitgangspunten van een pensioenfonds is de risicohouding. De risicohouding dient inzicht te geven in de relatie tussen de doelstellingen

Nadere informatie

Functieprofiel bestuurs- en commissielid namens pensioengerechtigden Stichting Pensioenfonds F. van Lanschot

Functieprofiel bestuurs- en commissielid namens pensioengerechtigden Stichting Pensioenfonds F. van Lanschot 1. Het Pensioenfonds (verder: het Pensioenfonds) is een ondernemingspensioenfonds dat de pensioenregeling voor de (ex) medewerkers van Van Lanschot Bankiers (en gelieerde ondernemingen) uitvoert. De inhoud

Nadere informatie

STICHTING PENSIOENFONDS SAGITTARIUS BELEGGINGSBEGINSELEN

STICHTING PENSIOENFONDS SAGITTARIUS BELEGGINGSBEGINSELEN STICHTING PENSIOENFONDS SAGITTARIUS BELEGGINGSBEGINSELEN 22 september 2016 Beleggingsbeginselen De beleggingsbeginselen van het pensioenfonds zijn de uitgangspunten ten aanzien van beleid en uitvoering,

Nadere informatie

Profielschets 2 Bestuurslid voor de vacature namens de pensioengerechtigden

Profielschets 2 Bestuurslid voor de vacature namens de pensioengerechtigden Profielschets 2 Bestuurslid voor de vacature namens de pensioengerechtigden In het kort Per 1 juli 2018 verloopt de zittingstermijn van de huidige bestuurder namens de pensioengerechtigden in het bestuur

Nadere informatie

Stichting Pensioenfonds Smurfit Kappa Nederland Jaarbericht 2011

Stichting Pensioenfonds Smurfit Kappa Nederland Jaarbericht 2011 Stichting Pensioenfonds Smurfit Kappa Nederland Jaarbericht 2011 AUGUSTUS 2012 In dit Jaarbericht legt Stichting Pensioenfonds Smurfit Kappa Nederland verantwoording af voor het in 2011 gevoerde beleid.

Nadere informatie

Welkom namens. Stichting Pensioenfonds van de KAS BANK. AMSTERDAM, 25 juni 2015

Welkom namens. Stichting Pensioenfonds van de KAS BANK. AMSTERDAM, 25 juni 2015 Welkom namens Stichting Pensioenfonds van de KAS BANK AMSTERDAM, 25 juni 2015 AGENDA 1. Opening en voorstellen leden van het bestuur 2. Mededelingen van de voorzitter 3. Notulen deelnemersvergadering 26

Nadere informatie

VEP Workshop Pensioenen 10 november 2015. Wie, wat en hoe en waar gaan we dan naartoe

VEP Workshop Pensioenen 10 november 2015. Wie, wat en hoe en waar gaan we dan naartoe VEP Workshop Pensioenen 10 november 2015 Wie, wat en hoe en waar gaan we dan naartoe Piet Hein Oyens Diverse management functies bij O&vE, Van Lanschot, EuroCard/MasterCard, Interpay en Equens (1-1- 1990

Nadere informatie

Artikel 1. Reglement 1.1 Dit reglement is vastgesteld door het bestuur van Stichting Pensioenfonds Notariaat (SPN).

Artikel 1. Reglement 1.1 Dit reglement is vastgesteld door het bestuur van Stichting Pensioenfonds Notariaat (SPN). Artikel 1. Reglement 1.1 Dit reglement is vastgesteld door het bestuur van Stichting Pensioenfonds Notariaat (SPN). 1.2 Dit reglement kan worden gewijzigd bij besluit van het bestuur na afstemming met

Nadere informatie

Dennis Masselink Pensioennavigator

Dennis Masselink Pensioennavigator UNIFORME REKENMETHODIEK (URM) maatstaf voor de vergelijking van pensioenregelingen? Dennis Masselink Pensioennavigator 1 Navigatiemetafoor Prijsstijgingen hebben geen invloed op de hoogte van uw pensioen.

Nadere informatie

Verklaring inzake de beleggingsbeginselen. Vereniging Nederlands Pensioenfonds voor de Sigarenindustrie en aanverwante Bedrijven (VNPS)

Verklaring inzake de beleggingsbeginselen. Vereniging Nederlands Pensioenfonds voor de Sigarenindustrie en aanverwante Bedrijven (VNPS) Verklaring inzake de beleggingsbeginselen Vereniging Nederlands Pensioenfonds voor de Sigarenindustrie en aanverwante Bedrijven (VNPS) 1. Inleiding Voor u ligt de Verklaring inzake de beleggingsbeginselen

Nadere informatie

Stichting Pensioenfonds Deutsche Bank Nederland

Stichting Pensioenfonds Deutsche Bank Nederland Stichting Pensioenfonds Nederland DNB Seminar Agenda 1. Korte achtergrond Stichting Pensioenfonds Nederland 2. Plan van aanpak, stappenplan en communicatieplan 3. Tijdslijnen wetgeving en projectplan 4.

Nadere informatie

Waarom onze beleggingsstrategie staat als een huis

Waarom onze beleggingsstrategie staat als een huis Waarom onze beleggingsstrategie staat als een huis Het strategisch beleggingsplan van ABP is stapsgewijs opgebouwd. De strategie is gebaseerd op vier pijlers: 1) de doelstelling van ABP 2) beleggingsovertuigingen

Nadere informatie

Wat is nu precies de rol van de werkgever, de vakbonden en het bestuur van het pensioenfonds?

Wat is nu precies de rol van de werkgever, de vakbonden en het bestuur van het pensioenfonds? Veelgestelde vragen en antwoorden Ontbinding Stichting Pensioenfonds Bavaria (in liquidatie) Wat gaat er op 1 april 2017 gebeuren? Dan gaan de opgebouwde pensioenaanspraken van de actieve en gewezen deelnemers

Nadere informatie

Profiel Kandidaat Bestuurder. 1. Organisatie 2. Kerncijfers 3. Vacante functie 4. Kandidaat 5. Diversiteit 6. Bijzonderheden 7.

Profiel Kandidaat Bestuurder. 1. Organisatie 2. Kerncijfers 3. Vacante functie 4. Kandidaat 5. Diversiteit 6. Bijzonderheden 7. Profiel Kandidaat Bestuurder 1. Organisatie 2. Kerncijfers 3. Vacante functie 4. Kandidaat 5. Diversiteit 6. Bijzonderheden 7. Procedure Datum: 18 april 2017 1. Organisatie Het pensioenfonds wordt aangestuurd

Nadere informatie

Verklaring Beleggingsbeginselen

Verklaring Beleggingsbeginselen Verklaring Beleggingsbeginselen Deze verklaring beschrijft de beginselen van het beleggingsbeleid van Pensioenfonds Metaal en Techniek (PMT). Deze verklaring is opgesteld, omdat het beleggings- en risicobeleid

Nadere informatie

Verklaring inzake de Beleggingsbeginselen Stichting Pensioenfonds Gasunie

Verklaring inzake de Beleggingsbeginselen Stichting Pensioenfonds Gasunie Verklaring inzake de Beleggingsbeginselen Stichting Pensioenfonds Gasunie Deze Verklaring inzake de Beleggingsbeginselen ( de verklaring ) beschrijft op beknopte wijze de uitgangspunten van het beleggingsbeleid

Nadere informatie

RISICOBEREIDHEIDSONDERZOEK

RISICOBEREIDHEIDSONDERZOEK RISICOBEREIDHEIDSONDERZOEK PPF APG Pieter Kasse / Manja Rietjens 15/16/17 januari 2014 RISICOBEREIDHEIDSONDERZOEK ONDER DEELNEMERS AANLEIDING ONDERZOEK Inzicht in (risico)voorkeuren van deelnemers en gepensioneerden

Nadere informatie

Nieuwsbrief van uw pensioenfonds

Nieuwsbrief van uw pensioenfonds KIX code Nieuwsbrief van uw pensioenfonds Zeist, juni 2014 1. Nieuwsbrief blijft toch op papier 2. Financiële positie PNB verbetert verder 3. Nieuw bestuursmodel

Nadere informatie

Input KPS-werkgroep PFG op wetsvoorstel versterking bestuur pensioenfondsen

Input KPS-werkgroep PFG op wetsvoorstel versterking bestuur pensioenfondsen Input KPS-werkgroep PFG op wetsvoorstel versterking bestuur pensioenfondsen 16 maart 2012 Input KPS Werkgroep PFG op wetsvoorstel versterking bestuur pensioenfondsen Pagina 1 Inhoud Inleiding... 3 Verantwoording

Nadere informatie

Amsterdam, 9 oktober Verklaring inzake de beleggingsbeginselen

Amsterdam, 9 oktober Verklaring inzake de beleggingsbeginselen Amsterdam, 9 oktober 2018 Verklaring inzake de beleggingsbeginselen Inleiding Achtergrond en doelstelling Pensioenfonds UWV heeft deze Verklaring inzake de beleggingsbeginselen ( Verklaring ) opgesteld

Nadere informatie