Ereloonsupplementen buiten ziekenhuizen stijgen met 15 procent

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Ereloonsupplementen buiten ziekenhuizen stijgen met 15 procent"

Transcriptie

1 PERSBERICHT Ereloonsupplementen buiten ziekenhuizen stijgen met 15 procent Belgen die op bezoek gaan bij hun huisarts, specialist, tandarts of kinesitherapeut moeten in een derde van de gevallen een ereloonsupplement betalen. Bij benadering betaalden ze 290 miljoen euro in 2017, een toename met 15 procent op een jaar tijd. Vooral bij de niet-geconventioneerde tandartsen en arts-specialisten kan de rekening oplopen. Bovenop de supplementen betalen de Belgen nog het wettelijk remgeld. Bij niet-geconventioneerde zorgverstrekkers betalen ze hierdoor al een derde tot bijna de helft van de totale factuur uit eigen zak. Paul Callewaert, algemeen secretaris: Deze cijfers tonen duidelijk aan dat de tariefzekerheid onder druk staat, niet alleen in de ziekenhuissector maar ook erbuiten. Hij roept op tot meer transparantie, meer investeringen in de wettelijke ziekteverzekering en billijke erelonen zonder supplementen. Het Socialistisch Ziekenfonds analyseerde voor het eerst de ereloonsupplementen die huisartsen, specialisten, tandartsen en kinesitherapeuten aanrekenen aan hun patiënten bij raadplegingen in de ambulante sector, dus buiten de ziekenhuisopnames. Het legde daarbij de loep over ruim 30 miljoen getuigschriften voor verstrekte hulp ingediend bij zijn loketten in 2016 en Uit de resultaten blijkt dat in 2017 op 8 op de 10 getuigschriften informatie staat over de aangerekende supplementen, een verbetering t.o.v Bij de specialisten wordt deze informatie het vaakst meegegeven, bij de kinesitherapeuten het minst. Om een goed zicht op de patiëntenfactuur in de ambulante sector te krijgen, is het absoluut noodzakelijk dat de ziekenfondsen systematisch zicht krijgen op de aangerekende supplementen, stelt Paul Callewaert, algemeen secretaris. Bij ruim 1 op de 3 getuigschriften met informatie over het totaal aangerekend bedrag wordt een supplement aangerekend. In totaal gaat het om een bedrag van 46 miljoen euro in 2016 en 56 miljoen euro in Indien we de bedragen extrapoleren 2 komen we bij benadering op een totaalbedrag van 253 miljoen in 2016 en 290 miljoen in Met uitzondering van de getuigschriften ingediend bij de federatie Brabant 2 Rekening houdend met het aandeel getuigschriften zonder info over de aanrekening van supplementen, het ontbreken van getuigschriften van de federatie van Socialistische Mutualiteiten van Brabant, en het marktaandeel van de Socialistische Mutualiteiten in België.

2 Arts-specialisten en tandartsen zijn goed voor meer dan 80 % hiervan. Bijna vier vijfde van de supplementen wordt aangerekend door niet-geconventioneerde verstrekkers. Het gaat om een groot bedrag, en het zit in stijgende lijn. De tariefzekerheid staat meer en meer onder druk, ook door de oplopende besparingen in de ziekteverzekering, en patiënten weten vaak niet wat ze zullen moeten betalen, laakt Callewaert. Als er een supplement wordt aangerekend op een getuigschrift, bedraagt die in 2017 (evolutie t.o.v. 2016): Gemiddeld 6 euro voor een niet-geconventioneerde huisarts (+50 %), met uitspringers (de 10 % hoogste supplementen) tot 11 euro of meer. Gemiddeld 13,8 euro (+5 %) voor een niet-geconventioneerde specialist, met uitspringers tot 25 euro of meer. Gemiddeld 28,8 euro (+27 %) voor een niet-geconventioneerde tandarts, met uitspringers tot meer dan 50 euro (gemiddeld 2,6 prestaties per getuigschrift) Gemiddeld 29,6 euro (-21 %) voor een niet-geconventioneerde kinesitherapeut met uitspringers tot 70 euro of meer (gemiddeld 4,5 prestaties per getuigschrift). Ook geconventioneerde zorgverstrekkers rekenen supplementen aan, weliswaar lagere bedragen. Dit gaat in veel gevallen om afrondingen, in bepaalde gevallen kan dit te wijten zijn aan bijzondere eisen van de patiënt, maar in de andere gevallen gaat dit om een onwettige praktijk. Laakbaar is dat sommige geconventioneerde zorgverstrekkers op een systematische wijze supplementen aanrekenen, wat onwettig is. Bovenop de supplementen betalen de Belgen nog het wettelijk remgeld. Dit betekent dat de patiëntenfactuur kan oplopen. Bij geconventioneerde verstrekkers betaalt de patiënt met gewone tegemoetkoming gemiddeld een vijfde (bij huisartsen), een kwart (bij tandartsen en kinesitherapeuten) en een derde (bij arts-specialisten) van de factuur uit eigen zak. Bij niet-geconventioneerde verstrekkers loopt dat op tot respectievelijk 29 %, 36 %, 45 % en 47 % bij huisartsen, tandartsen, specialisten en kinesitherapeuten. Leden met recht op de verhoogde tegemoetkoming moeten minder remgeld betalen. Uit onze resultaten blijkt evenwel dat ze evenveel supplementen moeten betalen als de gewoon gerechtigden. Paul Callewaert: Dit is een betreurenswaardige vaststelling. Het toont aan dat zorgverstrekkers te weinig rekening houden met de financiële draagkracht van hun patiënten.

3 Conclusies Het Socialistisch Ziekenfonds trekt volgende conclusies uit het onderzoek We merken op dat veel huisartsen het ereloon afronden. Zo rekenen volledig geconventioneerde huisartsen in 2016 in 94 % van hun getuigschriften supplementen aan, in 2017 viel dit terug tot 16 %. In 2016 was het tarief voor een raadpleging 24,48 euro. Veel huisartsen rondden dit bedrag echter af naar 24,50 of 25 euro. In 2017 was het bedrag voor het honorarium gestegen naar 25,00 euro, met veel minder afrondingen tot gevolg. Callewaert: Dit toont duidelijk aan dat het beter is om een afgerond bedrag als honorarium te nemen. Bij de arts-specialisten valt op dat de getuigschriften in ongeveer de helft van de gevallen door een niet-geconventioneerde arts gebeuren, daar waar de deconventiegraad bij de specialisten op 17 procent ligt. Callewaert: De tariefzekerheid op het terrein is veel minder hoog dan de conventiecijfers doen vermoeden. We moeten meer rekening houden met deze realiteit. Bij tandartsen merken we zowel een toenemend aantal niet-geconventioneerde zorgverstrekkers als een sterke stijging van het gemiddeld aangerekend supplement. Dit wordt deels veroorzaakt door hoge supplementen bij orthodontische behandelingen. Callewaert: De tandzorg is bij uitstek een sector waar we meer moeten in investeren via de verplichte ziekteverzekering. Bij de kinesitherapeuten stellen we een probleem vast van het aanrekenen van supplementen door geconventioneerde zorgverstrekkers. Een kleine groep doet dit zelfs systematisch. Callewaert: We zullen deze hardleerse zorgverstrekkers aanschrijven, en monitoren. Indien ze hun gedrag niet bijstellen, zullen we een dossier overmaken aan de bevoegde diensten bij het RIZIV.

4 AANBEVELINGEN De Socialistische Mutualiteiten doen de volgende aanbevelingen om de supplementenproblematiek in te dijken en de toegankelijkheid voor de patiënt te verbeteren: 1. Investeer in de ziekteverzekering en bouw de supplementen af De Socialistische Mutualiteiten zijn principieel voorstander van een zorg zonder supplementen. De zorgverleners hebben recht op een billijk ereloon gefinancierd vanuit de ziekteverzekering. De nodige middelen moeten hiervoor worden voorzien. 2. Verhoog de transparantie over het supplementenbeleid We pleiten voor een verplichting voor zorgverstrekkers om hun conventiegraad maar ook de gehanteerde tarieven duidelijk zichtbaar te afficheren buiten aan hun praktijk en online. En dit op een concrete manier, waarbij vermeld wordt wat het officieel ereloon is, wat het remgeld is en wat het bijkomend supplement is dat de zorgverstrekker vraagt. Het ziekenfonds pleit ervoor dat zorgverstrekkers de gevraagde supplementen verplicht doorgeven aan het ziekenfonds. 3. Respecteer de wetgeving Het ziekenfonds zal optreden tegen geconventioneerde zorgverstrekkers die systematisch supplementen aanrekenen. 4. Betere bescherming van kwetsbare patiënten tegen een oplopende factuur De Socialistische Mutualiteiten zijn voorstander van een extra trap in de maximumfactuur (MAF) voor de meest kwetsbare groepen en een veralgemening van de derdebetalersregeling. 5. Verder onderzoek naar het supplementenbeleid in de ambulante sector Het voorliggend onderzoek is een eerste stap in het in kaart brengen van het supplementenbeleid in de ambulante sector. Dit onderzoek verdient evenwel verdere verfijning en verdieping.

5 Procent BIJLAGE: KERNGRAFIEKEN EN TABELLEN - Verdeling totaalbedrag aangerekende supplementen niet geconventioneerd partieel geconventioneerd volledig geconventioneerd ,0 32, ,2 1,4 3,9 0,5 2,3 6,1 3,1 3,1 3,1 huisarts arts-specialist tandarts kinesitherapeut - Gemiddelde bedragen (aandeel patiënt versus aandeel ziekteverzekering) per voorschrift bij gewone gerechtigden (zonder verhoogde tegemoetkoming) Gemiddeld bedrag supplement Gemiddeld bedrag remgeld Gemiddeld terugbetaald bedrag Voetnoot: bij de geconventioneerde kinesitherapeuten staan gemiddeld 7,8 prestaties op het getuigschrift t.o.v. gemiddeld 4,6 bij de niet-geconventioneerden. Dit verklaart de hogere factuur bij de geconventioneerden.

6 - Activiteitsgraad versus conventiegraad 100% 90% geconventioneerd (partieel of totaal) 11% 19% 17% niet geconventioneerd 16% 4% 80% 70% 60% 48% 39% 62% 50% 40% 89% 81% 83% 84% 96% 30% 20% 10% 52% 61% 38% 0% - Verdeling van de bedragen van de aangerekende supplementen (gemiddelde, 25 ste percentiel, mediaan, 75 ste percentiel en 90 ste percentiel) en gemiddeld aantal nomenclatuurcodes per getuigschrift, naar type verstrekker, conventiestatus en prestatiejaar a) Huisartsen Conventiestatus Jaar Gem. aantal codes per getuigschrift Gemiddeld bedrag supplement P25 P50 P75 P ,08 0,5 0,02 0,08 0,52 0, ,23 2,8 0,35 0,93 2,93 4, ,11 0,7 0,02 0,12 0,52 0, ,31 4,0 0,35 1,00 4,00 8, ,11 4,1 0,52 2,52 4,08 8, ,12 6,0 2,50 3,50 5,00 11,00

7 - b) Arts-specialisten Conventiestatus c) Tandartsen Conventiestatus Jaar Gem. aantal codes per getuigschrift Gemiddeld bedrag supplement P25 P50 P75 P ,35 4,8 0,25 0,52 5,52 14, ,39 6,1 0,20 0,92 9,25 17, ,47 10,6 3,00 8,90 15,52 23, ,51 11,8 5,00 10,00 15,00 25, ,78 13,1 5,90 10,52 15,82 25, ,79 13,8 6,00 10,26 17,10 25,00 Jaar d) Kinesitherapeuten Conventiestatus Gem. aantal codes per getuigschrift Gemiddeld bedrag supplement P25 P50 P75 P ,40 9,9 0,16 0,40 2,62 26, ,49 17,7 0,50 1,62 13,88 28, ,61 12,6 0,20 0,62 3,62 23, ,61 20,3 0,50 3,00 14,00 34, ,58 22,7 0,62 4,17 14,79 40, ,57 28,8 2,62 8,00 20,50 53,40 Jaar Gem. aantal codes per getuigschrift Gemiddeld bedrag supplement P25 P50 P75 P ,71 29,4 1,20 9,18 34,29 91, ,75 20,6 3,40 9,09 23,66 46, ,32 37,7 10,96 19,25 42,66 88, ,47 29,6 7,74 16,44 30,96 69,66

8 - Gemiddelde bedragen van de aangerekende remgelden en supplementen per getuigschrift, en gemiddeld aantal nomenclatuurcodes per getuigschrift, naar type verstrekker, conventiestatus en prestatiejaar, bij leden met een algemene voorkeurregeling Type verstrekker Huisarts Specialist Tandarts Kinesist Conventiestatus Jaar Remgeld (gemiddeld) Supplement (gemiddeld) Totaal (remgeld + ) Gem. aantal codes per getuigschrift ,21 0,40 5,61 1, ,13 0,34 5,47 1, ,94 0,59 5,53 1, ,93 0,58 5,51 1, ,22 3,77 8,99 1, ,13 3,69 8,82 1, ,67 0,91 12,58 1, ,70 1,16 12,86 1, ,67 3,40 15,07 1, ,67 3,75 15,42 1, ,97 10,03 21,99 1, ,00 10,50 22,50 1, ,62 3,36 15,98 2, ,73 4,54 18,26 2, ,34 5,71 19,05 2, ,76 5,75 19,51 2, ,08 16,19 29,27 2, ,94 22,26 36,19 2, ,18 4,40 37,59 7, ,45 6,61 39,06 7, ,03 32,60 70,63 4, ,84 26,74 58,58 4,62 Perscontact: Katrien De Weirdt Woordvoerster T G E katrien.deweirdt@socmut.be

9 Barometer Ambulante supplementen Studie 30 miljoen getuigschriften 80 % = informatie over aangerekende supplementen 4 5 van de supplementen wordt aangerekend door niet geconventioneerde verstrekkers 1 op 3 getuigschriften = met supplementen 2016 = 253 miljoen 2017 = 290 miljoen 10,7 % 44,1 % Naar waar gaan de supplementen? 37,7 % 7,5 % Huisartsen Specialisten Tandartsen Kinesitherapeuten* Wat is het gemiddelde supplement bij niet geconventioneerde zorgverstrekkers* 6 13,8 28,8 29,6 Huisarts +50 % t.o.v Specialist +5 % t.o.v Tandarts +27 % t.o.v Kinesitherapeut -21 % t.o.v (gemiddeld 5 prestaties per getuigschrift) * Berekend op getuigschriften met supplementen.

10 Hoe hoog is totale patiëntenfactuur? Patiëntenfactuur geconventioneerd Patiëntenfactuur niet-geconventioneerd Terugbetaald door ziekteverzekering 5,5 8,8 12,9 22,5 18,3 36,2 39,1 58,6 100 % 50 % 22, ,5 27,2 59,6 64,2 115,6 65,6 0 % Huisarts Specialist Tandarts Kinesitherapeut* * Geconventioneerde kinesitherapeut = gemiddeld 7,8 prestaties Niet-geconventioneerde kinesitherapeut = gemiddeld 4,6 prestaties

Rusthuisbarometer: Socmut analyseert bewonersfactuur in detail

Rusthuisbarometer: Socmut analyseert bewonersfactuur in detail PERSBERICHT 18 maart 2016 Rusthuisbarometer: Socmut analyseert bewonersfactuur in detail 1.487 euro: 1.379 euro voor de dagprijs en 108 euro aan supplementen. Dat betaalt een rusthuisbewoner maandelijks

Nadere informatie

Uw factuur van het OLV Ziekenhuis - Voorbeeld van een Ambulante factuur

Uw factuur van het OLV Ziekenhuis - Voorbeeld van een Ambulante factuur Uw factuur van het OLV Ziekenhuis - Voorbeeld van een Ambulante factuur Uw factuur bestaat uit 2 of méér pagina s Soms vindt u in de enveloppe ook nog een groenkleurig getuigschrift voor verstrekte hulp.

Nadere informatie

ADMINISTRATIEVE CONSEQUENTIES VAN DE TRANSPARANTIEWET. Jo DE COCK Administrateur-Generaal RIZIV Salons Waerboom Groot-Bijgaarden - 8 november 2014

ADMINISTRATIEVE CONSEQUENTIES VAN DE TRANSPARANTIEWET. Jo DE COCK Administrateur-Generaal RIZIV Salons Waerboom Groot-Bijgaarden - 8 november 2014 ADMINISTRATIEVE CONSEQUENTIES VAN DE TRANSPARANTIEWET Jo DE COCK Administrateur-Generaal RIZIV Salons Waerboom Groot-Bijgaarden - 8 november 2014 WAT? Wet van 10 april 2014 houdende diverse bepalingen

Nadere informatie

Persbijlage. Tariefonderzoek: Wat betaalt u bij de specialist?

Persbijlage. Tariefonderzoek: Wat betaalt u bij de specialist? Persbijlage Tariefonderzoek: Wat betaalt u bij de specialist? Contents Inleiding... 3 Gegevensverzameling... 4 Het enquêteformulier... 4 Respons... 5 Analyse... 5 1. Respecteren van conventietarieven...

Nadere informatie

Tariefonderzoek: wat betaalt u bij de specialist? Vragen en antwoorden

Tariefonderzoek: wat betaalt u bij de specialist? Vragen en antwoorden 1. Het onderzoek Tariefonderzoek: wat betaalt u bij de specialist? Vragen en antwoorden 1.1 Waarom heeft CM dit onderzoek uitgevoerd? Elke twee jaar sluiten de ziekenfondsen en artsenvertegenwoordigers

Nadere informatie

infobrochure tarieven en factuur

infobrochure tarieven en factuur infobrochure tarieven en factuur Auteur: dienst facturatie KEI - Versie 2016 Mevrouw, Mijnheer, Met deze brochure willen we u informeren over het financiële aspect van uw ziekenhuisverblijf. In het KEI

Nadere informatie

VOORSTEL VAN RESOLUTIE. over het verbeteren van de betaalbaarheid van tandzorg. (ingediend door Karin Jiroflée)

VOORSTEL VAN RESOLUTIE. over het verbeteren van de betaalbaarheid van tandzorg. (ingediend door Karin Jiroflée) VOORSTEL VAN RESOLUTIE over het verbeteren van de betaalbaarheid van tandzorg (ingediend door Karin Jiroflée) Toelichting Inleiding De afgelopen jaren was de gezondheidszorg steevast voorwerp van forse

Nadere informatie

Tariefonderzoek. Wat betaalt u bij de specialist?

Tariefonderzoek. Wat betaalt u bij de specialist? Tariefonderzoek Wat betaalt u bij de specialist? Bram Peters, Katte Ackaert, Onderzoek en ontwikkeling Met dank aan Birgit Gielen, Frank De Smet, Anja Crommelynck, Elise Henin en Michiel Callens. Om de

Nadere informatie

De Belgische kinesitherapeut verdient 33.000 euro per jaar, een tandarts 103.000 en een huisarts 165.000.

De Belgische kinesitherapeut verdient 33.000 euro per jaar, een tandarts 103.000 en een huisarts 165.000. De Belgische kinesitherapeut verdient 33.000 euro per jaar, een tandarts 103.000 en een huisarts 165.000. De afgelopen tien jaar is het gemiddelde inkomen van de Belgische kinesitherapeut met 40% gestegen,

Nadere informatie

REGLEMENT: HUISHOUDELIJK REGLEMENT BETREFFENDE DE TEN LASTE NAME VAN MEDISCHE KOSTEN

REGLEMENT: HUISHOUDELIJK REGLEMENT BETREFFENDE DE TEN LASTE NAME VAN MEDISCHE KOSTEN REGLEMENT: HUISHOUDELIJK REGLEMENT BETREFFENDE DE TEN LASTE NAME VAN MEDISCHE KOSTEN Vastgesteld bij besluit OCMW-raad op 26 februari 2015 Aangepast bij besluit OCMW-raad op 27 oktober 2016 Aangepast bij

Nadere informatie

Een reden te meer om te lachen

Een reden te meer om te lachen Een reden te meer om te lachen Dentimut First & Dentimut Plus: toegankelijke tandverzekeringen voor iedereen! OM KWALITEITSVOLLE TANDZORG VOOR IEDEREEN TOEGANKELIK TE MAKEN, HEEFT DE SOCIALISTISCHE MUTUALITEIT

Nadere informatie

Wat kost uw ziekenhuisopname?

Wat kost uw ziekenhuisopname? Wat kost uw ziekenhuisopname? INFORMATIEFOLDER VOOR PATIËNTEN Deze folder bevat informatie over de kosten die verbonden zijn aan een verblijf in ons ziekenhuis. WELKE KOSTEN BETAALT UW MUTUALITEIT? Wanneer

Nadere informatie

Toelichting bij het document opnameverklaring bij opname in een psychiatrisch ziekenhuis

Toelichting bij het document opnameverklaring bij opname in een psychiatrisch ziekenhuis VZW SINT-LUCIA ANKERSTRAAT 91 9100 SINT-NIKLAAS Toelichting bij het document opnameverklaring bij opname in een psychiatrisch ziekenhuis U kan als patiënt een aantal keuzes in verband met uw opname in

Nadere informatie

Uw factuur van het OLV Ziekenhuis Voorbeeld van een factuur van een ziekenhuisopname met verblijf

Uw factuur van het OLV Ziekenhuis Voorbeeld van een factuur van een ziekenhuisopname met verblijf Uw factuur van het OLV Ziekenhuis Voorbeeld van een factuur van een ziekenhuisopname met verblijf Uw factuur bestaat uit 2 of méér pagina s De laatste pagina van uw factuur bevat telkens ook een overschrijvingsformulier

Nadere informatie

VERPLICHTE DERDEBETALER EN FINANCIËLE TRANSPARANTIE VANAF 1 juli 2015

VERPLICHTE DERDEBETALER EN FINANCIËLE TRANSPARANTIE VANAF 1 juli 2015 Vlaams Artsensyndicaat Afdeling Oost- & West-Vlaanderen Burg. Nolfstraat 7 8500 Kortrijk Tel. 056/21.05.08 Fax. 056/21.52.19 E-mail : info@vaskor.be - www.vaskor.be - Fortis IBAN BE15 2850 2031 1930 VERPLICHTE

Nadere informatie

Toelichting bij de opnameverklaring

Toelichting bij de opnameverklaring Boemerangstraat 2 B-3900 Overpelt 7/10116/21/000 Toelichting bij de opnameverklaring U kan als patiënt een aantal keuzes maken die een belangrijke invloed hebben op de uiteindelijke kostprijs van uw ziekenhuisopname.

Nadere informatie

Informatie over uw factuur bij opname in ons psychiatrisch ziekenhuis

Informatie over uw factuur bij opname in ons psychiatrisch ziekenhuis Informatie over uw factuur bij opname in ons psychiatrisch ziekenhuis Dalstraat 84 9100 Sint-Niklaas Tel. 03 776 00 41 Info: www.hieronymus.be Inhoudstafel Inleiding 4 Onderdelen van uw factuur bij opname

Nadere informatie

Nieuwe procedure Regeling Betalende Derde Huisartsen: eenvoudig en snel!

Nieuwe procedure Regeling Betalende Derde Huisartsen: eenvoudig en snel! Nieuwe procedure Regeling Betalende Derde Huisartsen: eenvoudig en snel! Ondanks diverse drempelverlagende financiële maatregelen, blijkt voor sommige patiënten de persoonlijke bijdrage nog steeds te hoog.

Nadere informatie

MAXIMUMFACTUUR. staat voor 'Maximumfactuur', een socialezekerheidssysteem dat uw uitgaven voor medische verzorging binnen de perken moet houden.

MAXIMUMFACTUUR. staat voor 'Maximumfactuur', een socialezekerheidssysteem dat uw uitgaven voor medische verzorging binnen de perken moet houden. Wegwijs in de MAF MAXIMUMFACTUUR MAF staat voor 'Maximumfactuur', een socialezekerheidssysteem dat uw uitgaven voor medische verzorging binnen de perken moet houden. Omdat het een vrij complexe materie

Nadere informatie

Toelichting bij de opnameverklaring

Toelichting bij de opnameverklaring Toelichting bij de opnameverklaring U kan als patiënt een aantal keuzes maken die een belangrijke invloed hebben op de uiteindelijke kostprijs van uw ziekenhuisopname. Deze keuzes maakt u aan de hand van

Nadere informatie

Een reden te meer om te lachen. Dentimut First & Dentimut Plus: toegankelijke tandverzekeringen voor iedereen!

Een reden te meer om te lachen. Dentimut First & Dentimut Plus: toegankelijke tandverzekeringen voor iedereen! Een reden te meer om te lachen Dentimut First & Dentimut Plus: toegankelijke tandverzekeringen voor iedereen! Gids Dentimut First & Dentimut Plus Informatiegids uitgegeven door de Verzekeringsmaatschappij

Nadere informatie

Toelichting bij het document opnameverklaring bij opname in een psychiatrisch ziekenhuis 1

Toelichting bij het document opnameverklaring bij opname in een psychiatrisch ziekenhuis 1 Toelichting bij het document opnameverklaring bij opname in een psychiatrisch ziekenhuis 1 U kan als patiënt een aantal keuzes in verband met uw opname in het ziekenhuis maken die een belangrijke invloed

Nadere informatie

Toelichting bij het document opnameverklaring bij opname in een psychiatrisch ziekenhuis

Toelichting bij het document opnameverklaring bij opname in een psychiatrisch ziekenhuis KARUS vzw Campus Gent 72093071000 Beukenlaan 20 9051 Sint-Denijs-Westrem Toelichting bij het document opnameverklaring bij opname in een psychiatrisch ziekenhuis U kan als patiënt een aantal keuzes in

Nadere informatie

Barometer kinesitherapie 2013

Barometer kinesitherapie 2013 Barometer kinesitherapie 2013 Ingevolge de nomenclatuurhervorming van 2002, lag het uitgavenniveau voor kinesitherapie in 2003 op het laagste niveau sinds 1991. Vanaf 2004 beginnen de uitgaven opnieuw

Nadere informatie

Toelichting bij het document opnameverklaring bij opname in een psychiatrisch ziekenhuis

Toelichting bij het document opnameverklaring bij opname in een psychiatrisch ziekenhuis Versie 2016 01-01 Alexianen zorggroep Tienen Psychiatrische kliniek Liefdestraat 10, 3300 Tienen alexianentienen@fracarita.org www.alexianentienen.be RIZIV: 72094754 Toelichting bij het document opnameverklaring

Nadere informatie

BETAALBARE EN TOEGANKELIJKE GEZONDHEIDSZORG

BETAALBARE EN TOEGANKELIJKE GEZONDHEIDSZORG ONS ENGAGEMENT VOOR BETAALBARE EN TOEGANKELIJKE GEZONDHEIDSZORG 1STEKLAS EERSTEKLAS ZORG VOOR IEDERS PORTEMONNEE We investeren 800 miljoen extra in solidaire zorg Hiermee betalen we extra zorg terug via

Nadere informatie

FINANCIELE INFORMATIEBROCHURE

FINANCIELE INFORMATIEBROCHURE FINANCIELE INFORMATIEBROCHURE INLEIDING Deze financiële informatiebrochure wil u zo goed mogelijk informeren over de kostprijs van uw opname. We overlopen de verschillende rubrieken van de verpleegnota

Nadere informatie

Toelichting bij de opnameverklaring

Toelichting bij de opnameverklaring HHZH/OPN/040.14(0509) h.-hartziekenhuis vzw Mechelsestraat 24 2500 Lier tel. 03 491 23 45 fax 03 491 23 46 www.hhzhlier.be Toelichting bij de opnameverklaring U kan als patiënt een aantal keuzes maken

Nadere informatie

Het ziekenhuis informeert u op een transparante en volledige manier over alle aspecten die de kostprijs van uw verblijf beïnvloeden.

Het ziekenhuis informeert u op een transparante en volledige manier over alle aspecten die de kostprijs van uw verblijf beïnvloeden. Versie op 01/08/2018 TOELICHTING BIJ DE OPNAMEVERKLARING U kan als patiënt een aantal keuzes maken die een belangrijke invloed hebben op de uiteindelijke kostprijs van uw ziekenhuisopname. Deze keuzes

Nadere informatie

Toelichting bij de opnameverklaring

Toelichting bij de opnameverklaring 7/10/290/41/000 AZ Sint-Lucas & Volkskliniek Groenebriel 1-9000 Gent Toelichting bij de opnameverklaring U kan als patiënt een aantal keuzes maken die een belangrijke invloed hebben op de uiteindelijke

Nadere informatie

TERUGBETALING VAN NIET-DRINGEND ZIEKENVERVOER door Christelijke mutualiteit Roeselare - Tielt

TERUGBETALING VAN NIET-DRINGEND ZIEKENVERVOER door Christelijke mutualiteit Roeselare - Tielt TERUGBETALING VAN NIET-DRINGEND ZIEKENVERVOER door Christelijke mutualiteit Roeselare - Tielt April 2018 Het Vlaams Patiëntenplatform maakte een overzicht van de terugbetaling van het ziekenvervoer per

Nadere informatie

Toelichting bij de opnameverklaring

Toelichting bij de opnameverklaring A.Z. Vesalius - campus Tongeren A.Z. Vesalius - campus Tongeren Hazelereik 51 3700 TONGEREN Toelichting bij de opnameverklaring U kan als patiënt een aantal keuzes maken die een belangrijke invloed hebben

Nadere informatie

wegwijs in de eerstelijns gezondheids zorg

wegwijs in de eerstelijns gezondheids zorg wegwijs in de eerstelijns gezondheids zorg huisarts huisarts Heb je vragen over je gezondheid? Voel je je niet goed? Ga dan naar de huisarts. Dat kan een solopraktijk zijn, een groepspraktijk of een wijkgezondheidscentrum.

Nadere informatie

Toelichting bij het document opnameverklaring bij opname in een psychiatrisch ziekenhuis

Toelichting bij het document opnameverklaring bij opname in een psychiatrisch ziekenhuis PC Sint-Amandus Reigerlostraat, 10 8730 Beernem RIZIV 72089219000 Toelichting bij het document opnameverklaring bij opname in een psychiatrisch ziekenhuis U kan als patiënt een aantal keuzes in verband

Nadere informatie

Toelichting bij de opnameverklaring

Toelichting bij de opnameverklaring Patiëntenvignet Toelichting bij de opnameverklaring U kan als patiënt een aantal keuzes maken die een belangrijke invloed hebben op de uiteindelijke kostprijs van uw ziekenhuisopname. Deze keuzes maakt

Nadere informatie

U gaat met vakantie naar Frankrijk

U gaat met vakantie naar Frankrijk U gaat met vakantie naar Frankrijk U gaat met vakantie naar Frankrijk Welke formaliteiten vóór uw vertrek? Vraag aan het ziekenfonds een Europese ziekteverzekeringskaart (EZVK)). Met deze kaart kunt u

Nadere informatie

Vastgesteld bij besluit van de Raad voor Maatschappelijk Welzijn op 26 februari 2015.

Vastgesteld bij besluit van de Raad voor Maatschappelijk Welzijn op 26 februari 2015. OCMW LONDERZEEL REGLEMENT: Huishoudelijk Reglement betreffende de ten laste name van medische kosten Vastgesteld bij besluit van de Raad voor Maatschappelijk Welzijn op 26 februari 2015. Aanpassingen vastgesteld

Nadere informatie

FINANCIELE INFORMATIEBROCHURE

FINANCIELE INFORMATIEBROCHURE FINANCIELE INFORMATIEBROCHURE INLEIDING Deze financiële informatiebrochure wil u zo goed mogelijk informeren over de kostprijs van uw opname. We overlopen de verschillende rubrieken van de verpleegnota

Nadere informatie

De informatieplicht in het kader van de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen

De informatieplicht in het kader van de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen De informatieplicht in het kader van de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen Caroline Lekane, Attaché jurist Dorothée Nevens, Attaché jurist Inleiding Sociaal verzeker de

Nadere informatie

Prijskaartje niet te voorspellen

Prijskaartje niet te voorspellen De meeste artsen hanteren officiële tarieven. Anderen vragen wat ze zelf willen. Noch de ene noch de andere informeert daarover zijn patiënten. Prijskaartje niet te voorspellen Van bepaalde medische prestaties

Nadere informatie

FINANCIELE INFORMATIEBROCHURE

FINANCIELE INFORMATIEBROCHURE FINANCIELE INFORMATIEBROCHURE INLEIDING Deze financiële informatiebrochure wil u zo goed mogelijk informeren over de kostprijs van uw opname. We overlopen de verschillende rubrieken van de verpleegnota

Nadere informatie

U gaat met vakantie naar Nederland

U gaat met vakantie naar Nederland U gaat met vakantie naar Nederland U gaat met vakantie naar Nederland Welke formaliteiten vóór uw vertrek? Vraag aan het ziekenfonds een Europese ziekteverzekeringskaart (EZVK). Met deze kaart kunt u ter

Nadere informatie

Toelichting bij het document opnameverklaring bij opname in een psychiatrisch ziekenhuis

Toelichting bij het document opnameverklaring bij opname in een psychiatrisch ziekenhuis MC St- Jozef vzw Abdijstraat 2 3740 Bilzen Toelichting bij het document opnameverklaring bij opname in een psychiatrisch ziekenhuis U kan als patiënt een aantal keuzes in verband met uw opname in het ziekenhuis

Nadere informatie

Toelichting bij de opnameverklaring

Toelichting bij de opnameverklaring Toelichting bij de opnameverklaring U kan als patiënt een aantal keuzes maken die een belangrijke invloed hebben op de uiteindelijke kostprijs van uw ziekenhuisopname. Deze keuzes maakt u aan de hand van

Nadere informatie

Toelichting bij de opnameverklaring

Toelichting bij de opnameverklaring versie nr. 1 In voege van April 2018 Documentnummer 558 Afdeling Algemeen AZ Monica Campus Antwerpen Harmoniestraat 68 2018 Antwerpen Toelichting bij de opnameverklaring U kan als patiënt een aantal keuzes

Nadere informatie

Psychiatrisch Ziekenhuis Asster RIZIV Campus Stad Campus Melveren

Psychiatrisch Ziekenhuis Asster RIZIV Campus Stad Campus Melveren Psychiatrisch Ziekenhuis Asster RIZIV 720-991-10 Campus Stad Campus Melveren Toelichting bij het document opnameverklaring bij opname in een psychiatrisch ziekenhuis Versie 01/01/2018 U kan als patiënt

Nadere informatie

Uw ziekenhuisfactuur. algemene informatie over de elementen die uw factuur bepalen

Uw ziekenhuisfactuur. algemene informatie over de elementen die uw factuur bepalen Uw ziekenhuisfactuur algemene informatie over de elementen die uw factuur bepalen Mijnheer, Mevrouw Binnenkort wordt u opgenomen in ons ziekenhuis. De opnamedienst overhandigde u daarom deze brochure,

Nadere informatie

U gaat met vakantie naar Zwitserland

U gaat met vakantie naar Zwitserland U gaat met vakantie naar Zwitserland U gaat met vakantie naar Zwitserland Dit geldt enkel voor wie de nationaliteit van een lidstaat van de Europese Unie of de Zwitserse nationaliteit heeft, of voor staatlozen

Nadere informatie

FINANCIELE INFORMATIEBROCHURE

FINANCIELE INFORMATIEBROCHURE FINANCIELE INFORMATIEBROCHURE Deze voorziening maakt deel uit van de vzw Emmaüs Maatschappelijke zetel: Edgard Tinellaan 1c - 28 Mechelen INLEIDING Deze financiële informatiebrochure wil u zo goed mogelijk

Nadere informatie

Toelichting bij de opnameverklaring voor een opname in het dagziekenhuis

Toelichting bij de opnameverklaring voor een opname in het dagziekenhuis Identificatie ziekenhuisinstelling algemeen ziekenhuis Sint-Maarten erkenningsnummer: 7/10026/14/000 Campus Leopoldstraat Leopoldstraat 2-2800 Mechelen Campus Rooienberg Rooienberg 25-2570 Duffel Campus

Nadere informatie

Informatie over uw factuur bij opname in ons psychiatrisch ziekenhuis

Informatie over uw factuur bij opname in ons psychiatrisch ziekenhuis Informatie over uw factuur bij opname in ons psychiatrisch ziekenhuis Dalstraat 84 9100 Sint-Niklaas Tel. 03 776 00 41 Info: www.hieronymus.be Inhoudstafel Inleiding 4 Onderdelen van uw factuur bij opname

Nadere informatie

Toelichting bij de opnameverklaring

Toelichting bij de opnameverklaring Bijlage 7. Model van toelichting bij de opnameverklaring IDENTIFICATIE VAN HET ZIEKENHUIS Toelichting bij de opnameverklaring U kan als patiënt een aantal keuzes maken die een belangrijke invloed hebben

Nadere informatie

Toelichting bij de opnameverklaring

Toelichting bij de opnameverklaring Identificatie ziekenhuisinstelling: VZW Region. Ziekenhuis H.HART Naamsestraat 105 3000 LEUVEN Rizivnr. 710/108/29/000 Toelichting bij de opnameverklaring U kan als patiënt een aantal keuzes maken die

Nadere informatie

Toelichting bij het document opnameverklaring bij opname in een psychiatrisch ziekenhuis

Toelichting bij het document opnameverklaring bij opname in een psychiatrisch ziekenhuis Toelichting bij het document opnameverklaring bij opname in een psychiatrisch ziekenhuis U kan als patiënt een aantal keuzes maken in verband met uw opname in het ziekenhuis, keuzes die een belangrijke

Nadere informatie

FORUM. De Dialysefaktuur, oorzaak van hoge bloeddruk?

FORUM. De Dialysefaktuur, oorzaak van hoge bloeddruk? De Dialysefaktuur, oorzaak van hoge bloeddruk? Zegres Cathy, sociaal werker, UZ Leuven Verheyden Denise, sociaal werker, Imeldaziekenhuis, Bonheiden De Dialysefaktuur, oorzaak van hoge bloeddruk? Cathy

Nadere informatie

Agenda. Doel van de opleiding De tandverzorging. Persoonlijk aandeel Derde betaler Samenvatting Vraag en antwoord. Algemeenheden Verstrekkingen

Agenda. Doel van de opleiding De tandverzorging. Persoonlijk aandeel Derde betaler Samenvatting Vraag en antwoord. Algemeenheden Verstrekkingen Agenda Doel van de opleiding De tandverzorging Algemeenheden Verstrekkingen Persoonlijk aandeel Derde betaler Samenvatting Vraag en antwoord Inzicht verwerven in de verschillende verstrekkingen tandzorg

Nadere informatie

Versie 02 Okt 2015. b. De intranetsite van DG BudFin onder het topic Medische onkosten : richtlijnen, alle mogelijke nodige documenten.

Versie 02 Okt 2015. b. De intranetsite van DG BudFin onder het topic Medische onkosten : richtlijnen, alle mogelijke nodige documenten. Versie 02 Okt 2015 1. Wie heeft recht op terugbetaling? Onderstaande regels zijn van toepassing op alle personeelsleden van Defensie in werkelijke dienst (militairen en burgers), alsook op de personeelsleden

Nadere informatie

U gaat met vakantie naar Italië

U gaat met vakantie naar Italië U gaat met vakantie naar Italië U gaat met vakantie naar Italië Welke formaliteiten vóór uw vertrek? Vraag aan het ziekenfonds een Europese ziekteverzekeringskaart (EZVK). Met deze kaart kunt u ter plaatse

Nadere informatie

Toelichting bij de opnameverklaring

Toelichting bij de opnameverklaring Toelichting bij de opnameverklaring U kan als patiënt een aantal keuzes maken die een belangrijke invloed hebben op de uiteindelijke kostprijs van uw ziekenhuisopname. Deze keuzes maakt u aan de hand van

Nadere informatie

EEN GESLAAGDE DOKTERSCONSULTATIE IN TIEN STAPPEN

EEN GESLAAGDE DOKTERSCONSULTATIE IN TIEN STAPPEN EEN GESLAAGDE DOKTERSCONSULTATIE IN TIEN STAPPEN Ga je naar je huisarts of een andere zorgverlener (bv. specialist, tandarts, kinesist, )? Hou deze tien stappen in je achterhoofd. Ze helpen je op weg naar

Nadere informatie

Samenvatting van de IMA-studie. Sociaaleconomisch profiel en zorgconsumptie van personen in primaire arbeidsongeschiktheid

Samenvatting van de IMA-studie. Sociaaleconomisch profiel en zorgconsumptie van personen in primaire arbeidsongeschiktheid 1 Samenvatting van de IMA-studie Sociaaleconomisch profiel en zorgconsumptie van personen in primaire arbeidsongeschiktheid Het aantal arbeidsongeschikten alsook de betaalde uitkeringen bij arbeidsongeschiktheid

Nadere informatie

Toelichting bij de opnameverklaring klassieke opname en opname in dagziekenhuis

Toelichting bij de opnameverklaring klassieke opname en opname in dagziekenhuis Moorselbaan 164, 9300 Aalst T. 053 72 41 11 F. 053 72 45 86 www.olvz.be Toelichting bij de opnameverklaring klassieke opname en opname in dagziekenhuis U kan als patiënt een aantal keuzes maken die een

Nadere informatie

Toelichting bij de opnameverklaring

Toelichting bij de opnameverklaring IMELDA VZW Imeldaziekenhuis 9 2820 Bonheiden 7-10-689-30 Toelichting bij de opnameverklaring U kan als patiënt een aantal keuzes maken die een belangrijke invloed hebben op de uiteindelijke kostprijs van

Nadere informatie

Toelichting bij de opnameverklaring

Toelichting bij de opnameverklaring Identificatie ziekenhuisinstelling algemeen ziekenhuis Sint-Maarten erkenningsnummer: 7/10026/14/000 Campus Leopoldstraat Leopoldstraat 2-2800 Mechelen Campus Rooienberg Rooienberg 25-2570 Duffel Campus

Nadere informatie

Een reden te meer om te lachen. Dentimut First & Dentimut Plus: toegankelijke tandverzekeringen voor iedereen!

Een reden te meer om te lachen. Dentimut First & Dentimut Plus: toegankelijke tandverzekeringen voor iedereen! Een reden te meer om te lachen Dentimut First & Dentimut Plus: toegankelijke tandverzekeringen voor iedereen! Gids Dentimut First & Dentimut Plus Informatiegids uitgegeven door de Verzekeringsmaatschappij

Nadere informatie

De verhoogde tegemoetkoming en de sociale maximumfactuur

De verhoogde tegemoetkoming en de sociale maximumfactuur De verhoogde tegemoetkoming en de sociale maximumfactuur 41 Nuttige info Verhoogde tegemoetkoming De verhoogde tegemoetkoming (VT) is een beschermingsmaatregel voor personen met een laag gezinsinkomen.

Nadere informatie

Toelichting bij de opnameverklaring

Toelichting bij de opnameverklaring Toelichting bij de opnameverklaring U kan als patiënt een aantal keuzes maken die een belangrijke invloed hebben op de uiteindelijke kostprijs van uw ziekenhuisopname. Deze keuzes maakt u aan de hand van

Nadere informatie

laat het geen pijn doen gids over doktersrekeningen en ziekenhuisfacturen

laat het geen pijn doen gids over doktersrekeningen en ziekenhuisfacturen laat het geen pijn doen gids over doktersrekeningen en ziekenhuisfacturen Wat kunt u in deze gids vinden? Gezondheid kost geld. Vooral mensen die regelmatig een beroep moeten doen op dokters, specialisten,

Nadere informatie

Toelichting bij de opnameverklaring klassieke opname en opname in dagziekenhuis

Toelichting bij de opnameverklaring klassieke opname en opname in dagziekenhuis Toelichting bij de opnameverklaring klassieke opname en opname in dagziekenhuis Moorselbaan 164, 9300 Aalst T. 053 72 41 11 F. 053 72 45 86 www.olvz.be U kan als patiënt een aantal keuzes maken die een

Nadere informatie

HET AKKOORD ARTSEN-ZIEKENFONDSEN TIJD VOOR VERANDERING?

HET AKKOORD ARTSEN-ZIEKENFONDSEN TIJD VOOR VERANDERING? HET AKKOORD ARTSEN-ZIEKENFONDSEN TIJD VOOR VERANDERING? VAS najaarsymposium Ter Elst, 8-10-2011 Marc JUSTAERT voorzitter CM WAAROM TARIEVENAKKOORD 1963 vaste relatie honorarium-verzekeringsvergoeding basis

Nadere informatie

De verhoogde tegemoetkoming en de sociale maximumfactuur

De verhoogde tegemoetkoming en de sociale maximumfactuur De verhoogde tegemoetkoming en de sociale maximumfactuur 41 Het omnio-statuut en de sociale maximumfactuur De verhoogde tegemoetkoming en de sociale maximumfactuur 41 Nuttige info Verhoogde tegemoetkoming

Nadere informatie

Voorstelling LTD3. Infobrochure Kinesitherapie

Voorstelling LTD3. Infobrochure Kinesitherapie Infobrochure Kinesitherapie Voorstelling LTD3 Nationale tariferingdienst medische sector; Meer dan 25 jaar actief; Gelegen in Hasselt; Administratieve verwerking van zorgprestaties; Klanten: - huisartsen

Nadere informatie

U gaat met vakantie naar Spanje

U gaat met vakantie naar Spanje U gaat met vakantie naar Spanje U gaat met vakantie naar Spanje Welke formaliteiten vóór uw vertrek? Vraag aan het ziekenfonds een Europese ziekteverzekeringskaart (EZVK). Met deze kaart kunt u ter plaatse

Nadere informatie

CGM Oxygen Overeenkomst kinesitherapie 02/2018

CGM Oxygen Overeenkomst kinesitherapie 02/2018 CGM Oxygen Overeenkomst kinesitherapie 02/2018 Datum: 2018-02-01 Versie: 18.1.17.0 1 Inhoud M18 - Uitvoering Overeenkomst Kinesitherapie (01/02/2018)... 3 Mogelijke scenario s... 5 2 M18 - Uitvoering Overeenkomst

Nadere informatie

Wat uitleg over begrippen, codes en tarieven

Wat uitleg over begrippen, codes en tarieven Wat uitleg over begrippen, codes en tarieven Vermits ik tot de conventie ben toegetreden, houd ik mij aan de tarieven voorgesteld door het RIZIV (Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering).

Nadere informatie

TERUGBETALING VAN NIET-DRINGEND ZIEKENVERVOER door Christelijke mutualiteit Antwerpen

TERUGBETALING VAN NIET-DRINGEND ZIEKENVERVOER door Christelijke mutualiteit Antwerpen TERUGBETALING VAN NIET-DRINGEND ZIEKENVERVOER door Christelijke mutualiteit Antwerpen Juli 2016 Het Vlaams Patiëntenplatform maakte een overzicht van de terugbetaling van het ziekenvervoer per ziekenfonds.

Nadere informatie

FINANCIELE INFORMATIEBROCHURE

FINANCIELE INFORMATIEBROCHURE FINANCIELE INFORMATIEBROCHURE centrum voor psychotherapie ELIM Jagersdreef 1 B-295 KAPELLEN T 3 317 11 administratie.elim@emmaus.be www.elim.be Deze voorziening maakt deel uit van de vzw Emmaüs Maatschappelijke

Nadere informatie

Toelichting bij de opnameverklaring

Toelichting bij de opnameverklaring Toelichting bij de opnameverklaring U kunt als patiënt een aantal keuzes maken die een belangrijke invloed hebben op de uiteindelijke kostprijs van uw ziekenhuisopname. Deze keuzes maakt u aan de hand

Nadere informatie

Toelichting bij de opnameverklaring

Toelichting bij de opnameverklaring Mariaziekenhuis vzw Maesensveld 1 B-3900 Overpelt Tel. + 32 11 826 000 Fax + 32 11 826 001 www.mariaziekenhuis.be info@mznl.be 7107199700 Toelichting bij de opnameverklaring U kan als patiënt een aantal

Nadere informatie

Toelichting bij de opnameverklaring

Toelichting bij de opnameverklaring Campus Sint-Augustinus Oosterveldlaan 24, 2610 Wilrijk Campus Sint-Vincentius Sint-Vincentiusstraat 20, 2018 Antwerpen Campus Sint-Jozef Molenstraat 19, 2640 Mortsel Opnamedienst Sociale dienst Ombudsdienst

Nadere informatie

DIABETES TYPE 2: VOORTRAJECT EN ZORGTRAJECT WIJZIGINGEN PER 1 MEI 2018

DIABETES TYPE 2: VOORTRAJECT EN ZORGTRAJECT WIJZIGINGEN PER 1 MEI 2018 DIABETES TYPE 2: VOORTRAJECT EN ZORGTRAJECT WIJZIGINGEN PER 1 MEI 2018 In mei 2015 richtte het Riziv een ad hoc werkgroep op genoemd diabetes type 2 en comorbiditeit. Een afgevaardigde van de commissie

Nadere informatie

TOELICHTING BIJ DE OPNAMEVERKLARING:

TOELICHTING BIJ DE OPNAMEVERKLARING: UMC Sint-Pieter Hoogstraat 322 1000 Brussel RIZIV num. : 7/10076/61 TOELICHTING BIJ DE OPNAMEVERKLARING: kamerkeuze & financiële voorwaarden voor een klassieke opname of een opname in dagziekenhuis Inleiding

Nadere informatie

TOELICHTING BIJ DE OPNAMEVERKLARING: voor een opname in dagziekenhuis

TOELICHTING BIJ DE OPNAMEVERKLARING: voor een opname in dagziekenhuis TOELICHTING BIJ DE OPNAMEVERKLARING: voor een opname in dagziekenhuis Inleiding U kan als patiënt een aantal keuzes maken die een belangrijke invloed hebben op de uiteindelijke kostprijs van uw dagziekenhuisopname.

Nadere informatie

Bijlage bij de toelichting. Persoonlijk aandeel HONORARIUM (versie )

Bijlage bij de toelichting. Persoonlijk aandeel HONORARIUM (versie ) Bijlage bij de toelichting Persoonlijk aandeel HONORARIUM (versie 02.02.2018) + Forfait voor technische prestaties, eenmalig (KB 12/12/96) 0,00 (verhoogde tegemoetk.) (per opname, tenzij opname uit ander

Nadere informatie

Agenda. 1. Situering. 2. Regels omtrent derdebetalersregeling. 3. Bewijsstuk = Transparantiewetgeving

Agenda. 1. Situering. 2. Regels omtrent derdebetalersregeling. 3. Bewijsstuk = Transparantiewetgeving Agenda 1. Situering 2. Regels omtrent derdebetalersregeling 3. Bewijsstuk = Transparantiewetgeving 2 Agenda 1. Situering 2. Regels omtrent derdebetalersregeling 3. Bewijsstuk = Transparantiewetgeving 3

Nadere informatie

Informatie over uw ziekenhuisfactuur

Informatie over uw ziekenhuisfactuur Infobrochure Informatie over uw ziekenhuisfactuur mensen zorgen voor mensen 2 Beste mevrouw, meneer, Na uw ziekenhuisopname krijgt u een ziekenhuisfactuur. Ervaring leert dat dit geen eenvoudig document

Nadere informatie

Regeling sociaal betalende derde Handleiding voor huisartsen

Regeling sociaal betalende derde Handleiding voor huisartsen vzw BRUSSELSE HUISARTSEN KRING Regeling sociaal betalende derde Handleiding voor huisartsen 1. Inleiding Uit onderzoek blijkt dat ondanks het invoeren van verschillende drempelverlagende financiële maatregelen,

Nadere informatie

RIJKSINSTITUUT VOOR ZIEKTE- EN INVALIDITEITSVERZEKERING Openbare instelling opgericht bij de wet van 9 augustus 1963 Tervurenlaan Brussel

RIJKSINSTITUUT VOOR ZIEKTE- EN INVALIDITEITSVERZEKERING Openbare instelling opgericht bij de wet van 9 augustus 1963 Tervurenlaan Brussel RIJKSINSTITUUT VOOR ZIEKTE- EN INVALIDITEITSVERZEKERING Openbare instelling opgericht bij de wet van 9 augustus 1963 Tervurenlaan 211-1150 Brussel Dienst voor Geneeskundige Verzorging NATIONALE COMMISSIE

Nadere informatie

Gezondheidszorg in België

Gezondheidszorg in België Gezondheidszorg in België Inhoud 4 Hoe gebruik ik deze map? 5 De vaste huisdokter 13 Het Globaal Medisch Dossier (GMD) 17 De regeling sociale derdebetaler 21 Het systeem van forfaitaire betaling 25 De

Nadere informatie

Voorstelling LTD3. Infobrochure

Voorstelling LTD3. Infobrochure Infobrochure Voorstelling LTD3 Nationale tariferingdienst medische sector; Meer dan 25 jaar actief; Gelegen in Hasselt; Administratieve verwerking van zorgprestaties; Klanten: - huisartsen - zelfstandige

Nadere informatie

Algemene info mutualiteit

Algemene info mutualiteit De mutualiteit Algemene info mutualiteit Een mutualiteit of ziekenfonds zorgt voor de terugbetaling van een deel van de dokterskosten, tandzorgen, geneesmiddelen, ziekenhuiskosten... Het Rijksinstituut

Nadere informatie

Geen papieren, geen factuur? Wanneer mensen zonder papieren en mensen in moeilijke papieren in het ziekenhuis belanden

Geen papieren, geen factuur? Wanneer mensen zonder papieren en mensen in moeilijke papieren in het ziekenhuis belanden Geen papieren, geen factuur? Wanneer mensen zonder papieren en mensen in moeilijke papieren in het ziekenhuis belanden Els Vandensande Juriste; Netwerk tegen Armoede Hanne Stevens Verantwoordelijke grondrechten

Nadere informatie

laat het geen pijn doen gids over doktersrekeningen en ziekenhuisfacturen

laat het geen pijn doen gids over doktersrekeningen en ziekenhuisfacturen laat het geen pijn doen gids over doktersrekeningen en ziekenhuisfacturen Wat vindt u in deze gids? Gezondheid kost geld. Vooral mensen die regelmatig een beroep moeten doen op dokters, specialisten, ziekenhuizen,

Nadere informatie

CM-info Nieuwsbrief voor verpleegkundigen

CM-info Nieuwsbrief voor verpleegkundigen CM-info Nieuwsbrief voor verpleegkundigen Beste lezer Hierbij presenteren wij u een extra editie van onze nieuwsbrief voor verpleegkundigen. Reacties zijn steeds welkom, onze contactgegevens vindt u verderop

Nadere informatie

TOELICHTING BIJ DE OPNAMEVERKLARING

TOELICHTING BIJ DE OPNAMEVERKLARING TOELICHTING BIJ DE OPNAMEVERKLARING Kamerkeuze & financiële voorwaarden voor een opname in het dagziekenhuis Identificatie ziekenhuisinstelling AZ Maria Middelares Buitenring Sint-Denijs 30 9000 Gent Erkenningsnummer:

Nadere informatie

Toelichting bij de opnameverklaring

Toelichting bij de opnameverklaring Gasthuisstraat 1 2400 Mol 014/71 20 00 www.azmol.be Toelichting bij de opnameverklaring 01/01/2017 U kan als patiënt een aantal keuzes maken die een belangrijke invloed hebben op de uiteindelijke kostprijs

Nadere informatie

= Mogelijkheid waarbij een derde (=mutualiteit) de rekening van de tandarts betaalt:

= Mogelijkheid waarbij een derde (=mutualiteit) de rekening van de tandarts betaalt: = Mogelijkheid waarbij een derde (=mutualiteit) de rekening van de tandarts betaalt: Patiënt betaalt niet meer het volledig honorarium Patiënt betaalt enkel remgeld Getuigschrift wordt niet meer aan patiënt

Nadere informatie