Rail (NS - bestaand spoor Volt gelijkspanning 1 )

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Rail (NS - bestaand spoor - 1.800 Volt gelijkspanning 1 )"

Transcriptie

1 Rail (NS - bestaand spoor Volt gelijkspanning 1 ) Gevaren Vervoer gevaarlijke stoffen. Botsing met rijdend materiaal. Elektrocutie door (hoog) spanning van de bovenleiding. Elektrocutie door (hoog) spanning in de treinen. In de treinstellen of locomotieven bevinden zich kasten (voorzien van een bliksemsymbool) met hoogspanningsschakelaars. N.B. ook als spanning van de bovenleiding is staan de accu s nog onder spanning. Alles wat zwart is op de treinen kan stroom geleiden. Onder druk staande luchtslangen tot ca. 10 BAR. Soorten materieel (diesel) Locomotieven. Reizigersmaterieel. Het reizigersmaterieel is voor voeding van de verlichting en verwarming altijd doorverbonden met een zogenaamde verwarmingskabel, waarop de bovenleidingspanning staat. 1 Bestaand spoor is V gelijkspanning in tegenstelling tot de tractiespanning van nieuw spoor wat V wisselspanning zal zijn (binnen Rotterdam-Rijnmond zal dit voorkomen op de Betuweroute, Havenspoorlijn en HSL. Wijzigingen via OPV telefoonnummer:

2 Goederenmaterieel Het belangrijkste verschil tussen zelfrijdend en getrokken materieel is de plaatsing van de stroomafnemer. Op zelfrijdend materieel (treinstellen) kan de stroomafnemer overal op de trein aanwezig zijn en soms zelfs op meerdere plaatsen tegelijk. Eigen veiligheid Tijdens aanrijden informatie vragen over de situatie van het treinverkeer ter plaatse bij RAC verder kan OD telefonisch contact opnemen met Algemeen Leider van de NS. Let op treinverkeer op naastgelegen sporen. Indien noodzakelijk procedure, RUIM UITSCHAKELEN opstarten (pas op er is verschil tussen ruim uitschakelen, spanningsloos maken en het treinverkeer stil leggen 2 ). VEILIGHEIDSTESTER plaatsen nadat spanning uitgeschakeld is. Door NS bovenleiding laten AARDEN. N.b. er kan en moet wel ingezet worden voor dat de aarding is aangebracht. 2 Ruim uitschakelen betreft het afschakelen van de spanning van de spanningsgroep waar de betreffende trein instaat en twee spanningsgroepen voor en achter de trein en alle naastgelegen sporen. Bij spanningsloos maken wordt alleen de spanningsgroep uitgeschakeld waar de trein onderstaat. Bij het treinverkeer stilleggen blijft de spanning op de bovenleiding staan maar wordt het treinverkeer middels signalen of berichtgeving stilgelegd. Als extra veiligheidsmaatregel kan bij enkel het treinverkeer stilleggen overwogen worden om de stroomafnemers neer te laten. Wijzigingen via OPV (telefoonnummer):

3 Aanrijden Ter plaatse Overwegingen Informatie vragen aan RAC over de situatie van het treinverkeer ter plaatse, rijden de treinen nog of is treinverkeer stilgelegd? Afhankelijk van het incident direct (in het belang van de eigen veiligheid van het brandweerpersoneel) opdracht geven tot ruim uitschakelen van de spanning bovenleiding. N.b. nadat ruim uitgeschakeld is kunnen de trein(stellen) niet meer op eigen kracht verplaatst worden. Dit kan bij een hulpverlening wel eens zeer nadelig zijn. Uiteraard heeft het ruim uitschakelen grote invloed op het treinverkeer zeker op stations. Veiligheid Indien mogelijk zal de machinist van de trein zelf de volgende acties ondernemen: Het officiële gevaarsein op de trein wordt aangezet, d.w.z. er branden 2 rode en minimaal 1 gele (of witte) lamp. De stroomafnemers worden neergelaten. Er wordt op de naastgelegen sporen m.b.v. een kortsluitkabel een spoor bezet melding gemaakt. N.b. spoor bezetmelding is geen garantie dat er geen trein meer komt. Overige treinverkeer wordt via Telerail gewaarschuwd. De trein wordt aan aarde gelegd. Als er sprake is van meer dan 1 spoor dan 2 brandwachten als wachters inzetten (mede afhankelijk van het uitzicht, op ca. 200 m vanaf beide zijde van de trein 1 wachter) om de omgeving te observeren op rijdend treinverkeer. Let ook op de breedte van treinstellen. Dubbeldekker is zo breed dat hij naastgelegen spoor bijna raakt. N.b. treinverkeer d.m.v. diesellocs blijft ook mogelijk als de bovenleiding spanningsvrij is gemaakt. Indien de machinist zelf geen spoor bezet melding heeft gemaakt, moet de brandweer wachters opstellen. Spoorbezet meldingen zijn enkel mogelijk op beveiligd spoor (NS vervoer). Bij bedrijven e.d. (Haven en Industriegebied) en ook in reguliere openbare infrastructuur komt niet beveiligd spoor voor. Wijzigingen via OPV (telefoonnummer):

4 Doel verkenning Na de verkenning moet een juiste inschatting gemaakt kunnen worden over de inzet van de brandweer. Moet het trein verkeer stilgelegd worden of moet voor de veiligheid ruim uitgeschakeld worden (m.a.w. is veiligheid eigen personeel gewaarborgd)? Wat is de exacte locatie van het incident? Wat voor soort trein betreft het (personen of goederen vervoer)? Zijn er slachtoffers (in en of buiten de trein) en hoeveel? Zitten er slachtoffers bekneld en hoeveel? Houdt bij botsing (bijvoorbeeld auto-trein) ook rekening met (veel) gewonden in de trein zelf t.g.v. noodstop. Verkenning Is er brand? Is (ter plaatse) voldoende bluswater beschikbaar? Is veilig blussen mogelijk? Zijn er gevaarlijke stoffen bij betrokken? Kan veilig technische hulpverlening uitgevoerd worden? Staan er objecten in de nabijheid van het spoor (bijv. trafohuis) of is er gevaar voor de omgeving? Toetreding trein Treinstellen zijn voorzien van een noodhendel om de deuren vanaf buiten te openen. Deze hendels bevinden zich in veel gevallen onder de treindeuren. Mogelijk kan, bij personentreinen zonder trekkend voertuig (locomotief), via de cabine van de machinist indien deze niet beschadigt is toegang tot de rest van de trein verkregen worden. De machinist kan d.m.v. een schakelaar alle deuren ontgrendelen. Wijzigingen via OPV (telefoonnummer):

5 Verkenning Informatie Bij brand in een goederenwagon houdt rekening met gevaarlijke stoffen. Bij bevestiging gevaarlijke stoffen werken conform procedure Gevaarlijke Stoffen. Machinist is bij vervoer van gevaarlijke stoffen altijd in bezet van een wagenlijst (lijst met VN nummers en GEVI / STID code per wagon (positie)). Ketelwagens zijn voorzien van boorden met gevaarsetiketten en GEVI / STID - code. De wagenlijst is als volgt opgebouwd: 1 e wagon achter de locomotief wagen 1, de 2 e wagon achter de locomotief wagen 2, etc. N.b. het lezen en uitzoeken van alle documenten behorend bij de wagenlijst kost veel tijd (ook voor de machinist). Informatie opvragen via de CMK is ook niet altijd betrouwbaar 3. Houdt bij botsing (bijvoorbeeld auto-trein) ook rekening met (veel) gewonden in de trein zelf t.g.v. noodstop. Inzet Procedure (ruim) uitschakelen Bevelvoerder bepaald noodzaak tot ruim uitschakelen. Bevelvoerder vraagt via RAC om ruim uitschakelen. CMK regelt intern NS dat er uitgeschakeld wordt en faxt aan RAC bevestiging dat uitgeschakeld is. RAC informeert bevelvoerder ter plaatse. Bevelvoerder laat veiligheidstester plaatsen. Bevelvoerder geeft door dat spanningstester blijft hangen. RAC informeert CMK dat spanningstester is geplaatst. 3 Na de privatisering van de NS zijn verschillende zelfstandige bedrijven (Railinfrabeheer, Railverkeersleiding, Railned, Railion) ontstaan. Hierdoor weet de NS Railverkeersleiding vaak niet meer of vertraagd wat er in de goederenwagons wordt vervoerd. Wijzigingen via OPV (telefoonnummer):

6 Inzetfase, vervolg Procedure veiligheidstester 1. Plaats de balk met de punten van de spanningstester tussen beide spoorstaven. 2. Fixeer de balk met de hiervoor bestemde huls. 3. De ontlaadset die met de balk verbonden is, kan worden losgemaakt. 4. Hierna wordt de ontlaatset verbonden met de geïsoleerde stok om de afstand tot de bovenleiding te overbruggen. 5. De veiligheidstester kan nu aan de bovenleiding worden gehangen. 6. Als de veiligheidstester niet aan de bovenleiding blijft hangen, de spanning is nog niet van de bovenleiding. Dit moet doorgegeven worden aan de RAC. Er zal met een spoed een 2e HV met spanningstester worden gealarmeerd en de RAC neemt contact op met de CMK om de spanning af te laten schakelen. Procedure aarden OP BOVENGRONDSE TRACE AARD DE BRANDWEER NIET ZELF!!!!! DIT DOET DE NS ONDERGRONDS (IN DE WILLEMSPOORTUNNEL) AARD DE BRANDWEER WEL ZELF D.M.V. OVERHALEN EN VASTZETTEN AARDINGSHANDELS VAN ALLE VIER DE SPOREN. Deskundigheid Indien aanwezig en mogelijk in overleg met NS deskundigen (Machinist, Algemeen Leider, dienst Ongevallenbestrijding, deskundige Energievoorziening,etc). Wijzigingen via OPV (telefoonnummer):

7 Inzetfase, vervolg Inzet Optreden bij een brand op een spoorweg is bijna altijd mogelijk. Voorwaarde hierbij is dat de afstand van de spuitmond (van een handstraal 4 ) tot de bovenleiding meer dan 7 meter is. Als stroomafnemers neergelaten zijn en de trein aan aarde ligt, kan de trein onbeperkt geblust worden. N.b. het spuiten op de bovenleiding blijft af te raden, m.n. op basis van de verschillende tussen regulier spoor 1500 V (gelijkspanning) en Havenspoorlijn (en in de toekomst Betuweroute en HSL) 25 kv (wisselspanning) Indien mogelijk slangen onder rails doorvoeren om na de blussing het treinverkeer mogelijk sneller aan te kunnen laten vangen (dit is m.n. van toepassing op bermbranden waarbij spoor over gestoken moet worden). Ontruiming/Redding Probeer reizigers indien ontruiming noodzakelijk is, aan veilige zijde van de trein uit te laten stappen. Indien mogelijk moet voorkomen worden dat zij de nevensporen betreden. De reizigers moeten in ieder geval zo snel als mogelijk naar een veilige plaats gebracht worden. Nazorg Overdracht incident Na voltooiing van de taken van de brandweer, waarbij geldt dat de brandweer de operationele leiding heeft, wordt het incident overgedragen aan de algemeen leider van de NS voor de resterende werkzaamheden. Evalueren incident Met eigen personeel. Met ingezet personeel NS (Algemeen Leider, dienst Ongevallenbestrijding, etc). In geval van een grootschalig incident ook multidisciplinaire samenwerking evalueren. 4 Door KEMA is in opdracht van NS Railinfrabeheer onderzoek uitgevoerd naar inzet en veilige blusafstanden bij spoorwegincidenten. Uitkomsten van dit onderzoek (weergegeven in brief EB2001/72497 van BZK) zijn dat klein materieel, d.w.z. hoge en lagedruk handstralen en een draagbaar IFEX impulskanon, veilig in te zetten zijn bij een minimale blusafstand van 7 meter tot de bovenleiding. Voor de inzet van groot materieel met name genoemd, het oscillerend waterkanon van 5 bar, holleman waterkanonnen (8 bar Elkhartnozzle en 8 bar 24 mm mondstuk) zijn nog geen veilige blusafstanden bepaald. Het toepassen van de 7 meter regel kan een onveilig situatie opleveren. Groot materieel kan pas ingezet worden nadat de spanning van de bovenleiding is en de spanningstester is geplaatst en is blijven hangen. Wijzigingen via OPV (telefoonnummer):

1. Veiligheidsmaatregelen

1. Veiligheidsmaatregelen Treinbrandbestrijding Oefenkaart Lesstof Overige bronnen 605 Treinbrandbestrijding Bevelvoerder, tekstboek Soorten incidenten, hoofdstuk Spoorwegincidenten Inleiding Treinbrandbestrijding is een specialistische

Nadere informatie

Specialistische brandbestrijding Ploeg: manschappen, manschap b en bevelvoerder Frequentie: korpsspecifiek

Specialistische brandbestrijding Ploeg: manschappen, manschap b en bevelvoerder Frequentie: korpsspecifiek Oefening Doel Specialisme Specialistische brandbestrijding Ploeg: manschappen, manschap b en bevelvoerder Frequentie: korpsspecifiek Algemeen doel De ploeg voert veilig en effectief een inzet uit bij een

Nadere informatie

Alternatieve energiebronnen

Alternatieve energiebronnen Electriciteit op het spoor Alternatieve energiebronnen Electriciteit op het spoor en in het wegvervoer Nederlandse spoor heeft 2 soorten bovenleidingen. Betuwelijn 1-1500 V reguliere spoor (Merwedelingelijn)

Nadere informatie

Veilig hulpverlenen op Betuweroute en HSL-zuid

Veilig hulpverlenen op Betuweroute en HSL-zuid Veilig hulpverlenen op Betuweroute en HSL-zuid Betuweroute HSL-zuid Instructie 25 kv tester Doel van deze instructie: Kennen van de inzetprocedure en werking van de 25 kv tester; Juist en veilig kunnen

Nadere informatie

PROTOCOL INZET BRANDWEER VEENENDAAL BIJ 150 KV HOOGSPANNINGSLIJN

PROTOCOL INZET BRANDWEER VEENENDAAL BIJ 150 KV HOOGSPANNINGSLIJN PROTOCOL INZET BRANDWEER VEENENDAAL BIJ 150 KV HOOGSPANNINGSLIJN 1 INLEIDING: Het veilig werken van de brandweer onder of in de nabijheid van de 150 kv. hoogspanningslijn vereist afspraken tussen netbeheerder

Nadere informatie

Veiligheidsmaatregelen bij calamiteiten. Beheersing van elektrocutiegevaar van hulpverleners bij 1500 V en 25 kv bovenleiding.

Veiligheidsmaatregelen bij calamiteiten. Beheersing van elektrocutiegevaar van hulpverleners bij 1500 V en 25 kv bovenleiding. Inframanagement Richtlijn Veiligheidsmaatregelen bij calamiteiten Beheersing van elektrocutiegevaar van hulpverleners bij 1500 V en 25 kv bovenleiding. Deel 3 Beherende instantie: IM Infra Configuratie

Nadere informatie

ELEKTRICITEIT DEEL 2. Zonnepanelen, neonverlichting tram en trein

ELEKTRICITEIT DEEL 2. Zonnepanelen, neonverlichting tram en trein ELEKTRICITEIT DEEL 2 Zonnepanelen, neonverlichting tram en trein ZONNEPANELEN ZONNEPANELEN WERKING ZONNEPANELEN HERKENBAARHEID ZONNEPANELEN GEVAREN ZONNEPANELEN SPANNING 1 ZONNEPANEEL ONGEVEER 40Volt DC

Nadere informatie

BESLISBOMEN. HSL-Zuid en Betuweroute

BESLISBOMEN. HSL-Zuid en Betuweroute BESLISBOMEN HSL-Zuid en Betuweroute Oktober 2007 BESLISBOMEN HSL-Zuid en Betuweroute Uitgave : Versie : 2.0 Datum : 16 oktober 2007 De beslisbomen in dit document zijn identiek aan die in Calamiteitenmatrices

Nadere informatie

8-VOUDIGE BEZETMELDER

8-VOUDIGE BEZETMELDER Handleiding 8-VOUDIGE BEZETMELDER Werkt met de volgende systemen: alle systemen, analoog én digitaal, gelijkspanning en wisselspanning. Werkt niet met de volgende systemen: - Werkt met de volgende protocollen:

Nadere informatie

INFONAMIDDAG SPOORWEGEN ELEKTRISCHE ASPECTEN 16 / 12 / 2005 INFRABEL ANTWERPEN

INFONAMIDDAG SPOORWEGEN ELEKTRISCHE ASPECTEN 16 / 12 / 2005 INFRABEL ANTWERPEN INFONAMIDDAG SPOORWEGEN ELEKTRISCHE ASPECTEN 16 / 12 / 2005 INFRABEL ANTWERPEN BOVENLEIDINGEN Bovenleidingen Wat? Elektrische spanning Afstanden Blussen onder spanning Aarding Verdeler ES Info Spoorwegen

Nadere informatie

Veiligheidsmaatregelen bij calamiteiten. Beheersing van elektrocutiegevaar van hulpverleners bij 1500 V en 25 kv bovenleiding.

Veiligheidsmaatregelen bij calamiteiten. Beheersing van elektrocutiegevaar van hulpverleners bij 1500 V en 25 kv bovenleiding. Inframanagement Richtlijn Veiligheidsmaatregelen bij calamiteiten Beheersing van elektrocutiegevaar van hulpverleners bij 1500 V en 25 kv bovenleiding. Deel 2 Uitschakelprocedures 1500 V en 25 kv Ruim

Nadere informatie

BHV-procedures bij incidenten

BHV-procedures bij incidenten BHV-procedures bij incidenten Inclusief instructieblad met toelichting. Bij bedrijfshulpverlening voor ongevallen, brand en ontruiming is het belangrijk dat de BHV ers goede instructies en werkprocedures

Nadere informatie

Vakkennis Machinist Cluster 10: Treinincidenten

Vakkennis Machinist Cluster 10: Treinincidenten Vakkennis Machinist Cluster 10: Treinincidenten Huidige versie: Eerdere versies: Versie 1.0 Vóór review (TT 25-05-13) Versie 2.0 Na review (MD en MdW 05-06-13) Versie 2.1 Na review (TT 06-06-13) Versie

Nadere informatie

ALGEMEEN PROTOCOL INZET BRANDWEER BIJ CALAMITEITEN NABIJ HOOGSPANNINGSLIJNEN

ALGEMEEN PROTOCOL INZET BRANDWEER BIJ CALAMITEITEN NABIJ HOOGSPANNINGSLIJNEN ALGEMEEN PROTOCOL INZET BRANDWEER BIJ CALAMITEITEN NABIJ HOOGSPANNINGSLIJNEN 1 INLEIDING: Het veilig werken van de brandweer onder of in de nabijheid van een hoogspanningslijn vereist afspraken tussen

Nadere informatie

Thema 10 Materieel. De treinen van NS Reizigers

Thema 10 Materieel. De treinen van NS Reizigers Thema 10 Materieel De treinen van NS Reizigers Rollend materieel Bij het spoor wordt alles wat op rails kan rijden het rollend materieel genoemd zelfstandig rijdende voertuigen die personenrijtuigen en

Nadere informatie

CALAMITEITENPLAN LEKKODAGEN 2017

CALAMITEITENPLAN LEKKODAGEN 2017 1 september 2017 CALAMITEITENPLAN LEKKODAGEN 2017 Spoed? Bel 112 Politie geen spoed 0900 8844 Hoofd BHV Lekkodagen: Egbert Meindertsma 06-5140 7096 Contactpersoon Shantyfestival: Eric Harmsen 06-4415 2202

Nadere informatie

Railion: veiligheid is hoofdzaak

Railion: veiligheid is hoofdzaak Railion: veiligheid is hoofdzaak Waar gaat deze brochure over? Vaak rijden onze treinen door steden en dorpen. En als een ware Winkel van Sinkel vervoeren wij bijna alles. Kolen voor elektriciteitscentrales

Nadere informatie

CALAMITEITENPLAN LEKKODAGEN 2018

CALAMITEITENPLAN LEKKODAGEN 2018 14 september 2018 CALAMITEITENPLAN LEKKODAGEN 2018 Spoed? Bel 112 Politie geen spoed 0900 8844 Hoofd BHV Lekkodagen: Egbert Meindertsma 06-5140 7096 Contactpersoon Shantyfestival: Eric Harmsen 06-4415

Nadere informatie

HOOFDSTUK III. Seinen op niet bepaalde plaatsen te geven. HOOFDSTUK III. Seinen op niet bepaalde plaatsen te geven. Sein 5. Sein 5. Veilig.

HOOFDSTUK III. Seinen op niet bepaalde plaatsen te geven. HOOFDSTUK III. Seinen op niet bepaalde plaatsen te geven. Sein 5. Sein 5. Veilig. 22 Omschrijving der seinen en seinmiddelen. Toepassingsvoorschriften. 23 HOOFDSTUK III. Seinen op niet bepaalde plaatsen te geven. HOOFDSTUK III. Seinen op niet bepaalde plaatsen te geven. De beambte toont

Nadere informatie

Voor electrische treinen gelden, behalve de hiervoor genoemde seinen, bovendien de in dit Hoofdstuk genoemde seinen.

Voor electrische treinen gelden, behalve de hiervoor genoemde seinen, bovendien de in dit Hoofdstuk genoemde seinen. 146 Omschrijving der seinen en seinmiddelen. HOOFDSTUK VIII. Voor electrische treinen gelden, behalve de hiervoor genoemde seinen, bovendien de in dit Hoofdstuk genoemde seinen. Sein 59. Langzaam rijden.

Nadere informatie

Regionale Hulpverleningsdienst Rotterdam-Rijnmond Vastgesteld in de RCvAB van: 15 mei 2002

Regionale Hulpverleningsdienst Rotterdam-Rijnmond Vastgesteld in de RCvAB van: 15 mei 2002 Scheepvaartbrandbestrijding Schepen functioneren volledig zelfstandig van hun omgeving, wat geldt bij ieder schip, van jachtje (binnenvaart) tot Mammoettanker (zeevaart). Dit houdt in dat schepen hun eigen

Nadere informatie

Sprinter SLT Utrecht 10-06-2008. Een kleine rondleiding door de nieuwe Sprinter (treinstel 2401) in Utrecht Cartesiusweg op 10 juni 2008.

Sprinter SLT Utrecht 10-06-2008. Een kleine rondleiding door de nieuwe Sprinter (treinstel 2401) in Utrecht Cartesiusweg op 10 juni 2008. Een kleine rondleiding door de nieuwe Sprinter (treinstel 2401) in Utrecht Cartesiusweg op 10 juni 2008. Indeling interieur. Indeling interieur. De stoelen die hoger staan, zijn geplaatst boven draaistellen.

Nadere informatie

Voorwoord / veiligheidsaanwijzing 3. Gebruik van de s88-n-16/cd terugmeldingsmodule 4. Aansluitingen s-88-n-16/cd 4

Voorwoord / veiligheidsaanwijzing 3. Gebruik van de s88-n-16/cd terugmeldingsmodule 4. Aansluitingen s-88-n-16/cd 4 02/2010 Etecmo Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze documentatie mag worden vermenigvuldigd opgeslagen en/of openbaar gemaakt, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Etecmo. Technische

Nadere informatie

Spoorsuicide Praktische richtlijn over de werkwijze rond zelfdoding op het spoor.

Spoorsuicide Praktische richtlijn over de werkwijze rond zelfdoding op het spoor. Spoorsuicide Praktische richtlijn over de werkwijze rond zelfdoding op het spoor. Datum gegenereerd: 1-11-2017 11:55:10 Inhoudsopgave Inleiding... 3 OK, ga verder... 4 2 Inleiding Let op je eigen veiligheid!

Nadere informatie

Beheersing van elektrocutiegevaar van hulpverleners bij 1500 V en 25 kv bovenleiding. Versie: 001

Beheersing van elektrocutiegevaar van hulpverleners bij 1500 V en 25 kv bovenleiding. Versie: 001 Inframanagement Richtlijn Beheersing van elektrocutiegevaar van hulpverleners bij 1500 V en 25 kv bovenleiding Deel 1 Algemeen Beherende instantie: IM Infra Configuratie Beheer Inhoudverantwoordelijke

Nadere informatie

Machinist. 1 Deze regelgeving: Is een aanvulling op het NedTrain Handboek Machinist/rangeerder NedTrain uitgave januari 2011

Machinist. 1 Deze regelgeving: Is een aanvulling op het NedTrain Handboek Machinist/rangeerder NedTrain uitgave januari 2011 Machinist 1 Deze regelgeving: Is een aanvulling op het NedTrain Handboek Machinist/rangeerder NedTrain uitgave januari 2011 2 Gebieden: gebied verantwoordelijk bestaat uit de sporen - WZ, vanaf sein 2;

Nadere informatie

RV uursrapportage bijna botsing na STS passage te Utrecht op 25 april 2012

RV uursrapportage bijna botsing na STS passage te Utrecht op 25 april 2012 RV12-0386 24-uursrapportage bijna botsing na STS passage te Utrecht op 25 april 2012 Stoptonend seinpassage met risico op een botsing met een passerende trein. Datum 26 april 2012 Status definitief RV12-0386

Nadere informatie

U vult deze vragenlijst Beleving Incident anoniem in. Beleving Incident (versie 0.1) * 1. Datum invullen vragenlijst?

U vult deze vragenlijst Beleving Incident anoniem in. Beleving Incident (versie 0.1) * 1. Datum invullen vragenlijst? Beleving Incident (versie 0.1) Deze vragenlijst stelt collega's in de gelegenheid om hun persoonlijke beleving op het gebied van veiligheid aan te geven, zoals die is ervaren bij een incident waarbij zij

Nadere informatie

gelezen het voorstel van Burgemeester en Wethouders van 15 januari 2004

gelezen het voorstel van Burgemeester en Wethouders van 15 januari 2004 No: 5.4/260204 Onderwerp: Verordening brandveiligheid en hulpverlening De Raad van de gemeente Noordenveld; - gelet op artikel 1, tweede lid, en artikel 12 van de brandweerwet 1985 - gelet op artikel 8,

Nadere informatie

Test team Baancoördinator

Test team Baancoördinator Zeer Test team Baancoördinator - Berichtenverkeer Werd de nodige informa e gevraagd over de brand Aankomst gemeld Ja Nee Aankomst juiste jds p gemeld Ja Nee Kwalifica e gemeld Ja Nee Kwalifica e juiste

Nadere informatie

# Overwegingen Aantekeningen 1 Alarm

# Overwegingen Aantekeningen 1 Alarm # Overwegingen Aantekeningen 1 Alarm Rust, ruimte & overzicht 2 Uitrukken 1 Controle MS 2 Bericht 3 Bovenwinds aanrijden 4 Veilig aanrijden 5 Berichtgeving 6 Commando s 3 OGS melding 1 GEVI-nummer 2 Stofnaam

Nadere informatie

Terugmeld module in combinatie met andere merken 13. Aansluiten van de meldingangen 14. In gebruik nemen en testen van de terugmeld module 16

Terugmeld module in combinatie met andere merken 13. Aansluiten van de meldingangen 14. In gebruik nemen en testen van de terugmeld module 16 06/2009 Etecmo Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze documentatie mag worden vermenigvuldigd opgeslagen en/of openbaar gemaakt, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Etecmo. Technische

Nadere informatie

Strategie en tactiek bij natuurbrand

Strategie en tactiek bij natuurbrand Strategie en tactiek bij natuurbrand Oefenkaart 464C 464D 465C 465D Lesstof Bevelvoerder, Soorten Incidenten, hoofdstuk Natuurbrand Overige bronnen Syllabus Natuurbrand, maatwerkproduct voor VRBZO Inleiding

Nadere informatie

RnV-NORMBLAD P-022 KOPIE. Spoorwegveiligheid. Vakbekwaamheidsnormen voor het vervoer van Gevaarlijke Stoffen. Colofon

RnV-NORMBLAD P-022 KOPIE. Spoorwegveiligheid. Vakbekwaamheidsnormen voor het vervoer van Gevaarlijke Stoffen. Colofon Spoorwegveiligheid Railned Spoorwegveiligheid Catharijnesingel 30 Postbus 2101 3500 GC Utrecht Tel. 030 235 5572 Email: safety@railned.nl RnV-NORMBLAD P-022 Vakbekwaamheidsnormen voor het vervoer van Gevaarlijke

Nadere informatie

Midden-Oost Pagina : 1 van 5. werken (papierinzameling) Datum : 01-01-2007

Midden-Oost Pagina : 1 van 5. werken (papierinzameling) Datum : 01-01-2007 Midden-Oost Pagina : 1 van 5 Persoonlijke beschermingsmiddelen Het dragen van de aan U verstrekte persoonlijke beschermingsmiddelen zoals: Veiligheidshesje (zichtbaarheid) Bij minicontainers tevens: Handschoenen

Nadere informatie

9.3.1.51.2 In ieder geïsoleerd verdeelsysteem moet een automatische aardfoutcontroleinrichting met een optisch en akoestisch alarm zijn ingebouwd.

9.3.1.51.2 In ieder geïsoleerd verdeelsysteem moet een automatische aardfoutcontroleinrichting met een optisch en akoestisch alarm zijn ingebouwd. 9.3.1.51 Elektrische inrichtingen (type G) 9.3.1.51.1 Er zijn slechts verdeelsystemen zonder teruggeleiding via de scheepsromp toegestaan.dit is niet van toepassing op: - installaties voor kathodische

Nadere informatie

Kosten en opbrengst OMS. Resultaten onderzoek naar de kosten en opbrengst van het OMS in de regio Twente

Kosten en opbrengst OMS. Resultaten onderzoek naar de kosten en opbrengst van het OMS in de regio Twente Kosten en opbrengst OMS Resultaten onderzoek naar de kosten en opbrengst van het OMS in de regio Twente Inhoud Aanleiding onderzoek Cijfers OMS Twente Instrument kosten-baten analyse Maatschappelijke kosten

Nadere informatie

Feitenrapport. Wagen over remslof geduwd Kijfhoek 18 juli BVR Ontsporing

Feitenrapport. Wagen over remslof geduwd Kijfhoek 18 juli BVR Ontsporing Wagen over remslof geduwd Kijfhoek 18 juli 2018 BVR Ontsporing Intern ProRail Auteur / eigenaar Afdeling Veiligheid Randstad Zuid Documentnaam wagen over remslof geduwd.doc Datum rapport 24-07-2018 Versie

Nadere informatie

Bijlage A, behorende bij artikel 2 lid 1 Besluit personeel veiligheidsregio s

Bijlage A, behorende bij artikel 2 lid 1 Besluit personeel veiligheidsregio s Bijlage A, behorende bij artikel 2 lid 1 Besluit personeel veiligheidsregio s Supplement b. Functie bevelvoerder Functie zoals genoemd in artikel 2 lid 1 sub b Besluit personeel veiligheidsregio s 1.1

Nadere informatie

Organisatie: Kinderdagverblijf Beerengoed Contactpersoon: Mevr. Schelberg. Het betrof een aangekondigde ontruimingsoefening.

Organisatie: Kinderdagverblijf Beerengoed Contactpersoon: Mevr. Schelberg. Het betrof een aangekondigde ontruimingsoefening. Evaluatie formulier ontruimen Organisatie: Kinderdagverblijf Beerengoed Contactpersoon: Mevr. Schelberg vpt-efo.001.doc Datum: 14 10 2013 Korte omschrijving van de situatie: Betrof een rookontwikkeling

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing & Installatiehandleiding. TC - 6 Telecontroller

Gebruiksaanwijzing & Installatiehandleiding. TC - 6 Telecontroller Gebruiksaanwijzing & Installatiehandleiding TC - 6 Telecontroller Algemene informatie TC - 6 Met de TC-6 telecontroller is het mogelijk om op afstand via de telefoonlijn een 6- tal elektrische apparaten

Nadere informatie

Handleiding Electro - visapparaat

Handleiding Electro - visapparaat Handleiding Electro - visapparaat De Fuut Project: 0550 Electro - Visapparaat 350V/100W Type : De Fuut Versie: 1 Datum: 26-3-2010 Fabrikant: AVASTO Populierweg 41a 3421 TX Oudewater tel: 0348-560297 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Contactrail maken van C-rails.

Contactrail maken van C-rails. Contactrail maken van C-rails. Omdat ik nogal vaak benaderd word met de vraag, hoe maak ik nu van C-rail een Contact-rail? Ik zal dit hier proberen uit te leggen. Het betreft dan ook een contact-rail voor

Nadere informatie

Spoorcollege veiligheid / treinbeveiliging SpoorParade 17 oktober 2014

Spoorcollege veiligheid / treinbeveiliging SpoorParade 17 oktober 2014 Spoorcollege veiligheid / treinbeveiliging SpoorParade 17 oktober 2014 Samenvatting 3 november 2014 Presentatie door André van Es Railverkeerskundige Adviseur bij Arcadis en docent op de Hogeschool Utrecht

Nadere informatie

Feitenrapport. Te snelle afloop (TSA) Kijfhoek 11 augustus 2018

Feitenrapport. Te snelle afloop (TSA) Kijfhoek 11 augustus 2018 Te snelle afloop (TSA) Kijfhoek 11 augustus 2018 Intern ProRail Auteur / eigenaar Afdeling Veiligheid Regio Randstad Zuid Documentnaam Feitenrapport te snelle afloop.doc Datum rapport 15 augustus 2018

Nadere informatie

3Generiek Programma. van Eisen HOOFDSTUK 3.4 UITGANGSPUNTEN 3.1 INLEIDING 3.2 EISEN VAN DE OPDRACHTGEVER 3.3 EISEN

3Generiek Programma. van Eisen HOOFDSTUK 3.4 UITGANGSPUNTEN 3.1 INLEIDING 3.2 EISEN VAN DE OPDRACHTGEVER 3.3 EISEN HOOFDSTUK 3.1 INLEIDING 3Generiek Programma van Eisen Dit Programma van Eisen geldt voor het opnieuw in dienst stellen van de spoorverbinding tussen en zoals omschreven in hoofdstuk 2. Aan de hand van

Nadere informatie

WERKBOEK CTB1120 INLEIDING CIVIELE TECHNIEK

WERKBOEK CTB1120 INLEIDING CIVIELE TECHNIEK WERKBOEK CTB1120 INLEIDING CIVIELE TECHNIEK Het onderstaande geeft een beeld van de inhoud van het werkboek dat gemaakt moet worden ten behoeve van het vak CTB1120 Inleiding Civiele Techniek. Dit is geen

Nadere informatie

SLX815 Draaischijfbesturing Aansluiten en bedienen Eigenschappen:

SLX815 Draaischijfbesturing Aansluiten en bedienen Eigenschappen: pagina 1 van 5 SLX815 Draaischijfbesturing Aansluiten en bedienen De draaischijfbesturing SLX815 dient voor de besturing van draaischijven van Arnold en Fleischmann N met 48 aansluitingen, de draaischijf

Nadere informatie

Inzetstrategieën Haaglanden Rail- en spoortunnels Lengte 250 meter of meer

Inzetstrategieën Haaglanden Rail- en spoortunnels Lengte 250 meter of meer Doel Deze inzetstrategie betreft alleen de tunnelbuizen en niet de stations, haltes of perrons Deze inzetstrategie gaat alleen over personenvervoer en niet over gevaarlijke stoffen Uitgangspunt voor beoordeling

Nadere informatie

VVRV cluster Treinincidenten, versie juli 2019

VVRV cluster Treinincidenten, versie juli 2019 VVRV cluster Treinincidenten, versie juli 2019 1/19 Inhoud 1 Treinincidenten 3 1.1 Voorwoord 3 1.2 Wat is een treinincident en wat is een calamiteit? 3 1.3 Wat is ProRail incidentenregie? 4 1.4 Welke algemene

Nadere informatie

Pagina 1 van 14. Nederlandse uitgave: www.ab-treinen.nl

Pagina 1 van 14. Nederlandse uitgave: www.ab-treinen.nl De LR101 is een terugmelder voor het gebruik in het Digital plus systeem van Lenz. De LR101 wordt gebruikt in combinatie met o.a. de bezetmelder LB101. Pagina 1 van 14 Inhoudsopgave. Inhoudsopgave....

Nadere informatie

Specialistische brandbestrijding Manschappen en bevelvoerder (ploeg) Frequentie: afhankelijk van korpstaken

Specialistische brandbestrijding Manschappen en bevelvoerder (ploeg) Frequentie: afhankelijk van korpstaken 601 Natuurbrandbestrijding Oefening Doel Specialisme Specialistische brandbestrijding Manschappen en bevelvoerder (ploeg) Frequentie: afhankelijk van korpstaken Algemeen doel De ploeg voert veilig en effectief

Nadere informatie

Handleiding KeerPlus3 Keerlusoplossing voor digitale modelspoor

Handleiding KeerPlus3 Keerlusoplossing voor digitale modelspoor Handleiding KeerPlus3 Telgterweg 275a 3853 NJ Ermelo 06 41 80 35 40 info@domburgtrainsupport.nl KvK nummer 62847503 BTW nummer NL192391513B01 IBAN NL52RABO 0302303499 Handleiding KeerPlus3 Keerlusoplossing

Nadere informatie

Vakkennis Machinist. Cluster 10 Treinincidenten. Huidige versie: Versie 4.0 vraag-antwoordstructuur (IB. HB IvdS, RvS, MV)

Vakkennis Machinist. Cluster 10 Treinincidenten. Huidige versie: Versie 4.0 vraag-antwoordstructuur (IB. HB IvdS, RvS, MV) Vakkennis Machinist Cluster 10 Treinincidenten Huidige versie: Versie 4.0 vraag-antwoordstructuur (IB. HB IvdS, RvS, MV) 01-11-16 De vakkennis is bedoeld als bronmateriaal en niet als leerboek, vandaar

Nadere informatie

De spoorweg en het rollend materieel.

De spoorweg en het rollend materieel. HOOFDSTUK i. De spoorweg en het rollend materieel. 1. Het rijden over de spoorbaan. Het spoorwegbedrijf vormt een onderdeel van het groote verkeersapparaat, waarover de menschheid beschikt. Het verkeer,

Nadere informatie

Ontwikkelingen HSL-zuid en Betuweroute op naar een blauwdruk spoor

Ontwikkelingen HSL-zuid en Betuweroute op naar een blauwdruk spoor Symposium Incidentbestrijding op het spoor Ontwikkelingen HSL-zuid en Betuweroute op naar een blauwdruk spoor Reinier Boeree projectmanager project Versterking OVT HSL/ BR 9 juni 2016 Project Railplan

Nadere informatie

Vloeistofbrandbestrijding. Oefening

Vloeistofbrandbestrijding. Oefening 602 Vloeistofbrandbestrijding Oefening Doel Specialisme Specialistische brandbestrijding Ploeg: manschappen, manschap b (optioneel) en bevelvoerder Frequentie: korpsspecifiek Algemeen doel De ploeg voert

Nadere informatie

Werkinstructie monteurs. Communicatie is de sleutel tot success!

Werkinstructie monteurs. Communicatie is de sleutel tot success! Werkinstructie monteurs Communicatie is de sleutel tot success! Werkinstructie: afgekeurde groepenkasten. Geen hoofdschakelaar Afgekeurd Open rails zonder afscherming in de groepenkast Afgekeurd Verouderen

Nadere informatie

Wat is een trein?

Wat is een trein? Wat is... In dit PDF bestandje probeer ik uit te leggen wat er zoal op de Nederlandse sporen voor treinsoorten rijden. In de kranten en op televisie wordt dit vaak verkeerd verteld. Een rijtuig wordt nog

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Plesmanweg 1-6 2597 JG Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070-456

Nadere informatie

Spoorwegveiligheid. Beremming en Remproeven

Spoorwegveiligheid. Beremming en Remproeven Spoorwegveiligheid Railned Spoorwegveiligheid Catharijnesingel 30 Postbus 2101 3500 GC Utrecht Tel. 030 235 5572 Email: safety@railned.nl RnV-RICHTLIJN M-007 Beremming en Remproeven Colofon Richtlijnbeheerder

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Plesmanweg 1-6 2597 JG Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070-456

Nadere informatie

Spoorsuicide Praktische richtlijn over de werkwijze rond zelfdoding op het spoor.

Spoorsuicide Praktische richtlijn over de werkwijze rond zelfdoding op het spoor. Spoorsuicide Praktische richtlijn over de werkwijze rond zelfdoding op het spoor. Datum gegenereerd: 24-5-2017 20:58:02 Inhoudsopgave Start... 3 Start Let op je eigen veiligheid! Trek een gele jas/veiligheidsvest

Nadere informatie

Stichting Dante s Vriendjes Televisiebaan 106a 3402 VH IJsselstein Tel. 030 6871353 GSM. 06 23750706 info@dantesvriendjes.nl.

Stichting Dante s Vriendjes Televisiebaan 106a 3402 VH IJsselstein Tel. 030 6871353 GSM. 06 23750706 info@dantesvriendjes.nl. Stichting Dante s Vriendjes Afdeling De Kikkervisjes Televisiebaan 106 Telefoon 06-23750706 Mail kikkervisjes@dantesvriendjes.nl Ontruimingsplan Object: Kinderdagverblijf Dante s Vriendjes, afdeling De

Nadere informatie

Jacco: Hybride auto s Treinen. Presentatie Elektriciteit. Pauze. Werner: Hoogspanning. Huisinstallaties + zonnepanelen

Jacco: Hybride auto s Treinen. Presentatie Elektriciteit. Pauze. Werner: Hoogspanning. Huisinstallaties + zonnepanelen Presentatie Elektriciteit Jacco: Hybride auto s Treinen Werner: Hoogspanning Pauze Huisinstallaties + zonnepanelen Hoogspanningsmast 150 KV Wat weten we over elektriciteit? Centrale 380 KV Distributienet

Nadere informatie

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat,

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, Regeling van de Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, van {X}, nr. {X}, tot wijziging van de Regeling tarieven Spoorwegwet 2012 en enkele andere regelingen voor het jaar 2018 in verband met

Nadere informatie

Wat iedere medewerker moet weten over brand

Wat iedere medewerker moet weten over brand Wat iedere medewerker moet weten over brand Inhoud Inleiding 3 Brandmelding 4 Wat te doen bij brand? 10 regels 5 Branddetectie en overige voorzieningen 7 Gebruiksaanwijzing kleine blusmiddelen 9 Brandpreventie

Nadere informatie

Aansluitvoorbeelden:

Aansluitvoorbeelden: (LDT) leiner Ring 9 /Germany Phone: 0049 4122 / 977 381 Fax: 0049 4122 / 977 382 Aansluitvoorbeelden: Baanvakken bewaken en spanningsvrij schakelen 1. Drie-rail systeem Pagina 1.1 Afschakelbaar baanvak

Nadere informatie

TechGrow AM-600 ALARM-MELDER draadloze alarm-melder voor POWERBOX PB-600 HANDLEIDING

TechGrow AM-600 ALARM-MELDER draadloze alarm-melder voor POWERBOX PB-600 HANDLEIDING TechGrow AM-600 ALARM-MELDER draadloze alarm-melder voor POWERBOX PB-600 HANDLEIDING Gefeliciteerd! U heeft een hoogwaardige draadloze alarmmelder aangeschaft waarmee u altijd op de hoogte wordt gehouden

Nadere informatie

Hogesnelheidslijn 4 NZV-Antwerpen. Centraal. Veiligheidsaspecten

Hogesnelheidslijn 4 NZV-Antwerpen. Centraal. Veiligheidsaspecten Hogesnelheidslijn 4 NZV-Antwerpen Centraal Veiligheidsaspecten Ludo Van Ingelgem 16 december 2005 Noord-zuidverbinding Antwerpen-Centraal noordzuid Noord-zuidverbinding Amsterdam noord- zuidverbinding

Nadere informatie

Aansluitvoorbeelden:

Aansluitvoorbeelden: leiner Ring 9 /Germany Phone: 0049 4122 / 977 381 Fax: 0049 4122 / 977 382 Aansluitvoorbeelden: Baanvakken bewaken en spanningsvrij schakelen (Versie 3.2) 1. Drie-rail systeem Pagina 1.1 Afschakelbaar

Nadere informatie

Vertaling voor eigen gebruik P.Heinst

Vertaling voor eigen gebruik P.Heinst Keerlusmodule Vertaling voor eigen gebruik P.Heinst Korte handleiding Bij de opbouw van de keerlussen of raildriehoeken in de modelbaan komt het onvermijdelijk tot een kortsluiting tussen de beide rails.

Nadere informatie

24-uursRapportage railongeval Amsterdam 21 april Datum 22 april 2012

24-uursRapportage railongeval Amsterdam 21 april Datum 22 april 2012 24-uursRapportage railongeval Amsterdam 21 april 2012 Datum 22 april 2012 Inhoud Samenvatting 3 1 Inleiding 4 1.1 Voorval 4 1.2 Beknopte beschrijving en classificatie 4 2 Het voorval 5 2.1 De melding 5

Nadere informatie

Repressief optreden in Biologische Laboratoria s. 16-apr-2010 Author/location

Repressief optreden in Biologische Laboratoria s. 16-apr-2010 Author/location Repressief optreden in Biologische Laboratoria s Author/location Repressief optreden in Biologische Laboratoria s Inhoud presentatie Kennisniveau t.a.v. biologische agentia Algemene veiligheidsregels Bespreken

Nadere informatie

Vakkennis wijzigingsdocument Op de website VVRV update

Vakkennis wijzigingsdocument Op de website VVRV update Vakkennis wijzigingsdocument Op de website VVRV update 12-2-2018 Cluster tekst tekstwijziging datum Infra (5) Hoe is de energievoorziening geregeld? Spanningssluis Doordat een spanningsluis geen spanning

Nadere informatie

MULTIDISCIPLINAIR EVALUATIERAPPORT

MULTIDISCIPLINAIR EVALUATIERAPPORT MULTIDISCIPLINAIR EVALUATIERAPPORT Treinbotsing Zevenaar 11 januari 2011 Datum : 11 april 2011 Samensteller(s) rapport : M. Kamphuis, T. Lafleur Opdrachtgever(s) : P. Joosten Inhoud 0.Voorwoord... 3 1.

Nadere informatie

Treinramp Buizingen! Hoe kon dit gebeuren? Wat is er gebeurd? Auteur: Stijn Dekelver. intercitytrein uit Quiévrain botsten

Treinramp Buizingen! Hoe kon dit gebeuren? Wat is er gebeurd? Auteur: Stijn Dekelver. intercitytrein uit Quiévrain botsten Auteur: Stijn Dekelver Op maandag 15 februari 2010 om 9u30 stond de wereld even stil in Buizingen (bij Halle). Er botsten twee treinen tegen elkaar op. Heel veel mensen geraakten gewond. Er vielen ook

Nadere informatie

Wat iedere medewerker moet weten over brand

Wat iedere medewerker moet weten over brand Wat iedere medewerker moet weten over brand Inhoud Inleiding 3 Brandmelding 4 Wat te doen bij brand? 10 regels 5 Branddetectie en overige voorzieningen 7 Gebruiksaanwijzing kleine blusmiddelen 9 Brandpreventie

Nadere informatie

BHV/Ontruimingsplan Ouderenzorg Anders BEM1303136 gemeente Steenbergen

BHV/Ontruimingsplan Ouderenzorg Anders BEM1303136 gemeente Steenbergen BHV/Ontruimingsplan Ouderenzorg Anders BEM1303136 gemeente Steenbergen Naam :Ouderenzorg Anders Adres :Van Glymesstraat 30, 4651 LM Steenbergen Telefoon : 0167-567055 Directeur : Mw. A. Elferink Aantal

Nadere informatie

Brandweer Sliedrecht Draaiboek brand- en ontruimingsoefening ASZ Sliedrecht 26-10-2010

Brandweer Sliedrecht Draaiboek brand- en ontruimingsoefening ASZ Sliedrecht 26-10-2010 Draaiboek brand- en ontruimingsoefening ASZ Sliedrecht 26-10-2010 Referentie oefenkaart / lesbrieven Oefenkaart(en) Manschappen Oefenkaarten: L103 : Gevaren bij repressief optreden 105-A : Verkenning 105-B

Nadere informatie

Feitenrapport. 2 heuveldelen komen met elkaar in botsing Kijfhoek d.d. 17 juli BVR botsing trein - trein

Feitenrapport. 2 heuveldelen komen met elkaar in botsing Kijfhoek d.d. 17 juli BVR botsing trein - trein 2 heuveldelen komen met elkaar in botsing Kijfhoek d.d. 17 juli 2018 BVR botsing trein - trein Intern ProRail Auteur / eigenaar Afdeling Veiligheid Randstad zuid Documentnaam Feitenrapport Kijfhoek 2 heuveldelen

Nadere informatie

Citroën Berlingo. Multifunctionele ombouw voor personen- en rolstoelvervoer GEBRUIKSAANWIJZING. Blz. 1

Citroën Berlingo. Multifunctionele ombouw voor personen- en rolstoelvervoer GEBRUIKSAANWIJZING. Blz. 1 Citroën Berlingo Multifunctionele ombouw voor personen- en rolstoelvervoer GEBRUIKSAANWIJZING Blz. 1 1. INHOUDSOPGAVE 1. INHOUDSOPGAVE... 2 2. BEKNOPTE SAMENVATTING... 3 3. HANDELINGEN TEN BEHOEVE VAN

Nadere informatie

Feitenrapport. Botsing ketelwagon met lorrie in buitendienststelling Kijfhoek 15 juni Arbeidsongeval

Feitenrapport. Botsing ketelwagon met lorrie in buitendienststelling Kijfhoek 15 juni Arbeidsongeval Botsing ketelwagon met lorrie in buitendienststelling Kijfhoek 15 juni 2018 Arbeidsongeval Intern ProRail Auteur / eigenaar Afdeling Veiligheid RRZ Documentnaam Feitenrapport Botsing ketelwagon met lorrie

Nadere informatie

Elektriciteit. Hoofdstuk 2

Elektriciteit. Hoofdstuk 2 Elektriciteit Hoofdstuk 2 (het blijft spannend) Om de lamp te laten branden moet er een gesloten stroomkring zijṇ Om de lamp te laten branden moet er een gesloten stroomkring zijṇ Om de lamp te laten branden

Nadere informatie

Handleiding S88N TERUGMELDER

Handleiding S88N TERUGMELDER Handleiding S88N TERUGMELDER Werkt met de volgende systemen: Alle systemen die een S88 of S88-N aansluiting hebben, o.a. Intellibox Twincenter De meeste Märklin-digital apparaten HSI-88 MRDirect Werkt

Nadere informatie

door Hugo Klein Haneveld Treinen

door Hugo Klein Haneveld Treinen door Hugo Klein Haneveld Treinen Inleiding Ik heb dit onderwerp gekozen omdat ik modeltreinen heb en ik hou van treinen. Ik wist al veel over treinen maar ik wil er nog meer over weten. Ik vind het zeker

Nadere informatie

(Naam organisatie) (datum)

(Naam organisatie) (datum) (Naam organisatie) (datum) Calamiteitenplan / Draaiboek / Veiligheidsplan 0 Hoofdstuk 1 Het evenement 1.1. Evenement Beschrijving Evenement Locatie (plattegrond bijvoegen als bijlage 1, let wel in geval

Nadere informatie

BRAND IN DE SCHIPHOLTUNNEL 11 JULI 2001

BRAND IN DE SCHIPHOLTUNNEL 11 JULI 2001 BRAND IN DE SCHIPHOLTUNNEL 11 JULI 2001 Den Haag, november 2003 De eindrapporten van de Raad voor de Transportveiligheid zijn openbaar. Alle rapporten zijn beschikbaar via de website van de Raad: www.mv.nl

Nadere informatie

Veiligheidsmaatregelen bij calamiteiten. Beheersing van elektrocutiegevaar van hulpverleners bij 1500 V en 25 kv bovenleiding.

Veiligheidsmaatregelen bij calamiteiten. Beheersing van elektrocutiegevaar van hulpverleners bij 1500 V en 25 kv bovenleiding. Inframanagement Richtlijn Veiligheidsmaatregelen bij calamiteiten. Beheersing van elektrocutiegevaar van hulpverleners bij 1500 V en 25 kv bovenleiding. Deel 4 Beherende instantie: IM Infra Configuratie

Nadere informatie

VEILIGHEIDSREGIO HAAGLANDEN RAPPORT VAN OPLEVERING BRANDMELDINSTALLATIE

VEILIGHEIDSREGIO HAAGLANDEN RAPPORT VAN OPLEVERING BRANDMELDINSTALLATIE VEILIGHEIDSREGIO HAAGLANDEN RAPPORT VAN OPLEVERING BRANDMELDINSTALLATIE Bestemd voor een brandmeldinstallatie zonder doormelding naar de RAC (Dus zonder eis tot certificering) Pagina 1 van 7 Toelichting

Nadere informatie

Procedure. IJsredding. Gelderland-Zuid. versie 1.0

Procedure. IJsredding. Gelderland-Zuid. versie 1.0 Gelderland-Zuid Procedure IJsredding Gelderland-Zuid versie 1.0 1. INLEIDING 1.1. Leidraad Bestrijding waterongevallen door de brandweer Deze procedure is opgesteld naar aanleiding van de Leidraad Bestrijding

Nadere informatie

Vakkennis Machinist Cluster 7: Gereedmaken en vertrekken

Vakkennis Machinist Cluster 7: Gereedmaken en vertrekken Vakkennis Machinist Cluster 7: Gereedmaken en vertrekken Eerdere versies: Versie 1.0 Vóór review (TT 23-04-13) Versie 2.0 Na review (HB 05-05-13) Versie 2.1 Na review (TT 15-05-13) Versie 3.0 (TT 11-12-13)

Nadere informatie

Ontruimingsplan Jan Ligthart Alarmering.

Ontruimingsplan Jan Ligthart Alarmering. Ontruimingsplan Jan Ligthart 2016-2017 Afhankelijk van de aard van het mogelijke incident zal de school geheel of gedeeltelijk ontruimd moeten worden. I Alarmering. 1. Bij brand de brandweer direct waarschuwen:

Nadere informatie

Handleiding voor modelbaan automatisering

Handleiding voor modelbaan automatisering Handleiding voor modelbaan automatisering INLEIDING De, in deze map, voorkomende schakelingen maken deel uit van een kompleet systeem waarmee, onafhankelijk van de schaal en het gebruik van gelijk- of

Nadere informatie

Optreden bij vuurwerkbranden. Herman Schreurs

Optreden bij vuurwerkbranden. Herman Schreurs Optreden bij vuurwerkbranden Herman Schreurs Uitgangspunten Optreden als klasse 1, ontplofbare stoffen Bestrijding van ongevallen, waarbij ontplofbare stoffen zijn betrokken, BZK 1985 Subklasse bepaalt

Nadere informatie

24-Uurs rapportage bijna trein trein botsing na STS-passage van sein 1288 op spoor 13 te Utrecht CS d.d. 25-04-2012

24-Uurs rapportage bijna trein trein botsing na STS-passage van sein 1288 op spoor 13 te Utrecht CS d.d. 25-04-2012 24-Uurs rapportage bijna trein trein botsing na STS-passage van sein 1288 op spoor 13 te Utrecht CS d.d. 25-04-2012 Van ProRail/VL Kenmerk Versie 1.0 Datum 26 april 2012 Bestand 24 u rapport bijna trein

Nadere informatie

Digitale remmodule. Installatiehandleiding. Modellspielwaren GmbH Am Bahnhof 1 D Hatzfeld Vertaling: Koen Vaganée 1

Digitale remmodule. Installatiehandleiding. Modellspielwaren GmbH Am Bahnhof 1 D Hatzfeld  Vertaling: Koen Vaganée 1 Digitale remmodule 5232 Installatiehandleiding Modellspielwaren GmbH Am Bahnhof 1 D- 35116 Hatzfeld www.viessmann-modell.de Vertaling: Koen Vaganée 1 Belangrijke informatie! Lees deze gebruikershandleiding

Nadere informatie

Handleiding AFS Optisch brandweerbordje

Handleiding AFS Optisch brandweerbordje Handleiding AFS Optisch brandweerbordje Inhoud. 1. Inleiding. 2. Installatie. 3. Bediening. 4. Gebruik. 5. Onderhoud. 6. Aansprakelijkheid. 7. Technische specificaties. 8. Tot slot. 1. Inleiding. Gefeliciteerd

Nadere informatie

Elektrische techniek

Elektrische techniek AOC OOST Almelo Groot Obbink 01-09-2013 . Zowel in huis als bij voertuigen heb je met elektriciteit te maken. Hoe zit een meterkast in elkaar? Hoe werkt een elektrisch ontstekingssysteem van een motor?

Nadere informatie

Voorwoord / veiligheidsaanwijzing 3. Functie decoder voor DCC systemen 4. Aansluiten van de decoder 4. Gebruik van LED strips 6

Voorwoord / veiligheidsaanwijzing 3. Functie decoder voor DCC systemen 4. Aansluiten van de decoder 4. Gebruik van LED strips 6 12/2017 Etecmo Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze documentatie mag worden vermenigvuldigd opgeslagen en/of openbaar gemaakt, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Etecmo. Technische

Nadere informatie