Maatschappelijke. stages Haarlem. MAatschappelijke. stages Haarlem. uitgewerkte projecten 30 uur

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Maatschappelijke. stages Haarlem. MAatschappelijke. stages Haarlem. uitgewerkte projecten 30 uur"

Transcriptie

1 Maatschappelijke stages Haarlem MAatschappelijke stages Haarlem uitgewerkte projecten 30 uur

2 Ken jij je medebewoners? Leer ze kennen! We weten allemaal wel wat speeddaten is. Nu gaat het niet om het daten maar om je medebewoners beter te leren kennen op een snelle en leuke manier. Ouderen Maak een spel in de vorm van speeddaten, dus zet een rij tafels naast elkaar zodat het 1 lange tafel wordt. Aan deze tafel komen de bewoners tegenover elkaar te zitten. Ze kunnen elkaar nu vragen gaan stellen. Na 15 minuten druk je op een buzzer en gaan ze verplaatsen naar de volgende plek. Kleed vantevoren de ruimte leuk aan. Dit kan 3 uur duren met lunch tussendoor. Maak tussendoor foto s van de dag.verzin een leuke prijs! Op einde van het programma mogen de deelnemers iemand opnoemen, die de prijs verdiend. Maak een afspraak met de organisatie en ga langs om kennis te maken met de bewoners en met de begeleiding. Maak met de begeleiding een afspaak wanneer het event kan plaats vinden. Vraag ook of ze nog ideeen hebben en waar je rekening mee moet houden. (2 uur) - Hierbij zal eventueel begeleiding nodig zijn Voorbereiden: Maak vragen, die de bewoners elkaar kunnen stellen voor als ze het zelf niet weten. Bedenk hoe je de ruimte leuk wilt gaan aankleden. Maak een programma: Hoe laat begint het? Leg de mensen uit hoe het in zn werk gaat. Hoelang duurt een gesprek? Wanneer is er lunch? Hoe ga je het eindigen? Maak ook een flyer met leuke foto s en een korte samenvatting waar de middag over zal gaan en wanneer het zal zijn. (8 uur) Ga weer naar de organisatie en deel daar de flyers met het programma uit zodat de bewoners weten waar ze aan toe zijn (3 uur) -Hierbij zal eventueel begeleiding nodig zijn Bedenk een prijs voor de bewoners die een match hebben gemaakt. Maak naamplaatjes voor de bewoners die ze dragen tijdens het speeddaten (4 uur) De grote dag! De ruimte aankleden en de tafels klaarzetten, de bewoners ontvangen en naamplaatjes uitdelen. Korte introductie geven over hoe de middag zal gaan lopen. Dan het spel zelf, lunchen, weer het spel en uiteindelijk de prijsuitreiking. Ondertussen foto s maken van de middag en aan het einde helpen opruimen. (6 uur) -Hierbij zal eventueel begeleiding nodig zijn Print alle foto s van die middag uit en maak er een mooie collage van en lijst hem in. Breng de collage langs bij de organisatie (7 uur) 30 uur waarvan 11 uur met eventuele begeleiding.

3 Promoot een dierentehuis dierendag is elke dag Promoten van een dierentehuis en uitzoeken hoe je nou de beste baasjes kan zoeken voor deze dieren. Ook helpen op dierentehuizen, een middagje helpen hokken schoonmaken of de dieren eten geven. Dierentehuizen Promoten van een dierentehuis Met de aangegeven dierentehuis afspraak maken en er langsgaan om vragen stellen (soort van interview) over hoe jullie het beste de asiel kunnnen promoten en wat voor soort mensen ze zoeken voor deze dieren. Bijvoorbeeld: Wat zijn de eisen? Wat is er met deze dieren aan de hand? Waarom hebben ze geen baasje meer? (3 uur) Voorbereiding. Voordat je naar de afspraak gaat goede vragen opstellen en op papier zetten, alles voorbereiden en brainstormen met je medeleerlingen over hoe je het tehuis kan helpen en positief kan promoten. (6 uur) De afpraak zelf. Stel de vragen en vraag vooral door. Probeer zoveel mogelijk nuttige informatie te winnen en vraag ook om een rondleiding om een goed beeld te krijgen. (3 uur) - Hierbij zal eventueel begeleiding nodig zijn Nu je antwoorden hebt gekregen kun je er mee aan de slag. Maak bijvoorbeeld een brochure met een verhaal erin na aanleiding van de antwoorden. Probeer zo pakkend en krachtig mogelijk het verhaal samen te vatten. Bedenk een sprekende lay-out voor de brochure, maak een goed concept die je later kan uitwerken. Denk aan de kleuren, vormen, tekst en het formaat. Bedenk bijvoorbeeld een goede slogan. (8 uur) Ga met dit concept naar het tehuis terug en vraag om feedback van het asiel zelf. Misschien moet de tekst wat aangepast worden of hebben ze een leuke toevoeging. Neem ook een fototoestel mee zodat je foto s kan maken die in de brochure geplakt kunnen worden. (3 uur) -Hierbij zal eventueel begeleiding nodig zijn Maak de brochure nu helemaal af met foto s en tekst en kopieer hem een aantal keer. (6 uur) Ga met het eindresultaat terug naar de tehuizen en overhandig ze de brochures, zodat ze die kunnen gebruken. (1 uur) -Hierbij zal eventueel begeleiding nodig zijn 30 uur waarvan 7 uur met eventuele begeleiding bij het asiel. Toelichting: Probeer je in te leven in de dieren en de mensen van het tehuis, denk er niet te makkelijk over. Niet iedereen is geschikt als baasje. Maak er dus iets orgineels en indrukwekkends van.

4 Beautysalon Pretty in Pink Twee dagen lang in een verzorgingstehuis een hoekje maken voor een beautysalon. Ouderen Maak een hoekje in de ruimte van de organisatie waar de bewoners een aantal dagen binnen kunnen lopen om lekker te tutten. Denk aan nagels mooi lakken of een hand massage. Leg ook wat beautymagazines neer. Er kan een hoekje komen waar een juice-bar komt te staan waar je lekkere smoothies kunt maken. Maak ook een spelletjeshoek waar ze lekker kunnen ontspannen en plezier kunnnen maken. Doe mee met spelletjes zoals kaarten, mens erger je niet of scrabbel. Maak een afspraak met de organisatie en ga langs om kennis te maken met de bewoners en met de begeleiding. Maak met de begeleiding een afspaak wanneer het event kan plaats vinden. Vraag ook of ze nog ideeen hebben en waar je rekening mee moet houden. (3 uur) - Hierbij zal eventueel begeleiding nodig zijn Voorbereiden: maak flyers waarop je aankondigt wanneer de beautysalon er zal zijn. kopieer deze meerdere malen en ga naar de organistatie om ze daar uit te delen (6 uur) Ga weer naar de organisatie en deel daar de flyers uit zodat de bewoners weten waar ze aan toe zijn (3 uur) -Hierbij zal eventueel begeleiding nodig zijn Ga inkopen doen van allerlei soorten fruit en bedenk lekkere sapjes. (6 uur) De grote dag! De ruimte aankleden en de tafels klaarzetten. Maak de beautyhoek,de sapjeshoek en de spelletjeshoek. Ontvang de bewoners en maak er leuke en plezierige dagen van. (2 x 6 uur) -Hierbij hoeft de begeleiding alleen een oogje in het zeil te houden. 30 uur waarvan 6 uur met eventuele begeleiding. Op de beautydagen zelf een oogje in het zeil houden.

5 Groen is gras Houd Haarlem groen! Een actie om parken van Haarlem schoon te maken. Geen blikjes, verpakkingen en andere rotzooi. Koppel een campagne hieraan Houd Haarlem groen (of iets dergelijks). Onze stad Haarlem!! programma samenstellen, flyers ontwerpen (campagne), ophangen supermarkten, huizen etc. Om de campagne compleet te maken ga je de parken vegen, prikken en schoonmaken. Voorbereiden: Bedenk een campagne. Hoe kunnen we met z n allen Haarlem schoonmaken op een leuke plezierige manier? Bedenk een pakkende slogan. Maak flyers waarop je de actie duidelijk maakt. Kopieer de flyer meerdere malen zodat je ze kan uitdelen (8 uur) Deel deze flyers overal in Haarlem uit, hang ze op bij supermarkten en vraag of je ze bij winkels mag neerleggen. (6 uur) Lets do it! Ga de parken en straten van Haarlem in en maak ze schoon! Elke voorbijganger mag je aanspreken en vertel ze waarom het zo belangerijk is wat jullie doen. Geef ze jullie zelfgemaakte flyer mee. Motiveer ze om ook Haarlem schoon te houden. Geef het door, geef het door! Mond tot mond reclame is de beste reclame die er is! (2 dagen) 30 uur

6 Paasontbijt express en paasstukjes Organiseren van een paasontbijt en het maken van paasstukjes, die tevens bij de bewon ers worden langsgebracht Ouderen Inkopen doen voor paasstukjes. Dan op afgepsroken locatie de paasstukjes maken. Ook voor het ontbijt inkopen doen en een lekker ontbijt maken. Het ontbijt wordt in dozen vervoerd. Deze dozen mooi inpakken en een leuk lint eromheen. Vervolgens alles bezorgen bij de verzorgingstehuizen. Maak een afspraak met de organisatie en ga langs om kennis te maken met de bewoners en met de begeleiding. Maak met de begeleiding een afspaak wanneer het event kan plaats vinden. Vraag ook of ze nog ideeen hebben en waar je rekening mee moet houden. (2 uur) - Hierbij zal eventueel begeleiding nodig zijn Ga inkopen doen voor de paasstukjes. Denk aan takken, eieren, veren en schuim waar je het inprikt. Denk ook aan hoe je het gaat inpakken (doorzichtig folie met een strik eromheen) en regel vele tassen om het te vervoeren (6 uur) Inkopen doen voor paasontbijt. Lekkere broodjes, eitje, ontbijtkoek, paasstol en pakje juice. Haal dozen, waar je het ontbijt in kan vervoeren en spullen om die doos leuk aan te kleden. Denk aan servetten die je als ondergrond in de doos legt, zodat daar het ontbijt op kan liggen. Regel verf om de dozen te schilderen (6 uur) 4 Het klaarmaken: 1 groep gaat alle paasstukjes inelkaar zetten, mooi maken en inpakken. De andere groep gaat alle dozen schilderen waar het ontbijt in komt (in een paassfeertje) (8 uur) Pasen!! s Ochtendsvroeg gaan jullie het ontbijt klaarmaken en in de dozen inpakken. Vervolgens gaan jullie in groepen het ontbijt met de paasstukjes langsbrengen bij de verzorgingstehuizen. (8 uur) 30 uur waarvan 3 uur met eventuele begeleiding.

7 Reünie Diakist/foto s mooie herinneringen Een familie/kennissen reünie op verzorgingstehuizen en het draaien van oude dia s/ of powerpointpresentatie maken met achterliggende verhalen. Ouderen Bewoners interviewen, dia s ophalen, programma maken, verhalen samenstellen door andere familieleden te interviewen, uitnodiging maken, inkopen doen (drank en hapjes) Afspraak maken met verzorgingtehuis om de kennis te maken met de begeleiders en bewoners. Vragen aan de bewoners wie ze graag weer willen zien. Met de organisatie adressen en telefoonnummers van familie en kennissen opvragen. Een datum met de organisatie afspreken wanneer de diashow gehouden wordt en gepresenteerd gaat worden voor de ouderen. (6 uur) Alle familieleden bellen om te vragen of ze foto s willen doorsturen/mailen met een verhaaltje erbij. Ze meteen uitnodigen voor de dia/powerpointpresentatie (6 uur) Als alle foto s en verhalen binnen zijn er een leuke dia/ powerpoint van maken met teksten of korte verhaaltjes erbij van de familie of kennissen. Oefenen hoe jullie hem gaan presenteren, lees bij sommige foto s bijvoorbeeld het verhaaltje voor, die de famillie erbij heeft gestuurd. (8 uur) Als de presentatie klaar is weer een afspraak maken met de organisatie om hem aan hen te laten zien. Vragen om eventuele aanpassingen of feedback. (2 uur) -Hierbij zal eventueel begeleiding nodig zijn De presentatie helemaal afmaken en alle kennissen en familie nog een keer mailen voor de grote dag (2 uur) De grote middag! Ervoor zorgen dat de ruimte er netjes uitziet. Helpen met drankjes en hapjes, de familie of kennissen welkom heten. De presentatie geven op een beamer weergeven zodat het allemaal goed en groot in beeld wordt gebracht. Na de presentatie alles netjes opruimen. (6 uur) Hierbij zal eventueel begeleiding nodig zijn. 30 uur waarvan 14 uur met eventuele begeleiding. Toelichting: Breng de presentatie enthousiast en wees creatief met het maken van de presentatie. Vraag ook soms je mentor om advies of tips. Heb er vooral veel plezier in.

8 Creëer samen een super toneelstuk voor kinderen! Joop van den Ende, u krijgt concurrentie! Een geheel eigen toneelstuk maken bestemd voor jonge kinderen, van het verzinnen van tekst tot aan het maken van het decor. peuters (peuterspeelzalen), kleuters, onderbouwklassen a. (kinder)boek als basis en deze vertalen in een toneelstuk. b. feestdagen toelichten en deze in een eigentijds jasje verwerken. c. actueel onderwerp Kiezen van een onderwerp (zie hierboven) (1 uur) Het formuleren van een boodschap Wat is de conclusie van de toneelstuk? (1 uur) Verwerk de boodschap in een verhaal. (5 uur) Verzin tekst bij het verzonnen verhaal. (3 uur) Rollen verdelen (1 uur) Oefenen van het toneelstuk: Datum prikken voor generale repetitie (5 uur) Attributen en decor maken. Zorg voor eigen spullen. (5 uur) Generale repetitie; voor eigen klas. Vraag om verbeteringspunten! (1 uur) Eventuele wijzigingen toepassen (naar aanleiding van de generale repetitie) (1 uur) 10. Datum afspraken bevestigen (1 uur) 1 4x optreden ( 4 verschillende locaties: reistijd, decor opbouwen, omkleden, presenteren etc.) (6 uur) - Hierbij zal eventueel begeleiding nodig zijn 30 uur waarvan 6 uur met eventuele begeleiding. Toelichting: Probeer in je achterhoofd te houden dat het jonge kinderen zijn. Maak het voor hen leuk, maar vooral begrijpelijk! Creëer ook een mooi decor & attributen, zodat het visueel aantrekkelijk is voor de kids. Maak het toneelstuk voor hele jonge kinderen (peuters) maximaal 20 minuten! Tip: Moeite met een onderwerp of een verhaal maken? Kijk naar een kinderprogramma s. Dora, Bumba, Bob de Bouwer, Sesamstraat etc. Wat vertellen zij in hun programma? Op welke manier wordt dit gedaan?

9 Creëer samen een eigentijds toneelstuk voor ouderen! Klassieke boeken worden omgetoverd tot een sprankelend optreden! Een geheel eigen toneelstuk maken bestemd voor ouderen, van het verzinnen van tekst tot aan het maken van het decor bejaarden, ouderen van verzorgingstehuizen Een klassiek boek vormt de basis dat vertaald wordt in een toneelstuk. optie ( Actueel onderwerp voorbeeld verloop van communicatie toen en nu ) Afspraak regelen met bewoners via maatschappelijke organisatie (1 uur) Bewoners (max. 4 personen) interviewen Welk boek vond u vroeger geweldig? Informatie winnen over wat zij graag willen zien (3 uur) - Hierbij zal eventueel begeleiding nodig zijn Boek uitkiezen naar aanleiding van de interviews. Korte samenvattingen lezen. (3 uur) Het formuleren van een boodschap Wat is de conclusie van de toneelstuk?. (1 uur) Verwerk de boodschap in een verhaal. Eventueel meerdere verhaallijnen verwerken tot 1 verhaal. (5 uur) Verzin tekst bij het verzonnen verhaal. (4 uur) Rollen verdelen. (1 uur) Oefenen van het toneelstuk: Datum prikken voor generale repetitie (4 uur) Attributen en decor maken. Zorg voor eigen spullen.) 4 uur) 10. Generale repetitie; voor eigen klas (1 uur) 1 Eventuele wijzigingen toepassen (naar aanleiding van de generale repetitie) (1 uur) 12 Datum afspraken bevestigen (1 uur) - Hierbij zal eventueel begeleiding nodig zijn 13 3x optreden ( 3 verschillende locaties: reistijd, decor opbouwen, omkleden, presenteren etc.) (6 uur) - Hierbij zal eventueel begeleiding nodig zijn 30 uur waarvan 10 uur met eventuele begeleiding. en als de leerlingen de paasstukjes en het ontbijt langs komen brengen eventueel helpen. Toelichting: Probeer in je achterhoofd te houden dat het niet te ingewikkeld moet worden. Ouderen vinden het al geweldig dat jullie voor hen optreden! Maak het verhaal herkenbaar, verwijs naar het jullie inspiratie(boek)! Creëer ook een mooi decor. Kom je in tijdnood? Maak je personage compleet door tot op de puntjes juist gekleed te zijn. Maak het toneelstuk maximaal 20 minuten!

10 Pimp mijn eigen huis en tuin! Groene vingers en creatieve stylisten gezocht!. Een kleine metamorfose realiseren in huizen en of tuintjes van ouderen. zelfstandige ouderen, ouderen die een eigen woning hebben of organisaties zelf Door het verzamelen van spullen bij tuincentra, wooncentra of anders en deze te gebruiken om het huis en of tuin van deze ouderen zomerklaar te maken. Vrolijke potten i.p.v. planten op een bruin schoteltje, kleurige linten om een vaas etc. Leuke fotolijsten plaatsen. Afspraak regelen met bewoners via maatschappelijke organisatie (1 uur) Bewoners (max. 4 personen) interviewen. Wat wilt u graag anders zien in uw huis en/ of tuintje? Informatie winnen over wat zij missen in hun omgeving (4 uur) Hierbij zal eventueel begeleiding nodig zijn Maak een metamorfose plan per bewoner. Maak ook een klein plattegrond van de verandering, die jullie willen toepassen. (4 uur) Verzamel spullen bij verschillende wooncentra en tuincentra. Andere manieren mag natuurlijk ook (oude spullen van tantes en ooms etc.). (8 uur) Afspraak regelen met bewoners via maatschappelijke organisatie: Datum voor de metamorfose (1 uur) Hierbij zal eventueel begeleiding nodig zijn Metamorfose uitvoeren (per bewoners ruim 2 uur). Foto s maken voor en na de metamorfose. Schoonmaken etc. (8 uur) Hierbij zal eventueel begeleiding nodig zijn Foto s verzamelen. Creëer een leuke herinnering (fotocollage, folder etc.) per metamorfose. (5 uur) 8. Geef deze kleinigheidje aan de bewoners. (1 uur) 30 uur waarvan 13 uur met eventuele begeleiding. Toelichting: Vraag gerust wat de bewoners wel en niet willen. Maak het jezelf ook niet te moeilijk, kleine veranderingen hebben ook groots effect. Zorg ervoor dat het huis gezellig en warm wordt door wat kleur toe te passen bijvoorbeeld met verse bloemen. Tip: Kijk naar Eigen Huis en Tuin voor inspiratie

11 Alle leuke herinneringen worden door jou vastgelegd in het jaarboek! Een jaarboek samenstellen van bewoners van bejaardentehuis of verzorgingstehuis. bejaarden, ouderen van verzorgingstehuizen 1 bejaardentehuis ontvangt van een jaarboek, die zelf door de leerlingen gecreëerd wordt. Items als de leukste verpleger, hechte vriendschappen, speciale gebeurtenis van afgelopen jaar etc.. Voorbereiding interview. Wat is het onderwerp? Wat kan aan het verhaal toegevoegd worden? Wees creatief en probeer leuke vragen en items te verzinnen. (8 uur) Afspraken regelen met bejaarden- of verzorgingstehuis. Maak meerdere afspraken, want anders wordt het teveel voor de bewoners. Zo kun je ook voor de volgende bezoek in andere onderwerpen verdiepen. (1 uur) Hierbij zal eventueel begeleiding nodig zijn Maak binnen de groep een rolverdeling. Wie doet wat? (1 uur) Bewoners interviewen. Maak ook foto s en vraag naar oude foto s (bewoners of verzorgingstehuis) en eventueel ander materiaal. Bedenk hoe je het jaarboek wil indelen (inhoud & inleiding) en ook de lay-out. (3 uur) Verzamel alle informatie. Kies welke informatie leuk is voor de bewoners en creëer een leuk verhaal, item, persbericht etc. Ben je handig met grafische programma s? Maak de foto s dan helemaal af! Jij hebt het jaarboek helemaal in de hand! (6 uur) Voeg alle verhalen bij elkaar naar aanleiding van de indeling, die je gemaakt hebt. Controleer nog op aanpassingen. (3 uur) Maak een hippe voor- en achterkant. Vermeld de organisatie, datum en jullie namen. (2 uur) Is het jaarboek af? Samen overhandig je het jaarboek aan de organisatie (1 uur) Hierbij zal eventueel begeleiding nodig zijn 30 uur waarvan 2 uur met eventuele begeleiding. Toelichting: In het jaarboek draait het om de bewoners van de desbetreffende bejaarden- of verzorgingstehuis. Probeer dus onderwerpen te verzinnen, die de bewoners ook aanspreken. Tip: Loop je vast met het verzinnen van items? Voor inspiratie snuffel je gewoon door oude tijd schriften.

12 Adopteer een kinderboerderij! Een kinderboerderij onder handen nemen en zomerklaar maken. dieren op de boerderij, organisatie en bezoekers Je fungeert als klusser, verzorger en schoonmaker. Jouw taak is de kinderboerderij verzorgd, toonbaar en gezellig op te knappen. Daar waar nodig is, wordt je ingezet. Afspraak maken met organisatie kinderboerderij. (1 uur) Bezoek afleggen aan de kinderboerderij. Kennismaken met dieren en verzorgers, maar vooral de omgeving. Goed bekijken wat onder handen genomen moet worden. (2 uur) Hierbij zal eventueel begeleiding nodig zijn Plan maken (in overleg) wat opgeknapt kan worden (schilderwerk of timmerwerk) (2 uur) Hierbij zal eventueel begeleiding nodig zijn Plan maken welke ruimtes en gedeeltes van de boerderij je allemaal zult opruimen. (2 uur) Plannen uitvoeren (verdeeld over meerdere dagen). (10uur) Hierbij zal eventueel begeleiding nodig zijn Prik een datum voor een open dag (woensdagmiddag). Limonade en koekjes voor jonge kinderen en ouders. (1 uur) Hierbij zal eventueel begeleiding nodig zijn Voorbereiding open dag: een (vrolijke, maar simpel) poster ontwerpen, ophangen in de omgeving en in brievenbussen deponeren. Maak in overleg een programma voor de open dag. Bezoekers kunnen in- en uitlopen, maar op een bepaald tijdstip is het bijvoorbeeld voedertijd voor varkens. Maak eventueel versiering. Inkopen doen. (7 uur) 8. Open dag! (inclusief voorbereiden open dag) (5 uur) 30 uur waarvan 15 uur met eventuele begeleiding. Toelichting: Belangrijk is dat duidelijke afspraken worden gemaakt, wat wel en niet mogelijk is. Het verzorgen van dieren is onder begeleiding! De open dag is behalve een gezellige familieuitje, ook ideaal om de nieuwe kinderboerderij te presenteren. Tip: Toevallig in bezit van ouderwets fotocamera (Polaroid)? Voor een kleine bijdrage (dat naar de kinderboerderij gaat) kunnen kinderen op de foto met haar of zijn lievelingsdier.

13 Rommelmarkt : Geef je oude spullen een 2e kans! Jouw rommel is mijn aanwinst Een rommelmarkt organiseren, waarbij de opbrengst naar een goed doel gaat! Een goed doel, vrije keuze. Leerlingen verzamelen oude spullen (van lampen tot aan schilderijen), die op de markt verkocht worden en d.m.v. een veiling of modeshow worden ook spullen aangeboden. Of ga met een theezakje de stad in en ruil deze om bij winkels voor iets anders. Datum prikken en locatie zoeken voor de rommelmarkt. (2 uur) Flyer ontwerpen voor het evenement. (3 uur) Spullen verzamelen: zelfstandige winkels, huishoudens etc. of ga de stad in om een theezakje om te ruilen voor andere spullen die de winkel te beiden heeft. Je zult verbaasd zijn wat je al niet meekrijgt! Geef de mensen ook een flyer, zodat je een referentie hebt en meteen reclame maakt voor de dag! (12 uur) Maak een programma indeling: modeshow, veiling of iets anders dat extra waarde toevoegt aan het evenement. Entertainment maakt de rommelmarkt plezierig & dan is men ook geneigd om meer te doneren! (5 uur) Flyers rondbrengen. Reclame maken voor de rommelmarkt. Maak zoveel mogelijk mensen enthousiast. (2 uur) Oefenen van activiteiten (bijvoorbeeld act of modeshow). (4 uur) Rommelmarkt (inclusief uiteen zetten van de markt) (7 uur) Hierbij zal eventueel begeleiding nodig zijn 30 uur waarvan 7 uur met eventuele begeleiding. Toelichting: Belangrijk is dat de rommelmarkt niet standaard wordt. Zorg voor vermaak! Tip: Nodig familie, vrienden, buren en kennissen uit! Zij zijn natuurlijk apetrots op jullie en willen absoluut een kleine bijdrage doneren voor al het harde werk.

14 Ontwerp een levensecht spel voor peuters of kleuters! Het maken van bijzondere spellen, die per peuterspeelzaal uniek is Peuterspeelzalen, peuters, kleuters Het creëren van spellen, die speciaal gebaseerd is op de peuters van de desbetreffende peuterspeelzaal. Enkele voorbeelden: Maken van memorie kaarten, waarbij de plaatjes verbonden zijn met de peuters. Juf Anna komt erin voor, Knuffelbeer Jantje staat erop etc. Puzzels maken, waarop de kleuterklas afgebeeld staat of de school etc. Afspraak maken met peuterspeelzaal (1 uur) Bezoekje brengen aan peuterspeelzaal. Ontmoet de juffen en kinderen, verken de omgeving. Wellicht dat je inspiratie opdoet. (3 uur) Hierbij zal eventueel begeleiding nodig zijn Onderzoek doen naar kinderspellen. Waarmee speelden kinderen vroeger mee? Hoe maak je dit levensecht? (4 uur) Brainstormen ideeën voor spellen. Korte toelichting uitwerken voor peuterspeelzaal. Afspraak maken met de juf. (5 uur) Ideeën voorleggen en bespreken. De leukste ideeën uitvoeren (na toestemming). (2 uur) Hierbij zal eventueel begeleiding nodig zijn) Spel(len) maken. Afspraak maken met de juf (10 uur) Spellen uitproberen met de kinderen (3 uur) Hierbij zal eventueel begeleiding nodig zijn) 30 uur waarvan 8 uur met eventuele begeleiding. Toelichting: Onthoud dat jonge kinderen hiermee moeten spelen! Maak het makkelijk, begrijpelijk en groot. Hoe groter des te mooier voor de kinderen Tip: Surf op internet naar kinderspellen of vraag het aan je opa en oma. Bekijk de speelgoed van je kleine broertje of zusje en vraag jezelf af Hoe maak ik het speciaal voor hem of haar?

15 Game time! Een week game time op ander niveau! Twee spelmiddagen in 1 week, speciaal voor ouderen Bejaarden, ouderen van verzorgingstehuis 1 middag is bingomiddag. 1 uur lekker ouderwets bingo spelen, waar aparte prijzen te win nen valt. Half uurtje wandelen, opruimknecht tot uw beschikking, kleinigheidje voor de klein kinderen etc. 1 middag muziekdag D.m.v. interviews onderzoek je welke liedjes de bewon ers leuk vinden. Hiervan maak je een flitsende quiz van (inclusief buzzer). Winnaar ontvangt de verzamel CD.( Aanvullend een dansavond! ) Afspraak maken met 1 maatschappelijke organisatie (1 uur) Bewoners interviewen. Naar welke muziek luisterde u vroeger naar? Informatie winnen over de muziek van toen. (3 uur) Hierbij zal eventueel begeleiding nodig zijn Nummers downloaden naar aanleiding van de interviews. (2 uur) Flitsende quiz maken, waarin de liedjes verwerkt worden (4 uur) Prijzen verzinnen voor de verschillende spellen. (1 uur) Takenverdeling Wie doet wat? op tijdens een spelmiddag. Indeling programma van middag 1 en (2 uur) Afspraak maken met maatschappelijke organisaties (1 uur) 8. Game Time! 3 verschillende locaties, per week 6 uur (18 uur) Hierbij zal eventueel begeleiding nodig zijn) 30 uur waarvan 9 uur per week met eventuele begeleiding. Toelichting: Houd rekening met de ouderen. Zij zullen rustig aan doen en wellicht niet alles onthouden. Alles gaat wat langzamer, dus prop het programma niet vol!

16 Laat wensen uitkomen!! De wensen van bewoners in vervulling laten gaan Ouderen, bejaarden. De wensen van de bewoners uit laten komen. Het zijn kleine wensen zoals nog een keer in een pannekoekenhuis eten of wentelteefjes maken, een lekkere wandeling, naar de film enz. Hangt van de wensen af. Het is mogelijk meerdere wensen te vervullen.

MAATSCHAPPELIJKE STAGE HAARLEM UITGEWERKTE PROJECTEN 30 UUR

MAATSCHAPPELIJKE STAGE HAARLEM UITGEWERKTE PROJECTEN 30 UUR Help de Dierenbescherming Pimp de lespakketten voor de basisschool Vernieuwen en aanpassen van de lespakketten van de Dierenbescherming en leuke interactieve dingen bedenken om de lessen leuker te maken.

Nadere informatie

! LERAREN HANDBOEK!!! 1e Editie, 2014

! LERAREN HANDBOEK!!! 1e Editie, 2014 LERAREN HANDBOEK 1e Editie, 2014 1. Je eerste Workshop Om te beginnen In dit Leraren Handboek vind je een paar tips en tricks die je kunnen helpen bij het voorbereiden van je workshop. Als je nog nooit

Nadere informatie

2 > Kerndoelen 11. 4 > Aan de slag 15. 5 > Introductie van de manier van werken 22. 6 > Mogelijke werkvormen en de plaats op het rooster 27

2 > Kerndoelen 11. 4 > Aan de slag 15. 5 > Introductie van de manier van werken 22. 6 > Mogelijke werkvormen en de plaats op het rooster 27 Inhoud 1 > Uitgangspunten 9 2 > Kerndoelen 11 3 > Materialen 12 4 > Aan de slag 15 5 > Introductie van de manier van werken 22 6 > Mogelijke werkvormen en de plaats op het rooster 27 7 > Waarom samenwerkend

Nadere informatie

Activiteitenprogramma DAGBESTEDING CASTRICUM. voor mensen met een beperking

Activiteitenprogramma DAGBESTEDING CASTRICUM. voor mensen met een beperking Activiteitenprogramma DAGBESTEDING CASTRICUM voor mensen met een beperking Overzicht activiteiten maandag ochtend bakken, computer dinsdag ochtend tekenen & schilderen, creatief met papier, winkel, computer

Nadere informatie

Business Ondernemingsplan opstellen en uitvoeren. Inleiding

Business Ondernemingsplan opstellen en uitvoeren. Inleiding Inleiding Nederland heeft meer ondernemers nodig, zeker nu met de economische crises. Jongeren worden in Nederland vooral opgeleid om te werken voor een baas, maar in werkelijkheid wordt 1 op de 8 jongeren

Nadere informatie

HET KLOKHUIS ZOEKT ONTWERPERS

HET KLOKHUIS ZOEKT ONTWERPERS HET KLOKHUIS ZOEKT ONTWERPERS Lesbrief Naam Groep Naam ontwerpteam Iedereen aan tafel Bij jullie thuis staat vast een tafel in de woon- of eetkamer. Ook hebben jullie vast stoelen, bestek en servies. Allemaal

Nadere informatie

Gewoon zo! WONEN: HOE ONTMOET JE BUURTBEWONERS?

Gewoon zo! WONEN: HOE ONTMOET JE BUURTBEWONERS? Gewoon zo! WONEN: HOE ONTMOET JE BUURTBEWONERS? Inhoud WELKE INFORMATIE VIND JE IN DIT BOEKJE? Bladzijde 3 - Waarom een boekje over je buurt? Bladzijde 4 - Ontdek je buurt Bladzijde 6 - Een buurtkaart

Nadere informatie

Organiseer een feestdag!

Organiseer een feestdag! Er is altijd wel reden om een feestje te vieren. Ook op school. Maar hoe organiseer je een spetterend feest? Bijvoorbeeld een klassenavond of een speciale feestdag? Daarover gaat deze lesbrief. TIP! Nog

Nadere informatie

Lesbrief voor leerlingen: hoe ontwerp je een omslag voor een boek

Lesbrief voor leerlingen: hoe ontwerp je een omslag voor een boek Lesbrief voor leerlingen: hoe ontwerp je een omslag voor een boek KIEZEN Een goed begin is het kiezen van het juiste boek. Er zijn zo veel mooie verhalen waardoor het soms lastig is om een goede keuze

Nadere informatie

Handleiding les 1: Een verhaal schrijven over jouw dag in 2034 voor een toekomsttentoonstelling

Handleiding les 1: Een verhaal schrijven over jouw dag in 2034 voor een toekomsttentoonstelling Handleiding les 1: Een verhaal schrijven over jouw dag in 2034 voor een toekomsttentoonstelling Deze schrijfles sluit aan bij het Nieuwsbegriponderwerp van deze week: Vuurwerk bij Oud en Nieuw. De schrijftaak

Nadere informatie

Januari 2011 VERWENMOMENT

Januari 2011 VERWENMOMENT Januari 2011 VERWENMOMENT Galerijtip van de maand: VERWENMOMENT Januari is voor heel wat jeugdleiders examenmaand. De ideale gelegenheid om de Jeugd Rode Kruiskindjes eens iets voor de leiding te laten

Nadere informatie

De spreekbeurt. In welke groepen wordt een spreekbeurt gehouden? De spreekbeurt wordt gehouden in de groepen 5 t/m 8.

De spreekbeurt. In welke groepen wordt een spreekbeurt gehouden? De spreekbeurt wordt gehouden in de groepen 5 t/m 8. De spreekbeurt mei 2011. Wat is een spreekbeurt? Onder een spreekbeurt verstaan we een vertelbeurt voor de klas. De leerling leert in het openbaar voor een groep te durven spreken over een bepaald onderwerp.

Nadere informatie

Ontwikkelingskansen voor ieder kind! Boodschappen. Kansen in kinderen. Boodschappen. voor ouders. Kansen in kinderen

Ontwikkelingskansen voor ieder kind! Boodschappen. Kansen in kinderen. Boodschappen. voor ouders. Kansen in kinderen Ontwikkelingskansen voor ieder kind! voor ouders Voorwoord doen met kinderen in de supermarkt is heel leuk. Je moet alleen geen haast hebben! In het thema staat de supermarkt en alles wat je daar kunt

Nadere informatie

Project Verwenmorgen voor ouderen organiseren Groepen van 5 leerlingen Totaal: 560 minuten

Project Verwenmorgen voor ouderen organiseren Groepen van 5 leerlingen Totaal: 560 minuten Project Verwenmorgen voor ouderen organiseren Groepen van 5 leerlingen Totaal: 560 minuten Inleiding en werkwijze: De meeste ouderen vinden het leuk om samen met jongeren iets te doen. Op deze manier hebben

Nadere informatie

Uitnodigingen en promotie

Uitnodigingen en promotie Oriëntatie Wat ga je doen? Het is bijna zover, nog even en dan denderen de zeepkisten over het parcours. Wie wint er? Wie komt er heelhuids over de finish? Voor het zover is moeten er nog een aantal dingen

Nadere informatie

Presenteren. Oriëntatie

Presenteren. Oriëntatie Oriëntatie Dit ga je doen Je gaat een stand (marktkraam) inrichten om te laten zien wat je gedaan hebt tijdens dit project en wat je eindresultaat is. Je probeert jullie stand zo te maken dat het aantrekkelijk

Nadere informatie

Wat moet je doen? Lees de informatie in dit pakketje

Wat moet je doen? Lees de informatie in dit pakketje AFVAL Wat moet je doen? Lees de informatie in dit pakketje Zoek meer informatie op de computer en bekijk filmpjes over het onderwerp (achterin deze lesbrief staan websites en links voor filmpjes) Overleg

Nadere informatie

Waar groeit mijn eten? handleiding afsluitende les

Waar groeit mijn eten? handleiding afsluitende les Waar groeit mijn eten? handleiding afsluitende les Uitgave: Amsterdams NME Centrum Waar groeit mijn eten? handleiding - afsluitende les Ontwikkeld in opdracht van Vereniging Boerenstadswens www.boerenstadswens.nl

Nadere informatie

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S 2 Ik en autisme In het vorige hoofdstuk is verteld over sterke kanten die mensen met autisme vaak hebben. In dit hoofdstuk vertellen we over autisme in het algemeen. We beginnen met een stelling. In de

Nadere informatie

Oefenen 1 punt verdienen Onderwerpen van de presentaties

Oefenen 1 punt verdienen Onderwerpen van de presentaties Presenteren vmbo-4 Presenteren is aan de ene kant een kunst de één is er beter in dan de ander maar aan de andere kant valt of staat elke presentatie met een goede voorbereiding en veel oefening. Bij presenteren

Nadere informatie

JE EIGEN BUURT OMSTREEKS 1935

JE EIGEN BUURT OMSTREEKS 1935 1 VIDEO/FILM Maak een video over jouw buren of buurt over de tijd van ongeveer 1930-1935. Enkele ideeën: Interview met buurtbewoner Misschien wonen er nog wel mensen in jouw buurt die je kunt interviewen

Nadere informatie

Sectorwerkstuk 2012-2013

Sectorwerkstuk 2012-2013 Sectorwerkstuk 2012-2013 Namen: ---------------------------------------------------------------------------------------- Klas: -------------------- Sector: --------------------------------------------

Nadere informatie

Kom in actie! voor kinderen in Albanië

Kom in actie! voor kinderen in Albanië Kom in actie! voor kinderen in Albanië Voor alle kinderen in Albanië een! Ben je tussen de 10 en 13 jaar? Doe dan mee met onze actie! Stichting Antwoord wil graag dat iedereen weet dat de Here Jezus van

Nadere informatie

Zorg dat je een onderwerp kiest, waarvan je echt meer wilt weten. Dat is interessanter, leuker en makkelijker om mee bezig te zijn.

Zorg dat je een onderwerp kiest, waarvan je echt meer wilt weten. Dat is interessanter, leuker en makkelijker om mee bezig te zijn. Werkstukwijzer Deze werkstukwijzer helpt je om een werkstuk in elkaar te zetten. Je vult eerst een formulier in. Op dit formulier komt te staan waar je werkstuk over gaat en hoe je het aanpakt. Met behulp

Nadere informatie

Hoe organiseer ik een. Sponsoractie? Handleiding voor scholen

Hoe organiseer ik een. Sponsoractie? Handleiding voor scholen Hoe organiseer ik een Sponsoractie? Handleiding voor scholen Hoe organiseer ik een sponoractie? Super dat jij een actie met jouw school wil starten! Wij zien een wereld voor ons waarin mensen zichzelf

Nadere informatie

Perspectief 3 e editie 3 hv Project duurzaamheid

Perspectief 3 e editie 3 hv Project duurzaamheid Perspectief 3 e editie 3 hv Project duurzaamheid 1. Start Duurzaam leven is belangrijk. Als we dat niet doen, is de aarde in de toekomst niet meer leefbaar. De gevolgen van onze leefstijl zijn nu al te

Nadere informatie

Het houden van een spreekbeurt

Het houden van een spreekbeurt Het houden van een spreekbeurt In deze handleiding staan tips over hoe je een spreekbeurt kunt houden. Waar moet je op letten? Wat moet je wel doen? En wat moet je juist niet doen? We hopen dat je wat

Nadere informatie

Spreekbeurt, en werkstuk

Spreekbeurt, en werkstuk Spreekbeurt, krantenkring en werkstuk Dit boekje is van: Datum spreekbeurt Datum krantenkring Inleverdatum werkstukken Werkstuk 1: 11 november 2015 Werkstuk 2: 6 april 2016 Bewaar dit goed! Hoe bereid

Nadere informatie

Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken

Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken - 2 - Weer huiswerk? Nee, deze keer geen huiswerk, maar een boekje óver huiswerk! Wij (de meesters en juffrouws) horen jullie wel eens mopperen als je huiswerk opkrijgt.

Nadere informatie

Tijdrovers. Inleiding. Opzet van deze lesbrief. Door Caroline Wisse-Weldam

Tijdrovers. Inleiding. Opzet van deze lesbrief. Door Caroline Wisse-Weldam Door Caroline Wisse-Weldam Inleiding Tijdrovers Na een mooie lange zomer is de school weer begonnen. Misschien ben je met een beetje tegenzin gestart, maar hopelijk heb je er zin in. Je ziet van welke

Nadere informatie

HELP DE KINDERBOEKEN AMBASSADEUR! Tips en kansen voor de leesconsulent van de Bibliotheek op school

HELP DE KINDERBOEKEN AMBASSADEUR! Tips en kansen voor de leesconsulent van de Bibliotheek op school HELP DE KINDERBOEKEN AMBASSADEUR! Tips en kansen voor de leesconsulent van de Bibliotheek op school Beste leesconsulent, Jan Paul Schutten onze enige echte kinderboekenambassadeur- heeft een geweldige

Nadere informatie

zo maak je een prachtige Femma-stand

zo maak je een prachtige Femma-stand zo maak je een prachtige Femma-stand 1 zo maak je een prachtige femma-stand Elke groep krijgt regelmatig de vraag om op een activiteit in de gemeente een standje te zetten: op de avondmarkt, kermis, boekenbeurs,

Nadere informatie

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent?

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent? Workshop Handleiding Verhalen schrijven wat is jouw talent? Inhoudsopgave Hoe gebruik je deze workshop? Hoe kun je deze workshop inzetten in je klas? Les 1: Even voorstellen stelt zich kort voor en vertelt

Nadere informatie

What s up Zuiderzeeland? aardrijkskunde, praktische opdracht

What s up Zuiderzeeland? aardrijkskunde, praktische opdracht What s up Zuiderzeeland? Aardrijkskunde praktische opdracht praktisch onderzoek in zuiderzeeland 4 HV Naam: Klas: In dit onderdeel ga je zelf met je groepje op onderzoek. Je hebt geleerd dat Waterschap

Nadere informatie

De Olympische SKOS Spelen

De Olympische SKOS Spelen Activiteit groep 1 t/m 4 alle SKOS-locaties Zomervakantie week 1: 7 t/m 11 juli De Olympische SKOS Spelen De eerste week van de zomervakantie staat helemaal in het teken van sport en spel. Alle kinderen

Nadere informatie

Dag van Respect & Twinning

Dag van Respect & Twinning Dag van Respect & Twinning In contact met een klas aan de andere kant van de wereld De Dag van Respect heeft in samenwerking met Cordaid Kinderstem, een lesprogramma ontwikkeld om vorm en inhoud te geven

Nadere informatie

ZORGELOOS OP UITJE, VOOR OUDERS EN BEGELEIDING VAN AUTISTISCHE KINDEREN

ZORGELOOS OP UITJE, VOOR OUDERS EN BEGELEIDING VAN AUTISTISCHE KINDEREN ZORGELOOS OP UITJE, VOOR OUDERS EN BEGELEIDING VAN AUTISTISCHE KINDEREN Inhoud: - Zorgeloos op uitje -Wat is autisme? - Wat houd een uitje precies in? - 15 TIPS om uw uitje tot een succes te maken Marinka

Nadere informatie

Beurstraining Starting Smart Together

Beurstraining Starting Smart Together Beurstraining Starting Smart Together Essent ia l Toget her Ivar van Asten Ondernemerscoach Organisator en inspirator Spreker en dagvoorzitter Teamontwikkelaar Ervaringsgerichte trainer Legger van verbindingen

Nadere informatie

Werkwijzer Verslagkring:

Werkwijzer Verslagkring: Werkwijzer Verslagkring: 1. Je maakt een tweetal. 2. Met zijn tweeën kies je een onderwerp, waarin jullie je willen verdiepen en waarover jullie meer willen weten. 3. Samen ga je op zoek naar informatie

Nadere informatie

Opening van het thema op vrijdag 5 november.

Opening van het thema op vrijdag 5 november. Grote Klus Thema : Lekker Fit Als je 5 opdrachten maakt en laat aftekenen, mag je meedoen met een leuke en gezonde activiteit in het restaurant. Als je de grote klus met een groepje maakt, moet je meer

Nadere informatie

hoge stroming Fase Ontdek en onderzoek

hoge stroming Fase Ontdek en onderzoek Groep 7 & 8 Team van maximaal 4 leerlingen Leerling materiaal TECHNIEK TOERNOOI hoge stroming Fase Ontdek en onderzoek Verdeel de rollen Je werkt in een groepje van vier leerlingen. Iedereen in je groepje

Nadere informatie

Theater/Bioscoop De Nieuwe Kolk

Theater/Bioscoop De Nieuwe Kolk Theater/Bioscoop De Nieuwe Kolk Reclame maken, doe je zo! Groep 6 Les 2 Cameratechnieken en Logo maken Les 1 Cameratechnieken en logo maken Samenvatting van de les De leerlingen leren in deze les hoe reclames

Nadere informatie

Lesbrief verslaving aan games of sociale media

Lesbrief verslaving aan games of sociale media Lesbrief verslaving aan games of sociale media Tijd: 45 55 minuten Leerjaar 1-Profiel1,2,3 Introduceer het onderwerp kort: gamen en actief zijn op sociale media zijn superleuk. Hoe komt dat eigenlijk?

Nadere informatie

Sociaal netwerk. Handleiding voor begeleiders

Sociaal netwerk. Handleiding voor begeleiders Sociaal netwerk Handleiding voor begeleiders Algemene tips voor begeleider Het beste uit jezelf! Philadelphia vindt het belangrijk dat cliënten zich net als ieder ander mens kunnen ontwikkelen. Hierbij

Nadere informatie

Naschoolse activiteiten Jeugdcentrum Goese Polder

Naschoolse activiteiten Jeugdcentrum Goese Polder Naschoolse activiteiten Jeugdcentrum Goese Polder Wanneer? Wat? Wie? Dinsdag 7 april 15.15 17.00 uur Woensdag 8 april 14.00 15.00 uur Woensdag 8 april 15.15 17.00 Maandag 13 april 15.15 17.00 uur Dinsdag

Nadere informatie

Kern 3: doos-poes-koek-ijs

Kern 3: doos-poes-koek-ijs Kern 3: doos-poes-koek-ijs In deze kern leert uw kind: Letters: d - oe - k - ij z Woorden: doos, poes, koek, ijs, zeep Herhaling van de letters van kern 1 en 2 Deze nieuwe woorden en letters worden aangeboden

Nadere informatie

De laatste wens van Maarten Ouwehand

De laatste wens van Maarten Ouwehand De laatste wens van Maarten Ouwehand Een verhalend ontwerp voor CKV waarin leerlingen op school een museum ontwerpen, inrichten en openen. Gemaakt voor en door: Andreas College Katwijk en Bureau voor Educatief

Nadere informatie

Maak samen een glossy groep 8

Maak samen een glossy groep 8 Maak samen een glossy groep 8 Er zijn hieronder werkbladen voor: brainstorm & mindmap om inhoud te bepalen voor het tijdschrift persoonlijke pagina maken interview meester, juf of klasgenoten een echte

Nadere informatie

Juf Sabine en juf Maaike

Juf Sabine en juf Maaike Je moet daar heel wat voor kunnen: - Je moet goed kunnen lezen - En ook goed begrijpen wat je leest - Je moet goed kunnen opzoeken - En goed kunnen kiezen wat je wel en niet nodig hebt. - Je moet je verhaal

Nadere informatie

Het Sectorwerkstuk 2015-2016

Het Sectorwerkstuk 2015-2016 Het Sectorwerkstuk 2015-2016 Inhoud Inleiding... 3 Het Sectorwerkstuk... 4 De opbouw... 4 De voorbereiding... 5 Het onderzoek... 6 De verwerking... 7 De presentatie... 7 Het filmpje... 7 Het werkstuk...

Nadere informatie

Werkboek Het is mijn leven

Werkboek Het is mijn leven Werkboek Het is mijn leven Het is mijn leven Een werkboek voor jongeren die zelf willen kiezen in hun leven. Vul dit werkboek in met mensen die je vertrouwt, bespreek het met mensen die om je geven. Er

Nadere informatie

PRESENTATIE BEROEPENSTAGE

PRESENTATIE BEROEPENSTAGE PRESENTATIE BEROEPENSTAGE Naam Klas Inleiding In de week van 13 februari ga je je klas vertellen en laten zien waar je stage hebt gelopen en hoe je dit hebt ervaren. Deze presentatie met powerpoint duurt

Nadere informatie

Draaiboek voor een gastles

Draaiboek voor een gastles Draaiboek voor een gastles Dit draaiboek geeft jou als voorlichter van UNICEF Nederland een handvat om gastlessen te geven op scholen. Kinderen, klassen, groepen en scholen - elke gastles is anders. Een

Nadere informatie

Hoe maak ik... Naam: Groep:

Hoe maak ik... Naam: Groep: Hoe maak ik... Naam: Groep: Inleiding Een spreekbeurt houden is niet niets! Je moet daar heel wat voor kunnen. Wat dacht je van: Goed kunnen lezen Goed kunnen begrijpen wat je leest Goed dingen kunnen

Nadere informatie

Werkstuk. En natuurlijk ook spreekbeurt. Gemaakt door: Anmami Verhulvelrij Groep 7abcd

Werkstuk. En natuurlijk ook spreekbeurt. Gemaakt door: Anmami Verhulvelrij Groep 7abcd Werkstuk En natuurlijk ook spreekbeurt Gemaakt door: Anmami Verhulvelrij Groep 7abcd (Op het voorblad komt de titel van je werkstuk, een foto of een plaatje van je onderwerp, je naam en je klas.) Inhoudsopgave

Nadere informatie

CONCEPT TOOL ONTWERPEN IN BEELD VOOR EIGEN GEBRUIK

CONCEPT TOOL ONTWERPEN IN BEELD VOOR EIGEN GEBRUIK 1 Leerdoelen verhelderen 1A Hoe ziet de vaardigheid eruit? Neem een vaardigheid die in komende project of les belangrijk gaat zijn. Schrijf de vaardigheid op een groot vel en verdeel de rest van het vel

Nadere informatie

In actie voor je naaste met Way of Life

In actie voor je naaste met Way of Life In actie voor je naaste met Way of Life www.wayoflife.nl Inleiding Wil jij je graag inzetten voor anderen? Vind jij het leuk om zelf actief aan de slag te gaan? Lees dan gauw verder. Way of Life wil namelijk

Nadere informatie

Theater/Bioscoop De Nieuwe Kolk

Theater/Bioscoop De Nieuwe Kolk Theater/Bioscoop De Nieuwe Kolk Reclame maken, doe je zo! Groep 6 Les 3 Camera, Set, Action! Les 1 Camera, Set, Action! Theater/Bioscoop De Nieuwe Kolk Groep 6 90 minuten Samenvatting van de les De leerlingen

Nadere informatie

Ook getest op kinderen

Ook getest op kinderen Lesvoorbereiding Ook getest op kinderen Reclame graad 1 Print 1 keer het verhaal 'Het papieren kamertje'. Toon de logo's op het smartboard. Kies een recept uit het document kinderrecepten en zorg voor

Nadere informatie

Een uitvinding hoeft niet alleen je eigen leven een stukje makkelijker te maken, denk ook aan de wereldproblemen

Een uitvinding hoeft niet alleen je eigen leven een stukje makkelijker te maken, denk ook aan de wereldproblemen Wat is jouw uitvinders naam? INTRODUCTIE Als je dit boekje in handen hebt, ben je waarschijnlijk iemand die al een uitvinding heeft bedacht en daarmee de wereld gaat veranderen voor jezelf en anderen,

Nadere informatie

Werkstuk. En natuurlijk ook spreekbeurt. Gemaakt door: Dimanida Kemkievelden Groep 7abcd

Werkstuk. En natuurlijk ook spreekbeurt. Gemaakt door: Dimanida Kemkievelden Groep 7abcd Werkstuk En natuurlijk ook spreekbeurt Gemaakt door: Dimanida Kemkievelden Groep 7abcd (Op het voorblad komt de titel van je werkstuk, een foto of een plaatje van je onderwerp, je naam en je klas.) Inhoudsopgave

Nadere informatie

Lesvoorbereiding Studie en loopbaan Keuze- en Loopbaanvaardigheden 3-4 vmbo

Lesvoorbereiding Studie en loopbaan Keuze- en Loopbaanvaardigheden 3-4 vmbo Lesvoorbereiding Studie en loopbaan Keuze- en Loopbaanvaardigheden 3-4 vmbo Bespreek met vakdocenten mogelijkheden om leerlingen in de vaklessen feedback over zichzelf te laten vergaren. Deel Vaardigheid:

Nadere informatie

A person who never made a mistake never tried anything new.

A person who never made a mistake never tried anything new. Beroepenproject klas 3 droomberoep A person who never made a mistake never tried anything new. Albert Einstein Naam:.. Klas:. Mentor:.. Schooljaar: 2016-2017 1 Als je droomt, is alles mogelijk. Een droomberoep

Nadere informatie

LESPROGRAMMA LES 1. INTRODUCTIELES

LESPROGRAMMA LES 1. INTRODUCTIELES LESPROGRAMMA LES 1. INTRODUCTIELES Inhoud In de introductieles gaat u met de leerlingen aan de slag met het thema duurzaam en eerlijk eten. Samen met de leerlingen bekijkt u drie filmpjes die uitleggen

Nadere informatie

Shake Song Fort van de Verbeelding. Bovenbouw Groep 7 en 8

Shake Song Fort van de Verbeelding. Bovenbouw Groep 7 en 8 Shake Song Fort van de Verbeelding Bovenbouw Groep 7 en 8 1. Shake Song overzicht Alle kinderen hebben een zelfgemaakte shaker. Die is in het begin nog niet nodig want we leren eerst het liedje en daarna

Nadere informatie

Inhoud. Mijn leven. ik ga verhuizen

Inhoud. Mijn leven. ik ga verhuizen Inhoud Inleiding...3 Hoofdstuk 1 Plannen... 4 Hoofdstuk 2 Meubels enzo... 6 Hoofdstuk 3 Geld... 8 Hoofdstuk 4 Winkelen... 10 Hoofdstuk 5 Adreswijziging... 12 Hoofdstuk 6 De sleutel!... 14 Hoofdstuk 7 Voorbereiden...

Nadere informatie

Sectorwerkstuk 2010-2011

Sectorwerkstuk 2010-2011 Sectorwerkstuk 2010-2011 Namen: ---------------------------------------------------------------------------------------- Klas: -------------------- Sector: --------------------------------------------

Nadere informatie

Grote klus Thema : Valkenswaard

Grote klus Thema : Valkenswaard Grote klus Thema : Valkenswaard Ga mee op speurtocht door Als je 5 opdrachten goed maakt, mag je meedoen aan de afsluitende speurtocht. Maak 5 opdrachten (in minimaal 3 verschillende werkplekken) héél

Nadere informatie

Milieuopdrachten Sarahs Wereld

Milieuopdrachten Sarahs Wereld Milieuopdrachten Sarahs Wereld Om de wereld milieuvriendelijker te maken, heeft Sarah zeven milieutips. 1. De ruil je rijk! tip 2. De koop tweedehands! tip 3. De kijk uit wat je koopt! tip 4. De haal het

Nadere informatie

RV 07 R.K. Basisschool de Vlinder groep 8 Stockholm 3 / 8 3124 SG Schiedam Tel.: 010-4717036 / 010-2470164

RV 07 R.K. Basisschool de Vlinder groep 8 Stockholm 3 / 8 3124 SG Schiedam Tel.: 010-4717036 / 010-2470164 R.K. Basisschool De Vlinder RV 07 R.K. Basisschool de Vlinder groep 8 Stockholm 3 / 8 3124 SG Schiedam Tel.: 010-4717036 / 010-2470164 GOEDE STUDIEGEWOONTEN Bij goed studeren (leren) of huiswerk maken

Nadere informatie

SPELVARIANTEN. Heb je vragen, feedback of wil je op weg geholpen worden, neem contact met ons op. info@talentengenerator.nl.

SPELVARIANTEN. Heb je vragen, feedback of wil je op weg geholpen worden, neem contact met ons op. info@talentengenerator.nl. SPELVARIANTEN Je ontdekt meer in een uur spelen dan in een jaar converseren Plato Het klinkt zo simpel we gaan bouwen aan het vertrouwen maar is het wel zo simpel? Zomaar vanuit het niets het thema vertrouwen

Nadere informatie

Rotterdams Ambassadrices Netwerk

Rotterdams Ambassadrices Netwerk De ambassadrice als werver van inburgeraars 1. Inleiding; eigen ervaringen 2 A. Wat is werven 2 B. Het belang van werven 2 C. Verwachtingen 3 D. Rollenspel 4 E. Opdracht 4 2. Voortraject: 4 A. Doel 4 B.

Nadere informatie

Les 1 Probleem verkennen, ideeën verzinnen en kiezen

Les 1 Probleem verkennen, ideeën verzinnen en kiezen en Casus Tafels leren in samenwerking met OBS Het Galjoen, Den Hoorn Wetenschapsknooppunt Zuid-Holland TU Delft en ontwerpbureau Meeple In deze casus ontwerpen leerlingen een leuke manier om tafels te

Nadere informatie

en zelfbeeld Lichamelijke ontwikkeling Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Kinderboeken: Les 1: Wie ben ik Lesoverzicht

en zelfbeeld Lichamelijke ontwikkeling Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Kinderboeken: Les 1: Wie ben ik Lesoverzicht I Lichamelijke ontwikkeling en zelfbeeld Les 1: Wie ben ik Lesoverzicht Lesdoelen: Kinderen worden zich meer bewust van eigen talenten en eigenschappen en ontwikkelen een positief zelfbeeld. Kinderen kunnen

Nadere informatie

Animatie. Groetjes het animatieteam en een poot van Lukkie de Leeuw. Programma. Welke dag? Hoe laat? Wat? Waar?

Animatie. Groetjes het animatieteam en een poot van Lukkie de Leeuw. Programma. Welke dag? Hoe laat? Wat? Waar? Animatie Hallo allemaal! Mijn naam is Lukkie en ik ben de Leeuw van Speelstad Oranje. Behalve de super attracties en de spectaculaire parkshows heb ik samen met mijn vrienden van het animatieteam een leuk

Nadere informatie

Bevolkingsgroepen DOE KAART 1. Naam van het project. Als je voor deze opdracht kiest leer je meer over een bepaalde bevolkingsgroep.

Bevolkingsgroepen DOE KAART 1. Naam van het project. Als je voor deze opdracht kiest leer je meer over een bepaalde bevolkingsgroep. DOE KAART 1 Bevolkingsgroepen Als je voor deze opdracht kiest leer je meer over een bepaalde bevolkingsgroep. Zoek 6 verschillende bevolkingsgroepen op. Kies 1 bevolkingsgroep uit waar je meer over wilt

Nadere informatie

EN ALS HIJ KAN LEZEN, STUUR IK M NAAR DE CHINESE LES.

EN ALS HIJ KAN LEZEN, STUUR IK M NAAR DE CHINESE LES. 3 1 2 EN ALS HIJ KAN LEZEN, STUUR IK M NAAR DE CHINESE LES. Realistisch kijken naar wat kinderen wel en niet kunnen. WAT KAN JE KIND (AL)? Natuurlijk verwacht je veel van je kind. Dat het snel nieuwe dingen

Nadere informatie

MOEILIJKHEIDSGRAAD: -**- Een spreekbeurt geven, vraagt veel voorbereiding. Je moet immers vlot kunnen vertellen en je moet je luisteraars boeien.

MOEILIJKHEIDSGRAAD: -**- Een spreekbeurt geven, vraagt veel voorbereiding. Je moet immers vlot kunnen vertellen en je moet je luisteraars boeien. DOELGROEP: basisschool THEMA: spreekbeurt MOEILIJKHEIDSGRAAD: -**- ALS IK EEN... WAS... Een spreekbeurt geven, vraagt veel voorbereiding. Je moet immers vlot kunnen vertellen en je moet je luisteraars

Nadere informatie

Afval Anne en de Sorteerbrigade

Afval Anne en de Sorteerbrigade Afval Anne en de Sorteerbrigade Verhaal ontwikkeld voor educatieproject Afval groep 3 School en Cultuur Veenendaal 2014 Geschreven door: Sanne Heymann Tekeningen door: Sjoerd Kreijns Dit is Afval Anne.

Nadere informatie

Museum De Buitenplaats Kijken is een kunst

Museum De Buitenplaats Kijken is een kunst Museum De Buitenplaats Kijken is een kunst Groep 5 Les 1 Ik en mijn selfie Les 1 Ik en mijn selfie Samenvatting van de les De kinderen kijken naar een selectie portretten waaronder selfies. Ze analyseren

Nadere informatie

Hand-out voor het opzetten van Portretshoot (BASIS)

Hand-out voor het opzetten van Portretshoot (BASIS) Hand-out voor het opzetten van Portretshoot (BASIS) Begrippen: Projectteam: Een groep personen bestaande uit minimaal 1 fotograaf, 1 model, 1 MUA(H)/(Hair)stylist. Mogelijk kan er ook, afhankelijk van

Nadere informatie

Stappenplan organiseren buurtbijeenkomst

Stappenplan organiseren buurtbijeenkomst Stappenplan organiseren buurtbijeenkomst Dit stappenplan voor het organiseren van een buurtbijeenkomst is onderdeel van de Buurten met Energie toolbox, een project van Nudge. Deze toolbox is samengesteld

Nadere informatie

Een spreekbeurt houden

Een spreekbeurt houden Een spreekbeurt houden Groep 4 gaat voor het eerst een spreekbeurt voorbereiden en houden. Moeilijk? Eng? Voor veel kinderen is praten met de groep als publiek wel lastig. De een maakt zich er drukker

Nadere informatie

Dag van Respect & PABO. DOE MEE met de Dag van Respect 8 November 2012

Dag van Respect & PABO. DOE MEE met de Dag van Respect 8 November 2012 Dag van Respect & PABO DOE MEE met de Dag van Respect 8 November 2012 Beste Pabo-studenten, Elk jaar ontwikkelt Stichting Dag van Respect nieuw lesmateriaal over respect. Respect voor jezelf, Respect voor

Nadere informatie

eenvoudige versie Het Pluryn Plein Intranet voor iedereen die bij Pluryn woont, werkt, leert of vrije tijd doorbrengt.

eenvoudige versie Het Pluryn Plein Intranet voor iedereen die bij Pluryn woont, werkt, leert of vrije tijd doorbrengt. eenvoudige versie Het Pluryn Plein Intranet voor iedereen die bij Pluryn woont, werkt, leert of vrije tijd doorbrengt. Het Pluryn Plein Intranet voor iedereen die bij Pluryn woont, werkt, leert of vrije

Nadere informatie

10 DIRECT TOEPASBARE TIPS VOOR MEER KLANTEN

10 DIRECT TOEPASBARE TIPS VOOR MEER KLANTEN 10 DIRECT TOEPASBARE TIPS VOOR MEER KLANTEN Ervaar zelf hoe je met weinig moeite, meer klanten krijgt! Door Theo de Kleijn helpt zelfstandig ondernemers aan meer klanten Theo de Kleijn www.theodekleijn.nl

Nadere informatie

De meeste jonge kinderen zijn dol op dieren en willen heel graag een eigen huisdier

De meeste jonge kinderen zijn dol op dieren en willen heel graag een eigen huisdier Marlies Huijzer verzorging wat wil jouw dier? De meeste jonge kinderen zijn dol op dieren en willen heel graag een eigen huisdier om te vertroetelen. Ze denken niet zo na over wat een dier zelf leuk vindt

Nadere informatie

nieuwtjes uit groep 3/4

nieuwtjes uit groep 3/4 nieuwtjes uit groep 3/4 Nieuwskrant 11 Van groep 3-4 Februari, maart 2015 Inhoud 1. Van groep 3 2. Van groep 4 3. Wie zijn wij? 4. Nieuwtjes in het kort 5. Energizers,wat zijn dat? Het is elke keer weer

Nadere informatie

AMIGA4LIFE. Hooggevoelig, wat is dat? WWW.AMIGA4LIFE.NL T. 06-424 99985 @AMIGA4LIFECOACH VLAARDINGEN

AMIGA4LIFE. Hooggevoelig, wat is dat? WWW.AMIGA4LIFE.NL T. 06-424 99985 @AMIGA4LIFECOACH VLAARDINGEN AMIGA4LIFE Hooggevoelig, wat is dat? 7-10 jaar WWW.AMIGA4LIFE.NL T. 06-424 99985 @AMIGA4LIFECOACH VLAARDINGEN 1 voorlichtingsbrochure hooggevoeligheid - www.amiga4life.nl Ik heb een talent! Ik kan goed

Nadere informatie

PRESENTEREN NEDERLANDS AAN HET EINDE VAN DEZE UITLEG:

PRESENTEREN NEDERLANDS AAN HET EINDE VAN DEZE UITLEG: AAN HET EINDE VAN DEZE UITLEG: - Kun je een verzorgde brief schrijven. - Kun je op een juiste manier werkwoorden vervoegen. - Schrijf je op een juiste manier PRESENTEREN in meervoud. - Gebruik je hoofdletters

Nadere informatie

Direct aan de slag met Baby- en kindergebaren

Direct aan de slag met Baby- en kindergebaren Direct aan de slag met Baby- en kindergebaren Inhoudsopgave Welkom Blz. 3 Wat zijn baby- en kindergebaren? Blz. 4 Voordat je begint Blz. 5 De eerste gebaren Blz. 6 & 7 Gebaren- tips Blz. 8 Veel gestelde

Nadere informatie

Uitleg boekverslag en boekbespreking

Uitleg boekverslag en boekbespreking Uitleg boekverslag en boekbespreking groep 7 schooljaar 2014-2015 Inhoudsopgave: Blz. 3 Blz. 3 Blz. 3 Blz. 4 Blz. 6 Blz. 7 Blz. 7 Stap 1: Het lezen van je boek Stap 2: Titelpagina Stap 3: Inhoudsopgave

Nadere informatie

Voeten &zo Groesbeek Liesbeth Drabbe Wijers Pagina 1

Voeten &zo Groesbeek Liesbeth Drabbe Wijers Pagina 1 Voeten &zo Groesbeek Liesbeth Drabbe Wijers Pagina 1 Inhoud Inleiding 3 Even voorstellen 4 Stap 1 De Omgeving 5 Stap 2 Je Nagel[s] 6 Stap 3 Bescherming 8 Er is meer! 9 Voeten &zo Groesbeek Liesbeth Drabbe

Nadere informatie

lesprogramma PO activerende lessen over respect voor het primair onderwijs

lesprogramma PO activerende lessen over respect voor het primair onderwijs lesprogramma PO activerende lessen over respect voor het primair onderwijs Wordle van respect Duur Materialen een computer met internetverbinding Introductie Op 8 november is het de Dag van Respect. Deze

Nadere informatie

150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft!

150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft! 150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft! Scott de Jong http://www.positiefleren.nl - 1 - Je leest op dit moment versie 2.0 van het Ebook: 150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft.

Nadere informatie

WAT IS HET PROBLEEM?

WAT IS HET PROBLEEM? Wat weten volwassenen van internet? Misschien wel minder dan jij. Daarom ga jij ze een presentatie geven over internet. Lees hier hoe je dat kunt aanpakken! WAT IS HET PROBLEEM? Je hoort en leest alsmaar

Nadere informatie

PeerEducatie Handboek voor Peers

PeerEducatie Handboek voor Peers PeerEducatie Handboek voor Peers Handboek voor Peers 1 Colofon PeerEducatie Handboek voor Peers december 2007 Work-Wise Dit is een uitgave van: Work-Wise info@work-wise.nl www.work-wise.nl Contactpersoon:

Nadere informatie

AAN DE SLAG MET AFVAL DOE-OPDRACHTEN Groep 7-8

AAN DE SLAG MET AFVAL DOE-OPDRACHTEN Groep 7-8 AAN DE SLAG MET AFVAL DOE-OPDRACHTEN Groep 7-8 INLEIDING Onderdeel van de website Aan de slag met afval zijn verschillende doe-opdrachten die erop zijn gericht om het thema afval extra tot leven te brengen.

Nadere informatie

H.A.N.G. PLEKKEN. Heel Aardig? Niet Geweldig! > OP BEZOEK BIJ HET NAI

H.A.N.G. PLEKKEN. Heel Aardig? Niet Geweldig! > OP BEZOEK BIJ HET NAI H.A.N.G. PLEKKEN Heel Aardig? Niet Geweldig! > OP BEZOEK BIJ HET NAI Binnenkort ga je met je klas op bezoek bij het Nederlands Architectuur instituut (NAi). Daar zal je het programma H.A.N.G. plekken volgen.

Nadere informatie

Wellicht heb je mijn gratis ebooks 40 manieren om nieuwe klanten te werven en 3 geheimen om binnen te komen bij bedrijven al in bezit.

Wellicht heb je mijn gratis ebooks 40 manieren om nieuwe klanten te werven en 3 geheimen om binnen te komen bij bedrijven al in bezit. Hierbij ontvang je het stappenplan voor het snel en gemakkelijk schrijven van een inhoudelijk goede blogtekst. Het schrijven van een blog hoeft niet lang te duren, als je hier een goede methodiek voor

Nadere informatie