Naam: Sevgi Özen, Eline Booyink & Leonie Kraesgenberg. Klas: 3H1. Docenten: Dhr. Steenbergen & Mevr. Meijer. Datum: 2 oktober 2007.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Naam: Sevgi Özen, Eline Booyink & Leonie Kraesgenberg. Klas: 3H1. Docenten: Dhr. Steenbergen & Mevr. Meijer. Datum: 2 oktober 2007."

Transcriptie

1

2 Naam: Sevgi Özen, Eline Booyink & Leonie Kraesgenberg. Klas: 3H1. Docenten: Dhr. Steenbergen & Mevr. Meijer. Datum: 2 oktober 2007.

3 Hoe schoon is het water in de Dinkel bij het Singraven?

4 Wij denken dat het water chemisch gezien schoon is, want er leven allemaal beestjes en planten in.

5 A. Nodig: Algemeen: -milieukoffer met bepalingen: temperatuur, zuurgraad, ammonium, nitraat, nitriet, zuurstof, hardheid en fosfaatgehalte. -indicator papier sulfide bepaling. -test sticks voor sulfaatbepaling. -testkit voor chloride bepaling. -fles 1000ml met goed afsluitbare dop. ivm met inwerking van zuurstof helemaal vullen(bolle meniscus)en dan meteen goed afsluiten. -etiket om naam plek en temperatuur te noteren. -handdoek. -laarzen. -labjas. -schrijfbenodigheden. Proef 1, Zuurstofbepaling: Aantoningsset zuurstof (sauerstoff 1 t/m 5). 40 ml watermonster. Proef 2, De zuurgraad (ph): Milieukoffer. 1 liter water in een donkere afgesloten fles. ph-papier. 1 maatcilinder. Proef 3, Ammoniumgehalte: Aantoningsset ammonium (3 potjes). 20 ml watermonster.

6 Proef 4, Nitraatgehalte: Aantoningsset nitraat (nitrat). 20 ml watermonster. Proef 5, Nitrietgehalte: Aantoningsset nitriet (nitrit). 20 ml watermonster. Proef 6, De hardheidbepaling: Aantoningsset hardheid (gesamthärte). 20 ml watermonster. Proef 7, De fosfaatgehalte: Maatcilinder. Aantoningsset calcium (Phosphat). Proef 8, Sulfidegehalte: Indicatorpapier om sulfide aan te tonen(loodacetaatpapier). maatcilinder uit milieukoffer. 10 ml watermonster. Proef 9, Sulfaatgehalte: Teststaafje voor sulfaatbepaling. 10 ml watermonster. Maatcilinder uit milieu koffer. Proef 10, Chloridegehalte: Aantoningsset chloride(chloride CL 500) indicator Cl 500 salpeterzuur 4%, tritratieopl., testbuisje met ringmarkering, 1 titratiespuit, 2 kunststofdruppelpunten. 20 ml watermonster.

7 B. Tekening van de opstelling: Proef 1: Proef 2:

8 C. Beschrijving: Proef 1, Zuurstofbepaling: a. Meet eerst de temperatuur van het water waar je het watermonster neemt. b. vul het grote glazen flesje in de milieukoffer tot aan de rand met het watermonster en sluit de fles af. c. voeg 5 druppels reagens 1 (Sauerstoff) toe, gevolgd door 5 druppels reagens 2 (Sauerstoff). Door deze toevoeging zal het flesje overlopen als je hem afsluit. Zet daarom het flesje op een schoteltje. d. schud het flesje goed en wacht 1 minuut (dop erop laten!!). e. voeg dan 10 druppels reagens 3 (Sauerstoff) toe. PAS OP REAGENS 3 IS EEN GIFTIG MENGSEL!! Sluit het flesje opnieuw af en schud goed. f. spoel nu een maatcilinder met de vloeistof uit het flesje en vul deze dan met 5 ml vloeistof. g. voeg nu 1 druppel reagens 4 (Sauerstoff) toe en schud de maatcilinder. De vloeistof zal nu verkleuren tot violet of blauw. h. draai nu de deksel van de pot reagens 5 (Saurstoff) en vul het titratiepipet door langzaam de zuiger omhoog te trekken totdat de onderkant de 0 mg/l O2-merklijn bereikt. Let op de vloeistof zit onderin het pipet! i. haal nu het pipet uit de pot en zorg ervoor dat de druppel die er aanhangt, afgestreken wordt aan de binnenkant van de rand. j. laat de titreervloeistof DRUPPEL VOOR DRUPPEL in de maatcilinder lopen. Zorg ervoor dat je continu de maatcilinder ronddraait. Ga net zolang door totdat de kleur van het water van blauw/violet omslaat naar kleurloos. k. lees nu het zuurstofgehalte af in mg/l.op het pipet. l. spuit de overtollige titratievloeistof terug in de daarvoor bestemde fles (reagens 5). m. noteer het zuurstofgehalte in verzameltabel. n. Vergelijk de gevonden waarden met de oplosbaarheid van zuurstof in water in evenwicht met lucht bij 1 atm en verschillende temperaturen in de tabel: Temperatuur (ºC) Oplosbaarheid O2 (mg/l) 0 14, , , , , , ,63

9 Proef 2, De zuurgraad (ph): a. vul de maatcilinder met 10 ml te testen water. b. neem een indicatorstrookje en doop deze in het water. Het strookje zal gaan verkleuren. c. vergelijk de kleur van het strookje met die op het doosje en noteer de zuurgraad (ph) in verzameltabel. Proef 3, Ammoniumgehalte: a. Spoel beide glazen flesjes (met witte dop) meermaals met het te onderzoeken water. b. Vul nu beide flesjes met 5 ml (m.b.v. het spuitje) met het te onderzoeken water. Je voert met één van de beide flesjes de proef uit. De andere is voor het kleurvergelijk. c. Doe nu 12 druppels REAGENS 1 AMMONIUM in één van de beide flesjes en meng dit goed. d. nu 1 spatel (kleine witte staafje) REAGENS 2 AMMONIUM toe voegen in het flesje en opnieuw goed mengen e. Doe nu 4 druppels REAGENS 3 AMMONIUM in het flesje en meng dit goed. f. wacht 7 minuten en vergelijk de kleur in het flesje met de kleuren van de bijgesloten kleurenkaart Ammonium. g. noteer het ammoniumgehalte (in mg/l) in verzameltabel. Proef 4, Nitraatgehalte: a. Spoel beide glazen flesjes (met witte dop) meermaals met het te onderzoeken water. b. Vul nu beide flesjes met 5 ml (m.b.v. het spuitje) met het te onderzoeken water. Je voert met één van de beide flesjes de proef uit. De andere is voor het kleurvergelijk. c. nu 1 spatel (kleine witte staafje) NITRAT TEST REAGENS toe voegen in het flesje en goed mengen d. wacht 5 minuut en vergelijk de kleur in het flesje met de kleuren van de bijgesloten kleurenkaart Nitrat. e. noteer het nitraatgehalte (in mg/l) in verzameltabel.

10 Proef 5, Nitrietgehalte: a. Spoel beide glazen flesjes (met witte dop) meermaals met het te onderzoeken water. b. Vul nu beide flesjes met 5 ml (m.b.v. het spuitje) met het te onderzoeken water. Je voert met één van de beide flesjes de proef uit. De andere is voor het kleurvergelijk. c. Doe nu 5 druppels REAGENS 1 NITRIT TEST in één van de beide flesjes en meng dit goed. d. nu 1 spatel (kleine witte staafje) REAGENS 2 NITRIT TEST toe voegen in het flesje en opnieuw goed mengen. e. wacht 1 minuut en vergelijk de kleur in het flesje met de kleuren van de bijgesloten kleurenkaart Nirtit. f. noteer het nitrietgehalte (in mg/l) in verzameltabel. Proef 6, De hardheidbepaling: a. spoel een maatcilinder zorgvuldig uit met het watermonster en vul het met 5 ml water. b. voeg 3 druppels REAGENS 1 (Gesamthärte) toe en meng deze met het watermonster. Bij de aanwezigheid van kalk zal het monster rood kleuren. c. draai nu de deksel van de fles REAGENS 2 (Gesamthärte) en vul het titratiepipet tot aan 0 DH-merklijn (er staat ook mmol/l. Deze maatgeving niet gebruiken). d. haal nu het pipet uit het flesje en zorg dat de druppel die eraan hangt afgestreken wordt aan de binnenkant van de rand. e. laat de titreervloeistof DRUPPEL VOOR DRUPPEL in de maatcilinder lopen. Zorg ervoor dat je continu de maatcilinder ronddraait. Ga net zolang door totdat de kleur van het water van rood tot blauw- groen omslaat. f. lees nu de hardheid af in graden dh (Deutsche Einheitsverfahren). Zie onderstaande afbeelding. g. spuit de overtollige titratievloeistof terug in de daarvoor bestemde fles (reagens 2). h. noteer de hardheid (in DH) in tabel in verzameltabel.

11 Proef 7, De fosfaatgehalte: a. maatcilinder meermaals met het te onderzoeken water spoelen. b. Vul nu de maatcilinder tot aan de rode maatstreep met het te onderzoeken water. c. 5 druppels Phosphat-Test REAGENS 1 toevoegen, dopje erop en goed mengen. d. nu 1 spatel (kleine witte staafje) Phosphat-Test REAGENS 2 toe voegen en opnieuw goed mengen. e. Wacht 2 minuten en vergelijk de kleur in de maatcilinder met de kleuren van de bijgesloten kleurenkaart. f. noteer de concentratie fosfaat in mg/l in verzameltabel. Proef 8, Sulfidegehalte: 1. Scheur een strookje loodacetaatpapier af. 2. Doop ongeveer de helft van het strookje in het watermonster en lees na 1 minuut af. 3. Als er sulfide aanwezig is verkleurt het indicatorpapier grijsachtig/zwart naargelang de hoogt van de sulfide concentratie. 4. Vergelijk het strookje met een ongebruikt indicatorstrookje. 5. Hoe hoger de concentratie des te donkerder de verkleuring op het indicatorpapier. 6. Noteer de uitslag van het sulfide onderzoek in verzameltabel. Proef 9, Sulfaatgehalte: 1. Steeds alleen het noodzakelijke aantal teststaafjes ontnemen. De verpakking daarna onmiddellijk weer stevig sluiten. De testvelden niet met de vingers aanraken. 2. Teststaafjes met alle testvelden slechts 1 seconde in het watermonster dompelen. 3. Na 2 minuten het kleurmonster van de testvelden met de kleuren-schaal van het flesje vergelijken. 4. Noteer het sulfaatgehalte in mg/l in verzameltabel.

12 Proef 10, Chloridegehalte: 1. Testbuisje meermalen met het watermonster uitspoelen,dan tot de ringmarkering vullen druppel indicator CL 500 toevoegen,door het buisje heen en weer te bewegen mengen.het monster wordt blauw. Indien het monster na toevoeging van de indicator geel wordt, net zo lang(druppelsgewijs) natronloog(ca 10%) toevoegen tot de oplossing blauw geworden is. 3. Salpeterzuur titreren tot de oplossing geel wordt. Na iedere druppel schudden. Meestal is een druppel voldoende. 4. Druppelpunt op titratiespuit zetten. Plunjer naar beneden drukken, de spuit in titratieoplossing TL CL 500 dompelen en de plunjer langzaam optrekken tot de onderkant van de zwarte o-ring met de spuitgraduatie o overeenkomt. Het luchtkussentje onder de o-ring stoort de analyse niet. 5. Toevoeging van de titratieoplossing: Wij adviseren de titratiespuit in de linker en het testbuisje in de rechter hand te nemen(zie schets) en tijdens het licht heen en weer bewegen van het buisje druppelgewijs de titratieoplossing toe te voegen tot de gele kleur van de olossing verandert in violet. Chloridegehalte in mg/l aan de onderkant van de o-ring op de spuit aflezen. De kleurverandering is tegen een lichte achtergrond goed te volgen(bv een wit vel papier) Indien de eerst spuitvulling niet voldoende is om de kleurverandering te realiseren (gehalte groter dan 500mg/l Cl ) vult men de spuit opnieuw met de titratieoplossing TL CL 500 en titreert tot de kleurverandering gerealiseers is(zoals boven aangegeven). Chloride gehalte aflezen en bij de oorspronkelijk gevonden waarde 500 mg/l Cl optellen. Testbuisje onmiddellijk met water uitspoelen! De methode kan ook gebruikt worden voor de analyse van zeewater na verdunning (1:50) 6. spuit de overtollige titratievloeistof terug in de daarvoor bestemde fles (TL CL 500). 7.Noteer het chloridegehalte (in mg/l) in de verzameltabel.

13 Soort bepaling: Waarde: Temperatuur(ºC) 13 ºC Zuurstof (O2 in mg/l) 7,5 mg/l Zuurgraad (ph) 5,7 ph Ammonium (NH4+ in mg/l) 0,4 mg/l Nitraat (NO3- in mg/l) 10 mg/l Nitriet (NO2- in mg/l) 0,3 mg/l Hardheid (DH) 14 ºd Calcium (Ca2+ in mmol/l) 2,4 mmol/l Zuurbindend vermogen 4,8 = >1,5 = vruchtbaar Fosfaat (PO43- in mg/l) 1,5 mg/l Sulfide (S2-) pos. of neg. Negatief Sulfaat (SO42- in mg/l) <200 mg/l Chloride (Cl- in mg/l) 53 mg/l Proef 1, Zuurstofbepaling: Testwater+ 5 druppels reagens 1 (Sauerstoff)+ door 5 druppels reagens 2 (Sauerstoff). Geel testwater+ 10 druppels reagens 3 (Sauerstoff). Testwater+ reagens 4 (Sauerstoff). Testwater + druppel voor druppel reagens 5 (Saurstoff). Het testwater wordt geel. Testwater wordt beetje oranje. Testwater wordt blauw/violet. Testwater wordt kleurloos. Zuurstofgehalte: 7,5 mg/l. Proef 2, De zuurgraad (ph): Teststrookje in 10 ml testwater. Teststrookje verkleurt.. Zuurgraad: 5,7 ph.

14 Proef 3, Ammoniumgehalte: 5 ml testwater+ 12 druppels REAGENS 1 AMMONIUM+ 1 spatel REAGENS 2 AMMONIUM+ 4 druppels REAGENS 3 AMMONIUM Testwater vergelijken met kleurenkaart Ammonium Testwater verkleurd. Ammonium: 0,4 mg/l. Proef 4, Nitraatgehalte: 5 ml testwater+ 1 spatel NITRAT TEST REAGENS. Testwater vergelijken met kleurenkaart Nitrat. Testwater verkleurd. Nitraat: 10 mg/l. Proef 5, Nitrietgehalte: 5 ml testwater+ 5 druppels REAGENS 1 NITRIT TEST+ 1 spatel REAGENS 2 NITRIT TEST. Testwater vergelijken met kleurenkaart Nirtit Testwater verkleurd. Nitriet: 0,3 mg/l. Proef 6, De hardheidbepaling: 5 ml testwater+ 3 druppels REAGENS 1 (Gesamthärte). Rood testwater+ druppel voor druppel REAGENS 2 (Gesamthärte). Testwater wordt rood. Testwater wordt blauw/groen. Hardheid: 14 DH.

15 Proef 7, De fosfaatgehalte: 5 ml testwater+ 5 druppels Phosphat-Test REAGENS 1+ 1 spatel Phosphat-Test REAGENS 2. Testwater vergelijken met kleurenkaart. Testwater verkleurd Fosfaat: 1,5 mg/l. Proef 8, Sulfidegehalte: Strookje loodacetaatpapier in testwater dopen. Het strookje verkleurd niet. Sulfide: negatief. Proef 9, Sulfaatgehalte: Teststaafje in testwater dopen. Teststaafje vergelijken met de kleurschaal van het flesje. Teststaafje verkleurd. Sulfaatgehalte: <200 mg/l. Proef 10, Chloridegehalte: Testwater+ 1 druppel indicator CL 500. Geel testwater + druppel voor druppel natronloog(ca 10%). Blauw testwater+ Salpeterzuur Geel testwater+ druppel voor druppel titratieoplossing TL CL 500. Testwater wordt geel. Testwater wordt blauw. Testwater wordt weer geel. Testwater wordt violet. Chloridegehalte: 53 mg/l.

16 Chemisch gezien is het water van de Dinkel bij het Singraven schoon, want er zit voldoende zuurstof in, dat weet je omdat er allemaal dieren en planten in het water zit.

17 Wij vonden dat het leuke proeven waren. Het was allemaal duidelijk wat je moest doen en welke materialen je moest gebruiken, alleen bij proef 10, Chloridegehalte was het vanaf punt 4 een beetje onduidelijk, want wij dachten dat je de stof uit de maatcilinder met testwater en 1 druppel indicator CL 500 moest halen.

18 Sevgi Eline Leonie Materialen. Tekeningen Gescand. Verslag gemaakt.

Naam: Niek v/d Veen, Niels Spanjer & Karen Bruns Klas: 3H1 Docent: Dhr. Steenberge & Mevr. Meijer

Naam: Niek v/d Veen, Niels Spanjer & Karen Bruns Klas: 3H1 Docent: Dhr. Steenberge & Mevr. Meijer Naam: Niek v/d Veen, Niels Spanjer & Karen Bruns Klas: 3H1 Docent: Dhr. Steenberge & Mevr. Meijer Hoe schoon is het water dat in de Dinkel stroomt? Wij denken dat het water dat in de Dinkel stoomt schoon

Nadere informatie

Gemaakt door: Pieter Olde Rikkert, Tessa Bouwhuis, Joyce Rikhof. Klas: 3H2 Docent: Dhr. Steenbergen

Gemaakt door: Pieter Olde Rikkert, Tessa Bouwhuis, Joyce Rikhof. Klas: 3H2 Docent: Dhr. Steenbergen Gemaakt door: Pieter Olde Rikkert, Tessa Bouwhuis, Joyce Rikhof. Klas: 3H2 Docent: Dhr. Steenbergen Onderzoeksvraag Wat is de verontreiniginggraad van het water in de Dinkel? Wat wij verwachten Tessa:

Nadere informatie

Chemisch wateronderzoek van de Dinkel bij het Singraven voor het N-profiel Scheikunde

Chemisch wateronderzoek van de Dinkel bij het Singraven voor het N-profiel Scheikunde Chemisch wateronderzoek van de Dinkel bij het Singraven voor het N-profiel Scheikunde Inhoudsopgave: Pag. 2 1. Veiligheidsregels Pag. 3 2. Inleiding Pag. 3 Benodigdheden wateronderzoek Pag. 5 t/m 21 3.

Nadere informatie

Gemaakt door: Erik, Rens en Lorijn 3H4. Inleverdatum: ma 8 okt. 07

Gemaakt door: Erik, Rens en Lorijn 3H4. Inleverdatum: ma 8 okt. 07 Gemaakt door: Erik, Rens en Lorijn 3H4 Inleverdatum: ma 8 okt. 07 Onderzoeksvraag Hoe schoon of vuil is het water? We onderzoeken de vuilheid van het water in de Dinkel aan het SinGraven En de volgende

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing van de testkits in de chemische wateranalysekoffer

Gebruiksaanwijzing van de testkits in de chemische wateranalysekoffer Gebruiksaanwijzing van de testkits in de chemische wateranalysekoffer Meting zuurstofgehalte (mg/l O ² ) 1. Spoel de BOD-fles uit met het te onderzoeken water. 2. Laat de BOD-fles voorzichtig vol lopen

Nadere informatie

Scheikunde Gemaakt door:

Scheikunde Gemaakt door: Scheikunde Gemaakt door: Lieke Breukers Jamie Hoeben Mareille Engbers Datum: 03-10-2007 Klas: 3H3 Docent: Mevr. Hesselink-Kloppers Proef op het Singraven Op woensdag 2 oktober zijn we naar het Singraven

Nadere informatie

Hoe schoon of hoe vuil is het water in de Dinkel?

Hoe schoon of hoe vuil is het water in de Dinkel? Hoe schoon of hoe vuil is het water in de Dinkel? Heleen Scholten, Merlijn ten Haaf, Monique Groener & Jonne Kuipers 3H3 9-10-2007 Mevrouw Franke Inhoudsopgave 1. Onderzoeksvraag 2. Verwachting 3. Proeven

Nadere informatie

Zuurtegraad ph. Zorg dat het doosje met teststrips en de kleurenschaal niet nat worden!

Zuurtegraad ph. Zorg dat het doosje met teststrips en de kleurenschaal niet nat worden! Zuurtegraad ph 7. Lees de overeenkomstige ph-waarde af. Totale hardheid d 7. Lees de overeenkomstige waarde voor de hardheid van het water af. Nitraat NO 3-7. Lees de overeenkomstige waarde voor het nitraatgehalte

Nadere informatie

Zuurtegraad ph. Ammonium NH 4

Zuurtegraad ph. Ammonium NH 4 Zuurtegraad ph Ammonium NH 4 + 1. Spoel het flesje met wit deksel met het te onderzoeken water en vul het daarna tot de 5ml-streep. 2. Voeg 3 druppels reagens 1 toe en schud. 3. Voeg 3 druppels reagens

Nadere informatie

1e klas. BiNaSch slootwateronderzoek. Deze reader is van: Scala Rietvelden Vakgroepen natuurkunde, scheikunde en biologie 1e klas. Klas:.

1e klas. BiNaSch slootwateronderzoek. Deze reader is van: Scala Rietvelden Vakgroepen natuurkunde, scheikunde en biologie 1e klas. Klas:. 1e klas BiNaSch slootwateronderzoek Deze reader is van: Klas:. Docent: Vakgroepen natuurkunde, scheikunde en biologie 1e klas Waterkwaliteit In deze lessencyclus ga je naar de kwaliteit van het water van

Nadere informatie

De termijn tussen monsterneming (direct gevolgd door conservering) en het moment van zekerstellen van het gehalte.

De termijn tussen monsterneming (direct gevolgd door conservering) en het moment van zekerstellen van het gehalte. Notitie Datum: 3 november 2014 Onderwerp: Watermonsters nemen en conserveren Algemeen Dit document beschrijft de flessen, conservering en de werkwijze voor het vullen van watermonsters. De conservering

Nadere informatie

ONDERZOEK NAAR DE WATERKWALITEIT

ONDERZOEK NAAR DE WATERKWALITEIT ONDERZOEK NAAR DE WATERKWALITEIT Naam: Klas: Datum: 1 Situering van het biotoop Plaats: Type water: vijver / meer / ven / moeras/ rivier / kanaal / poel / beek / sloot / bron Omgeving: woonkern / landbouwgebied

Nadere informatie

Proef Scheikunde Zure en basische schoonmaak middelen; pipet en buret; titreren

Proef Scheikunde Zure en basische schoonmaak middelen; pipet en buret; titreren Proef Scheikunde Zure en basische schoonmaak middelen; pipet en buret; titreren Proef door een scholier 1617 woorden 10 maart 2003 5,1 74 keer beoordeeld Vak Scheikunde Zure en basische schoonmaak middelen

Nadere informatie

Parameter Monsterfles Conservering Bemonstering Zwevende stof Petrischaal + filter ml monster filtreren.

Parameter Monsterfles Conservering Bemonstering Zwevende stof Petrischaal + filter ml monster filtreren. Parameter Monsterfles Conservering Bemonstering Zwevende stof Petrischaal + filter. 1000 ml monster filtreren. Faag Plastic fles, 250 ATP Plastic fles, 250 Microbiologisch algemeen Plastic fles, 500 Wijdhals,

Nadere informatie

Onderzoek waterkwaliteit en waterzuivering

Onderzoek waterkwaliteit en waterzuivering Onderzoek waterkwaliteit en Onderzoek waterkwaliteit en waterzuivering Met behulp van kiezel, grof en fijn zand, actieve kool en wat watten werd het natuurlijk zuiveringssysteem van de bodem nagebootst.

Nadere informatie

Hoofdstuk 3: Water, zuren en basen

Hoofdstuk 3: Water, zuren en basen Hoofdstuk 3: Water, zuren en basen NaSk II Vmbo 2011/2012 www.lyceo.nl Hoofdstuk 3: Water, zuren en basen NaSk II 1. Bouw van materie 2. Verbranding 3. Water, zuren en basen 4. Basis chemie voor beroep

Nadere informatie

Notitie. Datum: 9 maart 2018

Notitie. Datum: 9 maart 2018 Notitie Datum: 9 maart 2018 Onderwerp: Watermonsters nemen en conserveren Algemeen In dit document worden de flessen, conservering en de werkwijze voor het vullen van watermonsters beschreven. De conservering

Nadere informatie

Dit is een beknopte versie vertaald uit de Engelse versie, waar naar gerefereerd word in deze tekst. Zie PDF Ground test A

Dit is een beknopte versie vertaald uit de Engelse versie, waar naar gerefereerd word in deze tekst. Zie PDF Ground test A Dit is een beknopte versie vertaald uit de Engelse versie, waar naar gerefereerd word in deze tekst. Zie PDF Ground test A PH Grond test kit instructies Planten hebben de juiste ph(zuurgraad/alkaliteit)waarde

Nadere informatie

Proef Scheikunde Redoxtitratie Bepaling vitamine C in tabletten

Proef Scheikunde Redoxtitratie Bepaling vitamine C in tabletten Proef Scheikunde Redoxtitratie Bepaling vitamine C in tabletten Proef door een scholier 2025 woorden 19 maart 2010 6,2 112 keer beoordeeld Vak Scheikunde Verslag scheikunde Redoxtitratie Het vitamine c-gehalte

Nadere informatie

De TOA heeft een aantal potjes klaargezet. In sommige potjes zit een oplossing, in andere potjes zit een vaste stof.

De TOA heeft een aantal potjes klaargezet. In sommige potjes zit een oplossing, in andere potjes zit een vaste stof. OPDRACHT 9 Practicum Om je kennis van de scheidingsmethoden en oplosbaarheid te vergroten volgen hieronder een aantal proeven. Ook krijg je een proef over indicatoren / reagens. Met behulp daarvan kun

Nadere informatie

Bepaling van de oxideerbaarheid bij warmte

Bepaling van de oxideerbaarheid bij warmte Bepaling van de oxideerbaarheid bij warmte februari 2009 Pagina 1 van 7 WAC/III/D/022 INHOUD 1 TOEPASSINGSGEBIED... 3 2 PRINCIPE... 3 3 OPMERKINGEN... 3 4 APPARATUUR EN MATERIAAL... 4 5 REAGENTIA EN OPLOSSINGEN...

Nadere informatie

Patineren http://www.hubcoonen.nl/bronswiki/van%20was%20naar%20brons/2-1-formules.html "Formules voor Messing, Brons en Koper" 01. Licht tot donker Bruin 02. Bruin naar zwart 03. Zwart bruin 04. Florentijns

Nadere informatie

Bepaling van de oxideerbaarheid bij warmte

Bepaling van de oxideerbaarheid bij warmte Compendium voor de monsterneming, meting en analyse van water Bepaling van de oxideerbaarheid bij warmte Versie februari 2009 WAC/III/D/022 INHOUD Inhoud 1 TOEPASSINGSGEBIED 3 2 PRINCIPE 3 3 OPMERKINGEN

Nadere informatie

Nederlandse handleiding exact ECO-CHECK

Nederlandse handleiding exact ECO-CHECK Nederlandse handleiding exact ECO-CHECK Ontwikkeld voor Ecologisch wateronderzoek Versie 01 d.d. 12-09-2012 Inleiding: Hartelijk dank voor de aankoop van dit geavanceerde precisie instrument waarmee u

Nadere informatie

Bepaling van concentratie nitriet in een monster met een. spectrofotometer

Bepaling van concentratie nitriet in een monster met een. spectrofotometer Handleiding Spectrofotometer 118085 Bepaling van concentratie nitriet in een monster met een spectrofotometer 118085 1. Inleiding Achtergrond informatie spectrofotometrie. Als een oplossing gekleurd is,

Nadere informatie

Scheikundige begrippen

Scheikundige begrippen Scheikundige begrippen Door: Ruby Vreedenburgh, Jesse Bosman, Colana van Klink en Fleur Jansen Scheikunde begrippen 1 Chemische reactie Ruby Vreedenburgh Overal om ons heen vinden er chemische reacties

Nadere informatie

Docentenhandleiding 6x5 Daderprofiel DNA kit

Docentenhandleiding 6x5 Daderprofiel DNA kit Docentenhandleiding 6x5 Daderprofiel DNA kit #VOS-038A versie 2.0 Inhoud kit: 6 x 5 DNA profielen 6 x Dader profiel 6 x 200µl loading dye (kleurloze vloeistof) 4 g agarose 400µl gel dye (1000x) 100ml elektroforese

Nadere informatie

OEFENTOETS Zuren en basen 5 VWO

OEFENTOETS Zuren en basen 5 VWO OEFENTOETS Zuren en basen 5 VWO Gesloten vragen 1. Carolien wil de zuurgraad van een oplossing onderzoeken met twee verschillende zuur-baseindicatoren en neemt hierbij het volgende waar: I de oplossing

Nadere informatie

Installatiehandleiding Scale Control. Lees voor het installeren eerst deze handleiding

Installatiehandleiding Scale Control. Lees voor het installeren eerst deze handleiding Installatiehandleiding Scale Control Lees voor het installeren eerst deze handleiding Inleiding De werking van de Quooker Scale Control De Scale Control reduceert de hardheid van het water om zo kalkophoping

Nadere informatie

Overdaad Schaadt. Onderzoek naar vervuild water. Naam:... Foto: creative commons; Flickr eddi07.

Overdaad Schaadt. Onderzoek naar vervuild water. Naam:... Foto: creative commons; Flickr eddi07. Overdaad Schaadt Onderzoek naar vervuild water Naam:... Foto: creative commons; Flickr eddi07. 1 inleiding Inleiding: Vroeger was alles beter. Dus niet. Neem bijvoorbeeld drinkwater. Tot ver in de vorige

Nadere informatie

Leerlingeninstructie: Zuren en basen in de keuken

Leerlingeninstructie: Zuren en basen in de keuken Leerlingeninstructie: Zuren en basen in de keuken Introductie Wat eet je? Wat drink je? Welke producten gebruik je tijdens je verzorging? Welke producten worden er bij jou thuis gebruikt om schoon te maken?

Nadere informatie

Deel 1: traditionele kalkwater met koolstofdioxide test.

Deel 1: traditionele kalkwater met koolstofdioxide test. Bereiding en eigenschappen van CO 2 Deel 1: traditionele kalkwater met koolstofdioxide test. 1.1 Onderzoeksvraag Hoe kunnen we CO 2 aantonen? 1.2 Mogelijke hypothesen 1.2.1 Geen interactie: Er vormt zich

Nadere informatie

Bepaling van de oxideerbaarheid bij warmte

Bepaling van de oxideerbaarheid bij warmte Compendium voor de monsterneming, meting en analyse van water Bepaling van de oxideerbaarheid bij warmte Versie oktober 2017 WAC/III/D/022 1 TOEPASSINGSGEBIED Het bepalen van de oxideerbaarheid (permanganaat

Nadere informatie

Docentenhandleiding 2x15 Daderprofiel DNA kit

Docentenhandleiding 2x15 Daderprofiel DNA kit Docentenhandleiding 2x15 Daderprofiel DNA kit #VOS-038 versie 2.1 Inhoud kit: 2 x 15 DNA profielen 2 x Dader profiel 2 x 1 ml loading dye (kleurloze vloeistof) 3 g agarose 400 µl blauwe gel dye (1000x)

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Idexx SNAP BVD Test

Gebruikershandleiding Idexx SNAP BVD Test Snelle in vitro techniek voor detectie van boviene virus diarree virussen in serum of oorweefsel. Voorzorgsmaatregelen en waarschuwingen Behandel al het materiaal als in staat om BVD over te dragen. Niet

Nadere informatie

Nature Spa. Spa Service Nederland. *Wateronderhoud

Nature Spa. Spa Service Nederland. *Wateronderhoud Nature Spa Spa Service Nederland *Wateronderhoud HOE TE HANDELEN OM HET WATER SCHOON TE HOUDEN Sprankelend en fris water is een absolute must voor het heerlijk genieten van uw Nature spa vandaar dat een

Nadere informatie

5 Water, het begrip ph

5 Water, het begrip ph 5 Water, het begrip ph 5.1 Water Waterstofchloride is een sterk zuur, het reageert als volgt met water: HCI(g) + H 2 0(I) Cl (aq) + H 3 O + (aq) z b Hierbij reageert water als base. Ammoniak is een zwakke

Nadere informatie

Bodem, water en planten

Bodem, water en planten Bodem, water en planten Doel : Bepalen van de hoeveelheden mineralen in de bodem en oppervlaktewater en leren interpreteren van deze waarden en hoe zij invloed hebben op de vegetatie. Tijd : In het veld

Nadere informatie

Ovulation TestTM Ptc-Ovul4pCS6.indd 1 19/10/ :34

Ovulation TestTM Ptc-Ovul4pCS6.indd 1 19/10/ :34 ul4pcs6.indd 1 Ovulation Test TM 19/10/2015 NL Ovulation Test TM Veterinaire diagnostische kit Alleen voor in-vitro diagnostiek n KLINISCHE TOEPASSING BEPALING VAN DE VRUCHTBARE PERIODE: De lichamelijke

Nadere informatie

ph bepalen m.b.v. rode koolsap

ph bepalen m.b.v. rode koolsap ph bepalen m.b.v. rode koolsap 1. Onderzoeksvraag Hoe kun je rode koolsap gebruiken om te bepalen of een oplossing zuur, neutraal of basisch is? 2. Voorbereiding a. Begrippen als achtergrond voor experiment

Nadere informatie

Coeliakieantistoffen thuistest

Coeliakieantistoffen thuistest Coeliakieantistoffen thuistest Thuistest voor het bepalen van IgA anti tissuetransglutaminase uit een druppel bloed. Geschreven door S.L. Vriezinga op 28.03.2012, vrij vertaald naar de Engelse gebruiksaanwijzing

Nadere informatie

Kuvettentest LCK 381 TOC Totaal organische koolstof

Kuvettentest LCK 381 TOC Totaal organische koolstof Kuvettentest Principe Totaal koolstof () en totaal anorganische koolstof () worden door oxidatie () of aanzuren () in kooldioxide (CO 2 ) omgezet. Het gevormde CO 2 wordt vanuit het ontsluitingskuvet,

Nadere informatie

BYDUREON 2 mg poeder en oplosmiddel voor suspensie voor injectie met verlengde afgifte

BYDUREON 2 mg poeder en oplosmiddel voor suspensie voor injectie met verlengde afgifte INSTRUCTIES VOOR DE GEBRUIKER Uw stap voor stap handleiding BYDUREON 2 mg poeder en oplosmiddel voor suspensie voor injectie met verlengde afgifte Heeft u vragen over het gebruik van BYDUREON? Zie de veel

Nadere informatie

NOOIT SPATELS OF ANDER GEREEDSCHAP OP DE ZEEF GEBRUIKEN, DIT BESCHADIGT DE MAASGROOTTE VAN DE ZEEF EN MAAKT DE WERKING VAN DE BOTVANGER

NOOIT SPATELS OF ANDER GEREEDSCHAP OP DE ZEEF GEBRUIKEN, DIT BESCHADIGT DE MAASGROOTTE VAN DE ZEEF EN MAAKT DE WERKING VAN DE BOTVANGER De Botvanger Met de Botvanger is het eenvoudig, goedkoop en effectief om leverboteieren uit mest te zeven (filteren). Zo kunt u als veterinair, voorlichter of veehouder de diagnose leverbot op het bedrijf

Nadere informatie

Het gebruik van APIDRA in injectieflacon

Het gebruik van APIDRA in injectieflacon EEN GIDS VOOR ALS U BEGINT MET APIDRA (insuline glulisine) 1x 10ML INJECTIEFLACON (100 Eenheden/ml) De Apidra 100 eenheden/ml oplossing voor injectie (in injectieflacon) wordt in een injectieflacon geleverd

Nadere informatie

Proef Scheikunde Proeven

Proef Scheikunde Proeven Proef Scheikunde Proeven Proef door een scholier 973 woorden 4 december 2001 4,6 177 keer beoordeeld Vak Scheikunde Titel: De zuurstoftoevoer. Proefnummer: 1 Verbrandt papier met zuurstof? -) het brandt

Nadere informatie

OEFENOPGAVEN VWO ZUREN EN BASEN + ph-berekeningen

OEFENOPGAVEN VWO ZUREN EN BASEN + ph-berekeningen OEFENOPGAVEN VWO ZUREN EN BASEN + ph-berekeningen OPGAVE 1 01 Bereken hoeveel mmol HCOOH is opgelost in 40 ml HCOOH oplossing met ph = 3,60. 02 Bereken ph van 0,300 M NaF oplossing. 03 Bereken hoeveel

Nadere informatie

Opgave 1. Opgave 2. b En bij een verbruik van 10 ml? Dan wordt de procentuele onnauwkeurigheid 2 x zo groot: 0,03 / 20 x 100% = 0,3% Opgave 3

Opgave 1. Opgave 2. b En bij een verbruik van 10 ml? Dan wordt de procentuele onnauwkeurigheid 2 x zo groot: 0,03 / 20 x 100% = 0,3% Opgave 3 Hoofdstuk 13 Titratieberekeningen bladzijde 1 Opgave 1 Wat is het theoretisch eindpunt? Het theoretisch eindpunt is het titratievolume waarbij de bedoelde reactie precies is afgelopen. En wat is dan het

Nadere informatie

Melkcontrolecentrum-Vlaanderen vzw Hagenbroeksesteenweg 167 geldig vanaf 1/02/ LIER Tel : 078/ Fax : 078/

Melkcontrolecentrum-Vlaanderen vzw Hagenbroeksesteenweg 167 geldig vanaf 1/02/ LIER Tel : 078/ Fax : 078/ Melkcontrolecentrum-Vlaanderen vzw FO_509G Hagenbroeksesteenweg 167 geldig vanaf 1/02/2015 2500 LIER Tel : 078/15 47 10 Fax : 078/15 48 10 Procedure betreffende de toestemming tot het hernemen van de melklevering

Nadere informatie

Invloed van water op het brouwproces. Patrick De Clercq 't Wijnneusje Haacht VAW lesgeversdag Geel 22/03/2014

Invloed van water op het brouwproces. Patrick De Clercq 't Wijnneusje Haacht VAW lesgeversdag Geel 22/03/2014 Invloed van water op het brouwproces Patrick De Clercq 't Wijnneusje Haacht VAW lesgeversdag Geel 22/03/2014 Patrick De Clercq Lesgever bierbrouwen bij 't Wijnneusje Haacht ~ 20 jaar actief als hobbybrouwer

Nadere informatie

1. De wetenschappelijke methode: OVUR

1. De wetenschappelijke methode: OVUR 1. De wetenschappelijke methode: OVUR Oriënteren Voorbereiden Uitvoeren Reflecteren Oriënteren op het onderzoeksprobleem Formuleren van onderzoeksvragen Planning Experiment uitvoeren Formuleren van conclusies

Nadere informatie

Vitamine C bepalen uit fruitsap

Vitamine C bepalen uit fruitsap Vitamine C bepalen uit fruitsap 1. Onderzoeksvraag Hoe kunnen we de gehalte vitamine C in fruitsap bepalen? 2. Voorbereiding a. Begrippen als achtergrond voor experiment Zuur-basetitratie : een titratietechniek

Nadere informatie

Proef Scheikunde PH-bepaling

Proef Scheikunde PH-bepaling Proef Scheikunde PH-bepaling Proef door een scholier 924 woorden 27 mei 2001 4,9 57 keer beoordeeld Vak Scheikunde Inleiding De opdracht voor de eerste module was een vaardigheidspracticum. In dit practicum

Nadere informatie

Installatiehandleiding Scale Control. Lees voor het installeren eerst deze handleiding

Installatiehandleiding Scale Control. Lees voor het installeren eerst deze handleiding Installatiehandleiding Scale Control Lees voor het installeren eerst deze handleiding Inleiding De werking van de Quooker Scale Control De Scale Control reduceert de hardheid van het water om zo kalkophoping

Nadere informatie

1 Voedingselementen Voedingselementen Zuurgraad Elektrische geleidbaarheid (EC) Afsluiting 14

1 Voedingselementen Voedingselementen Zuurgraad Elektrische geleidbaarheid (EC) Afsluiting 14 Inhoud Voorwoord 5 Inleiding 6 1 Voedingselementen 9 1.1 Voedingselementen 9 1.2 Zuurgraad 12 1.3 Elektrische geleidbaarheid (EC) 13 1.4 Afsluiting 14 2 Kunstmeststoffen 15 2.1 Indeling kunstmeststoffen

Nadere informatie

1. Onderzoeksvraag Hoe kunnen we aan de hand van chemische reacties een oplossing de kleuren van een stoplicht krijgen?

1. Onderzoeksvraag Hoe kunnen we aan de hand van chemische reacties een oplossing de kleuren van een stoplicht krijgen? Chemisch stoplicht 1. Onderzoeksvraag Hoe kunnen we aan de hand van chemische reacties een oplossing de kleuren van een stoplicht krijgen? 2. Voorbereiding a. Begrippen als achtergrond voor experiment

Nadere informatie

Bodem Bepaling van fosfaat in grond extraheerbaar met een ammoniumlactaatazijnzuurbuffer

Bodem Bepaling van fosfaat in grond extraheerbaar met een ammoniumlactaatazijnzuurbuffer - Bemonsterings- en analysemethodes voor bodem in het kader van het mestdecreet Bodem Bepaling van fosfaat in grond extraheerbaar met een ammoniumlactaatazijnzuurbuffer (P-AL) VERSIE 3.1 juni 2010 Pagina

Nadere informatie

WERKBUNDEL Water & waterzuivering 1 ste graad secundair onderwijs

WERKBUNDEL Water & waterzuivering 1 ste graad secundair onderwijs WERKBUNDEL Water & waterzuivering 1 ste graad secundair onderwijs Naam:. Klas: In deze werkbundel zitten 3 hoeken. De speelhoek, de doe en denkhoek en de leerhoek. In elke hoek moet je eerst de opdrachtenkaart

Nadere informatie

Docentenhandleiding 2x16 Daderprofiel Dye kit

Docentenhandleiding 2x16 Daderprofiel Dye kit Docentenhandleiding 2x16 Daderprofiel Dye kit #VOS-039 versie 1.0 Inhoud kit: 2 x 15 Dye profielen 2 x Daderprofiel 3 g agarose 20 ml TAE 100x Benodigdheden: Electroforese opstelling inclusief voeding

Nadere informatie

ADSORBEERBARE ORGANISCHE HALOGEENVERBINDINGEN (AOX) IN WATER

ADSORBEERBARE ORGANISCHE HALOGEENVERBINDINGEN (AOX) IN WATER ADSORBEERBARE ORGANISCHE HALOGEENVERBINDINGEN (AOX) IN WATER 1. DOEL EN TOEPASSINGSGEBIED Bepaling van aan aktieve kool adsorbeerbare organische halogeenverbindingen (AOX) in waters die meer dan 10 g/l

Nadere informatie

AQUA-CHECK & AQUA-CHECK

AQUA-CHECK & AQUA-CHECK Fotometer AQUA-CHECK & AQUA-CHECK 2 Fotometer AQUA-CHECK & AQUA-CHECK 2 voor bepaling van concentratie in water / gemakkelijke bediening / temperatuur onafhankelijke werking / meting zonder cuvetten /

Nadere informatie

Conservering en behandeling van watermonsters

Conservering en behandeling van watermonsters Conservering en behandeling van watermonsters oktober 2010 Pagina 1 van 9 WAC/I/A/010 INHOUD 1 DOEL EN TOEPASSINGSGEBIED... 3 2 TERMEN EN DEFINITIES... 3 3 PRINCIPE... 3 4 VOORBEHANDELING... 9 4.1 HOMOGENISATIE...

Nadere informatie

Condensatie- en kooklijn van een binair systeem

Condensatie- en kooklijn van een binair systeem Condensatie- en kooklijn van een binair systeem Stijn Bettens 13 december 2010 1 Inhoudsopgave 1 Praktisch gedeelte 3 1.1 stappenplan...................................... 4 1.2 TIPS..........................................

Nadere informatie

ALKALINITEIT/ZUURTEGRAAD (BUFFERCAPACITEIT)

ALKALINITEIT/ZUURTEGRAAD (BUFFERCAPACITEIT) 1 DOEL EN TOEPASSINGSGEBIED ALKALINITEIT/ZUURTEGRAAD (BUFFERCAPACITEIT) De aciditeit of zuurtegraad is een maat voor de capaciteit van het water om OH - te neutraliseren. De basiciteit of alkaliniteit

Nadere informatie

R eptenboek van Nikko en Co

R eptenboek van Nikko en Co R eptenboek van Nikko en Co Receptenboek van Nikko en co Inleiding O nze Chemiebende is er in geslaagd tijdens een bedrijfsbezoek een paar geheime recepten voor badproducten te ontfutselen. Nikko, Kloortje,

Nadere informatie

Oplosbaarheid van CO2 in water aantonen bij verschillende temperaturen 10 C 10 C

Oplosbaarheid van CO2 in water aantonen bij verschillende temperaturen 10 C 10 C Oplosbaarheid van CO 2 in water aantonen bij verschillende temperaturen Materiaal: (Titratie) A - Statief + klemmen - Buret - Thermometer - Bekerglas 250 / 500ml - Ijs - Gedestilleerd water => 10 C - Fenolftaleïne

Nadere informatie

Voorbereiding post 4. Mondjes open mondjes dicht Groep 7-8

Voorbereiding post 4. Mondjes open mondjes dicht Groep 7-8 Voorbereiding post 4 Mondjes open mondjes dicht Groep 7-8 Welkom bij IVN Valkenswaard-Waalre Dit is de digitale voorbereiding op post 4: Mondjes open mondjes dicht, voor groep 7 en 8. Inhoud: Algemeen

Nadere informatie

Omgekeerde osmose installatie

Omgekeerde osmose installatie Omgekeerde osmose installatie Categorie: Waterwaarden en filtratie Voor veel aquarianen is osmosewater een begrip, waar mythische krachten aan worden verbonden. Voor een ander is het kweekwater met een

Nadere informatie

Gebruikshandleiding Nitraat-/Fosfaat filter

Gebruikshandleiding Nitraat-/Fosfaat filter Gebruikshandleiding Nitraat-/Fosfaat filter Categorie: Waterwaarden en filtratie Werkingsprincipe Nitraat in het aquarium ontstaat door bacteriële omzetting van organische stoffen, zoals voedselresten

Nadere informatie

Uitwerkingen van de opgaven uit: BASISCHEMIE voor het MLO ISBN , 3 e druk, Uitgeverij Syntax Media Hoofdstuk 18 Oxidimetrie bladzijde 1

Uitwerkingen van de opgaven uit: BASISCHEMIE voor het MLO ISBN , 3 e druk, Uitgeverij Syntax Media Hoofdstuk 18 Oxidimetrie bladzijde 1 Hoofdstuk 18 Oxidimetrie bladzijde 1 Opgave 1 Bepaal met behulp van tabel II de reactie tussen kaliumpermanganaat in zuur milieu met: a Sn 2+ ionen MnO 4 + 8 H 3O + + 5 e Mn 2+ + 12 H 2O x 2 Sn 2+ Sn 4+

Nadere informatie

Practicum Zouten 2 VMBO 4 Zouten Zoutoplossingen bij elkaar Slecht oplosbare zouten maken Ionen verwijderen Herkennen van een zout

Practicum Zouten 2 VMBO 4 Zouten Zoutoplossingen bij elkaar Slecht oplosbare zouten maken Ionen verwijderen Herkennen van een zout Practicum Zouten 2 Niveau: VMBO 4 Onderdeel: Zouten Proeven: Zoutoplossingen bij elkaar Slecht oplosbare zouten maken Ionen verwijderen Herkennen van een zout 1 Proef 1 Zoutoplossingen bij elkaar Nodig:

Nadere informatie

Veevoeder Ruw eiwit ONTWERPMETHODE ONTWERPMETHODE ONTWERPMETHODE

Veevoeder Ruw eiwit ONTWERPMETHODE ONTWERPMETHODE ONTWERPMETHODE Bemonsterings- en analysemethodes voor mest, bodem en veevoeder in het kader van het mestdecreet Veevoeder Versie juni 2014 BAM/deel 2/05 1 DOEL EN TOEPASSINGSGEBIED Het gehalte aan ruw eiwit in diervoeders

Nadere informatie

Serie-test LCW 510 Chloor/Ozon

Serie-test LCW 510 Chloor/Ozon LET OP NIEUW! De actuele uitgavedatum vindt u bij de werkwijze resp. de meting. Let a.u.b. op het punt Let op (zie onder). Serie-test Principe Oxidatiemiddelen reageren met diethyl-p-fenyleendiamine (DPD),

Nadere informatie

Riegman & Starink. Consultancy

Riegman & Starink. Consultancy Riegman & Starink Consultancy Huidige vegetatie Knelpunt analyse Fysisch Chemisch Milieu Fysisch Chemisch Milieu Gewenste vegetatie -Voor alle KRW typen -Voor eigen gekozen plantengemeenschap Chemie 1

Nadere informatie

Invloed Waterkwaliteit op de Onderwater Flora en Fauna

Invloed Waterkwaliteit op de Onderwater Flora en Fauna Invloed Waterkwaliteit op de Onderwater Flora en Fauna Gezond en voedselrijkwater waarborgt een diversiteit aan Flora en Fauna. Een wankel evenwicht tussen de biologische elementen. Index. De voedselketen.

Nadere informatie

TIPS & TRICKS. TIP 5: Reinigen Bewateringssysteem

TIPS & TRICKS. TIP 5: Reinigen Bewateringssysteem TIP 5: Reinigen Bewateringssysteem Ongelijke waterafgiftes door leidingvernauwingen en/of verstopte druppelaars of sproei-installatie zijn een doorn in het oog van een kweker. Ongelijke bewatering verstoort

Nadere informatie

Eindexamen natuurkunde/scheikunde 2 vmbo gl/tl 2006 - I

Eindexamen natuurkunde/scheikunde 2 vmbo gl/tl 2006 - I BEOORDELINGSMODEL Vraag Antwoord Scores Aan het juiste antwoord op een meerkeuzevraag wordt één punt toegekend. GOUDWINNING 1 B 2 A 3 B 4 maximumscore 2 2 Hg + O 2 2 HgO Hg en O 2 voor de pijl en HgO na

Nadere informatie

BIOLOGIE Bovenbouw P.O. Fris viswater

BIOLOGIE Bovenbouw P.O. Fris viswater BIOLOGIE Bovenbouw P.O. Fris viswater x www.dlwbiologie.wordpress.com Oriëntatiefase Het voorkomen van organismen in het oppervlaktewater heeft een directe relatie met de kwaliteit van water. Elk ecosysteem

Nadere informatie

Flesvoeding. patiënteninformatie

Flesvoeding. patiënteninformatie Flesvoeding patiënteninformatie Mevrouw, Wanneer u geen borstvoeding wenst te geven, of dit om een of andere reden niet mogelijk is, bieden de zuigelingenvoedingen een goed alternatief. In deze brochure

Nadere informatie

Practicum bodemonderzoek

Practicum bodemonderzoek Practicum bodemonderzoek In het tuinontwerp is de keuze van planten sterk afhankelijk van de bodem waar ze op groeien. Om enig inzicht te verkrijgen in de manieren waarop bodemeigenschappen kunnen worden

Nadere informatie

HANDIG HET TROPISCH ZOETWATER- AQUARIUM

HANDIG HET TROPISCH ZOETWATER- AQUARIUM HANDIG HET TROPISCH ZOETWATER- AQUARIUM l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER HET INRICHTEN

Nadere informatie

Een zorgvrager helpen bij het verzorgen van een bril, contactlenzen of kunstoog

Een zorgvrager helpen bij het verzorgen van een bril, contactlenzen of kunstoog OPDRACHTFORMULIER Een zorgvrager helpen bij het verzorgen van een bril, contactlenzen of kunstoog Naam student: Datum: Voordat je gaat oefenen 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer

Nadere informatie

24-UURS URINE VERZAMELEN FRANCISCUS GASTHUIS

24-UURS URINE VERZAMELEN FRANCISCUS GASTHUIS 24-UURS URINE VERZAMELEN FRANCISCUS GASTHUIS Tabel: verzamelgegevens Afspraak etiket Labnummer Datum en tijd Hoeveelheid dd...om...uur tot dd...om...uur Bokaal 1 Bokaal 2 Totaal (ml) (ml) (ml) In te vullen

Nadere informatie

Onderzoeksformulier KRENTEN

Onderzoeksformulier KRENTEN 1.2 Onderzoeksvraag Waardoor bewegen krenten op en neer in een mengsel van water, azijn en soda? 2.1 Materiaallijst Voor dit onderzoek heb je nodig: o twee bekerglazen o 300 ml water o 100 ml azijn o een

Nadere informatie

12 3 4 566.4 7 7.5 8 8.2 8.4 9 10. esha AQUA-QUICK-TEST - SNEL, EENVOUDIG EN VEILIG

12 3 4 566.4 7 7.5 8 8.2 8.4 9 10. esha AQUA-QUICK-TEST - SNEL, EENVOUDIG EN VEILIG 6-VOUDIGE MULTI TEST VOOR ECONOMISCH, PRAKTISCH EN EENVOUDIG TESTEN VAN DE WATERKWALITEIT. Gezond water = gezonde planten en vissen. Een goede waterkwaliteit is essentieel voor planten en vissen in uw

Nadere informatie

BIJLAGE 15 : DRINKWATERONDERZOEK IKB KIP

BIJLAGE 15 : DRINKWATERONDERZOEK IKB KIP BIJLAGE 15 : DRINKWATERONDERZOEK IKB KIP Het bestuur van de Stichting PLUIMNED heeft, gelet op Bijlage 1.2 van de Algemene Voorwaarden IKB Kip, ter zake van de uitvoering van drinkwateronderzoeken in het

Nadere informatie

meststoffen vloeibare basismeststof groei door kennis

meststoffen vloeibare basismeststof groei door kennis meststoffen 2013 vloeibare basismeststof groei door kennis Growsol Growsol meststoffen is een range van vloeibare meststoffen voor de basisbemesting voorafgaand aan een teelt. Een aantal producten kunnen

Nadere informatie

AUTOMATISCHE KOFFIEMACHINE 1. BELANGRIJK

AUTOMATISCHE KOFFIEMACHINE 1. BELANGRIJK AUTOMATISCHE KOFFIEMACHINE 1. BELANGRIJK Let erop dat de schakelaar op 0 (uit) staat voordat u het snoer op de wandcontactdoos aansluit. Laat de stekker niet in het stopcontact wanneer de koffiemachine

Nadere informatie

Chemisch wateronderzoek 1. klimaatstad. water leeft 2. Abio. klimaatstad

Chemisch wateronderzoek 1. klimaatstad. water leeft 2. Abio. klimaatstad Chemisch wateronderzoek 1 water leeft 2 Abio Chemisch wateronderzoek 2 Chemisch wateronderzoek 3 WATER LEEFT Chemisch wateronderzoek Een goede waterkwaliteit is van groot belang voor het leven van waterdieren

Nadere informatie

Wist je dat het aardoppervlak voor driekwart bedekt is met water?

Wist je dat het aardoppervlak voor driekwart bedekt is met water? Prof. dr. L. VAN POUCKE Prof. dr. J. MULLENS Prof. dr. W. GUEDENS Lic. M. REYNDERS Wist je dat het aardoppervlak voor driekwart bedekt is met water? 2006 Universiteit Hasselt 1 Practicum: Chemische aspecten

Nadere informatie

Handleiding chemische wateranalyse

Handleiding chemische wateranalyse Handleiding chemische wateranalyse Wateranalysekoffer 1 Provinciaal Natuurcentrum Inleiding In de natuur komt geen scheikundig zuiver water voor doordat water allerlei stoffen uit zijn omgeving oplost.

Nadere informatie

PENTA college CSG Scala Rietvelden vakgroep biologie Glaswerk practicum. Naam: Klas: Samengewerkt met:

PENTA college CSG Scala Rietvelden vakgroep biologie Glaswerk practicum. Naam: Klas: Samengewerkt met: Glaswerk practicum Naam: Klas: Samengewerkt met: 1 Inhoudsopgave Stofonderdelen Blz. Inleiding glaswerk: 2 - Doelen glaswerkpracticum & eindpracticum - Planning Veiligheidregels: 3 - Opdracht 1 Glaswerkpracticum:

Nadere informatie

Wa W rm r t m e Inlage

Wa W rm r t m e Inlage Inlage Proef 1 nattigheid - 1 Erlenmeyer (nr. 10) - 1 Rubberen stop (nr. 18) - Heet water Doe wat heet water in de erlenmeyer. Doe de stop erop en kijk wat er gebeurt. Kun je dit beschrijven? Proef 2 Frisse

Nadere informatie

Voorbereiding post 4. Mondjes open mondjes dicht Groep 7-8

Voorbereiding post 4. Mondjes open mondjes dicht Groep 7-8 Voorbereiding post 4 Mondjes open mondjes dicht Groep 7-8 Welkom bij IVN Valkenswaard-Waalre Dit is de digitale voorbereiding op post 4: Mondjes open mondjes dicht, voor groep 7 en 8. Inhoud: Algemeen

Nadere informatie

Afweer en Immuniteit

Afweer en Immuniteit practicum over drie linies van afweer en vaccinatie Karlijn (16) wordt op een dag wakker met keelpijn en het lijkt alsof de klieren in haar hals zijn opgezet. Na een paar dagen is de keelpijn nog niet

Nadere informatie

Biotoopstudie THEMA 7

Biotoopstudie THEMA 7 THEMA 7 Biotoopstudie In dit thema ga je op ontdekking in een biotoop. Door waarnemingen zoek je naar biotische factoren. Door metingen bepaal je enkele abiotische factoren van de lucht en de bodem. Je

Nadere informatie

Bepaling van het Biochemisch Zuurstofverbruik (BZV) in oppervlaktewater

Bepaling van het Biochemisch Zuurstofverbruik (BZV) in oppervlaktewater Bepaling van het Biochemisch Zuurstofverbruik (BZV) in oppervlaktewater april 2005 One Cue Systems Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt zonder schriftelijke toestemming

Nadere informatie

CHEMISCH ZUURSTOFVERBRUIK (COD)

CHEMISCH ZUURSTOFVERBRUIK (COD) CHEMISCH ZUURSTOFVERBRUIK () 1 DOEL EN TOEPASSINGSGEBIED Deze procedure vervangt de procedures AAC/2/I/D.5 en AAC/2/I/D.6 van december 1991. De testmethode wordt aangewend ter controle van de zuurstofverbruikende

Nadere informatie

PRACTICUM: TESTEN OP ALLERGIE

PRACTICUM: TESTEN OP ALLERGIE PRACTICUM: TESTEN OP ALLERGIE Julia zit met haar tweeling Saskia en Onno bij de huisarts. De tweeling is nu 7 maanden oud. Onno huilt veel en spuugt zijn eten vaak weer uit. De huisarts vertelt Julia dat

Nadere informatie