Reanimatiescores uitgelegd. Herzien op 19 november 2013

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Reanimatiescores uitgelegd. Herzien op 19 november 2013"

Transcriptie

1 Reanimatiescores uitgelegd Herzien op 19 november 2013

2 Introductie Tijdens het gebruik van een Laerdal QCPR-oefenpop, worden de reanimatieprestaties gescoord van 0% tot 100%. Indien de reanimatie exact wordt uitgevoerd volgens de reanimatierichtlijnen (AHA, ERC of zelf ingevoerde richtlijnen), dan zal de totaalscore altijd 100% zijn. Indien de reanimatieprestaties afwijken van de richtlijnen, wordt de score verlaagd. Hoe groter de afwijking, hoe meer de score naar beneden wordt bijgesteld. Voor iedere vaardigheid worden ook sub-scores gegeven: compressies, ventilatie en totale compressietijd. Op deze manier is het mogelijk eenvoudig bij te houden wat er moet gebeuren om de reanimatieprestatie te verbeteren. De score berekeningen zijn in overeenstemming met de richtlijnen van de American Heart Association voor het uitvoeren van reanimatie van hoge kwaliteit. De volgende pagina s verklaren welke componenten bijdragen aan de score en ook hoe deze zijn berekend.

3 Totaalscore De sub-scores die zijn opgenomen in de totaalscore zijn: 1. Compressiescore 2. Ventilatiescore 3. Totale compressietijd (flow fraction) De totale compressietijd is het percentage van de tijd dat compressies werden uitgevoerd. De compressiescore en de ventilatiescore houden rekening met verschillende parameters:

4 Compressie score & Ventilatie score De compressiescore wordt berekend aan de hand van volgende 5 parameters: Compressiediepte Compressiefrequentie Het niet volledig terug omhoog laten komen van de borstkas Het aantal compressies per sessie Handpositie De ventilatiescore wordt berekend aan de hand van volgende 2 parameters: Ventilatievolume Ventilatiefrequentie

5 Score berekening Totaalscore Compressiescore Diepte Frequentie Terug omhoog komen borstkas Handpositie Compressies per sessie Totale compressietijd (Percentage van de tijd dat compressies werden uitgevoerd) Ventilatiescore Volume Frequentie (ventilaties per minuut)

6 Score voorbeelden Wanneer de reanimatieprestaties afwijken van de richtlijnen, worden de scores verminderd volgens S-curves buiten de drempelwaarden. Dat betekent dat kleine afwijkingen kleine verminderingen creëren en grote afwijkingen de score aanzienlijk zullen verlagen. In het volgende voorbeeld laten we zien hoe scores worden verlaagd, gebaseerd op een paar veel gemaakte fouten bij reanimatie. De curves illustreren de totaalscore voor één specifieke fout, indien alle andere parameters perfect zouden zijn.

7 Compressiefrequentie Voorbeeld 1: Compressiefrequentie Deze curve toont de score voor de compressiefrequentie. Tussen de 100 en 120 compressies per minuut is de score 100%. De score daalt wanneer de frequentie zich buiten de interval van de richtlijnen bevindt, zoals weergegeven. De curve laat zien wat de totaalscore zou zijn voor verschillende frequenties als alle andere reanimatieparameters zouden voldoen aan de richtlijnen. Als het geslaagd/mislukt level op de totaalscore op 75% is gezet, zal een compressiefrequentie tussen de 80 en 140 als geslaagd worden aangegeven. (Indien al het andere perfect was). Compressiefrequentie alleen kan de totaalscore nooit onder de 40% laten uitkomen.

8 Ventilatie volume Voorbeeld 2: Ventilaties (baby) De score wordt verminderd als het volume afwijkt van de drempelwaarden. De curve toont de score van het volume van de ventilatie voor babies. De standaardrichtlijnen zijn tussen de 20 en 40 ml, en alle volumes hiertussen zullen een score van 100% geven. De score wordt naar beneden bijgesteld als het volume afwijkt van deze limieten. Zoals getoond kan het ventilatievolume (als het lager is dan 10 ml of hoger dan 70 ml) de score nooit verder naar beneden halen dan 50%, indien al het andere volledig aan de richtlijnen voldoet).

9 Totale compressietijd (Flow fraction) Voorbeeld 3: Totale compressietijd De totale compressietijd wordt beoordeeld volgens het gekozen algoritme. De onderstaande grafiek toont de score aan voor reanimatie door één persoon, twee personen, of alleen compressies. Scoring [%] Scoring [%] Comp Rate Fraction Reanimatie door 1 persoon Reanimatie door 2 personen Alleen compressies Dit betekent dat de score op de totale compressietijd voor een reanimatie voor 2 personen strenger wordt beoordeeld dan voor een reanimatie door 1 persoon, omdat twee personen een hogere totale compressietijd zouden moeten kunnen behalen dan iemand alleen. Voor alleen compressies is de doelstelling 100%.

10 Twee type scores Reanimatiescore versus Scenarioscore Er zijn twee manieren om de scores te tonen, één voor een basis reanimatiesessie en één voor een meer complex scenario. Als het om een basissessie gaat welke alleen compressies en ventilaties bevat, zal het resultaat één totaalscore zijn, zoals hiervoor uitgelegd. Indien er een meer complex scenario wordt uitgevoerd (inclusief het roepen om hulp, ademhalingscheck etc.), of een AED-training, dan zal de totale reanimatietijd in veel gevallen te laag zijn om een goede score te behalen. Voor dit soort sessies is deze parameter uit de totaalscore gehaald en wordt naast de reanimatiescore afgebeeld (zie de volgende pagina voor een illustratie). In deze gevallen kan de instructeur de reanimatiescore samen met de totale reanimatietijd combineren om een duidelijke evaluatie van de sessie te maken.

11 Twee type scores Reanimatiescore versus Scenarioscore Reanimatiescore Scenarioscore Voor scenarioscore kan het dus zijn dat -zelfs met een betrekkelijk lage totale compressietijd (zie rechter illustratie)- de score voor compressies en ventilaties nog steeds goed is. De totale compressietijd (59% hierboven) dient dus beoordeeld te worden in relatie met het scenario (bijvoorbeeld: lange pauze voor defibrillatie-analyse geeft een lagere totale compressietijd).

12 Events Het loggen van gebeurtenissen Er kunnen alleen gebeurtenissen gelogd worden gedurende een sessie. Dit zou het checken van de ademhaling of de polsslag kunnen zijn, het geven van een schok, of een zelf ingevoerde gebeurtenis. Sommige gebeurtenissen worden automatisch gelogd, zoals het veranderen van een hartritme, gedetecteerde shocks (afhankelijk van de gebruikte oefenpop) en meer. De gebeurtenissen gaan in een log voor later gebruik, maar ze hebben geen effect op de score.

13 Disclaimer Disclaimer De gebruikte algoritmes zijn ontwikkeld in nauwe samenwerking met leden van de AHA ECC subcommittees en co-schrijvers van het 2013 AHA Consesus Statement on CPR Quality. De score ondersteunt trainingen en evaluatie door instructeurs en computerprogramma s in overeenstemming met de meest actuele AHA-richtlijnen voor reanimatie en ECC. De waarden voor het verdienen van punten zijn gebaseerd op klinisch bewijs en, waar er nog geen is, op de consensus van deskundigen in reanimatie en onderwijs. Daarom wordt de prestatie die aangetoond heeft het klinisch effect te verminderen het laagst gescoord. Scores gegenereerd uit protocollen die niet in de richtlijnen voorkomen of sequenties zullen meestal de laagste scores opleveren. In de door de AHA-gecontroleerde programma s, zoals Heartcode en RQI, is alleen het AHA-score algoritme beschikbaar voor de gebruiker. Adminstratoren van niet- AHA programma s kunnen de waarden zelf ingeven zodat deze voldoen aan de lokale protocollen.

SimPad met SkillReporter

SimPad met SkillReporter NL SimPad met SkillReporter Gebruiksaanwijzing www.laerdal.com Inhoud Beoogd gebruik 4 Belangrijke informatie 4 Meegeleverde onderdelen 5 Overzicht van de SimPad 6 Overzicht van de SimPad PLUS 7 Batterij

Nadere informatie

SimPad SkillReporter. Gebruikershandleiding.

SimPad SkillReporter. Gebruikershandleiding. SimPad SkillReporter Gebruikershandleiding www.laerdal.com 1 Inleiding INLEIDING De SimPad is een draadloos apparaat met touchscreen voor gebruik met alle Laerdaloefenpoppen. Deze versie is geïnstalleerd

Nadere informatie

AED Plus. Your partner in first aid. Optimale ondersteuning voor eerstehulpverleners

AED Plus. Your partner in first aid. Optimale ondersteuning voor eerstehulpverleners AED Plus Your partner in first aid Optimale ondersteuning voor eerstehulpverleners Reanimatie vereist De meest recente richtlijnen van de European Resuscitation Council (ERC) (Europese reanimatieraad)

Nadere informatie

Normering en schaallengte

Normering en schaallengte Bron: www.citogroep.nl Welk cijfer krijg ik met mijn score? Als je weet welke score je ongeveer hebt gehaald, weet je nog niet welk cijfer je hebt. Voor het merendeel van de scores wordt het cijfer bepaald

Nadere informatie

DiaCamschaal 2016 Venticare Reanimatie Competitie 2016

DiaCamschaal 2016 Venticare Reanimatie Competitie 2016 DiaCamschaal 2016 Venticare Reanimatie Competitie 2016 Inleiding De Diacamschaal is een beoordelingsinstrument voor de Advanced Life Support (ALS) training en een initiatief van Venticare en in beginsel

Nadere informatie

Ambu. Wireless. Next Generation. AmbuMan Wireless Oefenpoppen. Ontdek de Nieuwe Generatie - Nu nog zelfstandiger

Ambu. Wireless. Next Generation. AmbuMan Wireless Oefenpoppen. Ontdek de Nieuwe Generatie - Nu nog zelfstandiger Ambu Next Generation Oefenpoppen Ontdek de Nieuwe Generatie - Nu nog zelfstandiger Ambu - De toekomst is nog altijd W... - Meer dan 50 jaar ervaring in medische opleidingen... als in. In 2009 is Ambu de

Nadere informatie

DiaCamschaal 2014. Nederlandse Reanimatie Competitie

DiaCamschaal 2014. Nederlandse Reanimatie Competitie DiaCamschaal 24 Nederlandse Reanimatie Competitie Venticare 24 Inleiding De Diacamschaal is een beoordelingsinstrument voor de Advanced Life Support (ALS) training en een initiatief van Venticare en in

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing AED-trainer

Gebruiksaanwijzing AED-trainer Gebruiksaanwijzing AED-trainer ONDERDEELNUMMER Copyright 2007 Cardiac Science Corporation. All rights reserved. De AED-trainer (trainingstoestel voor automatische externe defibrillators) is een apparaat

Nadere informatie

Neem reanimatie. ter harte!

Neem reanimatie. ter harte! Neem reanimatie ter harte! Omdat het niet alleen om de schok gaat Opvallend is dat bij 80% van de hartstilstanden in het ziekenhuis een niet-schokbaar ritme wordt geconstateerd. Daarom is het essentieel

Nadere informatie

REANIMEREN ANNO 2017: DOELTREFFENDHEID NAGAAN VAN DE REANIMATIEPLANK EN DE ALTERNERINGSMATRAS TIJDENS EEN REANIMATIE OP EEN AFDELING INTENSIEVE ZORGEN

REANIMEREN ANNO 2017: DOELTREFFENDHEID NAGAAN VAN DE REANIMATIEPLANK EN DE ALTERNERINGSMATRAS TIJDENS EEN REANIMATIE OP EEN AFDELING INTENSIEVE ZORGEN REANIMEREN ANNO 2017: DOELTREFFENDHEID NAGAAN VAN DE REANIMATIEPLANK EN DE ALTERNERINGSMATRAS TIJDENS EEN REANIMATIE OP EEN AFDELING INTENSIEVE ZORGEN E. Decruyenaere Nog niet zo lang geleden moesten Thuis-

Nadere informatie

Cardiopulmonale Reanimatie. Automatische Externe Defibrillator

Cardiopulmonale Reanimatie. Automatische Externe Defibrillator Basale Reanimatie voor Hulpverleners Cardiopulmonale Reanimatie met de Automatische Externe Defibrillator Leerdoelen Op het einde van deze cursus zal U in staat zijn: een bewusteloos slachtoffer te evalueren

Nadere informatie

U zoekt nu in de door ons meest verkochte reanimatiepoppen. Kunt u niet vinden wat u zoekt? Aarzel niet om contact met ons op te nemen.

U zoekt nu in de door ons meest verkochte reanimatiepoppen. Kunt u niet vinden wat u zoekt? Aarzel niet om contact met ons op te nemen. Reanimatiepoppen U zoekt nu in de door ons meest verkochte reanimatiepoppen. Kunt u niet vinden wat u zoekt? Aarzel niet om contact met ons op te nemen. Ambu Man I De Ambu Man is een oefenpop van volwassen

Nadere informatie

AED Plus. Optimale ondersteuning voor eerstehulpverleners

AED Plus. Optimale ondersteuning voor eerstehulpverleners AED Plus Optimale ondersteuning voor eerstehulpverleners Reanimatie vereist De meest recente richtlijnen van de European Resuscitation Council (ERC) (Europese reanimatieraad) van 2010, zijn duidelijk:

Nadere informatie

Reanimatiepop Groot lichaam Resusci Anne SkillReporter

Reanimatiepop Groot lichaam Resusci Anne SkillReporter Reanimatiepop Groot lichaam Resusci Anne SkillReporter Quickstart Guide Inhoud Voor je begint... 2 Inleiding... 2 Uitpakken en controleren... 2 Opgelet... 2 Onderdelen... 2 Werking luchtweg... 3 Gesloten

Nadere informatie

DEMO VERSIE. Enquêteresultaat Trainingsevaluatie 21-08-2012. Mirotek QuestionTool

DEMO VERSIE. Enquêteresultaat Trainingsevaluatie 21-08-2012. Mirotek QuestionTool DEMO VERSIE Enquêteresultaat Trainingsevaluatie -08-0 Mirotek QuestionTool Inhoudsopgave Introductie... Sterkte / zwakte analyse... Score top 5... 5 Verschil eerste groep en overige groepen... 6 5 Prioriteiten

Nadere informatie

Nederlandse richtlijnen. 20 januari 2016

Nederlandse richtlijnen. 20 januari 2016 ERC Guidelines 2015 R. de Vos Anesthesioloog MMT-arts (np) Medisch Manager Ambulancezorg Lid Wetenschappelijk raad NRR Bestuurslid Stichting Reanimatie Nederlandse richtlijnen 20 januari 2016 Veel veranderd?

Nadere informatie

DiaCamschaal 2019 Venticare Reanimatie Competitie

DiaCamschaal 2019 Venticare Reanimatie Competitie DiaCamschaal 209 Venticare Reanimatie Competitie Inleiding De Diacamschaal is een beoordelingsinstrument voor Advanced Life Support (ALS) en een initiatief van Venticare. De schaal wordt gebruikt voor

Nadere informatie

1. Zorg voor je eigen veiligheid, die van het slachtoffer en van de omstaanders

1. Zorg voor je eigen veiligheid, die van het slachtoffer en van de omstaanders Aanbevelingen van de Belgische Reanimatieraad (BRC) voor Cardiopulmonaire Reanimatie en Automatische Externe Defibrillatie, uitgevoerd door de eerste hulpverleners ter plaatse opgeleid in de technieken

Nadere informatie

Handleiding Van klinimetrie naar subdoel Versie 5.2 Juli HANDLEIDING Van klinimetrie naar subdoel

Handleiding Van klinimetrie naar subdoel Versie 5.2 Juli HANDLEIDING Van klinimetrie naar subdoel HANDLEIDING Van klinimetrie naar subdoel 1 HET AANMAKEN VAN EEN METING 03 2 HET AANMAKEN VAN DE TOTAALSCORE EN DE SUBSCORES 04 3 HET TONEN VAN DE UITKOMSTEN NA UITVOERING VAN METING 07 2 Met de introductie

Nadere informatie

ONTWORPEN VOOR PROFESSIONELE HULPVERLENERS

ONTWORPEN VOOR PROFESSIONELE HULPVERLENERS ONTWORPEN VOOR PROFESSIONELE HULPVERLENERS SLIMME TECHNOLOGIE. ONGEËVENAARDE ONDERSTEUNING. De ZOLL AED 3 BLS is een defibrillator die ontworpen is voor professionele hulpverleners en biedt grondige ondersteuning

Nadere informatie

Basisreanimatie & Automatische Externe Defibrillatie

Basisreanimatie & Automatische Externe Defibrillatie Basisreanimatie & Automatische Externe Defibrillatie DOELSTELLINGEN Aan het einde van deze cursus moeten de deelnemers in staat zijn om te demonstreren: Hoe een bewusteloos slachtoffer te benaderen. Hoe

Nadere informatie

Inhoud. Introductie... 2. Bridge Abstract... 3. Bridge Abstract Scores...4

Inhoud. Introductie... 2. Bridge Abstract... 3. Bridge Abstract Scores...4 John Sample Inhoud Introductie... 2 Bridge Abstract... 3 Bridge Abstract Scores...4 Introductie De resultaten uit dit rapport zijn vertrouwelijk en alleen bedoeld voor de persoon die de test heeft ingevuld.

Nadere informatie

Gebruikershandleiding voor HeartSine PAD 500P Trainer 1

Gebruikershandleiding voor HeartSine PAD 500P Trainer 1 HeartSine Gebruikershandleiding voor HeartSine PAD 500P Trainer 1 HeartSine samaritan PAD 500P Trainer model TRN-500-1 Gebruikershandleiding HeartSine samaritan PAD met reanimatie-adviezen, model 500P

Nadere informatie

kan worden vereenvoudigd tot kan worden vereenvoudigd tot 15 16.

kan worden vereenvoudigd tot kan worden vereenvoudigd tot 15 16. Voorkennistoets Met behulp van deze toets kun je voor jezelf nagaan of je voldoende kennis en vaardigheden in huis hebt om het vak wiskunde in het eerste jaar van de studie Bedrijfskunde te kunnen volgen

Nadere informatie

Opleiding Reanimatie + AED bediener

Opleiding Reanimatie + AED bediener 1 Opleiding Reanimatie + AED bediener Opleiding Basisreanimatie & Automatische Externe Defibrillatie LEERDOELEN Op het einde van deze cursus zal je: een bewusteloos slachtoffer kunnen evalueren een hartmassage

Nadere informatie

Correctievoorschrift VWO. Wiskunde A

Correctievoorschrift VWO. Wiskunde A Wiskunde A Correctievoorschrift VWO Voorbereidend Wetenschappelijk Onderwijs 0 00 Tijdvak Inzenden scores Uiterlijk 9 mei de scores van de alfabetisch eerste vijf kandidaten per school op de daartoe verstrekte

Nadere informatie

Visitaties bij NRR gecertificeerde cursussen

Visitaties bij NRR gecertificeerde cursussen Visitaties bij NRR gecertificeerde cursussen Oktober 2014 Piet Kijm. Inleiding Doel: Informatie verzamelen in kader kwaliteit. Zien hoe men de lesmiddelen en voorschriften gebruikt. Wat gaat er goed, wat

Nadere informatie

EUROPESE REANIMATIE RAAD RICHT- LIJNEN 2000 VOOR AUTOMATISCHE EXTERNE DEFIBRILLATIE

EUROPESE REANIMATIE RAAD RICHT- LIJNEN 2000 VOOR AUTOMATISCHE EXTERNE DEFIBRILLATIE EUROPESE REANIMATIE RAAD RICHT- LIJNEN 2000 VOOR AUTOMATISCHE EXTERNE DEFIBRILLATIE Bijlage bij Spoedgevallen Jaargang 20 Nummer 4 EUROPESE REANIMATIE RAAD RICHT- LIJNEN 2000 VOOR AUTOMATISCHE EXTERNE

Nadere informatie

HeartSine PAD 350P Trainer Gebruikershandleiding 1

HeartSine PAD 350P Trainer Gebruikershandleiding 1 HeartSine HeartSine PAD 350P Trainer Gebruikershandleiding 1 HeartSine samaritan PAD 350P Trainer model TRN-350-1 Gebruikershandleiding HeartSine samaritan PAD 350P Trainer, model TRN-350-1 Deze gebruikershandleiding

Nadere informatie

E-learning, wat is er zoal? E-learning, wat is er zoal? 14-4-2014. Petje op. Petje op petje af. Kortst erkende opleiding is 23 minuten

E-learning, wat is er zoal? E-learning, wat is er zoal? 14-4-2014. Petje op. Petje op petje af. Kortst erkende opleiding is 23 minuten E-learning, wat is er zoal? E-learning, wat is er zoal? Wiebe de Vries Harold Meeuwsen Petje op petje af Hoe lang duurt de kortste basale reanimatieopleiding die wetenschappelijk onderzocht en bruikbaar

Nadere informatie

Toetsstation. Reanimatie zonder hulpmiddelen

Toetsstation. Reanimatie zonder hulpmiddelen Toetsstation Reanimatie zonder hulpmiddelen Alg lgeme mene gegevens Classificatiecode(s) K84, K69 Doelstelling Toetsen of de kandidaat in staat is op correcte wijze een reanimatie zonder hulp(middelen)

Nadere informatie

Informatiebrochure gebruik van de Flexibiliteits Index Test (FIT-60)

Informatiebrochure gebruik van de Flexibiliteits Index Test (FIT-60) Informatiebrochure gebruik van de Flexibiliteits Index Test (FIT-60) Auteurs: T. Batink, G. Jansen & H.R.A. De Mey. 1. Introductie De Flexibiliteits Index Test (FIT-60) is een zelfrapportage-vragenlijst

Nadere informatie

HeartSine PAD 360P Trainer Gebruikershandleiding 1

HeartSine PAD 360P Trainer Gebruikershandleiding 1 HeartSine samaritan PAD 360P Trainer model TRN-360-1 Gebruikershandleiding HeartSine HeartSine PAD 360P Trainer Gebruikershandleiding 1 HeartSine samaritan PAD 360P Trainer, model TRN-360-1 Deze gebruikershandleiding

Nadere informatie

Correctievoorschrift HAVO. Wiskunde B1 (nieuwe stijl)

Correctievoorschrift HAVO. Wiskunde B1 (nieuwe stijl) Wiskunde B (nieuwe stijl) Correctievoorschrift HAVO Hoger Algemeen Voortgezet Onderwijs 0 0 Tijdvak Inzenden scores Uiterlijk op juni de scores van de alfabetisch eerste vijf kandidaten per school op de

Nadere informatie

DEMO VERSIE. Enquêteresultaat Trainingsevaluatie 17-05-2006

DEMO VERSIE. Enquêteresultaat Trainingsevaluatie 17-05-2006 DEMO VERSIE Enquêteresultaat Trainingsevaluatie 17-5-26 Mirotek Design - demo 8/25 Inhoudsopgave 1 Introductie... 3 2 Sterkte / zwakte analyse... 4 3 Verschil eerste groep en overige groepen... 5 4 Prioriteiten...

Nadere informatie

Waarom richtlijnen? Hoe komen richtlijnen tot stand? Pols voelen. Richtlijnen 2006: Goed voor kleintjes en hele kleintjes?

Waarom richtlijnen? Hoe komen richtlijnen tot stand? Pols voelen. Richtlijnen 2006: Goed voor kleintjes en hele kleintjes? Richtlijnen 2006: Goed voor kleintjes en hele kleintjes? Waarom richtlijnen? Matthijs de Hoog Hoe komen richtlijnen tot stand? In God we trust. All others must bring data. ILCOR 403 worksheets over 276

Nadere informatie

15u25-16u25 Nieuwe evoluties met betrekking tot reanimatie. Wim De Buyser, zorgexpert BLS/ALS

15u25-16u25 Nieuwe evoluties met betrekking tot reanimatie. Wim De Buyser, zorgexpert BLS/ALS 15u25-16u25 Nieuwe evoluties met betrekking tot reanimatie Wim De Buyser, zorgexpert BLS/ALS 1 BLS 2015 Guidelines ACHTERGRONDINFORMATIE - Plots cardiaal arrest in Europa: 350.000-700.000 hartstilstanden

Nadere informatie

Techniek: Het CBAM. 1.1 Lijst met uitspraken over de voorgestelde vernieuwing. Vragenlijst met toelichting

Techniek: Het CBAM. 1.1 Lijst met uitspraken over de voorgestelde vernieuwing. Vragenlijst met toelichting Techniek: Het CBAM Vragenlijst met toelichting Met de CBAM (Concerns Based Adoption Model) kan worden nagegaan hoe leerkrachten tegen een vernieuwing aan kijken en in hoeverre een vernieuwing ook daadwerkelijk

Nadere informatie

N-L-tool voor de herkansing bij de profielvakken

N-L-tool voor de herkansing bij de profielvakken N-L-tool voor de herkansing bij de profielvakken Inleiding Vanaf 2018 worden twee versies van de cspe's voor profielvakken geleverd aan de scholen: een rode versie en een blauwe versie. DUO heeft per vak

Nadere informatie

Rapport VCT Commercieel

Rapport VCT Commercieel Rapport VCT Commercieel Naam Adviseur Jan Voorbeeld Sample Consultant Datum 03-07-2015 Inleiding De Video Competentie Test (VCT) Commercieel meet uw commerciële inzicht en competenties. Competenties worden

Nadere informatie

Basale reanimatie. Versie aug / 51

Basale reanimatie. Versie aug / 51 Basale reanimatie Versie aug. 2016 2015 2 / 51 LEERDOELEN Aan het einde van deze cursus kunt u demonstreren: Hoe u een bewusteloos slachtoffer benadert. Hoe u borstcompressies en beademingen uitvoert.

Nadere informatie

FAQ Updates nieuwe CPR-richtlijnen 2010

FAQ Updates nieuwe CPR-richtlijnen 2010 FAQ Updates nieuwe CPR-richtlijnen 2010 Versie 27/07/2011 Algemeen Hoe zie ik of mijn pop al conform de G2010-richtlijnen is? Poppen die al geüpdate zijn, zijn herkenbaar aan onderstaande sticker met het

Nadere informatie

Hoe gebruik je de HeartCloud?

Hoe gebruik je de HeartCloud? Rondleiding door de HeartCloud In de HeartCloud houdt u het overzicht over het totaal van uw sessies, los van welke apparatuur u ook gebruikt hebt. Maar het is ook een plaats waar u resultaten en mijlpalen

Nadere informatie

Het reanimatie protocol

Het reanimatie protocol Het reanimatie protocol (met een AED) Logghe Karel Directeur Reddersopleidingen Bosmans Flor Expert Lifesaving Europese richtlijnen ERC 2015 Leerdoelen Op het einde van deze vorming zal je: een bewusteloos

Nadere informatie

O O * Ontwikkeling OZB

O O * Ontwikkeling OZB O16.001974 O16.001974* Ontwikkeling OZB 1. Inleiding 1.1 Aanleiding van deze notitie Op 30 juni 2016 heeft wethouder Offinga toegezegd om een notitie in de vorm van actieve info aan de raad te verstrekken

Nadere informatie

Basale reanimatie inclusief de Automatische Externe Defibrillator

Basale reanimatie inclusief de Automatische Externe Defibrillator Basale reanimatie inclusief de Automatische Externe Defibrillator LEERDOELEN Aan het einde van deze cursus kunt u demonstreren: Hoe u een bewusteloos slachtoffer benadert. Hoe u borstcompressies en beademing

Nadere informatie

Update over Advies Commissie UFR Alleen voor professionele beleggers

Update over Advies Commissie UFR Alleen voor professionele beleggers Investment Solutions & Research Update oktober 2013 Update over Advies Commissie UFR Alleen voor professionele beleggers Door Peter van der Spek, Remmert Koekkoek, Daniel Lai - Customized Overlay Management

Nadere informatie

FAQ Updates nieuwe CPR-richtlijnen 2010

FAQ Updates nieuwe CPR-richtlijnen 2010 FAQ Updates nieuwe CPR-richtlijnen 2010 Versie 08/08/2011 Algemeen Hoe zie ik of mijn pop al conform de G2010-richtlijnen is? Poppen die al geüpdate zijn, zijn herkenbaar aan onderstaande sticker met het

Nadere informatie

LET OP!!! 2011 Nederlandse Reanimatie Raad

LET OP!!! 2011 Nederlandse Reanimatie Raad LET OP!!! 2011 Nederlandse Reanimatie Raad Deze PowerPoint en de afbeeldingen zijn auteursrechtelijk beschermd. U mag deze PowerPoint in zijn originele hoedanigheid kosteloos gebruiken. De teksten en afbeeldingen

Nadere informatie

LET OP!!! 2015 Nederlandse Reanimatie Raad

LET OP!!! 2015 Nederlandse Reanimatie Raad LET OP!!! 2015 Nederlandse Reanimatie Raad Deze PowerPoint en de afbeeldingen zijn auteursrechtelijk beschermd. U mag deze PowerPoint in zijn originele hoedanigheid kosteloos gebruiken. De teksten en afbeeldingen

Nadere informatie

Life-Point Pro Trainer manual A5 20-01-15 kleur voor prints.indd 1

Life-Point Pro Trainer manual A5 20-01-15 kleur voor prints.indd 1 Life-POINT Pro AED TRAINER handleiding Life-Point Pro Trainer manual A5 20-01-15 kleur voor prints.indd 1 20-01-15 20:03 Life-Point Pro AED - TRAINER Handleiding BELANGRIJK Leest u deze handleiding zorgvuldig

Nadere informatie

Europese Reanimatieraad. Basale reanimatie en het gebruik van de Automatische Externe Defibrillatior

Europese Reanimatieraad. Basale reanimatie en het gebruik van de Automatische Externe Defibrillatior Basale reanimatie en het gebruik van de Automatische Externe Defibrillatior LEERDOELEN Aan het einde van deze cursus kunt u demonstreren: Hoe u een bewusteloos slachtoffer benadert. Hoe u hartmassage en

Nadere informatie

10-9-2014. r.ars 2013 1. Leerdoelen. BLS/Assisteren ALS module 1. Vaststellen circulatiestilstand. Circulatiestilstand vastgesteld.

10-9-2014. r.ars 2013 1. Leerdoelen. BLS/Assisteren ALS module 1. Vaststellen circulatiestilstand. Circulatiestilstand vastgesteld. BLS/Assisteren ALS module 1 Volgens de laatste richtlijnen van de ERC en NRR 2010 Leerdoelen Belang van vroegtijdige herkenning verslechterende patiënt/ ABCDE benadering Het ALS algo Belang van goed uitgevoerde

Nadere informatie

Het concept van Q-CPR

Het concept van Q-CPR de behoefte aan reanimatie van goede kwaliteit Duw hard, duw snel, laat de borstkas na elke compressie weer volledig omhoogkomen en beperk de onderbrekingen tussen de borstcompressies tot een minimum.

Nadere informatie

3/12/2013. Zijn de basale reanimatie richtlijnen voor volwassenen haalbaar voor niet professionals? BLS richtlijnen. Borstcompressies.

3/12/2013. Zijn de basale reanimatie richtlijnen voor volwassenen haalbaar voor niet professionals? BLS richtlijnen. Borstcompressies. Zijn de basale reanimatie richtlijnen voor volwassenen haalbaar voor niet professionals? Steffie Beesems afdeling Cardiologie Academisch Medisch Centrum Universiteit van Amsterdam 6 maart 2013 Compressies

Nadere informatie

Skillguide Signaal Kastje. Gebruik van de Resusci Baby CPR training oefenpop

Skillguide Signaal Kastje. Gebruik van de Resusci Baby CPR training oefenpop Gebruik van de Resusci Baby CPR training oefenpop Resusci Baby werd ontworpen als een realistische trainingshulp bij het aanleren van CPR-vaardigheden op jonge kinderen. Enkele adequate karakteristieken

Nadere informatie

Myocardperfusiescintigrafie

Myocardperfusiescintigrafie Nationale diagnostische referentieniveaus in de nucleaire geneeskunde Tweede iteratie (2017-2019) Tweede periode (01/07/2017 30/09/2017) Myocardperfusiescintigrafie 11/06/2018 Contact: Thibault VANAUDENHOVE

Nadere informatie

Lifegear Concept PC Rower

Lifegear Concept PC Rower Lifegear Concept PC Rower -Functie Display -Linker Intelli-Knop -Rechter Intelli-Knop -Profiel Display Handleiding computer gedeelte bevat: Functie knoppen Over Displays Functie reikwijdten Training Instructies

Nadere informatie

DE MEEST GESTELDE VRAGEN OVER CLUBHANDICAP 54

DE MEEST GESTELDE VRAGEN OVER CLUBHANDICAP 54 DE MEEST GESTELDE VRAGEN OVER CLUBHANDICAP 54 Om u zo goed mogelijk van informatie te voorzien, hechten wij er veel belang aan u hierbij antwoord te geven op de meest gestelde vragen. Het Golfvaardigheidsbewijs

Nadere informatie

GEZONDHEID SUBSTANTIEEL VERBETERD

GEZONDHEID SUBSTANTIEEL VERBETERD RESULTATEN ANALYSE 2014 GEZONDHEID SUBSTANTIEEL VERBETERD De Rughuis Methode heeft aangetoond dat de gezondheidstoestand en kwaliteit van leven bij patiënten met chronische rugklachten enorm kan toenemen.

Nadere informatie

Dag van de Trainer 13 december 2014

Dag van de Trainer 13 december 2014 Dag van de Trainer 13 december 2014 Topsporthal - Gent Reanimatie en gebruik van AED: een boeiende aanpak voor docenten 'Veilig Sporten'! Werner Van Assche Kristel Crombez DSKO s Redden Doel Veilig Sporten

Nadere informatie

Voorbij de AED Plus. Program Management Onboard met Wifi-functie

Voorbij de AED Plus. Program Management Onboard met Wifi-functie Voorbij de AED Plus In 2002 lanceerde ZOLL de AED Plus defibrillator met Real CPR Help onmiddellijke reanimatiefeedback. Voor het eerst laat men hulpverleners in real time weten wanneer ze hoogwaardige

Nadere informatie

HeartSine PAD 300P Trainer Gebruikershandleiding 1

HeartSine PAD 300P Trainer Gebruikershandleiding 1 HeartSine samaritan PAD 300P Trainer model TRN-300 Gebruikershandleiding HeartSine HeartSine PAD 300P Trainer Gebruikershandleiding 1 HeartSine samaritan met Reanimatie-adviseur, model 300P Trainer De

Nadere informatie

Reanimatie Stabiele zijligging Toedienen zuurstof

Reanimatie Stabiele zijligging Toedienen zuurstof Nieuwe richtlijnen sinds 2010 Kobe Van Herwegen 1* Instructeur Reanimatie Stabiele zijligging Toedienen zuurstof E-mail: kobe.vh@gmail.com GSM: 0474/81 49 20 2 3 Probleemstelling Volgorde Veiligheid Hartstilstand

Nadere informatie

PET-onderzoeken. Nationale diagnostische referentieniveaus in de nucleaire geneeskunde. Tweede iteratie ( )

PET-onderzoeken. Nationale diagnostische referentieniveaus in de nucleaire geneeskunde. Tweede iteratie ( ) Nationale diagnostische referentieniveaus in de nucleaire geneeskunde Tweede iteratie (2017-2019) Vijfde periode (01/04/2018 30/06/2018) PET-onderzoeken 12/02/2019 Contact: Thibault VANAUDENHOVE Federaal

Nadere informatie

LET OP!!! 2011 Nederlandse Reanimatie Raad

LET OP!!! 2011 Nederlandse Reanimatie Raad LET OP!!! 2011 Nederlandse Reanimatie Raad Deze PowerPoint en de afbeeldingen zijn auteursrechtelijk beschermd. U mag deze PowerPoint in zijn originele hoedanigheid kosteloos gebruiken. De teksten en afbeeldingen

Nadere informatie

Wat is het probleem precies -) probleem expliciet maken. Wat moet er gedaan worden? -) probleem rationaliseren, objectief beste oplossing zoeken

Wat is het probleem precies -) probleem expliciet maken. Wat moet er gedaan worden? -) probleem rationaliseren, objectief beste oplossing zoeken Probleemanalyse Clips Wat is het probleem precies -) probleem expliciet maken. Wat moet er gedaan worden? -) probleem rationaliseren, objectief beste oplossing zoeken Er is geen goed antwoord bij dit vak.

Nadere informatie

Correctievoorschrift VWO. Wiskunde B1 (nieuwe stijl)

Correctievoorschrift VWO. Wiskunde B1 (nieuwe stijl) Wiskunde B (nieuwe stijl) Correctievoorschrift VWO Voorbereidend Wetenschappelijk Onderwijs Tijdvak Inzenden scores Uiterlijk op 9 mei de scores van de alfabetisch eerste vijf kandidaten per school op

Nadere informatie

Een computerprogramma is opgebouwd uit een aantal instructies die op elkaar volgen en die normaal na elkaar uitgevoerd worden.

Een computerprogramma is opgebouwd uit een aantal instructies die op elkaar volgen en die normaal na elkaar uitgevoerd worden. 2 Programmeren 2.1 Computerprogramma s Een computerprogramma is opgebouwd uit een aantal instructies die op elkaar volgen en die normaal na elkaar uitgevoerd worden. (=sequentie) Niet alle instructies

Nadere informatie

NoBraGolf Nederland Competitie. De gezelligste golfcompetitie van Nederland!

NoBraGolf Nederland Competitie. De gezelligste golfcompetitie van Nederland! NoBraGolf Nederland Competitie De gezelligste golfcompetitie van Nederland! NoBraGolf Competitie Wedstrijdreglement Matchplay Seizoen 2016 Wedstrijdreglement Matchplay, 2016 NoBraGolf Competitie Inhoud

Nadere informatie

Basisreanimatie volwassenen. CPR-werkgroep Heilig Hart Ziekenhuis Mol

Basisreanimatie volwassenen. CPR-werkgroep Heilig Hart Ziekenhuis Mol Basisreanimatie volwassenen CPR-werkgroep Heilig Hart Ziekenhuis Mol Overlevingsketen is de basis voor Advanced Life Support en een goede en snel begonnen is doorslaggevend voor het succes van de ALS en

Nadere informatie

Computerprogramma PPS, dd. 10 januari 2005

Computerprogramma PPS, dd. 10 januari 2005 Computerprogramma PPS, dd. 10 januari 2005 Inleiding Het computerprogramma PPS is een Excel-applicatie waarmee competenties geïnventariseerd en geoperationaliseerd kunnen worden. Voor elke toegevoegde

Nadere informatie

LET OP!!! 2015 Nederlandse Reanimatie Raad

LET OP!!! 2015 Nederlandse Reanimatie Raad LET OP!!! Nederlandse Reanimatie Raad Deze PowerPoint en de afbeeldingen zijn auteursrechtelijk beschermd. U mag deze PowerPoint in zijn originele hoedanigheid kosteloos gebruiken. De teksten en afbeeldingen

Nadere informatie

NRC-kinderen Beoordelingsschaal 2016

NRC-kinderen Beoordelingsschaal 2016 NRC-kinderen Beoordelingsschaal 016 Nederlandse Reanimatie Competitie Kinderen Venticare Experience 4-11-016 Werkplekmanagement punten behaalde 1 Werksituatie veiligheid Er moet expliciet danwel impliciet

Nadere informatie

BROEIKASEFFECT HET BROEIKASEFFECT: FEIT OF FICTIE? Lees de teksten en beantwoord de daarop volgende vragen.

BROEIKASEFFECT HET BROEIKASEFFECT: FEIT OF FICTIE? Lees de teksten en beantwoord de daarop volgende vragen. BROEIKASEFFECT Lees de teksten en beantwoord de daarop volgende vragen. HET BROEIKASEFFECT: FEIT OF FICTIE? Levende wezens hebben energie nodig om te overleven. De energie die het leven op aarde in stand

Nadere informatie

TOM SCHMITTE. Organisator ILS & ALS cursussen. Conflicts of interest. European & Belgian Resuscitation Council

TOM SCHMITTE. Organisator ILS & ALS cursussen. Conflicts of interest. European & Belgian Resuscitation Council Coördinator patiëntenzorg Spoedgevallen en PIT AZ H. Familie, Rumst Voorzitter werkgroep spoed en intensieve zorg NVKVV Adj. Nationaal Cursusdirecteur ILS TOM SCHMITTE Conflicts of interest Organisator

Nadere informatie

Reanimatie bij Kinderen. David Van Grembergen Urgentie arts AZ Sint-Lucas Gent

Reanimatie bij Kinderen. David Van Grembergen Urgentie arts AZ Sint-Lucas Gent Reanimatie bij Kinderen David Van Grembergen Urgentie arts AZ Sint-Lucas Gent Doel van deze avond Herkennen van ademhalings en/of hartstilstand Tijdig hulp roepen Starten met Basic Life Support Hartmassage

Nadere informatie

Basale reanimatie van kinderen door niet-zorgprofessionals

Basale reanimatie van kinderen door niet-zorgprofessionals Basale reanimatie van kinderen door niet-zorgprofessionals -Gebaseerd op de 2010 richtlijnen- Introductie Indien reanimatie van een kind nodig is, wordt aan hulpverleners zonder specifieke training in

Nadere informatie

ONDERZOEK SERIOUS REQUEST EVENT 2010 EINDHOVEN M.B.T. BEZOEKERSSTROMEN (voorlopige eindrapportage)

ONDERZOEK SERIOUS REQUEST EVENT 2010 EINDHOVEN M.B.T. BEZOEKERSSTROMEN (voorlopige eindrapportage) ONDERZOEK SERIOUS REQUEST EVENT 2010 EINDHOVEN M.B.T. BEZOEKERSSTROMEN (voorlopige eindrapportage) December 2010 Datum: December 2010 Pagina 1/15 Onderzoek Serious Request Event 2010 (voorlopige eindrapportage)

Nadere informatie

INDIVIDUELE LEERLINGRESULTATEN

INDIVIDUELE LEERLINGRESULTATEN INDIVIDUELE LEERLINGRESULTATEN PARALLELTOETSEN PROJECT ALGEMENE VAKKEN TWEEDE LEERJAAR VAN DE DERDE GRAAD BSO 2019 997799 Secundaire school Z Hoofdstraat 1 9999 GLOOIGEM Inhoud 1. Over deze bundel... 1

Nadere informatie

PROCEDURE De CSA moet worden berekend aan het einde van elke ronde van een Qualifying Wedstrijd volgens de onderstaande procedure.

PROCEDURE De CSA moet worden berekend aan het einde van elke ronde van een Qualifying Wedstrijd volgens de onderstaande procedure. APPENDIX V COMPETITION STABLEFORD ADJUSTMENT (CSA) INLEIDING De USGA Course Rating manual bepaalt: de USGA Course Rating and Slope Rating moeten de condities weergeven die normaal zijn voor het seizoen

Nadere informatie

Basale reanimatie LET OP!!! 2015 Nederlandse Reanimatie Raad WELKOM LEERDOELEN. Aan het einde van deze cursus kunt u demonstreren:

Basale reanimatie LET OP!!! 2015 Nederlandse Reanimatie Raad WELKOM LEERDOELEN. Aan het einde van deze cursus kunt u demonstreren: LET OP!!! 2015 Nederlandse Reanimatie Raad Deze PowerPoint en de afbeeldingen zijn auteursrechtelijk beschermd. U mag deze PowerPoint in zijn originele hoedanigheid kosteloos gebruiken. De teksten en afbeeldingen

Nadere informatie

Herstelplan. Stichting Personeelspensioenfonds APG

Herstelplan. Stichting Personeelspensioenfonds APG Herstelplan Stichting Personeelspensioenfonds APG PPF APG Herstelplan versie: juni 2015 Herstelplan PPF APG 2015 juni 2015 1. Inleiding In dit herstelplan 2015 voor PPF APG leest u eerst welke uitgangspunten

Nadere informatie

Basale reanimatie LET OP!!! 2015 Nederlandse Reanimatie Raad WELKOM

Basale reanimatie LET OP!!! 2015 Nederlandse Reanimatie Raad WELKOM LET OP!!! Nederlandse Reanimatie Raad Deze PowerPoint en de afbeeldingen zijn auteursrechtelijk beschermd. U mag deze PowerPoint in zijn originele hoedanigheid kosteloos gebruiken. De teksten en afbeeldingen

Nadere informatie

Dag van de Trainer. 17 december 2016 Topsporthal - Gent

Dag van de Trainer. 17 december 2016 Topsporthal - Gent Dag van de Trainer 17 december 2016 Topsporthal - Gent Reanimatie en gebruik van AED Welkom Werner Van Assche Kristel Crombez DSKO s Redden Doelstellingen Opfrissing Reanimatie ü volgens ERC richtlijnen

Nadere informatie

Correctievoorschrift VWO. Wiskunde A1 (nieuwe stijl)

Correctievoorschrift VWO. Wiskunde A1 (nieuwe stijl) Wiskunde A (nieuwe stijl) Correctievoorschrift VWO Voorbereidend Wetenschappelijk Onderwijs 0 03 Tijdvak Inzenden scores Vul de scores van de alfabetisch eerste vijf kandidaten per school in op de optisch

Nadere informatie

Resusci Anne Skills Station

Resusci Anne Skills Station MicroSim Frequently Asked Questions 1 Resusci Anne Skills Station Resusci_anne_skills-station_tuning_parameters_sp7012_NL.indd 1 24/01/08 13:06:14 In dot hoofdstuk worden de configuratieparameters beschreven

Nadere informatie

Handleiding BreakEven Calculator Door Thomas Vulsma

Handleiding BreakEven Calculator Door Thomas Vulsma Handleiding BreakEven Calculator Door Thomas Vulsma Introductie Deze handleiding geeft een korte inleiding tot de werking en het gebruik van de BreakEven Calculator. Met een paar simpele stappen leert

Nadere informatie

HULPVERLENING DUIKEN CURSUS AED. (Automatische Externe Defibrillator)

HULPVERLENING DUIKEN CURSUS AED. (Automatische Externe Defibrillator) HULPVERLENING DUIKEN CURSUS AED (Automatische Externe Defibrillator) Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Is een AED nuttig?... 4 3. Wetgeving... 4 4. Elektrische schok om een normaal hartritme te krijgen?... 5

Nadere informatie

Dynamic Gait Index (DGI)

Dynamic Gait Index (DGI) Dynamic Gait Index (DGI) Shumway-Cook & Woollaccott, 995; KNGF-richtlijn Parkinson, 7 De DGI evalueert de dynamische balans tijdens het lopen door middel van verschillende opdrachten zoals hoofdbewegingen,

Nadere informatie

BLS Cursus Hulpverlener. Basisreanimatie. met het gebruik van een Automatische Externe Defibrillator

BLS Cursus Hulpverlener. Basisreanimatie. met het gebruik van een Automatische Externe Defibrillator BLS Cursus Hulpverlener Basisreanimatie met het gebruik van een Automatische Externe Defibrillator Doelstellingen Op het einde van deze BLS/AED cursus zal je kunnen aantonen: Hoe je een gecollabeerd slachtoffer

Nadere informatie

(4,3 + ( d 0,5 t) ) 1 Dus de grafiek is een rechte lijn 1

(4,3 + ( d 0,5 t) ) 1 Dus de grafiek is een rechte lijn 1 Beoordelingsmodel HAVO wb 005II Weggebruik Bij traject I is p gelijk aan 50 Bij traject II is p ongeveer gelijk aan 40 Bij traject I is het percentage gebruikers dus het grootst t = en d = 4 Het berekenen

Nadere informatie

Foutloos leren bij Goal Management Training

Foutloos leren bij Goal Management Training A8 Foutloos leren bij Goal Management Training Kan het opnieuw aanleren van alledaagse taken na hersenletsel beter? Dirk Bertens 1 Dirk Bertens, MSc Prof. Luciano Fasotti Prof. Roy Kessels Dr. Danielle

Nadere informatie

Analyserapport. Kennismonitor Dementie Intramuraal. Afdeling Groep 6

Analyserapport. Kennismonitor Dementie Intramuraal. Afdeling Groep 6 Analyserapport Kennismonitor Dementie Intramuraal Organisatie Zorginstelling A Afdeling Groep 6 Kennismonitor Kennismonitor Dementie Intramuraal Deelnemers met account 37 Deelnemers gestart 37 Deelnemers

Nadere informatie

Pebbles: Handleiding. Versie 5.0. Maurice Sammels Florian de Groot

Pebbles: Handleiding. Versie 5.0. Maurice Sammels Florian de Groot Pebbles: Handleiding Versie 5.0 Maurice Sammels 0798587 Florian de Groot 0777825 Inhoudsopgave: Introductie:... 3 Controls:... 4 Keybord Controls:... 4 Muis Controls:... 5 Ingame Interfases... 7 Inlogen:...

Nadere informatie

Toelichting bij omzettingstabellen centraal examen Nederlands 2F en het pilotexamen rekenen mbo 2F/2ER (maart 2016)

Toelichting bij omzettingstabellen centraal examen Nederlands 2F en het pilotexamen rekenen mbo 2F/2ER (maart 2016) Utrecht, 18 april 2016 Toelichting bij omzettingstabellen centraal examen Nederlands 2F en het pilotexamen rekenen mbo 2F/2ER (maart 2016) Referentiecesuren Net zoals vorig studiejaar hanteert het CvTE

Nadere informatie

Voor de beoordeling zijn de volgende passages van de artikelen 41, 41a en 42 van het Eindexamenbesluit van belang:

Voor de beoordeling zijn de volgende passages van de artikelen 41, 41a en 42 van het Eindexamenbesluit van belang: wiskunde A, Correctievoorschrift VWO Voorbereidend Wetenschappelijk Onderwijs Het correctievoorschrift bestaat uit: Regels voor de beoordeling Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel

Nadere informatie

Handleiding. Technische Analyse. EXcess RETURN

Handleiding. Technische Analyse. EXcess RETURN Handleiding Technische Analyse Technische Analyse EXcess RETURN EXCESS RETURN 2012 info@xsreturn.com Handleiding van de Technische Analyse 1. DE ZOEKFUNCTIE 3 2. DE MODULES 3 Diagnose 3 Commentaren 3 Strategieën

Nadere informatie

HTS Report DESIGMA - A. Design a Matrix. Tom Billiet ID Datum Advanced 1. Editie. Hogrefe Uitgevers BV, Amsterdam

HTS Report DESIGMA - A. Design a Matrix. Tom Billiet ID Datum Advanced 1. Editie. Hogrefe Uitgevers BV, Amsterdam HTS Report DESIGMA - A Design a Matrix ID 5107-4177 Datum 31.01.2017 Advanced 1. Editie DESIGMA - A Inleiding 2 / 10 INLEIDING Structuur van dit rapport Interpretatie Profielformulier Schaalscores Schaalinformatie

Nadere informatie