Privacy Audit Fundamentals

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Privacy Audit Fundamentals"

Transcriptie

1 Update Meldplicht Datalekken, Boetebevoegdheid AP & EU Privacy Verordening Privacy Audit Fundamentals Herken en analyseer de impact van Privacy op uw organisatie en breng uw audit naar een hoger niveau Privacy audit: Alle need-to-know privacy regels De invloed van privacy regels op uw privacy audit in uw eigen werkomgeving Uw eigen branche staat centraal: gericht leren Hoe kunt u uw privacy audit adequaat afbakenen? Nieuw terrein: de do s en don ts bij het uitvoeren van privacy audits Praktijkcase: aan de slag met uw eigen privacy audit Inclusief ipad Air met digitaal lesmateriaal Resultaat Na deze opleiding kunt u op hoofdlijnen een privacy audit uitvoeren. Locatie: Coengebouw Amsterdam Data: 5, 6 en 14 april PE uren

2 Groeiende vraag naar privacy audits Door naderende Europese Privacy wet- en regelgeving komt bij bedrijven en overheden Privacy Compliance steeds hoger op de agenda. De privacy audit is echter nog nieuw en onontgonnen gebied. Zorg dat u op de hoogte bent van alle aspecten die komen kijken bij een privacy audit, en voorkom dat u (privacy)risico s over het hoofd ziet. De opleiding Privacy Audit Fundamentals zet u op het juiste spoor. Na het volgen van deze opleiding: Heeft u inzicht in de relevante privacy wetgeving; Bent u in staat een adequate afbakening te maken voor uw audit in uw eigen werkomgeving; Weet u hoe om te gaan met actuele ontwikkelingen; Heeft inzicht in de do s and don ts van uw privacy audit. Graag ontmoeten wij u tijdens deze driedaagse opleiding op 5, 6 & 14 april Met vriendelijke groet, Maaike Sandee Product Development Manager nl.linkedin.com/in/maaikesandee Werkwijze Digitale intake: vooraf krijgt u per een intake zodat u zeker weet dat al uw vragen aan bod komen in de training. De eerste dag is de introductie en behandeling van het thema privacy binnen uw branche. Vervolgens volgt een concrete branche gerichte audit toepassing. Tenslotte volgt de laatste middag een wrap up waarin de privacy theorie en de toepassing in de audit praktijk uitvoerig worden geëvalueerd zodat u op alles bent voorbereid als u uw eigen werksituatie binnenstapt; Alle 3 dagen zijn geïntegreerd en met elkaar verbonden middels een casus. Uw Docenten Jean Paul van Schoonhoven is opgeleid als jurist en bedrijfseconoom en is Chief Privacy Officer bij PostNL en directeur van adviesbureau Legal2Practice. Voorheen was hij onder meer werkzaam bij de Autoriteit Financiële Markten, de Autoriteit Persoonsgegevens en bij SNS REAAL en heeft zowel in de publieke als in de private sector ruime ervaring opgedaan. Vanuit de filosofie om privacy vraagstukken tastbaar en toegankelijk te maken heeft hij een praktische benadering. Jean Paul publiceert en spreekt regelmatig over privacythema s, is oprichter en redactielid van het tijdschrift Jurisprudentie Bescherming Persoonsgegevens (SDU), redactielid van het tijdschrift voor compliance (DenHollander) en redactielid van het tijdschrift Financieel Recht en het Juridisch Wetenschappelijk Bureau (Kluwer). Jean Paul is lid van de Vereniging Privacy Recht, de Vereniging van Compliance Professionals en de Vereniging voor Compliance in de Zorg. (nl.linkedin.com/in/jpvanschoonhoven) Maarten Mennen is opgeleid tot registeraccountant, register EDP auditor en informatie manager en is directeur van RSM Nederland Risk Management Services sinds Voorheen was hij als hoofd Audit ondermeer werkzaam voor SNS REAAL, Rabobank en CZ en heeft zowel in de publieke als in de private sector ruime ervaring opgedaan. De RSM organisatie levert internationaal diverse services op het gebied van accountancy, belastingadvies en advisering op financieeleconomisch en strategisch gebied. Naast actief met diverse vormen van advisering en audits doceert hij aan verschillende instituten zoals de Universiteit van Maastricht en Nyenrode (auditing en administratie organisatie). Praktijkervaring opgedaan in diverse senior programma functies bij organisaties als de Provincie, Achmea (Kwaliteit en Risico Manager ai), CZ (Dir Interne Accountants Dienst) en Rabobank (Senior EDP Auditor). Diverse uitingen op zijn naam staan op het gebied van risk&auditing. (nl.linkedin.com/in/maartenmennen)

3 DAG 1 Need to know -privacy regels voor uw privacy audit Deze dag wordt verzorgd door Jean Paul van Schoonhoven, Chief Privacy Officer PostNL en directeur Legal2Practice Module 1 Module 2 Module 3 Ontvangst en introductie in het privacy landschap Voorstellen en introductie Opbouw van het programma Achtergrond privacyregelgeving en het privacy landschap De integrale casus Toezicht en Handhaving door de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) Welke bevoegdheden heeft de toezichthouder? Hoe kan de AP handhaven en wanneer doet de AP dat? Gedragscodes op grond van de Wbp Wat is de invloed van een functionaris gegevensbescherming op het toezicht van de AP? Need-to-know privacyregels voor auditors I Kernbegrippen uit de Wbp Wat houden doelbinding, grondslag en verenigbaar gebruik in? Hoe lang mogen gegevens worden bewaard? Hoe voer je effectief de informatieplicht uit? Hoe waarborg je de rechten van een betrokkene? Gezamenlijke lunch Module 4 Module 5 Need-to-know privacyregels voor auditors II De rol van de privacy officer / functionaris gegevensbescherming Actuele ontwikkelingen in regelgeving: Wat gaat er veranderen door de Meldplicht Datalekken en wat is impact er van op uw audit? Wanneer is er sprake van een meldplichtig datalek? Wat is de boetebevoegdheid van de AP? Wat is de impact van de per 2018 geldende Europese Privacy Verordening op uw audit? { Het vergeetrecht { Meldplicht beveiligingsinbreuken { Dataportabiliteit Privacy en derdenbewerkers (zoals Cloudcomputing) Wat zijn (derden)bewerkers? Wat zijn de aandachtspunten bij het beoordelen van een bewerkersovereenkomst? Hoe waarborg je de technische en organisatorische beveiligingsmaatregelen van een bewerker? Wat zijn de aandachtspunten bij gegevensuitwisseling in concernverband? Wat zijn de aandachtspunten bij gegevensuitwisseling binnen en buiten de EU? Extra! U krijgt: - Een actuele wetgevingsbundel met de tekst van de Wbp en alle relevante wetgeving - Stappenplan voor het uitvoeren van een PIA - Overzicht van veel voorkomende vragen en antwoorden bij een PIA - Een checklist en succesfactoren voor uw privacy audit

4 DAG 2 Afbakening, normen en kaders voor uw privacy audit Deze dag wordt verzorgd door Maarten Mennen, risicomanager, RSM Nederland Risk Management Services. Module 6 Module 7 Module 8 Module 9 De privacy audit Branche oriëntatie in de groep Uw privacy business begrijpen (voor de onderscheiden doelgroepen) Afbakening van uw privacy audit Welke basisinformatie heeft u nodig? Welke privacy kenmerken per doelgroep zijn belangrijk? Welke stappen doorloopt u bij de afbakening van uw privacy-audit? Welke risico s vermijdt u met een juiste afbakening? Hoe communiceert u de afbakening aan de organisatie / in de rapportage? Welke eigen verantwoordelijkheid draagt u bij inhuur van een externe deskundige. Richtsnoeren van de AP Op welke wijze stelt u een privacy normenkader op voor uw branche? Wat moet u weten van de richtsnoeren beveiliging van persoonsgegevens van de AP? Hoe audit u op deze richtsnoeren? Beveiligingsnormen voor informatiebeveiliging B B Met welke normen beoordeelt u de beveiliging van persoonsgegevens? Beveiligingsnormen uit de ISO serie en (optioneel) de NEN 7510 Hoe audit u good practices als ITIL en Cobit? Overige specifieke normen voor de branches. Hoe stel ik een gericht werkprogramma samen? Gezamenlijke lunch Module 10 De uitvoering van een privacy audit Baseline: Hoe audit u de verplichting tot informeren, inzage en correctie? Baseline: Hoe audit u de verplichting tot doelbinding en melding? Baseline: Wat dient er in het auditdossier te zijn opgenomen? Specifieke toevoegingen kenmerken (in branche groepen) Op welke wijze stelt u opzet, bestaan en werking van de privacy maatregelen vast? Aan welke vereisten dient de rapportage te voldoen? Module 11 Outsourcing (waaronder Cloud) & bewerkersovereenkomsten Hoe audit u privacy compliance van outsourcing van IT diensten? Wat is de waarde van certificaten (ISO27001, ISAE3402)? Welke risico s en controls treft u aan bij outsourcing? Hoe stelt u uw audit werkprogramma op bij outsourcing? Hoe signaleert u risico s bij outsourcing? Dagindeling 9:00 Ontvangst 9:30 Start programma 12:30 Lunch 13:30 Start middagprogramma 17:00 Einde programma

5 Module 12 Privacy by Design & Privacy Enhancing Technologies Welke PET s kunt u onderscheiden: branche gericht? Wat zijn de bedrijfsmatige en technische implicaties van PET s? Hoe audit u PET s? Technieken Versleuteling Gegevensscheiding Functiescheiding Framework voor gebruik van trusted 3rd party Templates Praktijkopdracht per doelgroep De dag wordt afgesloten met de integrale casus met een branche specifieke module. De casus zal gericht zijn op het uitvoeren van (het gehele traject) van een privacy audit: van het maken van een plan van aanpak tot de uiteindelijke rapportage. Inclusief interactieve leeromgeving Alle presentaties, video s, artikelen en huiswerk staan op onze online leeromgeving. Zo heeft u alle cursusinformatie op één plek! Ook kunt u contact houden met andere deelnemers, of vragen stellen aan uw docent. U ontvangt een week voor aanvang van de cursus uw persoonlijke inlogcodes. DAG 3 Actuele ontwikkelingen & praktijkdag Deze dag wordt verzorgd door Maarten Mennen risicomanager, RSM Nederland Risk Management Services. Module 13 Privacy Impact Assessment Hoe kunt u de PIA inzetten voor het controleren van privacy risico s: branche gericht? Hoe verhoudt een PIA zich ten opzichte van een privacy audit? Hoe stelt u een werkprogramma voor een PIA op? Wie betrekt u bij het uitvoeren van een PIA? Module 14 Rol privacy auditor bij nieuwe ontwikkelingen Social Media Virtualisatie en de Cloud Continous monitoring BYOD Gezamenlijke lunch Middagprogramma Praktijkmiddag: privacy audit praktijkcase De middag staat in het teken van de opdracht die u in de tussentijd heeft uitgevoerd. De opdracht wordt behandeld en deelnemers geven afzonderlijk de antwoorden op de vragen van de opdracht. De theorie privacy, de audit aanpak en de casussen worden integraal besproken. Doelstelling is om met tailor made werkprogramma s huiswaarts te keren, klaar voor gebruik in uw dagelijkse praktijk.

6 IIR, Kabelweg 37, 1014 BA Amsterdam: Meld u aan met uw klantcode: Privacy Audit Fundamentals Herken en analyseer de impact van Privacy op uw organisatie en breng uw audit naar een hoger niveau Inhoudelijk contact met uw opleidingsadviseur Als u meer inhoudelijke informatie over deze opleiding wilt, neem dan contact op met onze opleidingsadviseur Michel de Coninck. Neem contact op via of per Deze opleiding op maat volgen? Bent u geïnteresseerd om een aangepaste versie van deze opleiding te volgen, volledig afgestemd op de behoefte van uw organisatie of afdeling? Neem contact op met adviseur Saskia van Berkel. U kunt haar bereiken op of Bestemd voor: Internal auditor Audit manager Manager internal control Operational auditor IT auditor External auditor Financial auditor (affiniteit met IT audit) Security officer Risk manager IT-manager Kwaliteitsmanager Compliance manager Prijsoverzicht 3-daagse opleiding incl. ipad Air met digitaal lesmateriaal 2.699,- Alle prijzen zijn per persoon en exclusief BTW en inclusief documentatie, koffie, thee en uitgebreide buffetlunch. Wilt u geen Ipad Air en neemt u uw eigen tablet of laptop mee? Dan ontvangt u 300 korting. Bent u NOREA lid? U ontvangt 300 korting* *niet geldig in combinatie met andere kortingen Gegevensregistratie Uw gegevens worden door IIR geregistreerd en gebruikt om u op de hoogte te houden van onze producten en die van zorgvuldig geselecteerde bedrijven. Mochten uw gegevens niet correct zijn of wenst u dat uw gegevens niet gebruikt worden voor deze doeleinden, neem dan contact op met onze database afdeling via of Algemene voorwaarden Op alle aanbiedingen zijn onze algemene voorwaarden van toepassing. Deze zijn gedeponeerd bij de K.v.K te Amsterdam, onder nummer De algemene voorwaarden zijn te downloaden op onze website algemene_voorwaarden en worden op verzoek kosteloos toegezonden. 18PE uren

Privacy Audit Fundamentals

Privacy Audit Fundamentals Privacy Audit Fundamentals Herken en analyseer de impact van Privacy op uw organisatie en breng uw audit naar een hoger niveau Privacy audit: Alle need-to-know privacy regels De invloed van privacy regels

Nadere informatie

PIA S IN DE PRAKTIJK

PIA S IN DE PRAKTIJK 18 PE-uren 3-DAAGSE PRAKTIJKOPLEIDING PIA S IN DE PRAKTIJK Beheers effectief uw privacy risico s en voorkom boetes en toezichthoudermaatregelen HIGHLIGHTS Krijg diepgaande kennis voor het uitvoeren van

Nadere informatie

Privacy Officer 2.0 4-DAAGSE PRAKTIJKCURSUS. de Data Protection Officer van morgen

Privacy Officer 2.0 4-DAAGSE PRAKTIJKCURSUS. de Data Protection Officer van morgen 4-DAAGSE PRAKTIJKCURSUS Privacy Officer 2.0 de Data Protection Officer van morgen Realiseer een privacy bewuste én compliant organisatie voor vertrouwen van klant, medewerker en toezichthouder HIGHLIGHTS

Nadere informatie

12 mei 2016. www.infotraining.nl. ééndaagse workshop. Nieuwe eisen omtrent databescherming! Ontdek alle ins & outs op deze praktijkgerichte workshop

12 mei 2016. www.infotraining.nl. ééndaagse workshop. Nieuwe eisen omtrent databescherming! Ontdek alle ins & outs op deze praktijkgerichte workshop ééndaagse workshop 12 mei 2016 POSTILLION HOTEL BUNNIK Nieuwe eisen omtrent databescherming! Ontdek alle ins & outs op deze praktijkgerichte workshop www.infotraining.nl Is uw databeleid gereed voor 2016?

Nadere informatie

5-daagse bootcamp IT Risk Management & Assurance

5-daagse bootcamp IT Risk Management & Assurance 5-daagse bootcamp IT Risk Management & Assurance Verhoog het niveau van uw risicomanagement processen vóór 1 juni naar volwassenheidsniveau 4! ISO31000 DAG 1 DAG 2 DAG 3 OCHTEND NIEUW ISO27005 DAG 3 MIDDAG

Nadere informatie

Privacy Officer 2.0 de Data Protection Officer van morgen

Privacy Officer 2.0 de Data Protection Officer van morgen 24 PE-uren Update Meldplicht Datalekken, Boetebevoegdheid AP, ongeldigheid Safe Harbour & EU Privacy Verordening 4-DAAGSE PRAKTIJKCURSUS Privacy Officer 2.0 de Data Protection Officer van morgen Realiseer

Nadere informatie

Privacy Officer 2.0 de Data Protection Officer van morgen

Privacy Officer 2.0 de Data Protection Officer van morgen Inclusief diner pensant over Privacy als bruggenbouwer SUMMERCOURSE Privacy Officer 2.0 de Data Protection Officer van morgen Realiseer een privacy bewuste én compliant organisatie voor vertrouwen van

Nadere informatie

Privacy Officer 2.0 de Data Protection Officer van morgen

Privacy Officer 2.0 de Data Protection Officer van morgen 24 PE-uren Update Meldplicht Datalekken, Boetebevoegdheid CBP & ongeldigheid Safe Harbour 4-DAAGSE PRAKTIJKCURSUS Privacy Officer 2.0 de Data Protection Officer van morgen Realiseer een privacy bewuste

Nadere informatie

Privacy Officer 2.0. de Data Protection Officer van morgen

Privacy Officer 2.0. de Data Protection Officer van morgen Met bijdragen van het CBP en het NGFG 4-Daagse PRaktijkcURSUS Privacy Officer 2.0 de Data Protection Officer van morgen Realiseer een privacy bewuste én compliant organisatie voor vertrouwen van klant,

Nadere informatie

Fraudebeheersing in de praktijk

Fraudebeheersing in de praktijk Beoordeeld met een 8,3! 2-daagse training + workshopdag Fraudebeheersing in de praktijk Leer alles over preventie en onderzoek op het gebied van fraude en voorkom reputatieschade Speerpunten Ontwikkel

Nadere informatie

Aanscherping WBP. Meldplicht datalekken. Mr S.H. Katus, CIPM Partner. sergej.katus@pmpartners.nl www.pmpartners.nl

Aanscherping WBP. Meldplicht datalekken. Mr S.H. Katus, CIPM Partner. sergej.katus@pmpartners.nl www.pmpartners.nl Aanscherping WBP Meldplicht datalekken Mr S.H. Katus, CIPM Partner sergej.katus@pmpartners.nl www.pmpartners.nl PMP in het kort Privacy Management Partners Het eerste DPO-bureau van Nederland Data Protection

Nadere informatie

De Meldplicht Datalekken. mr. N. Falot 8 oktober 2015

De Meldplicht Datalekken. mr. N. Falot 8 oktober 2015 De Meldplicht Datalekken mr. N. Falot 8 oktober 2015 Over Considerati Wij zijn het leidend juridisch adviesbureau gespecialiseerd in Privacy, ICT recht en Beleidsvraagstukken Uitgebreide ervaring met privacy

Nadere informatie

Is uw IT waterdicht? Nee! Wat wordt er van jullie verwacht om persoonsgegevens te beschermen onder de wet meldplicht datalekken en verder?

Is uw IT waterdicht? Nee! Wat wordt er van jullie verwacht om persoonsgegevens te beschermen onder de wet meldplicht datalekken en verder? Is uw IT waterdicht? Nee! Wat wordt er van jullie verwacht om persoonsgegevens te beschermen onder de wet meldplicht datalekken en verder? 1 Onderwerpen Wat zegt de huidige wet en de komende Europese Privacy

Nadere informatie

Post doctorale Specialisatiecursus Privacy en Persoonsgegevens 2015

Post doctorale Specialisatiecursus Privacy en Persoonsgegevens 2015 Post doctorale Specialisatiecursus Privacy en Persoonsgegevens 2015 Docenten: Corien Prins (Tilburg University), Lokke Moerel (Morrison Foerster/Tilburg University), Peter van Schelven (voormalig hoofd

Nadere informatie

Plan 5 6-11 7 - 41-43 76-78

Plan 5 6-11 7 - 41-43 76-78 Plan Gegevens mag het? Rechtmatig verkregen gegevens grondslagen voor rechtmatige verwerking: Ondubbelzinnige toestemming, noodzakelijk voor uitvoeren overeenkomst, wettelijke plicht, bescherming vitale

Nadere informatie

Presentatie Digitaal Zakendoen en EID Overview Privacyrecht André Kamps & Jan-Willem Oordt De IT-Jurist bv 16 juni 2016

Presentatie Digitaal Zakendoen en EID Overview Privacyrecht André Kamps & Jan-Willem Oordt De IT-Jurist bv 16 juni 2016 Presentatie Digitaal Zakendoen en EID Overview Privacyrecht André Kamps & Jan-Willem Oordt De IT-Jurist bv 16 juni 2016 Privacyrecht Wetgeving: Wet bescherming persoonsgegevens (Eur. Richtlijn 95/46/EG)

Nadere informatie

Praktisch omgaan met Privacy & Security en het Wbp

Praktisch omgaan met Privacy & Security en het Wbp 2-daagse praktijktraining Praktisch omgaan met Privacy & Security en het Wbp Programma Praktisch omgaan met Privacy & Security en het Wbp De training Praktisch omgaan met Privacy & Security en het Wbp

Nadere informatie

Cloud computing Helena Verhagen & Gert-Jan Kroese

Cloud computing Helena Verhagen & Gert-Jan Kroese Cloud computing Helena Verhagen & Gert-Jan Kroese Privacy Better business through better privacy Juridisch kader cloud computing Meldplicht datalekken Tips & Tricks Vragen? 2 Privacy https://www.youtube.com/watch?v=xyzthipktqg

Nadere informatie

3-DAAGSE PRAKTIJKOPLEIDING CYBER SECURITY AWARENESS & MANAGEMENT ZORG VOOR EEN CONTINU ALERTE ORGANISATIE

3-DAAGSE PRAKTIJKOPLEIDING CYBER SECURITY AWARENESS & MANAGEMENT ZORG VOOR EEN CONTINU ALERTE ORGANISATIE 18 PE-uren 3-DAAGSE PRAKTIJKOPLEIDING CYBER SECURITY AWARENESS & MANAGEMENT ZORG VOOR EEN CONTINU ALERTE ORGANISATIE HIGHLIGHTS X Realiseer security bewust gedrag van boardroom- tot werkvloerniveau (en

Nadere informatie

Taskforce Informatiebeveiligingsbeleid.

Taskforce Informatiebeveiligingsbeleid. Taskforce Informatiebeveiligingsbeleid. Cursus 1 2015-2016 plus overnachting Aanleiding: Om het deskundigheidsniveau van instellingen te vergroten, zal een masterclass Privacy georganiseerd worden. Deze

Nadere informatie

Medische gegevens zijn geclassificeerd als bijzondere persoonsgegevens en vragen extra aandacht!

Medische gegevens zijn geclassificeerd als bijzondere persoonsgegevens en vragen extra aandacht! Privacy is het recht op eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer. Privacy van informatie is de afwezigheid van informatie over onszelf bij anderen en bovendien het verbod aan anderen om zonder onze

Nadere informatie

Master Class Privacy

Master Class Privacy S F VISUAL Master Class Privacy Kennis en vaardigheden voor de Functionaris Gegevensbescherming van morgen De Master Class Privacy is bedoeld voor toekomstige Functionarissen Gegevensbescherming bij publieke

Nadere informatie

Cloud & Privacy. B2B Clouddiensten. Robert Boekhorst Amsterdam 27 juni 2013

Cloud & Privacy. B2B Clouddiensten. Robert Boekhorst Amsterdam 27 juni 2013 Cloud & Privacy B2B Clouddiensten Robert Boekhorst Amsterdam 27 juni 2013 Inleiding Privacyrecht: in vogelvlucht Knelpunten Hoe hier mee om te gaan? toekomstige ontwikkelingen Privacyrecht in vogelvlucht

Nadere informatie

PRIVACY SIDN fonds. Menno Weij. 3 februari 2016

PRIVACY SIDN fonds. Menno Weij. 3 februari 2016 PRIVACY SIDN fonds Menno Weij 3 februari 2016 AGENDA Privacy Privacywetgeving van toepassing Plichten voor bedrijven Rechten betrokkenen Toezichthouder Ruimte voor vragen en discussie TERMINOLOGIE Belangrijkste

Nadere informatie

Post doctorale Specialisatiecursus Privacy en Persoonsgegevens

Post doctorale Specialisatiecursus Privacy en Persoonsgegevens Post doctorale Specialisatiecursus Privacy en Persoonsgegevens Docenten: Corien Prins (Tilburg University), Lokke Moerel (De Brauw Blackstone Westbroek/Tilburg University), Peter van Schelven (Nederland

Nadere informatie

Nieuwe Privacywetgeving per 1-1-2016. Wat betekent dit voor u?

Nieuwe Privacywetgeving per 1-1-2016. Wat betekent dit voor u? Nieuwe Privacywetgeving per 1-1-2016. Wat betekent dit voor u? Inleiding De Wet Bescherming Persoonsgegevens (WBP) is de Nederlandse wetgeving die sinds 2001 van kracht is voor het beschermen van de privacy

Nadere informatie

Privacy Governance onderzoek Volwassenheid van privacybeheersing binnen Nederlandse organisaties

Privacy Governance onderzoek Volwassenheid van privacybeheersing binnen Nederlandse organisaties www.pwc.nl/privacy Privacy Governance onderzoek Volwassenheid van privacybeheersing binnen Nederlandse organisaties PwC Nederland januari 2016 Introductie Management Samenvatting Resultaten Inhoudsopgave

Nadere informatie

Berry Kok. Navara Risk Advisory

Berry Kok. Navara Risk Advisory Berry Kok Navara Risk Advisory Topics Informatiebeveiliging in het nieuws Annual Benchmark on Patient Privacy & Data Security Informatiebeveiliging in de zorg Extra uitdaging: mobiel Informatiebeveiliging

Nadere informatie

LWV Masterclass 2 Cybercrime Roermond 2 februari 2016. Rens Jan Kramer

LWV Masterclass 2 Cybercrime Roermond 2 februari 2016. Rens Jan Kramer LWV Masterclass 2 Cybercrime Roermond 2 februari 2016 Rens Jan Kramer 1 Wet bescherming persoonsgegevens Wet meldplicht datalekken 2 Centrale begrippen in privacyrecht a. Persoonsgegevens b. Betrokkene

Nadere informatie

Leergang Compliance Officer in de Zorg. Dé Leergang Compliance Officer in de Zorg

Leergang Compliance Officer in de Zorg. Dé Leergang Compliance Officer in de Zorg Leergang Compliance Dé Leergang Compliance Leergang Compliance Dé Leergang Compliance Weet u wat het woord compliance betekent? Misschien herkent u het woord direct en weet u wat de betekenis is, maar

Nadere informatie

Meldplicht Datalekken Boetebevoegdheid toezichthouder Sebyde Privacy Impact Programma

Meldplicht Datalekken Boetebevoegdheid toezichthouder Sebyde Privacy Impact Programma Meldplicht Datalekken Boetebevoegdheid toezichthouder Sebyde Privacy Impact Programma Samenvatting Er zijn een aantal belangrijke wijzigingen aangekondigd in de wetgeving met betrekking tot de privacy

Nadere informatie

Privacy by Design & Privacy Auditing

Privacy by Design & Privacy Auditing Privacy by Design & Privacy Auditing NBIC Ronald Koorn, 12 april 2013 Agenda 1. Privacy-ontwikkelingen 2. Uitkomsten KPMG privacy survey 3. Privacy by Design 4. Privacy Auditing 2 Vrijstellingen Schema

Nadere informatie

Samenvatting Meldplicht Datalekken. Michael van der Vaart Head of Technology ESET Nederland

Samenvatting Meldplicht Datalekken. Michael van der Vaart Head of Technology ESET Nederland Samenvatting Meldplicht Datalekken & Michael van der Vaart Head of Technology ESET Nederland DISCLAIMER LET OP: Het gaat hier om een interpretatie van de omtrent de meldplicht datalekken. Deze interpretatie

Nadere informatie

IMMA special Privacy. Amersfoort, 20 april 2016

IMMA special Privacy. Amersfoort, 20 april 2016 IMMA special Privacy Amersfoort, 20 april 2016 Iris Koetsenruijter: koetsenruijter@considerati.com, 06-28613217 Rob Mouris: rob.mouris@minienm.nl, 06-27061622 1 Opzet Special 09.30-09.45 Voorstelronde

Nadere informatie

Meldplicht Datalekken Boetebevoegdheid toezichthouder Sebyde Privacy Impact Programma

Meldplicht Datalekken Boetebevoegdheid toezichthouder Sebyde Privacy Impact Programma Meldplicht Datalekken Boetebevoegdheid toezichthouder Sebyde Privacy Impact Programma Samenvatting Er zijn een aantal belangrijke wijzigingen doorgevoerd in de wetgeving met betrekking tot de privacy van

Nadere informatie

4-daagse praktijkopleiding ICT Contractmanagement

4-daagse praktijkopleiding ICT Contractmanagement IT MANAGEMENT Inclusief review van uw eigen ICT contract 4-daagse praktijkopleiding ICT Contractmanagement Bespaar kosten door duidelijk, volledig en evenwichtig contractmanagement Leer hoe u waterdichte

Nadere informatie

Nationale IT Security Monitor 2015. Peter Vermeulen Pb7 Research

Nationale IT Security Monitor 2015. Peter Vermeulen Pb7 Research Nationale IT Security Monitor 2015 Peter Vermeulen Over het Onderzoek Jaarlijks terugkerende vragen Organisatie en beleid Investeringen en groei 2015 Thema s Databeveiliging (incl. Algemene Data Protectie

Nadere informatie

DATAPROTECTIE & PRIVACY

DATAPROTECTIE & PRIVACY 12 PE-uren NATIONAAL CONGRES DATAPROTECTIE & PRIVACY Nieuwe inzichten en best practices voor de vertaalslag van actuele (EU) privacywetgeving naar uw organisatie Blijf volledig up-to-date: ( De gevolgen

Nadere informatie

PRIVACYBELEID STICHTING SECTORINSITUUT TRANSPORT EN LOGISTIEK, EN SECTORINSTITUUT TRANSPORT EN LOGISTIEK B.V. EN STL WERK B.V.

PRIVACYBELEID STICHTING SECTORINSITUUT TRANSPORT EN LOGISTIEK, EN SECTORINSTITUUT TRANSPORT EN LOGISTIEK B.V. EN STL WERK B.V. PRIVACYBELEID STICHTING SECTORINSITUUT TRANSPORT EN LOGISTIEK, EN SECTORINSTITUUT TRANSPORT EN LOGISTIEK B.V. EN STL WERK B.V. Beleid over de bescherming van persoonsgegevens en waarborgen voor de zorgvuldige

Nadere informatie

Executive Academy. Permanente Educatie voor Professionals. Permanente Educatie voor Professionals

Executive Academy. Permanente Educatie voor Professionals. Permanente Educatie voor Professionals Executive Academy Permanente Educatie voor Professionals Permanente Educatie voor Professionals Wat is de Executive Academy? De Executive Academy is een samenwerking tussen de Amsterdam Business School

Nadere informatie

Help, een datalek, en nu? IKT-College 16 februari 2016. Mirjam Elferink Advocaat IE, ICT en privacy

Help, een datalek, en nu? IKT-College 16 februari 2016. Mirjam Elferink Advocaat IE, ICT en privacy Help, een datalek, en nu? IKT-College 16 februari 2016 Mirjam Elferink Advocaat IE, ICT en privacy Inleiding Voorbeelden recente datalekken - Medische gegevens online door fout scanbedrijf (Bron: R. van

Nadere informatie

ECIB/U201501573 Lbr. 15/079

ECIB/U201501573 Lbr. 15/079 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. (070) 373 8393 uw kenmerk bijlage(n) betreft Privacy: de Europese Algemene Verordening Gegevensbescherming & de Meldplicht Datalekken

Nadere informatie

In control op privacy en beveiliging? Instituut voor business research 22 maart 2016

In control op privacy en beveiliging? Instituut voor business research 22 maart 2016 In control op privacy en beveiliging? Instituut voor business research 22 maart 2016 Agenda Persoonsinformatie en wettelijke kaders Actuele ontwikkelingen in wetgeving en praktijk De risico s: juridisch

Nadere informatie

Nieuwe privacyregels: Eitje of zwarte zwaan?

Nieuwe privacyregels: Eitje of zwarte zwaan? 1 Nieuwe privacyregels: Eitje of zwarte zwaan? Jaarvergadering Ledengroep Intern en Overheidsaccountants Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants Donderdag 14 september 2013 Wolter Karssenberg RE

Nadere informatie

Stichting Inlichtingenbureau Privacy jaarverslag 2014. Versie 1.0

Stichting Inlichtingenbureau Privacy jaarverslag 2014. Versie 1.0 Stichting Inlichtingenbureau Privacy jaarverslag 2014 Versie 1.0 Status Definitief Datum 12 maart 2015 1. Privacybescherming en informatiebeveiliging... 3 1.1 Inleiding/privacy by design... 3 1.2 Verwerking

Nadere informatie

Privacy Governance onderzoek Volwassenheid van privacybeheersing binnen Nederlandse organisaties

Privacy Governance onderzoek Volwassenheid van privacybeheersing binnen Nederlandse organisaties www.pwc.nl/privacy Privacy Governance onderzoek Volwassenheid van privacybeheersing binnen Nederlandse organisaties PwC Nederland Februari 2015 Inhoudsopgave Introductie Privacy Health Check 3 Managementsamenvatting

Nadere informatie

Privacy Impact Assessment

Privacy Impact Assessment Privacy Impact Assessment Privacy risico s en inschattingen Privacybescherming staat in toenemende mate in de belangstelling. Voor een groeiend aantal bedrijven is het zorgvuldig omgaan met persoonsgegevens

Nadere informatie

Cloud Computing, een inleiding. ICT Accountancy & Financials congres 2013: Cloud computing en efactureren. Jan Pasmooij RA RE RO: jan@pasmooijce.

Cloud Computing, een inleiding. ICT Accountancy & Financials congres 2013: Cloud computing en efactureren. Jan Pasmooij RA RE RO: jan@pasmooijce. Cloud Computing, een inleiding ICT Accountancy & Financials congres 2013: Cloud computing en efactureren 10 december 2013 Jan Pasmooij RA RE RO: jan@pasmooijce.com 10 december 2013 1 Kenmerken van Cloud

Nadere informatie

Meldplicht datalekken. ehealth Best Practice Day Juliette Citteur 18 mei 2016

Meldplicht datalekken. ehealth Best Practice Day Juliette Citteur 18 mei 2016 Meldplicht datalekken ehealth Best Practice Day Juliette Citteur 18 mei 2016 Onderwerpen I. Inleiding II. Cijfers datalekken III. Recente voorbeelden datalekken in de zorg IV. Beveiliging en meldplicht

Nadere informatie

Security manager van de toekomst. Bent u klaar voor de convergentie?

Security manager van de toekomst. Bent u klaar voor de convergentie? Security manager van de toekomst Bent u klaar voor de convergentie? Agenda Introductie Convergentie - De rol en positie van Security in beweging - Wat zien we in de praktijk? - Waar gaat het naar toe?

Nadere informatie

Charco & Dique. Compliance en risk management voor trustkantoren. Risk Management & Compliance

Charco & Dique. Compliance en risk management voor trustkantoren. Risk Management & Compliance Compliance en risk management voor trustkantoren Wij helpen trustkantoren om in een dynamische omgeving een goede reputatie te houden of op te bouwen Charco & Dique Risk Management & Compliance Charco

Nadere informatie

Privacy management. Scope privacy Wet op de administratieve organisatie 07-10-15. Privacy. ü Meldplicht datalekken ü Uitbreiding boetebevoegdheden CBP

Privacy management. Scope privacy Wet op de administratieve organisatie 07-10-15. Privacy. ü Meldplicht datalekken ü Uitbreiding boetebevoegdheden CBP Privacy management ü Meldplicht datalekken ü Uitbreiding boetebevoegdheden CBP Mr S.H. Katus, CIPM Partner sergej.katus@pmpartners.nl www.pmpartners.nl Scope privacy Wet op de administratieve organisatie

Nadere informatie

Informatiebeveiliging: de juridische aspecten. Anton Ekker juridisch adviseur Nictiz

Informatiebeveiliging: de juridische aspecten. Anton Ekker juridisch adviseur Nictiz Informatiebeveiliging: de juridische aspecten Anton Ekker juridisch adviseur Nictiz 20 september 2012 Onderwerpen beveiligingsplicht Wbp aandachtspunten implementatie IAM en BYOD wat te doen bij een datalek?

Nadere informatie

Factsheet DATALEKKEN COMPLIANT Managed Services

Factsheet DATALEKKEN COMPLIANT Managed Services Factsheet DATALEKKEN COMPLIANT Managed Services DATALEKKEN COMPLIANT Managed Services We ontwerpen en implementeren security maatregelen om datalekken te detecteren en het risico daarop te minimaliseren.

Nadere informatie

Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO)

Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) Privacytoezicht in de praktijk Aramis Jean Pierre Functionaris gegevensbescherming (FG) DUO/OCW Aramis.jeanpierre@duo.nl Functionaris voor de gegevensbescherming (FG)

Nadere informatie

Gegevensuitwisseling en gegevensbescherming Wmo en AWBZ

Gegevensuitwisseling en gegevensbescherming Wmo en AWBZ Gegevensuitwisseling en gegevensbescherming Wmo en AWBZ Platform IZO 20 september 2013 Mr. P.L. Coté MBA Wie zijn wij? > Adviseurs voor bestuur, recht en ICT: privacybescherming identitymanagement taxonomieën

Nadere informatie

Privacy: de huidige en toekomstige regels belicht, met bijzondere aandacht voor datalekken

Privacy: de huidige en toekomstige regels belicht, met bijzondere aandacht voor datalekken Privacy: de huidige en toekomstige regels belicht, met bijzondere aandacht voor datalekken 04-11-2013 Bieneke Braat Alle rechten voorbehouden, niet openbaar maken zonder toestemming. 1 Legaltree: Advocatenkantoor

Nadere informatie

André Salomons Smart SharePoint Solutions BV. Cloud security en de rol van de accountant ICT Accountancy praktijkdag

André Salomons Smart SharePoint Solutions BV. Cloud security en de rol van de accountant ICT Accountancy praktijkdag André Salomons Smart SharePoint Solutions BV Cloud security en de rol van de accountant ICT Accountancy praktijkdag Cloud security moet uniformer en transparanter, waarom deze stelling? Links naar de artikelen

Nadere informatie

Europese Privacy Verordening (EPV) Een wet met Tanden

Europese Privacy Verordening (EPV) Een wet met Tanden Europese Privacy Verordening (EPV) Een wet met Tanden WBP en EPV grote verschillen? WBP Transparantie X X Proportionaliteit X X Doelbinding X X Subsidiariteit X X Accountability en auditability Boetes

Nadere informatie

Data Protection Impact Assessment (DPIA)

Data Protection Impact Assessment (DPIA) Data Protection Impact Assessment (DPIA) van Theorie naar Praktijk [ 28 januari 2015 ] 2 Data Protection Impact Assessments: agenda 1. Wat zegt de Algemene Verordening Gegevensbescherming? 2. Hoe productief

Nadere informatie

Wat houdt informatiebeveiliging binnen bedrijven in? Bart van der Kallen, CISM Informatiebijeenkomst DrieO 6 oktober 2015

Wat houdt informatiebeveiliging binnen bedrijven in? Bart van der Kallen, CISM Informatiebijeenkomst DrieO 6 oktober 2015 Wat houdt informatiebeveiliging binnen bedrijven in? Bart van der Kallen, CISM Informatiebijeenkomst DrieO 6 oktober 2015 INHOUD 1) Wat is informatiebeveiliging (IB) nu eigenlijk? 2) Wat houdt IB binnen

Nadere informatie

de Wet & het College Bescherming Persoonsgegevens Anne Smeets

de Wet & het College Bescherming Persoonsgegevens Anne Smeets de Wet & het College Bescherming Persoonsgegevens Anne Smeets Parafrase op J.H. Donner Maar het kan toch niet zo zijn - want dat is de afweging die je maakt - dat je de behoefte aan privacy van velen desnoods

Nadere informatie

FG Register. Policy. Duthler Academy. Versie: 0.9

FG Register. Policy. Duthler Academy. Versie: 0.9 FG Register Policy Duthler Academy Versie: 0.9 Datum: 29 december 2014 1. Inhoud 2. Inleiding... 3 3. Wat is het FG Register?... 4 4. Waarom het FG Register?... 4 5. Wat heb ik aan het FG Register?...

Nadere informatie

onderzoek en privacy WAT ZEGT DE WET

onderzoek en privacy WAT ZEGT DE WET onderzoek en privacy WAT ZEGT DE WET masterclass research data management Maastricht 4 april 2014 presentatie van vandaag uitleg begrippenkader - privacy - juridisch huidige en toekomstige wet- en regelgeving

Nadere informatie

Mobile Device Security

Mobile Device Security Masterclass met 14 sprekers! Masterclass Mobile Device Security Krijg inzicht in risico s en kwetsbaarheden bij beveiliging van Next Generation Smartphones & Tablets Speerpunten Benut de mogelijkheden

Nadere informatie

De impact van nieuwe privacyregels op payrolling

De impact van nieuwe privacyregels op payrolling @zwnne NATIONAAL PAYROLL CONGRES 2015 14 DECEMBER 2015 MEDIA PLAZA UTRECHT De impact van nieuwe privacyregels op payrolling prof. mr. Gerrit-Jan Zwenne de impact van de nieuwe privacywet meer beter erger

Nadere informatie

Meldplicht datalekken Thomas van Essen. 31 maart 2016

Meldplicht datalekken Thomas van Essen. 31 maart 2016 Meldplicht datalekken Thomas van Essen 31 maart 2016 Agenda Kort juridisch kader Bespreking aandachtspunten en mogelijke valkuilen Oplossingen Datalekken (I) Antoni van Leeuwenhoek 780 patiëntgegevens

Nadere informatie

Bescherming persoonsgegevens

Bescherming persoonsgegevens Bescherming persoonsgegevens VNG Juridische 2-daagse 2014 Hester de Vries 27 oktober 2014 Privacy & bescherming persoonsgegevens is hot! Programma 1. Toepassing Wbp in de praktijk 2. (Voorstel) Algemene

Nadere informatie

I-FourC Technologies. Digitaal en mobiel werken in de juridische praktijk. 1 => 3 x 3

I-FourC Technologies. Digitaal en mobiel werken in de juridische praktijk. 1 => 3 x 3 I-FourC Technologies Digitaal en mobiel werken in de juridische praktijk 1 => 3 x 3 In retrospect De ivoren toren binnen het ICT landschap De ICT analyse deel 1 Dossier Map Map Tabblad Tabblad Tabblad

Nadere informatie

Grip op privacy. Bestuurlijk belang bij privacybeleidsvoering. De Zeeuwse Leertuin Middagprogramma. Middelburg, 1 juli 2015

Grip op privacy. Bestuurlijk belang bij privacybeleidsvoering. De Zeeuwse Leertuin Middagprogramma. Middelburg, 1 juli 2015 Grip op privacy Bestuurlijk belang bij privacybeleidsvoering De Zeeuwse Leertuin Middagprogramma Middelburg, 1 juli 2015 Mr S.H. Katus CIPM Partner Privacy Management Partners sergej.katus@pmpartners.nl

Nadere informatie

SURF Juridisch normenkader cloudservices

SURF Juridisch normenkader cloudservices SURF Juridisch normenkader cloudservices The ICT marketplace by SURF for Dutch Higher Education & Research Olga Scholcz Juridisch Adviseur Relationships & Transactions in SURFmarket Agreements SURFmarket

Nadere informatie

IT AUDIT Fundamentals

IT AUDIT Fundamentals 5 - DA AGSE PR AK TISCHE OPLEIDING 6, 13 en 27 november & 4 en 11 december 2014 Meeting Plaza Utrecht IT AUDIT Fundamentals Zorg dat u aantoonbaar in control bent Bent u al uitgerust met de noodzakelijke

Nadere informatie

Ministerie van Veiligheid en Justitie

Ministerie van Veiligheid en Justitie Ministerie van Veiligheid en Justitie > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Directie Wetgeving en Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Turfmarkt 147 Postbus 20018 2511 DP Den

Nadere informatie

ACS meerdaagse opleidingen i.s.m. Auditing.nl

ACS meerdaagse opleidingen i.s.m. Auditing.nl ACS meerdaagse opleidingen i.s.m. Auditing.nl ACS biedt in 2014 weer enkele actuele, interessante opleidingen aan op het eigen kantoor in de rustieke omgeving van Driebergen. Kernwoorden zijn kleinschaligheid,

Nadere informatie

Raadsmededeling - Openbaar

Raadsmededeling - Openbaar Raadsmededeling - Openbaar Nummer : 54/2016 Datum : 22 maart 2016 B&W datum : 22 maart 2016 Beh. ambtenaar : Annelies te Booij Portefeuillehouder : G. Berghoef Onderwerp : Meldplicht datalekken Aanleiding

Nadere informatie

Registeropleiding Financieel Recht Certified Specialist Financial Law (CSFL )

Registeropleiding Financieel Recht Certified Specialist Financial Law (CSFL ) Eggens Instituut Module 5: Prudentieel banken en verzekeraars Registeropleiding Financieel Recht Certified Specialist Financial Law (CSFL ) Registeropleiding Financieel Recht Certified Specialist Financial

Nadere informatie

Registeropleiding Financieel Recht Certified Specialist Financial Law (CSFL )

Registeropleiding Financieel Recht Certified Specialist Financial Law (CSFL ) Eggens Instituut Module 3: Goed Bestuur Registeropleiding Financieel Recht Certified Specialist Financial Law (CSFL ) Registeropleiding Financieel Recht Certified Specialist Financial Law (CSFL ) Module

Nadere informatie

Meldplicht Datalekken

Meldplicht Datalekken Meldplicht Datalekken Wolter Karssenberg RE, CIPP/E, CIPM drs. Erik König EMITA 10 december 2015 Agenda Datalekken Meldplicht Beleidsregels Beheersen So what! We ll just pay the fine! 2 Agenda Datalekken

Nadere informatie

Privacy en cloud computing. OCLC Contactdag 4 oktober 2011

Privacy en cloud computing. OCLC Contactdag 4 oktober 2011 Privacy en cloud computing OCLC Contactdag 4 oktober 2011 Agenda - Wat is cloud computing? - Gevolgen voor verwerking data - Juridische implicaties 1 Wat is cloud computing? - Kenmerken: - On-demand self-service

Nadere informatie

Registeropleiding Financieel Recht Certified Specialist Financial Law (CSFL )

Registeropleiding Financieel Recht Certified Specialist Financial Law (CSFL ) Eggens Instituut Module 4: Integrale PARP en Zorgplicht Registeropleiding Financieel Recht Certified Specialist Financial Law (CSFL ) Registeropleiding Financieel Recht Certified Specialist Financial Law

Nadere informatie

Veilig mobiel werken. Workshop VIAG 7 oktober 2013

Veilig mobiel werken. Workshop VIAG 7 oktober 2013 1 Veilig mobiel werken Workshop VIAG 7 oktober 2013 Stelling 1: 2 Heeft u inzicht in de opbrengsten van mobiel werken Ja, dit biedt veel toegevoegde waarde voor de organisatie Ja, dit biedt geen toegevoegde

Nadere informatie

Werken met persoonsgegevens: wat moet een school regelen? Job Vos jurist Kennisnet

Werken met persoonsgegevens: wat moet een school regelen? Job Vos jurist Kennisnet Werken met persoonsgegevens: wat moet een school regelen? Job Vos jurist Kennisnet Wet bescherming persoonsgegevens Artikel 2 Sheet 2 van 73 1. Deze wet is van toepassing op de geheel of gedeeltelijk geautomatiseerde

Nadere informatie

Charco & Dique. De auditfunctie bij trustkantoren. Risk Management & Compliance

Charco & Dique. De auditfunctie bij trustkantoren. Risk Management & Compliance De auditfunctie bij trustkantoren Trustkantoren zijn vanaf 1 januari 2015 verplicht om een auditfunctie in te voeren. In deze brochure geven wij een toelichting op de auditfunctie, een overzicht van alle

Nadere informatie

Privacy Referentie Architectuur

Privacy Referentie Architectuur Privacy Referentie Architectuur Marktconsultatie IMMA 1 juli 2015 Over Considerati Enige adviesbureau gespecialiseerd in IT recht en Public Affairs Experts op het gebied van privacy, data protectie en

Nadere informatie

Wet meldplicht datalekken

Wet meldplicht datalekken Wet meldplicht datalekken MKB Rotterdam Olaf van Haperen + 31 6 17 45 62 99 oh@kneppelhout.nl Introductie IE-IT specialisme Grootste afdeling van Rotterdam e.o. Technische ontwikkelingen = juridische ontwikkelingen

Nadere informatie

Meldplicht datalekken

Meldplicht datalekken Meldplicht datalekken Peter Westerveld Directeur en principal security consultant Sincerus consultancy Sincerus Cybermonitor Opgericht in 2004 20 medewerkers Informatiebeveiliging Zwolle en Enschede 15-02-16

Nadere informatie

Privacy Compliance in een Cloud Omgeving

Privacy Compliance in een Cloud Omgeving Privacy and Trust in the Digital Society Privacy Compliance in een Cloud Omgeving Jeroen Terstegge NVvIR Amsterdam, 17 juni 2010 Even voorstellen mr.drs. Jeroen Terstegge, CIPP Directeur Privacyadviesbureau

Nadere informatie

Opleiding. Praktijkmanagement in de huisartsenzorg Dé opleiding voor en door praktijkmanagers van morgen. www.huisartsvanmorgen.nl.

Opleiding. Praktijkmanagement in de huisartsenzorg Dé opleiding voor en door praktijkmanagers van morgen. www.huisartsvanmorgen.nl. Opleiding Periode maart t/m juni 2016 11 modules verdeeld over 6 lesdagen Locatie Bergse Bossen in Driebergen www.huisartsvanmorgen.nl P R A K T I J K M A N A G E M E N T De opleiding tot praktijkmanager

Nadere informatie

Brochure Service Strategy

Brochure Service Strategy Brochure Service Strategy Over Pink Elephant Bedrijfshistorie Pink Elephant is een Nederlandse IT onderneming die rond 1980 is ontstaan als bijverdienste van een drietal studenten aan de Technische Universiteit

Nadere informatie

Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) - (wet) meldplicht datalekken. Safe Harbor Ø. Binding Corporate Rules

Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) - (wet) meldplicht datalekken. Safe Harbor Ø. Binding Corporate Rules Dataprivacy Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) - (wet) meldplicht datalekken Safe Harbor Ø Binding Corporate Rules Wbp Neerslag EU-regelgeving (rl. 95/46/EG), in hele EU De titel van de wet zegt het

Nadere informatie

Symposium Sanctieregelgeving. 5 november 2014

Symposium Sanctieregelgeving. 5 november 2014 Symposium Sanctieregelgeving 5 november 2014 Symposium Sanctieregelgeving 5 november 2014 Sanctiemaatregelen staan volop in de schijnwerpers. Internationale organisaties en overheden maken steeds meer

Nadere informatie

NVBI. Proposal General Data Protection Regulation. Eva N.M. Visser. IT Advocaat Bestuurslid Vereniging Privacy Recht

NVBI. Proposal General Data Protection Regulation. Eva N.M. Visser. IT Advocaat Bestuurslid Vereniging Privacy Recht Studiebijeenkomst 18 december 2012 NVBI Proposal General Data Protection Regulation Eva N.M. Visser IT Advocaat Bestuurslid Vereniging Privacy Recht Inhoud 1. Huidig juridisch kader 2. Doelstellingen

Nadere informatie

Naleving van wetgeving geborgd met ISO 14001. Essentieel voor MVO en vernieuwing overheidstoezicht. Woensdag 18 mei 2011.

Naleving van wetgeving geborgd met ISO 14001. Essentieel voor MVO en vernieuwing overheidstoezicht. Woensdag 18 mei 2011. Mi ddagsymposi um Naleving van wetgeving geborgd met ISO 14001 Essentieel voor MVO en vernieuwing overheidstoezicht Woensdag 18 mei 2011 DCMR Schiedam Georganiseerd door: NEN en SCCM Programma Woensdag

Nadere informatie

Vereniging van Vermogensbeheerders & - Adviseurs. 23 september 2014. Alex Poel. Beleggingsbeleid

Vereniging van Vermogensbeheerders & - Adviseurs. 23 september 2014. Alex Poel. Beleggingsbeleid Vereniging van Vermogensbeheerders & - Adviseurs 23 september 2014 Alex Poel Beleggingsbeleid 1 Achtergrond 2 Dienstverleningsproces 3 Beleggingsbeleid 4 VBA Discussion Paper 5 Kanttekeningen discussion

Nadere informatie

ACS meerdaagse opleidingen i.s.m. Auditing.nl

ACS meerdaagse opleidingen i.s.m. Auditing.nl ACS meerdaagse opleidingen i.s.m. Auditing.nl ACS biedt in 2015 weer enkele actuele, interessante opleidingen aan op het eigen kantoor in de rustieke omgeving van Driebergen. Kernwoorden zijn kleinschaligheid,

Nadere informatie

Registeropleiding Financieel Recht Certified Specialist Financial Law (CSFL )

Registeropleiding Financieel Recht Certified Specialist Financial Law (CSFL ) Eggens Instituut Module 2: Toegang tot financiële markten Registeropleiding Financieel Recht Certified Specialist Financial Law (CSFL ) Registeropleiding Financieel Recht Certified Specialist Financial

Nadere informatie

Wet bescherming persoonsgegevens in de praktijk. Aramis Jean Pierre Functionaris voor de gegevensbescherming DUO

Wet bescherming persoonsgegevens in de praktijk. Aramis Jean Pierre Functionaris voor de gegevensbescherming DUO Wet bescherming persoonsgegevens in de praktijk Aramis Jean Pierre Functionaris voor de gegevensbescherming DUO De wettelijke basis Artikel 10 Grondwet. Implementatie Europese Richtlijn 95/46 betreffende

Nadere informatie

Factsheet Omgaan met persoonsgegevens met oog op Wpb, Wmo 2015 en Jeugdwet

Factsheet Omgaan met persoonsgegevens met oog op Wpb, Wmo 2015 en Jeugdwet Factsheet Omgaan met persoonsgegevens met oog op Wpb, Wmo 2015 en Jeugdwet Vanaf januari 2015 krijgt u als zorgaanbieder te maken met nieuwe regelgeving met het oog op uitwisseling van uw cliëntgegevens

Nadere informatie

Utrecht Business School

Utrecht Business School Cursus Controlling & Accounting De cursus Controlling & Accounting duurt ongeveer 2 maanden en omvat 5 colleges van 3 uur. U volgt de cursus met ongeveer 10-15 studenten op een van onze opleidingslocaties

Nadere informatie