Trend- en signaleringsrapportage 2P

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Trend- en signaleringsrapportage 2P"

Transcriptie

1 TP PT Het P helft Trend- en signaleringsrapportage 2P e 2007 Inleiding 1 De signaleringsfunctietp PT is één van de collectieve taken van MEE. Elke MEE-organisatie geeft op eigen wijze invulling aan deze taak. In de meeste gevallen is er een contactpersoon signalering aangewezen, die de signalen periodiek monitort en bespreekt met cliëntorganisaties en andere relevante partijen. Deze contactpersonen hebben aangegeven dat zij regelmatig regio-overstijgende signalen binnenkrijgen die landelijke aandacht verdienen. Deze landelijke signalen zijn in de Najaarsmonitor 2007 voor het eerst opgevraagd en vervolgens besproken met de contactpersonen signalering van de MEE-organisaties. In deze rapportage zijn de resultaten van de Najaarsmonitor 2007 opgenomen (A) en de acties die voortvloeien uit deze resultaten (B). A Overzicht regio-overstijgende signalen 1 Wachttijden Cliënten van MEE hebben veelvuldig te maken met wachttijden, zowel bij indicatiestellers zoals de Bureaus Jeugdzorg en het CIZ als de aanbieders. In vrijwel elke regio zijn wachttijden. In bijlage 1 is een overzicht opgenomen per regio. De wachttijden bij zorgaanbieders komen met name voor bij de volgende doelgroepen: Bemoeizorg Autisten Sterk gedragsgestoorde licht verstandelijk gehandicapten Dak & thuislozen Mensen die op zoek zijn naar een intramurale woonvoorziening Langdurig verblijf voor mensen met een niet-aangeboren hersenletsel LVG-moeders met kinderen met en zonder beperking Aangegeven wordt dat er structureel te weinig aanbod is. Noodoplossing voor deze groepen is de thuiszorg, maar ook MEE-organisaties worden overbelast doordat cliënten niet doorgestuurd kunnen worden. De wachttijden hebben de volgende gevolgen voor cliënten: Beperkte keuzevrijheid. Cliënten gaan naar een (zorg)aanbieder die niet hun eerste keuze is, maar waar minder wachttijd is. Hierdoor krijgen zij soms niet de zorg waar zij behoefte aan 1 signaleren van relevante ontwikkelingen en belemmeringen.

2 2 / 7 hebben. Er is bijvoorbeeld steeds meer behoefte en vraag naar kleinschalige beschermende intramurale plekken, maar het aanbod is onvoldoende. Cliënten blijven (ongewild) thuis wonen, terwijl zij meer zorg/ondersteuning nodig hebben. Als noodoplossing wordt de thuiszorg ingeschakeld, maar zij kunnen niet de zorg/ondersteuning bieden die de cliënt nodig heeft. Crisissituaties kunnen niet goed worden opgelost, omdat zorgaanbieders geen plaats beschikbaar hebben. Bij woonvoorzieningen voor licht verstandelijk gehandicapten zijn vaak lange wachttijden. Wanneer er ernstige opvoedproblemen in de thuissituatie (dreigen te) ontstaan en er geen plaats is in een woonvoorziening, dreigt het gevaar dat MEE-consulenten de rol van hulpverlener op zich moeten nemen. Het aanbod ligt buiten de gewenste regio van de cliënt. De wachttijden zorgen ervoor dat MEE-consulenten meer tijd kwijt zijn per cliënt om andere aanbieders te zoeken en/of noodoplossingen te regelen. Kortdurende en kortcyclische ondersteuning is hierdoor niet altijd mogelijk. De wachttijden bij het CIZ zorgen er soms voor dat de zorg niet kan worden ingezet. Wanneer de indicatie niet binnen de wettelijke termijn (6 weken) door het CIZ kan worden afgegeven, dan zal de indicatie als die later wel is afgegeven met terugwerkende kracht ingaan, vanaf de datum 6 weken na de aanvraag. Echter, de cliënt is hier niet mee geholpen, omdat de zorgaanbieder pas zorg wil leveren als het indicatiebesluit er ligt en dat duurt langer dan 6 weken. Het is bij wet geregeld dat er geen aanspraak is op zorg zonder geldig indicatiebesluit (artikel 9b lid 1 AWBZ). Dus ook niet als het CIZ niet binnen zes weken een indicatiebesluit afgeeft. Als er wel al zorg wordt ingezet loopt een verzekerde (of de aanbieder) het risico dat een verzekerde zorg geniet, waarvoor hij niet is geïndiceerd en dat (een deel van) de zorg niet wordt vergoed. Voor een PGB is dit niet anders. Het inzetten van zorg zonder geldig indicatiebesluit is voor eigen risico. Als een CIZ er langer over doet dan zes weken kan een verzekerde bij de rechter een voorlopige voorziening aanvragen of tegen het uitblijven van een beslissing bij het CIZ hiertegen bezwaar maken. In sommige regio s hebben de MEE-organisatie en het CIZ samenwerkingsafspraken gemaakt om de wachttijd voor cliënten te verkleinen. Bij MEE Utrecht, Gooi & Vecht zijn één dag per week een of meerdere medewerkers van het CIZ aanwezig om indicatieaanvragen te verwerken. Dit werkt effectief en efficiënt. 2 Tekortkomingen in (wettelijke) systemen

3 3 / 7 Er zijn nog veel onduidelijkheden over wat onder de AWBZ valt en wat onder de Wmo. Wie moet bijvoorbeeld bepaalde regelingen verzorgen wanneer een cliënt tijdelijk in een instelling verblijft. De gemeente geeft aan dat het de zorgaanbieder is, omdat de cliënt niet thuis woont. De zorgaanbieder wijst de gemeente aan, omdat de cliënt verblijft op tijdelijke basis en de gemeente dan verantwoordelijk blijft voor de voorzieningen. De TOG-regeling (Tegemoetkoming Onderhoudskosten thuiswonende Gehandicapte kinderen) wordt willekeurig toegekend aan mensen met een beperking in het autistisch spectrum. 3 Vervoer Door de MEE-organisaties worden veel signalen afgegeven over problemen met het vervoer van cliënten. Onderstaande signalen zijn het meest gemeld: Onzorgvuldigheid van de vervoerders: cliënten zitten niet (goed) vast in de gordels, cliënten moeten lange tijd in het busje zitten, cliënten worden niet op de plaats van bestemming afgezet, vervoer komt veel te laat of niet, de bejegening van cliënten is niet respectvol. De organisatie van het vervoer: het woon/school-werk vervoer is anders georganiseerd dan vervoer van en naar bijvoorbeeld vrijetijdsbesteding. Bij dit laatste type vervoer is het onduidelijk wie verantwoordelijk is voor de financiering oftewel waar dit aangevraagd kan worden. Ook met betrekking tot het vervoer van en naar de naschoolse opvang zijn de afspraken niet helder. Hetzelfde geldt voor vervoer buiten de gemeentelijke regio. Deze onduidelijkheden gaan ten koste van de participatie van cliënten. Slechte toegankelijkheid van het openbaar vervoer voor lichamelijk en verstandelijk gehandicapten. Door de digitalisering wordt het voor verstandelijk gehandicapten steeds complexer. 4 Schuldhulpverlening en schuldsanering MEE-consulenten hebben veel cliënten met schuldenproblematiek. Cijfers hierover zijn niet beschikbaar. Wel worden door de MEE-organisaties structurele problemen gemeld: De doelgroep van MEE met schulden komt vaak terecht bij het algemeen maatschappelijk werk (AMW). Het AMW is niet toegerust op LVG ers, waardoor de hulpverlening niet goed aansluit. Schuldsanering: de hoogte van het bedrag wordt gerelateerd aan het aantal gezinsleden, waarbij niet wordt gekeken of een gezin te maken heeft met hogere kosten als gevolg van een handicap. Ook bij het beoordelen van het recht op een bijstandsuitkering wordt geen rekening gehouden met aanwezige beperkingen bij leden in het gezin. Bij de toekenning van bijzondere bijstand wordt niet gekeken naar wat het gezin te besteden heeft, maar naar het officiële inkomen. De enige mogelijkheid is om de toelage uit de schuldsanering te laten veranderen is door de rechtbank.

4 4 / 7 5 PGB Consulenten melden de volgende signalen met betrekking tot pgb s: Mensen met een pgb worden slecht voorgelicht wat een pgb inhoudt, wat de regels zijn en waaraan moet worden voldaan. Misbruik (onder andere door onwetendheid) komt regelmatig voor, met name bij allochtonen. Sommige zorgaanbieders leggen druk op cliënten om te kiezen voor een pgb in plaats van zorg in natura (bijvoorbeeld vanwege een productiestop). Een voorbeeld: sommige zorgaanbieders zeggen cliënten dat er direct plaats is als zij een pgb nemen, terwijl zij bij zorg in natura op de wachtlijst worden geplaatst. Het ontstaan van pgb-bureaus. Bureaus helpen cliënten met het invullen van het pgb en zijn zelfs soms ook zorgaanbieders. Bureaus vragen 10 à 20% van het pgb voor hun werkzaamheden. Bureaus zijn moeilijk te controleren, aangezien de cliënt de budgethouder is en verantwoordelijk is voor het ondertekenen. Cliënten krijgen vaak niet de zorg die ze zouden moeten krijgen. Tevens wordt de beloofde en berekende zorg niet geleverd. De kwaliteit van particuliere zorgaanbieders die volledig worden gefinancierd via pgb s is moeilijk te controleren. Er zijn signalen dat de zorg die wordt geleverd op basis van het pgb minder is dan waar de cliënt op basis van het zorgindicatiebesluit recht op heeft. Zorgaanbieders geven aan niet te kunnen rondkomen met hun budget en zetten druk op consulenten om de problematiek en indicaties hoger te maken dan ze daadwerkelijk zijn. De eigen bijdrage van cliënten gaat over de indicatie en niet over de zorg die wordt gegeven ers vallen tussen wal en schip Jongvolwassenen vallen regelmatig tussen wal en schip. Voor deze groep is te weinig aandacht. Ze vallen buiten de meeste systemen (de Jeugdzorg richt zich bijvoorbeeld op kinderen t/m 18 jaar). Specifiek genoemd probleem is dat jongvolwassen vrouwen gevaar lopen voor loverboys. Deze doelgroep is meerderjarig, waardoor de hulpverleners machteloos staan. In Noord-Brabant wordt getracht deze problematiek te voorkomen door het project Zorg voor Jeugd. Problemen bij kinderen en jongeren in de leeftijd van 0-23 jaar worden in een vroegtijdig stadium gesignaleerd, waarna de ketencoördinatie wordt georganiseerd en hulp op elkaar wordt afgestemd. De grens ligt hier dus niet bij 18 jaar. 7 Zorgzwaartebekostiging MEE-organisaties signaleren het volgende: Zorgaanbieders geven aan niet met het budget van het ZZP de kosten te kunnen dekken en willen de zorg daardoor niet verlenen. Zorgaanbieders oefenen druk op cliënten en consulenten uit om een hogere indicatie te verwerven.

5 5 / 7 Cliënten met een ZZP moeten van de zorgaanbieders dagbesteding en wonen (verblijf) afnemen van één aanbieder. Het is niet mogelijk om de dagbesteding via de ene zorgaanbieder te krijgen en te wonen bij een andere zorgaanbieder, terwijl dit met een ZZP dit juist wel mogelijk zou moeten zijn. Sommige cliënten passen niet in één ZZP, waardoor de zorg niet aansluit bij wat de cliënt nodig heeft. Zorgaanbieders vragen voor intramurale zorg minimaal een ZZP3 terwijl een ZZP1 of ZZP2 ook in aanmerking komen voor verblijf in een zorginstelling. 8 Overig De samenwerking tussen aanbieders van gehandicaptenzorg en GGZinstellingen verloopt soms stroef. De hulpverlening aan cliënten met dubbele problematiek (bijvoorbeeld een licht verstandelijk gehandicapte met een psychische stoornis) is hierdoor niet optimaal. De GGZ-instellingen zijn niet goed op de hoogte van VGproblematiek en de aanbieders in de gehandicaptenzorg kennen de problematiek rondom psychische stoornissen niet voldoende. Mensen met een dubbele grondslag worden door de GGZ niet geaccepteerd vanwege het lage IQ. B Vervolgacties Bovenstaande signalen geven aan waar verbeteringen mogelijk zijn voor onze cliënten. Noodzakelijk is dat de signalen bij de juiste instanties terechtkomen, zodat er een vervolg aan kan worden gegeven. In onderstaand overzicht is aangegeven wat doet met welke signalen en welke signalen in de regio een vervolg moeten krijgen.

6 6 / 7 Signaal Vervolgactie Wie Alle signalen Signalen melden bij cliëntorganisaties Wachttijden - Samenwerkingsafspraken met het CIZ stimuleren om de wachttijd voor cliënten te verkleinen - Wachttijden CIZ melden aan CVZ (met bestuur CIZ) - Signalen melden bij cliëntorganisaties Wettelijke systemen - Signaal nagaan bij CG-raad - Signalen melden bij cliëntorganisaties Vervoer Signalen melden bij cliëntorganisaties Schulden - Voorlichting LVG-problematiek aan AMW en informatie over de rol van MEE - Signaal doorgeven aan ministerie van SZW - Geïnformeerd wordt of protocol MEEorganisaties rondom schuldhulpverlening ontwikkeld door een MEEorganisatie op intranet kan worden geplaatst Pgb - Signalen bespreken met Per Saldo - Aanbevelingen opstellen hoe cliënten om kunnen gaan met pgb-bureaus i.o.m. MEEorganisaties, - Signalen melden bij cliëntorganisaties Per Saldo en Naar-keuze 18+-ers Aandacht voor vragen in gesprekken met gemeenten en provincies. MEEorganisaties Zorgzwaartebekostiging Signalen melden bij cliëntorganisaties Afstemming GZ en GGZ Signalen bespreken met de VGN en GGZ Nederland C Ondernomen acties Wachttijden MEE heeft inmiddels de gevolgen van de wachttijden bij het CIZ gemeld bij het CVZ. CVZ erkent het probleem en is bezig met een onderzoek naar alternatieven die makkelijker zijn dan de gang naar de rechter.

7 7 / 7 Bijlage 1 Wachttijden bij het merendeel van de Wachttijden Wachttijden zorgaanbieders CIZ BJZ MEE-organisatie Friesland - Nee Ja Groningen - Ja Ja Drenthe IJsseloevers Ja Ja Ja Twente Ja Nee Nee Noord-West Holland Ja Ja Ja Amstel en Zaan Ja Ja Nee t Gooi en omstreken Utrecht Ja Ja - Oost-Gelderland Ja Ja Ja Zuid-Holland Noord Ja Ja Nee Rotterdam Rijnmond Ja Nee Ja Midden-Holland Ja Ja Ja Zuid-Holland Zuid Ja Nee Ja West-Brabant Tilburg Ja Ja - Brabant Noord Ja Ja Ja Den Bosch Ja Nee - Zuid-Oost Brabant (Eindh&Hlmd) Ja Ja Ja Noord-Oost-Brabant Nee Ja Ja Noord- en Midden-Limburg Ja Ja Ja Zuid-Limburg Ja Ja -

MEE Signaal. MEE Signaal Trend- en signaleringsrapportage voorjaar 2009

MEE Signaal. MEE Signaal Trend- en signaleringsrapportage voorjaar 2009 MEE Signaal Trend- en signaleringsrapportage voorjaar 2009 MEE Signaal Trend- en signaleringsrapportage voorjaar 2009 Inhoud 2 Inleiding 2 Wat doet MEE? 2 Doelgroepen 3 Trends/actuele ontwikkelingen 4

Nadere informatie

AWBZ-zorg in 2012: hoe krijgt u de zorg waar u recht op heeft?

AWBZ-zorg in 2012: hoe krijgt u de zorg waar u recht op heeft? AWBZ-zorg in 2012: hoe krijgt u de zorg waar u recht op heeft? De Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) regelt dat u de zorg krijgt die u bijvoorbeeld nodig heeft als u langdurig ziek bent. Of als

Nadere informatie

Zorg en Ondersteuning aan mensen met een verstandelijke beperking. Wat verandert er in de zorg in 2015

Zorg en Ondersteuning aan mensen met een verstandelijke beperking. Wat verandert er in de zorg in 2015 Zorg en Ondersteuning aan mensen met een verstandelijke beperking Wat verandert er in de zorg in 2015 De zorg in beweging Wat verandert er in 2015? In 2015 verandert er veel in de zorg. Via een aantal

Nadere informatie

Wegwijzer naar de AWBZ

Wegwijzer naar de AWBZ Wegwijzer naar de AWBZ Kinderen met een psychiatrische stoornis hebben soms veel zorg nodig. Als dat bij uw kind het geval is, dan kunt u gebruikmaken van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten. Deze

Nadere informatie

Geachte mevrouw Mete en heer Spoeltman,

Geachte mevrouw Mete en heer Spoeltman, Aan de leden van Provinciale Staten, mevrouw F. Mete en de heer H. Spoeltman Datum : 23 juni 2009 Briefnummer : 2009-37.030/25/A.6, CW Zaaknummer : 181452 Behandeld door : R.J. Vos Telefoonnummer : (050)

Nadere informatie

1. Alle dagbesteding inclusief vervoer gaat naar de gemeente (Wmo en Jeugdwet). Ook de dagbesteding van cliënten met een hoog zzp.

1. Alle dagbesteding inclusief vervoer gaat naar de gemeente (Wmo en Jeugdwet). Ook de dagbesteding van cliënten met een hoog zzp. 17 misverstanden over de Wet langdurige zorg (Wlz) Per 1 januari 2015 komt de Wet langdurige zorg (Wlz) in de plaats van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). De Wlz is van toepassing op cliënten

Nadere informatie

ALGEMEEN WMO VEELGESTELDE VRAGEN OVER WMO EN JEUGDHULP

ALGEMEEN WMO VEELGESTELDE VRAGEN OVER WMO EN JEUGDHULP VEELGESTELDE VRAGEN OVER WMO EN JEUGDHULP Vanaf 2015 krijgt de gemeente er zorgtaken bij. Een deel van de zorg die nu via het zorgkantoor vanuit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) loopt, gaat

Nadere informatie

AWBZ-zorg in 2012: hoe krijgt u de zorg waar u recht op heeft?

AWBZ-zorg in 2012: hoe krijgt u de zorg waar u recht op heeft? AWBZ-zorg in 2012: hoe krijgt u de zorg waar u recht op heeft? De Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) regelt dat u de zorg krijgt die u bijvoorbeeld nodig heeft als u langdurig ziek bent. Of als

Nadere informatie

Ik krijg nu AWBZ-zorg. Wat krijg ik in 2015?

Ik krijg nu AWBZ-zorg. Wat krijg ik in 2015? Factsheet Ik krijg nu AWBZ-zorg. Wat krijg ik in 2015? De overheid gaat de langdurige zorg anders organiseren. Hoe is de overgang van de ene wet naar de andere geregeld? Vanaf 1 januari 2015 verandert

Nadere informatie

Inzicht in de jeugdzorg en de samenhang met gerelateerde domeinen

Inzicht in de jeugdzorg en de samenhang met gerelateerde domeinen Inzicht in de jeugdzorg en de samenhang met gerelateerde domeinen Informatiebijeenkomst Transitie jeugdzorg, SRA 19 juni 2011 Startfoto en kennisdeling. Het Planetarium Amsterdam Caroline Mobach Presentatie

Nadere informatie

Veranderingen in de Jeugdzorg Zeeland: Vraag- en antwoord

Veranderingen in de Jeugdzorg Zeeland: Vraag- en antwoord Veranderingen in de Jeugdzorg Zeeland: Vraag- en antwoord Algemeen Wat verandert er vanaf volgend jaar in de jeugdzorg? Per 1 januari 2015 wordt de gemeente in plaats van het Rijk en de provincie verantwoordelijk

Nadere informatie

Ik krijg nu AWBZ-zorg. Wat krijg ik in 2015?

Ik krijg nu AWBZ-zorg. Wat krijg ik in 2015? Factsheet Ik krijg nu AWBZ-zorg. Wat krijg ik in 2015? De overheid gaat de langdurige zorg anders organiseren. Hoe is de overgang van de ene wet naar de andere geregeld? Vanaf 1 januari 2015 verandert

Nadere informatie

Zelf zorg inkopen met een persoonsgebonden budget (PGB)

Zelf zorg inkopen met een persoonsgebonden budget (PGB) Zelf zorg inkopen met een persoonsgebonden budget (PGB) Inleiding In Nederland bent u door de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten verzekerd voor zorg die u nodig heeft bij onder meer langdurige ziekte,

Nadere informatie

de behandelaar of huisarts mee te sturen. In deze verklaring moet het volgende worden vermeld: een

de behandelaar of huisarts mee te sturen. In deze verklaring moet het volgende worden vermeld: een Toelichting bij aanvraagformulier AWBZ-indicatie (PGB/ZIN) U dient deze aanvraag bij Bureau Jeugdzorg in, omdat u uw kind in aanmerking wilt laten komen voor zorg die bekostigd wordt op basis van de Algemene

Nadere informatie

Meldactie AWBZ oktober 2010

Meldactie AWBZ oktober 2010 pagina 1 van 13 Meldactie AWBZ oktober 2010 Inleiding Zeven cliëntenorganisaties werken samen om de gevolgen van de veranderingen in de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) in kaart te brengen.

Nadere informatie

AWBZ zorg bij Bureau Jeugdzorg (BJz)

AWBZ zorg bij Bureau Jeugdzorg (BJz) AWBZ zorg bij Bureau Jeugdzorg (BJz) Waar gaan we het over hebben? Wie ben ik en waarom deze presentatie? Algemeen: beleidsregels en doelgroep Welke zorg valt voor onze doelgroep onder de AWBZ? Hoe wordt

Nadere informatie

Aantal cliënten per stelsel nu en. Straks 18.400. Figuur 1 - Aantal cliënten (18-) naar huidig en toekomstig stelsel

Aantal cliënten per stelsel nu en. Straks 18.400. Figuur 1 - Aantal cliënten (18-) naar huidig en toekomstig stelsel Gehandicaptenzorg van AWBZ naar Jeugdwet Vanaf 2015 worden gemeenten verantwoordelijk voor de volledige jeugdzorg. Vanuit verschillende domeinen wordt dan de zorg voor kinderen en jongeren onder de 18

Nadere informatie

Bijlage Informatiedocument. Beschermd Wonen Brabant Noordoost-oost

Bijlage Informatiedocument. Beschermd Wonen Brabant Noordoost-oost Bijlage Informatiedocument Brabant Noordoost-oost 1 Inleiding: Vanaf 1 januari 2015 zal de huidige langdurige intramurale Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ) niet langer meer onderdeel zijn van de AWBZ.

Nadere informatie

Uw brief van Uw kenmerk Datum ---- ---- 14 september 2011. Ons kenmerk Behandeld door Doorkiesnummer CCZ/2011080189 J. Knollema (020) 797 86 22

Uw brief van Uw kenmerk Datum ---- ---- 14 september 2011. Ons kenmerk Behandeld door Doorkiesnummer CCZ/2011080189 J. Knollema (020) 797 86 22 De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Postbus 20350 2500 EJ S-GRAVENHAGE Uw brief van Uw kenmerk Datum ---- ---- 14 september 2011 Ons kenmerk Behandeld door Doorkiesnummer CCZ/2011080189

Nadere informatie

Wmo 2015 Gemeente Zeist

Wmo 2015 Gemeente Zeist Wmo 2015 Gemeente Zeist Het veranderende zorgaanbod voor ouderen, mantelzorgers en mensen met dementie. Dinsdag 14 oktober 2014 Even voorstellen Naam: Judith van Leeuwen Functie: accountmanager Wmo bij

Nadere informatie

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. MEE Signaal. Trend- en signaleringsrapportage. MEE Signaal Trend- en signaleringsrapportage 2012

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. MEE Signaal. Trend- en signaleringsrapportage. MEE Signaal Trend- en signaleringsrapportage 2012 MEE Ondersteuning bij leven met een beperking MEE Signaal Trend- en signaleringsrapportage 2012 MEE Signaal Trend- en signaleringsrapportage 2012 Inhoud 3 Inleiding 4 Trends- en actuele ontwikkelingen

Nadere informatie

STAP IN KLANTROUTE Knelpunten Wmo Knelpunten Jeugdwet Positieve punten Aanbevelingen

STAP IN KLANTROUTE Knelpunten Wmo Knelpunten Jeugdwet Positieve punten Aanbevelingen BUNDELING SIGNALEN, door de Adviesraad Wmo & Jeugd Dordrecht verzameld in de periode medio 2017- medio 2018 1 Gepresenteerd aan de beleidsadviseurs gemeente op 5 juni 2018 STAP IN KLANTROUTE Knelpunten

Nadere informatie

Veranderingen rond werk en zorg. Informatie voor ouders van kinderen in het praktijkonderwijs en voortgezet speciaal onderwijs

Veranderingen rond werk en zorg. Informatie voor ouders van kinderen in het praktijkonderwijs en voortgezet speciaal onderwijs Veranderingen rond werk en zorg Informatie voor ouders van kinderen in het praktijkonderwijs en voortgezet speciaal onderwijs Veranderingen rond werk en zorg Jongeren in het praktijkonderwijs (pro) en

Nadere informatie

Veel gestelde vragen overgangsrecht persoonsgebonden budget (PGB) Jeugd

Veel gestelde vragen overgangsrecht persoonsgebonden budget (PGB) Jeugd Veel gestelde vragen overgangsrecht persoonsgebonden budget (PGB) Jeugd Wat is trekkingsrecht? Begin september heeft u een brief ontvangen van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) over het PGB via trekkingsrecht.

Nadere informatie

Vragen en antwoorden over het Persoonsgebonden budget (PGB) jeugdhulp, Inhoudsopgave

Vragen en antwoorden over het Persoonsgebonden budget (PGB) jeugdhulp, Inhoudsopgave Vragen en antwoorden over het Persoonsgebonden budget (PGB) jeugdhulp, Inhoudsopgave 1. Wijzigingen per 1 januari 2015 algemeen 2. Meest gestelde vragen van mensen die vóór 2015 een PGB hadden 3. PGB:

Nadere informatie

EXTRAMURALISATIE LICHTE ZORGZWAARTEPAKKETTEN

EXTRAMURALISATIE LICHTE ZORGZWAARTEPAKKETTEN FACTSHEET ZZP 1, 2 EN 3 EXTRAMURALISATIE LICHTE ZORGZWAARTEPAKKETTEN ACHTERGROND, GEVOLGEN, FEITEN EN CIJFERS Voor de twaalf Drentse gemeenten Marion Wijnstra Erwin Matijsen Oktober 2012 ACHTERGROND EN

Nadere informatie

Weten wat er verandert in de jeugdhulp in 2015? Deze lijst geeft antwoord op de meest gestelde vragen.

Weten wat er verandert in de jeugdhulp in 2015? Deze lijst geeft antwoord op de meest gestelde vragen. Weten wat er verandert in de jeugdhulp in 2015? Deze lijst geeft antwoord op de meest gestelde vragen. Vanaf 1 januari 2015 zijn wij als gemeente verantwoordelijk voor de jeugdhulp in Hendrik-Ido- Ambacht.

Nadere informatie

Visie decentralisatie AWBZ extramurale begeleiding

Visie decentralisatie AWBZ extramurale begeleiding Visie decentralisatie AWBZ extramurale begeleiding STAND VAN ZAKEN DECENTRALISATIE BEGELEIDING Ontwikkelingen: - Wijzigingswet Wmo: besluitvorming Tweede Kamer (april 2012) - Controversieel verklaring

Nadere informatie

Respijtzorg in de regio

Respijtzorg in de regio Respijtzorg in de regio Pagina 1 van 7 Respijtzorg in de regio Aandachtspunten van aanbieders en verwijzers in het Land van Cuijk Respijtzorg in de regio Pagina 2 van 7 Inleiding Respijtzorg geeft mantelzorgers

Nadere informatie

De weg naar zorg. Univé-VGZ-IZA-Trias Zorgkantoren

De weg naar zorg. Univé-VGZ-IZA-Trias Zorgkantoren De weg naar zorg Univé-VGZ-IZA-Trias Zorgkantoren 1 www.uvitzorgkantoren.nl 1 Inleiding 1. Inleiding 3 2. Wanneer heb ik recht op awbz-zorg? 5 3. Hoe krijg ik awbz-zorg? 7 4. Zorg in Natura of een Persoonsgebonden

Nadere informatie

De drie decentralisaties, Holland Rijnland en de gemeente Teylingen. Presentatie Commissie Welzijn 5 maart 2012

De drie decentralisaties, Holland Rijnland en de gemeente Teylingen. Presentatie Commissie Welzijn 5 maart 2012 De drie decentralisaties, Holland Rijnland en de gemeente Teylingen Presentatie Commissie Welzijn 5 maart 2012 Waar gaan we het over hebben? 1. Waarom decentraliseren? 2. Decentralisatie Jeugdzorg 3. Decentralisatie

Nadere informatie

Ik krijg ondersteuning bij de opvoeding en zorg voor mijn kind. Wat verandert er in 2015?

Ik krijg ondersteuning bij de opvoeding en zorg voor mijn kind. Wat verandert er in 2015? Ik krijg ondersteuning bij de opvoeding en zorg voor mijn kind Wat verandert er in 2015? Meestal kunt u op eigen kracht of met hulp van familie, vrienden of buren uw leven prima organiseren. Maar soms

Nadere informatie

Inhoudsopgave Wet langdurige zorg... 2 De huisarts en de WLZ... 6

Inhoudsopgave Wet langdurige zorg... 2 De huisarts en de WLZ... 6 Inhoudsopgave Wet langdurige zorg... 2 Wat is de Wet langdurige zorg (Wlz)?... 2 Vanuit de Wlz worden de volgende zorg- en hulpvormen geregeld:... 2 Wlz aanvragen... 2 1. Aanvraag bij het CIZ... 4 2. CIZ

Nadere informatie

Wet langdurige zorg (Wlz) 2015

Wet langdurige zorg (Wlz) 2015 Wet langdurige zorg (Wlz) 2015 Hebt u langdurige zorg nodig? CZ zorgkantoor wijst u de weg Voordat u deze brochure leest Hebt u langdurige zorg nodig? Per 1 januari 2015 is er veel veranderd. In deze brochure

Nadere informatie

Veelgestelde vragen over veranderingen in de zorg

Veelgestelde vragen over veranderingen in de zorg Veelgestelde vragen over veranderingen in de zorg WMO - GEMEENTE Is het al officieel dat de Wmo ingaat op 1 januari 2015? Ja, met dien verstande dat 2015 een overgangsjaar wordt. Verandert het recht op

Nadere informatie

Kabinetsbeleid en persoonsgebonden budget

Kabinetsbeleid en persoonsgebonden budget Kabinetsbeleid en persoonsgebonden budget Hans van der Knijff 18 februari 2014 Oorsprong van het pgb VS: Centrum voor independent living eigen regie Nederland: actie jaren 70 Begin jaren 90 experiment

Nadere informatie

Bijlage A Marktanalyse Gehandicaptenzorg

Bijlage A Marktanalyse Gehandicaptenzorg Bijlage A Marktanalyse Gehandicaptenzorg Menzis Marktanalyse Sectoraal Inkoopplan AWBZ 215 GZ 1.5 1 Marktanalyse Gehandicaptenzorg In dit document wordt de intramurale Gehandicaptenzorg (GZ) kwantitatief

Nadere informatie

Meest gestelde vragen over de veranderingen bij de jeugdhulp1

Meest gestelde vragen over de veranderingen bij de jeugdhulp1 samenwerkende gemeenten JEUGDHULPRIJNMOND Meest gestelde vragen over de veranderingen bij de jeugdhulp1 Van de site www.hoeverandertmijnzorg.nl Inhoudsopgave Jeugdzorg 6 Wat is ambulante jeugdhulp? 6 Wat

Nadere informatie

PERSOONSGEBONDEN BUDGET (PGB)

PERSOONSGEBONDEN BUDGET (PGB) Infoblad PERSOONSGEBONDEN BUDGET (PGB) Na 1 januari 2015 blijft het pgb mogelijk voor verschillende vormen van zorg en ondersteuning. u Wat is een pgb? Een pgb is een persoonsgebonden budget dat ingezet

Nadere informatie

Vragen en antwoorden over het Persoonsgebonden budget (PGB) jeugdhulp, Inhoudsopgave

Vragen en antwoorden over het Persoonsgebonden budget (PGB) jeugdhulp, Inhoudsopgave Vragen en antwoorden over het Persoonsgebonden budget (PGB) jeugdhulp, Inhoudsopgave 1. Wijzigingen per 1 januari 2015 Algemeen 2. Meest gestelde vragen van mensen die nu een PGB hebben 3. PGB trekkingsrecht

Nadere informatie

AWBZ-zorg aanvragen, hoe regelt u dat?

AWBZ-zorg aanvragen, hoe regelt u dat? AWBZ-zorg aanvragen, hoe regelt u dat? AWBZ: zorg bij ziekte, handicap of ouderdom Als u zorg wilt die wordt betaald uit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ), onderzoekt het Centrum indicatiestelling

Nadere informatie

Primair proces. Levering

Primair proces. Levering Primair proces Levering Kan een zorgaanbieder weigeren een cliënt na 1-1-2015 te begeleiden (als er te weinig cliënten in een regio zijn)? Mag een Wlz-cliënt die de zorg geleverd krijgt middels een Vpt

Nadere informatie

Algemene informatie MEE Friesland

Algemene informatie MEE Friesland Algemene informatie MEE Friesland Ondersteuning bij leven met een beperking Wie is MEE Friesland? MEE is een unieke organisatie waar mensen met een beperking en hun omgeving met vragen terecht kunnen

Nadere informatie

Nieuwe wetten voor zorg en ondersteuning bij wonen en werken

Nieuwe wetten voor zorg en ondersteuning bij wonen en werken (in)formatieblad - eenvoudig verteld Nieuwe wetten voor zorg en ondersteuning bij wonen en werken november 2014 4 De Jeugdwet 32 Ben je jonger dan 18 jaar en heb je begeleiding nodig? Dan krijg je te maken

Nadere informatie

Transfer ZORG NA OPNAME

Transfer ZORG NA OPNAME Transfer ZORG NA OPNAME Transfer Zorg na opname Het is mogelijk dat u na opname nog zorg nodig heeft. Deze zorg wordt geregeld via Transfer. Transfer bestaat uit een Transferverpleegkundige en transfermedewerker.

Nadere informatie

Woordenlijst begrippen in de zorg

Woordenlijst begrippen in de zorg Woordenlijst begrippen in de zorg Aanvullende verzekering Een aanvullende verzekering kan kosten voor gezondheidszorg die niet in het basispakket zit vergoeden. Aanvullende verzekeringen kunnen per verzekeraar

Nadere informatie

Het indicatiebesluit

Het indicatiebesluit Het indicatiebesluit Deze folder hoort bij het indicatiebesluit. Dat is de brief waarin staat dat u aanspraak kunt maken op zorg. We leggen hier uit wat de verschillende onderdelen van het indicatiebesluit

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds In hoofdstuk 9 worden na artikel 9.13 vier nieuwe artikelen ingevoegd, luidende:

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds In hoofdstuk 9 worden na artikel 9.13 vier nieuwe artikelen ingevoegd, luidende: STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 60365 25 oktober 2017 Regeling van de Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 17 oktober 2017, kenmerk

Nadere informatie

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. MEE Signaal. Trend- en signaleringsrapportage. MEE Signaal Trend- en signaleringsrapportage 2011

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. MEE Signaal. Trend- en signaleringsrapportage. MEE Signaal Trend- en signaleringsrapportage 2011 MEE Ondersteuning bij leven met een beperking MEE Signaal Trend- en signaleringsrapportage 2011 MEE Signaal Trend- en signaleringsrapportage 2011 Inhoud 3 Inleiding 4 Trends- en actuele ontwikkelingen

Nadere informatie

Ik woon in een zorginstelling

Ik woon in een zorginstelling Ik woon in een zorginstelling Wat verandert er voor mij in 2015? In deze folder leest u over de veranderingen in de zorg. Wat dat betekent voor mensen die wonen in een woonzorgcentrum of een andere zorg

Nadere informatie

Persoonsgebonden budget (pgb)

Persoonsgebonden budget (pgb) Persoonsgebonden budget (pgb) Welkomstwoord door Jocko Rensen, wethouder Wmo Toelichting persoonsgebonden budget Wmo door Aagje Meijer, projectleider 2 Wmo en pgb Algemene informatie veranderingen Inzoomen

Nadere informatie

Inleiding. Toelichting op aanvraagprocedure

Inleiding. Toelichting op aanvraagprocedure Inleiding U heeft het aanvraagpakket van Bureau Jeugdzorg gedownload in verband met een (her)aanvraag AWBZ in de vorm van PGB/ZIN of ZZP c.q. verblijfsindicatie. Dit pakket bevat: Een uitleg over de procedure

Nadere informatie

Aanvullende cliëntinformatie behorend bij de kwartaalrapportage AWBZ

Aanvullende cliëntinformatie behorend bij de kwartaalrapportage AWBZ Aanvullende cliëntinformatie behorend bij de kwartaalrapportage AWBZ De vierde MEE Signaal eindrapportage pakketmaatregel AWBZ geeft een totaalbeeld van de geleverde ondersteuning door MEE gedurende de

Nadere informatie

Overzichtsschema Hervorming Langdurige Zorg: wie, wat, waar en wanneer?

Overzichtsschema Hervorming Langdurige Zorg: wie, wat, waar en wanneer? Overzichtsschema Hervorming Langdurige Zorg: wie, wat, waar en wanneer? AWBZ Intramuraal (met Extramuraal Wmo Jeugd Participatie verblijf) (thuiswonend) 2013 Volwassenen ZZP VG1 en 2 voor bestaande cliënten*

Nadere informatie

Kom op cursus bij Per Saldo!

Kom op cursus bij Per Saldo! Kom op cursus bij Per Saldo! Wilt u precies weten wat u nu wel of niet aan begeleiding mag inkopen? Of wilt u zich goed voorbereiden op uw (her)indicatie? Of hebt u net een persoonsgebonden budget en wilt

Nadere informatie

MEMO Wetgeving en Jurisprudentie (onderwerp)

MEMO Wetgeving en Jurisprudentie (onderwerp) MEMO Wetgeving en Jurisprudentie (onderwerp) Sector: Jeugdzorg Onderwerp: Bevoegdheidsverdeling CIZ en Jeugdzorg bij 18 tot 23 jaar Vraag: Wanneer is CIZ bevoegd en wanneer is BJZ bevoegd te indiceren

Nadere informatie

Factsheet Veranderingen in de Zorg 2015 (AWBZ, LIZ, Zvw en Wmo):

Factsheet Veranderingen in de Zorg 2015 (AWBZ, LIZ, Zvw en Wmo): Factsheet Veranderingen in de Zorg 2015 (AWBZ, LIZ, Zvw en Wmo): Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ): Collectieve Volksverzekering voor ziektekostenrisico s, waarvoor je je niet individueel kunt

Nadere informatie

Vanuit de Wlz afmaken van behandeltraject met verblijf (vanwege combinatie licht verstandelijke handicap en gedragsproblemen)

Vanuit de Wlz afmaken van behandeltraject met verblijf (vanwege combinatie licht verstandelijke handicap en gedragsproblemen) Onderwerp Type interventie Standpunt/advies in het kader van Advies/standpunt Betrokken commissie Vanuit de Wlz afmaken van behandeltraject met verblijf (vanwege combinatie licht verstandelijke handicap

Nadere informatie

Rapportage Monitor Transitie Jeugd Kwartaal 3, 2015

Rapportage Monitor Transitie Jeugd Kwartaal 3, 2015 Rapportage Monitor Transitie Jeugd Kwartaal 3, 201 De Monitor Transitie Jeugd brengt de onbedoelde effecten en knelpunten van de transitie van de jeugdhulp naar de gemeenten vanuit cliëntperspectief in

Nadere informatie

De informatiebijeenkomsten worden gehouden op: 18 november, 19.00-21.00 uur Helen Parkhurst, Bongerdstraat 1, Almere Stad

De informatiebijeenkomsten worden gehouden op: 18 november, 19.00-21.00 uur Helen Parkhurst, Bongerdstraat 1, Almere Stad Dit is de presentatie de wordt gehouden tijdens de informatiebijeenkomsten Veranderingen in de zorg in Almere. We hebben de informatie zorgvuldig samengesteld. Aan de inhoud kunnen geen rechten worden

Nadere informatie

Wet langdurige zorg (Wlz) Van aanvraag tot besluit

Wet langdurige zorg (Wlz) Van aanvraag tot besluit Wet langdurige zorg (Wlz) Van aanvraag tot besluit Wanneer kan ik Wlz aanvragen? Als u blijvend intensieve zorg nodig heeft, dan komt u misschien in aanmerking voor zorg vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz).

Nadere informatie

Algemene vragen van ouders over de transitie jeugdhulp

Algemene vragen van ouders over de transitie jeugdhulp Algemene vragen van ouders over de transitie jeugdhulp Voor welke vormen van jeugdhulp wordt de gemeente verantwoordelijk? In het nieuwe jeugdstelsel wordt de gemeente verantwoordelijk voor: - alle vormen

Nadere informatie

Wet langdurige zorg (Wlz) Van aanvraag tot besluit

Wet langdurige zorg (Wlz) Van aanvraag tot besluit Wet langdurige zorg (Wlz) Van aanvraag tot besluit CiZ_A5_WLZ_WT_15-06-15_def#2.indd 1 19-06-15 10:58 Als u blijvend intensieve zorg nodig heeft, dan kan het zijn dat u in aanmerking komt voor zorg vanuit

Nadere informatie

AWBZ-zorg aanvragen, hoe regelt u dat?

AWBZ-zorg aanvragen, hoe regelt u dat? AWBZ-zorg aanvragen, hoe regelt u dat? AWBZ: zorg bij ziekte, handicap of ouderdom Als u zorg wilt die wordt betaald uit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ), onderzoekt het Centrum indicatiestelling

Nadere informatie

Nieuwsflits 16 Aandacht voor iedereen. Hervorming Langdurige Zorg en Zorgakkoord. 8 mei 2013

Nieuwsflits 16 Aandacht voor iedereen. Hervorming Langdurige Zorg en Zorgakkoord. 8 mei 2013 Nieuwsflits 16 Aandacht voor iedereen 8 mei 2013 Hervorming Langdurige Zorg en Zorgakkoord Eind april presenteerde staatssecretaris Van Rijn zijn plannen voor hervorming van de langdurige zorg. Daarbij

Nadere informatie

MEE Zuid-Holland Noord. Ondersteuning bij leven met een beperking. Signaleringsrapportage

MEE Zuid-Holland Noord. Ondersteuning bij leven met een beperking. Signaleringsrapportage MEE Zuid-Holland Noord Ondersteuning bij leven met een beperking Signaleringsrapportage September 2012 augustus 2013 1 Signaleringsrapportage September 2012 augustus 2013 Inhoud Leeswijzer 3 Inleiding

Nadere informatie

Factsheet. De overheid gaat de langdurige zorg anders organiseren. Wat betekent dat voor mijn pgb?

Factsheet. De overheid gaat de langdurige zorg anders organiseren. Wat betekent dat voor mijn pgb? Factsheet De overheid gaat de langdurige zorg anders organiseren Wat betekent dat voor mijn pgb? 2 Hervorming langdurige zorg - Persoonsgebonden budget Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Nadere informatie

Regeling spoedzorg Gehandicaptenzorg

Regeling spoedzorg Gehandicaptenzorg Regeling spoedzorg Gehandicaptenzorg Zorgkantoorregio Noordoost Brabant 1 Regeling spoedzorg Dit document beschrijft de regeling spoedzorg, zoals deze is overeengekomen en wordt uitgevoerd door de verschillende

Nadere informatie

Samen maken we de zorg persoonlijk

Samen maken we de zorg persoonlijk Samen maken we de zorg persoonlijk Wij zien uw passie om goede zorg mogelijk te maken voor klanten in de Wlz. En we begrijpen dat dit niet altijd eenvoudig is in een complexe omgeving. Daarom willen we

Nadere informatie

Vragen en Antwoorden voor huidige cliënten jeugdhulp

Vragen en Antwoorden voor huidige cliënten jeugdhulp Vragen en Antwoorden voor huidige cliënten jeugdhulp Na 1 januari 2015 zijn de gemeenten verantwoordelijk voor de jeugdhulp. Op dit moment wordt hard gewerkt om ervoor te zorgen dat deze overgang goed

Nadere informatie

Samen maken we de zorg persoonlijk

Samen maken we de zorg persoonlijk Samen maken we de zorg persoonlijk Wij zien uw passie om goede zorg mogelijk te maken voor klanten in de Wlz. En we begrijpen dat dit niet altijd eenvoudig is in een complexe omgeving. Daarom willen we

Nadere informatie

Statistieken. Aantal vragen 23. Totaal aantal ingevuld 1878. Uw ervaringen met de GGZ in het afgelopen jaar. 1. U bent op dit moment:

Statistieken. Aantal vragen 23. Totaal aantal ingevuld 1878. Uw ervaringen met de GGZ in het afgelopen jaar. 1. U bent op dit moment: Statistieken Naam formulier Peiling_over_GGZ Titel formulier Uw ervaringen met de GGZ in het afgelopen jaar Filter: Uitgebreid Aantal vragen 23 Totaal aantal ingevuld 1878 Uw ervaringen met de GGZ in het

Nadere informatie

Achtergrondinformatie geldstromen en wetten

Achtergrondinformatie geldstromen en wetten Achtergrondinformatie geldstromen en wetten Tot stand gekomen in het kader van het project RAAK-MKB Ontwerpen voor zorgverleners Auteurs Dr. F. Verhoeven; onderzoeker lectoraat Co-design (HU) Ing. K. Voortman-Overbeek;

Nadere informatie

Wat gaat er in de zorg veranderen en waarom?

Wat gaat er in de zorg veranderen en waarom? Wat gaat er in de zorg veranderen en waarom? Het ministerie van VWS heeft wee websites in het leven geroepen die hierover uitgebreid informatie geven www.dezorgverandertmee.nl en www.hoeverandertmijnzorg.nl

Nadere informatie

Inhoud. Voorwoord. ZZP: wat is dat? ZZP: voor wie? Welk zorgzwaartepakket krijg ik? ZZP: wat kan ik ermee doen?

Inhoud. Voorwoord. ZZP: wat is dat? ZZP: voor wie? Welk zorgzwaartepakket krijg ik? ZZP: wat kan ik ermee doen? ONDERSTEUNING Inhoud 6 7 11 15 19 23 27 29 Voorwoord ZZP: wat is dat? ZZP: voor wie? Welk zorgzwaartepakket krijg ik? ZZP: wat kan ik ermee doen? Hoe maak ik afspraken met een zorginstelling? Waar kan

Nadere informatie

Samen maken we de zorg persoonlijk

Samen maken we de zorg persoonlijk Samen maken we de zorg persoonlijk Wij zien uw passie om goede zorg mogelijk te maken voor klanten in de Wlz. En we begrijpen dat dit niet altijd eenvoudig is in een complexe omgeving. Daarom willen we

Nadere informatie

Signaleringsrapportage 2015 Regio Noord-Kennemerland

Signaleringsrapportage 2015 Regio Noord-Kennemerland MEE Noordwest-Holland Ondersteuning bij leven met een beperking Signaleringsrapportage 2015 Regio Noord-Kennemerland 1/9 1. Inleiding Mensen met een beperking of chronische ziekte willen net als ieder

Nadere informatie

Figuur 1. Aantal cliënten naar huidig en toekomstig stelsel. Aantal cliënten per stelsel nu en straks. AWBZ Wmo jeugdwet overig

Figuur 1. Aantal cliënten naar huidig en toekomstig stelsel. Aantal cliënten per stelsel nu en straks. AWBZ Wmo jeugdwet overig Gehandicaptenzorg van AWBZ naar Wmo Inleiding Per 2015 vervalt de aanspraak op extramurale begeleiding, dagbesteding, kortdurend verblijf en persoonlijke verzorging uit de AWBZ. De cliënten vanaf 18 jaar

Nadere informatie

(HH-algemeen) In de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) Aan deze folder kunnen geen rechten worden ontleend.

(HH-algemeen) In de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) Aan deze folder kunnen geen rechten worden ontleend. Gemeente Hof van Twente De Höfte 7 Postbus 54, 7470 AB Goor Tel. 0547 85 85 85 Fax 0547 85 85 86 E-mail info@hofvantwente.nl Website: www.hofvantwente.nl (HH-algemeen) In de Wet maatschappelijke ondersteuning

Nadere informatie

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. MEE Signaal. Trend- en signaleringsrapportage 2010

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. MEE Signaal. Trend- en signaleringsrapportage 2010 MEE Ondersteuning bij leven met een beperking MEE Signaal Trend- en signaleringsrapportage 2010 MEE Signaal Trend- en signaleringsrapportage 2010 Inhoud 2 Inleiding 3 Trends en actuele ontwikkelingen 5

Nadere informatie

Wet langdurige zorg (Wlz) 2015

Wet langdurige zorg (Wlz) 2015 Wet langdurige zorg (Wlz) 2015 Langdurige zorg thuis (VPT/MPT) Het CZ zorgkantoor wijst u de weg Voor wie is deze brochure? Deze brochure is voor mensen die een indicatie hebben voor zorg uit de Wet langdurige

Nadere informatie

Aanpassing Hulp bij het Huishouden

Aanpassing Hulp bij het Huishouden Aanpassing Hulp bij het Huishouden november Nv N Zo Dalfsen, 31 oktober 2014 Aanpassing hulp bij het huishouden Pagina 0 Inhoud Aanpassing Hulp bij het Huishouden... 0 Inhoud... 1 Inleiding... 1 Visie

Nadere informatie

De weg naar zorg. Zorgkantoren Coöperatie VGZ

De weg naar zorg. Zorgkantoren Coöperatie VGZ De weg naar zorg Zorgkantoren Coöperatie VGZ 1 1 2014 Inleiding 1. Inleiding 1 2. Wanneer heb ik recht op awbz-zorg? 3 3. Hoe krijg ik awbz-zorg? 5 4. Zorg in natura of persoonsgebonden budget 6 5. Hoe

Nadere informatie

Aanvraag Intensieve Zorg/Ondersteuning PGB

Aanvraag Intensieve Zorg/Ondersteuning PGB Aanvraag Intensieve Zorg/Ondersteuning PGB Data van gesprekken met de aanvrager Datum aanvraag Hier de tabel met NAW-gegevens van het formulier inventarisatie en plan van aanpak naar toe kopiëren. Welke

Nadere informatie

Agenda. Decentralisatie AWBZ extramurale begeleiding. Drechtraad. Alblasserdam, 2 oktober 2012

Agenda. Decentralisatie AWBZ extramurale begeleiding. Drechtraad. Alblasserdam, 2 oktober 2012 Decentralisatie AWBZ extramurale begeleiding Drechtraad Alblasserdam, 2 oktober 2012 1 Agenda 2 17.00-17.15 uur: Concept visie extramurale begeleiding Drechtsteden, door wethouder Wagemakers 17.15-17.45

Nadere informatie

Van AWBZ naar Wmo. Nieuwe Wmo

Van AWBZ naar Wmo. Nieuwe Wmo Van AWBZ naar Wmo Factsheet oktober 213 Nieuwe Wmo Gemeenten krijgen in de nieuwe Wmo-wetgeving (concept-wetvoorstel Wmo 215) meer zorgtaken. Het kabinet wil de AWBZ vanaf 215 ingrijpend hervormen. Dit

Nadere informatie

CIZ. Bepaling toegang tot de Wet langdurige zorg door CIZ Informatie voor zorgaanbieders

CIZ. Bepaling toegang tot de Wet langdurige zorg door CIZ Informatie voor zorgaanbieders CIZ Bepaling toegang tot de Wet langdurige zorg door CIZ Informatie voor zorgaanbieders Inhoudsopgave CIZ van AWBZ naar Wlz Wet langdurige zorg Wet langdurige zorg van aanvraag tot besluit Langdurige zorg

Nadere informatie

Bijlage 1. Afwegingskader ZRM Wonen en zorg

Bijlage 1. Afwegingskader ZRM Wonen en zorg Bijlage 1. Afwegingskader ZRM Wonen en zorg De zelfredzaamheidsmatrix (ZRM) (Bron: GGD Amsterdam) bevat onder andere het domein huisvesting. Het afwegingskader in deze bijlage is afgeleid van deze zelfredzaamheidsmatrix.

Nadere informatie

Regionale marktanalyse Wlz

Regionale marktanalyse Wlz Regionale marktanalyse 2017-2018 Wlz Zorgkantoren Amstelland en de Meerlanden en Zuid-Holland Noord Inleiding Voor u ligt de marktanalyse voor de zorgkantoorregio s Amstelland en de Meerlanden en Zuid-Holland

Nadere informatie

Nader door Bureau Jeugdzorg (BJz) uit te voeren onderzoek.

Nader door Bureau Jeugdzorg (BJz) uit te voeren onderzoek. Onderwerp: Samenvatting: Soort uitspraak: Nader door Bureau Jeugdzorg (BJz) uit te voeren onderzoek. Bij verzekerde is sprake van de grondslagen verstandelijke handicap en psychiatrische aandoening. Zowel

Nadere informatie

Maatschappelijke ondersteuning (AWBZ/Wmo)

Maatschappelijke ondersteuning (AWBZ/Wmo) Maatschappelijke ondersteuning (AWBZ/Wmo) Het kabinet wil dat mensen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. Daarvoor is het belangrijk dat zorg en maatschappelijke ondersteuning zo dicht mogelijk

Nadere informatie

Behandeld door Telefoonnummer adres Kenmerk l / Ervaringen invoering Wlz 16 september 2015

Behandeld door Telefoonnummer  adres Kenmerk l / Ervaringen invoering Wlz 16 september 2015 Aan alle Wlz-uitvoerders Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 030 296 81 11 F 030 296 82 96 E info@nza.nl I www.nza.nl Behandeld door Telefoonnummer E-mailadres l Onderwerp Datum

Nadere informatie

Regionale Bijeenkomsten Zorgkantoorregio s Zorgkantoorregio Friesland. Leeuwarden, 4 juli 2011 Jacqueline Vissers, beleidsmedewerker AWBZ

Regionale Bijeenkomsten Zorgkantoorregio s Zorgkantoorregio Friesland. Leeuwarden, 4 juli 2011 Jacqueline Vissers, beleidsmedewerker AWBZ Regionale Bijeenkomsten Zorgkantoorregio s Zorgkantoorregio Friesland Leeuwarden, 4 juli 2011 Jacqueline Vissers, beleidsmedewerker AWBZ Wat kunt u verwachten? 1. Algemene informatie Zorgkantoor Friesland

Nadere informatie

Kabinetsbeleid en persoonsgebonden budget

Kabinetsbeleid en persoonsgebonden budget Kabinetsbeleid en persoonsgebonden budget Hans van der Knijff Januari 2014 Waar gaan we het over hebben? Hoe en waar vraag ik pgb aan? Stand van zaken landelijke politiek Pgb in Wet langdurige zorg (Wlz)

Nadere informatie

Meest gestelde vragen over de veranderingen bij de jeugdhulp1

Meest gestelde vragen over de veranderingen bij de jeugdhulp1 Meest gestelde vragen over de veranderingen bij de jeugdhulp1 INLEIDING Er wordt heel veel gezegd en geschreven over de veranderingen in de jeugdzorg van 1 januari 2015. En terecht. Het gaat namelijk over

Nadere informatie

Wet langdurige zorg (Wlz) 2015

Wet langdurige zorg (Wlz) 2015 Wet langdurige zorg (Wlz) 2015 Langdurige zorg in een instelling CZ zorgkantoor wijst u de weg Voor wie is deze brochure? Deze brochure is voor mensen met een indicatie voor opname in een zorginstelling

Nadere informatie

Aanmelden Singelzicht

Aanmelden Singelzicht Aanmelden Singelzicht Om jouw cliënt aan te melden voor een 24-uurszorgtraject binnen Singelzicht, kan je het aanmeldformulier invullen. Stuur daar waar mogelijk, zo veel mogelijk relevante informatie

Nadere informatie

INFORMATIEKAART SPOEDZORG

INFORMATIEKAART SPOEDZORG INFORMATIEKAART SPOEDZORG 1. Inleiding Naar aanleiding van een aantal concrete situaties bij gemeenten bleken er onduidelijkheden te bestaan rond de verantwoordelijkheden en financiering van verschillende

Nadere informatie

Marktanalyse 2015. Sector Gehandicaptenzorg Regio Zeeland

Marktanalyse 2015. Sector Gehandicaptenzorg Regio Zeeland Marktanalyse 2015 Sector Gehandicaptenzorg Regio Zeeland 31-03-2015 Marktanalyse Sector Gehandicaptenzorg CZ zorgkantoren heeft een marktanalyse opgesteld voor de sector Gehandicaptenzorg (GZ). Het zorgkantoor

Nadere informatie

SVB Vestiging Breda Rekeningnummer Breda: 4501835 Afdeling Dienstverlening IBAN: NL46INGB0004501835

SVB Vestiging Breda Rekeningnummer Breda: 4501835 Afdeling Dienstverlening IBAN: NL46INGB0004501835 SVB-regiokantoren SVB Vestiging Breda Rekeningnummer Breda: 4501835 IBAN: NL46INGB0004501835 Postbus 90151 4800 RC Breda Tel. nr. +31765485020 SVB Vestiging Deventer Rekeningnummer Deventer: 4501851 IBAN:

Nadere informatie