De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer;

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer;"

Transcriptie

1 1/12 Advies nr 22/2011 van 28 september 2011 Betreft: ontwerpbesluit van de Regering van de Franse Gemeenschap houdende uitvoering van het decreet betreffende de strijd tegen doping (CO-A ) De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer; Gelet op de wet van 8 december 1992 tot bescherming van de persoonlijke levenssfeer ten opzichte van de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVP), inzonderheid artikel 29; Gelet op het verzoek om advies van de heer André Antoine, Vice-Voorzitter en Minister van Begroting, Financiën en Sport van de Franse Gemeenschap, ontvangen op 05/08/2011; Gelet op het verslag van de heer Yves Roger; Brengt op 28 september 2011 het volgend advies uit:.

2 Advies 22/2011-2/12 I. ONDERWERP VAN DE AANVRAAG 1. De heer André Antoine, Vice-Voorzitter en Minister van Begroting, Financiën en Sport van de Franse Gemeenschap, verzocht de Commissie advies uit te brengen over het ontwerpbesluit van de Regering van de Franse Gemeenschap houdende uitvoering van het decreet betreffende de strijd tegen doping (hierna het ontwerpbesluit). 2. De Commissie bracht in 2010 een gunstig advies uit over een voorontwerp van decreet betreffende dopingbestrijding 1 (hierna het voorontwerp van decreet). Ingevolge dit advies werd het decreet aangepast volgens de opmerkingen van de Commissie maar het werd nog niet aangenomen door de Franse Gemeenschap. 3. Net zoals het decreet betreffende dopingbestrijding, is het uitvoeringsbesluit gebaseerd op de bepalingen van de Wereld Anti Doping Code. OP 19 juni 2008 ratificeerde België het Internationaal Verdrag van 19 oktober 2005 tegen doping in de sport van de UNESCO. Dit verdrag strekt ertoe de Wereld Anti Doping Code te integreren in het internationaal recht door de staten die het verdrag ratificeren te verplichten maatregelen te treffen die erop gericht zijn de principes van de Code in te voeren. II. ONDERZOEK VAN DE ADVIESAANVRAAG A. Verwerkingen van persoonsgegevens 4. In het uitvoeringsbesluit van het decreet gaat het om drie soorten gegevensverwerkingen: - De verwerkingen die de Commissie van de Franse Gemeenschap verricht voor het verlenen van een toestemming voor therapeutische gebruik (Commission de la Communauté française pour l autorisation d usage à des fins thérapeutiques, hierna CAUT), om verboden stoffen of verboden methodes te gebruiken; - De verwerkingen beheerd door de Administratie, bij een interventie van officieren van gerechtelijke politie en controlegeneesheren en die informatie bevatten die tijdens de antidopingcontroles werd verzameld; - De verwerking die de Administratie verricht en die informatie bevat die iedere elitesporter over zijn verblijfsgegevens heeft meegedeeld. 1 Advies nr. 08/2010 van 24 februari 2010 met betrekking tot het voorontwerp van decreet betreffende dopingbestrijding.

3 Advies 22/2011-3/12 1. Toestemming voor therapeutische noodzaak (TTN) 5. Het ontwerpbesluit bepaalt dat de sporter, bedoeld in artikel 8 3, 1 ste lid van het voorontwerp van decreet, die om therapeutische redenen verboden stoffen of methodes wenst te gebruiken, daartoe een aanvraag voor toestemming voor therapeutisch gebruik moet indienen bij CAUT. a) Samenstelling van de CAUT 6. Artikel 5 van het ontwerpbesluit bepaalt dat de CAUT is samengesteld uit leden die houder zijn van een diploma van geneesheer of een master in de geneeskunde en die ervaring hebben met de verzorging en behandeling van sporters evenals in klinische- en sportgeneeskunde. Dit is een positief element, gelet op artikel 7, 4 van de WVP dat voorschrijft dat persoonsgegevens betreffende de gezondheid, zelfs al zijn ze gecodeerd, verwerkt moeten worden onder de verantwoordelijkheid van een beroepsbeoefenaar in de gezondheid. b) Raadpleging door CAUT van deskundigen 7. De CAUT kan medische of wetenschappelijke deskundigen raadplegen (artikel 8, 4, 2 de lid van het voorontwerp van decreet). Het uitvoeringsbesluit bepaalt dat alle informatie die aan deze deskundigen wordt meegedeeld vooraf anoniem moet worden gemaakt. Die deskundigen hebben een strikte geheimhoudingsplicht. De verwerkingen die deze deskundigen verrichten, moet bovendien gebeuren overeenkomstig de instructies van de CAUT en onder de verantwoordelijkheid van de leden ervan (artikel 8, 4, 2 de lid van het voorontwerp van decreet en artikel 9, 3 van het ontwerpbesluit). 8. Omdat de sportwereld een kleine wereld is, vraagt de Commissie zich af of bepaalde sporters ondanks deze anonimiteit toch niet geïdentificeerd zouden kunnen worden op grond van de medische gegevens die aan die deskundigen werd bezorgd. Indien een dergelijke heridentificatie mogelijk zou blijken, moeten de meegedeelde gegevens beschouwd worden als gecodeerde persoonsgegevens 2 en niet als anonieme gegevens 3. Daarom blijft de WVP van toepassing op die gegevens, met name op alle de aspecten die in verband staan met de bescherming van gezondheidsgegevens. 2 Artikel 1, 1, 3 van het koninklijk besluit tot uitvoering van de wet van 8 december 1992 tot bescherming van de persoonlijke levenssfeer ten opzichte van de verwerking van persoonsgegevens : gecodeerde persoonsgegevens» : persoonsgegevens die slechts door middel van een code in verband kunnen worden gebracht met een geïdentificeerd of identificeerbaar persoon. 3 Artikel 1, 1, 5 van het koninklijk besluit van 13 februari 2001: «anonieme gegevens» : gegevens die niet met een geïdentificeerd of identificeerbaar persoon in verband kunnen worden gebracht en derhalve geen persoonsgegevens zijn;

4 Advies 22/2011-4/12 c) Indiening van de aanvraag en de aard van de verwerkte gegevens 9. Een aanvraag voor een toestemming voor therapeutische gebruik wordt ingediend via een aanvraagformulier waarvan het model werd vastgelegd door de Minister, overeenkomstig bijlage II van het Verdrag van UNESCO. Het model dat de Minister vastlegt, omschrijft ter informatie van de sporter gedetailleerd de manier waarop zijn persoonsgegevens zullen worden verwerkt. 10. De sporter voegt bij zijn aanvraag een duidelijk en gedetailleerd overzicht van zijn medisch verleden, met inbegrip van alle onderzoeksresultaten, laboratoria-analyses of radiografieën, die met zijn aanvraag verband houden. 11. Hij moet bovendien de posologie, de frequentie, de wijze van toediening en de registratieperiode van de stof die normaal verboden is, nauwkeurig omschrijven en een attest van zijn behandelende geneesheer afleveren dat bevestigt dat de verboden stof of methode voor de behandeling van de sporter noodzakelijk is en dat de redenen omschrijft waarom een toegestane therapeutisch alternatief niet van nut is. 12. Dit formulier moet verstuurd worden naar de CAUT, hetzij per brief (aangetekend of elektronisch), hetzij via de gegevensbank ADAMS (= Anti Doping Administration and Management System) (zie opmerking hieronder, punt 46) 4. d) De beslissing 13. Indien de CAUT een positieve beslissing neemt, publiceert die laatste ter attentie van het WADA en de antidopingorganisaties in de gegevensbank ADAMS uitsluitend de volgende informatie: de toegestane stof of methode, de posologie, de frequentie en de registratiewijze, de duur van de TTN en de voorwaarden die met betrekking tot de TTN werden opgelegd. Ook de beslissing tot intrekking wordt gepubliceerd in de gegevensbank ADAMS (zie opmerking hieronder, punten 46 tot en met 48) 5. e) Beoordeling door de Commissie 14. De voorgenomen verwerking voor het verkrijgen van een TTN is inderdaad een verwerking van persoonsgegevens, die met name gegevens betreffende de gezondheid bevat. Een 4 Artikel 10, 1 van het ontwerpbesluit. 5 Artikelen 13 en 14 van het ontwerpbesluit.

5 Advies 22/2011-5/12 dergelijke verwerking van gezondheidsgegevens is in principe verboden, tenzij onder de voorwaarden opgesomd in artikel 7 van de WVP. 15. De voorwaarden omschreven in artikel 7, 2, e kunnen hier worden toegepast, gelet o het feit dat de verwerking verplicht is door of krachtens een wet, decreet, ordonnantie of zwaarwichtige redenen van algemeen belang. 16. Die voorwaarden zijn vervuld. Deze verwerking die gegevens bevat betreffende de gezondheid is dus wettelijk en de ingewonnen gegevens zijn proportioneel uitgaande van de doeleinden waarvoor ze werden verkregen. 17. Volgens artikel 10, 1 van het ontwerpbesluit moet de indiening van toestemmingsaanvraag als volgt gebeuren: de sporter verstuurt het aanvraagformulier naar de CAUT per brief (aangetekend of elektronisch), hetzij via de gegevensbank ADAMS. Indien de sporter kiest voor de gegevensbank, zullen de gegevens (zie punten 10 en 11) die aan de CAUT, via ADAMS moeten worden bezorgd, gedurende 8 jaar in die gegevensbank worden bewaard. Gelet op de bijzonder gevoelige aard van de gegevens in dit formulier, acht de Commissie het niet proportioneel om gebruik te maken van die laatste mogelijkheid. Bijgevolg beveelt ze aan dat een dergelijke aanvraag uitsluitend gebeurt met een brief (aangetekend of elektronisch) die rechtstreeks is gericht tot de CAUT. 18. De Commissie is overigens verheugd dat het aanvraagformulier de sporter informeert over de wijze waarop zijn persoonsgegevens worden verwerkt. 2. Informatie ingezameld tijdens de antidopingcontroles a) Controle van de sporter 19. Het is aan de Administratie (= de dienst van het Ministerie van de Franse Gemeenschap door de Regering belast met de strijd tegen doping 6 ) om een planning op te stellen van de antidopingcontroles die de Franse Gemeenschap moet uitvoeren. Op basis van die planning en de informatie die de organisatoren hebben meegedeeld (betreffende manifestaties/sportwedstrijden), legt de Administratie de trainingen, manifestaties en wedstrijden vast waar controles zullen plaatsvinden. Ook kan zij op basis van de verstrekte verblijfsgegevens controles plannen buiten de trainings- of competitieperiode. De 6 Artikel 1, 4 van het ontwerpbesluit.

6 Advies 22/2011-6/12 Administratie stelt vervolgens aan de hand van een opdrachtblad de controlegeneesheer aan (en eventueel diegene(n) die hem zullen vergezellen) Het zijn dokters in de geneeskunde of houders van een masters in geneeskunde die, desgevallend vergezeld van een of meerdere officieren van gerechtelijke politie 8, de antidopingcontroles uitvoeren. Artikel 17, 1 van het ontwerpbesluit bepaalt de voorwaarden waaraan de controlegeneesheren moeten voldoen. 21. Iedere te controleren sporter moet via een oproepingsformulier van de controle worden verwittigd. Het model van dit formulier wordt door de Minister vastgelegd overeenkomstig de internationale WADA standaard inzake controles, en moet een hele reeks inlichtingen vermelden (artikel 23, 3, 3 de lid van het ontwerpbesluit). 22. De Commissie merkt op dat dit oproepingsformulier geen informatie bevat over de manier waarop de persoonsgegevens van de te controleren sporter zullen worden verwerkt (verwerkte gegevens, ontvangers van die gegevens, ). De Commissie wenst dat de aanvrager die leemte opvult door bijvoorbeeld net zoals dat in artikel 10, 1, 1 ste lid van het ontwerpbesluit bij een TTN-aanvraag het geval is, erin te voorzien dat het formuliermodel vastgelegd door de minister, ter informatie van de sporter gedetailleerd omschrijft op welke manier zijn persoonsgegeven worden verwerkt. 23. Er wordt van de controle een proces-verbaal opgemaakt (de minister legt overeenkomstig de internationale standaard van WADA, het model hiervan vast). Dit proces-verbaal bevat onder meer, een overzicht van de medicijnen, medische apparatuur en bijzondere voeding die de sporter gebruikt. Artikel 24, 1, 3 de lid van het ontwerpbesluit stipuleert dat de antidopingcontrole wordt uitgevoerd met een gewaarborgde eerbiediging van de privacy van de gecontroleerde persoon. 24. Het proces-verbaal wordt in 5 exemplaren opgemaakt en is bestemd voor de controlegeneesheer, de sporter, het laboratorium, de sportorganisatie waarvan de sporter lid is en de Administratie. Het exemplaar voor het laboratorium toont niets wat de sporter zou kunnen identificeren. De exemplaren voor de sportorganisatie en de Administratie geven geen zicht op de medicijnen, medische apparatuur en bijzondere voeding van de sporter. 25. Ook hier merkt de Commissie op, dat het proces-verbaal net zoals dat het geval was voor het oproepingsformulier, geen informatie bevat over de manier waarop de 7 Artikelen 20 en 22 van het ontwerpbesluit. 8 Artikel 12, 1, 2 de lid van het voorontwerp van decreet.

7 Advies 22/2011-7/12 persoonsgegevens in dit proces-verbaal zullen worden verwerkt. De Commissie wenst dat hieraan wordt verholpen. b) Analyse van de stalen 26. De controlegeneesheer bezorgt de tijdens de controle afgenomen stalen aan de Administratie. De Administratie geeft de stalen vervolgens door aan een erkend laboratorium Het erkend laboratorium stuurt het analyserapport naar de Administratie waarvan uitsluitend de ambtenaren die beroepsbeoefenaars in de gezondheid zijn, de verwerking ervan voor hun rekening mogen nemen. Die resultaten worden ook verstrekt aan de betrokken internationale organisatie indien de controle gebeurde tijdens één van zijn wedstrijden of manifestaties. Dit rapport bevat geen gegevens over de identiteit van de gecontroleerde sporter maar vermeldt het codenummer van de stalen 10. De Commissie vestigt de aandacht erop dat de internationale organisaties die dit rapport ontvangen, de noodzakelijke veiligheid van die gegevens moeten waarborgen. 28. De laboratoria bewaren gedurende 8 jaar voor iedere analyse een kopie van de rapporten en de documentatiedossiers. 29. Indien het resultaat negatief is, stelt de Administratie de sporter en zijn sportorganisatie hiervan in kennis. Bij een abnormaal resultaat stelt de Administratie de sporter hiervan in kennis en verstrekt vervolgens aan de internationale sportfederatie en aan WADA de volgende gegevens: de naam van de sporter, zijn nationaliteit, zijn sport en discipline, het feit dat de controle plaatsvond binnen dan wel buiten wedstrijdverband, de datum van de staalafname en het resultaat van de analyse dat het laboratorium verstrekte. Zij houdt deze instellingen op de hoogte van de verdere procedure (zie opmerking punten 46 tot en met 48 hieronder). 30. Net zoals bij de gegevensverwerkingen bij een aanvraag voor toestemming voor therapeutisch gebruik, zijn de gegevens die hier worden verwerkt gegevens betreffende de gezondheid waarvan de verwerking gerechtvaardigd kan worden op grond van artikel 7, 2, e) van de WVP. 9 Artikel 18 van het ontwerpbesluit. 10 Het codenummer van de stalen wordt ook vermeldt in het proces-verbaal zodat de stalen aan een bepaalde sporter kan worden gekoppeld.

8 Advies 22/2011-8/12 3. Informatie verstrekt door de elitesporter betreffende zijn verblijfsgegevens 31. Het voorontwerp van decreet bepaalt dat iedere elitesporter aan de Administratie precieze en actuele informatie moet verschaffen over zijn verblijfgegevens om antidopingcontroles te kunnen uitvoeren. Die verblijfgegevens blijven beperkt tot de planning van de trainingen en wedstrijden. 32. Artikel 34 van het ontwerpbesluit verduidelijkt dat de Administratie een lijst moet opstellen van elitesporters die deel uitmaken van de doelgroep 11 en moet bepalen of hij tot categorie A, B, C of D 12 behoort. 33. Net zoals in het voorontwerp van decreet, bepaalt het ontwerpbesluit dat de elitesporters van een bepaalde doelgroep hun verblijfsgegevens moeten bekendmaken in de gegevensbank ADAMS van het WADA. Aangaande de te publiceren gegevens, verwijst het ontwerpbesluit naar het decreet, meer in het bijzonder naar artikel Het ontwerpbesluit verduidelijkt daarnaast in artikel 37 dat de informatie die werd verstrekt overeenkomstig dit hoofdstuk, door de Administratie zal verwerkt worden onder strikte naleving van de vertrouwelijkheidverplichting die wordt opgelegd aan de ambtenaren in de 11 Artikel 1, 35 van het voorontwerp van decreet : doelgroep van de Franse Gemeenschap : groep van elitesporters, geïdentificeerd door de Franse Gemeenschap omwille van hun sportlidmaatschap bij een sportorganisatie die onder de exclusieve bevoegdheid valt van de Franse Gemeenschap of, omwille van hun hoofdverblijfplaats op het grondgebied van het Franstalig Gewest maar aangesloten bij een sportfederatie die nationaal is gebleven en die in het kader van het controleprogramma van de Franse Gemeenschap onderworpen zijn aan controles binnen en buiten wedstrijdverband (vrije vertaling door het secretariaat van de Commissie wegens gebrek aan officiële vertaling). 12 Artikel 1, 10 tot 14 van het voorontwerp van decreet: Elitesporter : iedere sporter wiens sportieve discipline valt onder de verantwoordelijkheid van een sportorganisatie die erkend is door het Internationaal Olympisch Comité, die vermeld staat op de lijst in bijlage en tenminste aan een van de volgende criteria beantwoordt: a) Hij behoort tot de internationale doelgroep van zijn sportorganisatie; b) Hij beoefent zijn sport binnen het kader van een activiteit die voornamelijk in de hoogste categorie wordt bezoldigd of hij beoefent die discipline in de hoogste nationale competitie; c) In de afgelopen twaalf maanden werd hij voor de betrokken discipline geselecteerd of hij heeft deelgenomen aan een van de volgende manifestaties uit de hoogste competitiecategorie, namelijk de olympische spelen, de Paralympics, het wereldkampioenschap of het Europees kampioenschap; d) Hij neemt deel aan een sportploeg in het kader van een competitie waarvan de meerderheid van de aan de competitie deelnemende ploegen is samengesteld uit sporters zoals bedoeld in de punten a), b) of c); 11 De elitesporters van categorie A: de elitesporters die een individuele olympische discipline beoefenen die volgens de bijlage geklasseerd wordt onder categorie A of de elitesporters bedoeld in artikel 1, 10, a); 12 De elitesporters van categorie B: de elitesporters die een individuele olympische discipline beoefenen die volgens de bijlage geklasseerd wordt onder categorie B; 13 De elitesporters van categorie C: de elitesporters die een ploegsport beoefenen in een olympische discipline die volgens de bijlage geklasseerd wordt onder categorie C; 14 de elitesporters van categorie D: de elitesporters die niet behoren tot de categorieën A, B of C. (vrije vertaling door het secretariaat van de Commissie wegens gebrek aan officiële vertaling).

9 Advies 22/2011-9/12 uitoefening van hun functie (vrije vertaling door het secretariaat van de Commissie wegens gebrek aan officiële vertaling). 35. Die verblijfsgegevens, die aan de identiteit van de sporter zijn gekoppeld, zijn geen gevoelige persoonsgegevens. De verwerking ervan is wettelijk in toepassing van artikel 5, e, omdat het noodzakelijk is voor de uitvoering van een opdracht van algemeen belang of omdat het valt binnen de uitoefening van de opdracht van een openbare overheid, die werd toevertrouwd aan de verantwoordelijke voor de verwerking, namelijk aan de Administratie. 36. Zoals de Commissie heeft benadrukt in haar adviezen nr. 19/ en nr. 08/ zijn antidopingcontroles buiten wedstrijdverband immers onontbeerlijk voor een doeltreffend antidopingbeleid. Er worden immers steeds meer verboden producten ingenomen buiten de competitieperiode die op het ogenblik van de wedstrijd niet meer op te sporen zijn maar wel nog een stimulerend effect hebben. 37. Bovendien was de Groep 29 in zijn advies 04/ van oordeel dat : Bij de verwerking van relevante, proportionele persoonsgegevens moet allereerst worden geanalyseerd welke sporters een risico op dopinggebruik opleveren, en op welke wijze. ( ) Factoren voor de keuze van sporters voor de geregistreerde doelgroep voor dopingcontrole zijn bijvoorbeeld de tak van sport waarin de sporter uitkomt (dit hangt bijvoorbeeld samen met het soort verboden middelen of methoden dat voor prestatieverbetering kan worden gebruikt en met de cultuur die in die sport heerst inzake het gebruiken of niet-gebruiken van verboden middelen of methoden), het niveau waarop de sporter uitkomt en persoonlijke risicofactoren voor sporters ( ) De Groep acht het proportioneel om opgave van persoonsgegevens te verlangen voor de specifieke periode van 60 minuten en naam en adres op te vragen voor iedere locatie waar de sporter traint, werkt of andere regelmatige activiteiten uitoefent (alleen voor zover dit betrekking heeft op de gewone routine van de sporter, zie artikel 11.3 van de internationale standaard voor dopingtests). Uit de genoemde voorbeelden blijkt dat, afgezien van de periode van 60 minuten en de woonplaats, informatie over vier uur per dag als proportioneel wordt beschouwd6. De Groep verwacht dan ook dat het WADA niet zal eisen dat de antidopingorganisaties meer verblijfsgegevens verzamelen dan hierboven omschreven. 13 Advies 09/2005 van 9 november 2005 met betrekking tot artikel 80 2 van het ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering houdende uitvoering van het decreet van 27 maart 1991 inzake medisch verantwoorde sportbeoefening. 14 Advies 08/2010 van 24 februari betreffende het voorontwerp van decreet inzake dopingbestrijding. 15 Tweede advies 4/2009 over de Internationale Standaard van het Wereldantidopingagentschap (WADA) voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer en persoonsgegevens, aanverwante bepalingen van de WADA-code en andere privacyvraagstukken in de context van de bestrijding van doping in de sport door het WADA en (nationale) antidopingorganisaties.

10 Advies 22/ / De Commissie acht het bijgevolg proportioneel dat de Administratie verblijfsgegevens van de elitesporters uit een doelgroep inwint om antidopingcontroles te kunnen uitvoeren binnen dan wel buiten wedstrijdverband. B. Bewaartermijn van de gegevens 39. Artikel 4, 1, 5 van de WVP bepaalt dat de gegevens niet langer mogen bewaard worden dan de tijd die nodig is om de doeleinden te verwezenlijken waarvoor die gegevens werden verkregen. 40. Het ontwerpbesluit bepaalt dat de ingewonnen gegevens gedurende acht jaar bewaard worden uitgezonderd de verblijfsgegevens die 18 maanden worden bewaard. 41. Aangaande de termijn van 8 jaar, schaart de Commissie zich achter het advies 04/2009 van de Groep 29 die een bewaarperiode van 8 jaar gepast vond aangezien het hier een termijn betreft waarna tegen de sporter of een persoon geen enkele actie meer kan worden ondernomen voor een overtreding van de antidopingregels. 42. Ook inzake de bewaartermijn van 18 maanden voor de verblijfsgegevens, volgt de Commissie het advies van de Groep 29 die deze termijn disproportioneel achtte. Er is volgens de Groep 29 geen geldige reden om verblijfsgegevens te bewaren na de datum waarop die verblijfsgegevens betrekking hebben. In artikel 14.3 van de code wordt namelijk de volgende reden gegeven voor de bewaring van verblijfsgegevens: Deze informatie [ ] mag alleen worden gebruikt voor het plannen, coördineren en uitvoeren van dopingcontroles en moet worden vernietigd als zij niet langer relevant is voor deze doeleinden. Verblijfsgegevens zouden alleen langer moeten worden bewaard indien er volgens de antidopingorganisatie sprake is van vermoedelijk aangifteverzuim met betrekking tot verblijfsgegevens en/of een gemiste controle. In dergelijke gevallen is een bewaringstermijn van 18 maanden gerechtvaardigd, omdat drie vermoedelijke aangifteverzuimen een vermoedelijke dopingovertreding betekenen. Zodra echter is vastgesteld dat er geen dopingovertreding is begaan, dienen de verblijfsgegevens te worden vernietigd. De Groep dringt er daarom bij het WADA op aan zijn beleid inzake de bewaring van verblijfsgegevens te wijzigen Tweede advies 4/2009 over de Internationale Standaard van het Wereldantidopingagentschap (WADA) voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer en persoonsgegevens, aanverwante bepalingen van de WADA-code en andere privacyvraagstukken in de context van de bestrijding van doping in de sport door het WADA en (nationale) antidopingorganisaties.

11 Advies 22/ / Daarom verzoekt de Commissie dat de aanvrager de bewaartermijn voor de verblijfsgegevens vermindert. C. Rechten van de betrokken personen (recht op toegang en verbetering) 44. De betrokken sporters moeten krachtens artikelen 10 en 12 van de WVP, beschikken over een recht op toegang tot en verbetering van de gegevens, evenals over een recht op verzet tegen de verwerking als er ernstige en gerechtvaardigde redenen zijn die betrekking hebben op een specifieke situatie. 45. De Commissie is van mening dat bij gelegenheid van de informatieverstrekking aan de sporters, zij ook kunnen worden ingelicht over het bestaan van die rechten en van de modaliteiten om die rechten uit te oefenen (bijvoorbeeld via een formulier waarvan de modellen door de Minister worden vastgelegd). D. Gegevensbank ADAMS 46. Het ontwerpbesluit bepaalt herhaaldelijk dat de gegevens worden verstrekt aan of via het ADAMS-systeem. Dit systeem is gevestigd in een zogenaamd derde land, namelijk in Montréal (Canada), en de wet van Québec is erop van toepassing. De vraag rijst of het wel voldoende waarborgen biedt voor een passend beschermingsniveau in de zin van artikel 25, lid 2, van de Richtlijn 95/46/EG van het Europees Parlement en de Raad van 24 oktober 1995 betreffende de bescherming van natuurlijke personen in verband met de verwerking van persoonsgegevens en betreffende het vrije verkeer van die gegevens (zie eveneens de artikelen 21 en 22 van de WVP). Het passend karakter van het door dit derde land geboden beschermingsniveau wordt op dit moment nog onderzocht door de Europese autoriteiten. 47. De Commissie merkt op dat het feit dat voornoemd passend beschermingsniveau nog niet werd erkend door de Europese autoriteiten, niet impliceert dat er vandaag in Québec geen adequate bescherming van persoonsgegevens zou gegarandeerd zijn. De gegevensbeschermingswet van Québec lijkt heel sterk op die van Canada en laatstgenoemde werd door de Europese Unie erkend als zijnde een land met een adequaat beschermingsniveau. Zij heeft ook geen signalen gekregen vanuit de bevoegde Canadese autoriteit dat het ADAMS-systeem problematisch is op het vlak van de bescherming van persoonsgegevens. Mochten er in de toekomst knelpunten opduiken, dan beschikt de Commissie ook over de mogelijkheid om daaromtrent een samenwerking met haar bevoegde Canadese evenknie op het getouw te zetten.

12 Advies 22/ / Verder betreft het hier hoe dan ook een kwestie die niet exclusief onder de autonome beslissingsbevoegdheid van de adviesaanvrager valt en hem dus niet integraal kan worden aangerekend. OM DIE REDENEN De Commissie brengt over het ontwerpbesluit van de Regering van de Franse Gemeenschap houdend uitvoering van het decreet betreffende de strijd tegen doping die aan haar voor advies werd voorgelegd, een gunstig advies uit op voorwaarde dat de tekst wordt aangepast volgens haar opmerkingen (punten 8, 17, 27, 42, 43, 45, 46 tot en met 48). Voor de Administrateur m.v., De Voorzitter, (get.) Patrick Van Wouwe (get.) Willem Debeuckelaere

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer;

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer; 1/7 Advies nr 09/2014 van 5 februari 2014 Betreft: Adviesaanvraag betreffende een ontwerp van besluit van het Verenigd College tot uitvoering van de ordonnantie van 21 juni 2012 betreffende de promotie

Nadere informatie

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer ;

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer ; 1/6 Advies nr. 03/2016 van 3 februari 2016 Betreft: Advies betreffende het voorontwerp van besluit van het Verenigd College houdende uitvoering van de ordonnantie van 21 juni 2012, gewijzigd door de ordonnantie

Nadere informatie

1/6. persoonlijke. Federatie. Wallonië-Brussel. Toerisme. Landelijkheid,

1/6. persoonlijke. Federatie. Wallonië-Brussel. Toerisme. Landelijkheid, 1/6 Advies nr 37/2015 vann 9 september 2015 Betreft: Voorontwerp van besluit tot uitvoering van het decreet van 19 maart 2015 tott wijziging van het decreet van 20 oktober 2011 betreffende de strijd tegen

Nadere informatie

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer ;

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer ; 1/6 Advies nr 04/2016 van 3 februari 2016 Betreft: Adviesaanvraag van de Duitstalige Gemeenschap betreffende het voorontwerp van decreet betreffende de bestrijding van doping in de sport (CO-A-2016-002)

Nadere informatie

Vlaamse Toezichtcommissie voor het elektronische bestuurlijke gegevensverkeer. Advies VTC nr. 02/2012 van 10 juli 2012

Vlaamse Toezichtcommissie voor het elektronische bestuurlijke gegevensverkeer. Advies VTC nr. 02/2012 van 10 juli 2012 Vlaamse Toezichtcommissie voor het elektronische bestuurlijke gegevensverkeer Advies VTC nr. 02/2012 van 10 juli 2012 Betreft: Advies inzake het ontwerpbesluit van de Vlaamse Regering houdende uitvoering

Nadere informatie

bestrijding in de sport (CO/A/2011/021)

bestrijding in de sport (CO/A/2011/021) 1/8 Advies nr 24/2011 van 28 september 2011 Betreft: Adviesaanvraag over het samenwerkingsakkoord betreffende de dopingpreventie en- bestrijding in de sport (CO/A/2011/021) De Commissie voor de bescherming

Nadere informatie

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer;

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer; 1/9 Advies nr 09/2015 van 18 maart 2015 Betreft: Adviesaanvraag betreffende een voorontwerp van ordonnantie tot wijziging van de ordonnantie van 21 juni 2012 betreffende de promotie van de gezondheid bij

Nadere informatie

van de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVP), inzonderheid artikel 29; Advies nr 50/2014 van 2 juli 2014

van de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVP), inzonderheid artikel 29; Advies nr 50/2014 van 2 juli 2014 1/7 Advies nr 50/2014 van 2 juli 2014 Betreft: advies m.b.t. een voorontwerp van samenwerkingsakkoord tussen de Vlaamse Gemeenschap, de Franse Gemeenschap, de Duitstalige Gemeenschap en de Gemeenschappelijke

Nadere informatie

Betreft: adviesaanvraag betreffende een model van voorontwerp van Koninklijk Besluit waarbij

Betreft: adviesaanvraag betreffende een model van voorontwerp van Koninklijk Besluit waarbij 1/5 Advies nr 15/2011 van 6 juli 2011 Betreft: adviesaanvraag betreffende een model van voorontwerp van Koninklijk Besluit waarbij machtiging wordt verleend aan de verantwoordelijke voor de verwerking

Nadere informatie

Betreft: Voorontwerp van decreet betreffende de individuele opleiding (CO-A )

Betreft: Voorontwerp van decreet betreffende de individuele opleiding (CO-A ) 1/6 Advies nr. 153/2018 van 19 december 2018 Betreft: Voorontwerp van decreet betreffende de individuele opleiding (CO-A-2018-163) De Gegevensbeschermingsautoriteit (hierna "de Autoriteit"); Gelet op de

Nadere informatie

Betreft: Ontwerp van Koninklijk besluit betreffende de Centrale voor Kredieten aan Ondernemingen (CO-A-2010-030)

Betreft: Ontwerp van Koninklijk besluit betreffende de Centrale voor Kredieten aan Ondernemingen (CO-A-2010-030) 1/7 Advies nr 07/2011 van 9 februari 2011 Betreft: Ontwerp van Koninklijk besluit betreffende de Centrale voor Kredieten aan Ondernemingen (CO-A-2010-030) De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke

Nadere informatie

van de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVP), inzonderheid artikel 29;

van de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVP), inzonderheid artikel 29; 1/7 Advies nr. 24/2016 van 8 juni 2016 Betreft: Adviesaanvraag aangaande het ontwerp van besluit van de Regering van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, betreffende de identificatie en registratie van

Nadere informatie

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer (hierna "de Commissie");

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer (hierna de Commissie); 1/6 Advies nr. 67/2017 van 22 november 2017 Betreft: advies over het voorontwerp van wet tot invoering van een belastingvermindering voor uitgaven met betrekking tot de aankoop van persoonlijke beschermingsmiddelen

Nadere informatie

ten opzichte van de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVP), inzonderheid art. 29 ;

ten opzichte van de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVP), inzonderheid art. 29 ; 1 Advies nr 07/2016 van 24 februari 2016 Betreft: Adviesaanvraag aangaande het ontwerp van besluit van de Waalse regering betreffende de identificatie en registratie van katten (CO-A-2016-004) De Commissie

Nadere informatie

Gelet op de aanvraag van het Parlement van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest ontvangen op 15/10/2013;

Gelet op de aanvraag van het Parlement van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest ontvangen op 15/10/2013; 1/8 Sectoraal comité van het Rijksregister Beraadslaging RR nr 81/2013 van 11 december 2013 Betreft: Machtigingsaanvraag van het Parlement van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest om het identificatienummer

Nadere informatie

Brussel, COMMISSIE VOOR DE BESCHERMING VAN DE PERSOONLIJKE LEVENSSFEER ADVIES Nr 39 / 2006 van 27 september 2006

Brussel, COMMISSIE VOOR DE BESCHERMING VAN DE PERSOONLIJKE LEVENSSFEER ADVIES Nr 39 / 2006 van 27 september 2006 KONINKRIJK BELGIE Brussel, Adres : Hoogstraat, 139, B-1000 Brussel Tel.: +32(0)2/213.85.40 E-mail : commission@privacycommission.be Fax.: +32(0)2/213.85.65 http://www.privacycommission.be COMMISSIE VOOR

Nadere informatie

tot de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVG ); Advies nr. 146/2018 van 19 december 2018

tot de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVG ); Advies nr. 146/2018 van 19 december 2018 1/6 Advies nr. 146/2018 van 19 december 2018 Betreft: Ontwerp van decreet tot wijziging van diverse bepalingen van titel X van het decreet van 5 april 1995 houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid

Nadere informatie

Betreft: advies over een voorontwerp van wet tot oprichting van een Centraal Register Collectieve Schuldenregelingen (CO-A )

Betreft: advies over een voorontwerp van wet tot oprichting van een Centraal Register Collectieve Schuldenregelingen (CO-A ) 1 Advies nr 18/2016 van 27 april 2016 Betreft: advies over een voorontwerp van wet tot oprichting van een Centraal Register Collectieve Schuldenregelingen (CO-A-2016-014) De Commissie voor de bescherming

Nadere informatie

Betreft: Koninklijk besluit tot uitvoering van de artikelen 9 en 23 van de wet betreffende de invoering van een mobiliteitsbudget (CO-A )

Betreft: Koninklijk besluit tot uitvoering van de artikelen 9 en 23 van de wet betreffende de invoering van een mobiliteitsbudget (CO-A ) 1/6 Advies nr. 162/2018 van 19 december 2018 Betreft: Koninklijk besluit tot uitvoering van de artikelen 9 en 23 van de wet betreffende de invoering van een mobiliteitsbudget (CO-A-2018-158) De Gegevensbeschermingsautoriteit

Nadere informatie

van de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVP), inzonderheid artikel 29; Advies nr 28/2013 van 17 juli 2013

van de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVP), inzonderheid artikel 29; Advies nr 28/2013 van 17 juli 2013 1/6 Advies nr 28/2013 van 17 juli 2013 Betreft: Adviesaanvraag van de Federale Overheidsdienst Economie (Beheersdienst Kruispuntbank van Ondernemingen) houdende het ontwerp van koninklijk besluit tot uitvoering

Nadere informatie

Aanvraag toestemming wegens therapeutische noodzaak (TTN)

Aanvraag toestemming wegens therapeutische noodzaak (TTN) Aanvraag toestemming wegens therapeutische noodzaak (TTN) NADO Vlaanderen Arenbergstraat 5, 1000 Brussel T 02 553 34 83 E ttn@nado.vlaanderen Gelieve alle rubrieken in te vullen in DRUKLETTERS De sporter

Nadere informatie

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer;

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer; 1/5 Advies nr 29/2014 van 2 april 2014 Betreft: adviesaanvraag over het wetsontwerp houdende instemming met het Verdrag tussen het Koninkrijk der Nederlanden en het Koninkrijk België over de grensoverschrijdende

Nadere informatie

van de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVP), inzonderheid artikel 29; Advies nr 20/2010 van 9 juni 2010

van de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVP), inzonderheid artikel 29; Advies nr 20/2010 van 9 juni 2010 1/9 Advies nr 20/2010 van 9 juni 2010 Betreft: vraag om advies over het koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van 19 juli 2001 betreffende de toegang van bepaalde openbare besturen

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid SCSZ/10/133 BERAADSLAGING NR 10/078 VAN 9 NOVEMBER 2010 MET BETREKKING TOT DE TOEGANG TOT DE KRUISPUNTBANKREGISTERS

Nadere informatie

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer 1/6 Advies 30/2016 van 8 juni 2016 Betreft: Advies uit eigen beweging over de mededeling door de Kruispuntbank van Ondernemingen van gegevens betreffende de functies die een persoon uitoefent binnen een

Nadere informatie

Gelet op de Verordening (EU) 2016/679 van het Europees Parlement en de Raad van 27 april 2016

Gelet op de Verordening (EU) 2016/679 van het Europees Parlement en de Raad van 27 april 2016 1/8 Advies nr. 121/2018 van 7 november 2018 Betreft: Voorontwerp van een besluit van de Regering tot uitvoering van het decreet van 23 april 2018 betreffende de gezinsbijslagen (CO-A-2018-100). De Gegevensbeschermingsautoriteit

Nadere informatie

kunstenaars (CO-A )

kunstenaars (CO-A ) 1/7 Advies nr. 17/2019 van 6 februari 2019 Betreft: Advies over een ontwerp koninklijk besluit tot uitvoering van artikel 172bis van de programmawet (I) van 24 december 2002 en een ontwerp van ministerieel

Nadere informatie

van de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVP), inzonderheid artikel 29;

van de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVP), inzonderheid artikel 29; 1/15 Advies nr 08/2010 van 24 februari 2010 Betreft: voorontwerp van decreet betreffende dopingbestrijding (CO-A-2010-001) De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer; Gelet op de

Nadere informatie

Gelet op de aanvraag van de Federale Overheidsdienst Financiën (hierna de FOD Finanaciën) ontvangen op 17/11/2008;

Gelet op de aanvraag van de Federale Overheidsdienst Financiën (hierna de FOD Finanaciën) ontvangen op 17/11/2008; 1/9 Sectoraal comité voor de Federale Overheid Beraadslaging FO nr 03/2010 van 21 januari 2010 Betreft: Beraadslaging betreffende de aanvraag van de FOD Financiën om aan de opdrachtgever of de aannemer

Nadere informatie

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer (hierna "de Commissie");

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer (hierna de Commissie); 1/9 De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer Beraadslaging STAT nr 28/2012 van 12 december 2012 Betreft: Aanvraag van de Universiteit Antwerpen (OASes) en de Université Libre de

Nadere informatie

Betreft: adviesvraag inzake het voorontwerp van decreet houdende de erkenning en subsidiering van de georganiseerde sportsector (CO-A ).

Betreft: adviesvraag inzake het voorontwerp van decreet houdende de erkenning en subsidiering van de georganiseerde sportsector (CO-A ). 1/5 Advies nr 06/2016 van 24 februari 2016 Betreft: adviesvraag inzake het voorontwerp van decreet houdende de erkenning en subsidiering van de georganiseerde sportsector (CO-A 2016-009). De Commissie

Nadere informatie

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer ;

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer ; 1/5 Advies n 02/2017 van 11 januari 2017 Betreft: Adviesaanvraag over een Koninklijk besluit tot uitvoering van artikel 323/1 van het Wetboek van de inkomstenbelastingen 1992 houdende de elektronische

Nadere informatie

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer ;

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer ; 1/7 Advies nr 44/2017 van 30 augustus 2017 Betreft: advies over een Koninklijk besluit ter uitvoering van de wet van 25 december 2016 betreffende de verwerking van passagiersgegevens, houdende diverse

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2015 2016 34 543 Regels tot uitvoering van het antidopingbeleid en tot instelling van de Dopingautoriteit (Wet uitvoering antidopingbeleid) Nr. 2 VOORSTEL

Nadere informatie

Betreft: Ontwerp van koninklijk besluit houdende identificatie- en registratiemodaliteiten bij de aankoop van oude metalen (A )

Betreft: Ontwerp van koninklijk besluit houdende identificatie- en registratiemodaliteiten bij de aankoop van oude metalen (A ) 1/5 Advies nr 08/2011 van 2 maart 2011 Betreft: Ontwerp van koninklijk besluit houdende identificatie- en registratiemodaliteiten bij de aankoop van oude metalen (A-2011-005) De Commissie voor de bescherming

Nadere informatie

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer;

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer; 1/5 Advies nr 15/2010 van 21 april 2010 Betreft: voorontwerp van koninklijk besluit tot vaststelling van de toegangsvoorwaarden voor het publiek tot sommige lokalen van het Algemeen Rijksarchief en het

Nadere informatie

Gelet op de Verordening (EU) 2016/679 van het Europees Parlement en de Raad van 27 april 2016

Gelet op de Verordening (EU) 2016/679 van het Europees Parlement en de Raad van 27 april 2016 1/5 Advies nr. 111/2018 van 7 november 2018 Betreft: Ontwerp van koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van 16 juli 1992 tot vaststelling van de informatie die opgenomen wordt in de

Nadere informatie

jeugdbescherming (CO-A )

jeugdbescherming (CO-A ) 1/6 Advies nr 37/2017 van 26 juli 2017 Betreft: Adviesaanvraag inzake een voorontwerp van besluit van de Regering van de Duitstalige Gemeenschap tot wijziging van het besluit van de Regering van 14 mei

Nadere informatie

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer;

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer; 1/17 Advies nr 59/2014 van 26 november 2014 Betreft: adviesaanvraag over het voorontwerp van decreet tot wijziging van het decreet van 20 oktober 2011 betreffende de strijd tegen doping (CO-A-2014-057)

Nadere informatie

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer;

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer; 1/10 Advies nr 09/2012 van 29 februari 2012 Betreft: Adviesaanvraag voor het ontwerp van koninklijk besluit tot vaststelling van een regeling met betrekking tot individuele medicatievoorbereiding (CO-A-2012-003)

Nadere informatie

Gelet op de aanvraag van het Belgische Rode Kruis ontvangen op 11/10/2011;

Gelet op de aanvraag van het Belgische Rode Kruis ontvangen op 11/10/2011; 1/7 Sectoraal comité van het Rijksregister Beraadslaging RR nr 71/2011 van 14 december 2011 Betreft: machtigingsaanvraag van het Belgische Rode Kruis om het Rijksregisternummer te gebruiken zodat zij voor

Nadere informatie

tot de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVG"); Advies nr. 22/2019 van 6 februari 2019

tot de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVG); Advies nr. 22/2019 van 6 februari 2019 1/5 Advies nr. 22/2019 van 6 februari 2019 Betreft: Advies betreffende een ontwerp van besluit van de Waalse Regering tot invoering van een verzekering tegen het risico van inkomensverlies wegens verlies

Nadere informatie

tot de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVG ); Advies nr. 120/2019 van 19 juni 2019

tot de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVG ); Advies nr. 120/2019 van 19 juni 2019 1/5 Advies nr. 120/2019 van 19 juni 2019 Betreft: Ontwerp van koninklijk besluit met betrekking tot de attesten voor de belastingvermindering voor premies voor een rechtsbijstandsverzekering (CO-A-2019-120)

Nadere informatie

tot de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVG"); Advies nr. 15/2019 van 16 januari 2019

tot de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVG); Advies nr. 15/2019 van 16 januari 2019 1/6 Advies nr. 15/2019 van 16 januari 2019 Betreft: Adviesaanvraag betreffende een (vrije vertaling) ontwerp van Besluit van de Waalse Regering houdende de plaatselijke werkgelegenheidsagentschappen en

Nadere informatie

bepaalde instrumenterende ambtenaren tot de registratieformaliteit en tot de hypothecaire openbaarmaking (CO-A-2014-005)

bepaalde instrumenterende ambtenaren tot de registratieformaliteit en tot de hypothecaire openbaarmaking (CO-A-2014-005) 1/6 Advies nr 05/2014 van 5 februari 2014 Betreft: advies m.b.t. het koninklijk besluit houdende regeling van de aanbieding van akten van bepaalde instrumenterende ambtenaren tot de registratieformaliteit

Nadere informatie

Betreft: Adviesaanvraag betreffende de oprichting van een Centraal Register voor de invordering van onbetwiste geldschulden (CO-A )

Betreft: Adviesaanvraag betreffende de oprichting van een Centraal Register voor de invordering van onbetwiste geldschulden (CO-A ) 1/5 Advies nr 14/2015 van 13 mei 2015 Betreft: Adviesaanvraag betreffende de oprichting van een Centraal Register voor de invordering van onbetwiste geldschulden (CO-A-201-016) De Commissie voor de bescherming

Nadere informatie

van de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVP), inzonderheid artikel 31bis;

van de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVP), inzonderheid artikel 31bis; 1/8 Sectoraal comité van het Rijksregister Beraadslaging RR nr 98/2014 van 19 november 2014 Betreft: Aanvraag van de Nationale Bank van België (NBB) om toegang te krijgen tot het Rijksregister en het Rijksregisternummer

Nadere informatie

Het Sectoraal comité van het Rijksregister, (hierna "het Comité");

Het Sectoraal comité van het Rijksregister, (hierna het Comité); 1/6 Sectoraal comité van het Rijksregister Beraadslaging RR nr. 47/2016 2016 van 22 juni 2016 Betreft: Aanvraag van de Gewestelijke Overheidsdienst Brussel, Brussel Economie en Werkgelegenheid, om zijn

Nadere informatie

Het Sectoraal comité voor de Federale Overheid (hierna: "het Comité"); Gelet op de aanvraag van Saris Aanhangers BV ontvangen op 22/03/2017;

Het Sectoraal comité voor de Federale Overheid (hierna: het Comité); Gelet op de aanvraag van Saris Aanhangers BV ontvangen op 22/03/2017; 1/6 Sectoraal comité voor de Federale Overheid Beraadslaging FO nr 05/2017 van 3 april 2017 Betreft: machtigingsaanvraag vanwege het bedrijf Saris Aanhangers BV om bepaalde gegevens te kunnen raadplegen

Nadere informatie

Het Sectoraal comité van het Rijksregister, (hierna "het Comité");

Het Sectoraal comité van het Rijksregister, (hierna het Comité); 1/7 Sectoraal comité van het Rijksregister Beraadslaging RR nr 22/2016 van 13 april 2016 Betreft: machtigingsaanvraag van de FOD Financiën om toegang te hebben tot het Wachtregister voor de opmaak van

Nadere informatie

9 JANUARI Koninklijk besluit betreffende de biobanken

9 JANUARI Koninklijk besluit betreffende de biobanken 9 JANUARI 2018. - Koninklijk besluit betreffende de biobanken BS 05/02/2018 Artikel 1. Voor de toepassing van dit besluit wordt verstaan onder : 1 "de wet" : de wet van 19 december 2008 betreffende het

Nadere informatie

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer;

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer; 1/7 Advies nr 12/2014 van 26 februari 2014 Betreft: Adviesaanvraag aangaande het ontwerp van koninklijk besluit en het ontwerp van ministerieel besluit betreffende de identificatie en registratie van honden

Nadere informatie

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer,

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer, KONINKRIJK BELGIE 1000 Brussel, Postadres : Ministerie van Justitie Waterloolaan 115 Kantoren : Regentschapsstraat 61 Tel. : 02 / 542.72.00 Fax : 02 / 542.72.12 COMMISSIE VOOR DE BESCHERMING VAN DE PERSOONLIJKE

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2017 2018 34 543 Regels tot uitvoering van het antidopingbeleid en tot instelling van de Dopingautoriteit (Wet uitvoering antidopingbeleid) A GEWIJZIGD VOORSTEL

Nadere informatie

van de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVP), inzonderheid de artikelen 31bis en 36bis;

van de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVP), inzonderheid de artikelen 31bis en 36bis; 1/5 Sectoraal comité voor de Federale Overheid Beraadslaging FO nr 26/2012 van 20 september 2012 Betreft: Beraadslaging houdende het verlenen van een machtiging aan de MIVB om bij de DIV de identificatiegegevens

Nadere informatie

Gelet op het samenwerkingsakkoord van 19 juni 2001 inzake medisch verantwoorde sportbeoefening;

Gelet op het samenwerkingsakkoord van 19 juni 2001 inzake medisch verantwoorde sportbeoefening; Samenwerkingsakkoord tussen de Vlaamse Gemeenschap, de Franse Gemeenschap, de Duitstalige Gemeenschap en de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie betreffende dopingpreventie en -bestrijding in de sport

Nadere informatie

Het Sectoraal comité van het Rijksregister, (hierna "het Comité");

Het Sectoraal comité van het Rijksregister, (hierna het Comité); 1/7 Sectoraal comité van het Rijksregister Beraadslaging RR nr 53/2016 van 27/07/2016 Betreft: Machtigingsaanvraag van de Kruispuntbank voor de Uitwisseling van Gegevens om toegang te krijgen tot diverse

Nadere informatie

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer;

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer; 1/6 Advies nr 25/2010 van 1 september 2010 Betreft: Advies betreffende het ontwerp van koninklijk besluit houdende wijziging van verschillende besluiten betreffende registratie van persoonsgegevens ingevolge

Nadere informatie

Sectoraal comité van het Rijksregister

Sectoraal comité van het Rijksregister 1/7 Sectoraal comité van het Rijksregister Beraadslaging RR nr 27/2009 van 18 mei 2009 Betreft: aanvraag van het Vlaams Parlement tot aanpassing en uitbreiding van beraadslaging nr. 08/2004 met het oog

Nadere informatie

betreffende de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen (CO-A-

betreffende de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen (CO-A- 1/13 Advies nr 23/2014 van 2 april 2014 Betreft: Koninklijk besluit tot uitvoering van de artikelen 25 en volgende van de wet betreffende de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen

Nadere informatie

Betreft: advies betreffende een ontwerp van koninklijk besluit tot beperking van de kansspelen in de kansspelinrichtingen klasse III (CO-A )

Betreft: advies betreffende een ontwerp van koninklijk besluit tot beperking van de kansspelen in de kansspelinrichtingen klasse III (CO-A ) 1/5 Advies nr. 38/2018 van 2 mei 2018 Betreft: advies betreffende een ontwerp van koninklijk besluit tot beperking van de kansspelen in de kansspelinrichtingen klasse III (CO-A-2018-024) De Commissie voor

Nadere informatie

Gelet op de aanvraag van de provincie Luik ontvangen op 11/02/2013;

Gelet op de aanvraag van de provincie Luik ontvangen op 11/02/2013; 1/8 Sectoraal comité van het Rijksregister Beraadslaging RR nr 30/2013 van 17 april 2013 Betreft: vraag van de provincie Luik voor een uitbreiding van de machtiging die werd verleend bij Koninklijk besluit

Nadere informatie

van de verwerking van persoonsgegevens (hierna: "WVP"), inzonderheid de artikelen 31bis en 36bis;

van de verwerking van persoonsgegevens (hierna: WVP), inzonderheid de artikelen 31bis en 36bis; 1/8 Sectoraal comité voor de Federale Overheid Beraadslaging FO nr. 19/2013 van 27 juni 2013 Betreft: Machtigingsaanvraag van de FOD Defensie voor de verwerking van persoonsgegevens die in gegevensbanken

Nadere informatie

Gelet op de aanvraag van het Vlaams Subsidieagentschap voor Werk en Sociale Economie ontvangen op 25/10/2011;

Gelet op de aanvraag van het Vlaams Subsidieagentschap voor Werk en Sociale Economie ontvangen op 25/10/2011; 1/5 Sectoraal comité van het Rijksregister Beraadslaging RR nr 08/2012 van 11 januari 2012 Betreft: aanvraag van het Vlaams Subsidieagentschap voor Werk en Sociale Economie tot uitbreiding van beraadslaging

Nadere informatie

1. De Vlaamse Toezichtcommissie voor het elektronische bestuurlijke gegevensverkeer (hierna: "de VTC");

1. De Vlaamse Toezichtcommissie voor het elektronische bestuurlijke gegevensverkeer (hierna: de VTC); Vlaamse Toezichtcommissie voor het elektronische bestuurlijke gegevensverkeer Beraadslaging VTC nr. 36/2011 van 16 november 2011 Betreft: Aanvraag tot uitbreiding van de machtiging 33/2011 van het Agentschap

Nadere informatie

Breedtesporter Dit is elke sportbeoefenaar die niet gecatalogeerd is als Elitesporter

Breedtesporter Dit is elke sportbeoefenaar die niet gecatalogeerd is als Elitesporter 1/6 Bijlagen: 10 Toelichtingsnota DOPINGBESTRIJDING in VLAANDEREN Intro Sedert 31 maart 2015 is in de Vlaamse Gemeenschap de vernieuwde antidopingregelgeving van kracht, conform de Wereld antidopingcode

Nadere informatie

van de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVP), inzonderheid artikel 29;

van de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVP), inzonderheid artikel 29; 1/5 Advies nr 09/2009 van 8 april 2009 Betreft: Advies inzake het ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering betreffende de veiligheidsconsulenten, vermeld in artikel 9 van het decreet van 18 juli 2008

Nadere informatie

Gelet op de adviesaanvraag van de heer René Collin ontvangen op 12 juli 2018;

Gelet op de adviesaanvraag van de heer René Collin ontvangen op 12 juli 2018; 1/5 Advies 79/2018 van 5 september 2018 Betreft: Voorontwerp van decreet tot wijziging van diverse wetgevingen met betrekking tot de pachtovereenkomst. Voorontwerp van decreet tot wijziging van het Wetboek

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid SCSZ/12/334 BERAADSLAGING NR 12/110 VAN 4 DECEMBER 2012 MET BETREKKING TOT DE MEDEDELING VAN PERSOONSGEGEVENS DOOR

Nadere informatie

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer ;

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer ; 1/6 Advies 69/2018 van 25 juli 2018 Betreft: adviesaanvraag over het ontwerp van Koninklijk besluit tot uitvoering van artikelen 19 en 25 van de wet van 18 juli 2018 betreffende de economische relance

Nadere informatie

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer ;

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer ; 1/5 Advies nr. 52/2015 van 16 december 2015 Betreft: Adviesaanvraag over een wetsontwerp houdende de elektronische uitwisseling van gegevens met betrekking tot de hypothecaire leningen en individuele levensverzekeringen

Nadere informatie

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer;

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer; 1/7 Advies nr 18/2012 van 23 mei 2012 Betreft: advies betreffende een voorontwerp van wet inzake het gebruik van het identificatienummer van het Rijksregister van de natuurlijke personen door de personen

Nadere informatie

tot de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVG"); Advies nr. 54/2019 van 27 februari 2019

tot de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVG); Advies nr. 54/2019 van 27 februari 2019 1/5 Advies nr. 54/2019 van 27 februari 2019 Betreft: Adviesaanvraag over het voorontwerp van wet tot wijziging van de artikelen 422 en 429 5 van programmawet van 27 december 2004 (CO-A-2019-050) De Gegevensbeschermingsautoriteit

Nadere informatie

van de verwerking van persoonsgegevens (hierna "WVP"), inzonderheid de artikelen 31bis;

van de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVP), inzonderheid de artikelen 31bis; Sectoraal comité voor de Kruispuntbank van Ondernemingen Beraadslaging KBO nr. 01/2008 van 11 juni 2008 Betreft: Adviesaanvraag over het ontwerp van koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk

Nadere informatie

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer (hierna "de Commissie");

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer (hierna de Commissie); 1/5 De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer Aanbeveling STAT nr 01/2010 van 19 mei 2010 Betreft: mededeling van niet-gecodeerde persoonsgegevens door het Rijksregister aan de Kruispuntbank

Nadere informatie

van de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVP), inzonderheid artikel 31bis;

van de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVP), inzonderheid artikel 31bis; 1/5 Sectoraal comité van het Rijksregister Beraadslaging RR nr 91/2014 van 29 oktober 2014 Betreft: Aanvraag van de Gewestelijke Overheidsdienst Brussel, Administratie Economie en werkgelegenheid (Brussel

Nadere informatie

tot de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVG"); Advies nr. 12/2019 van 16 januari 2019

tot de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVG); Advies nr. 12/2019 van 16 januari 2019 1/5 Advies nr. 12/2019 van 16 januari 2019 Betreft: advies betreffende een voorontwerp van besluit van de Waalse regering houdende de modaliteiten voor elektronische kennisgeving van het recht van voorkoop,

Nadere informatie

van de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVP), inzonderheid artikel 29; Advies 48/2017 van 20 september 2017

van de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVP), inzonderheid artikel 29; Advies 48/2017 van 20 september 2017 1/7 Advies 48/2017 van 20 september 2017 Betreft: Advies over het ontwerp van besluit van het Verenigd College tot uitvoering van de ordonnantie van de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie van 23 maart

Nadere informatie

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer;

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer; 1/9 Advies nr 43/2014 van 30 april 2014 Betreft: ontwerpen van koninklijk besluit ter uitvoering van respectievelijk de artikelen 8, 2 en 9, 2 van de wet van 3 augustus 2012 houdende bepalingen betreffende

Nadere informatie

werkingsmodaliteiten van het register van de uiteindelijke begunstigden (CO-A ).

werkingsmodaliteiten van het register van de uiteindelijke begunstigden (CO-A ). 1/8 Advies 43/2018 van 23 mei 2018 Betreft: Adviesaanvraag inzake een ontwerp van koninklijk besluit betreffende de werkingsmodaliteiten van het register van de uiteindelijke begunstigden (CO-A-2018-031).

Nadere informatie

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer ;

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer ; 1/6 Advies 09/2017 van 1 fébruari 2017 Betreft: advies over het ontwerp van Besluit van de Waalse Regering houdende uitvoering van artikel 11 bis van de wet van 14 augustus 1986 betreffende de bescherming

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling gezondheid

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling gezondheid Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling gezondheid SCSZG/13/147 BERAADSLAGING NR 13/065 VAN 18 JUNI 2013 MET BETREKKING TOT DE MEDEDELING VAN PERSOONSGEGEVENS DIE DE GEZONDHEID

Nadere informatie

Gelet op de aanvraag van de Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid ontvangen op 08/07/2011;

Gelet op de aanvraag van de Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid ontvangen op 08/07/2011; 1/9 Sectoraal comité van het Rijksregister Beraadslaging RR nr 49/2011 van 21 september 2011 Betreft: Machtigingsaanvraag van de Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid om de mededeling te krijgen van bepaalde

Nadere informatie

Gelet op de adviesaanvraag van de heer André Antoine, voorzitter van het Waals Parlement, ontvangen op 4 april 2019;

Gelet op de adviesaanvraag van de heer André Antoine, voorzitter van het Waals Parlement, ontvangen op 4 april 2019; 1/7 Advies nr. 106/2019 van 5 juni 2019 Betreft: Adviesaanvraag met betrekking tot het voorstel van decreet tot wijziging van de artikelen L1141-2, L1141-3, L1141-4 en L1141-9 van het Wetboek van de plaatselijke

Nadere informatie

van de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVP), inzonderheid artikel 29; Advies nr 34/2016 van 29 juni 2016

van de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVP), inzonderheid artikel 29; Advies nr 34/2016 van 29 juni 2016 1/6 Advies nr 34/2016 van 29 juni 2016 Betreft: Advies betreffende het ontwerp van Koninklijk besluit tot wijziging van het Koninklijk besluit van 11 maart 2015 ter uitvoering van artikel 3, 5, 3 van de

Nadere informatie

Gelet op de aanvraag van de Chef Defensie ontvangen op 23/08/2010; Gelet op de bijkomende informatie ontvangen op 16 en 24/11/2010;

Gelet op de aanvraag van de Chef Defensie ontvangen op 23/08/2010; Gelet op de bijkomende informatie ontvangen op 16 en 24/11/2010; 1/7 Sectoraal comité van het Rijksregister Beraadslaging RR nr 50/2010 van 22 december 2010 Betreft: verzoek om het identificatienummer van het Rijksregister te gebruiken voor de aanmaak van nieuwe militaire

Nadere informatie

tot de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVG"); Advies nr. 156/2018 van 19 december 2018

tot de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVG); Advies nr. 156/2018 van 19 december 2018 1/5 Advies nr. 156/2018 van 19 december 2018 Betreft: Advies betreffende het voorontwerp van wet tot wijziging van de wet van 4 december 2007 betreffende de sociale verkiezingen, van de wet van 20 september

Nadere informatie

Gelet op de aanvraag van het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering van 20 maart 2007;

Gelet op de aanvraag van het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering van 20 maart 2007; SCSZ/07/123 1 BERAADSLAGING NR. 07/037 VAN 3 JULI 2007 MET BETREKKING TOT DE MEDEDELING VAN GECODEERDE PERSOONSGEGEVENS DOOR DE KRUISPUNTBANK VAN DE SOCIALE ZEKERHEID AAN HET RIJKSINSTITUUT VOOR ZIEKTE-

Nadere informatie

Informatieveiligheidscomité Kamer sociale zekerheid en gezondheid

Informatieveiligheidscomité Kamer sociale zekerheid en gezondheid 1 Informatieveiligheidscomité Kamer sociale zekerheid en gezondheid IVC/KSZG/18/222 BERAADSLAGING NR. 18/122 VAN 2 OKTOBER 2018 INZAKE DE MEDEDELING VAN PERSOONSGEGEVENS OVER HET VERLOOP VAN DE VASTSTELLING

Nadere informatie

Betreft: Ontwerp van koninklijk besluit betreffende de mededeling van informaties in het wachtregister. (A/2009/034)

Betreft: Ontwerp van koninklijk besluit betreffende de mededeling van informaties in het wachtregister. (A/2009/034) 1/6 Advies nr 05/2010 van 3 februari 2010 Betreft: Ontwerp van koninklijk besluit betreffende de mededeling van informaties in het wachtregister. (A/2009/034) De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke

Nadere informatie

Sectoraal comité van het Rijksregister

Sectoraal comité van het Rijksregister 1/8 Sectoraal comité van het Rijksregister Beraadslaging RR nr. 42/2008 van 10 september 2008 Betreft: aanvraag van de FOD Justitie, Diensten van de Voorzitter, Dienst Juridische Zaken, Cel geschillen

Nadere informatie

Gelet op de wet van 15 januari 1990 houdende oprichting en organisatie van een Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid, inzonderheid op artikel 15;

Gelet op de wet van 15 januari 1990 houdende oprichting en organisatie van een Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid, inzonderheid op artikel 15; SCSZ/07/043 1 BERAADSLAGING NR. 07/015 VAN 27 MAART 2007 MET BETREKKING TOT DE MEDEDELING VAN PERSOONSGEGEVENS BETREFFENDE GEDETACHEERDE WERKNEMERS, ZELFSTANDIGEN EN STAGIAIRS AAN DE RIJKSDIENST VOOR SOCIALE

Nadere informatie

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer;

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer; 1/8 Advies nr 26/2012 van 12 september 2012 Betreft: Adviesaanvraag betreffende het voorontwerp van wet tot wijziging van de wet betreffende de politie over het wegverkeer, gecoördineerd op 16 maart 1968,

Nadere informatie

GEMEENSCHAPS- EN GEWESTREGERINGEN GOUVERNEMENTS DE COMMUNAUTE ET DE REGION GEMEINSCHAFTS- UND REGIONALREGIERUNGEN

GEMEENSCHAPS- EN GEWESTREGERINGEN GOUVERNEMENTS DE COMMUNAUTE ET DE REGION GEMEINSCHAFTS- UND REGIONALREGIERUNGEN 38313 GEMEENSCHAPS- EN GEWESTREGERINGEN GOUVERNEMENTS DE COMMUNAUTE ET DE REGION GEMEINSCHAFTS- UND REGIONALREGIERUNGEN VLAAMSE GEMEENSCHAP COMMUNAUTE FLAMANDE VLAAMSE OVERHEID N. 2012 2034 [C 2012/35749]

Nadere informatie

tot de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVG"); Advies nr. 124/2019 van 19 juni 2019

tot de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVG); Advies nr. 124/2019 van 19 juni 2019 1/8 Advies nr. 124/2019 van 19 juni 2019 Betreft: Adviesaanvraag betreffende een voorontwerp van besluit van de Regering van de Franse Gemeenschap houdende uitvoering van het decreet van 18 januari 2018

Nadere informatie

van de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVP), inzonderheid artikel 29; Advies nr 19/2016 van 27 april 2016

van de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVP), inzonderheid artikel 29; Advies nr 19/2016 van 27 april 2016 1/7 Advies nr 19/2016 van 27 april 2016 Betreft: advies betreffende een wetsontwerp houdende de wijziging van verscheidene bepalingen betreffende de zakelijke zekerheden op roerende goederen (CO-A-2016-015)

Nadere informatie

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer;

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer; 1/9 Advies nr 08/2012 van 8 februari 2012 Betreft: Advies betreffende een ontwerp van koninklijk besluit tot vaststelling van de voorwaarden waaronder het Verzekeringscomité met toepassing van artikel

Nadere informatie

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer;

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer; 1/7 Advies nr 66/2013 van 18 december 2013 Betreft: Adviesaanvraag met betrekking tot het ontwerp van Koninklijk besluit houdende uitvoering van artikel 17quater van de wet van 4 juli 1962 betreffende

Nadere informatie

ADVIES Nr. 12 / 2004 van 21 oktober 2004

ADVIES Nr. 12 / 2004 van 21 oktober 2004 KONINKRIJK BELGIE Brussel, Adres : Hallepoortlaan 5-8, B-1060 Brussel Tel. : +32(0)2/542.72.00 E-mail : commission@privacy.fgov.be Fax.: : +32(0)2/542.72.12 http://www.privacy.fgov.be/ COMMISSIE VOOR DE

Nadere informatie

Decreet betreffende de preventie en bestrijding van doping in de sport (citeeropschrift: "het Antidopingdecreet van 25 mei 2012")

Decreet betreffende de preventie en bestrijding van doping in de sport (citeeropschrift: het Antidopingdecreet van 25 mei 2012) Decreet betreffende de preventie en bestrijding van doping in de sport (citeeropschrift: "het Antidopingdecreet van 25 mei 2012") Datum 25/05/2012 DOCUMENT Art. 1. Dit decreet regelt een gemeenschapsaangelegenheid.

Nadere informatie