Beste lezer. Colofon. Inhoud.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Beste lezer. Colofon. Inhoud. www.mansolein.com"

Transcriptie

1 Colofon Dit E zine Mansolein is een gratis publicatie van Mansolein Haras Frankrijk. Alle teksten en vormgeving vallen onder copyright van Mansolein. U bent helemaal vrij in het doorsturen van dit E zine naar anderen, maar alleen in zijn geheel. Als u stukken er uit wilt gebruiken, foto s of tekst, mag dat alleen na schriftelijke toestemming van Mansolein Haras Frankrijk. Uw reacties en vragen zijn altijd welkom op info@mansolein.com. Hier kunt u ook vragen om toegevoegd te worden aan de mailinglist. Ook op kunt zich aan (en af ) melden. Inhoud van deze aflevering 2 Nicky en Balthazar 3 Larisse paardrijles 4 kastanje bloesemremedie 5 bergkristal edelsteen 6/7 hengstenkeuze 8/9/10 paarden te koop Beste lezer Welkom bij deze zevende aflevering van het Mansolein e magazine. Het is nu nazomer of voor herfst. Het is soms nog erg warm en het regent af en toe behoorlijk. Op het erf is het nu stil: de gasten zijn vertrokken en we hebben het rijk weer alleen. Maar we vragen het ons af: hoe krijgen we al die druiven op? We hebben er dit jaar wel erg veel. De meeste paarden lusten ze niet. Deze maand hebben we weer een bloesemremedie en een edelsteen voor u. Tevens is er weer een rijles van Larisse: ze legt uit hoe je rijproblemen het best naar voren toe kunt oplossen. Wat ook interessant is: u krijgt een kijkje in onze keuken. We vertellen hoe we in een bepaald geval tot de hengstenkeuze zijn gekomen. Misschien brengt het u op een idee! De laatste drie bladzijden zijn gereserveerd voor vier jonge paarden die te koop staan. De een is nog aparter dan de ander We hopen dat u weer veel plezier met ons E magazine heeft! Het Mansolein Team.

2 Nicky en Balthazar Hallo Larisse, Met Balthazar gaat het super goed, hij is super lief en leert heel erg snel. Het is echt een genot om met hem te kunnen werken. Soms kan hij wel een beetje eigenwijs en ongeduldig zijn maar dat is wel een beetje grappig aan hem. Door het trainen heeft hij wat meer spieren gekregen en daardoor is hij echt nog mooier geworden. Wij zijn heel erg blij met hem!! Ik verheug me op het volgende e magazine, en vind het erg leuk dat Balthazar hier ook in komt! Groetjes Nicky

3 Een Larisse paardrijles Oplossen van problemen: altijd naar voren toe! Deze maand wil ik het hebben over problemen oplossen onder het zadel. Ik vind het altijd van groot belang rijtechnische problemen naar voren toe op te lossen. En of het nu gaat om een jong of doorgetraind paard, dat maakt niet uit. Hoe vaak heb je wel niet tijdens het rijden dat iets niet helemaal lukt. Een wending komt niet goed uit, het wijken voor de kuit wil niet lekker gaan, of een overgang wil niet lukken. Zo kan je tal van kleine problemen opnoemen waar het tijdens het rijden niet helemaal lekker gaat. Mijn advies daarbij is om deze probleem altijd naar voren toe op te lossen. Daar bedoel ik volgende mee. Met naar voren toe bedoel ik letterlijk het tempo opvoeren. Daarmee is het de bedoeling het paard met enkele passen uit het probleem te rijden om het vervolgens terug te nemen en het opnieuw te proberen. Ook als een paard wat kijkerig is, is het van belang hem goed te blijven rijden en naar voren te zetten. Neem hierbij de stelling aan van de richting die je zelf op wilt en volg niet de stelling die het paard wil aannemen! Vaak gebeurt het bij een probleem tijdens het rijden dat de ruiter stopt met rijden, dan zakt het paard in en is er geen ruimte meer voor een oplossing. Het paard valt stil en moet helemaal opnieuw aan het werk gezet worden. Voor je dan weer terug bent op het punt dat je de bedoelde oefening kan inzetten ben je weer een heel eind verder. Daarom moet je juist blijven rijden en het paard naar voren toe zetten. Door het naar voren rijden heb je sneller controle, ook al klinkt dat tegenstrijdig. Maar je kan je paard dan terugnemen in tempo om vervolgens de oefening weer op te pakken. Tijdens het naar voren zetten is het van belang te controleren of de aanleuning gelijkmatig blijft. Vind je paard dat nog moeilijk, stel hem dan bij het wegrijden iets ronder in. Denk erom dat het paard niet met de kin op de borst gereden wordt of te ver achter de loodlijn blijft lopen. Voor training mag het paard best eens wat ronder ingesteld worden maar doe dat niet te lang. In een goede open aanleuning naar voren, is de plek waar hij moet lopen. Dus ook aanleuningsproblemen los je naar voren op!

4 Bloesemremedie Chestnut But/Kastanjeknop De paardenkastanje is een mooie grote boom met een brede volle takkenkroon. De bladeren hebben lange stelen en zijn handvormig met elkaar verbonden. De bloemen (mei juni) vormen piramidevormige trossen, wit/rozerood, met rode en witte spikkels. Het is bij ons een veelvoorkomende boom. Paard Het Chestnut But paard is een intelligent en fier dier, veelal hoog op de benen en met een luxe uitstraling. Het draagt de hals hoog en het kijkt met mooie en open ogen op een wakkere manier de wereld in. Onderzoeken is voor dit dier het trefwoord. Het is een vrolijk en open dier dat heel gemakkelijk relaties aangaat met andere paarden en met de mens. Het is geen leider, maar hij gaat zijn eigen gang, zonder daar groepsgenoten bij nodig te hebben. Of hij nu samen is met anderen of alleen: hij is altijd op onderzoek. In de relatie met de mens is hij, als hij maar genoeg ruimte krijgt zijn nieuwsgierigheid te bevredigen, erg meegaand. Maar ook hier, met of zonder mens, het maakt hem niet zo veel uit. Als het paard geremd wordt in zijn drang alles te willen onderzoeken en bekijken, kan het een opstandig en moeilijk te hanteren paard worden. Ook kan het zijn dat hij niets leert van zijn onderzoeksdrang en zich iedere keer weer over het zelfde opwindt. Dit kan resulteren in een strijd tussen ruiter en paard, maar door de koppigheid van het dier is het moeilijk hier weer uit te komen. Dat wordt nog versterkt doordat dit paard de mens helemaal niet nodig heeft en niet bij voorbaat geneigd is tot meegaandheid. De Chestnut But bloesemremedie maakt dit paard wat minder gedreven in zijn drang alles te willen zien. Daardoor wordt er iets van overleg, een middenweg mogelijk met de mens. Ook zullen de resultaten van zijn onderzoekingen meer beklijven, waardoor de opwinding kan verminderen. De mens kan dit ondersteunen met Oranje Calciet, voor meer innerlijke rust gebaseerd op de eigen kracht, en met Zonnesteen om zich minder over van alles en nog wat op te winden. Lapis Lazuli helpt te leren het paard meer op zijn eigen waarde te beoordelen en hem minder te willen sturen in een voor dit dier verkeerde richting. Mens Deze remedie is er vooral voor diegenen die maar niet willen leren van hun ervaringen en doorlopend de zelfde fouten maken. De ervaringen van anderen kunnen hiermee ook beter gezien en verwerkt worden. Een ondersteuning bij het paard naar de mens toe, kunnen Labradoriet zijn om zich beter af te schermen, Onyx voor doelgerichtheid en Rhyoliet om krachtiger aanwezig te zijn en daarmee steun te geven aan het zijn menspartner.

5 Edelsteenremedie Bergkristal Kwarts is het meest eenvoudige en meest voorkomende gesteente op aarde. Ongeveer 70% van het aardoppervlak bestaat er uit, samen met vele variëteiten daarvan. Daarnaast bestaan er talloze samengestelde mineralen met kwarts. In de meest zuivere vorm is dit kwarts helder en gelijkmatig zeskantig van vorm en heet het Bergkristal. Ondanks deze gelijkmatigheid is er toch altijd aan de kristalvormen te zien uit welk deel van de wereld een Bergkristal komt. De volksaard van de mensen op de verschillende werelddelen lijkt zich wel in deze vormen te spiegelen. Paard en mens Doordat Bergkristal (in de moedervorm kwarts) zo alom op aarde aanwezig is en ook een wezenlijk deel uitmaakt van al het leven op aarde, is het een steen die altijd gedragen kan worden. Zowel voor paard als mens geldt dat bij vage onvrede en onduidelijke klachten, Bergkristal goede diensten kan bewijzen. Het maakt het hele leven meer helder en overzichtelijk, zowel in lichaam, ziel als geest. Het is de enige steen die samen bij alle andere stenen gedragen kan worden. Als de klachten niet helder zijn en het beeld zich nog moet vormen, kan het gebruik van Bergkristal voorafgaan aan meer specifieke remedies. In ieder geval brengt Bergkristal het licht naar binnen en helpt het ons volwaardiger deel uit te maken van de wereld. De bloesemremedies passen allemaal bij Bergkristal. Daarvoor is deze steen altijd een ondersteuning. Gevoelsmatig kan je je echter voorstellen dat het koude en helder doorschijnende van deze steen zich het beste voegt met warme en zoete, rozeachtige bloesems zoals Cherry Plum (Kerspruim), Impatiens (Springbalsemien), White Chestnut (Paardenkastanje) en Wild Rose (Hondsroos). Deze bloesems geven innerlijke rust en balans. Ze maken het makkelijker naar buiten te treden en de vreugde en geluk van het leven binnen te laten stromen, waardoor er zelfliefde en zelfrespect kunnen groeien. Als Bergkristal bij het paard gebruikt wordt, ligt een verhelderende bloesem bij de menspartner voor de hand. Je kunt dan denken aan een remedie die helpt niet te oordelen en open en onbevooroordeeld naar de wereld te kijken. Bloesemremedies in dit geval: Aspen (Esp), Beech (Beuk), Chicory (Cichorei), Gentian (Gentiaan), Mustard (Herik), Rock Rose (Zonneroosje) en Vine (Wijnstok). Wanneer er geen sprake van een probleem is, maar er gezocht wordt naar meer intensiteit en verdieping in de relatie tussen mens en paard, is deze steen uitstekend. Er kan dan gedacht worden aan een combinatie met Rozenkwarts. In dat geval ligt het gebruik van bloesemremedies zoals Cerato (Loodkruid), Chicory (Cichorei) of Vervain (IJzerhard) voor de hand. Deze remedies bevorderen een open verhouding tussen het zelfbeeld en de werkelijkheid van de buitenwereld. Het zicht op de eigen mogelijkheden wordt helder en de tevredenheid neemt toe.

6 Onze hengstenkeuze hoe gaat dat in zijn werk? Graag wil ik met dit stukje een van de hengstenkeuzes die wij dit jaar maakten nader toelichten. Het maken van een hengstenkeuze is namelijk helemaal niet gemakkelijk en is ook niet iets wat even snel tussendoor gebeurt. Het hele jaar door houd ik daarvoor alles op het gebied van keuringen en sportresultaten in de gaten. Op deze manier krijg ik een duidelijk beeld van de prestaties van de hengsten zelf, hun nakomelingen maar natuurlijk ook van de moederlijnen. Daarnaast houd ik een lijst bij van hengsten die ik opvallend vind en die wellicht interessant zijn voor onze fokkerij. In januari/februari gaan we dan definitief op zoek naar de juiste hengsten voor onze merries. Op een gegeven moment hebben we dan een lijstje met voorkeurshengsten. Over het algemeen zorgen we er dan voor dat ik, meestal samen met Renée, vroeg in het voorjaar een rondje Nederland doe, om deze voorkeurshengsten te bezichtigen. We willen ze allemaal gezien hebben voordat er een definitieve keuze gemaakt wordt. Een paard kies je niet op basis van een foto uit een mooie folder of van alleen een enkel videootje op het internet. De uitstraling van de hengst kan je pas echt zien als je voor hem staat en zo is ook de bouw en voor een deel ook het karakter van het dier goed te beoordelen. Daarna komt de werkelijke keuze, en daarbij spelen niet alleen bovengenoemde factoren een rol, maar ook het gevoel wat we erbij hebben is van groot belang. Dat geeft uiteindelijk de doorslag. Fokken is volgens ons voor een groot deel nu eenmaal een gevoelskwestie. Flamenco de Semilly is zo'n hengst waar we direct een bijzonder goed gevoel bij hadden. Ik volgde hem al een aantal jaren. Hij heeft een machtige uitstraling zeker in het werk, is gedreven en krachtig. Misschien op stand niet het mooiste paard wat je je kan voorstellen, maar zijn power doet dat in het niet verdwijnen. Ook zijn nakomelingen braken internationaal door, en ondanks het geringe aantal daarvan liep er een hoog percentage zeer succesvol op hoog niveau. En dat terwijl hij nou niet bepaald de beste merries had gekregen in zijn beginjaren Een opvallende prestatie dus, een prestatie die meer aandacht verdient. We besloten hem in te zetten voor twee van onze merries, de grootramige Holsteiner merrie Attentia en haar imposante dochter Riannin. Dat hadden we nog niet eerder gedaan, zowel moeder als dochter van de zelfde hengst laten insemineren. Zo ontstaat er weliswaar een leuke vergelijking, maar afgezien daarvan, wat vooral voor deze keuze de doorslag gaf, was gebaseerd op andere redenen. Attentia gaf eerder met Totoche Du Banney (v.grand Veneur) het bloedmooie veulen Riannin Mansolein. De combinatie van Frans bloed op Holsteiner merries heeft in het verleden, maar ook vandaag de dag, al bewezen dat het een hele goede combinatie kan zijn. Ook belangrijk is de volbloed vader van de moeder van Flamenco de Semilly, St. Brendan xx. Hierdoor fokken we meer bloed terug in de lijn van Attentia, en volbloed is van groot belang voor de fokkerij. Het geeft paarden extra uithoudingsvermogen, intelligentie en wilskracht, eigenschappen die van levensbelang zijn voor alle takken van de paardensport.

7 Door Riannin Mansolein, die dus al een Franse vader heeft, terug te dekken met een Franse gefokte hengst, hopen we de kracht van de Franse fokkerij te verankeren. Door deze combinatie zit er in de eerste drie generaties van het toekomstige veulen tweemaal het bloed van de grootheid Grand Veneur. Dat, in combinatie met het hoge percentage volbloed wat Flamenco de Semilly voert, zal er voor zorgen dat het een hoog in bloed staand veulen wordt met een krachtige bouw en dito bewegingen. We erg zijn benieuwd naar de veulens van beide merries volgend voorjaar!

8 Paarden die Te koop staan Dylan Mansolein Hengst, geb Verwachte stokmaat rond de 1.69m Vos Stam: Fokfamilie 32 Afst. Scandic x Centauer Z x Daimler x Rinaldo Stamboek: KWPN Een evenbeeld van zijn vader, de Grand Prix dresuurhengst Scandic. Vanaf veulen af aan een echte krachtpatser, een macho hengst die maar al te graag laat zien wat hij in zijn mars heeft. Met ongelooflijk veel kracht beweegt hij van de grond, met een ijzersterk achterbeen en een elastisch voorbeengebruik steelt hij de harten van dressuurliefhebbers. Een paard dat op zo'n jonge leeftijd al laat zien over zo veel mogelijkheden te beschikken kan rustig bijzonder worden genoemd. Dylan Mansolein is een paard dat maar twee dingen nodig heeft, tijd om uit te groeien en een gedegen opleiding, want het hoogste niveau zal hij zeker aan kunnen. Met een hart en karakter van goud en zoveel kwaliteit is een gooi naar goedkeuring als dekhengst volgend jaar zeker een goede gok. De moeder van Dylan Mansolein is de Zangersheide merrie Carmen Ikaria Z ; zij stamt af van Centauer Z x Daimler x Rinaldo. Rinaldo bracht vele goed presterende dressuurpaarden. Daar Carmen zelf nakomelingen geeft met opvallend veel beweging en gummie, heeft ons doen besluiten om op deze springgerichte merrie een dressuurhengst te gebruiken. De moederlijn van Carmen Ikaria Z bestaat uit stempelmerries die hun goede bewegingen en schitterende exterieur telkens weer doorgeven aan hun nakomelingen. Delios Mansolein Hengst, geb Verwachte stokmaat rond de 1.65m Bruin Stam: Holsteinerstam 2860 Afst. Favoritas xx x Casco x Linaro x Cor De La Bryere Stamboek: KWPN Delios, een chique tweejarige hengst. Zoals zijn afstamming al doet vermoeden is deze halfbloed extra speciaal. Ondanks dat hij (nog) niet de grootste is, maakt hij zich in beweging wel erg groot. Hij ketst van de grond af, heeft een sterk achterbeen en een prachtig voorbeengebruik. Een hengst met uitstraling, hardheid en elegantie die ook nog eens fantastisch kan springen. Hij is voorzichtig, laat een goede techniek zien en beschikt over vermogen. Hij is snel en handig met zijn lijf. Ook als toekomstig dressuurpaard is hij zeer interessant gezien zijn bloedmooie draf en houding in beweging.

9 De vader van Delios is de kleine volbloed hengst Favoritas xx die succesvol sprong op Grand prix niveau. Ondanks zijn stokmaat van 1.60 m. had deze hengst geen moeite om over hindernissen te springen die hoger waren dan hij zelf. Via de jonge moeder van Delios, Zarah Maro, zien we de hengst Casco. Hij staat bekend om zijn vermogen en super instelling. Hij sprong zelf verdienstelijk in het 1.60 m. en bracht meerdere goedgekeurde zonen. Als grootmoeder van Delios vinden we de interessante Holsteiner merrie Tara, van Linaro x Cor de La Bryere x Lantaan. Deze merrie bracht in combinatie met Scandic de KWPN tweedebezichtings hengst Bolero, die later onder de naam Scenario werd goedgekeurd in Duitsland. Uit Holsteinerstam 2860 komen onder meer de goedgekeurde hengsten: Landstar, ook van Linaro en nauw verwant aan Tara, Fachmann, Colorado D, Marconi en Coromino en de internationale spring en dressuurpaarden: Carlos, Elite I, Christ, Capiletto en Firth of Clyde. Delios is een telg in een familie om van te watertanden. Dorinthe Mansolein Merrie, geb Verwachte stokmaat rond de 1.70m Bruin Stam: Holsteinerstam 4025 Afst. Tangelo van de Zuuthoeve x Athlet Z x Lepanto x Farnese Stamboek: KWPN Dortinhe Mansolein is, jong als ze is, al imposant om te zien, met een Holsteins royaal model. Met de fijnheid daarbij van een bloedpaard is ze een lust voor het oog. Een merrie met een fantastisch karakter, veel uitstraling en die ook nog eens over beste basisgangen beschikt. Ondanks dat ze nog volop in de groei is, laat ze zien drie geweldige gangen te hebben met veel kracht vanuit de achterhand. Ook op de sprong is dit beeld aanwezig. Springen doet ze pas als het hoger wordt, dan vindt ze het pas de moeite waard en laat dan ook een goede houding met vermogen zien. Een paard met kwaliteiten voor de springsport en bewegingen die voor de dressuur meer dan geschikt zijn. Wie op zoek is naar een veelzijdige topper of een waardevolle fokmerrie kan hier zijn zoektocht staken. Dorinthe Mansolein komt uit een echte prestatie lijn. Vader van Dorinthe Mansolein is niemand minder dan Tangelo van de Zuuthoeve; een voltreffer met ras, hardheid, sprekend hoofd, correct beenwerk, een goed achterbeengebruik en een gouden karakter. Tangelo springt snel van de grond, bukt fantastisch, opent achter zeer goed en heeft heel veel vermogen. Zo moet een internationale fokhengst springen. De nakomelingen van Tangelo van de Zuuthoeve zijn onder het zadel zeer meewerkend en worden voor hoge prijzen verkocht. Er is veel vraag maar relatief weinig aanbod. Tangelo sprong met Roelof Bril op het allerhoogste internationale niveau en heeft vele goede klasseringen behaald o.a. 3de Grote prijs Wenen 1.60 m. en 3de Grote prijs Birmingham 1.60 m. De moeder van Dorinthe Mansolein is Attentia, die uit de succesvolle Holsteinerstam 4025 komt, heeft internationale toppers voortgebracht, zoals de bekende springpaarden Classic Touch met Ludger Beerbaum, Lavantus met Franz Josef Heitzer en de goedgekeurde hengsten Cassio III, Quality Touch Z,Casando B, Bavaria Blue, Jewel'S Carat, Lord Sherry, Lancetto, Lagano B, L' Acteur, Alesi N, Sir Lord, Copenhagen B, Candito, Caligula I en II. Maar ook de succesvolle springpaarden; Cannelina met Eric van der Vleuten, Achileas V, Classic Line, Sedonia, Cantate Touch, Sevada en Landors Boy. Ook de bij het KWPN goedgekeurde hengst Whitesnake komt uit de Holsteinerstam Fiesta, de moeder van de moeder van Attentia, bracht in combinatie met Lago Maggiore de in Holstein goedgekeurde hengst Laveno. Saskia, de moeder van Attentia, bracht in totaal zes nakomelingen, allemaal afstammelingen van Athlet Z. Bijna al deze paarden leverden bijzondere prestaties. Abuel werd succesvol uitgebracht in het ZZ springen,

10 Atlethico bracht het tot nationaal springpaard, Bavaria Blue werd goedgekeurd in Bayern en sprong in Amerika Internationaal Grand Prix, de merrie Elanca klasseerde in het ZZ springen en is succesvol in de fokkerij en als laatste was er nog de merrie Finistere die Hauptstutbuch werd. Attentia kreeg als veulen een premie op de keuring en is daarna ingezet voor de fokkerij. Zoals een echte Holsteiner betaamt springt ze met veel vermogen en vertoon. Ze overwint zelfs de hoogste hindernissen met speels gemak, altijd goed in de techniek en met een bijzonder goed lichaamsgebruik. Een droom van een springpaard waar geen opdracht te moeilijk voor is. Atlantis Mansolein Z Hengst, geb Verwachte stokmaat rond de 1.68m Vos Stam: Fokfamilie 32 Afst. Amiro Z x Centauer Z x Daimler x Rinaldo Stamboek: Zangersheide Te koop aangeboden het stoere hengstveulen Atlantis Mansolein Z. Een topper van een hengstveulen met veel hengstenuitstraling, kracht, souplesse, drie opvallende bewegingen, een top karakter en een papier om van te watertanden. Atlantis Mansolein Z heeft vanaf zijn geboorte al een schitterende halspartij en beschikte al direct over veel hengstenuitdrukking. Hij is, zoals wij dat zeggen, een "echte hengst hengst" nl. een tikje brutaal, zeker macho maar ook oh zo lief. Hij is onderzoekend en boevig en laat zich graag zien. In zijn beweging toont hij snelle reflexen en een grote elasticiteit. Net als zijn halfzus Hera Mansolein is hij net een vlo. Hij maakt graag gekke sprongen, die haast onmogelijk lijken, maar waarbij hij vanuit de lucht alweer kan vertrekken in een royal galopje, moeiteloos en met speels gemak. Kortom alles wat we hadden gehoopt, de schoonheid en potentie van zijn moeder, en de volbloed kwaliteiten van zijn vader, samen met diens kracht en vermogen. De potentie is aanwezig om uit te groeien tot een topper en wellicht ook al dekhengst. Hij heeft alles mee, dat is zeker. Als dit veulen op een veiling zou komen, zou hij best eens nieuwe records boeken De vader van Atlantis Mansolein Z is de halfbloed hengst Amiro Z. Deze geweldig springende Zangersheide hengst heeft als vader Amigo Toss xx, een Argentijnse volbloed die in directe lijn terug voert op de moeder van de beroemde hengst Le Sancy xx. Deze hengst kennen we als stamvader van Ramzes en Zeus. Amiro s moeder Renommee Z nam, onder het zadel van Ricardo Kierkegaard, deel aan de Olympische Spelen in Atlanta Het "springpaard van de eeuw" Ratina Z is niemand minder dan een volle zuster van Renommee Z! Moeder van Atlantis Mansolein Z is Carmen Ikaria Z; zij stamt uit de interessante fokfamilie 32 die bekend staat om zijn goede sportpaarden. Haar vader, Centauer Z, sprong succesvol in het 1.50 m. en stamt uit de bekende Holsteinerstam 18 A2. Hij is een combinatie van Capitol I x Lord. Uit deze combinatie van Capitol x Lord kwamen eerder opvallende paarden, zoals de goedgekeurde internationaal bekende hengsten Canadian River, Cardento en Celano. Centauer Z bracht zelf ook vele internationale springpaarden en is een bewezen vererver van topsportpaarden. Carmen Ikaria Z zelf is een echte stempelmerrie die telkens weer bewijst haar kwaliteiten door te geven. Een merrie met allure, schoonheid en veel kwaliteit in beweging, die nakomelingen geeft die alle eigenschappen tonen om toppers te kunnen worden.

11 Nagekomen Bericht! We staan met Atlantis Mansolein Z in het Zangersheide magazine! Dit staat er in dit mooie blad, over onze mooie Atlantis Mansolein Z.

Elias 494. Omschrijving: Jorn 430 x Maiko 373 x Thomas 327

Elias 494. Omschrijving: Jorn 430 x Maiko 373 x Thomas 327 Elias 494 Geboren: Stam: Afstamming: V.W.%: Stokmaat: DNA-profiel: Dekgeld: 2009 109 Jorn 430 x Maiko 373 x Thomas 327 17,0 1.72 Geen drager 900,- Omschrijving: Elias 494 is in december 2016 op 7-jarige

Nadere informatie

De New Forest pony. Blz 1

De New Forest pony. Blz 1 De New Forest pony Blz 1 Inhoudsopgave De new forest pony (voorkant) Blz 1 Inhoudsopgave Blz 2 Voorwoord Blz 3 De inleiding Blz 4 Geschiedenis Blz 5 Waar worden de new forest pony s voor gebruikt? Blz

Nadere informatie

LINCOM'S LORD HEROS CL

LINCOM'S LORD HEROS CL LINCOM'S LORD HEROS CL Begijnhoeve Lord Heros (v:vivaldi) x Lincom s Dolce Vita CL (v: San Remo) BWP goedgekeurde hengst geboren in 2016 Fokker Cor van der Linden (Nuenen Nederland) Stokmaat 173 cm WFFS

Nadere informatie

HEY WAT KAN JIJ EIGENLIJK GOED? VERKLAP JE TALENT IN 8 STAPPEN

HEY WAT KAN JIJ EIGENLIJK GOED? VERKLAP JE TALENT IN 8 STAPPEN E-blog HEY WAT KAN JIJ EIGENLIJK GOED? VERKLAP JE TALENT IN 8 STAPPEN In talent & groei Het is belangrijk om je talent goed onder woorden te kunnen brengen. Je krijgt daardoor meer kans om het werk te

Nadere informatie

Waar een wil is, is een Weg!

Waar een wil is, is een Weg! 5 tips om moeiteloos voor jezelf te kiezen en een stap te zetten. Waar een wil is, is een Weg! - Lifecoach http://www.facebook.com/arlettevanslifecoach 0 Je bent een ondernemende 40+ vrouw die vooral gericht

Nadere informatie

Mansolein s E-Magazine. Nummer 31 nov./ dec. 2013 januari 2014

Mansolein s E-Magazine. Nummer 31 nov./ dec. 2013 januari 2014 Mansolein s E-Magazine Nummer 31 nov./ dec. 2013 januari 2014 In deze aflevering: 2. Inhoudsopgave 3. van 2013 naar 2014 4. Advertentie 5. Vervain 6. Pyriet 7. Advertentie 8-14. Mansolein Nieuws Welkom

Nadere informatie

Inhoud. Mansolein's E-Magazine. nummer 12 februari van deze aflevering:

Inhoud. Mansolein's E-Magazine.  nummer 12 februari van deze aflevering: Mansolein's E-Magazine nummer 12 februari 2011 Inhoud van deze aflevering: 1-2-3. Paard van de maand 4. Advertentie 5-6-7. Hengstenspecial 8-9. IPS Upido visie of geluksvogel 10. Advertentie 11. Artikel

Nadere informatie

Mansolein s E-Magazine

Mansolein s E-Magazine Mansolein s E-Magazine nummer 13 maart 2011 In deze aflevering: 1-3. Paard van de maand 4. Voorjaars artikel 5. Advertentie 6. Succes te koop, opvolging gezocht 7-8. Nieuws 9. Advertentie 10-11. Even voorstellen

Nadere informatie

Resultaten: Enquête BWP

Resultaten: Enquête BWP 2014 Resultaten: Enquête BWP Resultaten enquête Demografie...2 Administratie en lidmaatschap...5 Communicatie... 10 Activiteiten... 14 Overzicht opmerkingen... 22 1 Resultaten enquête Demografie Gemiddelde

Nadere informatie

KEURINGS- EN PREDICATENREGLEMENT Nederlands Rijpaarden- en Ponystamboek

KEURINGS- EN PREDICATENREGLEMENT Nederlands Rijpaarden- en Ponystamboek KEURINGS- EN PREDICATENREGLEMENT Nederlands Rijpaarden- en Ponystamboek Inhoudsopgave: Artikel 1 -Algemeen Artikel 2 -Fokdoel Artikel 3 -Keuringen Algemeen Artikel 4 -Inschrijven en aanmelden voor keuringen

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF 23 oktober 2012 Nr.05

NIEUWSBRIEF 23 oktober 2012 Nr.05 NIEUWSBRIEF 23 oktober 2012 Nr.05 Algemeen: HONDEN OP HET SCHOOLPLEIN Gisteren is er weer een kind op het schoolplein gebeten door een kleine hond. Gelukkig bleek de schade mee te vallen. Toch doen wij

Nadere informatie

Hessel 480. Omschrijving: Moederlijn: Norbert 444 x Jelke 367 x Gerlof 294

Hessel 480. Omschrijving: Moederlijn: Norbert 444 x Jelke 367 x Gerlof 294 Hessel 480 Geboren: Stam: Afstamming: V.W.%: Stokmaat: Dekgeld: 2010 50 Norbert 444 x Jelke 367 x Gerlof 294 17,2 1.72 900,Algeheel Reserve Kampioen HK 2015 Reserve Kampioen jonge hengsten HK 2015 Omschrijving:

Nadere informatie

TEKST: PETER VAN DER WAAIJ BEELD: DIRK CAREMANS E.A.

TEKST: PETER VAN DER WAAIJ BEELD: DIRK CAREMANS E.A. TOEGELICHT Kiezen voor aanst of bewezen vader Het veulenseizoen is inmiddels alweer van start gegaan en de eerste hengstenkeuzes zullen al door vele fokkers gemaakt zijn. Een belangrijke beslissing waarin

Nadere informatie

betrouwbaar% Rastype Bouw beenwerk Stap Draf

betrouwbaar% Rastype Bouw beenwerk Stap Draf Beoordelingsrapport Hengst: Yorick v.d. Giesenbos Cat. #: 1 Datum: 19 november Afstamming: Felle 422 x Stb. Jakob 302 x Ster pref. Jurjen 303 x Ster pref. Tsjalling 235 Stam 2 Verwantschaps%: 17.3 ( gemiddeld)

Nadere informatie

Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst.

Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst. Hallo, Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst. Dat is namelijk helemaal niet zo makkelijk. Veel studenten weten nog niet precies wat ze willen en hoe ze dat

Nadere informatie

10 mei Stamboek reglement. Vereniging Dutch Aristagro Schans SG Westervoort

10 mei Stamboek reglement. Vereniging Dutch Aristagro Schans SG Westervoort 10 mei 2017 Stamboek reglement Vereniging Dutch Aristagro Schans 10 6931SG Westervoort info@dutcharistagro.nl 1 Stamboekreglement van de vereniging Dutch Aristagro Dutch Aristagro filosofie: Dutch Aristagro

Nadere informatie

Inhoud. Dit is het grootste nieuws van juni. De volgende bladzijde meer!

Inhoud. Dit is het grootste nieuws van juni. De volgende bladzijde meer! Colofon Beste lezer Dit E zine Mansolein is een gratis publicatie van Mansolein Haras Frankrijk. Alle teksten en vormgeving vallen onder copyright van Mansolein. U bent helemaal vrij in het doorsturen

Nadere informatie

Colofon. Beste lezer, Inhoud

Colofon. Beste lezer, Inhoud Colofon Dit E zine Mansolein is een gratis publicatie van Mansolein Haras Frankrijk. Alle teksten en vormgeving vallen onder copyright van Mansolein. U bent helemaal vrij in het doorsturen van dit E zine

Nadere informatie

Verslag informatieavond Bonte Paarden Stamboek 14 maart 2014

Verslag informatieavond Bonte Paarden Stamboek 14 maart 2014 Verslag informatieavond Bonte Paarden Stamboek 14 maart 2014 Opening De voorzitter opent de avond en heet iedereen van harte welkom. Een maand geleden zijn de voorzitter en bestuursleden gekozen in een

Nadere informatie

SPORT HORSE BREEDING

SPORT HORSE BREEDING SPORT HORSE BREEDING M E T K E N N I S B E G I N T S U C C E S! ELVIS NRPS FAMILY RANKINGS SCHULTE-BÖCKER KWPN DE BASIS WESTFALEN ZIROCCO BLUE VDL ZUID-DUITSLAND MAART 2009 NL 3.2 GEPLAND TALENT ZIROCCO

Nadere informatie

HANDIG ALS EEN HOND DREIGT

HANDIG ALS EEN HOND DREIGT l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n HANDIG ALS EEN HOND DREIGT OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER HONDEN DIE DREIGEN. JE KUNT

Nadere informatie

Mansolein s E-Magazine. Nummer 32 Februari Maart 2014

Mansolein s E-Magazine. Nummer 32 Februari Maart 2014 Mansolein s E-Magazine Nummer 32 Februari Maart 2014 In deze aflevering: 2. Inhoudsopgave 3-5. Jurydag bij Selle Francais 6. Advertentie 7. Rhodoniet 8. Bashira en Fedor 9. Vine Welkom bij deze 32ste editie

Nadere informatie

Copyright Beertje Anders

Copyright Beertje Anders Copyright Beertje Anders Beren hebben allerlei gevoelens. Kun jij zien hoe Beertje Anders zich nu voelt? Blij. Ik ben blij als ik jarig ben, als ik spelen mag met Beertje Bruin, als ik met de andere beren

Nadere informatie

Colofon. Inhoud. www.mansolein.com. van deze aflevering

Colofon. Inhoud. www.mansolein.com. van deze aflevering Colofon Dit E-zine Mansolein is een gratis publicatie van Mansolein Haras Frankrijk. Alle teksten en vormgeving vallen onder copyright van Mansolein. U bent helemaal vrij in het doorsturen van dit E-zine

Nadere informatie

Hoe gebruikt de ruiter zijn eigen lichaam om paard te rijden en meer specifiek om aan de teugel te rijden?

Hoe gebruikt de ruiter zijn eigen lichaam om paard te rijden en meer specifiek om aan de teugel te rijden? 1. Over het boek Als ik op het internet sleutelwoorden ingeef zoals : dressuur, aan de teugel, aan het bit enz, kom ik steeds terecht op weliswaar interessante sites met veel informatie over het paard

Nadere informatie

75 jaar Open dag april (2 e paasdag) uur. Driekse van Bommel met Oriental de Schelde

75 jaar Open dag april (2 e paasdag) uur. Driekse van Bommel met Oriental de Schelde 75 jaar 1942-2017 75jaar 1942-2017 Driekse van Bommel met Oriental de Schelde Open dag 2017 17 april (2 e paasdag) 14.00 uur Tomba van de Kannelust zwartschimmel 1,70m 29/05/ 09 Tp.262896 Dekgeld: 450,-

Nadere informatie

NMPRS klassenlijst 2014

NMPRS klassenlijst 2014 NMPRS klassenlijst 2014 1. Hindernissen parcours aan het halster - Bij dit 60 seconde parcours mag je zelf kiezen welke hindernissen je neemt - Let wel op, je mag nooit 2 keer dezelfde hindernis achter

Nadere informatie

vijftig jaar bwp hengsten

vijftig jaar bwp hengsten In dit laatste deel van de reeks over Bwp stempelhengsten, gaan we bij enkele professionele ruiters te rade. Logisch, want als ruiter krijg je allerhande paarden onder het zadel, en op die manier heb je

Nadere informatie

De erfenis. Notaris. Snif, ik mis opa zo! Daniël, Mijn vader was jouw opa helemaal niet! Gerrie

De erfenis. Notaris. Snif, ik mis opa zo! Daniël, Mijn vader was jouw opa helemaal niet! Gerrie Deze theaterleestekst is gratis te downloaden. Het is een voorproefje uit: Verkeerd verbonden, geschreven door Annemarie Bon. Illustraties: Eric Heuvel. Uitgeverij de Inktvis. In het boek staan nog veel

Nadere informatie

Hengstenhouderij en K.I. - station Th. van Bommel & Zn.

Hengstenhouderij en K.I. - station Th. van Bommel & Zn. 2011 Hengstenhouderij en K.I. - station Th. van Bommel & Zn. Broekstraat 43, 5421 ZJ Gemert T (0492) 36 21 20 F (0492) 36 77 41 M 06 53 28 29 24 E vanbommelenzn@hetnet.nl I www.vanbommeltrekpaarden.nl

Nadere informatie

affirmaties voor een gelukshuis

affirmaties voor een gelukshuis affirmaties voor een gelukshuis affirmeer de verkoop van je huidige huis affirmeer de aankoop van je droomhuis Edith Hagenaar Affirmeren Weet je niet wat affirmaties zijn? Lees dan dit artikel: http://www.palaysia.com/affirmatie/index.html#aff

Nadere informatie

Holthausen Frodo Prestatiedekhengst

Holthausen Frodo Prestatiedekhengst Stal Holthausen stelt ter dekking: Holthausen Frodo Prestatiedekhengst Holthausen Frodo II: voor topsport, schoonheid en een gouden karakter! Eerste goedgekeurde zoon van Orlando Tweede goedgekeurde zoon

Nadere informatie

Mansolein s E-Magazine. Nummer 29 juli- augustus 2013

Mansolein s E-Magazine. Nummer 29 juli- augustus 2013 Mansolein s E-Magazine Nummer 29 juli- augustus 2013 In deze aflevering: 2. Inhoudsopgave 3. Delios presteert goed 4. Advertentie 5. Blog 6. Onyx 7. Star of Bethlehem 8-9. Bloedspreiding in merrielijnen

Nadere informatie

Vraag aan de zee. Vraag aan de tijd. wk 3. wk 2

Vraag aan de zee. Vraag aan de tijd. wk 3. wk 2 Bladzijde negen, Bladzijde tien, Krijg ik het wel ooit te zien? Ander hoofdstuk, Nieuw begin.. Maar niets, Weer dicht, Het heeft geen zin. Dan probeer ik achterin dat dikke boek. Dat ik daar niet vaker

Nadere informatie

Hengstenbrochure 2015

Hengstenbrochure 2015 Hengstenbrochure 2015 Vol trots presenteren wij u voor het komende dekseizoen de hengsten van Moravita Classical Breeding & Training Centre. Niet alleen de reeds gekeurde hengsten ( goedgekeurd in Duitsland,

Nadere informatie

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij.

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij. Lied: Ik ben ik (bij thema 1: ik ben mezelf) (nr. 1 en 2 op de CD) : Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Ik heb een mooie naam, van achter en vooraan.

Nadere informatie

Finale weekend club competitie

Finale weekend club competitie Finale weekend club competitie Ploegentijdrit Zaterdag stond als allereerst de ploegentijdrit op programma. Jawel hoor we moesten als eerste van start. We waren maar met 5 in plaats van 6 man. Start ging

Nadere informatie

Intro KWPN tuigpaarden Fokdoel Introductie nieuw bloed

Intro KWPN tuigpaarden Fokdoel Introductie nieuw bloed Intro KWPN tuigpaarden Fokdoel Introductie nieuw bloed Het KWPN tuigpaard fokdoel en introductie nieuw bloed René van der Kuil (Coördinator TP KWPN) Intro KWPN tuigpaarden Fokdoel Introductie nieuw bloed

Nadere informatie

Dominique Filion s prestatiemix

Dominique Filion s prestatiemix Dominique Filion s prestatiemix Dominique over de 7 factoren die haar prestaties beïnvloeden Geschreven door Marlon van Wissen en Dominique Filion Er zijn 7 factoren die de prestaties van een ruiter beïnvloeden

Nadere informatie

HET NODIGE BLOED VOOR DE TOEKOMST Conrad Quality Z

HET NODIGE BLOED VOOR DE TOEKOMST Conrad Quality Z HET NODIGE BLOED VOOR DE TOEKOMST Conrad Quality Z CONRAD QUALITY Z Geboren in 2016 Z-gekeurd in 2018 1.71m groot ingeteeld: 3x3 op CORRADO (1,60m) 48,11% volbloed VADER : CONNOR Jonge hengst van CASALL

Nadere informatie

Jezus en jij. Tekst: Willem de Vink. Illustraties: Arjan Wilschut, Timo Visser en Willem de Vink

Jezus en jij. Tekst: Willem de Vink. Illustraties: Arjan Wilschut, Timo Visser en Willem de Vink Jezus en jij Tekst: Willem de Vink Illustraties: Arjan Wilschut, Timo Visser en Willem de Vink Vooraf Jezus en jij Minidagboek Vink, Willem de ISBN 978-90-8601-101-8 NUR 248, 707 Boekverzorging: Marian

Nadere informatie

Nog niet gedaan, ga dit dan echt doen het gaat je echt verder helpen.

Nog niet gedaan, ga dit dan echt doen het gaat je echt verder helpen. In de vorige les ben je gaan onderzoeken wat je droom is en ik hoop dat je het besluit hebt genomen om elke dag te dromen en dat je een moodboard hebt gemaakt. Nog niet gedaan, ga dit dan echt doen het

Nadere informatie

Mansolein s E-Magazine

Mansolein s E-Magazine Mansolein s E-Magazine nummer 17 In deze aflevering: 2-5. Paard van de maand 6. Advertentie 7-10. Larisse Special 11. Advertentie 12-14. Mansolein Nieuws 15. Advertentie 16-17. Carthago Historie 18. Heliotroop

Nadere informatie

Mansolein s E-Magazine

Mansolein s E-Magazine Mansolein s E-Magazine nummer 15 mei 2011 In deze aflevering: 2-9. Paard van de maand 10. Advertentie 11-12. Larimar Mansolein 13. Advertentie 14-17. Mcjonnas 18. Advertentie 19. Holly 20. Girasol 21-22.

Nadere informatie

E-book. Mediteren met stenen

E-book. Mediteren met stenen E-book Mediteren met stenen Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar gemaakt worden in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch,

Nadere informatie

Ik ga je wat vertellen, je hoeft alleen maar te volgen wat ik zeg, mijn stem is nu het enige wat voor jou belangrijk is om te volgen.

Ik ga je wat vertellen, je hoeft alleen maar te volgen wat ik zeg, mijn stem is nu het enige wat voor jou belangrijk is om te volgen. Oefening 1: Nodig: 2 personen en een boom of een huisdier: Zoek een plek op bij een boom of in de buurt bij je paard of ander huisdier waar je even niet gestoord wordt en veilig even je ogen dicht kunt

Nadere informatie

JONG HOEZO ANDERS?! EN HOOGGEVOELIG. Informatie, oefeningen en tips voor hooggevoelige jongeren

JONG HOEZO ANDERS?! EN HOOGGEVOELIG. Informatie, oefeningen en tips voor hooggevoelige jongeren Ellen van den Ende in samenwerking met Mariëtte Verschure JONG EN HOOGGEVOELIG HOEZO ANDERS?! Informatie, oefeningen en tips voor hooggevoelige jongeren Uitgeverij Akasha Inhoud Hooggevoelig, hoezo anders?!

Nadere informatie

plastraining voor kinderen adviezen voor ouders

plastraining voor kinderen adviezen voor ouders plastraining voor kinderen adviezen voor ouders Uw kind start met een plastraining op de polikliniek Kindergeneeskunde van het OLVG. Uw kind volgt de training omdat hij problemen heeft met zijn blaas.

Nadere informatie

Arabisch Partbred Speciaal: HET ARABO-FRIESE SPORTPAARD afdeling NEDERLAND

Arabisch Partbred Speciaal: HET ARABO-FRIESE SPORTPAARD afdeling NEDERLAND Arabisch Partbred Speciaal: HET ARABO-FRIESE SPORTPAARD afdeling NEDERLAND NUMMER 2/2012 IN DIT NUMMER: * NEWBORN 2012 * VERSLAG HENGSTENKEURING ALSFELD * WISSELCOLUMN MET SELMA VAN DE VOORDE NEWBORN 2012

Nadere informatie

Burn-out: een geluk bij een ongeluk

Burn-out: een geluk bij een ongeluk Burn-out: een geluk bij een ongeluk Als ik Els (39) voor het eerst spreek, is zij al bijna een jaar thuis vanwege een burn-out. Ze werkt zeven jaar als communicatiemedewerker voor een sportbond wanneer

Nadere informatie

STAMBOEKREGLEMENT Nederlands Rijpaarden en Pony Stamboek

STAMBOEKREGLEMENT Nederlands Rijpaarden en Pony Stamboek STAMBOEKREGLEMENT Nederlands Rijpaarden en Pony Stamboek Inhoudspogave: Artikel 1 -Algemeen Artikel 2 -Het NRPS Veulenboek Artikel 3 -Het NRPS Register A Artikel 4 -Het NRPS Register B Artikel 5 -Het NRPS

Nadere informatie

Werkblad 3: Gravenfeest China

Werkblad 3: Gravenfeest China 1. Lees onderstaande mails en noteer op een apart blad wat je leert over Qing Ming Jie. 2. Bedenk een verhaal over het gravenfeest dat je kan vertellen aan de andere kinderen van je klas. Welke prenten

Nadere informatie

Organisatie: Yvonne Roosen Uitvoering: Koekkoek en co vertegenwoordigd door:

Organisatie: Yvonne Roosen Uitvoering: Koekkoek en co vertegenwoordigd door: Cursussen bij Dressuurstal (Website: www.cursustotaal.nl) Organisatie: Yvonne Roosen Uitvoering: Koekkoek en co vertegenwoordigd door: Nel Koekkoek, sportpsycholoog, GZ- psycholoog BIG Marie-José Hulsman

Nadere informatie

HET NODIGE BLOED VOOR DE TOEKOMST Conrad Quality Z

HET NODIGE BLOED VOOR DE TOEKOMST Conrad Quality Z HET NODIGE BLOED VOOR DE TOEKOMST Conrad Quality Z CONRAD QUALITY Z Geboren in 2016 Z-gekeurd in 2018 1.71m groot ingeteeld: 3x3 op CORRADO (1,60m) 48,11% volbloed VADER : CONNOR Jonge hengst van CASALL

Nadere informatie

HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN

HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN Gratis PDF Beschikbaar gesteld door vlewa.nl Geschreven door Bram van Leeuwen Versie 1.0 INTRODUCTIE Welkom bij deze gratis PDF! In dit PDF

Nadere informatie

Mansolein s E-Magazine. Nummer 34 juli augustus september 2014

Mansolein s E-Magazine. Nummer 34 juli augustus september 2014 Mansolein s E-Magazine Nummer 34 juli augustus september 2014 In deze aflevering: 2. Inhoudsopgave 3. Goede roulatie in 2014 4. Advertentie 5. Blog goed gelezen 6. Advertentie 7-8. Robijn in Zoïsiet Welkom

Nadere informatie

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou!

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Hallo Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou Als je ouders uit elkaar zijn kan dat lastig en verdrietig zijn. Misschien ben je er boos over of denk je dat het jouw

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Zondag 2 november 2014 * Gedachtenis van de overledenen Kogerkerk * Preek Spreuken 9. 1 18 / Matteüs 25, 1-13 Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Vandaag een prachtige en poëtische tekst

Nadere informatie

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen. Bidden Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.nl en kinderactiviteiten www.lambertuskerk-rotterdam.nl

Nadere informatie

Dino en het ei. Duur activiteit: 30 minuten Lesdoelen: De kleuters: kunnen een prent linken aan een tekst; kunnen het verhaal navertellen.

Dino en het ei. Duur activiteit: 30 minuten Lesdoelen: De kleuters: kunnen een prent linken aan een tekst; kunnen het verhaal navertellen. Dino en het ei Bibliografie: Demyttenaere, B. (2004). Dino en het ei. Antwerpen: Standaard. Thema: niet alles is steeds wat het lijkt, illusies Korte inhoud: Elke nacht staat er een groot wit ei tussen

Nadere informatie

MODULE #7 CORE PURPOSE

MODULE #7 CORE PURPOSE MODULE #7 CORE PURPOSE Welkom bij het 90 dagen mindset coachings programma. Dit programma heeft de potentie om jouw leven compleet te veranderen de komende 90 dagen. Daarin is het belangrijk dat je de

Nadere informatie

LENTE+LIEFDE Juf Floor ligt in haar bed. Ze wordt wakker en pakt haar kleren om vandaag aan te trekken. Dan gaat juf Floor ontbijten. Ze gaat naar buiten en loopt naar meester Ruben s huis. Ze belt aan

Nadere informatie

Jezus vertelt, dat God onze Vader is

Jezus vertelt, dat God onze Vader is Eerste Communieproject 26 Jezus vertelt, dat God onze Vader is Jezus als leraar In les 4 hebben we gezien dat Jezus wordt geboren. De engelen zeggen: Hij is de Redder van de wereld. Maar nu is Jezus groot.

Nadere informatie

Hoeráááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááá!!!!!

Hoeráááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááá!!!!! Stalnieuws mei 2011 Hoeráááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááá!!!!! 7 april is Jüpi 1 jaar geworden! 11 mei komt de veearts op bezoek om deze hengstenman íets minder mannelijk temaken waardoor

Nadere informatie

Werkboek Het is mijn leven

Werkboek Het is mijn leven Werkboek Het is mijn leven Het is mijn leven Een werkboek voor jongeren die zelf willen kiezen in hun leven. Vul dit werkboek in met mensen die je vertrouwt, bespreek het met mensen die om je geven. Er

Nadere informatie

Eerst je eigen toekomst bedenken, voordat je samen een toekomst bedenkt. Aantrekkelijk voelen Pak je echte wens

Eerst je eigen toekomst bedenken, voordat je samen een toekomst bedenkt. Aantrekkelijk voelen Pak je echte wens Trainen en coachen Psycholoog Mirella Brok Skype Tilburg Made Den Bosch psycholoog@psycholoogmirellabrok.nl 06 1771 2728 KvK 51743256 Lid Nederlandse Beroepvereniging voor Toegepaste Psychologie Opwarmoefening

Nadere informatie

5,3. Werkstuk door een scholier 1780 woorden 13 februari keer beoordeeld. 1. Inhoud

5,3. Werkstuk door een scholier 1780 woorden 13 februari keer beoordeeld. 1. Inhoud Werkstuk door een scholier 1780 woorden 13 februari 2006 5,3 79 keer beoordeeld Vak Biologie 1. Inhoud 1. Inhoud 2. Inleiding 3. Wat is exterieur? 4. Bouw algemeen 5. Benen 6. Hoeven 7. Lichaam 8. Afwijking

Nadere informatie

Hele fijne feestdagen en een gezond en vrolijk 2017! Raymond Gruijs. BM Groep ARBO West Baanzinnig

Hele fijne feestdagen en een gezond en vrolijk 2017! Raymond Gruijs. BM Groep ARBO West Baanzinnig De tijd vliegt voorbij en voor je weet zijn we al weer een jaar verder. Ik zeg wel eens: mensen overschatten wat je in een jaar kunt doen, maar onderschatten wat je in 3 jaar kan realiseren. Laten we naar

Nadere informatie

Bewustwording dag 1 Ik aanvaard mezelf zoals ik nu ben.

Bewustwording dag 1 Ik aanvaard mezelf zoals ik nu ben. Het meditatieprogramma duurt veertig dagen en bestaat uit tien affirmaties. Het is fijn om gedurende dit programma een dagboek bij te houden om je bewustwordingen en ervaring op schrijven. Elke dag spreek

Nadere informatie

VERNIEUWD NWPCS PREDICATEN SYSTEEM 2018 Versie

VERNIEUWD NWPCS PREDICATEN SYSTEEM 2018 Versie VERNIEUWD NWPCS PREDICATEN SYSTEEM 2018 Versie 2018.12.14 Nieuw ten opzichte van huidige stelsel 1. Het voorlopig-keur predicaat wordt omgezet naar Keur. 2. Het predicaat Keur wordt omgezet naar Kroon.

Nadere informatie

UITVOERINGSBEPALINGEN NRPS KEURINGEN Nederlands Rijpaarden- en Ponystamboek

UITVOERINGSBEPALINGEN NRPS KEURINGEN Nederlands Rijpaarden- en Ponystamboek UITVOERINGSBEPALINGEN NRPS KEURINGEN Nederlands Rijpaarden- en Ponystamboek Artikel 1-Algemeen 1. De Uitvoeringsbepalingen zijn onderdeel van het Keurings- en Predicatenreglement. 2. In de Uitvoeringsbepalingen

Nadere informatie

Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen

Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen www.edusom.nl Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen Het is belangrijk om veel woorden te leren. In deze extra les vindt u extra woorden bij de Opstartlessen 1 t/m 5. Kijk ook eens naar

Nadere informatie

Core. Sportstudio Sjàhto Dwarsdijk 3 7245 TV Laren (GLD) info@sjahto.nl 0573 421066

Core. Sportstudio Sjàhto Dwarsdijk 3 7245 TV Laren (GLD) info@sjahto.nl 0573 421066 Core Wat is ClubJoy Core? ClubJoy Core is een efficiënte workout om in slechts 30 minuten op een snelle én verantwoorde manier je kernspieren te trainen. Je buik, billen en rug worden strakker en sterker.

Nadere informatie

Presenteren Eindverslag. Maarten Meij Cmd1b 11 april, 2012

Presenteren Eindverslag. Maarten Meij Cmd1b 11 april, 2012 Presenteren Eindverslag Maarten Meij 0848912 Cmd1b 11 april, 2012 Presenteren, Opdracht 1 Mijn mening over mijn presentatie: Ik vond het zelf niet heel erg goed. Het was vrij kort, ik had op een gegeven

Nadere informatie

Tips voor Succesvolle Productlancering

Tips voor Succesvolle Productlancering Tips voor Succesvolle Productlancering Door Welmoet Babeliowsky 2015-2016 Hallo! Ben je zelfstandige, coach, trainer of adviseur? Dan heb ik gelijk een vraag aan je! Stel je eens voor: Dat je een nieuw

Nadere informatie

Stichting Ponyopvang

Stichting Ponyopvang Even voorstellen U kunt als sponsor hier komen te staan en op de website Ook U kunt ons sponsoren kijk voor meer informatie op www.ponyopvang.nl Stichting Ponyopvang Even een voorwoord van onze voorzitter.

Nadere informatie

SAMENSPRAAK. In deze uitgave o.a.

SAMENSPRAAK. In deze uitgave o.a. Nieuwsbrief VPG De Samenhang samen gaan wij het maken! Jaargang 12, Nummer 51, December 2013 SAMENSPRAAK In deze uitgave o.a. 1. Van de redactie... 2 2. De voorzitter aan het woord... 3 3. FNRS Wedstrijd

Nadere informatie

Het onze Vader. Naam:

Het onze Vader. Naam: Het onze Vader Naam: Onze Vader Onze Vader, Die in de hemelen zijt. Uw Naam worde geheiligd. Uw Koninkrijk kome. Uw wil geschiede, zoals in de hemel zo ook op de aarde. Geef ons heden ons dagelijks brood.

Nadere informatie

De screenshots die getoond worden zijn gemaakt in de Engels versie van Horse Street 2.0, maar Horse Street 2.0 is ook beschikbaar in het Nederlands!

De screenshots die getoond worden zijn gemaakt in de Engels versie van Horse Street 2.0, maar Horse Street 2.0 is ook beschikbaar in het Nederlands! Beste leden, Vandaag nemen we een kijkje op de nieuwe website Horse Street 2.0. Deze website is zoals jullie weten nog niet open voor het grote publiek. Een deel van de onderstaande screenshots staan zelfs

Nadere informatie

15 februari: Ik ben het brood dat leven geeft (Johannes 6:32-40)

15 februari: Ik ben het brood dat leven geeft (Johannes 6:32-40) Liturgisch bloemstuk bij de 40 dagen tijd en Pasen 2015 Elke week wordt één kaars gedoofd, van de kandelaar met 8 kaarsen. Er is elke week een boog bekleed met klimop, als beeld van het verbond van God

Nadere informatie

Genetische diversiteit in de Gelderse paarden populatie

Genetische diversiteit in de Gelderse paarden populatie Genetische diversiteit in de Gelderse paarden populatie Bart Ducro 1,, Anouk Schurink 1, Sipke-Joost Hiemstra 1,2, Kor Oldenbroek 2 Juli, 2011 1) Animal Breeding and Genomics Centre, Wageningen UR 2) Centrum

Nadere informatie

Doorbraak Dagen Dagboek Dag 2

Doorbraak Dagen Dagboek Dag 2 Doorbraak Dagen Dagboek Dag 2 Doe de challenge 8 dagen lang en doorbreek je blokkades: Op naar meer flow, geluk en energie! Welkom! Heel erg leuk dat je meedoet aan de Doorbraak Dagen Challenge! Dit is

Nadere informatie

Elke middag loopt Fogg van zijn huis naar de Club. Om een spelletje kaart te spelen. Er wordt altijd om geld gespeeld. En als Fogg wint, geeft hij

Elke middag loopt Fogg van zijn huis naar de Club. Om een spelletje kaart te spelen. Er wordt altijd om geld gespeeld. En als Fogg wint, geeft hij Rijk Phileas Fogg is een vreemde man. Hij is erg rijk. Maar niemand weet hoe hij aan zijn geld komt. Een baan heeft hij namelijk niet. Toch woont hij in een groot huis, midden in Londen. In zijn eentje.

Nadere informatie

Je mag stralen je mag huilen je mag dwalen je mag schuilen je mag vragen je mag dromen je mag klagen je mag komen Hij wacht op jou

Je mag stralen je mag huilen je mag dwalen je mag schuilen je mag vragen je mag dromen je mag klagen je mag komen Hij wacht op jou Je mag stralen je mag huilen je mag dwalen je mag schuilen je mag vragen je mag dromen je mag klagen je mag komen Hij wacht op jou Heb je naar aanleiding van dit dagboek vragen of opmerkingen? Mail me

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Het boek Hooglied neemt geen blad voor de mond, letterlijk. Het begint al helemaal in het begin: De eerste woorden van het boek, na het opschrift, zijn

Nadere informatie

2c nr. 1 zinnen met want en omdat

2c nr. 1 zinnen met want en omdat OPDRACHTKAART www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. U kunt ook veel oefeningen

Nadere informatie

TRAINING DESLY HILL : VOORBEREIDING OP HET NIEUWE SEIZOEN

TRAINING DESLY HILL : VOORBEREIDING OP HET NIEUWE SEIZOEN TRAINING DESLY HILL : VOORBEREIDING OP HET NIEUWE SEIZOEN Een goede voorbereiding is immers het halve werk. Maar wat is nou een goede voorbereiding op een nieuw skeelerseizoen? Op www.skatepodium.com geeft

Nadere informatie

Inhoud. Voorwoord 5. Inleiding 6

Inhoud. Voorwoord 5. Inleiding 6 Inhoud Voorwoord 5 Inleiding 6 1 Erfelijkheidsleer 9 1.1 Erfelijke verandering 9 1.2 Ontdekking van de erfelijkheidsleer (genetica) 12 1.3 De chromosomen 13 1.4 Kwalitatieve eigenschappen 17 1.5 De monogene

Nadere informatie

Rechtrichten en Academische rijkunst

Rechtrichten en Academische rijkunst - 1 - Rechtrichten en Academische rijkunst door Richt uw paard recht en rijdt het voorwaarts.. is de veel gebruikte term van Steinbrecht in zijn boek Das Gymnasium des Pferdes. Helaas wordt dit door veel

Nadere informatie

De Robijn Nieuwsbrief Januari 2008. Het wonder komt ongemerkt je geest binnen wanneer die even pas op de plaats maakt en stil is.

De Robijn Nieuwsbrief Januari 2008. Het wonder komt ongemerkt je geest binnen wanneer die even pas op de plaats maakt en stil is. De Robijn Nieuwsbrief Januari 2008 Lieve mensen, Allereerst wens ik iedereen een vreugdevol nieuw jaar toe. Misschien begin je dit jaar met de beste voornemens, zoals altijd en heb je bewust gekeken naar

Nadere informatie

Die nacht draait Cees zich naar me toe. In het donker voel ik heel zachtjes zijn lippen op mijn wang.

Die nacht draait Cees zich naar me toe. In het donker voel ik heel zachtjes zijn lippen op mijn wang. Vanavond ga ik mijn man vertellen dat ik bij hem wegga. Na het eten vertel ik het hem. Ik heb veel tijd besteed aan het maken van deze laatste maaltijd. Met vlaflip toe. Ik hoop dat de klap niet te hard

Nadere informatie

Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig

Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig Grijp je Ambities Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig Je dromen verwezenlijken in 7 stappen. Grijp je ambities Brengt je dichterbij je ideaal Laat je talenten leven Helpt je het

Nadere informatie

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster [PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster! Hoofdzaken Ster Copyright EffectenSter BV 2014 Hoofdzaken Ster SOCIALE VAARDIGHEDEN VERSLAVING DOELEN EN MOTIVATIE 10 9 8 10 9 8 7 6 4 3 2 1 7 6 4 3 2 1 10 9

Nadere informatie

Toets informatieve en andere teksten Niveau AA Toets 2 (februari), deel 1

Toets informatieve en andere teksten Niveau AA Toets 2 (februari), deel 1 Voordat je de toets maakt Je gaat een toets maken. Deze toets bestaat uit twee delen. Dit is deel 1. Je krijgt drie teksten en 10 opdrachten. Geef altijd een antwoord! Succes! pagina 1 van 3 Tekst 1 Khagendra

Nadere informatie

Workshop Overtuigend en Ontspannen Presenteren. Voor technische professionals. Donderdag 20 juni 2013

Workshop Overtuigend en Ontspannen Presenteren. Voor technische professionals. Donderdag 20 juni 2013 Workshop Overtuigend en Ontspannen Presenteren Voor technische professionals Donderdag 20 juni 2013 Programma We behandelen achtereenvolgens de volgende thema's: 0. Kwaliteiten en presenteren 1. Omgaan

Nadere informatie

GELOOFSVRAGEN EN LEVENSVRAGEN

GELOOFSVRAGEN EN LEVENSVRAGEN WAAROM??? DAAROM!!! Soms sta je met je mond vol tanden, wanneer je kind je met een vraag overvalt. "Waarom zijn de bomen groen?", "Waarom regent het vandaag?" Waarom... waarom..., steeds weer waarom. De

Nadere informatie

Denken in een cirkel. Denken in een cirkel leidt tot niets, maar is in vele gevallen wel veilig. Om de cirkel te doorbreken,

Denken in een cirkel. Denken in een cirkel leidt tot niets, maar is in vele gevallen wel veilig. Om de cirkel te doorbreken, Denken in een cirkel. Denken in een cirkel leidt tot niets, maar is in vele gevallen wel veilig. Om de cirkel te doorbreken, moet je beslissingen nemen. Een onderdeel van de cirkel, 1 / 15 wordt hierdoor

Nadere informatie

Een van de agenten komt naar hem toe. Nou, het is me het dagje wel, zegt hij. Nu zijn er toch rellen in de stad.

Een van de agenten komt naar hem toe. Nou, het is me het dagje wel, zegt hij. Nu zijn er toch rellen in de stad. Een dode De voetbalwedstrijd is afgelopen. Het stadion is bijna leeg. Het is koud, de zon schijnt bleek. Munck staat op de tribune van vak H en staart naar de dode man op de bank. Wat vreselijk, denkt

Nadere informatie

Mijn kind heeft een LVB

Mijn kind heeft een LVB Mijn kind heeft een LVB Wat betekent een licht verstandelijke beperking nu precies? Informatie voor ouders van kinderen en jongeren met een licht verstandelijke beperking in de leeftijd van 6 tot 23 jaar

Nadere informatie

Zelfbeeld. Het zelfvertrouwen wordt voor een groot deel bepaald door de ideeën die het kind over zichzelf heeft: het zelfbeeld.

Zelfbeeld. Het zelfvertrouwen wordt voor een groot deel bepaald door de ideeën die het kind over zichzelf heeft: het zelfbeeld. Zelfbeeld Het zelfvertrouwen wordt voor een groot deel bepaald door de ideeën die het kind over zichzelf heeft: het zelfbeeld. Een kind dat over het algemeen positief over zichzelf denkt, heeft meer zelfvertrouwen.

Nadere informatie