Presenteren: Lesbrief bij de voorstelling HET FEEST van NNO -Tryater

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Presenteren: Lesbrief bij de voorstelling HET FEEST van NNO -Tryater"

Transcriptie

1 Presenteren:

2 Inhoudsopgave: Pagina 4 Pagina 9 Les 1 Het Symphonieorkest. Les 2 Star Wars Luisterles. Pagina 13 Les 3 Hoe loop jij? Pagina 16 Les 4 Achtergrond muziek. Bijlagen Werkbladen Inleiding De lessen bij de Pieter Roelf Jeugdconcerten van het NNO zijn gemaakt door de eerstejaars studenten Docent Muziek van het Prins Clausconservatorium. Alle lessen zijn beschikbaar als Prezi-presentatie voor op het digibord. De links naar deze presentaties vindt u in de bijgaande mail. De docenten die geen gebruik kunnen maken van de digitale versie kunnen een gedrukte versie inclusief CD aanvragen bij het NNO: mariette.schmidt@nno.nu Les 1 Het symfonieorkest is alleen digitaal beschikbaar. Mocht u kiezen voor de gedrukte versie dan is het verstandig de kinderen deze les zelfstandig of in tweetallen op de computer te laten doornemen of deze les te laten vervallen. Een beschrijving van de les vindt u in deze lesbrief.

3 Het Feest Les 1 Het symfonieorkest NNO Tryater Vandaag gaat de klas kennismaken met het symfonieorkest van Karel Ketelaar. Aan de hand van afbeeldingen leert de klas de verschillende instrumentengroepen kennen. Zo weten ze straks al een heleboel als ze daadwerkelijk naar het orkest gaan luisteren! Deze les is alleen beschikbaar als Prezi-presentatie. Hieronder vindt u een beschrijving van de les. De cursieve aanwijzingen zijn de handelingen voor de docent

4 Over het orkest Vertel dat de kinderen naar een concert gaan: Karel Ketelaar Er bestaan verschillende soorten muziek. (vraag) Welke soorten muziek ken je allemaal? (Popmuziek, kindermuziek, koormuziek, reclamemuziek, klassieke muziek.) Voor sommige muziek heb je een orkest nodig. Dit kan een symfonieorkest zijn, maar wat is dat eigenlijk? Laat afbeelding 1 Het symfonieorkest zien. afbeelding 1 (vraag) Dit is nou zo n symfonieorkest. Je ziet veel verschillende instrumenten. Maar wat doet dat mannetje met een stok in z n hand voor het orkest? Hoe noem je zo n iemand eigenlijk? Laat afbeelding 2 De dirigent zien.

5 Afbeelding 2 Over de dirigent (vertel) De dirigent is degene is die aangeeft wanneer het orkest moet beginnen met spelen en weer moet stoppen? Ook geeft hij met het stokje aan of het orkest zacht of juist heel hard moet spelen. Of misschien wel heel snel of langzaam. Laten we eens gaan luisteren hoe zo n symfonieorkest klinkt! (vraag) Kun je horen wat de dirigent aangeeft? Hard/zacht, snel/langzaam (Lvb. 1) De strijkers Laat afbeelding 1 Het symfonieorkest nog eens zien. Kan iemand de voorste groep instrumenten aanwijzen? Laten we die groep eens van dichtbij bekijken. Laat afbeelding 3 De strijkers zien. Afbeelding 3

6 Wie herkent een instrument uit deze groep? (Violen, altviolen, cello's, contrabassen) Deze instrumenten hebben snaren waarop gespeeld moet worden. Je strijkt over de snaren, daarom heet deze instrumentengroep De Strijkers. De eerste violist die helemaal vooraan zit, heet de concertmeester. De dirigent geeft de concertmeester meestal een hand voordat het concert begint. Waarom? De snaren van een viool of een cello werden vroeger van schapendarmen gemaakt! Laten we gaan luisteren naar de strijkers. (Lvb. 2) Luister goed; welk woord vind je het beste bij deze muziek passen? Kies uit: vlinders, spoken, zoemende bij, robot, circus. (Schrijf deze woorden op het bord, zodat ze tijdens het luisteren kunnen kiezen.) Kijk weer naar afbeelding 1 Het symfonieorkest. Welke groep zit achter de strijkers? Laat afbeelding 4 De houtblazers zien. Afbeelding 4 Hoe zou deze groep heten? (De houtblazers) De instrumenten zijn (bijna) allemaal van hout, en moet je er op strijken? Nee, je moet er op blazen! Daarom heten ze de houtblazers. Van links naar rechts: fluit, klarinet, hobo en de fagot. Wist je dat er op het mondstuk van een klarinet een heel dun stukje bamboe hout zit? Dit noem je een rietje. Zonder dit rietje komt er geen geluid uit het instrument. En dan nog iets: een dwarsfluit is niet van hout en toch hoor 'ie bij de houtblazers. Dit komt omdat de dwarsfluit vroeger wel van hout werd gemaakt. Laat het luisterfragment horen. (lvb. 3) Hoor je de dwarsfluit ook? Weer terug bij het hele orkest. Afbeelding 1 Het symfonieorkest. We hebben de strijkers gehad en de houtblazers, nu gaan we naar de koperblazers. Laat afbeelding 5 De koperblazers zien.

7 Afbeelding 5 Wat valt op? (De koperblazers zitten áchter de strijkers.) Dat is omdat ze harder klinken. Deze instrumenten zijn gemaakt van koper, daarom heet deze groep de Koperblazers. Van links naar rechts: Hoorns, trompetten, trombones, tuba. Luister naar deze groep. (Lvb. 4) Is het inderdaad harder dan de strijkers en de houtblazers? Wist je dat als je een hoorn helemaal uit zou rollen, deze bijna 4 meter lang is? En een tuba wel bijna 6 meter! Terug naar het orkest, afbeelding 1 Het symfonieorkest. We gaan nu naar de laatste groep, helemaal achteraan. Wie weet hoe deze groep instrumenten bij elkaar heet? (het slagwerk.) We gaan ze eens van dichtbij bekijken. Laat afbeelding 6 Het slagwerk zien. Afbeelding 6 Van links naar rechts zie je: xylofoon, triangel, snaartrom, grote trom, pauken. Moet je op deze instrumenten strijken of blazen? Nee! Je moet er op slaan, daarom heet deze groep het slagwerk. Wist je dat het vel van de pauk vroeger van kalfsvel gemaakt werd? Nu doen ze dat niet meer, maar gebruiken ze een synthetisch materiaal. Zullen we gaan luisteren hoe dit slagwerk klinkt? Nu hebben we het hele orkest gehad! Weten de kinderen nog hoe alle instrumenten heten?

8 KAREL KETELAAR Les 2: Star Wars luisterles NNO Tryater Vandaag maakt de klas kennis met een van de luistervoorbeelden uit de voorstelling. Ze verkennen de muziek aan de hand van een grafische notatie. Een terugkerend motief staat centraal.

9 Doelstelling: Aan het eind van de les: - kunnen de kinderen het thema van de Imperial March herkennen en het ritme van het thema spelen; - kunnen de kinderen grafische notatie van het fragment in de goede volgorde leggen; - kunnen de kinderen de muziek meelezen van de grafische partituur; - weten de kinderen basisinformatie over Star Wars en de componist John Williams; Materiaal: - Leerlingenwerkblad nr. 1 en nr.2 - Cd, nr. 6 t/m 11 - Prezi Star Wars luisterles - Stereo, cd speler of een laptop met goede boxen - Instrumenten: handtrommel - Rollenspelkaartjes In Karel Ketelaar wordt er vaak gebruik gemaakt van muziek wanneer iemand een ruimte binnenkomt. Zo ook bij de Imperial March van John Williams. Deze les draait volledig om de Imperial March. In het eerste deel van de les maken de kinderen kennis met het thema van de Imperial March, in het tweede deel zetten de kinderen als een soort puzzel een notatie van de March in de goede volgorde. Deel 1: Herkennen van het thema Luister met de kinderen naar de Imperial March (Cd nr. 6) en lees de informatie van werkblad 1 bij Imperial March. Om het thema te leren kennen zijn er drie stappen gemaakt: Klappen, spreken, zingen. Luister naar het thema (Cd nr.7) Om te oefenen is er een loop (constante herhaling) gemaakt van dit fragment. Zet de loop (Cd nr.8) aan Klap mee met het ritme van de melodie (blijf dit doen tot het goed gaat) Spreek nu onderstaande tekst mee op het ritme (blijf dit doen tot het goed gaat) Wie is daar aan de deur, aan de deur De kinderen hebben het thema nu zo vaak gehoord dat ze deze kunnen meezingen.

10 Melodie Wie is daar aan de deur, aan de deur? Wie is daar aan de deur, aan de deur Vraag de kinderen het luistervoorbeeld een passende titel te geven. Vervolgens schrijven de kinderen een kort verhaal wat past bij de muziek (zie werkblad). Deel 2: De muziek als een puzzel. De kinderen knippen de plaatjes van werkblad 2 uit en zoeken alle plaatjes die hetzelfde zijn bij elkaar. (Ter oriëntatie: Het rode vierkant hoort rechtsonder) De kinderen zoeken de onderstaande drie plaatjes uit en leggen ze achter elkaar. Luister naar cd nr. 9 t/m 11. Welk fragment komt overeen met onderstaande plaatjes? (antwoord cd nr 11); Luister naar Cd nr. 6 (zo vaak als nodig is). De kinderen leggen de resterende plaatjes in de goede volgorde.

11 Uitbreiding Rollenspel Knip de spelkaartjes (bij werkbladen) uit. Geef één van de kinderen een spelkaartje. Kinderen met een handtrommel (ligt aan hoeveel handtrommels je hebt) spelen het ritme, de rest van de klas zingt de melodie. Als ze klaar zijn doet degene met het kaartje een denkbeeldige deur open en beeld uit wat op het kaartje staat. De rest van de klas mag raden. Evt. kun je er een wedstrijdelement aan toevoegen door de klas te splitsen in twee groepen (bijv. jongens/meisjes) en punten toekennen voor ieder goed geraden kaartje. Ze hebben een halve minuut om het kaartje uit te beelden. Wissel de instrumenten en het uitbeelden steeds af.

12 Welke muziek past bij welke stemming?

13 Doelstelling: Aan het eind van de les: - hebben de kinderen geluisterd naar drie luisterfragmenten uit de voorstelling Karel Ketelaar van het NNO - kunnen de kinderen een muziekfragment verbinden met een persoon. Materiaal: - Leerlingenwerkblad nr. 3 - Cd, nr. 12 t/m 15 - Stereo, cd speler of een laptop met goede boxen Hoe loop je? Gesprek Praat met de kinderen over filmmuziek. Gebruik bijvoorbeeld de onderstaande tekst. Je kent ze vast wel, die filmscènes waarin een koning deftig de troonzaal binnenloopt. Omringd door allemaal bedienden, met veel pracht en praal en gasten die ademloos toekijken. Of een gladiator die de ring binnengaat om een wedstrijd op leven en dood te vechten. Of misschien wel die scene waarin de onzekere leraar de drukke klas binnenkomt. Als je alleen de scènes zou zien dan ontbreekt er iets, namelijk muziek. Muziek zorgt er voor dat je het juiste gevoel bij de beelden krijgt. Je kunt je misschien wel voorstellen dat bij de koning hele andere muziek wordt gespeeld dan bij de onzekere leraar. Andersom heb je bij bepaalde muziek misschien ook wel een bepaald beeld of gevoel: Stoer, vrolijk, verlegen of verdrietig bijvoorbeeld. Hier gaan we in deze les mee aan de slag. Deel werkblad 3 uit.

14 Opdracht 1. Luister naar de luistervoorbeelden 12 t/m 15. Voer deze opdracht uit in groepjes van 3 of 4 kinderen. Als je deze muziek in een film hoort, wat voor persoon stel jij je dan voor? Hoe loopt hij of zij? Kies uit de bovenste rij een woord wat past bij de muziek en zet dit in het vak bij het luistervoorbeeld. Luister voorbeeld 1 Vrolijk of droevig Grote passen of kleine passen Snel of langzaam lopend Rechtop of voorover gebogen Stampen of sluipen Opdracht 2. Je hebt nu samen met je groep bedacht welke houding het beste past bij elk luistervoorbeeld. Je hoort de luistervoorbeelden nu opnieuw. Bij ieder luistervoorbeeld loopt van iedere groep 1 persoon door het lokaal. Loop op de manier die je hebt bedacht bij opdracht 1. Stop na ieder luistervoorbeeld even. Overleg met de hele klas wie er volgens jullie het beste of mooiste op de muziek liep. Ga daarna door naar het volgende luistervoorbeeld. Opdracht 3. Je hoort de luistervoorbeelden nu nogmaals. Bij ieder luistervoorbeeld loopt van iedere groep weer 1 persoon door het lokaal. Loop nu op een manier door het lokaal die niet bij de muziek past. Overleg dit even kort met je groepje. Stop na ieder luistervoorbeeld weer even. Overleg met de groep wie er het vreemdst of raarst op de muziek liep. Doe hetzelfde met de andere luistervoorbeelden.

15 KAREL KETELAAR Muziek op de achtergrond NNO Tryater Vandaag gaan we kijken waarom muziek zo belangrijk is bij een theaterstuk. We luisteren naar verschillende muziekstukken en houden ons bezig met de sfeer van de muziek.

16 Doelstelling: Aan het eind van de les: - weten kinderen wat achtergrond muziek is. - kunnen de kinderen de typerende sfeer van muziek benoemen en dit associëren met een karakter en een verhaal. Materiaal: - Leerling werkblad nr. 3 (1 per leerling) - Cd nr. 16 nr Eventueel een digibord met geluid en internet - Stereo, cd speler of een laptop met goede boxen Voorbereiding van de leerkracht Maak genoeg kopieën van het leerling werkblad. Gesprek: Muziek op de achtergrond Muziek kom je op heel veel verschillende plekken tegen. Als je een film kijkt, een televisieprogramma kijkt of een theatershow bekijkt is de achtergrondmuziek heel belangrijk. Denk maar eens na waar je achtergrondmuziek nog meer tegen kunt komen. (Naar eigen invulling een gesprek met kinderen over achtergrondmuziek, denk aan muziek in een winkel of in de lift. Op veel plekken wordt muziek gebruikt om stilte te vermijden.) Achtergrondmuziek in een film of een theaterstuk is belangrijk. Het geeft je het goede gevoel bij wat je ziet. Als je iemand over straat ziet lopen met spannende muziek op de achtergrond ziet het eruit alsof diegene iets mysterieus van plan is. Zie je diezelfde persoon op dezelfde manier lopen maar hoor je vrolijke snelle achtergrondmuziek dan lijkt die persoon ook vrolijker en is het minder spannend. Opdracht 1 In de vorige les hebben we al gekeken naar de sfeer van muziek. De kinderen hebben toen bedacht hoe je op de muziek zou lopen. Luister naar luistervoorbeeld nr. 16 op de cd. De kinderen vullen de eerste rij van de tabel in. In de laatste kolom mogen ze zelf woorden bedenken die bij de muziek passen. Doe dit ook voor luistervoorbeeld nr. 17 en nr. 18 op de cd (B en C op het werkblad). Bespreek de antwoorden met de groep. Wie heeft een heel ander idee bij de luistervoorbeelden?

17 Opdracht 2 De kinderen bedenken nu bij dezelfde luistervoorbeelden een karakter die ze bij de muziek vinden passen. Over wie gaat de muziek? Wat voor persoon of dier is het? Ze schrijven dit op het werkblad bij opdracht 2. (geef evt. suggesties voor karakters: prinses, ridder, tovenaar, buurman, politieagent brandweerman, oude mevrouw, pop-idool, reus, vogeltje enz.) Een karakter kan goed bij achtergrondmuziek passen. Als je een vrolijk deuntje hoort denk je niet snel aan een enge tovenaar of als je een heel luid en eng muziekstuk hoort denk je niet snel aan een lieve oude vrouw die rustig een kopje thee drinkt. De achtergrondmuziek bepaald dus het gevoel bij wat je ziet. Opdracht 3: De goochelaar Lees het verhaal van de goochelaar voor of laat één van de kinderen het verhaal voorlezen. De goochelaar Hoera, hoera, schreeuwt het publiek Gelukkig en verrukt, De goochelaar is in de stad Bij wie elke truc mislukt! Het hele plein staat stampends vol Daar is -ie al! Kijk nou! De kaarten die hij heeft verstopt Die vallen uit z'n mouw! Hij slaat een duur horloge plat Men huivert van genot Hij haalt het doek weg, en voilá - Helemaal kapot! De mensen schreeuwen om het hardst Die man is geniaal Een trucje laten lukken, Kunnen we allemaal Mislukken is de ware kunst Dat kan niet iedereen Als iedereen mislukken kan Waar moet de wereld heen? Ik laat u straks verdwijnen. Zijn hand gaat in een hoge hoed Op zoek naar het konijn Dat wij de hele tijd al zagen Huppelen op het plein Het meisje dat wordt doorgezaagd Zegt: 'Doe maar liever niet' Ik was de laatste keer ook al Zo lek als een vergiet!

18 Dit verhaal gaat dus over een goochelaar die niet echt goed is in zijn vak. Jullie gaan luisteren naar drie luistervoorbeelden (nr. 19, 20 en 21 van de cd). Bij elk luistervoorbeeld schrijf je op je werkblad of je het goed bij het verhaal van de goochelaar vindt passen of niet. Je schrijft ook op waarom je dat vindt. Welke sfeer van de muziek past bij de sfeer van het verhaal? Bespreek met de klas welke muziek het beste bij het verhaal past. Kiest iedereen dezelfde muziek? Waarom wel of waarom niet? Kies nu met de klas het fragment (door vingers op te steken) wat de meeste kinderen hebben gekozen. Lees daarna het gedicht/verhaal voor terwijl het gekozen luistervoorbeeld wordt afgespeeld. Klopt het met de muziek? Waarom wel en waarom niet? Je hebt gemerkt wat de achtergrondmuziek met een verhaal kan doen. De sfeer van wat je ziet wordt veel bepaald door de achtergrondmuziek. Let voortaan maar eens op als je een film of naar de televisie aan het kijken bent!

19 Werkbladen

20 Werkblad 1 (les 2) Imperial March De Imperial March is een muziekstuk geschreven door de componist John Williams voor de film Star Wars. John Williams is een heel bekende componist voor filmmuziek. Naast Star Wars schreef hij onder andere muziek voor de films Jaws, Superman, Jurassic Park, Hook, Schindlers List en Harry Potter. Star Wars ( sterrenoorlogen ) gaat over twee groepen (een goede en een kwade ) in een sterrenstelsel die oorlog voeren. Darth Vader hoort bij de kwade groep, draagt een zwart kostuum en heeft een zware stem. Vaak wanneer hij verschijnt hoor je de Imperial March op de achtergrond. Spreektekst Thema Wie is daar aan de deur aan de deur? Melodie Thema Wie is daar aan de deur aan de deur? Wie is daar aan de deur aan de deur? Welke titel past het beste bij deze muziek? 0 De vlinder 0 De robot 0 Bij de tandarts 0 Op het strand 0 Burenruzie 0 Verliefd zijn 0 Iets anders namelijk... Schrijf een kort verhaal met je eigen gekozen titel die past bij de sfeer van de muziek.

21 Werkblad 2 (les 2) Grafische notatie (let op: het rode vierkantje hoort rechtsonder!)

22 Spelkaarten bij les 2 Slak Leeuw Konijn Walvis Beer Slang Eend Stier Pauw Haan Aap Bij Giraffe Hond Rat Dolfijn Luipaard Paard Kikker Hert Varken Pinguïn Kreeft Vlinder

23 Rups Vos Tijger Olifant Ezel Koe Kip Flamingo Duizendpoot Worm Spin Kat Eland Geit Struisvogel Muis Sprinkhaan Eekhoorn

24 Werkblad 3 (les 3) Hoe loop jij? Opdracht 1. Als je deze muziek in een film hoort, wat voor persoon stel jij je dan voor? Hoe loopt hij of zij? Kies uit de bovenste rij een woord wat past bij de muziek en zet dit in het vak bij het luistervoorbeeld. Luister voorbeeld 1 Vrolijk of droevig Grote passen of kleine passen Snel of langzaam lopend Rechtop of voorover gebogen Stampen of sluipen Opdracht 2. Je hebt nu samen met je groep bedacht welke houding het beste past bij elk luistervoorbeeld. Je hoort de luistervoorbeelden nu opnieuw. Bij ieder luistervoorbeeld loopt van iedere groep 1 persoon door het lokaal. Loop op de manier die je hebt bedacht bij opdracht 1. Opdracht 3. Je hoort de luistervoorbeelden nu nogmaals. Bij ieder luistervoorbeeld loopt van iedere groep weer 1 persoon door het lokaal. Loop nu op een manier door het lokaal die niet bij de muziek past. Overleg dit even kort met je groepje.

25 Werkblad 4 (les 4) Muziek op de achtergrond Opdracht 1 Hoe klinkt de muziek? Kies per luisterfragment welke kenmerken je bij de muziek vindt passen en vul de tabel in. Luister voorbeeld A Blij of boos Druk of rustig Vrolijk of spannend Hard of zacht Zelf verzinnen B C Opdracht 2 Over wie gaat de muziek? Wat voor persoon of dier is het? Schrijf per luisterfragment op welk karakter er bij de muziek zou passen. Luistervoorbeeld A: Luistervoorbeeld B: Luistervoorbeeld C:

26 Opdracht 3 De Goochelaar Hoera, hoera, schreeuwt het publiek Gelukkig en verrukt, De goochelaar is in de stad Bij wie elke truc mislukt! Het hele plein staat stampends vol Daar is -ie al! Kijk nou! De kaarten die hij heeft verstopt Die vallen uit z'n mouw! Hij slaat een duur horloge plat Men huivert van genot Hij haalt het doek weg, en voilá - Helemaal kapot! Zijn hand gaat in een hoge hoed Op zoek naar het konijn Dat wij de hele tijd al zagen Huppelen op het plein Het meisje dat wordt doorgezaagd Zegt: 'Doe maar liever niet' Ik was de laatste keer ook al Zo lek als een vergiet! De mensen schreeuwen om het hardst Die man is geniaal Een trucje laten lukken, Kunnen we allemaal Mislukken is de ware kunst Dat kan niet iedereen Als iedereen mislukken kan Waar moet de wereld heen? Ik laat u straks verdwijnen. Vind je de muziek goed passen bij het verhaal van de goochelaar? Schrijf op waarom wel of niet. Luistervoorbeeld A: Luistervoorbeeld B: Luistervoorbeeld C:

27

Een computer met internet, geluidsapparatuur en een beamer, groot scherm of digibord.

Een computer met internet, geluidsapparatuur en een beamer, groot scherm of digibord. VOORBEREIDEND LESMATERIAAL BIJ PIETER ROELF JEUGDCONCERT NOOTTOCHT Les 1 Het symfonieorkest Groep 6/7/8 Doelstelling Benodigd materiaal Ruimte en opstelling Organisatorische voorbereiding Aan het einde

Nadere informatie

In de rij. Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; richten op leraar voor de klas.

In de rij. Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; richten op leraar voor de klas. Groep: 1/2 en 3/4 Thema: Boerderijdieren/Supermarkt Inhoud: Een liedje in twee heel verschillende versies: Pop- en klassiek, twee verschillende teksten. Ritme en maat, spelen op instrumenten, (her)kennen

Nadere informatie

Handleiding bij de website van het lesmateriaal van de SamenDOOR!-dag met philharmonie zuidnederland

Handleiding bij de website van het lesmateriaal van de SamenDOOR!-dag met philharmonie zuidnederland Handleiding bij de website van het lesmateriaal van de SamenDOOR!-dag met philharmonie zuidnederland Op 27 juni vindt de SamenDOOR!-dag plaats. Jullie leerlingen treden samen met philharmonie zuidnederland

Nadere informatie

Lesbrief bij workshop PBones

Lesbrief bij workshop PBones Lesbrief bij workshop PBones Introductie Deze lesbrief is gemaakt ter ondersteuning van het project PBones. De methode PBones bestaat uit drie workshops gegeven door een musicus van de philharmonie zuidnederland

Nadere informatie

Bekijk het introductiefilmpje op de homepagina en lees het onderstaande verhaal hierbij.

Bekijk het introductiefilmpje op de homepagina en lees het onderstaande verhaal hierbij. Docentenhandleiding Vuurvogel Het Balletorkest Beste docent, Wat fijn dat u naar De Vuurvogel van Het Balletorkest komt kijken. In dit document vindt u de handleiding voor alle lessen rondom dit concert.

Nadere informatie

Alice in Wonderland.

Alice in Wonderland. Groep: 5/6 Thema: Alice in Wonderland Inhoud: Deze les is gemaakt ter voorbereiding van de voorstelling door Philharmonie Zuidnederland i.s.m. theatergezelschap Het Laagland. De gebruikte filmfragmenten

Nadere informatie

Het Symfonie orkest. Lessuggestie bovenbouw: Lesdoelen: Lesopbouw:

Het Symfonie orkest. Lessuggestie bovenbouw: Lesdoelen: Lesopbouw: Lessuggestie bovenbouw: Het Symfonie orkest Lesdoelen: Kinderen maken kennis met klassieke muziek. Ze weten welke instrumenten er in een symfonieorkest te vinden zijn. De kinderen kunnen de verschillende

Nadere informatie

Kennis maken met het Rotterdams Philharmonisch Orkest en de Doelen

Kennis maken met het Rotterdams Philharmonisch Orkest en de Doelen Kennis maken met het Rotterdams Philharmonisch Orkest en de Doelen U bezoekt met een groep het Rotterdams Philharmonisch Orkest in de Doelen. Voor veel kinderen kan het de eerste keer zijn dat ze een concert

Nadere informatie

Inleiding Het bezoek Achtergrondinformatie voor de leerkracht: Het Symfonieorkest

Inleiding Het bezoek Achtergrondinformatie voor de leerkracht: Het Symfonieorkest Musici op school Colofon Koorenhuis, Den Haag samenstelling: Coby Wisse met dank aan Petra Wolters, educatief medewerker Residentie Orkest vormgeving: Birgit Speulman September 2006 Nadruk verboden Niets

Nadere informatie

Dieren deel 1 luisteren en noteren X Muziek noteren X Luisteren O Individueel X Duo 1. Inleiding: Oriëntatie: 3. Delen oefenen:

Dieren deel 1 luisteren en noteren X Muziek noteren X Luisteren O Individueel X Duo 1. Inleiding: Oriëntatie: 3. Delen oefenen: Dieren deel 1 luisteren en noteren Groep 3-6 Eindproduct Kinderen maken grafische notaties van muziek die over dieren gaat. Onderdeel O Zingen O Muziek maken X Muziek noteren X Luisteren O Bewegen Leerdoelen

Nadere informatie

METROPOLE ORKEST IN DE KLAS

METROPOLE ORKEST IN DE KLAS V1.1-2/5/2014 DOCENTENHANDLEIDING METROPOLE ORKEST IN DE KLAS Op maandag 12 mei gaat het Metropole Orkest een deel van hun repetitie voor het concert Games in Concert live uitzenden (streamen) voor scholieren.

Nadere informatie

Slaven in Florida Verhalenwedstrijd voor GROEP 5-8 BASISONDERWIJS DOCENTENHANDLEIDING

Slaven in Florida Verhalenwedstrijd voor GROEP 5-8 BASISONDERWIJS DOCENTENHANDLEIDING Lesdoel Leerlingen verdiepen zich in het thema slavernij en in een compositie van Frederick Delius: Florida Suite. Dit muziekstuk is geïnspireerd op muziek van de slaven. Met deze achtergrondkennis en

Nadere informatie

Op zoek naar muziek Een introductie van de instrumenten van het symfonieorkest Groep 5-6 Docentenhandleiding

Op zoek naar muziek Een introductie van de instrumenten van het symfonieorkest Groep 5-6 Docentenhandleiding Op zoek naar muziek Een introductie van de instrumenten van het symfonieorkest Groep 5-6 Docentenhandleiding Vooraf Voor u ligt de docentenhandleiding bij de educatieve website Introductie van het symfonieorkest

Nadere informatie

Aan de slag bij het orkest

Aan de slag bij het orkest Aan de slag bij het orkest Een introductie van het symfonieorkest Groep 7-8 en VO onderbouw Docentenhandleiding Vooraf Voor u ligt de docentenhandleiding bij de educatieve website Introductie van het symfonieorkest

Nadere informatie

Lesbrieven bij Pieter Roelf Jeugdconcert 2016 De Liefhebber

Lesbrieven bij Pieter Roelf Jeugdconcert 2016 De Liefhebber Lesbrieven bij Pieter Roelf Jeugdconcert 2016 De Liefhebber Les 1 Het symfonieorkest De leerlingen leren de verschillende groepen instrumenten uit het symfonieorkest. Hierbij kunnen ze aan het eind van

Nadere informatie

Het onderzoek van de burgemeester 5/6

Het onderzoek van de burgemeester 5/6 Het onderzoek van de burgemeester De burgemeester hoorde dat kinderen ongerust zijn. Nee, ze zijn niet bang voor onweer of harde geluiden. Ze maken zich zorgen over de natuur. Dieren krijgen steeds minder

Nadere informatie

VOOR DOCENTEN: voorbereiding in de les THEATER LEJO. en Het Gelders Orkest.

VOOR DOCENTEN: voorbereiding in de les THEATER LEJO. en Het Gelders Orkest. VOOR DOCENTEN: voorbereiding in de les THEATER LEJO en Het Gelders Orkest www.hetgeldersorkest.nl Het Gelders Orkest Theater Lejo en Het Gelders Orkest Beste leerkracht, U gaat binnenkort met uw klas kijken

Nadere informatie

Apenootje Rotterdams Philharmonisch Orkest

Apenootje Rotterdams Philharmonisch Orkest Apenootje U bezoekt met een groep een concert van het Rotterdams Philharmonisch Orkest in de Doelen. Voor veel kinderen kan het de eerste keer zijn dat ze een concert meemaken in de Doelen. Wij geven u

Nadere informatie

Informatie voor docent: Les 1

Informatie voor docent: Les 1 Informatie voor docent: Les 1 a. Eigen antwoord. b. De Eerste Wereldoorlog: Stravinsky verbleef in de jaren voor de oorlog al een aantal maanden per jaar in Zwitserland met zijn familie. Door de Eerste

Nadere informatie

Lesbrieven bij Pieter Roelf Jeugdconcert 2019 Gevleugeld

Lesbrieven bij Pieter Roelf Jeugdconcert 2019 Gevleugeld Lesbrieven bij Pieter Roelf Jeugdconcert 2019 Gevleugeld Les 1. Het symfonieorkest Doelstelling De leerlingen maken kennis met een symfonieorkest en leren welke instrumenten er in een symfonieorkest spelen.

Nadere informatie

Muzieklessen groep 5:

Muzieklessen groep 5: Muzieklessen groep 5: We kwamen de gymzaal van de kleuters binnen. Er stond een man met een gitaar, en er lagen matten. Daar moesten we gaan zitten. Hij had meer gitaren mee, hij liet de namen van de gitaren

Nadere informatie

Luister naar de muziekfragmenten en verbind de juiste bezetting met elk orkest.

Luister naar de muziekfragmenten en verbind de juiste bezetting met elk orkest. Met z n allen samen! Toeters en kloppers Er zijn drie soorten orkesten die enkel uit blazers en slagwerk bestaan. Samen worden deze orkesten hafabra genoemd, naar de eerste letters van hun naam. Luister

Nadere informatie

Kleur. Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; richten op leraar voor de klas.

Kleur. Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; richten op leraar voor de klas. Groep: 6/7/8 Thema: Kleuren (Visueel en auditief!) Inhoud: Lied over kleuren en waarvoor die kleuren staan, luisteren naar klankkleur, i.c.m. instrumenten, ritmes spelen. Het lied heeft 2 versies: Een

Nadere informatie

Muziek en meer MUZIEK METHODE VOOR BASISONDERWIJS GROEP 6

Muziek en meer MUZIEK METHODE VOOR BASISONDERWIJS GROEP 6 Muziek en meer MUZIEK METHODE VOOR BASISONDERWIJS GROEP 6 Muziek en meer MUZIEK METHODE VOOR BASISONDERWIJS GROEP 6 1.1. Lied allemaal voor jou tekst & muziek: Jennemieke Snijders 3 Opdracht 1.1.a. Omcirkel

Nadere informatie

Zing Een beestenboel op school - beweeg als een beest (lesformat) Een les in aansluiting op het dag project Een beestenboel op school.

Zing Een beestenboel op school - beweeg als een beest (lesformat) Een les in aansluiting op het dag project Een beestenboel op school. TITEL Leerjaar Groep 1 en 2. Type les Lesduur Omschrijving van de les Zing Een beestenboel op school - beweeg als een beest (lesformat) Een les in aansluiting op het dag project Een beestenboel op school.

Nadere informatie

Muziek: betekenis en emotie

Muziek: betekenis en emotie VOORBEREIDEND LESMATERIAAL BIJ PIETER ROELF JEUGDCONCERT NOOTTOCHT Les 2 Muziek: betekenis en emotie Groep 6/7/8 Doelstelling Benodigd materiaal Ruimte en opstelling Organisatorische voorbereiding Aan

Nadere informatie

DE MARINIERSKAPEL IN DE DOELEN Maandag 9 en maandag 16 maart 2015

DE MARINIERSKAPEL IN DE DOELEN Maandag 9 en maandag 16 maart 2015 DE MARINIERSKAPEL IN DE DOELEN Maandag 9 en maandag 16 maart 2015 LESBRIEF BIJ SCHOOLCONCERTEN VOOR GROEP 7 / 8 onderdeel van Cultuurtraject Rotterdam Een samenwerking van Concertgebouw de Doelen, de Marinierskapel

Nadere informatie

De kinderen zitten in een hoefijzeropstelling, omdat er iets gaan gebeuren vooraan in de klas. Iedereen moet dat goed kunnen zien.

De kinderen zitten in een hoefijzeropstelling, omdat er iets gaan gebeuren vooraan in de klas. Iedereen moet dat goed kunnen zien. Foto s uitbeelden 1 Doel: de leerlingen kunnen een eenvoudige handeling uitbeelden in houding en mimiek Benodigdheden: een fototoestel De kinderen zitten in een hoefijzeropstelling, omdat er iets gaan

Nadere informatie

China. Stadsgeluiden in China. 3 lessen rond geluiden in een Chinese stad. Vakgebied: Muziek. Lesduur: 60 minuten per les

China. Stadsgeluiden in China. 3 lessen rond geluiden in een Chinese stad. Vakgebied: Muziek. Lesduur: 60 minuten per les China Stadsgeluiden in China 3 lessen rond geluiden in een Chinese stad Vakgebied: Muziek Lesduur: 60 minuten per les China Pagina 1 - Stadsgeluiden in China - Colofon Stadsgeluiden in China Les voor groep

Nadere informatie

De symfonie. Welke symfonie hoor je? Schrijf de juiste volgorde in de kaders bij de cd-hoezen.

De symfonie. Welke symfonie hoor je? Schrijf de juiste volgorde in de kaders bij de cd-hoezen. De symfonie Welke symfonie hoor je? Schrijf de juiste volgorde in de kaders bij de cd-hoezen. Welke van deze symfonieën spreekt je het meest aan en waarom? Welke van deze symfonieën spreekt je het minst

Nadere informatie

les 1 The sunshine doel

les 1 The sunshine doel 44 Moet je doen muziek groep 7 les 1 zingen luisteren spelen vastleggen bewegen The sunshine De les begint met het zingen van een zomers lied over activiteiten in de zon. Daarna beelden de leerlingen met

Nadere informatie

LEERLINGENHANDLEIDING. Inleiding

LEERLINGENHANDLEIDING. Inleiding LEERLINGENHANDLEIDING Inleiding Jullie gaan binnenkort naar de voorstelling De dag- en nachtegaal. Dit jeugdconcert wordt gespeeld door een ensemble uit het Nederlands Philharmonisch Orkest. De muziek

Nadere informatie

Workshop Pbones Een project van philharmonie zuidnederland voor de groepen 5 t/m 8 van het basisonderwijs

Workshop Pbones Een project van philharmonie zuidnederland voor de groepen 5 t/m 8 van het basisonderwijs Workshop Pbones Een project van philharmonie zuidnederland voor de groepen 5 t/m 8 van het basisonderwijs Inhoud Voorwoord 1 Lesactiviteit 1: Introductie op het project en de trombone 3 Lesactiviteit 2:

Nadere informatie

Een moeilijk woord voor Natuurbrug is Ecoduct. Wat dat nu precies is, legt de schrijver Frank van Pamelen hieronder nog eens uit.

Een moeilijk woord voor Natuurbrug is Ecoduct. Wat dat nu precies is, legt de schrijver Frank van Pamelen hieronder nog eens uit. Ecoduct Een moeilijk woord voor Natuurbrug is Ecoduct. Wat dat nu precies is, legt de schrijver Frank van Pamelen hieronder nog eens uit. Ecoduct Wat is dat dan precies, een ecoduct? Zo vroeg een jonge

Nadere informatie

Op zoek naar mooie geluiden. Lerarenhandleiding Basisonderwijs groep 1, 2, 3 en 4

Op zoek naar mooie geluiden. Lerarenhandleiding Basisonderwijs groep 1, 2, 3 en 4 Op zoek naar mooie geluiden Lerarenhandleiding Basisonderwijs groep 1, 2, 3 en 4 Geachte leerkracht, Binnenkort gaan uw leerlingen met onze slagwerker Joep Everts Op zoek naar mooie geluiden tijdens een

Nadere informatie

Namiddag. Doel: Concept: Tijdschema

Namiddag. Doel: Concept: Tijdschema Namiddag Doel: In de namiddag is het de bedoeling om de echte muziekinstrumenten te promoten. We leren de kleuters bepaalde blaas-, toets- en slagwerkinstrumenten kennen op een laagdrempelige en interactieve

Nadere informatie

REIMSREISJE. Lesmateriaal

REIMSREISJE. Lesmateriaal REIMSREISJE Lesmateriaal LES 1 OPDRACHT 1: WAT IS...? Bekijk het filmpje Opera, wat is dat? Hierin zie je wie en wat er allemaal nodig is om een opera te maken. Wat is een opera eigenlijk? A Een voorstelling

Nadere informatie

LES 2 THEMA S UIT DE FILM GODS LAM EN PANTOMIME

LES 2 THEMA S UIT DE FILM GODS LAM EN PANTOMIME LES 2 THEMA S UIT DE FILM GODS LAM EN PANTOMIME Algemene opzet van de les Doelen: - Kinderen kunnen gedachten, gevoelens en houdingen bij thema s uit de film Gods Lam uitdrukken in dramavorm. - Kinderen

Nadere informatie

Muziekmethode voor basisonderwijs Docentenhandleiding voor groep 3. Jennemieke Snijders. Uitgeverij Lambo telefoon: 026-3515613

Muziekmethode voor basisonderwijs Docentenhandleiding voor groep 3. Jennemieke Snijders. Uitgeverij Lambo telefoon: 026-3515613 Muziek en Meer Muziekmethode voor basisonderwijs Docentenhandleiding voor groep 3 Jennemieke Snijders Uitgeverij Lambo telefoon: 026-3515613 Parkstraat 30 internet: www.lambo.nl 6828 JJ Arnhem e-mail:

Nadere informatie

Lesbrieven bij Pieter Roelf Jeugdconcert 2018

Lesbrieven bij Pieter Roelf Jeugdconcert 2018 Lesbrieven bij Pieter Roelf Jeugdconcert 2018 Stel je voor Introductie Binnenkort gaat u met uw leerlingen het Pieter Roelf Jeugdconcert Stel je voor van het Noord Nederlands Orkest bezoeken. We maken

Nadere informatie

DieDrie. Lesbrief bij de voorstelling Zeg het met muziek

DieDrie. Lesbrief bij de voorstelling Zeg het met muziek DieDrie Lesbrief bij de voorstelling Muziekles (deel1) ±35 minuten (incl. filmpjes) (uitleg en filmpjes) Groep 3 t/m 8 Hoe? In groepjes op 1 of meer computers (met internet), of klassikaal met beamer of

Nadere informatie

Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; richten op leraar voor de klas.

Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; richten op leraar voor de klas. Groep: ⅞ Thema: Canonzingen Inhoud: Het welbekende Engelstalig liedje, bedoeld als 4-stemmige canon. Daarnaast 4 eenvoudige ritmes om te spelen op instrumenten. Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem;

Nadere informatie

Vol verwachting. philharmonie zuidnederland. Een project van philharmonie zuidnederland voor de groepen 5/6 van het basisonderwijs

Vol verwachting. philharmonie zuidnederland. Een project van philharmonie zuidnederland voor de groepen 5/6 van het basisonderwijs Vol verwachting 1 Een project van voor de groepen 5/6 van het basisonderwijs Inhoud Voorwoord 3 Lesactiviteit 1 Welk instrument past bij jou? 4 Lesactiviteit 2 Hoe klinken instrumenten samen? 6 Lesactiviteit

Nadere informatie

Spillebeen. Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; richten op leraar voor de klas.

Spillebeen. Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; richten op leraar voor de klas. Groep: 1/2/3/4 Thema: Sprookjes Inhoud: Een variatie op het welbekende liedje. Drie nieuwe coupletten, ritme en instrumenten spelen, tekst- en ritmeimprovisatie. Reageren op kleuren. Warming-up Doel: Losmaken

Nadere informatie

Educatief materiaal bij de voorstelling Buurman en Buurvrouw, groep 3 en 4

Educatief materiaal bij de voorstelling Buurman en Buurvrouw, groep 3 en 4 bas Educatief materiaal bij de voorstelling Buurman en Buurvrouw, groep 3 en 4 In deze lesbrief staan een aantal ideeën die u na de voorstelling met de kinderen kunt doen. U krijgt deze lesbrief voorafgaand

Nadere informatie

Website Repetitiebezoek philharmonie zuidnederland

Website Repetitiebezoek philharmonie zuidnederland Website Repetitiebezoek philharmonie zuidnederland Groep 7-8 en VO onderbouw Docentenhandleiding Vooraf Voor u ligt de docentenhandleiding bij de educatieve website Repetitiebezoek groep 7-8 en VO Onderbouw.

Nadere informatie

Voorbeeldles Een oude Rus

Voorbeeldles Een oude Rus Voorbeeldles Een oude Rus groep 7 Basisgegevens Auteur deel A en C Sem van Blerk Auteur deel B Tersite Ayele Instrument Dwarsfluit Titel les Moet Je Doen Een oude Rus Map 7 Lesnummer 7 Taakverdeling rondom

Nadere informatie

* Musical. Spelers: David

* Musical. Spelers: David David * Musical Musical over het leven van David: 1. David bij de schapen 2. David wordt tot koning gezalfd 3. David komt bij Saul aan het hof 4. David en Goliath 5. David op de vlucht voor Saul 6. David

Nadere informatie

MUZIEK Groep 3 en 4. Korte omschrijving lessenserie:

MUZIEK Groep 3 en 4. Korte omschrijving lessenserie: MUZIEK Groep 3 en 4 Korte omschrijving lessenserie: In deze 4 lessen gaan de kinderen verschillende aspecten van muziek verkennen a.d.h. van een thema. Het thema is afhankelijk van de periode ( bv. jaargetijde)waarin

Nadere informatie

Lesbrief Waar de Wind Woont

Lesbrief Waar de Wind Woont Lesbrief Waar de Wind Woont Deze lesbrief bevat 4 opdrachten. Opdracht 1 is een nagesprek. In opdracht 2 maakt de docent met de kinderen een klank-koor. Hiermee gaan ze in opdracht 3 verder en gebruiken

Nadere informatie

Liefde voor muziek. Deze bundel is van:

Liefde voor muziek. Deze bundel is van: Liefde voor muziek Deze bundel is van: Hou jij van muziek? Zeker weten! Op de radio hoor je elke dag leuke liedjes. Maar er is ook muziek die een beetje anders klinkt: klassieke muziek. Ze wordt niet gespeeld

Nadere informatie

LEVE(N)DE MUZIEK Lesbrief voor groep 1 t/m 3

LEVE(N)DE MUZIEK Lesbrief voor groep 1 t/m 3 LEVE(N)DE MUZIEK Lesbrief voor groep 1 t/m 3 Platvoetje ter voorbereiding op de gastles Musicus in de Klas 1 Inhoudsopgave Inleiding blz 3 1. Kennismaking met Platvoetje blz 4 2. Liedje over slagwerk blz

Nadere informatie

7.5 Script en plaatjes post-test

7.5 Script en plaatjes post-test 7.5 Script en plaatjes post-test De vorige keer waren we hier om Drakie wat beter te leren praten en Drakie heeft toen een heleboel van jou geleerd. Dat vond ie heel leuk. Vandaag gaan we wat dingen die

Nadere informatie

Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; richten op leraar voor de klas.

Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; richten op leraar voor de klas. Groep: 4/5/6 Thema: Sprookjes Inhoud: Een up-tempo lied met 3 coupletten. Ritmes op woorden en ritmes op grafische notatie. Analyseren van beeld met geluid speel;t een belangrijke rol. Warming-up Doel:

Nadere informatie

Het Instrumentencircuit

Het Instrumentencircuit groep 5-6 Het Instrumentencircuit Soest kunst- en cultuurmenu: Cultuurprogramma domein professionele omgeving discipline: Muziek 2012-2013 Colofon Dit is een uitgave van: Kunst Centraal Postbus 160 3980

Nadere informatie

werkboekje voorbereiding op het HaFa-schoolconcert 2019 in CKB Theaterzaal dit boekje is van

werkboekje voorbereiding op het HaFa-schoolconcert 2019 in CKB Theaterzaal dit boekje is van werkboekje voorbereiding op het HaFa-schoolconcert 2019 in CKB Theaterzaal dit boekje is van Hoe was het vroeger? werkblad 1 Heel vroeger maakten de mensen muziek met het instrument wat je altijd bij je

Nadere informatie

DE INSTRUMENTENTOCHT. Muiekale voorseling van het Noord Nederlands Orket voor kinderen in groep 3 en 4 LESMATERIAAL

DE INSTRUMENTENTOCHT. Muiekale voorseling van het Noord Nederlands Orket voor kinderen in groep 3 en 4 LESMATERIAAL DE INSTRUMENTENTOCHT Muiekale voorseling van het Noord Nederlands Orket voor kinderen in groep 3 en 4 LESMATERIAAL Beste docent, Binnenkort geven een acteur en vier musici van het Noord Nederlands Orkest

Nadere informatie

Thema dieren. Deze werkbundel is van:

Thema dieren. Deze werkbundel is van: Deze werkbunl is van: DIEREN TELLEN Tel hoeveel je er ziet van elk dier. Noteer het aantal achter juiste benaming. hond: kat: het paard: hamster: slak: DIEREN TELLEN Oplossing Tel hoeveel je er ziet van

Nadere informatie

Een muziekles in aansluiting op het dagproject Een beestenboel op school.

Een muziekles in aansluiting op het dagproject Een beestenboel op school. TITEL: Leerjaar Groep 3 en 4. Type les Lesduur Omschrijving van de les Zing Een beestenboel op school - blinde rups (lesformat) Een muziekles in aansluiting op het dagproject Een beestenboel op school.

Nadere informatie

Bijlage 1. Familie: Instrument: Familie: Instrument: Eigenschappen. Eigenschappen. Familie: Instrument: Familie: Instrument: Eigenschappen

Bijlage 1. Familie: Instrument: Familie: Instrument: Eigenschappen. Eigenschappen. Familie: Instrument: Familie: Instrument: Eigenschappen download extra exemplaren op www.defi lharmonie.be/lesmap en blaasinstrumenten fagot en blaasinstrumenten klarinet en blaasinstrumenten dwarsfluit 2 2 enkel riet op mondstuk geplaatst warm en vol lucht

Nadere informatie

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij.

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij. Lied: Ik ben ik (bij thema 1: ik ben mezelf) (nr. 1 en 2 op de CD) : Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Ik heb een mooie naam, van achter en vooraan.

Nadere informatie

Lesbrief bij de voorstelling Mijn vriend en ik van Soulshine Connection

Lesbrief bij de voorstelling Mijn vriend en ik van Soulshine Connection Lesbrief bij de voorstelling Mijn vriend en ik van Soulshine Connection 1 Beste docent, Binnenkort gaat u samen met uw klas naar de voorstelling Mijn vriend en ik van Soulshine Connection. Deze lesbrief

Nadere informatie

Dag 3 Geluidengedichten

Dag 3 Geluidengedichten Dag 3 Geluidengedichten 1 VOORBEREIDING Kopieer kopieerblad 1 op leerlingenaantal als je het gedicht reus teun niet kunt projecteren op het digibord. Kopieer kopieerblad 2 op leerlingenaantal. Kopieer

Nadere informatie

Informatie. Maak kennis, maak muziek! Onderwijsprogramma. voor GROEP 5 van het basisonderwijs Gemeente. Woudrichem BROCHURE. www.cultuurpuntaltena.

Informatie. Maak kennis, maak muziek! Onderwijsprogramma. voor GROEP 5 van het basisonderwijs Gemeente. Woudrichem BROCHURE. www.cultuurpuntaltena. Maak kennis, maak muziek! Onderwijsprogramma www.cultuurpuntaltena.nl Informatie voor van het basisonderwijs Gemeente Woudrichem 019500_BIBLIOTHEEK_ALTENA_brochure_CPA_MuziekWijzer_Altena_A5.indd 16-17

Nadere informatie

Kleuren. Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; richten op leraar voor de klas.

Kleuren. Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; richten op leraar voor de klas. Groep: 1/2 3/4 Thema: Kleuren Inhoud: Lied in 2 versies over kleuren. De toonladder, ritmes en spelen met instrumenten. Reageren op kleuren en vormen. Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie

Nadere informatie

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN Dit thema is opgesplitst in drie delen; gevoelens, ruilen en familie. De kinderen gaan eerst aan de slag met gevoelens. Ze leren omgaan met de gevoelens van anderen. Daarna

Nadere informatie

Examenopgaven VBO-MAVO-C 2003

Examenopgaven VBO-MAVO-C 2003 Examenopgaven VO-MVO-C 2003 tijdvak 1 maandag 19 mei 09.00 11.00 uur MUZIEK C Naam kandidaat Kandidaatnummer anwijzingen voor de kandidaat: 1 Van 9.00-9.10 uur heb je de tijd om de vragen in te zien. 2

Nadere informatie

DE WAANZINNIG FASCINERENDE ONTDEKKING VAN NIMROD LESMATERIAAL PIETER ROELF JEUGDCONCERTEN 2015

DE WAANZINNIG FASCINERENDE ONTDEKKING VAN NIMROD LESMATERIAAL PIETER ROELF JEUGDCONCERTEN 2015 DE WAANZINNIG FASCINERENDE ONTDEKKING VAN NIMROD LESMATERIAAL PIETER ROELF JEUGDCONCERTEN 2015 Lesmateriaal Binnenkort bezoekt u met uw leerlingen van groep 6, 7 en/of groep 8 de Pieter Roelf Jeugdconcerten

Nadere informatie

Lesbrief bij workshop Componeren in de klas

Lesbrief bij workshop Componeren in de klas Lesbrief bij workshop Componeren in de klas Introductie Deze lesbrief is gemaakt ter ondersteuning van het project Componeren in de klas. De methode Componeren in de klas bestaat uit drie workshops gegeven

Nadere informatie

Muziekschool De Muzen

Muziekschool De Muzen Uitgave 2016-2017 De lesstof uit dit project is niet verdeeld in een aantal lessen. De stof kan over een aantal lesmomenten worden verspreid en daardoor bijvoorbeeld steeds een onderdeel van de reguliere

Nadere informatie

Ben je boos. Lesbrief bij het project. een project voor groep 3 en 4 van de basisschool. Cultuurpalet Alphen aan den Rijn

Ben je boos. Lesbrief bij het project. een project voor groep 3 en 4 van de basisschool. Cultuurpalet Alphen aan den Rijn Lesbrief bij het project Ben je boos een project voor groep 3 en 4 van de basisschool ontwikkeld in opdracht van Cultuurpalet Alphen aan den Rijn Nieuwe Muziekschool Alphen 2018 www.nieuwemuziekschoolalphen.nl

Nadere informatie

Docent HET HOUTEN HUIS

Docent HET HOUTEN HUIS HET HOUTEN HUIS Docent IN DE KLAS Muziek van beneden Het Houten Huis is het beeldend muziektheatergezelschap van het Noorden. Jullie gaan onze theatervoorstelling Muziek van Beneden bezoeken. Dit is een

Nadere informatie

China. Traditionele muziek in China. Vakgebied: Muziek. Lesduur: 2 x 30 minuten per les

China. Traditionele muziek in China. Vakgebied: Muziek. Lesduur: 2 x 30 minuten per les China Traditionele muziek in China Vakgebied: Muziek Lesduur: 2 x 30 minuten per les 3 Pagina 1 Colofon Traditionele muziek in China Les voor groep 7/8 2 x 30 minuten Muziek China - Traditionele muziek

Nadere informatie

Werkboek. Wij werken samen. Nederlands Mentorles Duits Geschiedenis Kunst Muziek Percussie. oktober - december 2015 Meridiaan College JAAR VAK

Werkboek. Wij werken samen. Nederlands Mentorles Duits Geschiedenis Kunst Muziek Percussie. oktober - december 2015 Meridiaan College JAAR VAK oktober - december 2015 Meridiaan College NAAM JAAR VAK PROJECT TITEL KLAS Nederlands Mentorles Duits Geschiedenis Kunst Muziek Percussie Werkboek Wij werken samen Wat gaan we doen? Het Meridiaan College

Nadere informatie

Beste leerkracht, Binnenkort woont u met uw klas een OORcollege van defilharmonie bij: Stuk Stroganoff. Omdat we graag willen dat u en uw leerlingen ten volle kunnen genieten van de muziek, ontwikkelden

Nadere informatie

DADA EN POMPIDOM GROEP 1-2

DADA EN POMPIDOM GROEP 1-2 DADA EN POMPIDOM GROEP 1-2 Klankhoogte Een eigen liedje Bron: Alma ten Bruin Opstelling: De kinderen zitten in een kring in het speellokaal Benodigdheden: CD: Klankhoogte Bijlage 1 2 3 4 Melodie instrumenten

Nadere informatie

FHKE Pabo Veghel Floor van Uittert. Vakspecialist muziek

FHKE Pabo Veghel Floor van Uittert. Vakspecialist muziek FHKE Pabo Veghel 1-6-2018 Floor van Uittert Vakspecialist muziek Inhoud De les blz. 1 Lesduur blz. 1 Lesdoelen blz. 1 Creatieve proces blz. 1 KVB-model blz. 2 Organisatie blz. 2 Materialen blz. 2 Voorbereiding

Nadere informatie

Voorwoord voor docenten

Voorwoord voor docenten Voorwoord voor docenten Dit is de eerste versie van de lesmethode van het Leerorkest in Amsterdam. In de toekomst willen we deze methode graag nog verder uitwerken met extra oefeningen, werkbladen en een

Nadere informatie

Les 1: Orkest en Anne Frank

Les 1: Orkest en Anne Frank Anne en Zef Inleiding Jullie gaan in april de voorstelling Anne & Zef en bekijken. Anne & Zef is een jeugdopera en zal worden gespeeld door twee solozangers, en een ensemble uit het Nederlands Philharmonisch

Nadere informatie

De toonhoogte wordt hierbij bepaald door de lipspanning van de speler en de lengte van de buis.

De toonhoogte wordt hierbij bepaald door de lipspanning van de speler en de lengte van de buis. De aerofonen Inleiding Alle aerofonen hebben een luchtstroom nodig om klank te laten ontstaan. Meestal gebeurt dit doordat de speler in zijn instrument blaast, maar dat hoeft niet! Ken jij aërofonen die

Nadere informatie

Wat niemand weet Muziekvoorstelling door koperkwintet KWIVR

Wat niemand weet Muziekvoorstelling door koperkwintet KWIVR Wat niemand weet Muziekvoorstelling door koperkwintet KWIVR Kunstmenu 2015 2016 groep 3 / 4 / 5 Dit lesmateriaal werd ontwikkeld door Lotte van Dijck Inhoud lesbrief Inleiding... 3 Les 1... 4 Les 2...

Nadere informatie

7.4 Script en plaatjes les

7.4 Script en plaatjes les 7.4 Script en plaatjes les Ik wil een leuk spelletje met jullie doen. En het spelletje heeft te maken met woordjes. Het Nederlands bestaat uit twee verschillende groepen woorden. Je hebt woorden die samengaan

Nadere informatie

Shake Song Fort van de Verbeelding. Bovenbouw Groep 7 en 8

Shake Song Fort van de Verbeelding. Bovenbouw Groep 7 en 8 Shake Song Fort van de Verbeelding Bovenbouw Groep 7 en 8 1. Shake Song overzicht Alle kinderen hebben een zelfgemaakte shaker. Die is in het begin nog niet nodig want we leren eerst het liedje en daarna

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 3 Kinderen

Spreekopdrachten thema 3 Kinderen Spreekopdrachten thema 3 Kinderen Opdracht 1 bij 3.2 Jullie zijn bij het consultatiebureau. Cursist A: je bent arts bij het consultatiebureau. Cursist B: je bent met je baby van twee maanden bij het consultatiebureau.

Nadere informatie

Lesideeën claves: onderbouw

Lesideeën claves: onderbouw Lesideeën claves Lesideeën claves: onderbouw Lesideeën middenbouw: pagina 4 Lesideeën bovenbouw: pagina 6 Getal onder de 10 Doel: de leerlingen oefenen met tellen en klappen/spelen op een vooraf bepaald

Nadere informatie

LESBRIEF. THEATER ZAMZAM i.s.m. Stefan Boonen & Frank Daenen. Meer informatie over de schrijver van het boek en de theatertekst: www.stefanboonen.

LESBRIEF. THEATER ZAMZAM i.s.m. Stefan Boonen & Frank Daenen. Meer informatie over de schrijver van het boek en de theatertekst: www.stefanboonen. LESBRIEF WOW, WAT EEN WOLF in de klas 1 ste graad Lager Onderwijs THEATER ZAMZAM i.s.m. Stefan Boonen & Frank Daenen Meer informatie over de schrijver van het boek en de theatertekst: www.stefanboonen.be

Nadere informatie

Hans en Grietje. Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; richten op leraar voor de klas.

Hans en Grietje. Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; richten op leraar voor de klas. Groep: 1, 2, 3, 4 Thema: Sprookjes Inhoud: Een lied over de belevenissen van ; ritmezinnen; 3 ritmes; tekstimprovisatie; kennismaken met opera. Expert: Het verschil tussen 6/8 en 4/4 maat. Warming-up Doel:

Nadere informatie

Een kronkelige slang

Een kronkelige slang les 4 kronkelige slang 55 les 4 zingen luisteren spelen vastleggen bewegen kronkelige slang Via de sissende klanken van een slang (stemvorming) luisteren de kinderen naar het lied Handensamba. Met allerlei

Nadere informatie

Opdrachten thema. Veluwe

Opdrachten thema. Veluwe en thema Schema groepjes en opdrachten bij vorm 2: elke opdracht vaste begeleider Groepje 1: spechten Groepje 2: muizen Groepje 3: vossen Groepje 4: eekhoorns Groepje 5: egels Kleine beestjes + voedselketens

Nadere informatie

Lesmateriaal. Waar slaat dat op! Basisonderwijs groep 5 groep 8

Lesmateriaal. Waar slaat dat op! Basisonderwijs groep 5 groep 8 Lesmateriaal Waar slaat dat op! Basisonderwijs groep 5 groep 8 Inleiding Binnenkort gaat u met de klas naar de voor Waar slaat dat op!? van Het Gelders Orkest. In deze voorstelling wordt er muziek gemaakt

Nadere informatie

september 2013 Huygens College Kernuur Leesles Muziek Engels Dans PROJECT TITEL Werkboek First ID

september 2013 Huygens College Kernuur Leesles Muziek Engels Dans PROJECT TITEL Werkboek First ID september 2013 Huygens College Kernuur NAAM JAAR KLAS VAK PROJECT TITEL Leesles Muziek Engels Dans Werkboek First ID Inhoud Werkboek First ID 4 Het gebruik van de Powerpoint 7 Instructie voor het gebruik

Nadere informatie

OOSTENRIJK 1 GROEP 7. Muzikale elementen. Volksmuziek. Bron: Alma ten Bruin

OOSTENRIJK 1 GROEP 7. Muzikale elementen. Volksmuziek. Bron: Alma ten Bruin OOSTENRIJK 1 GROEP 7 Muzikale elementen Volksmuziek Bron: Alma ten Bruin Benodigdheden: CD: Landen Digibord Liedblad Bijlage 1 2 en 3 Werkblad 1 Bord Voorbereiding: CD maken en CD speler klaarzetten. Kaart

Nadere informatie

Hey Ba Ba Re Bop. De kinderen kunnen de echo in muziek herkennen en benoemen.

Hey Ba Ba Re Bop. De kinderen kunnen de echo in muziek herkennen en benoemen. 48 Moet je doen muziek groep 5 les 2 zingen luisteren spelen vastleggen bewegen Hey Ba Ba Re Bop Deze les gaat over de echo. De kinderen zingen een lied waarin een echo voorkomt. Ook maken ze echomuziek

Nadere informatie

Wild Beest. Opdrachtenboekje. Basisonderwijs groep 5 t/m 8

Wild Beest. Opdrachtenboekje. Basisonderwijs groep 5 t/m 8 Wild Beest Opdrachtenboekje Basisonderwijs groep 5 t/m 8 24 februari t/m 29 mei 2015 Wild Beest In dierentuin Dierenrijk zijn door een computerstoring bij een aantal kooien de elektronische sloten open

Nadere informatie

KUNSTLES. 2014 Suzan Overmeer Jazz4kids

KUNSTLES. 2014 Suzan Overmeer Jazz4kids KUNSTLES 2014 Suzan Overmeer Jazz4kids ELLA, EEN SWINGEND SPROOKJE Binnenkort gaat jullie klas naar Ella, een swingend sprookje, van Jazz4kids. Het verhaal van Ella lijkt op het sprookje van het lelijke

Nadere informatie

les 18 Samba De leerlingen ervaren dat muziek iets kan vertellen over een land of cultuur. Ze kunnen ritmisch improviseren. doel

les 18 Samba De leerlingen ervaren dat muziek iets kan vertellen over een land of cultuur. Ze kunnen ritmisch improviseren. doel 107 les 18 zingen luisteren spelen vastleggen bewegen doel benodigd materiaal ruimte voorbereiding kunst en cultuur Samba In deze les staat de samba uit Brazilië centraal. De leerlingen leren het lied

Nadere informatie

Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; richten op leraar voor de klas.

Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; richten op leraar voor de klas. Groep: 5/6/7/8 Thema: Carnaval, Turkije Inhoud: Carnavalslied in Turkse stijl, tekstimprovisatie, spelen van instrumenten, kennismaken met Turkse instrumenten Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem;

Nadere informatie

Lesmateriaal bij de voorstelling: Zwemmen Zonder Mouwen

Lesmateriaal bij de voorstelling: Zwemmen Zonder Mouwen Lesmateriaal bij de voorstelling: Zwemmen Zonder Mouwen Beste docent, Binnenkort gaat u met uw klas naar de voorstelling Zwemmen Zonder Mouwen; een muzikale 8+ voorstelling die zich afspeelt in en rondom

Nadere informatie

Muziek Les. Tekst bestuderen. De informatieve tekst en illustraties geven de leerlingen meer inzicht in de Oosterhoutse carnavals muziek.

Muziek Les. Tekst bestuderen. De informatieve tekst en illustraties geven de leerlingen meer inzicht in de Oosterhoutse carnavals muziek. Carnaval en Muziek Doormiddel van een informatieve tekst en geluidsfragmenten krijgen de leerlingen inzicht in de muziek van het Oosterhouts carnaval. Het belangrijkste doel is de leerlingen een beeld

Nadere informatie

Tussendoortjes boerderijklas

Tussendoortjes boerderijklas Tussendoortjes boerderijklas Beginsituatie 65 leerlingen: mogelijkheid tot verdelen in 2 e (34 lln) en 3 e leerjaar (31 lln) Grasveld/pleintje ter beschikking 1) Muziek: zoek het dierengeluid (10min) Elke

Nadere informatie