Met de digitale publicatiefuncties van InDesign CS6 kunt u digitale tijdschriften, kranten en catalogi met aantrekkelijke elementen, zoals objecten

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Met de digitale publicatiefuncties van InDesign CS6 kunt u digitale tijdschriften, kranten en catalogi met aantrekkelijke elementen, zoals objecten"

Transcriptie

1 Met de digitale publicatiefuncties van InDesign CS6 kunt u digitale tijdschriften, kranten en catalogi met aantrekkelijke elementen, zoals objecten die 360 graden gedraaid kunnen worden en panorama s, maken en voorvertonen. Deze publicaties kunnen worden weergegeven op diverse verschillende tablets. 30 InDesignCS6-CiaB-17.indd :48

2 17 Een ipad-publicatie maken Lesoverzicht In deze bonusles leert u het volgende: een nieuw digitaal publicatiedocument maken; interactieve elementen toevoegen, zoals hyperlinks, films, panorama s en pan-en-zoomillustraties; interactiviteit voorvertonen; een alternatieve lay-out maken; een folie maken en voorvertonen. Deze les duurt ongeveer 60 minuten.

3 4 LES 17 Een ipad-publicatie maken Aan de slag In deze les maakt u een nieuw digitaal publicatiedocument. Nadat u het nieuwe document hebt ingesteld, opent u een gedeeltelijk voltooide versie van de publicatie en voegt u verschillende interactieve elementen toe. Vervolgens bewaart en bekijkt u een folio die op een ipad kan worden gezet en weergegeven. )) Plaats een kopie van de bronbestanden van deze les op uw harde schijf als u dit nog niet hebt gedaan. U vindt de bestanden op de cd die is geleverd bij Adobe InDesign CS6 Classroom in a Book. Zie De bestanden van Classroom in a Book kopiëren in het hoofdstuk Aan de slag. 1 Om ervoor te zorgen dat de voorkeuren en standaardinstellingen van uw Adobe InDesign CS6-programma overeenkomen met de instellingen die in deze les worden gebruikt, verplaatst u het InDesign-voorkeurenbestand naar een andere map. Volg hierbij de procedure in Het voorkeurenbestand van InDesign opslaan en terugplaatsen in het hoofdstuk Aan de slag. )) Een folio is een verzameling digitale publicatieartikelen. De naam is afgeleid van de bestandsextensie.folio die voor dit type digitaal publicatiebestand wordt gebruikt. 2 Start Adobe InDesign CS6. Om te zorgen dat de deelvensters en menuopdrachten overeenkomen met de instellingen die in deze les worden gebruikt, kiest u Venster > Werkruimte > [Geavanceerd] en dan Venster > Werkruimte > Geavanceerd opnieuw instellen. 3 Als u het voltooide document wilt bekijken, opent u het bestand 17_End.indd in de map Lesson_17. 4 Blader door de pagina s van het voltooide document om het voorblad en de vier pagina s erna te bekijken.

4 ADOBE INDESIGN CS6 Classroom in a Book 5 5 Sluit het bestand 17_End.indd wanneer u het hebt bestudeerd. U kunt dit document ook open laten en als leidraad bij uw werk gebruiken. Een nieuwe digitale publicatie maken Omdat digitale publicaties op tablets worden weergegeven (een ipad in het geval van het voorbeelddocument waaraan u in deze les werkt) en interactieve elementen kan bevatten, zoals diavoorstellingen en pan-en-zoomillustraties die niet in drukwerk kunnen worden gebruikt, verschilt het maken van een digitaal publicatiedocument enigszins van het maken van een document voor drukwerk. Dat gezegd hebbende, kunt u wel alle functies voor typografie en paginalay-out gebruiken die in dit boek worden behandeld. Deze functies werken op dezelfde manier wanneer u een digitale publicatie maakt. Om te beginnen maakt u een nieuw digitaal publicatiedocument. 1 Kies Bestand > Nieuw > Document. 2 In het dialoogvenster Nieuw document kiest u Digitale publicatie in de vervolgkeuzelijst Intentie en ipad in het menu Paginaformaat. Geef ook de volgende opties op: typ 5 in het vak Aantal pagina s en haal het vinkje uit het selectievakje bij Primair tekstkader. Wijzig de andere instellingen niet en klik op OK. ) ) Wanneer u de Intentie van een document instelt op Digitale publicatie (of Web), wordt de optie Pagina s naast elkaar uitgeschakeld, wordt de standaardstand ingesteld op Liggend en worden de maateenheden gewijzigd in pixels.

5 6 LES 17 Een ipad-publicatie maken 3 Kies Venster > Werkruimte > Digitale publicatie. De deelvensterschikking is nu optimaal voor het werk dat u in deze les gaat doen en u hebt snel toegang tot de verschillende functies die u gaat gebruiken. 4 Kies Bestand > Opslaan als, geef het bestand de naam 17_Setup.indd, navigeer naar de map Lesson_17 en klik op Bewaar. Interactieve elementen toevoegen Interactieve elementen in een digitale publicatie zijn zaken als diavoorstellingen van meerdere afbeeldingen, hyperlinks, illustraties die een gebruiker kan pannen en waarop hij kan in- en uitzoomen, en films en geluiden. Zoals u een illustratiekader kunt bewerken door er een lijn, een speciaal effect als een slagschaduw of rotatie aan toe te voegen, kunt u ook het uiterlijk en de functie van interactieve elementen instellen. In deze les hoeft u niet een compleet nieuwe digitale publicatie te maken; u gaat namelijk werken aan een gedeeltelijk voltooide versie van een publicatie en de puntjes op de i zetten door verschillende interactieve elementen te maken. Een hyperlink maken Dankzij hyperlinks kunnen gebruikers springen naar andere locaties in hetzelfde document, naar andere documenten of naar websites. Een hyperlink bevat een brontekst (tekst, een tekstkader of een illustratiekader) en een bestemming, namelijk de URL, het bestand, het adres, het paginatekstanker of de gedeelde bestemming waar de hyperlink naartoe springt. Hierna maakt u een hyperlink naar een website met behulp van een leeg illustratiekader. 1 Kies Bestand > Openen en open 17_iPadGuidePartial in de map Lesson_17. 2 Kies Bestand > Opslaan als, geef het bestand de naam 17_iPadGuide.indd en sla het op in de map Lesson_17. 3 Selecteer het gereedschap Rechthoekkader ( ) en sleep een rechthoek over het logo D.I.Y. MEET op pagina 1. 4 Kies Venster > Interactief > Hyperlinks of klik op de tab Hyperlinks in de stapel gekoppelde deelvensters rechts in het scherm. 5 Kies Nieuwe hyperlink in het deelvenstermenu Hyperlinks. 6 Selecteer URL in de vervolgkeuzelijst Koppelen naar en typ een URL in het veld URL (in het voorbeelddocument wordt gebruikt). Deselecteer Gedeelde hyperlinkbestemming. Laat Onzichtbare rechthoek en Geen staan onder Vormgeving. Klik op OK.

6 ADOBE INDESIGN CS6 Classroom in a Book 7 )) In het deelvenster Folio Overlays kunt u interactiviteit toevoegen aan InDesign-lay-outs die zijn bedoeld om op tablets, zoals de ipad, te worden weergegeven. Deze interactiviteit kan panen-zoomillustraties, diavoorstellingen, video, audio en meer omvatten. )) In het deelvenster Folio Overlays kunt u het gedrag van een hyperlink veranderen. Als u Open In Folio kiest, wordt de opgegeven webpagina geopend zonder de digitale publicatie te verlaten. Als u Openen in apparaatbrowser kiest, wordt de webpagina geopend in een aparte webbrowsertoepassing op de tablet, bijvoorbeeld in Safari op een ipad. 7 Kies Venster > Folio Overlays of klik op de tab Folio Overlays in de stapel gekoppelde deelvensters rechts in het scherm, om het deelvenster Folio Overlays te openen. 8 Controleer of Openen in folio is gemarkeerd in het deelvenster Folio Overlays. Wanneer een gebruiker tikt op het hyperlinkgebied dat door het kader wordt gedefinieerd, wordt de webpagina weergegeven in een de viewer in plaats van een browser te openen. 9 Kies Bestand > Opslaan. Een film toevoegen Het toevoegen van een film aan een digitaal publicatiedocument is te vergelijken met het toevoegen van een foto of illustratie aan een document dat is bedoeld om te worden afgedrukt. Hierna importeert u een film in het document en gebruikt u het deelvenster Media om een illustratie te kiezen die u gaat gebruiken als de posterafbeelding voor de film. Daarna gebruikt u het deelvenster Folio Overlays om op te geven hoe de film moet worden afgespeeld. 1 Gebruik het gereedschap Selecteren ( ) om het lege rechthoekige illustratiekader rechtsboven in pagina 1 te selecteren.

7 8 LES 17 Een ipad-publicatie maken 2 Kies Bestand > Plaatsen en selecteer het videobestand Cycling.mp4 in de map Lesson_17/Links. Klik op Geselecteerd item verplaatsen in het dialoogvenster Plaatsen en klik op Openen. 3 Kies Venster > Interactief > Media, of klik op de tab Media in de stapel gekoppelde deelvensters rechts in het scherm. 4 Kies Afbeelding kiezen in de vervolgkeuzelijst Poster in het deelvenster Media. Selecteer Cyclist.jpg in de map Lesson_17/Links en klik op Open. )) Een posterafbeelding is de statische afbeelding die wordt weergegeven in het kader dat de geplaatste video bevat wanneer de video niet wordt afgespeeld. 5 Laat het filmobject geselecteerd en controleer of Automatisch afspelen en Op volledig scherm afspelen niet zijn gemarkeerd in het deelvenster Folio Overlays. De optie Controller tonen bij tikken moet wel zijn geselecteerd. 6 Kies Bestand > Opslaan. Een diavoorstelling maken Een diavoorstelling is een serie afbeeldingen die een voor een worden weergegeven wanneer een gebruiker op de knop Vorige en Volgende tikt. Het voorbeelddocument voor deze les bevat al de illustraties die u nodig hebt om een interactieve diavoorstelling te maken. U gaat deze illustraties organiseren in een stapel, zet ze om in een object met meerdere statussen en maakt dan knoppen waarmee de gebruiker door de dia s kan navigeren.

8 ADOBE INDESIGN CS6 9 Classroom in a Book 1 Gebruik het deelvenster Pagina s (Venster > Pagina s) om naar pagina 2 te navigeren of gebruik de toetsencombinatie Ctrl+J (Windows) of Command+J (Mac OS), typ 2 in het vak Pagina en klik op OK. 2 Selecteer met het gereedschap Selecteren ( ) de voorste van de zeven overlappende illustratiekaders. 3 Druk op Shift en selecteer dan de andere zes overlappende illustratiekaders. Laat de Shift-toets los wanneer u alle zeven kaders hebt geselecteerd. 4 Klik op de knop Linkerranden uitlijnen ( ) in het regelpaneel en klik dan op de knop Bovenranden uitlijnen ( ). 5 Controleer of de illustratiekaders nog zijn geselecteerd en kies Venster > Interactief > Objectstatussen of klik op de tab Objectstatussen in de stapel gekoppelde deelvensters rechts in het scherm om het deelvenster Objectstatussen weer te geven. Klik dan op de knop Selectie omzetten in object met meerdere statussen. Maak het deelvenster eventueel langer om de namen van alle objecten weer te geven. Onder: Illustratiekaders gecombineerd tot een object met meerdere statussen. Elke afbeelding wordt als een aparte status weergegeven in het deelvenster Objectstatussen 30 InDesignCS6-CiaB-17.indd :48

9 10 LES 17 Een ipad-publicatie maken 6 Typ Sea Slugs in het vak Objectnaam in het deelvenster Objectstatussen en druk dan op Enter of Return. Nu u een object met meerdere statussen hebt gemaakt, moet u gebruikers nog laten weten hoe ze door de afbeeldingen kunnen schuiven. 7 Selecteer met het gereedschap Selecteren de rode pijl links in de hoek van de pagina. 8 Kies Venster > Interactief > Knoppen en formulieren of klik op de tab Knoppen en formulieren in de stapel gekoppelde deelvensters rechts in het scherm om het deelvenster Knoppen en formulieren weer te geven. 9 Klik in het deelvenster Knoppen en formulieren op de knop Omzetten in knop onder in het deelvenster en typ Previous in het vak Naam. 10 Klik op de knop Nieuwe actie toevoegen aan geselecteerde gebeurtenis ( ) naast Acties en kies Ga naar vorige status. Nu gaat u opgeven dat de knop er iets anders uit moet komen te zien wanneer een gebruiker erop heeft getikt. 11 Controleer of de rode pijl nog is geselecteerd en klik op [Klikken] in het gedeelte Vormgeving van het deelvenster Knoppen en formulieren. Klik dan op de knop Slagschaduw ( ) in het regelpaneel. 12 Herhaal de stappen 7 11: selecteer de rode pijl rechts, zet deze om in een knop, geef hem de naam Next, pas de actie Ga naar volgende status (in plaats van de actie Ga naar vorige status, zoals in stap 10) toe en geef zijn [Klikken]-uiterlijk een slagschaduw. Gebruikers kunnen op de pijltoetsen tikken om van afbeelding naar afbeelding te gaan, maar u kunt het object met meerdere statussen ook zo configureren dat gebruikers over de afbeeldingen kunnen vegen om de dia s te bekijken. ) ) U kunt het deelvenster Folio Overlays niet alleen gebruiken om de knoppen Vorige en Volgende, waarmee door de afbeelding kan worden genavigeerd in een object met meerdere statussen, te maken, maar ook om een object met meerdere statussen te configureren zodat een gebruiker op de afbeelding kan tikken om de diavoorstelling automatisch af te spelen.

10 ADOBE INDESIGN CS6 11 Classroom in a Book 13 Selecteer met het gereedschap Selecteren het object met meerdere statussen dat u eerder hebt gemaakt. In het deelvenster Folio Overlays markeert u Veeggebaar om de afbeelding te wijzigen. 14 Kies Bestand > Opslaan. Een panorama maken Een panorama is een afbeelding die een beeld van 360 graden geeft van een scène. Voor een panorama zijn zes afbeeldingen nodig, die de zes binnenste zijden van een kubus vertegenwoordigen. Een gebruiker van een panorama kan de afbeelding in elke richting vegen om een volledig beeld van een scène te krijgen. 1 Gebruik het deelvenster Pagina s (Venster > Pagina s) om naar pagina 3 te navigeren, of gebruik de toetsencombinatie Ctrl+J (Windows) of Command+J (Mac OS), typ 3 in het vak Pagina en klik op OK. 2 Gebruik het gereedschap Selecteren ( ) en selecteer het lege illustratiekader links op de pagina. 3 Selecteer Panorama in het deelvenster Folio Overlays. 4 Klik op de knop Selecteer map met panoramabestanden ( ) en selecteer de map Lesson_17/Links/CourtyardPano. Klik op Open. De plaatsaanduiding van de rechthoek heeft de afmetingen van de panoramaafbeeldingen aangenomen, maar u moet het klikgebied kleiner maken omdat het anders niet op de pagina past. 30 InDesignCS6-CiaB-17.indd :48

11 12 LES 17 Een ipad-publicatie maken 5 Controleer links in het regelpaneel of het vierkantje linksboven van de Referentiepuntvinder is gemarkeerd. Typ 40% in het vak Percentage schaal X of Percentage schaal Y en druk dan op Enter of Return. Omdat de knop Schaalverhoudingen beperken is geselecteerd voor de vakken Percentage schaal X en Percentage schaal Y, wordt automatisch de een gewijzigd wanneer de ander verandert. 6 Kies Bestand > Opslaan. Een pan-en-zoomafbeelding maken U kunt een gedeelte van een illustratie in een rechthoekig kader weergeven en vervolgens het kader zodanig configureren dat een gebruiker de afbeelding kan pannen en inzoomen op de rechthoek. 1 Gebruik het deelvenster Pagina s (Venster > Pagina s) om naar pagina 4 te navigeren of de toetsencombinatie Ctrl+J (Windows) of Command+J (Mac OS), typ 4 in het vak Pagina en klik op OK. )) U kunt het beste JPEG-bestanden gebruiken wanneer u pan-en-zoomafbeeldingen gaat maken. Controleer of de afbeelding de exacte afmetingen heeft die u wilt gebruiken. Als u bijvoorbeeld wilt dat gebruikers een afbeelding van 1024 x 1024 pixels binnen een weergavegebied van 200 x 200 pixels kunnen pannen, maakt u een afbeelding van 1024 x 1024 pixels. 2 Gebruik het gereedschap Selecteren en selecteer het lege illustratiekader links op de pagina. 3 Kies Bestand > Plaatsen. 4 In het dialoogvenster Plaatsen selecteert u de afbeelding Lesson_17/Links/Park.jpg, markeert u Geselecteerd item vervangen en klikt u op Open. 5 Plaats de aanwijzer in de inhoudgrijper in het midden van illustratie en klik om de afbeelding te selecteren. U ziet dat de linker- en onderranden van de afbeelding buiten de kaderrand vallen, zodat een gebruiker horizontaal en verticaal kan pannen. 6 Dubbelkik in het illustratiekader om het kader in plaats van de afbeelding te selecteren. 7 Klik in het deelvenster Folio Overlays op Pannen en zoomen en markeer het keuzerondje Aan onder Pannen en zoomen.

12 ADOBE INDESIGN CS6 13 Classroom in a Book )) Om Pannen en zoomen of Alleen pannen uit een illustratiekader te verwijderen, selecteert u het kader en klikt u op Overlay wissen van geselecteerd pagina-item ( ) onder in het deelvenster Folio Overlays. 8 Kies Bestand > Opslaan. Een schuifbaar tekstkader maken Naast pan-en-zoomillustraties kunt u ook schuifbare kaders maken die gebruikers kunnen vegen om extra inhoud weer te geven. Stel dat u een lijst met evenementen hebt gemaakt die zo lang is dat hij niet in de daarvoor bestemde ruimte past. In plaats van de lijst op een andere pagina te vervolgen en de gebruiker te dwingen om door het document te navigeren, kunt u ook een schuifbaar kader maken dat een gebruiker kan vegen om de extra tekst te zien. In het voorbeelddocument staan de twee objecten al die u nodig hebt om een schuifbaar tekstkader te maken: een leeg illustratiekader dat fungeert als een containerkader en een tekstkader. )) Voor de beste resultaten moet u het containerkader iets breder maken dan het tekstkader, zodat er ruimte is om langs de rechterrand van het containerkader te vegen. Het tekstkader mag geen overlopende tekst bevatten. )) Als u voordat u Bewerken > Knippen kiest de tekstkaders over het lege illustratiekader positioneert zodat de linkerbovenhoeken van de kaders zijn uitgelijnd, onthoudt de opdracht Plakken in de positie van het tekstkader; u hoeft het dan niet meer opnieuw te positioneren nadat u Plakken in hebt gekozen. 30 InDesignCS6-CiaB-17.indd :48

13 14 LES 17 Een ipad-publicatie maken 1 Gebruik het gereedschap Selecteren om het tekstkader op het plakbord buiten de rechterrand van de pagina te selecteren. 2 Kies Bewerken > Knippen. 3 Selecteer het lege illustratiekader in de rechterbovenhoek van de pagina. 4 Kies Bewerken > Plakken in om het tekstkader in het illustratiekader te plakken. De opdracht Plakken in lijnt het midden van de twee kaders uit; om een schuifbaar kader te maken, moet u echter de linkerbovenhoeken van de kaders uitlijnen. 5 Selecteer het gereedschap Direct selecteren ( ) en plaats de aanwijzer in het tekstkader. U ziet dat de boven- en onderranden van het tekstkader zich buiten het containerkader bevinden, terwijl de linker- en rechterranden zich erbinnen bevinden. 6 Sleep het tekstkader omlaag en naar links tot de linkerbovenhoeken van de kaders uitgelijnd zijn. U ziet dat de dunne verticale streep van het containerkader buiten de rechterrand van het tekstkader valt. In dit gebied kan een gebruiker de tekst vegen zonder de weergave te belemmeren. 7 Gebruik het gereedschap Selecteren en selecteer het containerkader en klik dan op Schuifbaar frame in het deelvenster Folio Overlays. 8 Kies Verticaal in de vervolgkeuzelijst Schuifrichting.

14 ADOBE INDESIGN CS6 Classroom in a Book 15 9 Kies Bestand > Opslaan. Een webinhoudoverlay maken Met de webinhoudoverlay kunt u een webpagina weergeven binnen een weergavegebied. Gebruikers kunnen de inhoud van de webpagina in het weergavegebied zien in plaats van over te schakelen naar een browser, wat het geval kan zijn met op URL s gebaseerde hyperlinkoverlays. (De hyperlink die u eerder in deze les hebt gemaakt, was ingesteld om te openen in een interne viewer in plaats van in een browser.) Wanneer u een webinhoudoverlay maakt, kunt een URL of een lokaal HTML-bestand opgeven. Als u een lokaal HTML-bestand kiest, moet u het.html-bestand en alle bijbehorende bestanden en mappen, zoals afbeeldingen en scripts, in dezelfde map opslaan. 1 Gebruik het deelvenster Pagina s (Venster > Pagina s) om naar pagina 5 te navigeren, of gebruik de toetsencombinatie Ctrl+J (Windows) of Command+J (Mac OS), typ 5 in het vak Pagina en klik op OK. 2 Gebruik het gereedschap Selecteren om het grote illustratiekader met de fietsillustratie te selecteren. 3 Kies Webinhoud in het deelvenster Folio Overlays. 4 Typ een URL in het vak URL of bestand (in het voorbeelddocument wordt gebruikt). Markeer Automatisch afspelen en typ 5 in het vak Vertraging om de opgegeven webpagina automatisch 5 seconden nadat een viewer de pagina heeft geopend, weer te geven. Wijzig de andere instellingen niet.

15 16 LES 17 Een ipad-publicatie maken 5 Kies Bestand > Opslaan. Overlays voorvertonen en testen U kunt de interactieve elementen die u met behulp van het deelvenster Folio Overlays maakt niet voorvertonen in InDesign. Dat wil zeggen, u kunt ze zien en bewerken, maar u kunt er niet mee werken zoals een ipad-gebruiker dit kan. U kunt interactiviteit voorvertonen en testen met behulp van de toepassing Adobe Content Viewer. Hierna bekijkt u een voorvertoning van de pagina waaraan u net hebt gewerkt en test u, optioneel, enkele interactieve elementen die u hebt gemaakt. 1 Klik op Voorvertoning linksonder in het deelvenster Folio Overlays. Als het programma op uw computer is geïnstalleerd, wordt Adobe Content Viewer geopend en wordt de pagina weergegeven die momenteel in InDesign is geopend. Omdat Gebruikersinteractie toestaan was geselecteerd voor de webinhoudoverlay die u hebt gemaakt, zijn de hyperlinks op de webpagina functioneel en kunt u erop klikken om naar andere webpagina s te navigeren. 2 In Adobe Content Viewer kunt u naar de andere pagina s in de publicatie navigeren door te slepen. Sleep bijvoorbeeld de pagina omlaag om pagina 4 weer te geven. Als u wilt, kunt u ook de andere interactieve elementen testen die u eerder in deze les hebt gemaakt. 3 Wanneer u klaar bent, sluit u Adobe Content Viewer en keert u terug naar InDesign. Een alternatieve lay-out maken en vloeiende lay-outregels toepassen Op een tablet kan een pagina staand of liggend worden weergegeven. Met een nieuwe functie in InDesign CS6 kunt u alternatieve lay-outs maken in hetzelfde InDesigndocument.

16 ADOBE INDESIGN CS6 Classroom in a Book 17 De functie Alternatieve layout maakt een kopie van de inhoud van de bestaande layout en plaatst deze op nieuwe pagina s met een alternatief paginaformaat. Dankzij de mogelijkheid om in één InDesign-document zowel de staande als liggende lay-outs voor een tablettoepassing op te nemen, is het ontwerpen voor tablets eenvoudiger en zijn tekst, gekoppelde afbeeldingen en interactiviteit consistent in meerdere lay-outs. Alternatieve lay-outs zijn bedoeld om het designproces te versnellen, maar de meeste lay-outs moet u nog wel handmatig aanpassen. Hierna maakt u een alternatieve verticale lay-out en wijst u een regel voor vloeiende pagina s toe om te bepalen hoe de objecten op een pagina in de alternatieve lay-out worden aangepast. U gaat dan de lay-out van een van de pagina s in de alternatieve layout aanpassen, zodat deze past bij de gewijzigde stand. 1 Gebruik het deelvenster Pagina s (Venster > Pagina s) om naar pagina 2 te navigeren, of gebruik de toetsencombinatie Ctrl+J (Windows) of Command+J (Mac OS), typ 2 in het vak Pagina en klik op OK. 2 Als het deelvenster Pagina s nog niet geopend is, kiest u Venster > Pagina s of klikt u op de tab Pagina s om het te openen. 3 Kies Alternatieve layout maken in het deelvenstermenu Pagina s. 4 In het dialoogvenster Alternatieve layout maken kiest u Opnieuw centreren in de vervolgkeuzelijst Regel voor vloeiende pagina. Wijzig de andere instellingen niet. U ziet dat de nieuwe lay-out de naam ipad V (staand) heeft gekregen en dat ipad H, de lay-out waaraan u werkt, de bron is. Klik op OK om het dialoogvenster te sluiten. ) ) U kunt aan afzonderlijke pagina s niet alleen globale regels voor vloeiende lay-outs toewijzen wanneer u een alternatieve lay-out maakt, maar ook een van de vier regels voor vloeiende lay-outs (Opnieuw centreren, Schalen, Op object gebaseerd of Op hulplijn gebaseerd). Verder kunt u op object gebaseerde beperkingen toewijzen aan afzonderlijke objecten. U kunt bijvoorbeeld een object vastpinnen aan de rand van een pagina.

17 18 LES 17 Een ipad-publicatie maken 5 Bestudeer hoe de pagina s van de nieuwe lay-out in het deelvenster worden weergegeven. Versleep, indien nodig, de horizontale balk die de stramienpaginapictogrammen van de documentpaginapictogrammen scheidt, zodat u het stramienpaginapictogram B- Master ipad V kunt zien. Deze stramienpagina werd gemaakt toen u een alternatieve lay-out maakte. U brengt een wijziging aan in de stramienpagina B-Master ipad V, waarna u pagina 2 in de alternatieve lay-out bewerkt door de positie van de objecten op de pagina aan te passen. 6 Dubbelklik op het stramienpaginapictogram B-Master ipad V in het deelvenster Pagina s om het weer te geven en kies Weergave > Pagina in venster passen. 7 Gebruik het gereedschap Selecteren ( ) om het formaat van het groene kader aan te passen, zodat de randen ervan uitlijnen met de randen van de pagina. 8 Dubbelklik op pagina 2 van de lay-out ipad V in het deelvenster Pagina s om deze weer te geven. U ziet dat de pagina alle objecten in de bronlay-out bevat en dat de objecten niet gewijzigd zijn. 9 Gebruik het gereedschap Selecteren om de objecten zo op de pagina te positioneren dat de pagina overeenkomt met de afbeelding hierna. Het tekstkader met de kop Sea Slugs is het enige object waarvan het formaat moet worden aangepast. In plaats van de objecten op de overige pagina s aan te passen, gaat u verder door een document te openen waarin deze wijzigingen al zijn doorgevoerd en voltooit u de les door een.folio-bestand te maken en voor te vertonen.

18 ADOBE INDESIGN CS6 Classroom in a Book Kies Bestand > Opslaan. Een.folio-bestand maken en voorvertonen Om met Adobe Digital Publishing Suite een document voor te bereiden op publicatie, moet u een.folio-bestand maken. Met Adobe Content Viewer kunt u uw.folio-bestand bekijken op uw computer of tablet. U kunt het bestand delen met collega s of cliënten die Adobe Content Viewer hebben. 1 Kies Bestand > Openen en open het InDesign-document 17_iPadGuideComplete. indd in de map Lesson_17. 2 Kies Venster > Folio Builder of klik op de tab Folio Builder in de stapel gekoppelde deelvensters. )) In het deelvenster Folio Builder kunt u zich aanmelden bij Adobe Digital Publishing Suite of kunt u zich opgeven voor een account en toegang tot Digital Publishing Suite. U hoeft dit niet te doen voor deze les, aangezien u een lokale folio maakt. 3 Kies Nieuw in het deelvenstermenu Folio Builder of klik op de knop Nieuw onder in het deelvenster Folio Builder.

19 20 LES 17 Een ipad-publicatie maken 4 Typ City Guide in het veld Folionaam in het dialoogvenster Nieuwe folio. Controleer of het pictogram Folio staand en liggend is gemarkeerd voor Stand en klik op OK om het dialoogvenster te sluiten. Wanneer u op OK klikt, wordt het deelvenster Folio Builder geopend op het Artikelen-niveau. In een artikel staan de pagina s die u in InDesign hebt gemaakt. 5 Klik op de knop Toevoegen onder in het deelvenster Folio Builder om het huidige document toe te voegen. 6 Typ Guide in het veld Naam van artikel in het dialoogvenster Nieuw artikel. Wijzig de andere instellingen niet en klik op OK om het dialoogvenster te sluiten.

20 ADOBE INDESIGN CS6 Classroom in a Book 21 7 Om het document te bekijken, klikt u op de knop Voorvertoning onder in het deelvenster Folio Builder. Het document wordt staand weergegeven in Adobe Content Viewer. Met de pijltoetsen Omhoog en Omlaag kunt u navigeren tussen pagina s, zodat u alle interactieve elementen kunt testen. Kies Weergave > Staand om de verticale lay-out weer te geven. Wanneer u het document hebt bestudeerd, sluit u Adobe Content Viewer en keert u terug naar InDesign. 8 Kies Bestand > Opslaan. Gefeliciteerd! U hebt een ipad-publicatie gemaakt met interactiviteit en horizontale en verticale lay-outs. En nu zelf aan de slag Voor extra oefening kunt u nog enkele alternatieve lay-outs maken en experimenteren met de regels voor vloeiende lay-outs die u in deze les niet hebt gebruikt. 1 Open het document 17_iPadGuide.indd waaraan u in deze les hebt gewerkt en navigeer naar pagina 1 van de lay-out ipad H. Kies Weergave > Pagina in venster passen. 2 Kies Alternatieve layout maken in het deelvenstermenu Pagina s. 3 Typ ipad V#2 in het veld Naam in het dialoogvenster Alternatieve layout maken, kies Schalen in de vervolgkeuzelijst Regel voor vloeiende pagina en klik op OK.

21 22 LES 17 Een ipad-publicatie maken 4 Vergroot het deelvenster Pagina s, zodat u alle paginapictogrammen voor de drie lay-outs in het document kunt zien. Dubbelklik op pagina 1 van de lay-out ipad V #2 om deze weer te geven en kies dan Venster > Schikken > Venster splitsen. )) Houd rekening met het volgende wanneer u regels voor vloeiende lay-outs gaat aanpassen: Schalen werkt het beste wanneer u een pagina aanpast voor een lay-out die dezelfde beeldverhouding en afdrukstand heeft. Opnieuw centreren is geschikt wanneer u inhoud aanpast voor een vergelijkbaar apparaat en een afdrukstand met een groter formaat. Op hulplijn gebaseerd is nuttig voor eenvoudigere pagina s waarop voornamelijk tekst en een paar afbeeldingen staan. Met Op object gebaseerd kunt u aangeven hoe elk object wordt aangepast voor de nieuwe pagina. 5 Dubbelklik op pagina 1 van de lay-out ipad V om deze in het linkervenster weer te geven. Bestudeer de verschillen tussen de pagina links (de lay-out ipad V) die is gemaakt met behulp van de regel voor vloeiende lay-out Opnieuw centreren) en de pagina rechts, die is gemaakt met behulp van de regel Schalen. Alle objecten in de lay-out ipad V hebben hun oorspronkelijk formaat behouden in de alternatieve lay-out; alle objecten in de lay-out ipad V #2 zijn kleiner gemaakt, zodat de hele pagina in de afmetingen van de alternatieve lay-out past. 6 Kies Venster > Schikken > Venster splitsen ongedaan maken. 7 Dubbelklik in het deelvenster Pagina s op pagina 1 van de lay-out ipad H om deze weer te geven. Maak een andere alternatieve lay-out en noem deze ipad V #3, maar kies nu Op hulplijn gebaseerd in de vervolgkeuzelijst Regel voor vloeiende layout in het dialoogvenster Alternatieve layout maken. Vergelijk de pagina s van de drie verschillende lay-outs en bestudeer hoe de gekozen regel voor vloeiende lay-out de resulterende lay-outs heeft beïnvloed. 8 Maak een andere alternatieve lay-out en noem deze ipad V #4. Kies Op object gebaseerd in de vervolgkeuzelijst Regel voor vloeiende layout. Vergelijk ook nu de pagina s van de alternatieve lay-outs om te zien welke invloed de regels voor vloeiende lay-outs op de resulterende lay-outs hebben. 9 Sluit het document zonder de wijzigingen op te slaan. U hebt in deze les nog geen overlay van het type afbeeldingsreeks gemaakt. Een afbeeldingsreeks is vergelijkbaar met een object met meerdere statussen, omdat deze een gebruiker ook een reeks afbeeldingen laat zien. Wanneer u een afbeeldingsreeks maakt, kunt u de reeks zo configureren dat hij wordt afgespeeld wanneer de gebruiker over de afbeelding veegt of zo dat hij automatisch wordt afgespeeld wanneer de gebruiker op de afbeelding tikt.

Help gebruiken. U kunt de on line Help als volgt afsluiten: Kies Bestand > Sluiten. Help gebruiken Inhoud Index Vorige 1. Adobe Acrobat Reader Help

Help gebruiken. U kunt de on line Help als volgt afsluiten: Kies Bestand > Sluiten. Help gebruiken Inhoud Index Vorige 1. Adobe Acrobat Reader Help Help gebruiken Help gebruiken Inhoud Index Vorige 1 Help gebruiken On line Help gebruiken Adobe Acrobat Reader 5.1 bevat een volledige documentatie in een toegankelijk, op PDF-gebaseerd Help-systeem. Het

Nadere informatie

Help gebruiken. Help gebruiken Inhoud Index Vorige 1

Help gebruiken. Help gebruiken Inhoud Index Vorige 1 Help gebruiken Help gebruiken Inhoud Index Vorige 1 Help gebruiken On line Help gebruiken De Adobe Acrobat Reader-toepassing bevat een volledige documentatie in een toegankelijk, op PDF-gebaseerd Help-systeem.

Nadere informatie

Inhoud. In Xcelsius 2008 werken...15

Inhoud. In Xcelsius 2008 werken...15 2009-11-24 Copyright 2009 SAP AG. Alle rechten voorbehouden. Alle rechten voorbehouden. SAP, R/3, SAP NetWeaver, Duet, PartnerEdge, ByDesign, SAP Business ByDesign en andere producten en services van SAP

Nadere informatie

ADOBE PREMIERE ELEMENTS. Help en zelfstudies

ADOBE PREMIERE ELEMENTS. Help en zelfstudies ADOBE PREMIERE ELEMENTS Help en zelfstudies Nieuw Nieuw in Adobe Premiere Elements 13 Adobe Premiere Elements 13 is verbeterd en heeft nieuwe functies waarmee u snel en gemakkelijk geweldige films kunt

Nadere informatie

Handleiding Communicate By Choice versie 1.4

Handleiding Communicate By Choice versie 1.4 1 Noteer hier uw registratiecode 2 Voorwoord Van harte gefeliciteerd met de aanschaf van dit Widgit product! Onze software is uitvoerig getest op verschillende systemen. Mocht u problemen ondervinden met

Nadere informatie

Numbers '09 Gebruikershandleiding

Numbers '09 Gebruikershandleiding Numbers '09 Gebruikershandleiding KKApple Inc. Copyright 2011 Apple Inc. Alle rechten voorbehouden. Volgens de auteursrechtelijke bepalingen mag deze handleiding niet zonder schriftelijke toestemming van

Nadere informatie

Handleiding voor Profotonet Album Designer Software 3.1.2

Handleiding voor Profotonet Album Designer Software 3.1.2 Handleiding voor Profotonet Album Designer Software 3.1.2 Copyright 2010 profotonet. Alle rechten voorbehouden. Profotonet Rietbaan 17 2908 LP Capelle aan den IJssel E-mail: info@profotonet.nl Telefoon:

Nadere informatie

Keynote '09 Gebruikershandleiding

Keynote '09 Gebruikershandleiding Keynote '09 Gebruikershandleiding KKApple Inc. Copyright 2011 Apple Inc. Alle rechten voorbehouden. Het Apple logo is een handelsmerk van Apple Inc., dat is gedeponeerd in de Verenigde Staten en andere

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inhoudsopgave

Inhoudsopgave. Inhoudsopgave Inhoudsopgave Inhoudsopgave Inleiding... 3 Leesaanwijzingen... 3 Opmerkingen bij het oefenproject... 4 EPLAN starten... 6 De gebruikersinterface van EPLAN leren kennen... 8 Wat u vooraf moet weten... 9

Nadere informatie

WORKSHOP POWERPOINT 2003

WORKSHOP POWERPOINT 2003 Reader 42 WORKSHOP POWERPOINT 2003 Nov 2009 Mediatheek Moller Tilburg 2 Inhoudsopgave 1 Inleiding 4 1.1 Algemene doelstelling.. 4 1.2 Specifieke doelen.. 4 1.3 Werkwijze. 4 1.4 Middelen 4 1.5 Evaluatie

Nadere informatie

Versie 8.6.2 GEBRUIKERSHANDLEIDING

Versie 8.6.2 GEBRUIKERSHANDLEIDING Versie 8.6.2 GEBRUIKERSHANDLEIDING Copyright 1981-2015 Netop Business Solutions A/S. All Rights Reserved. Portions used under license from third parties. Please send any comments to: Netop Business Solutions

Nadere informatie

Foxit PhantomPDF Business for HP Gebruikershandleiding Copyright 2014 Foxit Corporation. Alle rechten voorbehouden.

Foxit PhantomPDF Business for HP Gebruikershandleiding Copyright 2014 Foxit Corporation. Alle rechten voorbehouden. Copyright 2014 Foxit Corporation. Alle rechten voorbehouden. Geen enkel deel van dit document mag worden gereproduceerd, overgezet, verspreid of op enige wijze opgeslagen zonder voorafgaande schriftelijke

Nadere informatie

Handleiding voor Pinnacle Studio 18

Handleiding voor Pinnacle Studio 18 Handleiding voor Pinnacle Studio 18 Inclusief Pinnacle Studio Plus en Pinnacle Studio Ultimate Inhoud Voordat u begint................................. 1 Afkortingen en conventies...............................

Nadere informatie

Copyright 1994-2010 QlikTech International Zweden. Onder internationale copyrightwetgeving is het niet toegestaan de documentatie of software geheel

Copyright 1994-2010 QlikTech International Zweden. Onder internationale copyrightwetgeving is het niet toegestaan de documentatie of software geheel Zelfstudie Versie 10 voor Microsoft Windows Eerste editie, Lund, Zweden, september 2010 Samengesteld door QlikTech International AB: KHN, JNN, MSJ, JHS Copyright 1994-2010 QlikTech International Zweden.

Nadere informatie

Handleiding ClaroRead

Handleiding ClaroRead Handleiding ClaroRead Welkom bij ClaroRead Welkom bij ClaroRead. ClaroRead is speciaal ontwikkeld om het werken met de computer te vereenvoudigen. De volledige integratie met Microsoft Word helpt u bij

Nadere informatie

SCMS - Smart Content Management System

SCMS - Smart Content Management System Online websites bouwen & beheren met SCMS Smart Content Management System & website builder Inhoud: Hoofdstuk 1: Inleiding, wat is SCMS?... 4 Hoofdstuk 2: Inloggen SCMS... 5 Hoofdstuk 3: Control Panel...

Nadere informatie

Gebruikershandleiding voor avast! BackUp voor Windows

Gebruikershandleiding voor avast! BackUp voor Windows Gebruikershandleiding voor avast! BackUp voor Windows Inhoud Hoofdstuk 1: Overzicht van avast! BackUp...5 Hoofdstuk 2: avast! BackUp installeren...7 avast! BackUp downloaden...7 De avast! BackUp-client

Nadere informatie

Activboard, activ Primary Handleiding & digibord-links

Activboard, activ Primary Handleiding & digibord-links Edumaat Tel: 079 360 37 18 Sloepkade 37 06 1343 55 86 2725EX, Zoetermeer Mail: info@edumaat.nl Activboard, activ Primary Handleiding & digibord-links LET OP: Deze handleiding bevat verwijzingen naar opdrachten

Nadere informatie

FileMaker Go 14. Ontwikkelaarsgids

FileMaker Go 14. Ontwikkelaarsgids FileMaker Go 14 Ontwikkelaarsgids 2011-2015 FileMaker, Inc. Alle rechten voorbehouden. FileMaker, Inc. 5201 Patrick Henry Drive Santa Clara, California 95054, VS FileMaker en FileMaker Go zijn handelsmerken

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Solcon secure webmail

Gebruikershandleiding Solcon secure webmail Gebruikershandleiding Solcon secure webmail Quickstart Ontdek Solcon secure webmail in vijf eenvoudige stappen: 1. Start uw computer op. 2. Open de internetbrowser, bijvoorbeeld Internet Explorer. 3. Typ

Nadere informatie

Vodafone PC Backup User Guide Version 1.16

Vodafone PC Backup User Guide Version 1.16 Vodafone PC Backup User Guide Version 1.16 Inhoud Hoofdstuk 1: Overzicht...5 Hoofdstuk 2: Vodafone PC Backup installeren...7 De {{product_name}}-client downloaden...7 De Vodafone PC Backup-client installeren...8

Nadere informatie

Papierloos vergaderen met NotuBox Handleiding versie 24 februari 2015 Versie 3.3 van de applicatie voor ios

Papierloos vergaderen met NotuBox Handleiding versie 24 februari 2015 Versie 3.3 van de applicatie voor ios Papierloos vergaderen met NotuBox Handleiding versie 24 februari 2015 Versie 3.3 van de applicatie voor ios NotuBiz Trias III K.P. v.d. Mandelelaan 110 3062 MB Rotterdam Telefoon: 010-789 09 90 E-mail:

Nadere informatie

ADOBE PREMIERE ELEMENTS 10 gebruiken

ADOBE PREMIERE ELEMENTS 10 gebruiken ADOBE PREMIERE ELEMENTS 10 gebruiken Juridische kennisgevingen Juridische kennisgevingen Ga naar http://help.adobe.com/nl_nl/legalnotices/index.html om de juridische kennisgevingen te lezen. iii Inhoud

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE... 2 1 WORD-OMGEVING... 9

INHOUDSOPGAVE... 2 1 WORD-OMGEVING... 9 29/11/2010 INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE... 2 1 WORD-OMGEVING... 9 1.1 INLEIDING...9 1.2 WORD OPSTARTEN...9 1.3 GEBRUIKERSINTERFACE... 11 1.3.1 Titelbalk... 11 1.3.2 Het Lint... 12 1.3.3 Tabblad Bestand...

Nadere informatie

Handleiding. PrintShop Mail Professionele Mailing-Software voor Apple Macintosh

Handleiding. PrintShop Mail Professionele Mailing-Software voor Apple Macintosh Handleiding PrintShop Mail Professionele Mailing-Software voor Apple Macintosh I PrintShop Mail is een Software-Product van: Atlas Software BV Daltonstraat 42-44 3846 BX Harderwijk Tel. +31 (0)341-426700

Nadere informatie

Tekstverwerking met Word 2010. Lerarenopleiding KATHO, Campus Tielt

Tekstverwerking met Word 2010. Lerarenopleiding KATHO, Campus Tielt Tekstverwerking met Word 2010 Lerarenopleiding KATHO, Campus Tielt Koen Pauwels KATHO 7/1/2010 Microsoft Office 2010 - Word - Inleiding Met Microsoft Word 2010 kan je "gemakkelijk" professioneel ogende

Nadere informatie

Novell Vibe-invoegtoepassing

Novell Vibe-invoegtoepassing Novell Vibe-invoegtoepassing 5 juni 2012 Novell Snel aan de slag Met behulp van de Novell Vibe-invoegtoepassing voor Microsoft Office kunt u werken met documenten op de Vibe-site zonder dat u Microsoft

Nadere informatie

Nitro Reader 3 Gebruikershandleiding

Nitro Reader 3 Gebruikershandleiding Nitro Reader 3 Gebruikershandleiding In deze Gebruikershandleiding Welkom bij Nitro Reader 3 1 Het gebruik van deze handleiding 1 Snel de juiste informatie opzoeken 1 Zoeken op trefwoorden: 1 Online deelnemen

Nadere informatie

Dreamweaver. Een handleiding Linda Pieke

Dreamweaver. Een handleiding Linda Pieke Dreamweaver Een handleiding Linda Pieke Inhoud Mappen structuur Het aanmaken van een website Rondleiding Dreamweaver Pagina Eigenschappen (opmaken van de pagina) Titel van de pagina & pagina opslaan Titel

Nadere informatie

FileMaker Pro 12. Zelfstudie

FileMaker Pro 12. Zelfstudie FileMaker Pro 12 Zelfstudie 2007 2012 FileMaker, Inc. Alle rechten voorbehouden. FileMaker, Inc. 5201 Patrick Henry Drive Santa Clara, California 95054, VS FileMaker en Bento zijn handelsmerken van FileMaker,

Nadere informatie