Met de digitale publicatiefuncties van InDesign CS6 kunt u digitale tijdschriften, kranten en catalogi met aantrekkelijke elementen, zoals objecten

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Met de digitale publicatiefuncties van InDesign CS6 kunt u digitale tijdschriften, kranten en catalogi met aantrekkelijke elementen, zoals objecten"

Transcriptie

1 Met de digitale publicatiefuncties van InDesign CS6 kunt u digitale tijdschriften, kranten en catalogi met aantrekkelijke elementen, zoals objecten die 360 graden gedraaid kunnen worden en panorama s, maken en voorvertonen. Deze publicaties kunnen worden weergegeven op diverse verschillende tablets. 30 InDesignCS6-CiaB-17.indd :48

2 17 Een ipad-publicatie maken Lesoverzicht In deze bonusles leert u het volgende: een nieuw digitaal publicatiedocument maken; interactieve elementen toevoegen, zoals hyperlinks, films, panorama s en pan-en-zoomillustraties; interactiviteit voorvertonen; een alternatieve lay-out maken; een folie maken en voorvertonen. Deze les duurt ongeveer 60 minuten.

3 4 LES 17 Een ipad-publicatie maken Aan de slag In deze les maakt u een nieuw digitaal publicatiedocument. Nadat u het nieuwe document hebt ingesteld, opent u een gedeeltelijk voltooide versie van de publicatie en voegt u verschillende interactieve elementen toe. Vervolgens bewaart en bekijkt u een folio die op een ipad kan worden gezet en weergegeven. )) Plaats een kopie van de bronbestanden van deze les op uw harde schijf als u dit nog niet hebt gedaan. U vindt de bestanden op de cd die is geleverd bij Adobe InDesign CS6 Classroom in a Book. Zie De bestanden van Classroom in a Book kopiëren in het hoofdstuk Aan de slag. 1 Om ervoor te zorgen dat de voorkeuren en standaardinstellingen van uw Adobe InDesign CS6-programma overeenkomen met de instellingen die in deze les worden gebruikt, verplaatst u het InDesign-voorkeurenbestand naar een andere map. Volg hierbij de procedure in Het voorkeurenbestand van InDesign opslaan en terugplaatsen in het hoofdstuk Aan de slag. )) Een folio is een verzameling digitale publicatieartikelen. De naam is afgeleid van de bestandsextensie.folio die voor dit type digitaal publicatiebestand wordt gebruikt. 2 Start Adobe InDesign CS6. Om te zorgen dat de deelvensters en menuopdrachten overeenkomen met de instellingen die in deze les worden gebruikt, kiest u Venster > Werkruimte > [Geavanceerd] en dan Venster > Werkruimte > Geavanceerd opnieuw instellen. 3 Als u het voltooide document wilt bekijken, opent u het bestand 17_End.indd in de map Lesson_17. 4 Blader door de pagina s van het voltooide document om het voorblad en de vier pagina s erna te bekijken.

4 ADOBE INDESIGN CS6 Classroom in a Book 5 5 Sluit het bestand 17_End.indd wanneer u het hebt bestudeerd. U kunt dit document ook open laten en als leidraad bij uw werk gebruiken. Een nieuwe digitale publicatie maken Omdat digitale publicaties op tablets worden weergegeven (een ipad in het geval van het voorbeelddocument waaraan u in deze les werkt) en interactieve elementen kan bevatten, zoals diavoorstellingen en pan-en-zoomillustraties die niet in drukwerk kunnen worden gebruikt, verschilt het maken van een digitaal publicatiedocument enigszins van het maken van een document voor drukwerk. Dat gezegd hebbende, kunt u wel alle functies voor typografie en paginalay-out gebruiken die in dit boek worden behandeld. Deze functies werken op dezelfde manier wanneer u een digitale publicatie maakt. Om te beginnen maakt u een nieuw digitaal publicatiedocument. 1 Kies Bestand > Nieuw > Document. 2 In het dialoogvenster Nieuw document kiest u Digitale publicatie in de vervolgkeuzelijst Intentie en ipad in het menu Paginaformaat. Geef ook de volgende opties op: typ 5 in het vak Aantal pagina s en haal het vinkje uit het selectievakje bij Primair tekstkader. Wijzig de andere instellingen niet en klik op OK. ) ) Wanneer u de Intentie van een document instelt op Digitale publicatie (of Web), wordt de optie Pagina s naast elkaar uitgeschakeld, wordt de standaardstand ingesteld op Liggend en worden de maateenheden gewijzigd in pixels.

5 6 LES 17 Een ipad-publicatie maken 3 Kies Venster > Werkruimte > Digitale publicatie. De deelvensterschikking is nu optimaal voor het werk dat u in deze les gaat doen en u hebt snel toegang tot de verschillende functies die u gaat gebruiken. 4 Kies Bestand > Opslaan als, geef het bestand de naam 17_Setup.indd, navigeer naar de map Lesson_17 en klik op Bewaar. Interactieve elementen toevoegen Interactieve elementen in een digitale publicatie zijn zaken als diavoorstellingen van meerdere afbeeldingen, hyperlinks, illustraties die een gebruiker kan pannen en waarop hij kan in- en uitzoomen, en films en geluiden. Zoals u een illustratiekader kunt bewerken door er een lijn, een speciaal effect als een slagschaduw of rotatie aan toe te voegen, kunt u ook het uiterlijk en de functie van interactieve elementen instellen. In deze les hoeft u niet een compleet nieuwe digitale publicatie te maken; u gaat namelijk werken aan een gedeeltelijk voltooide versie van een publicatie en de puntjes op de i zetten door verschillende interactieve elementen te maken. Een hyperlink maken Dankzij hyperlinks kunnen gebruikers springen naar andere locaties in hetzelfde document, naar andere documenten of naar websites. Een hyperlink bevat een brontekst (tekst, een tekstkader of een illustratiekader) en een bestemming, namelijk de URL, het bestand, het adres, het paginatekstanker of de gedeelde bestemming waar de hyperlink naartoe springt. Hierna maakt u een hyperlink naar een website met behulp van een leeg illustratiekader. 1 Kies Bestand > Openen en open 17_iPadGuidePartial in de map Lesson_17. 2 Kies Bestand > Opslaan als, geef het bestand de naam 17_iPadGuide.indd en sla het op in de map Lesson_17. 3 Selecteer het gereedschap Rechthoekkader ( ) en sleep een rechthoek over het logo D.I.Y. MEET op pagina 1. 4 Kies Venster > Interactief > Hyperlinks of klik op de tab Hyperlinks in de stapel gekoppelde deelvensters rechts in het scherm. 5 Kies Nieuwe hyperlink in het deelvenstermenu Hyperlinks. 6 Selecteer URL in de vervolgkeuzelijst Koppelen naar en typ een URL in het veld URL (in het voorbeelddocument wordt gebruikt). Deselecteer Gedeelde hyperlinkbestemming. Laat Onzichtbare rechthoek en Geen staan onder Vormgeving. Klik op OK.

6 ADOBE INDESIGN CS6 Classroom in a Book 7 )) In het deelvenster Folio Overlays kunt u interactiviteit toevoegen aan InDesign-lay-outs die zijn bedoeld om op tablets, zoals de ipad, te worden weergegeven. Deze interactiviteit kan panen-zoomillustraties, diavoorstellingen, video, audio en meer omvatten. )) In het deelvenster Folio Overlays kunt u het gedrag van een hyperlink veranderen. Als u Open In Folio kiest, wordt de opgegeven webpagina geopend zonder de digitale publicatie te verlaten. Als u Openen in apparaatbrowser kiest, wordt de webpagina geopend in een aparte webbrowsertoepassing op de tablet, bijvoorbeeld in Safari op een ipad. 7 Kies Venster > Folio Overlays of klik op de tab Folio Overlays in de stapel gekoppelde deelvensters rechts in het scherm, om het deelvenster Folio Overlays te openen. 8 Controleer of Openen in folio is gemarkeerd in het deelvenster Folio Overlays. Wanneer een gebruiker tikt op het hyperlinkgebied dat door het kader wordt gedefinieerd, wordt de webpagina weergegeven in een de viewer in plaats van een browser te openen. 9 Kies Bestand > Opslaan. Een film toevoegen Het toevoegen van een film aan een digitaal publicatiedocument is te vergelijken met het toevoegen van een foto of illustratie aan een document dat is bedoeld om te worden afgedrukt. Hierna importeert u een film in het document en gebruikt u het deelvenster Media om een illustratie te kiezen die u gaat gebruiken als de posterafbeelding voor de film. Daarna gebruikt u het deelvenster Folio Overlays om op te geven hoe de film moet worden afgespeeld. 1 Gebruik het gereedschap Selecteren ( ) om het lege rechthoekige illustratiekader rechtsboven in pagina 1 te selecteren.

7 8 LES 17 Een ipad-publicatie maken 2 Kies Bestand > Plaatsen en selecteer het videobestand Cycling.mp4 in de map Lesson_17/Links. Klik op Geselecteerd item verplaatsen in het dialoogvenster Plaatsen en klik op Openen. 3 Kies Venster > Interactief > Media, of klik op de tab Media in de stapel gekoppelde deelvensters rechts in het scherm. 4 Kies Afbeelding kiezen in de vervolgkeuzelijst Poster in het deelvenster Media. Selecteer Cyclist.jpg in de map Lesson_17/Links en klik op Open. )) Een posterafbeelding is de statische afbeelding die wordt weergegeven in het kader dat de geplaatste video bevat wanneer de video niet wordt afgespeeld. 5 Laat het filmobject geselecteerd en controleer of Automatisch afspelen en Op volledig scherm afspelen niet zijn gemarkeerd in het deelvenster Folio Overlays. De optie Controller tonen bij tikken moet wel zijn geselecteerd. 6 Kies Bestand > Opslaan. Een diavoorstelling maken Een diavoorstelling is een serie afbeeldingen die een voor een worden weergegeven wanneer een gebruiker op de knop Vorige en Volgende tikt. Het voorbeelddocument voor deze les bevat al de illustraties die u nodig hebt om een interactieve diavoorstelling te maken. U gaat deze illustraties organiseren in een stapel, zet ze om in een object met meerdere statussen en maakt dan knoppen waarmee de gebruiker door de dia s kan navigeren.

8 ADOBE INDESIGN CS6 9 Classroom in a Book 1 Gebruik het deelvenster Pagina s (Venster > Pagina s) om naar pagina 2 te navigeren of gebruik de toetsencombinatie Ctrl+J (Windows) of Command+J (Mac OS), typ 2 in het vak Pagina en klik op OK. 2 Selecteer met het gereedschap Selecteren ( ) de voorste van de zeven overlappende illustratiekaders. 3 Druk op Shift en selecteer dan de andere zes overlappende illustratiekaders. Laat de Shift-toets los wanneer u alle zeven kaders hebt geselecteerd. 4 Klik op de knop Linkerranden uitlijnen ( ) in het regelpaneel en klik dan op de knop Bovenranden uitlijnen ( ). 5 Controleer of de illustratiekaders nog zijn geselecteerd en kies Venster > Interactief > Objectstatussen of klik op de tab Objectstatussen in de stapel gekoppelde deelvensters rechts in het scherm om het deelvenster Objectstatussen weer te geven. Klik dan op de knop Selectie omzetten in object met meerdere statussen. Maak het deelvenster eventueel langer om de namen van alle objecten weer te geven. Onder: Illustratiekaders gecombineerd tot een object met meerdere statussen. Elke afbeelding wordt als een aparte status weergegeven in het deelvenster Objectstatussen 30 InDesignCS6-CiaB-17.indd :48

9 10 LES 17 Een ipad-publicatie maken 6 Typ Sea Slugs in het vak Objectnaam in het deelvenster Objectstatussen en druk dan op Enter of Return. Nu u een object met meerdere statussen hebt gemaakt, moet u gebruikers nog laten weten hoe ze door de afbeeldingen kunnen schuiven. 7 Selecteer met het gereedschap Selecteren de rode pijl links in de hoek van de pagina. 8 Kies Venster > Interactief > Knoppen en formulieren of klik op de tab Knoppen en formulieren in de stapel gekoppelde deelvensters rechts in het scherm om het deelvenster Knoppen en formulieren weer te geven. 9 Klik in het deelvenster Knoppen en formulieren op de knop Omzetten in knop onder in het deelvenster en typ Previous in het vak Naam. 10 Klik op de knop Nieuwe actie toevoegen aan geselecteerde gebeurtenis ( ) naast Acties en kies Ga naar vorige status. Nu gaat u opgeven dat de knop er iets anders uit moet komen te zien wanneer een gebruiker erop heeft getikt. 11 Controleer of de rode pijl nog is geselecteerd en klik op [Klikken] in het gedeelte Vormgeving van het deelvenster Knoppen en formulieren. Klik dan op de knop Slagschaduw ( ) in het regelpaneel. 12 Herhaal de stappen 7 11: selecteer de rode pijl rechts, zet deze om in een knop, geef hem de naam Next, pas de actie Ga naar volgende status (in plaats van de actie Ga naar vorige status, zoals in stap 10) toe en geef zijn [Klikken]-uiterlijk een slagschaduw. Gebruikers kunnen op de pijltoetsen tikken om van afbeelding naar afbeelding te gaan, maar u kunt het object met meerdere statussen ook zo configureren dat gebruikers over de afbeeldingen kunnen vegen om de dia s te bekijken. ) ) U kunt het deelvenster Folio Overlays niet alleen gebruiken om de knoppen Vorige en Volgende, waarmee door de afbeelding kan worden genavigeerd in een object met meerdere statussen, te maken, maar ook om een object met meerdere statussen te configureren zodat een gebruiker op de afbeelding kan tikken om de diavoorstelling automatisch af te spelen.

10 ADOBE INDESIGN CS6 11 Classroom in a Book 13 Selecteer met het gereedschap Selecteren het object met meerdere statussen dat u eerder hebt gemaakt. In het deelvenster Folio Overlays markeert u Veeggebaar om de afbeelding te wijzigen. 14 Kies Bestand > Opslaan. Een panorama maken Een panorama is een afbeelding die een beeld van 360 graden geeft van een scène. Voor een panorama zijn zes afbeeldingen nodig, die de zes binnenste zijden van een kubus vertegenwoordigen. Een gebruiker van een panorama kan de afbeelding in elke richting vegen om een volledig beeld van een scène te krijgen. 1 Gebruik het deelvenster Pagina s (Venster > Pagina s) om naar pagina 3 te navigeren, of gebruik de toetsencombinatie Ctrl+J (Windows) of Command+J (Mac OS), typ 3 in het vak Pagina en klik op OK. 2 Gebruik het gereedschap Selecteren ( ) en selecteer het lege illustratiekader links op de pagina. 3 Selecteer Panorama in het deelvenster Folio Overlays. 4 Klik op de knop Selecteer map met panoramabestanden ( ) en selecteer de map Lesson_17/Links/CourtyardPano. Klik op Open. De plaatsaanduiding van de rechthoek heeft de afmetingen van de panoramaafbeeldingen aangenomen, maar u moet het klikgebied kleiner maken omdat het anders niet op de pagina past. 30 InDesignCS6-CiaB-17.indd :48

11 12 LES 17 Een ipad-publicatie maken 5 Controleer links in het regelpaneel of het vierkantje linksboven van de Referentiepuntvinder is gemarkeerd. Typ 40% in het vak Percentage schaal X of Percentage schaal Y en druk dan op Enter of Return. Omdat de knop Schaalverhoudingen beperken is geselecteerd voor de vakken Percentage schaal X en Percentage schaal Y, wordt automatisch de een gewijzigd wanneer de ander verandert. 6 Kies Bestand > Opslaan. Een pan-en-zoomafbeelding maken U kunt een gedeelte van een illustratie in een rechthoekig kader weergeven en vervolgens het kader zodanig configureren dat een gebruiker de afbeelding kan pannen en inzoomen op de rechthoek. 1 Gebruik het deelvenster Pagina s (Venster > Pagina s) om naar pagina 4 te navigeren of de toetsencombinatie Ctrl+J (Windows) of Command+J (Mac OS), typ 4 in het vak Pagina en klik op OK. )) U kunt het beste JPEG-bestanden gebruiken wanneer u pan-en-zoomafbeeldingen gaat maken. Controleer of de afbeelding de exacte afmetingen heeft die u wilt gebruiken. Als u bijvoorbeeld wilt dat gebruikers een afbeelding van 1024 x 1024 pixels binnen een weergavegebied van 200 x 200 pixels kunnen pannen, maakt u een afbeelding van 1024 x 1024 pixels. 2 Gebruik het gereedschap Selecteren en selecteer het lege illustratiekader links op de pagina. 3 Kies Bestand > Plaatsen. 4 In het dialoogvenster Plaatsen selecteert u de afbeelding Lesson_17/Links/Park.jpg, markeert u Geselecteerd item vervangen en klikt u op Open. 5 Plaats de aanwijzer in de inhoudgrijper in het midden van illustratie en klik om de afbeelding te selecteren. U ziet dat de linker- en onderranden van de afbeelding buiten de kaderrand vallen, zodat een gebruiker horizontaal en verticaal kan pannen. 6 Dubbelkik in het illustratiekader om het kader in plaats van de afbeelding te selecteren. 7 Klik in het deelvenster Folio Overlays op Pannen en zoomen en markeer het keuzerondje Aan onder Pannen en zoomen.

12 ADOBE INDESIGN CS6 13 Classroom in a Book )) Om Pannen en zoomen of Alleen pannen uit een illustratiekader te verwijderen, selecteert u het kader en klikt u op Overlay wissen van geselecteerd pagina-item ( ) onder in het deelvenster Folio Overlays. 8 Kies Bestand > Opslaan. Een schuifbaar tekstkader maken Naast pan-en-zoomillustraties kunt u ook schuifbare kaders maken die gebruikers kunnen vegen om extra inhoud weer te geven. Stel dat u een lijst met evenementen hebt gemaakt die zo lang is dat hij niet in de daarvoor bestemde ruimte past. In plaats van de lijst op een andere pagina te vervolgen en de gebruiker te dwingen om door het document te navigeren, kunt u ook een schuifbaar kader maken dat een gebruiker kan vegen om de extra tekst te zien. In het voorbeelddocument staan de twee objecten al die u nodig hebt om een schuifbaar tekstkader te maken: een leeg illustratiekader dat fungeert als een containerkader en een tekstkader. )) Voor de beste resultaten moet u het containerkader iets breder maken dan het tekstkader, zodat er ruimte is om langs de rechterrand van het containerkader te vegen. Het tekstkader mag geen overlopende tekst bevatten. )) Als u voordat u Bewerken > Knippen kiest de tekstkaders over het lege illustratiekader positioneert zodat de linkerbovenhoeken van de kaders zijn uitgelijnd, onthoudt de opdracht Plakken in de positie van het tekstkader; u hoeft het dan niet meer opnieuw te positioneren nadat u Plakken in hebt gekozen. 30 InDesignCS6-CiaB-17.indd :48

13 14 LES 17 Een ipad-publicatie maken 1 Gebruik het gereedschap Selecteren om het tekstkader op het plakbord buiten de rechterrand van de pagina te selecteren. 2 Kies Bewerken > Knippen. 3 Selecteer het lege illustratiekader in de rechterbovenhoek van de pagina. 4 Kies Bewerken > Plakken in om het tekstkader in het illustratiekader te plakken. De opdracht Plakken in lijnt het midden van de twee kaders uit; om een schuifbaar kader te maken, moet u echter de linkerbovenhoeken van de kaders uitlijnen. 5 Selecteer het gereedschap Direct selecteren ( ) en plaats de aanwijzer in het tekstkader. U ziet dat de boven- en onderranden van het tekstkader zich buiten het containerkader bevinden, terwijl de linker- en rechterranden zich erbinnen bevinden. 6 Sleep het tekstkader omlaag en naar links tot de linkerbovenhoeken van de kaders uitgelijnd zijn. U ziet dat de dunne verticale streep van het containerkader buiten de rechterrand van het tekstkader valt. In dit gebied kan een gebruiker de tekst vegen zonder de weergave te belemmeren. 7 Gebruik het gereedschap Selecteren en selecteer het containerkader en klik dan op Schuifbaar frame in het deelvenster Folio Overlays. 8 Kies Verticaal in de vervolgkeuzelijst Schuifrichting.

14 ADOBE INDESIGN CS6 Classroom in a Book 15 9 Kies Bestand > Opslaan. Een webinhoudoverlay maken Met de webinhoudoverlay kunt u een webpagina weergeven binnen een weergavegebied. Gebruikers kunnen de inhoud van de webpagina in het weergavegebied zien in plaats van over te schakelen naar een browser, wat het geval kan zijn met op URL s gebaseerde hyperlinkoverlays. (De hyperlink die u eerder in deze les hebt gemaakt, was ingesteld om te openen in een interne viewer in plaats van in een browser.) Wanneer u een webinhoudoverlay maakt, kunt een URL of een lokaal HTML-bestand opgeven. Als u een lokaal HTML-bestand kiest, moet u het.html-bestand en alle bijbehorende bestanden en mappen, zoals afbeeldingen en scripts, in dezelfde map opslaan. 1 Gebruik het deelvenster Pagina s (Venster > Pagina s) om naar pagina 5 te navigeren, of gebruik de toetsencombinatie Ctrl+J (Windows) of Command+J (Mac OS), typ 5 in het vak Pagina en klik op OK. 2 Gebruik het gereedschap Selecteren om het grote illustratiekader met de fietsillustratie te selecteren. 3 Kies Webinhoud in het deelvenster Folio Overlays. 4 Typ een URL in het vak URL of bestand (in het voorbeelddocument wordt gebruikt). Markeer Automatisch afspelen en typ 5 in het vak Vertraging om de opgegeven webpagina automatisch 5 seconden nadat een viewer de pagina heeft geopend, weer te geven. Wijzig de andere instellingen niet.

15 16 LES 17 Een ipad-publicatie maken 5 Kies Bestand > Opslaan. Overlays voorvertonen en testen U kunt de interactieve elementen die u met behulp van het deelvenster Folio Overlays maakt niet voorvertonen in InDesign. Dat wil zeggen, u kunt ze zien en bewerken, maar u kunt er niet mee werken zoals een ipad-gebruiker dit kan. U kunt interactiviteit voorvertonen en testen met behulp van de toepassing Adobe Content Viewer. Hierna bekijkt u een voorvertoning van de pagina waaraan u net hebt gewerkt en test u, optioneel, enkele interactieve elementen die u hebt gemaakt. 1 Klik op Voorvertoning linksonder in het deelvenster Folio Overlays. Als het programma op uw computer is geïnstalleerd, wordt Adobe Content Viewer geopend en wordt de pagina weergegeven die momenteel in InDesign is geopend. Omdat Gebruikersinteractie toestaan was geselecteerd voor de webinhoudoverlay die u hebt gemaakt, zijn de hyperlinks op de webpagina functioneel en kunt u erop klikken om naar andere webpagina s te navigeren. 2 In Adobe Content Viewer kunt u naar de andere pagina s in de publicatie navigeren door te slepen. Sleep bijvoorbeeld de pagina omlaag om pagina 4 weer te geven. Als u wilt, kunt u ook de andere interactieve elementen testen die u eerder in deze les hebt gemaakt. 3 Wanneer u klaar bent, sluit u Adobe Content Viewer en keert u terug naar InDesign. Een alternatieve lay-out maken en vloeiende lay-outregels toepassen Op een tablet kan een pagina staand of liggend worden weergegeven. Met een nieuwe functie in InDesign CS6 kunt u alternatieve lay-outs maken in hetzelfde InDesigndocument.

16 ADOBE INDESIGN CS6 Classroom in a Book 17 De functie Alternatieve layout maakt een kopie van de inhoud van de bestaande layout en plaatst deze op nieuwe pagina s met een alternatief paginaformaat. Dankzij de mogelijkheid om in één InDesign-document zowel de staande als liggende lay-outs voor een tablettoepassing op te nemen, is het ontwerpen voor tablets eenvoudiger en zijn tekst, gekoppelde afbeeldingen en interactiviteit consistent in meerdere lay-outs. Alternatieve lay-outs zijn bedoeld om het designproces te versnellen, maar de meeste lay-outs moet u nog wel handmatig aanpassen. Hierna maakt u een alternatieve verticale lay-out en wijst u een regel voor vloeiende pagina s toe om te bepalen hoe de objecten op een pagina in de alternatieve lay-out worden aangepast. U gaat dan de lay-out van een van de pagina s in de alternatieve layout aanpassen, zodat deze past bij de gewijzigde stand. 1 Gebruik het deelvenster Pagina s (Venster > Pagina s) om naar pagina 2 te navigeren, of gebruik de toetsencombinatie Ctrl+J (Windows) of Command+J (Mac OS), typ 2 in het vak Pagina en klik op OK. 2 Als het deelvenster Pagina s nog niet geopend is, kiest u Venster > Pagina s of klikt u op de tab Pagina s om het te openen. 3 Kies Alternatieve layout maken in het deelvenstermenu Pagina s. 4 In het dialoogvenster Alternatieve layout maken kiest u Opnieuw centreren in de vervolgkeuzelijst Regel voor vloeiende pagina. Wijzig de andere instellingen niet. U ziet dat de nieuwe lay-out de naam ipad V (staand) heeft gekregen en dat ipad H, de lay-out waaraan u werkt, de bron is. Klik op OK om het dialoogvenster te sluiten. ) ) U kunt aan afzonderlijke pagina s niet alleen globale regels voor vloeiende lay-outs toewijzen wanneer u een alternatieve lay-out maakt, maar ook een van de vier regels voor vloeiende lay-outs (Opnieuw centreren, Schalen, Op object gebaseerd of Op hulplijn gebaseerd). Verder kunt u op object gebaseerde beperkingen toewijzen aan afzonderlijke objecten. U kunt bijvoorbeeld een object vastpinnen aan de rand van een pagina.

17 18 LES 17 Een ipad-publicatie maken 5 Bestudeer hoe de pagina s van de nieuwe lay-out in het deelvenster worden weergegeven. Versleep, indien nodig, de horizontale balk die de stramienpaginapictogrammen van de documentpaginapictogrammen scheidt, zodat u het stramienpaginapictogram B- Master ipad V kunt zien. Deze stramienpagina werd gemaakt toen u een alternatieve lay-out maakte. U brengt een wijziging aan in de stramienpagina B-Master ipad V, waarna u pagina 2 in de alternatieve lay-out bewerkt door de positie van de objecten op de pagina aan te passen. 6 Dubbelklik op het stramienpaginapictogram B-Master ipad V in het deelvenster Pagina s om het weer te geven en kies Weergave > Pagina in venster passen. 7 Gebruik het gereedschap Selecteren ( ) om het formaat van het groene kader aan te passen, zodat de randen ervan uitlijnen met de randen van de pagina. 8 Dubbelklik op pagina 2 van de lay-out ipad V in het deelvenster Pagina s om deze weer te geven. U ziet dat de pagina alle objecten in de bronlay-out bevat en dat de objecten niet gewijzigd zijn. 9 Gebruik het gereedschap Selecteren om de objecten zo op de pagina te positioneren dat de pagina overeenkomt met de afbeelding hierna. Het tekstkader met de kop Sea Slugs is het enige object waarvan het formaat moet worden aangepast. In plaats van de objecten op de overige pagina s aan te passen, gaat u verder door een document te openen waarin deze wijzigingen al zijn doorgevoerd en voltooit u de les door een.folio-bestand te maken en voor te vertonen.

18 ADOBE INDESIGN CS6 Classroom in a Book Kies Bestand > Opslaan. Een.folio-bestand maken en voorvertonen Om met Adobe Digital Publishing Suite een document voor te bereiden op publicatie, moet u een.folio-bestand maken. Met Adobe Content Viewer kunt u uw.folio-bestand bekijken op uw computer of tablet. U kunt het bestand delen met collega s of cliënten die Adobe Content Viewer hebben. 1 Kies Bestand > Openen en open het InDesign-document 17_iPadGuideComplete. indd in de map Lesson_17. 2 Kies Venster > Folio Builder of klik op de tab Folio Builder in de stapel gekoppelde deelvensters. )) In het deelvenster Folio Builder kunt u zich aanmelden bij Adobe Digital Publishing Suite of kunt u zich opgeven voor een account en toegang tot Digital Publishing Suite. U hoeft dit niet te doen voor deze les, aangezien u een lokale folio maakt. 3 Kies Nieuw in het deelvenstermenu Folio Builder of klik op de knop Nieuw onder in het deelvenster Folio Builder.

19 20 LES 17 Een ipad-publicatie maken 4 Typ City Guide in het veld Folionaam in het dialoogvenster Nieuwe folio. Controleer of het pictogram Folio staand en liggend is gemarkeerd voor Stand en klik op OK om het dialoogvenster te sluiten. Wanneer u op OK klikt, wordt het deelvenster Folio Builder geopend op het Artikelen-niveau. In een artikel staan de pagina s die u in InDesign hebt gemaakt. 5 Klik op de knop Toevoegen onder in het deelvenster Folio Builder om het huidige document toe te voegen. 6 Typ Guide in het veld Naam van artikel in het dialoogvenster Nieuw artikel. Wijzig de andere instellingen niet en klik op OK om het dialoogvenster te sluiten.

20 ADOBE INDESIGN CS6 Classroom in a Book 21 7 Om het document te bekijken, klikt u op de knop Voorvertoning onder in het deelvenster Folio Builder. Het document wordt staand weergegeven in Adobe Content Viewer. Met de pijltoetsen Omhoog en Omlaag kunt u navigeren tussen pagina s, zodat u alle interactieve elementen kunt testen. Kies Weergave > Staand om de verticale lay-out weer te geven. Wanneer u het document hebt bestudeerd, sluit u Adobe Content Viewer en keert u terug naar InDesign. 8 Kies Bestand > Opslaan. Gefeliciteerd! U hebt een ipad-publicatie gemaakt met interactiviteit en horizontale en verticale lay-outs. En nu zelf aan de slag Voor extra oefening kunt u nog enkele alternatieve lay-outs maken en experimenteren met de regels voor vloeiende lay-outs die u in deze les niet hebt gebruikt. 1 Open het document 17_iPadGuide.indd waaraan u in deze les hebt gewerkt en navigeer naar pagina 1 van de lay-out ipad H. Kies Weergave > Pagina in venster passen. 2 Kies Alternatieve layout maken in het deelvenstermenu Pagina s. 3 Typ ipad V#2 in het veld Naam in het dialoogvenster Alternatieve layout maken, kies Schalen in de vervolgkeuzelijst Regel voor vloeiende pagina en klik op OK.

21 22 LES 17 Een ipad-publicatie maken 4 Vergroot het deelvenster Pagina s, zodat u alle paginapictogrammen voor de drie lay-outs in het document kunt zien. Dubbelklik op pagina 1 van de lay-out ipad V #2 om deze weer te geven en kies dan Venster > Schikken > Venster splitsen. )) Houd rekening met het volgende wanneer u regels voor vloeiende lay-outs gaat aanpassen: Schalen werkt het beste wanneer u een pagina aanpast voor een lay-out die dezelfde beeldverhouding en afdrukstand heeft. Opnieuw centreren is geschikt wanneer u inhoud aanpast voor een vergelijkbaar apparaat en een afdrukstand met een groter formaat. Op hulplijn gebaseerd is nuttig voor eenvoudigere pagina s waarop voornamelijk tekst en een paar afbeeldingen staan. Met Op object gebaseerd kunt u aangeven hoe elk object wordt aangepast voor de nieuwe pagina. 5 Dubbelklik op pagina 1 van de lay-out ipad V om deze in het linkervenster weer te geven. Bestudeer de verschillen tussen de pagina links (de lay-out ipad V) die is gemaakt met behulp van de regel voor vloeiende lay-out Opnieuw centreren) en de pagina rechts, die is gemaakt met behulp van de regel Schalen. Alle objecten in de lay-out ipad V hebben hun oorspronkelijk formaat behouden in de alternatieve lay-out; alle objecten in de lay-out ipad V #2 zijn kleiner gemaakt, zodat de hele pagina in de afmetingen van de alternatieve lay-out past. 6 Kies Venster > Schikken > Venster splitsen ongedaan maken. 7 Dubbelklik in het deelvenster Pagina s op pagina 1 van de lay-out ipad H om deze weer te geven. Maak een andere alternatieve lay-out en noem deze ipad V #3, maar kies nu Op hulplijn gebaseerd in de vervolgkeuzelijst Regel voor vloeiende layout in het dialoogvenster Alternatieve layout maken. Vergelijk de pagina s van de drie verschillende lay-outs en bestudeer hoe de gekozen regel voor vloeiende lay-out de resulterende lay-outs heeft beïnvloed. 8 Maak een andere alternatieve lay-out en noem deze ipad V #4. Kies Op object gebaseerd in de vervolgkeuzelijst Regel voor vloeiende layout. Vergelijk ook nu de pagina s van de alternatieve lay-outs om te zien welke invloed de regels voor vloeiende lay-outs op de resulterende lay-outs hebben. 9 Sluit het document zonder de wijzigingen op te slaan. U hebt in deze les nog geen overlay van het type afbeeldingsreeks gemaakt. Een afbeeldingsreeks is vergelijkbaar met een object met meerdere statussen, omdat deze een gebruiker ook een reeks afbeeldingen laat zien. Wanneer u een afbeeldingsreeks maakt, kunt u de reeks zo configureren dat hij wordt afgespeeld wanneer de gebruiker over de afbeelding veegt of zo dat hij automatisch wordt afgespeeld wanneer de gebruiker op de afbeelding tikt.

Met de intuïtieve interface van InDesign CC kunt u op eenvoudige wijze uitdagende lay-outs maken zoals u hier ziet. Het is belangrijk dat u het

Met de intuïtieve interface van InDesign CC kunt u op eenvoudige wijze uitdagende lay-outs maken zoals u hier ziet. Het is belangrijk dat u het Met de intuïtieve interface van InDesign CC kunt u op eenvoudige wijze uitdagende lay-outs maken zoals u hier ziet. Het is belangrijk dat u het werkgebied van InDesign kent zodat u de krachtige mogelijkheden

Nadere informatie

7 stramienen. maken en gebruiken. Stramienen maken. Wat ken je na dit hoofdstuk? Tips en richtlijnen voor werken met stramienen

7 stramienen. maken en gebruiken. Stramienen maken. Wat ken je na dit hoofdstuk? Tips en richtlijnen voor werken met stramienen 7 stramienen maken en gebruiken Een stramien is te vergelijken met een achtergrond die je snel op een reeks pagina s kunt toepassen. Objecten in een stramien staan op alle pagina s Wat ken je na dit hoofdstuk?

Nadere informatie

00_PhotoshopCC-CiaB-boek.indb 18

00_PhotoshopCC-CiaB-boek.indb 18 Tijdens het werken met Adobe Photoshop ontdekt u dat er vaak meerdere manieren zijn om een taak uit te voeren. Om optimaal gebruik te kunnen maken van de uitgebreide bewerkingsmogelijkheden van Photoshop

Nadere informatie

Sneltoetsen in PowerPoint 2016 voor Windows

Sneltoetsen in PowerPoint 2016 voor Windows Sneltoetsen in PowerPoint 2016 voor Windows Hieronder een overzicht van veelgebruikte sneltoetsen in Microsoft PowerPoint. Deze sneltoetsen zijn van toepassing in vrijwel alle versies, waaronder PowerPoint

Nadere informatie

Erratum Basisgids Adobe Photoshop Elements versie 13

Erratum Basisgids Adobe Photoshop Elements versie 13 1 Erratum Basisgids Adobe Photoshop Elements versie 13 In dit PDF-bestand vindt u aanvullende informatie over versie 13 van het programma Adopbe Photoshop Elements. In het algemeen zijn er weinig verschillen

Nadere informatie

Je ziet het ontwerpscherm voor je. Ontwerpen is actief en dat zie je aan de linkeronderkant van je scherm net boven de taakbalk.

Je ziet het ontwerpscherm voor je. Ontwerpen is actief en dat zie je aan de linkeronderkant van je scherm net boven de taakbalk. Inhoudsopgave frontpage 2003... 2 een thema gebruiken... 4 afbeeldingen op de pagina zetten... 5 knoppen maken... 8 knoppen maken in linkerframe... 10 een tabel maken... 12 opdrachten... 14 een fotopagina

Nadere informatie

Welkom bij de Picture Package Producer 2

Welkom bij de Picture Package Producer 2 Handleiding voor Picture Package Producer2 Welkom bij de Picture Package Producer 2 Welkom bij de Picture Package Producer 2 Picture Package Producer 2 starten en afsluiten Stap 1: Beelden selecteren Stap

Nadere informatie

Welkom bij de Picture Package Producer 2. Picture Package Producer 2 starten en afsluiten. Stap 1: Beelden selecteren

Welkom bij de Picture Package Producer 2. Picture Package Producer 2 starten en afsluiten. Stap 1: Beelden selecteren Welkom bij de Picture Package Producer 2 Picture Package Producer 2 starten en afsluiten Stap 1: Beelden selecteren Stap 2: Geselecteerde beelden controleren Stap 3: Voorbereidingen treffen om een korte

Nadere informatie

PICASA PICASA. FOTOBEWERKING Een handleiding. 2013 Computertraining voor 50-plussers

PICASA PICASA. FOTOBEWERKING Een handleiding. 2013 Computertraining voor 50-plussers PICASA FOTOBEWERKING Een handleiding 2013 Computertraining voor 50-plussers PC50plus computertrainingen Eikbosserweg 52 1214AK Hilversum tel: 035 6213701 info@pc50plus.nl www.pc50plus.nl PICASA C O M P

Nadere informatie

Microsoft Offi ce OneNote 2003: een korte zelfstudie

Microsoft Offi ce OneNote 2003: een korte zelfstudie Microsoft Offi ce OneNote 2003: een korte zelfstudie Werken met OneNote: zelfstudie 1 MICROSOFT OFFICE ONENOTE 2003 ZORGT VOOR OPTIMALE PRODUCTIVITEIT DOOR EENVOUDIGE VASTLEGGING, EFFICIËNTE ORGANISATIE

Nadere informatie

Lijnen/randen en passe-partouts maken met Photoshop.

Lijnen/randen en passe-partouts maken met Photoshop. Lijnen/randen en passe-partouts maken met Photoshop. Les 1: Witte rand om de foto m.b.v. canvasgrootte. 1. Open de foto in Photoshop. 2. Klik in menu AFBEELDING op CANVASGROOTTE 3. Zorg dat in het vakje

Nadere informatie

Na het inloggen met de gegevens die je hebt gekregen, verschijnt het overzichtsscherm zoals hieronder:

Na het inloggen met de gegevens die je hebt gekregen, verschijnt het overzichtsscherm zoals hieronder: Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher De inhoud van websites kan worden ingevoerd en gewijzigd met behulp van een zogenaamd Content Management Systeem (CMS). De websites van Muismedia

Nadere informatie

Downloaden beveiligingscertificaat BRON Voor Windows versies vanaf Windows Vista

Downloaden beveiligingscertificaat BRON Voor Windows versies vanaf Windows Vista BRON Voor Windows versies vanaf Windows Vista DUO 137a/Versie 0.6 26 juni 2014 Inhoud 1. INLEIDING 3 2. VOORBEREIDING 4 3. DOWNLOADEN VAN HET BEVEILIGINGSCERTIFICAAT 5 3.1 TOEVOEGEN WEBSITE IB-GROEP.NL

Nadere informatie

Office 365 gebruiken op uw iphone of ipad

Office 365 gebruiken op uw iphone of ipad Office 365 gebruiken op uw iphone of ipad Snelstartgids E-mail controleren U kunt uw iphone of ipad instellen voor het versturen en ontvangen van e-mail van uw Office 365-account. Altijd toegang tot uw

Nadere informatie

Bewerk uw eigen Digibordbij boek

Bewerk uw eigen Digibordbij boek Bewerk uw eigen Digibordbij boek Naast de presentatie van schoolboeken in het Digibordbij systeem is het voor leraren ook mogelijk aanpassingen te maken in de digitale boeken. De leraar kan via een aparte

Nadere informatie

Migreren naar Access 2010

Migreren naar Access 2010 In deze handleiding Het uiterlijk van Microsoft Access 2010 verschilt aanzienlijk van Access 2003. Daarom hebben we deze handleiding gemaakt, zodat u niet te veel tijd hoeft te besteden aan het leren werken

Nadere informatie

PowerPoint Basis. PowerPoint openen. 1. Klik op Starten 2. Klik op Alle programma s 3. Klik op de map Microsoft Office

PowerPoint Basis. PowerPoint openen. 1. Klik op Starten 2. Klik op Alle programma s 3. Klik op de map Microsoft Office PowerPoint Basis PowerPoint openen 1. Klik op Starten 2. Klik op Alle programma s 3. Klik op de map Microsoft Office Klik op Microsoft PowerPoint 2010 Wacht nu tot het programma volledig is opgestart.

Nadere informatie

Les 1. Digitale Media - DTP 1

Les 1. Digitale Media - DTP 1 Intro InDesign werkt met objecten, dit zijn alle elementen die je op een pagina kunt plaatsen. Bijvoorbeeld hulplijnen, om aan te geven waar de marges van de pagina s komen, maar ook tekstkaders, illustratiekaders,

Nadere informatie

Google Drive: uw bestanden openen en ordenen

Google Drive: uw bestanden openen en ordenen Google Drive: uw bestanden openen en ordenen Gebruik Google Drive om vanaf elke gewenste locatie uw bestanden, mappen, Google-documenten, Google-spreadsheets en Google-presentaties op te slaan en te openen.

Nadere informatie

12. Inpakken en wegwezen

12. Inpakken en wegwezen 213 12. Inpakken en wegwezen Met behulp van de Wizard Inpakken en wegwezen kunt u uw presentatie snel inpakken zodat u deze op een andere computer kunt vertonen. Bij het inpakken worden de videobestanden,

Nadere informatie

Opgeslagen HZ wachtwoord(en) verwijderen Versie 1.0 DIENST INFORMATIEVOORZIENING & AUTOMATISERING 11-5-2016

Opgeslagen HZ wachtwoord(en) verwijderen Versie 1.0 DIENST INFORMATIEVOORZIENING & AUTOMATISERING 11-5-2016 Opgeslagen HZ wachtwoord(en) verwijderen Versie 1.0 DIENST INFORMATIEVOORZIENING & AUTOMATISERING 11-5-2016 INHOUDSOPGAVE 1.0 GOOGLE CHROME 2 1.1 Computer 2 1.2 Android device 2 1.3 iphone of ipad 2 2.0

Nadere informatie

PowerPoint 2010: rondleiding (deel 2)

PowerPoint 2010: rondleiding (deel 2) PowerPoint 2010: rondleiding (deel 2) Afbeeldingen en multimedia Afbeeldingen Afbeeldingen toevoegen uit illustratie Men kan een afbeelding uit het taakvenster illustraties opnemen als men een dia-indeling

Nadere informatie

AN0016-NL. Een plattegrond toevoegen. Overzicht. Een plattegrond toevoegen

AN0016-NL. Een plattegrond toevoegen. Overzicht. Een plattegrond toevoegen Een plattegrond toevoegen Overzicht Met plattegronden kunnen softwaregebruikers de locatie monitoren met behulp van interactieve grafische plattegronden. Een plattegrond kan deuren, apparaten, soft buttons

Nadere informatie

Aan de slag. Zie meer opties Klik op deze pijl om meer opties te bekijken in een dialoogvenster.

Aan de slag. Zie meer opties Klik op deze pijl om meer opties te bekijken in een dialoogvenster. Aan de slag Microsoft PowerPoint 2013 ziet er anders uit dan eerdere versies, dus hebben we deze handleiding gemaakt, zodat u zo snel mogelijk aan de slag kunt. De benodigde opdrachten zoeken Klik op een

Nadere informatie

INSTALLATIE IN PRINT INSTALLEREN. Aan de slag met Communicate In Print

INSTALLATIE IN PRINT INSTALLEREN. Aan de slag met Communicate In Print AAN DE SLAG INSTALLATIE In deze handleiding worden de stappen besproken die doorlopen worden bij het installeren van de volledige versie Communicate In Print LET OP! WANNEER U EERDER EEN VERSIE VAN IN

Nadere informatie

4.1 4.2 5.1 5.2 6.1 6.2 6.3 6.4

4.1 4.2 5.1 5.2 6.1 6.2 6.3 6.4 Handleiding CMS Inhoud 1 Inloggen 2 Algemeen 3 Hoofdmenu 4 Pagina s 4.1 Pagina s algemeen 4.2 Pagina aanpassen 5 Items 5.1 Items algemeen 5.2 Item aanpassen 6 Editor 6.1 Editor algemeen 6.2 Afbeeldingen

Nadere informatie

Elementen bewerken. Rev 00

Elementen bewerken. Rev 00 Rev 00 I N H O U D S O P G A V E 1 INLEIDING... 1 2 ELEMENTEN SELECTEREN... 1 2.1 Meerdere individuele elementen selecteren... 1 2.2 Een bereik van elementen selecteren... 1 2.3 Een bereik via het toetsenbord

Nadere informatie

INSTRUCT Samenvatting Basis PowerPoint 2010, H3 SAMENVATTING HOOFDSTUK 3

INSTRUCT Samenvatting Basis PowerPoint 2010, H3 SAMENVATTING HOOFDSTUK 3 SAMENVATTING HOOFDSTUK 3 Afbeeldingen invoegen en verwijderen Je kunt een illustratie invoegen via het tabblad Invoegen, groep Afbeeldingen, knop Illustratie. Het taakvenster Illustraties komt in beeld.

Nadere informatie

Bestanden bewaren met SkyDrive

Bestanden bewaren met SkyDrive Bestanden bewaren met SkyDrive Wat is SkyDrive? Met SkyDrive (www.skydrive.live.com) kun je bestanden opslaan op een beveiligde, gratis website. De bestanden kun je overal ter wereld weer downloaden. De

Nadere informatie

Een eerste kennismaking

Een eerste kennismaking 27-2-2006 1 W erkstukken m a ken m et Po w erpo int Een eerste kennismaking PowerPoint is het presentatieprogramma van Microsoft waarmee we informatie, d.m.v. dia s, op een duidelijke manier kunnen presenteren.

Nadere informatie

Aanvullend bestand Meer doen met uw Samsung Galaxy Tab

Aanvullend bestand Meer doen met uw Samsung Galaxy Tab 1 Aanvullend bestand Meer doen met uw Samsung Galaxy Tab In dit aanvullende PDF-bestand staat een overzicht van wijzigingen van het boek in combinatie met een Samsung Galaxy tablet met Android 5 1 Foto

Nadere informatie

EEN VIDEO INSLUITEN OF EEN KOPPELING NAAR EEN VIDEO OPNEMEN IN UW PRESENTATIE

EEN VIDEO INSLUITEN OF EEN KOPPELING NAAR EEN VIDEO OPNEMEN IN UW PRESENTATIE EEN VIDEO INSLUITEN OF EEN KOPPELING NAAR EEN VIDEO OPNEMEN IN UW PRESENTATIE In uw PowerPoint-presentatie kunt u een video insluiten of een koppeling naar een video opnemen. Wanneer u uw video insluit,

Nadere informatie

Algemene basis instructies

Algemene basis instructies Inhoud: Algemene basis instructies... 2 Pictogrammen en knoppen... 2 Overzicht... 3 Navigeren (bladeren)... 3 Gegevens filteren... 4 Getoonde gegevens... 5 Archief... 5 Album... 5 Tabbladen en velden...

Nadere informatie

Deel 1: PowerPoint Basis

Deel 1: PowerPoint Basis Deel 1: PowerPoint Basis De mogelijkheden van PowerPoint als ondersteunend middel voor een gedifferentieerde begeleiding van leerlingen met beperkingen. CNO Universiteit Antwerpen 1 Deel 1 PowerPoint Basis

Nadere informatie

Powerpoint 2013 Snelstartgids

Powerpoint 2013 Snelstartgids Aan de slag Microsoft Powerpoint 2013 ziet er anders uit dan eerdere versies. Daarom hebben we deze handleiding samengesteld om de leercurve zo kort mogelijk te maken. Pagina 1 van 9 Aan de slag Wanneer

Nadere informatie

Handleiding Picasa. Inleiding Verwijderen, verplaatsen en hernoemen Opzoeken Importeren Selecties maken Opslaan...

Handleiding Picasa. Inleiding Verwijderen, verplaatsen en hernoemen Opzoeken Importeren Selecties maken Opslaan... Handleiding Picasa Inleiding... 2 Verwijderen, verplaatsen en hernoemen... 2 Opzoeken... 2 Importeren... 3 Selecties maken... 3 Opslaan... 3 Markeren... 3 Bewerken... 3 Diavoorstelling... 4 Collage...

Nadere informatie

Om de uitgebreide teken-, schilder- en bewerkingsmogelijkheden van Illustrator CC optimaal te benutten is het belangrijk dat u leert hoe u door de

Om de uitgebreide teken-, schilder- en bewerkingsmogelijkheden van Illustrator CC optimaal te benutten is het belangrijk dat u leert hoe u door de Om de uitgebreide teken-, schilder- en bewerkingsmogelijkheden van Illustrator CC optimaal te benutten is het belangrijk dat u leert hoe u door de werkruimte navigeert. De werkruimte bestaat uit de Toepassingsbalk,

Nadere informatie

Sneltoesten in PowerPoint 2016 voor Mac

Sneltoesten in PowerPoint 2016 voor Mac Sneltoesten in PowerPoint 2016 voor Mac U kunt snel taken uitvoeren met sneltoetsen - een of meer toetsen die u op het toetsenbord indrukt om een taak te voltooien. Bijvoorbeeld, wanneer u met + P het

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. InDesign 15. Pagina s PP-01-15-01. Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. InDesign 15. Pagina s PP-01-15-01. Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond. OPDRACHTKAART PP-01-15-01 Pagina s Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond. Intro: In bijna alle boeken en tijdschriften die je opent, zie je dat de pagina s genummerd zijn. Het is natuurlijk

Nadere informatie

Inhoud. Handleiding Dododent. Beste tandarts of praktijkmanager,

Inhoud. Handleiding Dododent. Beste tandarts of praktijkmanager, Handleiding Dododent Beste tandarts of praktijkmanager, Hartelijk dank voor de aanschaf van een website bij Dodoworks. Hieronder volgt een uitgebreide handleiding van het Dododent systeem waarmee de website

Nadere informatie

De tekstverwerker. Afb. 1 de tekstverwerker

De tekstverwerker. Afb. 1 de tekstverwerker De tekstverwerker De tekstverwerker is een module die u bij het vullen van uw website veel zult gebruiken. Naast de module tekst maken onder andere de modules Aankondigingen en Events ook gebruik van de

Nadere informatie

zoom en vergroten op een Chromebook

zoom en vergroten op een Chromebook Auteur G.J. van Rijswijk Adviseur Ondersteunende Technologie Communciatie Koninklijke Visio Rotterdam zoom en vergroten op een Chromebook Inhoud Wat is een Chromebook?... 2 Zoomen en vergroten op een Chromebook...

Nadere informatie

9. Een fotoalbum maken

9. Een fotoalbum maken 323 9. Een fotoalbum maken PowerPoint is een programma waarmee u presentaties kunt maken. Een presentatie bestaat uit dia s. Deze dia s kunt u op een computerscherm bekijken, of met een beamer op een scherm

Nadere informatie

Handicom. Symbol for Windows. Image Manager. (Versie 4) Handicom, 2011, Nederland

Handicom. Symbol for Windows. Image Manager. (Versie 4) Handicom, 2011, Nederland Handicom Symbol for Windows Image Manager (Versie 4) Handicom, 2011, Nederland Inhoud Inleiding... 2 1. Image Manager hoofdscherm...3 1.1 Onderdelen van het venster...3 1.2 Het scherm veranderen...3 1.2.1

Nadere informatie

Welkom bij de Picture Package DVD Viewer. De Picture Package DVD Viewer starten en afsluiten. Beelden bekijken. Beelden naar een computer kopiëren

Welkom bij de Picture Package DVD Viewer. De Picture Package DVD Viewer starten en afsluiten. Beelden bekijken. Beelden naar een computer kopiëren Welkom bij de Picture Package DVD Viewer De Picture Package DVD Viewer starten en afsluiten Beelden bekijken Beelden naar een computer kopiëren Gekopieerde beelden bewerken Overbodige gedeelten van films

Nadere informatie

Aan de slag. Meer opties Klik op deze pijl om meer opties in een dialoogvenster te zien.

Aan de slag. Meer opties Klik op deze pijl om meer opties in een dialoogvenster te zien. Aan de slag Microsoft PowerPoint 2013 ziet er anders uit dan eerdere versies. Daarom hebben we deze handleiding samengesteld om de leercurve zo kort mogelijk te maken. Vinden wat u zoekt Klik op een linttabblad

Nadere informatie

Een nieuwe presentatie maak je met de sneltoets of via het tabblad,. Vervolgens kies je Lege presentatie en klik je op de knop Maken.

Een nieuwe presentatie maak je met de sneltoets <Ctrl+N> of via het tabblad,. Vervolgens kies je Lege presentatie en klik je op de knop Maken. SAMENVATTING HOOFDSTUK 1 PowerPoint opstarten en afsluiten POWERPOINT kan worden opgestart via. Als POWERPOINT al vaker is gestart kun je direct op Microsoft PowerPoint 2010 klikken. Typ anders in het

Nadere informatie

Welkom bij de Picture Package DVD Viewer

Welkom bij de Picture Package DVD Viewer Handleiding van de Picture Package DVD Viewer Welkom bij de Picture Package DVD Viewer Welkom bij de Picture Package DVD Viewer De Picture Package DVD Viewer starten en afsluiten Beelden bekijken Beelden

Nadere informatie

Enkele tips voor de bediening van deze DVD Belangrijk!

Enkele tips voor de bediening van deze DVD Belangrijk! Enkele tips voor de bediening van deze DVD Belangrijk! De afbeeldingen en enkele punten van de programma-beschrijving hebben betrekking op versie 7.0.7 van Adobe Reader. Andere versies van dit programma

Nadere informatie

Handleiding om uw website/webshop aan te passen

Handleiding om uw website/webshop aan te passen Handleiding om uw website/webshop aan te passen ONDERWERP PAGINA 1. Hoe moet ik inloggen in het beheer? 2 2. Hoe pas ik een bestaande pagina aan? 2 3. Hoe plaats ik een afbeelding? 3 4. Hoe maak ik een

Nadere informatie

GEBRUIKERSHANDLEIDING ELBAPRINT SERVICE

GEBRUIKERSHANDLEIDING ELBAPRINT SERVICE Softwarevereisten Stap 1: Inloggen of een account aanmaken Stap 2: Etiketformaat kiezen Stap 3: Achtergrond kiezen of vanuit een onbedrukt etiket werken Stap 4: Uw gegevens importeren in de etiketten of

Nadere informatie

handleiding v3.1 Overzicht toont u alle bladzijden van uw album Bladzijde toont een specifieke pagina van uw album

handleiding v3.1 Overzicht toont u alle bladzijden van uw album Bladzijde toont een specifieke pagina van uw album 3 Foto s en tekst invoegen en schikken Bovenaan het programmavenster ziet u twee tabs: handleiding v3.1 Overzicht toont u alle bladzijden van uw album Bladzijde toont een specifieke pagina van uw album

Nadere informatie

Op het bureaublad staan pictogrammen. Via de pictogrammen kunnen programma s worden gestart en mappen en bestanden worden geopend.

Op het bureaublad staan pictogrammen. Via de pictogrammen kunnen programma s worden gestart en mappen en bestanden worden geopend. SAMENVATTING HOOFDSTUK 1 Aanmelden Als je de computer aanzet, wordt Windows opgestart. Windows is een besturingssysteem. Tijdens het opstarten kun je zien met welke versie van Windows 7 je werkt. Voordat

Nadere informatie

Basislessen: Google Drive. Les 1: Google Drive gebruiken om opdrachten, lesmaterialen en meer op te slaan

Basislessen: Google Drive. Les 1: Google Drive gebruiken om opdrachten, lesmaterialen en meer op te slaan Basislessen: Google Drive Neem eerst de basislessen hieronder door en voer alle activiteiten uit. Het wordt aanbevolen om een ander(e) tabblad, venster, browser of computerscherm beschikbaar te houden

Nadere informatie

Foto s importeren in Windows 10

Foto s importeren in Windows 10 Foto s importeren in Windows 10 Verbind de camera/tablet/telefoon met de computer d.m.v. een usb kabeltje of stop de geheugenkaart in de kaartlezer. U ziet het volgende venstertje (onderin of bovenaan

Nadere informatie

Basiskennis van PowerPoint

Basiskennis van PowerPoint Basiskennis van PowerPoint Pow erpoint is een krachtige toepassing voor presentaties. Om Pow erpoint echter zo doeltreffend mogelijk te kunnen gebruiken, hebt u eerst enige basiskennis nodig. In deze zelfstudie

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE. Inhoudsopgave

INHOUDSOPGAVE. Inhoudsopgave INHOUDSOPGAVE Inhoudsopgave Microsoft Word 7 Werken met het lint 7 Documenten maken en bewerken 8 In verschillende weergaven werken 11 Tekens en alinea s opmaken 13 Tekst en afbeeldingen bewerken en verplaatsen

Nadere informatie

Aanvullend PDF-bestand bij Adobe Photoshop Elements versie 14

Aanvullend PDF-bestand bij Adobe Photoshop Elements versie 14 1 Aanvullend PDF-bestand bij Adobe Photoshop Elements versie 14 In dit PDF-bestand vindt u meer informatie over Adobe Photoshop Elements versie 14 in combinatie met het boek Basisgids Adobe Photoshop Elements.

Nadere informatie

EBUILDER HANDLEIDING. De Ebuilder is een product van EXED internet www.exed.nl. info@exed.nl EXED CMS UITLEG

EBUILDER HANDLEIDING. De Ebuilder is een product van EXED internet www.exed.nl. info@exed.nl EXED CMS UITLEG EBUILDER HANDLEIDING De Ebuilder is een product van EXED internet www.exed.nl info@exed.nl 1 INHOUDSOPGAVE Inleiding Een korte introductie over het Ebuilder» Navigatie» Snelnavigatie Pagina s Hier vind

Nadere informatie

Afbeeldingen Module 11

Afbeeldingen Module 11 11. Afbeeldingen Er zijn veel manieren waarop u een afbeelding in kunt voegen in een tekst. U kunt bijvoorbeeld plaatjes die met een ander programma zijn gemaakt in uw documenten opnemen. Zo kunt u met

Nadere informatie

Uw TEKSTEDITOR - alle iconen op een rij

Uw TEKSTEDITOR - alle iconen op een rij Uw TEKSTEDITOR - alle iconen op een rij Hieronder ziet u alle functionaliteiten van uw teksteditor onder elkaar ( op alfabetische volgorde). Afbeelding (zie foto) Bestanden (zie link) Broncode Citaat Documenten

Nadere informatie

Sn el aan d e s l ag. Stap een: Uw foto's openen in Corel AfterShot Pro. Door uw foto's navigeren

Sn el aan d e s l ag. Stap een: Uw foto's openen in Corel AfterShot Pro. Door uw foto's navigeren Snel aan de slag In deze sectie maakt u kennis met een aantal basistaken die u in Corel AfterShot Pro kunt uitvoeren. Neem een aantal minuten de tijd om de onderstaande stappen door te nemen als u op zoek

Nadere informatie

Navigator CMS 2009. Beknopte handleiding v1.0

Navigator CMS 2009. Beknopte handleiding v1.0 Navigator CMS 2009 Beknopte handleiding v1.0 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Inloggen... 4 3. Menustructuur... 5 4. Document Verkenner... 6 5. Mappen beheren... 7 5.2 Map hernoemen... 7 5.3 Map verplaatsen...

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Online Boeken. Noordhoff Uitgevers bv Hoger Onderwijs v2.0 december 2010

Gebruikershandleiding Online Boeken. Noordhoff Uitgevers bv Hoger Onderwijs v2.0 december 2010 Gebruikershandleiding Online Boeken Noordhoff Uitgevers bv Hoger Onderwijs v2.0 december 2010 Inhoud Inleiding 3 Toegang 4 Flexreader 5 Werkbalk 1 6 Selecteren 6 Notitie 6 Snapshot 6 Gesproken notitie

Nadere informatie

2 mei 2014. Remote Scan

2 mei 2014. Remote Scan 2 mei 2014 Remote Scan 2014 Electronics For Imaging. De informatie in deze publicatie wordt beschermd volgens de Kennisgevingen voor dit product. Inhoudsopgave 3 Inhoudsopgave...5 openen...5 Postvakken...5

Nadere informatie

Snel aan de slag met Cisco Unity Connection Postvak IN Web (versie 9.x)

Snel aan de slag met Cisco Unity Connection Postvak IN Web (versie 9.x) Snel aan de slag Snel aan de slag met Cisco Unity Connection Postvak IN Web (versie 9.x) Cisco Unity Connection Postvak IN Web (versie 9.x) 2 Cisco Unity Connection Postvak IN Web 2 Opties in Postvak IN

Nadere informatie

Handleiding. Yvonne Rijks-Waardenburg. Tine Strikkers. Christel van de Steenoven-Livius. Pagina 1

Handleiding. Yvonne Rijks-Waardenburg. Tine Strikkers. Christel van de Steenoven-Livius. Pagina 1 Handleiding Yvonne Rijks-Waardenburg Tine Strikkers Christel van de Steenoven-Livius 1 Inhoud 1. Inloggen SharePoint 3 2. Groepspagina bewerken ` 4 3. Foto s 3.1 Foto s uploaden 8 3.2 Foto s bewerken 10

Nadere informatie

Handleiding NarrowCasting

Handleiding NarrowCasting Handleiding NarrowCasting http://portal.vebe-narrowcasting.nl september 2013 1 Inhoud Inloggen 3 Dia overzicht 4 Nieuwe dia toevoegen 5 Dia bewerken 9 Dia exporteren naar toonbankkaart 11 Presentatie exporteren

Nadere informatie

1. Controleren of er nieuwe berichten zijn en uw berichten lezen

1. Controleren of er nieuwe berichten zijn en uw berichten lezen MAIL 1. Controleren of er nieuwe berichten zijn en uw berichten lezen Via het scherm 'Postbussen' in Mail hebt u snel toegang tot al uw postbussen 'Inkomend' en andere postbussen. Wanneer u een postbus

Nadere informatie

Deel 3: Impress. Klikoefeningen

Deel 3: Impress. Klikoefeningen Deel 3: Impress Klikoefeningen De mogelijkheden van Impress als ondersteunend middel voor een gedifferentieerde begeleiding van leerlingen met beperkingen. CNO Universiteit Antwerpen 1 Deel 3 Impress Klikoefeningen

Nadere informatie

Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher

Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher De inhoud van Muismedia websites wordt ingevoerd en gewijzigd met behulp van een zogenaamd Content Management Systeem (CMS): de ContentPublisher.

Nadere informatie

Gebruikershandleiding GO app 1.8

Gebruikershandleiding GO app 1.8 Gebruikershandleiding GO app 1.8 Voor raad, staten en bestuur GemeenteOplossingen 2012 1 GO app 1.8 Nieuw in deze versie Vanaf versie 1.8 beschikt de GO app over de mogelijkheid om notities te delen met

Nadere informatie

De Leerkrachtassistent bestaat uit twee onderdelen: het Digimenu en de Modellentool. Het programma opent in het Digimenu.

De Leerkrachtassistent bestaat uit twee onderdelen: het Digimenu en de Modellentool. Het programma opent in het Digimenu. Gebruikershandleiding Leerkrachtassistent Wizwijs De Leerkrachtassistent Wizwijs is software voor het digitale schoolbord. Met dit programma kunt u uw rekenlessen efficiënt organiseren en aantrekkelijker

Nadere informatie

Welkom bij BOEKLEZER

Welkom bij BOEKLEZER Welkom bij BOEKLEZER Claro Boeklezer is een boek lezer die gebruikers in staat stelt om PDF bestanden te lezen of laten voorlezen met de ingebouwde schermlezer. Met deze boeklezer is het mogelijk om digitale

Nadere informatie

2. Aanpassen van uw bureaublad

2. Aanpassen van uw bureaublad 41 2. Aanpassen van uw bureaublad In Windows 10 kunt u allerlei standaardinstellingen van het besturingssysteem zelf wijzigen. Windows 10 bevat veel handigheidjes die het werken met de computer kunnen

Nadere informatie

Website maker. Bezoek je domein om de Website maker in te stellen. De volgende melding zal zichtbaar zijn.

Website maker. Bezoek je domein om de Website maker in te stellen. De volgende melding zal zichtbaar zijn. Aan de slag met de Bezoek je domein om de in te stellen. De volgende melding zal zichtbaar zijn. Volg de url 'administratie paneel' om in te loggen en de vervolgens in te stellen. Als eerst krijg je de

Nadere informatie

MediaMyne Lite handleiding. Deze handleiding bevat alle informatie over het gebruik van MediaMyne Lite

MediaMyne Lite handleiding. Deze handleiding bevat alle informatie over het gebruik van MediaMyne Lite R MediaMyne Lite handleiding Deze handleiding bevat alle informatie over het gebruik van MediaMyne Lite Starten met MediaMyne 3 MediaMyne opstarten MediaMyne is een webbased applicatie die in elke browser

Nadere informatie

Via het tabblad, kun je afdrukinstellingen aangeven:

Via het tabblad, kun je afdrukinstellingen aangeven: SAMENVATTING HOOFDSTUK 8 Afdrukken Via het tabblad, kun je afdrukinstellingen aangeven: Onder Instellingen kun je aangeven wat je wilt afdrukken: Bij Notitiepagina s wordt per pagina één dia afgedrukt.

Nadere informatie

1. Kennismaken met Impress

1. Kennismaken met Impress 1. Kennismaken met Impress In deze module leert u: 1 Wat Impress is; 2 Impress starten; 3 Een nieuwe presentatie maken; 4 Instellingen van Impress wijzigen; 5 Opslaan en openen. 1 Wat is Impress? OpenOffice.org

Nadere informatie

MONTAGE THEMA S IN STUDIO12 31-03-2010

MONTAGE THEMA S IN STUDIO12 31-03-2010 MONTAGE THEMA S IN STUDIO12 31-03-2010 Wat is het? Dit nieuwe item werd aan Studio12 toegevoegd om het programma aantrekkelijker te maken voor de beginner Ieder thema bestaat uit een setje van sjablonen

Nadere informatie

Kennismaking. Versies. Text. Graph: Word Logo voorbeelden verschillende versies. Werkomgeving

Kennismaking. Versies. Text. Graph: Word Logo voorbeelden verschillende versies. Werkomgeving Kennismaking Word is een tekstverwerkingsprogramma. U kunt er teksten mee maken, zoals brieven, artikelen en verslagen. U kunt ook grafieken, lijsten en afbeeldingen toevoegen en tabellen maken. Zodra

Nadere informatie

I) Wat? II) Google documenten. Deel 2 documenten

I) Wat? II) Google documenten. Deel 2 documenten Google Drive Deel 2 documenten I) Wat? 1) De meeste mensen bewerken teksten in de tekstverwerker Word van Microsoft Office. Het is echter ook mogelijk teksten op internet te bewerken en te bewaren. Het

Nadere informatie

LAY-OUT EN TYPOGRAFIE

LAY-OUT EN TYPOGRAFIE LAY-OUT EN TYPOGRAFIE met Adobe InDesign CS Deel 10 PAGINA S EN STRAMIENEN Een nieuw document Linialen en maateenheden Rasters en basislijnraster Slimme hulplijnen en liniaalhulplijnen Pagina's en spreads

Nadere informatie

Deel 7: PowerPoint. Presentaties gemakkelijker maken

Deel 7: PowerPoint. Presentaties gemakkelijker maken Deel 7: PowerPoint Presentaties gemakkelijker maken De mogelijkheden van PowerPoint als ondersteunend middel voor een gedifferentieerde begeleiding van leerlingen met beperkingen. CNO Universiteit Antwerpen

Nadere informatie

P R O J E C T S L I M M E O B J E C T E N - F O T O B O E K C O V E R S

P R O J E C T S L I M M E O B J E C T E N - F O T O B O E K C O V E R S P R O J E C T S L I M M E O B J E C T E N - F O T O B O E K C O V E R S Stel... je hebt bij een bepaalde firma het perfecte formaat gevonden om fotoboeken te maken Dan kan het wel leuk zijn als alle covers

Nadere informatie

Mail. 1. Informatie over Mail. 2. E-mailaccounts instellen. Google-, Yahoo!- en AOL-accounts instellen

Mail. 1. Informatie over Mail. 2. E-mailaccounts instellen. Google-, Yahoo!- en AOL-accounts instellen Mail 1. Informatie over Mail U kunt de berichten van al uw e-mailaccounts in één venster weergeven. Mail geeft berichtenreeksen weer, zodat u eenvoudig ziet welke berichten bij elkaar horen. Met Mail kunt

Nadere informatie

Handleiding Joomla CMS

Handleiding Joomla CMS Handleiding Joomla CMS Inhoudsopgave Inloggen bij de beheeromgeving 3 Artikelen 4 Prullenbak bekijken 4 Nieuw artikel maken / bewerken 5 Afbeelding toevoegen aan artikel 6 Link in een artikel plaatsen

Nadere informatie

Downloaden beveiligingscertificaat BRON Voor Windows XP en eerdere versies van Windows

Downloaden beveiligingscertificaat BRON Voor Windows XP en eerdere versies van Windows BRON Voor Windows XP en eerdere versies van Windows DUO 137/Versie 1.7 26 juni 2014 Inhoud 1. INLEIDING 3 2. VOORBEREIDING 4 3. DOWNLOADEN VAN HET BEVEILIGINGSCERTIFICAAT 5 3.1 DOWNLOADEN MET INTERNET

Nadere informatie

WERKRUIMTE WERKRUIMTE

WERKRUIMTE WERKRUIMTE 01 WERKRUIMTE WERKRUIMTE Werkruimte van InDesign CC 20 Handboek InDesign CC Werkruimte InDesign Creative Cloud InDesign versie CC maakt deel uit van Adobe Creative Cloud. Programma's van de Creative Cloud

Nadere informatie

Uw persoonlijke voorkeuren aanpassen. Windows 7

Uw persoonlijke voorkeuren aanpassen. Windows 7 Uw persoonlijke voorkeuren aanpassen Windows 7 1 Uw pc aan uw persoonlijke voorkeuren aanpassen Nieuw bij Windows 7? Hoewel er veel hetzelfde is gebleven ten opzichte van uw vorige versie van Windows,

Nadere informatie

Handleiding XML Leesprogramma versie 2.1, juli 2006

Handleiding XML Leesprogramma versie 2.1, juli 2006 Handleiding XML Leesprogramma versie 2.1, juli 2006 Een uitgave van Dedicon Postbus 24 5360 AA GRAVE Tel.: (0486) 486 486 Fax: (0486) 476 535 E-mail: abonnee@dedicon.nl 1 Inhoudsopgave 1.1 De-installatie...

Nadere informatie

10. Pagina-instellingen

10. Pagina-instellingen 10. Pagina-instellingen Voordat u begint met het schrijven van een document in het programma Writer, is het raadzaam eerst te bepalen hoe het er uiteindelijk uit moet komen te zien. In deze module leert

Nadere informatie

Globale kennismaking

Globale kennismaking Globale kennismaking Kennismaking Tesla CMS 1. Dashboard 2. pagina beheer - pagina aanmaken - pagina aanpassen - pagina verwijderen - pagina seo opties - zichtbaarheid pagina 3. subpagina beheer - subpagina

Nadere informatie

Beschrijvings SW gebruikers handleiding (V1.1) Voor Apple Macintosh computers Voor Macintosh Computer

Beschrijvings SW gebruikers handleiding (V1.1) Voor Apple Macintosh computers Voor Macintosh Computer Annotation SW User s Guide Beschrijvings SW gebruikers handleiding (V1.1) Voor Apple Macintosh computers Voor Macintosh Computer 2011. 5 PenAndFree Co.,Ltd 0 Deze handleiding beschrijft alle functies die

Nadere informatie

Handleiding teksteditor

Handleiding teksteditor In deze handleiding leggen we de werking van de teksteditor uit. De teksteditor wordt gebruikt voor het bewerken van tekst. Uw tekstpagina s bewerkt u met deze editor, maar u vindt m op vele plekken terug.

Nadere informatie

Windows Movie maker. Inhoud. 1. Installeren van Windows Movie Maker. FILM http://goo.gl/hto21t

Windows Movie maker. Inhoud. 1. Installeren van Windows Movie Maker. FILM http://goo.gl/hto21t Windows Movie maker. Inhoud 1. Installeren van Windows Movie Maker... 1 2. Vooraf rekening mee houden... 3 3. Aan de slag... 3 3.1 De werkruimte... 3 3.2 Een nieuw project starten... 4 3.3 Aanpassen van

Nadere informatie

Google Drive: uw bestanden openen en organiseren

Google Drive: uw bestanden openen en organiseren Google Drive: uw bestanden openen en organiseren Met Google Drive kunt u bestanden, mappen en Google documenten opslaan en openen, waar u ook bent. Wanneer u een bestand op internet, uw computer of een

Nadere informatie

SPECIALE VERSIE VOOR LEERKRACHTEN. Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher. 1. Inloggen. 2. Overzicht

SPECIALE VERSIE VOOR LEERKRACHTEN. Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher. 1. Inloggen. 2. Overzicht SPECIALE VERSIE VOOR LEERKRACHTEN Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher De inhoud van de schoolwebsite wordt ingevoerd en gewijzigd met behulp van een zogenaamd Content Management Systeem

Nadere informatie

DOCUMENT SAMENSTELLEN

DOCUMENT SAMENSTELLEN Pagina 168 7 In dit hoofdstuk gaat u een nieuwsbrief maken met behulp van een sjabloon. De artikelen die in de nieuwsbrief worden opgenomen zijn al geschreven. U hoeft de tekst alleen nog naar de juiste

Nadere informatie

Handleiding Wordpress CMS 4-5-2015

Handleiding Wordpress CMS 4-5-2015 Handleiding Wordpress CMS 4-5-2015 Inhoud 1. Het dashboard.... 3 2. Een pagina of bericht aanpassen.... 5 3. Een nieuw bericht toevoegen... 6 4. Een pagina maken... 7 5. Website met sitebuilder... 8 6.

Nadere informatie