Een handvat geven aan IC verpleegkundige (i.o.) met betrekking tot de eerste 24 uurs opname van volwassen brandwondpatiënten op de intensive care.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Een handvat geven aan IC verpleegkundige (i.o.) met betrekking tot de eerste 24 uurs opname van volwassen brandwondpatiënten op de intensive care."

Transcriptie

1 Doel Een handvat geven aan IC verpleegkundige (i.o.) met betrekking tot de eerste 24 uurs opname van volwassen brandwondpatiënten op de intensive care. Toepassingsgebied Intensive care volwassenen voor IC verpleegkundige (i.o) Indicatie Ernstige verbrandingen (> 15 %) bij volwassen patiënten. (zie regel van 9 in bijlage) Definities TVLO; totaal verbrand lichaamsoppervlak. Benodigd materiaal N.v.t. Werkwijze Arts is verantwoordelijk voor het zo snel mogelijk vaststellen van het TVLO en de gradatie van de brandwonden. De specifieke werkwijze en aandachtspunten bij brandwondpatiënten op de intensive care wordt ingedeeld aan de hand van de ABCDE methode. A (airway) en B (Breathing and ventilation) Brandwondpatiënten hebben vergrote kans op inhalatieletsel en / of koolstofmonoxidevergiftiging, zie bijlage voor meer informatie over inhalatieletsel. Volg onderstaande punten. Niet geïntubeerde patiënten: Geef altijd zuurstof middels non-rebreathing masker; afbouwen i.o.m. Arts. Verpleeg patiënt, indien mogelijk, in half zittende houding i.v.m. verhoogde kans op zwelling in gelaat en halsgebied. Cave onnodige intubatie: Volg onderstaande stroomschema bij verdenking op inhalatieletsel en/of verbranding aan hoofd-/halsgebied. Overleg bij twijfel met Brandwondencentrum. (zie bij opmerking voor contactgegevens).

2 Geïntubeerde patiënten: Geef 100% FiO 2, afbouwen i.o.m. overleg met arts. Verpleeg patiënt indien mogelijk in half zittende houding i.v.m. verhoogde kans op zwelling in gelaat en halsgebied. Cave autodetubatie (kans op zeer moeilijke re-intubatie door zwelling) overleg met de arts over fixatie en sedatie. Koolstofmonoxide

3 (CO) bind zich sneller aan Hb dan zuurstof en kan saturatiewaarde van 100 % geven. Deze saturatiewaarde is onbetrouwbaar Kan een roze (gezond ogende) verkleuring van de huid geven Neem meteen PaO 2 en arteriële zuurstofverzadiging af o PaO 2 en arteriële zuurstofverzadiging zullen onder normale ondergrens zijn bij koolstofmonoxide vergiftiging (PaO 2 < 7,8 Hg en zuurstofverzadiging < 95%) Neem i.o.m. met de arts COHB af uit het bloed. Vervolg dit in overleg met de arts. C. (Circulation) Vochtbeleid Verantwoordelijkheid arts. De onderstaande Parkland formule is een richtlijn die meestal wordt gebruikt bij TVLO vanaf 15% en kan worden aangepast aan de hand van de diurese;

4 Diurese Diurese normaal= 0,5 ml / kg lichaamsgewicht / uur. Overleg direct met arts bij hemochromogenurie (=portrode gekleurde urine) of bij minder dan 0,5 ml / kg lichaamsgewicht / uur. (zie bijlage voor extra informatie). Streef MAP I.o.m. arts een minimale streef MAP van meestal 60 mmhg. Afhankelijk van cerebrale doorbloeding (circulaire verbranding hals) en diurese. Infuus Bij voorkeur twee grote infuusvenflons (16G), bij voorkeur in de niet verbrande huid. Indien er geen intacte huid aanwezig is, infuusvenflon vasthechten. ECG electrodes Monitor aansluiten Indien er geen intacte thoraxhuid aanwezig is, dan de ECG elektrodes aansluiten op andere intacte huid. Bijvoorbeeld op de benen en armen. Indien er totaal geen intacte huid aanwezig is, is het niet mogelijk om electrodes aan te sluiten. 12 afleiding ECG maken Bij verbrand thoraxhuidoppervlak: ECG maken met 2 personen; ECG-elektrodes plakken niet op intacte huid; Eén persoon houdt de ECG-elektrodes op de plaats op ontvelde/verbrande thoraxhuid.

5 Na verwijderen van de plakkers de huid weer behandelen, zoals afgesproken in wondbehandeling. Eventuele resten van ECG-plakkers verwijderen. Circulaire brandwonden Betreft (bijna) circulaire diep 2 e tot 4 e graads brandwonden van extremiteiten, thorax of hals. Hierbij gaat het om brandwonden die zich grotendeels of volledig rondom het lichaamsdeel bevinden. Dit kan circulatieproblemen veroorzaken, maar ook obstructieve problemen door stugheid van de huid, waardoor bijvoorbeeld het uitzetten van de thorax bemoeilijkt wordt. Let op: voor extremiteiten o klinische tekenen van verminderde circulatie achter de brandwond (capillair-refill, oedeem, verkleuring, pijn, koud); controleer in eerste instantie elk uur, overleg met arts over de frequentie van controle hierop; o gebruik puls-oxymeter niet alleen om saturatie te bepalen, maar ook om de doorbloeding van de ledematen te kunnen beoordelen. o gebruik eventueel doppler. voor de hals o bij circulaire brandwonden aan de hals wordt er geïntubeerd om obstructie van de luchtweg te voorkomen. voor de thorax o hogere/oplopende beademingsdrukken. Overleg met arts over de te accepteren parameters en waarschuw arts direct bij afwijkingen. Eventueel zal de arts overgaan tot escharotomie. Dit is een chirurgische incisie om zo de druk, veroorzaakt door oedeem, in de omliggende weefsels te ontlasten. (bij voorkeur gebeurt dit in brandwondencentrum). Assisteer de arts zo nodig bij deze handeling. Overleg met de arts over taakverdeling, verwachtingen en benodigde materialen. Elektrische verbranding Elektrische verbrandingen kunnen hartritmestoornissen en beschadiging aan het hart veroorzaken. Hartritme en frequentie continue bewaking minimaal 24 uur. Overleg met arts over herhalen van het maken van ECG. Neem troponine af uit het bloed. In overleg met arts een troponineschema. D. (Disability) Bewustwijn. RASS, EMV-score en pupilreactie op licht controleren. In overleg met arts de frequentie van de controles bepalen. Circulaire brandwonden van het halsgebied geven een verhoogd risico op verminderde cerebrale circulatie doordat de bloedvoorziening is verstoord door zwelling en/of stugheid van de huid.. Koolstofmonoxidevergiftiging geeft verlaagd bewustzijn, zie kopje koolstofmonoxide bij A en B).

6 E. (Exposure) Temperatuur Bij grote brandwonden kan hypothermie ontstaan doordat de huid warmte verliest. Streef in overleg met de arts normothermie na. Gebruik zo nodig warmtedeken (Bair Hugger). Verwarm zo nodig de kamer. Let op, het systeem is traag; deur gesloten houden. Minimaliseer handelingen waarbij de patiënt ontbloot dient te worden om afkoelen te voorkomen. Geef zo nodig verwarmde infuus vloeistof via level 1. Isolatie Beschermende plus isolatie. Maatregelen bij beschermende isolatie plus: isolatiekamer met sluis noodzakelijk; isolatiejas: dragen bij contact met de patiënt; mond-neusmasker: op indicatie in overleg met de behandelaar; voor het verzorgen van brandwonden dient, naast een jas en mond-neus masker, een muts te worden gedragen. Verwijderen van overgebleven (snoerende) kleding en sieraden Indien vast aan huid, dan i.o.m. arts Wonden Maak foto s van de wonden en verwerk en beschrijf de wonden in het EPD. Behandel de wonden in overleg met de arts. Roep zo spoedig mogelijk wondconsulent in consult. Er is geen literatuur specifiek gericht op de behandeling van brandwonden in de eerste fase. Richtlijn indien overplaatsing naar brandwondencentrum o Alleen wonden schoonmaken bij ernstige contaminatie en problemen met het juist beoordelen. o Wonden afdekken met folie, metallinelakens of schone doeken, waarover een deken gelegd kan worden. Er dienen geen topicale middelen op de wonden gesmeerd te worden. Richtlijn indien geen overplaatsing naar brandwondencentrum o Brandwonden dienen eerst schoongemaakt en gedesinfecteerd te worden met fysiologisch zout, zeep, water, of chloorhexidineoplossing. o Wonden bedekken met gelvormende wondbedekkers die een geleiachtig milieu creëren ter bevordering van de wondgenezing (bijvoorbeeld hydrofiber-, hydrocolloïd- of alginaatverbanden). Deze zijn makkelijk in het gebruik, verminderen de pijn en het aantal verbandwissels. o Dient inspectie van de brandwonden plaats te vinden op basis van het type wondbedekker. o Dienen wondbedekkers na verzadiging vervangen te worden. o Dienen de brandwonden binnen uur opnieuw beoordeeld te worden. o Dienen kleine blaren intact gelaten te worden. o Kunnen grote blaren gedebrideerd worden, waarna gelvormende wondbedekkers gebruikt kunnen worden. Denk aan oogletsels, consulteer eventueel oogarts.

7 Inspecteer samen met de arts het volledige lichaam aan zowel de voorzijde als de achterzijde. Pijnbestrijding Brandwonden kunnen extreem pijnlijk zijn als gevolg van directe stimulatie van de verschillende soorten nociceptoren, zodat altijd adequate pijnstilling moet worden gegeven. (pijnprotocol) Houd rekening met angst en onrust. Koelen Het starten van koelen dient idealiter direct te gebeuren, maar ook na een vertraging tot 3 uur na het ongeval kan koelen nog overwogen worden ter verlichting van de pijn, mits het andere interventies niet in de weg staat. Cave hypothermie. Voeding Extra behoefte aan voedingsstoffen en mineralen (herstel van wonden en verlies van eiwitten en mineralen). Zo spoedig mogelijk starten i.o.m. arts. Eventueel diëtiste consulteren. Controles Voer standaard IC controles uit á 2 uur, overleg met arts over het eventueel ophogen hier van. Opmerkingen Brandwondencentrum verplaatsingscriteria Onderstaande criteria geven aan wanneer het nodig is om een brandwondenpatiënt door te verwijzen naar een brandwondencentrum. Zie landelijke richtlijn verwijzing tabel blz 102 (LINK) Neem bij twijfel altijd contact op (verantwoordelijkheid arts)! Adressen Brandwondencentrum Groningen, Martini Ziekenhuis Van Swietenplein NT Groningen

8 Brandwondencentrum Rotterdam, Maasstad Ziekenhuis Maasstadweg DZ Rotterdam Brandwondencentrum Beverwijk, Rode Kruis Ziekenhuis Vondellaan LE Beverwijk Bijlagen 1. Inhalatieletsel. 2. Hemochromogenurie. 3. Gradatie- en percentagebepaling van brandwonden. 4. Classificatie brandwonddiepte. 5. Elektrische brandwonden. 6. Chemisch letsel. Ad 1) Inhalatieletsel Anamnese en klinisch onderzoek leiden samen tot het vermoeden van inhalatieletsel, de arts zal letten op de volgende punten: Diagnose Anamnese Belangrijkste aanwijzingen zijn brand in afgesloten ruimte, de duur van de explosie en de rookontwikkeling. Patiënten die bijvoorbeeld door een verminderd bewustzijn de rokerige ruimte niet hebben kunnen verlaten, hebben een vergroot risico op een inhalatieletsel. Een steekvlamverbranding geeft veelal geen inhalatieletsel, maar geeft klinisch wel de uiterlijke kenmerken hiervan. Kliniek Belangrijke klinische criteria zijn aangezichtsverbrandingen, verbrande neusharen en een oogletsel. Bij inspectie van de mondkeelholte een rode en gezwollen huig en keelholte. De patiënt heeft stemveranderingen, hoest of produceert sputum met roet. Bij auscultatie let men op inspiratoire en expiratoire stridor, piepende en reutelende ademhaling. Aanvullend onderzoek Bronchoscopie bevestigt de diagnose en bepaalt de ernst van de beschadiging. Een thoraxfoto en een arteriële po 2 -meting geven geen bevestiging van inhalatie trauma. Een verhoogd COHb wijst ook op een inhalatieletsel. Onderste beelden komen vaak gecombineerd voor. 1. Bovenste luchtweg (BLW) inhalatieletsel wordt veroorzaakt door het inademen van hete gassen, waardoor oedemen van de slijmvliezen en obstructie optreden in de eerste uren na het ongeval. 2. Onderste luchtweg (OLW) inhalatieletsel wordt veroorzaakt door het inhaleren van rook waardoor een chemische tracheo-bronchitis optreedt; dit is de klassieke rookinhalatie, waarbij na enige uren tot dagen na de verbranding een respiratoire insufficiëntie optreedt. Roetdeeltjes kunnen atelectasen veroorzaken.

9 3. Systemisch inhalatieletsel wordt veroorzaakt door het inhaleren van toxische stoffen die vrij komen bij een brand, bijv. koolstofmonooxide en cyanide. Dit kan leiden tot een zuurstoftekort in het bloed en de hierbij horende klinische tekenen. 4. Beperking van de ademexcursies door de stugge thoraxwand bij derde- of vierdegraads circulaire thoraxverbrandingen en luchtwegobstructie als gevolg van circulaire nekverbranding. Behandeling Alle traumapatiënten krijgen 10L zuurstof via non-rebreathing masker. Indien CWK letsel is uitgesloten bij voorkeur de patiënt halfzittend behandelen om oedeem en zwelling zo veel mogelijk te voorkomen in het hoofd/hals gebied, ook wanneer de patiënt is geintubeerd. Onnodige intubatie en beademing dient voorkomen te worden, omdat dit met name bij brandwondpatiënten leidt tot vochtretentie, overmatige oedeemvorming, meer complicaties en een langere opnameduur. Bij twijfel over de noodzaak van intubatie is overleg met een brandwondencentrum wenselijk alvorens de patiënt te intuberen. Patiënten met onderste luchtweg inhalatieletsel worden alleen geintubeerd bij dreigend respiratoir falen. Circulaire diepe verbrandingen van de thorax kunnen de adembewegingen belemmeren en zo bijdragen aan respiratoire insufficiëntie. Hierbij moet de noodzaak van escharotomie beoordeeld worden. Hierbij heeft het de voorkeur om dit uit te laten voeren door een brandwondencentrum of hiermee overleg te plegen. Ad 2) Hemochromogenurie Hemochromogenurie kan optreden ten gevolge van afbraakproducten van hemoglobine en myoglobine. Dit kan nierinsufficiëntie veroorzaken doordat deze producten neerslaan in de tubuli. De diurese dient dan verdubbeld te worden door de infuussnelheid te verhogen of zelfs te forceren met diuretica. Raadpleeg dus direct arts wanneer urine verkleurt of vermindert. Vaak wordt dan een diurese van 1-2 ml/kg lichaamsgewicht/uur aangehouden. Ad 3) Gradatie en percentage bepaling van brandwonden De arts is verantwoordelijk voor het bepalen van de diepte, gradatie en het percentage van de brandwond (en). Het totale verbrand lichaamsoppervlak wordt bepaald met behulp van twee methodes: De regel van 9 en De handmethode De Regel van 9 :

10 De handmethode: volledige hand van de patiënt met 5 gesloten vingers is gelijk aan 1% TVLO. Let op: eerstegraads verbrandingen worden hierbij niet meegerekend. Let op: kleine brandwonden worden vaak overschat en grote brandwonden worden vaak onderschat. Een brandwond is heterogeen en bestaat nooit uit één diepte, het is belangrijk dat de gehele wond door de arts wordt geïnspecteerd en gepalpeerd. Een brandwond is dynamisch, waarbij een tweedegraads verbranding zich kan verdiepen tot een derdegraads.

11 Ad 4) Classificatie van brandwonddiepte

12 Ad 5) Elektrische brandwonden Ad 6) Chemisch letsel Referenties Eerste opvang van brandwondpatiënten in de acute fase (1e 24 uur) van verbranding en verwijzing naar een brandwondencentrum (2015) LINK Distributielijst Auteur: mevr. M. Bonn, juli 2015 Verantwoordelijk medicus: drs. J. Pompe

BRANDWONDEN. Organisatie brandwondenzorg. Indeling van de les. Categorieën. Inleiding Diagnostiek en behandeling

BRANDWONDEN. Organisatie brandwondenzorg. Indeling van de les. Categorieën. Inleiding Diagnostiek en behandeling BRANDWONDEN Heleen Westra IC Verpleegkundige Brandwondencentrum Rode Kruis Ziekenhuis Beverwijk Indeling van de les Inleiding Diagnostiek en behandeling Eerste hulp en opvang Inhalatietrauma Shock en infusie

Nadere informatie

Richtlijn brandwonden

Richtlijn brandwonden WONDZORG Richtlijn brandwonden Ketenwondzorg Zeeland pag. 1 Inhoud Samenvattend schema pag. 3 Verantwoording pag. 4 Protocol pag. 5 pag. 2 Samenvattend Schema: huisarts is behandelaar Verwijzen Naar Termijn

Nadere informatie

Doel. Definities. Indicatie. Werkwijze/beslisboom. Uniforme opvang van de trauma patiënt op de Intensive care

Doel. Definities. Indicatie. Werkwijze/beslisboom. Uniforme opvang van de trauma patiënt op de Intensive care Doel Uniforme opvang van de trauma patiënt op de Intensive care Definities Het protocol begint met hetgeen de patiënt het meest bedreigd (treat first what kills first). Treft men tijdens de opvang een

Nadere informatie

A, B, C of run away? LVIZ symposium 17 april 2015 Drs. Monique Engel - Kinderarts-intensivist

A, B, C of run away? LVIZ symposium 17 april 2015 Drs. Monique Engel - Kinderarts-intensivist A, B, C of run away? LVIZ symposium 17 april 2015 Drs. Monique Engel - Kinderarts-intensivist Circulatiestilstand bij kinderen Etiologie/Pathofysiologie Vochtverlies Redistributie Toegenomen ademarbeid

Nadere informatie

Brandwondenzorg. Ingrid Brosky Brandwondenverpleegkundige/ praktijkopleider Mei 2018

Brandwondenzorg. Ingrid Brosky Brandwondenverpleegkundige/ praktijkopleider Mei 2018 Brandwondenzorg Ingrid Brosky Brandwondenverpleegkundige/ praktijkopleider Mei 2018 2 Brandwondenzorg Nederland Preventie Zorg Kwaliteit van Leven Wetenschappelijk onderzoek / deskundigheidsbevordering

Nadere informatie

ABCDE methodiek Biedt een vaste volgorde van het benaderen van het slachtoffer

ABCDE methodiek Biedt een vaste volgorde van het benaderen van het slachtoffer ABCDE methodiek Biedt een vaste volgorde van het benaderen van het slachtoffer Indien een stoornis in de vitale functie wordt waargenomen direct handelen (Treat as you go) A AIRWAY AND C-SPINE (= vrije

Nadere informatie

Inhoud. Algemeen Verwijzingscriteria Wonddiagnose en wondbehandeling Wondverzorging Na zorg. Leeftijdsverdeling. >= 65 jaar 11% 0-4 jaar 24%

Inhoud. Algemeen Verwijzingscriteria Wonddiagnose en wondbehandeling Wondverzorging Na zorg. Leeftijdsverdeling. >= 65 jaar 11% 0-4 jaar 24% Brandwonden Inhoud Algemeen Verwijzingscriteria Wonddiagnose en wondbehandeling Wondverzorging Na zorg Aantal brandwondenslachtoffers per (gemiddeld) jaar 500 in brandwondencentra 1500 in ziekenhuizen

Nadere informatie

Richtlijn. Eerste opvang van brandwondpatiënten in de acute fase (1 ste 24 uur) van verbranding en verwijzing naar een brandwondencentrum

Richtlijn. Eerste opvang van brandwondpatiënten in de acute fase (1 ste 24 uur) van verbranding en verwijzing naar een brandwondencentrum Richtlijn Eerste opvang van brandwondpatiënten in de acute fase (1 ste 24 uur) van verbranding en verwijzing naar een brandwondencentrum 1 Colofon Richtlijn Eerste opvang van brandwondpatiënten in de acute

Nadere informatie

GEVORDERDE EERSTE HULP. Shock, Anafylaxie en de EpiPen. Pim de Ruijter. vrijdag 18 oktober 13

GEVORDERDE EERSTE HULP. Shock, Anafylaxie en de EpiPen. Pim de Ruijter. vrijdag 18 oktober 13 GEVORDERDE EERSTE HULP Shock, Anafylaxie en de EpiPen Pim de Ruijter Inhoud Kort over shock Wat is allergie precies? Allergische reactie Inhoud Anafylaxie en anafylactische shock Gebruik van de EpiPen

Nadere informatie

Welke stelling in het geval van brandwonden is juist?

Welke stelling in het geval van brandwonden is juist? Meerkeuzevraag 8.1 Meerkeuzevraag 8.2 Meerkeuzevraag 8.3 Meerkeuzevraag 8.4 Meerkeuzevraag 8.5 Meerkeuzevraag 8.6 Meerkeuzevraag 8.7 Welke stelling in het geval van brandwonden is juist? A. De gevormde

Nadere informatie

Ademweg en ademhaling

Ademweg en ademhaling Ademweg en ademhaling Module acute zorg Hans ter Haar voor UMCU 2009 (A)irway Controle en zo nodig vrijmaken van de ademweg met inachtneming van bescherming cervicale wervelkolom (CWK) Praat de patiënt?

Nadere informatie

Brandwonden. Spoedeisende Hulp. alle aandacht

Brandwonden. Spoedeisende Hulp. alle aandacht Brandwonden Spoedeisende Hulp alle aandacht Brandwonden Deze folder geeft u een globaal overzicht van de klachten en de behandeling van brandwonden. Het is goed u te realiseren dat bij het vaststellen

Nadere informatie

Behandeling van wonden en letsels

Behandeling van wonden en letsels Module 4 Behandeling van wonden en letsels Als u deze module gevolgd hebt, weet u: - Wat u moet doen bij mogelijk inwendig bloedverlies - Wat u moet doen bij uitwendig bloedverlies - Wat u moet doen bij

Nadere informatie

Brandwonden. Spoedeisende Hulp. Locatie Hoorn/Enkhuizen

Brandwonden. Spoedeisende Hulp. Locatie Hoorn/Enkhuizen Brandwonden Spoedeisende Hulp Locatie Hoorn/Enkhuizen Brandwonden Deze folder geeft u een globaal overzicht van de klachten en de behandeling van brandwonden. Het is goed u te realiseren dat bij het vaststellen

Nadere informatie

Meten caloriebehoefte door middel van indirecte caloriemetrie van de IC-patiënt met een endotracheale tube of canule.

Meten caloriebehoefte door middel van indirecte caloriemetrie van de IC-patiënt met een endotracheale tube of canule. # Doel* Gebruik van de metabole monitor. # Toepassingsgebied Intensive Care. # Indicatie Meten caloriebehoefte door middel van indirecte caloriemetrie van de IC-patiënt met een endotracheale tube of canule.

Nadere informatie

Abstract 11-11-2015. Brandwondenzorg. Disclosure belangen spreker

Abstract 11-11-2015. Brandwondenzorg. Disclosure belangen spreker Brandwondenzorg Rob van Komen, teamleider brandwondencentrum, voorzitter brandwondencommissie WCS kenniscentrum wondzorg Disclosure belangen spreker (potentiële) belangenverstrengeling Voor bijeenkomst

Nadere informatie

Wondbehandeling bij een tweedegraads brandwond

Wondbehandeling bij een tweedegraads brandwond Wondbehandeling bij een tweedegraads brandwond Uw behandelend arts heeft een tweedegraads brandwond bij u geconstateerd. In deze folder vindt u informatie over tweedegraads brandwond, wondbehandeling en

Nadere informatie

Opvang brandwondpatiënt op de eerste hulp: een kwestie van vooruit kijken

Opvang brandwondpatiënt op de eerste hulp: een kwestie van vooruit kijken Opvang brandwondpatiënt op de eerste hulp: een kwestie van vooruit kijken Auteur: J. Rosier Vertaald/bijgewerkt: Nieuwsbrief: 1999 Pagina: 30-35 Jaargang: 6 Nummer: 6 Toestemming: Illustraties: Bijzonderheden:

Nadere informatie

Bedrijfshulpverlening

Bedrijfshulpverlening Proefexamen Brandbestrijding en Ontruiming 1. Een bedrijfshulpverlener moet als hij een brandmelding krijgt, werken volgens de algemene hulpverleningsregels. Wat heeft daarbij de HOOGSTE prioriteit? a.

Nadere informatie

Welke stelling in het geval van brandwonden is juist?

Welke stelling in het geval van brandwonden is juist? Welke stelling in het geval van brandwonden is juist? A. De gevormde blaren moeten zo snel mogelijk verwijderd worden B. Bij een blast-infury kunnen er bijkomende verwondingen optreden C. Bij derde graad-brandwonden

Nadere informatie

EHBO op maat van ouders en leerkrachten

EHBO op maat van ouders en leerkrachten EHBO op maat van ouders en leerkrachten Wat leert u tijdens deze opleiding? Een basisstappenplan om elke EHBO handeling juist te starten Het uitvoeren van een reanimatie op een kind EHBO handelingen bij

Nadere informatie

Brandwonden en dan? Eerst water, de rest komt later

Brandwonden en dan? Eerst water, de rest komt later Brandwonden en dan? Eerst water, de rest komt later Eerst water, de rest komt later! Wat is een brandwond? De huid is opgebouwd uit een aantal lagen en bevat haren, klieren, zenuwen en bloed vaten. Bij

Nadere informatie

Brandwonden. Inleiding. Eerst water, de rest komt later! Erasmus MC Zorgacademie

Brandwonden. Inleiding. Eerst water, de rest komt later! Erasmus MC Zorgacademie Brandwonden Inleiding In Nederland worden jaarlijks 1600 patiënten opgenomen in het ziekenhuis met brandwonden, waarvan 500 in een brandwondencentrum. Op de spoedeisende hulp betreft dit een grote groep

Nadere informatie

Het meten van maagretentie via een neusmaagsonde / gastrostomiekatheter / PEG katheter.

Het meten van maagretentie via een neusmaagsonde / gastrostomiekatheter / PEG katheter. # Doel* Het meten van maagretentie via een neusmaagsonde / gastrostomiekatheter / PEG katheter. # Toepassingsgebied Geïntubeerde volwassen IC-patiënten # Indicatie Bij elke geïntubeerde volwassen IC- patiënten

Nadere informatie

KOUDE EN VOEDING. Medische Commissie Mieke Acda & Rianne van der Spek. 16 november 2014

KOUDE EN VOEDING. Medische Commissie Mieke Acda & Rianne van der Spek. 16 november 2014 KOUDE EN VOEDING Medische Commissie medisch@nkbv.nl Mieke Acda & Rianne van der Spek 16 november 2014 MEDCOM? Gezondheid in de bergen promoten praatjes en workshops kenniscentrum NKBV.nl hoogtelijn facebook

Nadere informatie

HET NEDERLANDSE RODE KRUIS DISTRICT: MIDDEN-LIMBURG AFDELING: ECHT-SUSTEREN & MAASGOUW

HET NEDERLANDSE RODE KRUIS DISTRICT: MIDDEN-LIMBURG AFDELING: ECHT-SUSTEREN & MAASGOUW HET NEDERLANDSE RODE KRUIS DISTRICT: MIDDEN-LIMBURG AFDELING: ECHT-SUSTEREN & MAASGOUW Drs. E.W.J. Ficken, Rode Kruis arts E.F./R.K.: 17.08.28 Mevr. W. Thomassen, wondverpleegkundige Datum: 27 november

Nadere informatie

Gestructureerde benadering van het zieke kind door de huisarts

Gestructureerde benadering van het zieke kind door de huisarts Gestructureerde benadering van het zieke kind 15 mei 2013 Elkerliek ziekenhuis - Helmond Eric Brouwer, kinderarts HUISARTS & WETENSCHAP 2011 Wat is anders Nummer 1 Maart 2011 Obstructie ademweg Ademdepressie

Nadere informatie

Voorbeelden informatiepakketten

Voorbeelden informatiepakketten Bijlage 1 Voorbeelden informatiepakketten 4.3 Overdracht OK-verkoeverafdeling Hieronder wordt de overdracht van de operatiekamer naar de verkoeverafdeling besproken. De overdracht van de operatiekamer

Nadere informatie

# Doel* # Toepassingsgebied. # Indicatie. # Definities # Aard handeling # Materiaal* Contra-indicaties

# Doel* # Toepassingsgebied. # Indicatie. # Definities # Aard handeling # Materiaal* Contra-indicaties # Doel* Het bepalen van maagretentie. Het hevelen van maaginhoud, dmv Continue of intermitterende maag zuigdrainage. Het spoelen van de maag (bijvoorbeeld bij intoxicaties of bloeding). Het geven van voeding.

Nadere informatie

RKZ Afdeling Handchirurgie. Hypothenar Hammer. informatie voor patiënten. plstsec@rkz.nl www.afdelinghandchirurgie.nl

RKZ Afdeling Handchirurgie. Hypothenar Hammer. informatie voor patiënten. plstsec@rkz.nl www.afdelinghandchirurgie.nl RKZ Afdeling Handchirurgie Hypothenar Hammer informatie voor patiënten T: 0251-265355 plstsec@rkz.nl www.afdelinghandchirurgie.nl Informatiefolder De informatie in deze folder is een aanvulling op het

Nadere informatie

Maatschappelijk handelen

Maatschappelijk handelen (Ambulance) Thema : Primary Survey Opvang van de laag complexe patiënt Januari 2014 - Het controleren van de vitale functies ( bloeddruk, saturatie, hartritme) - Het toedienen van O2 opgeleide van gegevens

Nadere informatie

giftig doelorgaan - toxisch acuut toxisch

giftig doelorgaan - toxisch acuut toxisch Algemene gegevens CAS nr: 50-00-0 EU-etikettering: R-zinnen: 23/24/25-34-40-43 S-zinnen: (1/2)-26-36/37/39-45-51 giftig CLP(EU-GHS): Signaalwoord: GEVAAR H: 351-331-311-301-314-335-317 acuut toxisch doelorgaan

Nadere informatie

Brandwonden en dan? Eerst water, de rest komt later

Brandwonden en dan? Eerst water, de rest komt later Brandwonden en dan? Eerst water, de rest komt later Eerst water, de rest komt later! Voorkom brandwonden Er is maar één juist antwoord op de vraag hoe brandwonden kunnen worden voorkomen: wees alert en

Nadere informatie

Erratum Manschap a Levensreddend handelen. Versie: 1.0, 31 december 2015

Erratum Manschap a Levensreddend handelen. Versie: 1.0, 31 december 2015 Erratum Manschap a Levensreddend handelen Versie: 1.0, 31 december 2015 Inleiding Op 1 januari 2016 is versie 3 van het Landelijke protocol levensreddend handelen door de brandweer (LPLHB 3.0) gepubliceerd.

Nadere informatie

Doel Het meten van maagretentie via een neusmaagsonde / gastrostomiekatheter / PEG-katheter.

Doel Het meten van maagretentie via een neusmaagsonde / gastrostomiekatheter / PEG-katheter. Documentgebied: Werkinstructies Intensive Care Autorisator: Hoeven, JG van der Document: 048227 versie 1 Auteur: Kuyk, Geerke van Status: Eindbeoordeling Titel: Maagretentie, bepaling van bij kinderen

Nadere informatie

2014 EHBO-K. Theorievragen versie 006. Ascendens Opleidingen Theorievragen EHBO-K 2014 versie 006 Pagina 1 van 7

2014 EHBO-K. Theorievragen versie 006. Ascendens Opleidingen Theorievragen EHBO-K 2014 versie 006 Pagina 1 van 7 2014 EHBO-K Theorievragen versie 006 Pagina 1 van 7 Vraag 1: Noem de vijf belangrijke punten bij het leveren van eerste hulp in juiste volgorde 1) 2) 3) 4) 5). Vraag 2: Wat is het kenmerk van een gesloten

Nadere informatie

EEN BRANDWOND FRANCISCUS VLIETLAND

EEN BRANDWOND FRANCISCUS VLIETLAND EEN BRANDWOND FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding Uw huid kan redelijk goed tegen warmte, zoals van een warm bad. Maar bij echte hitte, bijvoorbeeld in een te heet bad, kan de huid verbranden. De huid doet

Nadere informatie

Het meten van maagretentie via een neusmaagsonde / gastrostomiekatheter / PEG katheter.

Het meten van maagretentie via een neusmaagsonde / gastrostomiekatheter / PEG katheter. Doel Het meten van maagretentie via een neusmaagsonde / gastrostomiekatheter / PEG katheter. Toepassingsgebied Geïntubeerde volwassen IC-patiënten Indicatie Bij elke geïntubeerde volwassen IC- patiënten

Nadere informatie

Competenties Eerste Hulp

Competenties Eerste Hulp Onderdeel 01. Vijf belangrijke punten bij het verlenen van Eerste Hulp de vijf belangrijke punten toepassen. maatregelen te nemen om de veiligheid van zichzelf, medehulpverleners, omstanders en slachtoffer(s)

Nadere informatie

Protocollen bij te verwachten letsels bij Elfstedentochten

Protocollen bij te verwachten letsels bij Elfstedentochten Protocollen bij te verwachten letsels bij Elfstedentochten Met adviezen van R. Buimer Oogarts MCL en Dr. J.S. de Graaf Traumachirurg MCL door Bob Velthuis Instructeur Eerste Hulp Bevroren ogen Inleiding

Nadere informatie

Anesthesie bij een nier of (nier) pancreas transplantatie

Anesthesie bij een nier of (nier) pancreas transplantatie Anesthesie bij een nier of (nier) pancreas transplantatie De zorg voor u rondom de operatie Inleiding U krijgt binnenkort een oproep voor de nier- of (nier)pancreastransplantatie, waarbij het nodig is

Nadere informatie

Cufflek test op IC. Max Rooijakkers, keuzecoassistent IC

Cufflek test op IC. Max Rooijakkers, keuzecoassistent IC Cufflek test op IC Max Rooijakkers, keuzecoassistent IC 08-12-2017 Casus 68-jarige patiënt Geïntubeerd vanwege bedreigde ademweg bij (peri-)tonsillaire en parafaryngeale abcessen Op OK draineren abcessen,

Nadere informatie

Reanimatie van de pasgeborene

Reanimatie van de pasgeborene Reanimatie van de pasgeborene Anne Debeer, neonatale intensieve zorgen, UZ Leuven Katleen Plaskie, neonatale intensieve zorgen, St Augustinus Wilrijk Luc Cornette, neonatale intensieve zorgen, AZ St-Jan

Nadere informatie

CAO ARBEID EN GEZONDHEID SCHOONMAAK- EN GLAZENWASSERSBEDRIJF. Bijlage 6: Richtlijnen veilig werken hogedrukreiniging

CAO ARBEID EN GEZONDHEID SCHOONMAAK- EN GLAZENWASSERSBEDRIJF. Bijlage 6: Richtlijnen veilig werken hogedrukreiniging Bijlage 6: Richtlijnen veilig werken hogedrukreiniging e. CHECKLIST VERANTWOORDELIJKHEDEN Opdrachtgever en werkgever kunnen deze checklist gebruiken om voorafgaand aan de werkzaamheden duidelijke afspraken

Nadere informatie

BIJLAGE 1: PROTOCOLLEN AMBULANCEZORG

BIJLAGE 1: PROTOCOLLEN AMBULANCEZORG BIJLAGE 1: PROTOCOLLEN AMBULANCEZORG Airway en CWK-immbolisatie, Breathing, Circulation, Disability en Exposure (5 protocollen) Wervelkolom indicaties fixatie en bevrijding (2 protocollen) Triage en keuze

Nadere informatie

Cellulitis en erysipelas. Ontstekingen van de huid en onderhuids vet- en bindweefsel

Cellulitis en erysipelas. Ontstekingen van de huid en onderhuids vet- en bindweefsel Cellulitis en erysipelas Ontstekingen van de huid en onderhuids vet- en bindweefsel Inleiding U heeft van uw arts gehoord dat u cellulitis of erysipelas heeft. In deze folder leest u meer over deze aandoening

Nadere informatie

SEH bij snijwonden, brandwonden en vergiftiging

SEH bij snijwonden, brandwonden en vergiftiging SEH bij snijwonden, brandwonden en vergiftiging Handleiding voor het behandelen van snijwonden. Verschijnselen de huid is beschadigd meestal is er bloed te zien het slachtoffer heeft pijn Doel van de eerste

Nadere informatie

Het voorkomen en behandelen van doorligwonden (decubitus)

Het voorkomen en behandelen van doorligwonden (decubitus) Algemeen Het voorkomen en behandelen van doorligwonden (decubitus) www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl ALG008 / Het voorkomen en behandelen van

Nadere informatie

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Verplegen in buikligging. rkz.nl

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Verplegen in buikligging. rkz.nl Patiënteninformatie Verplegen in buikligging rkz.nl Inleiding De arts en/of verpleegkundige heeft u verteld dat momenteel uw familielid of naaste verpleegd gaat worden of wordt in buikligging. Buikligging

Nadere informatie

Kinderen met acute neurologische problematiek

Kinderen met acute neurologische problematiek Kinderen met acute neurologische problematiek Thomas van Veen, Kinderarts 06-07-2015 Anne, 9 jaar aangereden door een auto Zij is aangereden door een auto voor het ziekenhuis Vader draagt haar de SEH op

Nadere informatie

Brandwonden en voedingstherapie

Brandwonden en voedingstherapie Brandwonden en voedingstherapie Auteur: A. Meijer Vertaald/bijgewerkt: Nieuwsbrief: 1989 Pagina: 31-33 Jaargang: 5 Nummer: 1 Toestemming: Illustraties: Bijzonderheden: Kernwoorden: voeding brandwonden

Nadere informatie

Carpale tunnelsyndroom

Carpale tunnelsyndroom RKZ Afdeling Handchirurgie Carpale tunnelsyndroom informatie voor patiënten T: 0251-265355 plstsec@rkz.nl www.afdelinghandchirurgie.nl Informatiefolder De informatie in deze folder is een aanvulling op

Nadere informatie

BASISOPLEIDING BEDRIJFSHULPVERLENING Niet spoedeisende Eerste Hulp

BASISOPLEIDING BEDRIJFSHULPVERLENING Niet spoedeisende Eerste Hulp INHOUDSOPGAVE 3 NIET SPOEDEISENDE EERSTE HULP... - 2-3.1 Flauwte... - 2-3.2 Wonden... - 2-3.3 Neusbloeding... - 4-3.4 Letsel aan het oog... - 4-3.5 Kneuzing / verstuiking... - 4-3.6 Botbreuken / ontwrichting...

Nadere informatie

Antwoorden 2014 EHBO-K. Ascendens Opleidingen Theorievragen EHBO-K 2014 versie 006 Pagina 1 van 5. Theorievragen versie 006

Antwoorden 2014 EHBO-K. Ascendens Opleidingen Theorievragen EHBO-K 2014 versie 006 Pagina 1 van 5. Theorievragen versie 006 Antwoorden 2014 EHBO-K Theorievragen versie 006 Pagina 1 van 5 Vraag 1: Noem de vijf belangrijke punten bij het leveren van eerste hulp in juiste volgorde Vraag 2: Vraag 3: Vraag 4 : a) Let op gevaar (zn

Nadere informatie

RSV Risicogroep Oorzaak Symptomen van RSV

RSV Risicogroep Oorzaak Symptomen van RSV RS virus Uw kind is opgenomen op de kinderafdeling van het VUmc in verband met een infectie van RSV. Opname in het ziekenhuis vindt plaats bij ernstige benauwdheid en als zich voedingsproblemen voordoen.

Nadere informatie

Buikverpleging. Informatie voor bezoek

Buikverpleging. Informatie voor bezoek Buikverpleging Informatie voor bezoek Inleiding Het is nodig uw familielid of naaste op de buik te leggen. We noemen dat buikverpleging. In deze folder staat wat buikverpleging is, waarom we dit doen

Nadere informatie

Non invasieve beademing

Non invasieve beademing Non invasieve beademing Deze folder geeft uitleg over non invasieve beademing (NIV). Heeft u na het lezen van deze folder vragen of zijn er onduidelijkheden, dan kunt u terecht bij de verpleegkundige

Nadere informatie

Basisreanimatie volwassenen. CPR-werkgroep Heilig Hart Ziekenhuis Mol

Basisreanimatie volwassenen. CPR-werkgroep Heilig Hart Ziekenhuis Mol Basisreanimatie volwassenen CPR-werkgroep Heilig Hart Ziekenhuis Mol Overlevingsketen is de basis voor Advanced Life Support en een goede en snel begonnen is doorslaggevend voor het succes van de ALS en

Nadere informatie

Chronisch Hartfalen. Wat is chronisch hartfalen?

Chronisch Hartfalen. Wat is chronisch hartfalen? Chronisch Hartfalen Wat is chronisch hartfalen? Omschrijving Hartfalen Hartfalen is een aandoening van het hart waarbij het hart niet meer in staat is om voldoende bloed uit te pompen en rond te pompen.

Nadere informatie

Chemische brandwonden en compartiment syndroom. Willem Voragen

Chemische brandwonden en compartiment syndroom. Willem Voragen Chemische brandwonden en compartiment syndroom Willem Voragen } Geen wond } Ontstekingsreactie van de huid } Een blaar of zeer pijnlijke wond } Voorbeeld: thee, soep } Een blaar of een zeer pijnlijke wond

Nadere informatie

Buikverpleging. Informatie voor bezoek. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op

Buikverpleging. Informatie voor bezoek. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op Buikverpleging Informatie voor bezoek Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding Het is nodig uw familielid of naaste op de buik te leggen. We noemen dat buikverpleging.

Nadere informatie

Isolatie verpleging op de kinderafdeling

Isolatie verpleging op de kinderafdeling Isolatie verpleging op de kinderafdeling Isolatie verpleging Uw kind is opgenomen op de kinderafdeling. Het vermoeden bestaat dat uw kind een infectie heeft of een bacterie of virus bij zich draagt, die

Nadere informatie

Pijnbestrijding tijdens onderzoek of ingreep buiten de operatiekamer

Pijnbestrijding tijdens onderzoek of ingreep buiten de operatiekamer Sedatie en présedatie screening Pijnbestrijding tijdens onderzoek of ingreep buiten de operatiekamer Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Nuchter zijn Voor alle ingrepen moet

Nadere informatie

Va c u ü m t h e r a p i e. Informatie voor patiënten

Va c u ü m t h e r a p i e. Informatie voor patiënten Va c u ü m t h e r a p i e Informatie voor patiënten Inh o u d s o p gave Inleiding. 1 Wat is vacuümtherapie. 2 Hoe werkt vacuümtherapie. 3 Wanneer wordt vacuümtherapie toegepast. 3 Voor- en nadelen. 4

Nadere informatie

4.8 Brandwonden. Specifieke anamnese. Specifiek lichamelijk onderzoek. H. Boxma

4.8 Brandwonden. Specifieke anamnese. Specifiek lichamelijk onderzoek. H. Boxma 13-Chirurgie 4.8 01-06-2005 09:40 Pagina 91 91 4.8 Brandwonden H. Boxma Per ambulance wordt een 50-jarige vrouw binnengebracht op de afdeling spoedeisende hulp van uw ziekenhuis. Zij heeft uitgebreide

Nadere informatie

Matige tot diepe sedatie

Matige tot diepe sedatie Matige tot diepe sedatie Binnenkort ondergaat u in het CWZ een onderzoek en/of behandeling. Dit onderzoek of deze behandeling zal plaats vinden onder verdoving (sedatie). Sedatie (verdoving) Verdoving

Nadere informatie

Chemisch toxicologische eigenschappen van acrylonitril en medische aspecten van een blootstelling

Chemisch toxicologische eigenschappen van acrylonitril en medische aspecten van een blootstelling Chemisch toxicologische eigenschappen van acrylonitril en medische aspecten van een blootstelling Prof. Dr. Benoit Nemery KU Leuven Prof. Dr. Christophe Stove UGent Acrylonitril: chemische eigenschappen

Nadere informatie

Operatie voor een haarnestcyste

Operatie voor een haarnestcyste Chirurgie Operatie voor een haarnestcyste Sinus pilonidalus Nabehandeling met vacuümtherapie Deze folder geeft u informatie over een sinus pilonidalis (een ontstoken haarnestcyste). U wordt nabehandeld

Nadere informatie

Patiënten op de. Intensive Care. zien er soms anders uit. Intensive Care. alle aandacht

Patiënten op de. Intensive Care. zien er soms anders uit. Intensive Care. alle aandacht Patiënten op de Intensive Care zien er soms anders uit Intensive Care alle aandacht Inleiding Patiënten op de IC zien er soms anders uit en reageren anders. Dit is vooral voor de familie / naasten van

Nadere informatie

KBC-Preventie. Ongevallen thuis. we hebben het voor u

KBC-Preventie. Ongevallen thuis. we hebben het voor u KBC-Preventie Ongevallen thuis we hebben het voor u Basisprincipes van eerste hulp Handel als eerstehulpverlener. Zorg dat u de situatie niet verergert. Blijf rustig in een noodsituatie en verleen de eerste

Nadere informatie

RESPIRATOIR SYNCYTIEEL VIRUS BIJ KINDEREN

RESPIRATOIR SYNCYTIEEL VIRUS BIJ KINDEREN RESPIRATOIR SYNCYTIEEL VIRUS BIJ KINDEREN 17241 Wat is het RS virus? Respiratoir Syncytieel Virus, kortweg RS virus genoemd, is een virus dat infecties veroorzaakt aan de luchtwegen (neus, oren, keel,

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Nierbiopsie

PATIËNTEN INFORMATIE. Nierbiopsie PATIËNTEN INFORMATIE Nierbiopsie 2 PATIËNTENINFORMATIE In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten tot een nierbiopsie. In deze folder staat de gang van zaken bij dit onderzoek in grote lijnen

Nadere informatie

EHBébé. Ongevallengids voor kinderen tussen 0 en 3 jaar

EHBébé. Ongevallengids voor kinderen tussen 0 en 3 jaar EHBébé Ongevallengids voor kinderen tussen 0 en 3 jaar Bij baby s en peuters moet je vaak ogen op je rug hebben. Jammer genoeg ontsnappen ze al eens aan onze waakzame blik, soms met de nodige blutsen,

Nadere informatie

Eerste Hulp aan Kinderen: eindtermen (vastgesteld door het College van Deskundigen in mei 2006) Doelgroep

Eerste Hulp aan Kinderen: eindtermen (vastgesteld door het College van Deskundigen in mei 2006) Doelgroep Eerste Hulp aan Kinderen: eindtermen (vastgesteld door het College van Deskundigen in mei 2006) Doelgroep a. Bezitters van het diploma Eerste Hulp b. Belangstellenden die (nog) niet in het bezit zijn van

Nadere informatie

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. R.S.-virus, wat is dat? rkz.nl kinderwebsite.rkz.nl

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. R.S.-virus, wat is dat? rkz.nl kinderwebsite.rkz.nl Patiënteninformatie R.S.-virus, wat is dat? rkz.nl kinderwebsite.rkz.nl Inleiding In de late herfst en de vroege winter worden veel mensen ziek, vaak zijn dit virale infecties. Een daarvan is het zogenaamde

Nadere informatie

Sedatie tijdens een onderzoek of behandeling

Sedatie tijdens een onderzoek of behandeling Anesthesiologie & Pijngeneeskunde Sedatie tijdens een onderzoek of behandeling www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl ANE019 / Sedatie tijdens een

Nadere informatie

EHBébé. Ongevallengids voor kinderen tussen 0 en 3 jaar

EHBébé. Ongevallengids voor kinderen tussen 0 en 3 jaar EHBébé Ongevallengids voor kinderen tussen 0 en 3 jaar Bij baby s en peuters moet je vaak ogen op je rug hebben. Jammer genoeg ontsnappen ze al eens aan onze waakzame blik, soms met de nodige blutsen,

Nadere informatie

Wondbehandeling met negatieve druk

Wondbehandeling met negatieve druk HHZH_INF_134.01(1015) h.-hartziekenhuis vzw Mechelsestraat 24 2500 Lier tel. 03-491 23 45 fax 03-491 23 46 www.hhzhlier.be Patiënteninformatie Wondbehandeling met negatieve druk Voorwoord Samen met uw

Nadere informatie

gas onder druk Als het gas vrijkomt, bereikt het zeer snel een concentratie in de lucht die gevaarlijk is voor de gezondheid.

gas onder druk Als het gas vrijkomt, bereikt het zeer snel een concentratie in de lucht die gevaarlijk is voor de gezondheid. Algemene gegevens CAS nr: 7803-51-2 EU-etikettering: R-zinnen: 12, 17, 26, 34, 50 S-zinnen: (1/2), 28, 36/37, 45, 61, 63 licht ontvlambaar zeer giftig milieugevaarlijk CLP(EU-GHS): Signaalwoord: GEVAAR

Nadere informatie

AG eerste hulp opleidingen Best 0499-397404 agopleiding@gmail.com

AG eerste hulp opleidingen Best 0499-397404 agopleiding@gmail.com AG eerste hulp opleidingen Best 0499-397404 agopleiding@gmail.com Algemeen De mens kan ongeveer normaal 1 minuut zonder zuurstof. Hersenen zijn het meest gevoelig voor een tekort aan zuurstof. Typerend

Nadere informatie

TENS-behandeling bij pijn

TENS-behandeling bij pijn OLVG, locatie Oost TENS-behandeling bij pijn Uw pijnarts heeft u verwezen voor pijnbestrijding via TENS. Dit is een afkorting van Transcutane Elektrische Neuro Stimulatie. Het is een behandeling om minder

Nadere informatie

Casus 14 : Quinckslag. Casus bibliotheek

Casus 14 : Quinckslag. Casus bibliotheek Je bent als huisarts voor een geplande visite in een zorginstelling aanwezig. Plotseling word je door een verpleegkundige naar een andere patiënt geroepen die acuut onwel is geworden. Het betreft een 40-jarige,

Nadere informatie

Lesfiche : EHBO & Reanimatie

Lesfiche : EHBO & Reanimatie Lesfiche : EHBO & Reanimatie Niveau 1: (Praktijk: 2lesuren) Inschatten van een situatie: Veiligheid! Waarom? Niemand heeft nood aan meerdere slachtoffers dan er oorspronkelijk waren ( aarzel dus ook niet

Nadere informatie

Uitvoering van de ABCDE methode

Uitvoering van de ABCDE methode Uitvoering van de ABCDE methode Deze pagina beschrijft de uitvoering van de ABCDE methodiek. Om deze pagina goed te kunnen gebruiken, lees eerst de andere pagina's over het protocol, te beginnen bij de

Nadere informatie

Het is in uw eigen belang dat u de folder goed doorleest en de adviezen nauwkeurig opvolgt. Dit om een spoedig herstel te bevorderen.

Het is in uw eigen belang dat u de folder goed doorleest en de adviezen nauwkeurig opvolgt. Dit om een spoedig herstel te bevorderen. D e c u b i t u s Deze folder geeft u informatie over Decubitus, wat u kunt doen om het te voorkomen en hoe het wordt behandeld. Deze folder is bedoeld voor als u geopereerd wordt, of gedurende langere

Nadere informatie

De GPS behandeling. Figuur: Container waarin het bloed wordt gecentrifugeerd en de bloedplaatjes worden gescheiden van het bloedplasma.

De GPS behandeling. Figuur: Container waarin het bloed wordt gecentrifugeerd en de bloedplaatjes worden gescheiden van het bloedplasma. De GPS behandeling De GPS behandeling Gel van bloedplaatjes: snelle en natuurlijke genezing Een wond geneest meestal op natuurlijke wijze. Wanneer dit niet gebeurt, is er een behandeling met bloedplaatjesgel

Nadere informatie

TENS-behandeling bij pijn

TENS-behandeling bij pijn TENS-behandeling bij pijn Inhoud Wat is de TENS-behandeling? 3 Hoe kan via TENS de pijn minder worden? 3 Voor wie? 3 Wat is pijn? 3 De behandeling 4 Zorgverzekeraar 5 Vragen? 5 Zenuw-huid gebieden 7 Gebruik

Nadere informatie

Het fixeren van de ETT op het aantal centimeters ter hoogte van door de arts afgesproken tandenrij.

Het fixeren van de ETT op het aantal centimeters ter hoogte van door de arts afgesproken tandenrij. # Doel* Fixeren van een endotracheaal tube (ETT) bij een volwassen patiënt langer dan 3 dagen wordt beademd (De eerste drie dagen kunstmatige beademing tube fixeren met Fix-sond). Het in positie houden

Nadere informatie

Uw pijnarts (anesthesioloog of neuroloog) heeft u verwezen voor pijnbestrij

Uw pijnarts (anesthesioloog of neuroloog) heeft u verwezen voor pijnbestrij TENS ENS-behandeling bij pijn Uw pijnarts (anesthesioloog of neuroloog) heeft u verwezen voor pijnbestrij bestrijding via TENS. Dit is een afkorting voor Transcutane Elektrische Neuro Stimulatie. Het is

Nadere informatie

Het lichaam maakt teveel warmte aan of raakt te weinig warmte kwijt.

Het lichaam maakt teveel warmte aan of raakt te weinig warmte kwijt. Leerbladen EHBO Hoofdstuk 1 + 7 + 8 Herhaling Hoofdstuk 1: 5 belangrijke punten: 1) Let op gevaar! van jezelf, omstanders en slachtoffer(s). Als het niet veilig is, kan je niet helpen. 2) Ga na wat er

Nadere informatie

>Werkmodel: Verbanden

>Werkmodel: Verbanden >Werkmodel: Verbanden Het aanleggen van een snelverband Dit is een voorbeeld van een dekverband. Laat het kind zitten. Denk aan de hygiëne. Doe als dat kan handschoenen aan. Verzorg de wond volgens de

Nadere informatie

Anatomie en Fysiologie

Anatomie en Fysiologie Anatomie en Fysiologie Dolf Weller - Ventilation Practitioner Maasstad Ziekenhuis 10 februari 2017 B2B, Anatomie en Fysiologie, Dolf Weller, Ventilation Practitioner 1 Inhoud Regulatie ademhaling Anatomie

Nadere informatie

PATIËNTENFOLDER ANESTHESIOLOGIE & PIJNPOLI TENS-behandeling

PATIËNTENFOLDER ANESTHESIOLOGIE & PIJNPOLI TENS-behandeling PATIËNTENFOLDER ANESTHESIOLOGIE & PIJNPOLI TENS-behandeling Uw arts heeft voorgesteld een behandeling door middel van TENS uit te voeren. In deze folder geven wij u hier informatie over. Uw arts bespreekt

Nadere informatie

EHBébé ONGEVALLENGIDS VOOR KINDEREN TUSSEN 0 EN 3 JAAR

EHBébé ONGEVALLENGIDS VOOR KINDEREN TUSSEN 0 EN 3 JAAR EHBébé ONGEVALLENGIDS VOOR KINDEREN TUSSEN 0 EN 3 JAAR Bij baby s en peuters moet je vaak ogen op je rug hebben. Jammer genoeg ontsnappen ze al eens aan onze waakzame blik, soms met de nodige blutsen,

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Dogear correctie. Polikliniek Plastische Chirurgie

PATIËNTEN INFORMATIE. Dogear correctie. Polikliniek Plastische Chirurgie PATIËNTEN INFORMATIE Dogear correctie Polikliniek Plastische Chirurgie 2 PATIËNTENINFORMATIE Door middel van deze informatiefolder wil de polikliniek Plastische Chirurgie van het Maasstad Ziekenhuis u

Nadere informatie

BRANDWONDEN IN DE HUISARTSPRAKTIJK

BRANDWONDEN IN DE HUISARTSPRAKTIJK 26 JAARGANG 27 NR 3 SEPTEMBER 2011 BRANDWONDEN IN DE HUISARTSPRAKTIJK IMMH Oen-Coral, J Dokter, CH van der Vlies, H Boxma* De behandeling van brandwonden heeft vele aspecten en wordt uitgevoerd door een

Nadere informatie

Informatie over PSA door de Sedatie praktijk Specialist. Inleiding

Informatie over PSA door de Sedatie praktijk Specialist. Inleiding Informatie over PSA door de Sedatie praktijk Specialist Inleiding Binnenkort ondergaat u in het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC Utrecht) een uitgebreid onderzoek en/of behandeling. Dit onderzoek

Nadere informatie

Aanwijzingen voor patiënten met een wondhechting. Patiënteninformatie

Aanwijzingen voor patiënten met een wondhechting. Patiënteninformatie Aanwijzingen voor patiënten met een wondhechting Patiënteninformatie Inhoudstafel 1. Anamnese... 3 1.1. Wanneer?... 3 1.2. Soort letsel? (bekeken door arts en verpleegkundige)... 3 1.3. Tetanusvaccinatie?...

Nadere informatie

Klinisch redeneren in acute situaties. Ijbelien Jungen

Klinisch redeneren in acute situaties. Ijbelien Jungen Klinisch redeneren in acute situaties Ijbelien Jungen Alarm criteria Acute verandering in: Fysiologie Airway -bedreigde luchtwegen (b.v. Bij stridor, zwelling van de hals, sputumretentie) Breathing - (verandering

Nadere informatie