de magie van blechacz

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "de magie van blechacz"

Transcriptie

1 de magie van blechacz Amsterdam Sinfonietta Candida Thompson leiding & viool Rafał Blechacz piano Zaterdag 30 mei, uur Amsterdam, Muziekgebouw aan t IJ Zondag 31 mei, uur Utrecht, TivoliVredenburg Wolfgang is een smartphone app voor klassieke muziek. Een nieuwe app die tijdens een concert op het juiste moment toelichting geeft op wat je hoort in de muziek. Wolfgang wordt tijdens ons concert op zaterdag 30 mei gelanceerd. De app is gratis te downloaden via de app store (ios en Android). Laat ons weten wat u ervan vindt via info@sinfonietta.nl Kom naar de afterparty! Het laatste concert van Amsterdam Sinfonietta dit seizoen in Muziekgebouw aan t IJ wordt feestelijk afgesloten met een borrel vanaf uur. Bij mooi weer buiten op het terras. Ook de musici zijn van de partij. Met gratis Finse en Noorse hapjes voor alle bezoekers! Programma J. Sibelius ( ) Kurkikohtaus (Scene met kraanvogels) opus 44 nr. 2 (1906) (uit het toneelstuk Kuolema ) W.A. Mozart ( ) Pianoconcert nr. 23 in A KV 488 (1786) I Allegro II Adagio III Allegro assai E. Rautavaara (1928) Pelimannit - Fiddlers opus 1 (1952/1972) I Närböläisten braa speli II Kopsin Jonas III Klockar Samuel Dikström IV Pirun polska V Hypyt E. Grieg ( ) Strijkkwartet nr. 1 in g opus 27 ( ) I Un poco andante Allegro molto ed agitato II Romanze (Andantino Allegro agitato) III Intermezzo (Allegro molto marcato piu vivo e scherzando) IV Finale (Lento Presto al Saltarello)

2 de musici viool 1 Candida Thompson David van Dijk Ingrid van Dingstee Arnieke Ehrlich Nicoline van Santen Karen Segal viool 2 Jacobien Rozemond Petra Griffioen Frances Thé Diet Tilanus Inki Varga Zen Hu altviool Daniel Bard Florent Bremond Els Goossens Ernst Grapperhaus Hannah Strijbos cello Kaori Yamagami Örs Köszeghy Maarten Mostert Michiel Weidner fluit Leon Berendse klarinet Arjan Woudenberg Jasper Grijpink fagot Hajime Konoye James Aylward hoorn Wouter Brouwer Fred Molenaar staf Joost Westerveld zakelijk leider Willem de Bordes artistiek coördinator / programmeur Stijn Verstraete productieleider Riitta Koljonen officemanager / educatiecoördinator Joseline de Koning fondsenwerving en relatiebeheer Chris Meeuwissen marketing Noortje Zanen communicatie Irene Kok bibliothecaris Gerard Boltje boekhouder Chris Dessing vrijwilliger bestuur Gert-Jan Kramer voorzitter Jan Reinier van Angeren secretaris Mariëtte Doornekamp, penningmeester Leni Boeren lid Ernst Veen lid Joris Vos lid Hans Langeveld lid contrabas Ying Lai Green Servaas Jessen

3 biografie Rafał Blechacz piano De Poolse pianist Rafał Blechacz behoort tot de wereldtop. Vorig jaar ontving hij de zeer eervolle Gilmore Artist Award. Zijn internationale carrière nam een hoge vlucht toen hij in 2005 alle vijf eerste prijzen in de wacht sleepte van het prestigieuze Chopin pianoconcours. Volgens de jury was de afstand tussen Blechacz en de overige finalisten zó groot, dat er geen tweede prijs kon worden uitgerekt. Rafał Blechacz werd op 30 juni 1985 geboren in het Poolse plaatsje Naklo nad Notecia en begon zijn pianolessen op vijfjarige leeftijd. Hij studeerde aan de Feliks Nowowiejski Music Academy in Bydgoszcz (Polen) bij de vermaarde professor Katarzyna Popowa-Zydron en behaalde in mei 2007 zijn diploma. In seizoen treedt hij onder andere op met het Salzburg Mozarteum Orchestra onder leiding van Sir Trevor Pinnock. Met Amsterdam Sinfonietta gaat hij op tournee door Nederland, Duitsland, Zwitserland en Tsjechië. Daarnaast geeft hij recitals in Londen, Cambridge, Southampton, Berlijn, Frankfurt en Wenen. In de herfst van 2014 vond zijn debuut plaats in de Carnegie Hall in New York. Rafał Blechacz is na Krystian Zimerman de enige Poolse artiest met een exclusief platencontract bij Deutsche Grammophon en heeft onder dat label vijf cd s uitgebracht, waarvan de laatste, Chopin Polonaises, in Blechacz overweldigende succes tijdens het Chopin pianocours in 2005 opende voor hem de deuren van de meest prestigieuze concertzalen ter wereld zoals Het Concertgebouw in Amsterdam, de Philharmonie in Berlijn, de Wigmore Hall in Londen, het Konzerthaus in Wenen, de Suntory Hall in Tokyo en de Fisher Hall in New York. Daarnaast trad Blechacz op met erkende orkesten als Mahler Chamber Orchestra, Vienna Radio Symphony Orchestra, Sinfonia Varsovia, Orchestre de Paris, Orchestra dell Accademia di Santa Cecilia, Zurich Tonhalle Orchestra en Detroit Symphony Orchestra.

4 toelichting Kraanvogels Het huidige kalenderjaar 2015 is bestempeld als het jaar van Jean Sibelius, want het is dit jaar precies 150 jaar geleden dat het Finse genie werd geboren. Deze viering is veel mensen ontgaan omdat Sibelius nog steeds niet echt wordt gewaardeerd en geprogrammeerd in Nederland. Waar veel concertbezoekers in Nederland en bij onze oosterburen zijn muziek nog moeten leren kennen, is de muziek van Sibelius in Scandinavië, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten al decennia vaste kost. Het werk Scene met kraanvogels is afkomstig uit muziek bij het toneelstuk Kuolema van de schrijver Arvid Järnefelt. De zes losse composities die Sibelius schreef werden bewerkt en later als afzonderlijke suite opus 44 uitgegeven. Het deel Valse Triste werd wereldberoemd onder opus 44 nummer 1, de Scene met kraanvogels werd opus 44 nummer 2. Het is een verstild en magisch werk. De dromerige opening werkt toe naar een langdurend crescendo van de strijkers waarboven op het luidste punt de roep van de Finse kraanvogels te horen is. Later zou Sibelius deze gedachte aan overvliegende kraanvogels verklanken in het laatste deel van zijn majestueuze Vijfde symfonie, een van de grootste symfonieën van de twintigste eeuw. Mozarts pianoconcert Wolfgang Amadeus Mozart was net als zijn vader Leopold een tijd lang in dienst van de aartsbisschop van Salzburg. Graaf Hieronymus Colloredo aanvaarde zijn ambt in 1772 en in datzelfde jaar stelde hij Mozart aan als concertmeester. De verhouding tussen beiden was slecht: Colloredo probeerde belangrijke reizen en concerten van Mozart tegen te houden. Na een flinke ruzie met zijn baas vertrok Mozart in 1781 naar Wenen om daar als zelfstandig musicus een nieuw leven te beginnen. Hij zou het meeste geld verdienden met zijn pianoleerlingen en zijn virtuoze optredens als pianist. Voor de abonnementsconcerten in Wenen die hij zelf organiseerde schreef hij flink wat pianoconcerten. In maart 1786, ruim een maand voor de première van Le nozze di Figaro, vond er weer zo n concert plaats. Mozart componeerde daarvoor onder andere zijn Pianoconcert nr. 23, KV 488. Dit piano concert valt vooral op dankzij de bijzondere bezetting: naast de strijkers en twee hoorns voegde Mozart in plaats van de gebruikelijke hobo s twee klarinetten toe en ook nog een fluit en twee fagotten. Daarmee krijgt dit stuk een bijzondere klankkleur. Het aangrijpende, treurige tweede deel staat in de ongewone toonsoort fis klein, dat had Mozart ook nog nooit eerder gedaan. Na de twee ingetogen, filosofische delen eindigt het stuk met een uitbundig en vrolijk Allegro assai. De Vedelaars Einojuhani Rautavaara wordt door velen gezien als de grootste levende Finse componist sinds Jean Sibelius. In zijn werk combineert hij modernistische elementen met een soort mystieke romantiek. Net als componisten als John Tavener of Arvo Pärt heeft Rautavaara grote interesse voor religieus-

5 metafysische zaken die hij in zijn muziek vertaalt. Rautavaara groeide op aan de noordelijke kust van Finland, ook wel bekend als Ostrobothnie. In 1952 componeerde hij een suite volksdansen voor piano. Deze zes stukken zijn vrij gecomponeerd naar een boek met dansmuziek van de Finse componist Samuel Rinda-Nickola uit de achttiende eeuw die Rautavaara in zijn jeugd leerde kennen. In 1972 arrangeerde de componist deze werkjes voor strijkorkest. Het dissonante openingsdeel kondigt de aankomst van de vedelaars aan. Het tweede deel portretteert de violist Kopsin Jonas die het liefst in zijn eentje in de magische bossen van Finland op zijn instrument speelt. Het deel Klockar Samuel Dikström gaat over de dorpsorganist Samuel die improviseert. Zijn dagelijkse Bachoefeningen, huwelijks nummers en flarden andere gelegenheidsstukken komen langs. Pirun polska is een duivels figuur, afkomstig uit volksvertellingen, die zielsalleen op een rots zit in het donkere Finse bos. Hypyt (sprongen) is een speelse dans. Druppels bloed Edward Grieg is zonder twijfel de meest populaire Scandinavische componist uit de romantiek. De Peer-Gynt Suite, de Lyrische stukken en het Pianoconcert in a klein behoren tot zijn meest gespeelde werken. Niet alleen het publiek kon van deze werken geen genoeg krijgen, ook van beroemde tijdgenoten als Johannes Brahms, Julius Röntgen en Franz Liszt kon hij op grote waardering rekenen. Een sterk nationalisme zorgde ervoor dat de meeste van zijn werken gepeperd zijn met een dosis onverbloemde volksmuziek. Grieg had vooral veel succes met het componeren van miniaturen ofwel korte en ongecompliceerde vormen. Hij schreef geen composities met uitgebreide vormen, zoals opera s of symfonieën. Maar het Strijkkwartet in g klein is daarop een uitzondering. Toen hij dit strijkkwartet componeerde in 1878, schreef hij aan zijn boezemvriend Gottfried Matthison-Hansen: Je kunt je niet voorstellen hoe ik worstel met de grote vorm, maar ook dat is het resultaat van het feit dat ik stagneer. Dit komt omdat ik me te vaak heb beziggehouden met opdrachtwerken en het tegemoetkomen aan de algemene smaak. Griegs Strijkkwartet in g klein kostte hem bloed, zweet en tranen en bleef, op een onvoltooid werk en een jeugdwerk na, het enige werk voor dit medium. Grieg zelf merkte op dat dit kwartet hem een deel van zijn leven had gekost. Er zit hartenbloed in waarvan ik hoop dat het nageslacht meer dan een paar druppels zal zien. Het duurde even voordat Grieg de grote vorm te pakken had, maar uiteindelijk bood een lied uit zijn opus 25 getiteld Spillemaend (Violisten) uitkomst. Grieg besloot het thema uit dit lied als verbindend motief te gebruiken voor het hele kwartet. Het kwartet opent un poco sostenuto - met een dramatisch motto, waarmee het uiteindelijk ook weer afsluit. Na de inleiding volgt een jachtig Allegro molto ed agitato. Het eerste rustpunt is het tedere Spillemaend- thema in Bes groot, geschreven in tranquillo en pianissimo. Dit thema laat Grieg in gevarieerde vorm verschillende malen terugkeren in het hele werk. Dit cyclische principe

6 ... inspireerde later Claude Debussy en Cesar Franck bij het schrijven van hun strijkkwartetten. Toen Franz Liszt het kwartet voor het eerst hoorde verklaarde hij: Het is lang geleden dat ik een nieuw werk heb gehoord, in het bijzonder voor strijkkwartet, dat me zo heeft geïntrigeerd als dit onderscheidende en bewonderenswaardige werk van Grieg. Het strijkkwartet heeft een uitzonderlijk stormachtig en stuwend karakter. Grieg bereikt dit door veel abrupte ritmische tempowisselingen te noteren binnen de afzonderlijke delen. De rust punten duren nooit lang. Ook maakt Grieg gebruik van een groot pallet aan ritmische patronen, waardoor je je als luisteraar ook continu opnieuw moet oriënteren. Ieder deel kent een grote ritmische vitaliteit en heeft de neiging tot dansen. Opvallend is ook dat Grieg de verschillende instrumenten een gelijkwaardige rol geeft. Dit in tegenstelling tot veel kwartetten waarbij de lagere instrumenten vaak nog de hoogste stem begeleiden. Tegelijk schrijft Grieg ook vaak dubbelgrepen voor, die zo n rijke klank en sonoriteit opleveren dat de gedachte aan een strijkorkest dichtbij ligt. Amsterdam Sinfonietta speelt de kwartetpartijen in ongewijzigde vorm. Er wordt slechts een contrabaspartij toegevoegd aan passages die extra diepte kunnen gebruiken. De baspartij is geschreven door componist, bassist en arrangeur Marijn van Prooijen. Willem de Bordes artistiek coördinator & programmeur Noortje Zanen (Mozarts pianoconcert)

7

8 sponsors begunstigers sponsor bedrijfsvrienden Maurice Amado Foundation design & branding partner

mozarts klarinetconcert

mozarts klarinetconcert mozarts klarinetconcert Amsterdam Sinfonietta Candida Thompson leiding & viool Lars Wouters van den Oudenweijer klarinet Vrijdag 29 mei, 20.15 uur Arnhem, Musis Sacrum Programma J. Tavener (1944-2013)

Nadere informatie

breder dan klassiek met wende

breder dan klassiek met wende breder dan klassiek met wende Amsterdam Sinfonietta Candida Thompson, leiding & viool Wende, zang & piano & orgel Titus Tiel Groenestege, regie Jantje Geldof, licht Bob Willekens, geluid Caroline Fuchs,

Nadere informatie

janine jansen Programma Amsterdam Sinfonietta Candida Thompson leiding & viool Janine Jansen viool

janine jansen Programma Amsterdam Sinfonietta Candida Thompson leiding & viool Janine Jansen viool janine jansen Amsterdam Sinfonietta Candida Thompson leiding & viool Janine Jansen viool Woensdag 3 september, 20.00 uur Enschede, Muziekcentrum Donderdag 4 september, 20.15 uur Leiden, Stadsgehoorzaal

Nadere informatie

breder dan klassiek met typhoon

breder dan klassiek met typhoon breder dan klassiek met typhoon Candida Thompson, leiding & viool Typhoon, rapper & zanger Jef Neve, piano Het nieuwjaarsprogramma Breder dan klassiek met Typhoon duurt ongeveer 85 minuten zonder pauze.

Nadere informatie

op VRIJDAG 9 OKTOBER 2009 in Bimhuis & Conservatorium van Amsterdam

op VRIJDAG 9 OKTOBER 2009 in Bimhuis & Conservatorium van Amsterdam & de rare taal van geluiden MARTIN, 6 jaar CONFERENTIE met CONCERT over muziekeducatie voor jonge kinderen op VRIJDAG 9 OKTOBER 2009 in Bimhuis & Conservatorium van Amsterdam Educatie project met jonge

Nadere informatie

breder dan klassiek met rufus wainwright

breder dan klassiek met rufus wainwright breder dan klassiek met rufus wainwright Amsterdam Sinfonietta Candida Thompson, leiding & viool Rufus Wainwright, zang & gitaar & piano Het nieuwjaarsprogramma Breder dan klassiek met Rufus Wainwright

Nadere informatie

amsterdam sinfonietta solisten

amsterdam sinfonietta solisten amsterdam sinfonietta solisten Amsterdam Sinfonietta Solisten Candida Thompson Ingrid van Dingstee ** Jacobien Rozemond Karen Segal ** Tomoko Akasaka alt David Marks alt Kaori Yamagami cello Örs Köszeghy

Nadere informatie

say mozart say beethoven

say mozart say beethoven say mozart say beethoven Amsterdam Sinfonietta Candida Thompson, leiding & viool Fazil Say, piano Vrijdag 9 februari, 20.00 uur Enschede, Muziekcentrum (inleiding door Ben Coelman en Michiel Weidner, 19.00

Nadere informatie

noorse dansen Amsterdam Sinfonietta Terje Tønnesen leiding & viool Vilde Frang viool (alleen in Leiden) Programma Leiden

noorse dansen Amsterdam Sinfonietta Terje Tønnesen leiding & viool Vilde Frang viool (alleen in Leiden) Programma Leiden noorse dansen Amsterdam Sinfonietta Terje Tønnesen leiding & viool Vilde Frang viool (alleen in Leiden) Donderdag 19 februari, 20.15 uur Leiden, Stadsgehoorzaal Leiden Inleiding door Michiel Weidner, 19.30

Nadere informatie

KAMERMUZIEKCYCLUS THEO DRIESSEN

KAMERMUZIEKCYCLUS THEO DRIESSEN KAMERMUZIEKCYCLUS THEO DRIESSEN 2017-2018 Theo Driessen Instituut Willem Prinzenstraat 43, Helmond www.theodriesseninstituut.nl 1 KAMERMUZIEKCYCLUS THEO DRIESSEN zondag 8 oktober 2017 om 15.30 uur DUTCH

Nadere informatie

Classicisme is een korte tijdsperiode in de muziek. Ze loopt van 1750 tot 1810.

Classicisme is een korte tijdsperiode in de muziek. Ze loopt van 1750 tot 1810. Classicisme 1. Wanneer? Classicisme is een korte tijdsperiode in de muziek. Ze loopt van 1750 tot 1810. Dit is de periode van de industriële revolutie. De technologie en de wetenschap kennen een grote

Nadere informatie

SEIZOEN 14// 15. vereniging Vrienden. óók toegankelijk voor niet-leden! ALLE ACTIVITEITEN OP EEN RIJ

SEIZOEN 14// 15. vereniging Vrienden. óók toegankelijk voor niet-leden! ALLE ACTIVITEITEN OP EEN RIJ SEIZOEN 14// 15 vereniging Vrienden óók toegankelijk voor niet-leden! ALLE ACTIVITEITEN OP EEN RIJ Vriendentafels Muziekkenner Frank de Munnik neemt u mee langs bijzondere opnamen en verhalen uit de wereld

Nadere informatie

ORLANDO QUINTET CCHA.BE

ORLANDO QUINTET CCHA.BE ZO 29.10.17 - CLARENHOFKAPEL ORLANDO QUINTET Brandend ijs NORDIC NIGHT(S) CCHA.BE ZO 29.10.17 - CLARENHOFKAPEL ORLANDO QUINTET Brandend ijs NORDIC NIGHT(S) PROGRAMMA Kalevi Aho ( 1949) Kvintetto no.1

Nadere informatie

SØLVE SIGERLAND, VIOOL ELLEN MARGRETE FLESJØ, CELLO VEBJØRN ANVIK, PIANO CCHA.BE

SØLVE SIGERLAND, VIOOL ELLEN MARGRETE FLESJØ, CELLO VEBJØRN ANVIK, PIANO CCHA.BE ZO 28.10.18 - POP-UPBAR CCHA GRIEG TRIO Trio s uit het Noorden SØLVE SIGERLAND, VIOOL ELLEN MARGRETE FLESJØ, CELLO VEBJØRN ANVIK, PIANO CCHA.BE ZO 28.10.18 - POP-UPBAR CCHA GRIEG TRIO Trio s uit het Noorden

Nadere informatie

PROGRAMMAVOORSTELLEN 2015 2016

PROGRAMMAVOORSTELLEN 2015 2016 PROGRAMMAVOORSTELLEN 2015 2016 EEN ANDER VERHAAL HET DUDOK KWARTET ZOEKT NAAR CONTEXT EN BETREKT DE LUISTERAAR BIJ DIE ZOEKTOCHT Van Haydn tot Xenakis: al eeuwenlang spreekt het strijkkwartet bij alle

Nadere informatie

Trio Avanesyan Pianotrio Hrachya Avanesyan viool Sevak Avanesyan cello Julien Libeer piano

Trio Avanesyan Pianotrio Hrachya Avanesyan viool Sevak Avanesyan cello Julien Libeer piano Trio Avanesyan Pianotrio Hrachya Avanesyan viool Sevak Avanesyan cello Julien Libeer piano Biografie Het trio Het Trio Avanesyan werd opgericht in 2010, en verenigt de broers Hrachya en Sevak Avanesyan

Nadere informatie

De symfonie. Welke symfonie hoor je? Schrijf de juiste volgorde in de kaders bij de cd-hoezen.

De symfonie. Welke symfonie hoor je? Schrijf de juiste volgorde in de kaders bij de cd-hoezen. De symfonie Welke symfonie hoor je? Schrijf de juiste volgorde in de kaders bij de cd-hoezen. Welke van deze symfonieën spreekt je het meest aan en waarom? Welke van deze symfonieën spreekt je het minst

Nadere informatie

2,5. Samenvatting door een scholier 1026 woorden 27 juli keer beoordeeld

2,5. Samenvatting door een scholier 1026 woorden 27 juli keer beoordeeld Samenvatting door een scholier 1026 woorden 27 juli 2012 2,5 7 keer beoordeeld Vak Methode Muziek Muziek op maat H1 middeleeuwen Nieuwe ontwikkelingen in de middeleeuwen - Muziek werd gespeeld in kerken

Nadere informatie

Culturele Stichting Oude Kerk Oosterbeek

Culturele Stichting Oude Kerk Oosterbeek Culturele Stichting Oude Kerk Oosterbeek Nieuwsbrief november 2017 Beste Muziekliefhebber, De wintertijd is weer ingegaan en de laatste dagen is ook de temperatuur flink lager geworden. En dus wordt het

Nadere informatie

amsterdam sinfonietta solisten

amsterdam sinfonietta solisten amsterdam sinfonietta solisten Amsterdam Sinfonietta Solisten Candida Thompson, viool Jacobien Rozemond, viool Daniel Bard, altviool Kaori Yamagami, cello Rick Stotijn, contrabas Vrijdag 8 december, 20.15

Nadere informatie

amsterdam sinfonietta solisten

amsterdam sinfonietta solisten amsterdam sinfonietta solisten Amsterdam Sinfonietta Solisten Candida Thompson viool Jacobien Rozemond viool Michael Gurevich altviool Kaori Yamagami cello Olivier Patey klarinet Zondag 25 september, 11.30

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF oktober 2004

NIEUWSBRIEF oktober 2004 NIEUWSBRIEF oktober 2004 Voor u ziet u de laatste Nieuwsbrief van dit jaar ten behoeve van de vrienden van de Stichting Hans Kox, bol van de informatie en voor een belangrijk gedeelte gewijd aan de activiteiten

Nadere informatie

Podium Azijnfabriek Bethaniestraat 4 s-hertogenbosch. Entree 7,- Vrienden gratis

Podium Azijnfabriek Bethaniestraat 4 s-hertogenbosch. Entree 7,- Vrienden gratis Programma Kamermuziek 16 oktober 2010, 12.30 uur Podium Azijnfabriek Bethaniestraat 4 s-hertogenbosch Entree 7,- Vrienden gratis In de serie Het Kwartet D u d o k K w a r t e t Judith van Driel viool Marleen

Nadere informatie

Muziek. Elke tijd heeft zijn eigen vormen

Muziek. Elke tijd heeft zijn eigen vormen Muziek Elke tijd heeft zijn eigen vormen Klassieke Sonate / Symfonie Eerste deel; snel en dramatisch (met sonatevorm) Tweede deel; langzaam en lyrisch. Liedvorm of thema met variaties contrasterende toonsoort

Nadere informatie

schubert en elgar Amsterdam Sinfonietta Solisten Candida Thompson viool Jacobien Rozemond viool Daniel Bard altviool Kaori Yamagami cello Programma *

schubert en elgar Amsterdam Sinfonietta Solisten Candida Thompson viool Jacobien Rozemond viool Daniel Bard altviool Kaori Yamagami cello Programma * schubert en elgar Amsterdam Sinfonietta Solisten Candida Thompson viool Jacobien Rozemond viool Daniel Bard altviool Kaori Yamagami cello Nino Gvetadze piano Donderdag 29 oktober, 20.15 uur Meppel, Schouwburg

Nadere informatie

amsterdam chamber orchestra concertserie concertgebouw 2012-2013

amsterdam chamber orchestra concertserie concertgebouw 2012-2013 concertserie concertgebouw 2012-2013 het bestaat in de basis uit een kleine groep internationale topstrijkers waaraan afhankelijk van het te spelen repertoire blazers wordt gevoegd. doel van het is om

Nadere informatie

Podium Azijnfabriek Bethaniestraat 4 s-hertogenbosch. Entree 7,- Vrienden gratis. Martijn Willers piano Joris van den Berg cello

Podium Azijnfabriek Bethaniestraat 4 s-hertogenbosch. Entree 7,- Vrienden gratis. Martijn Willers piano Joris van den Berg cello Programma Kamermuziek 9 juni 2011, 12.30 uur Podium Azijnfabriek Bethaniestraat 4 s-hertogenbosch Entree 7,- Vrienden gratis Martijn Willers piano Joris van den Berg cello L. van Beethoven Variaties op

Nadere informatie

Classicisme is een korte tijdsperiode in de muziek. Ze loopt van 1750 tot 1810.

Classicisme is een korte tijdsperiode in de muziek. Ze loopt van 1750 tot 1810. Classicisme 1. Wanneer? Classicisme is een korte tijdsperiode in de muziek. Ze loopt van 1750 tot 1810. Dit is de periode van de industriële revolutie. De technologie en de wetenschap kennen een grote

Nadere informatie

visions at sea Amsterdam Sinfonietta Anthony Marwood leiding en viool Kristian Bezuidenhout piano Programma Visions at Sea (Amsterdam en Leiden)

visions at sea Amsterdam Sinfonietta Anthony Marwood leiding en viool Kristian Bezuidenhout piano Programma Visions at Sea (Amsterdam en Leiden) visions at sea Amsterdam Sinfonietta Anthony Marwood leiding en viool Kristian Bezuidenhout piano Vrijdag 10 februari, 20.15 uur Amsterdam, Muziekgebouw aan t IJ (inleiding door Willem de Bordes met Bezuidenhout

Nadere informatie

ROMANA GOUMARE - dwarsfluit & ANI AVRAMOVA - piano

ROMANA GOUMARE - dwarsfluit & ANI AVRAMOVA - piano Beste vrienden, Op woensdag 8 december wordt het concert in onze serie verzorgd door het duo ROMANA GOUMARE - dwarsfluit & ANI AVRAMOVA - piano Romana, woonachtig in Weesp, is geen onbekende in onze serie:

Nadere informatie

Blazers in de balzaal

Blazers in de balzaal Maandagenda december 2015 Kijk voor actuele informatie op www.hetgeldersorkest.nl Blazers in de balzaal Het Gelders Blaaskwintet Gudrun Bourel fluit Bram Kreeftmeijer hobo Irene Teepe klarinet Mette Laugs

Nadere informatie

tango, triphop en klassiek

tango, triphop en klassiek tango, triphop en klassiek Amsterdam Sinfonietta Candida Thompson leiding & viool Florian Magnus Maier elektrische gitaar Izhar Elias klassiek gitaar Donderdag 26 november, 20.15 uur Amsterdam, Muziekgebouw

Nadere informatie

Ken uw Klassiekers 2013-2014. in desingel

Ken uw Klassiekers 2013-2014. in desingel Ken uw Klassiekers 2013-2014 in desingel wo 25 sep 2013 Camerata Bern olv. Antje Weithaas p.2 vr 11 okt 2013 B Rock olv. Bejun Mehta p.4 do 14 nov 2013 Le Concert Olympique p.6 wo 19 mrt 2014 Le Concert

Nadere informatie

NAVARRA STRING QUARTET Magnus Johnston Marije Ploemacher Simone van der Giessen Nathaniel Boyd

NAVARRA STRING QUARTET Magnus Johnston Marije Ploemacher Simone van der Giessen Nathaniel Boyd Beste vrienden, ik zou bijna zeggen: wegens succes geprolongeerd! Dit concert op (let op:) do nderdag 3 februari wordt verzorgd door het NAVARRA STRING QUARTET Magnus Johnston Marije Ploemacher Simone

Nadere informatie

De symfonie. Welke symfonie hoor je? Schrijf de juiste volgorde in de kaders bij de cd-hoezen.

De symfonie. Welke symfonie hoor je? Schrijf de juiste volgorde in de kaders bij de cd-hoezen. De symfonie Welke symfonie hoor je? Schrijf de juiste volgorde in de kaders bij de cd-hoezen. Welke van deze symfonieën spreekt je het meest aan en waarom? Welke van deze symfonieën spreekt je het minst

Nadere informatie

carnaval met de jussens

carnaval met de jussens carnaval met de jussens Amsterdam Sinfonietta Candida Thompson leiding & viool Lucas en Arthur Jussen piano Vrijdag 20 maart, 20.30 uur Tilburg, Concertzaal Inleiding met orkest door Rob van Steen, 20.00

Nadere informatie

Informatie voor docent: Les 1

Informatie voor docent: Les 1 Informatie voor docent: Les 1 a. Eigen antwoord. b. De Eerste Wereldoorlog: Stravinsky verbleef in de jaren voor de oorlog al een aantal maanden per jaar in Zwitserland met zijn familie. Door de Eerste

Nadere informatie

Aan de slag bij het orkest

Aan de slag bij het orkest Aan de slag bij het orkest Een introductie van het symfonieorkest Groep 7-8 en VO onderbouw Docentenhandleiding Vooraf Voor u ligt de docentenhandleiding bij de educatieve website Introductie van het symfonieorkest

Nadere informatie

chopin in bohemen Amsterdam Sinfonietta Candida Thompson leiding en viool Khatia Buniatishvili piano Programma

chopin in bohemen Amsterdam Sinfonietta Candida Thompson leiding en viool Khatia Buniatishvili piano Programma chopin in bohemen Amsterdam Sinfonietta Candida Thompson leiding en viool Khatia Buniatishvili piano Woensdag 18 mei, 20.15 uur Amsterdam, Muziekgebouw aan t IJ Inleiding met orkest door Michiel Weidner,

Nadere informatie

Het Symfonie orkest. Lessuggestie bovenbouw: Lesdoelen: Lesopbouw:

Het Symfonie orkest. Lessuggestie bovenbouw: Lesdoelen: Lesopbouw: Lessuggestie bovenbouw: Het Symfonie orkest Lesdoelen: Kinderen maken kennis met klassieke muziek. Ze weten welke instrumenten er in een symfonieorkest te vinden zijn. De kinderen kunnen de verschillende

Nadere informatie

KUNSTontBIJT & KLASSIEK

KUNSTontBIJT & KLASSIEK Cultureel Centrum Kasteel Bel-Air zondag 27 november 2016 11.00u KUNSTontBIJT & KLASSIEK Bohemia Express RJ77 St. George Quintet Programma Antonín Dvořàk Quintetto Sol Maggiore, Opus 77 Allegro con fuoco

Nadere informatie

Martyn v/d Hoek Charlotte Margiono e.a Utrecht String Quartet. Masterclasses door

Martyn v/d Hoek Charlotte Margiono e.a Utrecht String Quartet. Masterclasses door Festival aan de Waal Martyn v/d Hoek Charlotte Margiono e.a Utrecht String Quartet Masterclasses door wo 8 t/m zo 12 feb 2017 Productie De Engelenbak Gasthuiskapel Zaltbommel www.engelenbakzaltbommel.nl

Nadere informatie

Dierbaren lezer. den Muzenmeester. Ik, den Muzenmeester, voel mijn einde naderen en schrijf daarom mijn testament.

Dierbaren lezer. den Muzenmeester. Ik, den Muzenmeester, voel mijn einde naderen en schrijf daarom mijn testament. Dierbaren lezer Ik, den Muzenmeester, voel mijn einde naderen en schrijf daarom mijn testament. Voor ik dezen stoffigen wereld verlaat, wil ik u mijnen schat toevertrouwen. Heel mijn leven heb ik mijne

Nadere informatie

Een muziekles over Haydns Schöpfung (voorbeeldles basisschool)

Een muziekles over Haydns Schöpfung (voorbeeldles basisschool) Een muziekles over Haydns Schöpfung (voorbeeldles basisschool) Paul Knöps Dit materiaal is onderdeel van het compendium christelijk leraarschap dat samengesteld is door het lectoraat Christelijk leraarschap

Nadere informatie

Basiscursus Klassieke muziek

Basiscursus Klassieke muziek Basiscursus Klassieke muziek W.A. Mozart: Eine kleine Nachtmusik KV 525 (1787) Door Hélène Codjo Les 06 Ontwikkeling van Klassiek 1. Instrumenten Koperen blaasinstrumenten 2. Vormen : symfonie en sonatevorm

Nadere informatie

Kennis maken met het Rotterdams Philharmonisch Orkest en de Doelen

Kennis maken met het Rotterdams Philharmonisch Orkest en de Doelen Kennis maken met het Rotterdams Philharmonisch Orkest en de Doelen U bezoekt met een groep het Rotterdams Philharmonisch Orkest in de Doelen. Voor veel kinderen kan het de eerste keer zijn dat ze een concert

Nadere informatie

MUZIEK HANDELINGSDEEL: VERSLAG VAN EEN CONCERT HET AMSTERDAMS GITAARTRIO

MUZIEK HANDELINGSDEEL: VERSLAG VAN EEN CONCERT HET AMSTERDAMS GITAARTRIO Concertverslag door een scholier 1604 woorden 14 mei 2001 4 88 keer beoordeeld Vak Muziek MUZIEK HANDELINGSDEEL: VERSLAG VAN EEN CONCERT HET AMSTERDAMS GITAARTRIO 1. Inleiding Ik kon van mijn vader vrijkaartjes

Nadere informatie

concert series Amsterdam Leiden Enschede Tilburg Arnhem Utrecht

concert series Amsterdam Leiden Enschede Tilburg Arnhem Utrecht concert series Amsterdam Leiden Enschede Tilburg Arnhem Utrecht thuis in zes steden Welkom bij ons nieuwe concertseizoen. In deze brochure presenteren wij concertseries in zes steden. Uiteraard in onze

Nadere informatie

Eindexamen muziek havo I

Eindexamen muziek havo I Beoordelingsmodel Aan het juiste antwoord op een meerkeuzevraag wordt 1 scorepunt toegekend. W. A. Mozart - Symfonie nr. 40, Allegro assai 1 maximumscore 1 a b dynamiek piano forte bezetting deel van het

Nadere informatie

het wonder khachatryan

het wonder khachatryan het wonder khachatryan Amsterdam Sinfonietta Candida Thompson leiding & viool/altviool Sergei Khachatryan viool Donderdag 8 oktober, 20.15 uur Arnhem, Musis Zaterdag 10 oktober, 20.15 uur Amsterdam, Muziekgebouw

Nadere informatie

STORYTELLING. Aanbod 2013-2014. Romantische componistenverhalen in klank, woord én beeld

STORYTELLING. Aanbod 2013-2014. Romantische componistenverhalen in klank, woord én beeld Aanbod 2013-2014 STORYTELLING Romantische componistenverhalen in klank, woord én beeld Eva Stegeman - viool Folke Nauta - piano Huib Ramaer - verteller WELKOM BIJ STORYTELLING! STORYTELLING brengt het

Nadere informatie

MuziekgebouwEindhoven.nl. óók toegankelijk voor niet-leden! SEIZOEN 15// 16. Vereniging Vrienden ALLE ACTIVITEITEN OP EEN RIJ

MuziekgebouwEindhoven.nl. óók toegankelijk voor niet-leden! SEIZOEN 15// 16. Vereniging Vrienden ALLE ACTIVITEITEN OP EEN RIJ MuziekgebouwEindhoven.nl óók toegankelijk voor niet-leden! SEIZOEN 15// 16 Vereniging Vrienden ALLE ACTIVITEITEN OP EEN RIJ Vereniging Vrienden VAN MUZIEKGEBOUW EINDHOVEN Achter de schermen van Muziekgebouw

Nadere informatie

WARME ROMANTIEK. Roeland Hendrikx, klarinet Anthony Gröger, cello Liebrecht Vanbeckevoort, piano. zondag 21 mei 2017 Oude Brouwerij Keyser Carel

WARME ROMANTIEK. Roeland Hendrikx, klarinet Anthony Gröger, cello Liebrecht Vanbeckevoort, piano. zondag 21 mei 2017 Oude Brouwerij Keyser Carel WARME ROMANTIEK Roeland Hendrikx, klarinet Anthony Gröger, cello Liebrecht Vanbeckevoort, piano zondag 21 mei 2017 Oude Brouwerij Keyser Carel - Gelieve uw gsm uit te schakelen! PROGRAMMA Trio opus 11

Nadere informatie

Beethoven. Symfonieën

Beethoven. Symfonieën Beethoven Symfonieën Symfonie 2 1802 Beethoven op de rand Ten tijde van het Heiligenstadt testament!!! Adagio molto - allegro con brio Larghetto Scherzo (allegro) Allegro molto (Gassig afscheid van de

Nadere informatie

Concert 29 oktober Joris van Rijn (viool) en Hans Eijsackers (piano) Hotel Vennendal Nunspeet

Concert 29 oktober Joris van Rijn (viool) en Hans Eijsackers (piano) Hotel Vennendal Nunspeet Randmeerconcertbrief seizoen 2006/7 nr. 3 Concert 29 oktober 2006 Joris van Rijn (viool) en Hans Eijsackers (piano) Hotel Vennendal Nunspeet 3e Randmeerconcert - seizoen 2006/2007 zondag 29 oktober 2006

Nadere informatie

PRACHTIGE KLASSIEKE MUZIEK OP UNIEKE LOCATIES IN ZUID-LIMBURG! AVONDCONCERTREEKS 20-30 AUGUSTUS 2015 INTERNATIONAAL KAMERMUZIEK FESTIVAL & CONCOURS

PRACHTIGE KLASSIEKE MUZIEK OP UNIEKE LOCATIES IN ZUID-LIMBURG! AVONDCONCERTREEKS 20-30 AUGUSTUS 2015 INTERNATIONAAL KAMERMUZIEK FESTIVAL & CONCOURS PRACHTIGE KLASSIEKE MUZIEK OP UNIEKE LOCATIES IN ZUID-LIMBURG! AVONDCONCERTREEKS 20-30 AUGUSTUS 2015 INTERNATIONAAL KAMERMUZIEK FESTIVAL & CONCOURS Henk Guittart Artistiek leider 20-30 AUGUSTUS 2015 Het

Nadere informatie

Culturele Stichting Oude Kerk Oosterbeek

Culturele Stichting Oude Kerk Oosterbeek Culturele Stichting Oude Kerk Oosterbeek Nieuwsbrief oktober 2017 Beste Muziekliefhebber, Het nieuwe concertseizoen in de Oude Kerk in Oosterbeek staat weer voor de deur. Peter van Praagh - onze programmeur

Nadere informatie

Examenopgaven VBO-MAVO-C 2003

Examenopgaven VBO-MAVO-C 2003 Examenopgaven VO-MVO-C 2003 tijdvak 1 maandag 19 mei 09.00 11.00 uur MUZIEK C Naam kandidaat Kandidaatnummer anwijzingen voor de kandidaat: 1 Van 9.00-9.10 uur heb je de tijd om de vragen in te zien. 2

Nadere informatie

2015-2016. Proefkamermuziek. Proeven van muziek en wijn

2015-2016. Proefkamermuziek. Proeven van muziek en wijn Klassiek 2015-2016 CULTURA-EDE.NL Proefkamermuziek Proeven van muziek en wijn P R O E F KAMER MUZIEK Rijk palet aan klanken, smaken en geuren De avontuurlijke serie Proefkamermuziek is als een muzikale

Nadere informatie

Brahms romantisch vioolconcert

Brahms romantisch vioolconcert vrijdag 4 november t/m zondag 6 november Brahms romantisch vioolconcert Antonello Manacorda dirigent Baiba Skride viool vrijdag 4 november t/m zondag 6 november Antonello Manacorda dirigent Baiba Skride

Nadere informatie

Randmeerconcertbulletin seizoen 41 nr. 7, 28 december 2014 pagina 1. Het bestuur van de St. Randmeerconcerten wenst u een gelukkig en muzikaal 2015

Randmeerconcertbulletin seizoen 41 nr. 7, 28 december 2014 pagina 1. Het bestuur van de St. Randmeerconcerten wenst u een gelukkig en muzikaal 2015 Randmeerconcertbulletin seizoen 41 nr. 7, 28 december 2014 pagina 1 Het bestuur van de St. Randmeerconcerten wenst u een gelukkig en muzikaal 2015 Randmeerconcertbulletin seizoen 41 nr. 7, 28 december

Nadere informatie

Website Repetitiebezoek philharmonie zuidnederland

Website Repetitiebezoek philharmonie zuidnederland Website Repetitiebezoek philharmonie zuidnederland Groep 7-8 en VO onderbouw Docentenhandleiding Vooraf Voor u ligt de docentenhandleiding bij de educatieve website Repetitiebezoek groep 7-8 en VO Onderbouw.

Nadere informatie

Mozart. Sibelius. Schumann

Mozart. Sibelius. Schumann Mozart Symfonie nr. 40 Sibelius Valse triste Schumann Symfonie nr. 1 ZAANS SYMFONIE ORKEST TOONKUNST o.l.v. Geerten Kooi zaterdag 13 mei 2000 20.15 uur in het Saenredam College te Zaandijk Toegangsprijs

Nadere informatie

zondag 4 februari uur, Dorpshuis Landsmeer

zondag 4 februari uur, Dorpshuis Landsmeer zondag 4 februari 2018 14.00 uur, Dorpshuis Landsmeer Het Reflection Ensemble Keiko Iwata-Takahasi & Kirsti Goedhart - viool Roland Krämer - altviool Edith Neuman - cello Frans Robert Berkhout fagot met

Nadere informatie

Sibelius. Karelia Suite Borodin. Een Steppenschets Barber

Sibelius. Karelia Suite Borodin. Een Steppenschets Barber Sibelius Karelia Suite Borodin Een Steppenschets Barber Adagio voor strijkkwartet Schubert Zesde Symfonie ZAANS SYMFONIE ORKEST TOONKUNST o.l.v. Harriet WAMS in het Saenredamcollege Elvis Presleystraat

Nadere informatie

Op zoek naar muziek Een introductie van de instrumenten van het symfonieorkest Groep 5-6 Docentenhandleiding

Op zoek naar muziek Een introductie van de instrumenten van het symfonieorkest Groep 5-6 Docentenhandleiding Op zoek naar muziek Een introductie van de instrumenten van het symfonieorkest Groep 5-6 Docentenhandleiding Vooraf Voor u ligt de docentenhandleiding bij de educatieve website Introductie van het symfonieorkest

Nadere informatie

Storioni Trio Rainer Kussmaul. Vladimir Mendelssohn Haydn, Schumann, Brahms

Storioni Trio Rainer Kussmaul. Vladimir Mendelssohn Haydn, Schumann, Brahms Pianotrio Storioni Trio Rainer Kussmaul. Vladimir Mendelssohn Haydn, Schumann, Brahms dinsdag 25 januari 2005 Pianotrio. Seizoen 2004-2005 Trio Staier-Sepec-Queyras Hummel, Beethoven, Schubert woensdag

Nadere informatie

jean-guihen queyras Programma Enschede en Leiden Amsterdam Sinfonietta Candida Thompson leiding & viool Jean-Guihen Queyras cello

jean-guihen queyras Programma Enschede en Leiden Amsterdam Sinfonietta Candida Thompson leiding & viool Jean-Guihen Queyras cello jean-guihen queyras Amsterdam Sinfonietta Candida Thompson leiding & viool Jean-Guihen Queyras cello Donderdag 11 februari, 20.15 uur Amsterdam, Muziekgebouw aan t IJ Zaterdag 13 februari, 19.30 uur Wenen,

Nadere informatie

Artistiek Jaarverslag Amerfortissimo editie 2014

Artistiek Jaarverslag Amerfortissimo editie 2014 Artistiek Jaarverslag Amerfortissimo editie 2014 Artistiek Jaarverslag Amerfortissimo editie 2014 Met Amerfortissimo editie 2014 hebben we op veel gebieden enorme stappen gemaakt. Met name op het gebied

Nadere informatie

Anima Eterna Brugge VRIJDAG 05/04/ Concertinleiding door Klaas Coulembier. Concert

Anima Eterna Brugge VRIJDAG 05/04/ Concertinleiding door Klaas Coulembier. Concert VRIJDAG 05/04/19 20.15 Concertinleiding door Klaas Coulembier 21.00 Concert Anima Eterna Brugge Lisa Shklyaver, klarinet Lisa Goldberg, fagot Ulrich Hübner, hoorn Jakob Lehmann, viool & artistieke leiding

Nadere informatie

EERSTE VROUW. leonard BERNSTEIN

EERSTE VROUW. leonard BERNSTEIN Marin Alsop leek voorbestemd om musicus te worden. Haar vader was violist en haar moeder celliste. Als enig kind van twee klassieke beroepsmusici werd ze op alle mogelijke manieren gestimuleerd om haar

Nadere informatie

Edenwood duo! cello & gitaar

Edenwood duo! cello & gitaar Edenwood duo cello & gitaar Catherine Struys * gitaar Wouter Vercruysse * cello Verenigd in het leven, spelen Catherine en Wouter samen muziek sinds hun ontmoeting. In de winter 2016, doken ze de studio

Nadere informatie

russische romantiek Programma

russische romantiek Programma russische romantiek Amsterdam Sinfonietta Candida Thompson leiding & viool Gary Hoffman cello (op 11 oktober) Natalia Gutman cello (14 t/m 17 oktober) Zaterdag 11 oktober, 20.15 uur Amsterdam, Muziekgebouw

Nadere informatie

ORCHESTRA ROYAL DE CHAMBRE DE WALLONIE FRANK BRALEY PIANO

ORCHESTRA ROYAL DE CHAMBRE DE WALLONIE FRANK BRALEY PIANO ZA 30.03.19 - CONCERTZAAL CCHA - PIANO DAY(S) ORCHESTRA ROYAL DE CHAMBRE DE WALLONIE FRANK BRALEY PIANO De prerevolutionair & de poëet - Beethovens 1 ste pianoconcerto CCHA.BE ZA 30.03.19 - CONCERTZAAL

Nadere informatie

Les 1: Orkest en Anne Frank

Les 1: Orkest en Anne Frank Anne en Zef Inleiding Jullie gaan in april de voorstelling Anne & Zef en bekijken. Anne & Zef is een jeugdopera en zal worden gespeeld door twee solozangers, en een ensemble uit het Nederlands Philharmonisch

Nadere informatie

a m m r a g rstellen p r o o vo

a m m r a g rstellen p r o o vo p r o g r a m m a voorstellen Een ander verhaal Van Haydn tot Xenakis: al eeuwenlang spreekt het strijkwartet bij alle mogelijke componisten tot de verbeelding. Het Dudok Kwartet brengt het verhaal in

Nadere informatie

donderdag 20 april t/m zondag 23 april en Pianoconcert Nikolai Alexeev dirigent Yevgeny Sudbin piano

donderdag 20 april t/m zondag 23 april en Pianoconcert Nikolai Alexeev dirigent Yevgeny Sudbin piano donderdag 20 april t/m zondag 23 april Tsjaikovski s Pathétique en Pianoconcert Nikolai Alexeev dirigent Yevgeny Sudbin piano donderdag 20 april t/m zondag 23 april Nikolai Alexeev dirigent Yevgeny Sudbin

Nadere informatie

Fragmenten uit zijn muziek

Fragmenten uit zijn muziek Fragmenten uit zijn muziek 2009, derde Frid-cd: Budapest- Amsterdam (kamermuziek) Chamber Music by Martin Tchiba, Birthe Blom & Ditta Rohmann (www.martin-tchiba.com) (www.birtheblom.com) (www.dittarohmann.com)

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF, December 2015 NIEUWE PROGRAMMA S!!

NIEUWSBRIEF, December 2015 NIEUWE PROGRAMMA S!! NIEUWSBRIEF, December 2015 NIEUWE PROGRAMMA S!! In aansluiting op mijn reguliere series colleges Geschiedenis van de Klassieke Muziek, (voor lopende inschrijvingen zie website!!) heb ik een aantal nieuwe

Nadere informatie

Alice in Wonderland.

Alice in Wonderland. Groep: 5/6 Thema: Alice in Wonderland Inhoud: Deze les is gemaakt ter voorbereiding van de voorstelling door Philharmonie Zuidnederland i.s.m. theatergezelschap Het Laagland. De gebruikte filmfragmenten

Nadere informatie

KamerOrkest Driebergen Opgericht 30 november Concert 22 november Programma Feest der herkenning

KamerOrkest Driebergen Opgericht 30 november Concert 22 november Programma Feest der herkenning KamerOrkest Driebergen Opgericht 30 november 1988 Concert 22 november 2014 Programma Feest der herkenning Gioachino Rossini (1792-1868) Ouverture «L Italiana in Algeri» (1813) Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791)

Nadere informatie

Sibelius. Brahms. Symfonie nr. 5. voor viool en cello. vrijdag 3 november t/m zondag 5 november

Sibelius. Brahms. Symfonie nr. 5. voor viool en cello. vrijdag 3 november t/m zondag 5 november Sibelius Symfonie nr. 5 Brahms Dubbelconcert voor viool en cello vrijdag 3 november t/m zondag 5 november Antonello Manacorda dirigent Maximilian Hornung cello Cécile Huijnen viool vrijdag 3 november t/m

Nadere informatie

PROEFKAMERMUZIEK EEN RIJK PALET AAN KLANKEN, SMAKEN EN GEUREN

PROEFKAMERMUZIEK EEN RIJK PALET AAN KLANKEN, SMAKEN EN GEUREN PROEFKAMERMUZIEK EEN RIJK PALET AAN KLANKEN, SMAKEN EN GEUREN GROTE KERK van MUIDEN SEIZOEN 2015/2016 Internationaal vermaarde ensembles en musici uit Muiden geven acte de presénce in de serie Proefkamermuziek.

Nadere informatie

Randmeerconcertbrief seizoen 2009/10 nr. 8. Concert zaterdag 30 januari 2010 La Rondine De Dialoog, Ermelo

Randmeerconcertbrief seizoen 2009/10 nr. 8. Concert zaterdag 30 januari 2010 La Rondine De Dialoog, Ermelo Randmeerconcertbrief seizoen 2009/10 nr. 8 Concert zaterdag 30 januari 2010 La Rondine De Dialoog, Ermelo Inhoud 2 3-4 5-6 a b Programma 30 januari 2010 La Rondine Toelichting door Hans Maas Agenda seizoen

Nadere informatie

Paltz kamermuziekfestival. Tweede editie 9 & 10 juni 2018

Paltz kamermuziekfestival. Tweede editie 9 & 10 juni 2018 Paltz kamermuziekfestival Tweede editie 9 & 10 juni 2018 Paltz kamermuziekfestival Tweede editie 9 & 10 juni 2018 Op 9 & 10 juni 2018 vond de tweede editie van het Paltz Kamermuziekfestival plaats. We

Nadere informatie

nieuw repertoire Up-close met celliste Kaori Yamagami

nieuw repertoire Up-close met celliste Kaori Yamagami erugblik 2016 nieuw repertoire Hoogtepunten in 2016 waren de wereldpremières van het celloconcert Ouroboros van de Oostenrijkse componist Thomas Larcher met cellist Jean-Guihen Queyras en het Eerste pianoconcert

Nadere informatie

Culturele Stichting Oude Kerk Oosterbeek

Culturele Stichting Oude Kerk Oosterbeek Culturele Stichting Oude Kerk Oosterbeek Nieuwsbrief januari 2018 Beste Muziekliefhebber, Mede namens het Bestuur van de Culturele Stichting Oude Kerk wens ik u een gezond en muzikaal 2018 toe! We hebben

Nadere informatie

in première In 2012 gaf Amsterdam Sinfonietta 58 concerten 54 voorstellingen voor kleuters 30 educatieve activiteiten (inleidingen en workshopdagen)

in première In 2012 gaf Amsterdam Sinfonietta 58 concerten 54 voorstellingen voor kleuters 30 educatieve activiteiten (inleidingen en workshopdagen) in première Sinfonietta is al 25 jaar het enige professionele strijkorkest in Nederland en neemt daarmee een unieke plaats in binnen het Nederlandse muziekleven. Sinds de oprichting treedt het op in concertzalen

Nadere informatie

Kwartetten met Beethoven

Kwartetten met Beethoven Kwartetten met Beethoven met het Dudok Quartet Amsterdam 6+ HET CONCERT KWARTETTEN MET BEETHOVEN is een concert voor iedereen vanaf 6 jaar vol fantasievolle beelden, beweging en magie met de mooiste muziek

Nadere informatie

De Klassieken. Rudolf Rasch Voorzitter KOD

De Klassieken. Rudolf Rasch Voorzitter KOD De Klassieken De klassieke muziek (met kleine letters) bestrijkt een groot deel van ons muzikale verleden, maar er is een korte periode die bekend staat als de Klassieke Periode (met hoofdletters): de

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF januari Beste Muziekliefhebber, Beste Muziekliefhebber,

NIEUWSBRIEF januari Beste Muziekliefhebber, Beste Muziekliefhebber, NIEUWSBRIEF januari 2019 Beste Muziekliefhebber, Beste Muziekliefhebber, Namens het Bestuur van de Culturele Stichting de Oude Kerk wens ik u een heel goed en muzikaal jaar toe. En met onze concerten gaat

Nadere informatie

De Negentiende Eeuw - Onbekende Bekenden

De Negentiende Eeuw - Onbekende Bekenden De Negentiende Eeuw Onbekende Bekenden Met alle respect voor de voorafgaande en de eropvolgende eeuwen kan men toch stellen dat de negentiende eeuw nog steeds het basisrepertoire voor onze klassieke orkesten

Nadere informatie

MOZART PIANO QUARTET. Het Gelders Orkest. m.m.v. Aristotelis Potamianos contrabas. Maandag 9 maart

MOZART PIANO QUARTET. Het Gelders Orkest. m.m.v. Aristotelis Potamianos contrabas. Maandag 9 maart MOZART PIANO QUARTET Maandag 9 maart m.m.v. Aristotelis Potamianos contrabas Het Gelders Orkest PROGRAMMA Niels Wilhelm Gade (1817 1890) Scherzo in cis voor pianokwartet (1836) Robert Schumann (1810 1853)

Nadere informatie

DE MARINIERSKAPEL IN DE DOELEN Maandag 9 en maandag 16 maart 2015

DE MARINIERSKAPEL IN DE DOELEN Maandag 9 en maandag 16 maart 2015 DE MARINIERSKAPEL IN DE DOELEN Maandag 9 en maandag 16 maart 2015 LESBRIEF BIJ SCHOOLCONCERTEN VOOR GROEP 7 / 8 onderdeel van Cultuurtraject Rotterdam Een samenwerking van Concertgebouw de Doelen, de Marinierskapel

Nadere informatie

Woensdag 14 augustus 2019 Grote Zaal uur. Die Kölner Akademie Michael Alexander Willens, dirigent Ronald Brautigam, fortepiano

Woensdag 14 augustus 2019 Grote Zaal uur. Die Kölner Akademie Michael Alexander Willens, dirigent Ronald Brautigam, fortepiano Woensdag 14 augustus 2019 Grote Zaal 20.00 uur Die Kölner Akademie Michael Alexander Willens, dirigent Ronald Brautigam, fortepiano Joseph Haydn 1732-1809 Symfonie nr. 49 in f La passione (1768) Adagio

Nadere informatie

Serenade voor blazers (opus 14); deel I ( Allegro tranquillo ), maten 1-5. Bron: Brooijmans, Brahms in the Netherlands, 416.

Serenade voor blazers (opus 14); deel I ( Allegro tranquillo ), maten 1-5. Bron: Brooijmans, Brahms in the Netherlands, 416. 729 Muziekvoorbeelden Voorbeeld 1, bij p. 104. Glückwunsch für meinem [sic!] lieben Groszpapa zu sein em Geburtstage am 4ten Mai 1864. Bron: Tinte, Coll. Röntgen. Dossier oudste documenten JR. Voorbeeld

Nadere informatie

rudolf koelman Programma Amsterdam Sinfonietta Candida Thompson leiding en viool Rudolf Koelman viool

rudolf koelman Programma Amsterdam Sinfonietta Candida Thompson leiding en viool Rudolf Koelman viool rudolf koelman Amsterdam Sinfonietta Candida Thompson leiding en viool Rudolf Koelman viool Vrijdag 27 mei, 20.15 uur Musis, Arnhem Programma J.S. Bach (1685-1750) Concert voor twee violen in d, BWV 1043

Nadere informatie

5.3 Nicolai Paganini 19e eeuw deze Italiaanse violist was meester op het gebied van virtuositeit

5.3 Nicolai Paganini 19e eeuw deze Italiaanse violist was meester op het gebied van virtuositeit Samenvatting door een scholier 1490 woorden 18 januari 2011 3,2 10 keer beoordeeld Vak Methode Muziek Muziek op maat MUZIEK OP MAAT HOOFDSTUK 5 Romantiek (1815-1900) (bladzijde 77) Paragrafen op een rij

Nadere informatie

AANKONDIGING OVERZICHTSTENTOONSTELLING DIANA COPPENS 25/08/ /09/2019

AANKONDIGING OVERZICHTSTENTOONSTELLING DIANA COPPENS 25/08/ /09/2019 AANKONDIGING OVERZICHTSTENTOONSTELLING DIANA COPPENS 25/08/2019-29/09/2019 De Zoerselse Linde vertelt spoedig een nieuw verhaal. Diana Coppens stelt er vanaf zondag 25 augustus haar nieuwe tentoonstelling

Nadere informatie