Parallels Plesk Panel. Gebruikershandleiding Parallels Web Presence Builder 10.4

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Parallels Plesk Panel. Gebruikershandleiding Parallels Web Presence Builder 10.4"

Transcriptie

1 Parallels Plesk Panel Gebruikershandleiding Parallels Web Presence Builder 10.4

2 Inhoud Voorwoord 3 Typografische Conventies... 3 Reacties... 4 Inleiding 5 Kennis maken met de Builder-editor 6 Een website aanmaken 8 Sites importeren uit SiteBuilder Een website bewerken 11 Structuur: pagina's en navigatie Pagina's toevoegen en verwijderen Navigatielinks toevoegen en verwijderen Design: indeling, stijlen, kleuren en header Uw websiteindeling wijzigen Kleuren en lettertypen voor de website selecteren Elementen aanpassen in de header van de website Inhoud: Tekst, tabellen, afbeeldingen, video, formulieren en scripts Teksten, tabellen, hyperlinks en afbeeldingen Ingevoegde video Contactformulier Blog Reacties achterlaten Documenten en andere downloadbare bestanden Knoppen voor delen op sociale netwerken Zoekfunctie Webwinkel Aangepaste scripts Advertentie Instellingen en hulpprogramma's voor webmasters Een kopie van een website opslaan en terugplaatsen 39 Een website op internet publiceren 41 Een kopie van een website op Facebook publiceren 42 Een website verwijderen 44

3 Voorwoord 3 Voorwoord In dit hoofdstuk: Typografische Conventies... 3 Reacties... 4 Typografische Conventies Voordat u deze handleiding gebruikt, is het belangrijk te begrijpen welke documentatieconventies worden aangehouden. De volgende soorten opmaak in de tekst geven aan dat het om speciale informatie gaat. Opmaakconventie Soort informatie Voorbeeld Speciaal Vet Cursief Monospace Elementen die u moet selecteren, zoals opties in een menu, knoppen of onderdelen in een lijst. Titels van hoofdstukken, secties en subsecties. Wordt gebruikt om het belang van een bepaald punt te benadrukken, om een nieuwe term te introduceren of om aan te geven dat het om een voorbeeldtekst gaat die moet worden vervangen door een echte naam of waarde. De namen van opdrachten, bestanden en mappen. Ga naar het tabblad Systeem. Lees het hoofdstuk Beginselen van systeembeheer. Het systeem ondersteunt het zoeken met zogenaamde jokers. Het licentiebestand bevindt zich in de map ses.

4 4 Voorwoord Opmaakconventie Soort informatie Voorbeeld Preformatted Schermuitvoer van de # ls al /files computer in een totaal opdrachtregelsessie; broncode in XML, C++ of een andere programmeertaal. Preformatted Vet HOOFDLETTERS TOETS+TOETS Om wat u invoert te onderscheiden van de computeruitvoer op het scherm. Namen van de toetsen op het toetsenbord. Combinaties van toetsen die de gebruiker moet indrukken en ingedrukt moet houden om vervolgens een andere toets aan te slaan. # cd /root/rpms/php SHIFT, CTRL, ALT CTRL+P, ALT+F4 Reacties Treft u een fout aan in deze handleiding of hebt u suggesties of ideeën over hoe wij deze kunnen verbeteren? Stuur ons dan uw feedback via het webformulier op Neem in uw verslag alstublieft de titel van deze handleiding op, de titel van het hoofdstuk en van de betreffende sectie, als ook van het tekstfragment waarin u de fout hebt aangetroffen.

5 H O O F D S T U K 1 Inleiding Parallels Web Presence Builder (hierna Builder of editor genoemd) biedt een eenvoudige en intuïtieve methode waarmee kleine bedrijven en individuen zelf websites kunnen maken. Om te beginnen met het maken van een website in Builder, moet u eerst een websiteonderwerp selecteren, de naam van uw website opgeven en een taal kiezen. Merk op dat de taal die u kiest betrekking heeft op uw website, niet op de gebruikersinterface van de editor. De taal van de editor van Builder kan alleen worden gewijzigd via Parallels Plesk Panel. U zult worden gevraagd naar informatie over uzelf die gebruikt wordt voor het vullen van de website. Houd er rekening mee dat de informatie die u verstrekt niet zal worden opgeslagen of ergens anders zal worden gebruikt, anders dan voor het vullen van uw website met informatie, zoals op de pagina's Over ons en Contact. U kunt deze gegevens op elk moment weer wijzigen of verwijderen. Wanneer de vereiste informatie is opgegeven genereert Builder een website met een unieke ontwerp. Het design van de website bestaat uit een aantal elementen. Elke keer dat Builder een websiteontwerp genereert, wordt een willekeurige reeks elementen gebruikt, zodat u zeker weet uw websiteontwerp niet vaker voorkomt.

6 H O O F D S T U K 2 Kennis maken met de Builder-editor De interface van de editor van Builder bestaat uit twee hoofdonderdelen: uw website en het hoofdmenu. Een website bestaat uit een aantal elementen of modules. Elke module kan apart worden bewerkt. Hier laten we u kennis maken met de basisprincipes van het bewerken van websitemodules, die op alle modules van toepassing zijn. Er zijn twee basistypen websitemodules: Eenvoudige modules. Deze modules verschijnen op slechts één webpagina, bijvoorbeeld een eenvoudig blok met tekst. Modules voor de gehele site. Deze modules verschijnen op alle pagina's van de website, bijvoorbeeld de koptekst van de website of het navigatiemenu. Om een websitemodule te vinden, houdt u de muisaanwijzer boven het onderdeel van de website dat u wilt wijzigen. Er zal een gestippelde lijn om de module heen verschijnen. Daarnaast verschijnt een menu voor het verplaatsen, bewerken en verwijderen/verbergen van de module. De gestippelde lijn om eenvoudige modules heen is donkergrijs; de lijn om modules voor de gehele website is paars. Om een websitemodule te bewerken klikt u op elke willekeurige plek in de module. Er zal een gestippelde lijn om de module heen verschijnen. Daarnaast verschijnt een contextmenu met de opties voor het bewerken van de module. Het hoofdmenu van de editor heeft de opties voor het bewerken van de website onderverdeeld in zes tabbladen: Modules. Hier kunt u de gewenste modules uitkiezen om te slepen naar elke plek op de pagina om zo uw website met inhoud te vullen. Indeling. Hier kunt u het aantal zijbalken op de pagina selecteren, de breedte van de pagina, de zijbalken en marges en of een vaste of flexibele vormgeving wilt. Stijl. Hier kunt u de basiskleuren van uw website selecteren, de kleuren van afzonderlijke elementen wijzigen, lettertypen selecteren en de stijl van de randen voor uw website. Pagina's. Hier kunt u pagina's toevoegen en verwijderen, de naam van een pagina wijzigen, meta-informatie zoals de omschrijving en sleutelwoorden wijzigen, pagina's markeren als verborgen, zodat bezoekers deze niet langer via het menu van de site kunnen bereiken. Documenten. Hier kunt u uw documenten naar uw hostingaccount uploaden, afbeeldingen en andere bestanden in verschillende formaten. U kunt vervolgens op eenvoudige wijze links naar deze documenten invoegen in de pagina's van uw website. Of u kunt de bestanden gewoon in uw hostingaccount laten staan voor uw eigen gebruik.

7 Kennis maken met de Builder-editor 7 Instellingen. Hier kunt u de naam van uw website wijzigen, de omschrijving en sleutelwoorden voor zoekmachines, een sitepictogram (favicon) uploaden, de ranking van uw website in de resultaten van zoekmachines optimaliseren en een kopie van uw site toevoegen aan een Facebook-pagina. Vanuit het hoofdmenu kunt u ook het volgende doen: Ga naar de videohandleiding Aan de slag met Web Presence Builder of de Gebruikershandleiding. Selecteer daartoe de betreffende optie uit het menu Help. Een kopie van uw website opslaan of laden via de opties Opslaan en Terugplaatsen. Uw website publiceren met de knop Publiceren. Alle wijzigingen aan een site ongedaan maken en opnieuw beginnen met het aanmaken van een site door Meer > Overnieuw beginnen te selecteren. Hiermee wordt een reeds gepubliceerde kopie van site niet verwijderd. Verwijder het huidige ontwerp van de website uit de editor door Meer > Site verwijderen te selecteren. Hiermee wordt een reeds gepubliceerde kopie van site niet verwijderd. U kunt het hoofdmenu naar elke plek op de pagina slepen waar deze u niet in de weg zit, of u kunt het menu minimaliseren. U hebt via het contextmenu op elke plek op de pagina ook toegang tot alle opties van het hoofdmenu. Klik met de rechter muisknop op het contextmenu te openen.

8 H O O F D S T U K 3 Een website aanmaken Een website aanmaken in Builder: 1. Ga in Hostingbeheer naar ofwel het tabblad Start of naar het tabblad Websites & domeinen en klik op Web Presence Builder starten. Als u maar één domeinnaam hebt ingesteld, dan zal de editor worden geopend in een nieuw venster of tabblad van de browser. 2. Als u beschikt over meerdere domeinnamen, klik dan op de bijbehorende link Bewerken in Web Presence Builder. Het wizard zal in een nieuw venster of tabblad van de browser worden geopend. 3. Selecteer het onderwerp van uw website en klik op Site aanmaken. Opmerking Als u al een website hebt aangemaakt met SiteBuilder 4.5 en deze is elders gehost, dan kunt u er in deze stap voor kiezen om uw website naar uw nieuwe hostingaccount te importeren. Hierover kunt u meer lezen in de sectie Sites importeren uit SiteBuilder 4.5 (op pagina 9). 4. Geef informatie over uzelf op die gebruikt zal worden om uw website te vullen. The information you provide will not be stored or used anywhere else, it will be used only for prefilling your website content, such as About Us and Contact Us pages. U kunt deze gegevens op elk moment weer wijzigen of verwijderen. 5. Klik op Versturen en site aanmaken. Builder heeft enige tijd nodig om een website aan te maken met een uniek design en vooraf ingevulde informatie. In dit hoofdstuk: Sites importeren uit SiteBuilder

9 Een website aanmaken 9 Sites importeren uit SiteBuilder 4.5 Als u een site hebt aangemaakt met SiteBuilder 4.5, dan kunt u deze in Web Presence Builder 10.4 importeren. Opmerking Het importeren van sites uit eerdere versies van SiteBuilder of vanuit andere contentmanagementsystemen wordt niet ondersteund. Als uw site is aangemaakt met een eerdere versie van SiteBuilder (4.4 of eerder) en u wilt uw site overzetten, dan kunt u het volgende doen: Neem contact op met uw hostingprovider en vraag hen uw account te upgraden naar de nieuwste versie van Web Presence Builder. Verplaats uw site handmatig door de inhoud te kopiëren en te plakken. Tijdens het importeren van de website kan het grootste deel van de sitestructuur en content worden overgedragen. Wij kunnen echter niet garanderen dan alle informatie zal worden overgedragen. In de meeste gevallen kunnen de volgende elementen zonder problemen worden geïmporteerd: SiteMap. Statische pagina's, inclusief links en afbeeldingen in tekstmodules. Merk op dat tekstblokken groter dan 30 kilobytes kunnen worden afgebroken; daardoor kan een deel van de tekst soms ontbreken. Headerafbeelding (tenzij dit een aangepaste afbeelding is). Slogan, titel van de site. Logo (tenzij dit een aangepaste afbeelding is). Tekst uit de footer. Meta-info (trefwoorden, omschrijving). De overige modules kunnen alleen worden geïmporteerd als tekstwidgets met statische informatie, links en afbeeldingen. Knoppen zullen niet werken. De structuur van de Afbeeldingsgalerie kan worden geïmporteerd, maar zonder afbeeldingen. Een site importeren vanuit SiteBuilder 4.5: 1. Open de editor van Builder en op het scherm voor onderwerpselectie klikt u op Importeren uit SiteBuilder Geef het internetadres (de domeinnaam) op van de site die u wilt importeren. Bijvoorbeeld: 3. Selecteer het selectievakje om te bevestigen dat u begrijpt dat het importeren wellicht niet vlekkeloos zal verlopen en klik op Site importeren.

10 10 Een website aanmaken 4. Nadat de site is geïmporteerd loopt u deze door en bewerkt u deze naar eigen inzicht (op pagina 11). U kunt de geïmporteerde versie vergelijken met uw originele site en eventueel ontbrekende informatie handmatig toevoegen. 5. Als u klaar bent met deze controle publiceert u de site binnen uw hostingaccount (op pagina 41). Als u uw site publiceert binnen dezelfde webruimte waar uw SiteBuilder 4.5-site werd gehost, zal de oude site worden overschreven.

11 H O O F D S T U K 4 Een website bewerken In Builder kunt u vrijwel elke element van uw website bewerken. Eenvoudige elementen kunnen direct op de pagina zelf worden bewerkt - u opent de pagina waarop het element wordt gebruikt, bewerkt deze en ziet meteen wat het resultaat is. Elementen voor de site als geheel worden op één plek gewijzigd maar de wijzigingen worden toegepast op alle pagina's van uw website. Merk op dat: Als u Internet Explorer gebruikt, dan raden wij u sterk aan de zoomfunctie van die browser niet te gebruiken om de tekst die in uw browservenster wordt weergegeven te wijzigen. De websites in Builder werken het beste en zien er ook het beste uit met een normale zoom (100%). In dit hoofdstuk: Structuur: pagina's en navigatie Design: indeling, stijlen, kleuren en header Inhoud: Tekst, tabellen, afbeeldingen, video, formulieren en scripts Instellingen en hulpprogramma's voor webmasters Structuur: pagina's en navigatie In deze sectie wordt uitgelegd hoe u pagina's aan een site kunt toevoegen, hun locatie in de sitestructuur kunt bepalen en navigatielinks kunt toevoegen. In dit hoofdstuk: Pagina's toevoegen en verwijderen Navigatielinks toevoegen en verwijderen... 14

12 12 Een website bewerken Pagina's toevoegen en verwijderen Uw site kan pagina's nesten tot twee niveau's diep. Een nieuwe pagina aan uw website toevoegen: 1. Ga naar het tabblad Pagina's. 2. Klik op Pagina toevoegen. De nieuwe pagina wordt in het groen aangegeven. 3. Bepaal de positie van de nieuwe pagina door deze naar rechts te slepen of door de pijltjes te gebruiken. 4. Geef de titel van de pagina op. 5. Geef een beknopte omschrijving op van de inhoud van de pagina die kan worden weergegeven in de resultaten van zoekmachines en de sleutelwoorden waarop zoekmachines de pagina zouden moeten vinden. Merk op dat: de velden Paginatitel en Naam van link naar pagina zijn verplicht. Omschrijving en Sleutelwoorden zijn optionele velden. Wanneer u sleutelwoorden voor een pagina opgeeft, dan moeten deze - zonder spaties - door komma's worden gescheiden. 6. Wanneer u pagina's wilt verbergen voor de bezoekers van uw website, dan selecteert u het selectievakje Verborgen pagina. 7. Wanneer u de pagina met een wachtwoord wilt afschermen, selecteer dan het selectievakje Afgeschermde pagina en geef een gebruikersnaam en een wachtwoord op. 8. Klik OK om de wijzigingen op te slaan. De locatie of eigenschappen van een pagina wijzigen: 1. Ga naar het tabblad Pagina's. 2. Selecteer de pagina die u wilt bewerken. 3. Wijzig de positie van de pagina door deze naar rechts te slepen of door de pijltjes te gebruiken. 4. Bewerk de titel van de pagina. 5. Bewerk of verwijder de beknopte omschrijving van de inhoud van de pagina die kan worden weergegeven in de resultaten van zoekmachines en de sleutelwoorden waarop zoekmachines de pagina zouden moeten vinden.

13 Een website bewerken 13 Merk op dat: de velden Paginatitel en Naam van link naar pagina zijn verplicht. Omschrijving en Sleutelwoorden zijn optionele velden. Wanneer u sleutelwoorden voor een pagina opgeeft, dan moeten deze - zonder spaties - door komma's worden gescheiden. 6. Wanneer u pagina's wilt verbergen voor de bezoekers van uw website, dan selecteert u het selectievakje Verborgen pagina. 7. Wanneer u de pagina met een wachtwoord wilt afschermen, selecteer dan het selectievakje Afgeschermde pagina en geef een gebruikersnaam en een wachtwoord op. 8. Klik OK om de wijzigingen op te slaan. Een pagina uit uw website verwijderen: 1. Ga naar het tabblad Pagina's. 2. Selecteer de pagina die u wilt verwijderen. 3. Klik op Pagina verwijderen. 4. Klik OK om de wijzigingen op te slaan.

14 14 Een website bewerken Navigatielinks toevoegen en verwijderen Standaard wordt er een horizontale navigatiebalk met links naar de pagina's van de site toegevoegd onder de header van uw site. Deze wordt automatisch bijgewerkt wanneer u een pagina toevoegt, wijzigt, verplaatst of uit de site verwijdert. Als u zijbalken op de site gebruikt, dan bevat de horizontale balk onder de header alleen links naar pagina's op het eerste niveau; links naar het tweede en derde niveau kunt u in de zijbalken vinden. U kunt navigatieblokken verplaatsen door deze naar andere delen van de site te slepen. Voor elk navigatieblok kunt u aangeven welke niveaus van pagina's in het menu moeten worden opgenomen, u kunt de uitlijning van het menu wijzigen (in plaats van de standaarduitlijning aan de linkerkant kunt u deze bijvoorbeeld in het midden van de pagina plaatsen) en de kleur, stijl en grootte van het lettertype dat voor de links wordt gebruikt. Voor het wijzigen van elk van deze instellingen plaatst u de muisaanwijzer boven een navigatieblok en klikt u op Bewerken. Als u een navigatieblok verwijdert dan kunt u deze later opnieuw invoegen. Daartoe gaat u naar het tabblad Modules waar u Navigatie selecteert en sleept naar de positie op het pagina waar u deze wilt toevoegen. Het navigatieblok zal aan alle pagina's van de website worden toegevoegd. Om het de bezoekers van uw site makkelijk te maken, wilt u wellicht ook blokken met broodkruimelnavigatie toevoegen. Broodkruimelnavigatie (breadcrumbs) is een reeks van links die het zoekpad van de gebruiker aangeven, van de hoofdpagina van de site tot aan de huidige pagina. Voor een toevoegen van een blok met broodkruimelnavigatie gaat u naar het tabblad Modules waar u Broodkruimelnavigatie selecteert en de module naar het deel van de pagina sleept waar u deze wilt toevoegen. Het navigatieblok zal aan alle pagina's van de website worden toegevoegd. Design: indeling, stijlen, kleuren en header In deze sectie wordt omschreven hoe u de indeling van pagina's kunt wijzigen, het kleurschema en de elementen van de header van de site. In dit hoofdstuk: Uw websiteindeling wijzigen Kleuren en lettertypen voor de website selecteren Elementen aanpassen in de header van de website... 19

15 Een website bewerken 15 Uw websiteindeling wijzigen Een website die in Builder is gemaakt kan beschikken over een, twee of geen zijbalken. In een zijbalk kunt u een navigatieblok plaatsen, een advertentieblok of gewoon een stuk tekst of een afbeelding waarvan u wilt dat deze op de gehele site zichtbaar is. Het aantal zijbalken voor uw website selecteren: 1. Ga naar het tabblad Indeling. 2. Selecteer Geen zijbalken, 1 zijbalk of 2 zijbalken. 3. Om bij een website met één zijbalk deze naar de andere kant te verplaatsen, of om uw zijbalken om te wisselen in het geval dat uw website twee zijbalken heeft, klikt u op Zijbalken omdraaien. 4. Klik OK om de wijzigingen op te slaan. Het soort indeling van uw website bepalen: 1. Ga naar het tabblad Indeling. 2. Selecteer het gewenste soort indeling en geef de breedte van de website op: Vaste indeling: uw website heeft een specifieke grootte, ongeacht de grootte van het browservenster waarin deze wordt bekeken. In dit geval geeft u de breedte van uw website op in pixels. Flexibele indeling: gebaseerd op een percentage van de afmetingen van het huidige browservenster. In dit geval geeft u de breedte van uw website op als een percentage van de breedte van het huidige browservenster. 3. Klik OK om de wijzigingen op te slaan. Het grootte van de pagina-elementen van uw website selecteren: 1. Ga naar het tabblad Indeling. 2. Geef de omvang van de verticale en horizontale marges op in pixels; dit is de ruimte die wordt opengelaten tussen de randen van aangrenzende elementen. 3. Voor een website met één of twee zijbalken selecteert u Breedte zijbalk en geeft u de breedte van elke zijbalk op in pixels. De breedte van het hoofdgedeelte van de pagina zal automatisch worden vastgesteld. 4. Selecteer Minimale hoogte en geef de hoogte op van elke zijbalk en van het hoofdgedeelde van de pagina op in pixels.

16 16 Een website bewerken Deze waarde bepaalt de hoogte van elementen op uw website zonder inhoud. Als u informatie toevoegt aan de zijbalken en aan het hoofdgedeelte van de pagina, dan zullen deze net zo ver uitrekken als nodig is om alle gegevens te kunnen accommoderen. 5. Klik OK om de wijzigingen op te slaan.

17 Een website bewerken 17 Kleuren en lettertypen voor de website selecteren Het algemene kleurschema, of stijlset, van uw website bestaat uit vier kleuren. Elke kleur wordt gebruikt voor verschillende elementen van de website tegelijk. U kunt de kleuren van individuele elementen selecteren op het tabblad Stijl > Kleuren. Een algemeen kleurschema voor uw website selecteren: 1. Ga naar het tabblad Stijl > Schema. 2. Selecteer in het menu het kleurschema of de stijlset van uw website. U ziet de vier kleuren die samen het kleurschema van uw website bepalen. 3. Om een van de kleuren van het kleurschema van uw website aan te passen klikt u op het betreffende kleurveld en wijzigt u de hexadecimale kleurwaarde, of u selecteert een kleur met de kleurkiezer. Merk op dat: als u eerder de kleur van individuele elementen hebt aangepast op het subtabblad Kleuren, dan zal deze aanpassing worden overschreven door de wijzigingen die u hier aanbrengt. 4. Klik OK om de wijzigingen op te slaan. Kleuren selecteren voor individuele elementen van de website: 1. Ga naar het tabblad Stijl > Kleuren. 2. Selecteer het website-element in het menu. 3. Pas de achtergrondkleur van het element aan door op het veld voor de achtergrondkleur te klikken en de hexadecimale kleurwaarde aan te passen, of door een kleur te selecteren met de kleurkiezer. 4. Als u een kleurverloop wilt selecteren, selecteer dan de optie Kleurverloop en kies een patroon uit het menu. 5. Voor elementen met tekst past u de kleur van het lettertype aan door te klikken op het betreffende kleurveld om de hexadecimale kleurwaarde aan te passen, of door een kleur te selecteren met de kleurkiezer. Merk op dat: het aanpassen van het stijlset op het tabblad Scheme zal eventuele wijzigingen op het tabblad Kleuren ongedaan maken. 6. Klik OK om de wijzigingen op te slaan. Lettertypen selecteren voor kopteksten en voor de basistekst van uw website: 1. Ga naar het tabblad Stijl > Lettertypen. 2. U kunt het lettertype en de grootte daarvan selecteren in de menu's.

18 18 Een website bewerken 3. Voor kopregels kunt u de tekstopmaak selecteren. U kunt vette tekst gebruiken (het pictogram B) en cursieve tekst (het pictogram I). Merk op dat: de instellingen die u hier maakt stellen alleen algemene regels op voor de lettertypen van uw website. U kunt daarnaast altijd op de pagina zelf het lettertype van individuele elementen bepalen. 4. Klik OK om de wijzigingen op te slaan. Randen selecteren voor elementen van de website: 1. Ga naar het tabblad Stijl > Randen. 2. Selecteer het type binnenrand voor de elementen in uw website in het menu Rand interne vakken. 3. Selecteer de elementen waarop de rand moet worden toegepast. Merk op dat: u kunt slechts één type interne rand selecteren voor alle elementen op uw website, maar u kunt ook aangeven of deze rand voor specifieke elementen moet worden gebruikt. 4. Selecteer de buitenrand voor uw website in het menu Externe rand van site. 5. Klik OK om de wijzigingen op te slaan.

19 Een website bewerken 19 Elementen aanpassen in de header van de website De header van de site bestaat uit de volgende elementen: Achtergrondafbeelding van de header. Logoafbeelding. Titel van de site. Ondertitel. Dit is meestal een omschrijving van uw site of een bedrijfslogan. De achtergrondafbeelding of een ander element van de header wijzigen (logo, titel of ondertitel): 1. Klik op de headerafbeelding. 2. Voer een van de volgende acties uit: Als u een afbeelding wilt gebruiken uit de galerie van Builder selecteert u de optie Selectie uit onze bibliotheek en kiest u een afbeelding uit het menu Afbeeldingslijst. Om u te helpen bij het zoeken naar een geschikte afbeelding kunt u de optie Aanbevolen selecteren of een trefwoord opgeven in het invoerveld. Wilt u uw eigen afbeelding gebruiken, selecteer dan de optie Selectie van eigen bestand, klik op Bladeren en selecteer de juiste afbeelding.u kunt alleen afbeeldingen gebruiken in GIF-, JPEG- of PNG-formaat, bij voorkeur niet breder dan 900 pixels. Het is aan te bevelen ook het selectievakje Afbeeldingsgrootte inpassen te selecteren, zodat u er zeker van bent dat uw afbeelding binnen de indeling van de site past. Om een afbeelding te verwijderen, selecteert u de optie geen afbeelding en geeft u de hoogte van het headerblok op in pixels. 3. Onder Toon header-elementen selecteert u de selectievakjes die horen bij de elementen die u in de header wilt opnemen. 4. Als u een logoafbeelding wilt verwijderen of u wilt uw eigen logo uploaden, klik dan op de logoafbeelding. 5. Als u de titel of de ondertitel wilt wijzigen, klik dan op het juiste veld in de header en wijzig de tekst naar eigen inzicht. Merk op dat u de titel van de site naar elke willekeurige plek in de header kunt verplaatsen. Inhoud: Tekst, tabellen, afbeeldingen, video, formulieren en scripts In deze sectie wordt beschreven hoe u uw site kunt vullen met inhoud en hoe u deze kunt uitbreiden met handige functies via de modules van de editor.

20 20 Een website bewerken In dit hoofdstuk: Teksten, tabellen, hyperlinks en afbeeldingen Ingevoegde video Contactformulier Blog Reacties achterlaten Documenten en andere downloadbare bestanden Knoppen voor delen op sociale netwerken Zoekfunctie Webwinkel Aangepaste scripts Advertentie Teksten, tabellen, hyperlinks en afbeeldingen Teksten, lijsten, tabellen of afbeeldingen toevoegen aan een specifieke pagina: 1. Ga naar het tabblad Modules, selecteer Teksten & afbeeldingen en sleep de module naar de pagina. 2. Voer tekst in op het scherm en gebruik de pictogrammen op de werkbalk van de module om de tekst op te maken, tabellen, hyperlinks en afbeeldingen toe te voegen. Opmerking Als u een blok met tekst en afbeeldingen wilt toevoegen aan alle pagina's van een site, ga dan naar het tabblad Modules, selecteer Tekst & afbeeldingen voor de hele site en sleep de module naar de pagina. De werkbalk van de module Tekst & afbeeldingen biedt toegang tot de volgende hulpprogramma's en functies.

21 Een website bewerken Verplaatsen van het blok met de tekst en afbeeldingen binnen de webpagina. 2. Verwijderen van het blok met alle inhoud. 3. Opslaan van wijzigingen. 4. Annuleren van de gemaakte wijzigingen. 5. Verplaatsen van de werkbalk. 6. Selectie van de stijl en het lettertype van alinea's. 7. Selectie van de lettergrootte. 8. Selecteer het lettertype: vet, cursief, onderstreept en met een lijn erdoor. 9. Selectie van de kleur van de tekst en de achtergrond. 10. Selecteer de uitlijning van de tekst: links, midden, rechts of uitgevuld (waarbij zowel de linker- als de rechtermarge wordt geraakt, met toegevoegde extra spaties tussen de woorden). 11. Het meer of minder laten inspringen van alinea's. 12. Starten van een lijst met nummers of opsommingtekens. 13. Invoegen van een tabel met een specifiek aantal rijen en kolommen. Nadat u een tabel hebt ingevoegd, komt er een aantal aanvullende pictogrammen in de werkbalk beschikbaar. Gebruik deze voor het wijzigen van de eigenschappen van de rijen en cellen van de tabel, voor het toevoegen van rijen en kolommen en voor het splitsen en samenvoegen van cellen. 14. Invoegen van symbolen die u niet op uw toetsenbord kunt vinden, zoals de tekens voor copyright en trade mark en andere Unicode-karakters. 15. Invoegen van een horizontale lijn. 16. Bewerken van de HTML-broncode van de pagina. 17. Ongedaan maken en opnieuw uitvoeren van wijzigingen. 18. Toevoegen en verwijderen van hyperlinks naar webpagina's binnen of buiten uw eigen site. Invoegen van HTML-ankers in specifieke delen van webpagina, zodat u vanaf andere pagina's direct naar de betreffende sectie kunt doorlinken. 19. Invoegen van een afbeelding, de grootte daarvan aanpassen, opgeven van een alternatieve tekst en instellen van de omloop van de tekst rond de afbeelding. De alternatieve tekst wordt in plaats van de afbeelding weergegeven in browsers die geen afbeeldingen ondersteunen of die zijn ingesteld om geen afbeeldingen te tonen. Als u meerdere foto's op dezelfde pagina wilt tonen, overweeg dan gebruik te maken van de module Afbeeldingsgalerie in plaats van Tekst & afbeeldingen. Met de Afbeeldingsgalerie kunt u foto's uploaden vanaf uw eigen computer of gebruik maken van foto's die zijn gepubliceerd met de fotopublicatiedienst Picasa Webalbums. Een afbeeldingsgalerie aan uw site toevoegen en foto's uploaden: 1. Ga naar het tabblad Modules, selecteer Afbeeldingsgalerie en sleep de module naar de pagina.

22 22 Een website bewerken 2. In de instellingen van de module, op het tabblad Afbeeldingsopslag, kunt u selecteren waar u uw foto's wilt opslaan: Als u geen Picasa Webalbums-account hebt dat u wilt gebruiken, zorg dan dat de optie Web Presence Builder is geselecteerd. Alle afbeeldingen die u op uw site gebruikt worden opgeslagen in uw hostingaccount. Als u beschikt over een account in Picasa Webalbums en u wilt foto's op uw site gebruiken die u daar hebt opgeslagen, doe dan het volgende: a. Selecteer de optie Picasa, klik op de link op het tabblad Opslag van afbeeldingen om u bij Google aan te melden en geef Builder toegang tot uw albums. b. Selecteer het album waarvan u de foto's wilt gebruiken of klik op Een nieuw webalbum maken om een nieuw album aan te maken. c. Als u wilt dat Builder afbeeldingen in Picasa Web Albums wist als u deze uit de galerie verwijdert, selecteer dan het selectievakje Afbeeldingen wissen wanneer ik deze uit de galerie verwijder. Wanneer u afbeeldingen naar een galerie uploadt via de Builder-editor, dan worden deze automatisch naar uw Picasa Web Albums-account gekopieert. Als u afbeeldingen uit de galerie verwijdert, dan worden deze alleen gewist in Picasa Webalbums als u de optie Afbeeldingen wissen wanneer ik deze uit de galerie verwijder hebt geselecteerd. 3. (Optionele stap.) Als u de grootte wilt selecteren van de miniatuurafbeeldingen die in de afbeeldingsgalerie worden getoond, klik dan op het tabblad Eigenschappen galerie en selecteer de grootte van de miniatuurafbeeldingen: Klein (95 x 75 pixels). Normaal (140 x 130 pixels). Dit is de standaardinstelling. Groot (170 x 170 pixels). 4. Om afbeeldingen aan de galerie toe te voegen klikt u op de tekst Klik hier voor het uploaden van uw afbeeldingen, selecteer de afbeeldingen die u wilt uploaden en klik op OK. U kunt meerdere afbeeldingen tegelijk selecteren en uploaden. Alleen afbeeldingen in GIF-, JPEG- en PNG-formaat worden ondersteund. Wij raden u aan afbeeldingen te gebruiken waarvan de grootte is aangepast en die niet groter zijn dan 1024 x 768 pixels. Merk op dat de Afbeeldingsgalerie uit maar één pagina bestaat: als u een groot aantal afbeeldingen toevoegt, dan zal het laden van de pagina een flinke tijd in beslag nemen. 5. Om de titel en omschrijving van een afbeelding te wijzigen, klikt u op de juiste miniatuurafbeelding, vervolgens op de titel of omschrijving, waarna u de tekst kunt bewerken. Als u de standaardtekst volledig verwijdert zal deze niet op uw gepubliceerde website worden getoond, maar nog wel tijdens het bewerken van de site in Builder.

Parallels Panel. Gebruikershandleiding. Parallels Plesk Panel 11.0. Revision 1.0

Parallels Panel. Gebruikershandleiding. Parallels Plesk Panel 11.0. Revision 1.0 Parallels Panel Gebruikershandleiding Parallels Plesk Panel 11.0 Revision 1.0 Mededeling met betrekking tot het auteursrecht Parallels IP Holdings GmbH Vordergasse 59 CH-Schaffhausen Zwitserland Telefoon:

Nadere informatie

Mededeling met betrekking tot het auteursrecht

Mededeling met betrekking tot het auteursrecht Parallels Panel Mededeling met betrekking tot het auteursrecht ISBN: Niet beschikbaar Parallels 660 SW 39 th Street Suite 205 Renton, Washington 98057 USA Telefoon: +1 (425) 282 6400 Fax: +1 (425) 282

Nadere informatie

Parallels Plesk Panel. Parallels Plesk Panel 10. Gebruikershandleiding Hostingbeheer

Parallels Plesk Panel. Parallels Plesk Panel 10. Gebruikershandleiding Hostingbeheer Parallels Plesk Panel Parallels Plesk Panel 10 Gebruikershandleiding Hostingbeheer Mededeling met betrekking tot het auteursrecht Parallels Holdings, Ltd. per adres Parallels International GMbH Vordergasse

Nadere informatie

Mededeling met betrekking tot het auteursrecht

Mededeling met betrekking tot het auteursrecht Parallels Panel Mededeling met betrekking tot het auteursrecht ISBN: Niet beschikbaar Parallels 660 SW 39 th Street Suite 205 Renton, Washington 98057 USA Telefoon: +1 (425) 282 6400 Fax: +1 (425) 282

Nadere informatie

Parallels Plesk Panel

Parallels Plesk Panel Parallels Plesk Panel Mededeling met betrekking tot het auteursrecht ISBN: Niet beschikbaar Parallels 660 SW 39 th Street Suite 205 Renton, Washington 98057 USA Telefoon: +1 (425) 282 6400 Fax: +1 (425)

Nadere informatie

Parallels Plesk Panel

Parallels Plesk Panel Parallels Plesk Panel Mededeling met betrekking tot het auteursrecht ISBN: Niet beschikbaar Parallels 660 SW 39 th Street Suite 205 Renton, Washington 98057 USA Telefoon: +1 (425) 282 6400 Fax: +1 (425)

Nadere informatie

Mededeling met betrekking tot het auteursrecht

Mededeling met betrekking tot het auteursrecht Parallels Panel Mededeling met betrekking tot het auteursrecht ISBN: Niet beschikbaar Parallels 660 SW 39th Street Suite 205 Renton, Washington 98057 USA Telefoon: +1 (425) 282 6400 Fax: +1 (425) 282 6444

Nadere informatie

Parallels Plesk Panel

Parallels Plesk Panel Parallels Plesk Panel Mededeling met betrekking tot het auteursrecht ISBN: Niet beschikbaar Parallels 660 SW 39 th Street Suite 205 Renton, Washington 98057 USA Telefoon: +1 (425) 282 6400 Fax: +1 (425)

Nadere informatie

H A N D L E I D I N G CONTENT MANAGEMENT SYSTEEM

H A N D L E I D I N G CONTENT MANAGEMENT SYSTEEM H A N D L E I D I N G CONTENT MANAGEMENT SYSTEEM Inhoudsopgave Introductie en inloggen 3 Overzicht van de basisfuncties 5 Voor content-editors 7 Maken en bewerken inhoud 8 Werken met afbeeldingen en documenten

Nadere informatie

Parallels Plesk Panel

Parallels Plesk Panel Parallels Plesk Panel Mededeling met betrekking tot het auteursrecht ISBN: Niet beschikbaar Parallels 660 SW 39 th Street Suite 205 Renton, Washington 98057 USA Telefoon: +1 (425) 282 6400 Fax: +1 (425)

Nadere informatie

Parallels Panel. Gebruikershandleiding. Parallels Plesk Panel 11.5

Parallels Panel. Gebruikershandleiding. Parallels Plesk Panel 11.5 Parallels Panel Gebruikershandleiding Parallels Plesk Panel 11.5 Mededeling met betrekking tot het auteursrecht Parallels IP Holdings GmbH Vordergasse 59 CH-Schaffhausen Zwitserland Telefoon: +41 526320

Nadere informatie

Handleiding Net-Book 5. Net-Book. Internet zoals het bedoeld is!

Handleiding Net-Book 5. Net-Book. Internet zoals het bedoeld is! Handleiding Net-Book 5 Net-Book Internet zoals het bedoeld is! Colofon Leverancier: Become-IT Herderlaan 8 3851 BD ERMELO Telefoon: 0341-470068 Internet: http://www.become-it.nl Ondersteuning: Per e-mail:

Nadere informatie

Webhosting Online Linux platform Gebruikershandleiding

Webhosting Online Linux platform Gebruikershandleiding Webhosting Online Linux platform Gebruikershandleiding Inhoudsopgave 1 Inleiding...4 2 Hosting Control Panel...5 2.1 Toegang tot Control Panel...5 2.2 Mogelijkheden Control Panel...7 3 Uw Website maken

Nadere informatie

Versie handleiding 2.5.e Syslogic 2013. Scienta handleiding Scienta versie 2.5

Versie handleiding 2.5.e Syslogic 2013. Scienta handleiding Scienta versie 2.5 Versie handleiding 2.5.e Syslogic 2013 Scienta handleiding Scienta versie 2.5 Colofon Copyright Syslogic 2013 Hoewel de in de handleiding vermelde gegevens met de grootst mogelijke nauwkeurigheid zijn

Nadere informatie

Handleiding. versie 20 24 april 2013

Handleiding. versie 20 24 april 2013 Handleiding versie 20 24 april 2013 Inhoudsopgave 1 BEHEER UW WEBSHOP EN PRODUCTEN... 4 1.1 CATEGORIEËN BEWERKEN... 4 1.2 PRODUCTEN BEWERKEN... 5 1.2.1 Afbeeldingen toevoegen... 6 1.2.2 Gerelateerde producten...

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Solcon secure webmail

Gebruikershandleiding Solcon secure webmail Gebruikershandleiding Solcon secure webmail Quickstart Ontdek Solcon secure webmail in vijf eenvoudige stappen: 1. Start uw computer op. 2. Open de internetbrowser, bijvoorbeeld Internet Explorer. 3. Typ

Nadere informatie

Starten met TYPO3. This document is published under the Open Content License available from http://www.opencontent.org/opl.shtml

Starten met TYPO3. This document is published under the Open Content License available from http://www.opencontent.org/opl.shtml Starten met TYPO3 Extension Key: doc_tut_quickstart_nl Language: nl Version: 1.0.0 Keywords: forbeginners, foreditors, foradmins Copyright 2000-2010, Documentation Team, This

Nadere informatie

HANDLEIDING I-CONTENT

HANDLEIDING I-CONTENT HANDLEIDING I-CONTENT INHOUDSOPGAVE Introductie 3 Inloggen 4 Overzicht menu 5 Vorige / Volgende 5 Eerste / Laatste 5 Zoeken 5 Nieuwe Pagina 6 Pagina bewerken 6 Pagina verwijderen 7 Sluiten 7 Overzicht

Nadere informatie

Webhosting Online Windows platform Gebruikershandleiding

Webhosting Online Windows platform Gebruikershandleiding Webhosting Online Windows platform Gebruikershandleiding I nho udso pg av e 1 Inleiding... 3 2 Zelfservice ICT-Diensten... 4 Toegang tot de Zelfservice ICT module... 4 Beginscherm Control Panel... 5 3

Nadere informatie

SCMS - Smart Content Management System

SCMS - Smart Content Management System Online websites bouwen & beheren met SCMS Smart Content Management System & website builder Inhoud: Hoofdstuk 1: Inleiding, wat is SCMS?... 4 Hoofdstuk 2: Inloggen SCMS... 5 Hoofdstuk 3: Control Panel...

Nadere informatie

LTO Noord. Handleiding afdelingswebsite. Datum: 30-10-2012 Versie 5.1

LTO Noord. Handleiding afdelingswebsite. Datum: 30-10-2012 Versie 5.1 LTO Noord Handleiding afdelingswebsite Datum: 30-10-2012 Versie 5.1 Inhoud Inleiding... 3 Basisonderdelen van de website... 4 Internet browser opstarten en de website bekijken... 5 Inloggen in CMS achter

Nadere informatie

www.wphandleiding.nl 1

www.wphandleiding.nl 1 www.wphandleiding.nl 1 Introductie Met het populaire en gebruiksvriendelijke WordPress CMS kun je eenvoudig alle aspecten van een website (of blog) aanpassen. In de Nederlandstalige WordPress handleiding

Nadere informatie

www.wphandleiding.nl 1

www.wphandleiding.nl 1 www.wphandleiding.nl 1 Introductie Met het populaire en gebruiksvriendelijke WordPress CMS kun je eenvoudig alle aspecten van een website (of blog) aanpassen. In de Nederlandstalige WordPress handleiding

Nadere informatie

Versie 8.6.2 GEBRUIKERSHANDLEIDING

Versie 8.6.2 GEBRUIKERSHANDLEIDING Versie 8.6.2 GEBRUIKERSHANDLEIDING Copyright 1981-2015 Netop Business Solutions A/S. All Rights Reserved. Portions used under license from third parties. Please send any comments to: Netop Business Solutions

Nadere informatie

Training voor Redacteuren

Training voor Redacteuren Training voor Redacteuren Bewerkt door Ing. Hans A. Olthoff, Meer informatie: Ing. Hans A. Olthoff alternet Internet B.V. Langesteijn 124 3342 LG Hendrik-Ido-Ambacht T (078) 635 1200

Nadere informatie

PerfectView Handleiding versie 14.04.000 1

PerfectView Handleiding versie 14.04.000 1 PerfectView Handleiding versie 14.04.000 1 Inhoudsopgave Achtergrond informatie over de navigatie binnen PerfectView... 4 A... 6 Aanhef & Adressering... 6 Activiteiten... 6 Toelichting verkoopactiviteiten...

Nadere informatie

het werk mag kopiëren, verspreiden en doorgeven; het werk mag remixen en of er afgeleide werken mag van maken

het werk mag kopiëren, verspreiden en doorgeven; het werk mag remixen en of er afgeleide werken mag van maken COPYRIGHT Niets uit dit werk mag verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt worden door middel van druk, fotokopie, microfilm, geluidsband, elektronisch of op welk andere wijze ook zonder voorafgaande schriftelijke

Nadere informatie

Fouten en inhoudelijke wijzigingen, evenals wijzigingen van de software zijn voorbehouden. Copyright MAGIX AG, 1994-2011. All rights reserved.

Fouten en inhoudelijke wijzigingen, evenals wijzigingen van de software zijn voorbehouden. Copyright MAGIX AG, 1994-2011. All rights reserved. 2 Copyright Copyright De onderhavige documentatie is auteursrechtelijk beschermd. Alle rechten, in het bijzonder het recht tot verveelvoudiging en distributie alsook vertaling, blijven voorbehouden. Geen

Nadere informatie

Fouten en inhoudelijke wijzigingen, evenals wijzigingen van de software zijn voorbehouden. Copyright MAGIX AG, 1994-2011. All rights reserved.

Fouten en inhoudelijke wijzigingen, evenals wijzigingen van de software zijn voorbehouden. Copyright MAGIX AG, 1994-2011. All rights reserved. 2 Copyright Copyright De onderhavige documentatie is auteursrechtelijk beschermd. Alle rechten, in het bijzonder het recht tot verveelvoudiging en distributie alsook vertaling, blijven voorbehouden. Geen

Nadere informatie

Versie 2.0 Oktober 2006 Auteur: J.E. Fromberg WinkelSLIM

Versie 2.0 Oktober 2006 Auteur: J.E. Fromberg WinkelSLIM Versie 2.0 Oktober 2006 Auteur: J.E. Fromberg WinkelSLIM Voorwoord Gefeliciteerd met de opening van uw webwinkel. Ook al hebben wij het pakket zo gebruikersvriendelijk mogelijk gemaakt, toch is een handleiding

Nadere informatie