Het beter weten zonder moe te worden

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Het beter weten zonder moe te worden"

Transcriptie

1 Het beter weten zonder moe te worden

2 INLEIDING Welkom in de roeiwereld. Een wereld van zware trainingen en vertrokken gezichten in bloedstollende races. Iedere roeier traint voor de dag waarop de eer en lof van de overwinning hem toekomt. Echter, hoe hard een roeier ook op weg is om die winnaar te worden, nooit zal het einde in zicht zijn. Letterlijk, want roeiers varen met hun rug richting de finish en zullen dus nooit de eindstreep zien. Slechts het naderende gejoel van de toeschouwers aan de streep geeft aan hoever de race nog strekt. Dit schept mogelijkheden voor een ploeg. Voorliggen op het veld is belangrijk omdat eventuele aanvallen op die manier opgemerkt kunnen worden. Dit maakt dat een roeiwedstrijd winnen niet hetzelfde is als het winnen van een ander soort wedstrijd; een roeier ziet wie hij of zij verslaat. Op een wedstrijd als de Damen Raceroei Regatta is niet één ploeg de winnaar. Het hoofdnummer is de twee zonder stuurman voor lichte- en zware heren en voor vrouwen. Verder kan er gewonnen worden in categorieën - klassen genoemd - die zijn onderverdeeld op basis van geslacht, leeftijd, ervaring, gewicht en boottype. Een roeier ziet wie hij of zij verslaat. Dit boekje geeft u een introductie in de roeisport. Het leert u de basis over techniek en terminologie en voert u mee in de spanning van de races. Na het lezen van dit boekje zult u beter begrijpen wat er omgaat in hoofden van roeiers en wat u nu eigenlijk in een wedstrijdweekend als deze ziet.

3 GESCHIEDENIS De Egyptenaren waren eigenlijk de eersten die een echte roeiboot met riemen gebruikten. Dat was zo rond 3000 jaar voor Christus. Daarna waren het vooral de Romeinen met hun gevechtsschepen en de Vikingen die berucht waren om hun roeiboten met vele riemen. Hierna raakte de roeiboot als vervoersmiddel uit de mode door de komst van snellere zeilboten. De eerste roeiwedstrijden vonden pas in de 18de eeuw plaats. De eerste officieel bekende roeiwedstrijd dateert van Dit was een wedstrijd tussen veerlieden en dat gebeurde nog in roeiboten met vaste bankjes en zonder riggers. In 1846 werd de outrigger ontwikkeld en pas in 1871 werd het rolbankje ingevoerd. Belangrijke gebeurtenissen in de roeiwereld Tegenwoordig valt de meeste winst te halen bij de boten zelf; ze moeten lichter, smaller, langer en fijner. Dit allemaal om sneller te kunnen varen. De boten zijn gemaakt van het traditionele hout of het moderne kunststof. Door gebruik te maken van spanten was een dikke huid niet meer nodig en werden boten veel lichter. Dit had als gevolg dat de FISA - de internationale roeifederatie - een minimumgewicht voor boten invoerde. Kunststof- en composietmaterialen zijn nog niet zo lang in gebruik voor roeiboten. In 1956 maakte de Duitse botenbouwer Empacher de eerste roeiboot van plastic. Pas in de jaren 80 werd dit ook door andere botenbouwers opgepakt. Empacher is echter nog steeds koploper in de wereld van de roeibotentechnologie. Hun boten zijn te herkennen aan de typisch gele kleur Oprichting Koninklijke Nederlandse Roei- en Zeilvereniging. Oprichting eerste Nederlandse burgerroeivereniging De Hoop te Amsterdam. Oprichting eerste Nederlandse Studenten Roeivereniging Njord te Leiden Oprichting Delftsche Studenten RoeiVereeniging Laga. Roeien voor het eerst op de Olympische Spelen. Oprichting van de Nederlandse Roeibond. Invoering van de categorie Lichte Heren. Het damesroeien wordt erkend als een Olympische sport.

4 KLASSEN De roeisport is verdeeld in verschillende klassen. Er wordt onderscheid gemaakt op basis van leeftijd, gewicht en geslacht. Leeftijdklassen Personen jonger dan 18 jaar behoren tot de jeugdcategorieën, die zijn opgedeeld in klassen onder de 16 en 18 jaar. In deze klassen wordt geen onderscheid gemaakt op basis van gewicht. Vanaf 18 jaar vallen roeiers onder de seniorenklasse. Het aantal klasserende wedstrijden dat een roeier wint in deze velden, is de maat die wordt gebruikt om onderscheid te maken op het gebied van ervaring. Zo zijn er naast de ervaren seniorklasse (SA) nog 3 extra velden voor minder ervaren roeiers: beginneling- (B), nieuweling- (N) en overgangsklasse (O). Ook is er een speciaal veld voor eerstejaarsachten. Vanaf 27 jaar is een roeier veteraan. Deze klasse is verder onderverdeeld in leeftijdsgroepen van ongeveer 10 jaar. Lichte en zware klasse De roeisport kent twee gewichtsklassen: licht en zwaar. In de zware klasse is er geen limiet gesteld aan gewicht van een roeier of ploeg, maar bij de lichte klasse wel: een lichte herenploeg weegt gemiddeld niet meer dan 70 kilo, een damesploeg gemiddeld niet meer dan 57. Ook mag er geen enkele individuele roeier meer wegen dan 72,5 respectievelijk 59 kilo. Een uitzondering is de eenmansboot (skiff), waar het ploeggemiddelde wegvalt en alleen naar het persoonlijke maximumgewicht wordt gekeken. De weging voor deze velden vindt 2 tot 1 uur voor de wedstrijd plaats. Er is een onbeperkt aantal kansen om te proefwegen, maar als er binnen deze tijd niet wordt voldaan aan de gestelde eisen, is de ploeg uitgewogen en uitgesloten van deelname. Veel roeiers leven dan ook op het randje van het gewichtslimiet. Soms kan hardlopen in een regenpak nog een uitweg bieden om extra vocht uit te zweten (soms wel een liter!) en zo lichter te zijn om ingewogen te worden. Stuurtjes Voor stuurlieden (ook wel stuurtjes ) is een minimumgewicht vastgesteld. Voor herenploegen is het minimumgewicht van een stuurtje 55 kilo, voor vrouwenploegen is dit 50 kilo. Stuurtjes van juniorenploegen hoeven niet aan een minimumgewicht te voldoen. Wanneer een stuurtje te licht is, moet er ballast worden meegenomen. Er mag maximaal 10 kilo aan ballast worden meegenomen, anders wordt de stuurman of -vrouw uitgesloten van deelname aan de wedstrijd.

5 Tabel met afkortingen van klassen M16 J16 M18 J18 Meisjes t/m 16 jaar Jongens t/m 16 jaar Meisjes t/m 18 jaar Jongens t/m 18 jaar Soms kan hardlopen in een regenpak nog een uitweg bieden. Ej B N O SB SA V Eerstejaars Beginnelingen (0 klasserende blikken) Nieuwelingen (maximaal 2 klasserende blikken) Overgangs (maximaal 7 klasserende blikken) Senioren-B (open categorie onder 23 jaar) Senioren-A (open categorie) Veteranen De klassen dames en licht worden aangegeven door respectievelijk een D danwel L voor de hoofdklasse te plaatsen. Enkele voorbeelden zijn: LN DSA LDO Lichte Nieuwelingen Dames Senioren-A Lichte Dames Overgangs Indeling van een roeiboot Stuurboord Boeg Slag Stuur Bakboord Vaarrichting Roeiers hebben in de boot een nummer, zodat de stuur makkelijk commando s aan individuele roeiers kan geven.

6 BOTEN Binnen de roeisport wordt er geroeid in allerlei verschillende boottypes voor meer en minder ervaren roeiers. Voor mensen die relatief onbekend zijn met roeien en recreatieve roeiers zijn er zogenaamde C-boten. Deze zijn wat breder en hebben een kiel waardoor ze stabieler in het water liggen. Voor de fanatiekere roeiers zijn er gladde boten. Deze A-boten zijn smaller en hebben geen kiel. Hierdoor is er minder weerstand en kan een hogere snelheid worden bereikt. De B-boten zitten hier tussenin. Op een wedstrijd als de Damen Raceroei Regatta zult u alleen gladde A-boten zien. Voor mensen die onbekend zijn met de roeisport zal het programma er ingewikkeld uitzien. Allerlei afkortingen worden gebruikt om de diversiteit aan boten die op het water te zien zijn op een compacte manier op te schrijven. Overzicht met boottypes Naam Afkorting Roeiers Stuur Min. gewicht Skiff Tweezonder Tweemet Dubbeltwee Vierzonder Viermet Dubbelvier Dubbelvier-met Acht 1x x x 4* nee nee ja nee nee ja nee ja ja 14 kg 27 kg 32 kg 27 kg 50 kg 51 kg 52 kg 52 kg 96 kg De x of * geeft scullen aan: twee riemen per roeier. De andere nummers zijn nummers voor boordroeien: één riem per roeier. De + of het woordje met slaat op een gestuurd nummer, in de boot is een stuurman of -vrouw aanwezig. Bij de andere nummers sturen de roeiers zelf.

7 VELDEN Nu we weten waar onderscheid op wordt gemaakt binnen het roeien, kunnen de velden worden geïntroduceerd. Een veld is opgebouwd uit een klasse samen met een boottype. Deze velden worden afgekort door eerst de afkorting van de klasse te noemen in combinatie met de afkorting voor het betreffende boottype. Elk veld kent aan het einde van een wedstrijddag een winnaar. Voor de wedstrijd hebben minimaal drie ploegen zich ingeschreven voor een veld. Bij minder dan drie inschrijvingen gaat het veld niet door. Voor lichte ploegen geldt dat zij voor aanvang van hun eerste voorwedstrijd ingewogen moeten zijn; na de voorwedstrijd hoeft niet nogmaals ingewogen te worden voor de finale. Op de Damen Raceroei Regatta wordt in zes banen gevaren. Wanneer zich meer dan zes ploegen voor een veld hebben ingeschreven, worden voorwedstrijden gevaren. Van elke voorwedstrijd gaat een vooraf bepaald aantal ploegen door naar de finale. Een ploeg vaart in een veld dus maximaal twee keer de twee kilometer. Tweede worden telt niet in de roeisport. Wanneer de finale is gevaren, is de winnaar van het veld bekend en mag deze ploeg hun blik in ontvangst nemen. Alleen de eerste plaats krijgt een blik; tweede worden telt niet in de roeisport. Blikken Damen Raceroei Regatta Voorbeelden van uitgeschreven velden op de Damen Raceroei Regatta SA 2- LEj 8+ DSA 2x LDB4* Senioren A tweezonder Lichte eerstejaarsacht Dames senioren A dubbeltwee Lichte dames beginnelingen dubbelvier-met

8 DE WEDSTRIJD Eindelijk is het duidelijk waar we eigenlijk naar kijken. We weten wat het verschil is tussen de twee, vier en acht, al dan niet met stuurman. Maar waar is die stuurman ook alweer precies voor? Wat wordt er gezegd tijdens een race en wat betekent het? 1700 meter: Eindsprint De laatste kans, nu of nooit. Het zuur en de adrenaline gieren inmiddels door de benen en dus wordt als laatste redmiddel het ritme met 10 slagen per minuut verhoogd. Het is zaak dat alle beetjes energie die in het lichaam nog aanwezig zijn, ingezet worden. 42 parkeerplaatsen 18 parkeerplaatsen Om een beeld te schetsen van wat er allemaal wordt gescheeuwd en om een idee te krijgen van wat er gebeurt tijdens de tussenen eindsprint, volgt hier een kleine opheldering van de terminologie: een raceplan van start tot finish meter: Hoofden omhoog Ik ben al zo moe en we moeten nog zo ver! Rond dit punt willen de meeste roeiers het liefst stoppen. 2 kilometer lijkt niet zo ver, maar ruim een kilometer is genoeg om de roeiers compleet uit te putten. Voor de stuurman is het belangrijk de roeiers te overtuigen dat ze echt niet dood zullen gaan. Hoe harder je trapt, hoe eerder je klaar bent. Het zuur en de adrenaline gieren door de benen. 0 meter: Start Zoals elke techneut weet: F = m x a. Om de (relatief zware) roeiboot een flinke versnelling te geven vanuit stilstand, is tijdelijk een grote kracht vereist van de roeiers. Belangrijk daarbij is om op hetzelfde moment kracht te zetten, zodat deze kracht over alle bladen gelijkmatig wordt verdeeld. 5 parkeerplaatsen

9 ruimte verenigingsgebouwen -1, DEFOSFATERING N.T.D ca.1:13,6-1, : schuinparkeren 1: : schuinparkeren -1,83 1: :15-1,06 1:10 1: : : :15 1:15-1, :15-1,45 1: :15 parkeren trailers -1, : : , BB> FINISH 2000 meter: Finish Er zijn 2 mogelijke scenario s: bij verlies is alle moeite en het harde trainen voor niks geweest en wordt met hangende hoofdjes richting de uitroeibaan gevaren. Het kan ook dat de roeiers boven zichzelf zijn uitgestegen en de wedstrijd gewonnen hebben. Aan het erevlot kunnen de felbegeerde blikken en de broodnodige en lang gemiste alcoholische versnaperingen in ontvangst worden genomen. Proost! 1500m 1500 meter: Bijna thuis Driekwart van de race gehad, dus dat laatste stukje kan er ook nog wel bij. De hoofden worden weer wat frisser en een extra 3-op- 10 wordt ingezet om met een comfortabele voorsprong de eindsprint in te gaan. 1000m 500m 1000 meter: Killer-twintig We zijn inmiddels halverwege en het ziet er niet meer zo rooskleurig uit. De benen zijn toch wat vermoeid door de voorwedstrijd en de aandacht is toch iets afgeleid door dat mooie meisje dat daar op de wal staat. Er is nog maar één kans om deze wedstrijd te winnen en dat moet nu gebeuren! De komende twintig halen is algemene gekheid in het hoofd toegestaan, mits deze wordt omgezet in kracht op de benen. SI SI SI SI SI SI SI START meter: 3-op meter na de start liggen de boten nog te dicht bij elkaar en wordt het tijd om een bootlengte voor te liggen. In 3 halen wordt opgebouwd naar een tussensprint van 10 harde halen. Zo wordt een poging gedaan tot het realiseren van een voorsprong. R verdiepte zône tbv vissen UR UR alle maten in meters (tenzij anders aangegeven) alle hoogtes in meters t.o.v. NAP alle maten in het werk te controleren TUIN- EN LANDSCHAPSARCHITECTEN BOOMSPECIALISTEN REALISATIE Eendragtspolder Inrichtingsplan Plas Schaal Datum Versie Tek.nummer Formaat Gageldijk 4F Postbus GD Utrecht Tel info@copijn.nl

10 KAMPRECHTERS Op een wedstrijd zijn kamprechters zeer belangrijk. Zonder hen kan er geen race worden gevaren. Hun belangrijkste taak is het waarborgen van de veiligheid van de roeiers, roeisters en stuurlieden op het water. Roeien kan namelijk gevaarlijk worden wanneer boten omslaan of op elkaar invaren. Een kamprechter heeft als taak om deze situaties te voorkomen of eerste hulp te verlenen als er onverhoopt iets misgaat. Een andere niet te vergeten taak van een kamprechter is het eerlijk laten verlopen van een roeiwedstrijd. Op een wedstrijd zijn zo n 30 kamprechters actief, die werken in koppels. De groep kamprechters werkt zeer intensief samen. Hierdoor kunnen ze de hele wedstrijd overzien en ingrijpen waar dat nodig is. Voorbeelden van taken van een kamprechter zijn het oplijnen van de boten en het wegstarten van de race. Achter elke race vaart een bootje aan met een kamprechter erop. Samen met de motorbootbestuurders, kortweg mobo s, zorgen zij ervoor dat de roeiboten in hun eigen baan blijven varen. De kamprechter geeft aanwijzingen met behulp van vlaggen wanneer een boot dreigt een andere ploeg te gaan hinderen. Aan het einde van de wedstrijd geeft hij aan de kamprechters bij de finish aan of de wedstrijd veilig en eerlijk is verlopen. Dit gaat eveneens met behulp van vlaggen, waarin een witte vlag voor een eerlijke en veilig verlopen race staat.

11 ROEITECHNIEK Je hebt vast wel eens geroeid. Goede kans dat je op een mooie zomerdag ooit in een sloep geroeid hebt: een grote, zware boot, waar je stilzat op een bankje en grote bewegingen maakte met je rug en armen. Zoals je op de wedstrijd zult zien, lijkt dit sloeproeien maar weinig op de roeisport zoals hij hier beoefend wordt. Het belangrijkste verschil is dat de roeiboten een bewegend bankje hebben. Roeiers zitten dus niet stil in de boot, maar bewegen van voor naar achter en terug. Als roeier in een 8+ maak je in een race over 2000 meter ongeveer 200 halen. De roeicyclus werk je dus meer dan 30x per minuut af! Dat betekent dat er veel training nodig is om alle stappen van de roeihaal precies tegelijk met je ploeggenoten te doen. De roeihaal is opgebouwd uit de volgende cyclus: Met de riemen boven water naar voren toe rijden. Voorin - als de onderbenen verticaal staan - de riem in het water laten vallen. De benen zijn sterker dan de armen. Niet iedere coach heeft precies dezelfde visie op de perfectie roeihaal. Canadezen staan bijvoorbeeld bekend om veel rugzwaai, waarbij ze bijna plat achterover in de boot liggen. Over de details valt te discussiëren, maar over het algemeen volgt iedereen dezelfde stappen. Door de benen plat te duwen de boot met veel kracht (benen zijn veel sterker dan armen!) vooruit duwen. Als de benen helemaal plat zijn, de rug en armen nog gebruiken om een laatste zetje te geven en de bladen uit het water halen, waarna je (nu de benen nog plat zijn) de handen strekt over de knieën en naar voren buigt vanuit je heup. We zijn aangekomen bij de volgende haal!

12 VERENIGINGEN In de roeisport zijn de verenigingen heel belangrijk. Dit komt omdat roeien eigenlijk niet mogelijk is zonder lid te zijn van een roeivereniging. Kenmerkend voor elke vereniging zijn kleurcombinaties die terugkomen in kleding en de roeibladen. Roeien is dé studentensport bij uitstek. Van oudsher hadden de corpora (studentenverenigingen) een zogenaamde ondervereniging waar men roeide. Inmiddels zijn ze losgekoppeld van de corpora en vormen zij nu de corporale roeiverenigingen. In Nederland zijn dat er zeven, verenigd in de Koninklijke Nederlandschen Studenten Roeibond, opgericht in Alles om de roem en voorspoed van de vereniging te verdedigen! Er zijn ook studentenroeiverenigingen die nooit een ondervereniging zijn geweest en niet in de KNSRB verenigd zijn. Deze worden in studententermen ook wel knorren genoemd en zijn samen met de 7 KNSRB verenigingen verenigd in de Nederlandse Studenten Roeifederatie, opgericht in Naast de verschillende soorten studentenverenigingen zijn er ook nog de burgerverenigingen, waar iedereen kan roeien. Bij de roeiverenigingen heerst onderling een gezonde competitie op het water en op de kant. Overheersend echter is de gezamenlijke liefde voor de sport. Binnen de vereniging zijn er verschillende soorten roeiers: de wedstrijdroeiers en de competitieroeiers. Op de Damen Raceroei Regatta zult u uitsluitend wedstrijdroeiers in actie zien. Zij trainen 7 tot 10 keer per week, drinken geen alcohol en gaan vroeg slapen. Dit alles om de roem en voorspoed van de vereniging te verdedigen!

13 KNSRB verenigingen Njord te Leiden Laga te Delft Njord Sinds Overige studentenroeiverenigingen Sinds Proteus-Eretes te Delft 1947 Triton te Utrecht Laga 1880 Phocas te Nijmegen Proteus-Eretes 1947 Nereus te Amsterdam Triton 1885 Phocas Okeanos te Amsterdam 1957 Aegir te Groningen Nereus 1878 Vidar te Tilburg Okeanos 1961 Argo te Wageningen Aegir 1913 Asopos-De Vliet Vidar te Leiden 1962 Skadi te Rotterdam Argo 1926 Gyas te Groningen Asopos de Vliet 1964 Skadi Enkele burgerverenigingen De Hoop te Amsterdam Sinds 1848 Euros te Enschede Gyas Skøll te Amsterdam Euros De Maas te Rotterdam De Hoop 1851 Orca te Utrecht Skøll 1970 De Amstel te Amsterdam De Maas 1874 Thêta te Eindhoven Orca 1975 Willem III te Amsterdam De Amstel 1882 Saurus te Maastricht Thêta 1983 De Delfsche Sport te Delft Willem III 1885 Saurus De Laak te Den DDS Haag 1911 De Laak

14 TERMENLIJST Blik Bakboord Stuurboord Inpik Uitpik Light Strong Houden Laten lopen Boeg Slag Middenschip Lichte Pik Zware bal Coxbox Voetenbord Dol Slidings Paal Rigger Boegbal Hendelen Bouwen Oproeien Medaille voor het behalen van een eerste plaats. Links ten opzichte van de vaarrichting. Rechts ten opzichte van de vaarrichting. Het moment waarop de roeiers hun blad in het water laten vallen. Het moment waarop de roeiers hun blad uit het water halen. Halen zonder kracht, gebruikt als je bijvoorbeeld aanlegt of een scherpe bocht omgaat. Sterke halen. Een scherpe bocht wordt bijvoorbeeld genomen door alle roeiers aan een kant van de boot strong te laten roeien. Abrupt stoppen van de boot door alle bladen tegelijk verticaal het water in te steken. Het uit laten bewegen van de boot. Bladen worden plat op het water gelegd en de boot verliest langzaam vaart. De achterste persoon in de boot, komt het eerste over de finish. De voorste persoon in de boot, deze geeft het ritme aan. In boten met meer dan twee roeiers worden de roeiers tussen slag en boeg het middenschip genoemd. Een mannelijke roeier uit de lichte klasse (onder 72.5 kg). Een mannelijke roeier uit de zware klasse (boven 72.5 kg). Versterker die de stuur meeneemt in de boot. Vaak is hierop ook het tempo te zien. Hier rusten de voeten van de roeier op. Hierop zet de roeier ook af tijdens de haal. De houder waarmee de riem vastzit aan de boot. De rails waarover het bankje heen en weer kan bewegen. Zo wordt een riem ook wel genoemd. Een steeksleutel met een maat 10 en een maat 13 gecombineerd. Dit gereedschap is onmisbaar voor elke roeier. Het uitsteeksel aan de boot, waar de dol aan vastzit. De witte bal die op het puntje van elke boot zit. Als de boegbal de finish passeert is de race klaar. De beweging van de handen tijdens de haal. Het opvoeren van de bootsnelheid. Het roeien naar de start voor een wedstrijd. Hiermee wordt ook het warmroeien bedoeld.

15 FIETSVERHUUR FINISHTOREN AEGON PICKNICK AREA DREAMTEAMS DE EREVLOT HISTORIE HOOFDGEBOUW HUDSON BOTENBOUWER Wijzigingen voorbehouden

16

Roeicommando s. Bij de commando s worden de volgende termen gebruikt:

Roeicommando s. Bij de commando s worden de volgende termen gebruikt: Roeicommando s In de roeisport is het gebruik van commando s nodig om de boot bestuurbaar en hanteerbaar te houden. Op het water zijn de roeiers de motor van de boot. Zij moeten samenwerken om vooruit

Nadere informatie

Hoe moeten de roeiers instappen?

Hoe moeten de roeiers instappen? Hoe moeten de roeiers instappen? Schuif de boot iets van het vlot af. Houdt met de vlothand het vlot en de rigger vast. Zet het rolbankje halverwege de slidings. Het instapcommando is: instappen gelijk;

Nadere informatie

UITSLAG Westelijke Regatta 22, 23 en 24 april 2016

UITSLAG Westelijke Regatta 22, 23 en 24 april 2016 veld Jongens 18 skiff B-finale zondag 208 J18 1x FB 07:45 3 BAS1 Basler 1 01:56,16 (2) 03:57,43 (1) 06:00,15 (1) 07:58,81 (1) 6 AMS Amstel 01:55,50 (1) 03:58,93 (2) 06:02,63 (2) 08:01,39 (2) +2,58 5 HEM1

Nadere informatie

Talent Identification Project. Inleiding

Talent Identification Project. Inleiding Talent Identification Project Inleiding In mijn baan als Development coach is het de bedoeling om er voor te zorgen dat er een kwantitatief en kwalitatief sterk team staat in Athene 2004. Uitgangspunt

Nadere informatie

Wintercursus materiaal

Wintercursus materiaal Wintercursus materiaal Programma 1. Geschiedenis van de roeisport 2. Soorten roeiboten, bouwwijzen en kosten 3. De vloot van de Geeuw 4. Onderdelen van de boot, afstellen, onderhoud en in en uit de loods

Nadere informatie

WELKOM BIJ DE A.V. VAN DE KNRB. 21 november 2015

WELKOM BIJ DE A.V. VAN DE KNRB. 21 november 2015 WELKOM BIJ DE A.V. VAN DE KNRB 21 november 2015 AV agenda 21 november 2015 1. Opening en vaststelling agenda 2. Mededelingen 3. Ingekomen stukken 4. Vaststelling notulen van de Algemene Vergadering d.d.

Nadere informatie

Aegon Nationale Kampioenschappen 2016

Aegon Nationale Kampioenschappen 2016 Aegon Nationale Kampioenschappen 2016 In 2016 vinden de Nederlandse kampioenschappen plaats tijdens de Westelijke Regatta op 22, 23 en 24 april (NK klein voor skiffs en twee-zonders), de Koninklijke/Holland

Nadere informatie

Roeien en boten. Botentypen. Roeiboek

Roeien en boten. Botentypen. Roeiboek Roeien en boten Roeien is een sport. Het lid zijn van een roeivereniging is het lid zijn van een sportvereniging maar is ook een lidmaatschap van een botenonderhoudsvereniging. In de loods van Salland

Nadere informatie

WEDSTRIJDREGLEMENT R.V. HONTE ABEELENRACE 2018 /

WEDSTRIJDREGLEMENT R.V. HONTE ABEELENRACE 2018 / WEDSTRIJDREGLEMENT R.V. HONTE ABEELENRACE 2018 / 13-10-2017 Inleiding De Abeelenrace is een tijdrace over 5,5 km en 2 km. Het KNRB Reglement voor Roeiwedstrijden is hier van toepassing. Het KNRB reglement

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE. Omslagfoto: Triton 8 op de Amstelbeker 2014 o.a. Olympisch roeiers Kaj Hendriks en Harold Langen

INHOUDSOPGAVE. Omslagfoto: Triton 8 op de Amstelbeker 2014 o.a. Olympisch roeiers Kaj Hendriks en Harold Langen INHOUDSOPGAVE U.S.R. Triton Pagina 5 Roeisport Pagina 7 Toproeiers bij Triton Pagina 9 Contact met leden Pagina 11 Naamsbekendheid Pagina 13 Roeien met uw bedrijf Pagina 15 Recruitment Pagina 17 Maatschappelijk

Nadere informatie

Boten en bootonderdelen

Boten en bootonderdelen Boten en bootonderdelen Boottypes Bij Isala hebben we verschillende types boten. Deze boottypes onderscheiden zich door: De bouwwijze Het aantal roeiplaatsen De basis roeivorm Al dan niet aanwezig zijn

Nadere informatie

De examinator houdt een voorgesprek met de kandidaten. De examinator maakt duidelijk wat wordt verwacht van de kandidaten en waarop wordt gelet.

De examinator houdt een voorgesprek met de kandidaten. De examinator maakt duidelijk wat wordt verwacht van de kandidaten en waarop wordt gelet. Roei- en stuur examens U.R.V. Viking Eisen en uitvoering van de examens URV Viking kent de volgende examens waarvoor exameneisen zijn opgesteld: Sturen 1 (St1)...2 Sturen 2 (St2)...2 Sturen 3 (St3)...3

Nadere informatie

Uitslagen 40e Heineken Roeivierkamp maart 2012

Uitslagen 40e Heineken Roeivierkamp maart 2012 40 Dames Club Acht Nr Ploeg 2500 m 250 m Punten Verschil op 5000 m 1 Orca 2 08:28.1 (1) 00:46.6 (1) 097,410 2 Amstel 08:41.1 (3) 00:47.5 (2) 099,610 +00:44.0 3 Nereus 1 08:39.1 (2) 00:49.1 (4) 101,010

Nadere informatie

Wedstrijden. zoals de Head of the River. Leonie Walta

Wedstrijden. zoals de Head of the River. Leonie Walta Wedstrijden zoals de Head of the River Leonie Walta Regels Gewicht: heren/jongensploeg = min 55 kg dames/meisjesploeg = min 50 kg Stuur juniorenploeg moet junior zijn Stuur moet minimaal 12 jaar zijn (nieuwe

Nadere informatie

Uitslagen 33e Heineken Roeivierkamp maart 2005 Divisie 38 Dames Club Acht Nr Ploeg 2500 m 250 m 5000 m Punten

Uitslagen 33e Heineken Roeivierkamp maart 2005 Divisie 38 Dames Club Acht Nr Ploeg 2500 m 250 m 5000 m Punten Divisie 38 Dames Club Acht 1 Beatrix 1 08:45.7 (1) 00:47.2 (1) 18:47.0 (1) 156,120 2 Hertog 09:00.3 (4) 00:48.1 (2) 19:06.6 (2) 159,460 3 Nereus 1 08:47.9 (2) 00:49.3 (6) 19:08.3 (3) 159,505 4 Hunze 08:49.9

Nadere informatie

STUURLIEDENINSTRUCTIE SPAARNE LENTERACE 4,5 KM

STUURLIEDENINSTRUCTIE SPAARNE LENTERACE 4,5 KM STUURLIEDENINSTRUCTIE SPAARNE LENTERACE 4,5 KM Geen Stuurliedenvergadering 2 Let op: er is geen stuurliedenvergadering. De stuurman/-vrouw en tenminste één van de roeiers voor ongestuurde nummers worden

Nadere informatie

Jeugdcoaches op de fiets

Jeugdcoaches op de fiets Jeugdcoaches op de fiets De roeihaal: waarnemen en begrijpen 1. Welkom, voorstellen, doel 2. Waarnemen 3. DVD s bekijken 4. Discussie Roeihaal 5. Afsluiting (uiterlijk 22 uur) De 5 zintuigen HOREN ZIEN

Nadere informatie

De roeier die het dichtst bij de stuurman zit. Tevens de roeier die het tempo aangeeft

De roeier die het dichtst bij de stuurman zit. Tevens de roeier die het tempo aangeeft Dit is een kort overzicht van de belangrijkste begrippen en commando s die tijdens de introductiecursus van ISALA aan de orde komen. Dus geen compleet overzicht... er zijn er nog veel meer! Als je besluit

Nadere informatie

De modulaire methode Theorievragen

De modulaire methode Theorievragen De modulaire methode Theorievragen Roeivereniging Naarden Jeroen Brinkman De modulaire methode Theorievragen 1 Inhoud Ten geleide... 3 De modulaire methode... 4 1. Theorievragen voor de roeier... 5 2.

Nadere informatie

Algemeen: Roeicommando s, pg. 1/7

Algemeen: Roeicommando s, pg. 1/7 Beste leerlingen, bijgaand de belangrijkste bevelen bij het sturen: Probeer je bij het lezen van onderstaande in te denken dat je daadwerkelijk is de boot zit, zodat je de bevelen kan visualiseren. Algemeen:

Nadere informatie

STUURLIEDENINSTRUCTIE SPAARNE LENTERACE 2 KM VOOR JUNIOREN

STUURLIEDENINSTRUCTIE SPAARNE LENTERACE 2 KM VOOR JUNIOREN STUURLIEDENINSTRUCTIE SPAARNE LENTERACE 2 KM VOOR JUNIOREN Geen Stuurliedenvergadering 2 Let op: er is geen stuurliedenvergadering. De stuurman/-vrouw wordt geacht deze stuurliedeninstructie doorgenomen

Nadere informatie

Instructie comporoeien 5 e deel 28 jan 25 feb

Instructie comporoeien 5 e deel 28 jan 25 feb Instructie comporoeien 5 e deel 28 jan 25 feb Duur: 4 weken, met Gyas Hunze race na 2 e week Aandachtspunten techniek: versnellende halen, recovery In het vijfde deel van het comporoeien wordt de nadruk

Nadere informatie

REGLEMENT VOOR ROEIWEDSTRIJDEN

REGLEMENT VOOR ROEIWEDSTRIJDEN KNRB REGLEMENT VOOR ROEIWEDSTRIJDEN 6 maart 2010 REGLEMENT VOOR ROEIWEDSTRIJDEN INHOUDSOPGAVE HOOFDSTUK I ALGEMEEN... 5 Artikel 1. Reikwijdte... 5 Artikel 2. Doel... 5 Artikel 3. Definities... 5 HOOFDSTUK

Nadere informatie

Boottypen. Inleiding. Soorten boten

Boottypen. Inleiding. Soorten boten Boottypen Inleiding In de roeisport zijn veel verschillende boottypen. Er is variatie in het aantal roeiers per boot, wel of geen stuurman, één of twee riemen per roeier en brede of smalle boten. Als iedere

Nadere informatie

Coach boekje BLIK 2016

Coach boekje BLIK 2016 Coach boekje BLIK 2016 Esmee Nobel Commissaris Coaching BLIK 2016 Beste Coach, Dit bestand kun je gebruiken als leidraad gedurende de BLIK periode. Bedenk je, met name bij de eerste trainingen, dat voor

Nadere informatie

Reglement NOOC C4+ Competitie

Reglement NOOC C4+ Competitie Reglement NOOC C4+ Competitie 24-10-2015 Inhoudsopgave HOOFDSTUK 1. ALGEMEEN... 3 ARTIKEL 1. WEDSTRIJDDAGEN... 3 ARTIKEL 2. WEDSTRIJDLEIDING... 3 HOOFDSTUK 2. DEELNAME... 4 ARTIKEL 3. DE PLOEG... 4 ARTIKEL

Nadere informatie

SKIFFBOKAAL KNRB COMMISSIE COMPETITIEROEIEN

SKIFFBOKAAL KNRB COMMISSIE COMPETITIEROEIEN Utrecht, 6 Decemberr 2018 BEPALINGEN SKIFFBOKAAL KNRB COMMISSIE COMPETITIEROEIEN HOOFDSTUK I ORGANISATIE EN WEDSTRIJDEN 2 Artikel 1. Uitgeschreven nummers 2 Artikel 2. Wedstrijden en wedstrijddagen 2 Artikel

Nadere informatie

Instructeur cursus. 1. Beginnende roeiers

Instructeur cursus. 1. Beginnende roeiers Instructeur cursus 1. Beginnende roeiers Agenda Avond 1 Roeitechniek haalbeeld Opbouw eerste roeilessen Exameneisen Avond 2 Oefeningen voor de verschillende delen van de haal en recover Kijken naar en

Nadere informatie

Algemene criteria examens / exameneisen

Algemene criteria examens / exameneisen RV JASON Algemene criteria examens / exameneisen Enkele algemene criteria, geldend voor ieder examen. Goed en beheerst met het roeimateriaal omgaan. Goede en beheerste roeitechniek, passend bij het boottype

Nadere informatie

Reglement Aegon Nationale Kampioenschappen 2019

Reglement Aegon Nationale Kampioenschappen 2019 Reglement Aegon Nationale Kampioenschappen 2019 In 2019 vinden de Nederlandse kampioenschappen plaats tijdens: Hollandia Roeiwedstrijden op 19, 20, en 21 april (NK klein voor skiffs en tweezonders), Damen

Nadere informatie

EXAMEN-EISEN en ROEI-BEVOEGDHEDEN RV Aengwirden April 2011

EXAMEN-EISEN en ROEI-BEVOEGDHEDEN RV Aengwirden April 2011 EXAMEN-EISEN en ROEI-BEVOEGDHEDEN RV Aengwirden April 2011 Doel van de examens Het verkrijgen van bevoegdheden voor roeien of sturen waarbij een beoordeling plaatsvindt van de in de exameneisen omschreven

Nadere informatie

Informatie examen Havengestuurd zomer Theorie avond 2017: examendagen 2017: Het examen bestaat uit 2 delen:

Informatie examen Havengestuurd zomer Theorie avond 2017: examendagen 2017: Het examen bestaat uit 2 delen: Informatie examen Havengestuurd zomer 2017 Theorie avond 2017: vr 1 sept 19:30-21:00 Theorie avond Botenhuis Isala examendagen 2017: Za zo 23 sept 24 sept Examen havengestuurd Botenhuis Isala Het examen

Nadere informatie

Werkstuk LO Roeien 6,5. Werkstuk door een scholier 3522 woorden 3 maart keer beoordeeld

Werkstuk LO Roeien 6,5. Werkstuk door een scholier 3522 woorden 3 maart keer beoordeeld Werkstuk LO Roeien Werkstuk door een scholier 3522 woorden 3 maart 2002 6,5 55 keer beoordeeld Vak LO INLEIDING Sport heeft voor de meeste mensen wel een betekenis. Voor de één wat meer dan voor de ander.

Nadere informatie

Lange afstandskampioenschap van de Amstel voor Dames en Heren 2017

Lange afstandskampioenschap van de Amstel voor Dames en Heren 2017 Lange afstandskampioenschap van de Amstel voor Dames en Heren 2017 Leeswijzer Intro Speciale aandacht Wegen en rugnummers Route en bruggen Naar de start De wedstrijd Inhalen en protesten Overige info 2

Nadere informatie

Lesprogramma Scullen/sturen 2

Lesprogramma Scullen/sturen 2 Lesprogramma Scullen/sturen 2 Programmadoelen (exameneisen): Scullen: Eisen scullen 1 Technisch goede roeihaal Slippend strijken Commando s juist en direct opvolgen Melden van schade Sturen: Eisen sturen

Nadere informatie

Weetboek. Nodig voor de Stippendag!

Weetboek. Nodig voor de Stippendag! Weetboek Nodig voor de Stippendag! Materiaalgebruik Roeiboten zijn duur en vereisen veel onderhoud. Zorg daarom dat er altijd een ervaren coach aanwezig is. Dit geldt vanaf het moment dat je de boot uit

Nadere informatie

Instructie. Roeien. Sturen. Omslaan-avond. Theorie-avond

Instructie. Roeien. Sturen. Omslaan-avond. Theorie-avond Instructie Laat de leerling een extra set droge roei- dan wel burgerkleding en schoenen bij zich hebben. Laat de bril afzetten of vastmaken met een touwtje. Het traject van de opleiding tot het Sc 2 niveau

Nadere informatie

10:07 Event 13 E m Snelste zes naar A finale Nrs 7 t/m 12 naar B finale

10:07 Event 13 E m Snelste zes naar A finale Nrs 7 t/m 12 naar B finale 10:00 Event 13 E1 2000 m 1 3 136 Nereus 3 042992 09:16:14 2 11 135 Orca- Boterammen 09:16:75 3 4 137 Skøll- Døbbelløck 043689 09:26:93 4 5 138 Gyas- Remanos 043225 09:27:91 5 6 140 Nereus 2 09:35:99 6

Nadere informatie

Roeien is een gezonde sport, met weinig kans op blessures. Bedrijfsroeien. in samenwerking met

Roeien is een gezonde sport, met weinig kans op blessures. Bedrijfsroeien. in samenwerking met Roeien is een gezonde sport, met weinig kans op blessures Bedrijfsroeien in samenwerking met Bedrijfsroeien Roeien: een ideale bedrijfssport De Roeisport Nederland kent circa 28.000 roeiers. Ongeveer evenveel

Nadere informatie

Instructie. Roeien. Sturen. Omslaan-avond. Theorie-avond

Instructie. Roeien. Sturen. Omslaan-avond. Theorie-avond Instructie Laat de leerling een extra set droge roei- dan wel burgerkleding en schoenen bij zich hebben. Laat de bril afzetten of vastmaken met een touwtje. Het traject van de opleiding tot het Sc 2 niveau

Nadere informatie

2 Roeicommando s 3-9-2007 1

2 Roeicommando s 3-9-2007 1 2 Roeicommando s 2.1 commando s bij het naar buiten brengen van de boot. De stuurman geeft altijd de commando s. Bij ongestuurde boten is dit de roeier op boeg. = aan de boorden =: de roeiers stellen zich

Nadere informatie

Roeien Roeitechniek voor nieuwe leden Versie: 12 april 2005

Roeien Roeitechniek voor nieuwe leden Versie: 12 april 2005 Roeien Roeitechniek voor nieuwe leden Versie: 12 april 2005 Handleiding instructie nieuwe leden 1 Beste roeier, Leuk dat je bij Viking gaat roeien (of al roeit)! Deze handleiding geeft je een beeld van

Nadere informatie

NSRF LENTEBOKAAL BEPALINGEN. Amsterdam, 19 Januari 2019 NSRF

NSRF LENTEBOKAAL BEPALINGEN. Amsterdam, 19 Januari 2019 NSRF Amsterdam, 19 Januari 2019 BEPALINGEN NSRF LENTEBOKAAL NSRF T.P.J. Burgemeester Commissaris Competitiewedstrijden van de NSRF F.N. Blaauwgeers Commissaris Competitieroeien van de NSRF HOOFDSTUK I ORGANISATIE

Nadere informatie

Instructie comporoeien eerste deel

Instructie comporoeien eerste deel Instructie comporoeien eerste deel Duur: 3 weken (15 oktober 5 november) Aandachtspunt techniek: positie handen en voeten, functie handen; gelijkheid van bewegen: recovery In dit eerste deel van het comporoeien

Nadere informatie

BESLISSING VAN DE COMMISSIE VAN BEROEP VOOR ROEIWEDSTRIJDEN VAN DE KONINKLIJKE NEDERLANDSCHE ROEIBOND OP HET BEROEP INGESTELD DOOR DE A.S.R.

BESLISSING VAN DE COMMISSIE VAN BEROEP VOOR ROEIWEDSTRIJDEN VAN DE KONINKLIJKE NEDERLANDSCHE ROEIBOND OP HET BEROEP INGESTELD DOOR DE A.S.R. BESLISSING VAN DE COMMISSIE VAN BEROEP VOOR ROEIWEDSTRIJDEN VAN DE KONINKLIJKE NEDERLANDSCHE ROEIBOND OP HET BEROEP INGESTELD DOOR DE A.S.R. NEREUS De A.S.R. Nereus heeft op 14 maart 2017 een beroepschrift

Nadere informatie

Commando s. Boot naar buiten brengen

Commando s. Boot naar buiten brengen Commando s Stuurboord Bakboord Boeg Slag Boegen Slagen Eén, twee, enz. : vanuit stuurplaats gezien rechts : vanuit stuurplaats gezien links : roeier die het dichtst bij de punt zit : roeier die het verst

Nadere informatie

De modulaire methode Theorieboek roeien

De modulaire methode Theorieboek roeien De modulaire methode Theorieboek roeien Roeivereniging Naarden Jeroen Brinkman De modulaire methode Theorieboek roeien 1 Inhoud Ten geleide...3 De modulaire methode...4 1. Geschiedenis van het roeien...5

Nadere informatie

Wintercursus Verdieping lesgeven

Wintercursus Verdieping lesgeven Wintercursus Verdieping lesgeven Onderwerpen Oorzaak gevolg Vanuit de stuurstoel Display ergometer Oorzaak gevolg Vervolg op lesavonden m.b.t. lesopbouw en verbeterpunten - naar filmpjes - Onderwerpen

Nadere informatie

Heineken NOOC Openingstoernooi 2018

Heineken NOOC Openingstoernooi 2018 Heineken NOOC Openingstoernooi 2018 Inhoudsopgave Voorwoord Praeses der T.S.R. Vidar pag. 3 Voorwoord Assessor der T.S.R. Vidar pag. 4 Voorwoord Voorzitter TRC pag. 5 Routebeschrijving naar Vidar pag.

Nadere informatie

fun snel licht sliding rigger innovatief stabiel Sportief bewegen op het water Voor recreant en (top)sporter

fun snel licht sliding rigger innovatief stabiel Sportief bewegen op het water Voor recreant en (top)sporter het NIEUWE roeien Sportief bewegen op het water Op een supergezonde manier genieten van de vrijheid van het water, waar, wanneer en zo vaak u wilt! Dat kan met de boten van Volans Rowing. Deze nieuwe,

Nadere informatie

Uiteraard speelt de coach ook een rol. Hij/zij maakt vaak het raceplan en bespreekt dit met de roeiers en daarvoor alvast apart met de stuur.

Uiteraard speelt de coach ook een rol. Hij/zij maakt vaak het raceplan en bespreekt dit met de roeiers en daarvoor alvast apart met de stuur. Handreiking Sturen op roeiwedstrijden In dit document beschrijf ik het verloop van een roeiwedstrijd aan de hand van veel voorkomende en handige technische accenten. Daarnaast vindt de lezer van dit document

Nadere informatie

Basis Roei-Stuur instructiegids. Augustus 2014 versie 2.0 J.O. Roei-instructiegids HRV de Compagnie versie 2.1 (maart 2016)

Basis Roei-Stuur instructiegids. Augustus 2014 versie 2.0 J.O. Roei-instructiegids HRV de Compagnie versie 2.1 (maart 2016) 1 Basis Roei-Stuur instructiegids Augustus 2014 versie 2.0 J.O. 2 Inhoudsopgave 0 VOORWOORD 3 1. VEILIGHEID 4 1.1. Algemeen. 4 1.2. Aandachtspunten 4 1.3. Wanneer is er sprake van een vaarverbod. 4 1.4.

Nadere informatie

Instructie comporoeien 4 e deel 8 jan 28 jan

Instructie comporoeien 4 e deel 8 jan 28 jan Instructie comporoeien 4 e deel 8 jan 28 jan Duur: 3 weken Aandachtspunten techniek: hangen en finish In het vierde deel van het comporoeien wordt de nadruk gelegd op hangen en het afmaken van de haal.

Nadere informatie

Instructie comporoeien tweede deel

Instructie comporoeien tweede deel Instructie comporoeien tweede deel Duur: 3 weken Aandachtspunten techniek: inpik en eerste deel van de haal. In dit tweede deel van het comporoeien na het introroeien wordt de nadruk gelegd op het beginnen

Nadere informatie

Archief klassement. Nereus Gyas Proteus- Eretes

Archief klassement. Nereus Gyas Proteus- Eretes Archief klassement Winnaars Eerstejaarsklassement Zwaar Licht Dames Lichte Dames 215 Vidar Nereus Njord Argo 214 Nereus Asopos Njord Njord 213 Gyas Nereus Nereus 212 Laga Orca Gyas 211 Nereus Gyas 21 Laga

Nadere informatie

RINGVAART REGATTA. 11 mei 2016. Samenwerkingsmogelijkheden

RINGVAART REGATTA. 11 mei 2016. Samenwerkingsmogelijkheden 41 STE OC&C RINGVAART REGATTA 11 mei 2016 Samenwerkingsmogelijkheden EEN BEGRIP SINDS 1976 De Ringvaart Regatta is ontstaan in 1976 als een onderlinge strijd tussen de roeiverenigingen Njord en Laga naar

Nadere informatie

KRUITHUISBOKAAL KNRB COMMISSIE COMPETITIEROEIEN

KRUITHUISBOKAAL KNRB COMMISSIE COMPETITIEROEIEN Amsterdam, 22 Februari 2019 BEPALINGEN KRUITHUISBOKAAL KNRB COMMISSIE COMPETITIEROEIEN HOOFDSTUK I ORGANISATIE EN WEDSTRIJDEN 2 Artikel 1. Uitgeschreven nummers 2 Artikel 2. Wedstrijden en wedstrijddagen

Nadere informatie

STUURLIEDENINSTRUCTIE

STUURLIEDENINSTRUCTIE STUURLIEDENINSTRUCTIE Leeswijzer Anders dan anders Oproeien en terugroeien Oproeien en tijdslots Boeien van op- en terugroeibaan Wedstrijd en boeien Uitlijnen en keren tot start Startgebied Wedstrijdbaan

Nadere informatie

Finale weekend club competitie

Finale weekend club competitie Finale weekend club competitie Ploegentijdrit Zaterdag stond als allereerst de ploegentijdrit op programma. Jawel hoor we moesten als eerste van start. We waren maar met 5 in plaats van 6 man. Start ging

Nadere informatie

KENNISMAKINGSLESSEN. Sportactie

KENNISMAKINGSLESSEN. Sportactie KENNISMAKINGSLESSEN Sportactie 2018 Deze handleiding dient als leidraad voor kennismakingslessen dit keer in het kader van de AH Sportactie en is tot stand gekomen dankzij de medewerking van Wouter Weerheijm.

Nadere informatie

Doel. Techniek van het afstellen

Doel. Techniek van het afstellen Techniek van het afstellen Afstellen Theorie en praktijk Gilles, oktober 2011 Agenda Deel 1: onderwerpen theorie (1 e avond) doel van deze cursus wat levert afstellen op de riem de rigger hoe maak je daarmee

Nadere informatie

Oefeningen voor versnelling in de haal

Oefeningen voor versnelling in de haal Techniek Bij dit stuk techniek komt versnellen van de boot aan de orde. Daarbij hoort hangen, maar ook het bewust blijven duwen tegen het water en voor je gevoel steeds harder. Daarom deze keer wederom

Nadere informatie

Roeien op de Vereeniging (versie 6 mei 2015)

Roeien op de Vereeniging (versie 6 mei 2015) Roeien op de Vereeniging (versie 6 mei 2015) Hieronder wordt een korte samenvatting gegeven van de belangrijkste elementen van de roeitechniek. Dit is de zogenaamde Loosdrecht-haal, d.w.z. de haal zoals

Nadere informatie

Samenwerkingsmogelijkheden

Samenwerkingsmogelijkheden Samenwerkingsmogelijkheden Delftsche Studenten RoeiVereeniging Laga Op de avond van de 13 e april 1876 werd de Delftsche Studenten RoeiVereeniging Laga opgericht als ondervereniging van het Delftsch Studenten

Nadere informatie

De modulaire methode Theorievragen

De modulaire methode Theorievragen De modulaire methode Theorievragen Roeivereniging Naarden Jeroen Brinkman De modulaire methode Theorievragen 1 Ten geleide De modulaire methode is een methodische aanpak waarmee roeiers roeien en sturen

Nadere informatie

De officiële Special Olympics sportreglementen zijn geldig voor alle Special Olympics

De officiële Special Olympics sportreglementen zijn geldig voor alle Special Olympics Special Olympics Roei reglement (versie 2013) Roeien De officiële Special Olympics sportreglementen zijn geldig voor alle Special Olympics roeiwedstrijden. Special Olympics heeft deze reglementen gebaseerd

Nadere informatie

WEDSTRIJDBEPALINGEN VARSITY APRIL 2017

WEDSTRIJDBEPALINGEN VARSITY APRIL 2017 WEDSTRIJDBEPALINGEN VARSITY 134 9 APRIL 2017 1. Deelname staat open voor leden van de bij de NSRF aangesloten verenigingen. 2. Boord-aan-boord race over 2000 meter, 6-ploegen baan. Finale Oude Vier over

Nadere informatie

Heineken Openingstoernooi 2019

Heineken Openingstoernooi 2019 Heineken Openingstoernooi 2019 Inhoudsopgave Voorwoord Praeses der T.S.R. Vidar pag. 3 Voorwoord Assessor der T.S.R. Vidar pag. 4 Voorwoord Voorzitter TRC pag. 5 Routebeschrijving naar Vidar pag. 7 Baankaart

Nadere informatie

Stuurliedenpresentatie AA-race 2015

Stuurliedenpresentatie AA-race 2015 Stuurliedenpresentatie AA-race 2015 Rugnummers Per boot 3 rugnummers. 1: Rug boeg, op de oproeikleding 2: Rug boeg, op de wedstrijdkleding 3: Rug stuur Rugnummers zichtbaar dragen, ook bij oproeien. Rugnummers

Nadere informatie

Onderdelen van de boot. Onderdelen Wherries en C-boten.

Onderdelen van de boot. Onderdelen Wherries en C-boten. Onderdelen van de boot Er is een groot aantal onderdelen te onderscheiden aan roeiboten en riemen. Het is goed om te weten hoe de belangrijkste onderdelen heten. Als er iets versleten of kapot is kan je

Nadere informatie

Referentiepunten gebruiken voor analyse. Lichaams Houding. Bewegingsvolgorde

Referentiepunten gebruiken voor analyse. Lichaams Houding. Bewegingsvolgorde Referentiepunten gebruiken voor analyse Lichaams Houding Bewegingsvolgorde Referentie Punten Inpik Details: De rug is ontspannen gestrekt Het hoofd staat recht op de romp Schouders zijn ontspannen Handen

Nadere informatie

KNRB Klassement Coastal Rowing Royal Pampus Cup

KNRB Klassement Coastal Rowing Royal Pampus Cup Klassement Coastal Rowing 2019 Royal Pampus Cup 1 Inhoud WELKOM... 3 ORGANISATIECOMMISSIE... 4 NOODNUMMERS... 4 BEREIKBAARHEID VAN HET REGATTATERREIN... 4 Aankomend met auto en botenwagen... 4 BOTEN- EN

Nadere informatie

Amsterdamsche Studenten Roeivereeniging Nereus

Amsterdamsche Studenten Roeivereeniging Nereus Amsterdamsche Studenten Roeivereeniging Nereus A.S.R. Nereus A.S.R. Nereus De Amsterdamsche Studenten Roeivereeniging Nereus, gelegen aan de Amstel, is al sinds 1885 de meest succesvolle studentenroeivereniging

Nadere informatie

Basis afstellingen boten

Basis afstellingen boten Basis afstellingen boten Roeivereniging Barendrecht Tony Bostelaar Versie 2.1 Vastgesteld: december 2015 Inhoudsopgave Algemeen... 2 Volgorde van afstellen... 2 1. Lengte van de riemen en lengte binnenhendel...

Nadere informatie

Groninger Studenten Roeivereniging Aegir

Groninger Studenten Roeivereniging Aegir Groninger Studenten Roeivereniging Aegir G.S.R. Aegir is een vereniging om sporten en ontspanning te combineren. Het roeien gebeurt op zowel recreatief (competitieroeien) als topsport (wedstrijdroeien)

Nadere informatie

2 15 kilometerwedstrijden, maar toch niet helemaal...

2 15 kilometerwedstrijden, maar toch niet helemaal... 2 15 kilometerwedstrijden, maar toch niet helemaal... Alweer een tijdje geleden, maar vanwege de drukte nog geen verslag, maar zondag 16 november jongstleden liep ik mijn eerste Zevenheuvelenloop in Nijmegen.

Nadere informatie

VAN BRUG TOT BRUG. Deventer vanaf de IJssel

VAN BRUG TOT BRUG. Deventer vanaf de IJssel VAN BRUG TOT BRUG Deventer vanaf de IJssel Beide zijn lokaal ondernemer en beide zijn in de zomer veelvuldig te vinden op de IJssel. De reden: het sloeproeien. Ron Straver (Qboat) en Wouter Versteeg (IJssel

Nadere informatie

Instructie comporoeien 3 e deel 26 nov 8 jan

Instructie comporoeien 3 e deel 26 nov 8 jan Instructie comporoeien 3 e deel 26 nov 8 jan Duur: 6 weken/4 weken (kerstvakantie) Aandachtspunten techniek: 2 e deel van de haal en hangen In het derde deel van het comporoeien wordt de nadruk gelegd

Nadere informatie

Roeicommando s. Yole de Mer

Roeicommando s. Yole de Mer Roeicommando s Yole de Mer oktober 2010 Roeicommando's en de uitvoering ervan Commando s Uitvoering Bij het wegvaren Slippen en uitzetten gelijk! Slagklaar maken! Slagklaar? Af! Afduwen van de wal, eerst

Nadere informatie

Roeicommando s Gig. Bakboord. Voor-schip. Pilot. Stuur. Mid. Achter-schip Stuurboord Stuurboord. oktober 2010

Roeicommando s Gig. Bakboord. Voor-schip. Pilot. Stuur. Mid. Achter-schip Stuurboord Stuurboord. oktober 2010 Roeicommando s Gig Bakboord Stuur 6 Slag 5 4 Mid 3 2 Boeg 1 Pilot Voor-schip Achter-schip Stuurboord Stuurboord oktober 2010 Roeicommando's en de uitvoering ervan Commando s Uitvoering Bij het wegvaren

Nadere informatie

ROEITECHNIEK INLEIDING

ROEITECHNIEK INLEIDING ROEITECHNIEK INLEIDING Een atleets technische vermogen, conditie en motivatie bepaalt het niveau van zijn of haar prestatie. Hoewel techniek bij alle sporten een rol speelt, vergt roeien een aanzienlijke

Nadere informatie

REGLEMENT VOOR ROEIWEDSTRIJDEN

REGLEMENT VOOR ROEIWEDSTRIJDEN KNRB REGLEMENT VOOR ROEIWEDSTRIJDEN Vastgesteld tijdens de AV op 21 november 2015 REGLEMENT VOOR ROEIWEDSTRIJDEN INHOUDSOPGAVE HOOFDSTUK I ALGEMEEN... 5 Artikel 1. Reikwijdte... 5 Artikel 2. Doel... 5

Nadere informatie

ringvaart regatta Samenwerkingsmogelijkheden

ringvaart regatta Samenwerkingsmogelijkheden 38 ste oc&c ringvaart regatta Samenwerkingsmogelijkheden Een begrip Sinds 1976 De Ringvaart Regatta is ontstaan in 1976 als een onderlinge strijd tussen Njord en Laga naar aanleiding van het 100-jarige

Nadere informatie

Les 1 Voor de meeste leerlingen de eerste kennismaking met de sport roeien en met roeiboten. Het programma voor zo'n eerste les kan zijn;

Les 1 Voor de meeste leerlingen de eerste kennismaking met de sport roeien en met roeiboten. Het programma voor zo'n eerste les kan zijn; Roeien in 5 lessen Inleiding Deze handleiding voor het leren roeien in slechts 5 lessen is speciaal geschreven voor een apart evenement, het Nationaal School Roei Kampioenschap. Ervaren jeugdroeiers kunnen

Nadere informatie

ARC Roei-instructeur/Coach Workshop. Veiligheid

ARC Roei-instructeur/Coach Workshop. Veiligheid ARC Roei-instructeur/Coach Workshop Veiligheid VEILIG ROEIEN: WAT IEDEREEN MOET WETEN Saurus-acht verdwijnt bij storm in de golven Eigenlijk gold er een vaarverbod. Maar een Saurus-acht besloot toch de

Nadere informatie

NSRF ONERVAREN C4+ KLASSEMENT

NSRF ONERVAREN C4+ KLASSEMENT Utrecht, 6 December 2018 BEPALINGEN NSRF ONERVAREN C4+ KLASSEMENT NSRF T.P.J. Burgemeester Commissaris Competitiewedstrijden van de NSRF F.N. Blaauwgeers Commissaris Competitieroeien van de NSRF INHOUDSOPGAVE

Nadere informatie

Heineken NOOC Openingstoernooi 2017

Heineken NOOC Openingstoernooi 2017 Heineken NOOC Openingstoernooi 2017 Inhoudsopgave Voorwoord Praeses der T.S.R. Vidar pag. 3 Voorwoord Assessor der T.S.R. Vidar pag. 4 Voorwoord Voorzitter TRC pag. 5 Routebeschrijving naar Vidar pag.

Nadere informatie

De overlevingstijd in roeikleding ligt waarschijnlijk tussen die van Gekleed en Zwemkleding in.

De overlevingstijd in roeikleding ligt waarschijnlijk tussen die van Gekleed en Zwemkleding in. Bijlage G: Koudwaterprotocol 1. De noodzaak Dit protocol is opgesteld om de kans dat roeiers in de risicoperiode (15 november tot 1 mei) te water raken te minimaliseren en om hun overlevingskansen bij

Nadere informatie

www.proralph.nl Speedfoot ladder vorm van een elastiek of een dweil om de boot. Op deze manieren kan zeer specifiek de roeibeweging worden verzwaard.

www.proralph.nl Speedfoot ladder vorm van een elastiek of een dweil om de boot. Op deze manieren kan zeer specifiek de roeibeweging worden verzwaard. vorm van een elastiek of een dweil om de boot. Op deze manieren kan zeer specifiek de roeibeweging worden verzwaard. Planning van krachttraining De traditionele periodisering van de krachttraining houdt

Nadere informatie

Roeien is een gezonde sport, met weinig kans op blessures. Bedrijfsroeien. in samenwerking met

Roeien is een gezonde sport, met weinig kans op blessures. Bedrijfsroeien. in samenwerking met Roeien is een gezonde sport, met weinig kans op blessures Bedrijfsroeien in samenwerking met Roeien: een ideale bedrijfssport De Roeisport Nederland kent circa 28.000 roeiers. Ongeveer evenveel mannen

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE. Inleiding 2 Hoe dit logboekje te gebruiken 3 Vaardigheden per klasse: afgetekend door instructeur 4 Behaalde klassen 25

INHOUDSOPGAVE. Inleiding 2 Hoe dit logboekje te gebruiken 3 Vaardigheden per klasse: afgetekend door instructeur 4 Behaalde klassen 25 INHOUDSOPGAVE R Inleiding 2 Hoe dit logboekje te gebruiken 3 Vaardigheden per klasse: afgetekend door instructeur 4 Behaalde klassen 25 1 logboek Willem III INLEIDING HOE DIT LOGBOEKJE TE GEBRUIKEN In

Nadere informatie

1. Deelname staat open voor leden van de bij de NSRF aangesloten verenigingen.

1. Deelname staat open voor leden van de bij de NSRF aangesloten verenigingen. WEDSTRIJDBEPALINGEN VARSITY 136 7 APRIL 2019 1. Deelname staat open voor leden van de bij de NSRF aangesloten verenigingen. 2. Boord-aan-boord race over 2000 meter, 6-ploegen baan. Finale Oude Vier over

Nadere informatie

Stuurlieden voorlichting. Heineken Roeivierkamp 2015

Stuurlieden voorlichting. Heineken Roeivierkamp 2015 Stuurlieden voorlichting Heineken Roeivierkamp 2015 Inhoud 1. Algemeen 2. Tijdstabel, kwalificatieregel, weging, rugnummers 3. Startprocedures 4. Bruggen 5. Oplopen en inhalen 6. Protesten 7. Beeldmateriaal

Nadere informatie

Theorie Skiff 1 & Skiff 2

Theorie Skiff 1 & Skiff 2 Theorie Skiff 1 & Skiff 2 Editie: 01.2 Juni 2007 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 1. De exameneisen 3 Stuurexamen 3 Skiff 1-examen 4 Skiff 2-examen 5 2 Veiligheid en botengebruik 6 Veiligheid en botengebruik.

Nadere informatie

ROEIEN DOE JE MET GEVOEL BLIJF OP DE HOOGTE VAN DE ROEITECHNIEK VERTAAL MET JE GEVOEL DE ROEITECHNIEK IN EEN VLOEIENDE RENDABELE BEWEGING IN DE BOOT

ROEIEN DOE JE MET GEVOEL BLIJF OP DE HOOGTE VAN DE ROEITECHNIEK VERTAAL MET JE GEVOEL DE ROEITECHNIEK IN EEN VLOEIENDE RENDABELE BEWEGING IN DE BOOT Een club met visie die leeft naar zijn doelstelling ( zie hieronder ) is het aan zijn leden verplicht om de nodige aandacht te besteden aan het roei technisch aspect. Zie hieronder enkele nuttige technische

Nadere informatie

Waarom deze boot? Joop de Jong (47) Klasse IOM of 1-meterklasse Lengte 100 cm Nieuwprijs complete set vanaf 700 Website www.iomzeilen.nl.

Waarom deze boot? Joop de Jong (47) Klasse IOM of 1-meterklasse Lengte 100 cm Nieuwprijs complete set vanaf 700 Website www.iomzeilen.nl. Waterlanders Hoe klein de bootjes ook zijn, het fanatisme van modelzeilers is er niet minder om. En noem hen geen knutselaars, dit zijn stuk voor stuk echte wedstrijdzeilers, ieder in hun eigen klasse.

Nadere informatie

Verslag van de Algemene Ledenvergadering van de Koninklijke Nederlandsche Roeibond, gehouden op 20 april in Grand Café de Bosbaan, Amstelveen

Verslag van de Algemene Ledenvergadering van de Koninklijke Nederlandsche Roeibond, gehouden op 20 april in Grand Café de Bosbaan, Amstelveen Verslag van de Algemene Ledenvergadering van de Koninklijke Nederlandsche Roeibond, gehouden op 20 april in Grand Café de Bosbaan, Amstelveen Aanwezig de heer F.C. Cornelis, (vice) voorzitter namens het

Nadere informatie

Theorievragen mei 2015

Theorievragen mei 2015 Theorievragen mei 2015 DEZE VRAGEN WORDEN REGELMATIG HERZIEN. DE WEBSITE BEVAT DE MEEST RECENTE VERSIE HEBT. EVENTUEEL ROULERENDE VERSIES VAN ANTWOORDEN OP DEZE EXAMENVRAGEN ZIJN NIET DOOR DE EXAMENCOMMISSIE

Nadere informatie

COMPETITIE COACHBUNDEL

COMPETITIE COACHBUNDEL U.S.R. Triton Competitie Coachbundel COMPETITIE COACHBUNDEL Sep Tolboom Competitie Hoofdcoach der U.S.R. "Triton" 2014-2015 Jaargang 2014-2015 Versie 1.1 U.S.R. Triton 2 Competitie Coachbundel Waarde lezer,

Nadere informatie

Roeiboek Bijlage D. de C4* beoordeling door 2 examinatoren (instructeur of coach op stuur-niveau) Aandachtspunten:

Roeiboek Bijlage D. de C4* beoordeling door 2 examinatoren (instructeur of coach op stuur-niveau) Aandachtspunten: Examenspecificaties De leden van afroeicommissie beoordelen de vaardigheid waarmee iemand roeit en/of stuurt. Het afroeien voor een brevet wordt door twee leden van de afroeicommissie afgenomen. Bij MWC

Nadere informatie