Wintoets voor Smartschool

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Wintoets voor Smartschool"

Transcriptie

1 Wintoets voor Smartschool Startershandleiding Wintoets voor Smartschool Helpdesk: Versie: Wintoets 4.0

2 2/21 Inhoudstabel Inleiding... 3 Zoals het nu is Zoals het gaat worden... 3 Deel WinToets opstarten... 5 Starten... 5 Instellingen... 5 Nieuw Project aanmaken... 6 Projecten en deelprojecten... 7 Interface... 8 Vragen opstellen... 9 Layout van een item...11 Vragen bewerken...12 Vragen kopiëren...12 Vragen verwijderen...13 Vragen tussenvoegen...13 Deel Project openen...14 Projectinstellingen...14 Bronnen toevoegen aan een vraag...15 Exporteren naar Smartschool...16 Importeren in Smartschool...18 Toets afnemen en resultaten bekijken...19 Resultaten doorsturen naar Skore...20 Tips...21 Metadata: erg nuttig!...21 Willekeurige toetsen...21 Wachtwoord voor het opstarten van de toets...21 Koppelen van vragen...21

3 3/21 Inleiding Zoals het nu is... De huidige afname van toetsen gebeurt momenteel nog meestal schriftelijk. Een groot nadeel hiervan is dat er achteraf amper analyses mogelijk zijn. Het beheer van toetsen gebeurt hoofdzakelijk met Microsoft Word. De toetsen worden soms aangeleverd door uitgeverijen of begeleidingsdiensten, waardoor dat er een eenduidige opzet ontstaat. Toetsen zijn meestal talig opgezet, er wordt weinig gebruik gemaakt van beeld en geluid. Dit is moeilijk voor taalzwakke leerlingen. Het aantal vraagtypen is meestal beperkt, waardoor dat een toets dikwijls saai overkomt. Voorbeelden van enkele toetsen Zoals het gaat worden... Met WinToets beheert u alle vragen voor een heel onderwerp, boek of leerjaar in één database. Deze database kan uitgewisseld worden tussen verschillende personen, waardoor dat het gemakkelijk is om vragen te delen met collega s. Koppel aan vragen leesteksten, geluid en beeld, voor auditieve en visuele ondersteuning. Tevens is het mogelijk om per vraag maximaal 26 kernwoorden te koppelen. Op basis van deze kernwoorden kan achteraf een selectie worden gemaakt om een deeltoets aan te maken door middel van een filtering van de kernwoorden. Een toets kan ook worden afgedrukt naar een tekstverwerker. Er worden 3 documenten aangemaakt. Eén bevat de toets, een tweede het antwoordblad en het derde het correctiemodel.

4 4/21 Zoals eerder gezegd zijn er bij een schriftelijke toets achteraf amper analyses meer mogelijk, daarom is het interessanter om de toets te laten afnemen binnen Smartschool. Achteraf kunnen de punten automatisch worden doorgestuurd naar Skore, het puntenboekje van Smartschool.

5 5/21 Deel 1 WinToets opstarten Starten Nieuw project: een leeg project opstarten Starten van laatst geopende project Project openen op schijf: zoeken naar een.tst bestand op de pc Instellingen Programma instellingen: hier kunnen enkele instellingen worden gemaakt zoals de taal, kleurinstellingen, de locatie van tijdelijke mappen die WinToets gaat gebruiken, WinToets heeft tijdens de installatie ook een uitgebreide helpfunctie geïnstalleerd. Hier kunnen veel vragen mee beantwoord worden.

6 6/21 Nieuw Project aanmaken Enkele gegevens zijn nodig alvorens een nieuw project gestart kan worden. Project-titel: Algemene naam van het project, bv Nederlands voor gevorderden Project-ID: Code voor project, bv NEDERL01 Vak: Nederlands Leerniveau: ASO 2 de graad, eerste jaar Naam instelling: Naam van uw school Naam maker: auteur van het project Toelichting: omschrijving van het project Beveiliging Wachtwoord voor het openen in WTMaak. Hier kan een wachtwoord worden ingesteld zodanig dat bij het openen van het project eerst een wachtwoord vereist is.

7 Projecten en deelprojecten WinToets bevat een database met vragen. Deze vragen zijn gebundeld in een project. Het is mogelijk om een nieuw project (toets) samen te stellen op basis van een selectie van vragen van een project. Deze selectie kan manueel gebeuren, willekeurig of aan de hand van metadata (kernwoorden). Best is dus om per vakgebied een project aan te maken met een verzameling van vragen die kunnen dienen om deeltoetsen (deelprojecten) te maken. 7/21

8 8/21 Interface Menubalk: in deze balk kunnen diverse keuzes gemaakt worden ivm opmaak, project, items, itemtypes, bronnen en spelling, 2. Werkbalk: knoppen ivm opmaak, knippen, plakken, opsommingtekens, spellingscontrole, zoeken, formules, projectinstellingen, testmodus, 3. Vraagnummer met titel 4. De vraag 5. Instellingen per vraag: bv rekenmachine tonen als de leerling de vraag aan het afleggen is, aanpassingen doen aan de lay-out van de vraag, ingeven van kernwoorden (metadata) bij de vraag, Voorbeeld van de vraag tonen Spraakopname 6. Antwoorden: overzicht van de mogelijke antwoorden op de vraag

9 Vragen opstellen De eerste stap bij het opstellen van een vraag is het selecteren van het type. Belangrijk om weten is dat vragen met een open antwoord niet ondersteund worden. Deze kunnen namelijk niet automatisch verbeterd worden. Het juiste type wordt geselecteerd door in de menubalk te klikken op de knop Itemtype. Vervolgens kan er een keuze worden gemaakt uit volgende mogelijkheden: 9/21 o Itemtype Infoscherm: is een itemtype dat geen vraag bevat, het is bedoeld om voor, na of tussen andere items te gebruiken. Zo kan er een stuk leerstof worden aangeboden, of een reeks items voorzien van aanwijzingen. Volgende combinaties zijn mogelijk: Tekst Tekst en bron (tekst met bv een afbeelding) Bron (bv enkel een afbeelding) Meerkeuze: Meerkeuze: maximaal één goed bij maximaal 6 antwoorden Meermeerkeuze: maximaal zes goed bij maximaal 6 antwoorden Goed/fout: twee vaste antwoorden Waar/niet waar: twee vaste antwoorden Juist/onjuist: twee vaste antwoorden Ja/nee: twee vaste antwoorden Ja /nee/weet niet: drie vaste antwoorden Dubbel: twee zinnen moeten beoordeeld worden op waar/niet waar en er zijn vier vaste antwoorden. Maximaal één antwoord is goed. Combobox: een leerling kan in een tekst gaten opvullen door middel van pull-downmenu s Open Woord: een vooraf bepaald woord moet als antwoord ingevoerd worden Getal: een vooraf bepaald getal moet als antwoord ingevoerd worden Gatentekst: maak één of meerdere gaten en laat de leerling daar iets invoeren Matching Lijst: alle keuzes staan per kolom in één kader. Bedoeld voor het matchen van woorden of getallen. Vakken: per keuze, in iedere kolom, is een kader aangebracht. Bedoeld voor het matchen van maximaal zes zinnen of afbeeldingen. Hotspot Rechthoekig: laat de leerling een plek binnen een afbeelding aanwijzen. Er is één hotspot goed van maximaal zes hotspots. Hotspots zijn altijd rechthoekig. Flexibel: laat de leerling een plek binnen een afbeelding aanwijzen. Er is één hotspot goed van maximaal zes hotspots. Hotspots kunnen alle vormen aannemen. Woord en Beeld: leg tekstlabels op een afbeelding, waarop onzichtbare hotspots zijn gelegd. U kunt maximaal zes tekstlabels laten verslepen.

10 10/21 Beeld en beeld: leg kleine afbeeldingen op een grote afbeelding, waarop onzichtbare hotspots zijn gelegd. U kunt maximaal zes kleine afbeeldingen laten verslepen. Ordening Teksten: laat de leerling van letters of woorden een woord of zin maken. Afbeelding: laat de leerling afbeeldingen in een bepaalde volgorde verslepen. Geluid Meerkeuze: één geluidsfragment kan het juiste antwoord vormen. Meermeerkeuze: meerdere geluidsfragmenten kunnen het juiste antwoord vormen. Eens dat het juiste type is geselecteerd kan er een titel voor de vraag worden ingegeven. De vraag zelf kan in het grootste tekstvak worden ingegeven. De volgende stap is het ingeven van de antwoorden. Bij sommige itemtypes is dit niet mogelijk, bv meerkeuze: waar/niet waar, juist/fout, Per vraag moet altijd een correct antwoord worden aangeduid en er moet een punt worden ingegeven. Dit moet gedaan worden in het kleine tekstvak voor het antwoordvak. Naast een geheel getal of nul, kan u ook minpunten invullen. WinToets accepteert -1 als een geldig cijfer. Dit wordt bijvoorbeeld gebruikt bij toetsen over medische handelingen waar een bepaalde fout fatale gevolgen kan hebben.

11 11/21 Layout van een item Indien de lengte van een vraag of antwoord te lang is om in het tekstvak te passen, kunnen de afmetingen van de tekstvakken voor ieder itemtype worden aangepast. Er zijn tal van mogelijkheden om de grootte en plaatsing van de verschillende tekstvakken op te maken. Via de menuknop Item en vervolgens Layout, krijgen we onderstaand scherm te zien. Let wel op, voor ieder vraagtype zijn vooraf ingestelde layouts beschikbaar. Het is belangrijk om de juiste lay-out te kiezen. Bij de keuze van een té kleine lay-out kan de vraag gedeeltelijk onzichtbaar zijn in het afnamevenster.

12 12/21 Vragen bewerken Vragen kopiëren Vragen of items kunnen worden gekopieerd, verwijderd of tussengevoegd. Bij het kopiëren van een vraag zijn er verschillende opties mogelijk. Er moet worden ingegeven naar welk item iets gekopieerd dient te worden. Indien er een nummer wordt ingegeven dat al bestaat wordt onderstaande melding zichtbaar. De vraag kan worden tussengevoegd, of de doel-vraag wordt overschreven. Vervolgens kan er geselecteerd worden welke informatie er moet gekopieerd worden naar de doel-vraag.

13 13/21 Vragen verwijderen Een vraag kan verwijderd worden door in de menubalk te kiezen voor Verwijderen onder de optie Item. Er zal gevraagd worden naar een bevestiging van deze actie. Vragen tussenvoegen Indien een nieuwe vraag tussen bestaande vragen moet worden tussengevoegd, kan er gebruik worden gemaakt van de optie tussenvoegen onder de optie Item.

14 14/21 Deel 2 Project openen Een project wordt opgeslagen met de extentie.tst. Tevens worden in een aparte map de bronnen van het project opgeslagen. Een project kan geopend worden door te kiezen voor Openen in het menu bestand. Projectinstellingen Per project zijn er enkele instellingen mogelijk. De basisinstellingen hebben we reeds behandeld. Er zijn ook nog uitgebreide instellingen die bereikbaar zijn via het menu Project en vervolgens Instellingen of via het voorlaatste icoon op de werkbalk. Project verloop Inlog o Inlog overslaan: standaard zal WinToets voor het starten van de toets vragen naar de naam, klas/groep en nummer van de leerling. Indien de toets in Smartschool wordt afgenomen, zal de leerling dit niet moeten ingeven, omdat Smartschool deze gegevens rechtstreeks aan WinToets bezorgt. Aan het begin o Wachtwoord voor afname door de cursist: voordat de toets gestart kan worden moet de leerling eerst een wachtwoord invullen. o Selectie van vragen: er kan gekozen worden om alle vragen te tonen tijdens de toets, of slechts een aantal, eventueel op basis van kernwoorden. Tijdens o Puntentotaal is zichtbaar o Na fout tip en herkansing o Commentaar wordt weergegeven na het beantwoorden van iedere vraag o Terugbladeren o Items door elkaar: De vragen zullen bij iedere sessie die gestart wordt een andere volgorde krijgen. o Antwoorden door elkaar: de antwoorden zullen bij iedere sessie die gestart wordt een andere volgorde krijgen. o Punten per item zijn zichtbaar o Itemnummering zichtbaar Uitslag o Vermelding van eindbeoordeling als cijfer, percentage o Scoreoverzicht kan opgevraagd worden o Eindcommentaar in verhouding met het behaalde cijfer Na afloop o Uitslag kan afgedrukt worden o Overzicht van de gemaakte fouten kan afgedrukt worden

15 Bronnen toevoegen aan een vraag Aan een vraag in WinToets kunnen eventueel ook bronnen worden gekoppeld. Onder het woord bron verstaan we bv. een afbeelding, een geluidsfragment, een Word- of Excelbestand, een PDF bestand, een link naar een website, een YouTube-filmpje, Via de menuknop Bronnen is het mogelijk te kiezen voor: Kleine bron: de afbeelding wordt adhv de gekozen layout bij de vraag geplaatst. Het is ook mogelijk om deze te tonen op ware grootte door te klikken op de knop boven de bron. Er kunnen maximaal zes bronnen gekoppeld worden per vraag. Grote bron: Let op: WinToets voor Smartschool ondersteunt enkel kleine bronnen. Indien er gekozen wordt voor een grote bron, zal WinToets deze automatisch omzetten naar een kleine bron. Afbeelding in tekstvak: in alle tekstvakken kunnen afbeeldingen worden geplaatst. Dit is toe te passen in alle vraag- en antwoordvakken en in de commentaar- en tipvakken. Formule in tekstvak: in alle tekstvakken kunnen formules worden geplaatst. Dit is toe te passen in alle vraag- en antwoordvakken en in de commentaar- en tipvakken. 15/21 Voorbeeld van een afbeelding bij een vraag Indien er een kleine bron wordt toegevoegd, verschijnt een dialoogvenster waarin de bronnen van de huidige vraag worden beheerd. Via de knop toevoegen verschijnt een venster waar er een keuze kan gemaakt worden tussen de verschillende soorten bronnen.

16 16/21 De mogelijkheden gaan van een afbeelding tot een PDF-document. Exporteren naar Smartschool Indien alle vragen klaar zijn kan de toets worden geëxporteerd voor gebruik in Smartschool. Het opstellen van de toets gebeurt in WinToets, het afnemen en opslaan van de resultaten zal gebeuren in Smartschool. Via het menu Bestand, Exporteren, naar Smartschool, is het mogelijk om een ZIP-bestand te exporteren. Dit bestand zal alle informatie bevatten van het project. Het volgend dialoogvenster verschijnt. Het exporteren bevat vier stappen. Het aangemaakte ZIP-bestand dient lokaal nooit uitgepakt te worden.

17 Controle op ontbreken van stam, punten en antwoorden: WinToets zal een controle uitvoeren of bij alle items de vraag, punten en antwoorden zijn ingegeven. Indien dit niet het geval is, zal er een volgend scherm verschijnen, met de samenvatting van de gevonden fouten. 17/21 In bovenstaand scherm wordt aangegeven dat vraagnr 1 en3 geen punten bevatten. Ook moeten er nog antwoorden worden ingegeven bij vraagnr 3 Doelmap opgeven: ingeven van een naam voor het zip-bestand en de locatie aanduiden. Exportopties: vooraf ingestelde opties obv project instellingen worden toegepast. Bestanden zippen: WinToets verzamelt en bundelt alle informatie in het vooraf ingestelde ZIPbestand.

18 Importeren in Smartschool Het aangemaakte ZIP-bestand kan onmiddellijk gebruikt worden in Smartschool. De module Oefeningen is uitgebreid om het WinToetsformaat volledig te ondersteunen. De functionaliteit achter de knop Nieuwe oefening in het beheer bevat een aparte knop voor WinToets. Volgend venster verschijnt: 18/21 Als laatste optie is er de mogelijkheid om een nieuwe WinToets toe te voegen. Vervolgens kan de toets worden opgesteld. Belangrijk is dat het geëxporteerde bestand moet worden toegevoegd als bijlage. Automatisch zal Smartschool de WinToets inlezen en verwerken zodat de leerlingen de toets kunnen afleggen.

19 19/21 Toets afnemen en resultaten bekijken Eens de toets is toegevoegd, kan de leerling deze opstarten door op de naam te klikken. De toets zal in een apart venster worden geopend. Rechtsboven is duidelijk de naam te zien van de persoon die de toets heeft opgestart. Deze gegevens worden aangeleverd door Smartschool. Indien de leerling de toets heeft voltooid, mag hij of zij het scherm gewoon afsluiten. Het resultaat en de ingevulde antwoorden zullen door Smartschool opgevangen worden. De leerkracht zal de ingevulde pogingen van de leerling kunnen bekijken en analyseren. Een overzicht per leerling van de pogingen, samen met de scores en de tijd die de leerling nodig heeft gehad om de toets af te leggen, kan opgeroepen worden door op het icoontje te klikken van ingevulde pogingen. De leerkracht kan het detail opvragen door op het vergrootglas te klikken, of de poging verwijderen door op het kruisje te klikken.

20 20/21 Resultaten doorsturen naar Skore Eens dat iedereen de toets heeft afgelegd, kunnen de punten automatisch worden doorgestuurd naar het puntenboekje in Skore. Dit doen we door te klikken op de knop Resultaten naar puntenboekje. In het volgend scherm kan een selectie worden gemaakt van welke poging per leerling naar het puntenboekje moet worden doorgestuurd.

21 21/21 Nadat de juiste pogingen zijn geselecteerd, kan het juiste vak, periode, afkorting gekozen worden, zodat de resultaten correct in Skore worden bewaard. Tips Metadata: erg nuttig! Aan vragen kunnen maximaal 26 kernwoorden gekoppeld worden. Een groot voordeel hiervan is dat op basis van deze kernwoorden verzamelingen van vragen kunnen worden geselecteerd. Dit kan u best voorstellen als een soort van identificatie van een vraag. Willekeurige toetsen Het is mogelijk om niet alle vragen van een toets te tonen als de leerling deze aan het afnemen is. WinToets kan een willekeurige selectie maken van alle vragen per sessie. Dit houdt in dat iedere leerling andere vragen krijgt en toch dezelfde toets heeft gestart in Smartschool. Per vraag is er nog eens extra instelling om aan te vinken dat de vraag altijd moet worden opgenomen bij het samenstellen van een willekeurige toets. Wachtwoord voor het opstarten van de toets Het is mogelijk om een wachtwoord te laten ingeven voordat de leerling de toets kan starten. Dit heeft als voordeel dat de toets al zichtbaar is, maar dat de leerkracht het wachtwoord moet meedelen aan de leerlingen voordat ze deze toets kunnen starten. Koppelen van vragen Als er meerdere vragen zijn die elkaar moeten opvolgen, is het mogelijk om deze te koppelen. Op deze manier zullen de gekoppelde vragen altijd netjes achter elkaar komen, in de juiste ingestelde volgorde, ook als er gebruik wordt gemaakt van een willekeurige vragenselectie.

Toetsvragen maken Toetsvragen die je gaat maken, worden geplaatst in een itembank. Je kunt dit vergelijken met een map in Office365.

Toetsvragen maken Toetsvragen die je gaat maken, worden geplaatst in een itembank. Je kunt dit vergelijken met een map in Office365. Quayn starten Meld je aan bij SOMtoday. Ga in een nieuw tabblad naar https://mondriaancollege.quayn.eu Je wordt direct herkend. Je ziet rechtsboven je naam staan. Handleiding Een uitgebreide handleiding

Nadere informatie

Stap voor stap een itembank aanmaken

Stap voor stap een itembank aanmaken Stap voor stap een itembank opzetten Januari 2016 1 Stap voor stap een itembank aanmaken Een project aanmaken in Quayn doet u in een aantal stappen: 1. Een nieuwe itembank aanmaken 2. Vraag aanmaken 3.

Nadere informatie

HANDLEIDING RAPPORTEN

HANDLEIDING RAPPORTEN HANDLEIDING RAPPORTEN Versie 2.0 dd 13/10/2014 Versie 2.1 dd 03/04/2015 Inhoudstabel VAN START MET DE RAPPORTEN... 2 1 EEN TOETS TOEVOEGEN... 3 MOGELIJKHEID 1: PROEVEN PER KLAS... 3 MOGELIJKHEID 2: INVOEREN

Nadere informatie

Bijlage Inlezen nieuwe tarieven per verzekeraar

Bijlage Inlezen nieuwe tarieven per verzekeraar ! Bijlage inlezen nieuwe tarieven (vanaf 3.2) Bijlage Inlezen nieuwe tarieven per verzekeraar Scipio 3.303 biedt ondersteuning om gebruikers alle tarieven van de verschillende verzekeraars in één keer

Nadere informatie

Elbo Technology BV Versie 1.1 Juni 2012. Gebruikershandleiding PassanSoft

Elbo Technology BV Versie 1.1 Juni 2012. Gebruikershandleiding PassanSoft Versie 1.1 Juni 2012 Gebruikershandleiding PassanSoft Versie 1.1 Juni 2012 2 Inhoud: Opstart scherm PassanSoft... 1 Het hoofdmenu van PassanSoft wordt geopend... 4 Verklaring extra knoppen weergegeven

Nadere informatie

Zorgmail handleiding. Inhoud

Zorgmail handleiding. Inhoud Inhoud 1. Beginnen met Zorgmail pag. 2 2. Het instellen van Zorgmail pag. 2 3. Het gebruik van Zorgmail m.b.t. Artsen pag. 3 4. Het aanpassen van de lay-out van Zorgmail pag. 4 5. Werken met Zorgmail pag.

Nadere informatie

Met deze module heeft u de mogelijkheid om gemakkelijk, snel en efficiënt uw documenten als naslag in Unit 4 Multivers te koppelen.

Met deze module heeft u de mogelijkheid om gemakkelijk, snel en efficiënt uw documenten als naslag in Unit 4 Multivers te koppelen. Handleiding Scan+ Introductie Met Scan+ gaat een lang gekoesterde wens voor vele gebruikers van Unit 4 Multivers in vervulling: eenvoudig koppelen van documenten in relatiebeheer of documentmanagement

Nadere informatie

* baopass: inlog- en leerlingvolgsysteem van ThiemeMeulenhoff. Alles telt. handleiding. baopass* voor leerkrachten

* baopass: inlog- en leerlingvolgsysteem van ThiemeMeulenhoff. Alles telt. handleiding. baopass* voor leerkrachten Alles telt handleiding * baopass: inlog- en leerlingvolgsysteem van ThiemeMeulenhoff. baopass* voor leerkrachten 1 Alles telt handleiding Inhoud Inleiding 3 Opstarten 3 Groepen 4 Leerling aanpassen 5 Leerling

Nadere informatie

TOETSEN AFNEMEN BINNEN MAGISTER 5.6

TOETSEN AFNEMEN BINNEN MAGISTER 5.6 TOETSEN AFNEMEN BINNEN MAGISTER 5.6 Een WinToets kan in de ELO van het online cijfer- en administratiepakket Magister [SchoolMaster Iddink] worden afgenomen. Om een toets te koppelen, doorloopt u bij elke

Nadere informatie

Met deze module heeft u de mogelijkheid om gemakkelijk, snel en efficiënt uw documenten als naslag in Unit 4 Multivers te koppelen.

Met deze module heeft u de mogelijkheid om gemakkelijk, snel en efficiënt uw documenten als naslag in Unit 4 Multivers te koppelen. Handleiding Office+ Introductie Met de module Office+ gaat een lang gekoesterde wens voor vele gebruikers van Unit 4 Multivers in vervulling: eenvoudig koppelen van documenten in relatiebeheer of documentmanagement

Nadere informatie

Invoegen... 8 Invulpunt... 9 Nieuwe bouwsteen maken... 9 Bouwsteen opslaan... 10. Wijze van werken in Outlook... 11 Informatie...

Invoegen... 8 Invulpunt... 9 Nieuwe bouwsteen maken... 9 Bouwsteen opslaan... 10. Wijze van werken in Outlook... 11 Informatie... ProDoc Bouwstenen voor Word & Outlook 2007 Inhoud Kopiëren bestanden... 2 Hoofdmap Bouwstenen... 2 Bouwsteen.dotm... 2 Installatie Bouwstenenmodule onder Word 2007... 3 Installatie Bouwstenenmodule onder

Nadere informatie

Instructie RFM modules

Instructie RFM modules Instructie RFM module Introductie RFM staat voor Registratie Flow Module. De RFM module vormt de basis voor een aantal nieuwe modules binnen equse Indicate: - Calamiteiten - Klachten - Kindermishandeling

Nadere informatie

Factuur Beheer. Gebruikers handleiding

Factuur Beheer. Gebruikers handleiding Factuur Beheer Gebruikers handleiding COPYRIGHT 2002 Factuur Beheer Pakket 1 Factuur Beheer door ing. K.H. Welling Factuur Beheer is een boekhoudkundig programma. In dit programma kunnen facturen voor

Nadere informatie

Deel 3: geavanceerde functies

Deel 3: geavanceerde functies Opdracht 17 In dit deel komen de functies van het beheerdersgedeelte aan de orde. In het beheerdersgedeelte kunnen leerlingen, groepen en leerkrachten worden aangemaakt en ingedeeld. Deze taak zal de ICT-coördinator

Nadere informatie

Handleiding puntenboek-module

Handleiding puntenboek-module Handleiding puntenboek-module Inleiding Het puntenboek is een tool dat u toelaat om opdrachten (score-elementen) te definiëren, deze omschrijven informatie op de ELO die gescoord kan worden. Dit kan veel

Nadere informatie

Beschikt u over de basis module documentenbeheer dan kunt u documenten inlezen en koppelen aan de financiële mutaties en openstaande posten.

Beschikt u over de basis module documentenbeheer dan kunt u documenten inlezen en koppelen aan de financiële mutaties en openstaande posten. Accept Financieel Documenten beheer Het is nu mogelijk om in Accept Financieel te werken met documenten beheer. Met behulp van deze module is het mogelijk om documenten op te slaan in de database van de

Nadere informatie

Extra informatie Picasa

Extra informatie Picasa Extra informatie Picasa Stel de weergave in op: boomstructuur: We zien nu dezelfde structuur als in de map Mijn Afbeeldingen. De hoofdmappen staan er. Zijn er geen submappen, dan wordt de inhoud weergegeven.

Nadere informatie

Open Google Chrome en ga naar Meld je aan met je persoonlijke Knooppunt-account.

Open Google Chrome en ga naar  Meld je aan met je persoonlijke Knooppunt-account. Scoodle is een gratis platform, ontwikkeld door Plantyn. Met Scoodle vermindert de planlast aanzienlijk en krijg je als leerkracht alles in handen om het digitale materiaal van Plantyn naar je hand te

Nadere informatie

Handleiding 103: Collecte Database (CDB) voor Wijkhoofden

Handleiding 103: Collecte Database (CDB) voor Wijkhoofden Handleiding 103: Collecte Database (CDB) voor Wijkhoofden Gebruik handleiding 103: Deze handleiding is bestemd voor wijkhoofden en Vrienden die gegevens gaan verwerken en bewerken in een wijk binnen een

Nadere informatie

Beknopte handleiding Overhoor 4.0.3 NL (Efka-soft)

Beknopte handleiding Overhoor 4.0.3 NL (Efka-soft) Beknopte handleiding Overhoor 4.0.3 NL (Efka-soft) 1. Programma algemeen 1.1 Downloaden en installeren 1.2 Opstarten 1.3 Afsluiten 1.4 Verwijderen 2. Overhoorbestanden gebruiken 2.1 Nieuw bestand maken

Nadere informatie

Fuel. Handleiding voor installatie en gebruik

Fuel. Handleiding voor installatie en gebruik Fuel Handleiding voor installatie en gebruik Inhoudsopgave 1. Installatie 2. Gebruik - Windows - Linux / Apple / andere systemen - Een nieuw voertuig aanmaken - Uitgaven 3. Onderhoud - Waarschuwingen -

Nadere informatie

Werkbalk Snelle toegang Titelbalk. Tabbladen

Werkbalk Snelle toegang Titelbalk. Tabbladen SAMENVATTING HOOFDSTUK 1 PowerPoint verkennen POWERPOINT kan worden opgestart via. Als POWERPOINT al vaker is gestart kun je direct op Microsoft PowerPoint 2010 in het menu Start klikken. Typ anders in

Nadere informatie

Vragen opmaken in de editor

Vragen opmaken in de editor Vragen opmaken in de editor De tekstvakken van WTMaak zijn in versie 5.0 opgebouwd volgens de HTML5-methode. Hiermee kunt u direct zien wat u invoegt of opmaakt, de zogenaamde WYSIWYG methode (What You

Nadere informatie

Quayn en WinToets Toetsen bij de methode Mixed [ ThiemeMeulenhoff ]

Quayn en WinToets Toetsen bij de methode Mixed [ ThiemeMeulenhoff ] Quayn en WinToets Toetsen bij de methode Mixed [ ThiemeMeulenhoff ] Deze handleiding laat zien hoe u toetsen downloadt en hoe u deze in WinToets en Quayn kunt plaatsen en gebruiken. Blijven er vragen over,

Nadere informatie

Gebruikershandleiding

Gebruikershandleiding Gebruikershandleiding Training MANUAL DE USUARIO NAC SPORT ELITE Version 1.3.400 Nacsport Training wwww.nacsport.com 1 Index 1- AFBEELDINGEN 2- OEFENINGEN 3- TRAINING 4- KALENDER Nacsport Training wwww.nacsport.com

Nadere informatie

4.1 4.2 5.1 5.2 6.1 6.2 6.3 6.4

4.1 4.2 5.1 5.2 6.1 6.2 6.3 6.4 Handleiding CMS Inhoud 1 Inloggen 2 Algemeen 3 Hoofdmenu 4 Pagina s 4.1 Pagina s algemeen 4.2 Pagina aanpassen 5 Items 5.1 Items algemeen 5.2 Item aanpassen 6 Editor 6.1 Editor algemeen 6.2 Afbeeldingen

Nadere informatie

Surf naar en vul jouw gebruikersnaam en wachtwoord in.

Surf naar  en vul jouw gebruikersnaam en wachtwoord in. Surf naar www.sgrein.be en vul jouw gebruikersnaam en wachtwoord in. Hier zie je de cursussen waartoe jij toegang hebt. Voorlopig zijn dit cursussen die door Tuur zijn aangemaakt en die toegankelijk zijn

Nadere informatie

Je kan HotPotatoes downloaden van deze site: www.klascement.be/hotpot.

Je kan HotPotatoes downloaden van deze site: www.klascement.be/hotpot. Hot Potatoes HotPotatoes is een eenvoudig en gratis programma waarmee interactieve oefeningen kunnen aangemaakt worden. In het programma zijn 5 onderdelen of Hot Potatoes : invuloefening, kruiswoordraadsel,

Nadere informatie

Central Station. CS website

Central Station. CS website Central Station CS website Versie 1.0 18-05-2007 Inhoud Inleiding...3 1 De website...4 2 Het content management systeem...5 2.1 Inloggen in het CMS... 5 2.2 Boomstructuur... 5 2.3 Maptypen... 6 2.4 Aanmaken

Nadere informatie

Geert Kraeye. Pas de grootte van de kolommen aan aan de plaats die men nodig zal hebben voor de vragen, de antwoorden, de evaluatie en de punten.

Geert Kraeye. Pas de grootte van de kolommen aan aan de plaats die men nodig zal hebben voor de vragen, de antwoorden, de evaluatie en de punten. Geert Kraeye 1. Doel van deze methode van werken: Door deze methode van werken kan men zelf werkbladen maken die op interactieve basis samenwerken met de leerling. De leerling krijgt onmiddellijk respons

Nadere informatie

Aan de slag met AdminView

Aan de slag met AdminView Aan de slag met AdminView uitgebreide handleiding S for Software B.V. Gildeweg 6 3771 NB Barneveld tel 0342 820 996 fax 0342 820 997 e-mail info@sforsoftware.nl web www.sforsoftware.nl Inhoudsopgave 1.

Nadere informatie

Handleiding enquetemaken.be

Handleiding enquetemaken.be Hoofdstuk : Starten met je eigen enquête - Registreren - Enquete Maken - Instellingen Hoofdstuk 2 : Opstellen van de vragenlijst - Vragen maken - Vraagtypes - Vragenlijst beheren - Vertakkingen invoeren

Nadere informatie

Klikt u op dan komt er een scherm of u dit bestand wilt of

Klikt u op dan komt er een scherm of u dit bestand wilt of Enkele nuttige tips om met VARB te werken. U start uw internetbrowser en gaat naar https://www.varb.nl er komt een schermpje Certificaat bevestigen, klik op OK. Het volgende scherm is Voer Pin in, u vult

Nadere informatie

Handleiding voor het presenteren van uw kunstwerken op www.kunstinlochem.nl

Handleiding voor het presenteren van uw kunstwerken op www.kunstinlochem.nl Handleiding voor het presenteren van uw kunstwerken op www.kunstinlochem.nl Tip: print deze handleiding uit! Als deelnemer aan de kunstroute kunt u uw kunstaanbod presenteren op de website van kunst in

Nadere informatie

RIE Vragenlijst Editor

RIE Vragenlijst Editor Handleiding RIE Vragenlijst Editor Versie 1.0 Datum: 29 oktober 2015 IT&Care B.V. Inhoudsopgave 1. INLEIDING EN VERANTWOORDING... 3 2. OVERZICHT RIE VRAGENLIJSTEN... 4 3. AANMAKEN VAN EEN NIEUWE VRAGENLIJST...

Nadere informatie

Inloggen. In samenwerking met Stijn Berben.

Inloggen. In samenwerking met Stijn Berben. Inloggen Ga naar www.hetjongleren.eu. Heb je al een gebruikersnaam en wachtwoord, log dan in op deze pagina (klik op deze link ): Vul hier je gebruikersnaam en wachtwoord in en klik op Inloggen. Bij succesvolle

Nadere informatie

3 Leerling speelt. Handleiding app: http://www.earz.nl/assets/downloads/earz-handleiding_app.pdf (2 A4's)

3 Leerling speelt. Handleiding app: http://www.earz.nl/assets/downloads/earz-handleiding_app.pdf (2 A4's) HANDLEIDING DOCENTEN www.earz.nl info@earz.nl Deze handleiding mag zonder toestemming worden gekopieerd en vermenigvuldigd. Wat is Earz Earz is een laagdrempelige manier om via internet muzikale vaardigheden

Nadere informatie

Wachtwoorden in de brandkast

Wachtwoorden in de brandkast Wachtwoorden in de brandkast Maak een database met al je wachtwoorden 23 januari 2009 Intro De beste wachtwoorden bestaan uit een volledig willekeurige opsomming van cijfers en letters, afgewisseld met

Nadere informatie

Handleiding HerkansingenVerzamelen

Handleiding HerkansingenVerzamelen Handleiding HerkansingenVerzamelen Eerste versie : 31 mei 2005 Deze versie: 24 maart 2009 Bijgewerkt tot programmaversie: 2.4 René Dohmen E info@li-do.nl W www.li-do.nl T 31649474306 T +31646646788 Inleiding

Nadere informatie

Handleiding NarrowCasting

Handleiding NarrowCasting Handleiding NarrowCasting http://portal.vebe-narrowcasting.nl september 2013 1 Inhoud Inloggen 3 Dia overzicht 4 Nieuwe dia toevoegen 5 Dia bewerken 9 Dia exporteren naar toonbankkaart 11 Presentatie exporteren

Nadere informatie

Infogids. SBSO Rumbeke - CampusTer Sterre Passendaalsestraat 26 8890 Moorslede 051 77 77 75 - www.tersterre.be - tersterre.moorslede@g-o.

Infogids. SBSO Rumbeke - CampusTer Sterre Passendaalsestraat 26 8890 Moorslede 051 77 77 75 - www.tersterre.be - tersterre.moorslede@g-o. Infogids SBSO Rumbeke - CampusTer Sterre Passendaalsestraat 26 8890 Moorslede 051 77 77 75 - www.tersterre.be - tersterre.moorslede@g-o.be INHOUDSOPGAVE Inhoudsopgave... 3 Inloggen op smartschool... 5

Nadere informatie

Ga naar http://www.domeinnaam.nl/wp-admin en log in met de gebruikersnaam en wachtwoord verkregen via mail.

Ga naar http://www.domeinnaam.nl/wp-admin en log in met de gebruikersnaam en wachtwoord verkregen via mail. INLOGGEN Ga naar http://www.domeinnaam.nl/wp-admin en log in met de gebruikersnaam en wachtwoord verkregen via mail. Vul hier je gebruikersnaam en wachtwoord in en klik op Inloggen. Bij succesvolle login

Nadere informatie

Mach3Framework 5.0 / Website

Mach3Framework 5.0 / Website Mach3Framework 5.0 / Website Handleiding Mach3Builders Inhoudsopgave 1 Inloggen...5 1.1 Ingelogd blijven...6 1.2 Wachtwoord vergeten...7 2 Applicatie keuzescherm...8 2.1 De beheeromgeving openen...9 3

Nadere informatie

Templates aanmaken voor scannaar-bestand

Templates aanmaken voor scannaar-bestand MULTIFUNCTIONELE DIGITALE SYSTEMEN Templates aanmaken voor scannaar-bestand Versie: 1.0 Scan-to-File voorbereiden Alvorens er templates kunnen worden aangemaakt, dient de scan-to-file functie te zijn voorbereid,

Nadere informatie

Handleiding bij de Booktest Generator

Handleiding bij de Booktest Generator Handleiding bij de Booktest Generator Het programma voor het maken van toetsen bij boeken. (c) 2005/2009 Visiria Uitgeversmaatschappij Twisk Inleiding Onze dank voor het aanvragen van de Booktest Generator.

Nadere informatie

Onze Leerkrachten. Geen Informat of iomniwize

Onze Leerkrachten. Geen Informat of iomniwize Onze Leerkrachten Onze Leerkrachten Geen Informat of iomniwize Hier kan je als beheerder de gegevens van alle leerkrachten zien. De lijst toont volgende informatie: De naam van de leerkracht Het e-mail

Nadere informatie

Handleiding Wlijn Databeheer Internet

Handleiding Wlijn Databeheer Internet Handleiding Wlijn Databeheer Internet W9000 databeheer internet Leza Horeca & Winkel Management Van Dedemstraat 6 16274 NN Hoorn DATABEHEER INTERNET ( W9000) Voorraad Databeheer Internet Bestaat uit 3

Nadere informatie

Foto's in de service module

Foto's in de service module Foto's in de service module Simar automatisering b.v., oktober 2015 Inleiding Met ingang van oktober 2015 is het mogelijk om foto's toe te voegen aan servicemeldingen, deze automatisch te bewaren en mee

Nadere informatie

Handleiding: Gebruikersomgeving

Handleiding: Gebruikersomgeving Handleiding: Gebruikersomgeving Editie April 2012 Copyright Renson 2011 N.V. RENSON Ventilation S.A N.V. RENSON Sunprotection-Screens S.A N.V. RENSON Sunprotection-Projects S.A N.V. ARGENT ALU S.A www.renson-ereps.com

Nadere informatie

Inhoud. Handleiding AmbraSoft mijnklas.nl met Basispoort SCHOOL. Handleiding mijnklas.nl. Maart 2015

Inhoud. Handleiding AmbraSoft mijnklas.nl met Basispoort SCHOOL. Handleiding mijnklas.nl. Maart 2015 Handleiding AmbraSoft mijnklas.nl met Basispoort SCHOOL Handleiding mijnklas.nl Maart 2015 Inhoud 1 Voorbereiding ICT-coördinator 2 1.1 Inloggen 2 1.2 Toevoegen leerkrachten en leerlingen 3 1.3 Leerstofaanbod

Nadere informatie

Uw TEKSTEDITOR - alle iconen op een rij

Uw TEKSTEDITOR - alle iconen op een rij Uw TEKSTEDITOR - alle iconen op een rij Hieronder ziet u alle functionaliteiten van uw teksteditor onder elkaar ( op alfabetische volgorde). Afbeelding (zie foto) Bestanden (zie link) Broncode Citaat Documenten

Nadere informatie

Opstarten/instellen Sportlink Bond

Opstarten/instellen Sportlink Bond Opstarten/instellen Sportlink Bond Inhoud 1.1 Inloggen... 2 1.2 Instellen voorkeursseizoen en voorkeur waterpolo... 3 1.3 Menustructuur... 4 1.4 Overzichten: Tabellen... 5 1.5 Overzichten: Kolominstellingen

Nadere informatie

www.digitalecomputercursus.nl 6. Reeksen

www.digitalecomputercursus.nl 6. Reeksen 6. Reeksen Excel kan datums automatisch uitbreiden tot een reeks. Dit betekent dat u na het typen van een maand Excel de opdracht kan geven om de volgende maanden aan te vullen. Deze voorziening bespaart

Nadere informatie

Children s Rights and Business Principles

Children s Rights and Business Principles Children s Rights and Business Principles www.childrenandbusiness.be Handleiding voor bedrijven. Children s rights and Business Principles Handleiding voor bedrijven - 1 Inhoudstafel INHOUDSTAFEL... 2

Nadere informatie

Aan de slag met WinToets 5.0 Aandachtspunten per vakgebied

Aan de slag met WinToets 5.0 Aandachtspunten per vakgebied De Rode Planeet WinToets 5 Maart 2017 1 Aan de slag met WinToets 5.0 Aandachtspunten per vakgebied WinToets 5.0 kan ingezet worden bij alle typen vakgebieden in het onderwijs. Voor elke doelgroep zijn

Nadere informatie

HANDLEIDING Q1600 Fashion

HANDLEIDING Q1600 Fashion HANDLEIDING Q1600 Fashion Pag.: 1 Inhoudsopgave Inleiding...3 Beheer...4 Kleurlijsten beheren...4 Kleurlijst groep aanmaken...6 Kleurlijst groep verwijderen...6 Kleuren (kleurnummers) aanmaken/wijzigen...7

Nadere informatie

Leerlingdossier & handelingsplannen. Welke mogelijkheden biedt de online tekstverwerker in ESIS? FAQ

Leerlingdossier & handelingsplannen. Welke mogelijkheden biedt de online tekstverwerker in ESIS? FAQ FAQ Leerlingdossier & handelingsplannen Welke mogelijkheden biedt de online tekstverwerker in ESIS? De online tekstverwerker beschikt over veel mogelijkheden voor het bewerken van tekst. U vindt de online

Nadere informatie

Website maker. Bezoek je domein om de Website maker in te stellen. De volgende melding zal zichtbaar zijn.

Website maker. Bezoek je domein om de Website maker in te stellen. De volgende melding zal zichtbaar zijn. Aan de slag met de Bezoek je domein om de in te stellen. De volgende melding zal zichtbaar zijn. Volg de url 'administratie paneel' om in te loggen en de vervolgens in te stellen. Als eerst krijg je de

Nadere informatie

Deel 7: PowerPoint. Presentaties gemakkelijker maken

Deel 7: PowerPoint. Presentaties gemakkelijker maken Deel 7: PowerPoint Presentaties gemakkelijker maken De mogelijkheden van PowerPoint als ondersteunend middel voor een gedifferentieerde begeleiding van leerlingen met beperkingen. CNO Universiteit Antwerpen

Nadere informatie

Handleiding Service Apotheken. Serviceapotheek.tevreden.nl

Handleiding Service Apotheken. Serviceapotheek.tevreden.nl Handleiding Service Apotheken Serviceapotheek.tevreden.nl Inhoud 1. Inloggen op Serviceapotheek.tevreden.nl 3 2. Dashboard 4 Rapportcijfers 4 Toon resultaten 4 Download in PDF 4 Startdatum / Einddatum

Nadere informatie

Central Station Urenregistratie

Central Station Urenregistratie Central Station Urenregistratie Inhoud 1 Inleiding...3 2 Uren boeken in 4 stappen...4 2.1 Stap 1: Urenregistratie starten... 4 2.1.1 Inloggen... 4 2.1.2 Aanmaken nieuw urenformulier (eenmaal per week)...

Nadere informatie

Snel aan de slag met BasisOnline en InstapInternet

Snel aan de slag met BasisOnline en InstapInternet Snel aan de slag met BasisOnline en InstapInternet Inloggen Surf naar www.instapinternet.nl of www.basisonline.nl. Vervolgens klikt u op de button Login links bovenin en vervolgens op Member Login. (Figuur

Nadere informatie

Een itembank van een uitgever gebruiken

Een itembank van een uitgever gebruiken 1 Een itembank van een uitgever gebruiken Een itembank is een grote verzameling van items/vragen. Het is een soort bronbestand, waaruit telkens andere toetsen samengesteld kunnen worden. Sommige uitgeverijen

Nadere informatie

Handleiding. Omschrijving Handleiding RaadDigitaal Android. Datum 29-01-2015 Versienummer 2.1

Handleiding. Omschrijving Handleiding RaadDigitaal Android. Datum 29-01-2015 Versienummer 2.1 Handleiding Omschrijving Handleiding RaadDigitaal Android Auteur SIMgroep Datum 29-01-2015 Versienummer 2.1 Inhoudsopgave HANDLEIDING... 1 INHOUDSOPGAVE... 2 1. INLEIDING... 3 2. RAADDIGITAAL INSTALLEREN...

Nadere informatie

PLAKKEN Nadat u een gedeelte heeft geknipt of gekopieerd kunt u met dit icoon de selectie weer in het veld plakken.

PLAKKEN Nadat u een gedeelte heeft geknipt of gekopieerd kunt u met dit icoon de selectie weer in het veld plakken. KNIPPEN Als u na de selectie van een gedeelte van een tekst of een afbeelding op dit icoon klikt, knipt u de selectie uit het veld. Op deze manier kunt u het geselecteerde verwijderen, maar het ook juist

Nadere informatie

Op basis van klanten-,product-,barcodegegevens wordt automatisch een barcode document aangemaakt

Op basis van klanten-,product-,barcodegegevens wordt automatisch een barcode document aangemaakt Op basis van klanten-,product-,barcodegegevens wordt automatisch een barcode document aangemaakt Pagina 1 van 56 Inhoud van deze help 1. Algemeen 1.1 Inhoud van deze box. 1.2 Minimum systeemvereisten 2.

Nadere informatie

1. Kennismaken met Impress

1. Kennismaken met Impress 1. Kennismaken met Impress In deze module leert u: 1 Wat Impress is; 2 Impress starten; 3 Een nieuwe presentatie maken; 4 Instellingen van Impress wijzigen; 5 Opslaan en openen. 1 Wat is Impress? OpenOffice.org

Nadere informatie

Handleiding XML Leesprogramma versie 2.0

Handleiding XML Leesprogramma versie 2.0 Handleiding XML Leesprogramma versie 2.0 Een uitgave van Dedicon Postbus 24 5360 AA GRAVE Tel.: (0486) 486 486 Fax: (0486) 476 535 1 Inhoudsopgave 1. Installatie... 3 2. De-installatie... 3 3. Starten

Nadere informatie

2.4.4 LibreOffice Werkblad Mac

2.4.4 LibreOffice Werkblad Mac 2.4.4 LibreOffice Werkblad Mac Deze cursus bestaat uit 4 delen. 1. Werkblad gebruiken voor berekeningen 2. Werkblad gebruiken voor het maken van lijsten 3. Werkblad gebruiken voor een (eenvoudige) boekhouding

Nadere informatie

Wat is nieuw in deze handleiding: Dit is een nieuwe handleiding welke nieuwe functies beschrijft.

Wat is nieuw in deze handleiding: Dit is een nieuwe handleiding welke nieuwe functies beschrijft. Doel Module Fronter 92 Dit document is gemaakt door Fronter Ltd fronter.com. Het document mag alleen gekopieerd of digitaal verspreid worden volgens contract of in overeenstemming met Wat is nieuw in deze

Nadere informatie

Handleiding CMS. Auteur: J. Bijl Coldfusion Consultant

Handleiding CMS. Auteur: J. Bijl Coldfusion Consultant Handleiding CMS Auteur: J. Bijl Coldfusion Consultant Inhoudsopgave 1.0 Inleiding 3 2.0 Introductie CMS en websites 4 3.0 Inloggen in beheer 5 4.0 Dashboard 6 4.1 Bezoekers totalen 6 4.2 Bezoekers 7 4.3

Nadere informatie

Algemene basis instructies

Algemene basis instructies Inhoud: Algemene basis instructies... 2 Pictogrammen en knoppen... 2 Overzicht... 3 Navigeren (bladeren)... 3 Gegevens filteren... 4 Getoonde gegevens... 5 Archief... 5 Album... 5 Tabbladen en velden...

Nadere informatie

Windows 8, Windows 8.1, deel II

Windows 8, Windows 8.1, deel II Windows 8, Windows 8.1, deel II Opstarten op bureaublad Daar we toch de gewoonte hebben om via het bureaublad te werken, is het misschien handig om de PC te laten opstarten op het bureaublad in plaats

Nadere informatie

Een eerste kennismaking

Een eerste kennismaking 27-2-2006 1 W erkstukken m a ken m et Po w erpo int Een eerste kennismaking PowerPoint is het presentatieprogramma van Microsoft waarmee we informatie, d.m.v. dia s, op een duidelijke manier kunnen presenteren.

Nadere informatie

Leerpaden maken. 1. Account en wachtwoord. 2. Maak een nieuw leerpad aan. 3. Inhoud aan een leerpad toe voegen. 4. Structuur aanbrengen op een pagina.

Leerpaden maken. 1. Account en wachtwoord. 2. Maak een nieuw leerpad aan. 3. Inhoud aan een leerpad toe voegen. 4. Structuur aanbrengen op een pagina. Leerpaden maken 1. Account en wachtwoord 2. Maak een nieuw leerpad aan. 3. Inhoud aan een leerpad toe voegen. 4. Structuur aanbrengen op een pagina. 5. Structuur aanbrengen met stappen 6. Structuur aanbrengen

Nadere informatie

OP WEG MET TYP-TOP ONLINE

OP WEG MET TYP-TOP ONLINE OP WEG MET TYP-TOP ONLINE Handleiding voor de leerkracht UITGEVERIJ DE BOECK 1 Inhoudstafel 1 Eerste gebruik... 4 1.1 Programma openen via de methodesite... 4 1.2 Klasgroep aanmaken... 4 1.3 Leerlingen

Nadere informatie

Materiaalontwikkeling in PAV

Materiaalontwikkeling in PAV Sint-Jozefstraat 1 B-8820 TORHOUT [t] 050 23 10 30 [f] 050 23 10 40 [e] reno@katho.be Materiaalontwikkeling in PAV Cursus: Google sites Medewerker EC: Jonathan Vanhollebeke EC: Thema s en projecten in

Nadere informatie

Bij het opstarten van het programma zie je

Bij het opstarten van het programma zie je OnTip Hussel is een php programma van Erik Hendrikx voor het bijhouden van de scores van Hussels en Voorgelote partijen. Een Hussel is een spelvorm waarbij je per ronde loot voor je medespeler(s) en tegenstander(s).

Nadere informatie

Samen op zoek naar proeven

Samen op zoek naar proeven Samen op zoek naar proeven De handleiding Jens Vanhouwaert jens@vanhouwaert.be 1 Inhoudsopgave 1 Handleiding... 4 1.1 De website... 4 1.2 Algemene werking... 4 1.3 Download de databank... 4 1.3.1 Internet

Nadere informatie

Toelichting op enkele knoppen: (als u de muis bij een knop houdt, verschijnt een tekst met een korte aanwijzing (tooltip) bij deze knop).

Toelichting op enkele knoppen: (als u de muis bij een knop houdt, verschijnt een tekst met een korte aanwijzing (tooltip) bij deze knop). FAQ Leerlingdossier & handelingsplannen Welke mogelijkheden biedt de online tekstverwerker in ESIS? De online tekstverwerker beschikt over veel mogelijkheden voor het bewerken van tekst. U vindt de online

Nadere informatie

Quick start handleiding versie 1.0

Quick start handleiding versie 1.0 Quick start handleiding versie.0 Inleiding Beste gebruiker, Via dit document lopen we door de basis onderdelen van je eigen Mijn Kroost control panel. Dit control panel vormt de basis voor het gebruik

Nadere informatie

Infogids. SBSO Rumbeke Campus Ter Sterre Passendaalsestraat 26 8890 Moorslede 051 77 77 75 - www.tersterre.be - tersterre.moorslede@g-o.

Infogids. SBSO Rumbeke Campus Ter Sterre Passendaalsestraat 26 8890 Moorslede 051 77 77 75 - www.tersterre.be - tersterre.moorslede@g-o. Infogids SBSO Rumbeke Campus Ter Sterre Passendaalsestraat 26 8890 Moorslede 051 77 77 75 - www.tersterre.be - tersterre.moorslede@g-o.be INHOUDSOPGAVE Inhoudsopgave... 3 Inloggen op smartschool... 5

Nadere informatie

Handleiding Joomla! 1.5

Handleiding Joomla! 1.5 Handleiding Joomla! 1.5 Versie :0.1 2/20 Inhoud 2. Aanmelden... 4 3. Artikelbeheer... 5 3.1 Nieuw artikel toevoegen... 5 3.2 Bestaand artikel wijzigen/verwijderen... 6 3.2.1 Front end editing... 7 4. Sectie

Nadere informatie

SECRETZIP HANDLEIDING

SECRETZIP HANDLEIDING SECRETZIP COMPRESSIE & ENCRYPTIE programma (enkel voor Windows). Het programma bevindt zich op de USB Flash-drive. Raadpleeg a.u.b. de handleiding op de USB Flash-drive of bezoek integralmemory.com om

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Green Leaf Excel Tool Versie 1.1 (13 februari 2007)

Gebruikershandleiding Green Leaf Excel Tool Versie 1.1 (13 februari 2007) Gebruikershandleiding Green Leaf Excel Tool Versie 1.1 (13 februari 2007) Inhoudsopgave 1 HANDLEIDING EXCEL TOOL... 3 2 TOEGEVOEGDE MENU OPTIES... 4 2.1 KEUZEOPTIE NIEUW... 5 2.2 HET INLEZEN VAN EEN GLF

Nadere informatie

Handleiding Enquêtemodule. Contents

Handleiding Enquêtemodule. Contents Handleiding Enquêtemodule Dit document dient als uitleg over de enquêtemodule. De enquêtemodule is een optionele module welke te bestellen is via Support Modules. Met de enquêtemodule krijgt de club de

Nadere informatie

HRM-Reviews Reviews Handleiding voor PZ

HRM-Reviews Reviews Handleiding voor PZ HRM-Reviews Reviews Handleiding voor PZ In deze uitgebreide handleiding vindt u instructies om met Reviews in the Cloud aan de slag te gaan. U kunt deze handleiding ook downloaden (PDF). TIP: De navigatie

Nadere informatie

HANDLEIDING VOOR GEBRUIKERS

HANDLEIDING VOOR GEBRUIKERS HANDLEIDING VOOR GEBRUIKERS 1. Inloggen in de leraarskamer Om in te loggen in de leraarskamer ga je naar het inlogscherm. Dit kan op verschillende manieren: 1 ) Via de knoppen op de site (onderaan op portaal

Nadere informatie

Inhoud. Mind Express. A Inleiding 19. B Aan de slag met Mind Express 23. 1 Licentie overeenkomst... 20. 2 Inleiding... 20. 3 Doelgroep...

Inhoud. Mind Express. A Inleiding 19. B Aan de slag met Mind Express 23. 1 Licentie overeenkomst... 20. 2 Inleiding... 20. 3 Doelgroep... Inhoud A Inleiding 19 1 Licentie overeenkomst................................................................................... 20 2 Inleiding................................................................................................

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Green Leaf Excel (2007) Tool Versie 1.2 (21 december 2010)

Gebruikershandleiding Green Leaf Excel (2007) Tool Versie 1.2 (21 december 2010) Gebruikershandleiding Green Leaf Excel (2007) Tool Versie 1.2 (21 december 2010) Inhoudsopgave 1 HANDLEIDING EXCEL TOOL... 3 2 TOEGEVOEGDE MENU OPTIES... 4 2.1 KEUZEOPTIE NIEUW... 6 2.2 HET INLEZEN VAN

Nadere informatie

MWeb 4.0. Handleiding Basis Modules Versie 1.0

MWeb 4.0. Handleiding Basis Modules Versie 1.0 MWeb 4.0 Handleiding Basis Modules Versie 1.0 Index 1. Algemeen 3 1.1. Gebruikersnamen en Wachtwoorden 3 1.2. Inloggen 3 1.3. Uitloggen 3 1.4. Belangrijk 3 2. User Manager 4 2.1. Gebruikers lijst User

Nadere informatie

Handleiding voor de update naar TouchSpeak 10 op Windows XP

Handleiding voor de update naar TouchSpeak 10 op Windows XP Handleiding voor de update naar TouchSpeak 10 op Windows XP Inhoudsopgave Fase 1: maak een backup... 3 Fase 2: Installatie TouchSpeak 10 op PC... 5 Fase 3: Updaten TouchSpeak 10 op PC... 6 Fase 4: TouchSpeak

Nadere informatie

Stap 0: Voorbereiding

Stap 0: Voorbereiding Welkom, Wat fijn dat je voor NT2+ van ThiemeMeulenhoff hebt gekozen! We helpen je graag op weg! Termen: Instituut Groepen Coördinator Docent Student Een onderwijsinstelling die uit een of meerdere groepen

Nadere informatie

Handleiding. CROW Kennisbank. Contentmanagement

Handleiding. CROW Kennisbank. Contentmanagement Handleiding CROW Kennisbank Contentmanagement Inhoudsopgave Inleiding... 2 Hoofdstuk 1 - Navigeren door de inhoudsopgaven... 3 1.1 Indeling inhoudsopgave wijzigen... 3 1.2 Selecteren van titels in de navigatie...

Nadere informatie

Elektronisch werkbriefje

Elektronisch werkbriefje Webservice - werkbriefjes - rapportages. Persoonlijk. - facturen. - layout. 1 16-1-2012 14:30:41 - inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Aanmelden 4 3 Werkbriefje invullen 5 4 Werkbriefje goed of afkeuren 7 5

Nadere informatie

INSTRUCT Samenvatting Praktijk Access 2010, H2 SAMENVATTING HOOFDSTUK 2

INSTRUCT Samenvatting Praktijk Access 2010, H2 SAMENVATTING HOOFDSTUK 2 SAMENVATTING HOOFDSTUK 2 Sorteren en filteren in een tabel Sorteren kun je met de knoppen (Oplopend) en (Aflopend). Hiermee zet je records in alfabetische of numerieke volgorde. Er wordt gesorteerd op

Nadere informatie

Exporteren naar excel

Exporteren naar excel Exporteren naar excel 9 maart 2012 WISA helpdesk Inhoudsopgave 1 Exporteren naar excel 2 1.1 Exporteren van schermgegevens......................... 3 1.1.1 Export opvragen.............................

Nadere informatie

Werken met Google Docs. Joey Lemmens

Werken met Google Docs. Joey Lemmens Werken met Google Docs Joey Lemmens Maart 2011 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Inleiding... 3 1 Aan de slag... 4 1.2 Google Account aanmaken... 4 1.2 Inloggen... 5 2 De basis... 6 2.1 Interface... 6 2.2

Nadere informatie