Aanbod kwaliteitsvolle materialen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Aanbod kwaliteitsvolle materialen"

Transcriptie

1 Aanbod kwaliteitsvolle materialen In onderstaand overzicht vind je materialen voor voeding, beweging of voor allebei. Ze worden opgedeeld volgens bruikbaarheid: als educatief materiaal, binnen een project of ter ondersteuning van de uitbouw van een kwaliteitsvol beleid. Voeding Beweging Educatief Winkeloefening: module Bewegingstussendoortjes dranken en tussendoortjes (onderdeel Kieskeurig) Inspiratiebox Sport beweegt je school Voeding en beweging Voeding Project Tutti Frutti Schoolsnakker Voeding Actieve voedingsdriehoek Gezondheidstests Vet- en beweegadvies Mijn actieve voedingsdriehoek Boost Beweging Velocitie Beweging Beleid Kieskeurig Sport beweegt je school Praktijkgids gezond eten op school Voeding en beweging Fitte school

2 Kieskeurig Kieskeurig Opstartjaar 2008 VIGeZ Voeding Kieskeurig vertelt hoe een evenwichtig aanbod van dranken en tussendoortjes op school precies in elkaar zit. De school kan online haar beleid omtrent dranken en tussendoortjes analyseren (link naar beginsituatie_subpagina 1b). Naast een brochure met aanbevelingen zijn er ook affiches en een voorbeeldbrief voor ouders ter beschikking. Reglementering en afspraken Aanbod en structurele maatregelen Schoolniveau Schoolteam De brochure met aanbevelingen kan gratis downloaden op de website. Brochures en affiches kan je bestellen op

3 Tutti Frutti Tutti Frutti Opstartjaar 2002 VIGeZ Voeding Tutti Frutti is het Vlaamse project rond schoolfruit. Het principe is eenvoudig: de school kiest een vaste dag in de week waarop alle leerlingen samen een lekker stuk fruit of groente eten als tussendoortje. Deelnemen kan op verschillende manieren: een contract afsluiten met een handelaar uit de buurt of afspreken om op één of meerdere dagen zelf fruit mee te brengen als tussendoortje. Aanbod en structurele maatregelen Schoolniveau Basisonderwijs, maar het secundair onderwijs kan gebruik maken van de methodiek en de leverancierslijst. Voor het secundair onderwijs zijn er geen subsidies voorzien.

4 Praktijkgids gezond eten op school Praktijkgids gezond eten op school Opstartjaar 2008 Koning Boudewijnstichting Voeding De gids geeft concrete adviezen en praktische tips om te werken aan een evenwichtig voedings- en drankenaanbod op school. Bij de verschillende aspecten is er telkens een beknopte checklist (link naar beginsituatie_subpagina 1b). Aanbod en structurele maatregelen Reglementering en afspraken Schoolniveau Schoolteam en cateraars De gids kan je via deze link downloaden: 741c9d1babac6fa652e1.pdf )

5 Schoolsnakker Schoolsnakker Opstartjaar 2007 VIGeZ Voeding Schoolsnakker reikt leerlingenraden een methodiek aan om te werken aan het dranken- en tussendoortjesbeleid op school. Het actiepakket bevat stappenplannen rond verschillende thema s: water, dranken (ook in de automaat), tussendoortjes en beweging, fruit, milieu en globalisering. Zo worden jongeren bewust gemaakt van de noodzaak van een evenwichtig gebruik van dranken en tussendoortjes en worden zij in staat gesteld om kritische keuzes te maken. Aanbod en structurele maatregelen Reglementering en afspraken Schoolniveau Leerlingenraden De fiches kan je gratis downloaden of bestellen via de website. Zeer tijdsintensief. Weinig concreet.

6 Winkeloefening module dranken en tussendoortjes Winkeloefening module dranken en tussendoortjes Opstartjaar 2011 VIGeZ Voeding In 1 à 2 lesuren leren leerlingen kritisch om te gaan met de informatie op het voedingsetiket. De aandacht gaat hierbij vooral naar dranken en tussendoortjes. Via praktische opdrachten kunnen de leerlingen een bewuste keuze leren maken uit het dranken- en tussendoortjesaanbod op school én daarbuiten. Educatie Klasniveau Leerlingen secundair onderwijs De lesmodule kan je gratis downloaden via de website. Leerkrachten kunnen bij VIGeZ een vorming volgen met een praktische voorstelling van de winkeloefening. Mits vergoeding kan er ook een beroep gedaan worden op een diëtiste om een gastles te komen geven.

7 Sport beweegt je School Sport beweegt je school Opstartjaar 2013 SVS en BLOSO Beweging Het nieuwe actieplan Sport beweegt je school, is een ondersteuningsmethodiek waar SVS de scholen mee wil ondersteunen om stapsgewijs invulling te geven aan haalbare en realistische doelen voor een kwalitatief bewegings- en sportbeleid. Sport beweegt je school beoogt in elke school te resulteren in een actieplan voor meer en betere beweeg- en sportkansen op school. Omvat alle strategieën School Secundair onderwijs De tool is gratis. Elke secundaire school kan zijn persoonlijke inloggegevens opvragen bij het provinciaal schoolsportsecretariaat en een traject op maat van de school uitzetten. Wie vragen heeft kan terecht bij de SVSschoolondersteuners:

8 Inspiratiebox Sport beweegt je School Inspiratiebox Sport beweegt je school Opstartjaar 2013 SVS en BLOSO Beweging De inspiratiebox uit het actieplan Sport beweegt je school biedt de school een ruime keuze aan activiteiten en materialen om beweging en sport op school te realiseren. De acties zijn geclusterd in 5 delen: - voor de lessen - tijdens de lessen - tussen de lessen - na de lessen Omvat alle strategieën School Secundair onderwijs De tool is gratis ter beschikking. Elke secundaire school kan zijn persoonlijke inloggegevens opvragen bij het provinciaal schoolsportsecretariaat en een traject op maat van de school uitzetten. Wie vragen heeft kan terecht bij de SVS schoolondersteuners:

9 Fitte school (deel: methodiek) Fitte school Opstartjaar 2006 SVS, VIGEZ, NICE Voeding en beweging Fitte School heeft als doel de scholen een methodiek aan te reiken om een geïntegreerd voedings- en bewegingsbeleid te helpen uitbouwen. Omvat alle strategieën Schoolniveau Schoolteam De beschrijving van de methodiek kan je gratis downloaden via de website.

10 Fitte school (deel: acties) Fitte school Opstartjaar 2006 SVS, VIGEZ, NICE Voeding en beweging Op de website wordt een overzicht gegeven van mogelijke acties die een school kan nemen in het kader van haar voedings- en bewegingsbeleid. Educatie Structurele maatregelen Afspraken Schoolniveau Schoolteam Een overzicht van de acties en bijhorende uitleg kan je gratis downloaden via de website.

11 Actieve voedingsdriehoek Actieve voedingsdriehoek Opstartjaar 1997 VIGeZ Voeding en beweging De actieve voedingsdriehoek is het voedingsvoorlichtingsmodel voor Vlaanderen. De voedingsaanbevelingen zijn opgesteld voor iedereen ouder dan 6 jaar. Hij geeft aan hoe je dagelijks evenwichtig kan eten en voldoende bewegen. De actieve voedingsdriehoek ligt aan de basis van een hele reeks producten en publicaties van het VIGeZ: de praktische voedings- en bewegingsgids, de publicatie Bewust eten, een PowerPointpresentatie, fiches per groep van de driehoek, affiches en andere materialen. Educatie Klasniveau Het materiaal is bruikbaar in het secundair onderwijs, maar het werd niet specifiek voor deze doelgroep ontwikkeld. Op de website kan je specifieke materialen voor onderwijs downloaden en bestellen.

12 Gezondheidstests Gezondheidstests Opstartjaar 1996 VIGeZ Voeding en beweging Om de leerlingen bewust te maken van hun eigen voedings- en bewegingsgedrag kan de leerkracht hen de gezondheidstests laten invullen. De leerlingen krijgen na het invullen een advies op maat. Er is een uitgebreide test die elke groep van de actieve voedingsdriehoek doorloopt (zie mijn actieve voedingsdriehoek) en verschillende korte testjes voor bepaalde voedingsmiddelen (bv. fruit, vocht, groenten). Educatie Klasniveau Leerlingen secundair onderwijs (= keuzeknop + 12 jaar) De rol van de leerkracht kan zijn om vragen toe te lichten als dit nodig zou zijn. De leerkracht staat bij voorkeur niet naast een leerling want dit zou de zelfrapportage op een sociaal wenselijke manier kunnen vertekenen. Het is niet de bedoeling dat de resultaten van de individuele leerlingen klassikaal besproken worden of met elkaar vergeleken worden. Er mogen geen doelstellingen geformuleerd worden op niveau van BMI. De tests mogen niet gezien worden als wedstrijd.

13 Vet- en beweegtest Vet- en beweegadvies op maat Universiteit Gent Voeding en beweging Het bewegingsadvies op maat is een online vragenlijst die door de leerlingen kan ingevuld worden. Het helpt hen om te bepalen of ze eigenlijk wel genoeg bewegen. De leerlingen krijgen na het invullen van de vragenlijst een persoonlijk advies. Het vetadvies op maat is een online vragenlijst die door de leerlingen kan ingevuld worden. Het helpt hen een zicht te krijgen op hun vetinname en een beetje op hun fruitinname. De leerlingen krijgen na het invullen van de vragenlijst een persoonlijk advies over wat de belangrijke vetbronnen in hun voeding zijn en enkele tips over hoe ze minder vet zouden kunnen gaan eten mocht dat nodig zijn. Educatie Klasniveau Leerlingen secundair onderwijs Het is niet de bedoeling dat de resultaten van de individuele leerlingen klassikaal besproken worden of met elkaar vergeleken worden. Er mogen geen doelstellingen geformuleerd worden op niveau van BMI. De tests mogen niet gezien worden als wedstrijd.

14 Mijn actieve voedingsdriehoek Mijn actieve voedingsdriehoek Opstartjaar 2006 VIGeZ Voeding en beweging Om de leerlingen bewust te maken van hun eigen voedings- en beweeggedrag kan de leerkracht gebruik maken van het interactief computerprogramma dat een aantal vragen stelt over wat je gisteren gegeten en gedronken hebt en over hoeveel je hebt bewogen. Op basis van je antwoorden tekent het je persoonlijke actieve voedingsdriehoek. Je ontvangt een individueel advies om nog beter te doen. De webapplicatie biedt daarnaast achtergrondinformatie voor het brede publiek en voor professionals, en een keuze van gezonde en lekkere recepten. Educatie Klasniveau Het materiaal is bruikbaar in het secundair onderwijs, maar het werd niet specifiek voor deze doelgroep ontwikkeld.

15 Bewegingstussendoortjes Bewegingstussendoortjes in de klas Opstartjaar 2008 VIGeZ, SVS, Still Movin Beweging Bewegingstussendoortjes zijn veilige, leuke en eenvoudige oefeningen die in het dagelijkse (school)leven kunnen geïntegreerd worden als break. Bijvoorbeeld bij een lesonderbreking, bij de overgang van een lesonderwerp of bij blokuren. Dit zijn momenten om tegemoet te komen aan de bewegingsnood die (vele) leerlingen hebben. Het draagt ook bij tot de onderbreking van langdurig sedentair gedrag (zitten), wat belangrijk is voor de gezondheid van de leerlingen. Het pakket bestaat uit: een brochure waarin verschillende oefeningen opgenomen zijn, maar waar je ook meer informatie vindt over de bewegingstussendoortjes. Je kunt de brochure gebruiken als leidraad en inspiratiebron. ondersteunend materiaal zoals 6 mini-fitballen (kleine opblaasbare balletjes die gebruikt kunnen worden bij diverse oefeningen, maar ook als zitbal of ruggensteun). Structurele maatregel Klasniveau Leerlingen De materialen zijn te bestellen bij SVS:

16 Jongeren en reclame Jongeren en reclame Opstartjaar 2013 VIGeZ Voeding Lespakket rond de invloed van reclame op onze voedingsgewoonten. Educatie Klasniveau 2 de en 3 de graad secundair onderwijs

17 Boost Boost Opstartjaar 2012 SVS Voeding en beweging Boost biedt 2 modules: Praktijkgericht: laat de leerlingen zelf ervaren hoe belangrijk brood is in een evenwichtige voeding en legt de link naar beweging. Wetenschappelijk gericht: stimuleert de leerlingen om via een samenspel van kennis, inzichten, vaardigheden en attitudes rond het thema brood op een adequate manier te onderzoeken, te analyseren, te interpreteren en erover te rapporteren. De opdrachten zijn modulair: ze kunnen zowel apart, in het kader van één wetenschapsvak, als in combinatie opgenomen worden bijvoorbeeld in het vak vrije ruimte. Educatie Klasniveau Secundair onderwijs Boost stelt een magazine voor leerlingen ter beschikking op leerlingniveau of te downloaden op de website. Deze zijn te verkrijgen bij SVS:

18 Velocitie Velocitie Opstartjaar 2011 SVS Beweging Leerkrachten of mobiliteitscoördinatoren van de school kunnen a.d.h.v. de verschillende Velocitie-actiefiches een nieuwe fietsactie opstarten in hun school of de reeds bestaande acties verder uitbouwen. SVS ontwikkelde 5 categorieën met een specifieke invalshoek: fietsveiligheid, sensibilisatiecampagne, actieve schoolverplaatsing, fietsvaardigheid én fietsinfrastructuur. De Velocitie-actiefiches zijn eenvoudig en praktisch opgebouwd. Ze bestaan uit vijf onderdelen: wat, waarom, hoe, actieplan en bijlagen. In het actieplan leest de leerkracht hoe hij/zij stapsgewijs de theoretische benadering van een thema in de praktijk kan omzetten. Het uiteindelijke doel is om de school fietsvriendelijker te maken met behulp van deze Velocitie-actiefiches. Educatie Structurele maatregel Afspraken Klas- en schoolniveau Secundair onderwijs

Voorstelling voedingsdriehoek bewegingsdriehoek materialen onderwijs 13/10/2017

Voorstelling voedingsdriehoek bewegingsdriehoek materialen onderwijs 13/10/2017 Voorstelling voedingsdriehoek bewegingsdriehoek materialen onderwijs 13/10/2017 Nieuwe actieve voedingsdriehoek: hoe en waarom Waarom een nieuwe model? Bevraging doelgroepen en intermediairs: Burgers,

Nadere informatie

Overzicht analyse- en evaluatie-instrumenten

Overzicht analyse- en evaluatie-instrumenten Overzicht analyse- en evaluatie-instrumenten Onderstaand overzicht toont welke instrumenten de school kan gebruiken om haar beginsituatie in kaart te brengen en/of beleid te evalueren. Voeding Beweging

Nadere informatie

Naar een voedingsbeleid op school

Naar een voedingsbeleid op school Naar een voedingsbeleid op school ing Jongeren en evenwichtig eten, het is niet altijd evident. Voor scholen is het een uitdaging om vanuit hun educatieve takenpakket hierbij een handje te helpen. De klaspraktijk

Nadere informatie

GEZONDE SCHOOL. V.U.: Griet Geeraert, Logo Mechelen, M. Sabbestraat 119, B - 2800 Mechelen

GEZONDE SCHOOL. V.U.: Griet Geeraert, Logo Mechelen, M. Sabbestraat 119, B - 2800 Mechelen GEZONDE SCHOOL V.U.: Griet Geeraert, Logo Mechelen, M. Sabbestraat 119, B - 2800 Mechelen Ontdek ons aanbod INHOUDSTAFEL GEZONDE SCHOOL Visie én actie! 3 Overleg Gezonde School 4 Partners 5 PROJECTEN BASISONDERWIJS

Nadere informatie

Actieve kinderopvang versus gezonde voeding en beweging

Actieve kinderopvang versus gezonde voeding en beweging Actieve kinderopvang versus gezonde voeding en beweging 3 grote verschillen: - Timing - Actieve kinderopvang: januari 2015 juni 2015 - Gezonde voeding en beweging: juni 2015 juni 2016 - Leeftijd - Actieve

Nadere informatie

Gezonde School Stand van zaken, anno 2015

Gezonde School Stand van zaken, anno 2015 Gezonde School Stand van zaken, anno 2015 Gezonde School Aan de slag, een praktijkdag - 17 maart 2017 Tineke Vansteenkiste 1 VIGeZ vzw, 2017, indicatorenbevraging Indicatorenmeting Hoe de voorbije 3 schooljaren

Nadere informatie

SAMEN. gezondheidsbeleid op school. lekker Fris gezondheid & milieu kleuter. gezondheid beweging. CLB air@school. alcohol. projecten.

SAMEN. gezondheidsbeleid op school. lekker Fris gezondheid & milieu kleuter. gezondheid beweging. CLB air@school. alcohol. projecten. voeding lager geestelijke gezondheid PROJECTEN 2015-2016 gezondheidsbeleid op school proefkampioen CLB air@school alcohol SAMEN move XL leerlingen lekker Fris gezondheid & milieu kleuter leerkrachten tabak

Nadere informatie

Gezondheidsbeleid in scholen in kaart gebracht.

Gezondheidsbeleid in scholen in kaart gebracht. Gezondheidsbeleid in scholen in kaart gebracht. Eline De Decker Saidja Steenhuyzen Tineke Vansteenkiste Gezondheidsconferentie 16 december 2016 1 VIGeZ vzw, 2016, Inhoud presentatie Kadermethodiek Gezonde

Nadere informatie

Voeding in de beleids- en beheerscyclus van gemeenten en OCMW s (BBC)

Voeding in de beleids- en beheerscyclus van gemeenten en OCMW s (BBC) Voeding in de beleids- en beheerscyclus van gemeenten en OCMW s (BBC) Voeding in de BBC 1. Wat is evenwichtige voeding Evenwichtig eten is essentieel voor onze gezondheid. Een ongezonde leefstijl waaronder

Nadere informatie

Alles over de nieuwe voedings- en bewegingsdriehoek

Alles over de nieuwe voedings- en bewegingsdriehoek Voormiddag Alles over de nieuwe voedings- en bewegingsdriehoek Door Jolien Plaete en Annelies Vandenberghe - Vlaams Instituut Gezond Leven Het Vlaams Instituut Gezond Leven wil gezond leven makkelijker

Nadere informatie

60 bewegen. Hoe kan een school nu helpen om de 60 bewegen per dag zo maximaal mogelijk te behalen tijdens de schooldag voor ALLE leerlingen?

60 bewegen. Hoe kan een school nu helpen om de 60 bewegen per dag zo maximaal mogelijk te behalen tijdens de schooldag voor ALLE leerlingen? Logo Kempen: Gezonde School overleg 10/05/2017 Eric De Jongh SammyP@School Bewegingspaspoort: Naar een gezond beweegmilieu op school én in de klas? Wat is de beweegnorm? Kinderen en jongeren moeten dagelijks:

Nadere informatie

Voedingsgedrag van jongeren

Voedingsgedrag van jongeren Olaf Moens & Loes Neven HBSC studiedag 30 november 2012 Voedingsgedrag van jongeren Om evenwichtig te eten heb je nood aan: bewustzijn van het eigen gedrag basiskennis over evenwichtige voeding normen

Nadere informatie

HvHK_Regio. Werkgroep Kinderopvang >> 19.05.2015

HvHK_Regio. Werkgroep Kinderopvang >> 19.05.2015 LL HvHK_Regio Werkgroep Kinderopvang >> 19.05.2015 HvHK_Regio Regionale invulling >> Rollen Rol 1: Expert Beschikbaar stellen van materialen en methodieken. Rol 2: Motivator Coördinatie van gezondheidstafels

Nadere informatie

CheckTeen 2011: Eet- en beweeggedrag van leerlingen in het voortgezet onderwijs in Zwolle

CheckTeen 2011: Eet- en beweeggedrag van leerlingen in het voortgezet onderwijs in Zwolle Onderzoekscentrum Preventie Overgewicht CheckTeen 2011: Eet- en beweeggedrag van leerlingen in het voortgezet onderwijs in ZWOLLE Een onderzoek naar het eet- en beweeggedrag van leerlingen van de 2 e klas

Nadere informatie

AUGURKEN MET SLAGROOM. Een evenwichtig menu samenstellen. Inhoud

AUGURKEN MET SLAGROOM. Een evenwichtig menu samenstellen. Inhoud Een evenwichtig menu samenstellen Inhoud Doelgroep Vakgebied Duur Materialen Doelen De leerlingen brengen hun eigen eetgewoontes in kaart en bespreken deze met elkaar. Daarna toetsen ze hun bevindingen

Nadere informatie

Schoolfruit in de les Handleiding bij de lessen van EU-Schoolfruit en SchoolGruiten

Schoolfruit in de les Handleiding bij de lessen van EU-Schoolfruit en SchoolGruiten Schoolfruit in de les Handleiding bij de lessen van EU-Schoolfruit en SchoolGruiten Lessen over fruit en groente: geef leerlingen iets extra s mee! Uw school doet mee met het EU-Schoolfruitprogramma. Na

Nadere informatie

SESSIE ONDERWIJS (ONDERWIJS IN GEZONDHEID)

SESSIE ONDERWIJS (ONDERWIJS IN GEZONDHEID) SESSIE ONDERWIJS (ONDERWIJS IN GEZONDHEID) VLAAMSE GEZONDHEIDSDOELSTELLINGEN > Decreet van 21/11/2003 betreffende het preventieve gezondheidsbeleid > Gezondheidsconferentie bespreekt voorstellen van: gezondheidsdoelstelling

Nadere informatie

Infofiche 2. De actieve voedingsdriehoek. Doelstellingen

Infofiche 2. De actieve voedingsdriehoek. Doelstellingen Infofiche 2 Doelstellingen De leerlingen kunnen voedingsaanbevelingen interpreteren en toepassen, rekening houdend met verschillende factoren zoals leeftijd en mate van fysieke activiteit. De leerlingen

Nadere informatie

De actieve voedingsdriehoek. Bekijk aandachtig de menu s van Jana en Stef. Wie heeft volgens jou het lekkerste menu? Waarom?

De actieve voedingsdriehoek. Bekijk aandachtig de menu s van Jana en Stef. Wie heeft volgens jou het lekkerste menu? Waarom? Het werkblad sluit aan bij de infofiches waarin je ook meer informatie vindt bij de verschillende opdrachten. Gebruik de infofiches en het werkblad naast elkaar. Opdracht 1 (aansluitend bij infofiche 1)

Nadere informatie

Kieskeurig dossier: De Actieve voedingsdriehoek

Kieskeurig dossier: De Actieve voedingsdriehoek Kieskeurig dossier: De Actieve voedingsdriehoek VIGeZ, 2013 1 INLEIDING Leren over gezonde voeding Om kinderen en jongeren aan te leren wat een evenwichtige voeding inhoudt en hoe ze dit in de praktijk

Nadere informatie

2/05/2018. De bewegingsdriehoek. Luc Lipkens. 26 april De bewegingsdriehoek

2/05/2018. De bewegingsdriehoek. Luc Lipkens. 26 april De bewegingsdriehoek De bewegingsdriehoek Luc Lipkens 26 april 2018 1 De bewegingsdriehoek 1 Doel van de bewegingsdriehoek Δ Kompas dat iedereen wil bewust maken en motiveren om meer te bewegen en lang stilzitten te beperken.

Nadere informatie

Bewegingsbeleid op school 12/02/2019

Bewegingsbeleid op school 12/02/2019 Bewegingsbeleid op school 12/02/2019 Programma 1. Waarom meer bewegen en minder lang stilzitten? En hoeveel? 2. Wat bepaalt ons beweeggedrag? 3. Wat is de rol van de school? 4. Hoe een bewegingsbeleid

Nadere informatie

Gezonde school. Intern seminarie - Commissie onderwijs en samenleving 2 december 2015. Tineke Vansteenkiste

Gezonde school. Intern seminarie - Commissie onderwijs en samenleving 2 december 2015. Tineke Vansteenkiste Gezonde school Intern seminarie - Commissie onderwijs en samenleving 2 december 2015 Tineke Vansteenkiste 1 VIGeZ? Vzw Partnerorganisatie van de overheid: convenant Vlaamse overheid 2011-2015 Expertisecentrum

Nadere informatie

Schoolfruit in de les Handleiding bij de lessen van EU-Schoolfruit en SchoolGruiten

Schoolfruit in de les Handleiding bij de lessen van EU-Schoolfruit en SchoolGruiten Schoolfruit in de les Handleiding bij de lessen van EU-Schoolfruit en SchoolGruiten Lessen over fruit en groente: geef leerlingen iets extra s mee! Uw school doet mee met het EU-Schoolfruitprogramma. Na

Nadere informatie

De actieve voedingsdriehoek. Doelstellingen. De kinderen kunnen reflecteren over hun eigen eetgewoonten.

De actieve voedingsdriehoek. Doelstellingen. De kinderen kunnen reflecteren over hun eigen eetgewoonten. Infofiche 1 Doelstellingen De leerlingen kennen de basisprincipes van een gezonde voeding en zien het belang in van een evenwichtige en gevarieerde voeding. De leerlingen weten aan welke voedselgroepen

Nadere informatie

Infofiche 1. Elke dag 3 maaltijden en maximaal 3 tussendoortjes. Doelstellingen

Infofiche 1. Elke dag 3 maaltijden en maximaal 3 tussendoortjes. Doelstellingen Infofiche 1 Doelstellingen De leerlingen zien in dat er een duidelijk onderscheid is tussen een hoofdmaaltijd en een tussendoortje. De leerlingen weten dat het belangrijk is om regelmatig te eten en niet

Nadere informatie

Gezondheidsbeleid in scholen in kaart gebracht Stand van zaken beleid mentaal welbevinden

Gezondheidsbeleid in scholen in kaart gebracht Stand van zaken beleid mentaal welbevinden Gezondheidsbeleid in scholen in kaart gebracht Stand van zaken beleid mentaal welbevinden Eline De Decker Saidja Steenhuyzen Tineke Vansteenkiste Seminarie welbevinden Vlor - 22 februari 2017 1 VIGeZ vzw,

Nadere informatie

Verslag aan de Provincieraad

Verslag aan de Provincieraad directie Welzijn, Gezondheid, Wonen, Jeugd en Ontwikkelingssamenwerking --- dossiernummer:. 1303265 Verslag aan de Provincieraad betreft verslaggever NOORD-ZUIDSAMENWERKING: subsidiereglement voor programma's

Nadere informatie

Bewuste keuze. Integraal gezondheidsproject Naam: lekker actief. Ervaringen vorige projecten

Bewuste keuze. Integraal gezondheidsproject Naam: lekker actief. Ervaringen vorige projecten Waarom dit project? Onderzoek toont aan dat: Slechts 22% van de 65 tot 74 jarigen en 8% van de 75-plussers voldoende beweegt ifv gezondheidsnorm. Sportparticipatie daalt bij het ouder worden Slechts 16%

Nadere informatie

Naar een evenwichtig aanbod van dranken in de secundaire school

Naar een evenwichtig aanbod van dranken in de secundaire school Naar een evenwichtig aanbod van dranken in de secundaire school In deze fiche vind je de aanbevelingen voor een evenwichtig aanbod van dranken op een secundaire school. Een evenwichtig aanbod van dranken

Nadere informatie

De actieve voedingsdriehoek. Doelstellingen. De leerlingen kunnen de actieve voedingsdriehoek opbouwen.

De actieve voedingsdriehoek. Doelstellingen. De leerlingen kunnen de actieve voedingsdriehoek opbouwen. Infofiche 1 Doelstellingen De leerlingen kennen de verschillende voedselgroepen en kunnen deze correct binnen de actieve voedingsdriehoek plaatsen. De leerlingen kunnen de actieve voedingsdriehoek opbouwen.

Nadere informatie

Menukaart Gezonde School basisonderwijs: Sport & Bewegen

Menukaart Gezonde School basisonderwijs: Sport & Bewegen Menukaart Gezonde School basisonderwijs: Sport & Bewegen School: Plaats: Locatie: Contactpersoon: Telefoonnummer: E-mailadres: Datum invullen: Inhoud: Om op een effectieve manier invulling te geven aan

Nadere informatie

Menukaart Gezonde School basisonderwijs: Roken & Alcohol

Menukaart Gezonde School basisonderwijs: Roken & Alcohol Menukaart Gezonde School basisonderwijs: Roken & Alcohol School: Plaats: Locatie: Contactpersoon: Telefoonnummer: E-mailadres: Datum invullen: Inhoud: Om op een effectieve manier invulling te geven aan

Nadere informatie

Gezond en duurzaam voedsel. Een folder ter inspiratie voor docenten in het voortgezet onderwijs

Gezond en duurzaam voedsel. Een folder ter inspiratie voor docenten in het voortgezet onderwijs Gezond en duurzaam voedsel Een folder ter inspiratie voor docenten in het voortgezet onderwijs Aan de slag met gezond en duurzaam voedsel in het voortgezet onderwijs Werken aan gezondheid op jouw school

Nadere informatie

De fundamenten van de actieve voedingsdriehoek

De fundamenten van de actieve voedingsdriehoek De fundamenten van de actieve voedingsdriehoek Loes Neven, VIGeZ Symposium Milk nutritious by nature 4 juni 2013 1 VIGeZ vzw, 2013 De fundamenten van de driehoek Er was eens 1967: Klavertje vier (Vlaams

Nadere informatie

Praktijkdag Lekker Actief

Praktijkdag Lekker Actief Praktijkdag 2018 - Lekker Actief Ingrid Peeters, directeur OKRA-SPORT + Info en contact ingrid.peeters@okrasportplus.be www.psylos.be/praktijkdag Project rond voeding en beweging 2017-2020 VZW OKRA-SPORT+

Nadere informatie

Menukaart Gezonde School basisonderwijs: Voeding

Menukaart Gezonde School basisonderwijs: Voeding Menukaart Gezonde School basisonderwijs: Voeding School: Plaats: Locatie: Contactpersoon: Telefoonnummer: E-mailadres: Datum invullen: Inhoud: Om op een effectieve manier invulling te geven aan gezondheidsthema

Nadere informatie

EVALUATIEVERSLAG Sport beweegt je school

EVALUATIEVERSLAG Sport beweegt je school EVALUATIEVERSLAG Sport beweegt je school Schooljaar 2013-2014 A. Inleiding en situering........................................................ 2 B. Evaluatie Sport beweegt je school schooljaar 2013-2014........................

Nadere informatie

Goede voeding voor je kind. Uitleg over basisvoeding en een dagmenu

Goede voeding voor je kind. Uitleg over basisvoeding en een dagmenu Goede voeding voor je kind Uitleg over basisvoeding en een dagmenu Goede voeding Wat is goede voeding voor kinderen? Door alle beschikbare informatie is het soms lastig te weten wat goed is. Wat heeft

Nadere informatie

De actieve voedingsdriehoek. Doelstellingen

De actieve voedingsdriehoek. Doelstellingen Infofiche 2 Doelstellingen De leerlingen kunnen spelenderwijs de verschillende groepen voedingsmiddelen van elkaar onderscheiden. De leerlingen kunnen iets over elk onderdeel van de actieve voedingsdriehoek

Nadere informatie

Voeding: Leerlingen gaan op school evenwichtig om met tussendoortjes

Voeding: Leerlingen gaan op school evenwichtig om met tussendoortjes Ijzersteenweg 10 3600 Genk 089/ 65 60 31 Gezondheidsbeleid 2015 2017 Voeding: Leerlingen gaan op school evenwichtig om met tussendoortjes Beleidscomponenten Educatie zodat ze instaat zijn (organisatie

Nadere informatie

Het klopt in mijn hoofd!

Het klopt in mijn hoofd! PERSBERICHT Brussel, 21 september 2011 Het klopt in mijn hoofd! Sinds 2009 vulden ruim 140.000 mensen de zelftest in over mentaal welbevinden op de website van de Vlaamse overheid, www.fitinjehoofd.be.

Nadere informatie

Alcohol- en drugpreventie op school.

Alcohol- en drugpreventie op school. Alcohol- en drugpreventie op school. Aan de slag! Voor leerkrachten in het secundair onderwijs Alcohol, cannabis, psychoactieve medicatie, gokken en gamen zijn niet weg te denken uit de leefwereld van

Nadere informatie

Logo Gezond + vzw. 7 thema s. Milieu en gezondheid. Valpreventie Borstkankeropsporing. Vaccinaties. Voeding en beweging. Geestelijke gezondheid

Logo Gezond + vzw. 7 thema s. Milieu en gezondheid. Valpreventie Borstkankeropsporing. Vaccinaties. Voeding en beweging. Geestelijke gezondheid Logo Gezond + vzw Logo Gezond + vzw Milieu en gezondheid Valpreventie Borstkankeropsporing Vaccinaties 7 thema s Voeding en beweging Geestelijke gezondheid Tabak, alcohol en drugs Logo Gezond + vzw Netwerkorganisatie

Nadere informatie

2015-2016 SCHOOLGEZONDHEIDSBELEID

2015-2016 SCHOOLGEZONDHEIDSBELEID 2015-2016 SCHOOLGEZONDHEIDSBELEID Geef pit aan je schoolgezondheidsbeleid Gezondheid is een belangrijk item, ook bij jou op school! Met deze nieuwe editie van onze waaier heb je een direct overzicht van

Nadere informatie

Uitdager van de maand. Natuur & Techniek, groep 7/8. Algemeen. Titel. Lang leve je lijf. Cognitieve doelen en vaardigheden voor excellente leerlingen

Uitdager van de maand. Natuur & Techniek, groep 7/8. Algemeen. Titel. Lang leve je lijf. Cognitieve doelen en vaardigheden voor excellente leerlingen Uitdager van de maand Lang leve je lijf Natuur & Techniek, groep 7/8 Algemeen Titel Lang leve je lijf Cognitieve doelen en vaardigheden voor excellente leerlingen Inzicht in gezonde eetgewoontes en voedingsmiddelen

Nadere informatie

Alcohol- en drugpreventie op school.

Alcohol- en drugpreventie op school. Alcohol- en drugpreventie op school. Aan de slag! Voor leerkrachten in het secundair onderwijs Alcohol, cannabis, psychoactieve medicatie, gokken en gamen zijn niet weg te denken uit de leefwereld van

Nadere informatie

Uitdager van de maand. Natuur & Techniek, groep 7/8. Algemeen. Titel. Lang leve je lijf. Cognitieve doelen en vaardigheden voor excellente leerlingen

Uitdager van de maand. Natuur & Techniek, groep 7/8. Algemeen. Titel. Lang leve je lijf. Cognitieve doelen en vaardigheden voor excellente leerlingen Uitdager van de maand Lang leve je lijf Natuur & Techniek, groep 7/8 Algemeen Titel Lang leve je lijf Cognitieve doelen en vaardigheden voor excellente leerlingen Inzicht in gezonde eetgewoontes en voedingsmiddelen

Nadere informatie

stappen: hoe begin je eraan?

stappen: hoe begin je eraan? 10.000 stappen: hoe begin je eraan? 1 2 3 4 5 6 Meet je stappen gedurende een week. Bepaal je doel. 500 extra stappen per dag is een haalbare uitdaging. Hou dit minstens 1 week vol. Kies na elke week een

Nadere informatie

Naar een (gratis) wateraanbod op school

Naar een (gratis) wateraanbod op school Naar een (gratis) wateraanbod op school In een evenwichtig drankenaanbod op school staat het aanbod van gratis water centraal. In deze fiche vind je concrete tips om een aanbod van gratis water op school

Nadere informatie

Nanotechnologie handleiding leerkracht

Nanotechnologie handleiding leerkracht Nanotechnologie handleiding leerkracht Website Alle informatie over het lespakket nanotechnologie is terug te vinden op volgende website: eefysicsnanotech.weebly.com Je vindt er alle downloadbaar lesmateriaal

Nadere informatie

2016-2017 SCHOOLGEZONDHEIDSBELEID

2016-2017 SCHOOLGEZONDHEIDSBELEID 2016-2017 SCHOOLGEZONDHEIDSBELEID Geef pit aan je schoolgezondheidsbeleid Gezondheid is een belangrijk item, ook bij jou op school! Met deze nieuwe editie van onze waaier heb je een direct overzicht van

Nadere informatie

stappenplan naar een evenwichtig aanbod van dranken in de secundaire school

stappenplan naar een evenwichtig aanbod van dranken in de secundaire school stappenplan naar een evenwichtig aanbod van dranken in de secundaire school www.gezondleven.be WAAROM? HOE? DOEL? Een evenwichtig aanbod van dranken opstellen is een belangrijk onderdeel van het voedingsbeleid

Nadere informatie

Les 2, Het Kennisrenspel

Les 2, Het Kennisrenspel Les 2, Het Kennisrenspel Algemene inleiding: In deze tweede les van de lessenserie gaan we het verder hebben over de schijf van vijf, maar gaat het ook over gezonde voeding. In deze les zal er ook aandacht

Nadere informatie

Effectmeting bij kinderen, ouders, leerkrachten en directie van smaakklassen

Effectmeting bij kinderen, ouders, leerkrachten en directie van smaakklassen Effectmeting bij kinderen, ouders, leerkrachten en directie van smaakklassen Vakgroep Landbouweconomie Prof. Dr. Xavier Gellynck Dr. Hans De Steur Ir. Sara De Pelsmaeker Universiteit Gent Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen

Nadere informatie

Infofiche 2. De actieve voedingsdriehoek. Doelstellingen

Infofiche 2. De actieve voedingsdriehoek. Doelstellingen Infofiche 2 Doelstellingen De leerlingen weten welke voedingsstoffen het lichaam nodig heeft en waarom ze zo belangrijk zijn. De leerlingen zien in dat een gezonde voeding alle essentiële voedingsstoffen

Nadere informatie

Mut de Muis helpt kinderen op weg naar een gezonde levensstijl

Mut de Muis helpt kinderen op weg naar een gezonde levensstijl Mut de Muis helpt kinderen op weg naar een gezonde levensstijl Suzy Schorrewegen, Coördinator Preventie en Welzijn Johny Van Donick, Educatief medewerker Waarom werd Mut de Muis geboren Integratie van

Nadere informatie

Gezond en duurzaam voedsel. Een folder ter inspiratie voor mbo-docenten

Gezond en duurzaam voedsel. Een folder ter inspiratie voor mbo-docenten Gezond en duurzaam voedsel Een folder ter inspiratie voor mbo-docenten Aan de slag met gezond en duurzaam voedsel in het mbo Werken aan gezondheid op school loont. Het draagt bij aan betere schoolprestaties,

Nadere informatie

De nieuwe voedingsdriehoek: ook op de werkvloer. Rosa Luyten, stafmedewerker gezonde voeding

De nieuwe voedingsdriehoek: ook op de werkvloer. Rosa Luyten, stafmedewerker gezonde voeding De nieuwe voedingsdriehoek: ook op de werkvloer Rosa Luyten, stafmedewerker gezonde voeding Inhoud Voorstelling De voedingsdriehoek 10 gezond leven tips De bewegingsdriehoek kort Belang Gezondheidsbeleid

Nadere informatie

Leerlingenbegeleiding

Leerlingenbegeleiding Leerlingenbegeleiding Aanbod begeleiding Leerlingenbegeleiding: wie? wat? hoe? waarom? -----------------pagina 2 Verloop studiedag Vertrouwensrelaties op school. --------pagina 4 Organisatie Leerlingenbegeleiding

Nadere informatie

Formulieren. 33Prestatieformulier lesgever Logo: stuur dit formulier door na de sessie met de winkeloefening

Formulieren. 33Prestatieformulier lesgever Logo: stuur dit formulier door na de sessie met de winkeloefening Formulieren Instapcontract: bezorg dit formulier ten laatste twee weken voor de maand waarin jullie willen starten aan het Algemeen Secretariaat van OKRA-SPORT+ (info@okrasport.be of t.a.v. OKRA-SPORT+

Nadere informatie

De Leefgezondcoach in de praktijk. Een handleiding voor professionals

De Leefgezondcoach in de praktijk. Een handleiding voor professionals De Leefgezondcoach in de praktijk Een handleiding voor professionals Waarom deze handleiding? Heeft u ook cliënten die weinig weten over gezonde voeding? Die wel minder vet willen eten, maar niet goed

Nadere informatie

Naar een evenwichtig aanbod van tussendoortjes in de basisschool

Naar een evenwichtig aanbod van tussendoortjes in de basisschool Naar een evenwichtig aanbod van tussendoortjes in de basisschool In deze fiche vind je de aanbevelingen voor een evenwichtig aanbod van tussendoortjes in een basisschool. Een evenwichtig aanbod van tussendoortjes

Nadere informatie

Gezondheidsbeleid: visie van onze school

Gezondheidsbeleid: visie van onze school Gezondheidsbeleid: visie van onze school Wij stellen ons tot doel onze leerlingen de nodige kennis, inzichten, vaardigheden en attitudes bij te brengen voor een gezonde leefstijl met respect voor zichtzelf

Nadere informatie

Stappenplan. 1. Wat is het draagvlak? Hoe kan je het draagvlak verbreden?

Stappenplan. 1. Wat is het draagvlak? Hoe kan je het draagvlak verbreden? op school Scenario Stappenplan Het stappenplan is een handige leidraad als je van plan bent om Donderdag Veggiedag in te voeren op school. Je moet immers bij veel dingen stilstaan en het is belangrijk

Nadere informatie

Naar een evenwichtig aanbod van dranken in de basisschool

Naar een evenwichtig aanbod van dranken in de basisschool Naar een evenwichtig aanbod van dranken in de basisschool In deze fiche vind je de aanbevelingen voor een evenwichtig aanbod van dranken in een basisschool. Een evenwichtig aanbod van dranken installeren

Nadere informatie

GROENTE & FRUIT LESPAKKET

GROENTE & FRUIT LESPAKKET MAAK KENNIS MET HET LESPAKKET LESPAKKET: MAAK KENNIS MET MAAK KENNIS MET HET LESPAKKET INLEESBLAD Beste leerkracht, Maak kennis met het Groente en Fruit lespakket van de Louis Bonduelle Foundation. Het

Nadere informatie

Mens & natuur projecten

Mens & natuur projecten Mens & natuur projecten Over Bloqs Wie is Bloqs? Bloqs is een educatieve uitgeverij die innovatieve producten en diensten aanbiedt. Bloqs staat voor bouwen aan leren. Onze visie is dat u als docent of

Nadere informatie

Je eigen potje koken: VOEDING Leerkrachtenbundel

Je eigen potje koken: VOEDING Leerkrachtenbundel Je eigen potje koken: VOEDING Leerkrachtenbundel Opbouw cursus - De cursus is opgebouwd in verschillende delen. Het eerste deel bestaat uit de werkblaadjes met de theorie met bijhorende (onderzoeks)opdrachten.

Nadere informatie

Voeding en gezondheid anno 2016

Voeding en gezondheid anno 2016 Voeding en gezondheid anno 2016 Anke van den Brand, stafmedewerker gezonde voeding, VIGeZ Diabetessymposium Gent, 14 november 2016 1 AANDACHT VOOR GEZONDE VOEDING EN GEZONDHEID NEEMT TOE 2 Aandacht voor

Nadere informatie

De HGW-bril toegepast in de cel leerlingenbegeleiding

De HGW-bril toegepast in de cel leerlingenbegeleiding De HGW-bril toegepast in de cel woensdag 20 februari 2013 Kris Loobuyck 1 2 3 VVKSO 1 Uitgangspunten van HGW 4 HGW biedt kansen! 5 We zijn gericht op het geven van haalbare en bruikbare adviezen. We werken

Nadere informatie

Gezond en duurzaam eten Een inspiratiefolder voor mbo-docenten

Gezond en duurzaam eten Een inspiratiefolder voor mbo-docenten Gezond en duurzaam eten Een inspiratiefolder voor mbo-docenten Aan de slag met gezond en duurzaam eten in het MBO De school is dé plek om jongeren bewust te maken van gezond en duurzaam eten. Gezonde

Nadere informatie

De bewegingsdriehoek. Dr. Ragnar Van Acker. 17 okt 2017

De bewegingsdriehoek. Dr. Ragnar Van Acker. 17 okt 2017 De bewegingsdriehoek Dr. Ragnar Van Acker 17 okt 2017 1 De bewegingsdriehoek Bewegingsdriehoek Wetenschappelijke basis Elke dag gevarieerd bewegen: naar een actief leven Iets is beter dan niets of elke

Nadere informatie

PRODUCTENGIDS. Seksuele gezondheid

PRODUCTENGIDS. Seksuele gezondheid PRODUCTENGIDS Seksuele gezondheid SEKSUELE GEZONDHEID BELANGRIJK? JAZEKER! Een aantal feiten* op een rij: Seksueel actieve jongeren communiceren onvoldoende over gebruik van condooms. Een kleine groep

Nadere informatie

Beste leerkracht, zorgcoördinator, directie, CLB-medewerker,

Beste leerkracht, zorgcoördinator, directie, CLB-medewerker, Inleiding Beste leerkracht, zorgcoördinator, directie, CLB-medewerker, Bij deze stellen wij graag het aanbod voor om binnen jouw school of klas werk te maken van gezondheid! Uiteraard is dit slechts een

Nadere informatie

Aanleiding CheckTeen. Zwolle gezonde stad ( ) JOGG: Jongeren op Gezond Gewicht (2010) ChecKid: kinderen basisonderwijs 2006 en 2009 (en 2012)

Aanleiding CheckTeen. Zwolle gezonde stad ( ) JOGG: Jongeren op Gezond Gewicht (2010) ChecKid: kinderen basisonderwijs 2006 en 2009 (en 2012) Aanleiding CheckTeen Zwolle gezonde stad (2010 2013) JOGG: Jongeren op Gezond Gewicht (2010) ChecKid: kinderen basisonderwijs 2006 en 2009 (en 2012) CheckTeen: kinderen voortgezet onderwijs (2010/2011)

Nadere informatie

Gezond Gewicht activiteiten voor het voortgezet onderwijs

Gezond Gewicht activiteiten voor het voortgezet onderwijs Gezond Gewicht activiteiten voor het voortgezet onderwijs Politiek, onderwijs en ouders zijn het er allemaal over eens; het voedingsaanbod moet gezonder. Dit valt of staat met een schoolgezondheidsbeleid.

Nadere informatie

Voldoende vocht. Uitgebreid werkblad voor meer vitaliteit en een gezonde mond

Voldoende vocht. Uitgebreid werkblad voor meer vitaliteit en een gezonde mond Voldoende vocht Uitgebreid werkblad voor meer vitaliteit en een gezonde mond Waarom moet je drinken? Water vormt samen met zuurstof een belangrijke bron van voeding voor het lichaam. Voldoende vocht is

Nadere informatie

Inhoud. VIGeZ Argumenten om in te zetten op de gezondheid van uw medewerkers Jobfit KMO

Inhoud. VIGeZ Argumenten om in te zetten op de gezondheid van uw medewerkers Jobfit KMO Inhoud VIGeZ Argumenten om in te zetten op de gezondheid van uw medewerkers Jobfit KMO Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie vzw (VIGeZ) Identiteit Het VIGeZ is een expertise- en

Nadere informatie

AEGON Zorgverzekering AEGON ZorgConsulent / AEGON Privé Zorgpakket

AEGON Zorgverzekering AEGON ZorgConsulent / AEGON Privé Zorgpakket AEGON Zorgverzekering AEGON ZorgConsulent / AEGON Privé Zorgpakket Omdat alleen de beste zorg voor u goed genoeg is AEGON Ziektekosten onderscheidt zich als een kwalitatieve zorgverzekeraar met hart voor

Nadere informatie

Doorlopende leerlijn Voeding

Doorlopende leerlijn Voeding 1/4 Doorlopende leerlijn Voeding Er verandert veel in het dagelijks leven van jonge, talentvolle sporters. Niet alleen een toenemend aantal trainingsuren en wedstrijden, maar ook lange periodes van huis

Nadere informatie

Hoofdstuk 1. Hoe vind ik mijn weg in de map 'Leerzorg'? Handleiding

Hoofdstuk 1. Hoe vind ik mijn weg in de map 'Leerzorg'? Handleiding Hoofdstuk Hoe vind ik mijn weg in de map 'Leerzorg'? Handleiding 5 . Hoe vind ik mijn weg in de map Leerzorg - Handleiding HOE BEGIN JE ER AAN? Kennis maken met de map Werk bij voorkeur in een team: leerkrachten,

Nadere informatie

Bewegen in de klas! Een avontuurlijke REIS NAAR een GEZONDE SCHOOL!

Bewegen in de klas! Een avontuurlijke REIS NAAR een GEZONDE SCHOOL! Bewegen in de klas! Een avontuurlijke REIS NAAR een GEZONDE SCHOOL! 13 oktober 2017 Annick Craessaerts en Inge Op de Beeck Stichting Vlaamse Schoolsport (SVS) Bewegen in de klas Sport beweegt je school

Nadere informatie

Dagritme en activiteiten

Dagritme en activiteiten 3.1.2a.1.1b Pedagogisch beleidsplan praktische zaken bso 1 van 5 In dit onderdeel geven wij u informatie over alle praktische zaken die handig zijn om te weten binnen ons kinderdagverblijf 4 12 jaar: buitenschoolse

Nadere informatie

MINDER LANG STILZITTEN: CHECKLIST LANG STILZITTEN OP SCHOOL (uitgebreide versie)

MINDER LANG STILZITTEN: CHECKLIST LANG STILZITTEN OP SCHOOL (uitgebreide versie) MINDER LANG STILZITTEN: CHECKLIST LANG STILZITTEN OP SCHOOL (uitgebreide versie) Met deze checklist kan je in kaart brengen hoe het gesteld is met lang stilzitten op je school. Met lang stilzitten of sedentair

Nadere informatie

CHECKLIST BEWEGING EN SEDENTAIR GEDRAG/ LANG ZITTEN

CHECKLIST BEWEGING EN SEDENTAIR GEDRAG/ LANG ZITTEN CHECKLIST BEWEGING EN SEDENTAIR GEDRAG/ LANG ZITTEN Algemeen: proces gezondheidsbeleid Een gemotiveerd team: Het personeel is gemotiveerd om rond beweging en sedentair gedrag te werken. Over het bewegingsbeleid

Nadere informatie

Mediawijs materiaal voor leerkrachten: algemeen

Mediawijs materiaal voor leerkrachten: algemeen Mediawijs materiaal voor leerkrachten: algemeen Mediacoach opleiding Mediacoach is een opleiding voor professionelen die werken met jongeren en/of volwassenen en die mediawijsheid willen integreren in

Nadere informatie

Beste docent, directie, medewerker,

Beste docent, directie, medewerker, Inleiding Beste docent, directie, medewerker, Bij deze stellen wij graag het aanbod voor om binnen jouw school of klas werk te maken van gezondheid! Uiteraard is dit slechts een greep uit het volledige

Nadere informatie

Infofiche 1. De actieve voedingsdriehoek. Doelstellingen. De leerlingen begrijpen het principe van de actieve voedingsdriehoek.

Infofiche 1. De actieve voedingsdriehoek. Doelstellingen. De leerlingen begrijpen het principe van de actieve voedingsdriehoek. Infofiche 1 Doelstellingen De leerlingen begrijpen het principe van de actieve voedingsdriehoek. De leerlingen kennen de verschillende voedselgroepen van de actieve voedingsdriehoek. De leerlingen kunnen

Nadere informatie

De nieuwe voedingsdriehoek: kompas voor een gezond leven. Nina Van Den Broecke 30/09/2018

De nieuwe voedingsdriehoek: kompas voor een gezond leven. Nina Van Den Broecke 30/09/2018 De nieuwe voedingsdriehoek: kompas voor een gezond leven Nina Van Den Broecke 30/09/2018 Inhoud 1. Nieuwe voedingsdriehoek: waarom en hoe? 2. De voedingsdriehoek Inhoudelijke visie Gezond Leven tips 3.

Nadere informatie

Hoe verklein ik mijn kans op kanker? Volg de kleuren!

Hoe verklein ik mijn kans op kanker? Volg de kleuren! Hoe verklein ik mijn kans op kanker? Volg de kleuren! KAN KANKER VOORKOMEN WORDEN? Kanker is in Nederland doodsoorzaak nummer één. Preventie is daarom van groot belang. Er zijn helaas geen garanties op

Nadere informatie

ONVZ ZorgConsulent ONVZ Privé Zorgpakket

ONVZ ZorgConsulent ONVZ Privé Zorgpakket ONVZ ZorgConsulent ONVZ Privé Zorgpakket Omdat alleen de beste zorg voor u goed genoeg is ONVZ onderscheidt zich als een kwalitatieve zorgverzekeraar met hart voor mensen. Wij schrijven u dan ook niet

Nadere informatie

Docentenhandleiding module Overheid, Burger en DigiD

Docentenhandleiding module Overheid, Burger en DigiD Docentenhandleiding module Overheid, Burger en DigiD De module In de module Overheid, Burger en DigiD wordt het thema overheid, burger en hun onderlinge online en offline communicatie verkend aan de hand

Nadere informatie

PERSDOSSIER. Gezondheidsbeleid in basis- en secundaire scholen in kaart gebracht

PERSDOSSIER. Gezondheidsbeleid in basis- en secundaire scholen in kaart gebracht PERSDOSSIER Gezondheidsbeleid in basis- en secundaire scholen in kaart gebracht 23 februari 2017 Inhoud Gezondheidsbeleid in basis- en secundaire scholen in kaart gebracht... 3 Voeding... 4-5 Beweging

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Interactieve werkvormen in de klaspraktijk. Onderzoeksresultaten en tips voor de praktijk

Nieuwsbrief. Interactieve werkvormen in de klaspraktijk. Onderzoeksresultaten en tips voor de praktijk Interactieve werkvormen in de klaspraktijk Onderzoeksresultaten en tips voor de praktijk Lia Blaton, medewerker Onderzoek naar onderwijspraktijk In het kader van de opdracht van het Steunpunt Gelijke Onderwijskansen

Nadere informatie

Infofiche 1. De actieve voedingsdriehoek. Doelstellingen. De leerlingen kennen de basisprincipes van een gezonde voeding.

Infofiche 1. De actieve voedingsdriehoek. Doelstellingen. De leerlingen kennen de basisprincipes van een gezonde voeding. Infofiche 1 Doelstellingen De leerlingen kennen de basisprincipes van een gezonde voeding. De leerlingen kunnen aan de hand van de actieve voedingsdriehoek de voedingswaarde van menu s bespreken. Lekker

Nadere informatie

9.00 uur Sessie 1: Verbluffend verbindend communiceren:

9.00 uur Sessie 1: Verbluffend verbindend communiceren: 9.00 uur Sessie 1: Verbluffend verbindend communiceren: Introverte vs. Extraverte kinderen Katja Soors van de SESSIE Elke leerkracht/directie beseft dat een goede communicatie tussen de kinderen bijdraagt

Nadere informatie

Wat is skillville? Online multimediatool voor ontwikkelen van levensvaardigheden

Wat is skillville? Online multimediatool voor ontwikkelen van levensvaardigheden Wat is skillville? Online multimediatool voor ontwikkelen van levensvaardigheden Toepasbaar in diverse situaties: Lager onderwijs Secundair onderwijs Buitengewoon onderwijs Hulpverlening. Skillville in

Nadere informatie

Bewegen naar de zon. Educatieve fiche. Hoe kan mijn klas mee bewegen naar de zon? Wel, waarom vraag je het niet aan jouw leerlingen?

Bewegen naar de zon. Educatieve fiche. Hoe kan mijn klas mee bewegen naar de zon? Wel, waarom vraag je het niet aan jouw leerlingen? Educatieve fiche Bewegen naar de zon Wel, waarom vraag je het niet aan jouw leerlingen? Wel, waarom vraag je het niet aan jouw leerlingen? p 1 Aan de slag! Aan de slag met je leerlingen! Eerst en vooral

Nadere informatie

Infofiche 1. De actieve voedingsdriehoek. Doelstellingen

Infofiche 1. De actieve voedingsdriehoek. Doelstellingen Infofiche 1 Doelstellingen De leerlingen leren de actieve voedingsdriehoek kennen en begrijpen de indeling ervan. De leerlingen kunnen zelf voedingsmiddelen indelen bij de passende voedselgroep. geeft

Nadere informatie