zeeverkennersgroep Sint Joris Informatieboekje

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "zeeverkennersgroep Sint Joris Informatieboekje"

Transcriptie

1 zeeverkennersgroep Sint Joris Informatieboekje

2 Inleiding Dit boekje is samengesteld voor nieuwe leden en hun ouders, zodat zij snel wegwijs kunnen worden in de wereld van scouting, waterwerk en natuurlijk onze groep! Voor anderen is het misschien leuk om eens te lezen, of om eens op te zoeken hoe het ook al weer precies zat. Inhoudsopgave Scouting ZV Sint Joris Ik word lid, en dan? Wat kost het? Dolfijnen spelenderwijs leren Zeeverkenners actief ontdekken Vaaropleidingen zeeverkenners Loodsen zelfstandig teamwork Bestuur & Staf organisatie Klussen goed voor de groep Vlootschouw Contact

3 scouting Ruim jongens en meisjes in ons land zijn lid van Scouting Nederland. Samen met zo n kaderleden vormen zij de grootste jeugd- en jongerenvereniging van Nederland. Iedere groep heeft een tamelijk grote vrijheid om zaken als dragen van de scoutingblouse, openen en afsluiten van de bijeenkomst, indeling van de leeftijdsgroepen e.d. zelf vast te stellen, waardoor er een grote verscheidenheid is. zv sint joris ZV Sint Joris is een van de 250 waterwerkgroepen binnen Scouting Nederland, onze activiteiten spelen zich dus voornamelijk af op en rond het water. De waterwerkgroepen zijn verdeeld in regionale Admiraliteiten, waarmee gezamenlijke kampen, staftrainingen en vaaropleidingen georganiseerd worden. De Zeeverkennersgroep Sint Joris is op 19 januari 1946 opgericht. Sinds 1952 hebben wij ons eigen terrein met blokhut op jachthaven de Viking aan de Ertveldplas. Als kleine, zelfstandige waterscoutinggroep heerst er een sterk groepsgevoel. Er kan best veel, iets meer dan thuis, dat maakt het avontuurlijk en aantrekkelijk, maar er zijn natuurlijk altijd grenzen. Hier kunnen jongens en meisjes op een leuke manier Scouting en watersport combineren.

4 Ik word lid, en dan? Als je een paar keer hebt meegedaan en je wilt graag lid worden, dan kun je bij de schipper van de speltak een inschrijfformulier krijgen. Nadat je ouders dit volledig hebben ingevuld en ingeleverd bij de staf, word je zo snel mogelijk ingeschreven in onze ledenadministratie, als er een wachtlijst is krijg je bericht als je bovenaan staat. Hiermee wordt je automatisch lid van Scouting Nederland en ontvang je een ScoutCard en vier keer per jaar het Scoutingblad. Na een tijdje word je samen met de andere nieuwe leden door de schipper geïnstalleerd. Hierbij leg je een belofte af tegenover de andere leden en word je door de staf aangekleed. De scoutingblouse wordt voorzien van onze groepsdas en verschillende insignes zodat je herkenbaar bent als waterscout van de Sint Jorisgroep.

5 Wat kost het? De contributie is voor alle leden gelijk: 42,- per kwartaal en vooraf te betalen. U kunt dit overmaken op rekeningnr t.n.v. Stichting Zeeverkennersgroep St. Joris. Van dit bedrag worden onder andere het materiaal en onderhoud van de vloot en diverse programma onderdelen betaald. Ook zit er een bijdrage voor weekendkampen in verwerkt. De kosten voor het zomerkamp worden apart berekend en liggen meestal rond de 125,- voor de zeeverkenners en voor de dolfijnen is dit rond de 65,-. Nieuwe leden hebben voor hun installatie een scoutingblouse, das en insignes nodig (± 50,-). Voor de zeeverkenners is het daarnaast ook verplicht een eigen reddingsvest (± 40,-) aan te schaffen. Informatie hierover is verkrijgbaar bij de staf.

6 Dolfijnen Spelenderwijs leren Onze jongste leden (8-12 jaar) maken iedere week spelend kennis met het water. Zij hebben elke zaterdagochtend van 9.00 uur tot uur een bijeenkomst waarin onder begeleiding wordt gezeild of andere activiteiten worden ondernomen. Door spelletjes, die ook aan de wal plaatsvinden, leren de dolfijnen het water, de boten en de vaarregels kennen.

7 De dolfijnen hebben hun eigen vloot : het formaat van deze schuitjes past bij deze waterratten. In Optimisten (polyester bootje) kan voor het eerst zelfstandig gezeild worden. In groepsverband leren ze zeilen in de lelievletten. Daarnaast worden er ook vlotten gebouwd en is er een kano. De dolfijnen nemen deel aan de dolfijnenwedstrijden op het regionale Pinksterkamp en in de zomervakantie gaan zij vier nachten op kamp. Dit kamp is het hoogtepunt van het jaar. Door het jaar heen zijn er verschillende andere uitjes naar bijvoorbeeld het zwembad. Als je 12 jaar bent geworden, zwem je aan het begin van het nieuwe seizoen over van de dolfijnen naar de zeeverkenners.

8 Zeeverkenners Actief ontdekken De zeeverkenners (12-18 jaar) vormen het grootste deel van onze groep. Verdeeld over 6 lelievletten draaien zij elke zaterdag van uur tot uur hun programma. Iedere vlet wordt geleid door een bootsman en kwartiermeester, die al wat langer lid zijn en hebben bewezen de verantwoordelijkheid voor hun bemanning te kunnen dragen. De jongens en meisjes leren zelf zeilen, roeien en wrikken of andere waterige activiteiten bedrijven. Er wordt in de winter onderhoud aan de vletten uitgevoerd en ze gaan drie keer per jaar op kamp. Herfstkamp: In de herfstvakantie gaan de zeeverkenners een weekend lang flink oefenen voor hun roei- en zeilexamens. Pinksterkamp: Een lang weekend vol met zeil-, roei-, en wrikwedstrijden samen met groepen uit de regio. Grootkamp: aan het begin van de zomervakantie varen de zeeverkenners 8-10 dagen met vletten en Makke Beer rond in een waterrijk gebied ergens in Nederland. Zoals: Biesbosch, Friesland en het Nationaal Waterkamp. Zeeverkenners kunnen verschillende vaardigheden behalen, zoals navigeren, EHBO, schiemannen (touwen knopen). Over de vaaropleidingen voor zeilen en roeien meer op de volgende pagina.

9 De bootsmannen vormen bij de zeeverkenners een schakel tussen staf en leden. Zij geven zelfstandig leiding aan hun eigen bak bij verschillende activiteiten en nemen ook een deel van de vaaropleiding voor hun rekening.

10 Vaaropleidingen zeeverkenners Bij onze groep wordt varen (roeien, zeilen en buitenboordmotor) aangeleerd door de wekelijkse activiteiten, tijdens kampen en door het meedoen aan zeilwedstrijden. Daarnaast wordt er in kleine groepjes tussendoor theorie gegeven of schiemanswerk geoefend. De meeste ervaring wordt echter opgedaan door het meevaren met de bootsman en bak. Voor zowel roeien, zeilen als varen met een buitenboordmotor kun je een steeds hoger niveau halen (CWO 1+2). Om binnen Scouting met een boot te mogen varen moet de bootleider (bootsman) in het bezit te zijn van CWO 3. De theoretische en praktische eisen hiervan zijn gebaseerd op de diploma s van de Commissie Watersport Opleidingen. Deze zijn ook geldig buiten Scouting.

11 Loodsen Zelfstandig teamwork De zeeverkenners die de leeftijd van 18 jaar hebben bereikt, kunnen doorstromen naar de loodsen. Een staflid staat als adviseur de loodsen bij in hun activiteiten. De loodsen zijn zelf verantwoordelijk voor de financiën en hun programma. De loodsen verrichten ook hand- en spandiensten voor de andere speltakken. Zo organiseren zij elk jaar de dropping voor de zeeverkenners en helpen zij bij het onderhoud van de vletten. Veel nieuwe stafleden voor zowel dolfijnen als zeeverkenners komen bij de loodsen vandaan. Er wordt vaak al tijdens hun loodsentijd een beroep op ze gedaan voor bijvoorbeeld het begeleiden van kampen. Als loods kan er gewerkt worden aan het behalen van de nodige vaardiploma s voor het varen met de Makke Beer.

12 Bestuur en staf Organisatie Zeeverkennersgroep Sint Joris is een vrijwilligersorganisatie, waar veel mensen de hele week door bezig zijn om het draaien van de groep mogelijk te maken. Het bestuur zorgt voor het in stand houden van de vereniging door het beheren van de administratie, aanvragen van subsidies en in de gaten houden van veranderende wet- en regelgeving. De stafleden verzorgen de voorbereiding en uitvoering van het programma en begeleiden de dolfijnen en zeeverkenners bij hun activiteiten. De stafteams worden aangevoerd door de schippers, zij zijn voor de ouders het aanspreekpunt. Een stamgroep is opgericht voor de oud stafleden die geen afscheid kunnen nemen. Zij hebben enkele keren per jaar een leuke activiteit en staan het huidige stafteam nog eens bij tijdens kampen of andere activiteiten.

13 Klussen goed voor de groep Een waterscoutinggroep met een terrein, blokhut, drijvend clubhuis, varend wachtschip en een tiental zeilboten, vergen natuurlijk veel actieve handen om dit te onderhouden. Voor alle overige klussen is er een kleine klussenploeg, die best wel wat uitbreiding kan gebruiken. Er wordt door deze klussers elke zaterdag tussen en uur geklust en regelmatig ook nog doordeweeks. Ieder jaar worden 2 á 3 klussendagen georganiseerd om ouders, stafleden, oudleden en andere vrijwilligers de kans te geven iets te betekenen voor de groep. Meestal worden op deze dagen wat grotere klussen aangepakt, zoals het schilderen van de Makke Beer. Voor het wat grotere en ook meer technische onderhoud aan ons varend wachtschip de Makke Beer III is een paar jaar geleden het Team Makke Beer opgericht. Dit team bestaat uit (ex)- stafleden en is bezig met het uitvoeren van een meerjarenplan om het schip weer helemaal bij de tijd te krijgen en zodoende te laten voldoen aan alle regels die gesteld worden.

14 Vlootschouw Als waterscoutinggroep hebben we intussen een mooie vloot opgebouwd waar we op de zaterdagen en tijdens de kampen veel plezier mee hebben. MS Makke Beer III Dit omgebouwde binnenvaartschip uit 1918 is de trots van onze groep. Het vrachtruim is verbouwd tot zit-, speel-, eet-, en slaapruimte voor de groep. We gaan er dus graag mee op kamp. De stuurhut en de roef (voormalige woning van de schipper) bieden onderkomen aan de staf.

15 Lelievletten Lelievletten worden speciaal gebouwd voor de watertak van Scouting. Binnen de Sint Joris hebben we beschikking over 7 vletten waarin de zeeverkenners iedere zaterdag roeien, wrikken en zeilen. Door de training van bootsman op matroos leren ze goed zeilen. Hierdoor hebben we al veel mooie prijzen gewonnen. De lelievlet 40 wordt momenteel als motor/volgboot gebruikt. De volgende zeilnummers hebben wij nu in de vaart Optimisten Voor de dolfijnen hebben we samen met jachthaven De Viking de beschikking over een aantal Optimisten. Dit zijn kleine polyester zeilbootjes met één zeil, waarmee de dolfijnen zelfstandig kunnen leren zeilen.

16 Contact Groepstelefoon, Voor informatie bel je op zaterdagen tussen 9.00 uur en uur. Dit is ook het noodnummer tijdens kampen! Afmelden voor een bijeenkomst kan via de voic . Voor vragen, opmerkingen of problemen kun je terecht op de website of en naar Ook kun je contact opnemen met een van de schippers: dolfijnen, Ruud Muller, zeeverkenners, Marc van de Veerdonk, groepsvoorzitter, Rob van Kempen, Ons clubhuis staat aan de Ertveldplas op de landtong van de Vikinghaven. De ingang hiervan is bij Orthen langs het spoor, aan de Ertveldweg 7.

Start informatieboekje Waterwelpen

Start informatieboekje Waterwelpen Start informatieboekje Waterwelpen Groepsfoto Waterwelpen Informatieboekje voor de ouders van nieuwe leden of voor ouders met kinderen die belangstelling hebben voor de Waterwelpen. 1 Inhoudsopgave pag.

Nadere informatie

Start informatieboekje Dolfijnen

Start informatieboekje Dolfijnen Start informatieboekje Dolfijnen Fotocollage Dolfijnen Informatieboekje voor ouders met kinderen van nieuwe Dolfijnenleden of voor ouders met kinderen die belangstelling hebben voor de Dolfijnen. 1 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Scouting Nederland Jeugd enthousiast voor zeilen

Scouting Nederland Jeugd enthousiast voor zeilen Scouting Nederland Jeugd enthousiast voor zeilen VSRP Brainstorm 11 Januari 2014 Lelystad Marc Elvery & Ferry van Yperen Wat doen we bij Waterscouting en hoe bereiken we potentiële leden: Waterscouting

Nadere informatie

INFORMATIEBOEKJE 2015/2016 SCOUTING AROODA DORDRECHT

INFORMATIEBOEKJE 2015/2016 SCOUTING AROODA DORDRECHT INFORMATIEBOEKJE 2015/2016 SCOUTING AROODA DORDRECHT 1 INHOUD Inleiding blz. 03 Scoutinggroep AROODA blz. 04 Contributie blz. 05 Bevers blz. 06 Welpen blz. 07 Scouts blz. 08 Explorers blz. 09 Roverscouts

Nadere informatie

In de zomer zijn we te vinden in de haven van Hank. Dit betekent dat we het water op gaan. We draaien dan groep van 13:00 tot 17:00.

In de zomer zijn we te vinden in de haven van Hank. Dit betekent dat we het water op gaan. We draaien dan groep van 13:00 tot 17:00. Inhoud Wat is Scouting?... 3 De Orka s... 4 Kom langs... 5 Tijden en locaties... 5 Inschrijven... 5 Activiteiten... 6 Leren varen... 6 Op kamp... 6 Insignes... 7 Veiligheid... 8 Reddingvest... 9 Outfit...10

Nadere informatie

Projectplan en Plan van Aanpak WZV aanbouw botenloods. (concept) WZV Aanbouw Botenloods

Projectplan en Plan van Aanpak WZV aanbouw botenloods. (concept) WZV Aanbouw Botenloods Projectplan en Plan van Aanpak WZV aanbouw botenloods (concept) WZV Aanbouw Botenloods Plan van Aanpak WZV Aanbouw Botenloods / MvK / 20 oktober 2012 / versienummer; concept pagina 1/6 Inleiding Voor u

Nadere informatie

Scoutinghome: Langwaterstraat 1-3 Heer-Maastricht Website: www.scoutingheer.nl

Scoutinghome: Langwaterstraat 1-3 Heer-Maastricht Website: www.scoutingheer.nl Scoutinghome: Langwaterstraat 1-3 Heer-Maastricht Website: www.scoutingheer.nl versie november 2012 Inhoud: Inleiding 02 1. Ontdek scouting 03 1.1 Geschiedenis van onze vereniging 04 1.2 De verschillende

Nadere informatie

Scoutinghome: Langwaterstraat 1-3 Heer-Maastricht Website: www.scoutingheer.nl

Scoutinghome: Langwaterstraat 1-3 Heer-Maastricht Website: www.scoutingheer.nl Scoutinghome: Langwaterstraat 1-3 Heer-Maastricht Website: www.scoutingheer.nl versie november 2012 Inhoud: Inleiding 01 1. Ontdek scouting 03 1.1 Geschiedenis van onze vereniging 04 1.2 De verschillende

Nadere informatie

Speltak gegevens. Naam speltak ... Naam leiding ... Telefoon leiding ... E-mail speltak ...

Speltak gegevens. Naam speltak ... Naam leiding ... Telefoon leiding ... E-mail speltak ... Speltak gegevens Naam speltak... Naam leiding... Telefoon leiding... E-mail speltak... Informatieboekje Scouting Tarcisius Versie 2011-2012 www.tarcisius-ede.nl Welkom bij Scouting Tarcisius Scouting is

Nadere informatie

Jaarverslag 2013. Waterscoutinggroep de Terwindtvaarders

Jaarverslag 2013. Waterscoutinggroep de Terwindtvaarders Jaarverslag 2013 Waterscoutinggroep de Terwindtvaarders Heel Maasgouw Zoals vorig jaar al aangegeven was de exploitatie van de vereniging in 2012 moeilijker geworden. Ondanks dat het ledenaantal redelijk

Nadere informatie

GEEN PANIEK! Als eerste heten we uw kind en u als ouder van harte welkom bij Waterscouting Tjerk Hiddes!

GEEN PANIEK! Als eerste heten we uw kind en u als ouder van harte welkom bij Waterscouting Tjerk Hiddes! GEEN PANIEK! Als eerste heten we uw kind en u als ouder van harte welkom bij Waterscouting Tjerk Hiddes! Nu uw kind op Scouting zit, heeft u vast een aantal vragen: Wat is een opkomst en wanneer is zo

Nadere informatie

Scoutinghome: Langwaterstraat 1-3 Heer-Maastricht Website: www.scoutingheer.nl

Scoutinghome: Langwaterstraat 1-3 Heer-Maastricht Website: www.scoutingheer.nl Scoutinghome: Langwaterstraat 1-3 Heer-Maastricht Website: www.scoutingheer.nl versie november 2012 Inhoud: Inleiding 02 1.Ontdek scouting 03 1.1 Geschiedenis van onze vereniging 04 1.2 De verschillende

Nadere informatie

Dorus Rijkersgroep Oss

Dorus Rijkersgroep Oss ZEEVERKENNERS Dorus Rijkersgroep Oss AANMONSTERING Eigendom van:. Voorwoord Voor je ligt het aanmonsteringsboekje van de zeeverkenners van de Dorus Rijkersgroep Oss. Voordat je tot zeeverkenner geïnstalleerd

Nadere informatie

In incidentele gevallen kan het zijn dat u een extra financiële bijdrage wordt gevraagd. Dit gebeurt over het algemeen bij bijzondere activiteiten.

In incidentele gevallen kan het zijn dat u een extra financiële bijdrage wordt gevraagd. Dit gebeurt over het algemeen bij bijzondere activiteiten. Spelregels Voor u ligt het 'spelregel'-boekje. Hierin staat een aantal zaken vermeld die voor u, als ouder/verzorg(st)er, van belang kunnen zijn. Wij proberen u aan de hand van dit boekje zoveel mogelijk

Nadere informatie

Activiteitenplan 2014. Een sterke samenleving? Scouting helpt mee!

Activiteitenplan 2014. Een sterke samenleving? Scouting helpt mee! Activiteitenplan 2014 pagina 1 Activiteitenplan 2014 Scouting Cranenborghgroep Bleiswijk Een sterke samenleving? Scouting helpt mee! Plaats, datum: Bleiswijk, 1 juni 2013 Opgesteld door: Tinka Pieterse

Nadere informatie

t Dukdalfje Scoutinggroep Martin Gasman Kampen- IJsselmuiden Juni, juli, augustus en september 2014 nr. 319

t Dukdalfje Scoutinggroep Martin Gasman Kampen- IJsselmuiden Juni, juli, augustus en september 2014 nr. 319 t Dukdalfje Scoutinggroep Martin Gasman Kampen- IJsselmuiden Juni, juli, augustus en september 2014 nr. 319 Kader 2 Bestuur Website: www.martingasmangroep.nl 3 Voor meer info: www.vanlente.com 4 5 SERVICE

Nadere informatie

Groepsafspraken en gedragscode FN12

Groepsafspraken en gedragscode FN12 Groepsafspraken en gedragscode FN12 December 2015, Versie 2.3 1 Inhoudsopgave 1. Versiebeheer... 4 2. Inleiding... 5 3. Algemeen... 5 3.1 De Groep... 5 3.2 Het Jaar... 5 3.3 De Stichting... 5 3.4 Reglementen...

Nadere informatie

Vade Mecum Waterwerk Versie 2000

Vade Mecum Waterwerk Versie 2000 Vade Mecum Waterwerk Versie 2000 1 van de modules 1. Algemeen 1.1 Voorwoord 1.2 Inleiding 1.3 Afgeleide doelstelling voor de watertak 1.4 Kernpunten uit deze doelstelling 2. Organisatie 2.1 Waterwerkgroepen

Nadere informatie

Groepsafspraken en gedragscode FN12

Groepsafspraken en gedragscode FN12 Groepsafspraken en gedragscode FN12 Januari 2015, Versie 2.1 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1. Versiebeheer... 4 2. Inleiding... 5 3. Algemeen... 5 3.1 De Groep... 5 3.2 Het Jaar... 5 3.3 De Stichting...

Nadere informatie

In het beleid staat beschreven waar Scouting Made voor staat. Het beleid dient als basis voor het huishoudelijk reglement en het meerjarenplan.

In het beleid staat beschreven waar Scouting Made voor staat. Het beleid dient als basis voor het huishoudelijk reglement en het meerjarenplan. 1. Inleiding In het beleid staat beschreven waar Scouting Made voor staat. Het beleid dient als basis voor het huishoudelijk reglement en het meerjarenplan. In het huishoudelijk reglement wordt het beleid

Nadere informatie

hoofdsponsors Pisano Scheeps- en Jachtreparatie, Las- en Reparatiewerk, Inboard- en Outboardservice, Buitenboordmotoren en Watersportartikelen

hoofdsponsors Pisano Scheeps- en Jachtreparatie, Las- en Reparatiewerk, Inboard- en Outboardservice, Buitenboordmotoren en Watersportartikelen hoofdsponsors Pisano Scheeps- en Jachtreparatie, Las- en Reparatiewerk, Inboard- en Outboardservice, Buitenboordmotoren en Watersportartikelen telefoon 0343 57 45 58 1 Stukje van de redactie. Na een lange

Nadere informatie

Scouting Abcoude Informatieboekje

Scouting Abcoude Informatieboekje Pandergroep Scouting Abcoude Pandergroep Horn 8, 1396 HT, Baambrugge info@scoutingabcoude.nl Scouting Abcoude Informatieboekje Opzeggen van lidmaatschap Het lidmaatschap kan alleen schriftelijk door ouders

Nadere informatie

Plaats: Scoutingcentrum Utrecht, Verlengde Hoogravenseweg 150A te Utrecht. Tijd: 20.15u.

Plaats: Scoutingcentrum Utrecht, Verlengde Hoogravenseweg 150A te Utrecht. Tijd: 20.15u. Hierbij nodigen wij alle stafleden van de waterwerkonderdelen van Admiraliteit 12 Neerlands Midden en overige geïnteresseerden uit voor de Voorjaarsvlootraad op vrijdag 28 maart 2014. De vlootraad worden

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. 70-jarig-jubileumweekend 9 juni 2015

NIEUWSBRIEF. 70-jarig-jubileumweekend 9 juni 2015 NIEUWSBRIEF Toen we aankwamen was het gelijk al gezellig. Het gebouw was versierd met slingers en er liepen al overal mensen rond. Nadat we onze spullen in ons lokaal hadden gezet, gingen we openen. Bij

Nadere informatie

Informatieboekje WWW.SCOUTINGWILLIBRORD.NL

Informatieboekje WWW.SCOUTINGWILLIBRORD.NL Informatieboekje WWW.SCOUTINGWILLIBRORD.NL Wat, Waar en voor wie? Scouting Willibrord is één van de drie scoutinggroepen te Wassenaar. De staf van een scoutinggroep bestaat alleen uit vrijwilligers die

Nadere informatie

Vereniging Scouting Sint Maarten Hoofddorp

Vereniging Scouting Sint Maarten Hoofddorp Vereniging Scouting Sint Maarten Hoofddorp Inhoud Voorwoord... 3 Bestuurlijk... 4 Algemeen... 4 Bestuursamenstelling... 5 Secretariaat... 6 Groepsbegeleiding... 6 Beheer... 7 Financieel... 8 Winst en Verlies

Nadere informatie

Nieuwsbrief Jeugdzeilen GWV De Vrijbuiter

Nieuwsbrief Jeugdzeilen GWV De Vrijbuiter FEBRUARI 2015 - EDITIE 1 Nieuwsbrief Jeugdzeilen GWV De Vrijbuiter In dit nummer 1 Even voorstellen 2 Informatiebijeenkomst Even voorstellen Het is jullie waarschijnlijk niet ontgaan dat er een nieuwe

Nadere informatie

Spelvisie en Methode

Spelvisie en Methode Spelvisie en Methode Onderwerpen Spelvisie SCOUTS Activiteitengebieden Doorlopende leerlijn aansluitend op elkaar (minder uitval na overvliegen) 5 speltakken Aanbod Activiteitengebieden Uitdagende Scoutingtechnieken

Nadere informatie

4. WEDSTRIJD BEPALINGEN

4. WEDSTRIJD BEPALINGEN 4. WEDSTRIJD BEPALINGEN De "Landelijke Scouting Zeil Wedstrijden" worden uitgeschreven door de Landelijke Admiraliteit van Scouting Nederland welke daartoe de werkgroep Landelijke Scouting Zeilwedstrijden

Nadere informatie

Infoboekje. voor ouders en leden van de Welpen van de Estahorde 2015-2016. Scouting Lucas s-hertogenbosch

Infoboekje. voor ouders en leden van de Welpen van de Estahorde 2015-2016. Scouting Lucas s-hertogenbosch Infoboekje voor ouders en leden van de Welpen van de Estahorde 2015-2016 Scouting Lucas s-hertogenbosch Colofon Uitgave seizoen 2015-2016 Copyright 2003-2016 Scouting Lucas s-hertogenbosch Disclaimer Aan

Nadere informatie

datum gewijzigd tijd programma locatie Geen opkomst ivm vakantie - 16-5-2015 hemelvaart - geen opkomst -

datum gewijzigd tijd programma locatie Geen opkomst ivm vakantie - 16-5-2015 hemelvaart - geen opkomst - Nieuwsbrief - mei 2015 Leuke nieuwtjes We zoeken nog nieuwe leden, neem je vriendin, buurmeisje, klasgenootje mee. Wordt jouw vriendin lid, dan verdien je daarmee de buddy badge. Je kunt je insigne scouting

Nadere informatie

Competentieprofiel Teamleider Scouting Lambertus Reuver

Competentieprofiel Teamleider Scouting Lambertus Reuver Competentieprofiel Teamleider Scouting Lambertus Reuver Leeswijzer Voor je ligt het competentieprofiel van de teamleider. Het profiel beschrijft wat er van een goed functionerende teamleider wordt verwacht.

Nadere informatie

Jaarverslag 2005. Samenstelling Koos van Rijn (secretaris/wnd-penningmeester) blad 1 van 5

Jaarverslag 2005. Samenstelling Koos van Rijn (secretaris/wnd-penningmeester) blad 1 van 5 Jaarverslag 2005 Samenstelling Koos van Rijn (secretaris/wnd-penningmeester) blad 1 van 5 Regionale Admiraliteit 7: Zeeuwse Stromen Deze admiraliteit is het samenwerkingsverband en de speltakorganisatie

Nadere informatie

Groep. Nieuwsbrief februari 2015. Met in dit nummer

Groep. Nieuwsbrief februari 2015. Met in dit nummer Groep Nieuwsbrief februari 2015 Nieuwsbrief Heb je iets meegemaakt met de scoutinggroep wat je graag wilt delen of heb je iets leuks voor de nieuwsbrief stuur het ons. Het adres is: nieuwsbrief@de-ruyter.nl.

Nadere informatie

Inleiding,... 3. Wat is Jong Nederland,... 3. Groepsnaam en tijden,... 3. Contributie,... 4. Verjaardagen,... 4. Activiteiten,... 4. Clubblad,...

Inleiding,... 3. Wat is Jong Nederland,... 3. Groepsnaam en tijden,... 3. Contributie,... 4. Verjaardagen,... 4. Activiteiten,... 4. Clubblad,... 112221 2 1 2 Inhoud Inleiding,... 3 Wat is Jong Nederland,... 3 Groepsnaam en tijden,... 3 Contributie,... 4 Verjaardagen,... 4 Activiteiten,... 4 Clubblad,... 4 Weekend,... 5 Kamp,... 5 Ouderbijeenkomst,...

Nadere informatie

Nautisch Technische Richtlijnen NTR 2008

Nautisch Technische Richtlijnen NTR 2008 Nautisch Technische Richtlijnen NTR 2008 0 - Voorwoord... 6 0.1 Voorwoord... 6 0.2 - Veiligheid op het water... 6 0.3 - Organisatie... 7 0.4 - Drie pijlers... 8 Machtiging bootleiding... 8 Botenkeuringen...

Nadere informatie

Zwemvereniging Zoetermeer (ZVZ) Commissie Elementair Zwemmen (CEZ) Jaarverslag 2005

Zwemvereniging Zoetermeer (ZVZ) Commissie Elementair Zwemmen (CEZ) Jaarverslag 2005 Zwemvereniging Zoetermeer (ZVZ) Commissie Elementair Zwemmen (CEZ) Jaarverslag 2005 De CEZ ziet er eind 2005 als volgt uit: Sylvia Trijsburg - Verwoerd Voorzitter + leiding zaterdagochtend Jan Boelhouwer

Nadere informatie

Ledenwerving Scouts, Explorers en Roverscouts

Ledenwerving Scouts, Explorers en Roverscouts Ledenwerving Scouts, Explorers en Roverscouts Scouting is niets zonder jongeren, want daar doen we het allemaal voor. Ledenwerven is soms echter makkelijker gezegd dan gedaan. Jongeren werf je anders dan

Nadere informatie

Zeilwedstrijd "Oosterscheldebeker"

Zeilwedstrijd Oosterscheldebeker Zeilwedstrijd "Oosterscheldebeker" Regionale Admiraliteit Zeeuwse Stromen & Ridder Boudewijngroep Yerseke 24 mei 2014 Informatieboekje Zeilwedstrijd Oosterscheldebeker 2014 STARTLIJN WACHTSCHIP Burenpolderweg

Nadere informatie

Kanovereniging Viking Amsterdam

Kanovereniging Viking Amsterdam Kanovereniging Viking Amsterdam Voorwoord Dit boekje is bedoeld voor geïnteresseerden in de kanovereniging Viking. In het eerste deel wordt uitgelegd hoe we de nieuwe vikingers opleiden tot kampioenen.

Nadere informatie

Scouting Paulus. Helmond-oost / dierdonk. Info boekje

Scouting Paulus. Helmond-oost / dierdonk. Info boekje Scouting Paulus Helmond-oost / dierdonk Info boekje Inhoudsopgave 1 Inleiding 2 Telefoonnummers 3 Scouting op internet 4 Wie zijn wij? 4.1 Cindy van Dijk 4.2 Marius Duijmelink 4.3 Tom Derkx 4.4 Maartje

Nadere informatie

Eerst even voorstellen

Eerst even voorstellen Juli 2014 Eerst even voorstellen Waterscouting Musinga-Rijn is een unieke jeugd- en jongerenorganisatie in de regio. Wij zijn een bloeiende vereniging die haar jeugdleden vanaf het zevende tot het drieëntwintigste

Nadere informatie

Scoutinggroep Waterland Monnickendam

Scoutinggroep Waterland Monnickendam Informatie Scoutinggroep Waterland Monnickendam Inhoud Introductie... 3 Over Scouting... 4 Over onze groep... 5 Organisatie... 5 Speltakken... 6 Welpen...7 Scouts...8 Explorers...9 Leiding en bestuur...

Nadere informatie

--------------------------------------------------------------------------- Informatieboekje

--------------------------------------------------------------------------- Informatieboekje --------------------------------------------------------------------------- Informatieboekje Scouting Die Robben Wieringerwerf 2 Ontdek scouting! Scouting staat voor uitdaging! Bij Scouting besteden kinderen

Nadere informatie

Vaardigheidsinsignes welpen extra insigne voor oudste welpen CWO Kielboot 1. Uitleg voor de welpen

Vaardigheidsinsignes welpen extra insigne voor oudste welpen CWO Kielboot 1. Uitleg voor de welpen Vaardigheidsinsignes welpen extra insigne voor oudste welpen CWO Kielboot 1 en Speciaal voor waterwelpen! Als je al regelmatig op het water vaart, kun je misschien wel je CWO kielboot I halen. Een erkend

Nadere informatie

De Lelievlet en andere scoutingboten

De Lelievlet en andere scoutingboten De Lelievlet en andere scoutingboten Waterwerk brochure 2008 Colofon Deze brochure is gemaakt op verzoek van de Landelijke Admiraliteit Scouting Nederland Samenstellers Familie Bos Landelijke Admiraliteit

Nadere informatie

Admiraliteitsraad verslag

Admiraliteitsraad verslag Admiraliteitsraad verslag Plaats: Naaldwijk (Prins Willem) Datum: maandag 12 september 2011 Tijd: 20.00 21.45 uur Voorzitter: Notulist: Menno Ovaa (PW) Sander de Jong (DR) Aanwezig: Wietse Gelderloos(SG),

Nadere informatie

Informatieblad voor ouders

Informatieblad voor ouders Informatieblad voor ouders Versie 110908 In dit informatieblad vind u informatie over: Uniform... 2 Installatie... 3 Wet en belofte per speltak... 4 Installatie eisen... 5 Scoutshop en Scoutkast... 6 1

Nadere informatie

Het Vakantiekamp. Ben jij tussen de 6 en 15 jaar oud? En heb je zin in een té gekke zomervakantie? Ga dan met ons mee!

Het Vakantiekamp. Ben jij tussen de 6 en 15 jaar oud? En heb je zin in een té gekke zomervakantie? Ga dan met ons mee! Het Vakantiekamp Ben jij tussen de 6 en 15 jaar oud? En heb je zin in een té gekke zomervakantie? Ga dan met ons mee! Jeugdkamp Lutherse Kerk Den Haag Begin je zomervakantie goed en beleef een avontuurlijke

Nadere informatie

Missie, Visie en beleid. Scouting St. Michiel & Lioba Harlingen

Missie, Visie en beleid. Scouting St. Michiel & Lioba Harlingen Missie, Visie en beleid Scouting St. Michiel & Lioba Harlingen Inleiding en aanleiding Scouting St. Michiel & Lioba werkt niet met een beleid. Het bestuur is van mening dat een beleid, op basis van een

Nadere informatie

De Halve Steek. Informatie. Scouting Cay-Noya afd. Zeeverkenners

De Halve Steek. Informatie. Scouting Cay-Noya afd. Zeeverkenners De Halve Steek Informatie Scouting Cay-Noya afd. Zeeverkenners De Halve Steek is eigendom van:... Ontvangen op: - -200 Uitgereikt door: functie:... Samengestelling: Joris Fleer, Raymond van Doorn, Ernst

Nadere informatie

Neil Armstrong Scouting Groep. Geen paniek!

Neil Armstrong Scouting Groep. Geen paniek! Geen paniek! Nu uw kind op Scouting zit, heeft u vast een aantal vragen! Wat is een opkomst en wanneer is zo n opkomst? Waar koop ik de juiste kleding? Met Help! Mijn kind zit op Scouting!? krijgt u al

Nadere informatie

Vakanties: In de grote vakantie zijn er geen opkomsten (behalve het kamp). Voor de overige vakanties geldt: raadpleeg de agenda op de website.

Vakanties: In de grote vakantie zijn er geen opkomsten (behalve het kamp). Voor de overige vakanties geldt: raadpleeg de agenda op de website. Seizoen 2015-2016 Beste ouders,verzorgers, Zoals u begrijpt zijn er binnen elke vereniging bepaalde afspraken. Veelal is dit allemaal vanzelfsprekend. Zelfs zo vanzelfsprekend dan men pas na langdurig

Nadere informatie

Inleiding. De leiding van de Verkenners wenst jou een hele fijne en leerzame tijd toe bij de Verkenners

Inleiding. De leiding van de Verkenners wenst jou een hele fijne en leerzame tijd toe bij de Verkenners Inleiding Scouting is het Engelse woord voor Verkennen waarschijnlijk wist je dat al. Er zijn aantal verschillende soorten scouts. Zo heb je waterscouts, luchtscouts, ruiterscouts, de blauwe vogels en

Nadere informatie

Brevetopleidingen Sloepgast

Brevetopleidingen Sloepgast Brevetopleidingen Sloepgast Sloepgast 2 Sloepgast 1 Meester- Sloepgast INSTRUCTIEBOEK VOOR DE ZEEKADET Brevet Sloepgast 2 Doel: Goed functioneren als bemanningslid van een roei-, wrik-, zeil- en motorvlet

Nadere informatie

Sport en Bewegen In de Zomervakantie

Sport en Bewegen In de Zomervakantie Sport en Bewegen In de Zomervakantie De zomervakantie komt er weer aan en er zijn nog veel leuke sportactiviteiten voor kinderen! Hier onder zijn een aantal leuke activiteiten waar kinderen voor ingeschreven

Nadere informatie

Jaarverslag over 2013!

Jaarverslag over 2013! Regio Drie Rivieren Utrecht Jaarverslag over 2013 Jaarverslag over 2013 Inhoudsopgave Ondersteunen 2 Vertegenwoordigen 2 Afstemmen 3 Informeren 3 Scoutcentrum Utrecht 3 Activiteiten voor jeugdleden 3 Bever

Nadere informatie

Handboek Optimist zeilen. Van...

Handboek Optimist zeilen. Van... Handboek Optimist zeilen Van... Hee Dolfijn! Voor je ligt jouw boekje over het zeilen in de Oppi s bij Christofoor Zwolle. Als je dit boekje helemaal uit hebt, en alles kunt, wat hier in staat, kun je

Nadere informatie

Hoofdsponsor. Pisano Scheeps- en Jachtreparatie, Las- en Reparatiewerk, Inboard- en Outboardservice, Buitenboordmotoren en Watersportartikelen

Hoofdsponsor. Pisano Scheeps- en Jachtreparatie, Las- en Reparatiewerk, Inboard- en Outboardservice, Buitenboordmotoren en Watersportartikelen Hoofdsponsor Pisano Scheeps- en Jachtreparatie, Las- en Reparatiewerk, Inboard- en Outboardservice, Buitenboordmotoren en Watersportartikelen telefoon 0343 57 45 58 1 Stukje van de redactie LEUK LEUK droevig

Nadere informatie

Eindhoven. Dit boekje bevat een aantal nuttige gegevens over de Livingstone groep.

Eindhoven. Dit boekje bevat een aantal nuttige gegevens over de Livingstone groep. Informatieboekje Scouting Livingstone Eindhoven Voorwoord Dit boekje bevat een aantal nuttige gegevens over de Livingstone groep. De Livingstonegroep, maakt deel uit van Scouting Nederland vandaar dat

Nadere informatie

Lamoraal van Egmondgroep

Lamoraal van Egmondgroep Lamoraal van Egmondgroep Bezoekadres: Doplaan 4 1442 XZ PURMEREND Postadres: Rietsingel 53 1441 NM PURMEREND Telefoon clubhuis: 0299-414322 email: info@scoutingpurmerend.nl Beste meneer,mevrouw, Onlangs

Nadere informatie

De modulaire methode Theorievragen

De modulaire methode Theorievragen De modulaire methode Theorievragen Roeivereniging Naarden Jeroen Brinkman De modulaire methode Theorievragen 1 Inhoud Ten geleide... 3 De modulaire methode... 4 1. Theorievragen voor de roeier... 5 2.

Nadere informatie

Watersport Oostende Spuikom, WOS. www.spuikom.be. Nationale Wedstrijd Optimist N7-B7-F4. Zaterdag 11 oktober 2014. Notice of Race

Watersport Oostende Spuikom, WOS. www.spuikom.be. Nationale Wedstrijd Optimist N7-B7-F4. Zaterdag 11 oktober 2014. Notice of Race Watersport Oostende Spuikom, WOS www.spuikom.be Nationale Wedstrijd Optimist N7-B7-F4 Zaterdag 11 oktober 2014 Notice of Race "aankondiging wedstrijd" De nationale wedstrijd N7-B7-F4 voor Optimist zal

Nadere informatie

Zeilvereniging Belterwiede (www.zvbelterwiede.nl)

Zeilvereniging Belterwiede (www.zvbelterwiede.nl) 1 e start Zaterdag Zondag 11.30 uur 10.00 uur De starttijd van de volgende wedstrijd(en) na een pauze, wordt bekend gemaakt op het mededelingenbord, geplaatst bij het clubhuis van de vereniging. Aantal

Nadere informatie

Informatie Boekje. KV Wageningen Jongste Kamp. Vertrek datum: 19 juli 2014 Eind datum: 25 juli 2014. F, E & D jeugd

Informatie Boekje. KV Wageningen Jongste Kamp. Vertrek datum: 19 juli 2014 Eind datum: 25 juli 2014. F, E & D jeugd Informatie Boekje KV Wageningen Jongste Kamp Vertrek datum: 19 juli 2014 Eind datum: 25 juli 2014 Waar: Oirschot Wie: F, E & D jeugd Thema: Hollywood Inleiding Hallo kampgangers en ouders, Wat geweldig

Nadere informatie

Dringende oproep: Binnen de vereniging zijn wij dringend op zoek naar: Een voorzitter. Neem vrijblijvend contact op met secretaris@de-ruyter.

Dringende oproep: Binnen de vereniging zijn wij dringend op zoek naar: Een voorzitter. Neem vrijblijvend contact op met secretaris@de-ruyter. Nieuwsbrief Heb je iets meegemaakt met de scoutinggroep wat je graag wilt delen of heb je iets leuks voor de nieuwsbrief stuur het ons. Het adres is: nieuwsbrief@de-ruyter.nl. Volgende nieuwsbrief: oktober

Nadere informatie

Regio Drie Rivieren Utrecht Jaarverslag over 2014. Jaarverslag over 2014

Regio Drie Rivieren Utrecht Jaarverslag over 2014. Jaarverslag over 2014 Regio Drie Rivieren Utrecht Jaarverslag over 2014 Jaarverslag over 2014 1 Inhoudsopgave Regio Drie Rivieren Utrecht is: 3 Ondersteunen 3 Vertegenwoordigen 3 Afstemmen 3 Informeren 3 Activiteiten voor jeugdleden

Nadere informatie

Spelvisie en methode. Presentatie JubJam100

Spelvisie en methode. Presentatie JubJam100 Spelvisie en methode Presentatie JubJam100 Spelvisie SCOUTS Waar staat SCOUTS voor? Samen maatschappij verbondenheid internationale organisatie Code normen en waarden ceremoniën en tradities identiteit

Nadere informatie

CWO ZEILINSTRUCTIE 2015

CWO ZEILINSTRUCTIE 2015 CWO ZEILINSTRUCTIE 2015 KIELBOOT / ZWAARDBOOT / JEUGDZEILEN INSTRUCTIEBEPALINGEN INHOUDSOPGAVE HET INSTRUCTIECOMITÉ... 3 INSTRUCTIEBEPALINGEN... 4 Deel I... 4 1. Regels... 4 2. Inschrijvingen... 4 3. Kosten...

Nadere informatie

Vereniging Scouting Sint Maarten Hoofddorp

Vereniging Scouting Sint Maarten Hoofddorp Vereniging Scouting Sint Maarten Hoofddorp Inhoud Voorwoord... 3 Bestuurlijk... 4 Algemeen... 4 Bestuurssamenstelling... 5 Groepsbegeleiding... 7 Beheer... 9 Nieuwbouw... 10 Financieel... 12 Jaarrekening...

Nadere informatie

CWO 1. Optimist WSV De Ank. Dit boek is van:

CWO 1. Optimist WSV De Ank. Dit boek is van: CWO 1 Optimist WSV De Ank Dit boek is van: 1 Inhoud Wat moet je eigenlijk leren?... 3 Theorie:... 3 Praktijk... 3 Deel 1 Theorie Schiemanswerk... 5 Zeiltermen... 9 Onderdelen... 11 Veiligheid... 12 Reglementen...

Nadere informatie

Handleiding scouts, explorers en roverscouts The International Award for Young People

Handleiding scouts, explorers en roverscouts The International Award for Young People Handleiding scouts, explorers en roverscouts The International Award for Young People Inleiding The International Award for Young People (TIAFYP) is een uitdagend programma voor jongeren tussen de 14 en

Nadere informatie

Groepsweekend evaluatie

Groepsweekend evaluatie Groepsweekend evaluatie 1 Groepsweekend evaluatie Sjoerd Langkemper 10 december 2001 Groepsweekend evaluatie 2 Inhoud Inleiding...3 Over het groepsweekend...3 Over deze evaluatie...3 Onderwerpen...4 Locatie...4

Nadere informatie

2013 WATERVRIENDEN HAARLEM INFORMATIEBOEKJE

2013 WATERVRIENDEN HAARLEM INFORMATIEBOEKJE 2013 WATERVRIENDEN HAARLEM INFORMATIEBOEKJE Onze vereniging is aangesloten bij de Nederlandse Culturele Sportbond (NCS). Een sportkoepel waar eveneens de gedachte is dat sport mogelijk moet zijn voor iedereen.

Nadere informatie

LIDMAATSCHAP EN LEEFTIJDSGRENZEN...

LIDMAATSCHAP EN LEEFTIJDSGRENZEN... Inhoudsopgave Scouting Lutemgroep 1 ALGEMEEN... 4 1.1 DOELSTELLING... 4 1.2 HET SPEL... 4 1.3 ORGANISATIE... 4 1.4 LEVENSBESCHOUWING... 4 2 LIDMAATSCHAP EN LEEFTIJDSGRENZEN... 5 2.1 DEFINITIES EN REGELS...

Nadere informatie

E-learning module 1: Spelvisie SCOUTS en activiteitengebieden

E-learning module 1: Spelvisie SCOUTS en activiteitengebieden E-learning module 1: Spelvisie SCOUTS en activiteitengebieden De basis van het Scoutingspel is en blijft het gedachtegoed van Lord Baden-Powell. In de kern is dit een bijdrage leveren aan de ontwikkeling

Nadere informatie

Vaarbewijzen voor de pleziervaart

Vaarbewijzen voor de pleziervaart Wet- en regelgeving Vaarbewijzen voor de pleziervaart Bijgaande tekst gaat in op de gevolgen van de invoering van de nieuwe Binnenvaartwet voor vaarbewijzen en examinering. De wet is van kracht per 1 juli

Nadere informatie

Suomi activiteiten. schooljaar 2014-2015. Sport Wanneer? Hoe laat? Waar? SportXtra

Suomi activiteiten. schooljaar 2014-2015. Sport Wanneer? Hoe laat? Waar? SportXtra Suomi activiteiten schooljaar 2014-2015 Zoals de laatste schooljaren bij jullie bekend is, worden er ook dit schooljaar weer naschoolse sportactiviteiten georganiseerd vanuit de schoolsportvereniging Suomi.

Nadere informatie

Als eerste heten we uw kind en u als ouder van harte welkom bij Nu uw kind op Scouting zit, heeft u vast een aantal vragen!

Als eerste heten we uw kind en u als ouder van harte welkom bij Nu uw kind op Scouting zit, heeft u vast een aantal vragen! Geen paniek! Als eerste heten we uw kind en u als ouder van harte welkom bij de Kazan de Wolfgroep Nu uw kind op Scouting zit, heeft u vast een aantal vragen! Wat is een opkomst en wanneer is zo n opkomst?

Nadere informatie

Biercup 2012. 6 en 7 oktober

Biercup 2012. 6 en 7 oktober Biercup 2012. 6 en 7 oktober 1 e start Zaterdags 11.30 uur Zondags 10.00 uur De starttijd van de volgende wedstrijd(en) na een pauze, wordt bekend gemaakt op het mededelingenbord, geplaatst bij het clubhuis

Nadere informatie

WELKOM Vette Vletten Sail Amsterdam 2010

WELKOM Vette Vletten Sail Amsterdam 2010 WELKOM Vette Vletten Sail Amsterdam 2010 Agenda - Rol Amports, Nederland Maritiem Land, Scouting Nederland - De belangrijkste projectdoelen op een rij - De planning - Communicatie - pers, website en boekje

Nadere informatie

novacollege.nl/maritiem Binnenvaart Zeevaart Maritiem 2016/2017

novacollege.nl/maritiem Binnenvaart Zeevaart Maritiem 2016/2017 novacollege.nl/maritiem Binnenvaart Zeevaart Maritiem 2016/2017 Later hoop ik een heel goede kapitein te worden. In die functie run ik zelfstandig een heel bedrijf, in de vorm van een schip. Dat houdt

Nadere informatie

Werkplan 2015 Scouting Bas t Hart Brielle 1

Werkplan 2015 Scouting Bas t Hart Brielle 1 WERKPLAN 2015 Van Scoutinggroep Bas 't Hart te Brielle Welpen Zeeverkenners Wilde vaart Loodsen - Insulae stam Loodsen - 23plus stam Brielle, april 2015 Groepsraad Bas 't Hart STICHTING SCOUTING BAS 't

Nadere informatie

Naam :... Hoofdstuk 1: Zorg goed voor jezelf Hoofdstuk 2: De Optimist Hoofdstuk 3: De Optimist vaarklaar

Naam :... Hoofdstuk 1: Zorg goed voor jezelf Hoofdstuk 2: De Optimist Hoofdstuk 3: De Optimist vaarklaar Naam :......... Hoofdstuk 1: Zorg goed voor jezelf Hoofdstuk 2: De Optimist Hoofdstuk 3: De Optimist vaarklaar maken Hoofdstuk 4: De Optimist opruimen Hoofdstuk 5: Sturen en peddelen Hoofdstuk 6: Wind

Nadere informatie

Welkom bij Korfbalclub J.E.S

Welkom bij Korfbalclub J.E.S Jong en Sportief Welkom bij Korfbalclub J.E.S Jeugdteams We vinden het leuk dat je lid bent of graag wilt worden van onze vereniging. In dit boekje hebben we voor U de belangrijkste informatie op een rijtje

Nadere informatie

Uitvoering van NDD-Beleidsplan 2012-2017 JAARPLAN AFDELING. Wedstrijdzwemmen WEDSTRIJDZWEMMEN WATERPOLO TRIATLON TRIM & RECREATIE BASISZWEMMEN

Uitvoering van NDD-Beleidsplan 2012-2017 JAARPLAN AFDELING. Wedstrijdzwemmen WEDSTRIJDZWEMMEN WATERPOLO TRIATLON TRIM & RECREATIE BASISZWEMMEN JAARPLAN AFDELING Wedstrijdzwemmen WEDSTRIJDZWEMMEN WATERPOLO TRIATLON TRIM & RECREATIE BASISZWEMMEN 1 AFDELING: Wedstrijd zwemmen STELLER: Ed Laar DATUM: 01-09-2013 INLEIDING De Omnizwemvereniging Nieuwe

Nadere informatie

Voorwoord. De redactie wenst een ieder veel leesplezier toe en staat natuurlijk open voor positieve opbouwende reacties. De Redactie.

Voorwoord. De redactie wenst een ieder veel leesplezier toe en staat natuurlijk open voor positieve opbouwende reacties. De Redactie. Voorwoord Voor u ligt een nieuwe uitgave van het "Doruske", het alom bekende groepsblad van de Dorus Rijkers Groep te Oss. Na twee jaar stilte eindelijk weer een nieuw Doruske. De redactie vindt het een

Nadere informatie

Volvo klasieker beurs

Volvo klasieker beurs Hoofdsponsors Pisano Scheeps- en Jachtreparatie, Las- en Reparatiewerk, Inboard- en Outboardservice, Buitenboordmotoren en Watersportartikelen telefoon 0343 57 45 58 Overige sponsors. Jachthaven Lunenburg

Nadere informatie

-Penningmeester en beheren wachtlijst Boerhaave: Annelies Mosterd-Luttikhuizen

-Penningmeester en beheren wachtlijst Boerhaave: Annelies Mosterd-Luttikhuizen Jaarverslag 2015 leszwemmen Werkgroep Fred Kuipers heeft de werkgroep verlaten. We hebben 1 nieuw lid mogen verwelkomen: Kitty Ungureanu. De taken zijn dit jaar als volgt verdeeld geweest: -Voorzitter:

Nadere informatie

Zeil insigne kielboot 1. Termen... 2. Zeil standen... 3. Overstag... 4. Gijpen... 5. Stormrondje... 5 BPR... 6. Regels... 6. 1 Goed zeemanschap...

Zeil insigne kielboot 1. Termen... 2. Zeil standen... 3. Overstag... 4. Gijpen... 5. Stormrondje... 5 BPR... 6. Regels... 6. 1 Goed zeemanschap... Inhoud Termen... 2 Zeil standen... 3 Overstag... 4 Gijpen... 5 Stormrondje... 5 BPR... 6 Regels... 6 1 Goed zeemanschap... 6 2 Een klein schip wijkt voor een groot schip... 6 3 Kleine schepen onderling...

Nadere informatie

Smoelenboek Watersprieten

Smoelenboek Watersprieten Smoelenboek Watersprieten Index: Pagina 4. Willie Pagina 5. Gert Pagina 6. Oigen Pagina 7. Cas Pagina 8. Cass Pagina 9. Robin Pagina 10. Leo Pagina 11... Ben Pagina 12... Harm Pagina 13... Marius Pagina

Nadere informatie

Informatieboekje. Welkom bij de senioren! Versie: 3.0 Auteurs: Elisabeth Hyer,

Informatieboekje. Welkom bij de senioren! Versie: 3.0 Auteurs: Elisabeth Hyer, Informatieboekje Welkom bij de senioren! Versie: 3.0 Auteurs: Elisabeth Hyer, Uitgebracht: 25-7-2012 Jules Renkens Inleiding Beste lezer, voor je ligt het informatieboekje over de senioren van Jong Arcen.

Nadere informatie

KvK: 4124949. Stichting Jeugd en Techniek Castricum Informatieboekje voor de ouders van de deelnemende kinderen. Zie ook: www.jetcastricum.

KvK: 4124949. Stichting Jeugd en Techniek Castricum Informatieboekje voor de ouders van de deelnemende kinderen. Zie ook: www.jetcastricum. KvK: 4124949 Stichting Jeugd en Techniek Castricum Informatieboekje voor de ouders van de deelnemende kinderen Zie ook: www.jetcastricum.nl 2 INFORMATIEBOEKJE VOOR DE OUDERS Zie ook onze website: www.jetcastricum.nl

Nadere informatie

hoofdsponsors Pisano Scheeps- en Jachtreparatie, Las- en Reparatiewerk, Inboard- en Outboardservice, Buitenboordmotoren en Watersportartikelen

hoofdsponsors Pisano Scheeps- en Jachtreparatie, Las- en Reparatiewerk, Inboard- en Outboardservice, Buitenboordmotoren en Watersportartikelen hoofdsponsors Pisano Scheeps- en Jachtreparatie, Las- en Reparatiewerk, Inboard- en Outboardservice, Buitenboordmotoren en Watersportartikelen telefoon 0343 57 45 58 1 Stukje van de redactie. Het begint

Nadere informatie

Teamleiders van de speltakken. Owen Degenaar

Teamleiders van de speltakken. Owen Degenaar Teamleiders van de speltakken Dolfijnen Nadja v/d Hoef Orca s Verkenners Wilde Vaart Stam Ronald Rood Stefan Pot Chantal Fokkinga Owen Degenaar 2 Sponsors 3 4 Overige sponsoren Afgelopen tijd hebben een

Nadere informatie

Statutair doel Deltasteur

Statutair doel Deltasteur Statutair doel Deltasteur De vereniging stelt zich ten doel de beoefening van de zwemsport, in de ruimste zin, te bevorderen en meer algemeen te maken. De verschillende recreatieve afdelingen Sterrenplan

Nadere informatie

Wegwijzer. Informatiemap voor leiding, bestuur en werkgroepleden

Wegwijzer. Informatiemap voor leiding, bestuur en werkgroepleden Wegwijzer Informatiemap voor leiding, bestuur en werkgroepleden Versie: januari 2014 Inhoud Historie... 3 Opgericht... 3 MS de Batavier... 3 Algemene gegevens 1995... 4 World Jamboree... 5 Organisatie

Nadere informatie

Zeilseizoen 2014 ==================

Zeilseizoen 2014 ================== Zeilseizoen 2014 ================== Beste JeugdZeilPlanners Nog een paar weken en het JeugdZeilPlan gaat weer van start. Wij hopen dat jullie er weer echt zin in hebben. Het is de bedoeling dat wij gaan

Nadere informatie

Algemene ledenvergadering. 12 maart 2015

Algemene ledenvergadering. 12 maart 2015 Algemene ledenvergadering 12 maart 2015 Agenda Opening Woordje van het bestuur Financieel overzicht Informatie uit de speltakken Vrijwilligers Rondvraag Wie zijn wij? Woordje van het bestuur Taken van

Nadere informatie

Dit boekje is van: ...

Dit boekje is van: ... Dit boekje is van:... Boekje kwijt? Je kan hem ook terugvinden op onze website! www.scoutingwestvoorne.nl Speltakken > Zeeverkenners > CWO Zeilen Aftekenlijst voor het CWO 2 Diploma Praktijk Eisen: CWO

Nadere informatie