Kluchtige tafereelen van Grootje Goedsloof met haar aardig hondje Blaf

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Kluchtige tafereelen van Grootje Goedsloof met haar aardig hondje Blaf"

Transcriptie

1 Kluchtige tafereelen van Grootje Goedsloof met haar aardig hondje Blaf bron. G. Theod. Blom., Amsterdam Zie voor verantwoording: dbnl

2 1 [Klughtige tafereelen van Grootje Goedsloof met haar aardig hondje Blaf] Ziet, kind'ren! hier een vrouw, juist afgebeeld naar 't leven, Maar wie men eens den naam van GOEDSLOOF heeft gegeven, Omdat ze aan ieder kind het prenteboekje gaf, Waarin te lezen stond van 't aardig HONDJE BLAF.

3 2 Hier zit hond BLAF, wiens lot en leven Men in dit boekje vindt beschreven.

4 3 Grootje Goedsloof tast hier mis, daar er in de kast niets is. Hondje BLAF loopt hard vooruit, Kwispelstaart, en blaft zeer luid, Omdat Grootje in alle hoeken Lekk're brokjes op gaat zoeken. Maar helaas! zijn middagmaal Was dien dag al bitter schraal; Want in schaaltjes, kast noch trommel Vond zij iets voor d' armen drommel.

5 4 Grootje schrikt op dit gezigt: Blaf ligt met zijn oogjes digt. Toen nu Grootje voor den hond Niets in kast of hoeken vond, En hij in een dag of wat Niet-met-al gegeten had, Liep zij spoedig naar een bakker, En kocht eten voor den stakker: - Kwam terug met krentebrood! - Maar te laat - hond BLAF lag dood.

6 5 Grootje, weer naar huis gekeerd, ziet, dat niets haar hondje deert. Daar de hond zoo stil daar lag, En men niets bewegen zag, Ging Vrouw GOEDSLOOF zonder dralen Een fraai kistje voor hem halen, Schoon versierd met ring en knop - Met zijn naam en van er op. - Zonder 't allerminst gedruisch Stapt zij met dit kistje in huis - Doch wie kwam haar 't eerst begroeten?... BLAF sprong vrolijk om haar voeten.

7 6 Blaf, dien ge aan het venster ziet, rookt een pijp, maak - 't smaakt hem niet. Grootje, gansch en al verblijd, Zong een liedje uit d' ouden tijd, En, om 't hondje te trakteren, Ging zij ras een bot'ram smeren, Voegde er bij een stukje pens, - Toen had BLAF het naar zijn wensch; Maar voor 't goed, aan hem verrigt, Blies hij rook in haar gezigt.

8 7 Blafje, moê van 't straatgewoel, rust in grootje's leuningstoel. Pas had Grootje BLAF beknord En BLAF menig traan gestort, Of zij liep ras op haar muilen, (BLAF had dorst van al het huilen) Naar het wijnhuis heen met zwier, Kocht een glas van 't beste hier, En schonk BLAF het schuimend nat, Die bedaard in d' armstoel zat.

9 8 Blaf, met 't bier regt in zijn schik, staat of 't hoofd een oogenblik. Daar BLAF het bier zoo lekker vond, Liep hij van blijdschap blaffend rond, En stak, o wonder boven wonder! Zijn pootjes boven, 't kopstuk onder, En bleef zoo staan een tel of zes; Totdat zij met een volle flesch Hem paaide, om langer niet te staan, Maar op zijn voetjes voort te gaan.

10 9 Terwijl ons Grootje gaat om fruit, speelt hondje Blaf wat op de fluit. 't Gehoorzaam hondje gaf gehoor, En Grootje zei, dat hij daarvoor Van haar wat lekkers kon begeeren: Beleefdlijk vroeg hij appels, peeren En kanteloep of and're fruit. En pas was Grootje daarom uit, Toen hij de fluit in handen nam, En speelde, tot zij wederkwam.

11 10 Hondje Blaf, dat wijze dier, rijdt hier paardje voor pleizier. Als verstomd door 't spel der fluit, Nam ons Grootje ras 't besluit Om voor BLAF een pak te koopen, Rood fluweel met fraaije knoopen; Dat zou hem zeer deftig staan. Maar toen zij naar huis zou gaan, Zag zij hem met deftigheid Rookend rijden op een geit.

12 11 't Hondje, dat op 't geitje zat, komt in huis en voert de kat. 't Pakje stond hem fraai en goed, Maar hond BLAF ontbrak een hoed. 't Moest een hoedje zijn met veeren, Om er meê te paradeeren; Dat ons Grootje dan ook kocht; Maar toen zij naar 't hondje zocht, Trof ze 'm eindelijk met de kat, Die hij stil te voeren zat.

13 12 Daar Blaf 't hoedje sierlijk vond, sprong hij vrolijk er meê rond. Nu ontbrak, naar 't oud gebruik, Nog aan BLAFJE een staartparuik, Om 't toilet te doen brilleeren, Even als van groote heeren! - Grootje had er aan gedacht, En een pruikje meêgebragt, Dat, zoo fraai gekruld als net, Hem deed dansen van de pret.

14 13 Blaf, gepruikt naar d' ouden trant, leest regt deftig in de krant. Met bril en pruik fraai opgeknapt, Was BLAF ras op een bank gestapt, Het nette rokje aan 't lijf geschoten, En hield juist in zijn beide pooten Een lange pijp en een courant, Toen Grootje van een and'ren kant Vlug aan kwam loopen, met een paar Gelakte schoenen, kant en klaar.

15 14 Blaf draait ijv'rig 't spinnewiel van de goede brave ziel. BLAF ontbrak een hemdje alleen, En terstond ging Grootje heen Naar den wijdberoemden winkel 't Fraaije magazijn van SINKEL; Kocht een hemdje, fraai geplooid, En met lubben opgetooid, - Keerde weêr, toen BLAF zeer rad, Wakker aan het spinnen zat.

16 15 Blaf, die zeer hoovaardig was, kijkt hier in het spiegelglas. Toen BLAF trotsch voor den spiegel trad, En zag, dat hij geen kousen had, Toen maakte hij een schriklijk leven; - Zoodat, om hem zijn zin te geven, Ons Grootje GOEDSLOOF hem een paar, Zeer fijn gebreid van kemelshaar, Ook nog bij al het and're gaf: En daarmeê liep de grap nu af.

17 16 Blaf, gekleed gelijk een zot, drijft met Grootje nu den spot. BLAF buigt zich deftig op en neêr Voor Grootje GOEDSLOOF, als een heer, En maakt de grootste komplimenten - Maar denkt daarbij: och! kool met krenten! 't Gaat hier zoo als men dikwijls ziet, Piet fopt er Jan, en Jan fopt Piet, Maar Grootje nam 't in ernst toch aan, En bleef heel deftig voor hem staan.

18 17 Ach! Pierlala ligt in de kist met beî zijn billen bloot, en Grootje Goedsloof treurt en klaagt, want Admiraal is dood! o Jerum! o Jerum! riep Grootje wanhopend: Daar ligt hij nu happa, die gister was loopend - Zoo dood als een piertje, die gist'ren nog sprong, Die gist'ren, o jerum! nog speelde en nog zong! Vaarwel dan, mijn BLAFJE! vaarwel dan, mijn ventje! 'k Vereer uw persoontje dit fraai, monumentje: 'k Bestrooi het met bloemen vol geur en vol kracht: Vaarwel dan, mijn beste! vaarwel! goeden nacht!

bron Moeder Hubbard en haar hond. P.M. van der Made, Amsterdam 1860

bron Moeder Hubbard en haar hond. P.M. van der Made, Amsterdam 1860 bron. P.M. van der Made, Amsterdam 1860 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/_moe003moed01_01/colofon.php 2010 dbnl 1 2 [.] Vrouw Hubbard had een hond, De schoonste, die men vond, Hij sprong

Nadere informatie

We spelen in het huis van mijn mama deze keer,

We spelen in het huis van mijn mama deze keer, Jip en Janneke. Ik ben Jip. Ik ben Janneke en we wonen naast elkaar. Hij heet Jip, zij heet Janneke. en we spelen soms bij hem en soms bij haar. We spelen in het huis van mijn mama deze keer, we kunnen

Nadere informatie

Fidel en zijn kameraadjes

Fidel en zijn kameraadjes Fidel en zijn kameraadjes Reinoudina de Goeje bron. G. Theod. Bom, Amsterdam 1870-1880 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/goej001fide01_01/colofon.php 2011 dbnl 1 Fidel en zijn kameraadjes.

Nadere informatie

Het boek met verrassingen

Het boek met verrassingen Het boek met verrassingen Thérèse Hoven bron. L.J. Veen, Amsterdam 1897 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/hove006boek01_01/colofon.php 2010 dbnl 3 Hoe piet verdween. Piet, Henk en kleine

Nadere informatie

Fabelen en gedichtjes

Fabelen en gedichtjes Fabelen en gedichtjes J.J.A. Goeverneur bron. Hugo Suringar, Leeuwarden 1873 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/goev001fabe01_01/colofon.htm 2005 dbnl 1 De Raaf 2 De Raaf. Zie daar dien

Nadere informatie

Piet de Smeerpoets, zijn berouw en bekeering

Piet de Smeerpoets, zijn berouw en bekeering Piet de Smeerpoets, zijn berouw en bekeering Heinrich Hoffmann bron. H.A.M. Roelants, Schiedam ca. 1875 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/hoff049piet01_01/colofon.php 2010 dbnl 2 Het kind

Nadere informatie

Geelzucht. Toen pakte een vrouw mijn arm. Ze nam me mee naar de binnenplaats van het huis. Naast de deur van de binnenplaats was een kraan.

Geelzucht. Toen pakte een vrouw mijn arm. Ze nam me mee naar de binnenplaats van het huis. Naast de deur van de binnenplaats was een kraan. Geelzucht Toen ik 15 was, kreeg ik geelzucht. De ziekte begon in de herfst en duurde tot het voorjaar. Ik voelde me eerst steeds ellendiger worden. Maar in januari ging het beter. Mijn moeder zette een

Nadere informatie

Mapje en Papje in het Hazenbosch

Mapje en Papje in het Hazenbosch Mapje en Papje in het Hazenbosch Marie Hildebrandt bron. Van Holkema & Warendorf, Amsterdam 1906 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/hild004mapj01_01/colofon.php 2011 dbnl 2 [Mapje en Papje

Nadere informatie

10. Bijbel, Lucas 15. Vertaling L. ten Kate. Vertaling NBG/BBG, Haarlem/Brussel 1951.

10. Bijbel, Lucas 15. Vertaling L. ten Kate. Vertaling NBG/BBG, Haarlem/Brussel 1951. 10. Bijbel, Lucas 15. Vertaling L. ten Kate. Vertaling NBG/BBG, Haarlem/Brussel 1951. 5. Bijbel, Lucas 15. Vertaling L. ten Kate. Vertaling NBG/BBG, Haarlem/Brussel 1951. Lucas 15 Vertaling L. ten Kate

Nadere informatie

Nieuw AB boek naar een oud rijmpje en op een aardig wijsje

Nieuw AB boek naar een oud rijmpje en op een aardig wijsje Nieuw AB boek naar een oud rijmpje en op een aardig wijsje Jan Schenkman bron. G.Theod. Bom, Amsterdam 1856 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/sche039nieu06_01/colofon.php 2010 dbnl 3 [Nieuw

Nadere informatie

Ons eerste boek. plaatjes en bijschriften voor 't jonge volkje dat lezen leert. W.F. Oostveen

Ons eerste boek. plaatjes en bijschriften voor 't jonge volkje dat lezen leert. W.F. Oostveen Ons eerste boek plaatjes en bijschriften voor 't jonge volkje dat lezen leert W.F. Oostveen bron. A.W. Sijthoff, Leiden 1880-1890 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/oost080onse01_01/colofon.php

Nadere informatie

S.M. Bouman-van Tertholen

S.M. Bouman-van Tertholen Max en Tax S.M. Bouman-van Tertholen bron. C.A.J. van Dishoeck, Bussum 1930 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/boum029maxe01_01/colofon.php 2011 dbnl 2 [Max en Tax] Marietje kreeg twee

Nadere informatie

Piet met de speen. Lize met de speen

Piet met de speen. Lize met de speen Piet met de speen. Lize met de speen Dora Maehler bron. Z.n., z.p. ca. 1906 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/maeh001piet01_01/colofon.php 2010 dbnl 1 Piet met de speen. Ja kind'ren-lief,

Nadere informatie

De haas en de egel. Wilhelm Grimm en Jacob Grimm. bron Wilhelm Grimm en Jacob Grimm, De haas en de egel. Z.n., z.p. 1900-1910.

De haas en de egel. Wilhelm Grimm en Jacob Grimm. bron Wilhelm Grimm en Jacob Grimm, De haas en de egel. Z.n., z.p. 1900-1910. De haas en de egel Wilhelm Grimm en Jacob Grimm bron. Z.n., z.p. 1900-1910 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/grim002haas01_01/colofon.php 2011 dbnl 1 De haas en de egel. Het was een mooie

Nadere informatie

Een nieuw lied, op de wonderlijke lotgevallen van een Haarlemsch weesmeisje in de Oost-Indiën.

Een nieuw lied, op de wonderlijke lotgevallen van een Haarlemsch weesmeisje in de Oost-Indiën. Een nieuw lied, op de wonderlijke lotgevallen van een Haarlemsch weesmeisje in de Oost-Indiën bron. T. C. Hoffers, Rotterdam 1826-1837 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/_nie118nieu01_01/colofon.php

Nadere informatie

Een buik van wol. Tom! Tom! Cato kwam hard aan rennen. En zei: vandaag word mevr. Catharina. 90 jaar en ik wil haar een heel mooi cadeau

Een buik van wol. Tom! Tom! Cato kwam hard aan rennen. En zei: vandaag word mevr. Catharina. 90 jaar en ik wil haar een heel mooi cadeau Een buik van wol. Tom! Tom! Cato kwam hard aan rennen En zei: vandaag word mevr. Catharina 90 jaar en ik wil haar een heel mooi cadeau Geven. Ja maar wat zei Tom. Umm wacht ik Weet het zei Cato een herinnering.

Nadere informatie

Makkers en rakkers. Nel Ooievaar. bron Nel Ooievaar, Makkers en rakkers. 'De Vliegende Hollander', Utrecht ca. 1940. 2010 dbnl

Makkers en rakkers. Nel Ooievaar. bron Nel Ooievaar, Makkers en rakkers. 'De Vliegende Hollander', Utrecht ca. 1940. 2010 dbnl Makkers en rakkers Nel Ooievaar bron. 'De Vliegende Hollander', Utrecht ca. 1940 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/ooie002makk01_01/colofon.php 2010 dbnl 2 [Makkers en rakkers] 3 Een mus

Nadere informatie

Een nieuw lied, op de nieuwe wagen van Lucifer

Een nieuw lied, op de nieuwe wagen van Lucifer bron. T.C. Hoffers, Rotterdam 1826-1837 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/_nie138nieu01_01/colofon.php 2011 dbnl 1 Een nieuw lied, op de nieuwe wagen van Lucifer. Op de wijs van de Wensch.

Nadere informatie

VERSJES: Mourik lou VADERDAG. Lieve papa, kom eens even met uw hoofd heel dicht bij mij. k wil u graag een zoentje geven en u krijgt daar nog wat bij!

VERSJES: Mourik lou VADERDAG. Lieve papa, kom eens even met uw hoofd heel dicht bij mij. k wil u graag een zoentje geven en u krijgt daar nog wat bij! VERSJES: Mourik lou VADERDAG Lieve papa, kom eens even met uw hoofd heel dicht bij mij. k wil u graag een zoentje geven en u krijgt daar nog wat bij! t Is geen zakdoek of sigaren, t is een heel, heel ander

Nadere informatie

Onze oude versjes. C. Spoor. bron C. Spoor, Onze oude versjes. H. Meulenhoff, Amsterdam 1906. 2010 dbnl

Onze oude versjes. C. Spoor. bron C. Spoor, Onze oude versjes. H. Meulenhoff, Amsterdam 1906. 2010 dbnl Onze oude versjes C. Spoor bron. H. Meulenhoff, Amsterdam 1906 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/spoo015onze01_01/colofon.php 2010 dbnl 5 [Onze oude versjes] Daar was ereis een vrouw Die

Nadere informatie

Jan Goedbloed te paard

Jan Goedbloed te paard Jan Goedbloed te paard Reinoudina de Goeje bron. S. Warendorf Jr., Amsterdam ca. 1890 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/goej001jang01_01/colofon.php 2011 dbnl 1 Jan Goedbloed te paard.

Nadere informatie

Er was eens een heel groot bos. Met bomen en bloemen. En heel veel verschillende dieren. Aan de rand van dat bos woonde, in een grot, een draakje. Dat draakje had de mooiste grot van iedereen. Lekker vochtig

Nadere informatie

Teksten van Wereldlichtjesdag 12 december 2015. Gedicht: Kaarsenlicht

Teksten van Wereldlichtjesdag 12 december 2015. Gedicht: Kaarsenlicht Teksten van Wereldlichtjesdag 12 december 2015 Gedicht: Kaarsenlicht Omdat ieder lichtje een verhaal is groter dan alle woorden van missen en dood van liefde levensgroot die we ooit spraken en hoorden

Nadere informatie

De allerliefste oppas

De allerliefste oppas De allerliefste oppas Met de ene oppas ga ik buiten spelen door de andere wordt altijd thee gezet bij de derde zal ik mij echt nooit vervelen en van de vierde mag ik lekker laat naar bed Met de ene oppas

Nadere informatie

DOLLY IS EEN SUPERHELD

DOLLY IS EEN SUPERHELD DOLLY IS EEN SUPERHELD Babette Pinkster 9 jaar DOLLY IS EEN SUPERHELD Er was eens een meisje ze heette Dolly. En was 10 jaar oud. Ze had een groot huis met een nog veel grotere tuin. En een goed hart.

Nadere informatie

De gelaarsde kat. Charles Perrault. Vertaald door: Simon Abramsz. Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/perr041gela01_01/colofon.

De gelaarsde kat. Charles Perrault. Vertaald door: Simon Abramsz. Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/perr041gela01_01/colofon. De gelaarsde kat Charles Perrault Vertaald door: Simon Abramsz. bron (vert. Simon Abramsz.). S.L. van Looy, Amsterdam 1915 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/perr041gela01_01/colofon.php

Nadere informatie

Het paaltje van Oosterlittens Er stond weer een pot met bonen! Elke avond kreeg de schoenmaker van Oosterlittens bonen te eten. Maar de schoenmaker

Het paaltje van Oosterlittens Er stond weer een pot met bonen! Elke avond kreeg de schoenmaker van Oosterlittens bonen te eten. Maar de schoenmaker Het paaltje van Oosterlittens Er stond weer een pot met bonen! Elke avond kreeg de schoenmaker van Oosterlittens bonen te eten. Maar de schoenmaker klaagde nooit. Hij was te arm om vlees te kopen. Elke

Nadere informatie

Verhaal: Jozef en Maria

Verhaal: Jozef en Maria Verhaal: Jozef en Maria Er was eens een vrouw, Maria. Maria was een heel gewone jonge vrouw, net zo gewoon als jij en ik. Toch had God haar uitgekozen om iets heel belangrijks te doen. Iets wat de hele

Nadere informatie

De geschiedenis van de vijf biggetjes

De geschiedenis van de vijf biggetjes De geschiedenis van de vijf biggetjes Een leerzaam en grappig prentenboek voor kinderen, oud en jong J.J.A. Goeverneur bron. C. Kooyker, Leiden 1871 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/goev001gesc01_01/colofon.php

Nadere informatie

0-3 maanden zwanger. Zwanger. Deel 1

0-3 maanden zwanger. Zwanger. Deel 1 Zwanger Ik was voor het eerst zwanger. Ik voelde het meteen. Het kon gewoon niet anders. Het waren nog maar een paar cellen in mijn buik. Toch voelde ik het. Deel 1 0-3 maanden zwanger Veel te vroeg kocht

Nadere informatie

De geschiedenis van Keutje die niet wilde school gaan

De geschiedenis van Keutje die niet wilde school gaan De geschiedenis van Keutje die niet wilde school gaan Fredericus Hendrikus van Leent bron. P. Kluitman, Alkmaar 1887 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/leen016gesc01_01/colofon.php 2010

Nadere informatie

Tik-tak Tik-tak tik-tak. Ik tik de tijd op mijn gemak. Ik haast me niet zoals je ziet. Tik-tak tik-tak, ik denk dat ik een slaapje pak.

Tik-tak Tik-tak tik-tak. Ik tik de tijd op mijn gemak. Ik haast me niet zoals je ziet. Tik-tak tik-tak, ik denk dat ik een slaapje pak. Tik-tak - Lees het gedicht tik-tak voor. Doe dit in het strakke ritme van een langzaam tikkende klok: Tik - tak - tik - tak Ik tik - de tijd - op mijn - gemak. Enzovoort. - Laat de kinderen vrij op het

Nadere informatie

Liedjes Kerstmusical: Volg die ster

Liedjes Kerstmusical: Volg die ster 14-1: Waar ben je geboren Waar ben je geboren, waar kom je vandaan Waar is het begonnen, waar is het ontstaan Waar ken jij de weg zelfs met je ogen dicht Waar ben je geboren, waar zag jij het licht Iedereen

Nadere informatie

Prentenboek. Een ijverige hand vindt werk door 't gansche land. Jan Schenkman

Prentenboek. Een ijverige hand vindt werk door 't gansche land. Jan Schenkman Prentenboek Een ijverige hand vindt werk door 't gansche land Jan Schenkman bron. Een ijverige hand vindt werk door 't gansche land. G. Theod. Bom, Amsterdam ca. 1850 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/sche039pren01_01/colofon.php

Nadere informatie

Broertje's boek. Maren Koster. bron Maren Koster, Broertje's boek. B. van Goor Zonen, Gouda z.j. [1919]

Broertje's boek. Maren Koster. bron Maren Koster, Broertje's boek. B. van Goor Zonen, Gouda z.j. [1919] Broertje's boek Maren Koster bron. B. van Goor Zonen, Gouda z.j. [1919] Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/kost012broe01_01/colofon.htm 2005 dbnl / erven Maren Koster 3 Broertje speelt.

Nadere informatie

Van Alphen's ABC Boekje

Van Alphen's ABC Boekje Van Alphen's ABC Boekje Hieronymus van Alphen bron. J.G. van Terveen & Zoon, Utrecht 1872 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/alph002vana01_01/colofon.php 2011 dbnl 1 [Van Alphen's ABC boekje]

Nadere informatie

De tijd die ik nooit meer

De tijd die ik nooit meer De tijd die ik nooit meer vergeet Jan Smit uit eigen pen deel 3 De Stiep Educatief De tijd die ik nooit meer vergeet De schrijver die blij is dat hij iets kan lezen en schrijven, vertelt over zijn jeugd.

Nadere informatie

H E T R I J M T TED VAN LIESHOUT V E E L V E R S J E S & L I E D J E S 1 9 8 4 2 0 1 4 LEOPOLD / AMSTERDAM

H E T R I J M T TED VAN LIESHOUT V E E L V E R S J E S & L I E D J E S 1 9 8 4 2 0 1 4 LEOPOLD / AMSTERDAM H E T R I J M T TED VAN LIESHOUT V E E L V E R S J E S & L I E D J E S 1 9 8 4 2 0 1 4 V E R B E E L D D O O R T E D V A N L I E S H O U T LEOPOLD / AMSTERDAM KAATJE KOE 1 Ik ben het zat! Wat doe ik hier!

Nadere informatie

Een van de agenten komt naar hem toe. Nou, het is me het dagje wel, zegt hij. Nu zijn er toch rellen in de stad.

Een van de agenten komt naar hem toe. Nou, het is me het dagje wel, zegt hij. Nu zijn er toch rellen in de stad. Een dode De voetbalwedstrijd is afgelopen. Het stadion is bijna leeg. Het is koud, de zon schijnt bleek. Munck staat op de tribune van vak H en staart naar de dode man op de bank. Wat vreselijk, denkt

Nadere informatie

R O S A D E D I E F. Arco Struik. Rosa de dief Arco Struik 1 www.gratiskinderboek.nl

R O S A D E D I E F. Arco Struik. Rosa de dief Arco Struik 1 www.gratiskinderboek.nl R O S A D E D I E F Arco Struik Rosa de dief Arco Struik 1 www.gratiskinderboek.nl In de winkel 3 Bart 5 Een lieve dief 7 De telefoon 9 Bij de dokter 11 De blinde vrouw 13 Een baantje 15 Bijna betrapt

Nadere informatie

Lucie en hare moeder

Lucie en hare moeder Lucie en hare moeder Reinoudina de Goeje bron. Jacs. G. Robbers, Rotterdam 1870 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/goej001luci01_01/colofon.php 2011 dbnl 1 Lucie en hare moeder, door Agatha.

Nadere informatie

Dierenvrienden? door Nellie de Kok. Samenvatting

Dierenvrienden? door Nellie de Kok. Samenvatting Dierenvrienden? door Nellie de Kok Samenvatting De hond is de baas in het huis, totdat er een kat bijkomt. Ze proberen allebei om bij de bazin in een goed blaadje te komen. De kat krijgt het voor elkaar

Nadere informatie

Water Egypte. In elk land hebben mensen hun eigen gewoontes. Dat merk je als je veel reist. Ik zal een voorbeeld geven.

Water Egypte. In elk land hebben mensen hun eigen gewoontes. Dat merk je als je veel reist. Ik zal een voorbeeld geven. Water Egypte In elk land hebben mensen hun eigen gewoontes. Dat merk je als je veel reist. Ik zal een voorbeeld geven. Ik ga naar een restaurant in Nederland. Daar bestel ik een glas water. De ober vraagt

Nadere informatie

Moeder worden, moeder zijn

Moeder worden, moeder zijn Moeder worden, moeder zijn Uitgeverij Eenvoudig Communiceren Postbus 10208 1001 EE Amsterdam Telefoon: (020) 520 60 70 Fax: (020) 520 60 61 E-mail: info@eenvoudigcommuniceren.nl Website: www.eenvoudigcommuniceren.nl

Nadere informatie

Het tweede avontuur van Broer Vos en Broer Konijn

Het tweede avontuur van Broer Vos en Broer Konijn Het tweede avontuur van Broer Vos en Broer Konijn Oom Remus bron. Z.n., z.p. ca. 1950 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/remu001twee01_01/colofon.php 2010 dbnl / erven J.C. Harries 2 [Het

Nadere informatie

JAN STEVENS. Voorjaarsdroom. De Wielewaal" Dordrecht 1945

JAN STEVENS. Voorjaarsdroom. De Wielewaal Dordrecht 1945 JAN STEVENS Voorjaarsdroom De Wielewaal" Dordrecht 1945 r JAN STEVENS 4 Voorjaarsdroom De Wielewaal" Dordrecht 1945 voor Minke « Die lentemorgen, vroeg - ben ik door de boomgaard gegaan en het was of

Nadere informatie

Gelukkig Hansje. Jacob Grimm en Wilhelm Grimm. bron Jacob Grimm en Wilhelm Grimm, Gelukkig Hansje. D. Noothoven van Goor, Leiden 1850-1860.

Gelukkig Hansje. Jacob Grimm en Wilhelm Grimm. bron Jacob Grimm en Wilhelm Grimm, Gelukkig Hansje. D. Noothoven van Goor, Leiden 1850-1860. Gelukkig Hansje Jacob Grimm en Wilhelm Grimm bron. D. Noothoven van Goor, Leiden 1850-1860 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/grim001gelu01_01/colofon.php 2011 dbnl 1 Gelukkig Hansje. Wilt

Nadere informatie

Germa de Vos. Kletsboek. Een vrolijk voorleesboek

Germa de Vos. Kletsboek. Een vrolijk voorleesboek Germa de Vos Kletsboek Een vrolijk voorleesboek 1 Het huis van de tien kinderen 1., daar kun je haast niet lopen. Overal zitten kleintjes hun vetertjes te knopen. 2., daar is het altijd feest, omdat er

Nadere informatie

Appeltje en Eitje Een postpakket uit Spanje

Appeltje en Eitje Een postpakket uit Spanje Appeltje en Eitje Een postpakket uit Spanje Voor kinderen van 3 tot 8 jaar Geschreven door Elisabeth Roodenburg Er zijn nog meer verhalen van Elisabeth Roodenburg Copyright: Elisabeth Roodenburg Vermaat

Nadere informatie

Vertel de kinderen, of praat met hen over het verschil tussen film, tv kijken of naar het theater gaan.

Vertel de kinderen, of praat met hen over het verschil tussen film, tv kijken of naar het theater gaan. LESBRIEF Binnenkort gaan jullie met jullie groep naar de voorstelling Biggels en Tuiten Hieronder een aantal tips over hoe je de groep goed kan voorbereiden op de voorstelling. VOOR DE VOORSTELLING Vertel

Nadere informatie

Roodkapje. Charles Perrault. bron Charles Perrault, Roodkapje. K.H. Schadd, Amsterdam dbnl

Roodkapje. Charles Perrault. bron Charles Perrault, Roodkapje. K.H. Schadd, Amsterdam dbnl Roodkapje Charles Perrault bron. K.H. Schadd, Amsterdam 1868 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/perr041rood02_01/colofon.php 2010 dbnl t.o. 1 Roodkapje. 1 Er leefde eens op een dorp een

Nadere informatie

De avonturen van Flits, de herder en Bull, de dog

De avonturen van Flits, de herder en Bull, de dog De avonturen van Flits, de herder en Bull, de dog Marius J.G. Thomassen bron. De Schouw, 's-gravenhage 1943 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/thom040avon01_01/colofon.php 2010 dbnl / erven

Nadere informatie

Nieuw AB boek, naar een oud rijmpje, en op een aardig wijsje

Nieuw AB boek, naar een oud rijmpje, en op een aardig wijsje Nieuw AB boek, naar een oud rijmpje, en op een aardig wijsje Jan Schenkman bron. I. de Haan, Haarlem 1856 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/sche039nieu03_01/colofon.php 2010 dbnl t.o.

Nadere informatie

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 5 Bidden Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 5 blz. 1 Joris is vader aan het helpen in de tuin. Ze zijn

Nadere informatie

De twee zaken waarover je in dit boek kunt lezen, zijn de meest vreemde zaken die Sherlock Holmes ooit heeft opgelost.

De twee zaken waarover je in dit boek kunt lezen, zijn de meest vreemde zaken die Sherlock Holmes ooit heeft opgelost. Sherlock Holmes was een beroemde Engelse privédetective. Hij heeft niet echt bestaan. Maar de schrijver Arthur Conan Doyle kon zo goed schrijven, dat veel mensen dachten dat hij wél echt bestond. Sherlock

Nadere informatie

Deel 3: Een stoel voor Smoetie 1. WOONT HIER IEMAND

Deel 3: Een stoel voor Smoetie 1. WOONT HIER IEMAND Deel 3: Een stoel voor Smoetie 1. WOONT HIER IEMAND! Wat is een glazen huisje?! Waarom is Smoetie zo mager geworden?! Welke dieren zitten in de ren?! Waarom kijkt Smoetie zo dikwijls naar het huis?! Wat

Nadere informatie

Het laatste aardige prentenboek

Het laatste aardige prentenboek Het laatste aardige prentenboek W.P. Razoux bron. H.A.M. Roelants, Schiedam 1863. Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/razo001laat01_01/colofon.htm 2004 dbnl 3 Hannes Haas. Hannes, met zijn

Nadere informatie

De eekhoorn kon niet slapen. Hij liep van zijn deur om zijn tafel heen naar zijn kast, bleef daar even staan, aarzelde of hij de kast zou opendoen,

De eekhoorn kon niet slapen. Hij liep van zijn deur om zijn tafel heen naar zijn kast, bleef daar even staan, aarzelde of hij de kast zou opendoen, De eekhoorn kon niet slapen. Hij liep van zijn deur om zijn tafel heen naar zijn kast, bleef daar even staan, aarzelde of hij de kast zou opendoen, deed hem niet open, liep langs de andere kant van de

Nadere informatie

Spreekbeurt Dag. Oglaya Doua

Spreekbeurt Dag. Oglaya Doua Spreekbeurt Dag Oglaya Doua Ik werd wakker voordat m n wekker afging. Het was de dag van mijn spreekbeurt. Met m n ogen wijd open lag ik in bed, mezelf afvragend waarom ik in hemelsnaam bananen als onderwerp

Nadere informatie

Het feest van Koning Beer

Het feest van Koning Beer Het feest van Koning Beer Louis Moe bron. G.B. van Goor Zonen Den Haag 1930 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/moe_001fees01_01/colofon.php 2010 dbnl 2 [Het feest van koning Beer] De winter

Nadere informatie

De kleine wildebras. Th. Storm. Magda Stomps. Zie voor verantwoording:

De kleine wildebras. Th. Storm. Magda Stomps. Zie voor verantwoording: De kleine wildebras Th. Storm Magda Stomps bron (vert. Magda Stomps). De Pelgrim, Eindhoven 1943 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/stor047klei01_01/colofon.php 2010 dbnl / erven Else Wenz-Viëtor

Nadere informatie

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school.

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school. Voorwoord Susan schrijft elke dag in haar dagboek. Dat dagboek is geen echt boek. En ook geen schrift. Susans dagboek zit in haar tablet, een tablet van school. In een map die Moeilijke Vragen heet. Susan

Nadere informatie

Sint Maarten spel Klas 1

Sint Maarten spel Klas 1 Sint Maarten spel Klas 1 Muziek instrumentaal Vier vrouwen staan bij de poort te wachten Vrouw 1 Vrouw 2 op om Vrouw 1 Het begint al donker te worden, ik begrijp niet waar ze blijven. Straks wordt de poort

Nadere informatie

Het vrolijke prentenboek voor kinderen

Het vrolijke prentenboek voor kinderen bron. G. Theod. Blom, Amsterdam 1850-1860 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/_vro010vrol01_01/colofon.php 2011 dbnl 3 Voorwoord. Wilt ge, liefjes! vrolijk wezen En wat leeren bovendien?

Nadere informatie

Sinterklaas gedichten, gemaakt door groep 5a

Sinterklaas gedichten, gemaakt door groep 5a Sinterklaas gedichten, gemaakt door groep 5a Sinterklaas is er weer! Jawel mevrouw, jawel meneer. De kinderen zijn al snel gaan dichten, en moesten dus veel werk verrichten. Het dichten ging niet altijd

Nadere informatie

Annemarie Bon. Er was eens. Zeven sprookjes om zelf te lezen. Met tekeningen van Sandra Klaassen

Annemarie Bon. Er was eens. Zeven sprookjes om zelf te lezen. Met tekeningen van Sandra Klaassen er was eens Annemarie Bon Er was eens Zeven sprookjes om zelf te lezen Met tekeningen van Sandra Klaassen Sprookjes Annemarie Bon, 2015 Moon, Amsterdam 2015 Illustraties Sandra Klaassen, 2015 Vormgeving

Nadere informatie

Roodkapje. Jacob Grimm en Wilhelm Grimm. bron Jacob Grimm en Wilhelm Grimm, Roodkapje. Van Holkema & Warendorf, Amsterdam 1905.

Roodkapje. Jacob Grimm en Wilhelm Grimm. bron Jacob Grimm en Wilhelm Grimm, Roodkapje. Van Holkema & Warendorf, Amsterdam 1905. Roodkapje Jacob Grimm en Wilhelm Grimm bron. Van Holkema & Warendorf, Amsterdam 1905 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/grim001rood01_01/colofon.php 2011 dbnl 2 3 [Roodkapje] Er was eens

Nadere informatie

Voordat je de toets maakt

Voordat je de toets maakt informatieve en andere teksten 1, Voordat je de toets maakt Je gaat een toets maken. Deze toets bestaat uit twee delen. Dit is. Je krijgt drie teksten en 10 opdrachten. Geef altijd een antwoord! Succes!

Nadere informatie

Bijlage 1: Luchtpost voor de kerstman van Brigitte Weninger. Luchtpost voor de kerstman 1

Bijlage 1: Luchtpost voor de kerstman van Brigitte Weninger. Luchtpost voor de kerstman 1 Bijlage 1: Luchtpost voor de kerstman van Brigitte Weninger Luchtpost voor de kerstman 1 Martijn en zijn moeder woonden in een dorpje hoog in de bergen. Ze waren arm. Martijn had geen vader. Martijns moeder

Nadere informatie

Het olifantenboekje. het eigenwijze Fantje. C.A. Leembruggen. Zie voor verantwoording:

Het olifantenboekje. het eigenwijze Fantje. C.A. Leembruggen. Zie voor verantwoording: Het olifantenboekje het eigenwijze Fantje C.A. Leembruggen bron. W. van Hoeve, Deventer 1943 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/leem026olif01_01/colofon.php 2010 dbnl 1 2 [Het olifantenboekje.

Nadere informatie

Sint Nicolaas op school. Wel meester, hoe gaat het met Mina en Ko? Ja waarde Sint Niklaas, dat is maar zozo

Sint Nicolaas op school. Wel meester, hoe gaat het met Mina en Ko? Ja waarde Sint Niklaas, dat is maar zozo Sint Nicolaas op school Wel meester, hoe gaat het met Mina en Ko? Ja waarde Sint Niklaas, dat is maar zozo Verdienen ze een prijsje of zijn ze t niet waard? Zij zijn als de anderen, wel roerig van aard.

Nadere informatie

De spreeuw en de musch

De spreeuw en de musch De spreeuw en de musch Een boek voor een kind dat al leest W. Haanstra bron. Mej. L. Hardenberg, Leiden 1890-1900 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/haan040spre01_01/colofon.php 2011 dbnl

Nadere informatie

DE DAG WAAROP JEZUS OP BEZOEK KWAM ( naar het beroemde verhaal van de Russische schrijver LEV TOLSTOY )

DE DAG WAAROP JEZUS OP BEZOEK KWAM ( naar het beroemde verhaal van de Russische schrijver LEV TOLSTOY ) DE DAG WAAROP JEZUS OP BEZOEK KWAM ( naar het beroemde verhaal van de Russische schrijver LEV TOLSTOY ) Personen Verteller Martin, een schoenmaker Stepanitsj, een oude man Vrouw met baby en haar twee andere

Nadere informatie

Schrijver: KAT Coverontwerp: MTH ISBN: 9 789402 123678 <Katelyne>

Schrijver: KAT Coverontwerp: MTH ISBN: 9 789402 123678 <Katelyne> Schrijver: KAT Coverontwerp: MTH ISBN: 9 789402 123678 Inleiding Timo is een ander mens geworden door zijn grote vriend Tommy. Toch was het niet altijd zo geweest, Timo had Tommy gekregen voor

Nadere informatie

Refrein: Als het regent in jouw hart en je kunt alleen maar huilen, kom dan bij me, hou me vast, in mijn armen mag je schuilen.

Refrein: Als het regent in jouw hart en je kunt alleen maar huilen, kom dan bij me, hou me vast, in mijn armen mag je schuilen. Ellen en Patrick Nooit meer je stem, nooit meer je lach, Alles gaat terug, naar die éne dag. De pijn vanbinnen, het doet zo n zeer, Ze zeggen dat het mindert, maar wanneer... Intredelied: M n oma is gestorven

Nadere informatie

Hij overwoog even de psychiater te bellen. Maar het nummer van deze zielenknijper wilde hem niet te binnen schieten. Rapunzel vervolgde: de stenen

Hij overwoog even de psychiater te bellen. Maar het nummer van deze zielenknijper wilde hem niet te binnen schieten. Rapunzel vervolgde: de stenen 1 Er was eens, niet zo lang geleden, een schone fee die een Chinese droom had. Zij heette Rapunzel en zag stenen voor haar. Heel veel k-eitjes. Mooi lagen die opgestapeld en riepen in koor KOM gauw met

Nadere informatie

twee JOHANNA BOTTEMA vosjes UITGEVERIJ DE DRIEHOEK GRAVELAND

twee JOHANNA BOTTEMA vosjes UITGEVERIJ DE DRIEHOEK GRAVELAND twee JOHANNA BOTTEMA vosjes UITGEVERIJ DE DRIEHOEK GRAVELAND JOHANNA BOTTEMA twee vosjies \... '. TEKST VAN A. METHOSRT =- KUIPER U I T G E R U DE DRIEHOER GRAVELAND In een vossenholletje in het bos waren

Nadere informatie

Wij zijn twee vrienden... jij en ik

Wij zijn twee vrienden... jij en ik Wij zijn twee vrienden... jij en ik Twee dikke vrienden... jij en ik voor Nona voor altijd negen... voor altijd in mijn hart Kika Konijn Kika Konijn was een goede vriendin van alle dieren in het bos. Ze

Nadere informatie

Moeders bloemen. Agatha Snellen. bron Agatha Snellen, Moeders bloemen. Gebr. Kluitman, Alkmaar 1926. 2010 dbnl / erven Agatha Snellen

Moeders bloemen. Agatha Snellen. bron Agatha Snellen, Moeders bloemen. Gebr. Kluitman, Alkmaar 1926. 2010 dbnl / erven Agatha Snellen Moeders bloemen Agatha Snellen bron. Gebr. Kluitman, Alkmaar 1926 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/snel011moed02_01/colofon.htm 2010 dbnl / erven Agatha Snellen 1 2 Moeders bloemen. Het

Nadere informatie

De ontelbaren is geschreven door Jos Verlooy en Nicole van Bael. Samen noemen ze zich Elvis Peeters.

De ontelbaren is geschreven door Jos Verlooy en Nicole van Bael. Samen noemen ze zich Elvis Peeters. Over dit boek De ontelbaren is geschreven door Jos Verlooy en Nicole van Bael. Samen noemen ze zich Elvis Peeters. Dit boek bestaat uit twee delen. Het eerste deel gaat over een man die vlucht naar Europa.

Nadere informatie

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

Faux Pas Test (Volwassenen versie)

Faux Pas Test (Volwassenen versie) Faux Pas Test (Volwassenen versie) V. Stone & S. Baron-Cohen Vertaald door: A.A. Spek & I.A. van Berckelaer-Onnes Versie diagnosticus 1. Onderweg naar huis stopte Jan bij het benzinestation om te tanken.

Nadere informatie

Spekkoek. Op de terugweg praat zijn oma de hele tijd. Ze is blij omdat Igor maandag mag komen werken.

Spekkoek. Op de terugweg praat zijn oma de hele tijd. Ze is blij omdat Igor maandag mag komen werken. Spekkoek Oma heeft de post gehaald. Er is een brief van de Sociale Werkplaats. Snel scheurt ze hem open. Haar ogen gaan over de regels. Ze kan het niet geloven, maar het staat er echt. Igor mag naar de

Nadere informatie

De wonderlijke avonturen van Jaap Kalebas

De wonderlijke avonturen van Jaap Kalebas De wonderlijke avonturen van Jaap Kalebas André Cornelis Vlaanderen bron. Rijwielfabriek Gazelle, Dieren 1927 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/vlaa001wond01_01/colofon.php 2010 dbnl /

Nadere informatie

Ik heb geen zin om op te staan

Ik heb geen zin om op te staan Liedteksten De avonturen van mijnheer Kommer en mijnheer Kwel Voorbereiding in de klas: meezingen refrein Het Dorp Het is weer tijd om op te staan Maar ik heb geen zin Hij heeft geen zin Om naar m n school

Nadere informatie

Bennie's prentenboek

Bennie's prentenboek Bennie's prentenboek B. Midderigh-Bokhorst en S. Maathuis-Ilcken bron B. Midderigh-Bokhorst, Bennie's prentenboek. G.B van Goor Zonen, Gouda ca. 1920 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/midd035benn01_01/colofon.php

Nadere informatie

Welk persoon uit het geslacht van Elimelech komt in beeld?

Welk persoon uit het geslacht van Elimelech komt in beeld? Ruth op de akker van Boaz. Welk persoon uit het geslacht van Elimelech komt in beeld? Ruth 2:1 1 Nu had Naomi een bloedverwant van de kant van haar man, een zeer vermogend man, uit het geslacht van Elimelech,

Nadere informatie

Meneer (ome Jan) Mevrouw Lieselot Jeffrey Kind 1 t/m 4. Wat krijgen we nou, Sinterklaas? Tekst en muziek: Marjon Dobbe

Meneer (ome Jan) Mevrouw Lieselot Jeffrey Kind 1 t/m 4. Wat krijgen we nou, Sinterklaas? Tekst en muziek: Marjon Dobbe Wat krijgen we nou, Sinterklaas? Tekst en muziek: Marjon Dobbe We zijn in de kamer van Sinterklaas in Nederland. Sint zit er wat sip bij. Het boek van Sint is verdwenen! Wie moet nou welk cadeautje? Sint

Nadere informatie

Het buitenleven. bron exemplaar Koninklijke Bibliotheek Den Haag, signatuur: 1087 F 23 Het buitenleven. I. de Haan, Haarlem

Het buitenleven. bron exemplaar Koninklijke Bibliotheek Den Haag, signatuur: 1087 F 23 Het buitenleven. I. de Haan, Haarlem bron exemplaar Koninklijke Bibliotheek Den Haag, signatuur: 1087 F 23. I. de Haan, Haarlem 1880-1890 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/_bui002buit01_01/colofon.htm 2010 dbnl 1 [] Kijk

Nadere informatie

Er vaart een boot op het grote meer

Er vaart een boot op het grote meer Er vaart een boot op het grote meer Er vaart een boot op het grote meer, met discipelen en de Heer. Maar bij storm en lelijk weer, roepen de vrienden: Help ons Heer! De Here zegt dan: Zwijg,wees stil.

Nadere informatie

GAAT ER OP UIT. Balder

GAAT ER OP UIT. Balder Balder GAAT ER OP UIT H et was die ene nacht van het jaar dat de tijd stil lijkt te staan voor het merendeel van de mensen, maar voor EEN persoon ging die nog altijd veel te snel. Er was nooit genoeg tijd

Nadere informatie

Inhoud. Een nacht 7. Voetstappen 27. Strijder in de schaduw 51

Inhoud. Een nacht 7. Voetstappen 27. Strijder in de schaduw 51 Inhoud Een nacht 7 Voetstappen 27 Strijder in de schaduw 51 5 Een nacht 6 Een plek om te slapen Ik ben gevlucht uit mijn land. Daardoor heb ik geen thuis meer. De wind neemt me mee. Soms hierheen, soms

Nadere informatie

Lees wat Bennie Burgers dee en doe er uw voordeel mee

Lees wat Bennie Burgers dee en doe er uw voordeel mee Lees wat Bennie Burgers dee en doe er uw voordeel mee J.P.J.H. Clinge Doorenbos Harry van Piggelen bron. Burgers Deventer, Deventer 1930-1940 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/clin001lees01_01/colofon.php

Nadere informatie

SELECTIE VAN TEKSTEN, INCLUSIEF DE OORSPRONKELIJKE TEKST

SELECTIE VAN TEKSTEN, INCLUSIEF DE OORSPRONKELIJKE TEKST SELECTIE VAN TEKSTEN, INCLUSIEF DE OORSPRONKELIJKE TEKST NU: OUD: Sinterklaasje, kom maar binnen Sinterklaasje, kom maar binnen met je Piet, want we zingen allemaal blij een lied. Misschien heeft u wel

Nadere informatie

Bron: De sprookjes van Grimm; volledige uitgave, vertaald door M.M. de Vries-Vogel. Unieboek BV - Van Holkema & Warendorf, Weesp, 1984.

Bron: De sprookjes van Grimm; volledige uitgave, vertaald door M.M. de Vries-Vogel. Unieboek BV - Van Holkema & Warendorf, Weesp, 1984. Bontepels Er was eens een koning en die had een vrouw met gouden haar. Ze was zo mooi, dat haar gelijke nergens te vinden was. Toen werd zij ziek en daar ze voelde, dat ze weldra sterven ging, riep ze

Nadere informatie

Nieuw Oranje volks-lied

Nieuw Oranje volks-lied bron. Z.p., 1815 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/_nie072nieu01_01/colofon.php 2011 dbnl 1 Nieuw Oranje volks - lied. Wys: Wilhelmus al van Nassauwen. 1. Wilhelmus al van Nassauwen, Dat

Nadere informatie

Ik Eet Het Beter. Een lekkere en gezonde lunch! Ik Eet Het Beter

Ik Eet Het Beter. Een lekkere en gezonde lunch! Ik Eet Het Beter Een lekkere en gezonde lunch! Ik eet het beter Hallo, allemaal ik ben Gaby en zit in groep8. En ik ga jullie iets vertellen over wat we twee weken geleden hebben gedaan. Het was 20 maart toen we van de

Nadere informatie