Vlooien. Algemeen. Symptomen.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Vlooien. Algemeen. Symptomen. www.pfizerah.nl"

Transcriptie

1 Vlooien Algemeen Besmetting van huisdieren en hun omgeving door vlooien is een veel voorkomend probleem waarvoor de oplossing niet altijd even eenvoudig is. Er zijn in de wereld ruim 2200 soorten vlooien bekend, die als bloedzuigende parasieten leven op zoogdieren en vogels. De zgn. kattenvlo (Ctenocephalides felis) is bij kattenvlo honden en katten veruit de belangrijkste vlooiensoort. Ook mensen en andere zoogdiersoorten kunnen als gastheer fungeren voor deze vlo. Symptomen In het algemeen kunnen drie groepen van symptomen worden onderscheiden: Dit gedrag veroorzaakt jeuk, en afhankelijk van o.a. de besmettingsdruk ontstaan bij de gastheer lichte tot matige veranderingen aan de huid. Schilfering, roodheid, korstjes en kaalheid zijn daarbij de meest voorkomende verschijnselen. Bijkomende, secundaire infecties van de huid met bacteriën, schimmels of gisten kunnen het beeld verergeren. Daarnaast kunnen vooral jonge dieren t.g.v. uitgebreide vlooienbesmettingen bloedarmoede oplopen die in extreme gevallen tot de dood kan leiden. Vlooienallergie: FAD (Flea Allergy Dermatitis) is een hardnekkige aandoening waarbij het afweersysteem overgevoelig reageert op stofjes, afkomstig uit het speeksel van de vlo. Bij honden leidt FAD tot een uitgebreide dermatitis (huidontsteking), vaak gecompliceerd door bijkomende infecties die in de hand gewerkt worden dermatitis Directe symptomen: vlooien zijn bloedzuigende parasieten, en moeten bijten om een bloedmaal te kunnen nemen.

2 kaalheid door het feit dat honden zichzelf intensief gaan krabben en bijten. Bij katten is het beeld vaak wat vager, en zien we vooral overdreven wasgedrag en een zich geleidelijk ontwikkelende kaalheid. Dieren met FAD blijven levenslang overgevoelig voor vlooienbeten, de mate waarin hangt echter wel samen met het aantal vlooienbeten waaraan ze worden blootgesteld. Naarmate het langer geleden is dat ze door vlooien zijn gebeten gaat de prikkeldrempel omhoog. Overdracht van ziektes: vlooien hebben naast bovengenoemde gevolgen ook een zgn. vectorfunctie. Zij kunnen allerlei besmettelijke aandoeningen overbrengen van gastheer op gastheer. Meest bekende voorbeeld lintworm is de lintworm Dipylidium caninum, die zich in de vlo ontwikkelt en als larve het maagdarmkanaal binnenkomt wanneer een besmette vlo door hond of kat wordt opgelikt. Ook de sporen van huidschimmels ( ringworm ) worden regelmatig via vlooien op hun gastheer overgebracht. Daarnaast zijn diverse virussen en bacteriën via vlooien overdraagbaar, met soms ook gevolgen voor de mens. Voorbeeld hiervan is de rol die de kattenvlo speelt bij de overdracht van de bacterie Bartonella henselae, de veroorzaker van kattenkrabziekte. Zo n 2000 mensen per jaar worden in ons land ziek na te zijn gekrabd door een met Bartonella henselae besmette kat. Katten worden drager van deze bacterie omdat zij vaak al in het nest via vlooien worden besmet.

3 EITJES KOMEN UIT NA 2-12 DAGEN LARVALE PERIODE MET TWEE VERVELLINGEN DUURT 5-11 DAGEN EITJES VALLEN IN DE LEEFOMGEVING LARVEN LEVEN OOK IN DE OMGEVING Levenscyclus De vlo is een zgn. tijdelijke parasiet: slechts een gedeelte van de levenscyclus speelt zich af op de gastheer (volwassen vlooien), de rest van de ontwikkeling vindt plaats in de omgeving (eitjes, larven en poppen). De levenscyclus van de kattenvlo duurt minimaal 2 weken, maar kan in voor de vlo minder gunstige omstandigheden worden opgerekt tot vele maanden. Volwassen vlooien hebben een levensduur van maximaal 3 maanden, en verlaten gedurende die periode hun gastheer niet. VLOOIENEITJES EN VLOOIENPOEP IN TAPIJT onmisbare en noodzakelijke voedingsbron voor de vlooienlarven die zich in de omgeving bevinden. Na de eerste bloedmaaltijd vindt paring plaats, en vanaf zo n 24 uur na besmetting kunnen de vrouwelijke vlooien beginnen met de eiproductie. Ze produceren gemiddeld ca. 27 eitjes per dag, met een maximum van 50, en kunnen dat tot 3 maanden volhouden. De eitjes vallen van de gastheer af en komen, net als de feces, in de omgeving terecht. Na 2 tot 12 dagen komen de eitjes uit, en begint het larvenstadium. De larven vervellen 2 keer en na maximaal een dag of 12 spint de larve zich in en wordt een cocon. De met organisch materiaal beklede cocon heet pop, en de vlo is in die vorm uitstekend bestand tegen omgevingsinvloeden. In de pop ontwikkelt zich een nieuwe jongvolwassen vlo, die als de omstandigheden ongunstig zijn (temperatuur, beschikbaarheid gastheren etc.) vele maanden kan wachten alvorens te voorschijn te komen. HET TOPJE VAN DE IJSBERG Zodra een jongvolwassen, uit de pop gekomen vlo op de gastheer gesprongen is begint het bloedzuigen: reeds binnen enkele minuten heeft de vlo gebeten, en is de jeukprikkel uitgedeeld. Bij vrouwelijke vlooien duurt een bloedmaaltijd tot maximaal 3 uur, bij mannelijke vlooien is dat veel korter. Een kleine 10 minuten na aanvang van het bloedmaal wordt de eerste feces geproduceerd. Deze zeer bloedrijke uitwerpselen vallen van de gastheer af en vormen een DUS 95% BEVINDT ZICH IN DE OMGEVING!

4 Behandeling Voor een succesvolle aanpak van vlooienproblemen in een huishouden (dus eliminatie van de infectie) moet goed rekening worden gehouden met de levenscyclus van de kattenvlo. Het is onvoldoende om de behandeling alleen te richten op de volwassen vlooien: die vormen slechts 5% van het totale probleem. De overige 95% van het probleem bestaat uit de eitjes, larven en poppen die te vinden zijn in de omgeving, en niet op de hond of de kat. Gebruik van een product dat alleen werkt tegen volwassen vlooien zal zeker de hoeveelheid op het dier zichtbare vlooien reduceren. Maar er wordt dan niets gedaan aan de nieuwe generaties vlooien (eitjes, larven en poppen) die in de omgeving al klaarliggen. Daarnaast werkt geen van de beschikbare middelen zo snel dat productie van nieuwe eitjes geheel kan worden voorkomen. Het is voor volledige eliminatie van de vlooienbevolking dus essentieel om een gecombineerde strategie te kiezen, gericht op meerdere levensstadia van de vlo. Ook uit oogpunt van mogelijke resistentieontwikkeling is het verstandig zich op meerdere levensstadia te richten. DUS NIET ALLEEN HET TOPJE VAN DE IJSBERG Vroeger was daar altijd een combinatie van diverse producten voor nodig, maar tegenwoordig zijn er producten die meerdere levensstadia tegelijk aanpakken. Dergelijke middelen werken tegen volwassen vlooien op het dier, en via huidschilfers, haren en vlooienfeces die van het huisdier vallen tevens tegen eitjes en larven in de omgeving. Met slechts één middel worden zo drie van de vier levensstadia bestreden: een geïntegreerde aanpak van de levenscyclus van de vlo.

5 Veel van de moderne vlooienbestrijdingsmiddelen hebben een werkingsduur van een maand. Met welke frequentie de behandeling herhaald zal moeten worden is afhankelijk van de omstandigheden; het volgende overzicht kan daarbij een richtlijn geven: Dieren met FAD (vlooienallergie) Vlooienpreventie Om het aantal vlooienbeten waaraan de patiënt wordt blootgesteld beneden de prikkeldrempel te houden verdient het aanbeveling het product het gehele jaar door te gebruiken met intervallen van een maand. Insleep van vlooienbesmettingen bijv. door contact met andere honden of katten is altijd mogelijk, ook in de winter. Wanneer het gaat om het voorkómen van periodieke vlooienplagen kan ca. een maand voordat het vlooienseizoen aanvangt met behandelen worden begonnen Herhalingsbehandelingen kunnen daarna elke maand plaatsvinden zolang als het vlooienseizoen duurt, maar als de besmettingsdruk relatief laag is (bijv. bij een binnenkat) kunnen langere intervallen ook een bevredigend resultaat geven Bestaande zware besmettingen Consequente maandelijkse toepassing van een middel dat werkt tegen meerdere levensstadia is essentieel Om in het begin een extra snelle reductie te bereiken van de hoeveelheid op het dier aanwezige volwassen vlooien kan de behandeling worden gecombineerd met een snel werkende spray of tablet. Daarnaast kan het gebruik van een omgevingsspray bijdragen aan de vermindering van de besmettingsdruk Veel gestelde vragen Ik heb drie katten en een hond, maar alleen de oudste kat heeft zichtbaar vlooien; moeten nu toch alle dieren worden behandeld? Ja, om volledig profijt te hebben van de werking op volwassen vlooien, eitjes en larven is het niet verstandig om sommige dieren onbehandeld te laten. Vlooien die op de niet behandelde dieren zijn gesprongen zullen weken in leven blijven en volop nieuwe eitjes produceren. Mijn kat is een paar weken geleden voor het eerst behandeld met een spot-on en ik zie toch nog vlooien in de vacht lopen; de behandeling heeft dus niet gewerkt? Jawel, zo n behandeling is gemiddeld gedurende 30 dagen effectief, maar 1 behandeling is niet voldoende om de gehele vlooienbevolking al volledig uit het huishouden te elimineren. Volwassen vlooien op het dier worden gedood, en wanneer gekozen is voor een spot-on die tegen meerdere levensstadia werkt worden ook larven en eitjes aangepakt Maar larven en eitjes (en poppen!) die al aanwezig waren voor de start van de behandeling kunnen zich nog tot nieuwe volwassen vlooien ontwikkelen. Deze nieuwe vlooien kunnen dan tijdelijk zichtbaar zijn op de kat, maar zijn in feite al aan het doodgaan. Het is dus belangrijk om gewoon door te gaan met behandelen.

6 Bij dieren met vlooienallergie werkt een spot-on of een tablet waarvan de werkzame stof via het bloed wordt verspreid volgens mij niet goed, omdat de vlo eerst moet bijten; dan kan ik toch beter een spray of zo gebruiken waarmee ik voorkom dat de vlo zal bijten? Dat is een wijd verbreid misverstand: iedere vlo bijt! Een vlo die op een hond of kat is gesprongen zal binnen enkele minuten gebeten hebben om bloed te zuigen, waarmee de jeukprikkel al is uitgedeeld. Geen enkel middel werkt snel genoeg om dat voldoende te voorkomen. De enige juiste strategie bij de behandeling van een dier met vlooienallergie is het opruimen van de vlooien uit de omgeving zodat het dier niet meer door nieuwe vlooien zal worden besprongen; aanbodreductie dus. Dat kan worden bereikt door gebruik te maken van middelen die meerdere levensstadia van de vlo aanpakken. Mijn hond zwemt altijd: blijft de werking van een vlooienmiddel dan wel gegarandeerd? De mate waarin zwemmen en nat worden van invloed kunnen zijn is afhankelijk van de snelheid waarmee de werkzame stof wordt opgenomen en de manier waarop deze door het lichaam wordt verspreid. Uw dierenarts is op de hoogte van de eigenschappen van de vele beschikbare middelen en kan in overleg met u een keuze maken die past bij de leefomstandigheden van uw dier(en).

Vlooien zijn parasieten die leven van het bloed van een groot aantal warmbloedige dieren.

Vlooien zijn parasieten die leven van het bloed van een groot aantal warmbloedige dieren. Omschrijving Oorzaken Verschijnselen Diagnose Therapie Prognose Omschrijving Vlooien zijn insecten die zich voeden door bloed op te zuigen van een gastdier. Vlooien hebben geen vleugels, maar hebben sterke

Nadere informatie

Wat zou u tegen vlooien en teken doen als u een hond was?

Wat zou u tegen vlooien en teken doen als u een hond was? Wat zou u tegen vlooien en teken doen als u een hond was? In deze brochure vindt u informatie over vlooien- en tekenbestrijding bij de hond Belangrijke tips voor een goede bescherming binnen- en buitenshuis!

Nadere informatie

PRAKTISCH VLOOIENBESTRIJDING BIJ DE HOND

PRAKTISCH VLOOIENBESTRIJDING BIJ DE HOND l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n PRAKTISCH VLOOIENBESTRIJDING BIJ DE HOND over houden van huisdieren Vlooien zijn kleine, bloedzuigende parasieten die

Nadere informatie

Als u een hond was, hoe zou u vlooien en teken aanpakken?

Als u een hond was, hoe zou u vlooien en teken aanpakken? Als u een hond was, hoe zou u vlooien en teken aanpakken? Vlooien - en tekenb esmettingen kunnen effectief w orden aangepakt. Vlooien Alleen van het woord al krijgt u misschien direct jeuk. Maar hoe zou

Nadere informatie

BRAVECTO SPOT-ON KAT

BRAVECTO SPOT-ON KAT BRAVECTO SPOT-ON KAT 2 BRAVECTO : EEN KEER DRUPPELEN. TOT 12 WEKEN BESCHERMD TEGEN VLOOIEN EN TEKEN. Uw dierenarts heeft uw kat Bravecto voorgeschreven. Bravecto beschermt uw kat tot wel 12 weken tegen

Nadere informatie

Dierenkliniek Nesselande Nieuwsbrief September 2012

Dierenkliniek Nesselande Nieuwsbrief September 2012 Dierenkliniek Nesselande Nieuwsbrief September 2012 Beste huisdier eigenaar, De zomervakantie is voorbij en wij hopen dat u genoten heeft. In de nieuwsbrief hebben we weer verschillende acties en informatie

Nadere informatie

Voor een goed parasietenbestrijdingsadvies. Informatie over vlooien, teken & maden

Voor een goed parasietenbestrijdingsadvies. Informatie over vlooien, teken & maden Voor een goed parasietenbestrijdingsadvies Informatie over vlooien, teken & maden Vlooien bij hond en kat Een vlooieninfectie is voor een volwassen dier al hinderlijk, maar is voor een jong dier nog veel

Nadere informatie

Vlooien: je moet hen voor zijn!

Vlooien: je moet hen voor zijn! Vlooien: je moet hen voor zijn! Het voorjaar staat voor de deur. En onze nooit echt slapende vrienden staan klaar voor de aanval. Dierenarts Rob Lückerath geeft ons raad over het voorkomen van een vlooienplaag

Nadere informatie

Geef vlooien geen kans

Geef vlooien geen kans Geef vlooien geen kans Een handleiding voor u en uw huisdier om vlooien effectief aan te pakken Vlooien Alleen van het woord al krijgt u misschien direct jeuk. Maar hoe zou u zich voelen als u vlooien

Nadere informatie

Vlooien. levenscyclus van de vlo

Vlooien. levenscyclus van de vlo Vlooien Vlooien zijn de meest voorkomende parasieten bij hond en kat. Ze komen gedurende het hele jaar voor. Ze voeden zich met het bloed van hun gastheer en veroorzaken huidirritatie door injectie van

Nadere informatie

Preventiebox OMGEVING WORMEN VLOOIEN. ProtectionBox

Preventiebox OMGEVING WORMEN VLOOIEN. ProtectionBox Preventiebox OMGEVING WORMEN VLOOIEN ProtectionBox 1 P02 Vets Place Preventiebox P03 Vets Place dierenarts P05 Vectra Felis P06 Waarom wachten tot ze bijten? P07 Tips voor toediening Vectra Felis P08 Ectoparasieten

Nadere informatie

8 maanden bescherming* tegen

8 maanden bescherming* tegen Aanhoudende doeltreffendheid Gegarandeerde gemoedsrust voor uzelf! 8 maanden bescherming* tegen Biedt hun tot zijn spinachtigen, die zich vasthaken bij honden en katten (en soms ook bij de mens!) om hun

Nadere informatie

l s c h a p s d i e r e n PRAKTISCH ZOÖNOSEN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e www.licg.nl over houden van huisdieren

l s c h a p s d i e r e n PRAKTISCH ZOÖNOSEN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e www.licg.nl over houden van huisdieren PRAKTISCH ZOÖNOSEN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n over houden van huisdieren Zoönosen: ziekten bij dieren die overgedragen kunnen worden op mensen

Nadere informatie

PRAKTISCH VLOOIENBESTRIJDING BIJ UW KAT

PRAKTISCH VLOOIENBESTRIJDING BIJ UW KAT l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n PRAKTISCH VLOOIENBESTRIJDING BIJ UW KAT over houden van huisdieren Er zijn vele soorten vlooien, maar de vlo die we

Nadere informatie

MEER DAN EEN HUIDPROBLEEM

MEER DAN EEN HUIDPROBLEEM ROYAL CANIN DIEETVOEDINGEN HELPEN UW HUISDIER WEER LEKKER IN ZIJN VEL TE LATEN ZITTEN SOMS IS EEN PROBLEEMHUID MEER DAN EEN HUIDPROBLEEM Wanneer de oorzaak van de huidproblemen gediagnosticeerd is, kan

Nadere informatie

PRAKTISCH VLOOIENBESTRIJDING BIJ HUISDIEREN. over houden van huisdieren

PRAKTISCH VLOOIENBESTRIJDING BIJ HUISDIEREN.   over houden van huisdieren PRAKTISCH VLOOIENBESTRIJDING BIJ HUISDIEREN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n over houden van huisdieren Vlooien zijn kleine, bloedzuigende parasieten

Nadere informatie

NEWSLETTER N 12. Het PRO team- Royal Canin Belux. Coccidiose is een parasitaire ziekte die veroorzaakt wordt door een darmparasiet, de coccidia.

NEWSLETTER N 12. Het PRO team- Royal Canin Belux. Coccidiose is een parasitaire ziekte die veroorzaakt wordt door een darmparasiet, de coccidia. N NEWSLETTER N 12 Het PRO team- Royal Canin Belux et als alle andere plaatsen waar dieren samenleven zijn kattenfokkerijen plaatsen waar zich makkelijk bacteriën, virussen en parasieten ontwikkelen, waardoor

Nadere informatie

Vlooien & Teken advies! Teken

Vlooien & Teken advies! Teken Teken Teken zien wij veel rond maart t/m november. Ze houden zich vaak op in struiken/bosjes/hoog gras, daar waar honden en katten graag komen. Zodra er een hond, kat of mens in de buurt is laat een teek

Nadere informatie

Bescherm uw huisdier en uw gezin

Bescherm uw huisdier en uw gezin Ontwormen van honden en katten Bescherm uw huisdier en uw gezin Waarom ontwormen? Honden en katten maken deel uit van ons gezin. We aaien ze, knuffelen en spelen met ze. Maar dit is niet altijd zonder

Nadere informatie

Regelmatig ontwormen is belangrijk om uw gezin en uw hond te beschermen tegen wormen.

Regelmatig ontwormen is belangrijk om uw gezin en uw hond te beschermen tegen wormen. Regelmatig ontwormen is belangrijk om uw gezin en uw hond te beschermen tegen wormen. Waarom ontwormen? Honden maken deel uit van ons gezin. We aaien, knuffelen en spelen met ze. Maar dit is niet altijd

Nadere informatie

Vul het schema in. Gebruik hierbij: + (voordeel), (nadeel), 0 (geen voor- en geen nadeel).

Vul het schema in. Gebruik hierbij: + (voordeel), (nadeel), 0 (geen voor- en geen nadeel). 1. Samenleven Afb. 1 Ossenpikker op de kop van een buffel. In de basisstoffen heb je geleerd dat de verschillende populaties in een ecosysteem op veel manieren met elkaar te maken hebben. Ze leven immers

Nadere informatie

Bijlage VMBO-KB. biologie CSE KB. tijdvak 2. Deze bijlage bevat informatie. 800045-2-739b

Bijlage VMBO-KB. biologie CSE KB. tijdvak 2. Deze bijlage bevat informatie. 800045-2-739b Bijlage VMBO-KB 2008 tijdvak 2 biologie CSE KB Deze bijlage bevat informatie. 800045-2-739b Ziek van de natuur Lees eerst informatie 1 tot en met 4 en beantwoord dan vraag 38 tot en met 49. Bij het beantwoorden

Nadere informatie

Teken(preventie) Wat zijn teken? Gevaren

Teken(preventie) Wat zijn teken? Gevaren Teken(preventie) Natuurlijk is er niets fijner dan met je hond lekker de natuur in. Lekker struinen en rennen in de bossen, uiterwaarden etc. Maar de laatste jaren worden we steeds meer gewaarschuwd voor

Nadere informatie

Bijlage VMBO-GL en TL

Bijlage VMBO-GL en TL Bijlage VMBO-GL en TL 2008 tijdvak 2 biologie CSE GL en TL Deze bijlage bevat informatie. 800045-2-617b Ziek van de natuur Lees eerst informatie 1 tot en met 4 en beantwoord dan vraag 36 tot en met 52.

Nadere informatie

Stronghold Pup / kitten

Stronghold Pup / kitten Stronghold Pup / kitten FARMACEUTISCHE VORM Spot-on oplossing voor toepassing op de huid. Per ml 60 mg selamectine. DOELDIEREN Pups en kittens tot 2,5 kg. Pups en kittens: Behandeling van infecties met

Nadere informatie

Scalibor Protectorband. De doodsteek voor teken. Het Scalibor teken-abc

Scalibor Protectorband. De doodsteek voor teken. Het Scalibor teken-abc Scalibor Protectorband De doodsteek voor teken Beschermt ook tegen zandvliegen en de hartwormmug (Culex pp) Het Scalibor teken-abc Met bloed volgezogen teek. Waarom zijn teken gevaarlijk? Teken zuigen

Nadere informatie

Vlooien en teken kleine oorzaken met grote gevolgen

Vlooien en teken kleine oorzaken met grote gevolgen Jeuk, wode, allergieë, otstekige, door parasiete overgedrage ziektes; Vlooie e teke kue gezodheidsprobleme bij uw huisdier veroorzake Effipro speciaal voor uw hod of kat Vlooie e teke kleie oorzake met

Nadere informatie

Eerste hulp bij vlooien! Voor honden en katten

Eerste hulp bij vlooien! Voor honden en katten Eerste hulp bij vlooien! Voor honden en katten Niks is zo vervelend als wanneer je hond of kat vlooien heeft. Want de vlooien zitten niet alleen op het dier, het grootste probleem is dat tevens je huis

Nadere informatie

Opdracht door E woorden 26 november keer beoordeeld. De teek: 1.Wat is het voor een parasiet?

Opdracht door E woorden 26 november keer beoordeeld. De teek: 1.Wat is het voor een parasiet? Opdracht door E. 1783 woorden 26 november 2014 10 1 keer beoordeeld Vak Anders De teek: 1.Wat is het voor een parasiet? De teek is een ectoparasiet, hij laat zich vallen op de voorbijkomende gastheer vanaf

Nadere informatie

Nieuwsbrief november 2014 Dierenkliniek Goeree Overflakkee. De ziekte van Weil (leptospirose).

Nieuwsbrief november 2014 Dierenkliniek Goeree Overflakkee. De ziekte van Weil (leptospirose). Nieuwsbrief november 2014 Dierenkliniek Goeree Overflakkee De ziekte van Weil (leptospirose). In het Westland is eind augustus een hond overleden aan de gevolgen van de infectieziekte leptospirose, ook

Nadere informatie

Het Scalibor teken-abc

Het Scalibor teken-abc Scalibor Protectorband De doodsteek voor teken Beschermt ook tegen zandvliegen en de hartwormmug (Culex pp) Het Scalibor teken-abc Teken kunnen levensbedreigende ziekten overbrengen. Teken zijn spinachtige

Nadere informatie

Infecties : Er is een verschil tussen virusziektes en bacteriã«le ziektes. Bij de hond

Infecties : Er is een verschil tussen virusziektes en bacteriã«le ziektes. Bij de hond Infecties : Er is een verschil tussen virusziektes en bacteriã«le ziektes. Bij de hond A virus: Hondenziekte ; HCC ; Parvo ; Aujeszky ; Rabiës ; Corona B bacterie: Ziekte van Weil ; TBC ; Tetanus ; Salmonella

Nadere informatie

Dierenkliniek Nesselande Nieuwsbrief Augustus 2013

Dierenkliniek Nesselande Nieuwsbrief Augustus 2013 Dierenkliniek Nesselande Nieuwsbrief Augustus 2013 Beste Klant, We zijjn al weer aan de laatste maand van de zomervakantie beland! Deze maand hebben we een aantal informatieve stukjes. Onder andere ook

Nadere informatie

Schimmelinfectie van de huid ("ringworm," dermatofytose) bij honden en katten

Schimmelinfectie van de huid (ringworm, dermatofytose) bij honden en katten Omschrijving Oorzaken Verschijnselen Diagnose Therapie Prognose Omschrijving Dermatofytose is de medische term voor een schimmelinfectie van de oppervlakkige laag van de huid, nagels of haren. De infecties

Nadere informatie

Dierenkliniek Goeree Overflakkee

Dierenkliniek Goeree Overflakkee Dierenkliniek Goeree Overflakkee De teksten van onze artikelen worden geschreven aan de hand van wetenschappelijke literatuur, maar ook op basis van onze eigen inzichten en ervaringen. Daarom kan de informatie

Nadere informatie

Preventiebox OMGEVING WORMEN VLOOIEN TEKEN

Preventiebox OMGEVING WORMEN VLOOIEN TEKEN Preventiebox OMGEVING WORMEN VLOOIEN TEKEN P02 Vets Place Preventiebox P03 Vets Place dierenarts P05 Vectra 3D P06 Waarom wachten tot ze bijten? P07 Tips voor toediening Vectra 3D P08 Ectoparasieten bij

Nadere informatie

Help, mijn hond heeft een teek!

Help, mijn hond heeft een teek! Help, mijn hond heeft een teek! In dit artikel Het zal toch geen teek zijn?! Wat is een teek? Waar komen teken voor? In welke periode zijn teken actief? Ziektes De ziekte van Lyme Babesiose Erhlichiose

Nadere informatie

DIE LASTIGE BEESTJES IN DE VACHT VAN JE KAT

DIE LASTIGE BEESTJES IN DE VACHT VAN JE KAT DIE LASTIGE BEESTJES IN DE VACHT VAN JE KAT DOOR ADA VAN DER MOLEN Vlooien Vlooien zijn waarschijnlijk de meest voorkomende uitwendige parasieten bij een kat. Jonge, oude en ernstig verzwakte katten lopen

Nadere informatie

Help, mijn hond heeft een teek!

Help, mijn hond heeft een teek! Help, mijn hond heeft een teek! In dit artikel Het zal toch geen teek zijn?! Wat is een teek? Waar komen teken voor? In welke periode zijn teken actief? Ziektes De ziekte van Lyme Babesiose Erhlichiose

Nadere informatie

Voor een goed. Voor een goed ontwormadvies. ontwormadvies. Wormen: niet te zien, wel te bestrijden!

Voor een goed. Voor een goed ontwormadvies. ontwormadvies. Wormen: niet te zien, wel te bestrijden! Voor een goed ontwormadvies. Voor een goed ontwormadvies Wormen: niet te zien, wel te bestrijden! w w w. s t e r k l i n i e k. n l 05/2012 Deze brochure wordt u aangeboden door uw Sterkliniek in samenwerking

Nadere informatie

Vul het schema in. Gebruik hierbij: + (voordeel), (nadeel), 0 (geen voor- en geen nadeel). Soort 1 Soort 2 Mutualisme

Vul het schema in. Gebruik hierbij: + (voordeel), (nadeel), 0 (geen voor- en geen nadeel). Soort 1 Soort 2 Mutualisme 1. Samenleven Afb. 1 Ossenpikker op de kop van een buffel. In de basisstoffen heb je geleerd dat de verschillende populaties in een ecosysteem op veel manieren met elkaar te maken hebben. Ze leven immers

Nadere informatie

Nieuwsbrief van April-Mei 2015

Nieuwsbrief van April-Mei 2015 Nieuwsbrief van April-Mei 2015 De eerste zonnige week ligt weer achterons. De vogeltjes fluiten, leggen een ei, en de mei- en zomervakantie komen rap dichterbij. Buiten dat wij actiever worden met dit

Nadere informatie

Spoelwormen leven in de darmen van honden en katten.

Spoelwormen leven in de darmen van honden en katten. Darmparasieten komen zowel bij honden als bij katten zeer regelmatig voor. De vaakst voorkomende besmettingen zijn die met spoelwormen en lintwormen. Af en toe zien we ook infecties met giardia. Ook aan

Nadere informatie

Ectoparasieten. Afb. 1 Vlo

Ectoparasieten. Afb. 1 Vlo PARASIETEN 1 Ectoparasieten Vlooien: Meest voorkomende parasiet bij huisdieren Meer dan 2000 soorten vlooien Meest voorkomende soort is de Ctenocephalides felis felis Afb. 1 Vlo Levenscyclus vlo: 1. Ei-fase

Nadere informatie

Lees eerst informatie 1 tot en met 4 en beantwoord dan vraag 36 tot en met 52. Bij het beantwoorden van die vragen kun je de informatie gebruiken.

Lees eerst informatie 1 tot en met 4 en beantwoord dan vraag 36 tot en met 52. Bij het beantwoorden van die vragen kun je de informatie gebruiken. Ziek van de natuur Lees eerst informatie 1 tot en met 4 en beantwoord dan vraag 36 tot en met 52. Bij het beantwoorden van die vragen kun je de informatie gebruiken. Informatie 1 Malaria 1.1 De levensloop

Nadere informatie

Voorkomt dat teken en andere parasieten steken of bijten

Voorkomt dat teken en andere parasieten steken of bijten Voorkomt dat teken en andere parasieten steken of bijten Doodt teken, vlooien en vlooienlarven Afwerende werking tegen teken, muggen, zandvliegen en stalvliegen. Hierdoor kunnen deze parasieten niet steken

Nadere informatie

De beste band tussen baas en hond

De beste band tussen baas en hond De beste band tussen baas en hond Scalibor Protectorband; Teken-ABC Dermacentor reticularis Deze teek komt oorspronkelijk in Zuid-Europa voor, maar is via vakantieverkeer nu ook in Nederland terecht gekomen.

Nadere informatie

1. NAAM EN ADRES VAN DE HOUDER VAN DE VERGUNNING VOOR HET IN DE HANDEL BRENGEN EN DE FABRIKANT VERANTWOORDELIJK VOOR VRIJGIFTE, INDIEN VERSCHILLEND

1. NAAM EN ADRES VAN DE HOUDER VAN DE VERGUNNING VOOR HET IN DE HANDEL BRENGEN EN DE FABRIKANT VERANTWOORDELIJK VOOR VRIJGIFTE, INDIEN VERSCHILLEND BIJSLUITER Credelio 56 mg kauwtabletten voor honden (1,3 2,5 kg) Credelio 112 mg kauwtabletten voor honden (>2,5 5,5 kg) Credelio 225 mg kauwtabletten voor honden (>5,5 11 kg) Credelio 450 mg kauwtabletten

Nadere informatie

Nieuwsbrief Maart 2014

Nieuwsbrief Maart 2014 Nieuwsbrief Maart 2014 Beste Klant, Eerst graag uw aandacht voor het volgende: In Zoetermeer en Ypenburg zijn de afgelopen week, eind februari, verschillende honden ziek geworden door het Canine Distemper

Nadere informatie

DierenCentraal. Op zoek naar volledig graanvrij of speciaal dieetvoer? Vraag Uw BrokkenPiloot naar de speciaal voeders die wij kunnen leveren, zoals:

DierenCentraal. Op zoek naar volledig graanvrij of speciaal dieetvoer? Vraag Uw BrokkenPiloot naar de speciaal voeders die wij kunnen leveren, zoals: Lente! De lente is weer in het land. We zullen weer vaker mooie dagen hebben om lekker te gaan wandelen met onze hond of lekker buiten te zitten met de kat op schoot. En natuurlijk is dit ook de tijd van

Nadere informatie

Huisdieren in het ziekenhuis, een riskante operatie?

Huisdieren in het ziekenhuis, een riskante operatie? Huisdieren in het ziekenhuis, een riskante operatie? Dr. Dasja Pajkrt, kinderarts-infectioloog Emma Kinderziekenhuis AMC Juni 2007 (Huis)dieren in een ziekenhuis In Nederland heel ongebruikelijk en grote

Nadere informatie

Een tekenbeet, altijd vervelend, soms ook gevaarlijk, maar eenvoudig te voorkomen.

Een tekenbeet, altijd vervelend, soms ook gevaarlijk, maar eenvoudig te voorkomen. Een tekenbeet, altijd vervelend, soms ook gevaarlijk, maar eenvoudig te voorkomen. Teken kunnen levensbedreigende ziekten overbrengen. Teken zijn spinachtige beestjes die zich vanuit de struiken op uw

Nadere informatie

EEN OVERZICHT. Bron: Dierenadviesonline.nl

EEN OVERZICHT. Bron: Dierenadviesonline.nl vv Dierenartsen Combinatie Holten Huisdier op vakantie Huisdier op vakantie Veel mensen kiezen er tegenwoordig voor om hun hond of kat mee te nemen op vakantie. Dat is - wanneer het type vakantie dat toelaat

Nadere informatie

Zowel voor u als voor uw dier. Bevat handige adviezen en checklists

Zowel voor u als voor uw dier. Bevat handige adviezen en checklists Zowel voor u als voor uw dier Bevat handige adviezen en checklists Inhoud Een beestachtig leuke vakantie 2 Hartworm, dirifolaria immitis 6 Thuisblijven in een pension: waar moet u aan denken? Mee op reis,

Nadere informatie

BIJSLUITER Flevox 50 mg spot-on oplossing voor katten

BIJSLUITER Flevox 50 mg spot-on oplossing voor katten BIJSLUITER spot-on oplossing voor katten 1. NAAM EN ADRES VAN DE HOUDER VAN DE VERGUNNING VOOR HET IN DE HANDEL BRENGEN EN DE FABRIKANT VERANTWOORDELIJK VOOR VRIJGIFTE, INDIEN VERSCHILLEND Registratiehouder:

Nadere informatie

PRAKTISCH Hondsdolheid (rabiës)

PRAKTISCH Hondsdolheid (rabiës) PRAKTISCH Hondsdolheid (rabiës) l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n over houden van huisdieren Rabiës oftewel hondsdolheid is één van de bekendste zoönosen

Nadere informatie

Voorbereid op reis. Ik ga op vakantie en neem mee

Voorbereid op reis. Ik ga op vakantie en neem mee Voorbereid op reis Heerlijk! U gaat binnenkort lekker op vakantie. Om zonder zorgen op reis te kunnen, helpt een goede voorbereiding. Dat geldt voor u, maar zeker ook voor uw hond. Check, check, dubbelcheck:

Nadere informatie

Er is geen kartonnen doos; de bijsluitertekst wordt samen met de etikettekst op de fles weergegeven.

Er is geen kartonnen doos; de bijsluitertekst wordt samen met de etikettekst op de fles weergegeven. Er is geen kartonnen doos; de bijsluitertekst wordt samen met de etikettekst op de fles weergegeven. GEGEVENS DIE OP DE PRIMAIRE VERPAKKING MOETEN WORDEN VERMELD Aluminium spuitbus van 250 ml (Alle informatie

Nadere informatie

Teken. Dit is de april nieuwsbrief van de Dierenkliniek Europawijk. Inhoud van deze nieuwsbrief

Teken. Dit is de april nieuwsbrief van de Dierenkliniek Europawijk. Inhoud van deze nieuwsbrief Dit is de april nieuwsbrief van de Dierenkliniek Europawijk. We doen ons best om elke maand een nieuwsbrief met interessante onderwerpen (voor elk wat wils) te creëren. We wensen u veel leesplezier. En

Nadere informatie

Nieuwsbrief April 2015

Nieuwsbrief April 2015 Inhoud Nieuwe assistente... 2 Allemaal beestjes... 2 Vlooien... 2 Wormen... 3 Teken... 4 Actiepagina... 5 Konijnenvaccinatie nu met 5 euro korting... 5 Castratie kater nu met 17 euro korting... 7 15% korting

Nadere informatie

Tips & tricks tegen vlooien bij huisdieren: het vlooienbestrijdingsplan.

Tips & tricks tegen vlooien bij huisdieren: het vlooienbestrijdingsplan. Tips & tricks tegen vlooien bij huisdieren: het vlooienbestrijdingsplan. Warme, vochtige dagen in een omgeving waar mens en dier verblijven zijn dé trigger voor het losbreken van ware vlooienplagen. Daarom

Nadere informatie

Schoolkamp en Teken Beatrixschool Haarlem

Schoolkamp en Teken Beatrixschool Haarlem Schoolkamp en Teken Beatrixschool Haarlem Voorwoord Kamperen is voor de Beatrixschool al ruim 30 jaar een traditie. Een prachtige traditie vergeleken met de schoolreisjes van deze tijd. Een pretpark is

Nadere informatie

MILQUESTRA. Een onzichtbaar probleem...

MILQUESTRA. Een onzichtbaar probleem... MILQUESTRA Een onzichtbaar probleem... Iedere hond of kat raakt een aantal keer in zijn leven besmet met wormen Honden en katten staan continu bloot aan wormbesmettingen. Ook mensen kunnen makkelijk besmet

Nadere informatie

Wormen kunnen de gezondheid van uw dier en uw gezin bedreigen. Drontal Ontwormen op maat doeltreffend en veilig.

Wormen kunnen de gezondheid van uw dier en uw gezin bedreigen. Drontal Ontwormen op maat doeltreffend en veilig. Wormen kunnen de gezondheid van uw dier en uw gezin bedreigen Drontal Ontwormen op maat doeltreffend en veilig. Drontal Ontwormen op maat doeltreffend en veilig. Inhoud PAG 3 PAG 3 PAG 4 PAG 6 PAG 7 PAG

Nadere informatie

BIJSLUITER. Effipro 50 mg spot-on oplossing voor katten

BIJSLUITER. Effipro 50 mg spot-on oplossing voor katten BD/2012/REG NL 102086/zaak 288151 18 BIJSLUITER Effipro 50 mg spot-on oplossing voor katten 1. NAAM EN ADRES VAN DE HOUDER VAN DE VERGUNNING VOOR HET IN DE HANDEL BRENGEN EN DE FABRIKANT VERANTWOORDELIJK

Nadere informatie

Teken kunnen levensbedreigende. overbrengen. Wat brengen teken precies over? Welke teken komen in Nederland voor?

Teken kunnen levensbedreigende. overbrengen. Wat brengen teken precies over? Welke teken komen in Nederland voor? Scalibor Teken-ABC Dermacentor reticularis Deze teek komt oorspronkelijk in Zuid-Europa voor, maar is via vakantieverkeer nu ook in Nederland terecht gekomen. Deze teek brengt ook de bloedparasiet Babesia

Nadere informatie

Vogelmijt kwis. Wat is niet waar: De vogelmijt zit in dezelfde taxonomische klasse als. A. De luis B. De spin C. De schorpioen D.

Vogelmijt kwis. Wat is niet waar: De vogelmijt zit in dezelfde taxonomische klasse als. A. De luis B. De spin C. De schorpioen D. 1 Wat is niet waar: De vogelmijt zit in dezelfde taxonomische klasse als A. De luis B. De spin C. De schorpioen D. De teek 2 Wat is niet waar: De vogelmijt zit in dezelfde taxonomische klasse als A. De

Nadere informatie

Een onschuldig rood plekje op de huid 24 maart 2015 Claire Laane, dierenarts Martijn van der Waart, huisarts Papels, erytheem, pruritis Zalfje, 2 weken smeren, volgende patient. Of toch niet...? Bij welke

Nadere informatie

BESCHERM UW HUISDIER TEGEN. Lees hoe u kunt voorkomen. dat uw huisdier wordt besmet met deze vaak onzichtbare parasieten. Ontworm met MILPRO

BESCHERM UW HUISDIER TEGEN. Lees hoe u kunt voorkomen. dat uw huisdier wordt besmet met deze vaak onzichtbare parasieten. Ontworm met MILPRO BESCHERM UW HUISDIER TEGEN wormen Lees hoe u kunt voorkomen dat uw huisdier wordt besmet met deze vaak onzichtbare parasieten Ontworm met MILPRO Inzicht in de inwendige parasieten Wormen zijn er in alle

Nadere informatie

Demodex mijt (puppyschurft) bij de hond

Demodex mijt (puppyschurft) bij de hond Demodex mijt (puppyschurft) bij de hond Bij uw hond is aangetoond dat er Demodex mijten aanwezig zijn in/op de huid. Hoe komt uw hond hieraan en hoe komt uw hond er weer vanaf? Kunt u zelf verschijnselen

Nadere informatie

BIJSLUITER Effipro 134 mg spot-on oplossing voor medium honden

BIJSLUITER Effipro 134 mg spot-on oplossing voor medium honden BD/2012/REG NL 102115/zaak 288154 18 BIJSLUITER Effipro 134 mg spot-on oplossing voor medium honden 1. NAAM EN ADRES VAN DE HOUDER VAN DE VERGUNNING VOOR HET IN DE HANDEL BRENGEN EN DE FABRIKANT VERANTWOORDELIJK

Nadere informatie

Protocol Hoofdluis KDV Polderpret

Protocol Hoofdluis KDV Polderpret Protocol Hoofdluis KDV Polderpret Inhoudsopgave 1. Algemeen 2. Ziekte 3. Diagnostiek 4. Besmetting 5. Verspreiding 6. Behandeling 7. Maatregelen naar aanleiding van een geval 8. Wat doen we op Polderpret

Nadere informatie

Allereerst wensen wij iedereen natuurlijk een beestachtig en gelukkig 2014 toe!

Allereerst wensen wij iedereen natuurlijk een beestachtig en gelukkig 2014 toe! Nieuwsbrief Januari 2014 Allereerst wensen wij iedereen natuurlijk een beestachtig en gelukkig 2014 toe! Wij staan in het nieuwe jaar weer voor u en uw huisdieren klaar! Ik wilde het over het nut en het

Nadere informatie

1. NAAM EN ADRES VAN DE HOUDER VAN DE VERGUNNING VOOR HET IN DE HANDEL BRENGEN EN DE FABRIKANT VERANTWOORDELIJK VOOR VRIJGIFTE, INDIEN VERSCHILLEND

1. NAAM EN ADRES VAN DE HOUDER VAN DE VERGUNNING VOOR HET IN DE HANDEL BRENGEN EN DE FABRIKANT VERANTWOORDELIJK VOOR VRIJGIFTE, INDIEN VERSCHILLEND BIJSLUITER spot-on oplossing voor kleine honden Flevox 134 mg spot-on oplossing voor middelgrote honden Flevox 268 mg spot-on oplossing voor grote honden Flevox 402 mg spot-on oplossing voor zeer grote

Nadere informatie

'Killerteek' besmet nog geen mensen

'Killerteek' besmet nog geen mensen 'Killerteek' besmet nog geen mensen DVHN Gepubliceerd op 14 juli 2011, 07:00 GRONINGEN - De killerteek wordt ie al genoemd, maar dat is behoorlijk overdreven. De ziekte Ehrlichia die een dierenarts uit

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Huisdierallergie

PATIËNTEN INFORMATIE. Huisdierallergie PATIËNTEN INFORMATIE Huisdierallergie Introductie Door middel van deze informatiefolder wil het Maasstad Ziekenhuis u informeren over huisdierallergie. Wij adviseren u deze informatie zorgvuldig te lezen.

Nadere informatie

Toolbox-meeting Het gevaar van naalden (van junks) in de liftput

Toolbox-meeting Het gevaar van naalden (van junks) in de liftput Toolbox-meeting Het gevaar van naalden (van junks) in de liftput Inleiding Monteurs van vooral de service en reparatie&renovatie lopen een kans geïnfecteerd te raken met een virus, tengevolge van het (per

Nadere informatie

Wormen. Zorg voor uzelf 12

Wormen. Zorg voor uzelf 12 Wormen Zorg voor uzelf 12 Wormen Bah, wat vies! is vaak de eerste reactie als er in ontlasting kleine, bewegende witte wormpjes te zien zijn. Of bijvoorbeeld een dikke ronde worm. Vooral gezinnen met kinderen

Nadere informatie

1. NAAM EN ADRES VAN DE HOUDER VAN DE VERGUNNING VOOR HET IN DE HANDEL BRENGEN EN DE FABRIKANT VERANTWOORDELIJK VOOR VRIJGIFTE, INDIEN VERSCHILLEND

1. NAAM EN ADRES VAN DE HOUDER VAN DE VERGUNNING VOOR HET IN DE HANDEL BRENGEN EN DE FABRIKANT VERANTWOORDELIJK VOOR VRIJGIFTE, INDIEN VERSCHILLEND BIJSLUITER Flevox 67 mg spot-on oplossing voor kleine Flevox 134 mg spot-on oplossing voor middelgrote Flevox 268 mg spot-on oplossing voor grote 1. NAAM EN ADRES VAN DE HOUDER VAN DE VERGUNNING VOOR HET

Nadere informatie

PRAKTISCH TEKEN EN DOOR TEKEN OVERGEDRAGEN ZIEKTEN. www.licg.nl over houden van huisdieren

PRAKTISCH TEKEN EN DOOR TEKEN OVERGEDRAGEN ZIEKTEN. www.licg.nl over houden van huisdieren l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n PRAKTISCH TEKEN EN DOOR TEKEN OVERGEDRAGEN ZIEKTEN over houden van huisdieren Teken zijn kleine, spinachtige parasieten

Nadere informatie

WAT ZIJN WORMEN WAT KUNT U ZELF DOEN WAT KAN UW APOTHEKER VOOR U DOEN WANNEER KUNT U BETER NAAR UW HUISARTS GAAN APOTHEEK.NL

WAT ZIJN WORMEN WAT KUNT U ZELF DOEN WAT KAN UW APOTHEKER VOOR U DOEN WANNEER KUNT U BETER NAAR UW HUISARTS GAAN APOTHEEK.NL WORMEN WAT ZIJN WORMEN WAT KUNT U ZELF DOEN WAT KAN UW APOTHEKER VOOR U DOEN WANNEER KUNT U BETER NAAR UW HUISARTS GAAN APOTHEEK.NL WORMEN Bah, wat vies! Dit is vaak de eerste reactie als er in ontlasting

Nadere informatie

Patiëntenvoorlichting Huisdierallergie

Patiëntenvoorlichting Huisdierallergie Patiëntenvoorlichting Huisdierallergie Dieren zijn niet weg te denken uit ons bestaan. Ze zijn in het huis aanwezig als huisdier, we komen ze tegen op het werk (denk hierbij aan boerderijdieren, proefdieren

Nadere informatie

Nieuwsbrief Oktober 2013

Nieuwsbrief Oktober 2013 Nieuwsbrief Oktober 2013 Beste huisdier liefhebbers, 4 oktober DIERENDAG! AKTIES van deze maand: 10% korting op 1 e Consult! 10% korting op castratie of sterilisatie van uw kat of hond! Bij elke aankoop

Nadere informatie

INDICATIE Bij honden: behandeling van menginfecties door rondwormen en platwormen:

INDICATIE Bij honden: behandeling van menginfecties door rondwormen en platwormen: Exil No Worm hond 10kg-tabletten Exitel plus tabletten tegen wormen voor de hond DIERGENEESMIDDEL Reg. NL 105148 VRIJ SAMENSTELLING PER TABLET 50 mg Praziquantel 144 mg Pyrantelembonaat (= 50 mg pyrantel)

Nadere informatie

Prac-tic bijsluiter. Antiparasitair middel. Benaming van het diergeneesmiddel. Laatst bijgewerkt op woensdag 29 juni :37

Prac-tic bijsluiter. Antiparasitair middel. Benaming van het diergeneesmiddel. Laatst bijgewerkt op woensdag 29 juni :37 Prac-tic bijsluiter Laatst bijgewerkt op woensdag 29 juni 2011 22:37 Naam en adres van de houder van de vergunning voor het in de handel brengen en de fabrikant verantwoordelijk voor vrijgifte, indien

Nadere informatie

Het Scalibor teken-abc

Het Scalibor teken-abc Scalibor Protectorband De doodsteek voor teken Beschermt ook langdurig tegen zandvliegen en hartwormmuggen Het Scalibor teken-abc Teken kunnen levensbedreigende ziekten overbrengen. Teken zijn spinachtige

Nadere informatie

Hoofdluisinformatie voor werkgroep ouders op school.

Hoofdluisinformatie voor werkgroep ouders op school. Hoofdluisinformatie voor werkgroep ouders op school. Vragen en fabels. Hoe ontdek je hoofdluis bij iemand? Hoofdluis begint vaak met jeuk, maar niet altijd. Als u controleert kijk dan goed tussen de haren,

Nadere informatie

Kinderopvang Poespas Protocol: Hoofdluis

Kinderopvang Poespas Protocol: Hoofdluis Kinderopvang Poespas Protocol: Hoofdluis Inhoudsopgave 1. Algemeen 2. Ziekte 3. Diagnostiek 4. Besmetting 5. Verspreiding 6. Behandeling 7. Maatregelen naar aanleiding van een geval 8. Wat doen we bij

Nadere informatie

De vakantie staat weer voor de deur, houd u er rekening mee dat als u naar. Het buitenland gaat uw hond laat vaccineren tegen Rabies (hondsdolheid)!

De vakantie staat weer voor de deur, houd u er rekening mee dat als u naar. Het buitenland gaat uw hond laat vaccineren tegen Rabies (hondsdolheid)! Beste huisdierliefhebbers, De vakantie staat weer voor de deur, houd u er rekening mee dat als u naar Het buitenland gaat uw hond laat vaccineren tegen Rabies (hondsdolheid)! Dit is in europa en daar buiten

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Bloedvergiftiging. of sepsis

PATIËNTEN INFORMATIE. Bloedvergiftiging. of sepsis PATIËNTEN INFORMATIE Bloedvergiftiging of sepsis 2 PATIËNTENINFORMATIE Inleiding De arts heeft u verteld dat u of uw naaste een bloedvergiftiging heeft, ook wel sepsis genoemd. Een sepsis is een complexe

Nadere informatie

BIJSLUITER Activyl Tick Plus spot-on oplossing voor honden

BIJSLUITER Activyl Tick Plus spot-on oplossing voor honden BIJSLUITER Activyl Tick Plus spot-on oplossing voor honden 1. NAAM EN ADRES VAN DE HOUDER VAN DE VERGUNNING VOOR HET IN DE HANDEL BRENGEN EN DE FABRIKANT VERANTWOORDELIJK VOOR VRIJGIFTE, INDIEN VERSCHILLEND

Nadere informatie

Vossen en Lyme. Invloed van de vos op de verspreiding van teken

Vossen en Lyme. Invloed van de vos op de verspreiding van teken Vossen en Lyme Invloed van de vos op de verspreiding van teken Tim Hofmeester Dierecoloog, Wageningen Universiteit Vaak wordt gesteld dat vossen een belangrijke rol zouden spelen bij de verspreiding van

Nadere informatie

Wormen VRAAG OVER UW MEDICIJNEN?

Wormen VRAAG OVER UW MEDICIJNEN? 400043 Wormen_400043 Wormen 02-07-15 15:40 Pagina 6 Wormen WAT ZIJN WORMEN WAT KUNT U ZELF DOEN WAT KAN UW APOTHEKER VOOR U DOEN WANNEER KUNT U BETER NAAR UW HUISARTS GAAN VRIJ VERKRIJGBARE MEDICIJNEN

Nadere informatie

Dierenkliniek Nesselande Nieuwsbrief Mei 2013

Dierenkliniek Nesselande Nieuwsbrief Mei 2013 Dierenkliniek Nesselande Nieuwsbrief Mei 2013 Beste Klant, Wij wensen u allereerst een fijne Meivakantie! Deze maand is er een stukje informatie over de ziekte Leishmaniasis. Ook nog een aantal data voor

Nadere informatie

BIJSLUITER FRONTLINE COMBO SPOT ON CHAT/KAT/KATZE. Doos met 3 pipetten Doos met 4 pipetten Doos met 6 pipetten

BIJSLUITER FRONTLINE COMBO SPOT ON CHAT/KAT/KATZE. Doos met 3 pipetten Doos met 4 pipetten Doos met 6 pipetten BIJSLUITER FRONTLINE COMBO SPOT ON KAT Doos met 3 pipetten Doos met 4 pipetten Doos met 6 pipetten 1. NAAM EN ADRES VAN DE HOUDER VAN DE VERGUNNING VOOR HET IN DE HANDEL BRENGEN EN DE FABRIKANT VERANTWOORDELIJK

Nadere informatie

Dierenallergie. Sophia Kinderziekenhuis

Dierenallergie. Sophia Kinderziekenhuis Dierenallergie Sophia Kinderziekenhuis Is uw kind misschien allergisch voor dieren? In deze folder leest u wat een allergie is, wat de klachten zijn en welke behandelingen mogelijk zijn. Wij willen u vragen

Nadere informatie

HOND OF KAT MEE OP VAKANTIE:

HOND OF KAT MEE OP VAKANTIE: HOND OF KAT MEE OP VAKANTIE: De vakantie is altijd een leuke tijd. Mensen willen vaak hun hond meenemen op vakantie omdat deze ook recht heeft op vakantie, veel minder vaak nemen mensen hun kat mee maar

Nadere informatie

WORMEN WAT ZIJN WORMEN WAT KUNT U ZELF DOEN WAT KAN UW APOTHEKER VOOR U DOEN WANNEER KUNT U BETER NAAR UW HUISARTS GAAN APOTHEEK.

WORMEN WAT ZIJN WORMEN WAT KUNT U ZELF DOEN WAT KAN UW APOTHEKER VOOR U DOEN WANNEER KUNT U BETER NAAR UW HUISARTS GAAN APOTHEEK. WORMEN WAT ZIJN WORMEN WAT KUNT U ZELF DOEN WAT KAN UW APOTHEKER VOOR U DOEN WANNEER KUNT U BETER NAAR UW HUISARTS GAAN APOTHEEK.NL WORMEN Bah, wat vies! Dit is vaak de eerste reactie als er in ontlasting

Nadere informatie

Als je buiten op de grond valt en je hebt een diepe wond, wat moet je dan doen? A) Niks B) Een pleister er op plakken C) Naar de dokter gaan

Als je buiten op de grond valt en je hebt een diepe wond, wat moet je dan doen? A) Niks B) Een pleister er op plakken C) Naar de dokter gaan Van welk dier kan je de gekkekoeienziekte krijgen? A) Stieren en koeien B) Schapen C) Allebei Als je buiten op de grond valt en je hebt een diepe wond, wat moet je dan doen? A) Niks B) Een pleister er

Nadere informatie

BIJSLUITER. Houder van de vergunning voor het in de handel brengen en fabrikant verantwoordelijk voor vrijgifte:

BIJSLUITER. Houder van de vergunning voor het in de handel brengen en fabrikant verantwoordelijk voor vrijgifte: BIJSLUITER Vectra 3D spot-on oplossing voor honden 1,5 4 kg Vectra 3D spot-on oplossing voor honden 4 10 kg Vectra 3D spot-on oplossing voor honden 10 25 kg Vectra 3D spot-on oplossing voor honden 25 40

Nadere informatie