MooreKoning. Henry. Henry Moore. en Koningin. Koning en Koningin. opdracht. Info

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "MooreKoning. Henry. Henry Moore. en Koningin. Koning en Koningin. opdracht. Info"

Transcriptie

1 Henry MooreKoning en Koningin De kunstenaar vertelt: Het beeld Koning en koningin heeft niets met levende koningen en koninginnen te maken. Hoe ik tot het idee van dit beeld ben gekomen, weet ik niet. Wellicht heeft het een rol gespeeld dat ik in de laatste twee jaren verhalen voor mijn dochtertje heb gelezen, waarin dikwijls koningen en koninginnen voorkwamen. Dit kan mijn geest geopend hebben voor het onderwerp. Henry Moore was een van de grootste beeldhouwers van de 20ste eeuw. Zijn werken zijn bekend over de hele wereld. Hij werd geïnspireerd door primitieve kunst en zijn werk toont een menselijk karakter met interesse voor het landschap. De horizontale en verticale lijnen in dit werk zorgen voor een zekere rust, het werk is statisch. Let ook op de handen van het koningspaar. Vergeleken met de rest van het beeld zijn ze zeer realistisch en ook deze stralen rust uit. Henry Moore Koning en Koningin ASSOCIATIE/ SCHRIJF Maak een verhaal/sprookje op basis van een associatie die je maakt bij dit beeld. Wie zijn deze figuren? Hoe komen ze hier? Hoe voelen ze zich?... Noteer dit in het notitieboekje.

2 Henry MooreKoning en Koningin Henry Moore Koning en Koningin Teken De kunstenaar vertelt: Het beeld Koning en koningin heeft niets met levende koningen en koninginnen te maken. Hoe ik tot het idee van dit beeld ben gekomen, weet ik niet. Wellicht heeft het een rol gespeeld dat ik in de laatste twee jaren verhalen voor mijn dochtertje heb gelezen, waarin dikwijls koningen en koninginnen voorkwamen. Dit kan mijn geest geopend hebben voor het onderwerp. Henry Moore was een van de grootste beeldhouwers van de 20ste eeuw. Zijn werken zijn bekend over de hele wereld. Hij werd geïnspireerd door primitieve kunst en zijn werk toont een menselijk karakter met interesse voor het landschap. De horizontale en verticale lijnen in dit werk zorgen voor een zekere rust, het werk is statisch. Let ook op de handen van het koningspaar. Vergeleken met de rest van het beeld zijn ze zeer realistisch en ook deze stralen rust uit. Nieuws uit het leven van royals wordt door velen op de voet gevolgd. Wat doen Prinses Mathilde of Kate aan? Wat heeft Prins Laurent nu weer gedaan? Hoe zou jij een koninklijk koppel vereeuwigen? Bedenk hoe je Koning Albert en Koningin Paola, Prins Filip en prinses Mathilde, William en Kate of een ander koppel zou afbeelden. Teken dit in het notitieboekje.

3 Henry Moore ➊ Koning en Koningin ➋ ➍ ➌ ➎ ➊ Dit vruchtbaarheidsbeeldje komt van de Cycladen, een eilandengroep bij Griekenland en dateert tussen 3300 v.c tot 2000 v. C. Deze beeldjes werden in graven gevonden. ➋ De Egyptische farao en zijn vrouw werden staand of zittend afgebeeld in het oude Egypte. ➌ Het Arnolfini portret of huwelijk van Jan Van Eyck stamt uit ➍ De Laokoon groep is een oud Romeins marmeren beeld van Laokoon en zijn zoons. ➎ Deze beeldjes zijn Afrikaans van oorsprong. ANALYSE Henry Moore Koning en Koningin Aan de infokant van deze kaart vind je afbeeldingen uit de kunstgeschiedenis. Bekijk ze en duid aan welke beelden als inspiratie voor Henry Moore gediend hebben. Staaf je keuze(s) met wat uitleg. Noteer dit in het notitieboekje.

4 Rik Wouters Het zotte geweld De inspiratie voor dit werk heeft Rik Wouters gehaald uit een voorstelling met de Amerikaanse danseres Isadora Duncan. Wouters was hierdoor zo aangegrepen dat hij een idee koesterde een beeld van een dansende figuur te maken. Wie model zou staan lag voor de hand, zijn vrouw Nel. Eén ogenblik vatten in één beeld. Beweging stollen in één fractie van een dolle vreugdedans. Rik Wouters deed er drie jaar over om die ene seconde vast te leggen. Op hun zolderkamertje van 4 op 7 meter ging het echtpaar Wouters aan de slag om de indruk van die dansavond in één beeld op te roepen. Na pijnlijke uren van vermoeiende poses, werd Nel woedend en als reactie gooide ze haar lichaam als bij een zweepslag vooruit. Rik werd uitzinnig van vreugde, de juiste pose was eindelijk gevonden! De beweging, maar ook de levensvreugde van dit werk is uniek in dit beeld van Rik Wouters. De diagonale lijnen zorgen voor zeer veel beweging in het werk. Ook de iets ruwere oppervlakte/huid en gelaatsuitdrukking van het werk zorgen voor extra dynamiek in het werk. Rik Wouters Het zotte geweld Teken Kijk goed naar de beweging die hier wordt afgebeeld. Probeer met zo weinig mogelijk lijnen het beeld in een stokmannetje te vervatten. Teken dit in het notitieboekje.

5 Rik Wouters Het zotte geweld De inspiratie voor dit werk heeft Rik Wouters gehaald uit een voorstelling met de Amerikaanse danseres Isadora Duncan. Wouters was hierdoor zo aangegrepen dat hij een idee koesterde een beeld van een dansende figuur te maken. Wie model zou staan lag voor de hand, zijn vrouw Nel. Eén ogenblik vatten in één beeld. Beweging stollen in één fractie van een dolle vreugdedans. Rik Wouters deed er drie jaar over om die ene seconde vast te leggen. Op hun zolderkamertje van 4 op 7 meter ging het echtpaar Wouters aan de slag om de indruk van die dansavond in één beeld op te roepen. Na pijnlijke uren van vermoeiende poses, werd Nel woedend en als reactie gooide ze haar lichaam als bij een zweepslag vooruit. Rik werd uitzinnig van vreugde, de juiste pose was eindelijk gevonden! De beweging, maar ook de levensvreugde van dit werk is uniek in dit beeld van Rik Wouters. De diagonale lijnen zorgen voor zeer veel beweging in het werk. Ook de iets ruwere oppervlakte/huid en gelaatsuitdrukking van het werk zorgen voor extra dynamiek in het werk. Foto- kijk Rik Wouters Rik wouters het zotte Het zotte geweld geweld Maak een fotoreportage met een gsm een gsm van iemand van iemand of meerdere of personen meerdere in personen de groep in die de groep dansende die dansende bewegingen maken. maken. Probeer de dynamiek/beweging vast te leggen.

6 August BalzacRodin fiche In 1891 vroeg de belangrijke literaire vereniging Société des Gens des Lettres aan Rodin een monument te maken voor de schrijver Honoré de Balzac, ondertussen 41 jaar overleden. Men verwachtte een machtig werk, Balzac waardig en Rodin stortte zich met veel enthousiasme op zijn. Zijn voorbereidingen grensden aan het bezetene en hij maakte 39 voorstudies en maquettes voor de definitieve versie. Toen het beeld klaar was werd het geweigerd. Rodin had meer en meer afstand genomen van de 19de eeuwse iconografie en was op zoek gegaan naar een vereenvoudigd beeld. Voor Rodin was het belangrijk dat de massa en het volume van het beeld het geniale van de kunstenaar toonden, maar ook dat Balzac op een realistische wijze werd weergegeven. Omdat hij niet moeders mooiste was, heeft Rodin gekozen om de schrijver in zijn kamerjas te tonen. De gevers wilden echter liever een mooi beeld met klassieke voorwerpen (attributen) die bij een schrijver hoorden. Met dit beeld dat allesbehalve traditioneel is, zou Rodin een nieuwe periode in de kunst inleiden, namelijk het modernisme. Honoré de Balzac, (geboren in Tours op 20 mei 1799 en gestorven in Parijs, op 18 augustus 1850) kan worden beschouwd als een van de belangrijkste Franse schrijvers van de eerste helft van de negentiende eeuw. Balzac is een romantisch schrijver, waarvan het werk ook realistische elementen vertoont. Hij is de geschiedenis ingegaan als de auteur van La Comédie humaine, een reeks bestaande uit zo n 100 romans geschreven met de bedoeling een volledig beeld te geven van de Franse maatschappij na de val van Napoleon. Balzac beweert dat de Franse maatschappij zelf in feite de geschiedschrijver is en hij slechts de secretaris. Doordat hij optreedt als observator wordt Balzac beschouwt als één van de eerste realistische schrijvers. Je kan Balzac ook onder de romantiek plaatsen vanwege het belang dat hij hecht aan de allesbeheersende passies van zijn personages. Zijn werkwijze is legendarisch. Hij werkte niet snel, maar wrikte voortdurend aan zijn geschriften met grote concentratie, soms 20 uur aan een stuk.

7 August BalzacRodin ASSOCIATIE August Rodin Balzac Zie aparte infofiche In navolging van de Tiny titels op de PDA s, maak je zelf een aantal Balzac titels op basis van de extra info over deze schrijver. Schrijf dit in het notitieboekje.

8 August BalzacRodin ASSOCIATIE August Rodin Balzac Zie aparte infofiche Het beeld dat Rodin van Balzac heeft gemaakt heeft een belangrijke aanzet gegeven voor het ontstaan van de moderne kunst. Voorheen was kunst gebonden aan strikte regels die niet gebroken dienden te worden als je als kunstenaar de kost wilde verdienen. Men kan wel zeggen dat een deel van de moderne kunststroming rust op de schouders van deze Balzac. Kijk doorheen de WYSIWYG tocht rond in het park. Op welke beelden heeft Rodin s Balzac invloed gehad volgens jou. Leg dit uit. Noteer je bedenkingen.

9 August BalzacRodin Teken August Rodin Balzac Zie aparte infofiche Welke schrijver of schrijfster vandaag verdient volgens jullie een standbeeld? Hoe zou het eruit zien? Werk je volgens oude tradities of ga je liever vernieuwend te werk? Leg uit en maak eventueel een schets.

10 August BalzacRodin Boetseer August Rodin Balzac Zie aparte infofiche Ontwerp een traditioneel Balzac Balzac beeld beeld met met attributen (voorwerpen attributen typisch (voorwerpen in dit typisch geval voor een schrijver) in dit geval die een bij schrijver) hem passen. die bij Gebruik hem passen. hiervoor de klei. Gebruik hiervoor de klei.

11 Aristide Maillol de Rivier Dit beeld heeft Maillol samengesteld uit verzaagde stukken van een ouder beeld. De op haar linkerzij liggende vrouw is een zeer beweeglijke figuur geworden, hetgeen typisch is voor het werk van Maillol. De titel van het werk kwam later, in 1943, wanneer de kunstenaar het park van Versailles (Frankrijk) bezoekt en onder de indruk komt van de beelden aan de fonteinen. Vooral de nimfen en watergoden maken grote indruk op hem. Het materiaal dat hij gebruikt heeft is niet alledaags. De meeste beelden in het Middelheim museum zijn uit brons gemaakt, maar dit beeld is uit lood. Vandaar de wittere kleur. geluids Aristide Maillol de Rivier Zoek in de buurt een beeld dat van dezelfde kunstenaar zou kunnen zijn. Let op de manier waarop het lichaam van de vrouw eruit ziet. Maak een passend geluid bij een van de twee beelden, gebruik hiervoor je lichaam/stem of iets uit de omgeving en neem dit op met je gsm.

12 Aristide Maillol de Rivier Dit beeld heeft Maillol samengesteld uit verzaagde stukken van een ouder beeld. De op haar linkerzij liggende vrouw is een zeer beweeglijke figuur geworden, hetgeen typisch is voor het werk van Maillol. De titel van het werk kwam later, in 1943, wanneer de kunstenaar het park van Versailles (Frankrijk) bezoekt en onder de indruk komt van de beelden aan de fonteinen. Vooral de nimfen en watergoden maken grote indruk op hem. Het materiaal dat hij gebruikt heeft is niet alledaags. De meeste beelden in het Middelheimmuseum zijn uit brons gemaakt, maar dit beeld is uit lood. Vandaar de wittere kleur. ANALYSE ASSOCIATIE Aristide Maillol de Rivier Dit beeld staat hier in een park. Stel je voor dat je het mag meenemen om op een nieuwe plaats te zetten. Waar zou je het zetten en waarom? Noteer dit in het notitieboekje.

13 Max Bill de eindeloze kronkel Boetseer/foto Max Bill de eindeloze kronkel Dit is een abstract beeld. De term abstract gebruikt men voor vormen in de kunst die niet in de werkelijkheid/de natuur voorkomen. Geometrische of vlakke vormen uit de wiskunde zijn vb. steeds abstracte vormen, zonder organisch karakter. Het tegenovergestelde van abstract is figuratief. Hierin hoor je het woord figuur, het verwijst dan ook naar iets herkenbaars in de werkelijkheid. In feite is dit werk een Möbiusring, genoemd naar de wiskundige A.F. Möbius. In de ring zit de oneindigheid vervat. Het heeft geen begin of einde en de binnen- en de buitenkant zijn moeilijk van elkaar te onderscheiden. Max Bill wilde met dit beeld een pure wiskundige vorm maken. Hij heeft eindige oneindigheid op deze manier vorm gegeven. Bij deze zit een strook, maak met deze strook het beeld na en trek er een foto van met je gsm.

14 Max Bill de eindeloze kronkel Dit is een abstract beeld. De term abstract gebruikt men voor vormen in de kunst die niet in de werkelijkheid/de natuur voorkomen. Geometrische of vlakke vormen uit de wiskunde zijn vb. steeds abstracte vormen, zonder organisch karakter. Het tegenovergestelde van abstract is figuratief. Hierin hoor je het woord figuur, het verwijst dan ook naar iets herkenbaars in de werkelijkheid. In feite is dit werk een Möbiusring, genoemd naar de wiskundige A.F. Möbius. In de ring zit de oneindigheid vervat. Het heeft geen begin of einde en de binnen- en de buitenkant zijn moeilijk van elkaar te onderscheiden. Max Bill wilde met dit beeld een pure wiskundige vorm maken. Hij heeft eindige oneindigheid op deze manier vorm gegeven. Max Bill de eindeloze kronkel ANALYSE ASSOCIATIE Zoek een beeld dat het tegenovergestelde is van een abstract beeld, namelijk een figuratief beeld. Geef hierbij voor jou de 3 belangrijkste verschillen tussen het abstracte werk van Max Bill en het gekozen figuratief werk. Noteer dit in het notitieboekje.

15 Carl Andre 74 Weathering Way Boetseer/foto Carl Andre 74 Weathering Way Deze abstracte catwalk bestaande uit 74 identieke stalen platen, maakt deel uit van de natuur. Constante interactie tussen het kunstwerk, het park, de mens en het weer zorgen ervoor dat het werk bijna onzichtbaar is binnen haar omgeving. Door het afslijten dat optreedt door inwerking van vocht en door het betreden van het werk (hou hier dus geen rekening met regel 2) wordt het werk meer en meer deel van de omgeving. Het feit dat het op de grond ligt, zonder sokkel, zorgt ervoor dat het niet opvalt in de ruimte Dergelijke kunst valt onder de noemer arte povera/ minimal art (arme kunst) maar ook onder land art. Land art is kunst die deel uitmaakt van het landschap, gemaakt uit natuurlijke elementen. Maak je eigen land art met materiaal dat je in de directe omgeving vindt. Stel je kunstwerk tentoon op de catwalk en trek er een originele foto van met je gsm. Focus op vorm, kleur en lijn.

16 Juan Munoz Twee figuren voor Middelheim Juan Muñoz zorgt ervoor dat zijn beelden staan voor bepaalde menselijke gevoelens: eenzaamheid, vervreemding, gebrek aan communicatie Zijn twee figuren lijken op niets te wachten en hebben ook niets te verwachten. Muñoz wil de bewegingsloosheid van een bronzen beeld en niet de beweging. De figuren hebben geen benen, maar zitten gevangen in wat op een zak lijkt. Ze lijken wel lappenpoppen. Zonder benen, vast in een zak en hoog in de boom gescheiden door een bospad lijkt het alsof de beelden een ondraaglijk eenzaam bestaan leiden (of lijden?). En wij kijken machteloos toe. SCHRIJF/FOTO Juan Munoz Twee figuren voor Middelheim Schrijf een verhaal of dialoog of maak een performance (theaterstukje) dat bij dit werk past. Schrijf dit op in het notitieboekje en film het met je gsm.

17 Juan Munoz Twee figuren voor Middelheim Juan Muñoz zorgt ervoor dat zijn beelden staan voor bepaalde menselijke gevoelens: eenzaamheid, vervreemding, gebrek aan communicatie Zijn twee figuren lijken op niets te wachten en hebben ook niets te verwachten. Muñoz wil de bewegingsloosheid van een bronzen beeld en niet de beweging. De figuren hebben geen benen, maar zitten gevangen in wat op een zak lijkt. Ze lijken wel lappenpoppen. Zonder benen, vast in een zak en hoog in de boom gescheiden door een bospad lijkt het alsof de beelden een ondraaglijk eenzaam bestaan leiden (of lijden?). En wij kijken machteloos toe. Dit werk hangt in twee bomen. De kunstenaar heeft ervoor gezorgd dat hij aan het werk gaat met een natuurlijke sokkel. De hoogte van deze kunstwerken is belangrijk. De positie waarin de kijker staat en kijkt naar deze hoger gepositioneerde beelden noemen we kikvorsperspectief. We kijken vanuit de positie van een kleine kikker naar het beeld. Het omgekeerde hiervan is het vogelperspectief. Foto- ANALYSE Juan Munoz Twee figuren voor Middelheim Maak een fotoreportage met je gsm die te maken heeft met deze beelden en maak gebruik van verschillende soorten perspectief.

18 Luciano Fabro Badenden Luciano Fabro Badenden SCHRIJF/FOTO Doorheen de geschiedenis hebben vele kunstenaars baadsters afgebeeld. Ook Luciano Fabro werd aangetrokken door dit thema. Gebruikmakend van marmer heeft de kunstenaar ervoor gekozen zijn baadsters te vereenvoudigen. Er is echter wel een zekere communicatie tussen de vier figuren. Het harde koude marmer krijgt zelf iets menselijks, iets persoonlijks. Soms lijkt het marmer te bewegen, zeker als de wind het water en de bladeren beweegt. Het spiegelbeeld van de vier marmeren beelden zorgt ook nog eens voor extra beweging. De manier waarop de badenden verspreid staan in het water is niet toevallig. De ordening of compositie is zeer belangrijk in de kunst. De manier waarop beelden worden geordend, symmetrisch of asymmetrisch, beïnvloeden hoe we naar iets kijken. Maak een foto met je gsm zodat die zou passen op een postkaart dat mensen zin geeft om naar hier te komen. Bedenk ook een originele slogan die je erop kan zetten en noteer die in het notitieboekje.

19 Luciano Fabro Badenden ANALYSE ASSOCIATIE Luciano Fabro Badenden geluids Doorheen de geschiedenis hebben vele kunstenaars baadsters afgebeeld. Ook Luciano Fabro werd aangetrokken door dit thema. Gebruik makend van marmer heeft de kunstenaar ervoor gekozen zijn baadsters te vereenvoudigen. Er is echter wel een zekere communicatie tussen de vier figuren. Het harde koude marmer krijgt zelf iets menselijks, iets persoonlijks. Soms lijkt het marmer te bewegen, zeker als de wind het water en de bladeren beweegt. Het spiegelbeeld van de vier marmeren beelden zorgt ook nog eens voor extra beweging. De manier waarop de badenden verspreid staan in het water is niet toevallig. De ordening of compositie is zeer belangrijk in de kunst. De manier waarop beelden worden geordend, symmetrisch of asymmetrisch, beïnvloeden hoe we naar iets kijken. Welke sfeer roept dit werk op? Beschrijf dit met woorden en noteer in het notitieboekje. Illustreer met muziek die erbij zou passen.

20 Luciano Fabro Badenden Doorheen de geschiedenis hebben vele kunstenaars baadsters afgebeeld. Ook Luciano Fabro werd aangetrokken door dit thema. Gebruik makend van marmer heeft de kunstenaar ervoor gekozen zijn baadsters te vereenvoudigen. Er is echter wel een zekere communicatie tussen de vier figuren. Het harde koude marmer krijgt zelf iets menselijks, iets persoonlijks. Soms lijkt het marmer te bewegen, zeker als de wind het water en de bladeren beweegt. Het spiegelbeeld van de vier marmeren beelden zorgt ook nog eens voor extra beweging. De manier waarop de badenden verspreid staan in het water is niet toevallig. De ordening of compositie is zeer belangrijk in de kunst. De manier waarop beelden worden geordend, symmetrisch of asymmetrisch, beïnvloeden hoe we naar iets kijken. Henri Matisse, Baadsters met schildpad 1908 Georges Seurat, Baders bij Asnières 1884 Auguste Renoir, Baadsters, 1885 Paul Cézanne, De baadsters, 1898 Pablo Picasso, Demoiselles d Avignon 1907 ANALYSE ASSOCIATIE Luciano Fabro Badenden Doorheen de moderne kunst zijn badende vrouwen een weerkerend thema. Bekijk de voorbeelden (z.o.z.) en vergelijk ze met het werk van Luciano Fabro. Let op verschillen en gelijkenissen en benoem ze. Kies één van de schilderijen waarvan je vindt dat ze best past bij deze sculptuur en verklaar waarom. Noteer je bedenkingen in het notitieboekje.

21 ANALYSE/ ASSOCIATIE KIJK / TEKEN Per Kirkeby zonder titel Per Kirkeby zonder titel Al sinds de jaren 1970 ontwerpt Per Kirkeby sculpturen in baksteen. Ook al gebruikt hij dit materiaal, samen met cement en ontwerpt hij zijn sculptuur als een architect, een ECHT gebouw maakt hij niet. Het werk biedt ons geen dak boven het hoofd en lijkt nergens voor te dienen. Of toch? In 1995 gebruikte hij het gebouw als tentoonstellingsgebouw voor enkele van zijn bronzen beelden. Aan de buitenkant lijkt het om een gesloten geheel te gaan. De binnenkant is open, maar chaotisch. Van bovenuit gezien (vogelperspectief) is het grondplan overzichtelijk. Een cirkel wordt afgewisseld met een vierkant. Kirkeby gebruikt veel ruimte voor zijn kunstwerk. In de kunst gebruikt men het woord volume voor de ruimte die een kunstwerk inneemt. Negatief volume is de ruimte die NIET door materiaal wordt ingenomen. Probeer je in te beelden dat je een ruimte als deze krijgt om in te richten. Hoe zou je dat doen? Welke functie zou je eraan geven? Teken een plattegrond van dit werk (kijk goed) en richt deze in. Doe dit in het notitieboekje.

22 Per Kirkeby zonder titel SCHRIJF Per Kirkeby zonder titel Al sinds de jaren 1970 ontwerpt Per Kirkeby sculpturen in baksteen. Ook al gebruikt hij dit materiaal, samen met cement en ontwerpt hij zijn sculptuur als een architect, een ECHT gebouw maakt hij niet. Het werk biedt ons geen dak boven het hoofd en lijkt nergens voor te dienen. Of toch? In 1995 gebruikte hij het gebouw als tentoonstellingsgebouw voor enkele van zijn bronzen beelden. Aan de buitenkant lijkt het om een gesloten geheel te gaan. De binnenkant is open, maar chaotisch. Van bovenuit gezien (vogelperspectief) is het grondplan overzichtelijk. Een cirkel wordt afgewisseld met een vierkant. Kirkeby gebruikt veel ruimte voor zijn kunstwerk. In de kunst gebruikt men het woord volume voor de ruimte die een kunstwerk inneemt. Negatief volume is de ruimte die NIET door materiaal wordt ingenomen. Schrijf een elfje (een gedicht van 11 woorden), zo ga je te werk: 1) Eerste indruk ( 1 woord ) 2) Uitdiepen - uitleg ( 2 woorden ) 3) Beschrijving ( 3 woorden ) 4) Vraag (4 woorden ) 5) Slotwoord ( 1 woord )

23 Per Kirkeby zonder titel ANALYSE ASSOCIATIE Per Kirkeby zonder titel Al sinds de jaren 1970 ontwerpt Per Kirkeby sculpturen in baksteen. Ook al gebruikt hij dit materiaal, samen met cement en ontwerpt hij zijn sculptuur als een architect, een ECHT gebouw maakt hij niet. Het werk biedt ons geen dak boven het hoofd en lijkt nergens voor te dienen. Of toch? In 1995 gebruikte hij het gebouw als tentoonstellingsgebouw voor enkele van zijn bronzen beelden. Aan de buitenkant lijkt het om een gesloten geheel te gaan. De binnenkant is open, maar chaotisch. Van bovenuit gezien (vogelperspectief) is het grondplan overzichtelijk. Een cirkel wordt afgewisseld met een vierkant. Kirkeby gebruikt veel ruimte voor zijn kunstwerk. In de kunst gebruikt men het woord volume voor de ruimte die een kunstwerk inneemt. Negatief volume is de ruimte die NIET door materiaal wordt ingenomen. Dit werk legt veel linken met de architectuur en het staat in een park. Beeld je nu eens in dat dit werk naar een stedelijke ruimte zou verhuizen. Welk effect zou de stedelijke omgeving hebben op dit werk?

24 Matt Mullican zonder titel Matt Mullican zonder titel Teken Het werk van Matt Mullican bevindt zich op vier verschillende plekken in het museum, steeds in de buurt van water. Het volstaat echter er één uit te zoeken. De tekens waaruit zijn werk bestaat zijn pictogrammen. Sommige ontwierp hij zelf, andere pikte hij op in stations, vliegvelden of musea. Een pictogram is een tekening die een bepaalde betekenis duidelijk maakt. Vb. een mannetje en een vrouwtje duiden de Wc s aan. De afbeelding op een pictogram is vaak vereenvoudigd, maar nog steeds herkenbaar. De pictogrammen van Matt Mullican zijn echter niet altijd even duidelijk. Probeer zelf maar eens de betekenis van de pictogrammen te achterhalen. Maak een pictogram voor het museum en teken dit in het notitieboekje. Zorg ervoor dat het pictogram representatief is voor het Middelheimmuseum. Neem een foto van je getekende pictogram met je gsm.

25 Matt Mullican zonder titel Matt Mullican zonder titel Teken Het werk van Matt Mullican bevindt zich op vier verschillende plekken in het museum, steeds in de buurt van water. Het volstaat echter er één uit te zoeken. De tekens waaruit zijn werk bestaat zijn pictogrammen. Sommige ontwierp hij zelf, andere pikte hij op in stations, vliegvelden of musea. Een pictogram is een tekening dat een bepaalde betekenis duidelijk maakt. Vb. een mannetje en een vrouwtje duiden de Wc s aan. De afbeelding op een pictogram is vaak vereenvoudigd, maar nog steeds herkenbaar. De pictogrammen van Matt Mullican zijn echter niet altijd even duidelijk. Probeer zelf maar eens de betekenis van de pictogrammen te achterhalen. Indien je zelf iets zou mogen toevoegen aan dit kunstwerk, wat zou je dan kiezen en in welk materiaal? Geef ook een passende titel bij je eigen creatie. Noteer dit in het notitieboekje.

26 Harold Klingelhöller Die Furcht verläszt ihren Gegenstand und geht über in Hass ANALYSE/ ASSOCIATIE TEKEN Harold Klingelhöller Die Furcht verläszt ihren Gegenstand und geht über in Hass Kijk goed naar dit werk. Het ziet eruit als een puzzel. Probeer de verschillende delen uit elkaar te halen en teken ze in het notitieboekje. Wat valt je op? Let op: om het kijken niet te beïnvloeden is de info over het kunstwerk hier weggelaten. De gids zal deze wel met de groep overlopen.

27 Honoré d O Shouting is breathing in circumstances ANALYSE ASSOCIATIE Deze installatie grijpt direct op de omgeving in. Aan vier verschillende bomen, waarvan twee kunstmatige, hangen evenveel motoren en draden, die in een soort netwerk alle bomen met elkaar verbinden. De draden, en dus ook de bladeren en de takken van de bomen, beginnen te trillen wanneer de zorgvuldig aangebrachte motoren trillen. Het werk laat zich nog het makkelijkst omschrijven als een boomvibrator. Het mooie aan dit werk is dat het verandering toont, of beter nog: is. De draden lijken een gesprek te voeren, waarbij het niet duidelijk is wie wat wil zeggen en waarom, waarbij alles afhangt van factoren als de wind en de zwaartekracht, en andere grillen van de natuur. Beeld je in dat dit werk zich in een stadsomgeving bevindt. Zou het daar beter of slechter passen? Wat zijn de voor en nadelen dat dit werk in deze omgeving staat? Noteer je bedenkingen in het notitieboekje.

28 Guillaume Bijl Romeinse straat In een afgelegen, wat vergeten deel van het park heeft Guillaume Bijl een Romeinse straat blootgelegd. Een echte, zo lijkt het, compleet met afsluiting tegen al te opdringerige bezoekers. Een informatiebord maakt het beeld volledig. Archeologie zoals je die zelden tegenkomt. De installatie is niet van een echte opgraving te onderscheiden. Alleen wie over de nodige kennis van deze plaats beschikt, ziet in dat ze niet echt is. Een dergelijke installatie is typisch voor Guillaume Bijl, die wel vaker dingen uit het alledaagse leven exact nabouwt en ze als kunstwerken promoot. En dus ook compleet uitgeruste archeologische sites. Hij wil de bezoeker doen nadenken over wat hij ziet. Hij wil niet dat die alles zomaar meteen als waar aanneemt. Guillaume Bijl de Rivier ANALYSE/ASSOCIATIE Schrijf Stel je voor dat je werkt voor het Middelheimmuseum. Jij moet dit werk promoten bij de bezoeker. Hoe ga je te werk? Schrijf een promotekstje in het notitieboekje.

29 Thomas Schütte Duizend tongen Duizend tongen bestaat uit enkele tientallen tongen uit roze gekleurde keramiek, met ijzerdraad opgehangen in de kruin van een boom. Alle exemplaren zijn verschillend, maar de vormen doen sterk denken aan die van boombladeren. Daardoor zijn ze op het eerste zicht moeilijk te vinden. Net als de bladeren van de boom, worden de tongen door de wind in beweging gezet en lijken ze ook een bepaald geluid te maken. Het resultaat van deze bijna onzichtbare kunst getuigt van poëzie: de kunst wordt hier de tussenpersoon tussen cultuur en natuur. Thomas Schütte Duizend tongen KIJK/ TEKEN/ ANALYSE Je krijgt de om een kunstwerk te maken dat perfect moet passen in de omgeving. Mensen moeten ernaar op zoek gaan, zoals je op zoek moet gaan naar de duizend tongen van Thomas Schütte. De plaats waar je kunstwerk staat is op een groot plein, in het midden van een stad of een dorp. Op dat plein staat een kerk en veel restaurantjes. Wat zou je zelf voorstellen en waarom? Leg uit of maak een schets in het notitieboekje.

30 Charles Vandenhove Zuilenpaviljoen Dit zuilenpaviljoen is zowel een kunstwerk op zich als een paviljoen voor de tentoonstelling van kleinere openluchtbeelden. Het is zeer geometrisch en sober. Op een korte afstand van dit gebouw staat een poort met twee zuilen die ook nog bij dit werk hoort. Dit geeft het een antiek karakter, met haar ionisch-achtige zuilen. Afhankelijk van waar je staat zullen de rechthoekige zuilen in het paviljoen bewegen samen met hun schaduw. Dit maakt een mooi patroon zichtbaar op de vloer. Licht is hierbij zeer belangrijk. Het is een element dat ervoor zorgt dat materiaal zichtbaar wordt voor onze ogen. Soms is iets mooier als het donker is, soms is licht nodig om een bepaald aspect van een kunstwerk te benadrukken. KIJK/ FOTO/ ANALYSE Charles Vandenhove Zuilenpaviljoen Speel met licht en schaduw in dit werk en probeer te ondervinden onder welke omstandigheden dit werk het beste tot haar recht komt: als het licht is, of eerder in het donker? Maak een fotoreportage met je gsm. Welke gevoelens maakt een verschil in licht in je los? Noteer deze in het notitieboekje.

31 Charles Vandenhove Zuilenpaviljoen Dit zuilenpaviljoen is zowel een kunstwerk op zich als een paviljoen voor de tentoonstelling van kleinere openluchtbeelden. Het is zeer geometrisch en sober. Op een korte afstand van dit gebouw staat een poort met twee zuilen dat ook nog bij dit werk hoort. Dit geeft het een antiek karakter, met haar ionisch-achtige zuilen. Afhankelijk van waar je staat zullen de rechthoekige zuilen in het paviljoen bewegen samen met hun schaduw. Dit maakt een mooi patroon zichtbaar op de vloer. Licht is hierbij zeer belangrijk. Het is een element dat ervoor zorgt dat materiaal zichtbaar wordt voor onze ogen. Soms is iets mooier als het donker is, soms is licht nodig om een bepaald aspect van een kunstwerk te benadrukken. Al sinds de jaren 1970 ontwerpt Per Kirkeby sculpturen in baksteen. Ook al gebruikt hij dit materiaal, samen met cement en ontwerpt hij zijn sculptuur als een architect, een ECHT gebouw maakt hij niet. Het werk biedt ons geen dak boven het hoofd en lijkt nergens voor te dienen. Of toch? In 1995 gebruikte hij het gebouw als tentoonstellinggebouw voor enkele van zijn bronzen beelden. Aan de buitenkant lijkt het om een gesloten geheel te gaan. De binnenkant is open, maar chaotisch. Van bovenuit gezien (vogelperspectief) is het grondplan overzichtelijk. Een cirkel wordt afgewisseld met een vierkant. Kirkeby gebruikt veel ruimte voor zijn kunstwerk. In de kunst gebruikt men het woord volume voor de ruimte die een kunstwerk inneemt. Negatief volume is de ruimte die NIET door materiaal wordt ingenomen. Charles Vandenhove Zuilenpaviljoen KIJK/ FOTO/ ANALYSE Zowel het zuilenpaviljoen van Charles Vandenhove als Zonder titel van Per Kirkeby kunnen gebruikt worden als tentoonstellingspaviljoen. Het zijn verschillende interpretaties van eenzelfde idee. Stel je in de huid van een kunstenaar die de kans krijgt te exposeren in één van de paviljoenen van het museum. Welk van beide paviljoenen kies je, en waarom? Of kies je iets geheel anders? Noteer dit in het notitieboekje.

32 ANALYSE/ASSOCIATIE Henk Visch Telling no lies Henk Visch Telling no lies Dit kunstwerk is speciaal gemaakt voor een tentoonstelling van de kunstenaar in het Middelheimmuseum. Dit grote bronzen beeld heeft een dubbelzinnige vorm. Het werk oogt als een stronk van een oude, rottende boom, of als een paddenstoel. Je ziet duidelijk dat het beeld uit bouwblokken is opgebouwd, zoals de museumgebouwen rondom. Het beeld is tegelijk een sokkel en een soort kelk, een stam en een zwam. De huid van het kunstwerk is ruw afgewerkt en doet daarom wat denken aan een schets. Sluit je ogen na het bekijken van dit werk en bedenk wat er meteen in je opkomt. Noteer dit in het notitieboekje. Kijk dan pas naar de interpretatie op je PDA.

33 Henk Visch Telling no lies Henk Visch Telling no lies geluids/ associatie Dit kunstwerk is speciaal gemaakt voor een tentoonstelling van de kunstenaar in het Middelheimmuseum. Dit grote bronzen beeld heeft een dubbelzinnige vorm. Het werk oogt als een stronk van een oude, rottende boom, of als een paddenstoel. Je ziet duidelijk dat het beeld uit bouwblokken is opgebouwd, zoals de museumgebouwen rondom. Het beeld is tegelijk een sokkel en een soort kelk, een stam en een zwam. De huid van het kunstwerk is ruw afgewerkt en doet daarom wat denken aan een schets. Stel je voor dat je in het teken van een speciale tentoonstelling waar dit beeld toe behoort passende muziek bij dit werk moet laten afspelen. Waarvoor kies je? Let op genre, uitvoerder, titel, volume, etc. Noteer je bevindingen in het notitieboekje.

34 Isa Genzken Fenster Isa Genzken gebruikt verschillende media voor haar kunstwerken. Zo houdt ze zich bijvoorbeeld bezig met sculptuur, installaties en film. Ze wordt fel beïnvloed door architectuur hetgeen leidt tot architecturale vormen in haar beelden. Net als gebouwen dat doen lijken de werken van Genzken de werkelijkheid te kaderen. Ook dit werk in het Middelheimmuseum kadert de schijnbare chaos van de natuur. Genzken stelde twee raamsculpturen op tussen het struikgewas. Ze zijn te hoog om er zomaar door te kunnen kijken, dus men kijkt er eerder naar op. Ze kaderen de bomen in de omgeving, maar vestigen ook aandacht op zichzelf. In plaats van een middel om ergens door te kijken worden deze vensters eerder een vorm op zich. Isa ANALYSE ASSOCIATIE Genzken Fenster In dit park komen veel tegenstellingen naar voor: Natuur Cultuur / Abstract Figuratief Organisch Geometrisch / Leegte Verhaal Traditioneel Vernieuwend / Warm Koud Volume Negatief volume / Stil Luid Hemel Aarde / Open Gesloten Probeer deze tegenstellingen toe te passen op dit werk. Noteer de tegenstellingen die het beste bij dit werk passen en verklaar waarom. Denk ook eens na over wat er zou moeten gebeuren met dit werk om juist het tegenovergestelde te benadrukken.

35 algemene ANALYSE ASSOCIATIE algemene ANALYSE ASSOCIATIE Probeer volgende stellingen toe te passen op het vorige kunstwerk. Ben je het ermee eens? Hoe passen deze citaten bij dit werk? Wie niets wil imiteren zal niets produceren. Salvador Dali ( ) De traditie legt teveel technische en ideologische beperkingen op Wij proberen aan al die regels te ontsnappen, omdat er in de beeldhouwkunst meer mogelijkheden liggen. Luciano Fabro ( ) Kunst is gemaakt om te verstoren, te verontrusten. Wetenschap stelt gerust. Georges Braque ( ) De werkelijkheid openbaart zich enkel wanneer ze verlicht wordt door een straaltje poëzie. Georges Braque ( ) Slechts één ding is waardevol in kunst: dat wat je niet kan uitleggen. Georges Braque ( ) Ik merk dat ik bij alle kunstenaars vooral een verstorend element bewonder, een vervorming, die het bewijs levert van een gevecht ( ). In grote kunst is dit conflict verborgen, het is onopgelost. Al wat barst van energie is verstorend, niet perfect. Henry Moore ( ) Kunst legt zich niet op het bed dat ervoor gemaakt werd, ze neemt de benen van zodra iemand haar naam uitspreekt: ze houdt ervan incognito te blijven. Haar beste momenten beleeft ze wanneer ze vergeet wat ze heet te zijn. Jean Dubuffet ( ) Het is allemaal wel goed om te kopiëren wat je ziet, maar veel beter is enkel beelden te tekenen uit je herinnering. Edgar Degas ( )

36 algemene ANALYSE ASSOCIATIE algemene ANALYSE ASSOCIATIE Probeer volgende stellingen toe te passen op het vorige kunstwerk. Ben je het ermee eens? Hoe passen deze citaten bij dit werk? Ik zoek niet, ik vind. Pablo Picasso ( ) Elke daad van Creatie is in de eerste plaats een daad van vernietiging. Pablo Picasso ( ) Ik sluit mijn ogen om te zien. Paul Gaugin ( ) Ik vind niets uit, ik herontdek. Auguste Rodin ( ) Elk kind is een kunstenaar. Het probleem is hoe kunstenaar te blijven wanneer hij opgroeit. Pablo Picasso ( ) Een kunstenaar is iemand die dingen maakt die mensen niet nodig hebben maar waarvan hij denkt dat om een of andere reden het een goed idee zou zijn ze te geven. Andy Warhol ( ) Konden we smaak of genie met regels aanleren, dan zouden smaak en genie niet langer bestaan. Sir Joshua Reynolds ( ) Als je grote talenten hebt, zal de industrie deze vergroten. Als je slechts bescheiden mogelijkheden hebt, zal de industrie hun gebreken in de verf zetten. Sir Joshua Reynolds ( ) Ik geloof niet in kunst. Ik geloof in kunstenaars. Marcel Duchamp ( )

37 algemene Welke van de volgende woorden zijn van toepassing op dit werk? Noteer de tegenstellingen die het beste bij het werk passen. Doe dit in het notitieboekje. Natuur Abstract Organisch Leegte Traditioneel Volume Stil Hemel Open Warm ANALYSE ASSOCIATIE Cultuur Figuratief Geometrisch Verhaal Vernieuwend Negatief volume Luid Aarde Gesloten Koud WYSiWYG 2.0 Denk ook eens na over wat je met dit werk moet doen om de tegengestelde woorden te kunnen aanduiden. Noteer je bedenkingen in het notitieboekje.

38 algemene ANALYSE ASSOCIATIE Stel je voor dat dit werk zich op een andere locatie zou bevinden, vb. in de stad of een dorp. Waar zou je het precies plaatsen? Hoe zou het anders zijn dan hier? Zou je dingen toevoegen of weglaten? WYSiWYG 2.0 Noteer je bevindingen in het notitieboekje. Hoe interpreteer jij dit kunstwerk? Noteer je bevindingen in het notitieboekje.

39 algemene ANALYSE ASSOCIATIE Een kunstenaar denkt na over de invloed van het gekozen materiaal op zijn werk. Bedenk een ander materiaal of een andere kleur voor dit beeld, zodat je hetzelfde beeld anders zou beleven. Vergelijk vervolgens de originele met de nieuwe versie, uit een ander gekozen materiaal. WYSiWYG 2.0 Noteer je bevindingen in het notitieboekje.

40 Henry Teken algemene MooreKoning en Koningin Schrijf een elfje (een gedicht van 11 woorden), zo ga je te werk: 1) Eerste indruk (1 woord) 2) Uitdiepen uitleg (2 woorden) 3) Beschrijving (3 woorden) 4) Vraag (4 woorden) 5) de Slotwoord beeldhouwer spreekt: (1 woord) Het beeld Koning en koningin heeft niets met levende koningen en koninginnen te maken. Noteer Hoe ik tot dit het in idee het van notitieboekje. dit beeld ben gekomen, weet ik niet. Wellicht heeft het een rol gespeeld dat ik in de laatste twee jaren verhalen voor mijn dochtertje heb gelezen, waarin dikwijls koningen en koninginnen voorkwamen. Dit kan mijn geest geopend hebben voor het onderwerp. Henry Moore was een van de grootste beeldhouwers van de 20ste eeuw. Zijn werken zijn bekend over de hele wereld. Hij werd geïnspireerd door primitieve kunst en zijn werk toont een menselijk karakter met interesse voor het landschap. De horizontale en verticale lijnen in dit werk, zorgen voor een zekere rust, het werk is statisch. Let ook op de handen van het koningspaar. Vergeleken met de rest van het beeld zijn ze zeer realistisch en ook deze stralen rust uit. WYSiWYG 2.0

WYSIWYG 2.0 Draaiboek

WYSIWYG 2.0 Draaiboek WYSIWYG 2.0 Draaiboek WYSIWYG Middelheimmuseum WYSIWYG Middelheimmuseum Museumregels en -tips Inhoudstafel Museumregels Uitleg over verloop Uitleg gebruik PDA s Woordenlijst Opdrachten Algemene opdrachten

Nadere informatie

Mens in actie. Zo groot ben jij!

Mens in actie. Zo groot ben jij! Handvaardigheid klas 2H/V februari 2015 Mens in actie Op de foto hiernaast is een bronzen beeld van een schaatser te zien, aangebracht aan de muur van het stadhuis van Haastrecht. Het beeld is gemaakt

Nadere informatie

2 Eeuw van het Verstand

2 Eeuw van het Verstand 2 Eeuw van het Verstand Caravaggio, 1600 Veranderingen Het vorige werkboek eindigde met de barok in Zuid-Europa en de Gouden Eeuw in Nederland. Zowel in de 16e als de 17e eeuw leefden een aantal van de

Nadere informatie

Reader/begrippenlijst periode 4 toetsweek :

Reader/begrippenlijst periode 4 toetsweek : Roncalli mavo Tekenen/Kunstgeschiedenis. Klas 3 Reader/begrippenlijst periode 4 toetsweek : Hoe moet je leren??? De begrippen zijn bij deze toets gekoppeld aan de kunststromingen van de kunstpromotie.

Nadere informatie

ZOEKEN NAAR DE VOLMAAKTE VORM NIVEAU ++

ZOEKEN NAAR DE VOLMAAKTE VORM NIVEAU ++ NIVEAU ++ /5 Deze leskaart gaat over het zoeken naar de volmaakte vorm. Dat klinkt misschien wat verheven, maar je zult ontdekken dat deze zoektocht in de kunstgeschiedenis erg belangrijk is geweest. Piet

Nadere informatie

3 CA: kunstwerk verwoording eigen mening 3 Datum: verwerking recensie + extra folders 1 Paraaf docent

3 CA: kunstwerk verwoording eigen mening 3 Datum: verwerking recensie + extra folders 1 Paraaf docent CKV CKV Verslag Culturele Activiteit Glow Eindhoven Naam:. Klas:. Foto/ toegang: geldig / ongeldig (ln te vullen door je CKV-docent) verwoording kunstroute en 3 CA: kunstwerk verwoording eigen mening 3

Nadere informatie

Grappig - gek - onheilspellend - sexy - eng - mooi - science fiction - vervreemdend

Grappig - gek - onheilspellend - sexy - eng - mooi - science fiction - vervreemdend /\/\/\/\/\/\/\/\/\ Museumopdrachten bij de tentoonstelling MAPPA: Yael Davids 1994-2003 /\/\/\/\/ in Museum De Paviljoens (15 november 2003-29 februari 2004) \\/ In Museum De Paviljoens is op dit moment

Nadere informatie

Kijkwijzer HAVO / VWO. Joep Nicolas. 11 juni 2014 t/m 11 januari 2015. Pierre Cuypersstraat 1, 6041 XG Roermond, 0475 359102, www.cuypershuis.

Kijkwijzer HAVO / VWO. Joep Nicolas. 11 juni 2014 t/m 11 januari 2015. Pierre Cuypersstraat 1, 6041 XG Roermond, 0475 359102, www.cuypershuis. Kijkwijzer HAVO / VWO Joep Nicolas 11 juni 2014 t/m 11 januari 2015 Pierre Cuypersstraat 1, 6041 XG Roermond, 0475 359102, www.cuypershuis.nl Welkom in het Cuypershuis Het museumgebouw is een uniek complex

Nadere informatie

Voorbereidend gesprek Vragen die de leerkracht kan stellen: Introductielessen Primair Onderwijs. 1.1- Introductieles 1: Schetsen voor het schoolplein

Voorbereidend gesprek Vragen die de leerkracht kan stellen: Introductielessen Primair Onderwijs. 1.1- Introductieles 1: Schetsen voor het schoolplein Introductielessen Primair Onderwijs 1.1- Introductieles 1: Schetsen voor het schoolplein - De leerlingen worden met kunst geconfronteerd - De leerlingen ontdekken dat kunst niet altijd in een museum staat

Nadere informatie

Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij?

Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij? Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de paasperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

Amsterdam DNA is een project voor NT2 cursisten. Het is ontwikkeld door het Amsterdam

Amsterdam DNA is een project voor NT2 cursisten. Het is ontwikkeld door het Amsterdam INTRODUCTIE is een project voor NT2 cursisten. Het is ontwikkeld door het Amsterdam Museum. In het wordt de geschiedenis verteld aan de hand van schilderijen en voorwerpen. Je gaat met de groep naar het

Nadere informatie

beeldanalyse-kunstbeschouwing

beeldanalyse-kunstbeschouwing beeldanalyse-kunstbeschouwing Bij het kijken naar kunstwerken kun je je allerlei vragen stellen wat het kunstwerk met je doet. Door aandachtig te kijken verzamel je informatie over vorm en inhoud. In deze

Nadere informatie

Tuin van Heden 3 en 4 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij?

Tuin van Heden 3 en 4 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij? Tuin van Heden 3 en 4 Werken met kunst in de paasperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

JE CULTURELE ZELFPORTRET

JE CULTURELE ZELFPORTRET JE CULTURELE ZELFPORTRET Dit is het culturele zelfportret van Vul alles in hele antwoordzinnen in. Gebruik een ander lettertype of een andere kleur voor de antwoorden. Plak hier je pasfoto Film/tv 1 Ga

Nadere informatie

Spiekkaart Kunst. Pagina 1 van 5. 1. Over kunst en kunstenaars. U t o p i a r t 2 7 S p i e k k a a r t K u n s t. www.utopiart27.

Spiekkaart Kunst. Pagina 1 van 5. 1. Over kunst en kunstenaars. U t o p i a r t 2 7 S p i e k k a a r t K u n s t. www.utopiart27. Pagina 1 van 5 Spiekkaart Kunst 1. Over kunst en kunstenaars 1.1. Wat is kunst? Wat zijn kunstwerken? Wat is een kunstenaar? Als mensen creatief aan de slag gaan maken ze kunstwerken. Mensen die kunst

Nadere informatie

KIJKWIJZER BEELDASPECTEN

KIJKWIJZER BEELDASPECTEN KIJKWIJZER BEELDASPECTEN SCHOOL: NAAM: Deze kijkwijzer kun je gebruiken voor elk kunstwerk of voorwerp van je keuze. Ga op zoek naar een kunstwerk wat je aanspreekt en vul aan de hand daarvan deze kijkwijzer

Nadere informatie

beeldende vakken CSE GL en TL

beeldende vakken CSE GL en TL Examen VMBO-GL en TL 2014 tijdvak 2 dinsdag 17 juni 13.30-15.30 uur beeldende vakken CSE GL en TL Bij dit examen hoort een kleurenbijlage. Dit examen bestaat uit 42 vragen. Voor dit examen zijn maximaal

Nadere informatie

Alles is genade en Stel, ik zoek een kerk

Alles is genade en Stel, ik zoek een kerk Alles is genade en Stel, ik zoek een kerk De Werkgroep Vorming en Toerusting ontwikkelde een programma voor de parochies om te benutten bij de promotie dvd en het artikel Alles is genade uit het Identiteitsnummer

Nadere informatie

DE STIJL OF TOCH JE EIGEN STIJL? NIVEAU ++

DE STIJL OF TOCH JE EIGEN STIJL? NIVEAU ++ NIVEAU ++ 1/5 Deze leskaart gaat over (misschien wel) Nederlands beroemdste kunststroming: De Stijl. Initiatiefnemer was kunstenaar Theo van Doesburg. Samen met o.a. Bart van der Leck en Piet Mondriaan

Nadere informatie

Perspectief 3e editie 2 vmbo Anders dan anderen krant. 1. Voorpagina

Perspectief 3e editie 2 vmbo Anders dan anderen krant. 1. Voorpagina Perspectief 3e editie 2 vmbo Anders dan anderen krant 1. Voorpagina Geen mens is hetzelfde, want iedereen is weer anders. Elk mens heeft iets unieks. Dat maakt het soms lastig om elkaar te begrijpen. Of

Nadere informatie

1907-1914. Bram Vrielink Jim Bloemen 2de

1907-1914. Bram Vrielink Jim Bloemen 2de Bram Vrielink Jim Bloemen 2de 1907-1914 INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE... 2 INLEIDING... 3 HET KUBISME... 4 KUNSTENAARS KUBISME... 5 L AFICIONADO... 6 PORTRAIT OF PABLO PICASSO... 7 SIMULTANEOUS WINDOWS ON

Nadere informatie

ZOEKEN NAAR DE VOLMAAKTE VORM NIVEAU ++

ZOEKEN NAAR DE VOLMAAKTE VORM NIVEAU ++ NIVEAU ++ /5 Deze leskaart gaat over het zoeken naar de volmaakte vorm. Dat klinkt misschien wat verheven, maar je zult ontdekken dat deze zoektocht in de kunstgeschiedenis erg belangrijk is geweest. Piet

Nadere informatie

Rembrandt en de Bijbel

Rembrandt en de Bijbel Rembrandt en de Bijbel POSE CHRISTENDOM HAV0/VWO 4 - CSG CALVIJN GODSDIENST De profetie van Simeon aan Maria olieverf op paneel (55 44 cm) 1628 Kunsthalle, Hamburg - Duitsland 1 Wat gaan jullie doen? Als

Nadere informatie

lesmateriaal Taalkrant

lesmateriaal Taalkrant lesmateriaal Taalkrant Toelichting Navolgend vindt u een plan van aanpak en 12 werkbladen voor het maken van de Taalkrant in de klas, behorende bij het project Taalplezier van Stichting Wereldleren. De

Nadere informatie

Ensor en Spilliaert museumvleugel in Mu.ZEE Voorbereiding van het museumbezoek in de klas - secundair onderwijs -

Ensor en Spilliaert museumvleugel in Mu.ZEE Voorbereiding van het museumbezoek in de klas - secundair onderwijs - Ensor en Spilliaert museumvleugel in Mu.ZEE Voorbereiding van het museumbezoek in de klas - secundair onderwijs - Leergesprek in de klas over musea Welke musea kennen jullie? Wat vond jij boeiend om te

Nadere informatie

ZAAIEN EN WIEDEN SPEURTOCHT

ZAAIEN EN WIEDEN SPEURTOCHT ZAAIEN EN WIEDEN SPEURTOCHT NAAM.. LEEFTIJD.. EMAILADRES. TELEFOON.. Onder alle deelnemers aan deze speurtocht verloten wij drie exemplaren van het boek: Een hele kunst. Dit boek staat in de kinderboeken

Nadere informatie

Ze hebben daarbij o.a. kennis opgedaan over diverse beeldaspecten op het gebied van kleurtoepassing en compositie, ruimte en perspectief.

Ze hebben daarbij o.a. kennis opgedaan over diverse beeldaspecten op het gebied van kleurtoepassing en compositie, ruimte en perspectief. Kijkwijzer beeldaspecten Groep 7 Leerkrachtenblad Vooraf Voorafgaand hebben de leerlingen van groep 7 de KunstKabinetsen 7.10 Complementaire kleuren en 7.14 Vogel of kikvors? in groepjes of klassikaal

Nadere informatie

DE STIJL OF TOCH JE EIGEN STIJL? NIVEAU ++

DE STIJL OF TOCH JE EIGEN STIJL? NIVEAU ++ NIVEAU ++ 1/5 Deze leskaart gaat over (misschien wel) Nederlands beroemdste kunststroming: De Stijl. Initiatiefnemer was kunstenaar Theo van Doesburg. Samen met o.a. Bart van der Leck en Piet Mondriaan

Nadere informatie

Kijkwijzer Ruimtelijke Kunst

Kijkwijzer Ruimtelijke Kunst Kijkwijzer Ruimtelijke Kunst Beeldbeschrijving * Inhoudsopgave Deel I Deel II Deel III Deel IV Deel V Basisopdrachten Wat is het? Techniekverkenning Beeldbeschrijving Opdrachten voor thuis of in de klas

Nadere informatie

KONINKLIJKE MUSEA VOOR SCHONE KUNSTEN

KONINKLIJKE MUSEA VOOR SCHONE KUNSTEN Je bewondert een ruim aanbod van de westerse kunstgeschiedenis, van de 15 e eeuw tot nu. De cursisten gaan aan de slag met portretten. Ze beschrijven in groepjes het uiterlijk van een portret, doen een

Nadere informatie

WORKSHOP CREATIEF SCHRIJVEN: POËZIE

WORKSHOP CREATIEF SCHRIJVEN: POËZIE WORKSHOP CREATIEF SCHRIJVEN: POËZIE TIMING DOELEN STRATEGIE LEERSTOF - LEERINHOUD MEDIA 5 I. SFEERSCHEPPING: een vel en een vel. 1 Opdracht: neem een vel papier. De leerkracht legt uit dat het de volgende

Nadere informatie

Enkele vragen aan Kristin Harmel

Enkele vragen aan Kristin Harmel Enkele vragen aan Kristin Harmel Waar gaat Zolang er sterren aan de hemel staan over? Zolang er sterren aan de hemel staan gaat over Hope McKenna- Smith, eigenaresse van een bakkerij in Cape Cod. Ze komt

Nadere informatie

Klee. en Cobra. Opnieuw beginnen

Klee. en Cobra. Opnieuw beginnen Klee Lesmateriaal groep 5 en 6 deel 1: klassikale les op school bij de tentoonstelling Klee en Cobra Het begint als kind 28.01-22.04 2012 en Cobra Opnieuw beginnen Dit is Paul Klee En dit ook. En dit is

Nadere informatie

CKV Programma. Programma 2015 voor de thuisblijvers van de meerdaagse reis.

CKV Programma. Programma 2015 voor de thuisblijvers van de meerdaagse reis. CKV Programma Programma 2015 voor de thuisblijvers van de meerdaagse reis. Dit is het boekje voor de thuisblijvers van 23 t/m 27 november 2015. Het vwo zal maandag 23 november 2015 beginnen met het programma,

Nadere informatie

HEMELS HUWELIJK KALENDER 52 X WIJ TIJD VOOR ELKAAR. Willem en Marian de Vink

HEMELS HUWELIJK KALENDER 52 X WIJ TIJD VOOR ELKAAR. Willem en Marian de Vink HEMELS HUWELIJK KALENDER 52 X WIJ SAMEN TIJD VOOR ELKAAR Willem en Marian de Vink Liefde is vrij van zichzelf, om te leven voor de ander. Romantiek in een liefdesbrief ROMANTIEK in een liefdesbrief Schrijf

Nadere informatie

doekaart: HET MUSEUM (afspraken)

doekaart: HET MUSEUM (afspraken) doekaart: HET MUSEUM (afspraken) doekaart: HET MUSEUM (afspraken) Een museum is een plek waar kunst bewaard wordt en getoond. Aan de muur hangen schilderijen, in vitrines liggen voorwerpen en op sokkels

Nadere informatie

Aan het werk! Kijkwijzer voor het VMBO bij de tentoonstelling Mens en Werk

Aan het werk! Kijkwijzer voor het VMBO bij de tentoonstelling Mens en Werk Aan het werk! Kijkwijzer voor het VMBO bij de tentoonstelling Mens en Werk Aan het werk! Als je straks klaar bent met school ga je waarschijnlijk werken. Misschien wil je wel automonteur of metaalbewerker

Nadere informatie

7. IMPRESSIONISME & EXPRESSIONISME. KLU www.klu.nl Inleiding Kunstgeschiedenis Hanneke Lenders

7. IMPRESSIONISME & EXPRESSIONISME. KLU www.klu.nl Inleiding Kunstgeschiedenis Hanneke Lenders 7. IMPRESSIONISME & EXPRESSIONISME KLU www.klu.nl Inleiding Kunstgeschiedenis Hanneke Lenders Inhoud 1. Impressionisme (1863 1900) 2. Post-Impressionisme (1886 ) Van Gogh Expressionisme Gauguin Expressionisme

Nadere informatie

beeldende vakken CSE GL en TL

beeldende vakken CSE GL en TL Examen VMBO-GL en TL 2011 tijdvak 2 dinsdag 21 juni 9.00-11.00 uur beeldende vakken CSE GL en TL Bij dit examen hoort een bijlage. Dit examen bestaat uit 31 vragen. Voor dit examen zijn maximaal punten

Nadere informatie

Kunstenaar 1... adres.. Kunstenaar 2. Kunstenaar 3... Kunstenaar 4 (reserve)..

Kunstenaar 1... adres.. Kunstenaar 2. Kunstenaar 3... Kunstenaar 4 (reserve).. BEELDENDE KUNST kunstroute Max. persoon Zoek op internet waar en wanneer er bij jou in de buurt een kunstroute is. Kijk op internet, in de krant etc. en zorg ervoor dat je een programma boekje te pakken

Nadere informatie

Cursus SKOOLBORD ART. Rolf Dingerink

Cursus SKOOLBORD ART. Rolf Dingerink Cursus SKOOLBORD ART Rolf Dingerink 1. Introductieles 2. Typografie, letterkunde, 3. Teksttechnieken en 3D 4. Illsutarties decoraties 5. Compositie 6. Eindopracht Introductieles Voorstelrondje Informatie

Nadere informatie

Webquest: In beweging

Webquest: In beweging Auteur Laatst gewijzigd Licentie Webadres Mirelle Kloosterman 25 October 2016 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/63831 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs Maken van

Nadere informatie

Het circus komt 3+ Clair de Lune Théâtre (België)

Het circus komt 3+ Clair de Lune Théâtre (België) lesbrief Het circus komt 3+ Clair de Lune Théâtre (België) onderbouw (groep 1 t/m 4) bezoekadres Markendaalseweg 75a Het doek gaat op. Er komt een schaduwcircus aan en alles is ineens mogelijk! Schaduwen

Nadere informatie

[DE BASILIEK VAN KOEKELBERG]

[DE BASILIEK VAN KOEKELBERG] 1 e graad secundair onderwijs Naam:... NATIONALE BASILIEK VAN HET HEILIG HART KOEKELBERG [DE BASILIEK VAN KOEKELBERG] Met dit boekje kan je zelfstandig of in groep kennismaken met de basiliek. 2 Hoe ga

Nadere informatie

Inhoudstafel Luistermoment La J Kinderen Lees dit alvorens te beginnen... 2 Doel van de activiteit... 2 Overzicht... 2 Praktische voorbereiding...

Inhoudstafel Luistermoment La J Kinderen Lees dit alvorens te beginnen... 2 Doel van de activiteit... 2 Overzicht... 2 Praktische voorbereiding... Inhoudstafel Luistermoment La J Kinderen Lees dit alvorens te beginnen... 2 Doel van de activiteit... 2 Overzicht... 2 Praktische voorbereiding... 2 Voorbereiding... 2 Locatie... 2 Materiaal... 2 Veel

Nadere informatie

Begrippenlijst periode 1. Tekenen Klas 2, Roncalli mavo. Vorm

Begrippenlijst periode 1. Tekenen Klas 2, Roncalli mavo. Vorm Begrippenlijst periode 1 Tekenen Klas 2, Roncalli mavo Vorm 1. Vormentaal Alles wat je om je heen ziet heeft een bepaalde vorm. Vormen kunnen bepaalde gedachten oproepen. Kijk maar naar afbeelding 1 en

Nadere informatie

De tentoonstelling «Bernard van Orley. Brussel en de renaissance» loopt tot 26 mei Aantal deelnemers Maximum 15 Duur 1:30

De tentoonstelling «Bernard van Orley. Brussel en de renaissance» loopt tot 26 mei Aantal deelnemers Maximum 15 Duur 1:30 Maak kennis met de 16de-eeuwse Brusselse meester Bernard van Orley. Hij schilderde voor het hof van de Habsburgers, maar ontwierp ook wandtapijten en glasramen. De cursisten verkennen de expo samen met

Nadere informatie

Framing the Other. Opdrachtenblad

Framing the Other. Opdrachtenblad Framing the Other Ilja Kok & Willem Timmers 2013 25 minuten (film), 13 minuten (interview) http://framingtheother.wordpress.com/ 1 Kijkopdracht 1. Titel hoofdstuk Toeriste Nell maakt foto van Mursi Nadonge

Nadere informatie

leren omgaan met Diversiteit In je gemeente

leren omgaan met Diversiteit In je gemeente Geloven kun je niet alleen! Stap 1 Jouw kijk op de wereld 15 min. Kijken in de spiegel naar jezelf Wat vind je van je eigen lichaam? Wat vind je mooi? Als je zou mogen kiezen, welk deel zou je dan weghalen?

Nadere informatie

beeldende vakken CSE GL en TL

beeldende vakken CSE GL en TL Examen VMBO-GL en TL 2008 tijdvak 2 dinsdag 17 juni 9.00-11.00 uur beeldende vakken CSE GL en TL Bij dit examen hoort een bijlage. Dit examen bestaat uit 34 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 64 punten

Nadere informatie

KIJKWIJZER SCHILDERIJ CKV 1 opdracht Cijfer:

KIJKWIJZER SCHILDERIJ CKV 1 opdracht Cijfer: KIJKWIJZER SCHILDERIJ CKV 1 opdracht Cijfer: Naam: Klas: Datum: Feiten Een kijkwijzer is bedoeld om je mee te nemen in de waarneming en het kijken te intensiveren: kortom je gaat steeds meer dingen zien,

Nadere informatie

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar Gemeente van de Heer Jezus Christus, Jongeren, ouderen, kinderen van God, Zoals ik voor de lezing al gezegd heb; het gaat vanmorgen niet over trouwen of getrouwd zijn, dat is alleen een voorbeeld verhaal.

Nadere informatie

C. 3 Wat wil ik Wat is je ambitie/drive; jouw motivatie en interesse

C. 3 Wat wil ik Wat is je ambitie/drive; jouw motivatie en interesse C. 3 Wat wil ik Wat is je ambitie/drive; jouw motivatie en interesse en ook: wil ik werken, of door naar een (passende) hbo-opleiding? Optie 1: Een vraag die ieder mens zich vroeg of laat stelt: wat wil

Nadere informatie

9 Vader. Vaders kijken anders. Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd

9 Vader. Vaders kijken anders. Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd 53 9 Vader Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd heeft. P Ik begin steeds beter te begrijpen dat het heel bijzonder is dat ik een kind van God, mijn

Nadere informatie

Introductie. Kunst 1.1

Introductie. Kunst 1.1 D 6 4 9656 9 Introductie In dit hoofdstuk word jij flink aan het denken gezet. Heb jij je wel eens afgevraagd wat kunst precies is? Wanneer is iets een kunstwerk en wanneer niet? In dit hoofdstuk ga je

Nadere informatie

De Stilte danst Alice

De Stilte danst Alice Lesbrief Alice Als in het boek begint de voorstelling met het boottochtje op de Theems van Lewis Carroll met de drie zusjes Liddell. Wat er daarna gebeurt? De schrijver verandert in een konijn en de achtervolging

Nadere informatie

Kijkwijzer VMBO (Foto s details: Piet Vos tenzij anders vermeld)

Kijkwijzer VMBO (Foto s details: Piet Vos tenzij anders vermeld) (Foto s details: Piet Vos tenzij anders vermeld) Deze kijkwijzer is in de vorm van een speurtocht: Vorm groepjes van drie en ga verschillende wegen uit op het beeldenpark. Zoek de beelden waarvan de details

Nadere informatie

BREED EN AVONTUURLIJK KIJKEN! - 3 min.

BREED EN AVONTUURLIJK KIJKEN! - 3 min. HOE WORD IK EEN DETECTIVE? NAAM leerling: KLAS: Docent: Samengewerkt met (naam leerling: Kijk je wel eens naar een detectiveserie? Je ziet dan hoe een detective heel nauwkeurig observeert en onderzoekt

Nadere informatie

Figuratief. Een figuratieve afbeelding vertoont duidelijke overeenkomsten met de werkelijkheid. Het is afgebeeld zoals het is.

Figuratief. Een figuratieve afbeelding vertoont duidelijke overeenkomsten met de werkelijkheid. Het is afgebeeld zoals het is. Figuratief Een figuratieve afbeelding vertoont duidelijke overeenkomsten met de werkelijkheid. Het is afgebeeld zoals het is. Realistisch Manier van werken waarbij de werkelijkheid zo nauwkeurig mogelijk

Nadere informatie

KIJKWIJZER BEELDASPECTEN

KIJKWIJZER BEELDASPECTEN KIJKWIJZER BEELDASPECTEN SCHOOL: NAAM: Deze kijkwijzer kun je gebruiken voor elk kunstwerk of voorwerp van je keuze. Ga op zoek naar een kunstwerk wat je aanspreekt en vul aan de hand daarvan deze kijkwijzer

Nadere informatie

KIJKWIJZER BEELDENTUIN ZIE... DE MENS. In de beeldentuin van Museum de Fundatie staan veel beelden met als onderwerp: de mens.

KIJKWIJZER BEELDENTUIN ZIE... DE MENS. In de beeldentuin van Museum de Fundatie staan veel beelden met als onderwerp: de mens. KIJKWIJZER BEELDENTUIN SCHOOL: NAAM: ZIE... DE MENS In de beeldentuin van Museum de Fundatie staan veel beelden met als onderwerp: de mens. Elke kunstenaar benadert dit op zijn eigen manier, bijvoorbeeld

Nadere informatie

GELOOFSVRAGEN EN LEVENSVRAGEN

GELOOFSVRAGEN EN LEVENSVRAGEN WAAROM??? DAAROM!!! Soms sta je met je mond vol tanden, wanneer je kind je met een vraag overvalt. "Waarom zijn de bomen groen?", "Waarom regent het vandaag?" Waarom... waarom..., steeds weer waarom. De

Nadere informatie

SPEELWIJZE LEIDERSCHAPSSPEL

SPEELWIJZE LEIDERSCHAPSSPEL SPEELWIJZE LEIDERSCHAPSSPEL Bij werken, zowel betaald als vrijwillig, hoort leiding krijgen of leiding geven. De vraag wat effectief leiderschap is houdt dan ook veel mensen bezig. De meningen hierover

Nadere informatie

ORGANISCHE VORMEN RONDE, GEBOGEN VORMEN, VORMEN DIE ONTLEEND ZIJN UIT DE DIEREN EN PLANTENW ERELD.

ORGANISCHE VORMEN RONDE, GEBOGEN VORMEN, VORMEN DIE ONTLEEND ZIJN UIT DE DIEREN EN PLANTENW ERELD. VORM ORGANISCHE VORMEN RONDE, GEBOGEN VORMEN, VORMEN DIE ONTLEEND ZIJN UIT DE DIEREN EN PLANTENW ERELD. GEOMETRISCHE VORMEN VORMEN GEBASEERD OP W ISKUNDIGE FIGUREN. Vlakke geometrische vormen (2D) Bijvoorbeeld

Nadere informatie

Mijn Mokum is een project voor NT2 cursisten. Het is gemaakt door het Amsterdam Museum.

Mijn Mokum is een project voor NT2 cursisten. Het is gemaakt door het Amsterdam Museum. 2 INTRODUCTIE is een project voor NT2 cursisten. Het is gemaakt door het. In het wordt de geschiedenis verteld aan de hand van schilderijen en voorwerpen. Je gaat met de groep naar het museum. In dit werkboekje

Nadere informatie

Shadow Games T42 (Zwitserland)

Shadow Games T42 (Zwitserland) l e s b ri ef Shadow Games T42 (Zwitserland) +31 (0)76-515 49 84 t +31(0)76-513 81 25 stiltefestival techniek@destilte.nl 4811 TL Breda 4811 KB Breda F facebook.com/ +31(0)6-11 62 32 91 Nieuwe Huizen 41

Nadere informatie

God geeft evenveel aan de laatste als aan de eerste.

God geeft evenveel aan de laatste als aan de eerste. God is de Rechtvaardige God geeft evenveel aan de laatste als aan de eerste. God is de Rechtvaardige Schrijf op een blad iets wat jij rechtvaardig vindt en op een tweede blad wat jij als onrechtvaardig

Nadere informatie

Stel: je wordt op een ochtend wakker en je merkt dat je onzichtbaar bent geworden. Wat ga je doen? Hoe voel je je? Schrijf er een verhaaltje over.

Stel: je wordt op een ochtend wakker en je merkt dat je onzichtbaar bent geworden. Wat ga je doen? Hoe voel je je? Schrijf er een verhaaltje over. Stel: je komt een fee tegen en je mag één wens doen. Wat zou je wensen? Wat zou er daarna gebeuren? Hoe zou je je voelen? Schrijf hier een kort verhaaltje over. Stel: je wordt op een ochtend wakker en

Nadere informatie

Schriftelijke schrijfcursus op basis van De kleine prins

Schriftelijke schrijfcursus op basis van De kleine prins Schriftelijke schrijfcursus op basis van De kleine prins Een impressie Schrijven naar aanleiding van het verhaal van de kleine prins, hoe doe je dat? Ik kan er veel over schrijven en vertellen, maar het

Nadere informatie

De renaissance!! Waarschijnlijk heb je al eens van deze term gehoord bij het bezoeken van museums of tijdens lessen geschiedenis.!

De renaissance!! Waarschijnlijk heb je al eens van deze term gehoord bij het bezoeken van museums of tijdens lessen geschiedenis.! De renaissance Waarschijnlijk heb je al eens van deze term gehoord bij het bezoeken van museums of tijdens lessen geschiedenis. Deze term betekent letterlijk de wedergeboorte, en is een kunststroming uit

Nadere informatie

Er zijn mensen nodig met nieuwe fantasie

Er zijn mensen nodig met nieuwe fantasie Er zijn mensen nodig met nieuwe fantasie Ervaringen, belevenissen, vragen in woorden gevangen om die woorden weer vrij te laten in nieuwe ervaringen, belevenissen, vragen. Marcel Zagers www.meerstemmig.nl

Nadere informatie

Liefde is vrij van zichzelf, om te leven voor de ander.

Liefde is vrij van zichzelf, om te leven voor de ander. Liefde is vrij van zichzelf, om te leven voor de ander. HHKalender DEF_2 ct.indd 1 Romantiek in een liefdesbrief 01-06-15 21:37 ROMANTIEK in een liefdesbrief Schrijf een liefdesbrief aan je geliefde. Verwerk

Nadere informatie

Opdracht 4: Beeldanalyse

Opdracht 4: Beeldanalyse 18-6-2015 Didactisch atelier Opdracht 4: Beeldanalyse Ilona Betzhold 1SA3 AA-GE Inhoud Keuze stad... Belangrijkste kenmerken van deze stad... Brainstorm... Beelden die kenmerk weergeeft... Gekozen beeld...

Nadere informatie

Wat je moet doen: Zoek een afbeelding van een landschap op de websites van musea.

Wat je moet doen: Zoek een afbeelding van een landschap op de websites van musea. Opdrachtenkaart 1 Een verhaal schrijven bij een schilderij Papier en schrijfgerief. Je zoekt op de website van landschappen een schilderij. Hierna schrijf je een verhaal bij je keuze. Plaats je verhaal

Nadere informatie

Mijn dagboek Een bezoek aan het Middelheimmuseum. Geschreven en geïllustreerd door Sophie Vleminck

Mijn dagboek Een bezoek aan het Middelheimmuseum. Geschreven en geïllustreerd door Sophie Vleminck Mijn dagboek Een bezoek aan het Middelheimmuseum Geschreven en geïllustreerd door Sophie Vleminck BEUKENLAAN BEUKENLAAN!>5@@0ABCDE F,7,?1%,2$9&.1G,#$,&2%&2 ;,128%//,7;,%::9.,9: Braempaviljoen 2!"#$%&'

Nadere informatie

Art/Media & Me Autobiotic Selfie document

Art/Media & Me Autobiotic Selfie document Art/Media & Me Autobiotic Selfie document Yannick Seyeux Game Design - G&I1D Docenten Saskia Freeke Sonja van Vuure Martin Lacet John Hennequin 20-11-2015 Uitleg artefact Voor deze opdracht heb ik een

Nadere informatie

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S 2 Ik en autisme In het vorige hoofdstuk is verteld over sterke kanten die mensen met autisme vaak hebben. In dit hoofdstuk vertellen we over autisme in het algemeen. We beginnen met een stelling. In de

Nadere informatie

Deel het leven Johannes 4:1-30 & 39-42 7 december 2014 Thema 4: Gebroken relaties

Deel het leven Johannes 4:1-30 & 39-42 7 december 2014 Thema 4: Gebroken relaties Preek Gemeente van Christus, Het staat er een beetje verdwaald in dit hoofdstuk De opmerking dat ook Jezus doopte en leerlingen maakte. Het is een soort zwerfkei, je leest er ook snel overheen. Want daarna

Nadere informatie

FASE 1 - BEREID JE VOOR

FASE 1 - BEREID JE VOOR FASE 1 - BEREID JE VOOR STAP 1. BEDENK WAT JE WIL VERHAAL (EXODUS 1-4) Het verhaal van Mozes vind je in de Bijbel, in het boek Exodus. Daar kun je ook lezen hoe het verder ging. Hier vind je het verhaal

Nadere informatie

5.7. Boekverslag door J woorden 3 februari keer beoordeeld

5.7. Boekverslag door J woorden 3 februari keer beoordeeld Boekverslag door J. 1238 woorden 3 februari 2010 5.7 457 keer beoordeeld Vak Kunst Begrippen Centrale asymmetrische compositie Het midden van het beeld kan op geen enkele manier in twee gelijke helften

Nadere informatie

Spiegelen en symmetrie

Spiegelen en symmetrie Spiegelen en symmetrie Bedoeling: De leerlingen komen doormiddel van verschillende activiteiten te weten wat spiegelen (en spiegelas) en symmetrie is. Doelen: De leerlingen kunnen - in eigen woorden verwoorden

Nadere informatie

Nu nog beter... Toegepaste kunst Kunst BV

Nu nog beter... Toegepaste kunst Kunst BV Nu nog beter... Toegepaste kunst Kunst BV H4 ~ periode B Toegepaste vormgeving Autonome kunst Inleiding INLEIDING In de eerste periode ben je vooral bezig geweest met het onderzoeken van vormen, materialen

Nadere informatie

10. Rondleiding in het museum

10. Rondleiding in het museum 10. Rondleiding in het museum Tijdens deze activiteit: bedenken en maken de kinderen een spelscript voor een rondleiding door het museum en spelen deze uit. Daarbij is aandacht voor het begrip tijd en

Nadere informatie

VAN GOGH KRIJGT SCHILDERLES NIVEAU ++

VAN GOGH KRIJGT SCHILDERLES NIVEAU ++ NIVEAU ++ 1/5 Vincent van Gogh heeft nooit een kunstenaarsopleiding afgemaakt. Met deze leskaart leer je meer over de jonge Vincent én hoe je met wat hulp en (vooral) heel veel doorzettingsvermogen toch

Nadere informatie

Zoekkaart Kunstenaars: Inti Hernandez

Zoekkaart Kunstenaars: Inti Hernandez Pagina 1 van 6 Zoekkaart Kunstenaars: Inti Hernandez 1. Propia Initiativa Dit is het kunstwerk dat Inti maakte voor de tentoonstelling Utopiart27. Propia Iniciativa, Digitale print 3 foto s van performance

Nadere informatie

Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande

Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande Eerste druk 2015 R.R. Koning Foto/Afbeelding cover: Antoinette Martens Illustaties door: Antoinette Martens ISBN: 978-94-022-2192-3 Productie

Nadere informatie

Geabstraheerd: beschrijf de voorstelling en wijze van abstractie K2. beschrijf de voorstelling en wijze van abstractie

Geabstraheerd: beschrijf de voorstelling en wijze van abstractie K2. beschrijf de voorstelling en wijze van abstractie Algemene gegevens Kunstwerk 1 Titel Mummy-board Maker Jaartal Materiaal/techniek Cedarhout, linnen en goud Kunststroming Egypte Algemene gegevens Kunstwerk 2 Titel Maker Jaartal Materiaal/techniek Medicijnen

Nadere informatie

TA-DA... de Speurtocht!

TA-DA... de Speurtocht! TA-DA... de Speurtocht! Vragen bij de tentoonstellingen LUBE LOVE en Kammerspiele In het museum zie je meestal schilderijen en beelden. In de tentoonstellingen die je zo gaat bekijken, kom je hele andere

Nadere informatie

❶ Het centrale deel. De vorm en samenstelling van het monument. De omgeving van het monument

❶ Het centrale deel. De vorm en samenstelling van het monument. De omgeving van het monument De vorm en samenstelling van het monument De omgeving van het monument 1. Kijk goed om je heen en duid aan wat het beste past voor dit monument. We kunnen het van ver zien. Het is gelegen aan een drukke

Nadere informatie

Competentie: Leergebied: Zuid Nederland. In bijna elke stad en elk dorp vind je wel een oud gebouw. Soms is dit het station, soms het stadhuis.

Competentie: Leergebied: Zuid Nederland. In bijna elke stad en elk dorp vind je wel een oud gebouw. Soms is dit het station, soms het stadhuis. Techniekkit: Domein: Competentie: Leergebied: Zuid Nederland Constructies Ontwerpen Geschiedenis In bijna elke stad en elk dorp vind je wel een oud gebouw. Soms is dit het station, soms het stadhuis. 1.

Nadere informatie

Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de kerstperiode

Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de kerstperiode Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de kerstperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

De volgende onderdelen moeten in het verslag worden verwerkt:

De volgende onderdelen moeten in het verslag worden verwerkt: Het maken van een leesverslag in klas 3 en 4 VMBO Basis Voor het examenonderdeel fictie moet je een aantal boeken lezen. Gebruik bij het maken van het leesverslag het schema hieronder. Werk het schema

Nadere informatie

Handreiking bij een spirituele zoektocht.

Handreiking bij een spirituele zoektocht. Handreiking bij een spirituele zoektocht. Deze handreiking hoort bij: Oud- en nieuw- katholiek. De spirituele zoektocht van die andere katholieken. Door Joris Vercammen. Valkhof pers 2011. Het boek is

Nadere informatie

Kunstbeschouwen met Jacob

Kunstbeschouwen met Jacob Kunstbeschouwen met Jacob Opdrachten bij de tentoonstelling Bovenbouw havo/vwo Stedelijk Museum Alkmaar Late Middeleeuwen vs. Vroege Renaissance Kenmerken late Middeleeuwen: Kenmerken vroege Renaissance:

Nadere informatie

Late Middeleeuwen vs. Vroege Renaissance

Late Middeleeuwen vs. Vroege Renaissance Kunstbeschouwen met Jacob Opdrachten bij de tentoonstelling Bovenbouw havo/vwo Stedelijk Museum Alkmaar Late Middeleeuwen vs. Vroege Renaissance Kenmerken late Middeleeuwen: Hoog-gotiek Spitsbogen, Verticaal

Nadere informatie

Tentoonstelling Beeldende Kunst Middeleeuwen

Tentoonstelling Beeldende Kunst Middeleeuwen Tentoonstelling Beeldende Kunst Middeleeuwen De Middeleeuwen kennen verschillende stijlen en uitingsvormen van religieuze thema s Om de leerlingen hier een goed inzicht in te geven en zelf mee aan te slag

Nadere informatie

Nationaal Gevangenismuseum Gevangen in beeld

Nationaal Gevangenismuseum Gevangen in beeld Nationaal Gevangenismuseum Gevangen in beeld Groep 8 Les 1. Boeven in beeld Les 1. Boeven in beeld Nationaal Gevangenismuseum Groep 8 120 minuten Samenvatting van de les De les begint met een klassikaal

Nadere informatie

A. God, wij bidden U voor alle mensen die onzeker zijn over zichzelf: dat zij het vertrouwen in zichzelf hervinden.

A. God, wij bidden U voor alle mensen die onzeker zijn over zichzelf: dat zij het vertrouwen in zichzelf hervinden. Bidden met jongeren Voorbede Ben je teleurgesteld in het leven? Ben je gekwetst door anderen? Draag je vervelende herinneringen met je mee? A. God, wij bidden U voor alle mensen die hun leven graag anders

Nadere informatie

Inleiding op het thema

Inleiding op het thema Inleiding op het thema In de bijbel en in het geloof zijn beelden en symbolen belangrijk. God is zo anders dan wij kunnen bedenken, dat je niet zomaar over Hem kunt spreken. Over die onbekende wereld van

Nadere informatie

Roncalli mavo Tekenen/Kunstgeschiedenis klas 3.

Roncalli mavo Tekenen/Kunstgeschiedenis klas 3. Roncalli mavo Tekenen/Kunstgeschiedenis klas 3. Reader/begrippenlijst periode 3 toetsweek : Hoe moet je leren??? 1. In de tekst worden belangrijke begrippen aangegeven met een*. Deze begrippen moet je

Nadere informatie