Resultaten ventilatie-onderzoek Aedes Inhoudsopgave

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Resultaten ventilatie-onderzoek Aedes Inhoudsopgave"

Transcriptie

1 Inhoudsopgave Conclusies Op weg naar een beter binnenmilieu... 3 a. Aedes en Nationaal Actieplan... 3 b. Respons en representativiteit: hoog... 3 c. Meeste corporaties hebben te maken met klachten over ventilatie... 5 d. Ventilatie is belangrijk, maar er zijn meer aandachtspunten Aedes Programma van Eisen (PvE)... 6 a. 41% van de corporaties kent het Aedes PvE Ventilatiesystemen... 6 b. Corporaties stellen vaker eisen... 6 c. Corporaties die Aedes-PvE niet kennen of gebruiken, overwegen dit wel in de toekomst toe te passen... 7 d. Weinig suggesties ter verbetering van Aedes-PvE Corporaties en nieuwbouwwoningen... 8 a. Corporaties stellen bij alle nieuwbouwwoningen dezelfde eisen... 8 b. Zowel mechanische als balansventilatie scoren hoog... 9 c. Ventilatiesystemen in corporatiewoningen voldoen aan wettelijke minimumeisen Contract en controle a. Vastlegging in contractstukken vindt steeds vaker plaats b. Corporaties controleren frequenter of ventilatie voldoet aan de eisen c. Corporaties vragen vooral inregelrapporten op d. Corporaties ervaren vaker knelpunten bij opleveringscontrole Aandacht voor ventilatie a. Corporaties besteden meer aandacht aan opdrachtgeverschap ventilatiesystemen in hun woningen b. Extra aandacht voor ventilatie concentreert zich op bestaande woningvoorraad c. Niet alle nieuwe huurders ontvangen een handleiding over gebruik en onderhoud van het ventilatiesysteem... 15

2 2/16 Conclusies Veel ventilatiesystemen in woningen voldoen niet aan de huidige kwaliteitsnormen. Dit was aanleiding voor een Nationaal Actieplan Ventilatie met daarin voor corporaties de doelstelling om bij nieuwbouw uitdrukkelijk eisen te stellen aan ventilatiesystemen én deze bij oplevering te (laten) controleren. Hieraan gekoppeld heeft Aedes, over verslagjaar 2013, corporaties bevraagd naar hun opdrachtgeverschap bij ventilatiesystemen. Dit laat vergelijking toe met het Aedes-onderzoek over Vrijwel alle corporaties (83%) kregen in 2013 een of meer klachten over ventilatie. Maar nu is er nog maar één corporatie die deze klachten krijgt voor 5-10 procent van zijn woningen. In de vorige meting was dat nog voor 11 corporaties het geval. Dat komt waarschijnlijk doordat corporaties sinds 2012, zoals ze zelf aangeven, meer aandacht besteden aan opdrachtgeverschap bij ventilatie. Nu de kwaliteit van hun ventilatiebeleid is toegenomen, gaan corporaties hun aandacht richten op hoger geprioriteerde vraagstukken, zoals asbest en brandveiligheid. Toch kondigt nog ruim 50% van de corporaties extra inspanningen aan. Die richten zich op de ventilatiesystemen in de bestaande voorraad. 41 procent van de corporaties kent het Aedes Programma van Eisen voor Ventilatiesystemen. Vaak hanteren corporaties overigens al hun eigen eisen. Van de groep corporaties die het Aedes PvE niet kent of benut, overweegt liefst 60 procent daarvan wel gebruik te maken. Nog meer dan bij de vorige meting zijn corporaties ervan overtuigd (92%) dat de nieuwe ventilatiesystemen in hun woningen tenminste voldoen aan de minimumeisen. Twee derde van de corporaties kan dit aantonen met meetresultaten. 71 procent van de corporaties legt de gewenste eindkwaliteit van ventilatiesystemen vast in contractstukken. Dat is een ruime toename ten opzichte van de vorige meting. Ook de controle bij oplevering blijken corporaties steeds belangrijker te vinden. Bij 45 procent vindt altijd een opleveringscontrole plaats, bij 44% gebeurt dit steekproefsgewijs. Zowel voor vastlegging in contractstukken als voor de opleveringscontrole geldt volgens het Nationaal Actieplan een ambitieniveau van 100 procent. Drie kwart van de corporaties verstrekt bewoners een gebruiks- en onderhoudshandleiding die op begrijpelijke wijze aangeeft hoe voor de betreffende woning het ventilatiesysteem dient te worden gebruikt en welk onderhoud uitgevoerd moet worden. Doelstelling is dat iedere huurder deze handleiding ontvangt.

3 3/16 1. Op weg naar een beter binnenmilieu a. Aedes en Nationaal Actieplan Aedes ondertekende in 2012 het nationale Actieplan Kwaliteitsverbetering Ventilatievoorzieningen. Dat was nodig vanwege de onrust die afgelopen jaren ontstond over gebrekkige ventilatie en slecht aangelegde of ingeregelde ventilatiesystemen in nieuwbouwwoningen (zowel in huur- en koopsector). De helft van alle mechanische ventilatiesystemen in Nederlandse woningen voldeed niet aan de actuele minimum kwaliteitseisen. In het Actieplan Kwaliteitsverbetering verbonden de ondertekenaars en de staatssecretaris zich aan maatregelen die ervoor zorgen dat ieder ventilatiesysteem bij oplevering daadwerkelijk voldoet aan de wettelijke eisen. Aedes stelde de branche daarvoor al een model-programma van Eisen (PvE) Ventilatiesystemen ter beschikking. Deze is als download beschikbaar op Toezegging van Aedes in Actieplan Ventilatie (juli 2012): Aedes zal: - haar leden actief stimuleren om de handleiding te gebruiken en op basis van de handleiding adequate eisen in hun PvE s op te nemen - Na een halfjaar het gebruik van de handleiding evalueren en zo nodig aanpassen - Het gebruik van de handleiding en het opnemen van adequate eisen in PvE s monitoren. - Jaarlijks rapporteren bij welk percentage van de nieuwbouwwoningen voor de bouw waarvan hun leden opdracht hebben gegeven in de voorafgaande periode, sprake was van opname van adequate eisen in de PvE s. Het Actieplan kent o.m. als streven dat alle corporaties uiterlijk in 2015: aan installateurs opdragen om de kwaliteit van de geleverde installaties aan te tonen. zorgen voor heldere informatieoverdracht aan de huurders over het gebruik van de ventilatiesystemen. In oktober 2014 is de Tweede Kamer geïnformeerd dat het Actieplan tussentijds wordt beëindigd. Volgens de betrokken bewindspersonen zal het namelijk niet lukken het doel van het Actieplan te realiseren. Op grond van de beperkte vraag naar de ontwikkelde instrumenten (documenten, voorlichting, prestatiekeuring) stellen zij nu al vast dat niet alle opgeleverde nieuwbouwwoningen in 2015 zullen beschikken over goede ventilatievoorzieningen. b. Respons en representativiteit: hoog Eind september 2014 heeft Aedes een webquestionnair verzonden aan de leden. De vragen hebben betrekking op het jaar In 2013 is een vergelijkbaar, maar niet identiek onderzoek gedaan naar de situatie in Doel is in kaart te brengen hoe de corporatiesector gestalte geeft aan zijn opdrachtgeverschap bij ventilatiesystemen. De rapportage is op brancheniveau. De individuele antwoorden zijn vertrouwelijk en de resultaten zijn niet te relateren aan een corporatie.

4 4/16 In totaal zijn 332 (2013: 356) corporaties benaderd, waarvan er 110 (33%) de vragenlijst hebben beantwoord (2013: 38 %). Met deze hoge respons is er sprake van een representatief beeld van de corporatiesector. De resultaten kunnen vertaald worden naar de hele corporatiesector. Respons 110 beantwoord niet-beantwoord 222 Aantal corporaties dat heeft meegewerkt aan het Aedes-onderzoek meer dan Hoeveel woningen heeft uw corporatie (n=110)?

5 5/16 c. Meeste corporaties hebben te maken met klachten over ventilatie In het onderzoek van 2013 is voor het eerst een globaal beeld verkregen van klachten die corporaties krijgen over ventilatie in hun woningen. Door de brede antwoordcategorieën zijn geen uitspraken mogelijk over absolute aantallen klachten. 15 procent van de corporaties kreeg in de vorige meting (verslagjaar 2012) geen klachten over ventilatie en binnenmilieu. Nu geldt dit voor 17 procent. Over 2012 hadden de klachten bij elf corporaties (9%) zelfs betrekking op 5 10 procent van hun woningbezit (mogelijk vanwege complex-matige problematiek), maar dat treffen we nu niet meer aan geen 0-5% vhe 5-10 % vhe > 10% vhe Bij hoeveel wooneenheden (vhe) hebben woningcorporatie in 2012 en in 2013 te maken gehad met klachten over het ventilatiesysteem (binnenmilieu)? d. Ventilatie is belangrijk, maar er zijn meer aandachtspunten Corporaties is gevraagd om op een schaal van 1 t/m 5 het belang van ventilatie binnen de bedrijfsvoering te waarderen. Dit laat een gemiddelde score van 3.3 zien. Dat is lager dan bijvoorbeeld de issues asbest (4.0), brandveiligheid (3.8) en open verbrandingstoestellen (3.6).

6 6/16 5 = hoge prioriteit = geen extra inspanningen nodig 0% 5% 10% 15% 20% 25% 30% 35% 40% Op een schaal van 1 t/m 5; hoe groot is bij uw bedrijfsvoering het belang van ventilatie? 2. Aedes Programma van Eisen (PvE) a. 41% van de corporaties kent het Aedes PvE Ventilatiesystemen In 2013 geeft de helft van de corporaties aan bekend te zijn met het Aedes model-programma van Eisen voor Ventilatiesystemen. Dat hoeft overigens niet te betekenen dat die corporaties ook het Aedes PvE daadwerkelijk gebruiken (zie b.). Evenmin is het gezegd dat corporaties, die niet bekend zijn met het PvE, daarmee geen goede opdrachtgevers zouden zijn. Vaak hebben zij al eigen eisen die op (tenminste) hetzelfde niveau (kunnen) liggen. Voor 2014 komt een opvallend resultaat tevoorschijn: 41% van de corporaties zegt bekend te zijn met het Aedes PvE; bijna 10% minder dan vorig jaar. Dat hoeft overigens geen probleem te zijn; het PvE van Aedes is slechts een hulpmiddel. Het kan best zijn dat corporaties op andere manieren (al dan niet gebaseerd op het Aedes-PvE) het kwaliteitsniveau omhoog brengen, zoals blijkt uit de antwoorden op de andere vragen in dit onderzoek. b. Corporaties stellen vaker eisen Corporaties die bekend zijn met het Aedes PvE nemen het niet integraal over, maar benutten onderdelen ervan. In 2013 paste 21 procent van de corporaties het Aedes PvE geheel of gedeeltelijk toe. Dat is nu 27 procent. Voornaamste reden om het Aedes PvE niet te gebruiken is dat corporaties hun eigen eisen hebben geformuleerd (59%) en ook dat is een toename ten opzichte van de vorige meting. Nog maar 14% heeft nog geen eisen opgesteld, kent het Aedes PvE, maar benut het niet (was in %).

7 7/16 70% 60% 50% 40% 30% stelt eigen eisen (gedeeltelijk) gebruik Aedes PvE stelt (nog) geen eisen 20% 10% 0% Het gebruik van het Aedes PvE door corporaties die ermee bekend zijn. c. Corporaties die Aedes-PvE niet kennen of gebruiken, overwegen dit wel in de toekomst toe te passen Een grote groep corporaties kent het Aedes-PvE niet of maakt er geen gebruik van. Van deze groep overweegt echter 60% in de toekomst wel het PvE te gaan gebruiken 1. Het hanteren van eigen eisen is voor veel corporaties reden om niet het Aedes-PvE te overwegen. Doordat deze corporatiemedewerkers vaak onbekend zijn met de inhoud van het PvE kunnen zij niet altijd inschatten of het in de toekomst een zinvol tool is voor hun organisatie. De toegevoegde waarde, zo meldt men dan, is niet bekend. Ook kan de motivatie zijn dat huurders tevreden zijn of in de praktijk weinig vervuiling waarneembaar is. Soms wordt aangevoerd dat we uitgaan van het Bouwbesluit ; de praktijk heeft echter laten zien dat het stellen van die eis niet vanzelfsprekend leidt tot het gevraagde resultaat. d. Weinig suggesties ter verbetering van Aedes-PvE De corporaties is een aantal suggesties voorgelegd ter verbetering van het PvE. Het kan gaan om vereenvoudigen/ inkorten, gebruiksvriendelijker maken, uitbreiden met richtlijnen voor onderhoud of bijv. aanvullen met nieuwe technologieën. Deze vraag levert echter slechts een beperkt aantal suggesties op en leent zich niet voor conclusies. 1 Ruim 10% van de corporaties neemt zich voor in 2015 het Aedes PvE te gaan gebruiken (zie: hoofdstuk 4 c.)

8 8/16 3. Corporaties en nieuwbouwwoningen Een groot aantal corporaties (27%) dat de onderzoeksvragen heeft beantwoord, heeft geen woningen opgeleverd in Vier corporaties in het onderzoek hebben meer dan 200 woningen opgeleverd: aantal opgeleverde nieuwbouwwoningen in geen nieuwbouw 1 t/m 20 woningen t/m t/m t/m > Verdeling van het aantal opgeleverde woningen naar respondent (2013) a. Corporaties stellen bij alle nieuwbouwwoningen dezelfde eisen Indien een corporatie het Aedes PvE, of een gelijkwaardig eisenpakket, gebruikt, wil dat nog niet zeggen dat deze ventilatie-eisen altijd worden gesteld. Het vorige onderzoek liet zien dat corporaties niet over de hele linie dezelfde eisen stelden bij hun nieuwbouwwoningen. In de nieuwe meting blijkt dat corporaties hun ventilatie-eisen toepassen op al bijna al hun nieuwbouw en nauwelijks nog onderscheid maken.

9 9/16 Voor welk % nieuwbouw wooneenheden past een corporatie het Aedes PvE toe? 3% 3% 2% 24% 68% alle VHE van de VHE % van de VHE 20-50% van de VHE 0-20% van de VHE Bij welk % van het aantal wooneenheden waarvoor uw corporatie in 2013 opdracht verleende, zijn de ventilatie-eisen uit het Aedes PvE, of gelijkwaardig, toegepast? b. Zowel mechanische als balansventilatie scoren hoog Het Aedes PvE is geschreven voor de toepassing van de twee meest gebruikte systemen: natuurlijke luchttoevoer met mechanische luchtafvoer (mechanische afzuiging) en mechanische luchttoevoer en luchtafvoer met warmteterugwinning (balansventilatie). Corporaties maken gebruik van beide, waarbij opvalt dat balansventilatie weer in de lift zit.

10 10/ mechanische ventilatie balansventilatie CO2-gestuurd 8 Ventilatiesystemen die corporaties toepassen in nieuwbouwwoningen (procentueel)(meerdere antwoorden mogelijk) c. Ventilatiesystemen in corporatiewoningen voldoen aan wettelijke minimumeisen De corporaties is gevraagd hoe zij de opleveringskwaliteit van hun ventilatiesystemen beoordelen: Denkt u dat de ventilatiesystemen in uw nieuwbouwwoningen (opgeleverd in 2013) tenminste voldoen aan de wettelijke minimumeisen? Meer nog dan bij de vorige meting (nu 93%, vorig jaar 82%) zijn corporaties ervan overtuigd dat tenminste is voldaan aan de wettelijke minimumeisen. In het vorige onderzoek kon 17 procent geen uitspraak te doen, maar die onduidelijkheid is verdwenen. Bij inmiddels al 66 procent van de corporaties wordt aantoonbaar het niveau van het Bouwbesluit gerealiseerd. Bij een derde van de corporaties lijkt dat nog niet te worden onderbouwd met meetresultaten.

11 11/16 Voldoen de opgeleverde ventilatiesystemen (2013) aan minimumeisen? 2% 5% ja, aantoonbaar 27% ja, maar geen meetresultaten bekend waarschijnlijk niet allemaal 66% weet niet 4. Contract en controle Het Aedes PvE is een hulpmiddel dat door Aedes ter beschikking is gesteld. Maar het stellen van eisen biedt geen enkele garantie, zo heeft het verleden uitgewezen, dat corporaties de gewenste (of letterlijk: de geëiste) kwaliteit ook daadwerkelijk terugzien in hun woningen. Het belangrijkste voor de corporatie is: a) Dat aan het begin de juiste eisen gesteld worden, overeenkomend met de gewenste eindkwaliteit en dat deze worden vastgelegd in de contractstukken (zie 4a) ; b) Dat bij oplevering gecontroleerd wordt of aan de gestelde eisen voldaan wordt (zie 4b). In de contractstukken zal de corporatie heldere, toetsbare prestatie-eisen moeten vastleggen. Het is dus van essentieel belang dat het ventilatie PvE integraal onderdeel van de contractstukken is. Het zal ook bij alle partijen die aan een project meewerken vooraf duidelijk moeten zijn dat het PvE leidend is. a. Vastlegging in contractstukken vindt steeds vaker plaats Bij 70 % (was in 2013: 57 %) van de corporaties worden de ventilatie-eisen altijd in contractstukken vastgelegd. Nog eens 12 procent doet dit soms. Het Aedes PvE stelt dat vastlegging in contractstukken in alle gevallen dient te gebeuren. Nog maar 10 procent (in 2013 nog 20%) van de corporaties legt de eisen niet contractueel vast.

12 12/16 Zijn de ventilatie-eisen vastgelegd in contractstukken 10% 8% 12% 70% altijd vastgelegd soms vastgelegd niet vastgelegd weet niet b. Corporaties controleren frequenter of ventilatie voldoet aan de eisen Vanaf het begin dient, aldus het Aedes PvE, in de contractstukken vast te liggen dat uiteindelijk (bij oplevering) door een onafhankelijke partij een opleveringscontrole uitgevoerd wordt. Bij deze opleveringscontrole wordt getoetst aan het PvE. Met behulp van metingen en inspecties is dan objectief te bepalen of aan de gestelde prestatie-eisen is voldaan. Als uit de toetsing blijkt dat niet is voldaan aan de eisen, dan behoort de uitvoerende partij de gebreken alsnog te herstellen. Corporaties blijken controle belangrijk te vinden. Bij 45% (2013: 40%) van de corporaties vindt altijd een opleveringscontrole plaats. Nog eens 44% voert steekproefsgewijs controles uit. Overigens gaat het Aedes PvE er van uit dat bij iedere oplevering van een woning controle plaatsvindt. Een klein aantal corporaties (9%) controleert nog niet of de gevraagde kwaliteit daadwerkelijk is geleverd.

13 13/16 Controle op realisatie gestelde ventilatie-eisen 9% 2% 44% 45% altijd controle steekproefsgewijs geen controle weet niet c. Corporaties vragen vooral inregelrapporten op De controle door corporaties op de geleverde kwaliteit vindt vooral plaats door inregelrapporten op te vragen. Soms ook in combinatie met steekproefsgewijze metingen door (veelal) een extern bureau opvragen inregelrapporten steekproeven door ext.bureau eigen metingen anders Hoe controleren corporaties of de opgeleverde ventilatiesystemen voldoen aan de eisen? d. Corporaties ervaren vaker knelpunten bij opleveringscontrole

14 14/16 In 2013 waren corporaties nog van mening dat zij over voldoende mogelijkheden beschikken om ervoor te zorgen dat de ventilatiesystemen in op te leveren woningen controleerbaar voldoen aan de wettelijke eisen. 94 % beantwoordde deze vraag toen positief. Slechts 6% zag wat knelpunten. De nieuwe meting laat een ander beeld zien. Nu is nog maar 64% positief over de mogelijkheden. Er worden knelpunten gesignaleerd door het ontbreken van apparatuur, door gebrek aan kennis en vanwege de kosten. Er is geen verklaring voorhanden waarom deze perceptie zo is gewijzigd. 5. Aandacht voor ventilatie a. Corporaties besteden meer aandacht aan opdrachtgeverschap ventilatiesystemen in hun woningen Opnieuw is onderzocht of er bij corporaties, in vergelijking met de voorgaande vijf jaar, nu meer aandacht is voor het opdrachtgeverschap bij ventilatiesystemen in woningen. In de vorige meting was driekwart van de corporaties van mening dat er binnen de organisatie toegenomen aandacht bestaat voor ventilatie. Ook nu geven veel corporaties (60%) aan dat zij extra aandacht besteden aan ventilatie in vergelijking met de afgelopen periode ( ). De overige corporaties hebben geen onderscheid geconstateerd. Mogelijk stabiliseert de aandacht voor dit onderwerp zich; het gewenste niveau komt immers sectorbreed in beeld. b. Extra aandacht voor ventilatie concentreert zich op bestaande woningvoorraad Inmiddels is 30 procent (2013: 25%) van de corporaties van mening dat gezien de kwaliteit van haar ventilatiebeleid er geen extra aandacht nodig is. Bij 6% (2013: 10%) van de corporaties zijn er voor komend jaar andere prioriteiten. Ruim 50% kondigt extra inspanningen aan. Deze zijn grotendeels op de bestaande voorraad gericht en kunnen daarmee het aantal ventilatieklachten reduceren. Ventilatieklachten waarmee sommige corporaties te maken hebben, concentreren zich nu vooral in bestaande woningen.

15 15/ % nee, kwaliteit is al goed nee, andere prioriteiten gaat PvE gebruiken bij nieuwbouw bij onderhoudscyclus bestaande bouw bij renovatie mogelijk extra aandacht Gaat u in 2015 extra aandacht besteden aan goede ventilatie in uw woningvoorraad? (meerdere antwoorden mogelijk) c. Niet alle nieuwe huurders ontvangen een handleiding over gebruik en onderhoud van het ventilatiesysteem Doelstelling is dat vanaf 2015 alle nieuwe huurders een gebruikershandleiding ontvangen waarin aandacht wordt besteed aan gebruik en onderhoud van het ventilatiesysteem. In de vorige meting bleken nieuwe huurders bij de meeste corporaties al deze handleiding te ontvangen (85%). Volgens de nieuwe meting zou echter nog bij één op de vier corporaties niet voldoende informatie aan de nieuwe huurder worden verstrekt. Uit het LPB Sight-onderzoek 2 in opdracht van het ministerie van IenM kwam het beeld naar voren dat ca. 70 procent van de beoordeelde projecten beschikt over een gebruiks- en onderhoudshandleiding, die op begrijpelijke wijze aangeeft hoe voor de betreffende woning het ventilatiesysteem dient te worden gebruikt en welk onderhoud uitgevoerd moet worden. 2 Monitoring actieplan ventilatie, Nulmeting opgeleverde woningen september 2014

16 16/16 Den Haag, 19 januari 2015 Voor vragen en reacties over het onderzoek en het rapport:

Bevordering naleving Ventilatie en EPC regels. Verslag uitgevoerde activiteiten 2010. Datum 13 december 2010 Status Definitief

Bevordering naleving Ventilatie en EPC regels. Verslag uitgevoerde activiteiten 2010. Datum 13 december 2010 Status Definitief Bevordering naleving Ventilatie en EPC regels Verslag uitgevoerde activiteiten 2010 Datum 13 december 2010 Status Definitief Colofon Publicatienummer VROM-Inspectie Directie Uitvoering Programma Bouwen

Nadere informatie

GEVOLGEN VERHUURDERSHEFFING investeringsmonitor corporaties 2013. Stec Groep B.V. 25 Februari 2013

GEVOLGEN VERHUURDERSHEFFING investeringsmonitor corporaties 2013. Stec Groep B.V. 25 Februari 2013 GEVOLGEN VERHUURDERSHEFFING investeringsmonitor corporaties 2013 Stec Groep B.V. 25 Februari 2013 INHOUDSOPGAVE INVESTERINGSMONITOR WONINGCORPORATIES 2013: VERHUURDERSHEFFING 1 3 Uitgaven verlagen 6 Inkomsten

Nadere informatie

INVESTERINGSMONITOR WONINGCORPORATIES 2012. Stec Groep. Stec Groep B.V. oktober 2012

INVESTERINGSMONITOR WONINGCORPORATIES 2012. Stec Groep. Stec Groep B.V. oktober 2012 INVESTERINGSMONITOR WONINGCORPORATIES 2012 Stec Groep Stec Groep B.V. oktober 2012 INHOUDSOPGAVE CORPORATIES BLIJVEN AARZELEN BIJ DE MIDDENINKOMENS 1 Nieuwbouw in 2011 en gewenste toekomstige nieuwbouw

Nadere informatie

Voorkomen of genezen? Veiligheid van de elektrische installatie in sociale huurwoningen

Voorkomen of genezen? Veiligheid van de elektrische installatie in sociale huurwoningen Voorkomen of genezen? Veiligheid van de elektrische installatie in sociale huurwoningen Inhoudsopgave Toenemende druk op de elektrische installatie 3 Complexere installaties 3 Controle op veiligheid is

Nadere informatie

Evaluatie Back to Basics: De Nieuwe Koers

Evaluatie Back to Basics: De Nieuwe Koers Evaluatie Back to Basics: De Nieuwe Koers nderzoek uitgevoerd in opdracht van: Gemeente Goirle DIMENSUS beleidsonderzoek April 2012 Projectnummer 488 Het onderzoek De gemeente Goirle is eind april 2010

Nadere informatie

Rapport klanttevredenheid 2013

Rapport klanttevredenheid 2013 Rapport klanttevredenheid 2013 2014.1.73 2 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Procedure nieuwe verhuur 4 3. 3.1 Reparatieverzoeken Resultaten afgehandelde enquêtes Meerssen 2013 5 5 4. Procedure vertrekkende

Nadere informatie

Ledenraadpleging zeggenschap huurders

Ledenraadpleging zeggenschap huurders Ledenraadpleging zeggenschap huurders Van maandag 15 september tot en met zondag 5 oktober 2014 hield de Woonbond een digitale raadpleging onder lidorganisaties en persoonlijke leden van de Woonbond. Onderwerp

Nadere informatie

Inventarisatie medewerkers met een arbeidsbeperking in openbare bibliotheken

Inventarisatie medewerkers met een arbeidsbeperking in openbare bibliotheken Inventarisatie medewerkers met een arbeidsbeperking in openbare bibliotheken Januari 2015 2 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 5 1.1 Opzet... 5 1.2 Leeswijzer... 6 2. Inventarisatie medewerkers arbeidsbeperking...

Nadere informatie

Landelijk onderzoek naar de prestaties van mechanische ventilatiesystemen in nieuwbouw eengezinswoningen

Landelijk onderzoek naar de prestaties van mechanische ventilatiesystemen in nieuwbouw eengezinswoningen Landelijk onderzoek naar de prestaties van mechanische ventilatiesystemen in nieuwbouw eengezinswoningen In opdracht van het ministerie van VROM (thans Infrastructuur en Milieu) ir. Atze Boerstra BBA Binnenmilieu

Nadere informatie

Tussenbalans lokale samenwerking wonen, zorg en welzijn

Tussenbalans lokale samenwerking wonen, zorg en welzijn Tussenbalans lokale samenwerking wonen, zorg en welzijn Rapportage December 2014 c14theswz Aanleiding USP Marketing Consultancy heeft samen met Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg onderzoek gedaan naar

Nadere informatie

Enquête over onderhoud

Enquête over onderhoud Enquête over onderhoud In november 2014 legden we het Bo-Ex Panel een enquête voor met als onderwerp Onderhoud. Het thema onderhoud is erg breed. Daarom kozen we vooral te vragen naar ervaringen bij de

Nadere informatie

Balansventilatie in Vathorst Effectstudie van de verbetermaatregelen

Balansventilatie in Vathorst Effectstudie van de verbetermaatregelen Balansventilatie in Vathorst Effectstudie van de verbetermaatregelen Arjen Meijer 16-11-2009 In samenwerking met: GGD Midden-Nederland, DWA en GGD Groningen In opdracht van: Gemeente Amersfoort Begeleidingscommissie:

Nadere informatie

Rapportage kwantitatieve resultaten project Blok voor Blok

Rapportage kwantitatieve resultaten project Blok voor Blok Rapportage kwantitatieve resultaten project Blok voor Blok December 2013 Van: werkgroep Monitoring Aan: projectgroep Blok voor Blok 0. Inleiding Deze rapportage is tot stand gekomen op basis van aangeleverde

Nadere informatie

Klanttevredenheidsonderzoek Wmo 2012 Wmo-hulpmiddelen onder de loep. Gemeente Ubbergen Juni 2013

Klanttevredenheidsonderzoek Wmo 2012 Wmo-hulpmiddelen onder de loep. Gemeente Ubbergen Juni 2013 Klanttevredenheidsonderzoek Wmo 2012 Wmo-hulpmiddelen onder de loep Gemeente Ubbergen Juni 2013 Colofon Uitgave I&O Research BV Zuiderval 70 7543 EZ Enschede tel. (053) 4825000 Rapportnummer 2013/033 Datum

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus EA Den Haag

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus EA Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag DG Bestuur en Wonen www.rijksoverheid.nl www.facebook.com/minbzk www.twitter.com/minbzk Uw kenmerk Datum 15 december

Nadere informatie

Overzicht voor Energietransitie bij renovatie

Overzicht voor Energietransitie bij renovatie Onderzoeksresultaten Woningkwaliteit 2020 Overzicht voor Energietransitie bij renovatie Henk Visscher 8 Oktober 2009 Delft University of Technology Challenge the future Inhoud Wat is WK2020 Werkwijze WK2020

Nadere informatie

Overeenkomst uitvoering energiebesparende maatregelen

Overeenkomst uitvoering energiebesparende maatregelen Overeenkomst uitvoering energiebesparende maatregelen Stichting Woningbouw Slochteren, Stichting Bewonersraad Slochteren 1. Doelstelling, aanpak en reikwijdte 1.1 De overeenkomst richt zich op het bereiken

Nadere informatie

Inhoudsopgave Beginpagina...1 Vragenlijst...2 Afsluitende pagina...7

Inhoudsopgave Beginpagina...1 Vragenlijst...2 Afsluitende pagina...7 20151020 NETQ verwarde personen/ggz Inhoudsopgave Beginpagina...1 Vragenlijst...2 Afsluitende pagina...7 i Beginpagina Beste heer, mevrouw, Aedes krijgt van leden regelmatig signalen over overlast en andere

Nadere informatie

De corporaties is gevraagd of hun naam genoemd kan worden in de berichtgeving.

De corporaties is gevraagd of hun naam genoemd kan worden in de berichtgeving. Quick scan investeren in energiebesparing sociale huursector 2 juli 2013 Inleiding De Woonbond heeft via een kort onderzoek geïnventariseerd in hoeverre het kabinetsbeleid invloed heeft op het aantal projecten

Nadere informatie

koopzondagen 2012 def KOOPZONDAGEN EN KOOPAVONDEN DE MENING VAN DE BURGER

koopzondagen 2012 def KOOPZONDAGEN EN KOOPAVONDEN DE MENING VAN DE BURGER koopzondagen 2012 def KOOPZONDAGEN EN KOOPAVONDEN DE MENING VAN DE BURGER Oktober 2012 2 Opdrachtnemer: Opdrachtgever: Team Financieel Advies, Onderzoek & Statistiek Camiel De Bruijn Ard Costongs Economie

Nadere informatie

Inhoudsopgave Vragenlijst...1 Afsluitende pagina...6

Inhoudsopgave Vragenlijst...1 Afsluitende pagina...6 20170501 Gezond en veilig wonen Inhoudsopgave Vragenlijst...1 Afsluitende pagina...6 i Vragenlijst Corporatienaam: Asbest Heeft uw organisatie asbestdoelstellingen vastgelegd? (meerdere antwoorden mogelijk),

Nadere informatie

EFFECTEN VAN DE WEEKEND- SCHOOL VAN STICHTING WITTE TULP. - eindrapport - dr. Marga de Weerd. Amsterdam, november 2009

EFFECTEN VAN DE WEEKEND- SCHOOL VAN STICHTING WITTE TULP. - eindrapport - dr. Marga de Weerd. Amsterdam, november 2009 EFFECTEN VAN DE WEEKEND- SCHOOL VAN STICHTING WITTE TULP - eindrapport - dr. Marga de Weerd Amsterdam, november 2009 Regioplan Beleidsonderzoek Nieuwezijds Voorburgwal 35 1012 RD Amsterdam Tel.: +31 (0)20-5315315

Nadere informatie

Bestaande ontruimingsalarminstallaties

Bestaande ontruimingsalarminstallaties Rijnstraat 8 Postbus 20952 2500 EZ Den Haag Bestaande ontruimingsalarminstallaties Instructie Versie 1.0 Status Definitief Contactpersoon T 0800-899 1103 info.infofoon @rgd.minbzk.nl Betreft Bestaande

Nadere informatie

Vergelijking van de sociale huurwoning voorraad met de particuliere huurwoning voorraad

Vergelijking van de sociale huurwoning voorraad met de particuliere huurwoning voorraad Vergelijking van de sociale huurwoning voorraad met de particuliere huurwoning voorraad Inleiding Op 1 oktober 2012 is een meting van de nultredenwoningen binnen de sociale huurwoning voorraad, die in

Nadere informatie

Cijfers Enque te Rekenkamercommissie WVOLV

Cijfers Enque te Rekenkamercommissie WVOLV Cijfers Enque te Rekenkamercommissie WVOLV Onderstaand een kort overzicht van de belangrijkste conclusies die zijn te trekken uit de evaluatie van de Rekenkamercommissie. Daarbij is in eerste instantie

Nadere informatie

Aedes-benchmark Duurzaamheid. Prestatieveld letter. Prestatieveld letter. Energetische prestatie. Energie-Index. CO2-uitstoot.

Aedes-benchmark Duurzaamheid. Prestatieveld letter. Prestatieveld letter. Energetische prestatie. Energie-Index. CO2-uitstoot. SAMENGEVAT Dit jaar presenteert Aedes voor de vierde keer de Aedes-benchmark. In deze corporatiemonitor vindt u op hoofdlijnen informatie over de samenstelling van de prestatievelden en de belangrijkste

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

Tevredenheidsonderzoek schooljaar 2011/2012: een inspectiebreed beeld

Tevredenheidsonderzoek schooljaar 2011/2012: een inspectiebreed beeld Tevredenheidsonderzoek schooljaar 2011/2012: een inspectiebreed beeld 1. Inleiding De Inspectie van het Onderwijs voert al lange tijd tevredenheidsonderzoeken uit onder besturen en scholen in de sectoren

Nadere informatie

Parlementaire enquête: Meer rechten voor de huurder

Parlementaire enquête: Meer rechten voor de huurder Parlementaire enquête: Meer rechten voor de huurder Negende peiling Huurderspanel Woonwaard Woonwaard december 2014 Inleiding Aanleiding en doel onderzoek Woonwaard peilt periodiek de mening van de huurders

Nadere informatie

Openbare ruimte in beeld Onderzoek naar de kwaliteit van de openbare ruimte

Openbare ruimte in beeld Onderzoek naar de kwaliteit van de openbare ruimte Openbare ruimte in beeld Onderzoek naar de kwaliteit van de openbare ruimte Gemeente Hollands Kroon Mei 2014 Colofon Uitgave : I&O Research BV Van Dedemstraat 6c 1624 NN Hoorn Tel. (0229) 282555 www.ioresearch.nl

Nadere informatie

Gemeente Breda. Waardering LED-verlichting. SSC Onderzoek en Informatie. Verschuurstraat en Rochussenstraat

Gemeente Breda. Waardering LED-verlichting. SSC Onderzoek en Informatie. Verschuurstraat en Rochussenstraat Gemeente Breda SSC Onderzoek en Informatie Waardering LED-verlichting Verschuurstraat en Rochussenstraat Publicatienummer: 1541 Datum: April 2009 In opdracht van: Gemeente Breda, Directie Buitenruimte

Nadere informatie

LEVENSLOOPGESCHIKT BOUWEN: PRAKTISCHE OVERWEGINGEN

LEVENSLOOPGESCHIKT BOUWEN: PRAKTISCHE OVERWEGINGEN LEVENSLOOPGESCHIKT BOUWEN: PRAKTISCHE OVERWEGINGEN 'Ons streven is 6.000 nultredenwoningen in de gemeente in 2020'. En: 'Alle nieuwbouw realiseren wij levensloopgeschikt'. Dit zijn voorbeelden van ambities

Nadere informatie

We waren Intergemeentelijk en nu

We waren Intergemeentelijk en nu We waren Intergemeentelijk en nu Ruud Veen Gemeente Haarlem Bouwfysica Lid Werkgroep Gezondheid & Energiezuinigheid Bestuurslid Nederlands Vlaamse Bouwfysica Vereniging (NVBV) April 2011 Regiodagen 2011

Nadere informatie

Fact sheet Wonen in Amsterdam 2017

Fact sheet Wonen in Amsterdam 2017 Fact sheet Wonen in Amsterdam 2017 Amsterdam in het kort Er wonen 462.000 huishoudens in Amsterdam. Amsterdam telt relatief veel alleenwonenden, 49% van de huishoudens woont alleen. Gemiddeld ligt dit

Nadere informatie

Specialisten in Kwaliteit, Veiligheid, Gezondheid en Milieu

Specialisten in Kwaliteit, Veiligheid, Gezondheid en Milieu Specialisten in Kwaliteit, Veiligheid, Gezondheid en Milieu Specialisten in Kwaliteit, Veiligheid, Gezondheid en Milieu Waakzaam op het gebied van Kwaliteit, Veiligheid, Gezondheid en Milieu! Certafix

Nadere informatie

Excerpt Gemeenteraad Rotterdam VITALE VERENIGINGEN 2017

Excerpt Gemeenteraad Rotterdam VITALE VERENIGINGEN 2017 Excerpt Gemeenteraad Rotterdam VITALE VERENIGINGEN 2017 Inleiding & samenvatting Inleiding Rotterdam Sportsupport spant zich in voor vitale sportverenigingen, streeft er naar sport toegankelijk te maken

Nadere informatie

Monitoring gebruikerstevredenheid invoering 130 km/h

Monitoring gebruikerstevredenheid invoering 130 km/h TNS Nipo Grote Bickersstraat 74 1013 KS Amsterdam t 020 5225 444 e info@tns-nipo.com www.tns-nipo.com Rapport Monitoring gebruikerstevredenheid invoering 130 km/h Rick Heldoorn & Matthijs de Gier H1630

Nadere informatie

Veel gestelde vragen en antwoorden over resultaten, opbouw en methode Aedes-benchmark

Veel gestelde vragen en antwoorden over resultaten, opbouw en methode Aedes-benchmark Veel gestelde vragen en antwoorden over resultaten, opbouw en methode Aedes-benchmark Resultaten Huurdersoordeel (bouwsteen Kwaliteit) Wat is het belangrijkste resultaat van het huurdersoordeel? Het Huurdersoordeel

Nadere informatie

Evaluatie hinder bij wegwerkzaamheden

Evaluatie hinder bij wegwerkzaamheden Evaluatie hinder bij wegwerkzaamheden Projectnummer: 10203 In opdracht van: Dienst Infrastructuur, Verkeer en Vervoer drs. Merijn Heijnen dr. Willem Bosveld Oudezijds Voorburgwal 300 Postbus 658 1012 GL

Nadere informatie

Verduurzamen meerjarenonderhoud bij basisscholen

Verduurzamen meerjarenonderhoud bij basisscholen Verduurzamen meerjarenonderhoud bij basisscholen Workshop 8 Gezonde scholen Congres GEZONDRONDOM 15 mei 2013 ir. Henk Versteeg Onafhankelijk advies- en ingenieursbureau te Nieuwegein met veertig jaar ervaring

Nadere informatie

Rapportage Compliance-Assistance-activiteiten stimulering vervanging open verbrandingstoestellen. Datum 15 september 2010

Rapportage Compliance-Assistance-activiteiten stimulering vervanging open verbrandingstoestellen. Datum 15 september 2010 Rapportage Compliance-Assistance-activiteiten stimulering vervanging open verbrandingstoestellen Datum 15 Colofon VROM-Inspectie Directie Uitvoering Programma Bouwen aan kwaliteit Rijnstraat 8 Postbus

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus EA Den Haag. Datum 26 augustus 2016 Beantwoording kamervragen 2016Z15324

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus EA Den Haag. Datum 26 augustus 2016 Beantwoording kamervragen 2016Z15324 Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag www.rijksoverheid.nl www.facebook.com/minbzk www.twitter.com/minbzk Uw kenmerk 2016Z15324 Datum Betreft Beantwoording

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus EA Den Haag

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus EA Den Haag > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus 20018 2500EA Den Haag Ministerie van Binnenlandse Turfmarkt 147 Den Haag Postbus 20011 2500

Nadere informatie

De Bibliotheek op school Enquête Boeken mee naar huis

De Bibliotheek op school Enquête Boeken mee naar huis De Bibliotheek op school Enquête Boeken mee naar huis Auteur DESAN Research Solutions: Jannes Hartkamp Met medewerking van Kunst van Lezen: Adriaan Langendonk, Inger Bos en Nicolien de Pater In opdracht

Nadere informatie

Cliënttevredenheidsonderzoek Wmo 2014-2015

Cliënttevredenheidsonderzoek Wmo 2014-2015 Cliënttevredenheidsonderzoek Wmo 2014-2015 Afdeling: Maatschappelijke ontwikkeling Auteur : Nick Elshof Datum: 25-09-2015 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Samenvatting... 4 Verantwoording en achtergrond...

Nadere informatie

Management summary - Flitspeiling: Week van passend onderwijs

Management summary - Flitspeiling: Week van passend onderwijs Management summary - Flitspeiling: Week van passend onderwijs Van 24 t/m 28 maart vond de Week van Passend Onderwijs plaats. De Week is een initiatief van het ministerie van OCW en 22 onderwijsorganisaties,

Nadere informatie

Uitkomsten BPV Monitor 2016

Uitkomsten BPV Monitor 2016 Uitkomsten BPV Monitor 2016 Landelijke rapportage over de kwaliteit van stages en leerbanen in het mbo Publicatie 7 februari 2017 SBB, Zoetermeer 1 Inleiding Iedere mbo-student volgt een deel van de beroepsopleiding

Nadere informatie

Onderzoek Social Media in Transport & Logistiek

Onderzoek Social Media in Transport & Logistiek Onderzoek Social Media in Transport & Logistiek 19 maart 2014 2 Inleiding Na een aantal zware crisisjaren lijkt de sector transport & logistiek begin 2014 weer uit het dal te klimmen. De eerste signalen

Nadere informatie

1. Inleiding Methode van onderzoek Responsverantwoording Leeswijzer 2

1. Inleiding Methode van onderzoek Responsverantwoording Leeswijzer 2 Inhoud 1. Inleiding 1 1.1. Methode van onderzoek 1 1.2. Responsverantwoording 1 1.3. Leeswijzer 2 2. Tevredenheid Wmo-cliënten 3 2.1. Aanvragen van de voorzieningen 3 2.2. (On)Tevredenheid PGB 4 2.3. Tevredenheid

Nadere informatie

Thermische prestatie contracten

Thermische prestatie contracten 10 november 2005 Thermische prestatie contracten Conform ISSO-publicatie 74 Bert Elkhuizen Chrit Cox TNO Bouw en Ondergrond te Delft Contactgegevens: 015 276 33 10 Bert.Elkhuizen@tno.nl Inhoudsopgave 1.

Nadere informatie

Subsidieregeling Energiebesparing in de Sociale Huursector, nr. 2006wem004996i.

Subsidieregeling Energiebesparing in de Sociale Huursector, nr. 2006wem004996i. Subsidieregeling Energiebesparing in de Sociale Huursector, nr. 2006wem004996i. Toelichting Inleiding Provinciale staten van Utrecht hebben besloten om 750.000,- in te zetten voor de reductie van CO 2

Nadere informatie

Besparen op servicekosten? De visie van huurdersorganisaties. Rapportage van onderzoek

Besparen op servicekosten? De visie van huurdersorganisaties. Rapportage van onderzoek Besparen op servicekosten? De visie van huurdersorganisaties Rapportage van onderzoek 8 oktober 2012 Inleiding Als opmaat voor de actieweek servicekosten van 8 tot 13 oktober 2012 heeft de Woonbond de

Nadere informatie

Verhuisplannen en woonvoorkeuren

Verhuisplannen en woonvoorkeuren Verhuisplannen en woonvoorkeuren Burgerpeiling Woon- en Leefbaarheidsmonitor Eemsdelta 2015 Bevolkingsdaling ontstaat niet alleen door demografische ontwikkelingen, zoals ontgroening en vergrijzing of

Nadere informatie

Controleprotocol subsidies gemeente Alkmaar voor verantwoording subsidies > 250.000

Controleprotocol subsidies gemeente Alkmaar voor verantwoording subsidies > 250.000 Controleprotocol subsidies gemeente Alkmaar voor verantwoording subsidies > 250.000 1 Algemeen Op grond van de Kaderverordening Subsidieverstrekking van de gemeente Alkmaar kunnen subsidies worden verstrekt.

Nadere informatie

CLIËNTTEVREDENHEIDSONDERZOEK OVAL 2014. December 2014 Marij Tillmanns 36683 GfK 2014 CTO Oval December 2014

CLIËNTTEVREDENHEIDSONDERZOEK OVAL 2014. December 2014 Marij Tillmanns 36683 GfK 2014 CTO Oval December 2014 CLIËNTTEVREDENHEIDSONDERZOEK OVAL December Marij Tillmanns 36683 1 Inhoud 1. Management Summary 2. Resultaten Algemeen Overall tevredenheid Bedrijfsarts Casemanager Achtergrondkenmerken 3. Onderzoeksopzet

Nadere informatie

1.405 (doel 1.450) 7,2. 3,0 mln. 7,5 mln. 29,6 mln 25,0 mln. 54,6 mln. kwaliteit woningen. visie en doelstellingen kwaliteit bezit

1.405 (doel 1.450) 7,2. 3,0 mln. 7,5 mln. 29,6 mln 25,0 mln. 54,6 mln. kwaliteit woningen. visie en doelstellingen kwaliteit bezit 5 Kwaliteit bezit visie en doelstellingen kwaliteit bezit De kwaliteit van de woning is cruciaal voor het thuisgevoel van de bewoners. We zetten in op verduurzaming van het bezit onder de voorwaarde dat

Nadere informatie

Honorering toezichthouders 2014

Honorering toezichthouders 2014 Honorering toezichthouders 2014 Drs. M. Jongsma M.L. Pieren, MSc Paterswolde, juni 2014 onderzoek@vyvoj.nl www.vyvoj.nl Inleiding De NVTK gaat in 2014 de adviesregeling Honorering Toezichthouders in de

Nadere informatie

Rookmelders Omnibusonderzoek 2011

Rookmelders Omnibusonderzoek 2011 Omnibusonderzoek 2011 Onderzoekskader Omnibusonderzoeken 2011 Opdrachtgever Brandweer en rampenbestrijding (Marry Borst) Uitvoering Gemeente Alkmaar, Concerncontrol, Team Onderzoek en Statistiek (Aad Baltus)

Nadere informatie

UW IMAGO ONDER UW HUURDERS? Resultaten imago-onderzoek Brederode Wonen

UW IMAGO ONDER UW HUURDERS? Resultaten imago-onderzoek Brederode Wonen UW IMAGO ONDER UW HUURDERS? Resultaten imago-onderzoek Brederode Wonen Over het onderzoek Brederode Wonen heeft in juni 2017 deelgenomen aan het imago-onderzoek dat KWH uitvoerde voor s. Dit imago-onderzoek

Nadere informatie

Onderzoek Meer- /minderwerk 2011

Onderzoek Meer- /minderwerk 2011 Onderzoek Meer- /minderwerk 2011 april-mei 2011 Opdrachtgever: Vereniging Eigen Huis, dhr. Steven Wayenberg, dhr. Angelo Vedder Uitvoerend bureau: Marlyse-Research Contactpersoon: dhr. Mike Lankhorst Projectcode:

Nadere informatie

Stand van zaken op de energiemarkt

Stand van zaken op de energiemarkt Stand van zaken op de energiemarkt Onderzoek energiemarkt consumenten Rapportage kerncijfers Tweede halfjaar 12 Majka van Doorn, research consultant Thijs Hendrix, senior research consultant 14 uari 13

Nadere informatie

Kiwa N.V. 3/12/14. Roy Senden. Partner for progress

Kiwa N.V. 3/12/14. Roy Senden. Partner for progress Roy Senden Partner for progress 1 Brandpreventie Academy Namens Brandpreventie Academy hartelijk welkom Introductie Wat doet Kiwa 3 Data Uitfasering regeling 2002 31-8-2014 (audits) 31-12-2014 (certificaten)

Nadere informatie

Blok voor Blok. Energiezuinigheid en binnenmilieu. Geregeld BV. Piet van Luijk

Blok voor Blok. Energiezuinigheid en binnenmilieu. Geregeld BV. Piet van Luijk Blok voor Blok Energiezuinigheid en binnenmilieu Piet van Luijk Geregeld BV September 26, 2014 Inhoud presentatie 1. Energiezuinigheid en binnenmilieu 2. Welke kwaliteitsaspecten spelen bij binnenmilieu

Nadere informatie

Werkbelevingsonderzoek 2013

Werkbelevingsonderzoek 2013 Werkbelevingsonderzoek 2013 voorbeeldrapport Den Haag, 17 september 2014 Ipso Facto beleidsonderzoek Raamweg 21, Postbus 82042, 2508EA Den Haag. Telefoon 070-3260456. Reg.K.v.K. Den Haag: 546.221.31. BTW-nummer:

Nadere informatie

Klanttevredenheidsonderzoek DBC COPD - Eerste lijn (2011)

Klanttevredenheidsonderzoek DBC COPD - Eerste lijn (2011) Klanttevredenheidsonderzoek DBC COPD - Eerste lijn (2011) Inhoudsopgave Verslag 2-4 Grafieken 5-10 Samenvatting resultaten 11-16 Bijlage - Vragenlijst 17+18 Cohesie Cure and Care Hagerhofweg 2 5912 PN

Nadere informatie

Inspectie Jeugdzorg. Belevingsonderzoek naar klanttevredenheid 2014

Inspectie Jeugdzorg. Belevingsonderzoek naar klanttevredenheid 2014 Inspectie Belevingsonderzoek naar klanttevredenheid 2014 Samenvatting Opzet belevingsonderzoek naar klanttevredenheid De Inspectie heeft een belevingsonderzoek naar klanttevredenheid gedaan, om inzicht

Nadere informatie

UW IMAGO ONDER UW HUURDERS? Resultaten imago-onderzoek Thuisvester

UW IMAGO ONDER UW HUURDERS? Resultaten imago-onderzoek Thuisvester UW IMAGO ONDER UW HUURDERS? Resultaten imago-onderzoek Thuisvester Over het onderzoek Thuisvester heeft in juni 2017 deelgenomen aan het imago-onderzoek dat KWH uitvoerde voor s. Dit imago-onderzoek voerden

Nadere informatie

Programma van Eisen Frisse Scholen april 2012

Programma van Eisen Frisse Scholen april 2012 Programma van Eisen Frisse Scholen april 2012 Voor u ligt het Programma van Eisen Frisse Scholen. Dit Programma van Eisen dient als leidraad voor opdrachtgevers van nieuw- en verbouw van scholen (schoolbesturen

Nadere informatie

Is jouw maand ook altijd iets te lang? Onderzoek Jongerenpanel Tilburg

Is jouw maand ook altijd iets te lang? Onderzoek Jongerenpanel Tilburg Is jouw maand ook altijd iets te lang? Onderzoek Jongerenpanel Tilburg Onderzoek uitgevoerd in opdracht van: Gemeente Tilburg DIMENSUS beleidsonderzoek December 2012 Projectnummer 507 Inhoudsopgave Samenvatting

Nadere informatie

Monitor HH(T) 4 e kwartaalmeting

Monitor HH(T) 4 e kwartaalmeting Monitor HH(T) 4 e kwartaalmeting Marlijn Abbink-Cornelissen Marcel Haverkamp Janneke Wilschut 5 April 2016 1 Samenvatting Samenvatting Dit is het vijfde rapport van de monitor HH(T). Deze monitor inventariseert

Nadere informatie

FORMELE GESPREKKEN, REGELDRUK EN REGELRUIMTE. Analyse op basis van het Personeels- en Mobiliteitsonderzoek mei 2016

FORMELE GESPREKKEN, REGELDRUK EN REGELRUIMTE. Analyse op basis van het Personeels- en Mobiliteitsonderzoek mei 2016 ARBEIDSMARKTPLATFORM PO. Van en voor werkgevers en werknemers FORMELE GESPREKKEN, REGELDRUK EN REGELRUIMTE Analyse op basis van het Personeels- en Mobiliteitsonderzoek 2014 mei 2016 1 Arbeidsmarktplatform

Nadere informatie

Peiling Flexibel werken in de techniek 2015

Peiling Flexibel werken in de techniek 2015 Peiling Flexibel werken in de techniek 2015 Peiling Flexibel werken in de techniek 2015 Inleiding Voor goede bedrijfsresultaten is het voor bedrijven van belang om te kunnen beschikken over voldoende goede,

Nadere informatie

12-7-2012. Actieplan Kwaliteitsverbetering Ventilatievoorzieningen Kwaliteitsverbetering ventilatievoorzieningen door bouwbrede aanpak

12-7-2012. Actieplan Kwaliteitsverbetering Ventilatievoorzieningen Kwaliteitsverbetering ventilatievoorzieningen door bouwbrede aanpak 12-7-2012 Actieplan Kwaliteitsverbetering Ventilatievoorzieningen Kwaliteitsverbetering ventilatievoorzieningen door bouwbrede aanpak Actieplan Kwaliteitsverbetering Ventilatievoorzieningen Kwaliteitsverbetering

Nadere informatie

Meten is weten (wat te doen) Gezondheid in woningen, scholen en kinderdagverblijven. Presentatie 3e kennisdag Bouwfysica 14 mei 2009

Meten is weten (wat te doen) Gezondheid in woningen, scholen en kinderdagverblijven. Presentatie 3e kennisdag Bouwfysica 14 mei 2009 Meten is weten (wat te doen) Gezondheid in woningen, scholen en kinderdagverblijven ir. Henk Versteeg Presentatie 3e kennisdag Bouwfysica 14 mei 2009 Lichtveld Buis & Partners BV Raadgevende ingenieurs

Nadere informatie

Rapport Cliëntervaringsonderzoek. Thuiszorg Dichtbij Groningen. Ervaringen met de Palliatieve Zorg Verslagjaar 2014

Rapport Cliëntervaringsonderzoek. Thuiszorg Dichtbij Groningen. Ervaringen met de Palliatieve Zorg Verslagjaar 2014 Rapport Cliëntervaringsonderzoek Thuiszorg Dichtbij Groningen Ervaringen met de Palliatieve Zorg Verslagjaar 2014 Uitgevoerd door Bureau De Bok, Franeker 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 2 2. Kenmerken

Nadere informatie

Op weg naar een beter binnenmilieu in bestaande schoolgebouwen

Op weg naar een beter binnenmilieu in bestaande schoolgebouwen Op weg naar een beter binnenmilieu in bestaande schoolgebouwen Seminar Swegon Air Academy 11 november 2008 ir. Froukje van Dijken BBA Binnenmilieu 010-2447025 www.binnenmilieu.nl Dagelijks 20.000 leerlingen

Nadere informatie

RESULTATEN WOONONDERZOEK PURMEREND UPDATE MAART 2015

RESULTATEN WOONONDERZOEK PURMEREND UPDATE MAART 2015 Inhoud 1. Woningvoorraad 2 2. Huishoudens 4 3. Huishoudens in woningen 5 4. Verhuizingen 8 5. Verhuiswensen doorstromers 10 6. Verhuiswensen starters 14 7. Woonruimteverdeling 15 Inleiding Er is heel veel

Nadere informatie

Nationale Zorg enquête. Enkele conclusies

Nationale Zorg enquête. Enkele conclusies Nationale Zorg enquête Enkele conclusies Introductie Het doel van De Nationale Zorgenquête was tweeledig: het biedt u de gelegenheid een indruk te krijgen van de beleving van kwaliteit binnen uw eigen

Nadere informatie

Cliëntenonderzoek Wet maatschappelijke ondersteuning Gemeente Zutphen 2015

Cliëntenonderzoek Wet maatschappelijke ondersteuning Gemeente Zutphen 2015 Cliëntenonderzoek Wet maatschappelijke ondersteuning Gemeente Zutphen 2015 Gemeente Deventer Team Kennis en Verkenning Jaap Barink Juni 2015 Inhoud Samenvatting... 4 Inleiding... 6 1. Indienen melding...

Nadere informatie

Resultaten Conjunctuurenquete 1e helft 2014

Resultaten Conjunctuurenquete 1e helft 2014 Resultaten Conjunctuurenquete 1e helft 214 Willemstad, Maart 214 Inleiding In juni 214 zijn in het kader van de conjunctuurenquête (CE) de bedrijven benaderd met vragenlijsten op Curaçao. Doel van deze

Nadere informatie

Wijkbezoeken. persoonlijke contacten persoonlijke meningen

Wijkbezoeken. persoonlijke contacten persoonlijke meningen persoonlijke contacten persoonlijke meningen gemeente nijmegen directie strategie en projecten februari 2003 Inhoudsopgave 1 Vooraf 3 1.1 Sterke wijken, sociale stad 3 1.2 onderzoek 3 2 Resultaten 5 2.1

Nadere informatie

Bezuinigingen openbaar groen Branche vereniging VHG Uitvoering augustus 2013 VELDWERK OPTIMAAL

Bezuinigingen openbaar groen Branche vereniging VHG Uitvoering augustus 2013 VELDWERK OPTIMAAL Bezuinigingen openbaar groen Branche vereniging VHG Uitvoering augustus 2013 VELDWERK OPTIMAAL Veldwerk Optimaal B.V. 's-hertogenbosch, september 2013 INHOUDSOPGAVE Pagina 1. ONDERZOEKSVERANTWOORDING 2

Nadere informatie

Duurzaam in de buurt. Over groene stroom en investeren. Enquête leefbaarheid en veiligheid 2008. Bureau Onderzoek Gemeente Groningen

Duurzaam in de buurt. Over groene stroom en investeren. Enquête leefbaarheid en veiligheid 2008. Bureau Onderzoek Gemeente Groningen Duurzaam in de buurt Over groene stroom en investeren Enquête leefbaarheid en veiligheid 2008 Bureau Onderzoek Gemeente Groningen Bureau Onderzoek is ondergebracht bij de dienst Sozawe van de Gemeente

Nadere informatie

Inspectierapport Gastouderbureau De Boshoeve Haarlem (GOB) Tempeliersstraat 45 RD 2012EB HAARLEM

Inspectierapport Gastouderbureau De Boshoeve Haarlem (GOB) Tempeliersstraat 45 RD 2012EB HAARLEM Inspectierapport Gastouderbureau De Boshoeve Haarlem (GOB) Tempeliersstraat 45 RD 2012EB HAARLEM Toezichthouder: GGD Kennemerland Datum inspectiebezoek: 26-01-2012 In opdracht van gemeente: HAARLEM Inhoudsopgave

Nadere informatie

Rapport. Rapport over een klacht over de Provincie Noord-Holland. Publicatiedatum: 23 september 2014. Rapportnummer: 2014 /124

Rapport. Rapport over een klacht over de Provincie Noord-Holland. Publicatiedatum: 23 september 2014. Rapportnummer: 2014 /124 Rapport Rapport over een klacht over de Provincie Noord-Holland. Publicatiedatum: 23 september 2014 Rapportnummer: 2014 /124 20 14/124 d e Natio nale o mb ud sman 1/6 Klacht T evens klaagt hij erover dat

Nadere informatie

Gemeenten en de spreiding van opdrachten voor schilderwerk

Gemeenten en de spreiding van opdrachten voor schilderwerk Gemeenten en de spreiding van opdrachten voor schilderwerk Gemeenten en de spreiding van opdrachten voor schilderwerk september 2005 COLOFON Samenstelling Drs. M.H. (Mark) Gremmen drs. A.J.H. (Bert Jan)

Nadere informatie

UW IMAGO ONDER UW HUURDERS? Resultaten imago-onderzoek De Goede Woning

UW IMAGO ONDER UW HUURDERS? Resultaten imago-onderzoek De Goede Woning UW IMAGO ONDER UW HUURDERS? Resultaten imago-onderzoek De Goede Woning Over het onderzoek De Goede Woning heeft in juni 2017 deelgenomen aan het imago-onderzoek dat KWH uitvoerde voor s. Dit imago-onderzoek

Nadere informatie

Gemeente Roosendaal. Klanttevredenheidsonderzoek Wmo over 2013. Concept. 11 augustus 2014

Gemeente Roosendaal. Klanttevredenheidsonderzoek Wmo over 2013. Concept. 11 augustus 2014 Gemeente Roosendaal Klanttevredenheidsonderzoek Wmo over 2013 Concept 11 augustus 2014 DATUM 11 augustus 2014 TITEL Klanttevredenheidsonderzoek Wmo over 2013 ONDERTITEL Concept OPDRACHTGEVER Gemeente Roosendaal

Nadere informatie

Samenvatting en conclusies

Samenvatting en conclusies Samenvatting en conclusies Inleiding In het kader van de Monitor en evaluatie Tweede Fase HAVO / VWO heeft het ITS voor het Ministerie van OCenW, directie voortgezet onderwijs, onderzoek gedaan in het

Nadere informatie

Raadsstuk. Aan de Raad der gemeente Haarlem. Datum: 7 oktober 2008 Raadsvragen ex art 38 RvO Onderwerp: Brandveiligheid woningen

Raadsstuk. Aan de Raad der gemeente Haarlem. Datum: 7 oktober 2008 Raadsvragen ex art 38 RvO Onderwerp: Brandveiligheid woningen Raadsstuk Raadsstuk B&W datum Sector/Afd Reg.nr(s) Onderwerp 239/2008 2 december 2008 VVH/vh 08/181913 Beantwoording vragen van de heer J. Fritz en mevrouw H. Koper inzake brandveiligheid woningen Aan

Nadere informatie

Highlights resultaten partnerenquête DNZ

Highlights resultaten partnerenquête DNZ Highlights resultaten partnerenquête DNZ Peter Brouwer 28 mei 2015 1 van 8 Inleiding Jaarlijks organiseert De Normaalste Zaak (DNZ) een enquête onder haar leden. De enquête levert nuttige informatie op

Nadere informatie

Monitor Volwaardige Arbeidsrelaties

Monitor Volwaardige Arbeidsrelaties Monitor Volwaardige Arbeidsrelaties in de architectenbranche QUICKSCAN mei 2013 Inhoud Monitor Volwaardige Arbeidsrelaties 3 Resultaten 6 Bureau-intermediair I Persoonlijk urenbudget 6 Keuzebepalingen

Nadere informatie

Jaarverslag. schulddienstverlening 2013. Een goede start

Jaarverslag. schulddienstverlening 2013. Een goede start Jaarverslag schulddienstverlening 2013 Een goede start 1. Aanleiding In 2012 heeft u het beleidsplan schulddienstverlening: De kanteling van schuldhulpverlening naar schulddienstverlening vastgesteld.

Nadere informatie

Ouders over zwemveiligheid en zwemles

Ouders over zwemveiligheid en zwemles Ouders over zwemveiligheid en zwemles Vanuit het project NL Zwemveilig wordt onderzoek gedaan naar de ervaringen van ouders wat betreft zwemlessen en hoe ze denken over zwemveiligheid. Uit een online peiling

Nadere informatie

'DE ZWAAN' vof. Inhoud. 01 Bouwmanagement. 02 Initiatieffase bij het kopen van een gebouw. 03 Initiatieffase bij bestaande bouw

'DE ZWAAN' vof. Inhoud. 01 Bouwmanagement. 02 Initiatieffase bij het kopen van een gebouw. 03 Initiatieffase bij bestaande bouw 0 T Inhoud 01 ouwmanagement 02 Initiatieffase bij het kopen van een gebouw. 03 Initiatieffase bij bestaande bouw 04 Initiatieffase bij nieuwbouw 05 Schetsfase bij verbouwing of nieuwbouw 06 Voorontwerp

Nadere informatie

TERUGBLIK CENTRAAL EXAMEN WISKUNDE B VWO EERSTE TIJDVAK 2014

TERUGBLIK CENTRAAL EXAMEN WISKUNDE B VWO EERSTE TIJDVAK 2014 TERUGBLIK CENTRAAL EXAMEN WISKUNDE B VWO EERSTE TIJDVAK 2014 Inleiding Quickscan Via WOLF (Windows Optisch Leesbaar Formulier) geven examinatoren per vraag de scores van hun kandidaten voor het centraal

Nadere informatie

Workshop 1.5. Verbouwvoorschriften Bouwbesluit 2012. ing. Johan van der Graaf. Oktober 2014

Workshop 1.5. Verbouwvoorschriften Bouwbesluit 2012. ing. Johan van der Graaf. Oktober 2014 Workshop 1.5 Verbouwvoorschriften Bouwbesluit 2012 ing. Johan van der Graaf Oktober 2014 Inhoud workshop Een praktijkonderzoek De nieuwe verbouwvoorschriften Casus 1: verbouw woongebouw Casus 2: transformatie

Nadere informatie

Nederlanders aan het woord

Nederlanders aan het woord Nederlanders aan het woord Veteranen en de Nederlandse Veteranendag 2014 Trends, Onderzoek en Statistiek (TOS) Directie Communicatie Documentnummer: TOS-14-066a Belangrijkste inzichten Nederlander hecht

Nadere informatie

Handleiding voor opleidingsorganisaties. Een erkenning voor de kraamzorgopleiding, hoe werkt dat?

Handleiding voor opleidingsorganisaties. Een erkenning voor de kraamzorgopleiding, hoe werkt dat? Handleiding voor opleidingsorganisaties Een erkenning voor de kraamzorgopleiding, hoe werkt dat? Een erkenning voor de brancheopleiding kraamverzorgende De branche-erkenning voor de brancheopleiding kraamverzorgende

Nadere informatie

Woningcorporaties scoren slecht op verduurzaming

Woningcorporaties scoren slecht op verduurzaming Woningcorporaties scoren slecht op verduurzaming In 2020 moeten de huizen van alle woningcorporaties gemiddeld energielabel B hebben, een belofte van koepelorganisatie Aedes. Vooral in de Randstad liggen

Nadere informatie